Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-04

  1. «Ελαστική» η ΕΕ προς Τουρκία
  2. «Οι δυσάρεστες αλήθειες» του Κατρίνα
  3. Πόλη φάντασμα η Νέα Ορλεάνη
  4. Έφυγε ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου
  5. Γκιούλ: Όλα πάνε καλά»
  6. Το ΠΑΣΟΚ κλείνει τα 31
  7. Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις για το αεροπορικό δυστύχημα
  8. «Ικανοποιητική» η κατάσταση της υγείας του Σιράκ
  9. Τυφώνας και τρομοκρατία
  10. Φοροδιαφυγή και φοιτητική μετανάστευση
  11. Δώδεκα θύματα από φωτιά στο Παρίσι
  12. Γιγαντιαία επιχείρηση

Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Ελαστική» η ΕΕ προς Τουρκία

Η γερμανική Frankfurter Rundschau εκφράζει την απογοήτευση της για την αντίδραση της ΕΕ στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο.

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο τους στο Νιούπορτ της Ουαλίας «δεν είχαν το θάρρος» -όπως γράφει -να αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Η Frankfurter Rundschau επικρίνει την «ελαστική στάση» της ΕΕ προς τη Τουρκία και χαρακτηρίζει «προσβολή» την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η στάση της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου αλλά και των υποχρεώσεων της σύμφωνα με το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης «δεν προοιωνίζει καλά συνέχεια κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καταλήγει το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.

Η αυστριακή Der Standard πιστεύει ότι το ενδεχόμενο «ειδικής σχέσης» με τη Τουρκία θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΕ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έγινε επίσημα υποψήφια προς ένταξη χώρα το 1999.

«Αυτοί που προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ειδικής σχέσης είτε το κάνουν για να κερδίσουν εκλογές, είτε γιατί πραγματικά θέλουν α υπονομεύσουν την αξιοπιστία της ΕΕ», γράφει η Der Standard.

Γερμανία τηλεμαχία

Δυο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται με την τηλεμαχία του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και την ηγέτιδας της συντηρητικής αντιπολίτευσης Ανγκελα Μέρκελ.

Δεν πρόλαβαν πάντως στις πρώτες εκδόσεις τους να σχολιάσουν το αποτέλεσμα της τηλεμαχίας.

Η Die Welt υποστηρίζει ότι η τηλεμαχία «δεν θα είναι καθοριστική». Σε άρθρο που γράφτηκε πριν οι δυο πολιτικοί «διασταυρώσουν τα ξίφη τους», η εφημερίδα λέει ότι αναμένεται να «σπάσουν τα ρεκόρ» τηλεθέασης καθώς η τηλεμαχία θα μεταδίδονταν από τέσσερα κανάλια.

Κάποιοι προειδοποιούν ότι η τηλεόραση μετατρέπει την προεκλογική εκστρατεία σε «μάχη εντυπώσεων» χωρίς περιεχόμενο. Όμως «τα πράγματα δεν είναι έτσι». Η πλειοψηφία των Γερμανών δεν πιστεύει ότι η τηλεμαχία θα επηρεάσει ιδιαίτερα την προεκλογική εκστρατεία, εκτιμά η Die Welt.

Η Der Tagesspiegel γράφει ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αντιμετωπίζει «μια αντίπαλο που τις τελευταίες εβδομάδες έχει εμφανώς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Η εφημερίδα προβλέπει ότι οι περισσότεροι αναμένουν ότι νικητής της τηλεμαχίας θα είναι ο καγκελάριος.

Όμως συνεχίζει η Der Tagesspiegel - «μπορεί θεωρητικά τα πράγματα να φαίνονται εύκολα για τον κ. Σρέντερ αλλά στη πράξη μπορεί να αποδειχθούν δυσκολότερα από ότι αναμενόταν».

Η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, έχει προ πολλού μεταμορφωθεί από «πριγκίπισσα» του Χέλμουτ Κολ σε «βασίλισσα που αρπάζει την εξουσία».

Γαλλία

Οι γαλλικές εφημερίδες γράφουν ότι η εισαγωγή του προέδρου Σιράκ στο νοσοκομείο εντείνει την αντιπαλότητα των επίδοξων υποψηφίων για να τον διαδεχθούν.

Η Le Figaro λέει ότι οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, προσπάθησαν σε ομιλίες τους να δώσουν το δικό τους στίγμα για τις πολιτικές εξελίξεις «έχοντας σα στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2007».

Ο κ. ντε Βιλπέν αυτοπαρουσιάσθηκε ως «διάδοχος» του Ζακ Σιράκ εξυμνώντας «την ανθρωπιά και το θάρρος» του προέδρου, ενώ ο κ. Σαρκοζί τόνισε την ανάγκη «αλλαγής πορείας».

Η Liberation συμφωνεί ότι η αντιπαλότητα των δυο υποψηφίων εντείνεται.

Παράλληλα όμως εκφράζει ανησυχία για τις επιπτώσεις από τη κατάσταση της υγείας του προέδρου.

«Πως θα μπορέσει να διατηρήσει το λίγο κύρος που της έχει απομείνει τους επόμενους 20 μήνες με ένα πρόεδρο του οποίου η κατάσταση της υγείας του τον υπoχρεώνει να μειώσει τοις δραστηριότητες του», αναρωτιέται η Liberation.


«Οι δυσάρεστες αλήθειες» του Κατρίνα

Οι καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα εξακολουθούν να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Με τίτλο «Η πόλη των φαντασμάτων» η Ιντιπέντεντ (Independent) δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδο της πανοραμική φωτογραφία του κέντρου της Νέας Ορλεάνης, μιας πλημμυρισμένης και άδειας πόλης.

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι η εκκένωση της πόλης «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» αλλά τονίζει ότι εκφράζονται φόβοι «για χιλιάδες νεκρούς».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους «παλεύουν για να περισώσουν την υπόληψη τους» καθώς κατηγορούνται ότι με την απραξία τους επιδείνωσαν τη κατάσταση η οποία αποτελεί «την πλέον ντροπιαστική αποτυχία του κυβερνητικού μηχανισμού στην Αμερικανική ιστορία».

Στο κεντρικό της σχόλιο η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι ο τυφώνας Κατρίνα «αποκάλυψε μερικές δυσάρεστες αλήθειες» για την πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα του πλανήτη».

«Αποκάλυψε σκανδαλώδεις οικονομικές και φυλετικές ανισότητες αλλά και την ανικανότητα του ομοσπονδιακού μηχανισμού να αντιμετωπίσει μια μεγάλης έκταση καταστροφή».

«Οι Αμερικανοί αρχίζουν να διερωτώνται σε τι χώρα ζουν», σημειώνει η Ιντιπέντεντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του συντάκτη της Γκάρντιαν (Guardian), Τζόναθαν Φρίντλαντ που υποστηρίζει ότι οι φυλετικές και οικονομικές ανισότητες και διακρίσεις ήρθαν στο προσκήνιο από τον τυφώνα Κατρίνα.

Οι Αμερικανοί ανακάλυψαν ότι οι λευκοί ζούσαν στα ψηλά σημεία της Νέας Ορλεάνης ενώ οι μαύροι στα χαμηλά. Έμαθαν επίσης ότι το 35% των μαύρων νοικοκυριών δεν είχαν αυτοκίνητο για να εγκαταλείψουν τη πόλη. Ότι το 28% των κατοίκων της πόλης ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 84% εξ αυτών είναι μαύροι.

Όμως ο συντάκτης της Γκάρντιαν σημειώνει επίσης ότι η κρίση απέδειξε την ανικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Δεν είναι μόνο η δημοτικότητα της κυβέρνησης Μπους που έχει υποστεί πλήγμα σημειώνει ο Φρίντλαντ. Είναι και η ιδεολογική αντίληψη για τον περιορισμό του κράτους μια αντίληψη που κυριαρχεί στην Αμερική τα τελευταία 25 χρόνια.

«Το κλίμα μπορεί να αλλάξει μετά τον ΚατρίναΟι Αμερικανοί έμαθαν από πρώτο χέρι που οδηγεί ο περιορισμός του κράτους» σχολιάζει ο συντάκτης της Γκάρντιαν.

Τουρκία ΕΕ

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υποστηρίζουν στο κεντρικό τους σχόλιο ότι η ΕΕ θα πρέπει να «τιμήσει τη υπόσχεση της προς τη Τουρκία» και να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη πλευρά όμως συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα η Άγκυρα θα πρέπει επίσης να «τηρήσει την υπόσχεση της για την ελευθερία του λόγου».

«Είναι τουλάχιστον ατυχές» το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οι εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης απάγγειλαν κατηγορίες κατά του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ τονίζει η εφημερίδα.

Το «έγκλημα του» ήταν να διαμαρτυρηθεί για την «συνωμοσία της σιωπής» που επικρατεί στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στη πραγματικότητα συνεχίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να μπει στην ΕΕ εάν δεν «έρθει αντιμέτωπη με αυτό το αιματοβαμμένο κεφάλαιο της ιστορίας της».

Παράλληλα η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι στην ΕΕ «δεν υπάρχει τίποτε πιο θεμελιώδες από την ελευθερία του λόγου», καταλήγει το σχόλιο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:02 (Ώρα Λονδίνου)

Πόλη φάντασμα η Νέα Ορλεάνη

«Η μεγαλύτερη αερογέφυρα στην αμερικανική ιστορία»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των τελευταίων κατοίκων της πλημμυρισμένης Νέας Ορλεάνης.

Ο υπουργός Μεταφορών, Νόρμαν Μινέτα, δήλωσε ότι σε μία γιγαντιαία αεροπορική επιχείρηση τη μεγαλύτερη ποτέ στην αμερικανική επικράτεια- μεταφέρονται με αδιάκοπτους ρυθμούς περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Στην επιχείρηση απομάκρυνσης συμμετέχει επίσης στόλος λεωφορείων, ενώ για πρώτη φορά μετά την καταστροφή αναχώρησε από τη Nέα Ορλεάνη τραίνο.

Όπως μεταδίδεται εκκενώθηκαν το στάδιο και το συνεδριακό κέντρο της πόλης, στα οποία είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα.

Εν τω μεταξύ, άρχισε να γίνεται πιο σαφής η έκταση των καταστροφών στο γειτονικό Μισισίπι.

Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν τα συντρίμμια δεκάδων χιλιάδων σπιτιών και σύμφωνα με αξιωματούχους ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος από ότι πίστευαν αρχικά.

Στην περιοχή στελέχη της κυβέρνησης

Μετά τις έντονες επικρίσεις προς την κυβέρνηση Μπους για πλημμελή ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιούργησε η καταστροφή, επιφανή κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιούν περιοδείες στις πληγείσες από τον τυφώνα νότιες πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, θα επιθεωρήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ την Αλαμπάμπα από όπου κατάγεται, θα επισκεφτεί η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί τη Δευτέρα για δεύτερη φορά στις πληγείσες περιοχές, ακυρώνοντας προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Γιντάο.

Οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε κουβέρτες, τρόφιμα, ντεπόζιτα νερού και φάρμακα.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, δήλωσε ότι η Κοινότητα είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια και στέλνει συντονιστή στην Ουάσινγκτον.

Αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσφέρει βοήθεια ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας συμφώνησε να προσφέρει πετρελαϊκά αποθέματα.


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:57 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου

Πέθανε την Κυριακή στο νοσοκομείο Σωτηρία σε ηλικία 86 ετών, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου ένας από τους πρωτεργάτες του ελληνικού κινηματογράφου.

Σκηνοθέτησε πάνω από 30 μεγάλου μήκους ταινίες μεταξύ των οποίων το ήταν «Πικρό ψωμί» το 1951 , «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» το 1958 και πολλές άλλες δημοφιλείς ταινίες.

Ο Γρηγόρης Γρηγορίου όμως κατέγραψε επίσης την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου στην δίτομη αυτοβιογραφία του «Μνήμες σε άσπρο και σε μαύρο».

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919, πρωτότοκος γιος εύπορης οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Μηχάλης Γηγορίου.

Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του σπούδασε Νομική και ξένες γλώσσες. Όμως παράλληλα πήρε μαθήματα στο θεατρικό τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης και τον κέρδισε η σκηνοθεσία στην οποία ήταν αυτοδίδακτος.

Στην κατοχή, πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης και πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ.

Η πρώτη του ταινία ήταν «Ο Κόκκινος βράχος» που τη σκηνοθέτησε το 1949. Η πολύχρονη καριέρα του στον κινηματογράφο έκλεισε με δύο ταινίες: «Ο τελευταίος των Κομιτατζήδων» γυρίστηκε το 1970 και «Ο τελευταίος του Ρούπελ» το 1971.

Το 1964 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας με την ταινία του «Διωγμός» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το 1966 με την ταινία του «Όχι κύριε Τζόνσον».`

Όμως, ο Γρηγόρης Γρηγορίου σκηνοθέτησε και πολλά θεατρικά έργα στο ραδιοφωνικό «Θέατρο της Δευτέρας», της κρατικής ραδιοφωνίας και υπήρξε από τους συνιδρυτές της Σχολής Σκηνοθεσίας Σταυράκου.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών από το 1973-1981 και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξέφρασε τα συλλυπητήρια της. Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, δώλωσε ότι «Ο Γρηγόρης Γρηγορίου ήταν από τους βετεράνους του ελληνικού σινεμά» ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, είπε ότι «ένας από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου, με δεκάδες ταινίες στο ενεργητικό του έφυγε αφήνοντας μία σπουδαία παρακαταθήκη. Ο Γρηγόρης Γρηγορίου με τη συνεχή, για πάνω από 50 χρόνια, παρουσία του στο σινεμά, διακρίθηκε και ως σκηνοθέτης, αλλά και ως σεναριογράφος


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου)

Γκιούλ: Όλα πάνε καλά»

Ο Αμπντουλά Γκιούλ με τον υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνει πεπεισμένος πως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του συνεχίζεται ομαλά, παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί με ορσιμένες κοινοτικές χώρες.

Ο κ.Γκιούλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα αρχίσουν όπως είναι προγραμματισμένες, στις 3 Οκτωβρίου.

Ο κ.Γκιούλ είπε πρόσφατα πως η Τουρκία θα εγκαταλείψει οριστικά την ευρωπαϊκή της πορεία αν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες να μη γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Στην τουρκική υποψηφιότητα αντιτίθεται η ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που προβλέπεται να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου, και η οποία υποστηρίζει ότι μια εναλλακτική λύση στην πλήρη ένταξη θα ήταν να αποκτήσει η Τουρκία «προνομιακή εταιρική σχέση» με την Κοινότητα.

Εκκρεμεί επίσης το θέμα που δημιουργήθηκε από την τουρκική διακήρυξη ότι «η υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης της Άγκυρας με τις 10 νέες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος, δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα της Τουρκίας ενισχύθηκαν από τις δηλώσεις πολλών ψηφοφόρων στην Γαλλία και την Ολλανδία ότι καταψήφισαν το ευρωπαϊκό σύνταγμα και λόγω της ανησυχίας τους για την ένταξη της μεγάλης αυτής, με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα χώρας.

Πάντως και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Κυριακή την αισιοδοξία του ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η Κύπρος θα επιδιώξει να υπάρχουν στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τουρκική διακήρυξη, συγκεκριμένες αναφορές για δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Το κείμενο της «αντιδιακήρυξης» θα επεξεργαστούν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενηΤετάρτη.


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:31 (Ώρα Λονδίνου)

Το ΠΑΣΟΚ κλείνει τα 31

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο στο κλειστό γυμναστήριο του τάε κβο ντο, στο Φάληρο, για τα 31 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Γιώργος Πααπνδρέου άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν καθηλώσει τη χώρα και σπαταλούν άσκοπα τον υλικό και ηθικό πλούτο της Ελλάδας», είπε ο κ.Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του να διαλύσει το οργανωτικό σχήμα της νεολαίας και να την ανασυγκροτήσει από μηδενική βάση.

Πρόσκληση προς την Αριστερά

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε την πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, με την ευκαιρία της 31ης επετείου από την ίδρυση του Κινήματος.

Στο μήνυμα του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι στόχος της πρότασης είναι η ενότητα του ελληνικού κοινωνικού κινήματος, προκειμένου να αποτραπεί η ιδεολογία του «νεοσυντηρητισμού» και του «νέου αυταρχισμού».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στην ευρωπαϊκή εμπειρία, «του καλοπροαίρετου διαλόγου» ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς.

Ωστόσο, αναγνωρίζει, τις δυσκολίες που κληροδότησε το παρελθόν, όταν «ο ΠΑΣΟΚ, πολλές φορές, δεν άκουσε με προσοχή τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις» και εκείνες, με τη σειρά τους, «είδαν με υπέρμετρη δυσπιστία το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «δεν είμαστε μόνοι» στο χώρο της «δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», αλλά προσθέτει «είμαστε ο κεντρικός κορμός της» και καλεί σε διάλογο τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του χώρου «χωρίς προκαταλήψεις, με βάση τις αρχές και τις αξίες που μοιραζόμαστε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέτει προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, στην οποία τοποθετεί το κόμμα του, ορισμένα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δώσουν, από κοινού απαντήσεις.

Συγκεκριμένα αναρωτιέται αν «θα αφήσουμε την ιδεολογία του συντηρητισμού και του νέου αυταρχισμού να κυριαρχήσει; Ή αν θα κρατήσουμε διασπασμένο και απομονωμένο από τα δρώμενα το ελληνικό κοινωνικό κίνημα;»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην φιλοδοξία του να επανασχεδιάσει την πορεία της χώρας και να την οδηγήσει μπροστά.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θέλει «η προσφορά του ΠΑΣΟΚ σήμερα να είναι να επανασχεδιάσουμε την πορεία της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει επίσης ότι οι βασικές αξίες και στόχοι του ελληνικού λαού που εξέφρασε το Κίνημα με την ίδρυσή του είναι οι ίδιοι και σήμερα, μέσα, όμως, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζει ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει κουραστεί από την εσωστρέφεια, τη γκρίνια και τη μιζέρια» και «απαιτεί ενότητα, πολιτική συνέπεια και αποτελεσματική δράση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει, στα 31 χρόνια της ζωής του, η κ.Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το κόμμα της έχει προσαρμοστεί και έχει εμπλουτίσει τις πολιτικές του, «διατηρώντας, όμως, σταθερές τις αξίες και τους βασικούς του στόχους».

Ο «νέο-κλασσικός» Ανδρέας

Τι είδους οικονομολόγος ήταν ο Α. Παπανδρέου;


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις για το αεροπορικό δυστύχημα

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Χάρης Θράσου, αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Ακριβό Τσολάκη, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως το πόρισμα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο κ.Θράσου δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει τη σύσταση ανεξάρτητης ανακριτικ΄ςη επιτροπής η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις εκδοθεί το πόρισμα της ελληνικής Επιτροπής υπό τον κ. Τσολάκη.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου πρόσθεσε πως από τη συνομιλία που είχε με τον κ.Τσολάκη διαπίστωσε πως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου.

Την Κυριακή με την κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής δύο υπαλλήλων της εταιρείας «Ήλιος», ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις 30 πλέον μαρτύρων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Η Σημερινή» το 72% των ερωτηθέντων έχει εμπιστοσύνη στην έρευνα που διεξάγει η υπό τον κ.Τσολάκη Επιτροπή.

Ωστόσο, το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει πως δεν θα τιμωρηθούν οι τυχόν ένοχοι για την αεροπορική τραγωδία.

Οι καταθέσεις του Σαββάτου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ήλιος», Δημήτρης Πανταζής, και ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της εταιρείας, Γιώργος Κικίδης, εμφανίστηκαν ενώπιον της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο στελέχη της εταιρείας έδωσαν στην Επιτροπή έγγραφα με πολύ σημαντικά στοιχεία για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο κ. Πανταζής, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αρκέστηκε να πει μόνο ότι η εταιρεία «Ήλιος» συνεργάζεται με το κλιμάκιο της Διερευνητικής Επιτροπής.

Με τις καταθέσεις της Κυριακής ολοκληρώνεται το έργο στην Κύπρο της υπό τον Ακριβό Τσολάκη Ερευνητικής Επιτροπής και τα μέλη της επιστρέφουν στην Αθήνα.

Ο κ.Τσολάκης επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο το σοβαρό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στην αεροπορική τραγωδία.

«Όλα τελικά καταλήγουν στον παράγοντα άνθρωπος και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ζούμε και κυκλοφορούμε ζωντανοί, οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος που ανατρέχει στον Αδάμ και την Εύα», είπε ο κ. Τσολάκης προσθέτοντας ότι κατά τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας, «δεν θα μείνει πέτρα ασήκωτη».

«Το θέμα θα παραμείνει ανοικτό και η επιτροπή θα συνεχίσει να δέχεται καταθέσεις, ενώ εάν καταστεί αναγκαίο, δεν αποκλείεται να επανέλθει στην Κύπρο», τόνισε ο κ.Τσολάκης ο οποίος επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Διερευνητικής Επιτροπής στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην Αθήνα, συνάντηση όλων των μελών της, προκειμένου να γίνει συντονισμός των επόμενων βημάτων, με δεδομένο και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την Κύπρο.

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας η Επιτροπή θα μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να πάρει καταθέσεις από τους δύο Βρετανούς μηχανικούς της εταιρείας «Ήλιος».

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Χάρης Θράσου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να θέσει σε διαθεσιμότητα οποιονδήποτε υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, εάν υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι μπορεί να επηρεάσει το ανακριτικό έργο που διεξάγει η αστυνομία για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

Σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τις ανησυχίες των συγγενών των θυμάτων, τις οποίες εξέφρασαν σε ανοικτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο υπουργός Συγκοινωνιών τους διαβεβαίωσε ότι όλοι οι φάκελοι του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που σχετίζονται με την εταιρεία «Ήλιος» και το αεροπορικό δυστύχημα βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας.

Ο κ. Θράσου σχολίασε επίσης και δημοσιεύματα στο γαλλικό Τύπο ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στη μαύρη λίστα των χωρών που δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για μαύρη λίστα, ούτε και λεπτομέρειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη λίστα αυτή χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Κύπρου» δήλωσε ο κ.Θράσου.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα ώστε να φτάσει «μέχρι το «κόκαλο το μαχαίρι» της διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό.

Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος για αυτό διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν αντέχει κανένας, ούτε Κυβέρνηση, ούτε πολιτικά κόμματα, ούτε πολιτικός παράγοντας, το βάρος της όποιας προσπάθειας συγκάλυψης αυτής της υπόθεσης».


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Ικανοποιητική» η κατάσταση της υγείας του Σιράκ

Ακυρώθηκαν όλες οι υποχρεώσεις του κ.Σιράκ για την επόμενη εβδομάδα

Το νοσοκομείο στο οποίο εισήχθη πριν 3 μέρες ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ικανοποιητικά αλλά ο κ. Ζακ Σιράκ θα παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση για μερικές ακόμη μέρες.

Ο πρόεδρος Σιράκ, 72 ετών, εισήχθη στο στρατιωτικό νοσοκομείο Βαλ ντε Γκρας με «μικρό αγγειακό πρόβλημα» το οποίο προκάλεσε προβλήματα στην όραση του.

Το γραφείο της προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο κ.Σιράκ ενημερώνεται για τις πολιτικές εξελίξεις.

Όμως αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν θα προεδρεύσει στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, είπε σε συγκέντρωση οπαδών του ότι τίποτα και κανένας δεν θα τον εμποδίσει να ολοκληρώσει την πολιτική του αποστολή.

Ο κ.Σαρκοζί θεωρείται γενικά ότι μπορεί να διεκδίκήσει από τον κ.Σιράκ την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2007.

Ο κ.Σιράκ δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει αν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

«Ελαφρό αγγειακό πρόβλημα»

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήχθη στο νοσοκομείο Βαλ ντε Γκρας χθες το βράδυ έχοντας εμφανίσει μικρό αγγειακό πρόβλημα το οποίο προκάλεσε ελαφρό πρόβλημα όρασης το οποίο θα πρέπει να θεραπευτεί μέσα στις επόμενες λίγες μέρες», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε μακρά συνομιλία με τον κ.Σιράκ το Σάββατο.

«Φυσικά, συζητήσαμε την ατζέντα των επόμενων ημερών και ειδικότερα το θέμα της παροχής βοήθειας στοςυ Αμερικανούς φίλους μας που αντιμετωπίζουν αυτή την τρομερή καταστροφή που έπληξε τις νότιες Πολιτείες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Τυφώνας και τρομοκρατία

Η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς έχει τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Τελικά ο Μπους έστειλε τους πεζοναύτες», ενώ αρθρογράφος της σημειώνει στις μέσα σελίδες ότι «μαζί με τη Νέα Ορλεάνη, βυθίστηκε και η αξιοπιστία του Αμερικανού προέδρου», υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την αντιπλημμυρική προστασία.

«Ο Μπους απέστειλε πεζοναύτες καθώς μεγάλωνε η πλημμύρα της οργής», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ομπσέρβερ, που σημειώνει στον υπότιτλό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ομολογεί πως οι πληγέντες είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Στο κεντρικό άρθρο της ίδιας εφημερίδας σημειώνεται:

«Χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να αρχίσει η μαζική βοήθεια προς τη Νέα Ορλεάνη. Αναπόφευκτα λοιπόν τίθενται τα εξής ερωτήματα: θα χρειαζόταν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν η απειλή δεν ήταν η πλημμύρα, αλλά η τρομοκρατία; Θ απαιτούνταν τόσο μεγάλο διάστημα, εάν τα θύματα δεν ήταν στην πλειονότητά τους φτωχοί; Θα χρειαζόταν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εάν τα θύματα δεν ήταν οι μαύροι;».

Σε άλλο της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η Ομπσέρβερ αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της από τις σαουδαραβικές υπηρεσίες ασφαλείας, το Ριάντ είχε προειδοποιήσει την μυστική υπηρεσία ΜΙ6 τον περασμένο Δεκέμβριο, για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου, στο πρώτο εξάμηνο του 2005. Οι πληροφορίες αυτές, γράφει η εφημερίδα δημιουργούν νέα ερωτηματικά, εάν θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

Κατά τις εκτιμήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, το μήνυμα του βομβιστή αυτοκτονίας της 7ης Ιουλίου, Μοχάμαντ Σιντίκ Χαν, που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα την Πέμπτη, μαγνητοσκοπήθηκε στο Πακιστάν με τη βοήθεια της Αλ Κάιντα, γράφει η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ. Θείος του βομβιστή επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ότι ο ανεψιός του έμεινε για μεγάλο διάστημα στο Πακιστάν, μαζί με έναν άλλο βομβιστή, πριν επιστρέψει τον Φεβρουάριο στη Βρετανία.

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του συμβούλου της αμερικανικής κυβέρνησης, Έβαν Κόλμαν, ο οποίος τονίζει, πως δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι πρόκειται περί έργου της Αλ Κάιντα.

Η ακραία ισλαμική οργάνωση Χεζμπ ουτ Ταχρίρ, της οποίας επιδιώκεται η απαγόρευση, επιδίδεται σε μυστικές στρατολογήσεις «ευάλωτων» νέων μουσουλμάνων φοιτητών στη Βρετανία, γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ.

Η οργάνωση, που έχει αποβληθεί από τους κόλπους της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης, έχει κατορθώσει να διεισδύσει σε περισσότερα από 10 πανεπιστήμια, χρησιμοποιώντας οργανώσεις-καλύμματα, γράφει η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ.

Σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας για το βίντεο του βομβιστή του Λονδίνου, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο Μοχάμαντ Σαντίκ Χαν «είναι ο εκπρόσωπος ενός νέου τύπου ιερού πολέμου, που θα πλήξει τηγν Ευρώπη τα ερχόμενα χρόνια, ακόμη και εάν θα έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο υπαρχηγός του αλ Ζαουάχρι».


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Φοροδιαφυγή και φοιτητική μετανάστευση

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις κυριακάτικες εφημερίδες:

Αγγελιοφόρος της Κυριακής: Ο Γολγοθάς ξεκινά από τη ΔΕΘ για κυβέρνηση, εργαζόμενους, μεταρρυθμίσεις.

Αδέσμευτος της Κυριακής: Μετανάστες για σπουδές οι νέοι μας. 65.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό.

Αδέσμευτος Τύπος: Ανοικτές και το απόγευμα οι δημόσιες υπηρεσίες. Εφορίες, Πολεοδομίες, Ασφαλιστικά Ταμεία και ΟΑΕΔ σε πρώτη φάση.

Απογευματινή της Κυριακής: Τέλος το ΑΣΕΠ για τις ΔΕΚΟ. Πρόταση Μεϊμαράκη στην κυβέρνηση μέσω της "ΑτΚ".

Το Βήμα της Κυριακής: Τι λένε, τι θέλουν και τι δεν έκαναν η Κυβέρνηση και η Μείζων Αντιπολίτευση. Δύο μεγάλες έρευνες του "Βήματος".

Βραδυνή της Κυριακής: Αλλάζουν όλα στις οικοδομικές άδειες. Οι αποφάσεις που βάζουν τέρμα στην ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών.

Έθνος της Κυριακής: Ανατροπές στα δάνεια από την "Πράσινη Βίβλο". Νέο καθεστώς στη στεγαστική πίστη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοεί τους καταναλωτές.

Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής: 20-25% αύξησαν το βαρέλι οι κερδοσκόποι και κινδυνεύουμε να προσβληθούμε από "οικονομικό τύφο και... κρυοπαγήματα".

Η Εποχή: Αποκάλυψη τώρα! Τριτοκοσμικές εικόνες μετά την καταστροφή στις ΗΠΑ.

Η Καθημερινή: Ηχηρά ονόματα φοροφυγάδων στο στόχαστρο. Πολιτικό το θέμα για τον κ. Κ. Καραμανλή. Μυστικά οργανώθηκε ειδικό σώμα ελεγκτών.

Η Χώρα της Κυριακής: Ο Γερ. Γιακουμάτος για την ευνοϊκή ρύθμιση: Σπίτια για όλους. Άτοκα δάνεια 180.000 ευρώ από τον ΟΕΚ.

Κυριακάτικη Άνω Κάτω: Θετικά μέτρα από Θεσσαλονίκη. Αισιοδοξία για οικονομία-εργασία-επενδύσεις.

Κυριακάτικη Αυγή: "Γυμνός" ο πλανητάρχης. Κι όμως... είχε προαναγγελθεί η τραγωδία.

Κυριακάτικη Αυριανή: Ένα δισ. έφαγε ο Θ. Φενέκος στενός συνεργάτης και Διευθυντής του απατεώνα Δημήτρη Κοντομηνά.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: Συνταγή Αλογο-δουλάκη. Τώρα Αλογοσκούφης, τότε Χριστοδουλάκης. Η ΝΔ εφαρμόζει τα λογιστικά μαγειρέματα για τα οποία κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ.

Κυριακάτικος Ριζοσπάστης: Κυκλώνας "Κατρίνα": προμελετημένο έγκλημα οι τραγικές συνέπειες.

Νίκη: Πολιτική σύγκρουσης με συντηρητισμό και συμφέροντα. Ο Γιώργος Παπανδρέου γυρίζει σελίδα.

Ο Λόγος της Κυριακής: "Σφίγγα" ο πρωθυπουργός εν όψει ΔΕΘ. Άπρακτοι αναχώρησαν οι εκπρόσωποι των "κοινωνικών εταίρων".

Tο Παρόν της Κυριακής: Στο σφυρί και σιδηροδρομικές γραμμές. Για να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΟΣΕ, που έφθασαν στα 5 δισ. ευρώ.

Πρώτο Θέμα: Θύελλα στο Μαξίμου με τον Ρουσόπουλο. Οι στενές σχέσεις με τον εκπρόσωπο οπλικών συστημάτων.

Τύπος της Κυριακής: 4 ρυθμίσεις ανάσα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για εισοδήματα και φόρους.

Τύπος Θεσσαλονίκης: Πολλά τα έτη Άνθιμου του Παναγιωτάτου στα ονομαστήρια χθες του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:27 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα θύματα από φωτιά στο Παρίσι

Στις 26 Αυγούστου έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες 14 παιδιά και τρεις ενήλικες

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες, τις πρωινές ώρες της Κυριακής, από τη φωτιά που ξέσπασε στον 9ο όροφο 15όροφου κτιρίου στο νότιο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, Λ' Αϊ-λε-Ροζ.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς.

Στο συγκρότημα κατοικιών δεν υπήρχαν μετανάστες, όπως σε δύο άλλα παρόμοια περιστατικά, που είχαν συμβεί προσφάτως.

Παρότι, όπως μεταδίδεται, η πυροσβεστική έσπευσε στον τόπο της φωτιάς άμεσα, δεν κατέστη δυνατός ο περιορισμός των θυμάτων.

Η τραγωδία σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων στο Παρίσι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δύο άλλες πυρκαγιές σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πολλοί μετανάστες από την Αφρική.

Η πορεία άρχισε από την 13η περιφέρεια του Παρισιού, όπου στις 26 Αυγούστου έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες 14 παιδιά και τρεις ενήλικες.

Τέσσερις ημέρες αργότερα επτά άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε ένα κτίριο, το οποίο επίσης κρινόταν ακατάλληλο για κατοίκηση.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις γαλλικές αρχές ότι δεν φροντίζουν για να δώσουν κατάλληλα καταλύματα στους φτωχούς μετανάστες.


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Γιγαντιαία επιχείρηση

«Η μεγαλύτερη αερογέφυρα στην αμερικανική ιστορία»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των τελευταίων κατοίκων της πλημμυρισμένης Νέας Ορλεάνης.

Ο υπουργός Μεταφορών, Νόρμαν Μινέτα, δήλωσε ότι σε μία γιγαντιαία αεροπορική επιχείρηση τη μεγαλύτερη ποτέ στην αμερικανική επικράτεια- μεταφέρονται με αδιάκοπτους ρυθμούς περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Στην επιχείρηση απομάκρυνσης συμμετέχει επίσης στόλος λεωφορείων, ενώ για πρώτη φορά μετά την καταστροφή αναχώρησε από τη Nέα Ορλεάνη τραίνο.

Όπως μεταδίδεται εκκενώθηκαν το στάδιο και το συνεδριακό κέντρο της πόλης, στα οποία είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα.

Μετά τις έντονες επικρίσεις προς την κυβέρνηση Μπους για πλημμελή ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιούργησε η καταστροφή, επιφανή κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιούν περιοδείες στις πληγείσες από τον τυφώνα νότιες πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, θα επιθεωρήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ την Αλαμπάμπα από όπου κατάγεται, θα επισκεφτεί η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί τη Δευτέρα για δεύτερη φορά στις πληγείσες περιοχές, ακυρώνοντας προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Γιντάο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.