Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-05

  1. Νικητής χωρίς αντίκρισμα
  2. Πλήγμα για το ελεύθερο εμπόριο
  3. Ο Ρουγκόβα πάσχει από καρκίνο
  4. Σφοδρές συγκρούσεις στο Ταλ Αφάρ του Ιράκ
  5. Επιτυχημένο το 2005 για την Ολυμπιακή
  6. Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία
  7. Η δυτική τέχνη στην Τεχεράνη
  8. Αγανάκτηση και απαισιοδοξία στην Τουρκία
  9. Η οικονομία στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών
  10. Ιράκ: Ένα άλλο Βιετνάμ για τις ΗΠΑ;
  11. Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία
  12. Εκκενώθηκε η Νέα Ορλεάνη
  13. Συμφωνία για τις κινεζικές εξαγωγές
  14. Εκδηλώσεις μνήμης για τον Πατριάρχη Πέτρου
  15. Τυφώνας στο πετρέλαιο
  16. Εκκενώθηκε η Νέα Ορλεάνη
  17. Νικητής «στα σημεία» ο Σρέντερ
  18. Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία

Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2005 - 02:34 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητής χωρίς αντίκρισμα

Η τηλεμαχία μεταξύ των Γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και της αρχηγού της αντιπολίτευσης Ανγκελα Μέρκελ δεσπόζει σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες υποβαθμίζουν πάντως το ρόλο που θα παίξει η τηλεμαχία των δυο πολιτικών στις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι «το τηλεοπτικό δίδυμο» ήταν πάνω από όλα «καλό θέαμα».

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι για την πλειοψηφία των τηλεθεατών ο κ. Σρέντερ αναδείχθηκε νικητής καθώς εμφανίσθηκε πιο σίγουρός και πιο συμπαθής από την αντίπαλο του.

Όμως αυτό δεν πρόκειται να του δώσει πολλές ψήφους εκτιμά η εφημερίδα. «Οι πολιτικές απόψεις διαμορφώνονται σε βάθος χρόνου και όχι σε 90 λεπτά», σημειώνει.

Σε αυτό συμφωνεί η Die Tageszeitung που γράφει ότι η κατάλληλη αντίδραση στην τηλεμαχία είναι να ξεχασθεί αμέσως.

Έτσι όπως πραγματοποιείται «δεν αποτελεί σημαντικό πολιτικό γεγονός» και δεν πρόκειται «να επηρεάσει ιδιαίτερα το εκλογικό αποτέλεσμα».

Τα τηλεοπτικά προγράμματα «έχουν τους δικούς τους νόμουςΠοιος μπορεί να θυμηθεί τη Δευτέρα το πρωί τι είδε στις ειδήσεις το προηγούμενο βράδυ;» αναρωτιέται η Die Tageszeitung.

Αντίθετα η Der Tagesspiegel εκτιμά ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μπορεί να κέρδισε πολλούς αναποφάσιστους με την εμφάνιση του.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο καγκελάριος «εξέπεμπε φιλικότητα» ενώ η αντίπαλος του φάνηκε «ψυχρή και απόμακρη».

Ο κόσμος «κλίνει στο να εμπιστεύεται περισσότερο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ» γράφει η Der Tagesspiegel.

Η αυστριακή Die Presse εκτιμά ότι η τηλεμαχία δεν άλλαξε τίποτε.

Υποστηρίζει ότι η επιθυμία των Γερμανών για αλλαγή στη κυβέρνηση και η απογοήτευση τους με την συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρά αμφιβολία για τη νίκη της αντιπολίτευσης.

Η σλοβακική Pravda γράφει ότι «ο Σρέντερ δεν είναι Μπλερ». Για τους Γερμανούς ο Σρέντερ είναι «ένας πολύ καλός ρήτορας» που το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει πολλές υποσχέσεις.

Γαλλία

Η Le Monde εκφράζει τη δυσαρέσκεια της με την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με την υγεία του προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ενδοιασμούς στο να διερευνούν την ιδιωτική ζωή των δημόσιων προσώπων, υπάρχει διαφάνεια σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία του προέδρου», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Αντίθετα στη Γαλλία «κυριαρχεί μια φανατική προσήλωση στην μυστικότητα μια μυστικότητα που θυμίζει τη στάση του Κρεμλίνου σε σχέση με την υγεία των ηετών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», σημειώνει η Le Monde.


Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:16 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγμα για το ελεύθερο εμπόριο

Στην συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις εισαγωγές κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αναφέρεται εκτεταμένα ο βρετανικός Τύπος.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα μισά από τα περίπου 75 εκατομμύρια είδη ένδυσης που στοιβάζονται στους τελωνειακούς σταθμούς ευρωπαϊκών λιμανιών θα απελευθερωθούν χωρίς όρους και τα άλλα μισά θα αφαιρεθούν από τις ποσοστώσεις που προβλέπονται για το 2006.

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) η συμφωνία δίνει «ανάσα ενός έτους» στην ΕΕ.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει το σχόλιο του υπουργού Εμπορίου της Κίνας, Μπο Ζιλάι, που μιλώντας μετά την επίτευξη της συμφωνίας καταφέρθηκε κατά ευρωπαίων πολιτικών που για χρόνια πίεζαν τη Κίνα να «ανοίξει την αγορά της» και να αποδεχθεί τους όρους του ελεύθερου εμπορίου.

Ο κ. Μπο- σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «έδωσε μακρά διάλεξη» για τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου και είπε ότι μερικοί πολιτικοί στην Ευρώπη που «υπερασπίζονται τον προστατευτισμό και τη συντήρηση αποτελούν μεγάλο κίνδυνο στο ελεύθερο εμπόριο».

Η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει ότι η εμπορική διένεξη ΕΕ-Κίνας αποτελεί «μια ακόμη υπενθύμιση του τεράστιου ειδικού βάρους της κινεζικής οικονομίας που συνεισφέρει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα γράφει η Γκάρντιαν - η διένεξη «αποδεικνύει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέτουν τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά τους οφέλη πάνω από το γενικότερο καλό».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι η συμφωνία «δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση».

«Δίνει περισσότερο χρόνο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας. Δεν πρόκειται να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική ούτε εγγυάται την επιβίωση της σε βάθος χρόνου», σημειώνει το κεντρικό σχόλιο της Ιντιπέντεντ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνουν ότι η αντιπαράθεση ΕΕ-Κίνας ενισχύσει την εντύπωση στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι «οι κανόνες του ελεύθερου εμπορίου μπορούν να αλλαχθούν από τους πλούσιους όταν τους συμφέρει πολιτικά».

Η χθεσινή συμφωνία σύμφωνα με την εφημερίδα αποτελεί «μια επικοινωνιακή νίκη» καθώς συνέπεσε με την σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας.

Όμως «κανείς από αυτούς που υποστηρίζουν την αποδοτικότητα, την εντιμότητα και το ελεύθερο εμπόριο δεν πρέπει να πανηγυρίζει», καταλήγει το σχόλιο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Γερμανία

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) σχολιάζει τη προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία με αφορμή την τηλεμαχία της Κυριακής μεταξύ του Γκέρχαρντ Σρέντερ και της Ανγκελα Μέρκελ.

Η εφημερίδα γράφει ότι παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα «δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο» καθώς το ένα τρίτο των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πάντως ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ «θα πρέπει να καταψηφιστούν» καθώς απέτυχαν να μειώσουν την ανεργία παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.

Η κ. Μέρκελ που επαγγέλλεται την απλούστευση του φορολογικού συστήματος, τη μείωση των επιδοτήσεων και τη μείωση του κόστους εργασίας «προσφέρει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το κεντρικό σχόλιο των Τάιμς (Times) που θεωρεί ότι η «αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία είναι αναπόφευκτη και ευπρόσδεκτη».

Η Γερμανία «έχει ανάγκη οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση τη τελευταία δεκαετία και αυτό επηρεάζει όλη την ΕΕ σημειώνουν οι Τάιμς.

Οι Χριστιανοδημοκράτες «δεν είναι όσο τολμηροί όσο χρειάζεται» αλλά η κ. Μέρκελ «έχει θάρρος», ενώ οι σύμμαχοι τους οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν «φαντασία».

Ο συνδυασμός αυτός θα «δώσει στη Γερμανία μια νέα αρχή».

Ιράκ- Βρετανία

Στην ακροαματική διαδικασία του στρατοδικείου στο οποίο δικάζονται επτά βρετανοί στρατιώτες για τον θάνατο ενός Ιρακινού και τον άγριο ξυλοδαρμό άλλων επικεντρώνεται το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (Guardian).

Οι στρατιώτες κατηγορούνται για το φόνο ενός «άοπλου νεαρού».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι «επτά» ξυλοκόπησαν «χωρίς να προκληθούν» τους επιβαίνοντες ενός αυτοκινήτου το οποίο σταμάτησαν για έλεγχο στο Ιράκ.

Γρονθοκόπησαν άγρια τους Ιρακινούς χρησιμοποιώντας όπλα και κράνη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ένα νεαρός Ιρακινός έχασε τη ζωή του.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ρουγκόβα πάσχει από καρκίνο

Ο κ.Ρουγκόβα είναι βετεράνος του αγώνα για ανεξαρτησία από τη Σερβία

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Ο κ.Ρουγκόβα, που έμοιαζε καταβεβλημένος, μιλώντας από την τηλεόραση δήλωσε ότι θα υποβληθεί σε εντατική θεραπεία και θα «κερδίσει τη μάχη» με την ασθένεια.

«Θα συνεχίσω τον αγώνα για ανεξαρτησία από τη Σερβία», τόνισε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου.

Ο κ.Ρουγκόβα, που θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, επανεκλέγει τον περασμένο Οκτώβριο.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ήταν άρρωστος με γρίπη, ακύρωσε ορισμένες υποχρεώσεις και πέρασε μερικές μέρες στο αμερικανικό στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Λάντστουλ της Γερμανίας.

«Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι πάσχω από καρκίνο των πνευμόνων και συνέστησαν εντατική θεραπεία. Με τη βοήθεια του Θεού θα κερδίσω αυτή τη μάχη», είπε ο κ.Ρουργκόβα.

Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών από το 1999 όταν το ΝΑΤΟ κατάφερε με τους βομβαρδισμούς της Σερβίας να σταματήσει την εκδίωξη από τις σερβικές δυνάμεις του Αλβανόφωνου πληθυσμού μετά από εξέγερση των αυτονομιστών.

Ο κ.Ρουγκόβα ηγήθηκε της κατά το πλείστον ειρηνικής εκστρατείας για αυτονομία από τη Σερβία στη δεκαετία του 1990.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η ασθένεια του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις συνομιλίες για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου που προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:09 (Ώρα Λονδίνου)

Σφοδρές συγκρούσεις στο Ταλ Αφάρ του Ιράκ

94 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από το Μάιο του 2003

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Ταλ Αφάρ του βορείου Ιράκ, ενώ στο νότιο Ιράκ σκοτώθηκαν δύο Βρετανοί στρατιώτες σε βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι αμερικανικά ελικόπτερα σκότωσαν 7 αντάρτες την Κυριακή όταν στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες οπλισμένους με αυτόματα έξω από τέμενος.

Εν τω μεταξύ, στο νότιο Ιράκ σκοτώθηκαν δύο Βρετανοί στρατιώτες από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο από τον οποίο περνούσε βρετανική αυτοκινητοπομπή.

Η βομβιστική επίθεση έγινε περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά της αεροπορικής βάσης Σαϊμπάχ στην επαρχία της Βασόρας.

Επίθεση στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίσθηκαν σε επίθεση ανταρτών εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών στη Βαγδάτη.

Περίπου 30 ένοπλοι που επέβαιναν σε 10 αυτοκίνητα επιτέθηκαν με αυτόματα και χειροβομβίδες εναντίον του κτιρίου τα ξημερώματα.

Η επίθεση διήρκεσε 10 λεπτά και οι ένοπλοι διέφυγαν χωρίς να είναι σαφές αν υπέστησαν απώλειες.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:08 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτυχημένο το 2005 για την Ολυμπιακή

Επιτυχίες κατέγραψαν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές στη διάρκεια της φετινής χρονιάς καθώς τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι βελτιώθηκαν σημαντικά τόσο τα οικονομικά της εταιρείας όσο και οι άλλοι δείκτες των δραστηριοτήτων της.

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2005 οι Ολυμπιακές Αερογραμμές έχουν εξασφαλίσει σε σχέση με το 2004 αύξηση εσόδων κατά 14,6% και επιβατικής κίνησης κατά 3,6%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της επιβατικής κίνησης με προορισμούς εξωτερικού που έφθασε στο 12,3% σε σχέση με αντίστοιχο περυσινό διάστημα και μάλιστα δεδομένου ότι η εταιρία λειτούργησε με 4 αεροσκάφη λιγότερα από πέρυσι.

Συνολικά τα έσοδα των Ολυμπιακών Αερογραμμών την περίοδο αυτή έφθασαν τα 298,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι 260,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2004 και ο συνολικός αριθμός επιβατών σε 3.345.628 έναντι 3.227.851 το 2004.

Η μέση πληρότητα (Load Factor ) των αεροσκαφών της εταιρίας για πρώτη φορά ανήλθε στο 69%, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση επτά μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται και στη μηνιαία έκθεση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών (Association of European Airlines) μέλη του οποίου είναι 30 ευρωπαϊκές αερογραμμές, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική αεροπορική εφημερίδα AviTrader .

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών οι φετινές επιδόσεις της εταιρίας υπερέβησαν τις προσδοκίες της Διοίκησης η οποία στο Επιχειρησιακό Σχέδιο λειτουργίας της προέβλεπε για στόλο 45 αεροσκαφών, αύξηση κατά 2,1% και 3% σε επιβατική κίνηση.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία

Αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 737 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του από τη πόλη Μεντάν στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν πάνω από 100 επιβάτες και μέλη του πληρώματος συνετρίβη σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Τουλάχιστον 104 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, καθώς και 39 άτομα στο έδαφος.

Το αεροσκάφος είχε προορισμό τη Τζακάρτα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το αεροπλάνο παραδόθηκε στις φλόγες μετά τη συντριβή του.

Τοπικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε εικόνες πτωμάτων να κείνται σε δρόμους σε αρκετή απόσταση από το σημείο της συντριβής.

Τουλάχιστον 13 επιβαίνοντες διασώθηκαν.

Ένας επιβάτης είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι διέφυγε από το πίσω μέρος του αεροσκάφους.

Ο κυβερνήτης της Βορείου Σουμάτρας -- της επαρχίας που έχει πρωτεύουσα τη Μένταν -- πιστεύεται ότι είναι ένας από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Είναι το δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδονησία σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Η δυτική τέχνη στην Τεχεράνη

Παρέμεναν κλειδωμένα στα υπόγεια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης.

Πρόκειται για μια σειρά από έργα τέχνης που είχαν αγορασθεί επί των ημερών του τελευταίου Σάχη τα περισσότερα από τα οποία δεν είχαν εκτεθεί ποτέ.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για έργα του Γκογκέν, του Βαν Γκογκ, του Πικάσο και του Γουόρχολ.

Τα περισσότερα από τα 188 αυτά έργα δεν είχαν εκτεθεί ποτέ, επειδή το ισλαμικό καθεστώς της χώρας ήταν αντίθετο στις δυτικές επιρροές.

Η έκθεση με τον τίτλο «Το Κίνημα της Μοντέρνας Τέχνης» θα έχει διάρκεια αρκετών εβδομάδων.

Μόνο λίγοι πίνακες από τη συλλογή αυτή είχαν εκτεθεί το 1978, όταν άνοιξε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για πρώτα φορά τις πύλες του στο κοινό.

Δέκα χρόνια αργότερα, όταν επί προεδρίας Χαταμί ανέλαβε τη διεύθυνση του μουσείου ο Αλί-Ρεζά Σαμιαζάρ έγιναν εκθέσεις με κάποιους απ'αυτούς τους πίνακες.

Αλλά όπως δήλωσε ο κ. Σαμιαζάρ, τώρα είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται και οι 188 πίνακες.

Το 2004, το μουσείο οργάνωσε έκθεση με έργα βρετανικής γλυπτικής--παρουσιάζοντας στο ιρανικό κοινό έργα του Χέντρι Μουρ, του Ντέμιαν Χερστ κ.ά.

Πάντως, εκφράζονται ανησυχίες πως το φιλελεύθερο κλίμα των τελευταίων ετών μπορεί να αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση που θεωρείται σκληροπυρηνική.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:53 (Ώρα Λονδίνου)

Αγανάκτηση και απαισιοδοξία στην Τουρκία

Στον απόηχο των συνομιλιών των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στην Ουαλία, σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο Τύπος της χώρας απορρίπτει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητώντας ακόμα και την τελική ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχόλιό της η Χουριέτ εξάρει την πρόσφατη αυστηρή γλώσσα των δηλώσεων του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την Κύπρο. «Μακάρι να επιδεικνύαμε το ίδιο πολιτικό θάρρος και στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, όπου συμφωνήθηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης», γράφει η εφημερίδα. «Τότε», συνεχίζει, «νομίζαμε ότι η ΕΕ θα ανοίξει τις πόρτες της εφόσον λέγαμε ναι σε ό,τι μας ζητούσαν, ενώ δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία όσο και η Τουρκία την Ευρώπη».

Στο κύριο άρθρο της η Τζουμχουριέτ συμφωνεί ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις του κυρίου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ, σχετικά με την Κύπρο, ήταν «απολύτως σωστές». Η εφημερίδα τονίζει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια ''προνομιακή σχέση'' με τις Βρυξέλλες, ούτε να αναγνωρίσει της Κυπριακή Δημοκρατία.

Η μετριοπαθής φιλοϊσλαμική Ζαμάν εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές διατυπώσεις σχετικά με την Κύπρο είναι «πιο σκληρές και κακόβουλες από όσο αναμενόταν». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «ενώ ο στόχος της Τουρκίας γίνεται πιο θολός μέρα με τη μέρα, η ΕΕ βιάζεται να αποκομίσει όσο περισσότερα μπορεί από την Τουρκία, ενόσω διαρκεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων».

Την αγανάκτησή της εκφράζει η συντηρητική Τερκουμάν, η οποία σημειώνει ότι αν κάποιες χώρες επιμείνουν να καθιστούν το Κυπριακό θέμα της ΕΕ, η Τουρκία θα φτάσει στο σημείο να πει «αρκετά», όχι λόγω ευαισθησίας στο Κυπριακό, αλλά εξαιτίας της αναξιοπιστίας των Βρυξελλών.

Η Μιλιέτ προτρέπει την κυβέρνηση της χώρας να σκληρύνει τη στάση της και να μεταβάλλει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης σε «κριτήρια της Άγκυρας», ενώ η Ακσάμ γράφει ότι κατά βάθος όλοι γνωρίζουν πως η Τουρκία δε θα ενταχθεί τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Την ίδια ώρα», σχολιάζει η εφημερίδα, «υπάρχουν καθημερινά προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν 15 ή 20 χρόνια, για ένα πολιτικό εγχείρημα χωρίς αντίκρισμα».


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:42 (Ώρα Λονδίνου)

Η οικονομία στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών

Ο κ.Σρέντερ υπερίσχυσε στην τηλεοπτικη αναμέτρηση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, «μονομάχησε» τηλεοπτικά με την αρχηγό των Χριστιανδημοκρατών, Άγκελα Μέρκελ.

Το θέμα της συζήτησης ήταν οι οικονομικές πολιτικές των δύο παρατάξεων και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση, ο κ.Σρέντερ ήταν ο νικητής.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος δεν κατάφερε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στην αρχηγό της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε κάνει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση πριν από 3 χρόνια.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι η χώρα χρειάζεται θαρραλέες αποφάσεις μετά από 7 χρόνια «αποτυχημένης διακυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες».

Το θέμα που κυριαρχεί σε αυτές τις εκλογές είναι, όσο ποτέ άλλοτε, οι οικονομία και τα συνθήματα των αντίπαλων κομμάτων προτείνουν λύσεις : "Μεγαλύτερη Αναπτυξη- περισσότερες δουλειές", "Θαρραλές Μεταρρυθμίσεις για νέες θέσεις εργασίας", "Νέες ιδέες- Νέες θέσεις εργασίας".

Αλλά οι ψηφοφόροι είναι επιφυλακτικοί. Ο Χριστιανοδημοκράτες υπό τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεση τους για μια ευημερούσα ανατολική Γερμανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν κατάφεραν να μειώσουν κατά 50% τον αριθμό των ανέργων όπως είχαν δεσμευτεί να πράξουν.

Στις αρχές του 2005 ο αριθμός των ανέργων είχε φθάσει το επίπεδο ρεκόρ των 5 εκατομμυρίων 200ων χιλιάδων.

Αν και σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Γερμανίας το ποσοστό ανεργίας παραμένει στο 20%, γενικά η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται τους τελευταίους μήνες.

Η ανεργία δημιουργεί ανασφάλεια, η ανασφάλεια οδηγεί σε αύξηση της αποταμίευσης, 11% φέτος, και αυτή με τη σειρά της σημαίνει μείωση της κατανάλωσης, και συνεπώς μείωση της παραγωγής.

Ένας φαύλος κύκλος που έφερε την γερμανική οικονομία στο χείλος της ύφεσης. Φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης είναι κάτω από 1%, του χρόνου προβλέπεται να αυξηθεί λίγο και να κυμανθεί στο 1,5%.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, κάποτε η οικονομική μηχανή για της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί να είναι η χώρα που εξάγει κάθε χρόνο προϊόντα αξίας 733 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη

Τα κέρδη των μεγάλων γερμανικών εταιρειών αυξάνονται κατακόρυφα ενώ αρκετές μελέτες δείχνουν πως η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Το πρόβλημα όμως για τον καγκελάριο Σρέντερ είναι ότι η εσωτερική ζήτηση παραμένει αδύναμη και αυτό έχει ζημιώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας.

Οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί δραστικά, στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων Σρέντερ έχουν μειωθεί και οι κοινωνικές παροχές ενώ οι εργάσιμες ώρες επανήλθαν στις 40 εβδομαδιαίως.

Αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας πλήττει φυσικά πρωτίστως το κυβερνών κόμμα. Έτσι, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις, μπορεί να έρθει πολύ αργά για τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Ένα άλλο Βιετνάμ για τις ΗΠΑ;

Του ανταποκριτή του BBC στη Βαγδάτη, Τζόναθαν Τσαρλς

Τον Αύγουστο ήταν ιδιαίτερα έντονη η βία στο Ιράκ

H μεγάλη αντίσταση, που συνάντησε το προσχέδιο του Συντάγματος στο Ιράκ, σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα πως δεν θαρχίσει στο εγγύς μέλλον η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Και καθώς η βία συνεχίζεται, πολλοί ξανάρχισαν να συγκρίνουν το Ιράκ με το Βιετνάμ.

Μπορείς να πας στη Βαγδάτη;

Πέντε λέξεις που κάνουν και τον πιο σκληρό δημοσιογράφο νανατριχιάσει.

Έχοντας καλύψει πάνω από 12 πολέμους τα τελευταία 20 χρόνια, δεν είχα καμιά αμφιβολία για το τι σήμαινε ένα ταξίδι σε μια από τις πιο επικίνδυνες πρωτεύουσες του πλανήτη μας.

Δυόμισι χρόνια μετά τον πόλεμο που επέφερε την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, ο θάνατος εξακολουθεί να είναι μέρος της καθημερινής ζωής στη Βαγδάτη.

Η βία ήταν ιδιαίτερα έντονη τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Ιράκ.

Και η συνεχιζόμενη βία κάνει πολλούς να διερωτώνται αν αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, με τους Αμερικανούς στρατιώτες να εμπλέκονται σε ατέρμονες συγκρούσεις με τους αντάρτες, έχει καμία σχέση με τη φρικτή εμπειρία που είχαν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Πεσμένο ηθικό

Όταν ήμουν παιδί στις αρχές της δεκαετίας του 70, θυμάμαι που έβλεπα στην τηλεόραση τους δημοσιογράφους του BBC στο Βιετνάμ να μιλούν για μια αμερικανική δύναμη που είχε χάσει το ηθικό της, που ήταν ανίκανη να νικήσει τον εχθρό.

Βλέποντας αυτούς τους δημοσιογράφους στην τηλεόραση, θέλησα κι εγώ να γίνω μια μέρα ξένος ανταποκριτής.

Οι Αμερικανοί χρειάζονται την υποστήριξη κάθε Ιρακινού

Τώρα, 30 χρόνια αργότερα, είμαι στη Βαγδάτη και κάνω κι εγώ την ίδια ερώτηση. Είναι το Ιράκ για την Αμερική ένα άλλο Βιετνάμ;

Η αναλογία αυτή είναι εύκολη για όσους επικρίνουν την αμερικανική παρουσία εδώ κι η αλήθεια είναι πως υπάρχουν τόσο ομοιότητες όσο και διαφορές.

Μισό εκατομμύριο Αμερικανοί στρατιώτες πέρασαν 10 χρόνια στο Βιετνάμ πολεμώντας τους κομμουνιστές, πριν αναγκασθούν να υποχωρήσουν ταπεινωμένοι.

Αυτή τη φορά, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι μικρότερη, όπως μικρότερος είναι και ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών. Στόχος, δε, των Αμερικανών είναι να φύγουν από το Ιράκ νωρίτερα και με το κεφάλι ψηλά.

Αλλά από άλλες απόψεις, οι δύο πόλεμοι μοιάζουν ο ένας με τον άλλο.

Χάνοντας τον έλεγχο

Τα αμερικανικά στρατεύματα, όπως κι εκείνα που πολεμούσαν παλαιότερα στο Βιετνάμ, φαίνεται να έχουν πεσμένο ηθικό.

Ώς τώρα, σχεδόν 1.900 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθημερινά.

Οι στρατιώτες μπορούν να δουν ότι η ζωή δεν βελτιώνεται εδώ.

Ένας αξιωματικός με τον οποίο συζητούσα τις προάλλες μου έλεγε πως έχει την αίσθηση ότι οι στρατιώτες του κυκλοφορούν στη Βαγδάτη σα νά χουν την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.

Οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν πως οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι αποτελεσματικές

Μου είπε πως αισθάνονται ότι βλέπουν τον έλεγχο που είχαν να φεύγει από τα χέρια τους.

Στη μονάδα του, συνέχισε, πολλοί στρατιώτες έχουν αρχίσει να μην πιστεύουν πια στην αποστολή τους.

Και το πεσμένο ηθικό πάει χέρι-χέρι με την έλλειψη πειθαρχίας.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη πριν από λίγες μέρες, όταν ένας Αμερικανός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ιρακινό που εργαζόταν ως ηχολήπτης στο τηλεοπτικό συνεργείο του πρακτορείου Ρόιτερ.

Το μόνο λάθος που έκανε αυτός ο Ιρακινός ήταν να πλησιάσει μια περιοχή όπου είχε γίνει νωρίτερα κάποιο επεισόδιο.

Αθώος άμαχος

Πυροβόλησαν τον Ουαλίντ Χαλίντ χωρίς καν να τον προειδοποιήσουν. Άφησε πίσω του μια χήρα, έγγυο τεσσάρων μηνών, και μια 7χρονη κόρη.

Ο οπερατέρ του Ρόιτερ που ήταν μαζί του τραυματίστηκε και, παρά το γεγονός ότι ήταν ο κύριος μάρτυς του ό,τι συνέβη, συνελήφθη από τους Αμερικανούς.

Πριν τον απομακρύνουν, ο οπερατέρ του Ρόιτερ μπόρεσε να πει σε συναδέλφους του τι είχε συμβεί.

Όταν ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, που εργαζόταν για το Ρόιτερ, κατάφερε να πλησιάσει μαζί με ένα Βρετανό ειδικό σε θέματα ασφαλείας, είδε τους Αμερικανούς να γελούν και να κάνουν αστεία γύρω από το πτώμα του Ουαλίντ.

Αρνιόντουσαν επίσης να δώσουν νερό στον τραυματισμένο οπερατέρ.

Ο Βρετανός ειδικός σε θέματα ασφαλείας, πρώην στρατιώτης του βρετανικού στρατού, είπε πως ήταν γιαυτόν προφανές ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες ήθελαν να πάρουν μαζί τους κάθε στοιχείο, που τους επιβάρυνε, πριν γίνει οποιαδήποτε έρευνα.

Το πιο ανησυχητικό, είπε, ήταν πως η μονάδα αυτή δεν φαινόταν να νιάζεται για το είχε σκοτώσει έναν αθώο άμαχο.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές δηλώνουν πως οι έρευνες συνεχίζονται.

Ολέθριες επιπτώσεις

Όταν συζήτησα το θέμα αυτό με έναν Βρετανό ανώτερο αξιωματούχο στη Βαγδάτη, παραδέχτηκε πως αυτό ήταν τώρα ένα πρόβλημα με τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Δεν καταλαβαίνουν, μου είπε, με ποιο τρόπο μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ιρακινών.

Κάθε φορά που σκοτώνεται ένας άμαχος, πρόσθεσε, άλλη μια οικογένεια στρέφεται κατά των Αμερικανών.

Στο Βιετνάμ, επίσης, όπου οι Αμερικανοί δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των κατοίκων, η εκστρατεία τους είχε ολέθριες επιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών του πολέμου στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί είχαν αρχίσει να δίδουν όλο και περισσότερες ευθύνες στον στρατιωτικό τομέα στους στρατιώτες της χώρας. Αλλα η «βιετναμοποίηση» αυτή δεν απέδωσε καρπούς, τελικά επικράτησαν οι κομμουνιστές.

Στο Ιράκ σήμερα, υπάρχει μια πολιτική «ιρακοποίησης».

Φοβισμένος στρατός

Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο γύρω από τη Βαγδάτη, βλέπω όλο και περισσότερα φυλάκια που φρουρούνται από Ιρακινούς στρατιώτες, οι οποίοι όμως φαίνεται οως δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι και πως επίσης δεν διοικούνται καλά.

Αν τους ρωτήσεις κάτι, γυρνούν και κοιτούν τους Αμερικανούς στρατιώτες, σα να περιμένουν απαυτούς να τους πουν τι να κάνουν.

Αυτή την εβδομάδα, είδα σε ένα φυλάκιο Ιρακινούς στρατιώτες με μαύρες μάλλινες κουκούλες. Μόνο τα μάτια και το στόμα τους μπορούσες να δεις. Παράξενο θέματα αν σκεφτείτε τη ζέστη που έκανε στη Βαγδάτη αυτό το καλοκαίρι.

Δεν ήθελαν να τους αναγνωρίσει κανείς, φοβόντουσαν μη γίνουν στόχοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Αυτό δείχνει πόσο λίγη εμπιστοσύνη έχουν στις ικανότητές τους. Ακόμη και μέλη του νεοσύστατου στρατού της χώρας φοβούνται τους αντάρτες.

Αναφέρεις τις λέξεις Βιετνάμ και Ιράκ σε Αμερικανούς αξιωματικούς και τους βλέπεις να στρέφουν τα μάτια προς τον ουρανό με απελπισία.

Είναι πρόωρες οι πραγματικές συγκρίσεις, αλλά οι ομοιότητες ανάμεσα στο Βιετνάμ και το Ιράκ είναι αρκετά εμφανείς. Και το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Αμερικανοί είναι άλλη μία ταπεινωτική αποχώρηση.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία

Αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 737 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του από τη πόλη Μεντάν στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν πάνω από 100 επιβάτες και μέλη του πληρώματος συνετρίβη σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Το αεροσκάφος είχε προορισμό τη Τζακάρτα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το αεροπλάνο παραδόθηκε στις φλόγες μετά τη συντριβή του.

Τοπικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε εικόνες πτωμάτων να κείνται σε δρόμους σε αρκετή απόσταση από το σημείο της συντριβής.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι υπάρχουν επιζώντες -- ένας επιβάτης είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι διέφυγε από το πίσω μέρος του αεροσκάφους.

Ο κυβερνήτης της Βορείου Σουμάτρας -- της επαρχίας που έχει πρωτεύουσα τη Μένταν -- πιστεύεται ότι είναι ένας από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Είναι το δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδονησία σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκενώθηκε η Νέα Ορλεάνη

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στη Νέα Ορλεάνη

Οι αρχές στη Νέα Ορλεάνη ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνησης των πληγέντων ενώ τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι για τυχόν επιζώντες.

Παράλληλα, απομακρύνουν τα πτώματα, που πιστεύεται ότι ανέρχονται σε χιλιάδες.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν τη πόλη έχουν απομακρυνθεί αλλά ορισμένοι είναι αποφασισμένοι να μείνουν.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, είπε ότι αυτοί που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη πόλη θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών.

«Δεν γίνεται να έχουμε ανθρώπους να ζουν στη Νέα Ορλεάνη για εβδομάδες ή μήνες τη στιγμή που προσπαθούμε να απομακρύνουμε τα νερά και να καθαρίσουμε τη πόλη. Δεν μπορούμε να τους εφοδιάζουμε με νερό και τρόφιμα».

«Οι συνθήκες που θα επικρατούν στις περιοχές που πλημμύρισαν ακόμη και όταν απομακρύνουμε τα νερά δεν θα κατάλληλες για υγιεινή διαβίωση» πρόσθεσε ο κ. Τσέρτοφ.

Κρούσματα βίας

Εν τω μεταξύ παρά την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών και μελών της εθνικής φρουράς τα κρούσματα βίας συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τις αρχές αστυνομικοί απάντησαν σε πυροβολισμούς ενόπλων σε γέφυρα της Νέας Ορλεάνης σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας τρεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία ομάδα ενόπλων πυροβόλησε κατά των αστυνομικών που συνόδευαν συνεργείο μηχανικών.

Νωρίτερα η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε 4 ενόπλους που λεηλατούσαν καταστήματα.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζι Λέτεν, προειδοποίησε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές στη Νέα Ορλεάνη θα εντοπίσουν τους υπεύθυνους «των απεχθών εγκλημάτων» που διαπράχθηκαν μετά το πέρασμα του τυφώνα.

Πρόσθεσε δε ότι οι ένοπλες συμμορίες που λεηλατούν σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών.

Δεύτερη επίσκεψη Μπους

Για δεύτερη φορά σε τέσσερεις μέρες, ο πρόεδρος Μπους επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές.

Η δήλωσή του ότι οι τοπικές αρχές έκαναν λάθη προκάλεσε οργή.

Γερουσιαστής της Λουιζιάνα, η Μαίρη Λάντριου απείλησε ότι θα γρονθοκοπήσει τον πρόεδρο αν επαναλάβει τα λόγια του.

Δημοσκόπηση στην Washington Post δείχνει ότι το 48% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κάνει καλά τη δουλειά του.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τις κινεζικές εξαγωγές

Οι κινεζικές κλωστοϋφαντουργίες έχουν χαμηλότερο εργατικό κόστος.

Σε συμφωνία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, στο επίμαχο θέμα των εξαγωγών κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η συμφωνία επετεύχθη στο Πεκίνο, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΕΕ για την ετήσια σύνοδο κορυφής με την Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπει την εισαγωγή των κινεζικών προιόντων που έχουν συσσωρευτεί στα κοινοτικά σύνορα και τον συμψηφισμό τους με την ποσόστωση του 2006.

Την συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσουν τα 25 κράτη μέλη, που είναι διχασμένα για την επιπτώσεις των ποσοστώσεων.

Ο κ. Μπλερ είπε στο BBC ότι είναι αρκετά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των κινεζικών εισαγωγών κλωστουφαντουργικών προϊόντων, τον λεγόμενο «πόλεμο των σουτιέν», που είναι ένα από τα προϊόντα που περιμένουν την εισαγωγή τους.

«Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να συμβιβάσουμε διάφορα συμφέροντα, διότι ο κόσμος θέλει να αγοράζει φτηνά ρούχα».

«Από την άλλη μεριά, υπάρχουν παραγωγοί κλωστοϋφαντουργικών σε όλη την Ευρώπη, που ανησυχούν για τις δουλειές τους και τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Οι ευρωπαίοι παραγωγοί φοβούνται ότι θα κλείσουν οι επιχειρήσεις τους, ωστόσο οι καταστηματάρχες λένε ότι τα ράφια τους είναι άδεια.

Κατά των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων είναι κυρίως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανια, που έχουν μεγάλη εσωτερική παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Αντιθέτως, χώρες της βορείου Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Σουηδία στηρίζουν τις εκκλήσεις των καταστηματαρχών να επιτραπεί η εισαγωγή κινεζικών ρούχων.


Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:02 (Ώρα Λονδίνου)

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Πατριάρχη Πέτρου

Στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται πια το σκήνωμα του Πέτρου Ζ΄, στην κρύπτη της Μονής, και αποτελεί την τελευταία κατοικία όλων των Πατριαρχών της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη του προκατόχου του.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν τα αδέλφια του Πατριάρχη Πέτρου, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο, Φαίδωνας Αναστασίου, ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας, Ευάγγελος Τσαούσης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο, Αικατερίνη Γκίνη, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, και αρκετοί Αιγυπτιώτες, καθώς και Κύπριοι, που μετέβησαν από τη Λευκωσία στο Κάιρο για τον σκοπό αυτό.

Στον λόγο του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ παρομοίασε το έργο του Πέτρου με ένα κερί που συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει το φως της Ορθοδοξίας.

Ο ηγούμενος της Μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου επίσκοπος Βαβυλώνας Εμμανουήλ περιέγραψε τον μακαριστό Πέτρο σαν τον «Πατριάρχη των έργων», ενώ το τιμητικό παρόν έδωσε από την Εκκλησία της Κύπρου ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

Μνημόσυνο για τον μακαριστό Πατριάρχη και την συνοδεία του που χάθηκε με το μοιραίο «Σινούκ» θα πραγματοποιηθεί και την ημέρα της επετείου, την ερχόμενη Κυριακή στην Αλεξάνδρεια, αλλά και στη Λευκωσία, στο μετόχι της Μονής Κύκκου.

Την ίδια ημέρα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ θα μεταβεί στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, στο σημείο όπου ανασύρθηκε η σορός του μακαριστού Πέτρου και θα τελέσει τρισάγιο στην μνήμη του.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Τυφώνας στο πετρέλαιο

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις εφημερίδες:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ζεστό χρήμα για τους μικρομεσαίους. Νέο πρόγραμμα-ανάσα για την αγορά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέρμα στη μονιμότητα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης προτείνει το εργασιακό μοντέλο του ΟΤΕ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις. ΔΕΚΟ: Τι προβλέπουν υπουργικές εισηγήσεις προς τον Καραμανλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Από το 1989 έπρεπε να είχε κλείσει η "INTERAMERICAN" γιατί ο κλεφτο-Κοντομηνάς είχε βουτήξει 20 δισ. από το ταμείο!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αλλάζουν όλα στο εφάπαξ των αστυνομικών. Το Σ.τ.Ε ενέκρινε Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Απασχόλησης.

ΕΘΝΟΣ: Κλήσεις από την Εφορία για ελέγχους - οφειλές. Στο στόχαστρο 500.000 οφειλέτες, καθώς και 612.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γιώργος Παπανδρέου διαλύει τη νεολαία του Κινήματος και... είπε "ουστ" στα περήφανα νειάτα του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κινήσεις-ΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου. Αποκάλυψε τη λειτουργία φατριών μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νομοσχέδιο-τομή για τις συντάξεις. Δημόσιο: 20 ρυθμίσεις διευθετούν εκκρεμότητες ετών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τυφώνας "Μπους". Κατακραυγή στις ΗΠΑ για την εγκατάλειψη των θυμάτων του "Κατρίνα".

ΕΣΤΙΑ: Η Τουρκία εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ενστερνίζεται τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές.

ESPRESSO: Το LOVE STORY του Κώστα Μπακογιάννη. Ο γιος της Ντόρας παντρεύεται. Αδελφή γνωστού επιχειρηματία η εκλεκτή της καρδιάς του.

ΤΑ ΝΕΑ: Βενζίνη 1,20 ευρώ μας στέλνει ο Κατρίνα. Δεν αποκλείουν και πετρέλαιο στα $100 το βαρέλι.

TRAFFIC NEWS: Ο Συγγελίδης βλέπει το γιο του μπροστά σε κάμερα! Κορυφώνεται η κόντρα με νέα δίκη τον Οκτώβριο.

Η ΧΩΡΑ: Ξηλώνει το σημιτικό ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος. Ανακοίνωσε επισήμως τη διάλυση της Νεολαίας.

City Press: "Τυφώνας" στην κίνηση και στη θέρμανση. Από την κρίση πετρελαίου στη διεθνή έλλειψη προϊόντων διυλιστηρίου.

Μetro: Ασφυκτικές πιέσεις.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παροξυσμός για τα ακίνητα. "Έμφραγμα" σε πολεοδομίες, συμβολαιογραφεία, μεσιτικά γραφεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δώστε τώρα τα στρατόπεδα. Καθολική απαίτηση των δημάρχων της Θεσσαλονίκης.

Πετρέλαιο

Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "φωτιά βάζει στη βενζίνη ο κυκλώνας Κατρίνα, ενώ κύμα οργής ξεσπάει κατά τον Μπους, ο οποίος επικρίνεται ότι άφησε στη μοίρα τους τούς φτωχούς και τους μαύρους".

Η City Press αναφέρει ότι "η "Κατρίνα" έθεσε εκτός μάχης εννέα μεγάλα αμερικανικά διυλιστήρια. Εκτός από το ακριβό πετρέλαιο, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τώρα και έλλειψη βενζίνης. Οι Ευρωπαίοι θέτουν στη διάθεση των ΗΠΑ τα στρατηγικά αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης. Ετοιμάζονται μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης προϊόντων διυλιστηρίου σε επίπεδο ΕΕ. Εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στις ΗΠΑ μέχρι το χειμώνα, η διεθνής ενεργειακή κρίση θα πάρει δραματικές διαστάσεις".

Η METRO προσθέτει ότι "επίθεση δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός από την ξέφρενη πορεία των τιμών του πετρελαίου".

Συντάξεις δημοσίου

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "πολυνομοσχέδιο με 20 νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις του Δημοσίου αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στο νομοσχέδιο αυτό θα ενσωματωθεί τελικά και η ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ σε 900.000 συνταξιούχους".

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "πρόγραμμα-ανάσα για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επομένων ημερών, ενδεχομένως και σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων από 45-55% σε νέα έργα και επενδύσεις σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων παροχής υπηρεσιών που μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν είχαν μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΠΑΝ".

Εφορία

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "τη φθινοπωρινή επίθεση ξεκινά η Εφορία για να ενισχύσει τα άδεια ταμεία του Δημοσίου. Περισσότεροι από 612.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν κλήση για να κλείσουν τις εκκρεμότητες, ενώ 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα κληθούν να ξεπληρώσουν χρέη 5.5 δισ. ευρώ".

ΔΕΚΟ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ στα πρότυπα του μοντέλου που ισχύει πλέον στον ΟΤΕ προτείνει στην κυβέρνηση ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ κ. Β. Μεϊμαράκης θέτοντας ταυτόχρονα και ζήτημα να σταματήσει σε αυτές και η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "τρία βασικά σενάρια εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Α" ένα από αυτά εισάγει το θεσμό των ατομικών συμβάσεων, που εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα".

Ελληνοτουρκικά

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η Τουρκία προσπαθεί να γίνη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ασκώντας απροκάλυπτο εκβιασμό. Δεν ζητεί να ενταχθή στην ένωση των πλέον προηγμένων δημοκρατιών του κόσμου επειδή πιστεύει ή ενστερνίζεται τις αρχές του. Θέλει να ενταχθή με τους δικούς της όρους και απειλεί ευθέως ότι η τυχόν άρνησις των Ευρωπαίων να την αποδεχθούν στους κόλπους της θα έχη επιπτώσεις και αντίποινα".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι " το "ΠΟΝΤΙΚΙ" του Κώστα Παπαϊωάννου , καθώς και οι δύο γνωστοί για την ...συνέπεια, την εντιμότητα και την ακεραιότητά τους ως δημοσιογράφοι ο Γ. Τράγκας και ο ....ΘΡΥΛΙΚΟΣ Κακαουνάκης - "η...Κρητικά Αρετούσα" σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας ... από το ραδιόφωνο του "ΣΚΑΙ" είχαν ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ την μεγάλη ΑΠΑΤΗ του Κοντομηνά εδώ και δώδεκα χρόνια...".

Εφάπαξ αστυνομικών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "αλλάζει με το νέο έτος ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το εφάπαξ ποσό που θα καταβάλλεται στους συνταξιοδοτούμενους αστυνομικούς θα ορίζεται από τον υπολογισμό του βασικού μηνιαίου μισθού της τελευταίας πενταετίας, αντί των αποδοχών του τελευταίου μήνα που ισχύει τώρα".

Γ. Παπανδρέου

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "σε ριζική αναδόμηση του κόμματός του προχωρεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ανακοίνωσε τη διάλυση των οργάνων της Νεολαίας, καθώς και άλλων δομών της Χαριλάου Τρικούπη. Διαλυτικά φαινόμενα και συγκρούσεις στο Κίνημα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "μπορεί η απουσία του Κ. Σημίτη, αν και αναμενόμενη να συζητήθηκε αρκετά στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο στάδιο του Ταε-Κβο-Ντο στο Φάληρο, ο Γ. Παπανδρέου, όμως δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να στείλει μηνύματα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "πανηγυρικό ήταν το κλίμα στην εκδήλωση για τα 31 χρόνια πολιτικής ζωής του ΠΑΣΟΚ. Τιμήθηκαν οι πρώτοι σύντροφοι που έβαλαν την υπογραφή τους στην ιστορική πολιτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 μαζί με τον ιδρυτή και για πολλά χρόνια πρόεδρο του κινήματος, αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Μια έκπληξη περίμενε τους συνέδρους στο στάδιο που γινόταν η εκδήλωση. Μεταξύ των άλλων ο σημερινός πρόεδρός τους ανακοίνωσε τη διάλυση της υπάρχουσας δομής της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία μιας άλλης, με άλλες οργανωτικές και δομικές βάσεις. Όπως λέει ο λαός είπε...ουστ στα περήφανα νιάτα".

Τζορτζ Μπους

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ντροπή μας" ακούγεται παντού και ο Μπους δέχεται τυφώνα επικρίσεων, επειδή η πλουσιότερη χώρα του κόσμου αποδείχθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει την καταστροφή από τον "Κατρίνα". Χιλιάδες υπολογίζονται οι νεκροί, ανυπολόγιστες οι υλικές ζημιές, τόσο που οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια σε χρήμα και τρόφιμα από τον κόσμο".

Βύρων Πολύδωρας

H ESPRESSO γράφει ότι "για άσπονδους φίλους που επιθυμούν να τον βλέπουν στο περιθώριο μίλησε ο Βύρων Πολύδωρας στην "Espresso" και διευκρίνισε πως είναι οι "φίλοι" που θα τον προτιμούσαν στη θέση του ακαδημαϊκού, αλλά μακριά από τα έδρανα της Βουλής".

Νέα Ορλεάνη

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "τραγική παραμένει η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα "Κατρίνα". Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η μεταφορά των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης σε γειτονικές πολιτείες περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι στην κατεστραμμένη πόλη. Την ίδια ώρα ο Τζορτζ Μπους δέχεται σκληρή κριτική από τον Τύπο για την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού, αναγκάζοντάς τον να παραδεχτεί ότι οι ομοσπονδιακές αρχές λειτούργησαν με "απαράδεκτο τρόπο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκενώθηκε η Νέα Ορλεάνη

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στη Νέα Ορλεάνη

Οι αρχές στη Νέα Ορλεάνη ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνησης των πληγέντων ενώ τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι για τυχόν επιζώντες.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν τη πόλη έχουν απομακρυνθεί αλλά ορισμένοι είναι αποφασισμένοι να μείνουν.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, είπε ότι αυτοί που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη πόλη θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών.

«Δεν γίνεται να έχουμε ανθρώπους να ζουν στη Νέα Ορλεάνη για εβδομάδες ή μήνες τη στιγμή που προσπαθούμε να απομακρύνουμε τα νερά και να καθαρίσουμε τη πόλη. Δεν μπορούμε να τους εφοδιάζουμε με νερό και τρόφιμα».

«Οι συνθήκες που θα επικρατούν στις περιοχές που πλημμύρησαν ακόμη και όταν απομακρύνουμε τα νερά δεν θα κατάλληλες για υγιεινή διαβίωση» πρόσθεσε ο κ. Τσέρτοφ.

Κρούσματα βίας

Εν τω μεταξύ παρά την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών και μελών της εθνικής φρουράς τα κρούσματα βίας συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τις αρχές αστυνομικοί απάντησαν σε πυροβολισμούς ενόπλων σε γέφυρα της Νέας Ορλεάνης σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας τρεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία ομάδα ενόπλων πυροβόλησε κατά των αστυνομικών που συνόδευαν συνεργείο μηχανικών.

Νωρίτερα η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε 4 ενόπλους που λεηλατούσαν καταστήματα.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζι Λέτεν, προειδοποίησε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές στη Νέα Ορλεάνη θα εντοπίσουν τους υπεύθυνους «των απεχθών εγκλημάτων» που διαπράχθηκαν μετά το πέρασμα του τυφώνα.

Πρόσθεσε δε ότι οι ένοπλες συμμορίες που λεηλατούν σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητής «στα σημεία» ο Σρέντερ

Εκατομμύρια Γερμανοί παρακολούθησαν την τηλεμαχία

Δυο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και η ηγέτης της αντιπολίτευσης Ανγκελα Μέρκελ διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε τηλεμαχία.

Εκατομμύρια τηλεθεατές καθηλώθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση.

Η οικονομία ήταν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι η χώρα χρειάζεται να πάρει θαρραλέα μέτρα για να αναζωογονηθεί η οικονομία μετά από 7 χρόνια αποτυχημένης πολιτικής.

Ο κ. Σρέντερ υπεραμύνθηκε το κράτος προνοίας και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην αγορά εργασίας.

Οι δημοσκοπήσεις αμέσως μετά ανέδειξαν τον κ Σρέντερ νικητή της τηλεμαχίας αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC η επικράτηση του δεν ήταν καθοριστική.

Όπως σημειώνει o ανταποκριτής μας έτσι και αλλιώς ο κ. Σρέντερ ήταν επικρατέστερος να κερδίσει τις εντυπώσεις καθώς η Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι ιδιαίτερα άνετη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Τουρκία

Οι δυο αντίπαλοι αναφέρθηκαν και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όπου διαφώνησαν ριζικά.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να δεχθεί στους κόλπους της Τουρκία.

«Θα ήθελα η Τουρκία να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη αλλά δεν νομίζω ότι είναι πιθανό κάτω από τις παρούσες συνθήκες να δεχθούμε τη Τουρκία ως πλήρες μέλος», είπε η κυρία Μέρκελ.

Διαφώνησε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ που ανέπτυξε εντελώς διαφορετική άποψη

«Όλοι μας γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη περιοχή. Στο Ιράν, το Ιράκ και τη περιοχή του Καυκάσου. Εάν καταφέρουμε να δέσουμε τη Τουρκία στην Ευρώπη, εάν καταφέρουμε να συνδυάσουμε τον μετριοπαθή ισλαμισμό με τις δυτικές αξίες τότε θα ενισχυθεί και η ασφάλεια μας» είπε ο Γερμανός καγκελάριος.


Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία

Αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 737 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του από τη πόλη Μεντάν στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν πάνω από 100 επιβάτες και μέλη του πληρώματος συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το αεροπλάνο παραδόθηκε στις φλόγες μετά τη συντριβή του.

Ένας γιατρός που βρέθηκε στο χώρο της συντριβής είπε ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες αλλά τοπικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε εικόνες πτωμάτων να κείτονται σε δρόμους αρκετά μακριά από το σημείο της συντριβής.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας είπε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 109 άτομα, αλλά άλλοι ινδονήσιοι αξιωματούχοι έδιναν άλλο αριθμό.

Το Μπόινγκ της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Μαντάλα απογειώθηκε από το Μεντάν στα βόρεια της νήσου Σουμάτρα με κατεύθυνση την πρωτεύουσα Τζακάρτα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.