Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-12

  1. Το νησί του πανικού και των πανηγυρισμών
  2. Παραίτηση για την κρίση της Νέας Ορλεάνης
  3. Αλλαγή ηγεσίας στη Νορβηγία
  4. Έκρηξη στην άκρη του σύμπαντος
  5. Η Γάζα στα χέρια των Παλαιστινίων
  6. Παραιτείται o υπεύθυνος για την διαχείριση της κρίσης στη Νέα Ορλεάνη
  7. «Περιμένοντας τους βαρβάρους»
  8. «Καταρχήν συμφωνία» Λονδίνου-Παρισίων
  9. Γερμανικές εκλογές και Ευρώπη
  10. Πόλεις-φαντάσματα
  11. Στενά περιθώρια
  12. «Προσωρινή» συμφωνία Λονδίνου-Παρισίων
  13. «Καλή σχολική χρονιά»
  14. Κατοχή τέλος, μετά από 38 χρόνια
  15. «Σε ορίζοντα τετραετίας»
  16. Στην τελική ευθεία η Γερμανία
  17. Ο βασιλιάς της Νέας Υόρκης
  18. Περί καυσίμων, δολοφονιών και πιθήκων
  19. Κατοχή τέλος, μετά από 38 χρόνια
  20. Ισχυρή ανανέωση εντολής για τον Κοϊζούμι

Το νησί του πανικού και των πανηγυρισμών

Στην εξέταση μέτρων ώστε να διατηρηθούν επαρκή αποθέματα καυσίμων για αναγκαίες χρήσεις, προβαίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης και οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Το σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Τάιμς (The Times) αναφέρει ότι η κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών και εταιρειών υπαγορεύεται από τον «πανικό» που εκδηλώθηκε το Σαββατοκύριακο στα πρατήρια της χώρας, πολλά από τα οποία είδαν τα αποθέματά τους να τελειώνουν.

Η μεγάλη ζήτηση προκλήθηκε από το συνδυασμό των ανησυχιών περί περαιτέρω αύξησης της τιμής του πετρελαίου και επικείμενων προβλημάτων στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων.

Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται από τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις οργανωμένων ομάδων διαδηλωτών, που έχουν προγραμματίσει τον αποκλεισμό διυλιστηρίων τις επόμενες ημέρες, ζητώντας τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Οι πιέσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση εντείνονται, γράφει η εφημερίδα, καθώς όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, αναμένεται να διατυπώσει σήμερα ένα διεθνές σχέδιο για την αναστροφή της ανοδικής πορείας της τιμής του πετρελαίου.

Κατά το ρεπορτάζ, οι προτάσεις του κ. Μπράουν θα κινούνται στους εξής άξονες: αύξηση της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και κοινοποίηση της ακριβούς ποσότητας των παγκοσμίων αποθεμάτων μαύρου χρυσού, διοχέτευση των κερδών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών σε επενδύσεις, σύσταση ενός διεθνούς ταμείου από την Παγκόσμια Τράπεζα με σκοπό την παροχή βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να επενδύσουν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τέλος, σύσταση και δεύτερου ταμείου, αυτήν τη φορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με σκοπό την ενίσχυση των φτωχών κρατών που πλήττονται από τιες υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Με το θέμα της τιμής του πετρελαίου ασχολούνται και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ εντείνουν τις επενδύσεις στον τομέα αναζήτησης νέων πηγών πετρελαίου.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από τον Οργανισμό, σύμφωνα με τα οποία τα μέλη του εξόρυξαν 7,5% περισσότερα βαρέλια πετρελαίου το 2004, σε σύγκριση με το 2003, ανταποκρινόμενα στην αυξημένη ζήτηση μαύρου χρυσού.

Στο κύριο θέμα τους, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στις προειδοποιήσεις που αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για τις εσωτερικές αγορές, Τσαρλς ΜακΚρίβι, σχετικά με το μεγάλο κόστος των διασυνοριακών οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μελών.

Ο Ιρλανδός επίτροπος αναμένεται να απειλήσει με κυρώσεις τη βιομηχανία των ευρωπαϊκών οικονομικών υπηρεσιών, εφόσον δε ληφθούν μέτρα απλούστευσης και μείωσης του κόστους των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μελών, εντός του επόμενου εξαμήνου.

Οι Βρετανοί πανηγυρίζουν

Βασικό θέμα σε πανηγυρικό τόνο σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες της Τρίτης, είναι η επιστροφή του τίτλου των ashes («οι στάχτες») στη Βρετανία, μετά από 16 χρόνια.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αφορά το κρίκετ, το άθλημα που συνεγείρει τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Δεν πρόκειται παρά για την ετήσια αναμέτρηση σε πέντε εξοντωτικούς πολυήμερους αγώνες της εθνικής ομάδας της Αγγλίας με την αντίστοιχη της Αυστραλίας.

Οι Άγγλοι κατάφεραν και πήραν ισοπαλία στο χθεσινό τελευταίο κομμάτι του τελευταίου αγώνα, σηκώνοντας έτσι μετά από μιάμιση δεκαετία την πολυπόθητη τεφροδόχο, που αποτελεί το τρόπαιο, σε ανάμνηση της μπάλας του κρίκετ που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών κάπου στα 1880, η οποία στη συνέχεια αποτεφρώθηκε για δοθεί ως έπαθλο στους νικητές.

Όλες οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «ήρωες», αναφερόμενες στους παίκτες, οι οποίοι θα παρελάσουν σήμερα στο κεντρικό Λονδίνο, για να αποθεωθούν από τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα ρεπορτάζ αναφέρονται σε μια Αγγλία που είχε παραλύσει τις τελευταίες κρίσιμες στιγμές του χθεσινού αγώνα, καθώς ακόμα και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι οθόνες δεν έδειχναν δείκτες συναλλαγών, αλλά τον αγώνα στο στάδιο «Όβαλ» του νοτίου Λονδίνου.

Στο θρίαμβο της αγγλικής ομάδας, με φωτογραφίες των πανηγυρισμών, αφιερώνουν ολόκληρο σχεδόν το πρωτοσέλιδό τους η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) και η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η Ιντιπέντεντ, εξάλλου, αναφέρεται στην αποκάλυψη ότι η αστυνομία του Λονδίνου είχε λάβει εντολές να σταματά για ελέγχους κυρίως μαύρους και ασιατικής καταγωγής πολίτες, στο πλαίσιο των τυχαίων ελέγχων που γίνονταν μετά τις επιθέσεις του Ιουλίου.

Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των οργανώσεων προάσπισης των ατομικών ελευθεριών, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επιλέγει να ασχοληθεί με το πρόγραμμα που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση Μπλερ, με στόχο την παροχή βοήθειας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

Σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου του Μπίρκμπεκ στο Λονδίνο, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα αλλά τμήματά της αποκαλύπτει η Γκάρντιαν, το πρόγραμμα έχει αποτύχει, παρά τις μεγάλες προσδοκίες με το οποίο το ενέδυσαν οι Εργατικοί.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:17 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση για την κρίση της Νέας Ορλεάνης

Ο Μάικλ Μπράουν δέχτηκε έντονη κριτική

Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, Μάικλ Μπράουν υπέβαλε την παραίτησή του, μετά από την έντονη κριτική που δέχτηκε για την αντιμετώπιση του τυφώνα Κατρίνα.

Ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι η παραίτηση του είναι προς όφελος του προέδρου Μπους και της υπηρεσίας.

Ο κ. Μπους τον είχε ήδη απομακρύνει από τη διευθυντική θέση της διαχείρισης της κρίσης.

Προσωρινός αντικαταστάτης του κ. Μπράουν ορίστηκε ο Ντέιβιντ Πόλισον, αξιωματούχος με πείρα στην αντιμετώπιση εκτάκτων κρίσεων.

Επίσκεψη Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε περιοδεία στη Νέα Ορλεάνη για να δει την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας. Ήταν η τρίτη επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις στα περιοδικά Τάιμ και Νιούσγουικ δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι επειδή η κυβέρνηση άργησε να αντιμετωπίσει την κρίση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Νιούσγουικ, η δημοτικότητα του κ. Μπους έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της προεδρίας του, στο 38%.

Σε σχόλιά του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι αρχές μπορεί να επαναπαύθηκαν προτού γίνει φανερό το μέγεθος της καταστροφής.

Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι παράλογο να λέγεται ότι ο πόλεμος του Ιράκ έχει αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με λίγους στρατιώτες για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση αποκατάστασης της λειτουργίας της πόλης, 45 πτώματα βρέθηκαν σε νοσοκομείο. Οι νεκροί πιστεύεται ότι ήταν ασθενείς.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 400, αλλά πιστεύεται ότι θα αυξηθεί. Δεν αναμένεται, όμως, να ανέλθει σε χιλιάδες.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:06 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή ηγεσίας στη Νορβηγία

Η Νορβηγία βλέπει τους κ.κ. Στόλτενμπεργκ και Μπόντεβικ να εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία 8 χρόνια

Την ήττα του κεντροδεξιού κόμματός του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, παραδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Κγιελ Μάγκντε Μπόντεβικ.

Οι Νορβηγοί ψηφοφόροι επαναφέρουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα στην εξουσία το κόμμα των Εργατικών, με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να δίδεται στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Μπόντεβικ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο μήνα, μετά την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού.

Ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο, κ. Στόλτενμπεργκ θα προσπαθήσει με άνετη πλειοψηφία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές και το Κεντρώο κόμμα.

Δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αναδεικνύεται το ακροδεξιό Προοδευτικό Κόμμα.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Στόλτενμπεργκ επέκρινε την κυβέρνηση για σχεδιασμό περαιτέρω μείωσης της φορολογίας, ενώ ο ίδιος έχει υποσχεθεί μεγαλύτερες δαπάνες για τις ήδη άρτιες υπηρεσίες κοινωνική πρόνοιας.

Οι κ.κ. Στόλτενμπεργκ και Μπόντεβικ εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1997.


Έκρηξη στην άκρη του σύμπαντος

Η έκρηξη σημαίνει το θάνατο του αστεριού και τη γέννηση της μαύρης τρύπας

Επιστήμονες στην Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος ΝΑΣΑ ανακοίνωσαν ότι ένας δορυφόρος τους κατέγραψε φως από την άκρη του ορατού διαστήματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πρόκειται για αστέρι που εξεράγη πριν από χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια.

Οι εικόνες, πιστεύουν οι επιστήμονες, μπορεί να τους δώσουν πληροφορίες για το διάστημά μας όταν ήταν ακόμη σε νεανική ηλικία.

Η κοσμική έκρηξη που αποτύπωσε ο δορυφόρος Σουίφτ πιστεύεται ότι ξεκίνησε τη διαδρομή της πριν από δωδεκάμισυ δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πολύ προτού υπάρξει ο ήλιος και ο πλανήτης μας.

Πρόκειτα για την μια από τις πλέον απόμακρες εκρήξεις που έχουν καταγραφεί.

Η κοσμική έκρηξη έγινε στην άκρη των γνωστών ορίων του σύμπαντος.

Οι αστονόμοι λένε ότι απλώς και μόνο το γεγονός ότι η έκρηξη μπορεί να γίνει ορατή αποδεικνεύει ότι η πηγή της ήταν εξαιρετικά φωτεινή και λαμπρή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έκρηξη είχε περισσότερη ενέργεια από όση δίνει ο ήλιος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:06 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γάζα στα χέρια των Παλαιστινίων

Παλαιστίνιος υψώνει το σήμα της νίκης σε εγκατελειμένο εβραϊκό οικισμό

Οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 38 χρόνια στρατιωτικής κατοχής.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισήλθαν στους πρώην εβραϊκούς οικισμούς.

Μια εγκαταλελειμένη, άδεια συναγωγή πυρπολήθηκε.

Πλήθη γιόρτασαν το τέλος της κατοχής στον πόλη Ραφά, στα σύνορα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι η αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα είναι «μέρα χαράς» για το λαό του, χρειάζεται όμως να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα.

Ανάμεσα στα εκκρεμή ζητήματα είναι ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα της Γάζας που ελέγχονται ακόμη από το Ισραήλ.

Χθες, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να αφήσει άθικτες τις συναγωγές, παρά την προηγούμενη απόφαση κατεδάφισής τους.

Η ισραηλινή κίνηση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής, εκπρόσωποι της οποίας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των κτιρίων, ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι οι συναγωγές τελικά θα κατεδαφιστούν.

Το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τους αυστηρούς ελέγχους διάβασης των συνόρων από και προς της Γάζα, ενώ παράλληλα θα ελέγχει τις ακτές και τον εναέριο χώρο της περιοχής.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτείται o υπεύθυνος για την διαχείριση της κρίσης στη Νέα Ορλεάνη

Ο Μάικλ Μπράουν δέχτηκε έντονη κριτική

Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, Μάικλ Μπράουν υπέβαλε την παραίτησή του, μετά από την έντονη κριτική που δέχτηκε για την αντιμετώπιση του τυφώνα Κατρίνα.

Ο πρόεδρος Μπους τον είχε ήδη απομακρύνει από τη διευθυντική θέση της διαχείρισης της κρίσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε περιοδεία στη Νέα Ορλεάνη, για να δει την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας.

'Ηταν η τρίτη επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις στα περιοδικά Τάιμ και Νιούσγουικ δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι επειδή η κυβέρνηση άργησε να αντιμετωπίσει την κρίση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Νιούσγουικ, η δημοτικότητα του κ. Μπους έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της προεδρίας του, στο 38%.

Σε σχόλιά του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι αρχές μπορεί να επαναπαύθηκαν προτού γίνει φανερό το μέγεθος της καταστροφής.

Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι παράλογο να λέγεται ότι ο πόλεμος του Ιράκ έχει αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με λίγους στρατιώτες για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση αποκατάστασης της λειτουργίας της πόλης, 45 πτώματα βρέθηκαν σε νοσοκομείο

Οι νεκροί πιστεύεται ότι ήταν ασθενείς.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 400, αλλά πιστεύεται ότι θα αυξηθεί.

Δεν αναμένεται, όμως, να ανέλθει σε χιλιάδες.

Επικεφαλής της διαχείρισης της κρίσης ορίστηκε ο ναύαρχος Θαντ Άλεν, που είπε ότι η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Περιμένοντας τους βαρβάρους»

Ο Γκλας είδε την όπερα ως κριτική ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ

Με μεγάλο ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε το κοινό στην παράσταση της νέας όπερας του διάσημου συνθέτη, Φίλιπ Γκλας «Περιμένοντας τους βαρβάρους», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Έρφουρτ της Γερμανίας.

Στο τέλος της παράστασης, οι θεατές χειροκροτούσαν επί 15 λεπτά όρθιοι τον Αμερικανό καλλιτέχνη και τον Κρίστοφερ Χάμπτον, που έγραψε το λιμπρέτο της όπερας.

Το έργο είναι το 21ο επίτευγμα του Γκλας για τη σκηνή και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα, Τζέι Εμ Κότζι.

Θέμα της όπερας είναι τα δικαιώματα του πολίτη. Η παράσταση διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη κοινωνία των λευκών συνειδητοποιεί και βλέπει την ιστορία αιώνων καταπίεσης που έχει ασκήσει στους αυτόχθονες έγχρωμους πληθυσμούς.

Στο συγκεκριμένο έργο, οι «Βάρβαροι» αντιπροσωπεύουν τους νομάδες που οι «πολιτισμένοι» λευκοί τους έχουν καταδικάσει να είναι κοινωνικά και φυλετικά κατώτεροι.

Ο Γκλας δήλωσε ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη παράσταση μία κριτική ενάντια στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπους και τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Όμως τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι διαχρονικά, υπογραμμίζοντας την οικουμενικότητα που χαρακτηρίζουν τα έργα του Γκλας. Εξάλλου στη μουσική της παράστασης κυριαρχεί το μινιμαλιστικό ύφος, το οποίο χαρακτηρίζει συνολικά το έργο του.

Στην επιτυχημένη 27ηχρονη καριέρα του Αμερικανού συνθέτη συγκαταλέγεται και η υποψηφιότητα για Όσκαρ για τη μουσική που είχε γράψει για την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Κούντουν» το 1998.

Η παράσταση «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» θα δώσει έξι παραστάσεις στο θέατρο Έρφουρτ. Την επόμενη άνοιξη θα μεταφερθεί στο Άμστερνταμ και τον Ιανουάριο του 2007 θα ανέβει στο Τέξας.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Καταρχήν συμφωνία» Λονδίνου-Παρισίων

Οι ελπίδες της Τουρκίας να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Οκτωβρίου ενισχύονται από μία «καταρχήν» συμφωνία που συνήψαν η Γαλλία και η Βρετανία, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Φαινάνσιαλ Τάιμς».

Με τη συμφωνία αυτή - δύο 24ωρα πριν από την συνάντηση του ΚΟΡΕΠΕΡ, των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ στην οποία θα συζητηθεί το κείμενο της απάντησης των 25 στην Άγκυρα αναφορικά με τη δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας - αίρεται ένα από τα βασικά εμπόδια στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δηλώσει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Κοινότητα εάν δεν αναγνωρίσει προηγουμένως όλα τα κράτη-μέλη και πως θα εκτιμηθεί αν η αναγνώριση αυτή γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τη «Φαινάνσιαλ Τάιμς», Βρετανοί διπλωμάτες ελπίζουν πως μία τέτοια διευθέτηση θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αφού η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ εκείνων που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη διαδικασία διεύρυνσης των 25.

Το μεγάλο ζητούμενο, επομένως, όπως επισημαίνει σε σχετικό τηλεγράφημά του και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, είναι τι στάση θα τηρήσει τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία -- αν θα δεχθεί δηλαδή τη συμφωνία που προτείνουν το Λονδίνο και το Παρίσι.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στις Βρυξέλλες, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν την ελπίδα ότι χωρίς την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γαλλίας, η Κύπρος θα συμφωνήσει σε μία κοινή διακήρυξη των 25 στη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η θέση της Λευκωσίας

Όπως μας πληροφορεί ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία Πάρις Ποταμίτης, παρά το γεγονός ότι επίσημα η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε δια τού εκπροσώπου της την εκτίμησή της για τη γαλλική στάση, αρμόδιοι αξιωματούχοι της Λευκωσίας πού έχουν άμεση σχέση με τα όσα συζητούνται, εμφανίζονται πλήρως απογοητευμένοι για την κατάληξη της βρετανο-γαλλικής διαβούλευσης.

Σημείωναν μάλιστα ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Λονδίνου και Παρισίων δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά από τη Λευκωσία αφού αυτά προσεγγίζουν σχεδόν πλήρως τις τουρκικές θέσεις.

Συγκεκριμένα στο κρίσιμο θέμα της αναγνώρισης τη Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, το ζήτημα παραπέμπεται στην περίοδο ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, αν και όταν αυτό γίνει ενώ διασυνδέεται επίσης και με την προοπτική λύσης του κυπριακού, κάτι πού προκαλεί τη δυσφορία της Λευκωσίας.

Πολύ περισσότερο, σημείωναν οι ίδιες πηγές, που ακόμη και αυτή η γενική αναφορά για ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων Άγκυρας και Λευκωσίας, εμμέσως διασυνδέεται επίσης με το μακρινό ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βελτιώσει το κείμενο που ετοιμάστηκε από τη βρετανική προεδρία μετά τι διαβουλεύσεις πού έγιναν με τη γαλλική κυβέρνηση αλλά όχι και με την κυπριακή.

Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου αντιδήλωση των 25 για την τουρκική διακήρυξη περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, είναι τώρα ανοιχτό για τη Λευκωσία η οποία, υπενθυμίζεται, είχε διακηρύξει πως απουσία συμφωνίας στο θέμα της αντιδήλωσης σημαίνει ταυτόχρονα και αδυναμία συμφωνίας στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης ΕΕ -Τουρκίας, δηλαδή αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Η τελική απόφαση για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης θα ληφθεί και οι σχετικές οδηγίες αναμένεται να δοθούν εντός της ημέρας, από τον ευρισκόμενο στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, καταλήγει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Λευκωσία, Πάρις Ποταμίτης.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανικές εκλογές και Ευρώπη

Του συντάκτη του BBC για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουίλιαμ Χόρσλεϊ

Αν κερδίσει η αρχηγός των Χριστανοδημοκρατών, Άγκελα Μέρκελ, τις εκλογές, δεν θ αλλάξει μόνο το γερμανικό πολιτικό τοπίο. Μπορεί ν αλλάξει ριζικά το τοπίο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό σ αυτή την προεκλογική εκστρατεία στην Ευρώπη. Η συναίνεση που υπήρχε ανέκαθεν μεταξύ των δύο μεγάλων θεμάτων στο θέμα της Ευρώπης δεν υφίσταται πλέον.

Έτσι, η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα επηρεάσει τη «μεγάλη συζήτηση» που γίνεται στην Ευρώπη για την πολιτική που θα πρέπει νακολουθήσει σε πολλούς τομείς στο εσωτερικό της.

Και δεν είναι μόνον οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αναμένουν ανυπόμονα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών: ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν επίσης η Άγκυρα, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον.

Από το 1990, δηλ. μετά την επανένωση της Γερμανίας, τα δύο «λαϊκά κόμματα» (Volksparteien) -oι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες- είχαν το ίδιο όραμα για τη χώρα τους: έβλεπαν τη Γερμανία ως μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας και πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Αλλά τώρα oι Χριστιανοδημοκράτες κατηγορούν τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι οδηγεί τη Γερμανία σε νέα κι επικίνδυνα εδάφη, αφού αφήνει τις διαφορές που υπάρχουν στο θέμα του Ιράκ να υπονομεύσουν τις καλές σχέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον και δεν παύει να μιλά για τον «στρατηγικό συνεταιρισμό» της Γερμανίας με τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Ο κ. Σρέντερ ελπίζει πως θα κερδίσει κι αυτές τις εκλογές, γιατί πιστεύει πως οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν τη στάση του στο θέμα του Ιράκ, στο οποίο διαφωνεί με τους Αμερικανούς, και γιατί έκανε, όπως λέει, τη Γερμανία «μια δύναμη για την ειρήνη» που τη σέβονται όλοι.

Νέα πολιτική

Η Άγκελα Μέρκελ, κόρη κληρικού από την ανατολική Γερμανία που είναι η υποψηφία των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία, έχει ήδη κάνει γνωστές τις προτεραιότητες της δικής της εξωτερικής πολιτικής σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία:

Στόχος της είναι η αποκατάσταση των σχέσεων του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον, αν και ούτε κι αυτή προτίθεται να στείλει γερμανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

Είναι πιο αυστηρή στη στάση της απέναντι στη Ρωσία, επισημαίνοντας τον αυταρχικό χαρακτήρα του προέδρου Πούτιν. Όπως δηλώνει, επειδή μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, έμαθε την αληθινή αξία της ελευθερίας.

Θέλει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Πολωνία και στα άλλα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Η Πολωνία χρειάζεται την υποστήριξη της Γερμανίας για ναντιμετωπίσει την επιρροή της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στην Ουκρανία, π.χ., και στη Λευκορωσία.

Θα εμποδίσει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κ. Μέρκελ πιέζει την Κοινότητα να προσφέρει στην Τουρκία έναν «προνομιακό συνεταιρισμό».

Στόχος της, τέλος, είναι να δώσει μικρότερη σημασία στον γαλλο-γερμανικό άξονα ως κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Άγκελα Μέρκελ απορρίπτει τον οικονομικό προστατευτισμό της Γαλλίας και θέλει να συνερεγαστεί στενότερα με τη Βρετανία και και τα μικρότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμπεριφορά των «Τριών Μεγάλων» -της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας- είναι πολύ συχνά αποφασιστικής σημασίας. Κάτι, λοιπόν, μπορεί ναλλάξει και μάλιστα ριζικά μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Σιράκ έχει προβλήματα με την υγεία του και, επίσης, σε λιγότερο από δύο χρόνια θα γίνουν προεδρικές εκλογές.

Ο πιθανός διάδοχός του, Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη δηλώσει πως στόχος του είναι η ριζική αναδιοργάνωση του «κοινωνικού μοντέλου» της Ευρώπης και το όραμά του έχει πολλά κοινά σημεία με το όραμα της κ. Μέρκελ.

Οικονομία

Η Άγκελα Μέρκελ έχει αφήσει να εννοηθεί πως υποστηρίζει ορισμένες αμφιλεγόμενες ιδέες του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για μία πιο ευλύγιστη και πιο πραγμαστιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, που μπορεί να απαλλαγεί σταδιακά από τις τεράστιες αγροτικές επιδοτήσεις που βαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατά τα φαινόμενα παραλύσει μετά την κατάρρευση του σχεδίου για το Ευρωσύνταγμα και την απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας να εμποδίσουν τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση του εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών σε ολόκληρη την Κοινότητα.

Αλλά αν υπάρξει κατανόηση ανάμεσα στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, μπορεί να δοθεί λύση και στα δύο αυτά προβλήματα.

Τι επιπτώσεις, όμως, θα έχει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών για τα 12 μέλη της ευρωζώνης;

H ηγεσία του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σίγουρα ελπίζουν πως η κ. Μέρκελ θα κερδίσει τις εκλογές.

Η ίδια έχει προσπαθήσει να μην τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους, εξηγώντας λ.χ. πόσο επώδυνη θα είναι η θεραπεία που συνιστά για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Γερμανίας και της ανεργίας που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Αλλά υπόσχεται μία επιστροφή σε σώφρονα και αποτελεσματική οικονομική πολιτική που θα είναι περισσότερο φιλική απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το κόμμα του κ. Σρέντερ εξακολουθεί να έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, αν και περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν τη δική του εξωτερική πολιτική απαυτή της Άγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ ελπίζει πως θα εξασφαλίσει την ψήφο των εκλογέων που είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομική πολιτική του κ. Σρέντερ και θα μπορέσει έτσι να γίνει η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας.

Αν τα καταφέρει, την επομένη των εκλογών ο διπλωματικός χάρτης της Ευρώπης θα είναι πολύ διαφορετικός από τον σημερινό.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:41 (Ώρα Λονδίνου)

Πόλεις-φαντάσματα

Του απεσταλμένου του BBC στο Τσερνομπίλ, Νικ Θορπ

Μία πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που είχε ως θέμα της τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνομπίλ το 1986, κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί τελικά να είναι μικρότερος από,τι αρχικά ανεμένετο. Ο Νικ Θορπ επισκέφτηκε το Τσερνομπίλ και μίλησε με πολλούς που ζουν με τις επιπτώσεις μιας καταστροφής που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Πλησιάζοντας το μέρος όπου είχε γίνει το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, περιμένεις να δεις σκηνές τρόμου.

Είχε λιακάδα τη μέρα που αποφασίσαμε να πάμε στο Τσερνομπίλ.

Έτσι, αυτό που μας έκανε αμέσως τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η ομορφιά του τοπίου: πανέμορφες σημύδες που τα φύλλα τους είχαν αρχίσει να παίρνουν το χρώμα του χρυσού και σειρές ολόκληρες από πεύκα, κάτω από ένα καταγάλανο ουρανό.

Αμέσως μετά, όμως, πέφτει το μάτι σου στις πινακίδες που είναι καρφωμένες στο έδαφος και σε προειδοποιούν για τους κινδύνους της ραδιενέργειαςσαν τα σήματα που σε προειδοποιούν σε μια πολεμική ζώνη για τις νάρκες που υπάρχουν ολόγυρά σου.

Βλέπουμε ύστερα μια πινακίδα για το χωριό Κοπάτσι, αλλά το χωριό δεν υπάρχειμόνο λοφίσκοι γεμάτοι άγρια χορτάρια.

Αυτό δεν είναι νεκροταφείο, μας εξηγεί ο οδηγός μας. Δεν υπάρχουν άνθρωποι θαμμένοι εδώ. Μόνο σπίτια.

Όλα τα κτίσματα έπρεπε να ταφούν. Γιατί είχαν πάρα πολλή ραδιενέργεια.

Και τώρα;

Μπορούμε, λέει, να μείνουμε ένα με δύο λεπτά, αλλά όχι περισσότερο.

«Διακοσμητικά»

Κοντά στον πυρηνικό σταθμό, στα κίτρινα νερά μιας ραδιενεργού λίμνης βλέπεις να κολυμπούν μεγάλα ψάριαδιασχίζουν τα νερά σαν υποβρύχια. Το μήκος τους ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Τα βλέπουμε, απτη γέφυρα, να καταβροχθίζουν σαν ψίχουλα τα καρβέλια με το ψωμί που τους ρίχνουμε.

Κοντά στον αντιδραστήρα όπου συνέβη το ατύχημα φυτρώνουν τώρα πορτοκαλί λουλούδια.

Στο Τσερνομπίλ, βλέπεις ανθρώπους να κόβουν τη χλόη, να φροντίζουν τις άκρες ανάμεσα στο πράσινο και το χώμα.

Αλλόλαυτά έχουν έναν παράξενα διακοσμητικό χαρακτήρα.

Έχεις την αίσθηση πως αυτό που γίνεται τώρα είναι να κάνουν τη σορός του νεκρού πιο ευπαρουσίαστη, πριν την επιστρέψουν στους συγγενείς του για να τον θάψουν.

Δεν μπορείς ναποτρέψεις το ατύχημα, δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις την κοινότητα που χάθηκε.

Πάνω από την τσιμεντένια σαρκοφάγο, που καλύπτει τον τόπο του ατυχήματος, υπάρχει ακόμη μια κόκκινη και άσπρη καμινάδα, σαν φάρος αλλά χωρίς φως.

Πόλη-φάντασμα

Στο δρόμο που οδηγεί στο Πιπγιάτ, όπου έμεναν οι περισσότεροι απαυτούς που εργάζονταν στον πυρηνικό σταθμό, υπάρχει πλήρης ερήμωση.

Έχω επισκεφθεί πολλά χωριά που ερήμωσε ο πόλεμος, αλλά δεν είδα ποτέ μία εγκατελειμμένη πόλη.

Τα ποσοστά της ραδιενέργειας εδώ είναι από τα υψηλότερα σε ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού.

Στην κεντρική πλατεία βλέπεις πανύψηλες λεύκες. Η άσφαλτος έχει σπάσει εδώ κι εκεί. Τα παράθυρα των 12όροφων πολυκατοικιών, των ξενοδοχείων και των συγκροτημάτων με τα γραφεία είναι άδεια και δείχνουν πως δεν υπάρχει κανείς μέσα.

Όπου κι αν πάμε στο Τσερνομπίλ, βλέπουμε κόκκινα μήλα.

Κι εδώ, στο κέντρο της Πριπγιάτ, βλέπεις ένα κατακόκκινο χαλί κάτω από ένα δέντρο: σαν τα μήλα του παραμυθιού που δηλητηρίασε η κακιά μητριά της πυρηνικής τεχνολογίας.

Αν δαγκώσετε έναπαυτά τα μήλα, μπορείτε να κοιμηθείτε 30.000 χρόνια.

Στην πισίνα που είναι ολυμπιακών διαστάσεων δεν βλέπεις πια νερό, μόνο χαλάσματα και σπασμένα γυαλιά.

Υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο ρολόι στον τοίχο, για να μετράει τα χιλιοστά του δευτερολέπτου, όχι τα άτομα που διασπάστηκαν.

Βρισκόμαστε σε μια σοβιετική Πομπηία που χρειάστηκε οι κάτοικοί της να την εγκαταλείψουν μέσα σε λίγες ώρες, παραδίδοντάς την στην ραδιενέργεια.

Μπορείς ακόμη να δεις προπαγανδιστικές αφίσες της σοβιετικής εποχής: άνδρες και γυναίκες να σου χαμογελούν μέσαπτα χαλάσματα.

Δεν φυσάει, αλλά ξαφνικά μια μεταλλική πόρτα ανοίγει.

Η Πριπγιάτ είναι μια πόλη φαντασμάτων.

Αυτοί που γύρισαν

Μετά το δυστύχημα, πάνω από 300 κάτοικοι επέστρεψαν, παράνομα, στα σπίτια τους στη ζώνη αποκλεισμού. Όχι στο Πριπγιάτ, αλλά σε λιγότερο ραδιενεργά χωριά.

Οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια τώρα, τους ανέχονται. Θέτουν μάλιστα σε λειτουργία λεωφορεία που τους μεταφέρουν στην αγορά ή σε υγειονομικά κέντρα έξω από τη ζώνη αποκλεισμού.

Η Όλγα Μιχαήλιβνα είναι 75 χρονών.

Έχει απλώσει φέτες από κόκκινα μήλα για να ξεραθούν στον ήλιο. Έχει μερικές κότες στην αυλή, κι ένα σκύλο και γάτες, που της κρατούν συντροφιά μετά το θάνατο του συζύγου της.

Οι κόρες της, όταν καταφέρνουν να πάρουν άδεια απτις αρχές, την επισκέπτονται.

Δεν φοβάται τη ραδιενέργεια;

«Δε μού'κανε ποτέ κακό», γελάει και τα μάτια της κάτω απτο μπλε μαντήλι αστράφτουν.

Τις Κυριακές, στην εκκλησία, βλέπει τους άλλους που γύρισαν κι αυτοί πίσω. Της λείπουν, όμως, οι παλιοί της γείτονες.

Μεξαίρεση την Όλγα, σχεδόν όλοι στα χωριά στην άκρη της ζώνης αποκλεισμού λένε πως είναι άρρωστοι.

Μια γυναίκα λέει πως τρία απτα τέσσερα παιδιά της, που γεννήθηκαν μετά το ατύχημα, είναι ανάπηρα.

Στο Λίστβιν, 80 χιλιόμετρα μακριά απτο Τσερνομπίλ, τα δύο τρίτα των αγοριών δεν πάνε στο στρατό: η στρατολογία τους απορρίπτει για λόγους υγείας.

Υπάρχουν καρκινοπαθείς, άλλοι με κυκλοφοριακά ή καρδιολογικά προβλήματα. Και πολλά ανάπηρα παιδιά.

Στο Σουκάτσι, όπου είχαν μεταφερθεί χιλιάδες κάτοικοι του Πριπγιάτ, εννέα νεαροί πέθαναν μέσα σένα μήνα στις αρχές του έτους.

Κανείς απαυτούς δεν περιλαμβάνεται στις στατιστικές με τους αριθμούς των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος. Όλοι όμως σαυτό που συνέβη στο Τσερνομπίλ επιρρίπτουν τις ευθύνες.

Αλληλεγγύη

Υπάρχει, όμως, κι ένας δυναμισμός στην ατμόσφαιρα.

Το τοπικό συνεργείο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί, με κάποια επιτυχία, να ενθαρρύνει τον κόσμο να δει τον εαυτό του ως επιζώντα κι όχι ως θύμα.

«Συνειδητοποίησα πριν από πολύ καιρό», εξηγεί ο Κοβαλένκο Πέτρο, κοινοτάρχης του χωριού Σουκάτσι, «πως κανείς δεν μπορούσε από μόνος του ναντιμετωπίσει από μόνος του τις συνέπειες της τραγωδίας του Τσερνομπίλ. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε ο ένας με τον άλλον.»

Με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών εν μέρει, άρχισαν να λειτουργούν κέντρα για τους νέους, καλύτερα σχολεία και υγειονομικά κέντρα στα χωριά.

Με αγωγούς άρχισε η τροφοδοσία της περιοχής με γκάζι γιατί τα ξύλα που έκαιγε ανέκαθεν ο κόσμος για να ζεσταθεί είναι ραδιενεργά.

Με κάθε κούτσουρο που καίγαμε στο σχολείο, λέει η γυμνασιαρχις του σχολείου στο χωριό Κιρντάνι, ήταν σα να δημιουργούσαμε ένα μικρό Τσερνομπίλ.

Στα μικρά χωριά της Ουκρανίας, υπάρχει μια αίσθηση αλληλεγγύης προς τους επιζώντες των μεγάλων καταστροφών.

Γύρω απτο Τσερνομπίλ, όλοι μιλούν για τη Νέα Ορλεάνη, Πριν, μιλούσαν για το τσουνάμι.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στενά περιθώρια

Tα οικονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα θέρμανσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την καταβολή του επιδόματος, αφού ο πρωθυπουργός συνεκτίμησε όλα τα δεδομένα.

Ο υπουργός Οικονομίας υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ΕCOFIN), έχουν γίνει προσπάθειες να διερευνηθεί εάν είναι εφικτή, σε κοινοτικό επίπεδο η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα αλλά τελικά αποφασίστηκε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να προχωρήσει μονομερώς στην μείωση αυτή.

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή στα καύσιμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.

Ενώπιον διλήμματος

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού για το επίδομα θέρμανσης, είπε:

«Η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης είναι διαρκής, το αύριο μιας χώρας όμως συνδέεται απολύτως με τις αποφάσεις του σήμερα, οι οποίες επίσης ορίζονται από τις αποφάσεις του χθες.

»Αν οι αποφάσεις του χθες ήταν τέτοιες, που έφτιαξαν ένα έλλειμμα πάνω από 6% και άρα υποχρέωσαν τη σημερινή κυβέρvηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που μας κληροδότησε η προκάτοχός μας, θα καταλάβετε ότι δυστυχώς, τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης».

Ο κ. Ρουσόπουλος, μεταξύ άλλων, είπε επίσης ότι η κυβέρνηση βρέθηκε ενώπιον ενός διλήμματος που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και υπογράμμισε:

«Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε εύκολες και ευχάριστες αποφάσεις, που θα οδηγούσαν όμως σε οικονομική επιδείνωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε δύσκολες αποφάσεις, που συνεπάγονται θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και οι οποίες σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη και τη βελτίωση».


«Προσωρινή» συμφωνία Λονδίνου-Παρισίων

Οι ελπίδες της Τουρκίας να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Οκτωβρίου ενισχύονται από μία «προσωρινή» συμφωνία που συνήψαν η Γαλλία και η Βρετανία, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Φαινάνσιαλ Τάιμς».

Με τη συμφωνία αυτή - δύο 24ωρα πριν από την συνάντηση του ΚΟΡΕΠΕΡ, των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ στην οποία θα συζητηθεί το κείμενο της απάντησης των 25 στην Άγκυρα αναφορικά με τη δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας - αίρεται ένα από τα βασικά εμπόδια στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δηλώσει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Κοινότητα εάν δεν αναγνωρίσει προηγουμένως όλα τα κράτη-μέλη και πως θα εκτιμηθεί αν η αναγνώριση αυτή γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τη «Φαινάνσιαλ Τάιμς», Βρετανοί διπλωμάτες ελπίζουν πως μία τέτοια διευθέτηση θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αφού η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ εκείνων που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη διαδικασία διεύρυνσης των 25.

Το μεγάλο ζητούμενο, επομένως, όπως επισημαίνει σε σχετικό τηλεγράφημά του και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, είναι τι στάση θα τηρήσει τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία -- αν θα δεχθεί δηλαδή τη συμφωνία που προτείνουν το Λονδίνο και το Παρίσι.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στις Βρυξέλλες, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν την ελπίδα ότι χωρίς την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γαλλίας, η Κύπρος θα συμφωνήσει σε μία κοινή διακήρυξη των 25 στη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η θέση της Λευκωσίας

Όπως μας πληροφορεί ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία Πάρις Ποταμίτης, παρά το γεγονός ότι επίσημα η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε δια τού εκπροσώπου της την εκτίμησή της για τη γαλλική στάση, αρμόδιοι αξιωματούχοι της Λευκωσίας πού έχουν άμεση σχέση με τα όσα συζητούνται, εμφανίζονται πλήρως απογοητευμένοι για την κατάληξη της βρετανο-γαλλικής διαβούλευσης.

Σημείωναν μάλιστα ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Λονδίνου και Παρισίων δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά από τη Λευκωσία αφού αυτά προσεγγίζουν σχεδόν πλήρως τις τουρκικές θέσεις.

Συγκεκριμένα στο κρίσιμο θέμα της αναγνώρισης τη Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, το ζήτημα παραπέμπεται στην περίοδο ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, αν και όταν αυτό γίνει ενώ διασυνδέεται επίσης και με την προοπτική λύσης του κυπριακού, κάτι πού προκαλεί τη δυσφορία της Λευκωσίας.

Πολύ περισσότερο, σημείωναν οι ίδιες πηγές, που ακόμη και αυτή η γενική αναφορά για ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων Άγκυρας και Λευκωσίας, εμμέσως διασυνδέεται επίσης με το μακρινό ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βελτιώσει το κείμενο που ετοιμάστηκε από τη βρετανική προεδρία μετά τι διαβουλεύσεις πού έγιναν με τη γαλλική κυβέρνηση αλλά όχι και με την κυπριακή.

Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου αντιδήλωση των 25 για την τουρκική διακήρυξη περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, είναι τώρα ανοιχτό για τη Λευκωσία η οποία, υπενθυμίζεται, είχε διακηρύξει πως απουσία συμφωνίας στο θέμα της αντιδήλωσης σημαίνει ταυτόχρονα και αδυναμία συμφωνίας στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης ΕΕ -Τουρκίας, δηλαδή αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Η τελική απόφαση για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης θα ληφθεί και οι σχετικές οδηγίες αναμένεται να δοθούν εντός της ημέρας, από τον ευρισκόμενο στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, καταλήγει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Λευκωσία, Πάρις Ποταμίτης.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Καλή σχολική χρονιά»

Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά για περίπου ενάμιση εκατομμύριο μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, επισκέφθηκε το έκτο δημοτικό σχολείο και 10ο νηπιαγωγείο του Αγίου Δημητρίου.

Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν τα σχολεία, χαιρέτισε γονείς και μαθητές και υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν θέσει ως προτεραιότητα την παιδεία και τον πολιτισμό με την πεποίθηση ότι είναι η πιο αποδοτική επένδυση για τη νέα γενιά.

Είναι χρέος μας να κάνουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που απαιτούνται για να γίνει το εκπαιδευτικό σύστημα ποιοτικό και να ικανοποιεί τις προσδοκίες των νέων και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ελλείψεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, επισκέφθηκε ένα δημοτικό σχολείο στα Βριλήσσια και ένα σχολείο για Πολωνούς μαθητές.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα προβλήματα που, όπως είπε, ακούγεται ότι υπάρχουν κυρίως σε ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η διδασκαλική ομοσπονδία (ΔΟΕ) καταγγέλλει ότι υπάρχουν πάνω από 4.000 ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κυρίως στα ολοήμερα σχολεία όπου, όπως τόνισαν, παρουσιάζονται ελλείψεις στο προσωπικό ειδικοτήτων.

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι υπάρχουν πάνω από 7.000 ελλείψεις στο προσωπικό εκπαιδευτικών και προβλέπει ότι αναμένεται να χαθούν 150 χιλιάδες διδακτικές ώρες την πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς.

Απαντώντας στις σχετικές καταγγελίες, η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου είπε ότι αυτά λέγονται από εκείνους που δημιουργούν κάθε χρόνο πανικό, τη στιγμή που, όπως τόνισε, υπάρχουν χιλιάδες πιστώσεις για να καλύψουν τις ελλείψεις.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:06 (Ώρα Λονδίνου)

Κατοχή τέλος, μετά από 38 χρόνια

To Ισραήλ απέσυρε και τις τελευταίες δυνάμεις του από την Λωρίδα της Γάζας, τερματίζοντας 38 χρόνια στρατιωτικής κατοχής.

Καθώς οι στρατιώτες έφυγαν και σφράγισαν το κύριο σημείο διάβασης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι μπήκαν στα εγκαταλελειμένα σημεία των εβραϊκών οικισμών.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι η αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα είναι «μέρα χαράς» για το λαό του, χρειάζεται όμως να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα.

Ανάμεσα στα εκκρεμή ζητήματα είναι ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα της Γάζας που ελέγχονται ακόμη από το Ισραήλ.

Καθώς οι Παλαιστίνιοι εισήλθαν στους πρώην εβραϊκούς οικισμούς, πυρπόλησαν αρκετές άδειες συναγωγές.

Χαοτικές σκηνές έλαβαν χώρα στη πόλη Ραφά, στα σύνονρα ανάμεσα στην νότια Γάζα και την Αίγυπτο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά Αιγυπτίων συνοριακών φρουρών.

Οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας ύψωσαν την εθνική τους σημαία σε πρώην πλέον εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αμέσως μετά την έναρξη της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων, διαδικασία που σηματοδοτεί τη λήξη 38 ετών κατοχής των συγκεκριμένων παλαιστινιακών εδαφών.

Το σύνολο των ισραηλινών στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών έχει ήδη διασχίσει τα σύνορα από τη Γάζα στο Ισραήλ.

Χθες, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να αφήσει άθικτες τις συναγωγές, παρά την προηγούμενη απόφαση κατεδάφισής τους.

Η ισραηλινή κίνηση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής, εκπρόσωποι της οποίας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των κτιρίων, ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι οι συναγωγές τελικά θα κατεδαφιστούν.

Το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τους αυστηρούς ελέγχους διάβασης των συνόρων από και προς της Γάζα, ενώ παράλληλα θα ελέγχει τις ακτές και τον εναέριο χώρο της περιοχής.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Σε ορίζοντα τετραετίας»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου της Δευτέρας:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανατροπές και ρήξεις. Μικρό καλάθι παροχών, γεμάτο όμως αλήθειες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θεσσαλονίκη: Καθαρές κουβέντες του πρωθυπουργού. "Κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με λόγια ή με δανεικά".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρήξεις με τα κατεστημένα. Ο Κ. Καραμανλής κήρυξε από τη Θεσσαλονίκη μακροχρόνιο αγώνα υπέρ των μη προνομιούχων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανοίγει ο δρόμος της φυλακής για τον Κοντομηνά. Σπάσανε και μιλάνε τα μέλη της συμμορίας στην "INTERAMERICAN".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ηγέτης με συνέπεια και όραμα. Δεκατέσσερις τομές για την ανάκαμψη της οικονομίας.

ΕΘΝΟΣ: Ψυχρολουσία: Δεν δίνουν ούτε επίδομα θέρμανσης. Ο πρωθυπουργός "συμπάσχει", αλλά... δεν μπορεί. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ απαντούν με απεργίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, χθες, αναφώνησε: Ο κύβος αναρρίφθω και... πέρασε τον Ρουβίκωνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δεν θα κουκουλώσουμε τα σκάνδαλα. Ενώ προανήγγειλε άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ και ανώδυνη λύση στην "Ολυμπιακή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσγείωση για Ολυμπιακή και... θέρμανση. Καραμανλής: Προτιμώ να είμαι χρήσιμος παρά πρόσκαιρα ευχάριστος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επίδομα ψυχρολουσίας. Ο Καραμανλής έδειξε το σκληρό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού.

ΕΣΤΙΑ: Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. Αταλάντευτος στην πολιτική του ο κ. Καραμανλής.

ESPRESSO: "Ο δε Μάκης να φοβήται την Κιμ". Χειροφίλημα "υποταγής" την ώρα του μυστηρίου.

ΤΑ ΝΕΑ: Ψυχρό όχι στους μη προνομιούχους. Τα αποκαλυπτήρια ενός θατσερικού Καραμανλή.

TRAFFIC NEWS: Καρέ καρέ ο γάμος Μάκη - Κίλιαν. Χίλια φώτα και κάμερες στον πιο λαμπερό και χλιδάτο γάμο της χρονιάς.

Η ΧΩΡΑ: Δύσκολη πορεία και όποιος αντέξει. Ποια μηνύματα έστειλε στον λαό ο πρωθυπουργός.

City Press: Καραμανλής στην 70ή ΔΕΘ: Το 2006 δουλειά, από το 2007 οι παροχές.

METRO: Μεταρρυθμίσεις χωρίς "ασπιρίνες". "Όχι" Καραμανλή στο επίδομα θέρμανσης, αλλά ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καραμανλής: Δεν έχω, δε δίνω! Κατηγορηματικό "ΟΧΙ" του πρωθυπουργού σε παροχές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σκληρή διετία υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής. Πρωθυπουργικά "όχι" στο επίδομα θέρμανσης και τις φοροελαφρύνσεις.

«Χρήσιμος παρά ευχάριστος»

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "ομολογία χρεοκοπίας στην οικονομία από το βήμα της ΔΕΘ. Ο Κ. Καραμανλής μετέθεσε την υλοποίηση των υποσχέσεών του σε "βάθος τετραετίας" και εξέθεσε τον Γ. Αλογοσκούφη που είχε ανοίξει παράθυρο στη χορήγηση -υπό όρους- του επιδόματος θέρμανσης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "προτιμώ να είμαι χρήσιμος παρά πρόσκαιρα ευχάριστος". Με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε όχι μόνο την άμεση κυβερνητική πολιτική αλλά και τη στρατηγική της τετραετίας. Και μπορεί να μην προχώρησε σε εξαγγελίες, αφού -όπως είπε- δεν συμφωνεί "με την εικόνα του πρωθυπουργού με τα δήθεν πακέτα παροχών", ξεκαθάρισε όμως μια σειρά τρέχοντα ζητήματα, έδωσε τους βασικούς άξονες των άμεσων παρεμβάσεων αλλά και τις προοπτικές σε βάθος διετίας".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με τη γλώσσα της ειλικρίνειας μίλησε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος σε όλα ανεξαιρέτως τα "καυτά" θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι 'την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσληφθέντες στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, διάλογο σε βάθος χρόνου για το Ασφαλιστικό καθώς και φοροελαφρύνσεις και παροχές για το 2007 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην κεντρική του ομιλία στην 70η ΔΕΘ".

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "δύο χρόνια σκληρής λιτότητας προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής και αρνήθηκε με θατσερική κατηγορηματικότητα να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στους μη προνομιούχους: φτωχούς, αγρότες και ανέργους".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "παγωνιά στους ασθενέστερους από το ψυχρό "όχι" του πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε παροχή. Επικαλέστηκε τις οικονομικές δυσκολίες και μετέθεσε για δύο χρόνια όλες τις υποσχέσεις του. Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Σφήνα Άνθιμου κάνει "μπαρούτι" τον Καραμανλή".

Η METRO επισημαίνει ότι "μεταρρυθμίσεις και μέτρα σε ορίζοντα τετραετίας, χωρίς παροχές πρόσκαιρης ανακούφισης, όπως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης -την παροχή του οποίου δεν επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, κατά τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή- είναι η συνταγή της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε όλους τους τομείς δράσης της".

Η City Press ισχυρίζεται ότι "ο πρωθυπουργός έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές. Επεκτείνεται το μοντέλο του ΟΤΕ στις ΔΕΚΟ και προετοιμάζεται κλείσιμο ή συρρίκνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Εντυπωσιακό 'όχι' του πρωθυπουργού στο επίδομα θέρμανσης. Ο κ. Καραμανλής τόνισε την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης και απέκλεισε την άμεση ουσιαστική αύξηση του ΕΚΑΣ, του επιδόματος ανεργίας, ακόμη και την οικονομική στήριξη των οικογενειών με 3 παιδιά. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην προβολή της Βίβλου Αναξιοπιστίας της κυβέρνησης και προειδοποιεί για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Τα κόμματα της Αριστεράς καλούν σε αντίσταση στην "αντιλαϊκή πολιτική" και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "με ανοιχτά χαρτιά, ξεκάθαρες θέσεις και αποφεύγοντας έωλες υποσχέσεις ο πρωθυπουργός έδωσε χθες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα χωρίς να κρύψει την πραγματικότητα αφού, όπως τόνισε, ο δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός και ο ίδιος αναγκάζεται να λάβει δυσάρεστες αλλά απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση της οικονομίας και να υπάρξουν οφέλη για όλους τους πολίτες".

Η ESPRESSO γράφει ότι " η εξυγίανση των ΔΕΚΟ είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο για την πορεία της χώρας και για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η μεγάλη παροχή του πρωθυπουργού αφορά όλους τους φορολογουμένους που επί σειρά ετών συντηρούν τη Λερναία Ύδρα του Δημοσίου".

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "με ωμή ειλικρίνεια απάντησε χθες ο πρωθυπουργός στο αίτημα για παροχές και ενίσχυση των οικονομικά ασθενών τάξεων, λέγοντας ότι τα περιθώρια της οικονομίας είναι τόσο στενά που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "με μια φράση που κωδικοποιεί την πολιτική του φιλοσοφία ο Κώστας Καραμανλής αιτιολόγησε χθες τα πολλά όχι που είπε σε παροχές, ελαφρύνσεις και εξαγγελίες προνοιακού χαρακτήρα. "Είναι προτιμότερο στην πολιτική να είσαι χρήσιμος, παρά πρόσκαιρα ευχάριστος. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, θα το κρίνει το αποτέλεσμα και η ιστορία".

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "με ωμές αλήθειες και απόλυτη ειλικρίνεια ο Κ. Καραμανλής απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο παροχών και φοροελαφρύνσεων στις ασθενείς οικονομικά τάξεις. Παράλληλα, εξήγγειλε ριζικές αλλαγές στο καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας των ΔΕΚΟ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "σταράτες απαντήσεις και χωρίς να μασάει τα λόγια του, έδωσε, χθες, ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη κι ενώ όλοι περίμεναν να παραπατήσει κάπου, αυτός περπάτησε σε ξεκάθαρο δρόμο και για τα Σκόπια και για την Τουρκία".

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "ένα είναι το συμπέρασμα από το τριήμερο της Θεσσαλονίκης, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός εξεφώνησε δύο ομιλίες και έδωσε - χθες - την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εφ΄όλης της ύλης: Η Κυβέρνησις συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Το 2006 θα είναι και αυτό έτος μεταρρυθμίσεων. Ώστε από το 2007 ο ελληνικός λαός να καρπωθή τα αποτελέσματά τους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ, την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό, αλλά και τη δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η διοίκηση της ΔΕΘ, το Σάββατο στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

Δ. Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ενώ μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται βέβαιον ότι ο Εισαγγελέας που' χει αναλάβει την έρευνα για την ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ του Κοντομηνά θα καλέσει να καταθέσει ο Γιώργος Κουρής και αμέσως μετά το ....ΔΕΞΙ χέρι του Κοντομηνά στο σκάνδαλο, την Βούλα Κασφίκη, την αφέλεια της οποίας προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ο απατεώνας και να της φορτώσει το ΑΓΡΙΟ ΚΛΕΨΙΜΟ που διέπραξε ο ίδιος σε βάρος χιλιάδων μεταναστών μας στην Νότιο Αφρική - έγκυροι Νομικοί και Δικαστικοί κύκλοι ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πλέον καλά την υπόθεση, τόνιζαν ότι με αυτές τις δύο καταθέσεις ΑΝΟΙΓΕΙ ουσιαστικά ο ΔΡΟΜΟΣ για την ΣΥΛΛΗΨΗ , ΚΑΤΑΔΙΚΗ και ΠΟΛΥΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ του λωποδύτη Κοντομηνά που δεν σεβάστηκε ούτε τον κόπο και τον μόχθο των ξενιτεμένων συμπατριωτών μας και τους τον ΕΦΑΓΕ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία η Γερμανία

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες επισημαίνουν την αυξανόμενη ανησυχία στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών για τις φορολογικές προτάσεις του σκιώδους υπουργού Οικονομικών, Πάουλ Κίρχοφ, που αφήνει να διαφανεί η προτίμησή του σε ένα σύστημα κοινού σταθερού ποσοστού φορολόγησης.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) τονίζει ότι έχει αντιστραφεί η καλή εντύπωση που είχαν σχηματίσει οι Γερμανοί ψηφοφόροι για τον επίδοξο υπουργό Οικονομικών.

«Γινόμαστε μάρτυρες ενός άκρως ενδιαφέροντος θεάματος», γράφει η εφημερίδα. «Χαρακτηρίζοντας τον Κίρχνοφ ως την προσωποποίηση του άδικου κράτους που θα εγκαθιδρύσουν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο καγκελάριος Σρέντερ προσεύχεται για την εκλογική νίκη, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάρει αποστάσεις από τις προτάσεις του συνεργάτη της».

»Η κα. Μέρκελ θα πρέπει να βρει καλύτερες απαντήσεις στις αμφισβητήσεις του οράματος που ευαγγελίζεται», καταλήγει η εφημερίδα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt), ωστόσο, πιστεύει ότι ο «πανικός» γύρω από τις προτάσεις του Κίρχοφ για σταθερή φορολόγηση στο 25% του εισοδήματος για όλους, είναι αδικαιολόγητος.

Αντίθετα με τις κινδυνολογίες των Σοσιαλδημοκρατών, εκτιμά η εφημερίδα, οι προτάσεις Κίρχοφ δε συνιστούν απειλή για το εισόδημα των μικρών και μικρομεσαίων.

«Το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα δεν έχει μέλλον, ενώ το μοντέλο του Κίρχοφ είναι πιο απλό, δίκαιο και κοινωνικά υπεύθυνο», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) επιχειρεί μια σύγκριση των προεκλογικών εκστρατειών των κ.κ. Σρέντερ και Κοϊζούμι, θριαμβευτή των πρόωρων εκλογών στην Ιαπωνία.

«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των πολιτικών καταστάσεων στη Γερμανία και την Ιαπωνία, με το ένδοξο παρελθόν και τα μεγάλα τωρινά χρέη και την αναξιοπιστία. Αλλά οι δύο ηγέτες επέλεξαν διαφορετικές προεκλογικές στρατηγικές».

»Αντίθετα με τον Κοϊζούμι που ζήτησε την ψήφο του λαού για να προβεί σε καινούριες μεταρρυθμίσεις, ο Σρέντερ ζητά να επανεκλεγεί για όσα έχει κάνει μέχρι τώρα», σχολιάζει η Τάγκεσπίγκελ.

Η Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) γράφει ότι παρόλο που οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι πιθανότατα θα χάσουν την Κυριακή, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα 2/3 του εκλογικού σώματος δεν πιστεύουν ότι η οικονομία θα βελτιωθεί υπό τη διακυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών.

Επίσης, ο κ. Σρέντερ εμφανίζεται πιο δημοφιλής σε σύγκριση με την κα. Μέρκελ.

«Οι ψηφοφόροι θα πάνε στην κάλπη, ελπίζοντας, αλλά όχι πεπεισμένοι», καταλήγει η εφημερίδα.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ο βασιλιάς της Νέας Υόρκης

Ο Αντρέ Άγκασι πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε κόντρα στο Φέντερερ

Το άθλημα του τένις διανύει την περίοδο Φέντερερ και ο Ελβετός νούμερο ένα στον κόσμο δε χάνει ευκαιρία να το επιβεβαιώνει.

Μετά το Γουίμπλεντον, ο Ρότζερ Φέντερερ κέρδισε και το Αμερικανικό Όπεν, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Τι κι αν απέναντί του βρισκόταν η εμπειρία του αειθαλούς, 35χρονου πλέον Αντρέ Άγκασι και το κοινό του Φλάσινγκ Μέντοους, που υποστήριζε με θέρμη τον Αμερικανό τενίστα.

Ο βασιλιάς Ρότζερ κέρδισε με 3-1 σετ, 6-3, 2-6, 7-6 (7-1), 6-1, κατακτώντας τον έκτο τίτλο γκραν σλαμ στην καριέρα του.

Ο 35χρονος Αμερικανός εντυπωσίασε με την εμφάνισή του στο δεύτερο και το τρίτο σετ, το οποίο έχασε στο τάι μπρέικ, αλλά υπέκυψε τελικά εύκολα στο τέταρτο και τελευταίο σετ στην ανωτερότητα του αντιπάλου του.

Απευθυνόμενος στο κοινό, ο Αντρέ Άγκασι ενίσχυσε τις φήμες περί αποχώρησής του, ευχαριστώντας τη Νέα Υόρκη «για τα είκοσι υπέροχα χρόνια».

Κλάιστερς, η επιστροφή

Μετά από τις ταλαιπωρίες με τον τραυματισμός της, η Κιμ Κλάιστερς φώναξε δυναμικά παρών στα αμερικανικά κορτ, κατακτώντας το πρώτο γκραν σλαμ της καριέρας της, μετά από τέσσερις αποτυχημένους τελικούς.

Η Βελγίδα τενίστρια δε δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της Γαλλίδας, Μέρι Πιρς με 2-0 σετ, 6-3, 6-1.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:55 (Ώρα Λονδίνου)

Περί καυσίμων, δολοφονιών και πιθήκων

Τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί στη Βρετανία, λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο τριήμερο ενάντια στο φόρο κατανάλωσης καυσίμων, απασχολεί εκτενώς την Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι επικεφαλής των διαδηλωτών έχουν προγραμματίσει τον αποκλεισμό διυλιστηρίων και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας σε κεντρικές εθνικές οδικές αρτηρίες.

Η τιμή των καυσίμων κίνησης στη Βρετανία έχει αυξηθεί κατά 20% τους τελευταίους μήνες, με ορισμένα πρατήρια να χρεώνουν περισσότερο από μία στερλίνα το λίτρο την αμόλυβδη.

Οι οργανωμένες ομάδες πίεσης ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπλερ τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.

Την ίδια στιγμή, επίσης στην πρώτη σελίδα, η Τέλεγκραφ αναφέρεται στις συστάσεις που απηύθυναν στον υπουργό Οικονομικών και επίδοξο διάδοχο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν, οι ηγέτες των εργατικών συνδικάτων της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις αυτές, ο κ. Μπράουν θα πρέπει να στρέψει περισσότερο προς τα αριστερά τον πολιτικό του προσανατολισμό, εφόσον επιθυμεί τη στήριξη των εργατών στη μάχη για την ανάληψη του πρωθυπουργικού αξιώματος.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην αποκάλυψη που περιλαμβάνεται στα προσφάτως εκδοθέντα απομνημονεύματα του πρώην διευθυντή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, λόρδου Στίβενς, περί σχεδιασμού δολοφονικής επίθεσης κατά του βρετανικού πρωθυπουργικού ζεύγους.

Σύμφωνα με τον πρώην αστυνομικό αξιωματούχο, υπήρχαν πληροφορίες περί απόπειρας μελών της Αλ Κάιντα να σκοτώσουν τον Τόνι Μπλερ και τη σύζυγό του Σερί, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του χρυσού ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ, τον Ιούνιο του 2002.

Στο θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου αναφέρονται και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αυξανόμενες λαϊκές αντιδράσεις έχουν οδηγήσει τους αρμόδιους Ευρωπαίους υπουργούς στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου αντιμετώπισης των πιέσεων που αναμένεται να δεχθούν για μείωση των φόρων κατανάλωσης καυσίμων.

Μεγάλο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους της ΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση της Πολωνίας να ενεργήσει μονομερώς, μειώνοντας αυτή την εβδομάδα τον εν λόγω φόρο.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είναι παρά τις αντιδράσεις αποφασισμένος να προχωρήσει στην αμφιλεγόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο δημόσιο τομέα.

Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην επίτευξη αγγλογαλλικής συμφωνίας, που «δίνει ώθηση στις τουρκικές ελπίδες για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στις 3 Οκτωβρίου», αναφέρεται ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συμφωνία που επικαλείται η εφημερίδα, το Λονδίνο και το Παρίσι συμφώνησαν να θέσουν ως υποχρέωση της Άγκυρας την αναγνώριση και των 25 χωρών μελών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, πριν την ένταξή της.

Φαρμακευτικές απάτες

Οι Τάιμς (The Times) επιλέγουν ως βασικό τους θέμα μια υπόθεση απάτης στην οποία εμπλέκονται τουλάχιστον δέκα ανώτερα στελέχη βρετανικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα, τα στελέχη των εταιρειών αυτών είναι πιθανό να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς οι διωκτικές αρχές, μετά από τρίχρονη έρευνα, τους καταλογίζουν την αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών ορισμένων κοινών φαρμάκων, σε μια απόπειρα εξαπάτησης των υπηρεσιών του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «πρωτοφανείς διώξεις» αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες.

«Τυφώνας Χίλαρι»

Σε σχόλιο συντάκτη της εφημερίδας, επισημαίνονται οι συνέπειες της αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε στις ΗΠΑ ο τυφώνας Κατρίνα.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο συντάκτης, είναι ότι η πορεία της Χίλαρι Κλίντον προς το Λευκό Οίκο μοιάζει πλέον «ασταμάτητη».

«Ο Κατρίνα δε δημιούργησε την τάση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, αλλά αποκρυστάλλωσε στο μυαλό των ανθρώπων την προσλαμβάνουσα αδυναμία της παρούσας κυβέρνησης. Για τους Ρεπουμπλικάνους, ο επόμενος τυφώνας ακούει στο όνομα Χίλαρι».

Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και CIA

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης Μπλερ για αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βρετανία.

Η εφημερίδα φιλοξενεί σχόλια της πρώην υπουργού Παιδείας. Εστέλ Μόρις, η οποία απορρίπτει την επιτάχυνση της δημιουργίας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενων «σχολικών ακαδημιών», λέγοντας ότι σε λίγα χρόνια οι ακαδημίες αυτές θα έχουν καταστεί πεδίο διάκρισης των μαθητών, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους.

Η εφημερίδα αναφέρεται παράλληλα στην έναρξη έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την παροχή επιμελητειακής υποστήριξης από τη Βρετανία σε επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (CIA).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ειδικός εντεταλμένος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξετάζει το βαθμό της βρετανικής συνέργιας στη χρήση βρετανικών αεροδρομίων από μέλη της CIA, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων απαγωγής υπόπτων τρομοκρατών, οι οποίοι στη συνέχεια έπεσαν θύματα κακοποίησης.

«Σώστε τους πιθήκους»

Η διεθνής συμφωνία που υπεγράφη στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, με σκοπό την αναστροφή της προς την εξαφάνιση πορείας των διαφόρων πληθυσμών της οικογένειας των πιθήκων, αποτελεί το κύριο θέμα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent).

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η σημασία της συνθήκης της Κινσάσα είναι όσον αφορά το ζωικό βασίλειο ανάλογη της σημασίας που έχει για το περιβάλλον το πρωτόκολλο του Κιότο.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:06 (Ώρα Λονδίνου)

Κατοχή τέλος, μετά από 38 χρόνια

Αποχώρησαν οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες

Οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας ύψωσαν την εθνική τους σημαία σε πρώην πλέον εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αμέσως μετά την έναρξη της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων, διαδικασία που σηματοδοτεί τη λήξη 38 ετών κατοχής των συγκεκριμένων παλαιστινιακών εδαφών.

Το σύνολο των ισραηλινών στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών έχει ήδη διασχίσει τα σύνορα από τη Γάζα στο Ισραήλ.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν, ενώ ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε τη σημερινή, «ημέρα χαράς».

Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σπεύσει στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς, ενώ οι αρχές ασφαλείας πασχίζουν να διατηρήσουν την τάξη.

Ορισμένα κτίρια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, μεταξύ των οποίων και η συναγωγή στον οικισμό Μοράγκ.

Νωρίτερα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να αφήσει άθικτες τις συναγωγές, παρά την προηγούμενη απόφαση κατεδάφισής τους.

Η ισραηλινή κίνηση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής, εκπρόσωποι της οποίας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των κτιρίων, ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι οι συναγωγές τελικά θα κατεδαφιστούν.

Το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τους αυστηρούς ελέγχους διάβασης των συνόρων από και προς της Γάζα, ενώ παράλληλα θα ελέγχει τις ακτές και τον εναέριο χώρο της περιοχής.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 04:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρή ανανέωση εντολής για τον Κοϊζούμι

Ποσοστό 61,7% χάρισαν οι κάλπες στον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Σαρωτική νίκη κατήγαγε στις ιαπωνικές εκλογές το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα του κ. Κοϊζούμι εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 2ων96 εδρών στην Κάτω Βουλή, σε σύνολο 4ων80, ποσοστό δηλαδή 61,7%.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική νίκη στην Ιαπωνία με απόλυτη πλειοψηφία τα τελευταία 15 χρόνια.

Παρόλα αυτά, έχει διατυπωθεί η πρόθεση διατήρησης του κυβερνητικού συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα, ώστε να προωθούνται πιο εύκολα οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και στην Άνω Βουλή.

Θετική ήταν η αντίδραση του δείκτη Νικέι στο χρηματιστήριο του Τόκιο, την ώρα που όλοι περιμένουν από τον κ. Κοϊζούμι να εμφυσήσει νέα πνοή στην οικονομία της χώρας.

Πρώτο μέλημα του Ιάπωνα πρωθυπουργού θα είναι η αμφιλεγόμενη ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων της χώρας, η απόρριψη της οποίας από το κοινοβούλιο οδήγησε εξάλλου και στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Κοϊζούμι, πρωθυπουργός από το 2001, έχρισε τις εκλογές δημοψήφισμα για το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Κατά συνέπεια επέλεξε ο ίδιος τους υποψηφίους βουλευτές του σε καίριες εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να εκτοπίσει τους διαφωνούντες βουλευτές.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κατσούγια Οκάτα, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.