Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-16

  1. «Η Άλισον Λάπερ έγκυος»
  2. «Δεν θα αυξηθούν οι φόροι»
  3. Οικονομική υπερδύναμη η Κίνα το 2010
  4. Νέο αδιέξοδο
  5. Eπίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος Σιιτών
  6. Μπους: «Μπορώ να πάω στην τουαλέτα;»
  7. «Ποιός κυβερνά τον κόσμο σας;»
  8. Πολιτικό θρίλερ στη Γερμανία
  9. Eπίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί Σιιτών
  10. Μπους: «Μπορώ να πάω στην τουαλέτα;»
  11. Στόχοι ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής
  12. Υποσχέσεις του Μπους για τη Ν. Ορλεάνη
  13. Δίχως λίφτινγκ ο ΟΗΕ
  14. Ενοχλημένο το Φανάρι
  15. Αυστηρός ο Ανάν, διαλλακτικός ο Σαρόν
  16. Οι Τρομοκράτες στα Πανεπιστήμια

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Άλισον Λάπερ έγκυος»

Α. Λάπερ: «Σύγχρονος φόρος τιμής στη θηλυκότητα, την αναπηρία και τη μητρότητα»

Το άγαλμα μιας γυμνής, εγκύου γυναίκας χωρίς χέρια που έχει τοποθετηθεί στο κενό βάθρο της πλατείας Τραφάλγκαρ, στο κέντρο του Λονδίνου, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στο κοινό.

Το μαρμάρινο γλυπτό, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν την Πέμπτη, έχει ύψος τριών μέτρων και φέρει τον τίτλο «Η Άλισον Λάπερ έγκυος» και έχει ήδη έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις τους τεχνοκριτικούς και τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο καλλιτέχνης Μαρκ Κουίν είπε ότι θέλησε να δημιουργήσει το άγαλμα της φίλης του Άλισον Λάπερ γιατί τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην τέχνη. Το μοντέλο πόζαρε για τον καλλιτέχνη όταν ήταν οκτώ μηνών έγκυος.

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες χαρακτήρισε το έργο «δυνατό και εντυπωσιακό» και υπογράμμισε ότι το άγαλμα αυτό, στην καρδιά του Λονδίνου, θα προκαλέσει μία δημόσια συζήτηση για το θέμα της αναπηρίας.

Ο Ρόμπερτ Σάιμον όμως, αρχισυντάκτης του Περιοδικού Βρετανικής Τέχνης (British Art Journal) είπε ότι είναι ένα «κακότεχνο και αποκρουστικό» έργο.

Αναφερόμενη στο άγαλμά της, η Άλισον Λάπερ είπε ότι το έργο είναι ένας «σύγχρονος φόρος τιμής στη θηλυκότητα, την αναπηρία και τη μητρότητα».

Δεν έκρυψε όμως και τα συναισθήματα «Με τρομοκρατεί ακόμα η ιδέα ότι εγώ, που είμαι τόσο μικρή, θα στέκομαι εκεί ψηλά στην πλατεία Τραφάλγκαρ».

Ο καλλιτέχνης εργάστηκε δέκα μήνες στην Ιταλία για να ολοκληρώσει το εντυπωσιακό έργο, το οποίο φιλοτέχνησε χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο κομμάτι άσπρο μάρμαρο.

Το γλυπτό «Η Άλισον Λάπερ έγκυος» θα εκτίθεται στην πλατεία Τραφάλγκαρ μέχρι τον Απρίλιο του 2007, οπότε θα αντικατασταθεί από το έργο του Τόμας Σκάτλ «Ξενοδοχείο για τα πουλιά».


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν θα αυξηθούν οι φόροι»

Ο πρόεδρος Μπους μίλησε σε τελετή μνήμης για τα θύματα του τυφώνα

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε ότι η τεράστια οικονομική βοήθεια που θα διατεθεί για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας.

Ο κ. Μπους άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα ανοικοδόμησης, το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή και που αναμένεται να φθάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι πιθανόν να χρηματοδοτηθεί από περικοπές που θα γίνουν σε άλλους τομείς.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η ανοικοδόμηση των περιοχών που κατέστρεψε ο τυφώνας Κατρίνα, στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, είναι μία ευκαιρία για να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα στη χώρα.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια λειτουργίας σε ειδική τελετή μνήμης για τα θύματα του καταστροφικού τυφώνα, που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον, ο κ. Μπους είπε ότι το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί και οι πιο ευπαθείς πολίτες.

Κάλεσε επίσης τον αμερικανικό λαό να πετάξει την κληρονομιά της ανισότητας όπως πέταξε τα συντρίμμια του τυφώνα.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομική υπερδύναμη η Κίνα το 2010

Oι ιδιωτικές εταιρίες καθορίζουν την πορεία της κινεζικής οικονομίας, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Η Κίνα προβλέπεται πως θα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στον κόσμο μέχρι το 2010, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η πρώτη οικονομική έρευνα που διενήργησε ο ΟΟΣΑ για την Κίνα εκτιμά ότι το μερίδιό της στο παγκόσμιο εμπόριο θα ανέλθει στο 10% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ο μοχλός της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είναι ο ιδιωτικός τομέας.

Πιστεύεται ότι οι ιδιωτικές εταιρίες προσφέρουν το μισό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας και τις περισσότερες δουλειές στην κομμουνιστική Κίνα.

Ο Οργανισμός προβλέπει ότι σε πέντε χρόνια η Κίνα θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και θα προηγείται της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης της ταχείας αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, που είναι κατά μέσο όρο 9% τα τελευταία 20 χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το τέλος του κράτους πρόνοιας πλήττει σοβαρότατα τη φτωχότερη μερίδα του πληθυσμού, που κάποτε τους προστάτευε «από την κούνια μέχρι τον τάφο».

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι απαιτούνται στην Κίνα περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το δίκαιο των επιχειρήσεων και τη βελτίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και τονίζει πως η κυβέρνηση του Πεκίνου θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερα κονδύλια για την υγεία και την παιδεία.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:39 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο αδιέξοδο

Tου ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Δεν αποκλείεται έκτακτο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 26 Σεπτεμβρίου

Χωρίς να επέλθει πλήρης και οριστική συμφωνία των 25 επί του κειμένου της κοινής αντιδήλωσής τους στην Τουρκία έληξε την Παρασκευή η έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων των κοινοτικών χωρών (ΚΟΡΕΠΕΡ) και αναμένεται νέα έκτακτη συνεδρίασή του τη Δευτέρα.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει μεν την τελωνιακή ένωσή της στις δέκα νέες χώρες μέλη μεταξύ των οποίων και η Κύπρος αλλά δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το νέο κείμενο της κοινοτικής αντιδήλωσης στην Τουρκία, που υπέβαλε την Παρασκευή προς συζήτηση η βρετανική προεδρία, περιέχει όλες σχεδόν τις θέσεις, παρατηρήσεις και τροποποιήσεις του προηγούμενου κειμένου που κατέθεσε ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος και όχι ο Κύπριος.

Σε δύο ουσιαστικά σημεία «κόλλησε» η λήψη μίας οριστικής απόφασης-έγκρισης της αντιδήλωσης.

Oι Κύπριοι θέλουν να αποσυνδεθεί με οποιοδήποτε φραστικό τρόπο η «αναγνώριση» της Κύπρου από την Άγκυρα, από την τουρκική ένταξη και την πλήρη αποσύνδεση στο ίδιο κείμενο της σύνδεσης της αναγνώρισης αυτής από την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού μέσω μίας νέας πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτά τα δύο σημεία, για τα οποία υπάρχει κατατεθειμένη ελληνική πρόταση νέας διατύπωσής τους έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι κυπριακές αντιρρήσεις, «φρέναρε» η βρετανική προεδρία η οποία δεν δέχθηκε (προσωρινά) τις τροποποιήσεις αυτές, επικαλούμενη την ανάγκη να προηγηθούν διαβουλεύσεις της με τον υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, τους Κύπριους και τους Τούρκους.

Το καταπληκτικό στο σημείο αυτό είναι πως η Βρετανοί θέτουν κάθε φορά υπό έγκριση τα σχετικά σχέδια των κειμένων της αντιδήλωσης των 25 στην τουρκική κυβέρνηση που είναι η μόνη υπεύθυνη με τη δήλωση της ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο.

Και τώρα τους είναι δύσκολο να επανέλθουν ζητώντας από την Άγκυρα να κάνει ακόμη δύο ασήμαντες στην ουσία υποχωρήσεις που θα βγάλουν τόσο την Ένωση όσο και τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις από μια βέβαιη κρίση που σε, ενάντια περίπτωση, διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Τέλος, δεν αποκλείεται έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα κι ένα έκτακτο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Κοινότητας τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:14 (Ώρα Λονδίνου)

Eπίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος Σιιτών

Πάνω από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις τις τελευταίες τρεις ημέρες

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και περίπου 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος που σημειώθηκε έξω από τέμενος Σιιτών στο κεντρικό Ιράκ.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, ο βομβιστής πυροδότησε το μηχανισμό ενώ οι πιστοί εγκατέλειπαν το τζαμί Αλ Ρασούλ Αλ Αζάμ, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, περίπου 170 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Νωρίτερα ο αμερικανός στρατός στο Ιράκ είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε εννέα υπόπτους αντάρτες κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Εξάλλου, στη Βαγδάτη δύο εργάτες και ένας Σιίτης κληρικός σκοτώθηκαν από πυρά άγνωστων οπλοφόρων ενώ στην πόλη Χασούα, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, τρεις αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν περιπολία βρήκαν το θάνατο από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε εναντίον τους.

Συνολικά, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το νέο κύμα επιθέσεων που σημειώνεται στο Ιράκ τις τελευταίες τρεις ημέρες.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: «Μπορώ να πάω στην τουαλέτα;»

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλουςακόμη και σε βασιλιάδες, προέδρους ή πρωθυπουργούς.

Αλλά αν είσαι ο πρόεδρος των ΗΠΑκαι χρειάζεται να πας στην ...τουαλέταδεν είναι εύκολο να φύγεις από μία τόσο σημαντική συνάντηση, όπως είναι αυτή που γίνεται στα Ηνωμένα Έθνη με τη συμμετοχή 150 και πλέον αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

Κι αυτό ακριβώς συνέβη στον κ. Μπους την ώρα που εξετάζονταν στην αίθουσα σημαντικά θέματα, όπως είναι η τρομοκρατία και οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΟΗΕ.

Ο κ. Μπους, λοιπόν, χρειάστηκε να πάει στην τουαλέτα.

Αλλά πριν σηκωθεί απτο κάθισμά του, ζήτησε τη συμβουλή της υπουργού του επί των Εξωτερικών.

«Νομίζω πως μπορεί να χρειαστεί να κάνω ένα μικρό διάλειμμα στο μπάνιο. Είναι αυτό δυνατό;» ήταν το περιεχόμενο του μηνύματος που έστειλε γραπτώς στην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, κι ένας φωτογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ αποθανάτισε τη σκηνή.

Όπως ήταν φυσικό, η χαριτωμένη αυτή ιστορία έγινε σχεδόν αμέσως γνωστή κι άρχισε να συζητείται μεσαπτις σελίδες του διαδικτύου με ταναμενόμενα, βεβαίως, σατιρικά σχόλια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν μεταξύ των βασιλέων, προέδρων και πρωθυπουργών που παρίσταντο στην επίσημη έναρξη της τριήμερης συνόδου που πραγματοποιείται με αφορμή την 60ή επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ.

Σε λόγο που εκφώνησε, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα του επιτρέψουν ναντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να συμβάλουν στην εξάλειψη της φτώχειας.


«Ποιός κυβερνά τον κόσμο σας;»

Η κληρονομιά του Μαντέλα; Οι Νοτιοαφρικανοί είναι ευχαριστημένοι

Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς έρευνες κοινής γνώμης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BBC από τον οργανισμό Γκάλοπ (Gallup)--σε 68 χώρες με τη συμμετοχή 50.000 ανθρώπων--καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι πολίτες του κόσμου δεν πιστεύουν πως οι χώρες τους κυβερνώνται κατά τη λαϊκή βούληση.

Επίσης, δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη--το αντίθετο μάλιστα--στους πολιτικούς τους.

«Ποιός κυβερνά τον κόσμο σας», λέει ο διπλωματικός συντάκτη του BBC, Tζόναθαν Μάρκους, που βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «είναι σίγουρα μια καλή ερώτηση που θα μπορούσε να κάνει κανείς στους εκατόν πενήντα και πλέον αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έχουν συγκεντρωθεί εδώ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, και τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε σε 68 χώρες για λογαριασμό του ΒΒC μπορεί να τους εκπλήξουν.

Οι Ευρωπαίοι έχουν λίγη εμπιστοσύνη στον πολιτικό και στον επιχειρηματικό τους κόσμο

»Οι περισσότεροι απ'αυτούς τους πολιτικούς πιστεύουν πως εκπροσωπούν δημοκρατίες, αλλά, σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα, το 65% του κόσμου πιστεύει πως η χώρα τους δεν κυβερνάται κατά τη λαϊκή βούληση.

»Στις χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο: φθάνει το 75%. Μόνο στις Σκανδιναβία, στο Ισραήλ αι στη Νότιο Αφρική η πλειοψηφία πιστεύει πως κυβερνάται σύμφωνα με τις επιθυμίες της.

»Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ίδια έρευνα είναι πως, σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%, ο κόσμος αμφιβάλλει αν οι εκλογές στη χώρα του είναι ελεύθερες και τίμιες.

»Βεβαίως, το ποσοστό αυτό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή: στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα, το 82% είναι πεπεισμένο πως οι εκλογές είναι δίκαιες. Στη Νότιο Αφρική, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο--φτάνει το 76%, ενώ στη Δυτική Αφρική μόνο το 24% συμφωνεί με την εκτίμηση αυτή.»

Ποιός κυβερνά τον κόσμο σας;

Όπως επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC, αυτό που θα πρέπει όντως ν'ανησυχεί τους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στην έδρα του ΟΗΕ είναι πόσο λίγη εμπιστοσύνη έχει ο κόσμος στους πολιτικούς του.

Ο «εθνικισμός» παραμένει υπολογίσιμη δύναμη--είναι ο παράγοντας που καθορίζει την ταυτότητα του 32% όσων πήραν μέρος στην έρευνα που έγινε σε 68 χώρες

«Όπως έδειξε η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του BBC, μόνο το 13% τους εμπιστεύεται, όπως επίσης μόνο το 16% πιστεύει πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη στους πολιτικούς.

»Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ο κόσμος έχει καλά λόγια να πει για τους θρησκευτικούς του ηγέτες και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και για μας, τους δημοσιογράφους, αλλά όχι για τους πολιτικούς.»

Θρησκευτικοί ηγέτες

Αλλά κι εδώ τα ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα: ενώ στις χώρες της Σκανδιναβίας, για παράδειγμα, μόνο το 12% εμπιστεύεται τους θρησκευτικούς του ηγέτες, σε άλλες χώρες το ανάλογο ποσοστό είναι σαφώς πολύ υψηλότερο--68% στη νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), 74% στην Αφρική και 49% στη Β. Αμερική.

Οι Μουσουλμάνοι και οι Προτεστάντες είναι αυτοί που εμπιστεύονται περισσότερο τους θρησκευτικούς τους ηγέτες και θέλουν να τους δώσουν μεγαλύτερες εξουσίες.

Κερδίζουν οι διανοούμενοι

Όμως, οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν έρχονται πρώτοι στον κατάλογο εκείνων που θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη δύναμη, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε.

Την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμια κλίμακα έχουν οι «διανοούμενοι» (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί κ.ά.) με ποσοστό 35% --ακολουθούν οι θρησκευτικοί ηγέτες με 25%, οι επιχειρηματίες και οι δημοσιογράφοι με 20%, ενώ πολύ κάτω βρίσκονται οι πολιτικοί.

Άλλωστε, ένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας είναι πως η πολιτική δύναμη, οι πολιτικές εξουσίες, θα πρέπει να κατανέμονται πιο πλατειά.

Εθνική ταυτότητα

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του BBC έδειξε επίσης πως ο «εθνικισμός» παραμένει υπολογίσιμη δύναμη: είναι ο παράγοντας που καθορίζει την ταυτότητα του 32% όσων απάντησαν στις σχετικές ερωτήσεις.

Οι Ισραηλινοί είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα

Πρώτος είναι ο παράγοντας αυτός κι ακολουθεί η θρησκεία.

Μεταξύ των Ευρωπαίων, οι κάτοικοι της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας είναι οι περισσότερο υπερήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα--το σχετικό ποσοστό ξεπερνά τις 50 εκατοστιαίες μονάδες.

Οι Γερμανοί, πάλι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αισθάνονται περισσότερο «Ευρωπαίοι» από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους: το 28% των Γερμανών--δηλ. διπλάσιο ποσοστό από τους υπόλοιπους--βλέπουν τους εαυτούς τους κατά πρώτο και κύριο λόγο ως Ευρωπαίους.

Αλλά διαφορά μεταξύ των Γερμανών και των υπολοίπων υπάρχει και σε ένα άλλο ερώτημα: το 11% των Γερμανών πιστεύει πως το μέλλον τους εξαρτάται από τον εργοδότη τους, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπερνά το 4%.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτικό θρίλερ στη Γερμανία

Του ανταποκριτή μας στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλου

Έξι μονάδες χωρίζουν το κόμμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ από τους Χριστιανοδημοκράτες

Σε θρίλερ και μάχη σώμα με σώμα φαίνεται ότι εξελίσσονται οι εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Καγκελάριου Σρέντερ έχει καταφέρει να μειώσει τη διαφορά που το χωρίζει από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στις έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πριν λίγους μήνες η διαφορά αυτή ήταν περίπου 25%.

Όμως με μεγάλη αγωνία αναμένονται και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα αφού από εκεί θα κριθούν οι πλειοψηφίες και οι μετεκλογικές συνεργασίες.

Η εκλογική μάχη του 2002 είχε κριθεί για μόλις έξι χιλιάδες ψήφους ενώ οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει και το 30%.

Σύμφωνα με τον Έντγκαρ Πίερ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Άλενσμπαχ όλα είναι πιθανά μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Ενώ ο Τόρστεν Χάζε του ινστιτούτου Φόρζα πιστεύει ότι μέσα σε αυτό το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πρέπει να συμπεριλάβουμε και αυτούς που δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η προεκλογική εκστρατεία παρατείνεται μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, δηλαδή την Κυριακή το απόγευμα.

Πάντως αναλυτές πιστεύουν ότι το νήμα θα κόψει τελικά η Άγκελα Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Αλλά οι νικητές δεν θα μπορέσουν να δώσουν στην πλειοψηφία σε μία κυβέρνηση συνεργασίας της κεντροδεξιάς με το κόμμα των Φιλελευθέρων.

Έτσι πολλοί προβλέπουν έναν συνασπισμό μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ενώ πληροφορίες λένε ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός αλλά και τα επιτελεία των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών ετοιμάζονται ήδη προς μία τέτοια κατεύθυνση.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:14 (Ώρα Λονδίνου)

Eπίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί Σιιτών

Πάνω από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις τις τελευταίες τρεις ημέρες

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και περίπου 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος που σημειώθηκε έξω από τζαμί Σιιτών στο κεντρικό Ιράκ.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, ο βομβιστής πυροδότησε το μηχανισμό ενώ οι πιστοί εγκατέλειπαν το τζαμί Αλ Ρασούλ Αλ Αζάμ, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, περίπου 170 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Νωρίτερα ο αμερικανός στρατός στο Ιράκ είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε εννέα υπόπτους αντάρτες κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Εξάλλου, στη Βαγδάτη δύο εργάτες και ένας Σιίτης κληρικός σκοτώθηκαν από πυρά άγνωστων οπλοφόρων ενώ στην πόλη Χασούα, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, τρεις αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν περιπολία βρήκαν το θάνατο από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε εναντίον τους.

Συνολικά, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το νέο κύμα επιθέσεων που σημειώνεται στο Ιράκ τις τελευταίες τρεις ημέρες.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: «Μπορώ να πάω στην τουαλέτα;»

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλουςακόμη και σε βασιλιάδες, προέδρους ή πρωθυπουργούς.

Αλλά αν είσαι ο πρόεδρος των ΗΠΑκαι χρειάζεται να πας στην ...τουαλέταδεν είναι εύκολο να φύγεις από μία τόσο σημαντική συνάντηση, όπως είναι αυτή που γίνεται στα Ηνωμένα Έθνη με τη συμμετοχή 150 και πλέον αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

Κι αυτό ακριβώς συνέβη στον κ. Μπους την ώρα που εξετάζονταν στην αίθουσα σημαντικά θέματα, όπως είναι η τρομοκρατία και οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΟΗΕ.

Ο κ. Μπους, λοιπόν, χρειάστηκε να πάει στην τουαλέτα.

Αλλά πριν σηκωθεί απτο κάθισμά του, ζήτησε τη συμβουλή της υπουργού του επί των Εξωτερικών.

«Νομίζω πως μπορεί να χρειαστεί να κάνω ένα μικρό διάλειμμα στο μπάνιο. Είναι αυτό δυνατό;» ήταν το περιεχόμενο του μηνύματος που έστειλε γραπτώς στην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, κι ένας φωτογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ αποθανάτισε τη σκηνή.

Όπως ήταν φυσικό, η χαριτωμένη αυτή ιστορία έγινε σχεδόν αμέσως γνωστή κι άρχισε να συζητείται μεσαπτις σελίδες του διαδικτύου με ταναμενόμενα, βεβαίως, σατιρικά σχόλια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν μεταξύ των βασιλέων, προέδρων και πρωθυπουργών που παρίσταντο στην επίσημη έναρξη της τριήμερης συνόδου που πραγματοποιείται με αφορμή την 60ή επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ.

Σε λόγο που εκφώνησε, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα του επιτρέψουν ναντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να συμβάλουν στην εξάλειψη της φτώχειας.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχοι ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σπείρες χτυπούν έξω από τράπεζες. Συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία από απανωτά κρούσματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σε κενό αέρος 8.000 εργαζόμενοι. Ύστατη προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι πιστεύουν οι 6 στους 10 Έλληνες: Δεν έθιξε τη διαπλοκή η κυβέρνηση. Αποκαλυπτικό γκάλοπ της V-PRC.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Φως στο τούνελ. Στο τραπέζι όλες οι βιώσιμες λύσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πριμ 2.000 ευρώ για το τρίτο παιδί. Ισχυρά κίνητρα για την επίλυση του δημογραφικού.

Η ΑΥΓΗ: Μιλά για πώληση, ετοιμάζει το κλείσιμο η κυβέρνηση για την Ολυμπιακή. Οι υπουργοί ακόμη... μελετούν την απόφαση της Κομισιόν.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 1.500.000 δολάρια έφαγε ο απατεώνας Κοντομηνάς από την γυναίκα του Αλέξανδρου Ευθυμιάδη. Έχει κατατεθεί αγωγή από τον γνωστό δικηγόρο κ. Περ. Σταυριανάκη, ενώ ετοιμάζεται και μήνυση για απάτη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οργή στο Βατικανό. Η Άγκυρα παρεμποδίζει την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στον Πατριάρχη. Οι Τούρκοι δεν θέλουν τον Ποντίφικα στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Άδειες - εξπρές για δόμηση εντός και εκτός σχεδίου. Ανάσα για την οικοδομική δραστηριότητα η ρύθμιση που καταθέτει άμεσα ο Γ. Σουφλιάς.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Άστεγη» η δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη. Άμεση λύση στο πρόβλημα των Ειρηνοδικείων Βασιλικών και Λαγκαδά ζητούν τοπικές αρχές και δικηγόροι.

ΕΘΝΟΣ: Άλμα 50% στις τιμές ακινήτων. Μελέτη της Citigroup για την τετραετία 2006-2009.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επίσημος προσκεκλημένος του φημισμένου Σχολείου Ivanhoe Grammar School ο Κωνσταντίνος ως βασιλεύς της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποκαλύψεις σοκ για την κατάρρευση της «Ολυμπιακής». Από τους πρώην υπουργούς Μεταφορών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλάμπους και Αθαν. Τσούρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασπίδα για τις κατασχέσεις. Νομοθετική ρύθμιση προστασίας της Ολυμπιακής από έφοδο πιστωτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μια τρύπα στο λαθρεμπόριο. Πετρέλαιο: Χωρίς διασταύρωση στοιχείων από αγοραστές και πωλητές.

ΕΞΠΡΕΣ: Πρόβλημα διασταυρώσεων. Με αποδείξεις από 15 Οκτωβρίου η λιανική πώληση πετρελαίου θέρμανσης.

ΕΣΤΙΑ: 21 δημοσιεύματα για την Ολυμπιακή. Αναδεικνύουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο.

ESPRESSO: Το ατύχημα που σόκαρε την Τατιάνα. Γλίτωσε από θαύμα όταν κατέρρευσαν τα σκηνικά της εκπομπής της. Δύο δημοσιογράφοι στο νοσοκομείο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: 4 μεγάλες συμφωνίες. Νέες ισορροπίες σε κρίσιμους κλάδους. Η υψηλή ρευστότητα από το εξωτερικό προκαλεί επιχειρηματικές ανακατατάξεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πόλεμο άρχισαν οι βιομηχανίες φρέσκου γάλακτος. Δικαστική διαμάχη μεταξύ εταιρειών. Καμία έρευνα για την προέλευσή του.

Ο ΛΟΓΟΣ: Στόχος η ιδιωτικοποίηση. Αποφάσεις για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

METRO: Ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Η στάση των υποψήφιων αγοραστών των ΟΑ θα κρίνει το μέλλον της εταιρίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ολυμπιακή: Σωσίβιο με νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης. Οριστικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό.

ΤΑ ΝΕΑ: Τετράμηνο αμόκ στα στεγαστικά. Νέος πόλεμος προσφορών από τις Τράπεζες.

Η ΝΙΚΗ: Ιδού η μεγάλη διαπλοκή. Μεθοδευμένο ξεπούλημα της ΟΑ από την κυβέρνηση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: 24 χρόνια ανικανότητας οδηγούν σε φαλιμέντο την ΟΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνέντευξη Τύπου της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ: Ο πλούτος ανήκει στο λαό γιατί παράγεται από το λαό.

City Press: Παπανδρέου στη ΔΕΘ: Απάντηση στις «μεταρρυθμίσεις» με «σκανδιναβικό μοντέλο».

TRAFFIC NEWS: Οι νονοί της νύχτας ξεκινούν νέο πόλεμο. Βρέθηκαν στα χέρια τους μασούρια δυναμίτιδας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διακυβέρνηση ερήμην του λαού. Έρευνα - σοκ του BBC σε 68 χώρες.

Η ΧΩΡΑ: Όμηροι της διαπλοκής. Γκάλοπ: Ηχηρά μηνύματα από τους πολίτες, 56% πιστεύει ότι δεν έγινε τίποτα κατά της διαφθοράς.

Ολυμπιακή

Η METRO γράφει ότι «με τη συνέχιση των προσπαθειών για αποκρατικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών να αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδρίασε χθες, εξέτασε τις δυνατότητες εφεξής για την πώληση της εταιρίας».

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι «η εφημερίδα παραθέτει σήμερα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από 21 πρωτοσέλιδα άρθρα της για την Ολυμπιακή, που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 1998 - 2005. Από την αναδρομή αυτή, προκύπτει σαφέστατα ποιος ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο του εθνικού αερομεταφορέως».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «η ρύθμιση προστασίας των περιουσιακών στοιχείων των Ολυμπιακών Αερογραμμών από τους πιστωτές τους για διάστημα πέντε μηνών, δίνει μεγαλύτερη άνεση χρόνου αναδιάρθρωσης της εταιρίας. Στόχος της κυβέρνησης εξακολουθεί να παραμένει η ιδιωτικοποίηση, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι «αισιοδοξία γεννά η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής ακόμη και μετά την καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν. Δόθηκε εντολή στο χρηματοοικονομικό σύμβουλο του δημοσίου να συνεχίσει τις επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα σχήματα, προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το μέλλον της εταιρίας και των εργαζομένων».

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι «τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Ολυμπιακές Αερογραμμές θα διασφαλιστούν, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομίας υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι εξετάστηκαν όλα τα νέα δεδομένα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων πήρε αποφάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε ο κ. Μιχάλης Λιάπης».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «τις κυβερνητικές προθέσεις για το κλείσιμο της Ολυμπιακής - ίσως και μέσα σε δύο εβδομάδες - απεκάλυψε χθες η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Οι υπουργοί στη δημόσια ανακοίνωσή τους δεν δεσμεύονται για τη στήριξη της Ολυμπιακής και αμφισβητούν εάν η απόφαση της Κομισιόν "επιτρέπει τη συνέχιση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση».

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 επισημαίνει ότι «η ώρα της ανώμαλης προσγείωσης... αλλά και της συντριβής... όχι ενός αεροπλάνου αλλά ολόκληρης της πολύπαθης Ολυμπιακής, έφθασε ανήμερα της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού (14/9/05)».

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «στην επιλογή της τμηματικής πώλησης του φιλέτου της Ολυμπιακής σε ανταγωνιστική ιδιωτική εταιρεία φέρεται να έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τη χθεσινή διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδ. Ρουσόπουλου ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Μεταφορών Μιχ. Λιάπη να παραχωρήσουν τα κερδοφόρα τμήματα του ιστορικού εθνικού αερομεταφορέα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι «αντέκρουσε χθες η κυβέρνηση τα περί βιασύνης της στο θέμα της τελικής λύσης για την Ολυμπιακή».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι «ο Γιάννης Χαραλάμπους αποκάλυψε δοσοληψίες διοίκησης, συνδικαλιστών και ΠΑΣΟΚ κάτω από το τραπέζι την εποχή που ήταν υπουργός Μεταφορών. Ο Αθαν. Τσούρας κατήγγειλε ότι οι προσπάθειες διάσωσης της Ολυμπιακής, ενώ είχαν θετικές εξελίξεις, σταμάτησαν για μικροκομματικά οφέλη. Κουλούρης: Λάθη και παραλείψεις από το ΠΑΣΟΚ».

Πετρέλαιο θέρμανσης

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «ανεπαρκείς αποδεικνύονται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα αποτελεσματικής διασταύρωσης μεταξύ των στοιχείων που υποβάλλουν στην εφορία οι προμηθευτές και οι αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «μπάζει νερά το κυβερνητικό σχέδιο για περιορισμό του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μετά από περικοπές και προχειρότητες η απόφαση του υπ. Οικονομικών προβλέπει προμήθεια του πετρελαίου με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη ή διαχειριστή και υποβολή δηλώσεων μόνο από προμηθευτές. Οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν στην εγκατάλειψη των εξαγγελιών για διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων και μεταθέτουν για το μέλλον τον ενιαίο φόρο».

Γκάλοπ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «τον κίνδυνο να χάσει την εικόνα που δημιούργησε προεκλογικά αλλά και τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της πάταξης της διαπλοκής αντιμετωπίζει η κυβέρνηση».

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «απογοήτευση πολιτών για τη διατήρηση της διαπλοκής και τον αποκλεισμό της κοινωνίας από το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες σε εργασία και ανάπτυξη. Μεγάλη η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ , αλλά και αυξημένη η δυσαρέσκεια».

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS «προβληματισμός σε Μαξίμου και Ρηγίλλης επικρατεί μετά τις απανωτές μετρήσεις που δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν συστρατεύεται με τις πολιτικές τακτικές της κυβέρνησης. Τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση από τα τελευταία γκάλοπ δεν είναι αισιόδοξα, καθώς οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε πολλά θέματα, όπως έγινε και μέσω της VPRC και της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ από τις 12 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου, αμέσως δηλαδή μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».

Στεγαστικά δάνεια

Σύμφωνα με την Espresso «κεραμίδα... στο κεφάλι του Έλληνα τα όσα συμβαίνουν γύρω από τη στέγη και που κάνουν απατηλό το όνειρό του για απόκτηση κάποιας κατοικίας. Τουλάχιστον 190.000 συμπολίτες μας αδυνατούν να αποπληρώσουν τη δόση του στεγαστικού δανείου και από αυτούς το 10% - 15% θα χάσει το σπίτι του».

Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι «δανειολήπτες και τράπεζες τρέχουν να προλάβουν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην αγορά ακινήτου την 1.1.2006. Τα στεγαστικά δάνεια αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς, ενώ οι Τράπεζες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα προσφορών για να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία».

Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι «πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό αύξησης 11,4% στις τιμές των ακινήτων και εκτόξευση στα 62 δισ. ευρώ των στεγαστικών δανείων, που σήμερα βρίσκονται στα επίπεδα των 33 δισ. ευρώ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:40 (Ώρα Λονδίνου)

Υποσχέσεις του Μπους για τη Ν. Ορλεάνη

Ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα.

Ο πρόεδρος Μπους παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε καλά συντονισμένη προσπάθεια των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, τόνισε ότι τέσσερα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι Αμερικανοί είχαν κάθε δικαίωμα να ζητούν μία πιο αποτελεσματική αντίδραση σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί παρά να αναλάβει την ευθύνη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν σημαντικά ποσά από τα ομοσπονδιακά ταμεία για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν.

Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φτωχών οικογενειών.

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τη Νέα Ορλεάνη. Η πόλη θα κτισθεί και πάλι», είπε ο πρόεδρος Μπους.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, υπογράμμισε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον τυφώνα Κατρίνα έφτασε τα 792 άτομα.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:54 (Ώρα Λονδίνου)

Δίχως λίφτινγκ ο ΟΗΕ

Στην αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να συμφωνήσει στις δομικές αλλαγές που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κοφι Ανάν, στην λειτουργία του Οργανισμού ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Χιλιετίας και στις εκλογές της Γερμανίας αφιερώνουν πληθώρα σχολίων και αναλύσεων οι ευρωπαικές εφημερίδες.

Καμιά αλλαγή στα ΗΕ

«Δεν υπήρξαν ευχάριστες εκπλήξεις στη Νέα Υόρκη» θρηνεί η γαλλική Λε Μοντ αναφερόμενη στην σύναξη 160 ηγετών για τα 60χρονα του ΟΗΕ.

« Μπορεί να χάθηκε η ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου του Οργανισμού στους τομείς της διαφύλαξης της ειρήνης και της ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να θεωρούμε θετικό ότι 60 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο ΟΗΕ εξακολουθεί να υπάρχει»

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ είναι εξαιρετικά επικριτική με την στάση του αμερικανού Προέδρου.

«Αδιαφορώντας για το ολέθριο χάος που βασιλεύει σε πολλές περιοχές του Ιράκ παρά την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων και ως να προέρχεται από άλλο πλανήτη ο Μπους εμφανίζεται αισιόδοξος και διακηρύττει ότι έχει ξεκινήσει η δημοκρατική επανάσταση στην περιοχή» γράφει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ που στη συνέχεια επιρρίπτει ευθύνες στους Ευρωπαίους ηγέτες επειδή δεν πιέζουν την Ουάσινκτον να εγκαταλείψει την πολιτική των μονομερών ενεργειών.

Κατά την Νεπσαμπατζάγκ της Ουγγαρίας, η προτεινόμενη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η απόδειξη ότι τα ΗΕ θέλουν να καθιερώσουν μια νέα ισορροπία δυνάμεων που να αντανακλά τις απαιτήσεις των καιρών.

«Το δυσάρεστο όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή καμιά αλλαγή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εξ αιτίας της αρνητικής στάσης των ΗΠΑ» γράφει η ουγγρική εφημερίδα.

Η ανάσταση του Σρέντερ

Μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, η Ντερ Ταγκεσπίγκελ, παρατηρεί ότι ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

«Δεν είναι μόνο ότι ο Σρέντερ δεν έχει κάνει λάθη σε αυτή την εκστρατεία. Είναι επίσης ότι τιμωρεί σκληρά όλους εμάς που τον επικρίναμε, γράφει η Ντερ Ταγκεσπίγκελ.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι κανείς δεν πίστευε ότι ο Σρέντερ όχι μόνο θα άντεχε τους ρυθμούς της προεκλογικής εκστρατείας αλλά ότι θα έκανε μια τόσο εντυπωσιακή επανεμφάνιση.

«Ο Σρέντερ επανήλθε με αφάνταστο δυναμισμό. Αν επεδείκνυε αυτόν τον δυναμισμό και κατά την διάρκεια της θητείας του τώρα δεν θα χρειαζόμαστε εκλογές» σημειώνει η γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ

Η Τριμπιούν ντε Ζενέβ υπογραμμίζει το τεράστιο επίτευγμα του κ. Σρέντερ που επανήλθε στην πολιτική σκακιέρα «σαν τον «άνθρωπο» που γύρισε από το κρύο».

«Ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί κάτι τέτοιο πριν από τέσσερις μήνες, αναρωτιέται η εφημερίδα και θυμίζει τις ταπεινωτικές ήττες του κ. Σρέντερ στις περιφερειακές εκλογές.

Η εφημερίδα εκτιμά πως η αλλαγή ρότας οφείλεται στην προεκλογική εκστρατεία του Καγκελαρίου που είναι άριστα οργανωμένη και σκληρή.

Μια άλλη ελβετική εφημερίδα, η Λε Τάμπ συμφωνεί ότι:

«Ο μαχητικός χαρακτήρας του και η ακλόνητη πίστη στο πεπρωμένο από κοινού με το επικοινωνιακό του χάρισμα κάνουν τον Σρέντερ ακαταμάχητο» γράφει η Λε Ταμπ και εκφράζει την εκτίμηση ότι μετά την Κυριακή, η Γερμανία θα έχει κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

Η Μπερλίνερ Τσάιντουγκ δεν θεωρεί απίθανο, σε περίπτωση οριακής διαφοράς, η Αγκελα Μέρκελ να πιέσει για νέες εκλογές., εξέλιξη που η εφημερίδα αποκαλεί απαράδεκτη.

«Η πρόκληση νέων εκλογών αν οι Χριστιανοδημοκράτες δεν πάρουν πλειοψηφία θα είναι μια πράξη απόλυτης ανευθυνότητας» υπογραμμίζει η Μπερλίνερ Τσάιτούνγκ.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 00:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ενοχλημένο το Φανάρι

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο οικουμενικός πατριάρχης είχε προσκαλέσει τον πάπα για το τέλος Νοεμβρίου

Ιδιαίτερα ενοχλημένο εμφανίζεται το Φανάρι από την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ στον Πάπα Βενέδικτο να επισκεφθεί τη χώρα το 2006.

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε προσκαλέσει πρώτος τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για το τέλος Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Τούρκοι διπλωμάτες όμως είχαν εκφράσει την ανησυχίας τους ότι η επίσκεψη του Πάπα θα ενισχύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του πατριαρχείου που οι ίδιοι δεν αποδέχονται.

Βαρθολομαίος και Σεζέρ λοιπόν θέλουν να δουν τον Πάπα. Και ο τελευταίος με δύο προσκλήσεις επάνω στο γραφείο του καλείται να αποφασίσει αν θα τιμήσει τον επικεφαλής της ορθοδοξίας, κλείνοντας την πόρτα στη μουσουλμανική Τουρκία ή αν θα τιμήσει τον πρόεδρο της χώρας με κίνδυνο να διευρύνει το χάσμα με την ορθόδοξη εκκλησία.

Εάν αποδεχτεί την πρόσκληση του οικουμενικού πατριάρχη, αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες, θα έρθει ως επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Αν πάλι επιλέξει την πρόσκληση του Σεζέρ, θα έρθει ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στο πατριαρχείο μόνο με την παρουσία Τούρκου αξιωματούχου.

Η οικουμενικότητα του πατριαρχείου έχει προκαλέσει και στο παρελθόν διπλωματικές κονταρομαχίες μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον ενώ η Τουρκία είχε ενοχληθεί και από την επίσκεψη στο πατριαρχείο του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αυστηρός ο Ανάν, διαλλακτικός ο Σαρόν

Ρόλο ειρηνοποιού διεκδικεί ο Αριελ Σαρόν

Με βασικό θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της τριήμερης συνόδου των ΗΕ, μια σύνοδος πολύ σημαντική αφού οι 160 ηγέτες των χωρών-μελών θα κληθούν να αποφασίσουν σε ποιο βαθμό επιθυμούν την αναδιάρθρωση του Οργανισμού σε επίπεδο δομής και ευθύνης.

Σχολιάζοντας το μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ, τις τελευταίες 48 ώρες, που άφησαν πίσω τους 215 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν επέκρινε, τη χρήση βίας από τους Αμερικανούς και στους Συμμάχους του προς τους πολίτες του Ιράκ.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε την Πέμπτη, η ομιλία του ισραηλινού Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ο οποίος εμφανίστηκε με πολύ διαλλακτικό προφίλ.

Στην ομιλία του ο κ. Σαρόν υπογράμμισε ότι μετά την αποχώρηση των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας , έχει θέσει ως υψίστη προτεραιότητα την ειρήνευση με τους Παλαιστίνους.

Ο κ. Σαρόν τόνισε πως η ειρήνη απαιτεί υποχωρήσεις κάτι που ο ίδιος είναι διατεθειμένος να κάνει και ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των ένοπλων οργανώσεων.

Ήταν μια ομιλία, που σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του ΒΒΣ δείχνει την πρόθεση του κ. Σαρόν να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις καλής θέλησης.


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2005 - 02:32 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Τρομοκράτες στα Πανεπιστήμια

«Ακραίες ομάδες δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια» αναφέρει το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν η οποία επικαλείται πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

Συμφωνα με αυτές σε τουλάχιστον 30 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ιδρυμάτων όπως το Κέιμπριτζ, η Οξφόρδη, το LSE και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έχουν εντοπιστεί θύλακες ακραίων οργανώσεων που έχουν τεθεί εκτός νόμου.

Για το ίδιο θέμα οι Τάιμς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει στις πανεπιστημιακές αρχές να παρακολουθούν στενά και να αναφέρουν στις διωκτικές αρχές όποιον φοιτητή επιχειρήσει να προσηλυτίσει συμφοιτητές του στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Αναφερόμενη στα προτεινόμενα αντιτρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Μπλερ, η Ντέιλι Τελεγκράφ επισημαίνει πως ακόμη και ο εμπνευστής τους ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλάρκ έχει σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο είναι συνταγματικό να κρατείται ο ύποπτος για τρομοκρατία επί ένα τρίμηνο δίχως να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο.

Κατά την Ιντιπέντεντ ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την προτεινόμενη κράτηση υπόπτων επί τρίμηνο, μετά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Γερμανικές εκλογές

Δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται διεξοδικά στις προοπτικές της Γερμανίας αλλά και ευρύτερα όλης της Ευρώπης στην πιθανότατη περίπτωση ανατροπής του έως σήμερα πολιτικού σκηνικού.

«Η Γερμανία ετοιμάζεται να ψηφίσει, διχασμένη ανάμεσα στον φόβο της αλλαγής και την απειλή της παρακμής.» αναφέρει ο τίτλος των Φαινάνσιαλ Τάιμς.

«Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης καλείται την Κυριακή να αποδείξει κατά πόσο μπορεί να υποστεί μια επώδυνο οικονομική θεραπεία. Το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Μέρκελ και Σρέντερ δείχνει πως υπάρχουν όρια στην ανοχή της κοινής γνώμης έναντι των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς που στέκονται με ιδιαίτερη προσοχή στην εντυπωσιακή άνοδο στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία του νέου αριστερού συνασπισμού του Οσκαρ Λαφοντέν.

«Η Γερμανία μπροστά στην κρίση καθώς η πολιτική αλλαγή αφήνει αδιάφορους τους ψηφοφόρους» γράφει η Ιντιπέντεντ που θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο κυβέρνηση ευρύτερου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Οι Τάιμς εκτιμούν πως σε περίπτωση νίκης των Χριστιανοδημοκρατών η Αγκελα Μέρκελ θα ρίξει γέφυρες με την Ουάσινκτον κάτι που δεν το έχει κρύψει. Πάντως σύμφωνα με τους Τάιμς, ο Τόνι Μπλέρ θα απογοητευθεί αν πιστέψει ότι η κ. Μέρκελ θα σπάσει τον γαλλο-γερμανικό άξονα και θα στραφεί προς το Λονδίνο.

Με τίτλο «Η Τουρκία στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών» η Γκάρντιαν αναφέρεται στην εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα για το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Μπορεί Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι να συντονίζουν τα πυρά τους για το ζήτημα της τουρκικής ένταξης κατηγορώντας την Αγκελα Μέρκελ ότι με το αντι-τουρκικό της μένος βλάπτει τα συμφέροντα της Γερμανίας, ωστόσο η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών βρήκε στήριξη από εκεί που δεν την περίμενε, γράφει η Γκάρντιαν.

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη ο πρώην Καγκελάριος, ο σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμιτ στην οποία τάχθηκε ανοιχτά κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα..

Στη συνέντευξη που δόθηκε στο περιοδικό Ντι Τσάιτ ο κ. Σμιτ υπογραμμίζει πως η Άγκελα Μέρκελ έχει δίκιο που δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Είναι βλακεία να λέμε πως η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι ανήκουν σε διαφορετική πολιτισμική σφαίρα από τους Ευρωπαίους. Ναι στην οικονομική συνεργασία, ναι στην τελωνιακή ένωση αλλά κατηγορηματικά όχι στην πλήρη ένταξη» υπογραμμίζει στη συνέντευξη του ο Χέλμουτ Σμιτ, συνέντευξη του επικαλείται στο σχετικό με τις γερμανικές εκλογές άρθρο της η Γκάρντιαν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.