Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-18

  1. «Εκλογικό χάος» στη Γερμανία
  2. Δύσκολες στιγμές για τη Γερμανία
  3. Ισοπαλίες ΠΑΟ και ΑΕΚ
  4. Στη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ η Εθνική
  5. Συνομιλίες για περισσότερο πετρέλαιο
  6. Eκλογικός γρίφος στη Γερμανία
  7. Eκλογικός γρίφος στη Γερμανία
  8. Κρίσιμη εβδομάδα για την Ολυμπιακή
  9. «Σε δύσκολη πορεία η χώρα»
  10. Η Γερμανία ψηφίζει
  11. «Φάκελος Ολυμπιακή»
  12. Οδομαχίες στο κέντρο της Αθήνας
  13. Άνοιξαν οι κάλπες της εκλογικής μάχης
  14. Το Ιράν απογοήτευσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ
  15. Μπλερ: «Χαιρέκακο το BBC»
  16. Εκλογές με σποραδικές επιθέσεις

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 02:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Εκλογικό χάος» στη Γερμανία

Για «αβεβαιότητα», «χάος» και «αδιέξοδο» στη Γερμανία κάνουν λόγο οι βρετανικές εφημερίδες, τονίζοντας ότι κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Για «εκλογικό χάος» στη Γερμανία κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), τονίζοντας ότι η μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους θα κριθεί «με διαφορά στήθους».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι επρόκειτο για μία από τις οδυνηρές εκλογικές μάχες από την περίοδο του πολέμου και τονίζει ότι τώρα τόσο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ όσο και η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμούν να αναλάβουν τα ηνία της εξουσίας.

Για «αδιέξοδο» κάνει λόγο η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), τονίζοντας ότι και οι δύο υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι έχουν κερδίσει τις εκλογές.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα νέα έχουν θορυβήσει το Λονδίνο, το οποίο αισιοδοξούσε ότι μία νέα σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία θα προωθούσε άμεσα οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Θορυβημένη είναι όμως και η Ουάσινγκτον, λέει η εφημερίδα, η οποία αισιοδοξούσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα βελτίωνε τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι σημειώθηκε μία πτώση του ευρώ, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία θα καθυστερήσουν.

Η Τάιμς (Times) θεωρεί ότι η Γερμανία έχει να αντιμετωπίσει μία «πολιτική παράλυση», καθώς ναυάγησαν οι ελπίδες της Άνγκελα Μέρκελ να σχηματίσει μία ισχυρή συντηρητική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία έχει χαρακτηριστεί η «Θάτσερ της Γερμανίας», αισιοδοξούσε να συγκεντρώσει το 40% των ψήφων, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η Γκάρντιαν (Guardian) επισημαίνει ότι η Γερμανία διέρχεται από μία περίοδο αβεβαιότητας, καθώς κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα ήταν ένα βαρύ πλήγμα για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ξεκίνησε την εκστρατεία της με ένα προβάδισμα 21 μονάδων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Τέλος, η Ιντιπέντεντ (Independent) αποκαλύπτει ότι «εξαφανίστηκαν» ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τα ταμεία του υπουργείου άμυνας του Ιράκ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα χρήματα προφανώς βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, αφήνοντας το στρατό του Ιράκ με πεπαλαιωμένου τύπου όπλα.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:07 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολες στιγμές για τη Γερμανία

«Αβέβαιο» χαρακτηρίζουν το μέλλον στη Γερμανία οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι οποίες εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στη χώρα.

Η οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ (Handelsblatt) είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον να γίνουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπραγοι. Οι πολιτικοί του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) αναρωτιέται εάν οι Γερμανοί όντως αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μία κρίση στην πολιτική δομή της χώρας ή εάν προσπαθούν να ξεχάσουν τα προβλήματα της ανεργίας, των ελλειμμάτων, της ανεπαρκούς παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης.

«Αυτό που χρειάζονται οι Γερμανοί είναι μία πολιτική εξουσία που θα αναγνωρίσει τα προβλήματα και θα μπορέσει να προσφέρει λύσεις», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) επισημαίνει ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Άνγκελα Μέρκελ ήταν σίγουρη για τη νίκη της, αλλά τελικά έχασε την ευκαιρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άνγκελα Μέρκελ «θα αναγκαστεί να καταλήξει στον κυβερνητικό συνασπισμό που ήθελε πάση θυσία να αποφύγει, καθώς μπορεί να καταλήξει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες».

Η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών «καταστροφικά» για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «ποτέ κανένας υποψήφιος που είχε τόσο σίγουρη τη νίκη δεν ταπεινώθηκε έτσι» και σχολιάζει ότι «αυτό σηματοδοτεί το τέλος για τις ελπίδες της Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει τη θέση του καγκελάριου».

Η Φρανκφούρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) υπογραμμίζει ότι οι Γερμανοί είναι διχασμένοι ανάμεσα στην ανάγκη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στην ελπίδα τους ότι δεν θα διαλυθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Το δημοσίευμα εκφράζει τις ανησυχίες τους για όποιο μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, λέγοντας ότι «καμία κυβέρνηση που θα έχει σχηματιστεί υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορέσει να επιβιώσει τέσσερα χρόνια».


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ισοπαλίες ΠΑΟ και ΑΕΚ

Ούτε ο Γκονσάλες μπόρεσε να δώσει κατεύθυνση στον ΠΑΟ στη Λιβαδειά

Βαθμό από τον Παναθηναϊκό απέσπασε ο «νεοφώτιστος» Λεβαδειακός στο γήπεδό του. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή παραμένει αήττητη με τρεις ισοπαλίες.

Βαθμό από την ΑΕΚ απέσπασε και το Αιγάλεω μέσα στο ΟΑΚΑ, όπου πήρε ισοπαλία 1-1 ανοίγοντας μάλιστα το σκορ, με γκολ του Μανουσάκη το 64. Ήταν το πρώτο γκολ που δέχθηκε η ΑΕΚ στο εφετινό πρωτάθλημα.

Η «Ένωση» ισοφάρισε στο 77 με κεφαλιά του Λιμπερόπουλου, μετά από σέντρα του Ζούλιο Σέζαρ.

Αμέσως μετά όμως το Αιγάλεω έφθασε κοντά σε ένα δεύτερο τέρμα, όταν ο Μανουσάκης, από λάθος του Αλεξόπουλου βρέθηκε μόνος με τον Σορεντίνο, για να πλασάρει άουτ, ενώ η ΑΕΚ απάντησε στο 82' με τον Βενγλίνσκι, το σουτ του οποίου απέκρουσε ο Σιντιμπέ.

ΑΕΚ : Σορεντίνο, Γεωργέας (67' Λάκης), Τσιρίλο, Αλεξόπουλος, Μάλμπασα, Κατσουράνης, Ίβιτς, Λυμπερόπουλος, Ζούλιο Σέζαρ, Σοάρες (Σαπάνης 61', 75' Σάνκο), Βενγλίνσκι

Αιγάλεω : Σιντιμπέ, Παπουτσής, Ψωμάς, Ζαπρόπουλος, Εντουσέι, Φωτάκης, Μάριτς, Τσάτσος, Μανουσάκης (80' Χλωρός), Σέζαρεκ (87' Λιαπάκης), Αγρίτης (54' Νικολόπουλος)

Στους άλλους αγώνες της ημέρας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Ατρόμητος Αθηνών-ΟΦΗ 4-0

Πανιώνιος-Ιωνικός 3-3

Ξάνθη-Απόλλων Καλαμαριάς 2-0

Το Σάββατο ο Ολυμπιακός νίκησε την Καλλιθέα με 3-0, ενώ ισόπαλοι 0-0 αναδείχτηκαν ο Ακράτητος με την Λάρισα.

Βαθμολογία

Ολυμπιακός 9

Ξάνθη 7

Ατρόμητος 5

Λάρισα 5

ΑΕΚ 5

Αιγάλεω 5

Ακράτητος 4

Απόλλων Καλ. 4

Λεβαδειακός 3

Ιωνικός 3

Πανιώνιος 2

Παναθηναϊκός 2

Καλλιθέα 1

ΟΦΗ 1

ΠΑΟΚ 1 -2αγ.

Ηρακλής 0 -2αγ.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:00 (Ώρα Λονδίνου)

Στη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ η Εθνική

Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει η Εθνική στην επόμνενη φάση του Ευρωμπάσκετ

Η Εθνική Ελλάδας επικράτησε με 67-50 της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας της Ά φάσης του Ευρωμπάσκετ και κατέλαβε τη δεύτερη θέση του Γ΄ ομίλου πίσω από την πρώτη Σλοβενία.

Οι Κώστας Τσαρτσαρής, Αντώνης Φώτσης και Λάζαρος Παπαδόπουλος σημείωσαν τους περισσότερους πόντους, ενώ σε μορφή του αγώνα αναδείχτηκε ο Διαμαντίδης.

Τα δεκάλεπτα: 15-16, 33-29, 43-41, 67-50.

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 9 (1), Σπανούλης, Ζήσης 5 (1), Μπουρούσης (2), Βασιλόπουλος, Φώτσης 15 (3), Χατζηβρέττας 5 (1), Ντικούδης, Τσαρτσαρής 12 (2), Διαμαντίδης 5, Παπαδόπουλος 10, Κακιούζης 4.

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Πριντς, Όβτσινα 4, Τελέτοβιτς 7 (1), Λέριτς 1, Μπάβτσιτς, Ντόμερκαντ 9, Κοβάτσεβιτς 3 (1), Τουλίκοβιτς, Μρσιτς 3 (1), Χούκιτς 13 (3), Ραντόγεβιτς, Μπαϊράμοβιτς 10.

Στην τρίτη θέση τερμάτισε η Γαλλία, και θα διεκδικήσει επίσης την πρόκριση στα προημιτελικά απέναντι στη δεύτερη του Δ΄ ομίλου, Σερβία-Μαυροβούνιο.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:30 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες για περισσότερο πετρέλαιο

Υπό την πίεση δυτικών χωρών να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, συναντώνται τη Δευτέρα στη Βιέννη οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ.

Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, είχε κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ για αποτυχία να διαθέσει στην αγορά πετρέλαιο που να ανταποκρίνεται στη ζήτηση που υπάρχει.

Μερικές χώρες μέλη του Οργανισμού, όπως η Βενεζουέλα, παρότι συμφωνούν με την αύξηση της παραγωγής, εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών διεθνώς, αφού τα διυλιστήρια έχουν περιορισμένες δυνατότητες διύλισης.

Οι συνομιλίες για αύξηση της παραγωγής αποσκοπούν κυρίως στο να δώσουν μία άνεση στις αγορές. Το πρόβλημά μας όμως είναι οι δυνατότητες των διυλιστηρίων, είπε ο υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας, Εντμούντ Νταουκόρου

Στη συνάντηση της Βιέννης θα συζητηθεί το αίτημα για νέα αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια, στα 28 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο προεδρεύων του ΟΠΕΚ, υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, σεΐχης Αχμάντ αλ Φαντ αλ Σαμπάχ, εξέφρασε τις ανησυχίες πολλών μελών, όπως είπε, ότι ο Οργανισμός λαμβάνει πολύ σοβαρότερα από ό,τι θα έπρεπε τα αιτήματα των καταναλωτριών χωρών.

Ο ίδιος προέβαλε την εκτίμηση ότι τον Νοέμβριο μερικές εταιρείες στον Κόλπο του Μεξικού, που πλήγηκαν από τον τυφώνα Κατρίνα, θα αρχίσουν να λειτουργούν.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Eκλογικός γρίφος στη Γερμανία

Απέτυχαν οι προσπάθειες εκδίωξής του από την καγκελαρία, είπε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) αναδεικνύονται οριακά νικητές των εκλογών στη Γερμανία, δεν διαθέτουν όμως, από κοινού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), την απόλυτη πλειοψηφία, όπως άλλωστε και ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων, που κυβερνούσε επί επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΑRD, CDU και CSU συγκεντρώνουν το 35,5% των ψήφων και βρίσκονται πίσω από το αποτέλεσμα που είχαν σημειώσει στις εκλογές του 2002, εάν μάλιστα επαληθευτούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το τρίτο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Νεότερες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι συρρικνώνεται γύρω στη μία μονάδα, η διαφορά τους από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει 4,5 μονάδες και συγκεντρώνει ποσοστό 34-35%.

Το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών συγκεντρώνει -πάντα κατά τα ίδια προγνωστικά-10% (7,4% το 2002)- και αναδεικνύεται τρίτη δύναμη στην Μπούντεσταγκ, ενώ οι Πράσινοι επιτυγχάνουν ποσοστό 8,1%. Το Αριστερό Κόμμα εισέρχεται στη νέα βουλή με ποσοστό 8,5%, περνώντας με άνεση το πλαφόν των 5%.

CDU/CSU και Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν από κοινού 46%, έναντι 50% των υπόλοιπων τριών κομμάτων. Απόλυτη πλειοψηφία θα διέθετε ο μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, ενδεχόμενο που απορρίπτεται, τόσο από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, όσο και από την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με αυτούς τους αριθμούς, οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές θα διαθέτουν στη νέα βουλή 219 έδρες, το SPD 210, oι Ελεύθεροι Δημοκράτες 65, οι Πράσινοι 51 και το Αριστερό Κόμμα 53. Συνολικά υπάρχουν 598 έδρες και η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 300 έδρες.

Αντιδράσεις

Το γεγονός ότι θεωρείται βέβαιο πως κανένας από τους μεγάλους σχηματισμούς δεν μπορεί σχηματίσει κυβέρνηση με τους φυσιολογικούς του εταίρους δίνει τροφή σε σενάρια για ενδεχόμενους συνασπισμούς, παρότι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν αναγνωρίζει ότι ηττήθηκε, ενώ η πρόεδρος της CDU, Άνγκελα Μέρκελ, θεωρεί ότι έχει εξασφαλισμένη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στις πρώτες της δηλώσεις η κ. Μέρκελ ανάφερε ότι οι ψηφοφόροι της έδωσαν «ξεκάθαρη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης». Συγχρόνως όμως παραδέχτηκε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν πέτυχαν το στόχο τους, να σχηματίσουν δηλαδή κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών. Θα αρχίσει συνομιλίες με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη βουλή, πλην του Αριστερού Κόμματος, είπε η κ. Μέρκελ.

Στο SPD επικρατεί κλίμα πανηγυρισμού, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις που έφεραν την κ. Μέρκελ να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει την καγκελαρία.

Μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του ο καγκελάριος, Γκέρχαντ Σρέντερ, είπε ότι απέτυχαν οι προσπάθειες εκδίωξής του από την καγκελαρία και κατηγόρησε τους Χριστιανοδημοκράτες για υπεροψία.

Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στη χώρα και ο ίδιος θα φροντίσει για την εξασφάλιση σταθερής πλειοψηφίας, είπε ο κ. Σρέντερ.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Φρανς Μίντεφεριγκ, χαρακτήρισε την έκβαση των εκλογών» προσωπική αποτυχία της Άνγκελα Μέρκελ -σημειώνοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν είχαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της- και «τεράστια επιτυχία» του Γκέρχαντ Σρέντερ. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο συνασπισμού με το Αριστερό Κόμμα, ή το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την ανοχή του.

Ο πρόεδρος του FDP, Γκίντο Βέστερβελε, χαρακτήρισε το κόμμα του «νικητή των εκλογών». Υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίξει τον τρίτο ρόλο, σε ενδεχόμενο συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών Χριστιανοδημοκρατών. Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, τότε θα μείνουμε στην αντιπολίτευση, είπε ο κ. Βέστερβελε.

Από το Κόμμα των Πρασίνων, το μέλος του προεδρείου του, Ομίντ Νουριπούρ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών Πρασίνων.

Ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Λόταρ Μπίσκι, αλλά και ο Όσκαρ Λαφοντέν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής σε συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Eκλογικός γρίφος στη Γερμανία

Απέτυχαν οι προσπάθειες εκδίωξής του από την καγκελαρία, είπε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) αναδεικνύονται οριακά νικητές των εκλογών στη Γερμανία, δεν διαθέτουν όμως, από κοινού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), την απόλυτη πλειοψηφία, όπως άλλωστε και ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων, που κυβερνούσε επί επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΑRD, CDU και CSU συγκεντρώνουν το 35,5% των ψήφων και βρίσκονται πίσω από το αποτέλεσμα που είχαν σημειώσει στις εκλογές του 2002, εάν μάλιστα επαληθευτούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το τρίτο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Νεότερες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι συρρικνώνεται γύρω στη μία μονάδα, η διαφορά τους από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών συγκεντρώνει -πάντα κατά τα ίδια προγνωστικά 10,5% (7,4% το 2002)- και αναδεικνύεται τρίτη δύναμη στην Μπούντεσταγκ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει 4,5 μονάδες και συγκεντρώνει ποσοστό 34-35%, ενώ οι Πράσινοι επιτυγχάνουν ποσοστό 8,5%. Το Αριστερό Κόμμα εισέρχεται στη νέα βουλή με ποσοστό7,5%.

CDU/CSU και Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν από κοινού 46%, έναντι 50% των υπόλοιπων τριών κομμάτων. Απόλυτη πλειοψηφία θα διέθετε ο μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, ενδεχόμενο που απορρίπτεται, τόσο από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, όσο και από την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με αυτούς τους αριθμούς, οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές θα διαθέτουν στη νέα βουλή 219 έδρες, το SPD 210, oι Ελεύθεροι Δημοκράτες 65, οι Πράσινοι 51 και το Αριστερό Κόμμα 53. Συνολικά υπάρχουν 598 έδρες και η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 300 έδρες.

Αντιδράσεις

Στις πρώτες της δηλώσεις η κ. Μέρκελ ανάφερε ότι οι ψηφοφόροι της έδωσαν «ξεκάθαρη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης». Συγχρόνως όμως παραδέχτηκε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν πέτυχαν το στόχο τους, να σχηματίσουν δηλαδή κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών. Θα αρχίσει συνομιλίες με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη βουλή, πλην του Αριστερού Κόμματος, είπε η κ. Μέρκελ.

Στο SPD επικρατεί κλίμα πανηγυρισμού, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις που έφεραν την κ. Μέρκελ να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει την καγκελαρία.

Μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του ο καγκελάριος, Γκέρχαντ Σρέντερ, είπε ότι απέτυχαν οι προσπάθειες εκδίωξής του από την καγκελαρία και κατηγόρησε τους Χριστιανοδημοκράτες για υπεροψία.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Φρανς Μίντεφεριγκ, χαρακτήρισε την έκβαση των εκλογών» προσωπική αποτυχία της Άνγκελα Μέρκελ -σημειώνοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν είχαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της- και «τεράστια επιτυχία» του Γκέρχαντ Σρέντερ. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο συνασπισμού με το Αριστερό Κόμμα, ή το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την ανοχή του.

Ο πρόεδρος του FDP, Γκίντο Βέστερβελε χαρακτήρισε το κόμμα του «νικητή των εκλογών». Υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίξει τον τρίτο ρόλο, σε ενδεχόμενο συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών Χριστιανοδημοκρατών. Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, τότε θα μείνουμε στην αντιπολίτευση, είπε ο κ. Βέστερβελε.

Από το Κόμμα των Πρασίνων, το μέλος του προεδρείου του, Ομίντ Νουριπούρ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών Πρασίνων.

Ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Λόταρ Μπίσκι, αλλά και ο Όσκαρ λαφοντέν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής σε συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ολυμπιακή

Oι εργαζόμενοι της εταιρείας προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα για την Ολυμπιακή, καθώς αναμένονται εξελίξεις, αλλά και αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της.

Την Τρίτη οι αρμόδιοι υπουργοί θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η Ολυμπιακή καλείται να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση φέρεται να εγκαταλείπει την ιδέα της εκκαθάρισης εν λειτουργία καθώς υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν και έτσι η κυβέρνηση αναζητά τη διάδοχη λύση, η οποία θα είναι στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και πάντα συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήματης Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δηλώνει ότι «η Ολυμπιακή με το σημερινό της σχήμα έχει τελειώσει» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την πώληση της εταιρίας, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στο σύμβουλο ιδιωτικοποίησης LAZZARD να συνεχίσει τις επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές, στους οποίους θα στείλει την Τετάρτη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα καλούνται να απαντήσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, αν διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής.

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφανθεί ο ελληνικός λαός εάν είναι υπέρ του δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας ζήτησε, ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Από τη Δευτέρα, τα σωματεία των εργαζομένων της εταιρείας αρχίζουν γενικές συνελεύσεις, για να καθορίσουν τη στάση τους. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» συγκέντρωση όλων των εργατικών κέντρων των 32 νομών της χώρας όπου υπάρχουν αεροδρόμια, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία στάση των συνδικάτων


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Σε δύσκολη πορεία η χώρα»

«Ηγέτη παλιάς κοπής» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει τη χώρα σε δύσκολη πορεία, είπε στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ασκώντας έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «ηγέτη παλιάς κοπής».

«Ο Κώστας Καραμανλής έχει αποδείξει ότι θέλει την αγορά για τους λίγους και το δημόσιο για τους ημέτερους. Έχει επιλέξει λάθος πορεία της χώρας, προς τα πίσω», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνες τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή για την Ολυμπιακή.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, είπε, ότι το κόμμα του κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή της, ενώ την απέδωσε όχι μόνο στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και στην κερδοσκοπία, για την οποία, όπως υποστήριξε, δε λαμβάνονται απαιτούμενα μέτρα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης, για το ύψος του οποίου είπε ότι θα πρέπει να είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες των φτωχότερων στρωμάτων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει την κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων γιατί έτσι αυξάνει τα έσοδα του κράτους, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει από αλλού.

Εξωτερική πολιτική

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική έκανε λόγο για απραξία του και χαρακτήρισε λάθος του κ. Καραμανλή «να πει από τη Νέα Υόρκη ότι δε θα θέσει βέτο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Καταλόγισε εξάλλου ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, της περιόδου 1990-93, για τον τρόπο χειρισμού του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Οι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν κοντά στη λύση για το όνομα, ενώ η σημερινή κυβέρνηση δεν αντέδρασε σωστά, όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη συνταγματική της ονομασία, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες που απευθύνει στη ΝΔ για σχέσεις της με οικονομικά συμφέροντα και «παιχνίδια της με Μέσα Ενημέρωσης», ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν κατηγορεί εκείνος το κυβερνών κόμμα, αλλά στελέχη του, τα οποία αναδεικνύουν σκοτεινές πλευρές της λειτουργίας του κόμματος και ο κ. Καραμανλής τα διαγράφει.

ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει το σχεδιασμό που ξεκίνησε όταν ανέλαβε την ηγεσία του, χωρίς επηρεασμούς.

Εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ αναφερόμενος στη μορφή της αντιπολίτευσης που ασκεί, είπε ότι δεν είναι ούτε σκληρή ούτε ήπια, αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση.

«Δεν είμαι ούτε τσαμπουκάς, ούτε τζάμπα μάγκας» απάντησε στις αιτιάσεις για χαμηλών τόνων παρουσία του σε κόμμα και αντιπολίτευση.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες και η συνεργασία τους «πολύ καλή».


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:01 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γερμανία ψηφίζει

Τρίτη θητεία φιλοδοξεί να εξασφαλίσειο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ

Τέσσερις ώρες πριν κλείσουν στη Γερμανία οι κάλπες, μόνο το41,9% του εκλογικού σώματος είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Πριν τέσσερα χρόνια, μέχρι την ίδια ώρα είχαν δώσει την ψήφο τους το 42,8% των ψηφοφόρων.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ενδεχομένως θα διαψευστούν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που προέβλεπαν συμμετοχή ρεκόρ και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη από εκείνη των ομοσπονδιακών εκλογών του 2002 (79,1%).

Την Κυριακή δεν ψηφίζει όμως το σύνολο του εκλογικού σώματος. Λόγω του θανάτου υποψηφίου του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD). 220.000 ψηφοφόροι σε εκλογική περιφέρεια της Δρέσδης, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 2 Οκτωβρίου.

Ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επικεφαλής του συνδυασμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ανόβερο.

Η αντίπαλός του από την Χριστιανοδημοκρατική και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), Άνγκελα Μέρκελ, ψήφισε στο Βερολίνο.

Στο εκλογικό τμήμα, στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Χούμπολντ, διαδραματίστηκαν, όπως μεταδίδεται, «χαοτικές καταστάσεις», εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήμα (έξιτ πολ), θα μεταδοθούν στις επτά ώρα Ελλάδος.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Φάκελος Ολυμπιακή»

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Νέα κοινωνική πολιτική από το ΙΚΑ. Παροχές για εργαζόμενες μητέρες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η επόμενη μέρα για την Ολυμπιακή. Ο Αδέσμευτος παρουσιάζει το εμπιστευτικό σχέδιο της κυβέρνησης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Μέτρα προστασίας για τα παιδιά μας. Αποκλειστικό: Τι εισηγείται ειδική επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ Κυριακάτικη: Σεξουαλική διαστροφή αλήθειας και ψέματος PLAYBOY η "βίβλος" του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Ετος Θάτσερ" το 2006. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Περικοπές στην Υγεία και στην Παιδεία.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Εγκρίθηκαν από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή 33.128 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Σκοτώνουν οι πυλώνες υψηλής τάσης. Εφιαλτικά συμπεράσματα από δύο μεγάλες έρευνες Βρετανών και Ελλήνων επιστημόνων.

Espresso της Κυριακής: Πάριος - Αλιμπέρτη ξανά μαζί, λιώνουν από έρωτα. Ατέλειωτη αγάπη ένα καλοκαίρι γεμάτος πάθος στην Πάρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Ο Πολιτικός Κρατούμενος Γρηγόρης Μιχαλόπουλος μιλάει από το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού "Αγιος Παύλος": Γιατί σιωπούσα; Διότι: Το ευρωπαϊκό δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτηρίζει την παράταση της κρατήσεώς του ως "ανεπίτρεπτο βασανισμό!".

Η ΕΠΟΧΗ: Ολυμπιακή Αεροπορία - Γνωστός ο ένοχος, γνωστή και η αιτία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ελληνική γλώσσα περιζήτητη σε όλες τις βαλκανικές χώρες.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Νέα δάνεια στα μέτρα των δανειοληπτών. Σπίτια με 395 ευρώ το μήνα.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Λουκέτα" παντού. Επιδημία κλειστών εργοστασίων μαστίζει τη χώρα.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκάνδαλο με την πώληση της NOVA BANK. Να επέμβει το ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος για να βρει ποιοι τ' αρπάξανε πάλι.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φάκελος Ολυμπιακή. Τι θα γίνει με τον εθνικό μας αερομεταφορέα. Ολη η αλήθεια για το σημερινό αδιέξοδο. OLYMPIC ντε κουρελέ.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαθαίνουμε την αλήθεια. Αλλάζουμε τον κόσμο. Ολοι απόψε στις 8.30 μμ στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Πρώτο ΘΕΜΑ: Γκάλοπ ALCO-Σοκ: Θεαματική στροφή μετά το κυβερνητικό αλαλούμ. 73% θέλουν εθνικό αερομεταφορέα και 46% υπέρ Ολυμπιακής, έστω και με ελλείμματα!

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Το πρόβλημα με το όνομα "Ολυμπιακές Αερογραμμές" Μετά τον "πέλεκυ" ελπίδες για ιδιωτικοποίηση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Ιδού η λύση σωτηρίας: ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΛΠΕ να αγοράσουν την Ολυμπιακή!

ΝΙΚΗ: Σκληρή επίθεση Παπανδρέου κατά της ΝΔ. Φτώχεια για τους πολλούς. Καταστροφική η πολιτική της κυβέρνησης.

Traffic News Κυριακής: Αύριο η μεγάλη πρεμιέρα της Μενεγάκη. Η Ελένη εξομολογεί την Αννα.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Πανελλαδικό γκάλοπ GPO. "Ψηφίζουν" πάλι Καραμανλή.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Οι χαμένες ευκαιρίες της Θεσσαλονίκης. Στα συρτάρια σχέδια και οράματα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε από τη ΔΕΘ ισχυρή παιδεία αλλά και οικονομία με κοινωνική ευαισθησία.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:22 (Ώρα Λονδίνου)

Οδομαχίες στο κέντρο της Αθήνας

Δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας συγκρούστηκαν το βράδυ του Σαββάτου με ομάδα διαδηλωτών που επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ εναντίον του αστυνομικού τμήματος επί της οδού Καλιδρομίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 19:40 ώρα Ελλάδος στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.

Οι διαδηλωτές μετά τη μικροσυμπλοκή με τους αστυνομικούς κατευθύνθηκαν στην πλειονότητά τους προς την πλατεία Εξαρχείων ενώ μια μικρή ομάδα εισήλθε στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό από μια πέτρα έσπασε τζάμι του τμήματος ενώ οι διαδηλωτές φεύγοντας έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης πέταξαν βόμβα μολότοφ και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι θα οδηγήθηκαν στην κρατική ασφάλεια και θα εξεταστούν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμμετείχαν στα επεισόδια.

Πριν από τα επεισόδια προηγήθηκε συγκέντρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Χρυσή Αυγή στα Εξάρχεια και ακολούθησε αντισυγκέντρωση διαμαρτυρίας της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης επί της διασταύρωσης Σολωμού και Πατησίων.

Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο του Κοινωνικού Φόρουμ στην Ομόνοια διαλύθηκε.

Στη διαδήλωση της ακροδεξιάς οργάνωσης απηύθυνε σύντομο μήνυμα ο Ρομπέρτο Φιόρε, επικεφαλής του νεοναζιστικού κόμματος «Φόρτσα Νουόβα» της Ιταλίας.

Ο Ιταλός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ζήτησε από την ΕΕ να απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Κοινότητα.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση της «Χρυσής Αυγής» χαιρέτησαν φασιστικά μπροστά σε μια σημαία με μαύρα, κόκκινα και άσπρα χρώματα που θύμιζε ναζιστικά σύμβολα.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξαν οι κάλπες της εκλογικής μάχης

Το «φινάλε» του παρατεταμένου προεκλογικού αγώνα γράφτηκε στη Φρανκφούρτη

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Γερμανοί καλούνται να αποφασίσουν σήμερα με την ψήφο τους εάν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα παραμείνει για τρίτη συνεχόμενη θητεία στην καγκελαρία ή εάν θα ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις οκτώ το πρωί, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Φόρσα το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 25% και οι προεκλογικές εκστρατείες των δύο μεγάλων κομμάτων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών, συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν σημαντικό προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν θα καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου και να γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας.

Η αργοί ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η εξωτερική πολιτική ήταν τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου.

Παραμονή των εκλογών η 51 ετών Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε εκ νέου την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εγείροντας το πρόβλημα της ανεργίας.

«Δε θα δώσουμε ψευδείς υποσχέσεις για το πώς θα καταστήσουμε τη Γερμανία και πάλι μια ισχυρή οικονομική δύναμη», είπε η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών και πρόσθεσε, «ψηφίστε για την αλλαγή, διότι η Γερμανία έχει ανάγκη από ένα καλύτερο μέλλον».

Ο 61 ετών Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε χθες σε προεκλογική ομιλία στην Φρανκφούρτη ενώπιον 18.000 οπαδών του κόμματός του ότι «κάθε ψήφος μετράει - ακόμη και η δική μου» και πρόσθεσε χαριτολογώντας, «πάρτε μαζί σας στα εκλογικά τμήματα τις γιαγιάδες και τους παππούδες σας, μόνον όμως εάν είναι να ψηφίσουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα».

Ο Γερμανός καγκελάριος επέκρινε την αντίπαλό του για την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ουάσινγκτον αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

«Η Μέρκελ δυσφήμισε τη Γερμανία στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Σρέντερ, «και αυτό είναι ανάρμοστο», κατέληξε.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δεσμευτεί να καταβάλει προσπάθειες για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Γερμανίας ΗΠΑ.

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων αναμένουν μεγάλη προσέλευση στις κάλπες -στις εκλογές του 2002 το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν στο79,1%- ενώ σε ότι αφορά τα ποσοστά των κομμάτων δίνουν στην Χριστιανοδημοκρατική και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU) 41%-43%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 32%-34%, στο Αριστερό Κόμμα 7%-9%, στους Πράσινους 6%-7% και στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) 6%-8%.

Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήμα, έξιτ πολ, θα μεταδοθούν στις επτά ώρα Ελλάδος.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράν απογοήτευσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς άλλων χωρών για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Δυσαρεστημένες δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ομιλία του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα της χώρας του στην παραγωγή ατομικής ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε την ομιλία του Ιρανού προέδρου «απογοητευτική και καθόλου εποικοδομητική».

Το Φόρεϊν Όφις ανέφερε ότι η ομιλία του κ. Αχμαντινετζάντ δεν έδωσε την εντύπωση ότι το Ιράν είναι διατεθειμένο να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις και να τηρήσει τις παλαιότερες δεσμεύσεις του.

Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού εργοστασίου «δύσκολο» και επεσήμανε, «ότι η επίλυση θα επέλθει μόνο δια της διπλωματικής οδού».

Η Γαλλία υπογράμμισε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων.

Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, κατήγγειλε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βλάζει εμπόδια στις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την τήρηση της Συνθήκης μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

Το Ιράν, ωστόσο, προειδοποιεί ότι εάν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας παραπέμψει το φάκελο του πυρηνικού του προγράμματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε η Τεχεράνη θα προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Οι ηγεσίες της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εκφράζουν φόβους ότι το Ιράν διαθέτει μυστικό πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών βομβών.

Ο πρόεδρος του Ιράν επανέλαβε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς και καταδίκασε τη Δύση για «πυρηνικό απάρτχαϊντ», το οποίο επιτρέπει σε κάποιες χώρες να εμπλουτίζουν ουράνιο και σε άλλες όχι.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλερ: «Χαιρέκακο το BBC»

«Ιντιπέντεντ» και «Ομπζέρβερ» αποκαλύπτουν επικριτικές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού για την «αντιαμερικανική» κάλυψη του τυφώνα Κατρίνα από το BBC. Η «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» αποκαλύπτει ότι η δέσμευση για απομάκρυνση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έχει ήδη «μπει στο ντουλάπι».

«Ο Μπλερ λέει στον Μέρντοκ: το χαιρέκακο BBC είναι γεμάτο μίσος για την Αμερική», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κυριακάτικης «Ιντιπέντεντ» (Independent on Sunday) και ο τίτλος της «Ομπζέρβερ» (Observer) για το ίδιο θέμα είναι: «Ο Μπλερ επιτίθεται το ΒΒC αντιαμερικανική μεροληψία».

Οι δύο βρετανικές κυριακάτικες εφημερίδες δημοσιεύουν σχόλιο που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για το ειδησεογραφικό δελτίο της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοκ.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες ο κ. Μπλερ άσκησε δριμεία κριτική για την, όπως είπε, αντιαμερικανική κάλυψη του τυφώνα Κατρίνα από το BBC, η οποία υποστήριξε ότι «έβγαζε μίσος για την Αμερική και χαιρεκακία για την φυσική καταστροφή που έπληξε τη χώρα».

Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός υποστήριξε ότι ουδέποτε έλαβε κάποιο παράπονο ή καταγγελία από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η «Ιντιπέντεντ» υπερασπίζεται το BBC υποστηρίζοντας ότι ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός άσκησε απλά κριτική για το άγνωστο μέγεθος της φτώχειας της αμερικανικής κοινωνίας, το οποίο έφερε στην επιφάνεια η φυσική καταστροφή.

Η «Ιντιπέντεντ» συμπληρώνει ότι ακριβώς την ίδια πτυχή ανέδειξαν μηδενός εξαιρουμένου και όλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιδιοκτήτης του ειδησεογραφικού δικτύου Σκάι Νιουζ, Ρούπερτ Μέρντοκ δήλωσε ότι ο Τόνι Μπλερ προέβη στο εν λόγω σχόλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία.

«Οι επικρίσεις του Τόνι Μπλερ αποτελούν πλήγμα για τους διευθύνοντες του ΒΒC, οι οποίοι δήλωσαν προ ημερών απόλυτα ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ο οργανισμός κάλυψε τον τυφώνα Κατρίνα», γράφει η «Ομπζέρβερ».

Ο πρώην γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ δήλωσε στην «Ιντιπέντεντ»: «εάν το σχόλιο αληθεύει, τότε ο κ. Μέρντοκ μάς έδωσε μια συναρπαστική εικόνα της ιδιωτικής του σχέσης με τον κ. Μπλερ» και συμπλήρωσε, «μάλλον δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί με κάθε τρόπο να ευχαριστήσει τον Μέρντοκ. Ωστόσο, νομίζω ότι το παρατραβάει το σκοινί, εξάλλου ο κ. Μπλερ δεν είναι και ο καλύτερος κριτής για την αμερόληπτη κάλυψη των ειδήσεων, κρίνοντας από τις αντιδράσεις του μετά τον πόλεμο του Ιράκ».

Επ΄αόριστον στο Ιράκ

«Ματαιώνονται τα σχέδια μείωσης των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ», αποκαλύπτει η κυριακάτικη «Τέλεγκραφ» (Sunday Telegraph).

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι διαθέτει πληροφορίες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ «έχουν ήδη μπει στο ντουλάπι».

Σύμφωνα με την Σάντεϊ Τέλεγκραφ δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία για την τελική αποχώρηση των Βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ.

«Βάσει των αρχικών εξαγγελιών έως και 8.500 Βρετανοί στρατιώτες επρόκειτο να επιστρέψουν στη Βρετανία μέχρι τον επόμενο μήνα και οι υπόλοιποι μισοί αναμενόταν να έχουν αποσυρθεί από το Ιράκ στα μέσα του 2006», αναφέρει η «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» και υπογραμμίζει, «εν αντιθέσει, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την εκ νέου ανάπτυξη της 6ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, γνωστή κι ως Αρουραίοι της Ερήμου».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι εντείνονται οι ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου και ανώτατα στελέχη του βρετανικού στρατού φοβούνται ότι το Ιράκ θα μπορούσε να γίνει το «Βιετνάμ» της Βρετανίας.

«Η Γερμανίδα Θάτσερ»

Οι εφημερίδες «Σάντεϊ Τάιμς» (Sunday Times) και «Ομπζέρβερ» αξιολογούν τις πιθανότητες που έχει η αρχηγός του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, να γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας.

Οι «Σάντεϊ Τάιμς» εκτιμούν ότι η κ. Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει «την περιφρόνηση των συμπολιτών της» στο ανατολική τμήμα της χώρας, εκεί όπου η ίδια μεγάλωσε.

Η «Ομπζέρβερ» προβλέπει ότι οι Γερμανοί έστω και «με δυσφορία» θα δώσουν τη νίκη στην ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών. Η ίδια εφημερίδα αναφερόμενη στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ γράφει «αν και πολλοί τον είχαν ξεγραμμένο, ο Σρέντερ αντεπιτέθηκε με έξοχο τρόπο».

Τέλος, η κυριακάτικη «Μέιλ» (Mail on Sunday) παρομοιάζει την Άνγκελα Μέρκελ με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας και αρχηγό των Συντηρητικών, Μάργκαρετ Θάτσερ.


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές με σποραδικές επιθέσεις

Οι νατοϊκές δυνάμεις διενεργούν ελέγχους μαζί με τις αφγανικές δυνάμεις

Με προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν, όπου σήμερα διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές έπειτα από 30 και πλέον χρόνια.

Περίπου 40.000 αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούν τα εκλογικά τμήματα της χώρας για να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις μελών του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν.

Οι αφγανικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις υποστηρίζονται από περίπου 30.000 αμερικανικά και νατοϊκά στρατεύματα. Ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, επεσήμανε ότι έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων που δε σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε από τους Αφγανούς να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Ωστόσο, τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν πριν καλά - καλά ανοίξουν οι κάλπες. Περίπολος της αστυνομίας δέχθηκε επίθεση στην επαρχία Χοστ του ανατολικού Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αφγανοί αξιωματούχοι, τρεις εκ των δραστών και να τραυματισθούν δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

Στην πρωτεύουσα Καμπούλ δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον κτιριακού συγκροτήματος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ένα από τα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας.

Από την επίθεση τραυματίσθηκε ελαφρά ένας Αφγανός υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας επιβεβαίωσε από το Παρίσι ότι ένας Γάλλος στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο νότιο Αφγανιστάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.