Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-20

  1. Οι κίνδυνοι στη Βασόρα
  2. Η Ελλάδα στους «8»
  3. Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία
  4. Διαψεύδει το Βατικανό τη Ντελ Πόντε
  5. Αλλαγές στη θητεία
  6. «Έκλεισε» το θέμα της αντιδήλωσης
  7. Έφυγε ο τελευταίος διώκτης των Ναζί
  8. Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία
  9. Σενάρια και ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή
  10. Μπελάδες για τον Γιούσενκο
  11. Βαριές κατηγορίες για το Βατικανό
  12. Εκατομμύρια τα εργατικά δυστυχήματα
  13. «Καμιά απόφαση»
  14. Βρετανικές εξηγήσεις
  15. Ερμηνεία του αποτελέσματος
  16. «Πράσινο φως» για την Τουρκία
  17. Τεταμένη ατμόσφαιρα στη Βασόρα
  18. Εκατομμύρια τα εργατικά δυστυχήματα

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 02:54 (Ώρα Λονδίνου)

Οι κίνδυνοι στη Βασόρα

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, ο οποίος αναφέρεται στους κινδύνους που εγκυμονεί η εξέγερση εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο τέσσερα σενάρια στην παρούσα φάση.

Το πρώτο είναι να αποσυρθούν αμέσως τα βρετανικά στρατεύματα, γεγονός όμως που μπορεί να επιφέρει ένα κενό εξουσίας, αλλά και έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους σουνίτες, τους σιίτες και τους κούρδους.

Το δεύτερο είναι να υπάρξει σταδιακή αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων και η ανάληψη του ελέγχου από τον ιρανικό στρατό και την ιρανική αστυνομία.

Η τρίτη λύση, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να συνεχιστούν οι μάχες στη Βασόρα και όταν αυτές τελειώσουν να αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα.

Το δημοσίευμα όμως υπογραμμίζει ότι οι 8.000 Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ δεν είναι αρκετοί για αυτές τις μάχες ούτε για την επιβολή του νόμου και της τάξης.

Η τέταρτη λύση είναι να παραμείνουν τα στρατεύματα στο Ιράκ μέχρι να ηττηθεί το κίνημα των ανταρτών και να μη δοθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, γεγονός που θα ικανοποιούσε τον Τόνι Μπλερ, λέει η εφημερίδα, καθώς θα αποδείκνυε στον κόσμο ότι δεν εγκαταλείπει τα όπλα.

Ματαίωση σχεδίων για αποχώρηση

Η Γκάρντιαν (Guardian) επισημαίνει ότι η κατάσταση στη Βασόρα μπορεί να χειροτερέψει και οι επιθέσεις εναντίον Βρετανών στρατιωτών να αυξηθούν.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι μετά την εξέγερση στη Βασόρα, ματαιώθηκαν τα σχέδια για τη σταδιακή αποχώρηση των Βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ τον ερχόμενο μήνα.

Η Τάιμς (Times) υπογραμμίζει ότι οι ανησυχίες για τις κινήσεις των ανταρτών στο νότιο Ιράκ θα αποτελέσουν έναν μοχλό πίεσης για τον Τόνι Μπλερ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τόνι Μπλερ θα δεχθεί πιέσεις για την αποχώρηση των περίπου 8.000 Βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), στο πρωτοσέλιδό της, φιλοξενεί τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας, Τζον Ριντ, ο οποίος λέει: «Τα στρατεύματά μας αντιμετωπίζουν μία σκοτεινή περίοδο στο Ιράκ, αλλά εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα του τελευταίου μήνα στο νότιο Ιράκ, αποκαλύπτουν ότι η περιοχή γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη.

Αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τα βασικά επιτόκια παρά την πετρελαϊκή κρίση μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη παρά τα προβλήματα που προκάλεσε στην παραγωγή πετρελαίου ο τυφώνας Κατρίνα και παρά τους κινδύνους από το νέο τυφώνα Ρίτα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, μετά τις καταστροφές από τον τυφώνα Κατρίνα και τη συνεπακόλουθη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, αποφάσισε να προσφέρει στον κόσμο περισσότερο πετρέλαιο.

Ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, το Ιράν έχει ζητήσει από τον ΟΠΕΚ να αναθεωρήσει αυτή τη στάση του και να πάψει να προσφέρει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά από το Δεκέμβριο.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:06 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα στους «8»

Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει η Εθνική στην επόμνενη φάση του Ευρωμπάσκετ

Την πρόκρισή της στους οκτώ που θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στους ημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ εξασφάλισε η εθνική ομάδα μπάσκετ μετά την νίκη της επί του Ισραήλ.

Εξελίχθηκε σε παιχνίδια για γερά νεύρα, παρά την άνετη επικράτηση της εθνικής Ελλάδος επί της αντίστοιχης του Ισραήλ στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού.

Η διαφορά των 15 πόντων χάθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, όμως οι διεθνείς μας με την ψυχραιμία τους κατάφεραν να διατηρήσουν το προβάδισμα με αποτέλεσμα το παιχνίδι να λήξει 67-61 υπέρ της Ελλάδας.

Ο Νίκος Ζήσης «υπέγραψε» τη νίκη μαζί με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο που σημείωσε νταμπλ-νταμπλ.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με όπλο του την άμυνα θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη τη Ρωσία στα προημιτελικά.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:28 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία

Αερομεταφορά για ασθενείς νοσοκομείων

Η τροπική καταιγίδα Ρίτα εξελίχθηκε σε τυφώνα και πλήττει το νησιωτικό σύμπλεγμα Φλόριντα Κις στις ΗΠΑ και κατευθύνεται προς την Κούβα.

Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνονται από τα σπίτια τους, καθώς ο τυφώνας έχει αναπτύξει ταχύτητα 160χλμ την ώρα.

Ήδη πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Ο Τζορτζ Μπους κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Περισσότερο ανησυχητικό θεωρείται το ενδεχόμενο ο τυφώνας Ρίτα να πλήξει την ήδη ταλαιπωρημένη Λουϊζιάνα, που προσπαθεί να συνέλθει από το πέρασμα του Κατρίνα.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν ανέβαλε τα σχέδια για επιστροφή των κατοίκων στην πόλη, καθώς υπάρχει κίνδυνος νέων πλημμύρων.

Αλλά και στον κόλπο του Μεξικού, οι πετρελαϊκές εταιρείες απομάκρυναν το προσωπικό τους από κάποιες από τις πλατφόρμες.

Στην Φλόριντα, οι αρχές κάλεσαν τους τουρίστες να απομακρυνθούν από τα νησιά και τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για την εκκένωση των νοσοκομείων χρησιμοποιήθηκαν στρατιωτικά αεροπλάνα.

Ωστόσο, κάποιοι από τους ντόπιους αρνούνται να φύγουν.

«Ίσως να είμαστε τρελοί, αλλά η κατάσταση δεν είναι όπως στη Λουϊζιάνα. Δεν είμαστε κάτω από το νερό», λέει ένας κάτοικος.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:21 (Ώρα Λονδίνου)

Διαψεύδει το Βατικανό τη Ντελ Πόντε

Πολλοί στην Κροατία θεωρούν τον Άντε Γκοτοβίνα ήρωα

Το Βατικανό διέψευσε ότι βοηθάει τις αρχές της Κροατίας να υποθάλπουν το καταζητούμενο της Χάγης, Άντε Γκοτοβίνα, όπως καταγγέλλει η ανώτατη εισαγγελέας.

Η ανώτατη εισαγγελέας του δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία κατηγόρησε την Καθολική εκκλησία για υπόθαλψη εγκληματία.

Η Κάρλα Ντελ Πόντε τόνισε ότι ο στρατηγός Άντε Γκοτοβίνα κρύβεται σε κάποιο μοναστήρι της Κροατίας.

Στις καταγγελίες της Κάρλα Ντελ Πόντε το Βατικανό απαντά λέγοντας ότι η εισαγγελέας της Χάγης δεν έδωσε ποτέ περισσότερες λεπτομέρειες για το που υποψιάζεται ότι βρίσκεται ο κ. Γκοτοβίνα, όπως της ζητήθηκε.

Αξιωματούχος του δικαστηρίου είπε ότι εάν η κ. Ντελ Πόντε ήταν σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες δεν θα ζητούσε τη βοήθεια της εκκλησίας αλλά της αστυνομίας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της κροατικής καθολικής εκκλησίας αρνήθηκε ότι έχει βοηθήσει τον καταζητούμενο στρατηγό.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κας Ντελ Πόντε δήλωσε στο BBC ότι το Βατικανό, παρ ότι διαθέτει τη δυνατότητα, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό όσων κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Ήρωας»

Ο κ. Γκοτοβίνα κατηγορείται για εγκλήματα σχετικά με το θάνατο 150 Σέρβων αμάχων το 1995.

Υπό τις εντολές τους δολοφονήθηκαν εκατοντάδες Σέρβοι και εκδιώχθηκαν περισσότεροι από 20 χιλιάδες από την περιοχή της Κράινα, που τώρα ανήκει στην Κροατία.

Για πολλούς Κροάτες όμως θεωρείται ήρωας.

Στις αρχές του έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η πρώτη που άσκησε πιέσεις στο Ζάγκρεμπ για τη σύλληψη των καταζητούμενων, απειλώντας μάλιστα με καθυστέρηση της έναρξης των συνομιλιών για την ενταξιακή πορεία της Κροατίας στην κοινότητα.

Οι αρχές της Κροατίας επιμένουν ότι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύλληψη του Γκοτοβίνα.

Η κα Ντελ Πόντε έγραψε στον Πάπα Βενέδικτο τον περασμένο Ιούλιο σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συνεργασία του στο συγκεκριμένο θέμα, είπε στο BBC η εκπρόσωπος της εισαγγελέως.

Ο Ποντίφικας δεν έχει ακόμα απαντήσει στο αίτημα της Καρλα Ντελ Πόντε για μια μεταξύ τους συνάντηση, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η ίδια η εισαγγελέας είχε εκφράσει στην βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ την πεποίθηση ότι ο Άντε Γκοτοβίνα «κρύβεται σε κάποιο φράγκικο μοναστήρι και έτσι η Καθολική εκκλησία τον προστατεύει».


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγές στη θητεία

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο το οποίο δίνει την δυνατότητα εφάπαξ ή σταδιακής μείωσης της πλήρους και μειωμένης θητείας μέχρι τους έξι, τέσσερις και τρεις μήνες αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, στους υπόχρεους 9μηνης μειωμένης θητείας υπάγονται στο εξής:

- ο δεύτερος μεγαλύτερος αδελφός από 4 αδέλφια.

- ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.

Υπόχρεοι 6μηνης μειωμένης θητείας είναι:

- όλοι οι αδελφοί από έξι ή περισσότερα αδέλφια

- ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων

- ο μόνος γιος του οποίου και οι δυο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει

- ο σύζυγος που έχει ανίκανη για κάθε εργασία σύζυγο.

Ολοι όσοι υπάγονται στις ισχύουσες κατηγορίες τρίμηνης μειωμένης θητείας απαλλάσσονται της στράτευσης. Δηλαδή:

- ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει ένα τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή

- ο χήρος πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου

- ο πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, ο οποίος έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.

- Καθιερώνεται ο μεγαλύτερος αδελφός από δυο αδέλφια που ταυτόχρονα υπηρετούν τη στρατιωτική τους υποχρέωση στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από τη βασική εκπαίδευση να υπηρετεί στον τόπο κατοικίας των γονέων του, εφόσον υπάρχει μονάδα ή στην πλησιέστερη μονάδα πλησίον αυτής.

- Προβλέπεται σε οπλίτες που έχουν γονέα με κινητική αναπηρία άνω του 67% ή είναι τυφλός, να υπηρετούν τη θητεία τους μετά τη βασική εκπαίδευση στον τόπο διαμονής τους ή εφόσον δεν υπάρχει μονάδα πλησίον αυτής με προϋπόθεση να συγκατοικούν με τους γονείς τους.

- Οσοι κατατάσσονται και είναι άνω των 35 ετών υποχρεούνται στην εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, τουλάχιστον ενός μηνός.

- Οσοι αντιρρησίες συνείδησης εξέπεσαν του δικαιώματος εκπλήρωσης εναλλακτικής θητείας, μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου δικαιολογητικά για εξέταση σε ένα τρίμηνο από την ισχύ του νόμου.

- Επιτρέπεται για πρώτη φορά η χορήγηση ή θεώρηση διαβατηρίων στους ανυπότακτους εξωτερικού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Έκλεισε» το θέμα της αντιδήλωσης

Ο Κύπριος πρέοδρος δέχθηκε το κείμενο της αντιδήλωσης

Ο Πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι έχει κλείσει το θέμα της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε μετά από σχετική πληροφόρηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος και η Κυβέρνηση χειρίστηκαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα, με κατάληξη ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε κατά την άφιξή του από τις ΗΠΑ ότι όπως είναι διατυπωμένο αυτή τη στιγμή το κείμενο ικανοποιούνται τρεις βασικές απαιτήσεις που είχε θέσει η Κύπρος.

Αυτές είναι:

Πρώτον, να γίνει σαφές ότι η δήλωση της Τουρκίας ήταν μονομερής και δεν παρήγαγε έννομα αποτελέσματα.

Δεύτερον ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία δεν μπορούσε να επηρεαστεί από τις επιφυλάξεις που έθεσε η Άγκυρα στη μονομερή δήλωσή της.

Τρίτον, η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου σε όλες τις χώρες μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ικανοποίηση των τριών βασικών θέσεων της Κύπρου, συνεχίστηκαν το απόγευμα οι διαβουλεύσεις του μονίμου αντιπροσώπου στις Βρυξέλλες Νίκου Αιμιλίου με τον αντιπρόσωπο της βρετανικής προεδρίας σχετικά με το λεκτικό της αντιδήλωσης.

Στη νέα έκτακτη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ την Τετάρτη αναμένεται να εξετασθεί και πάλι το κείμενο της αντιδήλωσης και να τεθεί και το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:45 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ο τελευταίος διώκτης των Ναζί

Ο Βίζενταλ στον αγώνα για δικαιοσύνη

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε στο σπίτι του στη Βιέννη ο Σιμόν Βίζενταλ, αμείλικτος διώκτης των Ναζί έως τον θάνατό του.

Ο Βίζενταλ είχε επιζήσει των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου, ο μόνος από την οικογένεια του.

Μετά την απελευθέρωσή του από το Μαουτχάουζεν το 1945 ο Βίζενταλ ίδρυσε το ομώνυμο ίδρυμα και πολύ σύντομα ανέπτυξε ένα παγκόσμιο δίκτυο πληροφόρησης σχετικά με τους εναπομείναντες ναζί που είχαν καταφύγει στην πλειοψηφία τους στη Λατινική Αμερική.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βίζενταλ ήταν ο εντοπισμός του Αδόλφου Άιχμαν, αρχιτέκτονα της «τελικής λύσης» όπως αποκαλείται το ναζιστικό πρόγραμμα γενοκτονίας των εβραίων.

Ο Άιχμαν είχε καταφύγει στην Αργεντινή όπου εγκαταστάθηκε με πλαστή ταυτότητα. Το 1961 απήχθη από Ισραηλινούς πράκτορες και μεταφέρθηκε κρυφά στο Ισραήλ όπου δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1962

Ο Σιμόν Βίζενταλ δεν έπαυε να διακηρύττει ότι ζητούμενο γι αυτόν δεν ήταν η εκδίκηση αλλά η απονομή δικαιοσύνης.

«Φαινόμενα όπως το ολοκαύτωμα θα μπορούσαν να επαναληφθούν, αν δεν έχουν ήδη επαναληφθεί, επειδή οι άνθρωποι πάντα θα μάχονται μεταξύ τους. Αυτό που θέλω με τη δράση μου να αποτρέψω είναι να μην επαναληφθούν με την ίδια ένταση και έκταση», είχε πει σε συνέντευξη του στο αυστριακό ραδιόφωνο το 1998 ο Σιμόν Βίζενταλ που πέθανε το πρωί της Τρίτης στο σπίτι του στη Βιέννη.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:28 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία

Αερομεταφορά για ασθενείς νοσοκομείων

Η τροπική καταιγίδα Ρίτα λαμβάνει μορφή τυφώνα καθώς κατευθύνεται προς το νησιωτικό σύμπλεγμα Φλόριντα Κις στις ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνονται από τα σπίτια τους, καθώς ο τυφώνας έχει αναπτύξει ταχύτητα 121χλμ την ώρα.

Περισσότερο ανησυχητικό θεωρείται το ενδεχόμενο ο τυφώνας Ρίτα να πλήξει την ήδη ταλαιπωρημένη Λουϊζιάνα, που προσπαθεί να συνέλθει από το πέρασμα του Κατρίνα.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν ανέβαλε τα σχέδια για επιστροφή των κατοίκων στην πόλη, καθώς υπάρχει κίνδυνος νέων πλημμύρων.

Αλλά και στον κόλπο του Μεξικού, οι πετρελαϊκές εταιρείες απομάκρυναν το προσωπικό τους από κάποιες από τις πλατφόρμες.

Στην Φλόριντα, οι αρχές κάλεσαν τους τουρίστες να απομακρυνθούν από τα νησιά και τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για την εκκένωση των νοσοκομείων χρησιμοποιήθηκαν στρατιωτικά αεροπλάνα.

Ωστόσο, κάποιοι από τους ντόπιους αρνούνται να φύγουν.

«Ίσως να είμαστε τρελοί, αλλά η κατάσταση δεν είναι όπως στη Λουϊζιάνα. Δεν είμαστε κάτω από το νερό», λέει ένας κάτοικος.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Σενάρια και ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος την Τρίτη στο θέμα της Ολυμπιακής επανέλαβε ότι η εταιρεία με την μορφή που έχει δεν μπορεί να λειτουργεί.

Υπάρχουν σενάρια για την «Ολυμπιακή Αεροπορία», θα πρέπει να τελειώσουν όμως πρώτα οι επαφές του συμβουλευτικού Οίκου «Lazard» οπότε θα ξέρουμε τι ζητούν οι ενδιαφερόμενες πλευρές και θα ληφθούν οι αποφάσεις, είπε στη συνέχεια.

Σε ερώτηση πώς τοποθετείται η κυβέρνηση σε σχέση με την πρόταση του κ. Αλέκου Αλαβάνου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την «Ολυμπιακή», την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναλάβει αύριο στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για μία ευαίσθητη διαδικασία.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της διαφάνειας και υπέρ του να ακουστούν όλες οι απόψεις», είπε.

Η προσφορά της Ολύμπικ Ινβέστορς

Εν τω μεταξύ, η κοινοπραξία ομογενειακών συμφερόντων Ολύμπικ Ινβέστορς εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την εξαγορά των Ολυμπιακών Αερογραμμών, δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «GreekNews» o ιδρυτής της εταιρείας Κώστας Αλεξάκης.

Ο κ. Αλεξάκης επανέλαβε το ενδιαφέρον εξαγοράς της Ολυμπιακής, αλλά δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ύψος του προστίμου που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επισήμανε ότι η εξέλιξη των Βρυξελών ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό και δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Σε ερώτηση αν θα εξακολουθήσει να ενδιαφέρεται σε περίπτωση κατακερματισμού της εταιρείας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ολυμπιακή πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ενωμένη όπως σήμερα.

Διαφορετικά, η εταιρεία του δεν ενδιαφέρεται να μπει σε διαδικασία αγοράς τμημάτων της ΟΑ.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Μπελάδες για τον Γιούσενκο

Ο Γιούσενκο μπορεί να προτείνει και πάλι τον Γιεκάνουροφ

Το ουκρανικό κοινοβούλιο κατάφερε ισχυρό πλήγμα προς τον πρόεδρο, 12 μόλις ημέρες μετά τη διάλυση της κυβέρνησης, καταψηφίζοντας τον πολιτικό που επέλεξε για πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Γιούρι Γιεκάνουροφ έλαβε τρεις ψήφους λιγότερες από τις 226 που απαιτούνται για να λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Πολλοί βουλευτές έχουν «γυρίσει την πλάτη» στον κ. Γιούσενκο αφότου απομάκρυνε από τα καθήκοντά της την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμόσενκο με την κατηγορία της διαφθοράς.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως απόρριψη της επιλογής Γιεκάνουροφ αλλά των πολιτικών τακτικών του Ουκρανού προέδρου.

Οι υποστηρικτές της Γιούλια Τιμόσενκο αρνήθηκαν να στηρίξουν το κ. Γιεκάνουροφ, καθώς πιστεύουν ότι η πρώην πρωθυπουργός αποπέμφθηκε άδικα.

Οι βουλευτές ζητάνε επίσης εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση θα προβεί τον Ιανουάριο στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, προκειμένου να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της βουλής.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο κ. Γιούσενκο έχει το δικαίωμα να προτείνει και πάλι τον κ. Γιεκάνουροφ στο κοινοβούλιο.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:49 (Ώρα Λονδίνου)

Βαριές κατηγορίες για το Βατικανό

Πολλοί στην Κροατία θεωρούν τον Άντε Γκοτοβίνα ήρωα

Η ανώτατη εισαγγελέας του δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία κατηγορεί το Βατικανό ότι βοηθά την Κροατία να υποθάλπει τον πλέον καταζητούμενο στρατηγό της χώρας.

Η Κάρλα Ντελ Πόντε τόνισε ότι ο στρατηγός Άντε Γκοτοβίνα κρύβεται σε κάποιο μοναστήρι της Κροατίας.

Εκπρόσωπος της κας Ντελ Πόντε δήλωσε στο BBC ότι το Βατικανό, παρ ότι διαθέτει τη δυνατότητα, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό όσων κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Από την άλλη πλευρά το Βατικανό αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε δήλωση προέρχεται από τη Χάγη.

Ο κ. Γκοτοβίνα κατηγορείται για εγκλήματα σχετικά με το θάνατο 150 Σέρβων αμάχων το 1995.

Υπό τις εντολές τους δολοφονήθηκαν εκατοντάδες Σέρβοι και εκδιώχθηκαν περισσότεροι από 20 χιλιάδες από την περιοχή της Κράινα, που τώρα ανήκει στην Κροατία.

Για πολλούς Κροάτες όμως θεωρείται ήρωας.

Στις αρχές του έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η πρώτη που άσκησε πιέσεις στο Ζάγκρεμπ για τη σύλληψη των καταζητούμενων, απειλώντας μάλιστα με καθυστέρηση της έναρξης των συνομιλιών για την ενταξιακή πορεία της Κροατίας στην κοινότητα.

Οι αρχές της Κροατίας επιμένουν ότι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύλληψη του Γκοτοβίνα.

«Αρνείται» το Βατικανό

Η κα Ντελ Πόντε έγραψε στον Πάπα Βενέδικτο τον περασμένο Ιούλιο σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συνεργασία του στο συγκεκριμένο θέμα, είπε στο BBC η εκπρόσωπος της εισαγγελέως.

Ο Ποντίφικας δεν έχει ακόμα απαντήσει στο αίτημα της Καρλα Ντελ Πόντε για μια μεταξύ τους συνάντηση, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η ίδια η εισαγγελέας είχε εκφράσει στην βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ την πεποίθηση ότι ο Άντε Γκοτοβίνα «κρύβεται σε κάποιο φράγκικο μοναστήρι και έτσι η Καθολική εκκλησία τον προστατεύει».


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατομμύρια τα εργατικά δυστυχήματα

Συνέντευξη στο Θανάση Γκαβό

Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει πιέσεις για γρήγορα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές

Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες ή δυστυχήματα που προκαλούνται στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

Ο διεθνής οργανισμός, που παρουσιάζει στην έκθεση τα στοιχεία για το 2001, επισημαίνει ότι καταδεικνύεται αύξηση της τάξεως του 10% στους θανάτους που συνδέονται με την εργασία, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του 1998. Η αύξηση αυτή σημειώνεται κυρίως στις φτωχότερες χώρες.

Εκ των συντακτών της έκθεσης είναι η σύμβουλος του προγράμματος «Ασφαλής Εργασία» του Οργανισμού, Μισέλ Ναμιάς, η οποία μίλησε στο Θανάση Γκαβό, δίνοντας αρχικά τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα:

«Παρουσιάζουμε τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδονται πριν από τρία χρόνια. Ο αριθμός λοιπόν των μοιραίων δυστυχημάτων σε χώρους εργασίας που έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας στην Ελλάδα για το 2001, ανέρχεται στα 80. Πάντα, όμως, συνοδεύουμε τα επίσημα στοιχεία από μία εκτίμηση του Οργανισμού για τον ακριβή αριθμό των περιστατικών».

»Έτσι, λοιπόν, λέμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα λόγω κάποιου δυστυχήματος ενώ εργάζονταν, υπολογίζεται στους 90. Ωστόσο, δεν έχουμε συγκεντρώσει αναλυτικά τα ποσοστά των θανάτων που έχουν σημειωθεί σε διαφορετικούς τομείς εργασίας, όπως ο κατασκευαστικός ή οι χημικές βιομηχανίες», μάς είπε η Γαλλίδα αναλύτρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση και αναφορικά με την Ελλάδα, υπάρχουν επίσης 16.472 καταγεγραμμένα ατυχήματα που προκάλεσαν τουλάχιστον τρεις ημέρες απουσίας από τη δουλειά, ο πραγματικός αριθμός των οποίων όμως υπολογίζεται κοντά στις 69 χιλιάδες.

Επίσης, περίπου 2800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας ασθένειας που παρουσιάστηκε λόγω του είδους ή των συνθηκών εργασίας τους. Τέλος, 621 εργαζόμενοι φέρονται να εκτέθηκαν σε κάποια επικίνδυνη ουσία ενώ εργάζονταν, η οποία τους στοίχισε τελικά τη ζωή.

Ποιά είναι όμως τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το σύνολο της έκθεσης; ρωτήσαμε τη κ. Ναμιάς.

«Ο κύριος λόγος των θανατηφόρων περιστατικών στο χώρο εργασίας είναι η ελλιπής ασφάλεια, η ελλιπής συνειδητοποίηση στον τομέα αυτό», μάς είπε η κα. Ναμιάς.

»Στις πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες», συνέχισε, «η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί κάπως. Οι αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να αγνοούν την επικινδυνότητα των περισσότερων τομέων εργασίας και εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση».

»Συνολικά οι θάνατοι που συνδέονται με την εργασία, είτε λόγω δυστυχημάτων είτε λόγω ασθενειών, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως κατά 10%».

»Οι ασθένειες μπορεί να είναι από τον καρκίνο του πνεύμονα που εμφανίζει ένας σερβιτόρος που εισπνέει συνεχώς τον καπνό του τσιγάρου των πελατών, μέχρι και κάποια άλλη μορφή της νόσου που προκαλείται παραδείγματος χάρη από αμίαντο, μία όλο και συχνότερη περίπτωση».

»Ως Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας εφιστούμε την προσοχή όλων των κρατών μελών στην ασφάλεια εργασίας και προωθούμε καλά μελετημένες στρατηγικές».

»Αν όλοι τηρούσαν τις οδηγίες μας, 300 χιλιάδες θάνατοι εργαζομένων ετησίως θα αποφεύγονταν, αλλά καλώς ή κακώς είμαστε μόνο ένα συμβουλευτικό όργανο, χωρίς αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων στον τομέα αυτό», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η Μισέλ Μανιάς, σύμβουλος του προγράμματος Ασφαλής Εργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Καμιά απόφαση»

Πάρης Ποταμίτης

Λευκωσία

H τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια τού Κυπρίου προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου

Εντός της ημέρας αναμένεται να δώσει την τελική της θέση η κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με το τελευταίο προσχέδιο τής βρετανικής προεδρίας για αντιδήλωση των 25 προς απάντηση τής τουρκικής διακήρυξης περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δήλωναν προς την Ελληνική Υπηρεσία τού BBC, ότι η τελική απόφαση βρίσκεται τώρα στα χέρια τού Κυπρίου προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος αναμένεται να δώσει και τις ανάλογες εντολές προς την κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας.

Από την οριστικοποίηση της θέση αυτής και τις διαβουλεύσεις πού θα ακολουθήσουν με τη βρετανική προεδρία θα κριθεί και το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να συγκληθεί αργότερα σήμερα έκτακτη σύνοδος τής επιτροπής μονίμων αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ).

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι μέχρι στιγμής καμία απόφαση, απάντηση ή δέσμευση της κυπριακής πλευράς υπάρχει έναντι της βρετανικής προεδρίας, στην οποία μάλιστα καταλόγιζαν ότι επιχειρεί να προκαταλάβει τα πράγματα.

Παράλληλα όμως γινόταν παραδεχτό ότι υπήρξαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στο βρετανικό προσχέδιο στην κατεύθυνση ικανοποίησης της Λευκωσίας πράγμα πού δεν αποκλείει μια τελική συμφωνία .

Από συζητήσεις πού είχαμε με διπλωμάτες εδώ στην κυπριακή πρωτεύουσα, προκύπτει ότι ένας από τούς προβληματισμούς της Λευκωσίας έχει να κάνει με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας καθώς αυτό θεωρείται περίπου ως συμφωνηθέν αφού 23 από τι 25 χώρες της Ένωσης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, αποδέχονται το σχέδιο πλαισίου πού ετοίμασε η προεδρία.

Θεωρείται δε ότι τυχόν, έστω περιορισμένες, τροποποιήσεις στο πλαίσιο αυτό πού θα ικανοποιούσαν τη Λευκωσία θα διευκόλυναν τα μέγιστα την κυπριακή κυβέρνηση να απαντήσει θετικά και στο θέμα της αντιδήλωσης των 25.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικές εξηγήσεις

Η βρετανική επέμβαση στη Βασόρα έχει οξύνει την ατμόσφαιρα

Ο βρετανικός στρατός είπε ότι επενέβη για να διασώσει δυο Βρετανούς στρατιώτες που ήταν κρατούμενοι των Ιρακινών στη Βασόρα επειδή πίστευε πως η ζωή τους διέτρεχε κίνδυνο.

Όπως είπε ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος, εντολή του Ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών για απελευθέρωση των στρατιωτών φαίνεται πως αγνοήθηκε και έγινε γνωστό πως οι στρατιώτες είχαν παραδοθεί σε τοπική ιρακινή πολιτοφυλακή.

Ο Βρετανός αξιωματικός είπε ότι έδωσε τότε εντολή να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης κι αφού βεβαιώθηκε ότι οι κρατούμενοι δεν ήταν εκεί διέταξε επιχείρηση διάσωσής τους από ένα σπίτι όπου κρατούνταν.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα όταν το εξοργισμένο πλήθος αντιτάχθηκε στις βρετανικές δυνάμεις.

Το εξαγριωμένο πλήθος πυρπόλησε άρματα μάχης και επιτέθηκε εναντίον Βρετανών στρατιωτών.

Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες αναταραχές στη Βασόρα από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, πριν από 30 μήνες.

Ο Ιρακινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μοουάφακ αλ Ρουμπάγιε λέει πως ο στόχος τώρα είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση και να διαπιστωθεί τι πήγε στραβά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Βασόρα γίνεται ανεξέλεγκτη και ότι είναι εμφανές πως το κλίμα ανάμεσα στους Ιρακινούς και τα βρετανικά στρατεύματα είναι ιδιαίτερα τεταμένο.

Επίθεση στη Μοσούλη

Στο μεταξύ Αμερικανός επίσημος στο Ιράκ είπε ότι σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Μοσούλη εναντίον φάλάγγας αυτοκινήτων Αμερικανών διπλωματών σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Ο ένας ήταν Αμερικανός διπλωματικός φρουρός ασφαλείας και οι άλλοι τρεις φρουροί ασφαλείας ιδιωτικών εταιρειών.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ερμηνεία του αποτελέσματος

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για χιλιάδες μικρομεσαίους με δύο νέα προγράμματα για παροχή υπηρεσιών και βιομηχανία.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργικό συμβούλιο: σύμμαχός μας η κοινωνία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μεταθέσεις στα σπίτια τους. Εγκύκλιος του υπ. Παιδείας για μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Η ΑΥΓΗ: Γερμανία: το Αριστερό Κόμμα σφήνα στους δύο μονομάχους. Ενώ Μέρκελ - Σρέντερ "ψάχνουν" τον λιγότερο χαμένο των εκλογών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταθέτει την Πέμπτη στον εισαγγελέα ο Γ. Κουρής. Γελάει όλος ο κόσμος με την ψευτομήνυση που μας υπέβαλε. Η αρχή του τέλους για τον απατεώνα Κοντομηνά.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το θαύμα του Σρέντερ και το αίνιγμα της Μέρκελ. Πώς ο γερμανός καγκελάριος ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά. Μικρότερη της μονάδας η διαφορά Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις στην Πυροσβεστική. Άμεσα η προκήρυξη των θέσεων.

ΕΘΝΟΣ: Ξαφνική τορπίλη στις συντάξεις. Κυβέρνηση και ΔΝΤ ανοίγουν το ασφαλιστικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα έξι μέτρα για το ασφαλιστικό. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της κυβέρνησης στον διάλογο με τα συνδικάτα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι προκηρύξεις για 2.311 νέες θέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τσεκ-άπ για Κώστα - Γιώργο. Η "Ε" συγκρίνει 10 σημεία από τις ομιλίες τους στη ΔΕΘ.

ΕΣΤΙΑ: Ανησυχία στην Ευρώπη. Αρνητικές συνέπειες από τις γερμανικές εκλογές.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γερμανική ψήφος αγωνίας για το κοινωνικό κράτος. Αδιέξοδο κορυφής - άνοδος Αριστεράς. "Οχι" των πολιτών στις μεταρρυθμίσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ: Περικοπές από τα υπουργεία. Εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού.

ΤΑ ΝΕΑ: Επίδομα... θέρμανσης σε πετρελαιάδες. Διπλό χτύπημα για τους καταναλωτές.

Η ΝΙΚΗ: Η Αριστερά στο προσκήνιο. Σαφές μήνυμα των Γερμανών ψηφοφόρων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ομιλία της γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Να γίνουμε η σπίθα που θα μετατρέψει τη νεολαία σε ηφαίστειο.

Η ΧΩΡΑ: Τρία κλιμάκια για τη φορολογία. Ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαύρα μαντάτα. Δύσκολες μέρες για εργαζόμενους, συνταξιούχους, χαμηλοεισοδηματίες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γερμανική θύελλα. Η μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη Γερμανία τα τελευταία 40 χρόνια.

Γερμανικές εκλογές

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "σοβαρή ανησυχία έχει ενσπείρει στην Ευρώπη το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γερμανία. Όχι τόσο λόγω της αποτυχίας της κ. Μέρκελ να εκλεγή, όσο εν όψει της αβεβαιότητος που δημιουργεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβερνητική αστάθεια στην Γερμανία θα έχη ευρύτερες συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "με την ψήφο του γερμανικού λαού επανέρχεται στο προσκήνιο η Αριστερά, η οποία αποτελεί τον πραγματικό νικητή των εκλογών στη Γερμανία. Το Αριστερό Κόμμα που συγκρότησαν οι αποστασιοποιημένοι από τη δεξιόστροφη πορεία Σρέντερ πρώην σοσιαλδημοκράτες του Όσκαρ Λαφοντέν και οι μετεξελιγμένοι πρώην κομμουνιστές της Ανατολικής Γερμανίας, άγγιξε το 9% και αποτέλεσε την πραγματικά προοδευτική εναλλακτική λύση για τους μη προνομιούχους που περιθωριοποιήθηκαν από τις σοσιαλφιλελεύθερες πολιτικές της "κοκκινοπράσινης" συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων, αλλά γύρισαν την πλάτη και στο ακόμη πιο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που επαγγέλονταν οι Χριστιανοδημοκράτες".

Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "έκανε το πολιτικό του "θαύμα" ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά τερμάτισε μεν δεύτερος στις εκλογές της Κυριακής, αλλά σε απόσταση μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ. Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ένα φιάσκο για τους δημοσκόπους, ενώ ψαλίδισε τα όνειρα όσων συντηρητικών νόμισαν ότι θα άνοιγε εύκολα ο δρόμος για την ενίσχυση της Κεντροδεξιάς στη Γηραιά Ήπειρο".

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "με τους δύο μεγάλους (Μέρκελ-Σρέντερ) της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία να διαγκωνίζονται για το ποιος βγήκε λιγότερο χαμένος από την ψήφο των πολιτών και με ποιο πιθανό μπλοκ συμμαχιών θα πάρουν την καγκελαρία, το πραγματικά νέο στοιχείο στο μετεκλογικό πολιτικό τοπίο είναι η ισχυρή δυναμική που απέκτησε το Κόμμα της Αριστεράς".

Προσλήψεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ένα καλό "δώρο" επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και αυτό αφορά την ανακοίνωση 500 προσλήψεων, με την προκήρυξη του διαγωνισμού να προσδιορίζεται χρονικά έως τα τέλη του έτους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τρέχουν" οι προθεσμίες για την πρόσληψη 1.453 μονίμων και εποχικών σε υπουργεία, δήμους, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ενώ εγκρίθηκε νέο πακέτο 858 θέσεων σε 5 υπουργεία".

Ασφαλιστικό

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "την ατζέντα του Ασφαλιστικού ανοίγει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης επισήμανε χθες την πρόθεση να προχωρήσει εντός του 2006 στην έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος".

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "ανοίγει τον διάλογο για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση, που ξεκινά το 2006 επαφές με τις εργοδοτικές οργανώσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα για την αναμόρφωση του συστήματος. Χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης -κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη ΓΣΕΕ- άνοιξε επίσημα το θέμα, τονίζοντας πάντως πως οι αλλαγές θα υλοποιηθούν μετά το τέλος της τετραετίας".

Πετρέλαιο

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "το κύκλωμα του πετρελαίου κερδίζει ανενόχλητο στην άνοδο αλλά και στην πτώση των διεθνών τιμών. Ανέβασε περισσότερο από το μπρεντ την τιμή προ φόρων της αμόλυβδης και τώρα "τρώει" από τους καταναλωτές μέρος της μείωσης των διεθνών τιμών".

Φεστιβάλ ΚΝΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "Φέτος, το 31ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" μας έδωσε μεγαλύτερη χαρά. Αναδείχτηκαν νέα στοιχεία, που επιτρέπουν να πούμε ότι χρόνο με το χρόνο ο θεσμός αυτός θα ανανεώνεται, θα εμπλουτίζεται, θα φέρνει νέα στοιχεία"... Τα λόγια της Αλέκας Παπαρήγα , ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κεντρική πολιτική ομιλία της , προχτές Κυριακή, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη μεγάλη επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων".

Κ. Καραμανλής - Γ. Παπανδρέου

"Μια "ακτινογραφία " των ομιλιών Καραμανλή και Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, από την οποία προβάλλουν κοινά σημεία και διαφορές, αδύνατα σημεία και πρότυπά τους επιχειρεί η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Οι δύο ηγέτες άνοιξαν τα χαρτιά τους περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με διαφορετική επιδίωξη ο καθένας. Ο πρωθυπουργός έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας , χωρίς να αποφύγει την κοινωνική σκληρότητα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αντικρούσει τις επικρίσεις για την αντιπολίτευση που ασκεί".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Πράσινο φως» για την Τουρκία

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Σε μια κατ αρχήν συμφωνία κατέληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η βρετανική προεδρία με την κυπριακή κυβέρνηση, σχετικά με το περιεχόμενο της κοινοτικής αντιδήλωσης στην προ διμήνου δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο.

Στη σύντομη συνεδρίαση της επιτροπής των μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων των κοινοτικών χωρών, οι 25 ικανοποίησαν ένα ακόμη σημαντικό κυπριακό αίτημα, καταγράφοντας ρητά στο κείμενο της αντιδήλωσης τους ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών από την Τουρκία είναι αναγκαίο συστατικό της ενταξιακής της πορείας.

Πρόκειται για μιας τυπικής φύσης διατύπωση για την οποία επέμεινε πολύ η Λευκωσία και αντέδρασε έντονα για λόγους εσωτερικής πολιτικής η Άγκυρα. Τελικά όμως την αποδέχθηκε προ των βρετανικών πιέσεων.

Εξακολουθεί να μένει ανοιχτό το δεύτερο κυπριακό αίτημα για πλήρη αποσύνδεση, στο ίδιο κείμενο, της αναγνώρισης της Κύπρου από την Άγκυρα μετά την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, μέσω μιας νέας πρωτοβουλίας του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Το αίτημα αυτού του κειμένου βρίσκεται προς το παρόν υπό αίρεση και αναμένεται να συζητηθεί απευθείας μεταξύ της βρετανικής προεδρίας και της Λευκωσίας.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος, δεν ήταν το βράδυ της Δευτέρας σε θέση να συμφωνήσει σε όλες αυτές τις αλλαγές, τροποποιήσεις και αναδιατυπώσεις των διαφόρων σημείων του κειμένου της κοινοτικής αντιδήλωσης στην Τουρκία.

Επικαλέστηκε αδυναμία να επικοινωνήσει , για να λάβει οδηγίες, με τον επιστρέφοντα αεροπορικώς από την Νέα Υόρκη, Τάσσο Παπαδόπουλο, κάτι που τελικά επετεύχθη αργά τη νύχτα.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τεταμένη ατμόσφαιρα στη Βασόρα

Η αναταραχή είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Βασόρα από την έναρξη του πολέμου

Μεγάλη αναταραχή ξέσπασε στη Βασόρα του Ιράκ, καθώς εξαγριωμένο πλήθος Ιρακινών επιτέθηκε εναντίον των βρετανικών δυνάμεων όταν έγινε γνωστό ότι δύο Βρετανοί σκότωσαν δύο Ιρακινούς αστυνομικούς.

Το εξαγριωμένο πλήθος πυρπόλησε άρματα μάχης και επιτέθηκε εναντίον Βρετανών στρατιωτών. Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες αναταραχές στη Βασόρα από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, πριν από τριάντα μήνες.

Οι δύο Βρετανοί ήταν ντυμένοι με πολιτικά ρούχα και άνοιξαν πυρ εναντίον των Ιρακινών αστυνομικών όταν αυτοί τους ζήτησαν να σταματήσουν.

Αργότερα, συνελήφθησαν από τις ιρακινές αρχές της πόλης και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν, αλλά πέπλο μυστηρίου καλύπτει την απελευθέρωσή τους.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο ισχυρίζεται ότι η απελευθέρωσή τους έγινε έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις ιρακινές αρχές, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρετανικά τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα της Βασόρας, όπου κρατούνταν οι δύο Βρετανοί.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι βρετανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να παρέμβουν καθώς υπήρχαν φόβοι για τη ζωή των δύο στρατιωτών και για επιθέσεις των ανταρτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις σκηνές χάους που επακολούθησαν βρετανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης εισέβαλαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Βασόρα γίνεται ανεξέλεγκτη και ότι είναι εμφανές πως το κλίμα ανάμεσα στους Ιρακινούς και τα βρετανικά στρατεύματα είναι ιδιαίτερα τεταμένο.


Εκατομμύρια τα εργατικά δυστυχήματα

Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει πιέσεις για γρήγορα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές

Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες ή δυστυχήματα που προκαλούνται στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

Ο διεθνής οργανισμός, που παρουσιάζει στην έκθεση τα στοιχεία για το 2001, επισημαίνει ότι καταδεικνύεται αύξηση της τάξεως του 10% στους θανάτους που συνδέονται με την εργασία, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του 1998. Η αύξηση αυτή σημειώνεται κυρίως στις φτωχότερες χώρες.

Εκ των συντακτών της έκθεσης είναι η σύμβουλος του προγράμματος «Ασφαλής Εργασία» του Οργανισμού, Μισέλ Ναμιάς, η οποία μίλησε στο Θανάση Γκαβό, δίνοντας αρχικά τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα:

«Παρουσιάζουμε τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδονται πριν από τρία χρόνια. Ο αριθμός λοιπόν των μοιραίων δυστυχημάτων σε χώρους εργασίας που έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας στην Ελλάδα για το 2001, ανέρχεται στα 80. Πάντα, όμως, συνοδεύουμε τα επίσημα στοιχεία από μία εκτίμηση του Οργανισμού για τον ακριβή αριθμό των περιστατικών».

»Έτσι, λοιπόν, λέμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα λόγω κάποιου δυστυχήματος ενώ εργάζονταν, υπολογίζεται στους 90. Ωστόσο, δεν έχουμε συγκεντρώσει αναλυτικά τα ποσοστά των θανάτων που έχουν σημειωθεί σε διαφορετικούς τομείς εργασίας, όπως ο κατασκευαστικός ή οι χημικές βιομηχανίες», μάς είπε η Γαλλίδα αναλύτρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση και αναφορικά με την Ελλάδα, υπάρχουν επίσης 16.472 καταγεγραμμένα ατυχήματα που προκάλεσαν τουλάχιστον τρεις ημέρες απουσίας από τη δουλειά, ο πραγματικός αριθμός των οποίων όμως υπολογίζεται κοντά στις 69 χιλιάδες.

Επίσης, περίπου 2800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας ασθένειας που παρουσιάστηκε λόγω του είδους ή των συνθηκών εργασίας τους. Τέλος, 621 εργαζόμενοι φέρονται να εκτέθηκαν σε κάποια επικίνδυνη ουσία ενώ εργάζονταν, η οποία τους στοίχισε τελικά τη ζωή.

Ποιά είναι όμως τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το σύνολο της έκθεσης; ρωτήσαμε τη κ. Ναμιάς.

«Ο κύριος λόγος των θανατηφόρων περιστατικών στο χώρο εργασίας είναι η ελλιπής ασφάλεια, η ελλιπής συνειδητοποίηση στον τομέα αυτό», μάς είπε η κα. Ναμιάς.

»Στις πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες», συνέχισε, «η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί κάπως. Οι αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να αγνοούν την επικινδυνότητα των περισσότερων τομέων εργασίας και εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση».

»Συνολικά οι θάνατοι που συνδέονται με την εργασία, είτε λόγω δυστυχημάτων είτε λόγω ασθενειών, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως κατά 10%».

»Οι ασθένειες μπορεί να είναι από τον καρκίνο του πνεύμονα που εμφανίζει ένας σερβιτόρος που εισπνέει συνεχώς τον καπνό του τσιγάρου των πελατών, μέχρι και κάποια άλλη μορφή της νόσου που προκαλείται παραδείγματος χάρη από αμίαντο, μία όλο και συχνότερη περίπτωση».

»Ως Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας εφιστούμε την προσοχή όλων των κρατών μελών στην ασφάλεια εργασίας και προωθούμε καλά μελετημένες στρατηγικές».

»Αν όλοι τηρούσαν τις οδηγίες μας, 300 χιλιάδες θάνατοι εργαζομένων ετησίως θα αποφεύγονταν, αλλά καλώς ή κακώς είμαστε μόνο ένα συμβουλευτικό όργανο, χωρίς αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων στον τομέα αυτό», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η Μισέλ Μανιάς, σύμβουλος του προγράμματος Ασφαλής Εργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.