Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-24

  1. Στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι της κατασκευής
  2. Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
  3. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο
  4. Τεράστια έκρηξη στη Γάζα
  5. Εξασθενεί ο τυφώνας Ρίτα
  6. Στον τελικό η Ελλάδα!
  7. Μάθε γιαγιά μου γράμματα
  8. Εξασθενεί ο τυφώνας Ρίτα
  9. Ισραηλινή επιδρομή σκοτώνει μαχητικούς Παλαιστίνιους
  10. Τούρκοι διαδηλώνουν στο συνέδριο για τους Αρμενίους
  11. Στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι για την Σαντορίνη
  12. Να συμμορφωθεί η Άγκυρα
  13. Τραγωδία στη Σαντορίνη
  14. Ο Ρίτα «σφυροκοπά» τις αμερικανικές ακτές
  15. Ξεκίνησε το συνέδριο για το «Αρμενικό»
  16. «Καμπανάκι» για το πετρέλαιο
  17. Έξαρση της βίας στη Γάζα
  18. Ο Ρίτα «σφυροκοπά» τις αμερικανικές ακτές
  19. Ξεκίνησε το συνέδριο για το «Αρμενικό»
  20. «Επιστρέφει ο εφιάλτης»

Στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι της κατασκευής

Στον εισαγγελέα Νάξου θα οδηγηθούν αύριο οι τρεις υπεύθυνοι του έργου κατασκευής του στεγάστρου στον Αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Σαντορίνης το οποίο κατέρρευσε χθες το μεσημέρι.

Από την κατέρρευση έχασε τη ζωή του ένας Βρετανός τουρίστας και τραυματίστηκαν άλλα επτά άτομα

Οι τραυματίες είναι έξι αλλοδαποί τουρίστες, από τους οποίους οι πέντε είναι τραυματισμένοι σοβαρά, και ένας Έλληνας,.

Χθες το βράδυ συνελήφθησαν στη Σαντορίνη ο μηχανικός-ηλεκτρολόγος Διαμαντής Δεληγιάννης και ο πολιτικός μηχανικός Θανάσης Σακελλαρόπουλος.

Σήμερα συνελήφθη στο αεροδρόμιο του νησιού την ώρα που έφτασε από την Αθήνα και ο επιβλέπων μηχανικός της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει το έργο Παύλος Τομπακίδης.

Αναζητείται επίσης και ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Φυντικίδης που επέβλεπε τις εργασίες από πλευράς της Αρχαιολογικής εταιρείας.

Στις 10.30 το πρωί έφυγε με το πλοίο Ρομίλντα η σορός του 46χρονου Βρετανού, Ρίτσαρντ Μπίνιον, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός χθες το βράδυ από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η σορός του άτυχου τουρίστα θα μεταφερθεί αεροπορικώς στη Βρετανία.

Η φίλη του, Σίλα Τζένγκις, 51 ετών, εξήλθε από το Κέντρο Υγείας, όπου είχε μεταφερθεί.

Ένας ακόμη Έλληνας που είχε τραυματιστεί έφυγε από το κέντρο υγείας Σαντορίνης μετά τις πρώτες βοήθειες ενώ με C - 130 μεταφέρθηκαν από χθες στην Αθήνα οι υπόλοιποι πέντε τραυματίες.

Πρόκειται για τους αμερικανούς υπηκόους, Πιρς Μπούρελ Τάλμποτ Κρόζμπι, 29 ετών, και τη φίλη του Βανέσα Μαρί Φαράχ Ντερ Καλούζντιαν, επίσης 29 ετώ, που νοσηλεύονται στο ΚΑΤ, τους Σλοβάκους Σλαβομίρ Πατόπστου, 27 ετών, και Τζούλια Σοντόροβα, 30 ετών, καθώς και τη Γερμανίδα Νικόλ Ανίτα Κόνινγκ 31 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας.

Η προανάκριση για την τραγωδία συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας ενώ ξεκίνησε ήδη έρευνα από την επιτροπή πραγματογνωμόνων για να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης του στεγάστρου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αστοχία υλικού ή κάποιο λάθος στα υποστυλώματα τα οποία υποχώρησαν από το βάρος .

Συγκρότηση επιτροπής

Η συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστύχημα στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Θήρας, αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτισμού, Πέτρο Τατούλη.

Κατά την κατάρρευση του υψηλής τεχνολογίας στεγάστρου έχασε τη ζωή του ένας Βρετανός τουρίστας και τραυματίστηκαν 6 άτομα.

Το στέγαστο, που δεν έχει παραδοθεί ακόμη στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι βιοκλιματικό και βραβευμένο.

Στη στέγη έχει προβλεφθεί στρώμα φυτεμένου χώματος, ούτως ώστε το τοπίο να επανέλθει στην αρχική του μορφή, όπως ήταν πριν από την ανασκαφή.

To υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την βαθύτατη λύπη του υπουργού Πέτρου Τατούλη, που μετέβη χθες στον τόπο του δυστυχήματος.

Μετά την επιστροφή του στο υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Τατούλης συγκάλεσε σύσκεψη κατά την οποία αποφασίστηκε:

- Η συγκρότηση Επιτροπής από αρμόδια στελέχη του ΥΠΠΟ και από εκπροσώπους του ΕΜΠ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία θα ερευνήσει σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος και θα εκδώσει σχετικό πόρισμα

- Η άμεση διακοπή της λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου

- Η κατάθεση έκθεσης σχετικά με το συμβάν εκ μέρους της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ως φορέα υλοποίησης του έργου

- Το Υπουργείο Πολιτισμού να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες νοσηλείες και φροντίδας των τραυματιών.

To ιστορικό του έργου

Όσον αφορά το ιστορικό του έργου, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κάλυψη του αρχαιολογικού χώρου με ενιαίο στέγαστρο κρίθηκε αναγκαία από την έναρξη κιόλας της ανασκαφής στο Ακρωτήρι της Θήρας, το 1967.

Αυτή η ανάγκη ώθησε τον ανασκαφέα Καθηγητή Σπ. Μαρινάτο να προχωρήσει στην κάλυψη του ανασκαπτόμενου χώρου με ενιαίο στέγαστρο.

Το παλιό εκείνο στέγαστρο από Dexion λειτούργησε αποτελεσματικά για αρκετά χρόνια, αλλά στη δεκαετία του 90 κρίθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθεί, αφενός διότι είχε διαβρωθεί από το «εχθρικό» περιβάλλον (ηφαιστειακά υλικά σε συνδυασμό με την αλμύρα της θάλασσας) και αφετέρου διότι η επικάλυψη με φύλλα αμιαντοτσιμέντου είναι αντίθετη πλέον με τη νομοθεσία ως ανθυγιεινή.

Από αρχαιολογικής απόψεως, η προκαταρκτική μελέτη του έργου εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 1996. Το έργο έχει λάβει οικοδομική άδεια τον Φεβρουάριο του 2001.

Η μελέτη αποτελούσε συνέχεια του βραβευθέντος Ερευνητικού Προγράμματος «ASPIRE» (Archaeological Sites Protection Implementing Renewable Energies), ως πρωτότυπη και καινοτομική παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο με χρήση ήπιων μορφών ενέργειας.

Ο φέρων οργανισμός του νέου στεγάστρου είναι μεταλλικός από χάλυβα, κατά το πλείστον ανοξείδωτο υψηλής αντοχής, με πρόβλεψη για φορτίο 15 εκ. θηραϊκής γης, με πρόσθετο φορτίο εμποτισμού από όμβρια ύδατα.

Η επικάλυψη με θηραϊκή γη είχε προβλεφθεί αφενός για την αποκατάσταση τον τοπίου και αφετέρου για να εξασφαλισθεί με ήπια και οικολογικά μέσα η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών του εσωτερικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται περί ενός εξαιρετικά πολύπλοκου έργου από πάσης απόψεως, δεδομένου μάλιστα ότι κατά τις εκσκαφές των φρεάτων των πασσάλων θεμελίωσης βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία απαίτησαν μεγάλη και χρονοβόρα ανασκαφική εργασία.

Ως εκ τούτου, το πλήθος των εμπλεκομένων επιστημόνων στην πραγματοποίηση του έργου είναι πολύ μεγάλο.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με υπεύθυνο εκ μέρους της τον ομότιμο καθηγητή. Αρχαιολογίας κ. Χρίστο Ντούμα, Διευθυντή των ανασκαφών. Η Αρχαιολογική εταιρεία ανέθεσε την αρχική μελέτη σε σύμπραξη τεχνικών γραφείων, με συντονιστή τον αρχιτέκτονα κ. Ν. Φιντικάκη.

Η κατασκευή του έργου ανατέθηκε επίσης από την Αρχαιολογική Εταιρεία μετά από διαγωνισμό στην κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών J and P Ιωάννου και Παρασκευαϊδης (ΕΛΛΑΣ) ΑΤΕ, Κ/Ξ ΑΒΑΞ ΑΕ, ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε., IMPREGILO SpA. Το νέο στέγαστρο άρχισε να κατασκευάζεται το Νοέμβριο του 1999.

Το έργο είχε ενταχθεί στο Β ΚΠΣ τον Ιούλιο του 1998 με ποσό 3.713,6 εκατομμύρια δρχ (10,9 εκ.). Τελικώς, από το Β ΚΠΣ διατέθηκαν 3.513 εκατομμύρια δρχ (10,31 εκ ) για την πρώτη φάση του έργου. Η Β΄φάση, ύψους 10.271.460, εντάχθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2001 στο Γ΄ ΚΠΣ ως έργο γέφυρα, αλλά απεντάχθηκε τον Ιούλιο του 2004 για διαδικαστικούς λόγους και η δαπάνη καλύφθηκε από εθνικούς πόρους.

Στη σύμβαση υπήρχε ρήτρα ότι Ο ανάδοχος θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου καθόλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου με τη δημιουργία ειδικών διαδρομών ανάλογα με τις ανάγκες του έργου και του εργοδότη. Αυτό θα γίνεται με προηγούμενη έγγραφη εντολή του Τεχνικού Συμβούλου Διοίκησης Έργου και ρυθμίζεται η επιπλέον αμοιβή του Αναδόχου. Στο ίδιο άρθρο της Σύμβασης αναφέρεται ότι στην επιπλέον αυτή αμοιβή «περιλαμβάνονται και οι δαπάνες ασφαλιστικής κάλυψης των επισκεπτών». Η παραπάνω παράλληλη επισκεψιμότητα εντάσσεται στις πρόσθετες εργασίες..

Ο Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης Έργου εισηγήθηκε τον Ιανουάριο του 2002 προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας την τακτοποίηση του θέματος αυτού και το Δ.Σ. αποδέχτηκε την εισήγηση τον Φεβρουάριο του 2002. Έκτοτε, το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισηγήσεων του ανασκαφέα του χώρου κ. Χρ. Ντούμα, ως εκπροσώπου της Αρχαιολογικής Εταιρείας, όρισε περιόδους λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου σύμφωνα με τις προτάσεις του τελευταίου.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης είπε ότι οι μαχητικοί Παλαιστίνιοι πρέπει να περιμένουν την αντίδραση του Ισραήλ

Τεράστια έκρηξη συγκλόνισε την πόλη της Γάζας, δημιουργώντας ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού στον ουρανό.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες και τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, πρόκεται για νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ, με στόχο τους μαχητικούς Παλαιστίνιους και την υποδομή τους.

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνοι τραυματίστηκαν, όταν ισραηλινά ελικόπτερα έριξαν πύραυλο σε σχολείο που ελέγχεται από την μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Μια ώρα νωρίτερα, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν δύο κτίρια που χρησιμοποιούνται από τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ-Ακσά, στην πόλη Χαν Γιουνί.

Προηγουμένως έγινε γνωστό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκόπευσαν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά μαχητικών Παλαιστινίων που βάλλουν με ρουκέτες το Ισραήλ.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, ενέκρινε και νέες επιχειρήσεις «τις ερχόμενες ώρες και μέρες».

Τουλάχιστον τέσσερεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε δύο αυτοκίνητα στο ανατολικό μέρος της πόλης της Γάζας.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μέλη της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ , Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει σκληρά» στις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύουν μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κύριος Μοφάζ διέταξε παράλληλα να ενισχυθούν τα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα της Γάζας.

Οι επιδρομές, που άρχισαν πριν από τα ξημερώματα, είναι οι πρώτες επιθέσεις των Ισραηλινών από την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Γάζα.

Την Παρασκευή, μαχητικοί Παλαιστίνιοι έριξαν 30 ρουκέκες στην πόλη Σντερότ, τραυματίζοντας πέντε Ισραηλινούς.

Η Χαμάς λέει ότι οι ρουκέτες ήταν η δική της αντίδραση στην έκρηξη που έγινε κατά τη διάρκεια πορείας της Χαμάς.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα.

Το Ισραήλ, όμως, αρνείται ότι είχε σχέση με την έκρηξη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα η έκρηξη προκλήθηκε κατά λάθος από μέλη της Χαμάς που μετέφεραν εκρηκτικά σε περιοχή γεμάτη κόσμο.


Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο

Οι διοργανωτές αναμένουν ότι η προσέλευση θα είναι 100.000 άτομα

Χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον, ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Οι διοργανωτές αναμένουν 100.000 να λάβουν μέρος στην διαδήλωση, την πορεία και την συναυλία που θα γίνει κοντά στον Λευκό Οίκο και το Μνημείο της Ουάσιγκτον.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν πηγαίνει καλά και ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν.

Στην Ουάσιγκτον αντιδιαδήλωση έκαναν και οι υποστηρικτές της πολιτικής Μπους.

Αντιπολεμικές πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειεών, καθώς και στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον από διάφορες πολιτείες.

Οι διοργανωτές λένε ότι ήταν η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαμαρτυρία από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ που έγραφαν «Φέρτε πίσω τους Στρατιώτες Τώρα» και «ο Μπους είπε ψέμματα, χιλιάδες πέθαναν».

10.000 άτομα έκαναν αντιπολεμική πορεία στους δρόμους του Λονδίνου

«Πρέπει να ενδιαφερθούμε», είπε η 27χρονη Έρικα Μακρόσκι, που ταξίδευσε από την Αϊόνα με τη μητέρα της, για να λάβει μέρος στην πρώτη της αντιπολεμική διαδήλωση.

Ένας άλλος διαδηλωτής, ο 60χρονος Πολ Ράδερφοντ, είπε ότι είναι Ρεπουμπλικάνος και υποστηρίζει τον πρόεδρος Μπους σε όλα, εκτός από τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Ο προέδρος Μπους πρέπει να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος με τον πόλεμο και να φέρει τους στρατιώτες μας πίσω», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων, Ασοσιέτεντ Πρες.

Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε, με ραδιοφωνικό διάγγελμα, έκκληση στους Αμερικανούς να κάνουν υπομονή.

«Οι προσπάθειές μας στο Ιράκ και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, μεγαλύτερες θυσίες και συνεχή αποφασιστικότητα», είπε ο κ. Μπους.

Εν τω μεταξύ, διαδηλωτές κατά του πολέμου πραγματοποιούν πορεία στο Λος Άντζελες, το Σαν Φραντζίσκο, το Σιάτλ και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο Λονδίνο, 10.000 άτομα έκαναν πορεία στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου.

Οι οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ έλαβαν μέρος, μαζί με χιλιάδες άτομα, σε διαδήλωση στο κεντρικό Λονδίνο.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Τεράστια έκρηξη στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης είπε ότι οι μαχητικοί Παλαιστίνιοι πρέπει να περιμένουν την αντίδραση του Ισραήλ

Τεράστια έκρηξη συγκλόνισε την πόλη της Γάζας, δημιουργώντας ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού στον ουρανό.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες και τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, πρόκεται για νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ, με στόχο τους μαχητικούς Παλαιστίνιους και την υποδομή τους.

Προηγουμένως έγινε γνωστό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκόπευσαν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά μαχητικών Παλαιστινίων που βάλλουν με ρουκέτες το Ισραήλ.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, ενέκρινε και νέες επιχειρήσεις «τις ερχόμενες ώρες και μέρες».

Τουλάχιστον τέσσερεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε δύο αυτοκίνητα στο ανατολικό μέρος της πόλης της Γάζας.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μέλη της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ , Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει σκληρά» στις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύουν μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κύριος Μοφάζ διέταξε παράλληλα να ενισχυθούν τα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα της Γάζας.

Οι επιδρομές, που άρχισαν πριν από τα ξημερώματα, είναι οι πρώτες επιθέσεις των Ισραηλινών από την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Γάζα.

Την Παρασκευή, μαχητικοί Παλαιστίνιοι έριξαν 30 ρουκέκες στην πόλη Σντερότ, τραυματίζοντας πέντε Ισραηλινούς.

Η Χαμάς λέει ότι οι ρουκέτες ήταν η δική της αντίδραση στην έκρηξη που έγινε κατά τη διάρκεια πορείας της Χαμάς.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα.

Το Ισραήλ, όμως, αρνείται ότι είχε σχέση με την έκρηξη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα η έκρηξη προκλήθηκε κατά λάθος από μέλη της Χαμάς που μετέφεραν εκρηκτικά σε περιοχή γεμάτη κόσμο.


Εξασθενεί ο τυφώνας Ρίτα

Οι πυροσβέστες παλεύουν με τις φωτιές

Φανερή αρχίζει να γίνεται η έκταση της καταστροφής που προκάλεσε ο τυφώνας Ρίτα που έπληξε τις αμερικανικές ακτές.

Στις παράκτιες περιοχές της Λουζιάνας και του Τέξας, κτίρια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, θραύσματα και συντρίμια καλύπτουν τους δρόμους, ολόκληρες εκτάσεις είναι πλημμυρισμένες και πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα.

Το καταστροφικό πέρασμα της Ρίτας όμως δεν είναι τόσο μεγάλο όσο η ερείπωση που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, που βρίσκεται στο Τέξας, κάλεσε τα δύο εκατομμύρια άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές, να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από τον τυφώνα Ρίτα.

Ο τυφώνας άρχισε να εξασθενεί καθώς μετακινείτο προς την ενδοχώρα, η ταχύτητα των ανέμων έχει μειωθεί, αν και συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις.

Κατά την επέλαση του τυφώνα, καταρρακτώδες βροχές και άνεμοι που φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα έπληξαν τις παραλιακές πόλεις στις πολιτείες του Τέξας και της Λουϊζιάνα.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι οι σφοδρότεροι άνεμοι που περιβάλλουν το «μάτι» του τυφώνα έφτασαν στις ακτές στις 01.00 τοπική ώρα.

Οι πρώτες πόλεις που «ένοιωσαν» τη καταστροφική μανία του Ρίτα ήταν οι Σαμπίν Πας, στο Τέξας, και το Κάμερον στη Λουϊζιάνα.

Μετά την πρόσκρουση στις ακτές, ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, οπι οι καταρρακτώδεις βροχές, όμως, συνεχίζονται.

Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανατινάχθηκαν και πυρκαγιές ξέσπασαν καθώς έπεσε το ρεύμα.

Έως και ένα εκατομμύριο άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι βλάβες έχουν υποστεί τα διυλιστήρια πετρελαίου κοντά στο Μπονόντ και το Πορτ Άρθουρ.

Από άμεσο πλήγμα διέφυγαν το Χιούστον και το Γκάλβεστον, καθώς ο τυφώνας κινήθηκε ανατολικότερα της αρχικής του πορείας.

Εκ νέου, όμως, πλημμύρισε η Νέα Ορλεάνη.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:07 (Ώρα Λονδίνου)

Στον τελικό η Ελλάδα!

Πανηγυρισμοί μετά την ιστορική πρόκριση

Ένα βήμα πριν από το χρυσό μετάλλιο βρίσκεται η Ελλάδα, μετά τη νίκη - θρίλερ που σημείωσε επί της Γαλλίας στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ.

Οι παίκτες της Εθνικής, με την εμψύχωση των Ελλήνων φιλάθλων, κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό του Ευρωμπάσκετ μετά από 16 χρόνια.

Η νίκη κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα του πρώτου ημιτελικού του 34ου Ευρωμπάσκετ Ανδρών.

Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη κέρδισαν 67-66 τους Γάλλους.

Δραματικά ήταν τα τελευταία δευτερόλεπτα που βρήκαν την Εθνική μας να ανατρέπει ένα χαμένο φαινομενικά παιχνίδι, αφού έχανε με 7 πόντους, και να καταφέρνει το «ακατόρθωτο».

Την νίκη χάρισε ένα τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, 3 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα.

Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει αύριο στον τελικό τον νικητή του δεύτερου ημιτελικού ανάμεσα στη Γερμανία και την Ισπανία.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 16-14, 29-30, 44-45, 67-66.

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 10, Σπανούλης, Ζήσης 11, Φώτσης, Χατζηβρέττας 3 (1), Ντικούδης 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 7 (1), Παπαδόπουλος 15, Κακιούζης 3 (1).

ΓΑΛΛΙΑ: Ζελαμπάλ 7 (1), Ριγκοντό 6, Ζυλιάν 2, M. Πιετρίς 6 (2), Πάρκερ 20 (2), Φ. Πιετρίς 8, Σμιτ 2, Ντιό 14 (2), Βάις 1.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου)

Μάθε γιαγιά μου γράμματα

Τα παιδιά πιστεύεται ότι είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι των μεγάλων

Νεαρά άτομα και μικρά παιδιά καλούνται να αναλάβουν το ρόλο του δασκάλου για να μύήσουν τους ηλικιωμένους στις δυνατότητες του ίντερνετ.

Η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ΒΤ, εορτάζει την 24 Σεπτεμβρίου ζητώντας από τα παιδιά να γίνουν «δάσκαλοι» των μεγάλων.

Η εταιρεία πιστεύει ότι τα παιδιά είναι στην καλύτερη θέση για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό των ηλικιωμένων από τον κόσμο του διαδικτύου.

Μέχρι το 2025, σύμφωνα με την BT, 23 εκατομμύρια άτομα μπορεί να χάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το ίντερνετ.

Ένας ειδικός δικτυακός τόπος έχει εγκαινιαστεί, με συμβουλές και δραστηριότητες που θα δείξει στα παιδιά πώς να βοηθήσουν τους παπούδες και τις γιαγιάδες τους να επωφεληθούν από το ίντερνετ.

«Καθώς το διαδίκτυο γίνεται το επικοινωνιακό εργαλείο επιλογής για στοιχειώδεις υπηρεσίες, όπως τις ιατρικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση, όσοι αποκλείονται από τον ψηφιακό χώρο θα είναι σε μειονεκτική θέση στην πρόσβαση υπηρεσιών και πληροφόρησης», είπε ο Μάικ Χιούζ, επικεφαλής της υπηρεσίας ψηφιακής ενσωμάτωσης της BT.

Οι έρευνες της BT έδειξαν ότι το ένα τρίτο των γονέων και των παππούδων και γιαγιάδων που χρησιμοποίησαν το ίντερνετ το έκαναν μετά από παρότρυνση ενός παιδιού ηλικίας από 13 έως 16 ετών.

Αλλά και τα μικρότερα παιδιά αποδεικνύονται καταπληκτικοί δάσκαλοι.

Το 20% των μεγάλων που έμαθαν κάτι καινούργιο στη χρήση του ίντερνετ το έμαθαν από ένα παιδί ηλικίας από 5 έως 8 ετών.

«Είναι καταπληκτικό να βλέπειες τις γενιές να ενώνονται μέσα από την τεχνολογία», είπε ο κ. Χιούζ.

«Ενισχύει το ηθικό των νεαρών ατόμων, καθώς αναλαμβάνουν τον ρόλο του δασκάλου και του καθοδηγητή, ενώ το ίντερνετ ανοίγει για την τρίτη γενιά έναν ολόκληρο νέο κόσμο, με ασχολίες και ενδιαφέροντα».

«Θα μπορούν να έρχονται τακτικά σε επαφή με φίλους και την οικογένειά τους, ενώ, φυσικά, αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις κάτι καινούργιο».


Εξασθενεί ο τυφώνας Ρίτα

Οι πυροσβέστες παλεύουν με τις φωτιές

Φανερή αρχίζει να γίνεται η έκταση της καταστροφής που προκάλεσε ο τυφώνας Ρίτα που έπληξε τις αμερικανικές ακτές.

Στις παράκτιες περιοχές της Λουζιάνας και του Τέξας, κτίρια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, συντρίμια καλύπτουν τους δρόμους, ολόκληρες εκτάσεις είναι πλημμυρισμένες και πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα.

Ο τυφώνας εξασθενεί καθώς μετακινείται προς την ενδοχώρα, η ταχύτητα των ανέμων έχει μειωθεί, αν και συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις.

Κατά την επέλαση του τυφώνα, καταρρακτώδες βροχές και άνεμοι που φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα έπληξαν τις παραλιακές πόλεις στις πολιτείες του Τέξας και της Λουϊζιάνα.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι οι σφοδρότεροι άνεμοι που περιβάλλουν το «μάτι» του τυφώνα έφτασαν στις ακτές στις 01.00 τοπική ώρα.

Οι πρώτες πόλεις που «ένοιωσαν» τη καταστροφική μανία του Ρίτα ήταν οι Σαμπίν Πας, στο Τέξας, και το Κάμερον στη Λουϊζιάνα.

Μετά την πρόσκρουση στις ακτές, ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, οπι οι καταρρακτώδεις βροχές, όμως, συνεχίζονται.

Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανατινάχθηκαν και πυρκαγιές ξέσπασαν καθώς έπεσε το ρεύμα.

Έως και ένα εκατομμύριο άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι βλάβες έχουν υποστεί τα διυλιστήρια πετρελαίου κοντά στο Μπονόντ και το Πορτ Άρθουρ.

Από άμεσο πλήγμα διέφυγαν το Χιούστον και το Γκάλβεστον, καθώς ο τυφώνας κινήθηκε ανατολικότερα της αρχικής του πορείας.

Εκ νέου, όμως, πλημμύρισε η Νέα Ορλεάνη.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινή επιδρομή σκοτώνει μαχητικούς Παλαιστίνιους

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης είπε ότι οι μαχητικοί Παλαιστίνιοι πρέπει να περιμένουν την αντίδραση του Ισραήλ

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε δύο αυτοκίνητα στο ανατολικό μέρος της πόλης της Γάζας.

Οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν μέλη της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ , Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει σκληρά» στις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύουν μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κύριος Μοφάζ διέταξε παράλληλα να ενισχυθούν τα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα της Γάζας.

Οι επιδρομές, που άρχισαν πριν από τα ξημερώματα, είναι οι πρώτες επιθέσεις των Ισραηλινών από την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Γάζα.

Την Παρασκευή, μαχητικοί Παλαιστίνιοι έριξαν 30 ρουκέκες στην πόλη Σντερότ, τραυματίζοντας πέντε Ισραηλινούς.

Η Χαμάς λέει ότι οι ρουκέτες ήταν η δική της αντίδραση στην έκρηξη που έγινε κατά τη διάρκεια πορείας της Χαμάς.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα.

Το Ισραήλ, όμως, αρνείται ότι είχε σχέση με την έκρηξη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα η έκρηξη προκλήθηκε κατά λάθος από μέλη της Χαμάς που μετέφεραν εκρηκτικά σε περιοχή γεμάτη κόσμο.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:48 (Ώρα Λονδίνου)

Τούρκοι διαδηλώνουν στο συνέδριο για τους Αρμενίους

Η φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης παραμένει σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία

Εκατοντάδες Τούρκοι εθνικιστές διαδηλώνουν έξω από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Μπίγκλι, στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο για την γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και αποδοκίμαζαν τους συνέδρους την ώρα που έμπαιναν στο κτίριο.

Το διήμερο συνέδριο θα άρχιζε την Παρασκευή, στο κρατικό πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, αλλά τη διεξαγωγή του απαγόρευσε απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.

«Η προδοσία δεν θα μείνει ατιμώρητη» και «αυτή είναι η Τουρκία, αν σας αρέσει», φώναζαν οι διαδηλωτές.

«Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα ξένο ψέμα», έγραφε ένα μεγάλο πανώ, που κρατούσαν μέλη του αριστερού Κόμματος των Εργατών.

Σφραγισμένα στόματα

Επί δεκαετίες, οι Αρμένιοι ζητούν να αναγνωριστούν ως γενοκτονία οι μαζικές σφαγές των Αρμενίων από την Τουρκία, την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους.

Τουρκικό δικαστήριο ματαίωσε τη διεξαγωγή του συνεδρίου στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μετά από παράπονα εθνικιστών που λένε ότι οι ιστορικοί οι οποίοι κάνουν λόγο για γεγοκτονία είναι «προδότες».

Αν έχουμε εμπιστοσύνη στα πιστεύω μας, δεν πρέπει να φοβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης

Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός της Τουρκίας

Οι ιστορικοί αμφισβητούν την επίσημη τουρκική εκδοχή, που μιλά για πολύ μικρότερο αριθμό σφαγών και αποδίδει τις μαζικές απώλειες των Αρμενίων στη πολιτική αναταραχή κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους και πολλοί Τούρκοι.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε συγκινησιακές σκηνές στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Φοιτητές έκλεισαν τα στόματά τους με κολλητικές ταινίες, την ώρα που μικρές ομάδες εθνικιστών συγκεντρώθηκαν για να καταδικάσουν το συνέδριο.

Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Μπίγκλι παρενέβη «στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και της σκέψης», είπε ο πρόεδρός του, Αϊντίν Ουγκούρ.

Καταδίκη από Ερντογάν και ΕΕ

Κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση του δικαστηρίου που «σκιάζει την διαδικασία εκδημοκρατισμού και τις ελευθερίες», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν έχουμε εμπιστοσύνη στα πιστεύω μας, δεν πρέπει να φοβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης», είπε ο κ. Ερντογάν.

Η κοινοτική επίτροπος για τη διεύρυνση, Κριστίνα Νάγκι, είπε ότι οι Βρυξέλλες καταδικάζουν τις προσπάθειες του δικαστηρίου «να εμποδίσει την τουρκική κοινωνία να συζητήσει την ιστορία της».

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ως μη δημοκρατική.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ απέδωσε την ακύρωση του συνεδρίου σε «δυνάμεις εντός και εκτός της Τουρκίας» που όπως είπε «επιχειρούν να κλείσουν στην Τουρκία το δρόμο προς την 3η Οκτωβρίου» δηλαδή την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου, το θέμα απειλεί να λάβει διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος που παραδοσιακά στηρίζει τις σκληρές θέσεις του κεμαλικού κατεστημένου.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκανε λόγο για «νέα πρόκληση» λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν είχε χαρακτηρίσει πρόκληση και τη δικαστική δίωξη του γνωστού συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ο οποίος αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Παμούκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών χρόνων.

Στο συνέδριο, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου θα συμμετείχαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους Τούρκους ιστορικούς και ακαδημαϊκούς όπως ο Μουράτ Μπελγκέ και ο Σερίφ Μάρντιν.

Το πρώτο προγραμματισμένο συνέδριο ακυρώθηκε ύστερα από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αν και αρκετές εφημερίδες έκαναν τότε λόγο για παρέμβαση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου)

Στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι για την Σαντορίνη

Στον εισαγγελέα Νάξου θα οδηγηθούν αύριο οι τρεις υπεύθυνοι του έργου κατασκευής του στεγάστρου στον Αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Σαντορίνης το οποίο κατέρρευσε χθες το μεσημέρι.

Από την κατέρρευση έχασε τη ζωή του ένας Βρετανός τουρίστας και τραυματίστηκαν άλλα επτά άτομα

Οι τραυματίες είναι έξι αλλοδαποί τουρίστες, από τους οποίους οι πέντε είναι τραυματισμένοι σοβαρά, και ένας Έλληνας,.

Χθες το βράδυ συνελήφθησαν στη Σαντορίνη ο μηχανικός-ηλεκτρολόγος Διαμαντής Δεληγιάννης και ο πολιτικός μηχανικός Θανάσης Σακελλαρόπουλος.

Σήμερα συνελήφθη στο αεροδρόμιο του νησιού την ώρα που έφτασε από την Αθήνα και ο επιβλέπων μηχανικός της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει το έργο Παύλος Τομπακίδης.

Αναζητείται επίσης και ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Φυντικίδης που επέβλεπε τις εργασίες από πλευράς της Αρχαιολογικής εταιρείας.

Στις 10.30 το πρωί έφυγε με το πλοίο Ρομίλντα η σορός του 46χρονου Βρετανού, Ρίτσαρντ Τζορτζ Ντένιον, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός χθες το βράδυ από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η σορός του άτυχου τουρίστα θα μεταφερθεί αεροπορικώς στη Βρετανία.

Η φίλη του, Σίλα Τζένγκις, 51 ετών, εξήλθε από το Κέντρο Υγείας, όπου είχε μεταφερθεί.

Ένας ακόμη Έλληνας που είχε τραυματιστεί έφυγε από το κέντρο υγείας Σαντορίνης μετά τις πρώτες βοήθειες ενώ με C - 130 μεταφέρθηκαν από χθες στην Αθήνα οι υπόλοιποι πέντε τραυματίες.

Πρόκειται για τους αμερικανούς υπηκόους, Πιρς Μπούρελ Τάλμποτ Κρόζμπι, 29 ετών, και τη φίλη του Βανέσα Μαρί Φαράχ Ντερ Καλούζντιαν, επίσης 29 ετώ, που νοσηλεύονται στο ΚΑΤ, τους Σλοβάκους Σλαβομίρ Πατόπστου, 27 ετών, και Τζούλια Σοντόροβα, 30 ετών, καθώς και τη Γερμανίδα Νικόλ Ανίτα Κόνινγκ 31 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας.

Η προανάκριση για την τραγωδία συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας ενώ ξεκίνησε ήδη έρευνα από την επιτροπή πραγματογνωμόνων για να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης του στεγάστρου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αστοχία υλικού ή κάποιο λάθος στα υποστυλώματα τα οποία υποχώρησαν από το βάρος .

Συγκρότηση επιτροπής

Η συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστύχημα στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Θήρας, αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτισμού, Πέτρο Τατούλη.

Κατά την κατάρρευση του υψηλής τεχνολογίας στεγάστρου έχασε τη ζωή του ένας Βρετανός τουρίστας και τραυματίστηκαν 6 άτομα.

Το στέγαστο, που δεν έχει παραδοθεί ακόμη στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι βιοκλιματικό και βραβευμένο.

Στη στέγη έχει προβλεφθεί στρώμα φυτεμένου χώματος, ούτως ώστε το τοπίο να επανέλθει στην αρχική του μορφή, όπως ήταν πριν από την ανασκαφή.

To υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την βαθύτατη λύπη του υπουργού Πέτρου Τατούλη, που μετέβη χθες στον τόπο του δυστυχήματος.

Μετά την επιστροφή του στο υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Τατούλης συγκάλεσε σύσκεψη κατά την οποία αποφασίστηκε:

- Η συγκρότηση Επιτροπής από αρμόδια στελέχη του ΥΠΠΟ και από εκπροσώπους του ΕΜΠ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία θα ερευνήσει σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος και θα εκδώσει σχετικό πόρισμα

- Η άμεση διακοπή της λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου

- Η κατάθεση έκθεσης σχετικά με το συμβάν εκ μέρους της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ως φορέα υλοποίησης του έργου

- Το Υπουργείο Πολιτισμού να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες νοσηλείες και φροντίδας των τραυματιών.

To ιστορικό του έργου

Όσον αφορά το ιστορικό του έργου, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κάλυψη του αρχαιολογικού χώρου με ενιαίο στέγαστρο κρίθηκε αναγκαία από την έναρξη κιόλας της ανασκαφής στο Ακρωτήρι της Θήρας, το 1967.

Αυτή η ανάγκη ώθησε τον ανασκαφέα Καθηγητή Σπ. Μαρινάτο να προχωρήσει στην κάλυψη του ανασκαπτόμενου χώρου με ενιαίο στέγαστρο.

Το παλιό εκείνο στέγαστρο από Dexion λειτούργησε αποτελεσματικά για αρκετά χρόνια, αλλά στη δεκαετία του 90 κρίθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθεί, αφενός διότι είχε διαβρωθεί από το «εχθρικό» περιβάλλον (ηφαιστειακά υλικά σε συνδυασμό με την αλμύρα της θάλασσας) και αφετέρου διότι η επικάλυψη με φύλλα αμιαντοτσιμέντου είναι αντίθετη πλέον με τη νομοθεσία ως ανθυγιεινή.

Από αρχαιολογικής απόψεως, η προκαταρκτική μελέτη του έργου εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 1996. Το έργο έχει λάβει οικοδομική άδεια τον Φεβρουάριο του 2001.

Η μελέτη αποτελούσε συνέχεια του βραβευθέντος Ερευνητικού Προγράμματος «ASPIRE» (Archaeological Sites Protection Implementing Renewable Energies), ως πρωτότυπη και καινοτομική παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο με χρήση ήπιων μορφών ενέργειας.

Ο φέρων οργανισμός του νέου στεγάστρου είναι μεταλλικός από χάλυβα, κατά το πλείστον ανοξείδωτο υψηλής αντοχής, με πρόβλεψη για φορτίο 15 εκ. θηραϊκής γης, με πρόσθετο φορτίο εμποτισμού από όμβρια ύδατα.

Η επικάλυψη με θηραϊκή γη είχε προβλεφθεί αφενός για την αποκατάσταση τον τοπίου και αφετέρου για να εξασφαλισθεί με ήπια και οικολογικά μέσα η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών του εσωτερικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται περί ενός εξαιρετικά πολύπλοκου έργου από πάσης απόψεως, δεδομένου μάλιστα ότι κατά τις εκσκαφές των φρεάτων των πασσάλων θεμελίωσης βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία απαίτησαν μεγάλη και χρονοβόρα ανασκαφική εργασία.

Ως εκ τούτου, το πλήθος των εμπλεκομένων επιστημόνων στην πραγματοποίηση του έργου είναι πολύ μεγάλο.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με υπεύθυνο εκ μέρους της τον ομότιμο καθηγητή. Αρχαιολογίας κ. Χρίστο Ντούμα, Διευθυντή των ανασκαφών. Η Αρχαιολογική εταιρεία ανέθεσε την αρχική μελέτη σε σύμπραξη τεχνικών γραφείων, με συντονιστή τον αρχιτέκτονα κ. Ν. Φιντικάκη.

Η κατασκευή του έργου ανατέθηκε επίσης από την Αρχαιολογική Εταιρεία μετά από διαγωνισμό στην κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών J and P Ιωάννου και Παρασκευαϊδης (ΕΛΛΑΣ) ΑΤΕ, Κ/Ξ ΑΒΑΞ ΑΕ, ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε., IMPREGILO SpA. Το νέο στέγαστρο άρχισε να κατασκευάζεται το Νοέμβριο του 1999.

Το έργο είχε ενταχθεί στο Β ΚΠΣ τον Ιούλιο του 1998 με ποσό 3.713,6 εκατομμύρια δρχ (10,9 εκ.). Τελικώς, από το Β ΚΠΣ διατέθηκαν 3.513 εκατομμύρια δρχ (10,31 εκ ) για την πρώτη φάση του έργου. Η Β΄φάση, ύψους 10.271.460, εντάχθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2001 στο Γ΄ ΚΠΣ ως έργο γέφυρα, αλλά απεντάχθηκε τον Ιούλιο του 2004 για διαδικαστικούς λόγους και η δαπάνη καλύφθηκε από εθνικούς πόρους.

Στη σύμβαση υπήρχε ρήτρα ότι Ο ανάδοχος θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου καθόλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου με τη δημιουργία ειδικών διαδρομών ανάλογα με τις ανάγκες του έργου και του εργοδότη. Αυτό θα γίνεται με προηγούμενη έγγραφη εντολή του Τεχνικού Συμβούλου Διοίκησης Έργου και ρυθμίζεται η επιπλέον αμοιβή του Αναδόχου. Στο ίδιο άρθρο της Σύμβασης αναφέρεται ότι στην επιπλέον αυτή αμοιβή «περιλαμβάνονται και οι δαπάνες ασφαλιστικής κάλυψης των επισκεπτών». Η παραπάνω παράλληλη επισκεψιμότητα εντάσσεται στις πρόσθετες εργασίες..

Ο Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης Έργου εισηγήθηκε τον Ιανουάριο του 2002 προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας την τακτοποίηση του θέματος αυτού και το Δ.Σ. αποδέχτηκε την εισήγηση τον Φεβρουάριο του 2002. Έκτοτε, το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισηγήσεων του ανασκαφέα του χώρου κ. Χρ. Ντούμα, ως εκπροσώπου της Αρχαιολογικής Εταιρείας, όρισε περιόδους λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου σύμφωνα με τις προτάσεις του τελευταίου.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:32 (Ώρα Λονδίνου)

Να συμμορφωθεί η Άγκυρα

Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προϋπόθεση την πλήρη συμμόρφωση της Άγκυρας με τα ευρωπαικά κριτήρια και προαπαιτούμενα, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

Ο κ. Βαληνάκης, συναντήθηκε χθες στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ και τον βοηθό υφυπουργό Ματ Μπρίζα.

Μετά τις συνομιλίες ο κ Βαληνάκης δήλωσε συζητήθηκε και η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει αυτό που ήταν κάποτε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης να μεταμορφωθεί σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά. Πάνω σ' αυτό τον στόχο εργαζόμαστε και πιστεύω ότι και οι ΗΠΑ έχουν το ίδιο συμφέρον, δηλαδή να μετατραπεί αυτή η περιοχή σε μια ζώνη συνεργασίας, ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βαληνάκης κάλεσε την Άγκυρα να συμμορφωθεί πλήρως με τα κοινοτικά κριτήρια.

«Συζητήσαμε φυσικά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δική μας θέση είναι ότι η πλήρης συμμόρφωση σημαίνει και πλήρη ένταξη, και πιστεύουμε ότι για να γίνει στο τέλος η Τουρκία μέλος της ΕΕ θα πρέπει - βεβαίως - να έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από πλευράς της ΕΕ».

Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκε και το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

«Συζητήθηκε και το θέμα του ονόματος, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Εμείς εξηγήσαμε τις θέσεις μας, που είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ως βάση των διαπραγματεύσεων την πρόταση που έκανε ο κ. Νίμιτς τον περασμένο Μάρτιο. Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό θθα πρέπει να λυθεί μέσα από μια αμοιβαί αποδεκτή λύση που βοηθήσει και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων».


Τραγωδία στη Σαντορίνη

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νταλίκες... υψηλού κινδύνου στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ελλάς - Γαλλία νέα συμμαχία - Αναβαθμίζεται η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 45.000 κατασχετήρια αυτοκινήτων το χρόνο! Τα δάνεια πνίγουν τους Έλληνες - Παράνομους και καταχρηστικούς κρίνουν τους όρους οι καταναλωτές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατρός σε κάθε σπίτι - Αποκάλυψη Το υπ. Υγείας αναβαθμίζει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Η ΑΥΓΗ: Τραγωδία στη Σαντορίνη - Ένας νεκρός και έξι τραυματίες - Κατέρρευσε το πανάκριβο στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπορείς να μας πεις κ. Καραμανλή τι φόρους έχουν πληρώσει οι Αγγελοπουλαίοι;

Άνω - Κάτω: Κλέβουν τον κόσμο - Αεριτζίδικες εταιρίες δεν κόβουν ούτε τιμολόγια.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Έγκλημα στη Σαντορίνη - Ο χώρος των ανασκαφών έγινε νεκροταφείο - Τουλάχιστον ένας νεκρός και έξι τραυματίες - Το υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε την εισήγηση των αρχαιολόγων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα εθελούσια στην Εθνική Τράπεζα - Τα σχέδια της διοίκησης για αναμόρφωση του τραπεζικού χάρτη.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Μαϊμού» αγροτικά σεμινάρια ενώ το κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ παραμένει αναξιοποίητο επιτήδειοι καρπώθηκαν χρήματα.

ΕΘΝΟΣ: Λεωφορείον ο φόβος - Ολόκληρο το πόρισμα εμπειρογνωμόνων του Υπ. Μεταφορών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο Παρίσι χωρίς να βρει... τον μπάρμπα του - Επαναβεβαίωσαν το Ελλάς - Γαλλία συμμαχία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βιβλίο - φωτιά από Σημίτη! Φόβος και τρόμος στη Χαριλάου Τρικούπη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χωρίς σήμα μένουν τα κινητά - Η αντιπαράθεση των εταιριών με τους τοπικούς φορείς «γκρεμίζει» τις κεραίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αργία έργων - Έρευνα: Ένα χρόνο μετά την αλλαγή τρόπου ανάθεσης.

ΕΞΠΡΕΣ: Στόχος οι μεγάλοι οφειλέτες - Εν όψει των τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων χρεών 3,8 δισ. ευρώ.

ΕΣΤΙΑ: Οι λαοί θέλουν τολμηρούς ηγέτες - Μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

ESPRESSO: Τα SEXY πλάνα που δίχασαν Βίσση Τατιάνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κυβερνητική «Βαβέλ» - Η Ολυμπιακή και οι ΔΕΚΟ διαταράσσουν την (ήδη εύθραυστη) συνοχή του κυβερνώντος κόμματος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κατέρρευσε το στέγαστρο στο Ακρωτήρι Θήρας.

ΚΕΡΔΟΣ: Ναυαγεί το φθηνό φοιτητικό Internet - Εκτεθειμένη η κυβέρνηση από την εξαγγελία.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Υδροσίφουνες απειλούν να «ρουφήξουν» το Αιγαίο - Μετά από 3.000 χρόνια ανοίγει και πάλι ο ομηρικός ασκός του Αιόλου.

Ο ΛΟΓΟΣ: Συνάντηση με... ευρωτουρκικό μενού - Σιράκ - Καραμανλής στο Παρίσι.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τι λέει η Ντόρα για τις ρουκέτες του Μητσοτάκη - Συνέντευξη στον Ν. Κακαουνάκη.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αύξηση εξαγωγών μειώνει το εμπορικό έλλειμμα.

ΤΑ ΝΕΑ: Επανάσταση με δωρεάν τηλεφωνήματα - Αρκεί μία σύνδεση στο Ίντερνετ.

Η ΝΙΚΗ: Εμφύλιος υπουργών - Ο πρωθυπουργός αδυνατεί να συντονίσει την κυβέρνηση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλημμύρες εμπαιγμού από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Αθωράκιστη η Αττική και η χώρα συνολικά.

TRAFFIC NEWS: Νέο σίριαλ με αποκλήρωση του Γιάννη Παπαμιχαήλ - Εμφανίστηκε και δεύτερη διαθήκη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καραμανλής με γαλλική στρατηγική... αλλά, ο Αλογοσκούφης στην Ουάσιγκτον, με αμερικανική τακτική, συζητά για Ολυμπιακή και επενδυτικές συνεργασίες.

Η ΧΩΡΑ: Τα όρια για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης - Διέξοδος για 100.000 εγκλωβισμένους πολίτες.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Ο Ρίτα «σφυροκοπά» τις αμερικανικές ακτές

Οι πυροσβέστες παλεύουν με τις φωτιές

Ο τυφώνας Ρίτα έπληξε τις αμερικανικές ακτές στα σύνορα της Λουζιάνας και του Τέξας.

Καταρρακτώδες βροχές και άνεμοι που φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα χτυπούν τις παραλιακές πόλεις στις πολιτείες του Τέξας και της Λουϊζιάνα.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι οι σφοδρότεροι άνεμοι που περιβάλλουν το «μάτι» του τυφώνα έφτασαν στις ακτές στις 01.00 τοπική ώρα.

Οι πρώτες πόλεις που «ένοιωσαν» τη καταστροφική μανία του Ρίτα ήταν οι Σαμπίν Πας, στο Τέξας, και το Κάμερον στη Λουϊζιάνα.

Μετά την πρόσκρουση στις ακτές, ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, οπι οι καταρρακτώδεις βροχές, όμως, συνεχίζονται.

Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανατινάχθηκαν και πυρκαγιές ξέσπασαν καθώς έπεσε το ρεύμα.

Έως και ένα εκατομμύριο άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι βλάβες έχουν υποστεί τα διυλιστήρια πετρελαίου κοντά στο Μπονόντ και το Πορτ Άρθουρ.

Από άμεσο πλήγμα διέφυγαν το Χιούστον και το Γκάλβεστον, καθώς ο τυφώνας κινήθηκε ανατολικότερα της αρχικής του πορείας.

Εκ νέου, όμως, πλημμύρισε η Νέα Ορλεάνη.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκίνησε το συνέδριο για το «Αρμενικό»

Το συνέδριο δίχασε τη κοινή γνώμη στη Τουρκία

Μετά από δυο αναβολές ξεκίνησε στη Κωνσταντινούπολη στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Μπίγκλι το επιστημονικό συνέδριο για τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τουρκικό δικαστήριο είχε νωρίτερα απαγορεύσει σε δυο πανεπιστήμια να διοργανώσουν το συνέδριο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από την τουρκική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ως μη δημοκρατική.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ απέδωσε την ακύρωση του συνεδρίου σε «δυνάμεις εντός και εκτός της Τουρκίας» που όπως είπε «επιχειρούν να κλείσουν στην Τουρκία το δρόμο προς την 3η Οκτωβρίου» δηλαδή την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου, το θέμα απειλεί να λάβει διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος που παραδοσιακά στηρίζει τις σκληρές θέσεις του κεμαλικού κατεστημένου.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκανε λόγο για «νέα πρόκληση» λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν είχε χαρακτηρίσει πρόκληση και τη δικαστική δίωξη του γνωστού συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ο οποίος αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Παμούκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών χρόνων.

Στο συνέδριο, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου θα συμμετείχαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους Τούρκους ιστορικούς και ακαδημαϊκούς όπως ο Μουράτ Μπελγκέ και ο Σερίφ Μάρντιν.

Το πρώτο προγραμματισμένο συνέδριο ακυρώθηκε ύστερα από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αν και αρκετές εφημερίδες έκαναν τότε λόγο για παρέμβαση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Καμπανάκι» για το πετρέλαιο

Επενδύσεις στον τομέα ζητά ο G7

Οι υπουργοί Οικονομικών του Ομίλου των 7 πλέον ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη (G 7) προειδοποίησαν ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Οι υπουργοί στη συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον κάλεσαν τις πετρελαϊκές εταιρείες και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να κάνουν περισσότερες επενδύσεις για να αυξηθεί η προσφορά πετρελαίου.

Ζήτησαν να αυξηθεί η ικανότητα διύλισης του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα απηύθυναν έκκληση για μεγαλύτερες επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δυο χρόνια. Παρ όλα αυτά οι επιπτώσεις της αύξησης ήταν περιορισμένες στη παγκόσμια οικονομία.

Όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη τονίσει ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί ένα παράγοντα για την οριακή μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Παράλληλα έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο δυσμενέστερων επιπτώσεων εάν παρατηρηθούν προβλήματα στη διάθεση του πετρελαίου στη παγκόσμια αγορά.

Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται ότι συμφωνούν οι υπουργοί του Ομίλου των 7.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Σνόου δήλωσε ότι εάν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου συνεχισθούν τότε «αναμένουμε αρνητικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης».

Το ενδεχόμενο προβλημάτων στη διάθεση του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υπογραμμίζεται από το προσωρινό κλείσιμο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Κόλπο του Μεξικού λόγω των τυφώνων.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Έξαρση της βίας στη Γάζα

Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ , Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει σκληρά» στις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύουν μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κύριος Μοφάζ διέταξε παράλληλα να ενισχυθούν τα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα της Γάζας.

Νωρίτερα ισραηλινά ελικόπτερα έβαλαν με πυραύλους κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας τραυματίζοντας τουλάχιστον δυο ανθρώπους.

Πρόκειται για την πρώτη επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα μετά την στρατιωτική αποχώρηση του.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι στόχοι της επιδρομής ήταν αποθήκες όπλων και ότι πραγματοποιήθηκε ως αντίποινο στην επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν Παλαιστίνιοι κατά της πόλης Σντερότ τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό πάνω από 30 ρουκέτες έπληξαν περιοχές κοντά στη πόλη.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την έκρηξη σε διαδήλωση της Χαμάς στη Γάζα κατά την οποία τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την έκρηξη και ανακοίνωσε ότι θα πάρει εκδίκηση.

Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η έξαρση της βίας στη περιοχή γίνεται δέκα μέρες μετά τη στρατιωτική αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ρίτα «σφυροκοπά» τις αμερικανικές ακτές

Μεγάλη πυρκαγιά στο Γκάλβεστον

Ο τυφώνας Ρίτα άρχισε να πλήττει τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταρρακτώδες βροχές και άνεμοι που φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα χτυπούν τις παραλιακές πόλεις στις πολιτείες του Τέξας και της Λουϊζιάνα.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι οι σφοδρότεροι άνεμοι που περιβάλλουν το «μάτι» του τυφώνα έφτασαν στις ακτές στις 01.00 τοπική ώρα.

Οι πρώτες πόλεις που «ένοιωσαν» τη καταστροφική μανία του Ρίτα ήταν οι Σαμπίν Πας στο Τέξας και το Κάμερον στη Λουϊζιάνα.

Στη πόλη Γκάλβεστον του Τέξας ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές καθώς το «μάτι» του τυφώνα κατευθύνεται προς τις πόλεις Πορτ 'Αρθουρ και Μπίαμοντ όπου υπάρχουν μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου.

Δυο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για την ενδοχώρα.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους στο χειρότερο σενάριο 5,5 εκατομμύρια Τεξανοί θα επηρεασθούν από τον τυφώνα και η πόλη του Πορτ Άρθουρ θα πλημμυρίσει.

Εν τω μεταξύ νέες πλημμύρες υπέστη η Νέα Ορλεάνη στη Λουϊζιάνα από το πέρασμα του Ρίτα.

Τα νερά πέρασαν από ένα αντιπλημμυρικό ανάχωμα που είχε πρόχειρα επιδιορθωθεί μετά το χτύπημα του Κατρίνα τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές μεγάλες περιοχές των ανατολικών διαμερισμάτων της πόλης πλημμύρισαν καθώς η στάθμη του νερού ξεπερνά το ένα μέτρο.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκίνησε το συνέδριο για το «Αρμενικό»

Το συνέδριο δίχασε τη κοινή γνώμη στη Τουρκία

Μετά από δυο αναβολές ξεκίνησε στη Κωνσταντινούπολη στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Μπίγκλι το επιστημονικό συνέδριο για τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τουρκικό δικαστήριο είχε νωρίτερα απαγορεύσει σε δυο πανεπιστήμια να διοργανώσουν το συνέδριο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από την τουρκική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ως μη δημοκρατική.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ απέδωσε την ακύρωση του συνεδρίου σε «δυνάμεις εντός και εκτός της Τουρκίας» που όπως είπε «επιχειρούν να κλείσουν στην Τουρκία το δρόμο προς την 3η Οκτωβρίου» δηλαδή την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου, το θέμα απειλεί να λάβει διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος που παραδοσιακά στηρίζει τις σκληρές θέσεις του κεμαλικού κατεστημένου.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκανε λόγο για «νέα πρόκληση» λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν είχε χαρακτηρίσει πρόκληση και τη δικαστική δίωξη του γνωστού συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ο οποίος αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Παμούκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών χρόνων.

Στο συνέδριο, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου θα συμμετείχαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους Τούρκους ιστορικούς και ακαδημαϊκούς όπως ο Μουράτ Μπελγκέ και ο Σερίφ Μάρντιν.

Το πρώτο προγραμματισμένο συνέδριο ακυρώθηκε ύστερα από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αν και αρκετές εφημερίδες έκαναν τότε λόγο για παρέμβαση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Επιστρέφει ο εφιάλτης»

Με τίτλο «η κυκλοφοριακή συμφόρηση παγιδεύει πάνω από ένα εκατομμύριο που τρέπονται σε φυγή από την οργή του Ρίτα», οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν εκτεταμένα για την αγωνία των κατοίκων του Τέξας που ψάχνοντας διέξοδο στην ενδοχώρα έχουν «εγκλωβισθεί» στις οδικές αρτηρίες έχουν «ξεμείνει» από βενζίνη ή μηχανικές βλάβες.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «δυστυχώς θα βρούμε μπροστά μας και άλλες Κατρίνες και Ρίτες».

Σημειώνει ότι οι επιστήμονες «όλο και περισσότερο» αποδέχονται ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την «μεγαλύτερη ένταση των τυφώνων».

«Βραχυπρόθεσμα οι δυο τυφώνες» -συνεχίζει το σχόλιο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς « βοήθησαν στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης της γης με τις επιπτώσεις που είχαν στην αγορά ενέργειας οδηγώντας στα ύψη τη τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

«Μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν εάν καταφέρουν να πείσουν τους Αμερικανούς ότι χρειάζεται να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για να περιορισθεί η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων», επισημαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Τα πρώτα θύματα καθώς επιστρέφει ο εφιάλτης», ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς (Times) που αναφέρεται στην έκρηξη λεωφορείου που μετέφερε ηλικιωμένους μακριά από τις επικίνδυνες περιοχές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι.

Επιθέσεις στο Λονδίνο

Η Γκάρντιαν (Guardian) αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της σε ένα από τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων του Ιουλίου στο Λονδίνο.

Στη πρώτη της συνέντευξη η Μαρτίν Ράιτ που έχασε τα πόδια της στην επίθεση στο σταθμό του Ολτγκέιτ εξιστορεί τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο βαγόνι, το σοκ από την ανακοίνωση των γιατρών ότι έχασε τα πόδια της και τη μάχη που δίνει για να ξαναφτιάξει τη ζωή της.

Ιράκ

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται στην κατάθεση ψυχής ενός πρώην Αμερικανού στρατιώτη που πολέμησε στο Ιράκ.

Ο Χαρτ Βίγκες που δήλωσε «αντιρρησίας συνείδησης» και εγκατέλειψε τον αμερικανικό στρατό λέει ότι δεν «γνωρίζει πόσους αθώους σκότωσε». «Στην Βαγδάτη πέρασα μέρες που δεν θέλω να θυμάμαι», λέει ο Βίγκες που ζητά από τον πρόεδρο Μπους να διατάξει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Η Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι η υποστήριξη προς το πόλεμο στο Ιράκ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία «βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που θα δοθεί στη δημοσιότητα το Σάββατο - συνεχίζει η εφημερίδα το 57% των Βρετανών ζητούν την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.