Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-30

  1. CIA, δημοσιογραφία και απόρρητες πηγές
  2. Εξώθηση αλλοδαπών στην πορνεία
  3. Αισιόδοξες προβλέψεις για το έλλειμμα
  4. «Ναι» στην εθνική ενότητα
  5. «Εκατομμύρια νεκροί» από τυχόν πανδημία
  6. Προετοιμασία για διπλωματικό θρίλερ
  7. Πρόστιμα για νοθευμένα τρόφιμα
  8. Η αναζήτηση της Ιθάκης του Ομήρου
  9. Η Ελλάδα τελευταία σε ξένες επενδύσεις
  10. Εκατομμύρια νεκροί από τυχόν πανδημία
  11. Εκατομμύρια νεκροί από τυχόν πανδημία
  12. Νέα επίθεση σε πόλη σιιτών
  13. Ελεύθερη με τη συγκατάθεση της πηγής της
  14. Οργή στην Τουρκία για το αδιέξοδο
  15. Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:03 (Ώρα Λονδίνου)

CIA, δημοσιογραφία και απόρρητες πηγές

Η Τζούντιθ Μίλερ πέρασε τρεις μήνες στη φυλακή

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας Νιου Υόρκ Τάιμς, Τζούντιθ Μίλερ, η οποία είχε φυλακιστεί γιατί δεν αποκάλυπτε μία πηγή της στο Λευκό Οίκο, κατέθεσε ενώπιον επιτροπής ενόρκων.

Η Μίλερ αποφυλακίστηκε την Πέμπτη όταν η πηγή της δήλωσε ότι μπορεί να μιλήσει με τις αρχές και να αναφερθεί στις συζητήσεις που είχε με τη δημοσιογράφο.

Η δημοσιογράφος είχε λάβει εντολές να αποκαλύψει τις πηγές της κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τον εντοπισμό ενός πράκτορα της CIA το 2003.

Η Μίλερ δεν αποκάλυψε το όνομα του πράκτορα αν και το ήξερε, αλλά οι ερευνητές ζήτησαν να μάθουν την ταυτότητα της πηγής της στο Λευκό Οίκο.

Σε ανακοινωθέν της, η Μίλερ είπε: «Η πηγή μου προσφέρθηκε εθελοντικά να μιλήσει, καθώς εγώ δεν μπορούσα να το πράξω λόγω της υπόσχεσης που είχα δώσει για εχεμύθεια».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πηγή της Μίλερ ήταν ο Άι Λιούις «Σκούτερ» Λίμπι, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ.

Ο ίδιος αρνείται ότι ήταν αυτός που αποκάλυψε το όνομα του πράκτορα της CIA σε έναν άλλο δημοσιογράφο, τον Ρόμπερτ Νόβακ.

Ο Ρόμπερτ Νόβακ είχε γράψει ότι ο πράκτορας της CIA που όλοι αναζητούσαν ήταν μία γυναίκα, η Βαλερί Πλέιμ.

Η αποκάλυψη του ονόματος πρακτόρων της CIA πάντως θεωρείται ποινικό αδίκημα και οι ομοσπονδιακές αρχές διέταξαν έρευνα.

Το όλο θέμα συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δικαστήριο απέρριψε τις εξηγήσεις της Μίλερ ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αποκαλύπτουν τις πηγές τους.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:32 (Ώρα Λονδίνου)

Εξώθηση αλλοδαπών στην πορνεία

Ανάμεσα στις γυναίκες ήταν και κάποιες από την Ελλάδα

Η αστυνομία στο Μπέρμινγκχαμ της Βρετανίας εισέβαλε σε χώρο για μασάζ και απελευθέρωσε 19 γυναίκες από διάφορες χώρες, οι οποίες εξωθούνταν δια της βίας στην πορνεία εδώ και μήνες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι γυναίκες, που προέρχονταν από την Ελλάδα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιταλία, την Τουρκία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ιαπωνία, ήταν κλειδωμένες και τους είχαν αφαιρεθεί τα διαβατήρια.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 25 γυναίκες αστυνομικοί, οι οποίοι συνέλαβαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Δώδεκα από τις γυναίκες αναμένεται να απελευθερωθούν, αλλά επτά βρίσκονται υπό κράτηση, καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα μετανάστευσης.

Στο χώρο βρέθηκε ένα όπλο και 7.000 βρετανικές στερλίνες. Η αστυνομία υπογραμμίζει ότι ο χώρος εχρησιμοποιείτο ως οίκος ανοχής.

Η Διεθνής Αμνηστεία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις επιδρομές, αλλά ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατεύσει τα θύματα της διακίνησης γυναικών.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι γυναίκες αυτές έχουν να αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους εάν εκδοθούν στις χώρες τους.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές από τις κοινότητές τους και τονίζει ότι μπορεί να πέσουν και πάλι θύματα διακίνησης.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιόδοξες προβλέψεις για το έλλειμμα

Αισιοδοξία τόσο για το έλλειμμα όσο και για την ανάπτυξη εξέφρασε ο Γιώργος Αλογοσκούφης

Τις εκτιμήσεις του ότι το έλλειμμα φέτος θα κινηθεί κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί και ότι το 2006 θα υποχωρήσει κάτω από το 3% εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης προέβη στις εν λόγω δηλώσεις λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν ότι για φέτος το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,6%, από 6,6% πέρυσι, ενώ το 2006 αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, στο 2,8% του ΑΕΠ.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο γενικευμένης φορολόγησης μέσω των τελών κυκλοφορίας ή του ΦΠΑ.

Το ενδεχόμενο λήψης νέων φορολογικών μέτρων απέκλεισε και ο ίδιος ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η μείωση του ελλείμματος θα γίνει περιορίζοντας τις σπατάλες στο Δημόσιο και λαμβάνοντας μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, το δημόσιο έλλειμμα θα κινηθεί φέτος κοντά στους στόχους του Προγράμματος Σύγκλισης και Ανάπτυξης.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι» στην εθνική ενότητα

Πολλοί λένε ότι θέλουν απλά να αφήσουν πίσω το παρελθόν

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Αλγερίας είπε "ΝΑΙ" - μέσω δημοψηφίσματος - στην κυβερνητική πρόταση η οποία χορηγεί μερική αμνηστία σε εκατοντάδες ακραίους ισλαμιστές.

Το 97% των Αλγερινών ψήφισαν υπέρ του Χάρτη για την Εθνική Συμφιλίωση, ενός κυβερνητικού σχεδίου το οποίο παρέχει μερική αμνηστία σε ακραίους ισλαμιστές.

Εξαιρούνται όσοι έχουν διαπράξει μαζικές δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την μείωση των ποινών όσων ισλαμιστών βρίσκονται ήδη σε φυλακές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ειρήνευση στη χώρα μετά τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από εκατό χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Χάρτης για την Ειρήνη και την Εθνική Συμφιλίωση που προωθεί ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα έχει επίσης στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αλγερίας και την ενίσχυση των δεσμών της χώρας με τη Δύση.

Ωστόσο δημιουργήθηκαν ερωτηματικά, όταν ο υπουργός Εσωτερικών της Αλγερίας δήλωσε ότι στις κάλπες προσήλθε το 75% των πολιτών, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Αλγέρι.

Τα στοιχεία του έρχονται σε αντίθεση με τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων, που έκαναν λόγο για χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.

Να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση είχε καλέσει τους οπαδούς της να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι εάν πρώτα δεν αποδοθεί δικαιοσύνη η εθνική συμφιλίωση είναι ανέφικτη.

Η αντιπολίτευση απαιτεί να χυθεί άπλετο φως στα εγκλήματα και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από ακραίους ισλαμιστές και το στρατό.

Εκατοντάδες απαγωγές παραμένουν ανεξιχνίαστες και χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Εκατομμύρια νεκροί» από τυχόν πανδημία

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποδημητικά πουλιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε όλες τις ηπείρους

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για το συντονισμό της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών προειδοποίησε ότι έως και 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση πανδημίας.

Ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο δήλωσε ότι μια πανδημία, η οποία θα έχει προκληθεί από τη γρίπη των πτηνών, θα μπορούσε να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή και τόνισε ότι μπορεί να μεταλλαχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και στους ανθρώπους.

«Πιστεύω ότι οι προσπάθειες που θα καταβάλουμε τους επόμενους μήνες ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, εάν η επόμενη πανδημία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των πέντε ή των 150 εκατομμυρίων θυμάτων», τόνισε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα εξαρτηθεί από το βαθμό ετοιμότητας των ανά των κόσμο κυβερνήσεων.

Διευκρίνισε ότι έχουν ήδη βρεθεί αποδημητικά πουλιά, τα οποία έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην εξάπλωση της νόσου σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι τελείως απροετοίμαστες.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι περίπου 60 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών σε ασιατικές χώρες, σχεδόν, δηλαδή οι μισοί από όσους έχουν προσβληθεί.

Εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Γεωργίας από δέκα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας συναντώνται σήμερα στις Φιλιππίνες για να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ασθένειας.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 13:04 (Ώρα Λονδίνου)

Προετοιμασία για διπλωματικό θρίλερ

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Το ευρωπαϊκό της πρόσωπο προσπαθεί να προβάλει η Τουρκία

Τη σκληρή γραμμή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ακολουθεί την Παρασκευή και ο τουρκικός Τύπος που περιγράφει με μελανά χρώματα την πρόοδο των διαβουλεύσεων μέχρι την 3η Οκτωβρίου.

«Η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη είναι γκρι όπως και το χρώμα στο σακάκι του υπουργού Εξωτερικών μας», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Ακσάμ.

Αναπαράγοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιούλ, η Ραντικάλ επισημαίνει ότι οι ενταξιακές διαβουλεύσεις ίσως και να μην ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει διευκρινίσει ότι δεν θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο εάν δεν λάβει προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Αρκετές εφημερίδες μάλιστα πλάθουν ήδη κινηματογραφικά σενάρια: το αεροπλάνο του Γκιούλ θα περιμένει με αναμμένους τους κινητήρες στο αεροδρόμιο αλλά δεν θα απογειώνεται μέχρι να δώσει την εντολή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ξένοι παρατηρητές, πάντως, υπενθυμίζουν ότι η Άγκυρα τους έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους τεχνάσματα. Διπλωματικά τρικ, όπως λένε τα οποία χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής των 25 το Δεκέμβριο του 2004.

Όλοι στην Τουρκία πάντως προετοιμάζονται για ένα διπλωματικό θρίλερ. Πιο αισιόδοξοι αναλυτές όπως ο Μουχαρέν Σαρικαγιά της Σαμπάχ προβλέπουν ότι το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας η Αυστρία θα αποσύρει τελικά τις προτάσεις της να προσφερθεί στην Τουρκία προνομιακή σχέση.

Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν ότι η στάση του Αυστριακού Καγκελάριου εξυπηρετεί απλώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επιχείρησε να καθησυχάσει την τουρκική κοινή γνώμη με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη σημερινή Χουριέτ. «Το μέλλον της Τουρκίας είναι η ένταξη στην ΕΕ» δήλωσε ο Μπλερ.

Και στην ερώτηση γιατί το Λονδίνο στηρίζει την είσοδο της Τουρκίας στην κοινότητα ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επεκταθεί για να αποφύγει την εσωστρέφεια και πως η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόστιμα για νοθευμένα τρόφιμα

Τα 97 χιλιάδες ευρώ έφτασαν το πρόστιμα που επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε επτά επιχειρήσεις που βρέθηκαν να παραβιάζουν την νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι πρώτοι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων διενεργήθηκαν στη βόρεια Ελλάδα.

Μεταξύ των παραβατών είναι η γαλακτοβιομηχανία Κολιός στην οποία επιβλήθηκε το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει ο ΕΦΕΤ -58.700 ευρώ - καθώς διαπιστώθηκε ότι το προϊόν «Γραβιέρα Μακεδονίας» που διέθετε στην αγορά ήταν εισαγωγής εξ ολοκλήρου από την Αυστρία.

Άλλα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις CACAO LAMBERT, OΥΡΑΝΙΑ, ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΡΙΩΤΗΣ, ΚΟΥΣΙΔΗΣ, LEADER Μακεδονίας και ΣΑΡΑΒΕΛΟΣ για διάφορες παραβιάσεις, όπως για αποκλίσεις κατά τους αρχικούς ελέγχους από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων χωρίς πλήρη συμμόρφωση στον επανέλεγχο.

Ο ΕΦΕΤ λέει ότι θα συνεχίσει με πιο εντατικούς ρυθμούς τους προληπτικούς ελέγχους για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων.

Καλεί μάλιστα τις επιχειρήσεις να τηρούν όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η αναζήτηση της Ιθάκης του Ομήρου

Την πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα αναζητά εδώ και οκτώ χρόνια μια ομάδα ερευνητών από την Βρετανία.

Ο συγγραφέας, οικονομολόγος και πάνω απ' όλα φιλέλληνας Ρόμπερτ Μπίτλστοουν, ο καθηγητής ελληνικών και λατινικών στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Τζέιμς Ντιγκλ και ο καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Τζον Άντερχιλ λένε τώρα ότι πλησιάζουν στην δική τους Ιθάκη.

Σ ένα βιβλίο, με την ονομασία «Οδυσσέας Δεσμώτης - Η αναζήτηση της Ιθάκης του Ομήρου», η παρουσίαση του οποίου έγινε την Πέμπτη, στο Λονδίνο, οι τρεις λάτρεις του επικού ποιητή και ραψωδού συγκεντρώνουν τα πρώτα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνάς τους.

Η Ιθάκη, έτσι όπως την περιγράφει ο Όμηρος, δεν είναι άλλη λένε από την αρχαία Πάλη, στην δυτική Κεφαλονιά, μια χερσόνησος που κάποτε ενδέχεται να αποτελούσε ξεχωριστό νησί. Όμως η έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής άλλαξε το τοπίο.

Κατά τ' άλλα λένε οι ειδικοί οι περιγραφές του Ομήρου ταιριάζουν απόλυτα με την γεωγραφία της περιοχής, που σήμερα ονομάζεται Παλική ή όπως είναι ευρέως γνωστή, Ληξούρι.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο δήμαρχος της Παλικής, Βασίλης Ρουχωτάς, ο οποίος δεσμεύθηκε να σταθεί στο πλευρό της επιστημονικής ομάδας, εφόσον ξεκινήσουν οι μελέτες και ανασκαφές για την επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας:

«Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία για την οποία ακόμα δεν μπορώ να έχω γνώμη. Άλλωστε και ο κ. Μπίτλστοουν είπε ότι χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση. Είναι φυσικό ότι ερωτήματα τέτοια που βάζουν ξανά την ιστορία σε κίνηση και αναζήτηση πάντα κινούν ένα ενδιαφέρον στον κόσμο».

(ΠΗΓΉ: Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού/PA)


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα τελευταία σε ξένες επενδύσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τι αλλάζει στη ζωή μας. Νέο ωράριο στο Δημόσιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδόματα σε 160.000 δικαιούχους. Από Δευτέρα η κατάθεση των δικαιολογητικών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συνέντευξη - βόμβα: Βγαίνω σε έρανο για να ζήσω! Με έχει εγκαταλείψει η οικογένειά μου, ξεσπά ο Γιώργος Γ. Παπανδρέου.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Νέο ωράριο στο Δημόσιο. Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει η απόφαση της κυβέρνησης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έως τις 14.30 ανοιχτό για τους πολίτες το Δημόσιο. Νέο ωράριο εργασίας για υπηρεσίες και ΟΤΑ.

Η ΑΥΓΗ: Και επιδοτήθηκαν και απέλυσαν! Κατάλογος 80 επιχειρήσεων για την περίοδο 1995 - 99.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κυβέρνηση εκλογών μετά από σαρωτικό ανασχηματισμό. Σε εκλογικό αιφνιδιασμό προσανατολίζεται ο Καραμανλής για να ξεκαθαρίσει οριστικά το πολιτικό τοπίο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα λεφτά φεύγουν έξω. Η χώρα μας στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως σε ξένες επενδύσεις. Κανείς δεν θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εντάξεις - εξπρές στο σχέδιο πόλης. Εγκρίθηκε και το γενικό πολεοδομικό Ανθούσας.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Οι εφοριακοί κατέβασαν ρολά. Επιστολή διαμαρτυρίας στον υφ. Ρεγκούζα για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που ασκούν εν ώρα εργασίας.

ΕΘΝΟΣ: Πρόκληση με αυξήσεις 963%. Σπατάλη εκατομμυρίων με άλλοθι την κοινωνική πρόνοια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Καραμανλής δεν διαγράφει, ξεγράφει. Ο λαός εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό γιατί βλέπει ότι είναι άτεγκτος προς τα φαινόμενα διαφθοράς αλλά και απειθαρχίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επιδοτούσαν λουκέτα επιχειρήσεων επί ΠΑΣΟΚ. Στοιχεία ράπισμα για ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο αναπληρωτή της ΓΣΕΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευρωπαϊκό ωράριο στο Δημόσιο. Στόχος η εξυπηρέτηση του πολίτη και η διευκόλυνση των υπαλλήλων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπάρμπας από τη Λαμία. Νέο σκάνδαλο προσλήψεων καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ.

ΕΞΠΡΕΣ: Φρένο σε ξένες επενδύσεις. Οι δομικές αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης αποτρέπουν τις εισροές κεφαλαίων.

ΕΣΤΙΑ: Γιατί κλείνουν οι επιχειρήσεις. Τεράστιες ευθύνες φέρουν οι συνδικαλιστές.

ESPRESSO: Ποιοι διεκδικούν τη βίλα της Μαλβίνας. Μπλέκουν το σπίτι της με παρατράπεζα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ουραγός η Ελλάδα στις ξένες επενδύσεις. Ο ΟΗΕ μας τοποθετεί στην τελευταία 12άδα των χωρών μαζί με το Ιράν.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ωράριο φιλικό για τον πολίτη στο Δημόσιο. Εναρμόνιση με τις χώρες της ΕΕ.

ΚΕΡΔΟΣ: Πατώσαμε στις ξένες επενδύσεις. Η Ελλάδα πιο κάτω από Τουρκία και... Γκάνα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Νέο ωράριο στο δημόσιο. Βόμβα Παυλόπουλου αιφνιδιάζει την ΑΔΕΔΥ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Τραπεζικά κέρδη και deals τροφοδοτούν τη Σοφοκλέους. 20,17% η άνοδος του Γενικού Δείκτη από την 1η Ιανουαρίου φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ: «Ομερτά» για τη γαλάζια διαφθορά. Επιβάλλει το Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις.

Η ΝΙΚΗ: Παραπαίει η κυβέρνηση. Δεν πέρασε ο αντιπερισπασμός με ωράριο και 42%.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Εθελουσία στο δημόσιο. Φεύγουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

City Press: Νέο ωράριο στο Δημόσιο. Κυβερνητική πρόταση με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεπιστήμια παραμάγαζα των πολυεθνικών. Επιχειρηματικοί όμιλοι εισβάλλουν στην Παιδεία.

TRAFFIC NEWS: Γνωστός συνθέτης χωρίζει μετά τη μύησή του σε περίεργη αίρεση. Σοκ στον καλλιτεχνικό χώρο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΠΘ: Ο μεγάλος θησαυρός της Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας, με διαβαλκανική, ευρωπαϊκή και διεθνή λάμψη.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Παράταση άλλους 2 μήνες για φως. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Νέο ωράριο στο Δημόσιο

Η City Press σημειώνει ότι «κυβερνητική πρόταση με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ξεκινούν την εργασία τους αργότερα και θα τη συνεχίζουν μέχρι τις 4 το απόγευμα. Συνέντευξη Παπασπύρου: Η ΑΔΕΔΥ θα αξιολογήσει την πρόταση της κυβέρνησης με ευαισθησία για τις οικογενειακές υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Προσπάθεια του Μαξίμου να ενισχύσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να αφήσει πίσω την περίοδο Ρεγκούζα».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι «ευρωπαϊκό ωράριο καθιερώνει η κυβέρνηση στις δημόσιες υπηρεσίες. Το νέο ωράριο είναι ευέλικτο για τους υπαλλήλους, ενώ δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται και τις μεσημεριανές ώρες. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του έτους, αφού προηγηθεί διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, όπως ανακοίνωσε ο Π. Παυλόπουλος».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «γυρίζει σελίδα το Δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, μετατίθεται κατά μία ώρα η λειτουργία των υπηρεσιών του και κατά συνέπεια η εξυπηρέτηση των πολιτών, για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση όλων (υπαλλήλων και κοινού)».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «την αλλαγή του ωραρίου στον δημόσιο τομέα (υπουργεία, εφορίες, δήμοι κλπ) εισηγείται η κυβέρνηση, με στόχο οι υπηρεσίες του να καταστούν πιο φιλικές στους πολίτες, αλλά και να επιλυθούν δυσλειτουργίες, που παρατηρούνται υπό το υφιστάμενο καθεστώς. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος η κυβέρνηση προτείνει ενιαίο ωράριο για όλη τη διάρκεια του έτους, είτε από τις 8.00 έως τις 15.30 είτε από τις 8.30 έως τις 16.00 αναλόγως των αναγκών κάθε υπηρεσίας».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «σε ενοποίηση του ωραρίου των υπηρεσιών στο στενό δημόσιο τομέα προχωρά η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, καταργείται το χειμερινό και το καλοκαιρινό ωράριο και στο εξής οι εργαζόμενοι, ανάλογα με την υπηρεσία τους θα απασχολούνται είτε 8 π.μ. - 3.30 μ.μ. είτε 8.30 π.μ. - 4 μ.μ.».

Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ «αλλάζει το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2006. Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσέρχονται στη δουλειά τους στις 08.00 ή στις 08.30 και θα τελειώνουν την εργασία τους στις 15.30 ή στις 16.00. Σε αυτή την απόφαση έχει καταλήξει η κυβέρνηση, καθώς αυτό ζητούν και οι πολίτες».

Ξένες επενδύσεις

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν την Ελλάδα ως τόπο παραγωγικών επενδύσεων, ενώ οι Έλληνες επιχειρηματίες μεταφέρουν ολόκληρα εργοστάσια στο εξωτερικό. Η χώρα μας παράδεισος των ραντιέρηδων που επενδύουν σε ομόλογα- βρίσκεται στον πάτο του καταλόγου 140 χωρών ως προς την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων. Πέρυσι έπεσε στην 129η θέση από την 122η το 2003».

Το ΚΕΡΔΟΣ επισημαίνει ότι «η γραφειοκρατία, οι αγκυλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης και η έλλειψη ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών αποτελούν τους αποτρεπτικότερους παράγοντες για την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμφανίζεται ως χειρότερος επενδυτικός προορισμός, ακόμη και από την... Γκάνα».

Κυβέρνηση

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «με καταγγελίες που αγγίζουν το περιβάλλον του πρωθυπουργού κλιμακώνει το ΠΑΣΟΚ την επίθεσή του για το θέμα των προσλήψεων. Χθες ενέπλεξε τον διευθυντή του γραφείου του κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης Κ. Σταϊκούρα, καθώς ο κουνιάδος του φέρεται να έχει προσλάβει 35 συμπατριώτες τους από τη Λαμία. Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα».

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι «τον νόμο της σιωπής επιβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου στα κυβερνητικά στελέχη και τους υπουργούς, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται στην εικόνα της κυβέρνησης από τις αποκαλύψεις των γαλάζιων σκανδάλων, με αποκορύφωμα την υπόθεση Ρεγκούζα και του 5ου Τελωνείου Πειραιά».

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι «τα σημάδια της αποσύνθεσης όχι μόνο διευρύνονται στους κόλπους της ΝΔ, αλλά η κυβέρνηση είναι πασιφανές πλέον ότι παραπαίει, αδυνατώντας να διαχειριστεί τις κρίσεις που έχει προκαλέσει με την πολιτική της, αλλά και τον εσωτερικό πόλεμο που πυροδοτείται στη ΝΔ λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας να υλοποιηθεί με διορισμούς από το παράθυρο, το σύνολο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί προεκλογικά στα δικά μας παιδιά».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατομμύρια νεκροί από τυχόν πανδημία

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποδημητικά πουλιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε όλες τις ηπείρους

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για το συντονισμό της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών προειδοποίησε ότι έως και 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση πανδημίας.

Ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο δήλωσε ότι μια πανδημία, η οποία θα έχει προκληθεί από τη γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή και τόνισε ότι θα έχει μεταλλαχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και στους ανθρώπους.

«Πιστεύω ότι οι προσπάθειες που θα καταβάλουμε τους επόμενους μήνες ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, εάν η επόμενη πανδημία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των πέντε ή των 150 εκατομμυρίων θυμάτων», τόνισε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα εξαρτηθεί από το βαθμό ετοιμότητας των ανά των κόσμο κυβερνήσεων.

Διευκρίνισε ότι έχουν ήδη βρεθεί αποδημητικά πουλιά, τα οποία έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην εξάπλωση της νόσου σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι τελείως απροετοίμαστες.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι περίπου 60 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών σε ασιατικές χώρες, σχεδόν, δηλαδή οι μισοί από όσους έχουν προσβληθεί.

Εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Γεωργίας από δέκα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας συναντώνται σήμερα στις Φιλιππίνες για να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ασθένειας.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατομμύρια νεκροί από τυχόν πανδημία

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποδημητικά πουλιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε όλες τις ηπείρους

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για το συντονισμό της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών προειδοποίησε ότι έως και 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση πανδημίας.

Ο δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο δήλωσε ότι μια πανδημία, η οποία θα έχει προκληθεί από τη γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή και τόνισε ότι θα έχει μεταλλαχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και στους ανθρώπους.

«Πιστεύω ότι οι προσπάθειες που θα καταβάλουμε τους επόμενους μήνες ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα εάν η επόμενη πανδημία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των πέντε ή των 150 εκατομμυρίων θυμάτων», τόνισε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα εξαρτηθεί από το βαθμό ετοιμότητας των ανά των κόσμο κυβερνήσεων.

Διευκρίνισε ότι έχουν ήδη βρεθεί αποδημητικά πουλιά, τα οποία έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην εξάπλωση της νόσου σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι τελείως απροετοίμαστες.

Μέχρι στιγμές υπολογίζεται ότι περίπου 60 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών σε ασιατικές χώρες, σχεδόν, δηλαδή οι μισοί από όσους έχουν προσβληθεί.

Εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Γεωργίας από δέκα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας συναντώνται σήμερα στις Φιλιππίνες για να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ασθένειας.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση σε πόλη σιιτών

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκίνητος σημειώθηκε σε αγορά της Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλά θύματα. Η Χίλα είναι μια από τις πόλεις με έντονο σιιτικό στοιχείο.

Τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τις τρεις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Μπαλάντ, 50 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένα αυτοκίνητα και εξερράγησαν σε μία πολυσύχναστη αγορά, μία τράπεζα και ένα αστυνομικό τμήμα της Μπαλάντ, η οποία θεωρείται πόλη των σιιτών.

O Αμερικανός στρατηγός και ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, Τζορτζ Κέισι, υπογράμμισε ότι η παραμονή ή η διαδικασία απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το επικείμενο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για το σύνταγμα και από τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο Αμερικανός στρατηγός μίλησε ενώπιον των γερουσιαστών του κογκρέσου στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπους να αποσπάσει την υποστήριξη της πολιτείας για την αποστολή στο Ιράκ.

Ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Καρλ Λέβιν ζήτησε από τον Αμερικανό στρατηγό να σχολιάσει παλαιότερη δήλωσή του περί ουσιαστικής μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων την Άνοιξη του 2006.

Και Ο Τζορτζ Κέισι απάντησε: «Η μείωση των συμμαχικών δυνάμεων ανάλογα πάντα με τις συνθήκες είναι κρίσιμη παράμετρος της στρατηγικής μας και βεβαίως εξετάζουμε να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος».

«Οι επόμενες 75 ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της πολιτικής διαδικασίας του Ιράκ και θα ήθελα να περιμένω να δω τι θα συμβεί πριν προβώ σε πιο δεσμευτικές δηλώσεις», κατέληξε ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι επί του παρόντος οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς την υποστήριξη των Αμερικανών.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερη με τη συγκατάθεση της πηγής της

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος παρέμεινε στη φυλακή για σχεδόν τρεις μήνες

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς», Τζούντιθ Μίλερ, αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από τρεις μήνες φυλάκισης επειδή είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τις αρχές σε έρευνα για το πώς διέρρευσε στον Τύπο το όνομα μυστικής πράκτορος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της CIA.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πράκτορα, Βάλερι Πλέιμ, της οποίας ο διπλωμάτης σύζυγος είχε ασκήσει κριτική κατά της κυβέρνησης Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Τζόζεφ Γουίλσον είχε αμφισβητήσει με άρθρο του την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, το οποίο ήταν το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Μπους για την έναρξη του πολέμου.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστηρίζει ότι η αποκάλυψη της ιδιότητας της συζύγου ήταν μια πράξη «αντεκδίκησης» της κυβέρνησης Μπους.

Η αποκάλυψη του ονόματος μυστικού πράκτορα της CIA είναι ποινικό αδίκημα.

Η Τζούντιθ Μίλερ συμφώνησε να καταθέσει έχοντας λάβει πρώτα το πράσινο φως από την πηγή του ρεπορτάζ της. «Η πηγή μου οικειοθελώς με απελευθέρωσε από τη δέσμευση της εμπιστευτικότητας σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες μας», είπε η Αμερικανίδα δημοσιογράφος.

Αρχικώς, ο δικαστής Πάτρικ Φιτζέραλντ ήθελε να ασκήσει δίωξη κατά της Μίλερ αλλά και του δημοσιογράφου του περιοδικού «Τάιμ», Μάθιου Κούπερ.

Στις αρχές Ιουλίου ο Μάθιου Κούπερ άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να καταθέσει.

Η Μίλερ αρνήθηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου παρέμεινε 86 ημέρες.

Η όλη υπόθεση ήγειρε ερωτηματικά για την ελευθερία του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:23 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή στην Τουρκία για το αδιέξοδο

«Οργισμένη η Τουρκία από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» (The Guardian), η οποία υποστηρίζει ότι η υπομονή της τουρκικής ηγεσίας φαίνεται να εξαντλείται.

«Ενοχλημένος από την αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο των συνομιλιών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στην Τουρκία μέχρι να δει το αντίγραφο του διαπραγματευτικού πλαισίου», γράφει η βρετανική εφημερίδα και εκτιμά ότι βρίσκεται πλέον σε πολλή δύσκολη θέση η βρετανική προεδρία, η οποία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

«Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει από τους Τούρκους να εμφανιστούν στο Λουξεμβούργο για να περιμένουν στην αίθουσα αναμονής μέχρι οι Ευρωπαίοι να λύσουν τις διαφορές τους», δήλωσε μη κατονομαζόμενος κοινοτικός αξιωματούχος στην «Γκάρντιαν».

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», η Αυστρία, η οποία εμμένει στην πρότασή της για προνομιακή σχέση της Άγκυρας με την ΕΕ, θα υποχωρήσει την τελευταία στιγμή, ιδίως εάν λάβει διαβεβαιώσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής της Κροατίας.

Εάν η ΕΕ δεν είναι ένα χριστιανικό κλαμπ, πρέπει να το αποδείξει

Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε άλλο σημείο του άρθρου η «Γκάρντιαν» αναφέρει: «Η Αυστρία λέει ότι οι ενστάσεις για την Τουρκία δε συνδέονται με την Κροατία. Ωστόσο, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ κατηγόρησε την ΕΕ για πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών λέγοντας, χαρακτηριστικά: Εάν εμπιστευόμαστε την Τουρκία, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε και την Κροατία».

«Καιρός να μιλήσουμε στην Τουρκία», είναι ο τίτλος ενός εκ των κύριων άρθρων της «Γκάρντιαν».

«Η αυστριακή αντίσταση στην Τουρκία είναι ένα τοξικό μίγμα ιστορικών προκαταλήψεων και σύγχρονου φόβου, ότι θα εμφανιστούν και πάλι στις πύλες της Βιέννης γενίτσαροι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετανάστες από τα βάση της Ανατολίας», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Και προσθέτει, «τη Δευτέρα θα έπρεπε κανονικά να ξημερώσει μια μεγάλη ημέρα. Ακόμα και το πιο θετικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να δώσει τέλος στην πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών της ΕΕ. Η κατατρεγμένη κάποτε Τουρκία από τα στρατιωτικά καθεστώτα, τα βασανιστήρια και τον πληθωρισμό έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ είναι μια δημοκρατία, ένα κράτος δικαίου, υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες, υπάρχει οικονομία της ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμός.

»τα εκκρεμή προβλήματα με την Κύπρο δεν θα πρέπει να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας», καταλήγει η «Γκάρντιαν».

«Το αιματοβαμμένο παρελθόν και το ρατσιστικό παρόν στέκονται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη», είναι ο τίτλος του δισέλιδου αφιερώματος της «Τάιμς» (The Times) για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη με αναφορές στο Κυπριακό, το αρμενικό, το κουρδικό αλλά και τις ιδεοληψίες και της προκαταλήψεις της Ευρώπης, που πηγάζουν από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Η Αυστρία σαμποτάρει τις συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ», επισημαίνει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) αναφερόμενη στην αποτυχία των μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων της ΕΕ στις Βρυξέλλες να καταλήξουν σε συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Πάντως και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» εκτιμά ότι στο τέλος ο Αυστριακός καγκελάριος θα υποχωρήσει, καθώς λέγεται ότι αναμένει μια νέα κίνηση της ΕΕ προς την Κροατία.

Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει από τους Τούρκους να εμφανιστούν στο Λουξεμβούργο για να περιμένουν στην αίθουσα αναμονής μέχρι οι Ευρωπαίοι να λύσουν τις διαφορές τους

Διπλωμάτης της ΕΕ

«Οι νέοι της Τουρκία επιλέγουν τον Ατατούρκ από την Ευρώπη», γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) αναφερόμενη σε δήλωση που έκανε προ ημερών ένας Βρετανός ευρωβουλευτής, ο οποίος είπε ότι η «Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την κουλτούρα του Ατατούρκ πριν γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η αντίδραση των Τούρκων ήταν έντονη, ιδίως από την τουρκική νεολαία: «Εάν έχουν τέτοιες απόψεις, τότε η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στην ΕΕ», είπε στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς« ο 16χρονος Αλπ.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι παρεξηγήσεις εντός της ΕΕ για την Τουρκία είναι εξίσου μεγάλες».

Ο τίτλος της «Ιντιπέντεντ» (The Independent) για το θέμα της Τουρκίας είναι: «Η Τουρκία σε κρίσιμες συνομιλίες για τη σωτηρία του ευρωπαϊκού ονείρου».

Η βρετανική εφημερίδα κλείνει το άρθρο της με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν η ΕΕ δεν είναι ένα χριστιανικό κλαμπ, πρέπει να το αποδείξει».


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκίνητος σημειώθηκε σε αγορά της Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλά θύματα. Η Χίλα είναι μια από τις πόλεις με έντονο σιιτικό στοιχείο.

Τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τις τρεις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Μπαλάντ, 50 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένα αυτοκίνητα και εξερράγησαν σε μία πολυσύχναστη αγορά, μία τράπεζα και ένα αστυνομικό τμήμα της Μπαλάντ, η οποία θεωρείται πόλη των σιιτών.

O Αμερικανός στρατηγός και ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, Τζορτζ Κέισι, υπογράμμισε ότι η παραμονή ή η διαδικασία απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το επικείμενο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για το σύνταγμα και από τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο Αμερικανός στρατηγός μίλησε ενώπιον των γερουσιαστών του κογκρέσου στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπους να αποσπάσει την υποστήριξη της πολιτείας για την αποστολή στο Ιράκ.

Ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Καρλ Λέβιν ζήτησε από τον Αμερικανό στρατηγό να σχολιάσει παλαιότερη δήλωσή του περί ουσιαστικής μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων την Άνοιξη του 2006.

Και Ο Τζορτζ Κέισι απάντησε: «Η μείωση των συμμαχικών δυνάμεων ανάλογα πάντα με τις συνθήκες είναι κρίσιμη παράμετρος της στρατηγικής μας και βεβαίως εξετάζουμε να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος».

«Οι επόμενες 75 ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της πολιτικής διαδικασίας του Ιράκ και θα ήθελα να περιμένω να δω τι θα συμβεί πριν προβώ σε πιο δεσμευτικές δηλώσεις», κατέληξε ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι επί του παρόντος οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς την υποστήριξη των Αμερικανών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.