Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-05

  1. Διαπραγματεύσεων συνέχεια
  2. «Πενιχρή» ομιλία Ντέιβις
  3. Προβληματισμός για τα βρετανικά επιτόκια
  4. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Ελλάδα
  5. Η Βρετανία δείχνει το Ιράν
  6. Η μάχη κατά των «πειρατικών»
  7. Συνάντηση Μπλερ-Πούτιν στο Λονδίνο
  8. Με πίστη το Σάββατο κόντρα στη Δανία
  9. Υποχώρησε το κοινοβούλιο του Ιράκ
  10. «Ασυνεννοησία» μετά το τσουνάμι
  11. Κάθαρση στη Δικαιοσύνη
  12. Ευρωπαϊκό μήνυμα Παπανδρέου προς το Βελιγράδι
  13. Απολύσεις λόγω τυφώνα Κατρίνα
  14. Ο προϋπολογισμός στο προσκήνιο
  15. Λίστα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 02:27 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεων συνέχεια

Στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή των δυο μεγάλων κομμάτων αναφέρονται οι γερμανικές εφημερίδες.

Με τίτλο «Έφτασε επί τέλους η ώρα» η Frankfurter Allgemeine Zeitung προειδοποιεί ότι οι πολίτες «αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους» με τους αργούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων.

«Τους τελευταίους πέντε μήνες η χώρα δεν έχει κυβερνηθεί» παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα που προτρέπει τους Σοσιαλδημοκράτες να «αποδεχθούν τους κανόνες» σύμφωνα με τους οποίους ο Καγκελάριος προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα.

Αντίθετα η Sueddeutsche Zeitung δεν συμμερίζεται αυτή τη βιασύνη.

«Είναι γνωστό και δεν είναι λόγος για πανικό» ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης «είναι μακρές», γράφει.

Διαφωνεί με την άποψη της Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι υπάρχουν κανόνες που ορίζουν ότι ο Καγκελάριος προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα.

«Πρόκειται για ανοησίες που αντιβαίνουν το σύνταγμα και τους νόμους» γράφει. «Το κοινοβούλιο με μυστική ψηφοφορία εκλέγει το νέο Καγκελάριο» σημειώνει.

Η Sueddeutsche Zeitung προσθέτει ότι τα κόμματα θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και μετά στα πρόσωπα.

Συμφωνεί η Berliner Zeitung που γράφει ότι «είναι δευτερεύον ποιος θα είναι ο νέος Καγκελάριος». Αυτό που έχει σημασία-προσθέτει- είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

Η Frankfurter Rundschau καλεί τους Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ανγκελα Μέρκελ να μην αναλάβουν κυριάρχους ρόλους και να «μείνουν στο παρασκήνιο» καθώς έτσι και αλλιώς η νέα κυβέρνηση «δεν θα έχει ζωή» πέραν της μιας τετραετίας.

Στη γειτονική Ελβετία η Le Temp εκτιμά ότι «έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις των δυο μεγάλων κομμάτων.

«Αργά αλλά σταθερά η Γερμανία οδεύει προς τον σχηματισμό της δεύτερου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στην ιστορία της με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών», γράφει η Le Temps.

Αυστρία Κροατία

Καθώς η ΕΕ ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας η Le Monde αναρωτιέται εάν «άξιζε το πολιτικό κόστος».

Η γαλλική εφημερίδα θυμίζει στους αναγνώστες της ότι η Αυστρία έθεσε ως όρο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας για να δώσει τη συγκατάθεση της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

«Υποκύπτοντας σε αυτόν τον εκβιασμό» - σημειώνει η Le Monde στο κεντρικό της σχόλιο «οι ευρωπαίοι ηγέτες στέρησαν από τους εαυτούς τους ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά μέχρι τώρα για να υποχρεώσουν τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να συμμορφωθούν σε ορισμένους όρους».

Όσον αφορά τη Κροατία ένα όρος που είχε τεθεί ήταν η παράδοση των υπόπτων εγκληματιών πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Καθώς αυτός ο όρος δεν ελήφθη σοβαρά υπ όψιν δεν θα είναι δυνατό στο μέλλον να χρησιμοποιήσει την απροθυμία των Σέρβων να παραδώσουν τους καταζητούμενους σαν δικαιολογία για να τους κρατά εκτός ΕΕ», καταλήγει η Le Monde.

Με αυτό το συμπέρασμα συμφωνεί και η ρουμανική Romania Libera που γράφει ότι «το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με τη Κροατία στέλνει ένα καταστροφικό μήνυμα στη Σερβία, τη Βοσνία αλλά και άλλες χώρες στα Βαλκάνια που προστατεύουν τους εγκληματίες πολέμου».

«Απειλείται η συμφιλίωση στα Βαλκάνια», προειδοποιεί η ρουμανική εφημερίδα.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 01:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Πενιχρή» ομιλία Ντέιβις

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Ντέιβις, δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά στην ομιλία που εκφώνησε χθες στο ετήσιο συνέδριο του Κόμματος.

Η ομιλία του «απογοήτευσε πολλούς υποστηρικτές του», σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) που προσθέτει ότι η εμφάνιση του «δημιούργησε πολλά ερωτηματικά» για το εάν είναι σε θέση «να αντιμετωπίσει τον Τόνι Μπλερ ή τον (επικρατέστερο διάδοχο του) Γκόρντον Μπράουν.

«Οι βουλευτές το ξανασκέφτονται καθώς ο Ντέιβις απέτυχε να εμπνεύσει», ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αν και ο Ντέιβις «αναμένεται να κατακτήσει τη πρώτη θέση στην ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας» εν τούτοις «εντείνονται τα σημάδια ότι ίσως χάσει το χρίσμα είτε από τον Κεν Κλαρκ είτε από τον Ντέιβιντ Κάμερον στη ψηφοφορία μεταξύ των 300 χιλιάδων μελών του κόμματος».

Για τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) η «πενιχρή» ομιλία Ντέιβις υπονόμευσε την προεκλογική του εκστρατεία.

«Υποχωρεί η υποστήριξη» για τον Ντέιβις γράφουν οι Τάιμς (Times) καθώς η ομιλία «απέτυχε να ενθουσιάσει το Κόμμα».

Σε σχόλιο της η εφημερίδα γράφει ότι κανείς άλλος από τους τέσσερις υποψήφιους για το χρίσμα του Συντηρητικού Κόμματος «δεν ήταν τόσο βαρετός».

Βρετανία-Ιράν

Τα βρετανικά στρατεύματα «είναι τα πιόνια στα άγρια παιχνίδια του Ιράν» γράφει η Ντέϊλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) καθώς νωρίτερα το Λονδίνο κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι προμηθεύει σύγχρονα εκρηκτικά στους αντάρτες του νότιου Ιράκ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Ιράν ευθύνεται για το θάνατο οκτώ βρετανών στρατιωτών τους τελευταίους έξι μήνες στο Ιράκ.

«Ξαφνικά» βρετανοί αξιωματούχοι «άρχισαν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα των αμερικανών νέο-συντηρητικών για το Ιράν», γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Βρετανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται μιλώντας στην εφημερίδα εκτιμά ότι το Ιράν «χρησιμοποιεί την εξέγερση για να εξουθενώσει τους Αμερικανούς» ενώ ταυτόχρονα «υποστηρίζει τους συμμάχους του να αναλάβουν την εξουσία στη Βαγδάτη».

«Μέχρι στιγμής η πολιτική αυτή είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη», λέει ο βρετανός αξιωματούχος.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνουν ότι «πολύ σπάνια» βρετανοί αξιωματούχοι «είναι τόσο κατηγορηματικοί για την ιρανική ανάμιξη στο Ιράκ».

Όπως γράφουν οι Τάιμς (Times) «μέχρι τώρα η Βρετανία είχε θίξει το θέμα σε ιδιωτικές συζητήσεις» αλλά ποτέ δημόσια.

Σύμφωνα με τους Τάιμς ο σύγχρονος οπλισμός που έχουν στα χέρια τους οι αντάρτες στον ιρακινό νότο «προέρχεται από τη λιβανική Χεζμπολά μέσω Ιράν».

Τα σύγχρονα εκρηκτικά «βασίζονται στην υπέρυθρη τεχνολογία».

«Ισπανική» γρίπη

Στην αναδημιουργία του ιού της ισπανικής γρίπης από επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (Guardian).

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι «παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» στο βιολογικό εργαστήριο της Ατλάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες «εκφράζονται φόβοι» ότι ο ιός «ισως πέσεις σε λάθος χέρια».

Ο ιός που προκάλεσε την ισπανική γρίπη θεωρείται από τους πλέον επικίνδυνους έκανε την εμφάνιση του το 1918 και ήταν υπεύθυνος για το θάνατο έως και 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο.

Ο ιός αναδημιουργήθηκε έτσι ώστε οι επιστήμονες να αντλήσουν πληροφορίες που θα αξιοποιηθούν στη μάχη κατά της γρίπης των πτηνών.

Όμως όπως μεταδίδει η Γκάρντιαν το γεγονός ότι οι επιστήμονες δημοσίευσαν τη γενετική ακολουθία του ιού στο ίντερνετ «εντείνει τις ανησυχίες ότι ο θανατηφόρος ιός θα αναδημιουργηθεί και σε άλλα εργαστήρια».

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι «η σύγχρονη ασθένεια» και απειλεί με «κρίση τα υγειονομικά συστήματα τον 21ο αιώνα» γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γράφει 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία πάσχουν από διαβήτη «ενώ ένα εκατομμύρια ακόμη πάσχουν αλλά δεν το γνωρίζουν».

Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ στη Βρετανία παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας στον αναπτυγμένο κόσμο όπου «τα τελευταία 45 χρόνια τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 450%».


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 23:18 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμός για τα βρετανικά επιτόκια

Η τράπεζα της Αγγλίας καλείται να αφήσει σταθερά τα βρετανικά επιτόκια στο 4,5% για δεύτερο μήνα, μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων.

Ωστόσο οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση του οργανισμού. Μερικοί εκτιμούν ότι η τράπεζα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων ενώ άλλοι προβλέπουν σταθερά επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια τον Αύγουστο κατά 0,25% για να δώσει ανάσα ζωής στην καταναλωτική κίνηση.

Όμως τα καταστήματα παλεύουν ακόμα να ορθοποδήσουν καθώς τα αυξημένα έξοδα των βρετανικών νοικοκυριών ειδικά μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου - κρατούν τους καταναλωτές μακριά.

Ο τζίρος των καταστημάτων μειώθηκε τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών έπεσε στο 94 το Σεπτέμβριο από το 100 που ήταν τον Αύγουστο.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι η μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο βοήθησε την μουδιασμένη στεγαστική αγορά να επανέλθει στους πρότερους ρυθμούς της.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 21:30 (Ώρα Λονδίνου)

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Ελλάδα

Πολλοί κρατούνται σε μεταλλικά κοντέινερ

Η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της για τα δικαιώματα των ξένων και των μειονοτήτων στην Ελλάδα καταγγέλλει ακραίες συμπεριφορές των ελληνικών Αρχών.

Αναφέρεται σε περιστατικά πυροβολισμού των λαθρομεταναστών στα ελληνικά σύνορα και σε κράτηση όσων συλλαμβάνονται ακόμα και σε μεταλλικά κοντέινερ.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των ξένων και των μειονοτήτων στην Ελλάδα όχι μόνο δεν θωρακίζονται αλλά είναι σχεδόν ανύπαρκτα και ότι οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν το φαινόμενο των διακρίσεων.

«Άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο μετανάστες, αιτούντες άσυλο, Ρόμα και μέλη άλλων μειονοτήτων είναι τα πιο πιθανά θύματα κάθε μορφής διακρίσεων», λέει η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Όλγα Δημητρίου.

«Πιο συχνά βασανιστές είναι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κράτους», συνεχίζει.

«Παραβιάσεις»

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν συμμορφωθεί με την διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αφορούν στην διαδικασία χορήγησης ασύλου, την κράτηση των μεταναστών και την προστασία τους από ρατσιστικές συμπεριφορές.

«Χιλιάδες άνθρωποι από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και από αλλού έρχονται στην Ελλάδα ζητώντας καταφύγιο», λέει η κ. Δημητρίου.

«Κάποιοι πυροβολούνται και δολοφονούνται στα σύνορα, άλλοι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα και κρατούνται χωρίς να έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν προστασία σαν πρόσφυγες. Η κράτησή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν συνάδει με τους διεθνείς κανονισμούς».

Ένας 24χρονος Ιρακινός που συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στη χώρα είπε στους ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας:

«Δεν υπάρχει τηλέφωνο εδώ και δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω με τους γονείς μου. Δεν ξέρουν εάν ζω ή εάν πέθανα Δεν έχουμε πεθάνει αλλά εύχομαι εγώ να ήμουν νεκρός».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος είπε ότι η Ελλάδα αντιτίθεται σε κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 19:30 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βρετανία δείχνει το Ιράν

Αντι-βρετανική κινητοποίηση στη Βασόρα

Η Βρετανία κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία οκτώ Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος, σε ενημέρωση ανταποκριτών στο Λονδίνο, έδειξε την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν.

Είπε ότι τα μέλη της προμηθεύουν τις σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ με τα υλικά και την τεχνογνωσία για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν και στο παρελθόν κατηγορήσει το Ιράν για στήριξη ακραίων ομάδων του Ιράκ, αυτή είναι η πρώτη συγκεκριμένη αναφορά.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα ψυχρές μετά την απομάκρυνση της Τεχεράνης από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είπε ότι η τεχνολογία προέρχεται από την Χεζμπολά του Λιβάνου και φτάνει στο Ιράκ μέσω Ιράν.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, που πρόκειται μνα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου, ενδέχεται να αναβληθεί για μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου

Εξάλλου οι προετοιμασίες για την δίκη, που περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα προστασίας των μαρτύρων και την τοποθέτηση αλεξίσφαιρου τζαμιού γύρω από την έδρα, δεν έχουν καν ξεκινήσει.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 18:15 (Ώρα Λονδίνου)

Η μάχη κατά των «πειρατικών»

Οι πρόεδροι δώδεκα επιχειρήσεων ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά της πειρατείας

Η μάχη κατά των «πειρατικών» από DVD και CD μέχρι εξαρτήματα υπολογιστών και φάρμακα και παιχνίδια και εξαρτήματα αυτοκινήτων κορυφώνεται.

Περισσότερες από δώδεκα επιχειρήσεις μεταξύ αυτών η Μάικροσοφτ, η Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ και η ΓκλάξοΣμιθΚλάιν ένωσαν τις δυνάμεις τους και καλούν όλες τις σχετικές εταιρείες να συνταχθούν μαζί τους κατά της πειρατείας.

«Η πειρατεία υφίσταται ως ένα αληθινό πρόβλημα για κάθε τομέα σε κάθε χώρα σε αυτόν τον κόσμο», επιμένει ο Έρικ Νικόλι, πρόεδρος της ΕΜΙ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η τεχνολογία έχει προοδεύσει τόσο πολύ που τώρα είναι δυνατή «η ακριβής αντιγραφή κάθε προϊόντος σε αυτόν τον πλανήτη», είπε ο κ. Νικόλι.

«Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία είναι καταστροφικές», πρόσθεσε.

Κίνδυνος για την υγεία

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις τα προϊόντα «μαϊμού» κοστίζουν ζωές, λέει ο πρόεδρος της EMI.

«Πειρατεία υπάρχει και σε έναν τομέα που δεν έχει ακόμα συζητηθεί πολύ: την φαρμακοβιομηχανία», λέει.

Επισημαίνει ότι το ένα δέκατο των φαρμάκων παρασκευάζονται από τους λεγόμενους πειρατές της βιομηχανίας και επομένως δεν έχουν περάσει από ελέγχους για την ασφάλεια και την ποιότητά τους.

Το ίδιο συμβαίνει με τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, όπου η αντιγραφή κρύβει κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών, προσθέτει ο κ. Νικόλι.

Η παιχνιδοβιομηχανία επλήγη επίσης από τους πειρατές που αγνοούν τους κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών.

«Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι κίνδυνοι για τους καταναλωτές από τα ακατάλληλα προϊόντα», λέει ο πρόεδρος της Νεστλέ, Πίτερ Μπράμπεκ Λέτμαθ.

Οικονομική καταστροφή

Η υποκουλτούρα των πειρατών εξελίχθηκε σε ένα τέρας 600 δις δολαρίων, το οποίο απειλεί την οικονομική ανάπτυξη των φτωχών και πλούσιων χωρών.

Στον αναπτυγμένο κόσμο, χάνονται θέσεις εργασίας στην μουσική βιομηχανία αλλά και στις επιχειρήσεις λογισμικού.

Η πειρατεία πλήττει τους φορολογούμενους καθώς το κράτος έχει λιγότερα έσοδα από τους λιανικούς πωλητές, είτε αυτοί πωλούν καλλυντικά και αρώματα, είτε ρούχα και αθλητικά είδη.

«Δεν έχει καμία σημασία σε ποια βιομηχανία εργάζεται κάποιος», λέει ο πρόεδρος της NBC Universal. «Κανένας κλάδος δεν είναι στο απυρόβλητο».

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η πειρατεία δρα ανασταλτικά για τις επενδύσεις ξένου κεφαλαίου γιατί κανείς από τους επιχειρηματίες δεν εμπιστεύεται τα χρήματά του σε μια αγορά, στην οποία κυριαρχούν τα προϊόντα «μαϊμού».


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 14:31 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μπλερ-Πούτιν στο Λονδίνο

Δεύτερη ημέρα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Λονδίνο

Με έμφαση σε ενεργειακά ζητήματα αλλά και το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας πραγματοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντάται, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών προέχει το θέμα της τρομοκρατίας, με ζητούμενο την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας για την αντιμετώπιση του.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Λονδίνο μετά από δύο χρόνια ψυχρότητας στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών κυρίως εξ αιτίας της άρνησης της κυβέρνησης Μπλερ να εκδώσει στην Μόσχα τον πρώην ολιγάρχη και στενό φίλο του Μπορις Γιέλτσιν, Μπορις Μπερεζόφσκι καθώς και τον εκπρόσωπο των Τσετσένων αυτονομιστών Αχμέντ Ζακάγιεφ.

Και οι δύο, σφοδροί επικριτές του προέδρου Πούτιν, εδρεύουν στη Βρετανία μετά την απόδοση πολιτικού ασύλου από την κυβέρνηση Μπλερ. Πρόκειται για ενέργειες που καταδικάστηκαν δριμύτατα από την ρωσική ηγεσία.

Έως τώρα, η βρετανική κυβέρνηση, πιεζόμενη από έξω-θεσμικούς παράγοντες έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα έκδοσης των Μπερεζόφσκι-Ζακάγιεφ στη Μόσχα.

Ας σημειωθεί ότι οι κατηγορίες που βαρύνουν τον καθένα είναι διαφορετικής φύσεως.

Ο Μπερεζόφσκι κατηγορείται για απάτη κατά του Δημοσίου ενώ ο Ζακάγιεφ καταζητείται ως τρομοκράτης.

Τώρα, όμως, με την ενεργειακή κρίση επί θύρας εξ αιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, η Ρωσία αποκτά μεγάλη διπλωματική και οικονομική βαρύτητα, αφού όλο και περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τα πετρέλαια της.

Ενδέχεται, λοιπόν, οι ενεργειακές ανάγκες της Βρετανίας να βαρύνουν περισσότερο από τα όποια ερείσματα διαθέτουν οι δύο Ρώσοι φυγόδικοι, επισημαίνουν οι αναλυτές.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου)

Με πίστη το Σάββατο κόντρα στη Δανία

Η νίκη το Σάββατο είναι μονόδρομος σύμφωνα με τον Γερμανό τεχνικό

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου, Ότο Ρεχάγκελ εξέφρασε την πίστη του για την αναμέτρηση του Σαββάτου με τη Δανία, δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει τα προβλήματα της ομάδος.

«Το Σάββατο χρειαζόμαστε τη νίκη. Με ισοπαλία ίσως να έχουμε μία πιθανότητα ακόμα. Αλλά κατά βάση θέλουμε τους τρεις βαθμούς. Έχουμε προβλήματα με τους Δέλλα, Χαριστέα, Φύσσα και θα δούμε αν μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε μέχρι το Σάββατο», τόνισε ο Γερμανός προπονητής.

Αναφερόμενος στον Τραϊανό Δέλλα ο Ότο Ρεχάγκελ είπε ότι στην Πορτογαλία ήταν ο παίκτης, ο οποίος χάρισε τη σιγουριά στην Άμυνα. Για το αν θα κληθεί ο Δέλλας να αγωνιστεί το Σάββατο ο κ. Ρεχάγκελ επεσήμανε ότι «αυτό θα κριθεί την τελευταία στιγμή».

Ο Γερμανός τεχνικός στον πάγκο της εθνικής δεν έκρυψε ότι υπάρχει λίγο άγχος. «Υπάρχει άγχος. Αλλά όταν κάνεις μία τέτοια προσπάθεια καλό είναι να υπάρχει και λίγο άγχος».

Σε ερώτηση για το εάν έχει μετανιώσει που παρέμεινε στον πάγκο της πρωταθλήτριας Ευρώπης και είπε όχι στη Γερμανία, ο Ότο Ρεχάγκελ απάντησε: «Δεν σκέφτομαι έτσι. Δεν κοιτώ πίσω. Έχουμε διανύσει μία μεγάλη απόσταση με αυτήν την ομάδα και δεν θεωρώ ότι έκανα λάθος».

Όσο για το αν θα φύγει από τη θέση του απάντησε κάπως διπλωματικά: «Εγώ κοιτώ πάντα το επόμενο παιχνίδι. Χαίρομαι να δουλεύω με τους Έλληνες παίκτες.»

Ο Ρεχάγκελ έδωσε τα ονόματα των πέντε ποδοσφαιριστών στους οποίους έχει ήδη καταλήξει για τη μάχη του Σαββάτου. Αυτοί είναι οι Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καραγκούνης, Ζαγοράκης και Γιαννακόπουλος.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 13:43 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχώρησε το κοινοβούλιο του Ιράκ

Η δυσαρέσκεια με το σύνταγμα είναι πιο έντονη στις περιοχές των σουνιτών

Το κοινοβούλιο του Ιράκ ανακάλεσε την απόφασή του περί αλλαγής του εκλογικού νόμου ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την ερχόμενη εβδομάδα για την έγκριση του νέου συντάγματος.

Οι αλλαγές αυτές θα καθιστούσαν δυσκολότερη την απόρριψη του συντάγματος, ιδιαιτέρως από τους Άραβες σουνίτες, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή τους.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επέκρινε, χθες, δριμύτατα την κυβέρνηση του Ιράκ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Υπό την πίεση του ΟΗΕ, το κοινοβούλιο του ΙΡάκ, υπαναχώρησε», πιστεύει η ανταποκρίτρια του και συμπληρώνει, «πριν από τρεις ημέρες είχε λάβει την αμφιλεγόμενη απόφαση να αυξήσει το όριο για το όχι στο σύνταγμα μ αλλαγές που έκανε την τελευταία στιγμή. Η συζήτηση στο κοινοβούλιο ήταν σύντομη αλλά φορτισμένη. Ένας σιίτης βουλευτής είπε ότι το κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη και ότι θα γινόταν διεθνές περίγελο αν συνεχώς άλλαζα τις απόψεις του. Αλλά, άλλος βουλευτής είπε πως η απόφαση δεν θα έπρεπε να είχε ληφθεί εξ αρχής, χωρίς την γνωμοδότηση νομικών και του ΟΗΕ που βοηθά στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος».

Τελικά το ιρακινό κοινοβούλιο δεν είχε και πολλά περιθώρια, με την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος να απειλείται, και τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει την προηγούμενη ενέργεια του απαράδεκτη για μια δημοκρατία.

Την ίδια ώρα που το κοινοβούλιο ανέστρεφε την αμφιλεγόμενη απόφαση του, άρχιζε και η διανομή αντιτύπων του νέου συντάγματος, ενόψει του δημοψηφίσματος.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 15:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Ασυνεννοησία» μετά το τσουνάμι

Χιλιάδες νεκροί από το φονικό τσουνάμι

Ο Ερυθρός Σταυρός επέκρινε πολλές από τις οργανώσεις αρωγής για το έργο τους στις περιοχές της νότιο-ανατολικής Ασίας που έπληξε το τσουνάμι, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε έκθεση του Ερυθρού Σταυρού αναφέρεται ότι οι διαμάχες μεταξύ εκατοντάδων οργανώσεων οδήγησαν σε μοιραίες καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας στους χιλιάδες άστεγους, πεινασμένους και εξαθλιωμένους πολίτες.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν σωθεί εάν υπήρχε ένα ταχύτερο σύστημα προειδοποίησης.

Στην ετήσια έκθεση του Ερυθρού Σταυρού περιλαμβάνεται και η ανθρωπιστική κρίση στο Νίγηρα, όπου και πάλι ο οργανισμός επισημαίνει ότι η ανταπόκριση της Διεθνούς Κοινότητας δεν ήταν επαρκής.

Περίπου 250 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν σε καταστροφές το 2004. Από αυτούς οι 225 χιλιάδες ήταν θύματα του τσουνάμι.

Οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι τυφώνες, η ξηρασία, επηρεάζουν τις ζωές 146 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιων Καταστροφών της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.

Ο αριθμός των νεκρών από τις φυσικές καταστροφές, το 2004 ξεπέρασε τον μέσο όρο των 67 χιλιάδων ανά έτος, εξαιτίας της τραγωδίας στην νότιο-ανατολική Ασία.

«Ασυνεννοησία»

Ο διοικητής του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού δήλωσε στο BBC ότι 300 με 500 ανθρωπιστικές οργανώσεις έφτασαν στη Σρι Λάνκα αμέσως μετά το τσουνάμι.

Μάλιστα πολλές από αυτές δεν είχαν καμία πείρα στην αντιμετώπιση καταστροφών.

«Όταν γίνεται μια τέτοια καταστροφή ακολουθεί χάος», είπε ο διοικητής.

Πρόσθεσε ότι σε ορισμένες χώρες συστάθηκαν οργανώσεις αποκλειστικά για την βοήθεια των πληγέντων στην νότιο-ανατολική Ασία και έφτασαν στις πληγείσες περιοχές χωρίς να έχουν καμία ανάλογη εμπειρία.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στο χάος που δημιουργήθηκε συνέβαλε και ο τεράστιος αριθμός ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 12:39 (Ώρα Λονδίνου)

Κάθαρση στη Δικαιοσύνη

Στην κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας μετά το τέλος των εγκαινίων της 27ης έκθεσης χειροτεχνίας κρατουμένων.

«Η πολιτεία είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την ηθική τάξη στο χώρο της Δικαιοσύνης και να ξανακάνει το νόμο σεβαστό», είπε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης.

Και πρόσθεσε, «το νυστέρι θα φθάσει όσο βαθιά χρειάζεται, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς εξαιρέσεις».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαληγούρας η κάθαρση προϋποθέτει τη συλλογική ευθύνη των Ελλήνων δικαστών.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκό μήνυμα Παπανδρέου προς το Βελιγράδι

Σε ημερίδα για την πέμπτη επέτειο από την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμμετείχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας - Μαυροβουνίου, μεταφέροντας το μήνυμα: «Έχετε πλέον την ευκαιρία να γίνετε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μην την αφήσετε να πάει χαμένη».

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη Σερβία Μαυροβούνιο να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Παπανδρέου αφού αναφέρθηκε στην υποστήριξη που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση τη δεκαετία του '90 στις δημοκρατικές δυνάμεις της Σερβίας, υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τη Σερβία - Μαυροβούνιο στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου η ένταξη των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ θα αποτελέσει εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη» το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και την Κροατία.

«Χαιρετίζουμε την προσέγγιση Τουρκίας - ΕΕ και ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και θα κάνει προόδους στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και στην αντιμετώπιση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Μετά το τέλος της ομιλίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση 45 λεπτών με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς.

Αργότερα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Απολύσεις λόγω τυφώνα Κατρίνα

Χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους

Τρεις χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι της Νέας Ορλεάνης θα χάσουν τις εργασίες τους εξαιτίας του τυφώνα Κατρίνα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ρέι Νάγκιν.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης απολογήθηκε λέγοντας ότι ο δήμος δεν έχει αρκετά έσοδα.

«Με μεγάλη μου λύπη οφείλω να πω ότι δεν είναι με σε θέση να κρατήσω ορισμένους από τους πιο αφοσιωμένους δημοτικούς υπαλλήλους», υποστήριξε ο Ρέι Νάγκιν και πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει ήδη ζητήσει οικονομική βοήθεια από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Οι υπάλληλοι θα απολυθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Λουϊζιάνα ανακοίνωσαν ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα ανέρχεται στους 970 νεκρούς.

Χιλιάδες κάτοικοι της πόλεις επέστρεψαν στα σπίτια τους και αρκετοί μαθητές επέστρεψαν στα θρανία. Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί παραμένουν χωρίς στέγη.

Ο δήμαρχος Ρέι Νάγκιν έχει επίσης συστήσει επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου ανοικοδόμησης της πόλης.

Ο δήμαρχος επίσης ζήτησε φοροαπαλλαγές για την ανάκαμψη της πόλης.

Στην πολιτεία του Μισισιπή ο αριθμός των θυμάτων παραμένει στους 221 νεκρούς.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ο προϋπολογισμός στο προσκήνιο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ξεκληρίστηκε ένα χωριό μοτοσικλετιστές! Αποκλειστικό: Στοιχεία-σοκ για το πρώτο 9μηνο του 2005.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το μοντέλο του ΟΤΕ θα εφαρμοσθεί και στη ΔΕΗ. Αποκαλυπτική δήλωση του Δ. Σιούφα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σημιτοδάνεια σε ημέτερους. Έδωσαν τεράστια ποσά σε εταιρίες που έβαλαν

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συναγερμός για μηνιγγίτιδα. Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας με αφορμή κρούσματα σε Αττική - Πελοπόννησο.

Η ΑΥΓΗ: Δουλειές και όχι "δούλεμα". Με μισές αλήθειες για τα λουκέτα και το δράμα της ανεργίας κάνουν θόρυβο κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα χέρια του Εισαγγελέα από σήμερα ο απατεώνας Κοντομηνάς. Τα ψέματα τελείωσαν, απολογείται από το πρωί για τις κλεψιές και τις απάτες του στη Νότιο Αφρική.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το Μεγάλο Στοίχημα του κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Οι δημοτικές εκλογές θα κρίνουν το μέλλον του ΠαΣοΚ. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ύψωσε τον πήχη των πολιτικών εξελίξεων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα μυστικά γκάλοπ του Μεγάρου Μαξίμου. Δύο δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα σε δύσκολη πολιτική συγκυρία.

ΕΘΝΟΣ: Απόδραση από το Δημόσιο με πρόωρες συντάξεις. Μαζική φυγή πριν έρθουν τα χειρότερα στο ασφαλιστικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πανηγυρίζοντας το ευρωπαϊκό τους διαβατήριο στην Ε.Ε. οι Τούρκοι: Χθες ολοήμερα μας πήδαγαν... στο Αιγαίο!!!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στον Εισαγγελέα επιχειρήσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεσκεπάζει το ΠΑΣΟΚ και τους συνδικαλιστές του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η αλήθεια για την ανεργία. Ξεσκεπάστηκαν οι αλχημείες της ΓΣΕΕ με τα "λουκέτα" του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευθεία βολή Γιωτόπουλου για τρεις της "17Ν". "Συνεργάστηκαν με τις Αρχές για να καταδικαστούν αθώοι".

ΕΣΤΙΑ: Άμεση τομή στην φορολογία. Η μόνη διέξοδος από το δημοσιονομικό αδιέξοδο.

ESPRESSO: Αυτό είναι το νέο "παλάτι" του Κωνσταντίνου. Αγόρασε τη βίλα του πρίγκιπα Αγά Χαν. Το deal έκλεισε στο 1,2 εκατ. ευρώ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θεσμικές αλλαγές στα ΑΕΙ. Οκτώ "σοφοί" εξετάζουν εκλογή πρυτάνεων, αιώνιους φοιτητές, σύγγραμμα , άσυλο.

Ο ΛΟΓΟΣ: Οι φοροφυγάδες θα πληρώσουν... Γ. Αλογοσκούφης: "Έχουμε προχωρήσει πολύ στις διασταυρώσεις".

ΤΑ ΝΕΑ: Μετεξεταστέος ο προϋπολογισμός. Ευρωτορπίλη στη δημιουργική λογιστική της ΝΔ.

Η ΝΙΚΗ: Δημοψήφισμα για Τουρκία. Γαλλία και Αυστρία "κόβουν τα φτερά" της Άγκυρας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ακαδημία" ΓΣΕΕ: Και... Εργατοπατέρες με... πτυχίο!

TRAFFIC NEWS: Μία βίλα και 2 εκατ. ευρώ στοίχισε ο έρωτάς του. Παρελθόν η σχέση Πάρη και Πάρις.

Η ΧΩΡΑ: Πυρετός. Σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών. Αναμένεται θερμό πολιτικό φθινόπωρο.

City Press: Προς συμφωνία επαναλειτουργίας της χωματερής.

Μetro: Μετά τον ΟΤΕ η ΔΕΗ. Πώς αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βουτιά ρεκόρ 30% στην αγορά. Θεσσαλονίκη: Μαύρος Σεπτέμβρης στο εμπόριο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Κόντρα προέδρου και εργαζομένων στην ΕΥΑΘ. Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της διοίκησης της εταιρίας και των συνδικαλιστών με αφορμή νέες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με το "WELCOME"... παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ανεργία

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σκηνικό αντιπαράθεσης έχουν στήσει στα κανάλια κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για τα λουκέτα και την ανεργία, κατηγορώντας αλλήλους. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι επιχειρήσεις έκλειναν επί ΠΑΣΟΚ ή μετανάστευσαν και το ίδιο γίνεται στους 18 μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν επιχειρηματίες, οι οποίοι ενώ έλαβαν δάνεια, αντί να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, μείωσαν το προσωπικό ή επιδόθηκαν σε "χρηματιστηριακά παίγνια".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι "στην ηγεσία της ΓΣΕΕ...αφιέρωσε ο υφυπουργός Απασχόλησης τα στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Συνομοσπονδία χρεώνουν στην κυβέρνηση "λουκέτα" σε επιχειρήσεις, οι οποίες ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από τις κυβερνήσεις Σημίτη με "θαλασσοδάνεια" και παχυλές επιδοτήσεις. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ακόμη και κάποιες που εγκαινιάστηκαν από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους, είτε "δραπέτευσαν" στο εξωτερικό λίγους μήνες αργότερα, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζομένους στο δρόμο".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "73.000 περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις. Στον εισαγγελέα γνωστοί επιχειρηματίες για επιδοτήσεις που "έφαγαν". Διπλάσιες οι επιχειρήσεις που άνοιξαν από αυτές που έκλεισαν".

Παιδεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων και ταχέως μάλιστα προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Επί τούτου, συγκροτήθηκε, επιτροπή οκτώ έγκριτων πανεπιστημιακών υπό την προεδρία του κ. Θάνου Βερέμη προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, η οποία θα αναδείξει τα πολυεπίπεδα προβλήματα των ΑΕΙ, προτείνοντας αλλαγές και τομές στο γηρασμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χρονολογείται απότο 1982".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "με πρόσχημα τη "γνώση" η ΓΣΕΕ πρώτη ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και των πανεπιστημίων, ενώ με επίκληση την επιμόρφωση των συνδικαλιστών, στήνεται άλλος ένας μηχανισμός "κοινωνικού εταιρισμού" και "εκπαίδευσης" στις αξίες της "ανταγωνιστικότητας", της "παραγωγικότητας" και της λεγόμενης "δια βίου μάθησης"για τις ανάγκες των επιχειρήσεων".

Πρόωρη συνταξιοδότηση

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "χιλιάδες εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους μητέρες ανήλικων παιδιών, καταφεύγουν στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης υπό τον φόβο των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό".

Γ. Α. Παπανδρέου

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "ένα μεγάλο στοίχημα έθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον εαυτό του: το στοίχημα των δημοτικών εκλογών. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε τη σημασία που έχει η εκλογική αυτή μάχη και ανέβασε τον πήχη των πολιτικών εξελίξεων μέσα και έξω από το κόμμα του".

Φοροφυγάδες

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "οι φοροφυγάδες είναι αυτοί που θα την πληρώσουν φέτος γιατί έχουμε προχωρήσει πολύ στις διασταυρώσεις των τιμολογίων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. "Είναι ουσιαστική η προσπάθεια που γίνεται, δεν είναι λόγια του αέρα. Μπορεί να μην είμαι ο πρώτος υπουργός Εθνικής Οικονομίας που λέει ότι θα την πληρώσουν οι φοροφυγάδες, αλλά είμαι ο πρώτος που έκανε διασταυρώσεις", πρόσθεσε. Ο υπουργός πάντως διευκρίνισε ότι σκοπός δεν είναι να δοθούν τα ονόματα των φοροφυγάδων στη δημοσιότητα. "Εγώ δεν είμαι των εντυπωσιασμών". Τα στοιχεία που έχουμε, τα χρησιμοποιούμε στους φορολογικούς ελέγχους".

Δικυκλιστές

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "το διάστημα αυτό σε όλη την επικράτεια μειώθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο του περασμένου έτους σε ποσοστό 4,3% τα θανατηφόρα τροχαία και σε ποσοστό 5,7% οι νεκροί. Αυτό όμως που τρομάζει τους αξιωματικούς της Τροχαίας είναι τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής πεζών και δικυκλιστών στα θανατηφόρα και γενικά στα τροχαία ατυχήματα".

Μηνιγγίτιδα

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τα τελευταία κρούσματα της ασθένειας , που χτύπησε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικό, είχαν αποτέλεσμα να θορυβηθεί το υπουργείο Παιδείας. Έτσι ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης, για να προλάβει τα...χειρότερα".

Ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με την Espresso "μόνο... σαμπάνιες δεν άνοιξαν χθες οι γείτονες στον αέρα του Αιγαίου! Πανηγύρισαν με μαζικές εισόδους μαχητικών αεροσκαφών και με μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων το "πράσινο φως" για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και έδωσαν από την πρώτη κιόλας ημέρα της ιστορικής απόφασης το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πώς εννοούν την καλή γειτονία".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "οι Τούρκοι αφού πήραν το πολυπόθητο ΟΚ για τις συζητήσεις που αφορούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φρόντισαν να το γιορτάσουν δεόντως και καταλλήλως. Πέρα των εσωτερικών πανηγυρισμών, μας έστειλαν και δυο-τρία σμήνη πολεμικών αεροσκαφών και μάλιστα οπλισμένα, να υπερίπτανται των ελληνικών νησιών του αρχιπελάγους μας, για να μας δείξουν ότι ο λύκος κι αν εγέρασε και άλλαξε το μαλλί του ούτε το δέρμα άλλαξε ούτε τη κεφαλή του. και χθες ολοήμερα μας... πήδαγαν στο Αιγαίο και μας κρατούσαν σε αγωνία αφού γι αυτή την νίκη φρόντισε και η κ. Κοντολίζα Ράις και η προεδρία του εξοχότατου Μπλερ".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τα τουρκικά μεθεόρτια της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαδεύονται από ένα νέο μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, το οποίο ήρθε να υπενθυμίσει την τεράστια απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει τη γειτονική χώρα από τη μετατροπή της σε μία πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα, πλήρως εναρμονισμένη προς τις ευρωπαϊκές αρχές".

ΠΑΣΟΚ

Η Traffic News τονίζει ότι "η εσωστρέφεια, η μιζέρια και οι προσωπικές στρατηγικές - πολιτικές ζουν και βασιλεύουν στο ΠΑΣΟΚ! Αυτό φάνηκε περίτρανα και χθες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, όταν βουλευτές έπνεαν τα μένεα για τα πρωτοκλασάτα στελέχη και για την εν γένει λειτουργία. Ο Γιώργος Παπανδρέου; Παρέμεινε αμέτοχος, βάζοντας "μπροστάρηδες" τους βουλευτές σε όσα θα ήθελε να πει στα στελέχη εκείνα που "αντιδρούν" και που στο ΠΑΣΟΚ θέλουν τα κεφάλια τους επί πίνακι".

Χωματερή Άνω Λιοσίων

Η City Press υπογραμμίζει ότι "σήμερα η κρίσιμη συνέλευση των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ. Έτοιμοι να δεχθούν τα σκουπίδια, όχι όμως τη λυματολάσπη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να πετάνε τη λυματολάσπη, τη μετατρέπουν σε καύσιμο ή και λίπασμα. Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά στην πρωτεύουσα, που είναι η πιο "ανυπόφορη" μεγαλούπολη".

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος καταγγέλλει από τον Κορυδαλλό: Τρεις από τους κατηγορούμενους συνεργάσθηκαν με τις Αρχές με σκοπό να αποφυλακισθούν. Ο ένας ήδη έχει αποφυλακισθεί, ενώ θα αφεθούν -όπως λέει- και άλλοι δύο μετά τη δίκη στο Εφετείο τον Δεκέμβριο. Ολόκληρη η "κομμένη" από τη διοίκηση της ΕΡΤ συνέντευξη δημοσιεύεται σήμερα στην "Ε".

ΟΤΕ-ΔΕΗ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "με πιλότο το εργασιακό μοντέλο που εφαρμόζεται στον ΟΤΕ, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους και στη ΔΕΗ".

Η METRO προσθέτει ότι "με πιλότο τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει το διαρθρωτικό της έργο στις δημόσιες επιχειρήσεις. Το μοντέλο της εθελουσίας εξόδου από τις προβληματικές ΔΕΚΟ και το νέο εργασιακό καθεστώς των νεοπροσληφθέντων,κατά το πρότυπο του ΟΤΕ, αναμένεται να εφαρμοστούν σε όλες τις προβληματικές επιχειρήσεις".

Τα μυστικά γκάλοπ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "συνεχίζει να προηγείται σταθερά με καθαρή διαφορά η Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, παρά τις σκληρές επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση και την προπαγάνδα της και παρά τα εσωκομματικά χτυπήματα που έφεραν στο φως της δημοσιότητας καταστάσεις που δημιούργησαν πρόβλημα στην εικόνα της κυβερνώσας παράταξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στη διάθεσή του δημοσκοπήσεις από τουλάχιστον δύο πολύ γνωστές εταιρίες".

Κυβέρνηση

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για άμεσες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και για πρόωρες κάλπες το 2006".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο απατεώνας Κοντομηνάς που 'χει καταληστέψει την... μισή Ελλάδα και όλους σχεδόν τους Έλληνες μετανάστες σε ολόκληρη την υφήλιο. Είμαστε σίγουροι ότι ο εισαγγελέας θα πράξει το καθήκον του και θα τον ρωτήσει να απαντήσει για τις χιλιάδες τα σκάνδαλα και τις κλεψιές που εδώ και τρεις μήνες καθημερινά η "Αυριανή" τον κατηγορεί".

Προϋπολογισμός 2006

Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "μετεξεταστέος στις Βρυξέλλες έμεινε ο νέος προϋπολογισμός. Η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για την πρόβλεψη προείσπραξης εσόδων ύψους 3,8 δισ. με τη μέθοδο των τιτλοποιήσεων και ζητά νέα μέτρα".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2005 προκύπτει ένα αμείλικτο συμπέρασμα: Το φορολογικό μας σύστημα έχει χρεωκοπήσει. Ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί τόσο μεγάλες αποκλίσεις των εισπραχθέντων φορολογικών εσόδων, από τους αντιστοίχους στόχους του Προϋπολογισμού. Το γεγονός θα πρέπει να εμβάλη σε σοβαρές σκέψεις την Κυβέρνηση, ώστε να μην επαναληφθή και το έτος 2006 το πρωτοφανές εφετινό δημοσιονομικό φιάσκο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Λίστα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Ομαδικός τάφος στη Σρεμπρένιτσα

Η Επιτροπή που διορίσθηκε από την σερβο-βοσνιακή κυβέρνηση για να ερευνήσει την σφαγή σχεδόν 8 χιλιάδων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995 συνέταξε ένα κατάλογο με 20 χιλιάδες ονόματα Σέρβων στρατιωτών που ήταν αναπτυγμένοι στη περιοχή εκείνη τη περίοδο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC η έρευνα έχει στα στόχο να εξακριβώσει τη ταυτότητα αυτών που ενέχονται στη σφαγή και να διασφαλίσει ότι κανείς εξ αυτών δεν διατηρεί κυβερνητικές θέσεις.

Ο κατάλογος με τους σχεδόν 20 χιλιάδες στρατιώτες δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και δεν σημαίνει ότι ο κάθε ένας εξ αυτών ενέχεται στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Περιέχει πάντως τα ονόματα αυτών που έδωσαν τις διαταγές για τη σφαγή, αυτών που εκτέλεσαν τις διαταγές καθώς και ανθρώπων που συνεχίζουν να εργάζονται στον σερβο-βοσνιακό στρατό, και στο κρατικό μηχανισμό.

Η έκθεση της Επιτροπής θα αποσταλεί στο Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου της Χάγης μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Ο επικεφαλής του σερβο-βοσνιακού στρατού εκείνη την εποχή, Ράτκο Μλάντις, καθώς και ο πολιτικός ηγέτης των Σεβο-βόσνιων, Ράντοβαν Κάραντζιτζ κατηγορούνται για γενοκτονία.

Καταζητούνται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και πιστεύεται ότι κρύβονται στη Βοσνία ή στη Σερβία Μαυροβούνιο.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα στην ανατολική Βοσνία θεωρείται η χειρότερη ωμότητα που διαπράχθηκε στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.