Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-08

  1. Η Ελλάδα απορρίπτει τις προτάσεις Νίμιτς
  2. Χάθηκε στον ωκεανό
  3. «Πνίγηκε» η Γουατεμάλα
  4. Η πορεία θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις
  5. Χιλιάδες νεκροί στο Πακιστάν
  6. Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό
  7. Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό
  8. Νέος υφυπουργός Οικονομίας
  9. Νέος υφυπουργός Οικονομίας
  10. «Ο Αδάμ και το μήλο»
  11. Φόβοι για «χιλιάδες» νεκρούς
  12. «Χαστούκι στην Ουάσιγκτον»
  13. Ο εγκέλαδος «ξύπνησε» στο Κασμίρ
  14. Ο εγκέλαδος «ξύπνησε» στο Κασμίρ
  15. Ο «Σταν» αφανίζει ολόκληρα χωριά
  16. Ο «Σταν» αφανίζει ανθρώπους και χωριά

Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 22:08 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα απορρίπτει τις προτάσεις Νίμιτς

Η νέα πρόταση του κ. Νίμιτς δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά

Απαράδεκτες χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση τις νέες προτάσεις που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τονίζει:

«Ο κ. Νίμιτς παρέδωσε χθες βράδυ στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προτάσεις για το θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

»Σήμερα το πρωί εδόθησαν οδηγίες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπό μας να ανακοινώσει στον κ .Νίμιτς ότι οι προτάσεις αυτές επιστρέφονται ως απαράδεκτες».

Η αντίδραση των Σκοπίων αναμένεται τη Δευτέρα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως την Κυριακή το απόγευμα και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας για να εξετασθεί η πρόταση του κ. Νίμιτς.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 23:22 (Ώρα Λονδίνου)

Χάθηκε στον ωκεανό

Ο δορυφόρος έπεσε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (Esa) επιβεβαίωσε ότι ο δορυφόρος Cryosat χάθηκε στα ανοιχτά της Ρωσίας.

Ο δορυφόρος εξερράγη και τα συντρίμμια του έπεσαν στον Αρκτικό Ωκεανό λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ στη βόρεια Ρωσία.

Στόχος της αποστολής του Cryosat ήταν η παρατήρηση των επιπτώσεων που έχουν οι κλιματικές αλλαγές στους πολικούς παγετώνες της Γης.

Η κατασκευή του δορυφόρου στοίχισε 135 εκατομμύρια δολάρια και διήρκησε έξι χρόνια.

Ο Cryosat εκτοξεύθηκε το Σάββατο στις 19.02 τοπική ώρα (18.02 ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ.

Αξιωματούχοι του ρωσικού διαστημικού προγράμματος δήλωσαν ότι σημειώθηκε βλάβη στη μονάδα ώθησης του πυραύλου από τον οποίο εκτοξεύθηκε ο Cryosat, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να τεθεί σε τροχιά o δορυφόρος.

Θλιβερό συμβάν

Ο διευθυντής Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Βόλκερ Λίμπιγκ, είπε:

«Το συμβάν προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε πολλούς Ευρωπαίους επιστήμονες αλλά και σε αυτούς που συμμετείχαν στην κατασκευή του δορυφόρου».

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρις ότου πραγματοποιηθεί παρόμοια αποστολή, με αποτέλεσμα πολλά καίρια ερωτήματα σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές να μείνουν αναπάντητα.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 21:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Πνίγηκε» η Γουατεμάλα

Αρκετές περιοχές έχουν αποκλεισθεί στη Γουατεμάλα από τις πλημμύρες

Τουλάχιστον 508 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Γουατεμάλα από την τροπική καταιγίδα «Σταν» που έπληξε την Κεντρική Αμερική και το νότιο Μεξικό.

Ο αριθμός των νεκρών στην Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα και το νότιο Μεξικό φθάνει τους εκατό.

Ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί κάτω από τόνους λάσπης και το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί καθώς τα σωστικά συνεργία δεν μπορούν να προσεγγίσουν αρκετές περιοχές που έχουν αποκλεισθεί από τις πλημμύρες.

Σε μία από τις περιοχές της Γουατεμάλα που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές, κοντά στην λίμνη Ατιτλάν, το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν οι συχνές κατολισθήσεις λάσπης που προξένησαν οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή επί πέντε συνεχείς ημέρες.

Λίγο πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος 508 ανθρώπων, ο πρόεδρος της Γουατεμάλα είχε καλέσει τη Γερουσία να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων παραμένει εγκλωβισμένος στα σπίτια ενώ περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Όταν ο «Σταν» έπληξε το νότιο Μεξικό αναβαθμίστηκε σε τυφώνα πρώτης κατηγορίας.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 19:35 (Ώρα Λονδίνου)

Η πορεία θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις

Τον Οράν Παμούκ, που έχει παραπεμφθεί σε δίκη, συνάντησε ο Ευρωπαίος επίτροπος

Ο Eυρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στη δυναμική εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων και δήλωσε ότι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα θα εξαρτηθεί από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Μετά τη συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός αξιωματούχος δήλωσε:

«Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα κάνει η Τουρκία».

Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση τόνισε ότι, σε καμία περίπτωση, η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι εξασφαλισμένη.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε την Άγκυρα να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την τελωνιακή ένωση με όλα τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, και να εγγυηθεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Ο κ. Ρεν συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο συγγραφέα, Οράν Παμούκ ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με την κατηγορία της προσβολής της εθνικής ταυτότητας της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παμούκ απλά είχε αναφερθεί στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το Σάββατο ο Φινλανδός επίτροπος ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε τρεις τουρκικές πόλεις και αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Κροατία.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 20:41 (Ώρα Λονδίνου)

Χιλιάδες νεκροί στο Πακιστάν

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε το Πακιστάν

Περίπου δύο χιλιάδες νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ - 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Ο εγκέλαδος ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά, πολλές οδικές αρτηρίες έχουν αποκλεισθεί λόγω των κατολισθήσεων ενώ έχει διακοπεί το τηλεφωνικό δίκτυο σε πολλές περιοχές.

Πληροφορίες από το βορειοδυτικό Πακιστάν αναφέρουν ότι τουλάχιστον 400 παιδιά σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε το κτίριο σχολείου.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Στο τμήμα του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι ενώ αξιωματούχοι στο υπό ινδική διοίκηση τμήμα, ανέφεραν ότι οι νεκροί είναι περίπου 300.

Στην Ισλαμαμπάντ πολλοί κάτοικοι συνέδραμαν το έργο των σωστικών συνεργείων σκάβοντας με γυμνά χέρια για να διασώσουν ανθρώπους που παγιδεύτηκαν κάτω από τα χαλάσματα πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στην επαρχία Βορειοδυτικό Μέτωπο.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, μέχρι στιγμής, 1600 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στατηγός Περβέζ Μουσάραφ, που μετέβη στις πληγείσες περιοχές, δήλωσε ότι η καταστροφή είναι μία δοκιμασία για το έθνος.

Έκτακτη βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας προς το Πακιστάν και είπε ότι μπορεί να αποδεσμεύσει οικονομική βοήθεια ύψους μέχρι τριών εκατομμυρίων ευρώ σε μία ημέρα εάν το ζητήσουν οι οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδα 60 ατόμων που αποτελείται από γιατρούς και προσωπικό διάσωσης.

Άμεση βοήθεια προσέφεραν επίσης η η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Τουρκία.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό

Κάτοικοι της Ισλαμαμπάντ συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης

Τουλάχιστον 1800 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ύψους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το βόρειο Πακιστάν και την Ινδία και έγινε αισθητή μέχρι το Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μία τεράστια καταστροφή.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη διαφιλονικούμενη περιοχή του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Σπίτια, σχολεία και μιναρέδες έχουν καταρρεύσει, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Ρασίντ Αχμέντ.

«Έχουν καταρρεύσει οι μιναρέδες από δύο τεμένη, το τείχος ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ένα σχολείο θηλέων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια μαθήτρια.

»Υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλες καταστροφές στην Ισλαμαμπάντ αλλά πρέπει να περιμένουμε γιατί λαμβάνουμε συνεχώς πληροφορίες», είπε ο υπουργός.

Πληροφορίες από το βόρειο Πακιστάν αναφέρουν ότι ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί, πολλές οδικές αρτηρίες έχουν αποκλειστεί και έχει καταρρεύσει το τηλεφωνικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ μετέβη στα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και δήλωσε ότι η καταστροφή είναι μία δοκιμασία για το έθνος.

Έκτακτη βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας προς το Πακιστάν και είπε ότι μπορεί να αποδεσμεύσει οικονομική βοήθεια ύψους μέχρι τριών εκατομμυρίων ευρώ σε μία ημέρα εάν το ζητήσουν οι οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδα 60 ατόμων που αποτελείται από γιατρούς και προσωπικό διάσωσης.

Άμεση βοήθεια προσέφεραν επίσης η η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Τουρκία.

Μετασεισμοί

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο το ορεινό υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

«Είναι δύσκολο να σχηματίσουμε μια σαφή εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, καθώς έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες», μετέδιδε νωρίτερα η Μπάρμπαρα Πλετ του BBC.

Όμως, Πακιστανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν ισοπεδωθεί κτίρια στην πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, Μουζαφαραμπάντ. Άλλοι κάνουν λόγο για αφανισμό ολόκληρων κοινοτήτων.

Στο Ινδικό Κασμίρ οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο 65 ανθρώπων.

Ο στρατός έχει κινητοποιήσει τη μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων. Προσπαθεί να διανείμει φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης με ελικόπτερα καθώς το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί ενώ σημειώνονται και κατολισθήσεις.

Τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, και είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Οι αρχές καλούν τον κόσμο να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό

Κάτοικοι της Ισλαμαμπάντ συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης

Τουλάχιστον 1200 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ύψους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το βόρειο Πακιστάν και την Ινδία και έγινε αισθητή μέχρι το Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μία τεράστια καταστροφή.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη διαφιλονικούμενη περιοχή του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Σπίτια, σχολεία και μιναρέδες έχουν καταρρεύσει, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Ρασίντ Αχμέντ.

«Έχουν καταρρεύσει οι μιναρέδες από δύο τεμένη, το τείχος ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ένα σχολείο θηλέων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια μαθήτρια.

»Υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλες καταστροφές στην Ισλαμαμπάντ αλλά πρέπει να περιμένουμε γιατί λαμβάνουμε συνεχώς πληροφορίες», είπε ο υπουργός.

Πληροφορίες από το βόρειο Πακιστάν αναφέρουν ότι ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί, πολλές οδικές αρτηρίες έχουν αποκλειστεί και έχει καταρρεύσει το τηλεφωνικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ μετέβη στα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και δήλωσε ότι η καταστροφή είναι μία δοκιμασία για το έθνος.

Έκτακτη βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας προς το Πακιστάν και είπε ότι μπορεί να αποδεσμεύσει οικονομική βοήθεια ύψους μέχρι τριών εκατομμυρίων ευρώ σε μία ημέρα εάν το ζητήσουν οι οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδα 60 ατόμων που αποτελείται από γιατρούς και προσωπικό διάσωσης.

Άμεση βοήθεια προσέφεραν επίσης η η Ελλάδα, η Γερμανία και η Τουρκία.

Μετασεισμοί

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο το ορεινό υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

«Είναι δύσκολο να σχηματίσουμε μια σαφή εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, καθώς έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες», μετέδιδε νωρίτερα η Μπάρμπαρα Πλετ του BBC.

Όμως, Πακιστανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν ισοπεδωθεί κτίρια στην πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, Μουζαφαραμπάντ. Άλλοι κάνουν λόγο για αφανισμό ολόκληρων κοινοτήτων.

Στο Ινδικό Κασμίρ οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο 65 ανθρώπων.

Ο στρατός έχει κινητοποιήσει τη μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων. Προσπαθεί να διανείμει φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης με ελικόπτερα καθώς το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί ενώ σημειώνονται και κατολισθήσεις.

Τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, και είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Οι αρχές καλούν τον κόσμο να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος υφυπουργός Οικονομίας

Μετά την παραίτηση του κ Αδάμ Ρεγκούζα η κυβέρνηση διόρισε στη θέση του υφυπουργού Οικονομίας, το Βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα.

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ορίζεται ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας», ανακοίνωσε ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Η ορκωμοσία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί.

Ο κ. Μπέζας γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1963 στην Ηγουμενίτσα της Θεσπρωτίας, είναι πολιτικός μηχανικός και μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσπρωτίας τον Απρίλιο του 2000, με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Τον Οκτώβριο του 2003, εξελέγη γραμματέας της Βουλής. Το Μάρτιο του 2004, εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος υφυπουργός Οικονομίας

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Ρουσόπουλος

Μετά την παραίτηση του κ Αδάμ Ρεγκούζα η κυβέρνηση διόρισε στη θέση του υφυπουργού Οικονομίας, το Βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα.

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ορίζεται ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας», ανακοίνωσε ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Η ορκωμοσία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί.

Ο κ. Μπέζας γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1963 στην Ηγουμενίτσα της Θεσπρωτίας, είναι πολιτικός μηχανικός και μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσπρωτίας τον Απρίλιο του 2000, με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Τον Οκτώβριο του 2003, εξελέγη γραμματέας της Βουλής. Το Μάρτιο του 2004, εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Ο Αδάμ και το μήλο»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα βίβλος για το Ασφαλιστικό. Σανίδα σωτηρίας 9 μέτρων από την κυβέρνηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Από το 2007 το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ενσωματώνονται στον βασικό μισθό τα επιδόματα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Εθνική σύνταξη. Για αξιοπρεπή διαβίωση της τρίτης ηλικίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άστραψε ο Καραμανλής. Ακαριαία αντίδραση του πρωθυπουργού στο φαινόμενο Ρεγκούζα.

Η ΑΥΓΗ: Ο Ρεγκούζας έφυγε, η διαπλοκή μένει. Μετά τις αποκαλύψεις για προνομιακή χρηματοδότηση "Ροζ" καναλιού.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μέσα σε 4 χρόνια από τα θύματα της «INTERAMERICAN» έχουν υποβληθεί... 864 μηνύσεις εναντίον του απατεώνα Κοντομηνά.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το «σύνδρομο Ρεγκούζα» ταράσσει την κυβέρνηση. Το παρασκήνιο της χθεσινής παραίτησης του υφυπουργού Οικονομίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παραίτηση για λόγους τιμής. Όλο το παρασκήνιο για την αποχώρηση Ρεγκούζα από την κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ: Ομολογία διαφθοράς η αποπομπή Ρεγκούζα. Ξεχείλισε το ποτήρι.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ρεγκούζας υπό την πίεση κατηγοριών και ο πρωθυπουργός έδιωξε τον Αδάμ από την ...Εδέμ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι εννέα άξονες για το Ασφαλιστικό, που περιλαμβάνονται στην Εθνική Έκθεση Στρατηγικής για τις συντάξεις και παρουσίασε η κυβέρνηση στην Ε. Ένωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων. Η πορεία των τιμών/Ποιες περιοχές παραμένουν φθηνές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 13 κρίματα του Αδάμ. Επιτέλους αναγκάστηκαν να τον "παραιτήσουν".

ΕΣΤΙΑ: Η αποπομπή του κ. Ρεγκούζα. Είχε φθάσει να αποτελή βάρος για την Κυβέρνηση.

ESPRESSO: Πλαστός ο πίνακας που αγόρασε η Γιάννα. Καταγγελίες-βόμβα στο χώρο της τέχνης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γκάφα μοιραία και τελευταία για Α. Ρεγκούζα. Τον απέπεμψε ο πρωθυπουργός διότι ενίσχυε υπόδικο επιχειρηματία.

στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: Αποκαλύπτουμε: Σε πέντε φάσεις η αποπομπή Ρεγκούζα. Ξέσπασμα Καραμανλή: "Να τελειώνουμε με αυτόν το μ....".

Ο ΛΟΓΟΣ: Κίνδυνος αναβολής του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Ενώ η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζει απεργιακές κινητοποιήσεις...

ΤΑ ΝΕΑ: Πανικός Καραμανλή για τη διαφθορά. Αναγκάστηκε να αποκεφαλίσει Ρεγκούζα. Φοβάται και νέες αποκαλύψεις.

Η ΝΙΚΗ: Άρχισε το ξήλωμα. Κορυφή του παγόβουνου η αποπομπή του Ρεγκούζα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επικίνδυνη κατρακύλα της εκπαίδευσης.

TRAFFIC NEWS: Πώς ο Αδάμ δάγκωσε το μήλου του ...090. Όλο το παρασκήνιο της αποπομπής Ρεγκούζα.

Η ΧΩΡΑ: Το παρασκήνιο της παραίτησης Ρεγκούζα. Όλα όσα μεσολάβησαν από την εκπομπή "Ζούγκλα" μέχρι την αποπομπή.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το πικρό μήλο του Αδάμ. Αποπομπή Ρεγκούζα υπό το βάρος των αποκαλύψεων.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ποιός είναι ο καναλάρχης της «παραίτησης». Οι προσκλήσεις πολιτικών, τα 090 και οι «ανφερ» συμπεριφορές.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η «Θυσία» του ...Αδάμ. Αυτοί που αποπέμφθηκαν για μια φράση...και οι ...φράσεις , που «εξέθεσαν» τη νέα διακυβέρνηση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για «χιλιάδες» νεκρούς

Κάτοικοι της Ισλαμαμπάντ συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης

Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε το Πακιστάν, την Ινδία και το Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Πακιστάν είπε ότι οι νεκροί μπορεί να είναι χιλιάδες.

Το βόρειο Πακιστάν και το διαφιλονικούμενο Κασμίρ, φαίνεται πως είναι οι χειρότερα πληγείσες περιοχές.

Σπίτια, σχολεία και μιναρέδες έχουν καταρρεύσει, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Ρασίντ Αχμέντ.

«Έχουν καταρρεύσει οι μιναρέδες από δύο τεμένη, το τείχος ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ένα σχολείο θηλέων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια μαθήτρια.

»Υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλες καταστροφές στην Ισλαμαμπάντ αλλά πρέπει να περιμένουμε γιατί λαμβάνουμε συνεχώς πληροφορίες», είπε ο υπουργός.

Το επίκεντρο του σεισμού που είχε μέγεθος 7.6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ εντοπίστηκε στο Κασμίρ, όπου ολόκληρα χωριά έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα.

80 χιλιόμετρα νότια του Κασμίρ, στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια ενός κτιριακού συγκροτήματος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Πακιστάν κάνουν λόγο εθνική τραγωδία.

Μετασεισμοί

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο το ορεινό υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

«Είναι δύσκολο να σχηματίσουμε μια σαφή εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, καθώς έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες», μετέδιδε νωρίτερα η Μπάρμπαρα Πλετ του BBC.

Όμως, Πακιστανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν ισοπεδωθεί κτίρια στην πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, Μουζαφαραμπάντ. Άλλοι κάνουν λόγο για αφανισμό ολόκληρων κοινοτήτων.

Στο Ινδικό Κασμίρ οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο 65 ανθρώπων.

Ο στρατός έχει κινητοποιήσει τη μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων. Προσπαθεί να διανείμει φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης με ελικόπτερα καθώς το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί ενώ σημειώνονται και κατολισθήσεις.

Τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, και είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Οι αρχές καλούν τον κόσμο να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Χαστούκι στην Ουάσιγκτον»

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι αποτέλεσε «χαστούκι» για την Ουάσιγκτον, γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες.

Αν και οι απόψεις διίστανται για το εάν άξιζε αυτό το βραβείο, οι Τάιμς (Times) μας υπενθυμίζουν τις επανειλημμένες συγκρούσεις του με το Λευκό Οίκο, λίγους μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Η Τέλεγκραφ (Telegraph) πιστεύει ότι η αρμόδια επιτροπή βράβευσε τον κ. Ελ Μπαραντέι για την αδυναμία του να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Διαφορετική άποψη έχει η Γκάρντιαν (Guardian) η οποία πιστεύει ότι η βράβευση του Αιγυπτίου πρώην διπλωμάτη μπορεί να ενισχύσει τη μάχη κατά της διάδοσης των πυρηνικών.

Συμφωνία δυνάμεων

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αποκαλύπτει ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και η ηγέτιδα των συντηρητικών Άνγκελα Μέρκελ έχουν συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού, με την κ. Μέρκελ να αναλαμβάνει την καγκελαρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία επετεύχθη στις αρχές της εβδομάδας και αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Οι συνομιλίες των δύο πολιτικών βρίσκονταν σε αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Μέρκελ, με πολύ μιρκή όμως διαφορά.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η συμφωνία θα σημάνει την αποχώρηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ από το πολιτικό προσκήνιο της Γερμανίας.

Συνάντηση Μπλερ Σιράκ

«Οι φιλικές συνομιλίες δεν στάθηκε δυνατό να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ του Σιράκ και του Μπλερ», γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Οι δύο ηγέτες έκαναν μια επίδειξη ενότητας παρά τα αντικρουόμενα οράματα που έχουν για την Ευρώπη.

«Κανείς από τους δύο δεν επιχείρησε να μειώσει το χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για το μελλοντικό κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης».


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ο εγκέλαδος «ξύπνησε» στο Κασμίρ

Κάτοικοι της Ισλαμαμπάντ συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Κασμίρ, στα σύνορα του Πακιστάν με την Ινδία και έγινε αισθητή μέχρι και το Αφγανιστάν.

Σε μια μόνο περιοχή του Πακιστάν, στα βορειοδυτικά της χώρας, οι νεκροί ξεπερνούν τους 100.

Ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, λένε αξιωματούχοι.

Αλλά και ο στρατός της Ινδίας ανακοίνωσε ότι 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είπε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 80 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της Ισλαμαμπάντ.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού εξέφρασε φόβους για μεγάλες ανθρώπινες απώλειες στις βόρειες περιοχές. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλός.

Μετασεισμοί

Ο στρατηγός Σαουτάν Σουλτάν δήλωσε ότι στο Κασμίρ και στις βόρειες περιοχές του Πακιστάν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές, ενώ στο Κασμίρ έχει χαθεί ένα ολόκληρο χωριό.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ, Ζαφάρ Αμπάς μεταδίδει ότι υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και ότι ο κόσμος παραμένει στους δρόμους, φοβούμενος να επιστρέψει στα σπίτια του.

Δύο πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει στην πρωτεύουσα και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες.

«Δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι. Προσπαθούμε να τους ανασύρουμε», είπε ο Μοχάμεντ Αλί, κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Στις πολυκατοικίες υπήρχαν 75 διαμερίσματα, άρα μιλάμε για εκατοντάδες εγκλωβισμένους», πρόσθεσε.

Η πακιστανική τηλεόραση «Geo» κάνει λόγο για 25 νεκρούς στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ο εγκέλαδος «ξύπνησε» στο Κασμίρ

Κάτοικοι της Ισλαμαμπάντ συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης

Δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Κασμίρ και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Πακιστάν, την Ινδία και το Αφγανιστάν.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είπε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 80 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της Ισλαμαμπάντ.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού εξέφρασε φόβους για μεγάλες ανθρώπινες απώλειες στις βόρειες περιοχές. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλός.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να ανασύρουν επιζώντες από κτίρια που κατέρρευσαν ακόμα και στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Μετασεισμοί

Ο στρατηγός Σαουτάν Σουλτάν δήλωσε ότι στο Κασμίρ και στις βόρειες περιοχές του Πακιστάν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές, ενώ στο Κασμίρ έχει χαθεί ένα ολόκληρο χωριό.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ, Ζαφάρ Αμπάς μεταδίδει ότι υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και ότι ο κόσμος παραμένει στους δρόμους, φοβούμενος να επιστρέψει στα σπίτια του.

Δύο πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει στην πρωτεύουσα και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες.

«Δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι. Προσπαθούμε να τους ανασύρουμε», είπε ο Μοχάμεντ Αλί, κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Στις πολυκατοικίες υπήρχαν 75 διαμερίσματα, άρα μιλάμε για εκατοντάδες εγκλωβισμένους», πρόσθεσε.

Η πακιστανική τηλεόραση «Geo» κάνει λόγο για 25 νεκρούς στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 06:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «Σταν» αφανίζει ολόκληρα χωριά

Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν πτώματα μέσα από τις λάσπες

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού εκατοντάδων αγνοουμένων μετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Σταν στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γουατεμάλα, την Κόστα Ρίκα το Ελ Σαλβαδόρ, την Νικαράγουα, την Ονδούρα και το νότιο Μεξικό ξεπερνούν τους 250 και εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλα κάλεσε τη Γερουσία να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, πολλές κατολισθήσεις, πολλά αποκλεισμένα χωριά

Πρόεδρος Γουατεμάλα

Ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί κάτω από τόνους λάσπης και το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί καθώς τα σωστικά συνεργία δεν μπορούν να προσεγγίσουν αρκετές περιοχές που έχουν αποκοπεί από τις πλημμύρες.

Αδιευκρίνιστός αριθμός ανθρώπων παραμένει εγκλωβισμένος στα σπίτια ενώ περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Όταν ο «Σταν» έπληξε το νότιο Μεξικό αναβαθμίστηκε σε τυφώνα πρώτης κατηγορίας.

Γουατεμάλα

Η Γουατεμάλα θρηνεί, μέχρι στιγμής, 146 νεκρούς.

Ο πρόεδρος Όσκαρ Μπέργκερ προειδοποίησε τους κατοίκους της χώρας του να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

«Θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, πολλές κατολισθήσεις, πολλά αποκλεισμένα χωριά», είπε.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γουατεμάλα είπε ότι μόνο σε μια πόλη του Σαντιάγκο Ατιτλάν ανασύρθηκαν 50 νεκροί.

Στη Γουατεμάλα αφανίστηκαν δρόμοι

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την καταστροφή. Έχω μόνο δάκρυα», λέει ο δάσκαλος Μανουέλ Γκονζάλες, του οποίου το σχολείο καταστράφηκε.

«Εδώ υπήρχαν σπίτια όσο έβλεπε το μάτι σου Σε κάνει να χάνεις τις ελπίδες σου. Δεν υπάρχουν πια παιδιά, δεν υπάρχουν άνθρωποι», δήλωσε.

Ελ Σαλβαδόρ

Στο Ελ Σαλβαδόρ πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 άνθρωποι.

Αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 54 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε 370 καταφύγια που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, παρά τις δυσκολίες στις μετακινήσεις από το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο.

«Το έδαφος έχει υποχωρήσει και μπορεί να έχουμε νέες τραγωδίες», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Κάρλος Λόπεζ Μεντόζα.

Το Μεξικό στέλνει βοήθεια στο Ελ Σαλβαδόρ μετά από έκκληση του προέδρου Τόνι Σάκα.

Αλλά η καταιγίδα έπληξε και το Μεξικό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι και να υπερχειλίσουν τριάντα ποτάμια.


Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2005 - 06:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «Σταν» αφανίζει ανθρώπους και χωριά

Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν πτώματα μέσα από τις λάσπες

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού εκατοντάδων αγνοουμένων μετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Σταν στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γουατεμάλα, την Κόστα Ρίκα το Ελ Σαλβαδόρ, την Νικαράγουα, την Ονδούρα και το νότιο Μεξικό ξεπερνούν τους 250 και εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλα κάλεσε τη Γερουσία να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, πολλές κατολισθήσεις, πολλά αποκλεισμένα χωριά

Πρόεδρος Γουατεμάλα

Ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί κάτω από τόνους λάσπης και το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί καθώς τα σωστικά συνεργία δεν μπορούν να προσεγγίσουν αρκετές περιοχές που έχουν αποκοπεί από τις πλημμύρες.

Αδιευκρίνιστός αριθμός ανθρώπων παραμένει εγκλωβισμένος στα σπίτια ενώ περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Όταν ο «Σταν» έπληξε το νότιο Μεξικό αναβαθμίστηκε σε τυφώνα πρώτης κατηγορίας.

Γουατεμάλα

Η Γουατεμάλα θρηνεί, μέχρι στιγμής, 146 νεκρούς.

Ο πρόεδρος Όσκαρ Μπέργκερ προειδοποίησε τους κατοίκους της χώρας του να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

«Θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, πολλές κατολισθήσεις, πολλά αποκλεισμένα χωριά», είπε.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γουατεμάλα είπε ότι μόνο σε μια πόλη του Σαντιάγκο Ατιτλάν ανασύρθηκαν 50 νεκροί.

Στη Γουατεμάλα αφανίστηκαν δρόμοι

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την καταστροφή. Έχω μόνο δάκρυα», λέει ο δάσκαλος Μανουέλ Γκονζάλες, του οποίου το σχολείο καταστράφηκε.

«Εδώ υπήρχαν σπίτια όσο έβλεπε το μάτι σου Σε κάνει να χάνεις τις ελπίδες σου. Δεν υπάρχουν πια παιδιά, δεν υπάρχουν άνθρωποι», δήλωσε.

Ελ Σαλβαδόρ

Στο Ελ Σαλβαδόρ πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 άνθρωποι.

Αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 54 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε 370 καταφύγια που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, παρά τις δυσκολίες στις μετακινήσεις από το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο.

«Το έδαφος έχει υποχωρήσει και μπορεί να έχουμε νέες τραγωδίες», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Κάρλος Λόπεζ Μεντόζα.

Το Μεξικό στέλνει βοήθεια στο Ελ Σαλβαδόρ μετά από έκκληση του προέδρου Τόνι Σάκα.

Αλλά η καταιγίδα έπληξε και το Μεξικό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι και να υπερχειλίσουν τριάντα ποτάμια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.