Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-10

  1. Μετασεισμικά και Ε.Σ.Υ.
  2. Ικανοποιημένη η ΠΓΔΜ με την πρόταση Νίμιτς
  3. Η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές πτηνών από την Τουρκία
  4. H Μέρκελ καγκελάριος
  5. Ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα
  6. Πάρτι γενεθλίων
  7. Πεθαίνουν για τη Γη της Επαγγελίας
  8. Όνειρα στα ερείπια
  9. Αφανίστηκε «μία ολόκληρη γενιά»
  10. Περικοπές αγροτικών επιδοτήσεων
  11. Πεθαίνουν για να πάνε στη Γη της Επαγγελίας
  12. Ποιός κυβερνά την Κίνα;
  13. Στο μικροσκόπιο η πρόταση Νίμιτς
  14. «Μαζικοί τάφοι» στη Γουατεμάλα
  15. Η Άνγκελα Μέρκελ στο πηδάλιο
  16. Συνασπισμοί και συναγερμοί
  17. Κυβέρνηση, ιοί και ΑΣΕΠ
  18. Στο μικροσκόπιο η πρόταση Νίμιτς
  19. Καραντίνα στα Βαλκάνια
  20. Μυριάδες νεκροί και άστεγοι μετά το σεισμό
  21. Κραυγές για βοήθεια

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 03:24 (Ώρα Λονδίνου)

Μετασεισμικά και Ε.Σ.Υ.

Η ανθρωπιστική κρίση στο Πακιστάν και στο Κασμίρ μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου και μια έκθεση για την κατάσταση της Υγείας μονοπωλούν τις πρώτες σελίδες στη Βρετανία.

«Η χαμένη γενιά» είναι ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία ενός ηλικιωμένου χωρικού μέσα στα συντρίμμια να κρατάει σφιχτά το χέρι του νεκρού εγγονού του.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην σεισμόπληκτη περιοχή αναφέρεται στην απόγνωση των επιζώντων αλλά και στις λιγοστές ιστορίες διάσωσης με αίσιο τέλος.

Σε άλλο άρθρο περιγράφεται ως ανεπαρκής και οκνηρή η αντίδραση των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στις τεράστιες ανάγκες των σεισμοπαθών.

Αναζητώντας επιζώντες

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) σημειώνει ότι η κατάσταση στις περιοχές που έχει πλήξει ο Εγκέλαδος παραμένει εξαιρετικά τεταμένη.

Οι επιζώντες επιρρίπτουν ευθύνες στο Στρατό και την κυβέρνηση για την αβελτηρία που επέδειξαν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στρατιώτες αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα και καταστηματάρχες να καταδιώξουν με πέτρες και ξύλα αυτούς που προσπαθούν να λεηλατήσουν τα ερειπωμένα κτίρια.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο δράμα των Βρετανών υπηκόων πακιστανικής καταγωγής που δεν έχουν νέα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αναγκάζονται να μεταβούν στις σεισμόπληκτες περιοχές για να αναζητήσουν, νεκρούς ή ζωντανούς τους συγγενείς τους.

Στη στήλη του αρχισυντάκτη διαβάζουμε ότι « ο σεισμός στην οροσειρά του Χιντουκούς συγκλόνισε τα θεμέλια της ινδοπακιστανικής μεθορίου στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Αλλά ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσάραφ, αρχικά καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην παροχή βοήθειας και ελικοπτέρων από την αντίπαλο Ινδία και στη συνέχεια δέχθηκε μόνο τμήμα της προσφοράς».

Και η Τέλεγκραφ καταλήγει: «Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία του Πακιστάν παρείχε σπάνια ευκαιρία για βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά επιδεικνύοντας στενόμυαλη αντίληψη ο στρατηγός Μουσάραφ διέψευσε τις προσδοκίες των σεισμοπλήκτων και ζημίωσε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του».

Η «αγορά υγείας» απειλεί νοσοκομεία

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) με τίτλο «κινδυνεύουν τα εξωτερικά ιατρεία από τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» προβάλει ως πρώτο θέμα την έκθεση βρετανικής ελεγκτικής υπηρεσίας για τα επιζήμια αποτελέσματα της απελευθέρωσης της δημόσιας υγείας.

Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βασικό κριτήριο τον αριθμό των ασθενών που φροντίζουν και τον αριθμό των ιατρικών πράξεων που επιχειρούν μπορεί να οδηγήσει ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα στο κλείσιμο ζωτικών υπηρεσιών, όπως είναι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, διαπιστώνει η έκθεση.

Με το ίδιο θέμα ασχολούνται και οι Τάιμς (The Times) στην πρώτη σελίδα. «Η ελευθερία επιλογής του ασθενούς ζημιώνει τα νοσοκομεία, λέει ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΣΥ» είναι ο τίτλος της λονδρέζικης εφημερίδας.

Το σύστημα χρηματοδότησης με βάση ποσοτικά και όχι ποιοτικά κριτήρια που εισήχθη το 2004 σε ορισμένες υπηρεσίες υγείας μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, περιορίζοντας σε βάθος χρόνου την ελευθερία επιλογής των ασθενών, αφού ολόκληροι θάλαμοι, τμήματα ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία οδηγούνται σε κατάρρευση, προειδοποιεί η έκθεση, σύμφωνα με τους Τάιμς.


Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 00:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποιημένη η ΠΓΔΜ με την πρόταση Νίμιτς

Καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, χαρακτήρισαν τα Σκόπια τη νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Τη θέση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, μετά τη λήξη της σύσκεψης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, υπό τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Παράλληλα ο κ. Μπούτσκοφσκι απέστειλε μήνυμα στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων «ενδιαφέρεται και είναι έτοιμη για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την εξεύρεση λύσης σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα».

Η απάντηση της Ελλάδας

Μετά τη δήλωση των Σκοπίων, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση που, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η νέα απόπειρα του κ. Μάθιου Νίμιτς ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποδοχή των θέσεων της μίας πλευράς, πράγμα που δεν συνάδει με την έννοια της μεσολάβησης, αποστολή της οποίας είναι η αναζήτηση συμβιβασμού στη βάση αμοιβαίως αποδεκτών προτάσεων.

»Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ για την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, γιατί πιστεύει ότι μόνο με μια τέτοια λύση θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών και λαών.

Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις Νίμιτς, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 22:28 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές πτηνών από την Τουρκία

Χιλιάδες πτηνά θανατώθηκαν στην Τουρκία

Επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν εργαστηριακές αναλύσεις σε δείγματα αίματος νεκρών πτηνών από την Τουρκία και την Ρουμανία, τα οποία είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της γρίπης των πτηνών.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον τύπο του ιού ο οποίος μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο.

Τα δείγματα μεταφέρθηκαν και εξετάζονται στο Κεντρικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη νότια Αγγλία, και τα αποτελέσματα αναμένεται να γνωστοποιηθούν την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απαγόρευση εισαγωγών πτηνών και πουλερικών από την Τουρκία, μετά το κρούσμα γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε σε αγρόκτημα γαλοπούλων.

Προηγουμένως, είχε επιβεβαιωθεί επισήμως η εμφάνιση του ιού στην επαρχία Μπαλικεσίρ, στη δυτική Τουρκία.

Οι κτηνιατρικές αρχές σκότωσαν χιλιάδες πτηνά.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 21:28 (Ώρα Λονδίνου)

H Μέρκελ καγκελάριος

Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου

Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, βάσει κατ' αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σολσιαλδημοκράτες.

Σε συνέντευξη Τύπου, η κυρία Μέρκελ επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας και είπε ότι προτεραιότητα θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Βάσει της συμφωνίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναλαμβάνει σημαντικά υπουργεία της κυβέρνησης.

Στα οκτώ υπουργεία, που φαίνεται πως εξασφάλισε, συμπεριλαμβάνονται το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει έξι υπουργεία.

Ο διορισμός της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία θα πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο. Πολλοί βουλευτές του Σοσιαλαδημοκρατικού Κόμματος έχουν δηλώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση.

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες.

Στις εκλογές της 18 Σεπτεμβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ έχασαν με πολύ μικρό ποσοστό από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 23:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα

Στην πόλη Μπαλακότ έχει καταστραφεί το 80% των κτιρίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ανακούφισης για τα θύματα που επλήγησαν από το σεισμό στο Πακιστάν και την Ινδία, όμως οι διασωθέντες σε δύο απο τις περισσότερο πληγείσες περιοχές κατηγορούν τις πακιστανικές αρχές για τη συνεχιζόμενη έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων.

Πάντως, φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν αρχίσει να φτάνουν στη Μουτζαφαραμπάντ, την πρωτεύουσα του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, και την Μπαλακότ.

Και οι δύο πόλεις έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί και τα θύματα θα διανυκτερεύσουν για τρίτη συνεχή νύχτα στην ύπαιθρο.

Η Μουτζαφαραμπάντ υπήρξε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 20.000 ατόμων. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τα 40.000.

Σε πολλές περιοχές, ο κόσμος συνεχίζει να σκάβει με τα χέρια για να εντοπίσει τα πτώματα.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν παραδέχθηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαχζάντ Γουασίμ είπε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μεταφορά της βοήθειας στους πληγέντες, όμως η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των αποκλεισμένων δρόμων και της διακοπής των τηλεπικοινωνιών.

Εκκλήσεις για βοήθεια

Πολλές χώρες έχουν σπεύσει να προσφέρουν βοήθεια, αλλά ο υπουργός Πληροφόρησης του Πακιστάν, δήλωσε ότι δεν είναι αρκετή.

Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν και στην Ινδία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να προσφέρουν 50 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια.

Ωστόσο, ο κόσμος στην περιοχή γίνεται όλο και πιο απεγνωσμένος, καθώς άρχισαν ήδη οι λεηλασίες σε κατεστραμμένα καταστήματα και σπίτια.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν εξαιτίας των κατολισθήσεων και την έλληψη ελικοπτέρων για τη μεταφορά εξοπλισμού.

Στην επαρχία του Βορειοδυτικού Μετώπου, δύο σχολεία κατέρρευσαν με αποτέλεσμα συνολικά 400 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.

Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και έναν αιώνα

Ο εγκέλαδος, που συγκλόνισε το βόρειο Πακιστάν στα σύνορα με τη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ το Σάββατο τα ξημερώματα, είχε ισχύ 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και θεωρείται ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο BBC ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση από τις πληγείσες περιοχές των ατόμων που έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια, η εγκατάσταση υπαίθριων ιατρικών κέντρων, και η παροχή στέγης σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι συνεχιζόμενες κατολισθήσεις εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης του στρατού να προσεγγίσουν πολλά απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 860 ανθρώπων. Ο αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι θα αυξηθεί.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 19:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πάρτι γενεθλίων

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας έδωσε μάχη με τον καρκίνο το 2003

Ο Χάρολντ Πίντερ, ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας της Βρετανίας, γιορτάζει τη Δευτέρα τα 75 γενέθλιά του. Ο διάσημος δημιουργός είναι γνωστός τόσο για το πλούσιο συγγραφικό του έργο όσο και για την έντονη πολιτική δράση του.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1930 και πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην περιοχή του ανατολικού Λονδίνου. Ο πατέρας του ήταν ράφτης εβραϊκής καταγωγής.

Το πρώτο του έργο, «Το δωμάτιο», ανέβηκε στο θέατρο του πανεπιστημίου του Μπρίστολ το 1957 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Στα κλασικά έργα του Βρετανού συγγραφέα συμπεριλαμβάνονται τo «Πάρτι γενεθλίων», «Ο επιστάτης», «Η επιστροφή» και «Η προδοσία».

Πολλά από τα έργα του έχουν διασκευαστεί για τη μεγάλη οθόνη ενώ έχει γράψει και ο ίδιος σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ δύο φορές. Το1981 για το σενάριο της ταινίας «Η γυναίκα του Γάλλου λοχαγού» και το 1983 για το έργο «Η προδοσία».

Οι πολιτικές ανησυχίες του Πίντερ άρχισαν να καλλιεργούνται σε νεαρή ηλικία και το 1949 κατηγορήθηκε ως αντιρρησίας συνείδησης επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Πολίτης του Κόσμου

Επικριτικά σχόλια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην γενέτειρά του τη Βρετανία, εκτός από μια εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΒΒC, τα γενέθλια του Πίντερ περνούν απαρατήρητα.

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά άρθρο του στη βρετανική εφημέριδα Γκάρντιαν, ο θεατρικός κριτικός Μάικλ Μπίλιγκτον, ο οποίος είναι και βιογράφος του Χάρολντ Πίντερ, στρέφει τα πυρά του εναντίον της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας.

Η Τέσα Τζάουελ, γράφει ο Βρετανός κριτικός, τιμωρεί τον Πίντερ για τα πολιτικά του πιστεύω και την πολεμική του κατά της κυβέρνησης των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλέρ.

Αν και τα έργα της νεανικής της περιόδου χαρακτηρίζονται από τον ατομικότητα και το σχεδόν απολιτικό των ηρώων, ο Χάροντ Πίντερ τα τελευταία 25 χρόνια παρεμβαίνει συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.

Ακόμη και μετά την διάγνωση καρκίνου του οισοφάγου πριν δύο χρόνια, ο Πίντερ δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να καταγγέλλει τις επιλογές του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ πρόσφατα και στη Γιουγκοσλαβία, παλαιότερα.

Ο Πίντερ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θέλει να αναφέρονται στο ίδιο ως συγγραφέα αλλά ως πολιτικό ακτιβιστή - αυτοπροσδιορίζεται όχι ως Βρετανός αλλά ως Πολίτης του Κόσμου.

Η περίπτωση του Πίντερ επιβεβαιώνει το ρητό «Ουδείς προφήτης στον τόπο του».

Έτσι το ρόλο του τιμητή ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιρλανδίας που ενίσχυσε οικονομικά σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του συγγραφέα στο Δουβλίνο, στις οποίες συμμετείχαν τα πιο μεγάλα ονόματα του βρετανικού θεάτρου.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πεθαίνουν για τη Γη της Επαγγελίας

Του απεσταλμένου του BBC στη Μελίγια, Κρις Μόρις

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η Ισπανία, οι θύλακές της στη Βόρεια Αφρική γίνονται συχνά στόχος των μεταναστών που θέλουν ναναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έγιναν μαζικές έφοδοι στα σύνορα, με αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες να τραυματισθούν ή ακόμη και να σκοτωθούν καθώς επιχειρούσαν να περάσουν πάνω απτα συρματοπλέγματα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στο θύλακα της Μελίγια, Κρις Μόρις.

Μπορείς να τους δεις στη σκιά των δέντρωνκαι μέσα απτα φυλλώματα κι επίσης μέσαπτα συρματολέγματα που σημαδεύουν τα σύνορα της Ευρώπης με την Αφρική.

Περιμένουν να έρθει η δική τους σειρά, την ευκαιρία για να πάνε στη Γη της Επαγγελίας.

Η Μελίγια ξεχωρίζει απόλους τους άλλους τόπους όπου οι πλούσιοι και οι φτωχοί έρχονται σε σύγκρουση.

Ένας μικροσκοπικός ευρωπαϊκός θύλακας στην αφρικανική ήπειρο. Ανήκει στην Ισπανία από τον 16ο αιώνασυρματοπλέγματα κι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει να προστατεύσουν το αποικιοκρατικό του μεγαλείο, που έχει τώρα ξεφτίσει.

Κάθε νύχτα, ένα ελικόπτερο κάνει γύρους πάνω απτη Μελίγιαεις μάτην.

Οι μετανάστεςνέοι από τις εμπόλεμες ζώνες και τις παγίδες της φτώχειας της Υποσαχάριας Αφρικήςέχουν ένα μεγάλο ατού: είναι πολλοί.

Ρίσκα

Κάθε τόσο, εκατοντάδες προσπαθούν να περάσουν μέσαπτον φράκτημε αυτοσχέδιες σκάλες, που φτιάχνουν με κλαδιά απτα δέντρα, και με πανιά στα χέρια για να ελαφρύνουν τον πόνο από τα συρματοπλέγματα που τους τρυπούν.

Έξι νεαροί σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι από τα πυρά των Μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Αλλά πολύ περισσότεροι κατάφεραν να περάσουν τα σύνοραγιαυτό λένε πως αξίζει τον κόπο να ρισκάρεις τη ζωή σου ξανά και ξανά.

Ο Χασάν είναι 25 χρονών, από τη Γκάνα. Τρία χρόνια γυρίζει την Αφρική για να φτάσει στην εξώπορτα της Ευρώπης. Τρία χρόνια! Και σαν αυτόν, υπάρχουν πολλοί, αποφασισμένοι να επιτύχουν.

Πολλοί αφήνουν τα σπίτια τους στη Δυτική Αφρικήέφηβοι, χωρίς σαφές σχέδιο κατά νου: το μόνο που θέλουν είναι να πάνε στο Βορρά.

Όλοι τους, λίγο-πολύ, γνωρίζουν πού περίπου βρίσκεται η Ευρώπη. Ταξιδεύουν μέσαπτις ερήμους της Αλγερίας και του Μαρόκου, περνώντας μέσαπό επικίνδυνες περιοχές, γεμάτες λαθρεμπόροτς, κλέφτες και, βέβαια, αφιλόξενους αξιωματούχους.

Όλοι τους, πάλι, ξέρουν κάποιον που τα κατάφερε.

«Θέλω να δουλέψω»

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι τώρα εδώ», λέει ο Χασάνκάθεται μαζί με μια μικρή ομάδα έξω από ένα κέντρο που έχει θέσει σε λειτουργία ο Ερυθρός Σταυρός στην ισπανική πλευρά των συνόρων.

«Θέλω να δουλέψω και δε θαφήσω κανένα να με στείλει πίσω.»

Βρίσκεται στην Ευρώπη 10 μέρες κι ονειρεύεται τη δουλειά που θα του επιτρέψει να βοηθήσει την οικογένειά του στην πατρίδα του.

Αλλά άλλες ιδέες μπορεί να έχει η Ισπανία. Ο Χασάν είναι ένας ακόμη αριθμός στις στατιστικές, ένας ακόμη παράνομος μετανάστης κι οι αρχές εδώ πρέπει να στέλνουν τους μετανάστες πίσω στο Μαρόκο, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη το 1992 αλλά δεν έχει ποτέ εφαρμοσθεί.

Σημείο κορεσμού

Η Μελίγια, λένε, έχει φτάσει σε «σημείο κορεσμού». Και το ίδιο, λένε, συμβαίνει και στη Θέουτα, σέναν άλλο θύλακα που διατηρεί η Ισπανία σε μια ήπειρο που θέλει να κρατήσει σε απόσταση.

Αλλαυτό συμβαίνει σε όλα τα νότια σύνορα της Ευρώπης. Πλήθος οι παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να έλθουν στη Γη της Επαγγελίας, όπως βλέπουν τη γηραιά ήπειρο.

Οι μαροκινές αρχές έχουν κατηγορηθεί πως εγκατέλειψαν μετανάστες στην έρημο

Και δε φοβούνται να θέσουν και την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο, προκειμένου να επιτύχουν.

Όμως, ας μην κρυβόμαστε, εμείς οι ίδιοι φέρουμε την ευθύνη γιαυτή την εισβολή.

Σένα κόσμο άμεσων επικοινωνιών και εικόνων απολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορούμε να κρύψουμε την ευημερία μας από κανένα. Τα νέα έφτασαν και στο τελευταίο αφρικανικό χωριουδάκι. Γιατί να μην έλθουν κι αυτοί προς εμάς; Μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γιαυτό;

Η αντίδραση εδώ; Ύψωσαν ακόμη περισσότερο το φράκτη: από τρία μέτρα τον έκαναν έξι. Δε νομίζω πως θα βελτιωθεί η κατάσταση: οι μετανάστες θα φτιάξουν μεγαλύτερες σκάλες.

Δείχνει, όμως, αυτό μια σκλήρυνση όσον αφορά την επίσημη στάση των αρχών. Παρολαυτά, απλώς γεμίζουν με γύψο τις τρύπες. Δεν είναι λύση αυτή κι όλοι το γνωρίζουν.

Μεσαιωνική πολιορκία

Τίποτα δεν πρόκειτα ναλλάξει αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην Αφρικήανάπτυξη που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα φέρει ευημερία. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας. Ο μικρός αυτός θύλακας όπου βρίσκομαι τώρα απέχει πολύ από τον Μπομπ Γκέλντοφ και την εκστρατεία για την εξάλειψη της φτώχειας.

Για την ώρα, το μόνο που βλέπουμε είναι οι σκάλες που υψώνουν οι μετανάστες για να περάσουν τον φράκτη, όπως συνέβαινε στις πολιορικίες τον Μεσαίωνα. Οι πιο γενναίοι σκαρφαλώνουν πρώτοι και κάνουν ένα μεγάλο άλμα στο άγνωστο.

Βραδιάζει στη Μελίγια κι οι μετανάστες κάνουν ουρά για να πάρουν φαγητό.

Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν δεδομένα αυτά που έχουν. Και πολλοί Αφρικανοί πεθαίνουν για να΄χουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο.


Όνειρα στα ερείπια

Του ανταποκριτή του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, Άλαν Τζόνστον

Σχεδόν τίποτα δεν έχει απομείνει από το ξενοδοχείο Παλμ Μπιτς

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την αποχώρηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Λωρίδα της Γάζας. Αποφασισμένοι πως δεν θα έπρεπε τα σπίτια των εποίκων να πέσουν στα χέρια ακραίων οργανώσεων σαν την Χαμάς, οι Ισραηλινοί δεν άφησαν πίσω τους τίποταμόνον ερείπια.

Εκεί όπου ήταν κάποτε το ξενοδοχείο Παλμ Μπιτς, είδα ένα νεαρό Παλαιστίνιο.

Ο Μπαντρ Αμπού Ζουμπάιντα είχε σκάψει μια τρύπα στην άσφαλτο.

Φορούσε ένα φανελάκι και κοντά παντελόνια και προσπαθούσε να κόψει ένα πλαστικό σωλήνα της αποχέτευσης μένα μαχαίρι.

Γύρω του έβλεπες τα ερείπια του ξενοδοχείου, έναν τεράστιο σωρό από τούβλα.

Ο Μπαντρ Αμπού Ζουμπάιντα δεν είναι μόνος: πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι, σαν αυτόν, έχουν εισβάλει στους οικισμούς και προσπαθούν να βρουν ό,τι μπορούν για να το πουλήσουνξύλα, μέταλλα κτλ.

Τους βλέπεις να φορτώνουν στα γαϊδουράκια ό,τι βρίσκουν απτα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι έποικοι.

Ο Μπαντρ μου λέει πως κάτι θα βγάλει αν καταφέρει να κόψει αρκετά μέτρα απτο σωλήνα της αποχέτευσης.

Κι αυτό που κάνει δείχνει σε πόσο δεινή οικονομική θέση βρίσκονται πολλοί απαυτούς που ζουν στη Γάζα.

Ευκαιρίες

Ο Μπαντρ μου λέει πως είναι άνεργος χρόνια τώρα.

«Δεν έχω δουλειά, όπως κι ο πατέρας μου δεν έχει δουλειά», είπε. «Κανείς δεν έχει δουλειά.»

Αλλά κάνει ό,τι μπορεί για ναλλάξει την τύχη του.

Πόσο λαμπρό είναι το μέλλον για τους μικρούς Παλαισίνιους;

Μπήκε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, αν και δεν είναι βέβαιος πώς θα μπορέσει να τελειώσει τις σπουδές του. Αλλά ακόμη κι αν πάρει το πτυχίο του, δεν είναι σίγουρο ότι θαλλάξει τίποτα.

Αυξάνεται με γοργό ρυθμό ο πληθυσμός της Γάζας. Τα πανεπιστήμιά της βγάζουν πτυχιούχους πολλοί από τους οποίους μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να βρουν καλή δουλειά.

Όμως, σίγουρα κάτι έχει αλλάξει τώρα προς το καλύτερο.

Οι Παλαιστίνιοι δεν κρύβουν τη χαρά τους γιατί έφυγαν οι έποικοι κι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που τους προστάτευαν.

Ήταν οι κατακτητές και γιαυτό τους μισούσαν.

Μαζική καταστροφή

Ο Μπαντρ Αμπού Ζουμπάιντα έχει τις πικρότερες αναμνήσεις από την ισραηλινή κατοχή. Είχε την ατυχία να ζει πολύ κοντά στους εβραϊκούς οικισμούς.

Η οικογένειά του ζούσε σε μία περιοχή που μπορούσε ξαφνικά να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνηαπό τους παραστρατιωτικούς της Χαμάς και άλλων οργανώσεων που συγκρούονταν με τους στρατιώτες.

Ο ισραηλινός κατεδάφισε σχεδόν όλα τα σπίτια πριν φύγει από τη Γάζα

Μια ανοιξιάτικη νύχτα, πριν από δύο χρόνια, οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στη γειτονιά του Μπαντρ.

Η οικογένειά του έφυγε μες στο σκοτάδι, το μόνο που μπορούσες νακούσεις ήταν ο θόρυβος που έκαναν οι ερπύστριες--τα άρματα μάχης και οι μπουλντόζες.

Το σπίτι τους καταστράφηκε κι ό,τι είχαν και δεν είχαν θάφτηκε στα ερείπια.

Οι Ισραηλινοί έλεγαν πάντα ότι κατέστρεφαν μόνο τα κτίρια από τα οποία τους είχαν επιτεθεί οι ακραίοι παραστρατιωτικοί. Αλλά οι Παλαιστίνιοι πολύ συχνά έλεγαν πως οι κατεδαφίσεις ήταν πράξεις συλλογικής τιμωρίας.

Εκκλήσεις για επενδύσεις

Όπως πολλοί άλλοι στη Γάζα, έτσι και ο Μπαντρ ελπίζει πως οι έρημοι οικισμοί θα αναπτυχθούν.

«Θέλω να δω εργοστάσια να κτίζονται», λέει ο Μοχάμαντ Σαλούτ που ψάχνει μαζί με τα παιδιά του στους δρόμους του πρώην οικισμού Νέβε Ντεκαλίμ για να βρουν ό,τι μπορούν για να το πουλήσουν.

«Θέλω να δω νέα έργα, για να δουλέψουμε κι εμείς.

Τα ερείπια της μεγάλης συναγωγής στον πρώην οικισμό Νέβε Ντεκαλίμ

»Χρειάζεται να γίνουν μεγάλες επενδύσεις. Θα είναι κρίμα αν δεν αλλάξει τίποτα», λέει ο Μοχάμεντ, κοιτώντας γύρω του τα ερείπια.

Εκεί κοντά είναι ό,τι απέμεινε απτη μεγάλη συναγωγή του Νέβε Ντεκαλίμ στο σχήμα ενός τεράστιου άστρου του Δαυίδ.

Για τους εποίκους ήταν το κέντρο του πνευματικού τους κόσμου. Τώρα δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα.

Το ανατίναξαν εν μέρειι--οι άκρες που σχημάτιζαν το άστρο του Δαυίδ μοιάζουν τώρα με κομμένα δάχτυλα.

Διαβάζω ένα σύνθημα που έγραψαν σεναν τοίχο: «Το Ισραήλ πήγε στην Κόλαση.»

«Γιαλιά-καρφιά»

Είδα τις πρώτες ενδείξεις κάποιας αναγέννησης στο κτίριο ενός σχολείου που άφησαν πίσω τους οι Ισραηλινοί.

Το κτίριο ανήκει τώρα σένα απτα πανεπιστήμια της Γάζας.

Το τμήμα Καλών Τεχνών και κάποια άλλα τμήματα θα μεταφερθούν σύντομα εκεί. Φοιτητές μαζεύουν τώρα τα σπασμένα τζάμια απτο πάτωμαοι Παλαιστίνιοι μπήκαν στο σχολείο λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και τά καναν «γιαλιά-καρφιά».

Μου έκανε, όμως, εντύπωση αυτό που είδα σε έναν άλλο διάδρομο του κτιρίου: ένας άντρας σφάδαζε απτον πόνοτέσσερις άντρες που φορούσαν μάσκες και μπλε στολές τον έδερναν σε μια αίθουσα.

Ήταν αστυνομικοί και τιμωρούσαν έναν κλέφτη.

Δεν πειράζουν αυτούς που προσπαθούν να βρουν ξύλα και παλιοσίδερα στα ερείπια των οικισμών, αλλά επεμβαίνουν και μάλιστα σκληρά όταν κάποιος προσπαθεί να πάρει κάτι που έχει πραγματική αξία, όπως ηλεκτρικά.

Και φορούσαν μάσκες για να μην αναγνωριστούνδεν ήξεραν αν αυτός που έδερναν είχε σχέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Μπορεί να είχε διασυνδέσεις με άτομα υψηλά ιστάμενα που θα μπορούσαν να πάρουν εκδίκηση για το ξύλο που έφαγε ο άνθρωπός τους.

Ελπίδες και φόβοι

Αλλά ακόμη κι αν η Γάζα ξεπεράσει τα μόνιμα προβλήματά της κι αποκαταστήσει την τάξη, ακόμη κι αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα της δοθεί, για την ανάπτυξη των οικισμών, ο κόσμος εδώ θα σου πει πως ολαυτά δεν αρκούν.

Πιστεύουν πως η μόνη λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η ίδρυση ενός πλήρους παλαιστινιακού κράτους.

Κι όπως λένε, για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι Ισραηλινοί να αποχωρήσουν κι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αλλά ακόμη και στη Γάζα, η αποχώρηση των Ισραηλινών απτους οικισμούς δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της κλειστοφοβίας που αντιμετωπίζει η μικρή αυτή λωρίδα γης.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να ελέγχει και τον αέρα, και τη θάλασσα και τους δρόμους με τους οποίους μπορεί να επικοινωνήσει η Γάζα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κυβέρνηση Σαρόν λέει πως θα πρέπει να είναι σε θέση να εμποδίζει τις ακραίες οργανώσεις των Παλαιστινίων από το να εισαγάγουν λαθραία όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ισραηλινών πόλεων, όπως, για παράδειγμα, σύγχρονους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Καθώς μιλούσα με τον Μπαντρ στην τρύπα που είχε σκάψει στην άσφαλτο, στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του ξενοδοχείου Παλμ Μπιτς, ακούσαμε κάτι σαν μια μεγάλη έκρηξη.

Ένα ισραηλινό μαχητικό μόλις είχε σπάσει το φράγμα του ήχου πάνω απτο κεφάλι μας.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αφανίστηκε «μία ολόκληρη γενιά»

Στην πόλη Μπαλακότ έχει καταστραφεί το 80% των κτιρίων

Φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν αρχίσει να φτάνουν στο Μουτζαφαραμπάντ, την πρωτεύουσα του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Η πόλη υπήρξε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 20.000 ατόμων. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τα 40.000.

Ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν είπε ότι «αφανίστηκε μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων στη χώρα», καθώς υπολογίζεται ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά.

Σε πολλές περιοχές, ο κόσμος συνεχίζει να σκάβει με τα χέρια για να εντοπίσει τα πτώματα.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν παραδέχθηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή.

Εκκλήσεις για βοήθεια

Πολλές χώρες έχουν σπεύσει να προσφέρουν βοήθεια, αλλά ο υπουργός Πληροφόρησης του Πακιστάν, δήλωσε ότι δεν είναι αρκετή.

Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν και στην Ινδία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να προσφέρουν 50 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια.

Ωστόσο, ο κόσμος στην περιοχή γίνεται όλο και πιο απεγνωσμένος, καθώς άρχισαν ήδη οι λεηλασίες σε κατεστραμμένα καταστήματα και σπίτια.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν εξαιτίας των κατολισθήσεων και την έλληψη ελικοπτέρων για τη μεταφορά εξοπλισμού.

Στην επαρχία του Βορειοδυτικού Μετώπου, δύο σχολεία κατέρρευσαν με αποτέλεσμα συνολικά 400 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.

Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και έναν αιώνα

Ο εγκέλαδος, που συγκλόνισε το βόρειο Πακιστάν στα σύνορα με τη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ το Σάββατο τα ξημερώματα, είχε ισχύ 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και θεωρείται ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο BBC ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση από τις πληγείσες περιοχές των ατόμων που έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια, η εγκατάσταση υπαίθριων ιατρικών κέντρων, και η παροχή στέγης σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι συνεχιζόμενες κατολισθήσεις εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης του στρατού να προσεγγίσουν πολλά απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 860 ανθρώπων. Ο αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι θα αυξηθεί.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 11:52 (Ώρα Λονδίνου)

Περικοπές αγροτικών επιδοτήσεων

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ θέλει να αναβιώσουν οι συνομιλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και θα προβεί σε περικοπές των αμφιλεγόμενων αγροτικών επιδοτήσεων.

Σε μία προσπάθεια να αναβιώσει τις συνομιλίες του Παγκόσμιου Οργανισμοόυ Εμπορίου, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρομπ Πόρτμαν, είπε ότι η χώρα του θα μειώσει κατά 60% τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Σε μία ένδειξη καλής θέλησης, ο επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον, τόνισε ότι η κοινότητα θα συμβαδίσει με αυτές τις περικοπές και θα προχωρήσει και σε ακόμη μεγαλύτερες.

Οι συνομιλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Ζυρίχη έχουν σκοπό να επιφέρουν μία συμφωνία για το εμπόριο μέχρι το τέλος του έτους.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δόθηκε όταν οι ΗΠΑ τόνισαν ότι θα προχωρήσουν στις δικές τους περικοπές μόνο αν γίνουν αντίστοιχες από την ΕΕ και την Ιαπωνία.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος έχει ζητήσει από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να σταματήσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις, λέγοντας ότι προκαλούν ανισορροπία στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, αποτρέποντας τον ανταγωνισμό με τα προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι πλουσιότερες χώρες ανησυχούν ότι προϊόντα χαμηλού κόστους θα κατακλύσουν τις αγορές τους, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους αγρότες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο νέος γύρος συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αναμένεται να ξεκινήσει στο Χονγκ Κονγκ το Δεκέμβριο.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πεθαίνουν για να πάνε στη Γη της Επαγγελίας

Του απεσταλμένου του BBC στη Μελίγια, Κρις Μόρις

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η Ισπανία, οι θύλακές της στη Βόρεια Αφρική γίνονται συχνά στόχος των μεταναστών που θέλουν ναναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες είδαμε να γίνονται μαζικές έγιναν μαζικές έφοδοι στα σύνορα, με αποτέλεσμα πολλοί να τραυματισθούν ή ακόμη και να σκοτωθούν καθώς επιχειρούσαν να περάσουν πάνω απτα συρματοπλέγματα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στο θύλακα της Μελίγια, Κρις Μόρις.

Μπορείς να τους δεις στη σκιά των δέντρωνκαι μέσα απτα φυλλώματα κι επίσης μέσαπτα συρματολέγματα που σημαδεύουν τα σύνορα της Ευρώπγς με την Αφρική.

Περιμένουν να έρθει η δική τους σειρά, την ευκαιρία για να πάνε στη Γη της Επαγγελίας.

Η Μελίγια ξεχωρίζει απόλους τους άλλους τόπους όπου οι πλούσιοι και οι φτωχοί έρχονται σε σύγκρουση.

Ένας μικροσκοπικός ευρωπαϊκός θύλακας στην αφρικανική ήπειρο. Ανήκει στην Ισπανία από τον 16ο αιώνασυρματοπλέγματα κι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει να προστατεύσουν το αποικιοκρατικό του μεγαλείο, που έχει τώρα ξεφτίσει.

Κάθε νύχτα, ένα ελικόπτερο κάνει γύρους πάνω απτη Μελίγιαεις μάτην.

Οι μετανάστεςνέοι από τις εμπόλεμες ζώνες και τις παγίδες της φτώχειας της Υποσαχάριας Αφρικήςέχουν ένα μεγάλο ατού: είναι πολλοί.

Ρίσκα

Κάθε τόσο, εκατοντάδες προσπαθούν να περάσουν μέσαπτον φράκτημε αυτοσχέδιες σκάλες, που φτιάχνουν με κλαδιά απτα δέντρα, και με πανιά στα χέρια για να ελαφρύνουν τον πόνο από τα συρματοπλέγματα που τους τρυπούν.

Έξι νεαροί σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι από τα πυρά των Μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Αλλά πολύ περισσότεροι κατάφεραν να περάσουν τα σύνοραγιαυτό λένε πως αξίζει τον κόπο να ρισκάρεις τη ζωή σου ξανά και ξανά.

Ο Χασάν είναι 25 χρονών, από τη Γκάνα. Τρία χρόνια γυρίζει την Αφρική για να φτάσει στην εξώπορτα της Ευρώπης. Τρία χρόνια! Και σαν αυτόν, υπάρχουν πολλοί, αποφασισμένοι να επιτύχουν.

Πολλοί αφήνουν τα σπίτια τους στη Δυτική Αφρικήέφηβοι, χωρίς σαφές σχέδιο κατά νου: το μόνο που θέλουν είναι να πάνε στο Βορρά.

Όλοι τους, λίγο-πολύ, γνωρίζουν πού περίπου βρίσκεται η Ευρώπη. Ταξιδεύουν μέσαπτις ερήμους της Αλγερίας και του Μαρόκου, περνώντας μέσαπό επικίνδυνες περιοχές, γεμάτες λαθρεμπόροτς, κλέφτες και, βέβαια, αφιλόξενους αξιωματούχους.

Όλοι τους, πάλι, ξέρουν κάποιον που τα κατάφερε.

«Θέλω να δουλέψω»

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι τώρα εδώ», λέει ο Χασάνκάθεται μαζί με μια μικρή ομάδα έξω από ένα κέντρο που έχει θέσει σε λειτουργία ο Ερυθρός Σταυρός στην ισπανική πλευρά των συνόρων.

«Θέλω να δουλέψω και δε θαφήσω κανένα να με στείλει πίσω.»

Βρίσκεται στην Ευρώπη 10 μέρες κι ονειρεύεται τη δουλειά που θα του επιτρέψει να βοηθήσει την οικογένειά του στην πατρίδα του.

Αλλά άλλες ιδέες μπορεί να έχει η Ισπανία. Ο Χασάν είναι ένας ακόμη αριθμός στις στατιστικές, ένας ακόμη παράνομος μετανάστης κι οι αρχές εδώ πρέπει να στέλνουν τους μετανάστες πίσω στο Μαρόκο, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη το 1992 αλλά δεν έχει ποτέ εφαρμοσθεί.

Σημείο κορεσμού

Η Μελίγια, λένε, έχει φτάσει σε «σημείο κορεσμού». Και το ίδιο, λένε, συμβαίνει και στη Θέουτα, σέναν άλλο θύλακα που διατηρεί η Ισπανία σε μια ήπειρο που θέλει να κρατήσει σε απόσταση.

Αλλαυτό συμβαίνει σε όλα τα νότια σύνορα της Ευρώπης. Πλήθος οι παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να έλθουν στη Γη της Επαγγελίας, όπως βλέπουν τη γηραιά ήπειρο.

Οι μαροκινές αρχές έχουν κατηγορηθεί πως εγκατέλειψαν μετανάστες στην έρημο

Και δε φοβούνται να θέσουν και την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο, προκειμένου να επιτύχουν.

Όμως, ας μην κρυβόμαστε, εμείς οι ίδιοι φέρουμε την ευθύνη γιαυτή την εισβολή.

Σένα κόσμο άμεσων επικοινωνιών και εικόνων απολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορούμε να κρύψουμε την ευημερία μας από κανένα. Τα νέα έφτασαν και στο τελευταίο αφρικανικό χωριουδάκι. Γιατί να μην έλθουν κι αυτοί προς εμάς; Μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γιαυτό;

Η αντίδραση εδώ; Ύψωσαν ακόμη περισσότερο το φράκτη: από τρία μέτρα τον έκαναν έξι. Δε νομίζω πως θα βελτιωθεί η κατάσταση: οι μετανάστες θα φτιάξουν μεγαλύτερες σκάλες.

Δείχνει, όμως, αυτό μια σκλήρυνση όσον αφορά την επίσημη στάση των αρχών. Παρολαυτά, απλώς γεμίζουν με γύψο τις τρύπες. Δεν είναι λύση αυτή κι όλοι το γνωρίζουν.

Μεσαιωνική πολιορκία

Τίποτα δεν πρόκειτα ναλλάξει αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην Αφρικήανάπτυξη που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα φέρει ευημερία. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας. Ο μικρός αυτός θύλακας όπου βρίσκομαι τώρα απέχει πολύ από τον Μπομπ Γκέλντοφ και την εκστρατεία για την εξάλειψη της φτώχειας.

Για την ώρα, το μόνο που βλέπουμε είναι οι σκάλες που υψώνουν οι μετανάστες για να περάσουν τον φράκτη, όπως συνέβαινε στις πολιορικίες τον Μεσαίωνα. Οι πιο γενναίοι σκαρφαλώνουν πρώτοι και κάνουν ένα μεγάλο άλμα στο άγνωστο.

Βραδιάζει στη Μελίγια κι οι μετανάστες κάνουν ουρά για να πάρουν φαγητό.

Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν δεδομένα αυτά που έχουν. Και πολλοί Αφρικανοί πεθαίνουν για να΄χουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ποιός κυβερνά την Κίνα;

Του ανταποκριτή του BBC στο Πεκίνο, Ρούπερτ Γουίνγκφιλντ-Χέις

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γιορτάζει την 56η επέτειο των γενεθλίων της. Πρόκειται για μία χώρα με εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, όπου ο καπιταλισμός συνυπάρχει με τον κομμουνισμό. Αλλά ποιός ακριβώς κυβερνά την Κίνα σήμερα;

Οι Αμερικανοί δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα ναπαντήσουν σε μία ερώτηση που θεωρούν αυτονόητη: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα κυβερνά, φυσικά, την Κίνα!»

Είναι όμως η ερώτηση αυτή τόσο αυτονόητη;

Πριν από 56 χρόνια, ο Μάο Τσε Τουνγκ, μιλώντας στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου, κήρυξε την ίδρυση της Νέας Κίνας.

Και η αλήθεια εςίναι πως ολαυτά τα χρόνια οι κομμουνιστές εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους την εξουσία και κανείς δεν απειλεί να τους την πάρει.

Δεν μπορείς να μη δεις την τεράστια προσωπογραφία του Μάο στην πλατεία Τιανανμέν, όπου βρίσκεται το επιβλητικό μαυσωλείο του.

Κάθε πρωί, χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Κίνας κάνουν ουρά για να επισκεφθούν το μνημείο αυτό.

Στη βορειοανατολική γωνία της πλατείας Τιανανμέν, όμως, μπορεί κανείς να δει κι ένα άλλο κτίριο, επίσης από γρανίτη, η ανοικοδόμηση του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Είναι το νέο Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας, η κινεζική Κα Γκε Μπε.

Οι κομμουνιστές, όπως φαίνεται, δεν φεύγουν.

Νέες ελευθερίες

Αν αλλάξουμε όμως λίγο την ερώτηση, θα πάρουμε μία απάντηση πολύ διαφορετική.

Ποιός κυβερνά τη ζωή των κατοίκων της Κίνας που φτάνουν τώρα το 1,3 δισεκατομμύριο;

Την εποχή του Μάο, η απάντηση ήταν η ίδια: το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Από τις μεταρρυθμίσεις και τις αιματηρές εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του 50 ώς το μεγάλο άλμα προς τα μπρος και την πολιτιστική επανάσταση, η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων Κινέζων βρισκόταν υπό τον άμεσο έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ακόμη και η σκέψη δεν ήταν πλέον ιδιωτική.

Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η σημερινή Κίνα είναι διαφορετική.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αποσυρθεί από τις σκέψεις των ανθρώπων, από τα σπίτια τους και, σε πολλές περιπτώσεις, και από το χώρο εργασίας.

Πάνε οι ατέλειωτες αντιπαραθέσεις και η αυτοκριτική. Σήμερα, οι Κινέζοι είναι ώς επί το πλείστον ελεύθεροι να σκέπτονται και να πράττουν κατά βούλησιν.

Πανάκριβα γούστα

Πάρτε, για παράδειγμα, την περίπτωση του κ. Γουάνγκ. Είναι ένας από τους νέους εκατομμυριούχους της Κίνας.

Την εποχή του Μάο, ο κ. Γουάνγκ θα καταδικαζόταν ως καπιταλιστής και θα κατέληγε σε κάποιο στρατόπεδο εργασίας.

Σήμερα, όχι μόνο διαθέτει τεράστια περιουσία, αλλά δεν φοβάται κιόλας να την επιδείξει.

Έξω από το Πεκίνο, μισή ώρα με το αυτοκίνητο, βρίσκεται το τελευταίο δημιούργημα του κ. Γουάνγκ: ένα πολυτελέστατο μέγαροπιστό αντίγραφο εξοχικού πύργου της Γαλλίας!

Περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια στοίχισε η δημιουργία αυτού του πύργουκάθε πέτρα που χρειάστηκε για την κατασκευή του την έφερε ο περήφανος ιδιοκτήτης του απτη Γαλλία.

Απτη Γαλλία κυρίως προέρχονται, άλλωστε, και τα κρασιά που έχει στο κελάρι του ο κ. Γουάνγκχιλιάδες μπουκάλια.

Σέναν απτους τοίχους του κελαριού κρέμεται μία μεγάλη φωτογραφία του κ. Γουάνγκ που τον δείχνει να δοκιμάζεςι ένα απτα κρασιά του παρέα μένα απτα μέλη του πανίσχυρου Πολιτμπιρό της Κίνας.

Ο κ. Γουάνγκ δεν είναι απλώς φίλος του Κόμματοςείναι μέλος του.

«Γκουανξί»

Αν θέλεις να καταλάβεις ποιός κυβερνά σήμερα την Κίνα, πρέπει να καταλάβεις τη σημασία της λέξης «γκουανξί».

Η κυριολεκτική της σημασία είναι «διασυνδέσεις».

Στην Ευρώπη ή στην Αμερική, μπορεί οι γνωριμίες που έχεις να σε βοηθήσουν να βρεις δουλειά ή να βάλεις το παιδί σου σένα καλό σχολείο.

Στην Κίνα, το άτομο με το οποίο έχεις «γκουανξί» μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτεςείναι η διαφορά ανάμεσα στην ελευθερία και τη φυλακή, τη δικαιοσύνη και την αδικία, την ευημερία και τη φτώχεια.

Ο κ. Γουάνγκ έχει σοβαρές «γκουανξί». Αλλά γιαυτούς που δεν έχουν «γκουανξί», η ζωή είναι πολύ διαφορετική.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες έρχονται στο Πεκίνο με το τρένο ή το λεφωφορείοόχι για να επισκεφθούν το μαυσωλείο του Μάο, αλλά για να πουν στις αρχές τον πόνο τους και να ζητήσουν δικαιοσύνη.

Και τι δεν έχουν να πουνάλλοι για τη γη που τους πήρανε για να γίνει κάποιο αναπτυξιακό έργο, άλλες γιατί η αστυνομία κακοποίησε τους συζύγους ή τους γιούς τους.

Όλοι τους προσπάθησαν μάταια να βρουν το δίκιο τους στο χωριό ή την πόλη τους. Το Πεκίνο είναι η τελευταία τους ελπίδα.

Κάθε πρωί σχηματίζουν μία μεγάλη ουρά έξω από τα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας.

Περιμένουν υπομονετικά με τις ώρες.

Κάποια στιγμή, όταν έρθει η δική τους σειρά, δίνουν στον υπάλληλο το φάκελο με όλα τα έγγραφα που έχουν συγκεντρώσει.

Σου κάνει εντύπωση η πίστη που έχουν όλοι οι αθώοι αυτοί επαρχιώτες στις κεντρικές αρχέςότι μόλις εξετάσουν την υπόθεσή τους, θα βρουν το δίκιο τους.

Είναι λυπηρό, αλλά πέφτουν έξω.

Δεν έχουν «γκουανξί».

Η υπόθεσή τους δεν θα εξεταστεί.

Κατασταλτικά μέτρα

Καθώς ετοιμάζονταν να γιορτάσουν την 61η επέτειο της Νέας Κίνας, οι κυβερνήτες της χώρας έστειλαν την αστυνομία στα γκέτο που υπάρχουν νοτίως του Πεκίνου για να στείλει στα σπίτια τους τις χιλιάδες αυτών των επαρχιωτών που είχαν έρθει στην πρωτεύουσα για να βρουν το δίκιο τους.

Η αστυνομία πήρε επίσης μέτρα και κατα τών πιθανών ταραχοποιών.

Έχω ένα φίλο που έχασε το αριστερό του πόδι από μια σφαίρα που τον βρήκε στη σφαγή της πλατείας Τιανανμέν το 1989.

Το πρόβλημα του κ. Τσι είναι πως δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Δεκαέξι χρόνια μετά τη σφαγή κι εξακολουθεί να ζητάει δικαιοσύνη.

Πριν από μερικές νύχτες, τέσσερις άντρες μπήκαν με τη βία στο σπίτι του κ. Τσι και τον έδειραν αλύπητα. Τον χτυπούσαν και του έλεγαν συνεχώς: «Πάψε να δημιουργείς προβλήματα, πάψε να δημιουργείς προβλήματα.»

Δεν επιτρέπεται σε κανένα να αμαυρώσει τους εορτασμούς για την 61η επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Στο μικροσκόπιο η πρόταση Νίμιτς

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Πιστεύεται ότι η πρόταση Νίμιτς θα γίνει αποδεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονται στα Σκόπια για την εξέταση της νέας πρότασης του ειδικού μεσολαβητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του προέδρου της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και των αρχηγών των μεγαλυτέρων κόμματων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή τοποθέτηση επί της πρότασης του κ. Νίμιτς.

Μετά την λήξη της σύσκεψης αυτής, η ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναμένεται να γνωστοποιήσει αν αποδέχεται ή όχι την πρόταση του κ. Νίμιτς.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι τα Σκόπια θα αποδεχτούν την νέα πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης, και αυτό για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος σχετίζεται με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ότι η πρόταση ικανοποιεί τα Σκόπια, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην αμετάβλητη θέση τους για διπλή ονομασία.

Ο δεύτερος λόγος , όπως σημειώνουν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι ότι τα Σκόπια αποδεχόμενα την πρόταση αυτή του κ. Νίμιτς, θα αντικρούσουν τις κατηγορίες της Αθήνας για έλλειψη εποικοδομητικής στάσης στις διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.

Το βράδυ της Κυριακής, συνεδρίασε για την εξέταση της πρότασης του κ. Νίμιτς και το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, όμως δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης.

Η νέα αυτή πρόταση του κ. Νίμιτς, την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αμέσως ως απαράδεκτη, έρχεται μετά την τελευταία του πρωτοβουλία τον περασμένο Απρίλιο για ονομασία «Republika Makedonija-Skopje» (σε αυτή την γλώσσα και αμετάφραστο) την οποία η Αθήνα αποδέχτηκε ως βάση διαπράγματευσης, όμως απορρίφθηκε από τα Σκόπια.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν αναλυτές, είναι ότι η νέα αυτή πρόταση του ειδικού μεσολαβητή είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη.

Τη φορά αυτή, ικανοποιεί την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και προσκρούει στις σθεναρές αντιδράσεις της Ελλάδας.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Μαζικοί τάφοι» στη Γουατεμάλα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι

Για «μαζικούς τάφους» κάνουν λόγο οι αξιωματούχοι στη Γουατεμάλα, λέγοντας ότι ολόκληρες κοινότητες έχουν εξαφανιστεί από τις κατολισθήσεις μετά την τροπική καταιγίδα Σταν.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να εντοπίσουν επιζώντες σταμάτησαν σε ορισμένες περιοχές την Κυριακή, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο για τη ζωή των συνεργείων διάσκεψης.

Περισσότεροι από 650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γουατεμάλα από την τροπική καταιγίδα Σταν. Εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν από την τροπική καταιγίδα στην κεντρική Αμερική και το Μεξικό.

Η τροπική καταιγίδα Σταν προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές λόγω των ισχυρότατων βροχοπτώσεων που κράτησαν για μέρες.

Ο αντιπρόεδρος της χώρας, Εδουάρδο Στέιν, υπογράμμισε ότι τα σωστικά συνεργεία ακόμη δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε 90 απομονωμένα χωριά που έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις.

Πιστεύεται ότι περίπου 1.400 άτομα μπορεί να έχουν ταφεί ζωντανά λόγω των κατολισθήσεων.

Πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι δήμαρχοι τους έχουν ζητήσει να ανακηρυχθούν σε νεκροταφεία.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Η Άνγκελα Μέρκελ στο πηδάλιο

Πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να επιτρέψουν στην ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ να ηγηθεί ενός συνασπισμού ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Οι πληροφορίες, αν και προέρχονται από μέλη και των δύο κομμάτων, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Και τα δύο κόμματα αναμένεται να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συναντήσεις πριν από τις τελικές συνομιλίες ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Σρέντερ έχασαν με ένα πολύ μικρό ποσοστό από τους Χριστιανοδημοκράτες κατά τις εκλογές πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν έναν γύρο συνομιλιών την Κυριακή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βάσει της συμφωνίας, οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Εργασίας στη νέα κυβέρνηση.

Ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα υπογραμμίζει ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η συνεργασία ανάμεσα στους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες και τους φιλελεύθερους Σοσιαλδημοκράτες.

Ένας τέτοιος συνασπισμός είχε επιχειρηθεί μόνο μία ακόμη φορά στην ιστορία της χώρας - στη μεταπολεμική Γερμανία της δεκαετίας του '60.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 07:51 (Ώρα Λονδίνου)

Συνασπισμοί και συναγερμοί

Οι προοπτικές συνεργασίας των δύο μεγάλων παρατάξεων στη Γερμανία και η ανάγκη διεθνούς απάντησης σε περίπτωση επιδημιών απασχολούν τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) πιστεύει ότι η επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους χριστιανοδημοκρατικού κόμματος θα αντιμετωπίσει προβλήματα ακόμα κι αν επικυρωθεί η τοποθέτησή της στην καγκελαρία.

«Ένας μείζων κυβερνητικός συνασπισμός υπό την κ. Μέρκελ μοιάζει με βουνό το οποίο στην κορυφή του έχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, αντί για σταυρό» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, θεωρώντας ότι σε αντίθεση με τον χαρισματικό προκάτοχό της η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει τις ικανότητες να διαχειριστεί έναν τόσο αποκλίνοντα συνδυασμό προσώπων.

«Για να έχει ελπίδες έστω και προσωρινής επιβίωσης η μείζων κυβερνητική συμμαχία θα πρέπει η κ. Μέρκελ να διδαχθεί κάτι το οποίο δεν φάνηκε να γνωρίζει από τη θητεία της στην αντιπολίτευση, δηλαδή να συνδυάζει και να εξισορροπεί διαφορετικές απόψεις.

Ίδια πολιτική, νέα πρόσωπα

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) εμφανίζεται αδιάφορη ως προς το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού, ισχυριζόμενη ότι η Γερμανία ήδη κυβερνιόταν «και μάλιστα με άσχημο τρόπο» από έναν ντε φάκτο, έναν άτυπο συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών Χριστιανοδημοκρατών πριν τις εκλογές.

«Δεν περιμένουμε μια νέα μείζονα συμμαχία αναμένουμε μόνο μικρές αλλαγές προσώπων στους κόλπους της υφιστάμενης μείζονος συμμαχίας» γράφει και προσθέτει «Είναι ξεκάθαρο ποιοι θα είναι οι νικητές, αλλά εμείς, οι πολίτες της Γερμανίας δεν θα είμαστε μέσα στους νικητές».

Υπενθυμίζοντας την πολιτική και τις εξαγγελίες των δύο παρατάξεων, που συμφώνησαν πρόσφατα στη δέσμη μεταρρυθμίσεων Σρέντερ για σφίξιμο στα δημόσια οικονομικά και για το καθεστώς μειωμένων συντάξεων και επιδομάτων η βερολινέζικη εφημερίδα αποφαίνεται.

«Το καλύτερο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι η αδράνεια της μείζονος συμμαχίας τα μεγάλα προβλήματα που αναμένουν επίλυση δεν πρόκειται ούτε καν να τα θίξει».

Παγκόσμια εκστρατεία

Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (El Pais) εκφράζει ανησυχίες για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών αλλά και για τον κίνδυνο μεταλλαγής του ιού που προκαλεί τη νόσο και μόλυνσης των ανθρώπων.

«Οι πλουσιότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν αρκετά αποθέματα αντιγριπικών εμβολίων αλλά οι πτωχότερες χώρες είναι τελείως απροστάτευτες. Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης η αντιμετώπιση της ασθένειας μπορεί να είναι μόνο παγκόσμια και γενναιόδωρη» γράφει η Ελ Παΐς.

Και ζητά να συσταθεί ένα παγκόσμιο ταμείο με τα χρήματα του οποίου θα καταπολεμηθεί η επιδημία, που μπορεί να λάβει διαστάσεις ανάλογες με αυτές της ισπανικής γρίπης του 1918 από την οποία βρήκαν το θάνατο εκατομμύρια άνθρωποι.

Ενώ στο Παρίσι η Μοντ (Le Monde) γράφει ότι οι υπουργοί Υγείας και Γεωργίας συγκάλεσαν εκτάκτως την Κυριακή επιτροπή ειδικών επιστημόνων και ζήτησαν να γίνουν περαιτέρω έρευνες για κίνδυνο εξάπλωσης του ιού από τα Βαλκάνια προς Δυσμάς.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

Κυβέρνηση, ιοί και ΑΣΕΠ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέο καθεστώς για τους δημοσίους υπαλλήλους. Νοικοκυρεύει το Δημόσιο η κυβέρνηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απειλούν και εκβιάζουν τα θύματά τους με e-mail. Νέα επικίνδυνη μόδα στο Διαδίκτυο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νόμος-φρένο στις πτωχεύσεις. Αλλάζει ο Πτωχευτικός Κώδικας με πρωτοβουλία των Σιούφα - Παπαληγούρα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έχει παγιδεύσει και δικαστές ο απατεώνας Κοντομηνάς. Με την βοήθεια του γνωστού Θ. Μανούρη και του κυκλώματος του Γιοσάκη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο σχέδιο πόλης άμεσα 60.000 στρέμματα. Ποιες περιοχές εντάσσονται τους επόμενους μήνες.

ΕΘΝΟΣ: Εφιάλτης στην πόρτα μας. Γρίπη πουλερικών: Άνοιξε η "κερκόπορτα" των Βαλκανίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν "παίζονται" με τίποτα οι Αμερικάνοι. Διατηρούν καλές σχέσεις μαζί μας, αλλά... βλέπουν ακόμα μακρονήσια και μειονότητες στη χώρα μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξαναγράφεται ο Προϋπολογισμός 2006. Με το "καλή χρονιά" δύο δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα. Κρίσιμο το επόμενο 4μηνο για την οικονομία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεστ ΑΣΕΠ για 150.000 υποψηφίους. Δημόσιο: Τον Ιανουάριο οι εξετάσεις δεξιοτήτων για πρόσληψη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 6 Ρίχτερ στην κυβέρνηση. Ταρακουνιέται το "σκάφος" 19 μήνες μετά τις εκλογές.

ΕΣΤΙΑ: Δυσανάλογη κυβερνητική φθορά. Με την συμπλήρωση 19 μηνών στην εξουσία.

ESPRESSO: Εξομολόγηση καρδιάς του Γιάννη Πλούταρχου: "Πήγα στην Κούβα για να σώσω τον πατέρα μου".

ΤΑ ΝΕΑ: 4 ψέματα και 4 αλήθειες για τη γρίπη. Συναγερμός μετά τα κρούσματα σε Τουρκία, Ρουμανία.

TRAFFIC NEWS: Ποιοι υπουργοί και στελέχη είναι στη λίστα του Μάκη. Μετά τον Ρεγκούζα και τον Μ. Κεφαλογιάννη.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι οργανισμοί του Δημοσίου κλείνουν. Τομές στη διοίκηση με συγχωνεύσεις 300 υπηρεσιών και ΝΠΔΔ.

City Press: Η γρίπη των πουλερικών απειλεί και την Ελλάδα. Διαπιστώθηκαν κρούσματα σε πτηνά σε Ρουμανία και Τουρκία.

METRO: Σχέδιο αντεπίθεσης. Οι κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη. Γρίπη των πτηνών: Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές.

Έξυπνα σπίτια

H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "σε πρώιμο στάδιο εξακολουθεί να βρίσκεται η ανάπτυξητων λεγόμενων "έξυπνων" σπιτιών στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι , με την κατάλληλη χρήση των διαθέσιμων συστημάτων, οι χρήστες μπορούν να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 35% μέσο όρο, να κλείσουν ταυτόχρονα όλα τα παράθυρα και ρολά, αφήνοντας απ΄έξω τους διαρρήκτες, να ανάψουν το θερμοσίφωνα από ...το τηλέφωνο ή να ποτίζουν καθημερινά τον κήπο τους, ενώ λείπουν διακοπές".

Ασφαλιστικό

Η ESPESSO σημειώνει ότι "μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να προχωρεί σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για να εισπράξει μικρές οφειλές από τους "φουκαράδες", αλλά για τους μεγαλόσχημους επιχειρηματίες της Σοφοκλέους που φιγουράρουν στο top των οφειλετών, στα φέσια στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιείκεια".

Σχέδιο πόλης

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "η ταχεία έγκριση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε πολλές περιοχές της χώρας αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο υπουργείο φιλοδοξούν το συντομότερο δυνατό να απεγκλωβίσουν δεκάδες ΓΠΣ από τις πολυετείς καθυστερήσεις και να προχωρήσουν οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης περίπου 50.000-60.000 στρέμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Απ΄αυτά περίπου 25.000 εκτιμάται ότι θ΄αφορούν την Ανατολική Αττική".

Δημόσιο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι " ...ήδη οι εναλλακτικές της τιτλοποίησης εσόδων λύσεις (μετά και τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια) εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Μία εξ αυτών θα είναι και η κατάργηση ή ενοποίηση 100 οργανισμών του Δημοσίου που προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Απογευματινή" ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη λύση αυτή εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες του κράτους που καλύπτουν σήμερα τα υψηλά έξοδα στέγασης και διοίκησης μεγάλου αριθμού υπηρεσιών (πχ έξοδα ενοικίου), ενώ αναμένεται να "φρενάρουν" και νέες προσλήψεις".

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ανακατατάξεις και μετατάξεις στα ΝΠΔΔ , τους οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις τουλάχιστον επτά υπουργείων".

Αμερικανοί

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "άκουσον-άκουσον! Είναι φίλοι μας , διατηρούν άριστες σχέσεις μαζί τους, αλλά βλέπουν ότι βασανίζουμε και εκτοπίζουμε τους Έλληνες Τσιγγάνους. Ακόμη, βλέπουν ότι πολλές μειονότητες στην Ελλάδα καταπιέζονται, όπως η αλβανική, η σλαβική και η τουρκική. Δεν "παίζονται" λοιπόν, οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοι".

Δ. Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι " ο ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ και ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΣ Κοντομηνάς γνωρίζοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις του από την αρχή της καριέρας του, στηρίζονται στην ΨΕΥΤΙΑ, την ΑΠΑΤΗ και τις ΚΛΕΨΙΕΣ σκέφθηκε ότι θα έπρεπε να ΄χει "ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ" εκτός του χώρου των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και των ΜΜΕ και στο χώρο της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, γιατί καταλάβαινε ότι στην διάρκεια της "ανόδου" του θα εύρισκε την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ πολλές φορές αντιμέτωπό του...όπως ακριβώς συμβαίνει και αυτήν την περίοδο....".

Διαδίκτυο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "διαδικτυακές απειλές, εξύβριση, εκβιασμοί, τρομοκρατία, δυσφήμηση όλα περικλείονται σε μια λέξη που αποτελεί τη νέα μόδα στο Ιντερνετ:"Bulling". Οι ηλεκτρονικοί λασπολόγοι και εκβιαστές (bullies) απολαμβάνουν την αγωνία και τον φόβο των θυμάτων τους, ενώ συνήθως είναι πονηροί και ξέρουν πώς να ξεφεύγουν.Το bulling είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για τα θύματα -ιδίως αν είναι παιδιά ή έφηβοι- γι αυτό πολλές φορές είναι χρήσιμη η στήριξή τους από κάποιον επαγγελματία σύμβουλο ή ψυχολόγο, με σκοπό να βοηθηθούν ώστε να ανακτήσουν την αυτοεκτίμηση και αυτοκυριαρχία τους".

Κυβέρνηση

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "πρώτο πλήγμα για τον πρωθυπουργό οι συνεχείς καταγγελίες για διαφθορά στο Δημόσιο και προσλήψεις "γαλάζιων παιδιών", με εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών. Η αποπομπή Ρεγκούζα επιδείνωσε το κλίμα. Προστίθενται η επιτεινόμενη αβεβαιότητα στην αγορά και η υστέρηση των εσόδων, ενώ αιωρείται η απειλή Αλμούνια. Η εικόνα αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί στις προαναγγελλόμενες δημοσκοπήσεις, καθώς μεγαλώνει η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση και αμφισβητούνται ακόμη και επιλογές του πρωθυπουργού".

Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "ενώ έχουν συμπληρωθεί 19 μήνες από την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, η Κυβέρνησις υφίσταται σημαντική πολιτική φθορά. Και παρ' ότι η φθορά είναι αναπόφευκτη για κάθε Κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την ήπια πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα".

Η METRO υπογραμμίζει ότι "στρατηγική τριών βασικών σημείων, για να προλάβει το αρνητικό κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται για την κυβέρνηση, φέρεται αποφασισμένος να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι η καμπή που αυτές τις ημέρες παρουσιάζει η κυβέρνηση εν μέσω κλίματος σκανδαλολογίας είναι συγκυριακή και μπορεί να αναστραφεί, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει υποπέσει σε σοβαρό πολιτικό παράπτωμα".

Επιχειρήσεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ανάσα για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας σωρευμένων χρεών δίνει η κυβέρνηση με το νέο Κώδικα Πτωχευτικού Δικαίου, τις βασικές αρχές του οποίου αποκαλύπτει η "Απογευματινή".

ΑΣΕΠ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "στη διενέργεια τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων για τους υποψηφίους για διορισμό στο Δημόσιο προχωρεί στις αρχές του νέου έτους το ΑΣΕΠ, το οποίο βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών. "Βιομηχανία" παράνομων προσλήψεων από το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια".

Η γρίπη των πτηνών

Η City Press αναφέρει ότι "διαπιστώθηκαν κρούσματα σε πτηνά σε Ρουμανία και Τουρκία. Τα αποδημητικά πτηνά μετέφεραν τον επικίνδυνο ιό από τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για σενάρια καταστροφής με 2.000.000 νεκρούς, 8.000.000 ασθενείς και οικονομικές ζημιές της τάξης των 450 δισ. δολαρίων. Στους 90 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στην Ινδονησία. Λήψη των πρώτων προληπτικών μέτρων στην Ελλάδα".

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "αλήθειες και ψέματα αναδεικνύει η εντεινόμενη ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών. Ήδη εκδηλώθηκαν κρούσματα σε γειτονικές χώρες, ενώ οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη μετάλλαξη του ιού - που θα έφερνε επιδημίες".

Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "σε επιφυλακή για τη γρίπη των πουλερικών, αλλά χωρίς "εφόδια", βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες. Την ώρα που καταγράφονται κρούσματα στις γειτονικές μας χώρες, Τουρκία και Ρουμανία, το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την εκπόνηση του οριστικού επιχειρησιακού σχεδίου Αντιμετώπισης Πανδημίας Γρίπης, ενώ η ενημερωτική καμπάνια θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες".

Προϋπολογισμός 2006

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "με τρύπα 2 δισ. ευρώ ξεκινάει ο προϋπολογισμός του 2006. Με τον Χοακίν Αλμούνια να προδικάζει την απόρριψη του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για την έγκριση της τιτλοποίησης μέρους του ελλείμματος από τη Eurostat για το 2006, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επανασχεδιάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Στο μικροσκόπιο η πρόταση Νίμιτς

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Πιστεύεται ότι η πρόταση Νίμιτς θα γίνει αποδεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στα Σκόπια για την εξέταση της νέας πρότασης του ειδικού μεσολαβητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, συγκάλεσε για το μεσημέρι σύσκεψη στα Σκόπια με τους αρχηγούς των μεγαλυτέρων κόμματων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή τοποθέτηση επί της πρότασης του κ. Νίμιτς.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά την λήξη της σύσκεψης αυτής, η ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα γνωστοποιήσει αν αποδέχεται ή όχι την πρόταση του κ. Νίμιτς.

Το βράδυ της Κυριακής, συνεδρίασε για τον ίδιο λόγο και το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, όμως δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης.

Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προεξοφλούν ότι ηγεσία της χώρας θα αποδεχτεί την νέα πρόταση του κ. Νίμιτς ως βάση διαπραγμάτευσης.

Όπως φαίνεται η πρόταση Νίμιτς είναι πολύ κοντά στην αμετάβλητη θέση των Σκοπίων για «διπλή ονομασία», δηλαδή χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας - Δημοκρατία της Μακεδονίας - διεθνώς και εξεύρεση δεύτερου ονόματος μόνο για την διμερή επικοινωνία με την Ελλάδα.

Η νέα αυτή πρόταση του κ. Νίμιτς, την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αμέσως ως απαράδεκτη, έρχεται μετά την τελευταία του πρωτοβουλία τον περασμένο Απρίλιο για ονομασία «Republika Makedonija-Skopje» (σε αυτή την γλώσσα και αμετάφραστο) την οποία η Αθήνα αποδέχτηκε ως βάση διαπράγματευσης, όμως απορρίφθηκε από τα Σκόπια.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν αναλυτές, είναι ότι η νέα αυτή πρόταση του ειδικού μεσολαβητή είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη.

Τη φορά αυτή, ικανοποιεί την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και προσκρούει στις σθεναρές αντιδράσεις της Ελλάδας.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 05:23 (Ώρα Λονδίνου)

Καραντίνα στα Βαλκάνια

Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Ρουμανία

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν σε καραντίνα ένα χωριό στη δυτική Τουρκία μετά την εμφάνιση κρούσματος της γρίπης των πτηνών σε ένα εκτροφείο για γαλοπούλες.

Ειδικές δυνάμεις του στρατού έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στην περιοχή Μπαλίκεσιρ(βρίσκεται βορείως της Σμύρνης, στα παράλια του Αιγαίου), στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η χώρα.

Πιστεύεται ότι περισσότερα από 1500 πουλερικά πέθαναν από τον ιό μέσα σε λίγες ώρες την περασμένη Τρίτη, όταν παρατηρήθηκαν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα στη χώρα.

Το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση του ιού, διέταξε τη σφαγή τριών χιλιάδων πουλερικών.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον τύπο της νόσου ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 60 ανθρώπων στη νοτιοανατολική Ασία τα τελευταία δύο χρόνια.

Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν την εμφάνιση της νόσου σε αποδημητικά πτηνά από τη Ρωσία.

Από την Κωνσταντινούπολη ο Άρης Χατζηστεφάνου μεταδίδει:

Στρατιωτική επέμβαση θύμιζε η επιχείρηση που πραγματοποιήσαν οι τουρκικές αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση κρούσματος γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε στη δυτική Τουρκία. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει μια έκταση ακτίνας τριών χιλιομέτρων κοντά στην πόλη Μπαλίκεσιρ.

Το Σαββατοκύριακο ομάδες κτηνιάτρων σκότωσαν εκατοντάδες πουλερικά αλλά και αδέσποτα σκυλιά σε δυο αγροκτήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό γεωργίας Μεχντί Εκέρ τον ιό μετέφεραν στην Τουρκία αποδημητικά πουλιά που συγκεντρώνονται σε υδροβιότοπο της περιοχής.

Τα πρώτα ύποπτα κρούσματα είχαν παρατηρηθεί στις αρχές Οκτωβρίου όταν πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες τουλάχιστον 1800 πουλερικά σε μια φάρμα που βρίσκεται κοντά στον υδροβιότοπο.

Η εμφάνιση του ιού όμως επιβεβαιώθηκε επισήμως αυτό το Σάββατο από το υπουργείο υγείας το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι έχει θέσει την κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο.

Παρόλα αυτά γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία λαμβάνουν τα τελευταία 24ωρα έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν την μετάδοση του ιού από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο ιός που εντοπίστηκε στην Τουρκία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία που προκαλεί την γρίπη των πτηνών.

Δεν είναι όμως ακόμη γνωστό αν πρόκειται για το ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος του ιού που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων σε περιοχές της Ασίας.

Σε επαγρύπνηση η Ρουμανία

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών ανακοινώθηκε και στη Ρουμανία την Παρασκευή, όμως, μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την εμφάνιση του ιού.

Ο ιός H5N1 έχει προκαλέσει 60 θανάτους ανθρώπων στη ΝΑ Ασία

Οι εξετάσεις συνεχίζονται για να εξακριβωθεί εάν ο θάνατος τριών πουλερικών τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στον ιό.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην περιοχή του δέλτα του Δούναβη, όπου παρατηρήθηκαν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα σκοτώσουν 40 χιλιάδες πουλερικά, για να αποτρέψουν την πιθανότητα διάδοσης του ιού.

Εξάλλου και η Βουλγαρία έθεσε σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές φοβούμενη μετάδοση της νόσου μέσω αποδημητικών πτηνών που προέρχονται από Ρουμανία ή Τουρκία.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

Μυριάδες νεκροί και άστεγοι μετά το σεισμό

Στην πόλη Μπαλακότ έχει καταστραφεί το 80% των κτιρίων

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για άμεση βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση του Σαββάτου.

Περισσότεροι από 19 χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 40 χιλιάδες τραυματίστηκαν στο Πακιστάν, όμως εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ υψηλότερος.

Πολλά χωριά και πόλεις έχουν ισοπεδωθεί.

Ο στρατηγός Μουσάραφ δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του έχει ανάγκη από φάρμακα, σκηνές, κουβέρτες και υποστήριξη με ελικόπτερα, ώστε να μπορέσουν τα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν περιοχές που έχουν αποκλεισθεί από τις κατολισθήσεις.

Πολλές χώρες έχουν ήδη στείλει βοήθεια για τους πληγέντες και δυνάμεις για να συνδράμουν την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων.

Ο πρόεδρος Μπους είπε οι ΗΠΑ αποστέλλουν οκτώ ελικόπτερα.

Απελπιστική κατάσταση

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Αφτάμπ Σερπάο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 19.136 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ. Οι τραυματίες φθάνουν τις 42.397.

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση. Τα θύματα αυξάνονται ώρα με την ώρα», είπε ο κ. Σερπάο.

Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν και στην Ινδία

Στην επαρχία του Βορειοδυτικού Μετώπου, δύο σχολεία κατέρρευσαν με αποτέλεσμα συνολικά 400 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.

Ο εγκέλαδος, που συγκλόνισε το βόρειο Πακιστάν στα σύνορα με τη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ το Σάββατο τα ξημερώματα, είχε ισχύ 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και θεωρείται ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο BBC ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση από τις πληγείσες περιοχές των ατόμων που έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια, η εγκατάσταση υπαίθριων ιατρικών κέντρων, και η παροχή στέγης σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

Απομονωμένα χωριά

Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι συνεχιζόμενες κατολισθήσεις εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης του στρατού να προσεγγίσουν πολλά απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 600 ανθρώπων. Ο αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι θα αυξηθεί.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 04:48 (Ώρα Λονδίνου)

Κραυγές για βοήθεια

Φωτογραφίες, μαρτυρίες και ανταποκρίσεις από τις περιοχές του Πακιστάν, της Ινδίας και του Κασμίρ που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος το Σαββάτο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Όλες οι εφημερίδες προεξοφλούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα φθάσει και ίσως υπερβεί τις 30 χιλιάδες.

«Ελπίδα και απόγνωση στην κοιλάδα του θανάτου» είναι ο τίτλος στην Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία φιλοξενεί ανταπόκριση του Τζάστιν Χάγκλερ από την πόλη Μουζαφαραμπάντ του βορειοδυτικού Πακιστάν όπου 11 χιλιάδες σοροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια.

Το άρθρο περιγράφει τις ηρωικές προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που συνεχίζουν να βρίσκουν μισοπεθαμένους μέσα στα συντρίμμια, αλλά και το χάος που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές, την ανεπάρκεια των τοπικών αρχών να προσφέρουν βοήθεια, κάτι που «εξαναγκάζει τους επιζώντες να σκάβουν με τα χέρια τους μέσα στα ερείπια για να απεγκλωβίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις Ινδίας και Πακιστάν θα διατηρήσουν την «γέφυρα φιλίας» που οικοδόμησαν τα τελευταία χρόνια στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την αμοιβαία παροχή βοήθειας Ελλάδας και Τουρκίας μετά τους σεισμούς του 1999 και του 2000, χειρονομία που προλείανε το έδαφος για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Καταστροφή πρωτόγνωρη

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) γράφει ότι ο σεισμός σκότωσε 30 χιλιάδες στο Πακιστάν και ότι γύρω από τα ερείπια έχουν απομείνει πλέον οι έντρομοι επιζώντες και οι πενθούντες συγγενείς.

Χωρικοί δηλώνουν στους δημοσιογράφους ότι είναι τελείως αποκομμένοι και ότι σε πολλές σεισμόπληκτες περιοχές «δεν έχει φθάσει βοήθεια, δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν έχουν γιατρούς».

Στο «σαλόνι» της Γκάρντιαν δεσπόζει η δισέλιδη φωτογραφία μιας ισοπεδωμένης 10όροφης πολυκατοικίας στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, με πλήθη περιοίκων να αναζητούν επιζώντες.

Η στήλη γνώμης της εφημερίδας αναγνωρίζει ότι απέναντι σε στοιχεία της φύσης, όπως οι τυφώνες που έπληξαν τις ΗΠΑ, το τσουνάμι της ΝΑ Ασίας και οι καταστροφικοί σεισμοί όλη η ανθρωπότητα στέκεται αβοήθητη, «αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επιτυγχάνεται πιο έγκαιρη προειδοποίηση και πιο έγκαιρη αποστολή σωστικών συνεργείων.

Σκηνικό κόλασης

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι ο «Μουσάραφ καλεί επειγόντως σε βοήθεια καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων» ενώ σημειώνουν ότι ώρα με την ώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν ανακαλύπτουν ολόκληρα χωριά με ελάχιστους επιζώντες.

Ο κεντρικός τίτλος στους Τάιμς (The Times) αναφέρεται στη «Βρετανία [που] συμμετέχει στις επιχειρήσεις αρωγής καθώς 30.000 πεθαίνουν από το σεισμό» και ανταποκριτής της εφημερίδας περιγράφει την οδύσσεια χωρικών που φεύγουν έντρομοι από τις εστίες τους μεταφέροντας τις σορούς των συγγενικών τους προσώπων στην πλάτη».

Ένας χωρικός λέει ότι σε μια στιγμή όλα τα κτίρια άρχισαν να χορεύουν και μέσα σε δύο λεπτά δεν υπήρχε ούτε ένα κτίσμα όρθιο στην περιοχή.

Σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ η πλειοψηφία των θυμάτων είναι μαθητές σχολείων και κολεγίων που θάφτηκαν ζωντανοί μέσα στα σχολικά κτίρια που κατέρρευσαν.

Τέλος η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) προβάλει πρωτοσέλιδα μια ιστορία που δίνει ελπίδα, και μια φωτογραφία με ένα σεισμοπαθές παιδάκι που προσπαθεί σπρώχνοντας να κρατήσει τη θέση του στην ουρά ενός συσσιτίου.

«Από τα συντρίμμια βγήκε η κραυγή ενός αγοριού: Σώστε με» είναι ο τίτλος που αναφέρεται στη διάσωση ενός παιδιού, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συμμαθητών του είναι νεκροί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.