Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-15

  1. Μείωση ελλείμματος προϋπολογισμού στις ΗΠΑ
  2. Τζέιμς Μπ(λ)οντ
  3. Κραυγή απόγνωσης από τη νότια Αφρική
  4. Ο μακάβριος τελικός απολογισμός
  5. Επίθεση σε όλα τα μέτωπα
  6. Αρχίζει η καταμέτρηση
  7. Και στη Ρουμανία ο θανατηφόρος ιός
  8. Εμβόλια και διαπλοκή
  9. Απροετοίμαστη Ευρώπη
  10. Και στη Ρουμανία ο θανατηφόρος ιός
  11. Μάχη για το σύνταγμα

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 18:41 (Ώρα Λονδίνου)

Μείωση ελλείμματος προϋπολογισμού στις ΗΠΑ

Σε υψηλότατα ποσοστά παρά τη μείωση παραμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ μειώθηκε στα 310 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος που έκλεισε τον περασμένο μήνα, καθώς οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες έδωσαν ώθηση στα έσοδα από τη φορολογία.

Παρά το γεγονός πάντως ότι το έλλειμμα υποχώρησε από το ύψος ρεκόρ των 412 δισ δολαρίων του 2004, η νέα επίδοση παραμένει η τρίτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Τζον Σνόου χαιρέτισε τη μείωση του ελλείμματος, που ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, ως «ενθαρρυντικά νέα».

Ωστόσο, το έλλειμμα του τρέχοντος οικονομικού έτους αναμένεται να διογκωθεί λόγω των δαπανών ύψους 30 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των αναγκών που δημιούργησε ο τυφώνας Κατρίνα.


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 19:05 (Ώρα Λονδίνου)

Τζέιμς Μπ(λ)οντ

Το όνομά του είναι Κρεγκ, Ντάνιελ Κρεγκ

«Μεγάλη πρόκληση» χαρακτήρισε ο Ντάνιελ Κρεγκ, πρωταγωνιστής της ταινίας δράσης Layer Cake, την ανάληψη της ευθύνης να ενσαρκώσει το ρόλο του Τζέιμς Μποντ στις επόμενες ταινίες των δημιουργών του δημοφιλούς μυστικού πράκτορα.

Ο Κρεγκ προορίζεται για έναν «πιο σκληρό, πιο σκοτεινό» πράκτορα 007.

Αστειευόμενος ο 37χρονος Άγγλος ηθοποιός είπε ότι ήπιε ένα-δυο μαρτίνι όταν άκουσε ότι επελέγη ως ο νέος Μποντ.

Ο σκηνοθέτης Μάρτιν Κάμπελ, που θα έχει τον Κρεγκ ως πρωταγωνιστή στην 21η ταινία με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ, η οποία ήδη ετοιμάζεται με τίτλο «Casino Royale», δήλωσε ότι θα είναι ένα φιλμ που θα διασκεδάσει το κοινό.

Ντάνιελ Κρεγκ

Ο Ντάνιελ Κρεγκ επελέγη μεταξύ περίπου 200 υποψηφίων. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1996 με την παραγωγή του BBC «Οι φίλοι μας στο βορρά» και έχει εμφανιστεί σε 8 συνολικά κινηματογραφικές παραγωγές («Lara Croft: Tomb Raider», «Ο δρόμος της απώλειας», «Σύλβια», «Η μητέρα»).

Θα είναι ο έκτος κατά σειρά Τζέιμς Μποντ μετά τους Σον Κόνερι (1962-71), Τζορτζ Λάζενμπι (1969), Ρότζερ Μουρ (1973-85), Τίμοθι Ντάλτον (1987-89), Πιρς Μπρόσναν (1995-2002).


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 18:13 (Ώρα Λονδίνου)

Κραυγή απόγνωσης από τη νότια Αφρική

Ο μισός πληθυσμός του Μαλάουϊ απειλείται από ασιτία

Ο πρόεδρος του Μαλάουϊ στη νότια Αφρική, Μπίνγκου βα Μουθαρίκα, κήρυξε εθνική καταστροφή την έλλειψη επαρκών ποσοτήτων τροφίμων, που απειλεί τις ζωές περίπου του μισού πληθυσμού της χώρας.

Σε ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα, ο κ. Μουθαρίκα είπε ότι η κρίση έχει επεκταθεί, με αποτέλεσμα να επηρεάζει πλέον όλες τις επαρχίες του Μαλάουϊ.

Ο πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται άμεσα περισσότερη βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν διεθνή βοήθεια, καθώς η νοτιοαφρικανική χώρα είχε φέτος τις φτωχότερες σοδειές εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Οι ελλείψεις τροφίμων αποδίδονται στις ελάχιστες βροχοπτώσεις και στην έλλειψη σπόρων και λιπασμάτων κατά τη διάρκεια της σποράς, καθώς επίσης και στις συνέπειες των μεγάλων ποσοστών διάδοσης του HIV και του έιτζ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, συνολικά 12 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη νότια Αφρική θα χρειαστούν τρόφιμα από τη διεθνή κοινότητα το ερχόμενο έτος.


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 17:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ο μακάβριος τελικός απολογισμός

Η επιχείρηση αρωγής αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στα σύνορα με την επαρχία του Κασμίρ πριν από μία εβδομάδα, ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 38 χιλιάδες.

Ο αριθμός των τραυματιών φέρεται να έχει ξεπεράσει τις 60 χιλιάδες.

Εκατοντάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, οκτώ ημέρες μετά το σεισμό, ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των σωστικών συνεργείων και των υπηρεσιών αρωγής.

Σε ορισμένες περιοχές οι επιζώντες δεν έχουν λάβει ακόμα εφόδια πρώτης ανάγκης και σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί κυρίως παιδιά- θα υποκύψουν στις κακουχίες.

Ένας Βρετανός γιατρός που επέστρεψε από μία αποκλεισμένη περιοχή δήλωσε στο BBC ότι τα τραύματα πολλών επιζώντων έχουν αρχίσει να μολύνονται, απέχοντας ελάχιστα από την εμφάνιση γάγγραινας.


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 16:26 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Εναντίον της κυβέρνησης για την πολιτική της σε όλους τους τομείς καταφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου

Η επίθεση στην κυβέρνηση και η προσπάθεια ανάδειξης της διαφορετικής αντίληψης και πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ήταν οι στόχοι της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου σε κομματική διαδικασία για την Αυτοδιοίκηση στην οποία πήραν μέρος όλα τα εκλεγμένα περιφερειακά στελέχη του Κινήματος.

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση στα ζητήματα της ηθικής και της διαφάνειας, της οικονομίας και της ΠΓΔΜ.

«Είναι κυβέρνηση της ηθικολογίας και όχι του ήθους, των μεγάλων λόγων και όχι της ειλικρίνειας», είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος σε αντιδιαστολή προς αυτά τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και ξαναφέρνει την αξιοπιστία στη δημόσια ζωή.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα στην πολιτική ζωή περνώντας την αντίληψη ότι «όλοι είμαστε το ίδιο κακοί».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επεσήμανε ότι δανείζεται με υψηλό κόστος για να εμφανίσει μείωση στα ελλείμματα, πρακτική που, όπως είπε, αντιβαίνει στις πολιτικές εξυγίανσης.

Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι επικαλείται την οικονομική στενότητα, δηλαδή τα χάλια που ο ίδιος δημιούργησε, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποφύγει να στηρίξει τα χαμηλά στρώματα όπως στην περίπτωση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναδιανέμει τα βάρη υπέρ των ισχυρών και αναφερόμενος στον αγροτικό τομέα χαρακτήρισε μεγάλο προεκλογικό ψέμα, το οποίο αποκαλύφθηκε, το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» που είχε χρησιμοποιήσει προεκλογικά η ΝΔ.

Στον τομέα της απασχόλησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ανεργία παραμένει το πρώτο πρόβλημα της χώρας και σημείωσε ότι επί κυβερνήσεως ΝΔ χάθηκαν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι τον βλέπει ως φέουδό της και υπονομεύει όλους τους θεσμούς. «Γυρίζει πίσω τη χώρα στο πελατειακό και αντιαναπτυξιακό κράτος το οποίος ονομάζει επανίδρυση», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΟΣΚ.

Την κατηγόρησε ότι έχει συγκροτήσει εκατοντάδες επιτροπών και νέων υπηρεσιών για να βολέψει ημετέρους, ενώ ταυτόχρονα μιλάει για λιτότητα και την ίδια περίοδο προχωρεί σε 475 προσλήψεις ημετέρων ημερησίως.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπνέεται από την αντίληψη του πελατειακού καπιταλισμού η οποία, όπως τόνισε, οδηγεί σε διαφθορά παντού, ενώ αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν τελευταία την επικαιρότητα είπε ότι είναι τόσα πολλά τα φαινόμενα αυτά, ώστε δεν μπορεί να είναι συγκυριακά.

Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων και τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την ευθύνη για την ύπαρξη του προβλήματος στις κυβερνήσεις της ΝΔ του '90 - '93 και στη σημερινή κυβέρνηση.

Ειδικότερα ανέφερε ότι την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν διαφορετικές πολιτικές. Τότε, πρόσθεσε, υπήρχε η δυνατότητα να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση την οποία δεν αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι στο χειρισμό του θέματος υπέπεσε σε σφάλματα και δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που είχε. Κινήθηκε, πρόσθεσε, με φόβο και έχασε κάθε ευκαιρία με αποτέλεσμα να διολισθαίνουμε κάθε φορά και σε χειρότερη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Η κυβέρνηση βρέθηκε, πρόσθεσε, μπροστά σε αδιέξοδο λόγω της πολιτικής της και τώρα προσπαθεί να μην αναλάβει τις ευθύνες της τις οποίες θέλει να ρίξει στην αντιπολίτευση και το λαό.

Αυτή είναι μια ανεύθυνη πολιτική, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της και είναι ένα γενικό της χαρακτηριστικό, είτε αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε θέματα οικονομίας, δημόσιας διοίκησης κλπ.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την αξιοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας, διατήρησε στο ακέραιο τη δυνατότητα να οδηγηθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Και ανέφερε τα ονόματα των Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Θόδωρου Πάγκαλου αλλά και του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, οι οποίοι χειρίστηκαν με επιτυχία, όπως είπε, την ενδιάμεση συμφωνία.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε θέματα Αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης, είπε, ότι πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι να χειραφετήσει και όχι να χειραγωγήσει την τοπική κοινωνία. Και προσδιορίζοντας τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι αυτά πρέπει να οδηγήσουν στην επιλογή των ικανότερων και των σωστότερων, εκείνων δηλαδή που θα στηρίξουν τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην αποκέντρωση των διαδικασιών επιλογής των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, τονίζοντας ότι τουλάχιστον το 80% των υποψηφίων να αναδειχθεί από τα περιφερειακά όργανα του Κινήματος.

Απάντηση Ρουσόπουλου

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Κάθε τόσο παριστάνει τον κήρυκα ήθους ο κ. Παπανδρέου».

»Αρκείται, όμως, μόνο στα λόγια, αφού 'ξέχασε' να καλέσει τον επί χρόνια υπουργό και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και να τον ρωτήσει αυτό που αναρωτιέται όλη η Ελλάδα: 'Αληθεύουν τα περί χρηματισμού που έγιναν πρωτοσέλιδο σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες;».


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχίζει η καταμέτρηση

Πάνω από έξι χιλιάδες εκλογικά τμήματα λειτούργησαν στο Ιράκ

Οι κάλπες έκλεισαν στο Ιράκ όπου οι πολίτες καλούνταν να αποφανθούν στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε επί του προτεινόμενου νέου συντάγματος της χώρας.

Η κατάσταση που επικράτησε κατά την ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε σχετικά ήρεμη, σε απόλυτη αντίθεση με το κλίμα υπό το οποίο διενεργήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη μεταβατικής κυβέρνησης τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα σποραδικά βίαια επεισόδια δεν έλειψαν ωστόσο ούτε από την παρούσα συγκυρία.

Σε μικρή πόλη βορειοανατολικά της Βαγδάτης τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας.

Στην ίδια την πρωτεύουσα, ένας πολίτης έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε διαφορετικά περιστατικά.

Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν μεγάλη προσέλευση στις κάλπες στις περιοχές των σιιτών, ενώ μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η συμμετοχή στις κουρδικές επαρχίες του βορείου Ιράκ.

Εξάλλου, αντίθετα με τις εκλογές του Ιανουαρίου, πολλοί ήταν οι σουνίτες που ψήφισαν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC το «Ναι» αναμένεται να επικρατήσει, αλλά τα τελικά αποτελέσματα δε θα ανακοινωθούν πριν την πάροδο αρκετών ημερών.

Το προτεινόμενο σύνταγμα

Το νέο ιρακινό σύνταγμα εκπονήθηκε από πολιτικούς μέλη της μεταβατικής εθνοσυνέλευσης του Ιράκ.

Εφόσον γίνει αποδεκτό από τον ιρακινό λαό, θα καθορίζει τον τρόπο διακυβέρνησης και θα ανοίξει το δρόμο για εκλογές για την ανάδειξη νέας εθνοσυνέλευσης μέχρι το τέλος του έτους.

Η σιιτική πλειοψηφία στο Ιράκ και οι Κούρδοι υποστηρίζουν το προτεινόμενο σύνταγμα, το οποίο τους χαρίζει αυτονομία στο νότο και το βορρά, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η σουνιτική μειοψηφία, που κυριαρχούσε στο Ιράκ υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, τάσσεται κατά του συντάγματος.

Οι σουνίτες εκφράζουν την ανησυχία ότι ένα σύστημα ομοσπονδιακής διακυβέρνησης θα οδηγήσει στη διάλυση της χώρας.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι το σύνταγμα θα εγκριθεί και ότι θα επιτρέψει την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Και στη Ρουμανία ο θανατηφόρος ιός

Σε καραντίνα τέθηκε η περιοχή όπου εμφανίστηκε ο ιός

Αναλύσεις σε βρετανικό εργαστήριο επιβεβαίωσαν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στη Ρουμανία είναι του θανατηφόρου τύπου Η5Ν1 που ευθύνεται για δεκάδες θανάτους ανθρώπων στην νοτιοανατολική Ασία.

Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν τη λήψη δραστικών μέτρων προστασίας, όπως η μαζική σφαγή πουλερικών στην ευρύτερη περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα μόλυνσης, η επιβολή καραντίνας στην ίδια ζώνη, καθώς και η απαγόρευση του κυνηγιού και της διακίνησης πουλερικών.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι Ρουμάνοι κτηνοτρόφοι συνεργάζονται πρόθυμα με τις αρχές.

Ο Ντικ Τόμσον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λέει πως μάλλον βρισκόμαστε σε μια προ-πανδημική φάση της ασθένειας.

«Σε αυτή τη φάση ο ιός προκαλεί μια ασθένεια στα ζώα κι έχει σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια πουλιά, αλλά στα δυο χρόνια που τον παρακολουθούμε έχει μολύνει μόνο 120 ανθρώπους».

»Έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας αλλά αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι μπορεί να μεταλλαχθεί. Αν συμβεί αυτό με τρόπο που να του επιτρέπει να περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο τότε, σε εκείνο το σημείο, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία», είπε ο κ. Τόμσον.


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 14:24 (Ώρα Λονδίνου)

Εμβόλια και διαπλοκή

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιχείρηση "καθαρά χέρια"- Καραμανλής: "Ούτε τα βρήκα ούτε θα τα βρω με τη διαπλοκή"

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η διαφθορά καλπάζει, η διαπλοκή καγχάζει!... Ξεκάθαρη η θέση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση του φαινομένου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εμβόλιο σε όλα τα παιδιά - Κορυφαίοι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου-Το απόρρητο σχέδιο "Περσέας" και τι προβλέπει για την Ελλάδα

Η ΑΥΓΗ: Διαπλοκή στα μουλωχτά!... Η συζήτηση χθες στη Βουλή - Γενικολογίες και υπεκφυγές Καραμανλή για τη διαφθορά, αλλά κανένα μέτρο!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόλεμο με την παράγκα της διαπλοκής απαίτησε από την Κυβέρνηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

ΑΝΩ-ΚΑΤΩ: Απροκάλυπτη παρέμβαση- Επιμένουν ανθελληνικά στο θέμα των Σκοπίων οι ΗΠΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Έξαρση κατασχέσεων για χρέη προς τις τράπεζες - Τα πιστωτικά ιδρύματα καταφεύγουν στα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συστράτευση κατά της διαφθοράς - Ηχηρό μήνυμα Καραμανλή και πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις

ΕΘΝΟΣ: Μπαράζ προσφυγών για στεγαστικά - Επιστροφή των "πέναλτι" ζητούν οι δανειολήπτες-3.600 καταγγελίες σε βάρος των τραπεζών για παραβίαση απόφασης του Αρείου Πάγου

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η διαφθορά καλπάζει και κάνετε χάζι" - Χείμαρρος κατά της Κυβέρνησης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος-Πρωθυπουργός: Είμαστε και θα είμαστε άτεγκτοι σε φαινόμενα αδιαφάνειας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χοντρή προσβολή από τον Ν. Μπερνς - Οργή στην Αθήνα από την ωμή παρέμβασή του υπέρ των Σκοπίων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δικτατορία" λόγω γρίπης - ΕΕ: Κλείσιμο συνόρων και σχολείων, απαγόρευση συγκεντρώσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι Δράκουλες του πετρελαίου-Κερδοσκοπία: Πουλάνε μέχρι 0,67 ευρώ το λίτρο-Τιμές και οδηγίες για τους καταναλωτές

ΕΣΤΙΑ: Κρίσιμη καμπή για την Κυβέρνηση-Αναγκαία αλλαγή πολιτικής με τολμηρότερα μέτρα

ESPRESSO: Νέα κόντρα - Μπέος vs Κούγια (PART II) - Όλα όσα ειπώθηκαν στον αθλητικό δικαστή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάνατζερ για τα οικονομικά στα πανεπιστήμια - Για τη σωστή διαχείρισή τους, υπό την εποπτεία των πρυτανικών αρχών

Ο ΛΟΓΟΣ: Επιμένει - "Μηδενική ανοχή στη διαφθορά" - Κ. Καραμανλής: "Ούτε τα βρήκαμε ούτε θα τα βρούμε με τα συμφέροντα"

ΤΑ ΝΕΑ: Επιδημία...εμβολιασμών - Ελλείψεις ήδη στα φαρμακεία - Ποιοι πρέπει και ποιοι όχι να κάνουν εμβόλιο-Επιφυλακή σε όλη τη χώρα

Η ΝΙΚΗ: Στημένος μονόλογος με "πασαδόρο" τον Κωνσταντόπουλο - Δεν έπεισε η...επίθεση κατά των διαπλεκόμενων στη Βουλή - Για υποκρισία κατηγορεί τον Καραμανλή το ΠΑΣΟΚ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυνικές ομολογίες της Κομισιόν... Με αφορμή τη γρίπη των πτηνών

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Καραμανλής: Δεν θα τρώω κάθε βδομάδα έναν υπουργό!

TRAFFIC: Ο ιερέας μοίραζε ροζ ιέρειες στο ποίμνιό του-Πιάστηκε επ' αυτοφώρω για μαστροπεία

Η ΧΩΡΑ: 14 αλλαγές στο πάρε-δώσε με τις τράπεζες- Πιο λίγες χρεώσεις για τους καταναλωτές-Δραστικές περικοπές στα έξοδα προμηθειών

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κομπίνα με πλαστά τιμολόγια-Θεσσαλονίκη: Νέο κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ

ΕΓΝΑΤΙΑ: Νοσοκομεία εκτός ορίων Θεσσαλονίκης-Πρόταση-παρέμβαση του Δ. Βαρτζόπουλου για "Θεαγένειο", "Αγ.Δημήτριο" και "Γ.Γεννηματά" για την αποσυμφόρηση της πόλης

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε ελληνικά χέρια η ρωσική οικονομία ενώ η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τις δυνάμεις της.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Απροετοίμαστη Ευρώπη

«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για το ξέσπασμα του ιού της γρίπης των πτηνών» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του κοινοτικού επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού.

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμα ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν δεσμεύσει όλη την παραγωγή αντιικών φαρμάκων τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα, χώρες που μπορεί να πληγούν πρώτες από την ασθένεια, να μην έχουν καμιά πρόσβαση στα φάρμακα.

Οι δόσεις των φαρμάκων μέχρι το τέλος του 2007, λέει το έγγραφο, επαρκούν μόνοι για το 10% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως η κάλυψη πρέπει να φτάνει το 25% του πληθυσμού.

Η Γκάρντιαν (The Guardian), λέει πάντως ότι η Βρετανία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν παραγγείλει ικανό αριθμό του φαρμάκου Ταμιφλού (Tamiflu) ώστε να καλύπτεται το 25% του πληθυσμού.

Αλλά, όπως κι άλλες βρετανικές εφημερίδες, η Γκάρντιαν σημειώνει την αποκάλυψη του επιστημονικού περιοδικού Νέιτσουρ (Nature) ότι το Ταμιφλού μπορεί τελικά να μην είναι ικανό να αντιμετωπίσει τον ιό, όπως φάνηκε στην περίπτωση ενός ασθενούς στο Βιετνάμ, όπου ο ιός εμφάνισε ιδιαίτερη αντίσταση.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) λέει ότι το κύριο συστατικό του Ταμιφλού είναι το σικιμικό οξύ, μια ουσία που περιέχεται στο μυρωδικό αστεροειδές γλυκάνισο.

Ο περίεργος αυτός καρπός ενός μικρού κινεζικού δέντρου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, λέει η Ιντιπέντεντ, που σημειώνει ότι η ανεπάρκεια του αστεροειδούς γλυκάνισου δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή του φαρμάκου.

Τόριδες

Στις καταγγελίες ότι ο υποψήφιος για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε κάνει χρήση ναρκωτικών και ότι συγγενής του είναι ηρωινομανής, αναφέρονται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) και η Τάιμς (The Times).

Η Τέλεγκραφ λέει πως οι συνεργάτες του Κάμερον εκτιμούν πως οι καταγγελίες αυτές δεν θα βλάψουν την υποψηφιότητά του θεωρούμενου ως επικρατέστερου για την αρχηγία του κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η εκστρατεία του Κάμερον, αντιμετωπίζει μια νευρική εβδομάδα, λέει η Τάιμς που σημειώνει ότι «οι διαμάχες για τα ναρκωτικά βάζουν νέο δηλητήριο στον αγώνα των Τόριδων» για την αρχηγία.


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Και στη Ρουμανία ο θανατηφόρος ιός

Σε καραντίνα τέθηκε η περιοχή όπου εμφανίστηκε ο ιός

Αναλύσεις σε βρετανικό εργαστήριο επιβεβαίωσαν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στη Ρουμανία είναι του θανατηφόρου τύπου Η5Ν1 που ευθύνεται για δεκάδες θανάτους ανθρώπων στην νοτιοανατολική Ασία.

Οι Ρουμανικές αρχές έχουν συγκαλέσει έκτατη σύσκεψη για να αποφασιστεί το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Επίσημοι είπαν στο ΒΒΣ ότι τα πιο δραστικά μέτρα θα ληφθούν για την προστασία του πληθυσμού.

Ήδη έχει αρχίσει η σφαγή πουλερικών σε τρία χωριά στο Δέλτα του Δούναβη, κι έχει επιβληθεί καραντίνα σε ζώνη τριών χιλιομέτρων.

Ο Ντικ Τόμσον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λέει πως μάλλον βρισκόμαστε σε μια προ-πανδημική φάση της ασθένειας

«Σε αυτή τη φάση ο ιός προκαλεί μια ασθένεια στα ζώα κι έχει σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια πουλιά, αλλά στα δυο χρόνια που τον παρακολουθούμε έχει μολύνει μόνο 120 ανθρώπους. Έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας αλλά αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι μπορεί να μεταλλαχθεί. Αν συμβεί αυτό με τρόπο που του να του επιτρέπει να περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο τότε, σε εκείνο το σημείο, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μιαν πανδημία» είπε ο Τόμσον.


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη για το σύνταγμα

Πάνω από έξι χιλιάδεες εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει στο Ιράκ

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιρακινοί για το δημοψήφισμα σχετικά με το νέο σύνταγμα της χώρας.

Το θέμα έχει διχάσει το Ιράκ στη βάση των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων με την πλειοψηφία των Κούρδων και των Αράβων Σιιτών να το υποστηρίζουν και των Αράβων Σουνιτών να το καταψηφίζουν.

Ο πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί και ο πρωθυπουργός Ιμπραΐμ αλ Τζαφάρι ήταν από τους πρώτους που ψήφισαν σε κάποια από τα πάνω από έξι χιλιάδες εκλογικά τμήματα που λειτουργούν.

Στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι , είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πως το σύνταγμα θα εγκριθεί.

Αναλυτής του BBC λέει πως οι γείτονες του Ιράκ ελπίζουν πως το δημοψήφισμα και οι επακόλουθες εκλογές του Δεκεμβρίου μπορεί να βοηθήσουν να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.