Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-20

  1. Δύο για την ηγεσία των Συντηρητικών
  2. Ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ
  3. Μπους: «Ευκαιρία για ειρήνη» στη Μ. Ανατολή
  4. Απογοήτευση για τη βοήθεια στο Κασμίρ
  5. Ζημιές στη Φορντ
  6. Επικρίσεις Αθήνας για την επίσκεψη Ταλάτ
  7. Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός
  8. Σύνοδος της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών
  9. Πλησιάζει ο «Βίλμα»
  10. Έρευνες για «απρεπή συμπεριφορά»
  11. Η εξαφάνιση της γαλοπούλας
  12. Νέο θύμα της γρίπης των πτηνών στην Ταϊλάνδη
  13. Γρίπη και Σαντάμ
  14. Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός
  15. Θάνατος στη Ταιλάνδη από γρίπη των πτηνών
  16. Αναβολή της δίκης του Σαντάμ
  17. Η δίκη του Σαντάμ Χουσείν

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2005 - 01:57 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο για την ηγεσία των Συντηρητικών

H Γκάρντιαν προβάλλει στην πρώτη της σελίδα τις εξελίξεις σχετικά με την ανάδειξη νέου αρχηγού των Συντηρητικών και την ανάδειξη του Ντέιβιντ Κάμερον, που πήρε στην ψηφοφορία των βουλευτών 90 ψήφους, σε κεντρική φυσιογνωμία.

Επίσης στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα γράφει ότι αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος της, Ρόνι Κάρολ, που είχε πέσει θύμα απαγωγής προχθές στη Βαγδάτη.

Η εκλογή προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος δεσπόζει στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τάιμς, που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Το δίλημμα του κόμματος», αναφερόμενη στη «μονομαχία που θα γίνει μεταξύ του Ντέιβιντ Κάμερον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, μετά από έξι εβδομάδες.

Οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού των Συντηρητικών είναι το πρωτοσέλιδο θέμα και της Ντέιλι Τέλεγκραφ, που χαρακτηρίζει «φαβορί» τον νεότερο σε ηλικία Ντέιβιντ Κάμερον.

«Οι Συντηρητικοί αποφάσισαν τελικά να δώσουν στους ψηφοφόρους τους αυτό που θέλουν», σημειώνεται σε κεντρικό άρθρο της εφημερίδας. Η ανάδειξη του κ. Κάμερον ή του κ. Ντέιβις στην ηγεσία του κόμματος, θα εξαρτηθεί από το ποιος από τους δύο μπορεί να παρουσιάσει με καλύτερο τρόπο το κόμμα ως αντιπρόσωπο ολόκληρου του έθνους και όχι ως οργάνωση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των υποστηρικτών του και μόνο, γράφει ο αρθρογράφος της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Ο Ντέιβις και ο Κάμερον θα δώσουν τη μάχη για τις ψήφους των 300.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα αναφέρεται στο γεγονός ότι ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί στη Βρετανία 30 άνθρωποι από πυρά της αστυνομίας δεν έχει καταδικαστεί ούτε ένας αστυνομικός. Η Ιντιπέντεντ επικρίνει την απαλλαγή από κατηγορίες αστυνομικών που σκότωσαν πριν έξι χρόνια στο ανατολικό Λονδίνο έναν άνδρα, εκλαμβάνοντας από λάθος ως πυροβόλο όπλο το πόδι τραπεζιού του έφερε και κάνει λόγο για υποταγή της Γενικής Εισαγγελίας σε πολιτικές πιέσεις.

«Κάμερον και Ντέιβις μάχονται για την ηγεσία των Τόριδων» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Μόλις άρχισε η πραγματική μάχη, δήλωσε ο κ. Ντέιβις, ενώ ο κ. Κάμερον θέλει να είναι «η φωνή της αλλαγής, της αισιοδοξίας και της ελπίδας», γράφει η εφημερίδα.

Σε άλλο της δημοσίευμα η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στις προειδοποιήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ -ανακοίνωσε ζημιές που φτάνουν τα 284 εκατομμύρια δολάρια για το τρίτο τέταρτο του τρέχοντος έτους- για κλείσιμο μονάδων της και για απολύσεις, καθώς μειώνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και του ανταγωνισμού από την Ασία.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 20:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ

Αυτή τη φορά δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ (φωτογραφία από τη νίκη κατά του Ολυμπιακού)

Με «αυστηρό» πέναλτι κατάφερε η Σαχτάρ Ντόνετσκ να κάμψει την αντίσταση του ΠΑΟΚ και να πάρει τη νίκη με 1-0 στην πρεμιέρα του 7ου ομίλου του Κυπέλλου UEFA.

Ο Μπραντάο ήταν αυτός που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ στο 67ο λεπτό.

Ο Γιώργος Κωστίκος επέλεξε τη «συνταγή» που του έδωσε τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο γήπεδο Καραϊσκάκη, με την προσθήκη του Ζαγοράκη (αντί του Μαλαδένη).

Ωστόσο, πρωταγωνιστής του α' ημιχρόνου ήταν ο Ντανιέλ Φερνάντες.

Η Σαχτάρ πίεσε πολύ από την αρχή για να πετύχει ένα γκολ, όμως ο Πορτογάλος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ ήταν ανίκητος.

Ωστόσο, ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ νικήθηκε από το σημείο του πέναλτι.

Στο 67' ο Ελάνο ελίχθηκε μέσα στην περιοχή, ο Χασιώτης τον μάρκαρε και ο επιθετικός της Σαχτάρ έπεσε στο έδαφος. Ο Ιρλανδός διαιτητής καταλόγισε την εσχάτη των ποινών.

Ο Μπραντάο εκτέλεσε το πέναλτι και έκανε το 1-0.

Δέκα λεπτά αργότερα, ο ΠΑΟΚ στάθηκε τυχερός, καθώς το σουτ του κορυφαίου παίκτη της Σαχτάρ Ματούζαλεμ, τράνταξε το δοκάρι του Φερνάντες.

Στο τέλος η ελληνική ομάδα προσπάθησε να πιέσει για την ισοφάριση, χωρίς να τα καταφέρει κι έτσι το παιχνίδι έληξε 1-0.

Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει τώρα να κερδίσουν την τρίτη αγωνιστική στην Τούμπα τη Στουτγάρδη (έχουν ρεπό τη δεύτερη) στις 24 Νοεμβρίου για να ελπίζουν βάσιμα στην πρόκριση.

Διαιτητής: Αλαν Κέλι (Ιρλανδία)

ΣΑΧΤΑΡ: Σουτκόφ, Σεϊχάν, Σρνα, Ρατ, Λεβαντόφσκι, Τίμοστσουκ, Ντουλάι, Ελάνο, Μαρικά (59' Αγκαχόβα), Ματούζαλεμ, Μπραντάο.

ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Ακιέλ (88' Χριστοδουλόπουλος), Χασιώτης, Ουντέζε, Χαραλάμπους, Ηλιάδης, Μπαλάφας (71' Σικαμπάλα), Ζαγοράκης (86' Εγκωμίτης), Μίετσελ, Σαλπιγγίδης, Κωνσταντινίδης.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 17:53 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: «Ευκαιρία για ειρήνη» στη Μ. Ανατολή

Αισιόδοξος ο Τζορτζ Μπους για Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας «ευκαιρία για ειρήνη».

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε και τα δυο μέρη να αρχίσουν και πάλι τις συνομιλίες για την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Μπους είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Παράλληλα επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τους Παλαιστινίους να δώσουν τέλος στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να «αντιμετωπίσουν τη τρομοκρατία».

Όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίσθηκε αισιόδοξος στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον κ. Αμπάς.

Είπε ότι οι προοπτικές εγκαθίδρυσης παλαιστινιακού κράτους «είναι οι καλύτερες» από τότε που ανέλαβε τον Λευκό Οίκο.

Δεν προσδιόρισε πότε θα γίνει αυτό αλλά είπε ότι θα επιτευχθεί μετά το τέλος της θητείας του το 2009.

Με τη σειρά του ο κ. Αμπάς ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των Παλαιστίνιων και να σταματήσει η κατασκευή του τείχους του Ισραήλ.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ειρήνη δεν προωθείται «με τη κατασκευή τειχών».


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 18:27 (Ώρα Λονδίνου)

Απογοήτευση για τη βοήθεια στο Κασμίρ

Απογοήτευση ΟΗΕ για το μέγεθος της διεθνούς βοήθειας για τα θύματα

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι το δεύτερο κύμα θανάτων στο Πακιστάν από τις συνέπειες του σεισμού, την πείνα και τις ασθένειες μπορεί να είναι μεγαλύτερο από εκείνο που προκάλεσε ο εγκέλαδος.

Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 18 κρούσματα τετάνου, τρία εκ των οποίων είχαν μοιραία κατάληξη.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για θέματα άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας Γιαν Έγκελαντ, μίλησε στο BBC για τους θανάτους που προκαλεί ήδη στο Πακιστάν η εξαθλίωση των αστέγων.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν από τις ασθένειες και τις μολύνσεις στα ακρωτηριασμένα μέλη τους. Κανείς δεν μπορεί να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους σε ασφαλείς περιοχές, διότι δεν υπάρχουν δρόμοι και οι περιοχές αυτές δεν είναι προσβάσιμες», είπε ο Γιάν Έγκελαντ.

Αεροπλάνα το ΝΑΤΟ μεταφέρουν ήδη την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρώσει τα Ηνωμένα Έθνη στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές του Πακιστάν.

Πιστεύεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τέντες κουβέρτες, θερμάστρες θα έχουν διανεμηθεί και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με τον χειμώνα των Ιμαλαΐων να βρίσκεται προ των θυρών.

Νωρίτερα αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι έχει συγκεντρωθεί μόλις το ένα πέμπτο των χρημάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Νότια Ασία.

Ο Γιάν Έγκελαντ δηλώνει επίσης απογοητευμένος από την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας.

«Αυτό όμως που πρέπει να τονίσω είναι ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση, η ανταπόκριση πρέπει να φτάσει στα επίπεδα που είδαμε στην τραγωδία του τσουνάμι. Αλλά ακόμα απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο», είπε ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ζημιές στη Φορντ

Ανησυχία για το μέλλον της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ ανακοίνωσε ζημιές που φτάνουν τα 284 εκατομμύρια δολάρια για το τρίτο τέταρτο του τρέχοντος έτους.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Μπιλ Φορντ ο νεώτερος προειδοποίησε ότι θα κλείσουν μονάδες καθώς θα επιχειρηθεί η αναδιάρθρωση της εταιρείας τον επόμενο χρόνο.

Οι ζημιές της Φορντ είναι οι πρώτες από το πρώτο τέταρτο του 2003.

Ο κ Φορντ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πόσες και ποιες μονάδες θα κλείσουν ούτε και το μέγεθος των απολύσεων ρου εργατικού δυναμικού.

Τη περασμένη εβδομάδα η Τζένεραλ Μότορς μεγάλη ανταγωνίστρια της Φορντ ανακοίνωσε ακόμη μεγαλύτερες ζημιές που έφταναν το 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τη Φορντ οι ζημιές οφείλονται στις υψηλές τιμές του πετρελαίου αλλά και στον ανταγωνισμό από την Άπω Ανατολή.

Ο κ. Φορντ προειδοποίησε ότι «έρχονται δύσκολες μέρες» για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και τόνισε ότι χρειάζονται ριζικές τομές.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων Φορντ στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 1,3% το τρέχον έτος.

Ειδικά το Σεπτέμβριο οι πωλήσεις της Φορντ έπεσαν κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις Αθήνας για την επίσκεψη Ταλάτ

Αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία για την επίσκεψη Ταλάτ στις ΗΠΑ

Η ελληνική κυβέρνηση επέκρινε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προσκαλέσουν στην Ουάσιγκτον τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι μια τέτοια επίσκεψη θα μπορούσε να βοηθήσει μόνο εάν «άνοιγε το δρόμο» για την επίλυση του Κυπριακού.

«Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, πρέπει να βοηθούν σε μια παραγωγική τοποθέτηση των ενδιαφερομένων μερών. Να βοηθούν την προοπτική επίλυσης και όχι το αντίθετο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ μιλώντας στους διπλωματικούς συντάκτες.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κάλεσε τον κ. Ταλάτ να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

«Εάν αυτές οι συναντήσεις μπορεί να έχουν ένα αποτέλεσμα προς τη σωστή κατεύθυνση- είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ εξέφρασε πάντως την αμφιβολία του για το εάν οι συναντήσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη κινούνται προς τη «σωστή κατεύθυνση».

«Πιστεύουμε όμως ότι θα πρέπει στο σημείο αυτό να αποφεύγονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που κατά την άποψή μας δεν βοηθούν στη σύγκλιση θέσεων», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τη Τετάρτη η Λευκωσία επέκρινε επίσης την επίσκεψη Ταλάτ στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες εμποδίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον ο κ. Ταλάτ θα ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις έτσι ώστε να αρθούν οι εμπορικές κυρώσεις κατά των Τουρκοκυπρίων.


Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2005 - 23:37 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός

Την τρίτη του ήττα σε τρία παιχνίδια γνώρισε ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ, χάνοντας έτσι κάθε ελπίδα για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν με 2-1 στη Γαλλία από τη Λιόν, η οποία προηγήθηκε στο 4΄με φάουλ που εκτέλεσα ο Βραζιλιάνος Ζουνίνιο.

Η ομάδα του Πειραιά ισοφάρισε στο 84΄με τον Καφέ, ωστόσο στο 89΄ο Γκοβού διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Η Λιόν παραμένει με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια επικεφαλής του 6ου ομίλου.

Στο άλλο παιχνίδι του ίδιου ομίλου η Ρεάλ επιβλήθηκε στη Μαδρίτη της Νορβηγικής Ρόζενμποργκ με 4-1.

Οι συνθέσεις:

ΛΙΟΝ: Κουπέ, Ρεβεγέρ, Κρις, Κασάπα, Αμπιντάλ, Τιάγκο, Ντιαρά, Ζουνίνιο, Γκοβού (91' Κλεμέν), Μαλουντά (75' Βιλτόρ), Φρεντ (70' Κάριου).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Κωστούλας, Ανατολάκης (91' Μπαμπανγκίντα), Καψής, Μπουλούτ, Στολτίδης (85'Κωνσταντίνου), Τουρέ, Καφές, Οκκάς, Τζόρτζεβιτς.

Τα παιχνίδια των άλλων ομίλων:

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Φενέρμπαχτσε Σάλκε 3-3

Μίλαν - Αϊντχόβεν 0-0

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Άντερλεχτ - Λίβερπουλ 0-1

Τσέλσι - Μπέτις 4-0

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Πόρτο - Ίντερ 2-0

Ρέιντζερς - Αρτμέντια Μπρατισλάβα 0-0

Στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ την Τρίτη σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπάγερν - Γιουβέντους 2-1

Ραπίντ Βιέννης - Μπριζ 0-1

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Άγιαξ -Τουν 2-0

Σπάρτα Πράγας - Άρσεναλ 0-2

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 0-0

Ουντινέζε - Βέρντερ Βρέμης 1-1

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λιλ 0-0

Βιγιαρεάλ - Μπενφίκα 1-1


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 14:00 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών

Του απεσταλμένου μας στο Χερτφορντσάιρ, Μιχάλη Κοσμίδη

Έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει ο κίνδυνος πιθανής πανδημίας

Υπό τη σκιά των ανησυχιών για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών και τον κίνδυνο μιας πιθανής πανδημίας, πραγματοποιείται την Πέμπτη η άτυπη σύνοδος των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Χερτφορντσάιρ, βόρεια του Λονδίνου.

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί των 25 και τεσσάρων ακόμα κρατών της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Κύριο θέμα της συνόδου με βάση την ατζέντα που έχει καταρτίσει η βρετανική προεδρία, είναι οι προετοιμασίες της Κοινότητας για μια ενδεχόμενη πανδημία γρίπης.

Θα συζητηθούν ακόμα ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα όπως οι κοινές αξίες και αρχές οι οποίες στηρίζουν τα συστήματα υγείας της Ευρώπης και οι τρόποι εξισορρόπησης της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας με την αφοσίωση της Ευρώπης στην παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικής προστασίας.

Ενδεικτικό πάντως του πυρετού που έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη γρίπη των πτηνών είναι πως ενώ μέχρι πριν μια εβδομάδα οι διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων για τη συνάντηση ήταν μόλις έξι, μέχρι την Πέμπτη έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής πάνω από 160 δημοσιογράφοι.

Αυτό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης υποχρέωσε τους διοργανωτές της συνόδου να επισπέυσουν και την συνέντευξη Τύπου που προβλεπόταν για την Παρασκευή.

Πλέον αναμένεται να γίνει την Πέμπτη το βράδυ, με τη συμμετοχή της Βρετανίδας υπουργού Υγείας, Πατρίσια Χιούιτ και του κοινοτικού επιτρόπου για θέματα Υγείας, Μάρκου Κυπριανού.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πλησιάζει ο «Βίλμα»

Ο «Βίλμα» προκάλεσε ήδη τεράστιες υλικές ζημιές και θανάτους στην Αϊτή και τη Τζαμάικα

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι περιοχών της Kαραϊβικής που βρίσκονται στην πορεία του τροπικού κυκλώνα «Βίλμα», εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις εστίες τους.

Αν και ο κυκλώνας έχει υποβαθμισθεί από την κατηγορία πέντε στην κατηγορία τέσσερα, εν τούτοις οι μετεωρολόγοι λένε ότι εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επικινδυνος.

Προειδοποιούν δε ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθεί η μεξικανική Χερσόνησος Γιουκατάν.

Στην Κούβα έχουν κινητοποιηθεί οι αρχές πολιτικής άμυνας και επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα αυτή, καθώς και στη Φλόρινται και στο τουριστικό θέρετρο Κανκούν στο Μεξικό.

Το αεροδρόμιο του Μεξικού είναι ασφυκτικά γεμάτο με τουρίστες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν εγκαίρως την περιοχή.

Ο «Βίλμα» πέρασε ήδη πάνω από τη Τζαμάικα και την Αϊτή όπου και προκάλεσε τρομακτικές υλικές ζημιές και 12 θανάτους.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνες για «απρεπή συμπεριφορά»

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διερευνά τους ισχυρισμούς ότι Αμερικανοί στρατιώτες έκαψαν δημοσίως τις σορούς δύο μαχητών των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας με την προβολή ενός βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας SBS.

Το βίντεο δείχνει πέντε άνδρες, που φαίνεται πως είναι Αμερικανοί στρατιώτες, σε μία βραχώδη περιοχή να παρακολουθούν τις σορούς δύο Ταλιμπάν να καίγονται.

Στην ίδια ταινία, μία άλλη ομάδα αμερικανικών δυνάμεων φαίνεται να περιπαίζει τους κατοίκους ενός χωριού, στο οποίο πίστευαν ότι είχαν βρει καταφύγιο μαχητές των Ταλιμπάν.

Είχε προηγηθεί δήλωσή τους με την οποία εξηγούσαν ότι θα έκαιγαν τα πτώματα για υγειονομικούς λόγους, αφού οι σοροί είχαν μείνει άθαφτοι για περισσότερες από 24 ώρες.

Στον ισλαμικό κόσμο η καύση των νεκρών θεωρείται ιεροσυλία.

Τις εικόνες κατέγραψε ένας Αυστραλός κάμεραμαν ο οποίος ακολουθούσε τα αμερικανικά στρατεύματα κοντά στην Κανταχάρ.

Ο αμερικανικός στρατός καταδίκασε τα καταγγελλόμενα περιστατικά και είπε ότι διερευνηθεί το θέμα σε βάθος.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι εάν αποδειχθεί ότι το βίντεο είναι αληθινό, τότε ο στρατός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Η εξαφάνιση της γαλοπούλας

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πότε συμφέρει να βγείτε στη σύνταξη. 11 οδηγίες-"κλειδιά".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντάξεις: Πόσο αυξάνονται για όσους αποχωρούν το 2006.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Η κομπίνα του αιώνα. Επί κυβερνήσεως Σημίτη από το 2000 έως και το 2003. Έτσι το σύστημα ΠΑΣΟΚ "ξεπουπούλιασε" 600 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις 11 μυστικά για να βγείτε κερδισμένοι. Τι συνιστούν σε σχετική μελέτη οι ειδικοί των Ταμείων.

Η ΑΥΓΗ: Επιδημία... λαθών! Ποιος πιστεύει την κυβέρνηση για τη γρίπη των πτηνών;

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δώστε τέλος στη βιομηχανία των αγωγών κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Φάμπρικα αγωγών εναντίον εφημερίδων, ραδιοφώνων και καναλιών έχουν στήσει διάφοροι απατεώνες για να τα κονομάνε.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το φιάσκο της γαλοπούλας. Πώς η κυβέρνηση "χάθηκε στο κοτέτσι". Από ενδοπαρασιτική νόσο και όχι από γρίπη αρρώστησαν τα πουλερικά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4 Κριτήρια προαγωγών στην Εκπαίδευση. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή στελεχών.

ΕΘΝΟΣ: ΟΡΝΙΘΕΣ σε σκηνοθεσία Ρουσόπουλου. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ για τη γρίπη των πτηνών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δημόσια τρώνε υπουργοί κοτόπουλα ενώ στην αγορά έχουν θεαματική πτώση και ζήτηση το χοιρινό κι έτσι: Η κυβέρνηση πουλερικά και ο λαός... γουρούνι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πώς θα αυξήσετε τις συντάξεις σας. Οδηγός με έντεκα μυστικά για να βάλετε στο πορτοφόλι σας από 111 έως 235 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10 μυστικά για μεγαλύτερες συντάξεις έως 190 ευρώ. Συμβουλές για τους ασφαλισμένους και τι κρύβουν τα "ψιλά" γράμματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρεζιλόπουλα. Ο Άρειος Πάγος ψάχνει το δείγμα που... πέταξε. Η ανευθυνότητα ρήμαξε την πτηνοτροφία. Τζάμπα πανικός - Καθηγητής δηλώνει: Κανένας κίνδυνος.

ΕΣΤΙΑ: Η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Αυτό αποκαλύπτει η δραματική υστέρησις των εσόδων του ΦΠΑ.

ESPRESSO: "Έτσι νίκησα τον καρκίνο του στήθους". Μια εξομολόγηση που συγκλονίζει. Τατιάνα Σιδέρη: Καριέρα στο μόντελινγκ μετά από μαστεκτομή!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διασπορά συγχύσεως περί τον ιό. Εκνευρισμός σε κυβέρνηση και Ε.Ε. από την περιπέτεια της δειγματοληψίας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αναζητείται η γαλοπούλα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει κανένα δείγμα αναλύσεων!

ΤΑ ΝΕΑ: Επικίνδυνη προχειρότητα και ψέματα! Διεθνές ρεζιλίκι με τα δείγματα.

Η ΝΙΚΗ: Ρεζίλι των πουλιών. Διεθνής διασυρμός με την απώλεια της ...γαλοπούλας.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Το σκάνδαλο της Kavala Oil και άλλες... πετρελαιοκηλίδες! Το... έπος του Σαλαγκούδη με τον "δράκουλα" - το "ενδιαφέρον" του για ελληνική εταιρεία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ: Σέρνουν μαζί τον αντιλαϊκό χορό.

TRAFFIC NEWS: Η στυγνή ομολογία του φαντάρου: Όποια και αν ήταν θα τη σκότωνα. Πώς αποκάλυψε η Αστυνομία το δολοφόνο ερευνώντας όλα τα στρατόπεδα της Κορίνθου.

Η ΧΩΡΑ: Νέα δάνεια από τον ΟΕΚ μέχρι 12.000 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά. Τι ισχύει για πολύτεκνους και για επισκευές.

City Press: Χάσαμε το δείγμα. Στοπ.

Μetro: Εξαφανίστηκε η "ύποπτη". Δεν βρίσκουν τη γαλοπούλα που στάλθηκε για εξετάσεις στο Λονδίνο.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασφαλιστικό: Τα 11 SOS των συντάξεων.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Γκάφα η διάγνωση της γρίπης; Επιστήμονες της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι έγινε λάθος στα εργαστήρια Κτηνιατρικής στην Αθήνα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να μη χαθούμε στον πανικό των υπερβολών. Τρώγοντας κοτόπουλο, από τις Οινούσσες, ο Ν. Κακλαμάνης συνιστά ψυχραιμία.

Γρίπη των πουλερικών

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "σύγχυση έχει δημιουργηθεί σχετικά με την τύχη των δειγμάτων της γαλοπούλας των Οινουσσών. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, παρήγγειλε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης να διεξαγάγει ποινική προκαταρκτική έρευνα για το θόρυβο που έχει γίνει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με το μοναδικό θετικό δείγμα πτηνού με τον ιό των πουλερικών από τις Οινούσσες, που εστάλη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ιολογικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο".

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "διαστάσεις ιλαροτραγωδίας προσδίδουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα της γρίπης των πουλερικών και εκθέτουν τη χώρα στις Βρυξέλλες, καθώς αγνοείται -και επισήμως- το επίμαχο δείγμα της γαλοπούλας που ενοχοποιήθηκε ως ύποπτη στον "Η5". Από χθες αναζητείται και δείγμα κυβερνητικής σοβαρότητας".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "η επιδημία κυβερνητικών λαθών στον χειρισμό του ύποπτου κρούσματος για γρίπη των πουλερικών πλήττει πλέον την κυβερνητική αξιοπιστία. Η Κομισιόν έστειλε ήδη στη Χίο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για να ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων, ενώ ο εισαγγελέας Δ. Λινός διέταξε έρευνα για το θετικό δείγμα που δεν έφθασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη για να επανεξεταστεί".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η σύγχυση που προκλήθηκε μετά τις ασαφείς δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας κ. Ευάγγελου Μπασιάκου σχετικά με την κατάληξη του πρώτου δείγματος της μολυσμένης γαλοπούλας από τις Οινούσσες γεννά έντονο "επικοινωνιακό" προβληματισμό και διάχυτο εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Ανεπισήμως ο υπουργός Γεωργίας ελέγχεται γιατί οι δηλώσεις του προκάλεσαν επιπλοκές ως προς το τι ακριβώς συνέβη, αλλά και τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για τους ελληνικούς χειρισμούς. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος αποφεύγοντας ευθείες απαντήσεις στα εύγλωττα ερωτήματα, εντυπωσίασε, λέγοντας ότι "δεν μπορεί να γίνει Πουαρό της γαλοπούλας", ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από την προκαταρκτική έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτριος Λινός για το θέμα".

Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "διεθνή διασυρμό της χώρας προκάλεσαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα του ύποπτου κρούσματος που βρέθηκε στις Οινούσσες. Η Ελλάδα έγινε ρεζίλι των... πουλιών σε ολόκληρη την Ευρώπη για την απώλεια της επίμαχης γαλοπούλας, θέμα που κυριάρχησε χθες και στην ενημέρωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου προς τους δημοσιογράφους των χωρών-μελών".

Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "το "πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη" αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο για την κυβέρνηση της Αθήνας, η οποία έχασε την αξιοπιστία της στο κοτέτσι με τις γαλοπούλες στις Οινούσσες. Ύστερα από δύο ημέρες συναγερμού αποδείχθηκε ότι η νοσούσα γαλοπούλα ήταν μάλλον ζαλισμένη από τις υπουργικές γκάφες. Εν τω μεταξύ ο πανικός είχε εξαπλωθεί εντός και εκτός Ελλάδος προκαλώντας σοβαρές ζημιές στον τουρισμό και στην οικονομία της χώρας. Ο υπεύθυνος του φιάσκου, υπουργός Γεωργίας κ. Ευ. Μπασιάκος, προσπαθεί να καλύψει τα λάθη του με χονδροειδείς δικαιολογίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος τον αφήνει ακάλυπτο και ο υπουργός Υγείας κ. Ν. Κακλαμάνης για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κρούσμα της ασθένειας αναγκάζεται να πάει στις Οινούσσες και να φάει δημοσίως κοτόπουλο".

Η Espresso τονίζει ότι "λίστα πτηνών "υψηλού κινδύνου" εξέδωσε η Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδος μετά την εμφάνιση του ύποπτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, την περίοδο που διανύουμε τα πουλιά των βόρειων χωρών αποδημούν προς χώρες με τροπικό κλίμα. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί σταθμό για περισσότερα από 150.000 άγρια πτηνά, τα οποία διασχίζουν τον ουρανό της χώρας μας".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "χθες στις Οινούσσες μετέβη ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος για να διασκεδάσει τους φόβους των κατοίκων έφαγε κοτόπουλο και παρήγγειλε για τα Χριστούγεννα μια γαλοπούλα από τον άνθρωπο που βρέθηκε εκείνη με τον ιό, που όπως απεδείχθη στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης δεν είχε προσβληθεί. Και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας γιατρός κι αυτός το επάγγελμα δήλωσε πως δεν φοβάται και τρώει κοτόπουλο. Αντίθετα ο λαός στην αγορά δεν πλησιάζει το κοτόπουλο και προτιμά το χοιρινό (γουρούνι) το οποίο πετάει προς τα πάνω".

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "αρνητικά είναι τα δείγματα από τις Οινούσσες που εξετάστηκαν με δύο τρόπους, στα Εργαστήρια του Κέντρου Αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα από το Τμήμα Παθολογίας Πτηνών του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό πως η ορολογική- αιματολογική εξέταση με τη μέθοδο ELISA των οκτώ δειγμάτων είναι αρνητική".

H CITY PRESS γράφει :"απίθανα κι όμως ελληνικά" με την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι δεν γνωρίζουν εάν το δείγμα "χάθηκε" ή απλώς..."εξαντλήθηκε" σε εργαστηριακούς ελέγχους. Μοιάζει αρκετά πιθανό να σήμαναν πρόωρο συναγερμό για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Η κοινή γνώμη κινείται μεταξύ σοβαρής ανησυχίας για το ενδεχόμενο πανδημίας και σκεπτικισμού για τις κυβερνητικές μεθόδους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατάει αποστάσεις από τους χειρισμούς της Αθήνας".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με αλυσίδα ψεμάτων προσπάθησε να καλύψει η κυβέρνηση την προχειρότητα στον εργαστηριακό έλεγχο για τις γαλοπούλες, προξενώντας διεθνές ρεζιλίκι για τη χώρα".

H METRO εκτιμά ότι " στο κενό πέφτει η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουν οι Αρχές, με αιχμή του δόρατος τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, μετά την εξαφάνιση της γαλοπούλας που στάλθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ιολογικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο, ως το πρώτο ύποπτο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών στη χώρα μας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "η απώλεια της γαλοπούλας και η γενική σύγχυση γύρω από το κρούσμα έφερε το ρεζιλίκι της χώρας. Τεράστιες οι συνέπειες σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας. Καθηγητής Κτηνιατρικής ο κ. Κυριάκης, δηλώνει ότι δεν έχει η χώρα τον ιό και η Ε.Ε. θέτει την Ελλάδα υπό κτηνιατρική επιτήρηση, στέλνοντας 3 ειδικούς επιστήμονες για αυτοψία. Παράλληλα, η Δικαιοσύνη άρχισε έρευνες για να εξακριβωθεί τι έγινε με το άφαντο γαλόπουλο. Στην Ήπειρο θα καταστραφούν 50.000 αυγά εκκόλαψης, ενώ καθημερινά θανατώνονται νεοσσοί".

Συνταξιοδότηση

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "οδηγίες για το πότε συμφέρει να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι, δίνει με έντεκα οδηγίες - "κλειδιά" η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ). Ειδικότερα αναφέρει ότι συμφέρει τους εργαζόμενους να μην συνταξιοδοτηθούν πρόωρα γιατί σε αυτή την περίπτωση το ποσό της σύνταξης θα είναι χαμηλότερο".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι"οδηγός για ακόμα μεγαλύτερες συντάξεις δίνεται σήμερα μέσω της ειδικής μελέτης που πραγματοποίησε η ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, είναι δυνατόν ακόμα και με ...ένα ένσημο παραπάνω να εξασφαλισθούν πολύ μεγαλύτερες αποδοχές για όσους φανούν περισσότερο προσεκτικοί και προνοητικοί...".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "δέκα συμβουλές που μπορούν να αποφέρουν έως και 190 ευρώ μηνιαίως μεγαλύτερη σύνταξη δίνει στους ασφαλισμένους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Με 10.000 ένσημα οι άντρες σε ηλικία 60 ετών και οι γυναίκες σε ηλικία 55 ετών παίρνουν από το ΙΚΑ 91% της πλήρους σύνταξης, ενώ έστω και με ένα ένσημο λιγότερο παίρνουν μόνο 77,5% της πλήρους σύνταξης".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) διερωτάται "πότε και σε ποιες περιπτώσεις αυξάνονται οι συντάξεις για όσους αποχωρούν από το 2006 και μετά; Ποια η αλήθεια και ποιος ο μύθος για τις επιπτώσεις από τη μείωση των ποσοστών σύνταξης που βάσει του "νόμου Ρέππα" αρχίζουν να ισχύουν για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2008; Συμφέρει και πόσο η πρόωρη συνταξιοδότηση όταν υπάρχουν ένσημα για πλήρη συνταξιοδότηση;".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "έντεκα μυστικά για την αύξηση της σύνταξης από 111 έως 235 ευρώ -κατά περίπτωση- και τη διαφυγή των υποψήφιων συνταξιούχων από τους ...δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία!".

Εκπαίδευση

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "εξετάσεις - προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στην υπόλοιπη διαδικασία επιλογής στελεχών της Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα δώσουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί για τις 1.328 θέσεις ανώτερων στελεχών Εκπαίδευσης (σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές Εκπαίδευσης, προϊστάμενοι γραφείων) ,ενώ για τις περίπου 18.000 θέσεις διευθυντών και υποδιευθυντών σχολείων βαρύνουσα σημασία εξακολουθεί να έχει η προφορική συνέντευξη".

ΟΕΚ

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "άτοκα και πολύ χαμηλότοκα δάνεια έως 12.000 ευρώ προσφέρει πρόσθετα στους δικαιούχους του ο ΟΕΚ. Απαραίτητη για όσους έχουν λάβει πρώτο στεγαστικό η επίδειξη του εγγράφου της υποθήκης".

ΜΜΕ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "οριστικό τέλος στην απαράδεκτη, για σύγχρονη και ευρωπαϊκή χώρα υπόθεση της βιομηχανίας αγωγών και μηνύσεων που κατατίθενται καθημερινά σε βάρος δημοσιογράφων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καλείται να βάλει η κυβέρνηση".

Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "σύμφωνα με τα επίσημα μεγέθη της οικονομίας, ο ρυθμός αναπτύξεως της Ελλάδος εξακολουθεί να είναι από τους υψηλοτέρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως σύμφωνα με κάποια άλλα στοιχεία, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης".

Πετρέλαια Καβάλας

Το ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι "η υπόθεση των πετρελαίων της Καβάλας είναι μια ακόμη περίπτωση εμπλοκής του Φρανκ Τίμις στα ελληνικά επιχειρηματικά πράγματα, η οποία επίσης άρχισε επί ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέληξε σε μεγάλο σκάνδαλο επί των ημερών της ΝΔ, με τον Γ. Σαλαγκούδη υφυπουργό Ανάπτυξης και μάλιστα με τις ευλογίες του λίγο πριν σκάσει η τεράστια φούσκα που έριξε στο... πηγάδι απίστευτα λεφτά ξένων θεσμικών επενδυτών".

Κυβέρνηση Σημίτη

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δραχμές "ξεπουπούλιασε" το σύστημα ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεως Σημίτη από το 2000 έως και το 2003. Με αφορμή τις προετοιμασίες για την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ημέτεροι της τότε κυβερνήσεως σύστησαν εικονικές εταιρίες, στις οποίες τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας και Γεωργίας τους ανέθεταν εικονικές εργασίες, που δεν έκαναν ποτέ. Στη συνέχεια αυτές οι 18 εταιρίες έκοβαν εικονικά τιμολόγια και στο τέλος εισέπρατταν κανονικά το δημόσιο χρήμα. Με αυτό τον τρόπο χάθηκαν 600 δισ. δρχ από το δημόσιο κορβανά".

ΚΕΔΚΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "νέους φόρους σε βάρος των δημοτών και ενεργότερο ρόλο στην αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων -στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνώντων- ζητά η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), ενόψει και του ετήσιου τακτικού της συνεδρίου".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο θύμα της γρίπης των πτηνών στην Ταϊλάνδη

Την Τετάρτη η Κίνα ανακοίνωσε τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων του ιού

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε το θάνατο ενός 48χρονου άνδρα που μολύνθηκε με τον ιό της γρίπης των πτηνών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τακσίν Σιναβάτρα, επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων βρέθηκαν θετικά στο στέλεχος του ιού Η-5-Ν-1.

Πιστεύεται ότι το θύμα είχε καταναλώσει μολυσμένο κοτόπουλο. Τα επιβεβαιωμένα θύματα από τον ιό της γρίπης στην Ταϊλάνδη είναι συνολικά 13.

Παράλληλα οι αρχές στην Κίνα, ανακοίνωσαν ότι σφαγιάστηκαν 91 χιλιάδες πτηνά σε μία έκταση τριών χιλιομέτρων στην εσωτερική Μογγολία, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη οι αρχές της Κίνας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν νέα κρούσματα του θανατηφόρου στελέχους του ιού στις χώρες τους.

Οι τρόποι προετοιμασίας και αντιμετώπισης των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο πανδημίας της γρίπης των πτηνών θα απασχολήσουν το συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Χέρτφορντσιρ, βόρεια του Λονδίνου.

Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν οι κοινές αξίες και αρχές που στηρίζουν τα συστήματα υγείας των 25 χωρών μελών.

Βρετανικά μέτρα

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης έχει ετοιμάσει η βρετανική κυβέρνηση στην περίπτωση που εκδηλωθεί πανδημία γρίπης των πτηνών.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αρχίατρος του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας, σερ Λίαμ Ντόναλσον, έξι μήνες από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η επιδημία στον άνθρωπο θα έχει παρασκευασθεί εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό.

Η κυβέρνηση έχει συνάψει συμβόλαια με σειρά φαρμακοβιομηχανιών ώστε να είναι απολύτως βέβαιη πως σε περίπτωση πανδημίας θα υπάρχουν διαθέσιμα 60 εκατομμύρια εμβόλια για να καλύψουν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού.

Στο διάστημα των έξι μηνών που θα μεσολαβήσουν από την εκδήλωση της επιδημίας στον άνθρωπο έως την διάθεση των εμβολίων θα έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Βρετανοί, υπογράμμισε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η παρασκευή εμβολίου μπορεί να γίνει δυνατή μόνο μετά την ταυτοποίηση του ιού, επειδή ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταλλάσσεται συνεχώς.

Στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν πυρετωδώς την συσσώρευση του αντιγριπικού Ταμιφλού, που πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ικανότητες περίπου 60-70%.

Ο σερ Λίαμ Ντόναλσον είπε πως δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει τυχόν πανδημία γρίπης - αυτό που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις είναι να μειώσουν όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις της. Και το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι το εμβόλιο.

Ο Βρετανός επιστήμονας επανέλαβε ότι σε περίπτωση πανδημίας, δίχως να έχει βρεθεί το εμβόλιο, υπολογίζεται πως θα πεθάνουν έως και 50.000 Βρετανοί.

Οι επιστήμονες, πάντως, υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει πανδημία θα πρέπει ο ιός της γρίπης των πτηνών να μεταλλαχθεί σε ένα νέο που να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και έως τώρα δεν υπάρχει τέτοιο στέλεχος ιού.

Από το 2003 έως σήμερα 120 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαγνώστηκαν με το θανατηφόρο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 και 60 από αυτούς πέθαναν, όλοι στην Ασία.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 05:19 (Ώρα Λονδίνου)

Γρίπη και Σαντάμ

Η γρίπη των πουλερικών και η πρώτη ημέρα της δίκης του Σαντάμ Χουσείν είναι το δίδυμο των θεμάτων που καταλαμβάνουν τα πρωτοσέλιδα πολλών ευρωπαικών εφημερίδων

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγ κρίνει σωστή και ενδεδειγμένη την απόφαση των γερμανικών αρχών να απαγορεύσουν την βοσκή των πουλερικών στην ύπαιθρο.

«Μπορεί η κίνηση αυτή να φαίνεται υπερβολική αλλά είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για να αποτραπεί η είσοδος του ιού της γρίπης των πτηνών στη χώρα» γράφει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

Η Μλάντα Φρόντα Ντνες της Πράγας αναρωτιέται αν η απειλή επιδημίας της γρίπης των πτηνών είναι πραγματική ή είναι κατασκεύασμα των μέσων ενημέρωσης

Ή μήπως πίσω απ όλη αυτή την κινδυνολογία βρίσκονται τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών; ρωτάει η ελβετική εφημερίδα

Η Λε Ταμπ της Ελβετίας εκτοξεύει πυρά κατά του υπουργού Εσωτερικών και Υγείας επειδή απεκάλεσε «υστερία» τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με την γρίπη των πτηνών.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Ελβετός υπουργός Υγείας είναι ο μοναδικός ευρωπαίος που δεν θεωρεί σημαντικό να ασχοληθεί με τη γρίπη των πτηνών.

Η Τζουρναλούλ Νασιοναλ της Ρουμανίας επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση του Βουκουρεστίου για τον πλημμελή τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την εκδήλωση της γρίπης στο Δέλτα του Δούναβη

Η δίκη του Σαντάμ

Η Φρανκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ σχολιάζει ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσείν είναι ένα σόου των νικητών παρά μια διαδικασία διεθνών προτύπων. Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν; » είναι το ρητορικό ερώτημα της γερμανικής ημερησίας.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης προσθέτει ότι με δεδομένη την φάρσα της δίκης του Σλομπονταν Μιλόσεβιτς οι Ιρακινοί θα κάγχαζαν αν η δίκη του πρώην Προέδρου είχε ανατεθεί σε κάποιο διεθνές ειδικό δικαστήριο.

Η Ελ Παις σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ενοχή του Χουσείν, η δίκη του στο Ιράκ δεν πληροί τα βασικά κριτήρια για την απόδοση δικαιοσύνης σε μια χώρα που δεν έχει δημοκρατία ή που στην καλύτερη περίπτωση βρίσκεται σε διαδικασία εκδημοκρατισμού.

«Μπορεί ο Σαντάμ να είναι τραυματισμένος αλλά δεν έχει ακόμα ηττηθεί» αποφαίνεται η τσέχικη Μπλάντα Φρόντα Ντνες

Θα είναι δύσκολο για την κατηγορούσα αρχή να αποδείξει απευθείας ανάμιξη του Σαντάμ Χουσείν στα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, γράφει η εφημερίδα της Τσεχίας.

Τέλος η Μπλικ του Βελιγραδίου προβλέπει ότι πιθανότητα ο κ. Χουσείν θα καταδικασθεί σε θάνατο.

«Αν ο Σαντάμ βρεθεί ένοχος θα εκτελεσθεί μέσα σε 30 ημέρες από την καταδίκη του» γράφει η σερβική Μπλικ.


Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2005 - 23:37 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός

Την τρίτη του ήττα σε τρία παιχνίδια γνώρισε ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ, χάνοντας έτσι κάθε ελπίδα για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν με 2-1 στη Γαλλία από τη Λιόν, η οποία προηγήθηκε στο 4΄με φάουλ που εκτέλεσα ο Βραζιλιάνος Ζουνίνιο.

Η ομάδα του Πειραιά ισοφάρισε στο 84΄με τον καφέ, ωστόσο στο 89΄ο Γκοβού διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Η Λιόν παραμένει με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια επικεφαλής του 6ου ομίλου.

Στο άλλο παιχνίδι του ίδιου ομίλου η Ρεάλ επιβλήθηκε στη Μαδρίτη της Νορβηγικής Ρόζενμποργκ με 4-1.

Οι συνθέσεις:

ΛΙΟΝ: Κουπέ, Ρεβεγέρ, Κρις, Κασάπα, Αμπιντάλ, Τιάγκο, Ντιαρά, Ζουνίνιο, Γκοβού (91' Κλεμέν), Μαλουντά (75' Βιλτόρ), Φρεντ (70' Κάριου).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Κωστούλας, Ανατολάκης (91' Μπαμπανγκίντα), Καψής, Μπουλούτ, Στολτίδης (85'Κωνσταντίνου), Τουρέ, Καφές, Οκκάς, Τζόρτζεβιτς.

Τα παιχνίδια των άλλων ομίλων:

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Φενέρμπαχτσε Σάλκε 3-3

Μίλαν - Αϊντχόβεν 0-0

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Άντερλεχτ - Λίβερπουλ 0-1

Τσέλσι - Μπέτις 4-0

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Πόρτο - Ίντερ 2-0

Ρέιντζερς - Αρτμέντια Μπρατισλάβα 0-0

Στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ την Τρίτη σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπάγερν - Γιουβέντους 2-1

Ραπίντ Βιέννης - Μπριζ 0-1

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Άγιαξ -Τουν 2-0

Σπάρτα Πράγας - Άρσεναλ 0-2

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 0-0

Ουντινέζε - Βέρντερ Βρέμης 1-1

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λιλ 0-0

Βιγιαρεάλ - Μπενφίκα 1-1


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 06:53 (Ώρα Λονδίνου)

Θάνατος στη Ταιλάνδη από γρίπη των πτηνών

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Η κυβέρνηση της Ταιλάνδης ανακοίνωσε τη Πέμπτη τον θάνατο ενός 48χρονου άνδρα οοποίος προσβλήθηκε από τον ιο της γρίπης των πουλερικών.

Αρχικά οι αρχές της χώρας είχαν δηλώσει ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπήρχε ίχνος του ιού Η1Ν1. Ωστόσο μια δευτερη ανάλυση έδειξε ότι όντως ο 48χρονος Ταιλανδός πέθανε από την γρίπη των πτηνών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταιλάνδης.

Ρωσία και Κίνα

Η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών και σφαγιάστηκαν δυόμισι χιλιάδες πουλερικά σε φάρμα στην εσωτερική Μογγολία.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της θανατηφόρου παραλλαγής του ιού στη χώρα αυτή εδώ και δύο μήνες.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες πουλερικά βρέθηκαν νεκρά σε επαρχία της ευρωπαϊκής Ρωσίας. Εάν οι εργαστηριακές εξετάζεις που διενεργούνται επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον ιό H5N1, θα είναι τα πρώτα ρωσικά κρούσματα δυτικά της οροσειράς των Ουραλίων.

Εξάλλου, νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν και στη δυτική Ρουμανία.

Διαβεβαιώσεις και κίνδυνοι

Την Τρίτη, εν τω μεταξύ, από τα πλέον επίσημα χείλη δόθηκαν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών στα Βαλκάνια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ιογόνου ασθένειας περαιτέρω, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Υγείας κοινοτικός επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προεδρεύοντος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν λάβει όσα μέτρα είναι απαραίτητα για να ανακοπεί η πορεία του θανατηφόρου για τον άνθρωπο στελέχους του ιού Η5Ν1.

Την Τετάρτη, όμως, με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Τροφίμων των Ηνωμένων ΕΘνών γνωστοποίησε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της ιογόνου ασθένειας προς το νότο έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ρουμανία και την Τουρκία.

Ο επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, Ζοζέφ Ντομενέκ, δήλωσε ότι μια από τις μεγαλύτερες εστίες ανησυχίας αποτελεί η πιθανότητα εξάπλωσης της γρίπης των πουλερικών μέσω των αποδημητικών πτηνών στη βόρεια και ανατολική Αφρική.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης και μεταλλαγής του θανατηφόρου ιού είναι υπαρκτός και καθιστά επιτακτικό το συντονισμό των μέτρων καταπολέμησης της ιογόνου ασθένειας, είπε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο δόκτωρ Πολ Ντίγκαρντ, ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής του γριπώδους ιού, από το Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ.

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας δεν είναι κάτι που μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. Δεν αποτελεί απόλυτη βεβαιότητα αλλά υπάρχει αρκετή πιθανότητα πανδημίας, τόση που να μας κάνει να λάβουμε το θέμα πολύ σοβαρά υπόψιν και να μην εφησυχάσουμε. Τα τελευταία 200 χρόνια είχαμε τουλάχιστον έξι επιδημικές ασθένειες που μετατράπηκαν σε πανδημία, ο συγκεκριμένος ιός έχει αποδειχθεί περισσότερο φονικός για τους ανθρώπους που προσέβαλε, ως εκ τούτου θα είμασταν αφελείς εάν υποβααθμίζαμε την απειλή αυτή» επεσήμανε ο δόκτορ Πολ Ντίγκαρντ.

Τι επίπτωση έχει στην εξέλιξη της γρίπης των πτηνών η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων, από την νοτιοανατολική Ασία στην Κίνα και τη Ρωσία, και προσφάτως στη βαλκανική χερσόνησο; ρωτήθηκε ο Βρετανός επιδημιολόγος.

«Η εξάπλωση της νόσου στην Ευρώπη δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα πρέπει να μας ανησυχεί πρωτίστως η εξέλιξη της γρίπης στην Άπω Ανατολή, εφόσον εκεί υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα καθώς επίσης και τα μόνα μέχρι στιγμής ανθρώπινα θύματα του ιού.

»Αλλά όσο πιο διαδεδομένος είναι ο ιός, όσο πιο πολύ έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, τόσο περισσότερο αυξάνει η πιθανότητα να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει πανδημία της νόσου. Τα κρούσματα στην Ευρώπη δεν πολλαπλασιάζουν, αλλά αυξάνουν το κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας».

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι επαρκής η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ή χρειάζονται να ληφθούν περισσότερα μέτρα;

«Το ότι έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων, το ότι εξετάζουμε την προοπτική παρασκευής εμβολίου για τον ιό Η5Ν1, το ότι ελέγχουμε τις ποσότητες εμβολίων που διαθέτουμε εναντίον των άλλων παραλλαγών ανθρώπινης γρίπης, σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα για την αντιμετώπιση της νόσου μέτρα.

»Άλλου είδους μέτρα όπως η υγειονομική απομόνωση των θυμάτων και η επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις από περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα δεν θεωρούνται απαραίτητα προς το παρόν.

»Σίγουρα ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί νωρίτερα και να είχαν ήδη υλοποιηθεί, όπως η συγκέντρωση εμβολίων και αντιγριπικών φαρμάκων σε

ποσότητες ικανές να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη πανδημία.

»Αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω ότι οι αρχές και οι υπηρεσίες Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά στην απειλή» κατέληξε ο ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής των ιών της γρίπης, δόκτωρ Πολκ Ντίγκαρντ.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβολή της δίκης του Σαντάμ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Σαντάμ Χουσεΐν

Σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της διαδικασίας της δίκης του Σαντάμ Χουσείν εκφράζουν νομικοί κύκλοι της Ευρώπης αλλά και η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch.

Επικρίνεται συγκεκριμένα το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στον κατηγορούμενο να σιωπήσει. Με βάση το δίκαιο του Ιράκ, η σιωπή ενός κατηγορουμένου εκλαμβάνεται ως στοιχείο ενοχής του.

Ευρωπαίοι νομικοί δηλώνουν ότι η δίκη του πρώην Προέδρου του Ιράκ θα ήταν εγκυρη και νομότυπη αν την είχαν αναλάβει τα ΗΕ και όχι η νέα ιρακινή κυβέρνηση.

Αναβολή

Ελλείψει μαρτύρων αναβλήθηκε η δίκη του Σαντάμ Χουσείν. Πάνω από 40 μάρτυρες δεν προσήλθαν στο δικαστήριο φοβούμενοι αντίποινα των ιρακινών ανταρτών.

Οι συνήγοροι του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν ζητήσει την αναβολή της δίκης για τουλάχιστον τρεις μήνες, προκειμένου να μελετήσουν τις 800 σελίδες του κατηγορητηρίου.

Σε φόρμα

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν και επτά πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος Μπάαθ παρουσιάστηκαν την Τετάρτη ενώπιον ειδικού δικαστηρίου στη Βαγδάτη, με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο οποίος απήγγειλε το κατηγορητήριο, τους προειδοποίησε ότι ενδέχεται να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών εάν αποδειχθεί η ενοχή τους.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε ότι είναι αθώος.

Ο πρώην Ιρακινός ηγέτης παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με κοστούμι χωρίς γραβάτα και κρατούσε το κοράνι. Ήταν σε ίδιαίτερα καλή φόρμα και σαφώς αδυνατισμένος.

Η ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα εντός της καλά φρουρούμενης πράσινης ζώνης ασφαλείας στη Βαγδάτη, μαγνητοσκοπήθηκε από την ιρακινή τηλεόραση και μεταδίδετο με καθυστέρηση 30 λεπτών.

«Ποιος είστε κύριε;»

«Ποιος είστε κύριε;», ρώτησε ο Σαντάμ Χουσεΐν τον πρόεδρο του δικαστηρίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ δεν φάνηκε να συνεργάζεται με την έδρα, αφού αρνήθηκε επανειλημμένα να δώσει τα στοιχεία του όταν του ζητήθηκαν από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, τον Κούρδο Ριζγκάρ Μοχάμεντ Αμίν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το σώμα που διόρισε τους δικαστές, ούτε το δικαστήριο και επομένως αρνείται να καταθέσει τα προσωπικά στοιχεία του.

«Ποιος είστε, κύριε; Tι θέλει αυτό το δικαστήριο;», ρώτησε τον πρόεδρο ο Σαντάμ Χουσεΐν και πρόσθεσε ότι διατηρεί ακόμα τα συνταγματικά δικαιώματα του προέδρου της χώρας.

Ο Τζον Σίμσον του BBC ήταν ένας από τους λίγους ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης της Δύσης, στους οποίους επετράπη η είσοδος στη δικαστική αίθουσα.

«Εξελίχθηκε σε μια τραγελαφική έναρξη μιας από τις πλέον σημαντικές δίκες της εποχής μας. Ο Σαντάμ κλήθηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο να δώσει τα στοιχεία του αλλά κάθε φορά εκείνος έκανε κάποια δήλωση με την οποία αμφισβητούσε τη νομιμότητα του δικαστηρίου.

»Όμως οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα δεν μπορούσαν να ακούσουν όσα έλεγε ο Σαντάμ γιατί είχε χαλάσει το μικρόφωνό του. Τα τεχνικά προβλήματα συνεχίστηκαν.

»Στο τέλος ο δικαστής τον διέταξε να καθίσει και προς έκπληξη όλων, ο Σαντάμ ο οποίος έδειχνε πολύ μεγαλύτερος και πιο αδυνατισμένος από την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, υπάκουσε», μεταδίδει ο Τζον Σίμσον του BBC.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 - 02:43 (Ώρα Λονδίνου)

Η δίκη του Σαντάμ Χουσείν

Η δίκη του Σαντάμ Χουσείν καθώς και ένα «θαυματουργό» φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού είναι τα δύο θέματα που παρουσιάζονται εκτενώς στον βρετανικό τύπο.

«Ο δικτάτορας σε κλουβί» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ. Ο ανταποκριτής της Πάτρικ Κόμπερν σημειώνει πως η πρώτη μέρα της δίκης τερματίστηκε άδοξα εξ αιτίας του διάχυτου φόβου που επικρατούσε μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής της Ιντιπέντεντ κάπου 40 μάρτυρες κατηγορίας που σχετίζονται με την πρώτη κατηγορία εναντίον του Σαντάμ, αυτή της δολοφονίας 143 ανθρώπων, δεν προσήλθαν στο δικαστήριο επειδή φοβούνται αντίποινα των ανταρτών.

Το ίδιο αίσθημα, συνεχίζει η Ιντιπέντεντ κυριάρχησε και στους δικαστές που με εξαίρεση τον Κούρδο Μοχάμεντ Αμίν δεν δέχτηκαν να δείξουν τα πρόσωπά τους στις κάμερες..

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σε ανάλυση της τονίζει πως θα ήταν πολύ καλύτερο η δίκη του Σαντάμ Χουσείν να είχε γίνει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά τα εγκλήματα του πρώην Προέδρου του Ιράκ δεν καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο. Στις κατηγορίες για μαζικά εγκλήματα κατά των συμπατριωτών του ο Σαντάμ θα μπορούσε να προβάλει την δικαιολογία ότι ως ηγέτης είχε καθήκον να διαφυλάξει τον νόμο και την τάξη στη χώρα., σημειώνει η Τελεγκραφ για να καταλήξει ότι ο Σαντάμ θα πρέπει να έχει την ίδια τιμωρία με τους Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης, δηλαδή καταδίκη σε θάνατο.

Η Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ έδειξε όλο του το χάρισμα που τον είχε μετατρέψει για πολλούς σε ήρωα παρά τα ειδεχθή του εγκλήματα.

Στη Γκάρντιαν, η συγγραφέας Γκίτα Σερένι, που είχε παρακολουθήσει την δίκη της Νυρεμβέργης γράφει ότι δεν θα πρέπει να γίνονται συγκρίσεις της δίκης του Σαντάμ με εκείνη της Νυρεμβέργης. Το επιχείρημα της Σερένι είναι ότι τα εγκλήματα του Σαντάμ δεν είναι τεκμηριωμένα ούτε είναι ευρέως γνωστά. Το αντίθετο με τα εγκλήματα των Ναζί που τα ένοιωσαν στο πετσί τους όλοι οι Ευρωπαίοι.

«Ο Σαντάμ δείχνει να απολαμβάνει την δημοσιότητα» γράφουν οι Τάιμς Ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας γράφει πως όλος ο κόσμος είδε ένα διαφορετικό Σαντάμ από το φοβισμένο και αποπροσανατολισμένο ανθρωπάκι που συνέλαβαν οι Αμερικανοί πριν δύο χρόνια. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε ένας Σαντάμ καλύτερος και πιο υγιής από την εποχή της παντοδυναμίας του. Με καλοκουρεμένο μούσι και κατάμαυρα μαλλιά, λεπτός και ευκίνητος απέπνεε αυτοπεποίθηση και σιγουριά, παρατηρεί ο διπλωματικός συντάκτης των Τάιμς.

Θαυματουργό φάρμακο

Καλά τα νέα για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

«Θαυματουργό φάρμακο θεραπεύει τον καρκίνο του μαστού» γράφουν οι Τάιμς.

«Το φάρμακο Χερσεπτίν είναι η επανάσταση στη φαρμακολογία του καρκίνου αφού είναι το πρώτο που θεραπεύει τη χειρότερη μορφή καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 46%»

Αυτό ανακοινώνουν αμερικανοί επιστήμονες και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση New England Medical Journal.

Το Χερσεπτιν δοκιμάστηκε σε 1500 ασθενείς με καρκίνο του μαστού του τύπου στον οποίο ο όγκος περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτείνης HER2, στην επιφάνεια καρκινικών κυττάρων.

«Είναι ότι καλύτερο έχουμε δει στην θεραπεία του καρκίνου. Το φάρμακο αυτό έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Είναι φανταστικό» δηλώνει στην Τέλεγκραφ ερευνητής από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Κατά την Ιντιπέντεντ κανένα φάρμακο, έως τώρα, ούτε και το ταμοξιφέν που εδώ και 30 χρόνια θεωρείται το παν-φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού, δεν έχει δείξει τόσο μεγάλο ποσοστό ίασης σε τόσο μικρό διάστημα.

Το μόνο αρνητικό στην περίπτωση του Χερσεπτίν είναι η τιμή του. Το ετήσιο κόστος της θεραπείας φθάνει τις 30.000 ευρώ, επισημαίνει η Ιντιπέντεντ.

Πάντως, η υπουργός υγείας Πατρίτσια Χιουιτ δηλώνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει αμέσως στην χορήγηση του φαρμάκου.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρεται και στην πρόσφατη περίπτωση της Μπάρμπαρα Κλάρκ, καρκινοπαθούς που προσέφυγε στο δικαστήριο για να της χορηγηθεί το φάρμακο στο πρώτο στάδιο της ασθένειας της και δικαιώθηκε. Έως τώρα το Χερσεπτίν χορηγείται μόνο όταν ο καρκίνος έχει απλωθεί και σε άλλα όργανα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.