Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-10-22
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 18:54 (Ώρα Λονδίνου) Για «παραπλάνηση» κατηγορεί τη Δαμασκό η επιτροπή έρευνας Η κυβέρνηση της Συρίας λέει ότι αδίκως κατηγορείται από το πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το οποίο εμπλέκεται στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Αχμάντ Αρνούς, δήλωσε ότι το πόρισμα στηρίζεται σε «προϊδεασμούς» και ότι η χώρα του «διασύρεται χωρίς αποδείξεις». Ένας άλλος αξιωματούχος, ο Ριάντ Νταουντί, είπε ότι το πόρισμα στηρίχθηκε στις καταθέσεις των επικριτών της παρουσίας της Συρίας στο Λίβανο. Υποστήριξε ότι αυτές οι καταθέσεις είναι «αναξιόπιστες». Ο κ. Νταουντί πρόσθεσε ότι η Συρία συνεργάσθηκε με τη διεθνή επιτροπή για τη δολοφονία του Χαρίρι και θα συνεχίσει να συνεργάζεται. Συμπεράσματα Πορίσματος Οι δολοφόνοι είχαν σημαντικούς πόρους και επιχειρησιακές δυνατότητες Τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος είναι αναμεμειγμένοι Η δολοφονία προετοιμάσθηκε πριν πολλούς μήνες Οι δολοφόνοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Χαρίρι «Μάλλον απίθανο» να μην γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και του Λιβάνου Αντιδράσεις στο Λίβανο Στον ίδιο το Λίβανο ο γιος του Χαρίρι χαιρέτησε τα συμπεράσματα του πορίσματος και απεύθυνε έκκληση για τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δίκη των υπαίτιων. Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε δημόσια για πρώτη φορά στο θέμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Γκάζι αλ Αρίντι χαρακτήρισε το πόρισμα «σημαντικό πρώτο βήμα» που όπως είπε θα πρέπει να έχει συνέχεια. Ο κ. αλ Αρίντι μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου. Ο Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του φιλο-Σύρου προέδρου της χώρας Εμίλ Λαχούντ το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 19:20 (Ώρα Λονδίνου) Το Μεξικό στο έλεος του «Βίλμα» Ο Βίλμα πλήττει το Κανκούν Από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 200ων χιλιομέτρων πλήττεται η χερσόνησος Γιουκατάν του Μεξικού. Ο τυφώνας Βίλμα έπληξε πρώρα το νησί Κοζουμέλ, όπου προκάλεσε σημαντικές ζημίες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ανθρώπινα θύματα. Σοβαρές ζημίες προξένησε ο τυφώνας στο τουριστικό θέρετρο Κανκούν, από όπου έχουν απομακρυνθεί 50.000 κάτοικοι και τουρίστες. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, στη Γιουκατάν υπέστησαν ζημίες κτίρια, τα οποία θεωρούνταν ανθεκτικά στους τυφώνες. Στην Κούβα και την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο τυφώνας αναμένεται την άλλη εβδομάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη η απομάκρυνση κατοίκων από τις επικίνδυνες περιοχές. Στο πέρασμά του από την Αϊτή και τη Τζαμάικα ο τυφώνας άφησε πίσω του 13 νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η έντασή του ήταν μεγαλύτερη από τον τυφώνα Κατρίνα, όταν χτύπησε τις ακτές των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Μεξικού, στις 29 Αυγούστου. Το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι ανακοίνωσε ότι το «μάτι» του τυφώνα έχει διάμετρο 65 χιλιομέτρων και κινείται αργά.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 16:24 (Ώρα Λονδίνου) Παραιτήθηκε ο υποδιευθυντής του ΙΚΑ Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλείται να βρει αντικαταστάτη στο ΙΚΑ Την παραίτησή του στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο υπέβαλε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Νίκος Γερασίμου. Νωρίτερα προκλήθηκε θόρυβος με αφορμή ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού για νομική εμπλοκή του σε δύο off shore εταιρείες του καταδικασμένου για εμπορία ναρκωτικών κ. Γκόφα. Ο κ. Γερασίμου στη δήλωση της παραίτησης του αναφέρει ότι «κατόπιν του θορύβου που προκλήθηκε και του ενδεχομένου να βλάψω, άθελά μου, το έργο της διοίκησης του Ιδρύματος και της κυβέρνησης, έθεσα αμέσως την παραίτησή μου». Ο κ. Γερασίμου αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, υπογραμμίζοντας ότι πριν τον διορισμό του ως υποδιοικητού του Ιδρύματος επί 23 έτη διετέλεσε δικηγόρος και πως μεταξύ των εκατοντάδων πελατών τις υποθέσεις των οποίων χειρίστηκε ήταν και ο Αντώνης Γκόφας, τον οποίο γνώριζε, όπως αναφέρει, επαγγελματικά από το 1990 περίπου. «Ο κ. Γκόφας ήταν ένας μικρού μεγέθους πλοιοκτήτης και ασχολείτο με μεταφορά τσιμέντου από το λιμάνι της Πάτρας. Η εικόνα που είχα σχηματίσει για το πρόσωπό του δεν είχε τίποτα το επίμεμπτο ή το ύποπτο...Ουδείς και ουδέποτε με πληροφόρησε ή μου άφησε καθ οιονδήποτε τρόπο να εννοηθεί ότι ο Αντώνης Γκόφας ήταν έμπορος ναρκωτικών. »Το έτος 2003, αν θυμάμαι καλά, πληροφορήθηκα ότι ο κ. Γκόφας συνελήφθη με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών. Πράγματι εξεπλάγην γιατί τον γνώριζα ως οικογενειάρχη και συγκροτημένο άνθρωπο και κατέθεσα στο δικαστήριο, αφενός επί του νομικού ζητήματος της μεταβιβάσεως πλοίων, ενώ παράλληλα διατύπωσα και την κρίση αν και δεν γνώριζα τίποτε για την ουσία της υποθέσεως, πως δεν πίστευα ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος θα μπορούσε να ασχολείται με μια τέτοια απεχθή δραστηριότητα», ανέφερε ο κ Γερασίμου. Την παραίτηση του κ. Γερασίμου ζήτησε την Παρασκευή ο υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας Νίκος Αγγελόπουλος από το «παράθυρο» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, όπου ο υφυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει ρεπορτάζ για τη νομική εμπλοκή του υποδιοικητή στις off shore εταιρείες.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου) Σουνιτική περιφέρεια απορρίπτει το Σύνταγμα Οι σουνίτες φαίνεται πως απορρίπτουν το σύνταγμα του Ιράκ Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα του Ιράκ τουλάχιστον μια σουνιτική εκλογική περιφέρεια το απέρριψε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 81,5% των ψηφοφόρων στην περιφέρεια Σαλαχουντίν ψήφισε κατά του συντάγματος. Όμως στην Ντιγιάλα όπου οι σουνίτες είναι πλειοψηφία- το «Ναι» συγκέντρωσε λίγο πάνω από το 50%. Τα κύρια σημεία του Συντάγματος Το Ιράκ θα είναι μια ομόσπονδη, κοινοβουλευτική δημοκρατία Επίσημες γλώσσες θα είναι η Αραβική και η Κουρδική Επίσημη θρησκεία το Ισλάμ Εγγυάται η θρησκευτική ελευθερία Ανεξάρτητη δικαιοσύνη Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα από το 20% των εκλογικών τμημάτων της χώρας. Όμως δεν υπάρχουν αποτελέσματα από τις άλλες δυο περιφέρειες όπου κυριαρχούν οι σουνίτες τις περιφέρειες Ανμπάρ και Νινέβεχ. Αν το σχέδιο συντάγματος απορριφθεί από τα 2/3 των ψηφοφόρων και στις δυο αυτές περιφέρειες τότε το σύνταγμα δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι σιίτες και οι Κούρδοι ψήφισαν υπέρ του συντάγματος όπως άλλωστε αναμένονταν. Εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής του Ιράκ σε συνέντευξη τύπου δεν προσδιόρισε πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου) Γρίπη των πτηνών και ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις ελληνικές εφημερίδες: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Το κυνήγι του χαμένου ΦΠΑ. Εφορία: στο στόχαστρο 12 περιοχές σε Θεσσαλονίκη, Μακεδονία». ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Φάρμακο "ασπίδα" για τα πουλερικά. Ελπίδα για μη εξάπλωση της νόσου». ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «5.000 ευρώ μέσα σε κουτί με σοκολατάκια! Περιπέτεια με μυστηριώδη γυναίκα και τον Γιακουμάτο». ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Πράσινο φως από την Ευρώπη. Εμειναν εκτεθειμένες οι "Κασσάνδρες" του ΠΑΣΟΚ». ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Τι θα ισχύσει για όσους πάρουν σύνταξη τα επόμενα χρόνια. Εφάπαξ αυξημένο έως 3.000 ευρώ στο Δημόσιο». Η ΑΥΓΗ: «Σεισμική διέγερση - κυβερνητική αδράνεια. Τρίτος ισχυρός σεισμός στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου». ΑΥΡΙΑΝΗ: «Ξένους ελεγκτές φέρνει η κυβέρνηση για να ελέγξουν τον απατεώνα Κοντομηνά και τις άλλες ασφαλιστικές εταιρίες». ΤΟ ΒΗΜΑ: «Κρίση στον Συνασπισμό. Ο νυν πρόεδρος καταγγέλλει τον πρώην». Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται. 5.348 προσλήψεις σε Δημόσιο, οργανισμούς, ΕΚΑΒ». ΕΘΝΟΣ: «Οι παγίδες στην αγορά ακινήτων. Τι πρέπει να προσέχουν οι βιαστικοί αγοραστές». ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Σε ένδειξη "προσαρμογής" στα Ευρωπαϊκό δεδομένα η Άγκυρα "αλωνίζει" και τον αέρα της Κύπρου!». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Χωνευτήρι ναρκωτικών οι Ένοπλες Δυνάμεις». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τι αποκαλύπτουν δύο έρευνες-σοκ. Διαφθορά. Ένας στους δέκα έχει δώσει... γρηγορόσημο». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Μείον το ταμείον το 2006 και όλοι το φορτώνουν. 5 νάρκες στα θεμέλια του ΙΚΑ». ΕΣΤΙΑ: «Οι δολοφόνοι των μεταρρυθμίσεων. Το πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο της Ευρώπης». ESPRESSO: «Διαλύθηκε ο γάμος της Μιρέλας. Οι δύσκολες ώρες του "χρυσού" κοριτσιού». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ναι, στην ένταξη Τουρκίας, αλλά με επιφυλάξεις. Αποδέχονται, αλλά και ανησυχούν οι Έλληνες, σε δημοσκόπηση της VPRC». Ο ΛΟΓΟΣ: «ΟΧΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ λόγω Μπασιάκου. Διαψεύδεται η ... "καραντίνα" του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης». ΤΑ ΝΕΑ: «Μεταξύ καθηγητών - φοιτητικών παρατάξεων: Ψήφισέ με για να πάρεις πτυχίο. Πρωτοφανείς συναλλαγές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ». Η ΝΙΚΗ: «Ο ιός της διαφθοράς χτύπησε την κυβέρνηση. Νοσηρό κλίμα». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Μάθημα αντίστασης και αλληλεγγύης. Συμπαράσταση μαθητών στις εργάτριες της "ΣΕΞ ΦΟΡΜ" ». TRAFFIC NEWS: «Σε ισχύ το σχέδιο "Ξενοκράτης" για μεγάλο σεισμό. Σε επιφυλακή αρχές και σεισμολόγοι». ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «"Ταλαιπωρεί" ο Εγκέλαδος στα μικρασιατικά παράλια. Συνεχίζεται το... "ταρακούνημα"». Η ΧΩΡΑ: «Αγωνία για μεγάλο σεισμό. Προβληματίζει έντονα ο χορός των Ρίχτερ στην Ελλάδα». ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: «Αθώο (;) το χαμένο πουλί. Ζαλισμένο κοτόπουλο η κυβέρνηση».
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 12:24 (Ώρα Λονδίνου) Τις ευλογίες του στην πραγματοπίηση διάσκεψης δίνει ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ Μετά από συνάντηση που είχε με τον αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι, στη Νατζάφ, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, αποδέχεται την πρόταση του οργανισμού για την πραγματοποίηση διάσκεψης εθνικής συμφιλίωσης. Πολλοί σιίτες πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, επικρότησαν την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, που στοχεύει στον τερματισμό της βίας. Ο κ. Τζαφάρι πάντως δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με αντάρτες «που έχουν τα χέρια τους βαμμένα στο αίμα». Μερικοί από τους ηγέτες των σουνιτών του Ιράκ έχουν συμφωνήσει να λάβουν μέρος στη διάσκεψη, ωστόσο ριζοσπαστικές ομάδες με μεγάλη επιρροή θέτουν ως όρο την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Σε προπαρασκευαστική συνάντηση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Κάιρο, έχουν κληθεί 90 Ιρακινοί πολιτικοί.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου) Σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητούν οι ΗΠΑ Υπό ισχυρή πίεση έχει περιέλθει η Συρία, μετά τις εθύνες που της απέδωσε η διεθνής επιτροπή έρευνας, υππό τον Γερμανό δικαστή, Ντέτλεφ Μέλις, για τη δολοφονία τον Φεβρουάριο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι, ενώ η Δαμασκός χαρακτηρίζει άνευ ουσίας την έκθεση και κάνει λόγο για προπαγάνδα εναντίον της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ζήτησε έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ όπως ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις με τον Βρετανό ομόλογό της, Τζακ Στρο, Ουάσιγκτον και Λονδίνο θα εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Δαμασκό. Η κ. Ράις υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα βρει τον τρόπο για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για το θάνατο του Χαρίρι. Από την πλευρά του, ο κ. Στρο μιλώντας στο ΒΒC, ερωτούμενος εάν υπάρχουν συζητήσεις για την προώθηση αλλαγής ηγεσίας στη Συρία, είπε: «Όχι, δεν υπάρχουν. Ξέρω ότι υπήρξαν πολλές φήμες σχετικά μ΄ αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Το μέλλον της κυβέρνησης της Συρίας, θα φανεί στο χρόνο», είπε ο Βρετανός υπουργός. Στη Βηρυτό, όπου πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο γιος του Χαρίρι εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση της επιτροπής, ζητώντας τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου γι να δικάσει τους υπεύθυνους για τη στη δολοφονία του πατέρα του
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 08:12 (Ώρα Λονδίνου) Καταστροφές από τον τυφώνα «Βίλμα» Δορυφορική φωτογραφία του «Βίλμα», καθώς προσεγγίζει τη χερσόνησο του Μεξικού, Γιουκατάν Από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 200ων χιλιομέτρων πλήττεται η χερσόνησος Γιουκατάν του Μεξικού. Ο τυφώνας Βίλμα έπληξε πρώρα το νησί Κοζουμέλ, όπου προκάλεσε σημαντικές ζημίες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ανθρώπινα θύματα. Σοβαρές ζημίες προξένησε ο τυφώνας στο τουριστικό θέρετρο Κανκούν, από όπου έχουν απομακρυνθεί 50.000 κάτοικοι και τουρίστες. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, στη Γιουκατάν υπέστησαν ζημίες κτίρια, τα οποία θεωρούνταν ανθεκτικά στους τυφώνες. Στην Κούβα και την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο τυφώνας αναμένεται την άλλη εβδομάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη η απομάκρυνση κατοίκων από τις επικίνδυνες περιοχές. Στο πέρασμά του από την Αϊτή και τη Τζαμάικα ο τυφώνας άφησε πίσω του 13 νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η έντασή του ήταν μεγαλύτερη από τον τυφώνα Κατρίνα, όταν χτύπησε τις ακτές των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Μεξικού, στις 29 Αυγούστου. Το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι ανακοίνωσε ότι το «μάτι» του τυφώνα έχει διάμετρο 65 χιλιομέτρων και κινείται αργά.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 10:07 (Ώρα Λονδίνου) «Η γρίπη των πτηνών έφθασε στη Βρετανία», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ. Στο δημοσίευμα προβάλλονται δηλώσεις εκπροσώπου των υγειονομικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες η εμφάνιση κρούσματος σε εισαγόμενο παπαγάλο, δεν επηρεάζει την άποψη των αρχών ότι στη χώρα δεν υπάρχει γρίπη των πτηνών. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρεται εκτενώς στο πόρισμα της επιτροπής που διερεύνησε τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίσι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ορκίζονται ότι «η Συρία θα πληρώσει». Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Γκάρντιαν σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον επιμένει «να πληρώσει η Συρία τον λογαριασμό». Η πρώτη σελίδα της Γκάρντιαν καλύπτεται από τη μεταφορά των εμπειριών που έκανε στη Βαγδάτη ο ανταποκριτής της, Ρόρι Κάρολ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος προχθές από τους απαγωγείς του, οι οποίο τον κράτησαν επί 36 ώρες. Λογοκρίθηκαν και βγήκαν την τελευταία στιγμή από το πόρισμα της επιτροπής Χαρίρι τα ονόματα μελών της οικογένειας του προέδρου της Συρίας Ασάντ, γράφει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Γερμανός δικαστής, Ντέτλεφ Μέλις, παραδέχτηκε ότι αφαιρέθηκαν κάποια ονόματα από το πόρισμα, αρνήθηκε όμως ότι αυτό συνέβη μετά από πολιτικές πιέσεις, γράφει η εφημερίδα. «Η Δαμασκός κατηγορούμενη», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας Τάιμς, στο οποίο τονίζεται ότι η Συρία θα πρέπει να παραδώσει για να δικαστούν εκείνους που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Ραφίκ αλ Χαρίρι. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει στη Δαμασκό σαφές ότι μπορεί να αποφύγει την τιμωρία, μόνο εάν συμμορφωθεί, όπως η Λιβύη, και σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία, γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας. Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς γράφει ότι στη Βρετανία υπάρχει πλέον ανεπάρκεια φαρμάκων, τα οποία «εξαφανίστηκαν» από τα φαρμακεία, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που προκάλεσε ο σάλος για τη γρίπη των πτηνών. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν επαρκή εμβόλια για τους υπερήλικες και άλλες ευπαθείς κατηγορίες, προειδοποιεί όμως ότι όλοι οι άλλοι μπορεί να περιμένουν και εβδομάδες, γράφει η εφημερίδα. Εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στους φόβους των αφρικανικών χωρών για τη μεταφορά της γρίπης των πτηνών από τα αποδημητικά πουλιά., ο κύριος όγκος των οποίων αναμένεται στα μέσα του επόμενου μήνα. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, οι ειδικοί διαφωνούν για το κατά πόσο τα αποδημητικά είναι περισσότερο υπεύθυνα για την εξάπλωση της νόσου από το εμπόριο πουλερικών και τις παράνομες εξαγωγές πτηνών. Αναφερόμενη στην υπόθεση Χαρίρι και το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής, η εφημερίδα γράφει σε δημοσίευμά της ότι απειλεί να θέσει τη Συρία σε απομόνωση.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 08:12 (Ώρα Λονδίνου) Δορυφορική φωτογραφία του «Βίλμα», καθώς προσεγγίζει τη χερσόνησο του Μεξικού, Γιουκατάν Από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 200ων χιλιομέτρων πλήττεται η χερσόνησος Γιουκατάν του Μεξικού. Ο τυφώνας Βίλμα έπληξε πρώρα το νησί Κοζουμέλ, όπου προκάλεσε σημαντικές ζημίες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ανθρώπινα θύματα. Σοβαρές ζημίες προξένησε ο τυφώνας στο τουριστικό θέρετρο Κανκούν, από όπου έχουν απομακρυνθεί 50.000 κάτοικοι και τουρίστες. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, στη Γιουκατάν υπέστησαν ζημίες κτίρια, τα οποία θεωρούνταν ανθεκτικά στους τυφώνες. Στην Κούβα και την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο τυφώνας αναμένεται την άλλη εβδομάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη η απομάκρυνση κατοίκων από τις επικίνδυνες περιοχές. Στο πέρασμά του από την Αϊτή και τη Τζαμάικα ο τυφώνας άφησε πίσω του 13 νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η έντασή του ήταν μεγαλύτερη από τον τυφώνα Κατρίνα, όταν χτύπησε τις ακτές των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Μεξικού, στις 29 Αυγούστου. Το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι ανακοίνωσε ότι το «μάτι» του τυφώνα έχει διάμετρο 65 χιλιομέτρων και κινείται αργά.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου) Κρούσματα σε Βρετανία και Κροατία Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει τη Δευτέρα απαγόρευση εισαγωγών πουλερικών από την Κροατία Ο ιός Η5 ανιχνεύτηκε σε παπαγάλο που είχε εισαχθεί πριν μερικές εβδομάδες από την Νότια Αμερική και πέθανε στη Βρετανία, ενώ βρισκόταν σε καραντίνα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τώρα εάν πρόκειται για το στέλεχος Η5 Ν1, που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Γεωργίας, το πουλί είχε εισαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου με άλλα 148 εξωτικά πουλιά, που τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα, μαζί με πουλιά που είχαν εισαχθεί από την Ταϊβάν. Τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών εμφανίστηκαν στην Κροατία. Όπως ανακοινώθηκε ο υιός εντοπίστηκε σε έξι αγριόκυκνους σμήνους με προορισμό το νότο. Βρέθηκαν συνολικά 12 νεκρά πτηνά, ενώ μέχρι στιγμής επίσης δεν είναι γνωστό εάν ο ιός που εντοπίστηκε είναι ο Η5Ν!. Τη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί απόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευση εισαγωγής πτηνών από την Κροατία, ενώ όπως ανακοινώθηκε από την κομισιόν, παρακολουθούνται οι εξελίξεις στη Βρετανία και αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών για τη διαπίστωση της μορφής του ιού. Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μία δική της εκδοχή του αντι-ιικού φαρμάκου ταμιφλού, χωρίς ή με τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας Roche.
|