Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-24

  1. Παραίτηση Μαντούβαλου
  2. Ανησυχητική σύμπτωση
  3. Στο «νήμα» η τύχη του Συντάγματος
  4. Στο δρόμο προς ΕΕ η Ρουμανία και η Βουλγαρία
  5. Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ
  6. Εξασθενεί η «Βίλμα»
  7. Νέο αιματοκύλισμα στο Ιράκ
  8. Στο «νήμα» η τύχη του Συντάγματος
  9. Τη Φλόριντα πλήττει ο τυφώνας Βίλμα
  10. Παραίτηση Μαντούβαλου
  11. Ο Καζίνσκι πρόεδρος
  12. Τη Φλόριντα πλήττει ο τυφώνας Βίλμα
  13. Βολές και υποστήριξη για την κυβέρνηση
  14. Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος τςη Ισλαμικής Τζιχάντ
  15. Πολωνία και προϋπολογισμός της ΕΕ
  16. «Ναι» στην πώληση και την κατοχή όπλων
  17. Κρούσμα σε κέντρο καραντίνας
  18. Πολωνία και προϋπολογισμός της ΕΕ
  19. Κρούσμα σε κέντρο καραντίνας
  20. Από την Κούβα προς τη Φλόριντα
  21. Ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 13:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Παραίτηση Μαντούβαλου

Δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το βήμα του ο Πέτρος Μαντούβαλος

Την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υπέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πέτρος Μαντούβαλος μετά την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του στην υπόθεση Καλούση. Θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο κ. Μαντούβαλος δήλωσε ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες - σχετικά με συνεργάτη του σχετίζονται με τοπικές εσωκομματικές κόντρες χωρίς έλεος και έκανε λόγο για ανάγωγη κομματική συμπεριφορά στο πρόσωπο του, χωρίς να φταίει, όπως είπε, σε τίποτα.

«Αποτελεί οργανωμένη αθλιότητα που και ο κόσμος καταλαβαίνει και εάν χρειαστεί θα γίνω σαφέστερος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι έλαβε την απόφασή του με το συναίσθημα και όχι με τη λογική: «Δεν μπορώ να βάλω τροχοπέδη στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση έστω και κατ ελάχιστο, έστω και χωρίς να φταίω», είπε.

Ο κ. Μαντούβαλος είπε ότι δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως τον πρωθυπουργό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο του κ.Μαντούβαλου, Χ. Χατζηπαναγιώτου, κατηγορείται για δωροδοκία του πρώην προέδρου Πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι κατέθεσε τα χρήματα τα σε λογαριασμό του Καλούση, μετά από εντολή άλλης δικηγόρου του γραφείου του βουλευτή. Ο ίδιος ο κ. Μαντούβαλος έχει δηλώσει ότι στηρίζει και εμπιστεύεται τον συνεργάτη του.

Λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για μια πράξη με οδηγό το συναίσθημα, ο κ. Μαντούβαλος κλήθηκε από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής της Α' Πειραιώς εξήγησε ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην κυβέρνηση, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για οργανωμένη προσπάθεια να θιγούν πολιτικοί, -μεταξύ αυτών και ο ίδιος- «χωρίς να φταίνε σε τίποτα». Παράλληλα, άφησε αιχμές για εσωκομματικές κόντρες: «Στο πρόσωπό μου οι εσωκομματικές κόντρες δεν είχαν έλεος. Κάποιοι δεν τήρησαν τα προσχήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο του Π.Μαντούβαλου, Χρ.Χατζηπαναγιώτου, κατηγορείται για δωροδοκία του πρώην προέδρου Πρωτοδικών Ευ.Καλούση.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου αρνείται ότι πρόκειται για δωροδοκία και υποστηρίζει ότι κατέθεσε το ποσό των επτά εκατομμυρίων δραχμών σε λογαριασμό του Καλούση μετά από εντολή άλλης δικηγόρου του γραφείου του κ.Μαντούβαλου.

Ο ίδιος ο βουλευτής έχει δηλώσει ότι στηρίζει και εμπιστεύεται τον συνεργάτη του.


Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2005 - 01:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Ανησυχητική σύμπτωση

Το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων για τη γρίπη των πτηνών επικεντρώνεται στο κέντρο καραντίνας του Έσεξ, όπου βρέθηκε ο νεκρός παπαγάλος. Κατά σύμπτωση το 2001 στο ίδιο μέρος είχε ξεσπάσει η νόσος του αφθώδους πυρετού.

«Στο χωριό το οποίο σήμερα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της απειλής της γρίπης των πτηνών ξεκίνησε ο αφθώδης πυρετός», υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (The Times).

Συγκεκριμένα η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «στο χωριό Λίτλ Γουάρλι του Έσεξ βρίσκεται η έδρα του καταστήματος εξωτικών πουλιών, «Πίγκασους Μπερντς», η οποία φέρεται να συνδέεται με το κέντρο καραντίνας όπου βρέθηκε νεκρός ο παπαγάλος που είχε προσβληθεί από το επικίνδυνα παθογόνο στέλεχος Η5 του ιού. Το κατάστημα ανήκει στον Μπρετ Χάμοντ και βρίσκεται απέναντι από το σφαγείο, όπου το 2001 εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού».

Η «Πίγκασους Μπερντς», σύμφωνα με την «Τάιμς», είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πουλιών στο Έσεξ. Ο κ. Χάμοντ πιστεύεται ότι διατηρεί τουλάχιστον ένα κέντρο καραντίνας για τα εισαγόμενα πουλιά. Η «Τάιμς» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας αλλά δεν κατέστη δυνατό.

«Η ΕΕ πρόκειται να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές άγριων πτηνών μετά το βρετανικό αίτημα», υποστηρίζει η «Γκάρντιαν» (The Guardian), η οποία παρακάτω διευκρινίζει ότι η απαγόρευση αναμένεται να είναι προσωρινή.

Και η «Γκάρντιαν» θεωρεί ότι το κέντρο καραντίνας, όπου βρέθηκε ο νεκρός παπαγάλος, βρίσκεται στο Έσεξ απέναντι από το σφαγείο με τον αφθώδη πυρετό και ότι ιδιοκτήτης του είναι ο Μπρετ Χάμοντ.

«Χθες έγινε γνωστό ότι ο Βασιλικός Σύλλογος για την Προστασία των Ζώων είχε παλαιότερα διενεργήσει έρευνες για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην Πίγκασους Μπερντς», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αναθεώρηση των διαδικασιών καραντίνας στη Βρετανία.

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) εκτιμά ότι «η γρίπη των πτηνών ενδέχεται να έφτασε στη Βρετανία πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύεται». Το άρθρο υποστηρίζει ότι το κέντρο καραντίνας στο Έσεξ είχε μολυνθεί από το επικίνδυνο στέλεχος Η5 πολύ νωρίτερα από την ανακάλυψη του νεκρού παπαγάλου.

«Οι επιστήμονες ακόμα αναζητούν την πηγή του πρώτου κρούσματος γρίπης των πτηνών στη Βρετανία», είναι ο τίτλος της «Ιντιπέντεντ» (The Independent) για το ίδιο θέμα.

Η «Ιντιπέντεντ» επίσης παραθέτει μερικά στοιχεία για το εμπόριο των εξωτικών πουλιών στη Βρετανία και την Ευρώπη, εν γένει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παπαγάλων στην Ευρώπη». «Περίπου 250.00 εξωτικά πουλιά διακινούνται λαθραία στη Βρετανία κάθε χρόνο» και η «η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άγριων πτηνών περίπου ένα εκατομμύριο το χρόνο».

Η «Ιντιπέντεντ» αναφέρεται επίσης στο θέμα του αντιβιοτικού Ταμιφλού, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό H5N1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών.

Συγκεκριμένα, διαβάζουμε: «Οι εταιρείες δημιουργούν τα δικά τους αποθέματα αντιβιοτικών φαρμάκων, καθώς βλέπουν τον κόσμο πανικόβλητο να αγοράζει το Ταμιφλού με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα αποθέματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 18:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Στο «νήμα» η τύχη του Συντάγματος

Το ποσοστό συμμετοχής των Σουνιτών ήταν πολύ μεγάλο

Δύο σουνιτικές επαρχίες του Ιράκ καταψήφισαν το προσχέδιο Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα εκλογικοί αξιωματούχοι.

Οι περιοχές Σαλαχουντίν και Ανμπάρ απέρριψαν με συντριπτική διαφορά το κείμενο, ενώ η επίσης σουνιτική επαρχία Ντιγιάλα το υπερψήφισε.

Σύμφωνα με τους εκλογικούς κανονισμούς, το προσχέδιο Συντάγματος πρέπει να αποσυρθεί εάν καταψηφιστεί σε τουλάχιστον τρεις από τις 18 επαρχίες της χώρας και από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων.

Τώρα τα βλέμματα όλων στρέφονται στην επίσης σουνίτικη επαρχία Νινεβέ, όπου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε δύο ημέρες.

Ο Τζιμ Μιούαρ του BBC μεταδίδει από τη Βαγδάτη ότι το δημοψήφισμα έχει εξελιχθεί σε «περιπετειώδες σίριαλ».

Εάν το Σύνταγμα δεν εγκριθεί, η χώρα θα βρεθεί από πολιτικής άποψης εκεί απ όπου ξεκινούσε πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Νέες εκλογές θα διενεργηθούν το Δεκέμβριο και το κοινοβούλιο που θα προκύψει από αυτές θα αναλάβει το έργο να συντάξει ένα νέο κείμενο, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Συγκεχυμένες πληροφορίες

Στην Ανμπάρ, το 97% των ψηφοφόρων είπε «όχι» στο σχέδιο Συντάγματος, ενώ στη Σαλαχουντίν το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 82%.

Αντιθέτως στη Ντιγιάλα , το Σύνταγμα εγκρίθηκε με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 50%, σύμφωνα με τον εκλογικό επίτροπο Χουσεΐν αλ Χιντάουι.

Ο κ. Χιντάουι πρόσθεσε ότι η επιτροπή έχει λάβει μέχρι στιγμής 135 καταγγελίες για παρατυπίες, οι οποίες όμως δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, τις πρώτες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος για το νέο

Σύνταγμα του Ιράκ, οι εκλογικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για συντριπτική νίκη του στρατοπέδου του «ναι».

Οι περισσότερο αμερόληπτοι παρατηρητές εκφράζουν αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα.

Ο Ρίτσαρντ Γκάλπιν του BBC εκτιμά ότι έχει υπερισχύσει η τάση του «όχι» αλλά δεν είναι βέβαιος ότι το ποσοστό αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του πληθυσμού.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 22:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Στο δρόμο προς ΕΕ η Ρουμανία και η Βουλγαρία

Περισσότερο επικριτική η έκθεση για τη Σόφια

Το μεσημέρι της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία ότι οι πόρτες της ΕΕ θα ανοίξουν το 2007 αρκεί οι δύο χώρες να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις και να πατάξουν τη διαφθορά.

Η Επιτροπή θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ένταξη των δύο χωρών να αναβληθεί για ένα χρόνο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την άνοιξη του 2006.

Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στις δύο χώρες δεν ικανοποιεί πλήρως την ΕΕ.

Ωστόσο η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες δεν πρόλαβαν το πρώτο κύμα της διεύρυνσης πριν από ένα χρόνο, δεν αποκλείεται να ενταχθούν στην κοινότητα το 2007, όπως είναι προγραμματισμένο, εάν εντείνουν τις προσπάθειες.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, Οάνα Λουγκέσκου, η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν, η οποία δίδεται την Τρίτη στη δημοσιότητα, είναι περισσότερο επικριτική για τη Βουλγαρία παρά για τη Ρουμανία, αν και συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.

Η έκθεση καλεί τις δύο χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και τις αγροτικές επιχορηγήσεις.

Άλλα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους είναι το οργανωμένο έγκλημα στη Βουλγαρία, η βιομηχανική ρύπανση και οι κοινωνικές παροχές στη Ρουμανία, η προστασία της πνευματικής κληρονομιάς και στις δύο χώρες.


Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν άλλο Παλαιστίνιο μαχητή και συνέλαβε άλλους 26

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι σκοτώθηκε από πυρά στρατιωτών ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο Λουάι Σάαντι αποτελούσε επιλεγμένο στόχο των Ισραηλινών, καθώς θεωρούνταν υπεύθυνος για τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Τελ Αβιβ και τη Νετάνια.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν άλλο Παλαιστίνιο μαχητή και συνέλαβε άλλους 26, σε εφόδους που πραγματοποίησε στη Δυτικής Όχθη. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνους πρόκειται για μέλος της Οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, που είχε περικυκλωθεί από ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα σπίτι στην Τυλκαρέμ.

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στη συμμετοχή της οργάνωσης Χαμάς στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Το Ισραήλ συμπεριφέρεται ως να μην έχει αποχωρήσει ποτέ από τη Λωρίδα της Γάζας, γράφει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τζέιμς Γουόλφενσον, σε επιστολή που απέστειλε στο «κουαρτέτο» για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία).

Ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας κατηγορεί μεταξύ άλλων την ισραηλινή κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες για την ελεύθερη διακίνηση Παπαισρτινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη δυτική Όχθη.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Εξασθενεί η «Βίλμα»

Πολλοί κάτοικοι στις επικίνδυνες περιοχές δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις δουλειές τους

Ο τυφώνας «Βίλμα» σάρωσε τη Φλόριντα με ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ισχυροί άνεμοι, που έφταναν και τα διακόσια χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες σε περιοχές όπως το τουριστικό θέρετρο Κι Γουέστ.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο τυφώνας ο οποίος κινήθηκε βορειοανατολικά εξασθένησε, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και εντάσσεται πλέον στην κατηγορία «δύο».

Η Αβάνα στην Κούβα πλημμύρισε, ενώ η αστυνομία στο Μεξικό προσπαθεί να σταματήσει τις λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων,

Μέχρι στιγμής ο τυφώνας έχει κοστίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους στην Καραϊβική.

Ο «Βίλμα» έχει περάσει πάνω από το Παλμ Μπιτς και κατευθύνεται προς τον Ατλαντικό.

Έλλειψη ονομάτων

Οι μετεωρολόγοι που έχουν επωμιστεί το έργο πρόβλεψης της πορείας των τυφώνων στον Ατλαντικό, έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα πρόβλημα.

Οι πολλοί τυφώνες των τελευταίων μηνών οδήγησαν στην εξάντληση των ονομάτων που υπήρχαν στη σχετική λίστα.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στις ΗΠΑ επιλέγει ένα όνομα από κάθε γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου το οποίο δίνεται διαδοχικά σε όποιον τυφώνα εμφανιστεί.

Μετά τη Βίλμα όμως, δεν υπάρχει όνομα που να αρχίζει από X, Y ή Z.

Τη λύση δίνει το ελληνικό αλφάβητο. Έτσι λοιπόν, ο τυφώνας που πλησιάζει τώρα τη Δομινικανή Δημοκρατία ονομάζεται τυφώνας «Άλφα». Ο επόμενος θα ονομαστεί «Βήτα» και ούτω καθεξής...


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Νέο αιματοκύλισμα στο Ιράκ

Τρεις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε ξενοδοχεία της Βαγδάτης, όπου διαμένουν εργαζόμενοι σε ξένα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, είπε η αστυνομία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Οι εκρήξεις, πιθανώς οι δύο από αυτές σε παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, σημειώθηκαν κοντά στα ξενοδοχεία «Παλαιστίνη» και «Σέρατον» και τις κατέγραψαν τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι βομβιστές είναι πιθανό να επέλεξαν αυτά τα σημεία για μεγαλύτερη δημοσιότητα της επίθεσης.

Μία πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι φρουροί, ξενοδοχειακοί υπάλληλοι και περαστικοί.

Μετά τις επιθέσεις ακολούθησε καταιγισμός πυρών, αν και δεν ήταν σαφές ποιος πυροβολούσε ποιόν.

Το οστικό κύμα δεν διαπέρασε τον τοίχο ασφαλείας που έχει αναγερθεί γύρω από τα ξενοδοχεία.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν τη δύση του ηλίου, όταν οι μουσουλμάνοι σταματούν τη νηστεία τους κατά το Ραμαζάνι και πηγαίνουν στα σπίτια τους για να δειπνήσουν.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 18:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Στο «νήμα» η τύχη του Συντάγματος

Το ποσοστό συμμετοχής των Σουνιτών ήταν πολύ μεγάλο

Δύο σουνιτικές επαρχίες του Ιράκ καταψήφισαν το προσχέδιο Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα εκλογικοί αξιωματούχοι.

Οι περιοχές Σαλαχουντίν και Ανμπάρ απέρριψαν με συντριπτική διαφορά το κείμενο, ενώ η επίσης σουνιτική επαρχία Ντιγιάλα το υπερψήφισε.

Σύμφωνα με τους εκλογικούς κανονισμούς, το προσχέδιο Συντάγματος πρέπει να αποσυρθεί εάν καταψηφιστεί σε τουλάχιστον τρεις από τις 18 επαρχίες της χώρας και από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων.

Τώρα τα βλέμματα όλων στρέφονται στην επίσης σουνίτικη επαρχία Νινεβέ, όπου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε δύο χρόνια.

Ο Τζιμ Μιούαρ του BBC μεταδίδει από τη Βαγδάτη ότι το δημοψήφισμα έχει εξελιχθεί σε «περιπετειώδες σίριαλ».

Εάν το Σύνταγμα δεν εγκριθεί, η χώρα θα βρεθεί από πολιτικής άποψης εκεί απ όπου ξεκινούσε πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Νέες εκλογές θα διενεργηθούν το Δεκέμβριο και το κοινοβούλιο που θα προκύψει από αυτές θα αναλάβει το έργο να συντάξει ένα νέο κείμενο, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Συγκεχυμένες πληροφορίες

Στην Ανμπάρ, το 97% των ψηφοφόρων είπε «όχι» στο σχέδιο Συντάγματος, ενώ στη Σαλαχουντίν το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 82%.

Αντιθέτως στη Ντιγιάλα , το Σύνταγμα εγκρίθηκε με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 50%, σύμφωνα με τον εκλογικό επίτροπο Χουσεΐν αλ Χιντάουι.

Ο κ. Χιντάουι πρόσθεσε ότι η επιτροπή έχει λάβει μέχρι στιγμής 135 καταγγελίες για παρατυπίες, οι οποίες όμως δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, τις πρώτες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος για το νέο

Σύνταγμα του Ιράκ, οι εκλογικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για συντριπτική νίκη του στρατοπέδου του «ναι».

Οι περισσότερο αμερόληπτοι παρατηρητές εκφράζουν αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα.

Ο Ρίτσαρντ Γκάλπιν του BBC εκτιμά ότι έχει υπερισχύσει η τάση του «όχι» αλλά δεν είναι βέβαιος ότι το ποσοστό αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του πληθυσμού.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 12:41 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Τη Φλόριντα πλήττει ο τυφώνας Βίλμα

Πολλοί κάτοικοι στις επικίνδυνες περιοχές δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις δουλειές τους

Ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι ταχύτητας 200 χιλιομέτρων την ώρα πλήττουν τις νοτιοδυτικές ακτές της Φλόριντα.

Ο τυφώνας Βίλμα, αναβαθμίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων των ΗΠΑ σε τυφώνα κατηγορίας 3. Ο διευθυντής του Κέντρου, Μαξ Μάιφιλντ, είπε ότι ο τυφώνας είναι «πολύ επικίνδυνος».

Ωστόσο πολλοί κάτοικοι στις επικίνδυνες περιοχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αρχών να απομακρυνθούν και έμειναν στα σπίτια τους, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι σύντομα ο Βίλμα θα έχει φθάσει στην ακτή του Ατλαντικού της Φλόριντα και θα απειλήσει το Μαϊάμι.

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Πολλά χωριά της νησιωτικής χώρας έχουν πλημμυρίσει.

Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα απαιτηθούν μήνες για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας στη χερσόνησο Γιουκατάν

Μέχρι τώρα στην περιοχή της Καραϊβικής έχουν χάσει τη ζωή τους από τον τυφώνα 17 άνθρωποι.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 13:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή σε φίλο/η

Εκτύπωση

Παραίτηση Μαντούβαλου

Δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το βήμα του ο Πέτρος Μαντούβαλος

Την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υπέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πέτρος Μαντούβαλος μετά την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του στην υπόθεση Καλούση. Θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο κ. Μαντούβαλος δήλωσε ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες-σχετικά με συνεργάτη του σχετίζονται με τοπικές εσωκομματικές κόντρες χωρίς έλεος και έκανε λόγο για ανάγωγη κομματική συμπεριφορά στο πρόσωπο του, χωρίς να φταίει, όπως είπε, σε τίποτα.

«Αποτελεί οργανωμένη αθλιότητα που και ο κόσμος καταλαβαίνει και εάν χρειαστεί θα γίνω σαφέστερος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι έλαβε την απόφασή του με το συναίσθημα και όχι με τη λογική: «Δεν μπορώ να βάλω τροχοπέδη στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση έστω και κατ ελάχιστο, έστω και χωρίς να φταίω», είπε.

Ο κ. Μαντούβαλος είπε ότι δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως τον πρωθυπουργό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο του κ.Μαντούβαλου, Χ. Χατζηπαναγιώτου, κατηγορείται για δωροδοκία του πρώην προέδρου Πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι κατέθεσε τα χρήματα τα σε λογαριασμό του Καλούση, μετά από εντολή άλλης δικηγόρου του γραφείου του βουλευτή. Ο ίδιος ο κ. Μαντούβαλος έχει δηλώσει ότι στηρίζει και εμπιστεύεται τον συνεργάτη του.

Λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για μια πράξη με οδηγό το συναίσθημα, ο κ. Μαντούβαλος κλήθηκε από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής της Α' Πειραιώς εξήγησε ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην κυβέρνηση, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για οργανωμένη προσπάθεια να θιγούν πολιτικοί, -μεταξύ αυτών και ο ίδιος- «χωρίς να φταίνε σε τίποτα». Παράλληλα, άφησε αιχμές για εσωκομματικές κόντρες: «Στο πρόσωπό μου οι εσωκομματικές κόντρες δεν είχαν έλεος. Κάποιοι δεν τήρησαν τα προσχήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο του Π.Μαντούβαλου, Χρ.Χατζηπαναγιώτου, κατηγορείται για δωροδοκία του πρώην προέδρου Πρωτοδικών Ευ.Καλούση.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου αρνείται ότι πρόκειται για δωροδοκία και υποστηρίζει ότι κατέθεσε το ποσό των επτά εκατομμυρίων δραχμών σε λογαριασμό του Καλούση μετά από εντολή άλλης δικηγόρου του γραφείου του κ.Μαντούβαλου. Ο ίδιος ο βουλευτής έχει δηλώσει ότι στηρίζει και εμπιστεύεται τον συνεργάτη του.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 12:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Καζίνσκι πρόεδρος

O νικητής των προεδρικών εκλογών της Πολωνίας

Μία ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναδείχτηκε νικητής με περισσότερο από το 54% των ψήφων, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, Λεχ Καζίνσκι, τα δύο κεντροδεξιά κόμματα της χώρας βρίσκονται σε διαδικασία συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, λόγω της έντασης που επικράτησης στις σχέσεις των δύο κομμάτων.

Ο κ. Καζίνσκι, από το κόμμα «Νόμου και Δικαιοσύνης» κάλεσε τον αντίπαλό του,Ντόναλντ Τούσκ,από το Κόμμα «Πλατφόρμα Πολιτών» (με καταμετρημένο το 91% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 45%) να δρομολογήσουν τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της χώρας έχει λιγότερες εξουσίες από τον πρωθυπουργό, διαθέτει όμως καθοριστικό λόγο σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, που υπηρέτησε το αξίωμα επί δύο πενταετείς θητείες, δεν είναι δικαίωμα για επανεκλογή.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 12:41 (Ώρα Λονδίνου)

Τη Φλόριντα πλήττει ο τυφώνας Βίλμα

Πολλοί κάτοικοι στις επικίνδυνες περιοχές δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι ταχύτητας 200 χιλιομέτρων την ώρα πλήττουν τις νότιες ακτές της Φλόριντα.

Ο τυφώνας Βίλμα, αναβαθμίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων των ΗΠΑ σε τυφώνα κατηγορίας 3. Ο διευθυντής του Κέντρου, Μαξ Μάιφιλντ, είπε ότι ο τυφώνας είναι «πολύ επικίνδυνος».

Ωστόσο πολλοί κάτοικοι στις επικίνδυνες περιοχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αρχών να απομακρυνθούν και έμειναν στα σπίτια τους, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι σύντομα ο Βίλμα θα έχει φθάσει στην ακτή του Ατλαντικού της Φλόριντα και θα απειλήσει το Μαϊάμι.

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Πολλά χωριά της νησιωτικής χώρας έχουν πλημμυρίσει.

Μέχρι τώρα στην περιοχή της Καραϊβικής έχουν χάσει τη ζωή τους από τον τυφώνα 17 άνθρωποι.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 08:55 (Ώρα Λονδίνου)

Βολές και υποστήριξη για την κυβέρνηση

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για χιλιάδες μικρομεσαίους. Δύο προγράμματα με χρηματοδοτήσεις έως 100.000 ευρώ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η κοινή γνώμη και οι οργισμένοι Νεοδημοκράτες απαιτούν: Αντιδράστε αμέσως κ. πρωθυπουργέ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βρόμικος πόλεμος κατά του Καραμανλή. Εν εξελίξει σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα Καραμανλή σαρώνει τα λαμόγια της διαπλοκής.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εντάξεις-εξπρές στο σχέδιο πόλης. 60.000 στρέμματα σ΄ολόκληρη τη χώρα, 25.000 στην Αττική.

ΕΘΝΟΣ: Ψάχνουν τώρα τους φακέλους των συνεργατών τους. Καταιγίδα σκανδάλον πανικοβάλλει την κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γενική μπαχαλοποίηση των πάντων! Εκθέτουν τον Πρωθυπουργό αφήνοντάς τον να αρμενίζει το κυβερνητικό σκάφος χωρίς πραγματική ενημέρωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κατασκευαστές σκανδάλων. Για να πλήξουν την κυβέρνηση και να την εμφανίσουν ότι κάνει "συμψηφισμό" με το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρικυμία εν... ποτηρίω. Περιφερειακές καταγγελίες, στημένες δωροδοκίες και τηλεδίκες συσκοτίζουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αιχμάλωτος ο Καραμανλής. Ζοφερό το κλίμα στην κυβέρνηση από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις.

ΕΣΤΙΑ: Θεμελιώδη πολιτικά λάθη. Η Κυβέρνησις πληρώνει βαρύτατο τίμημα.

ESPRESSO: "Ο Σημίτης κατέστρεψε τη ζωή μου". Το ξέσπασμα κοσμηματοπώλη που έμεινε στο δρόμο.

ΤΑ ΝΕΑ: Παραλύουν την κυβέρνηση τα σκάνδαλα. Αμήχανη σιωπή Καραμανλή.

TRAFFIC NEWS: Ο Χριστόδουλος αφορίζει Μάκη και ενημέρωση. Επιστροφή στην ατμόσφαιρα του "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών".

Η ΧΩΡΑ: Τι συμβαίνει στα παρασκήνια του Μαξίμου. Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για το κλίμα σκανδαλολογίας.

City Press: Όλοι εναντίον όλων για διαφθορά -TV. Αλλεπάλληλα "σκάνδαλα" χαλάνε το κλίμα.

Μetro: Κυριαρχεί το γκρίζο. Βροχή καταγγελιών αλλά και έντονος προβληματισμός.

Θεσσαλονίκη: Απόγνωση. Σβήνουν τα καπνομάγαζα. Στην ανεργία οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Κυβέρνηση-Σκάνδαλα

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "πυρετώδεις συσκέψεις και έντονες διεργασίες στο Μαξίμου το τελευταίο τριήμερο. Αφετηρία μιας ακόμη προσπάθειας για αναστροφή του κλίματος η σημερινή κυβερνητική επιτροπή. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο και όλα τα σενάρια για σαρωτικό ανασχηματισμό".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "καταιγίδα πρωτοβουλιών με στόχο την αποδόμηση του εκβιαστικού συστήματος της διαπλοκής αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην προσπάθειά του να ξεβρομίσει τον τόπο από τα λαμόγια που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και επιχειρούν να θέσουν σε κατάσταση ομηρίας το πολιτικό σύστημα προκειμένου να συνεχίσουν ανενόχλητοι το μεγάλο φαγοπότι".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μία μικρή ομάδα του Τύπου και της Τηλεόρασης, καταβάλλει λυσσαλέα προσπάθεια ν' αναγκάσει τον Καραμανλή να διαβεί τα Καυδιανά δίκρανα και να "συνάψει" ταπεινωτική συμφωνία-συνθήκη μαζί τους. Η Αντιπολίτευση παρακολουθεί επικροτώντας αυτή την τακτική, πιστεύοντας πως η φθορά της Κυβέρνησης θα οδηγήσει τον Πρωθυπουργό σε διάλυσή της και προσφυγή στις κάλπες, οπότε θα βγει αυτή κερδισμένη".

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "το φαινόμενο που παρατηρείται τελευταίως είναι πρωτοφανές. Οι επιθέσεις τις οποίες δέχεται η Κυβέρνησις δεν έχουν προηγούμενο και δίδουν σαφώς την εντύπωση ότι είναι ενορχηστρωμένες. Η αιτία είναι απλή. Τα πάσης φύσεως συμφέροντα αισθάνονται ότι θίγονται και ανθίστανται στην κυβερνητική πολιτική. Αλλά αυτό ουδέποτε θα μπορούσε να συμβή κατά τους πρώτους μήνες της διακυβερνήσεως. Συμβαίνει τώρα, πρώτον διότι η Κυβέρνησις καθυστέρησε να λάβη τις αποφάσεις και δεύτερον διότι δεν εφρόντισε να καλύψει τα νώτα της".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "πολιτική και όχι παραπολιτική. Η κυβέρνηση μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ όχι από την πολιτική και τις πολιτικές της παρεμβάσεις αλλά από τη διογκούμενη σκανδαλολογία παραπολιτικού τύπου αλλάζει τακτική και περνά στην αντεπίθεση. Επιστροφή και επιμονή στην πολιτική με επίσπευση μιας σειράς κινήσεων. Άλλωστε, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πλέον ότι η κατάσταση αρχίζει από προβληματική να γίνεται επικίνδυνη".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου και του πολιτικού κόσμου προκαλεί ο βρόμικος πόλεμος που κήρυξαν ορισμένα κέντρα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "όμηρος της σκανδαλολογίας που η ίδια εξέθρεψε είναι τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση, οι πρωτοβουλίες της οποίας για την αλλαγή της ατζέντας (επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης, συμψηφισμός κλπ) πέφτουν η μία μετά την άλλη, στο κενό".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι "προβληματισμό αλλά και αγανάκτηση στην κοινή γνώμη και στους ψηφοφόρους της ΝΔ προκαλεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εικόνα της κυβέρνησης, που δείχνει να σύρεται στο κλίμα της σκανδαλολογίας και των πολιτικών γκαφών'.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "σε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο έχουν επιδοθεί τα διάφορα κέντρα υπονόμευσης της κυβέρνησης, προκειμένου να τη φθείρουν και να την οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρη πτώση".

H METRO ισχυρίζεται ότι "ερωτήματα και προβληματισμό προκαλούν τις τελευταίες ημέρες οι ...οσμές σκανδάλων που έχουν κατακλύσει την πολιτική ζωή του τόπου. Εν μέσω του κλίματος αυτού, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από άλλους θεσμικούς παράγοντες εγείρονται ερωτηματικά για τον ρόλο ορισμένων ΜΜΕ που -όπως καταγγέλλουν - στον βωμό της τηλεθέασης υιοθετούν ή υπερπροβάλλουν ζητήματα μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων".

H CITY PRESS γράφει :"Γιακουμάτος - Ρουσόπουλος: Σκευωρία σε βάρος της κυβέρνησης. Κάρολος Παπούλιας: Να μην περάσουν τα νέα ήθη. Χριστόδουλος: Οι τηλεοπτικοί εισαγγελείς γκρεμίζουν τους θεσμούς".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι " στη δίνη αλλεπάλληλων αποκαλύψεων και καταγγελιών για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών και συνεργατών τους σε υποθέσεις σκανδάλων βρίσκεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πιέζεται πανταχόθεν να αναλάβει πρωτοβουλίες για αλλαγή του κλίματος. Το Σαββατοκύριακο ήταν εφιαλτικό για την κυβέρνηση, καθώς τρία νέα κρούσματα ήρθαν να προστεθούν στη λίστα των αποκαλύψεων".

ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "εντολή για "ξεσκόνισμα" όλων των γαλάζιων στελεχών που κατέχουν νευραλγικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό έδωσε ο κ. Καραμανλής ύστερα από τη νέα καταιγίδα αποκαλύψεων για σκάνδαλα διαφθοράς. Το Μαξίμου παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις, καθώς βλέπει ότι δεν έχει όπλα για να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα".

Αυθαίρετη δόμηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "η σταδιακή κατάργηση της αυθαίρετης δόμησης αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους που έχει οροθετήσει ο Γιώργος Σουφλιάς, μαζί με τους συνεργάτες του".

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "μέσα από δύο μεγάλα προγράμματα του Γ ΚΠΣ χρηματοδοτούνται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη σύνδεσή τους με το διαδίκτυο και για το επιχειρείν ηλεκτρονικά, ανταποκρινόμενες έτσι στο νέο πλαίσιο των απαιτήσεων της ψηφιακής οικονομίας".

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "με μια νέα παρέμβαση -αφορισμό από τον άμβωνα του καθεδρικού ναού, αυτή τη φορά κατά όσων "έχουν αναλάβει έργο εισαγγελέως" επανήλθε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο πολιτικό - τηλεοπτικό προσκήνιο, παίρνοντας σαφή θέση στη διαμάχη μεταξύ ΜΜΕ και κυβέρνησης, που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή τις τελευταίες ημέρες".

Πέτρος Μαντούβαλος

" Έχω τρελαθεί...Έχω μείνει άφωνος! Είμαι το εξιλαστήριο θύμα...Γονατίζουν τον Μαντούβαλο μέσω εμού, εν όψει μάλιστα ανασχηματισμού και χρίσματος δημαρχιακού για τον Πειραιά". Είναι τα λόγια του δικηγόρου Χρήστου Χατζηπαναγιώτου, στενού συνεργάτη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Πέτρου Μαντούβαλου, ο οποίος κατηγορείται πως χρημάτισε τον πρώην δικαστή Ευάγγελο Καλούση", τα οποία δημοσιεύει η ESPRESSO.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος τςη Ισλαμικής Τζιχάντ

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν άλλο Παλαιστίνιο μαχητή και συνέλαβε άλλους 26

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι σκοτώθηκε από πυρά στρατιωτών ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο Λουάι Σάαντι αποτελούσε επιλεγμένο στόχο των Ισραηλινών, καθώς θεωρούνταν υπεύθυνος για τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Τελ Αβιβ και τη Νετάνια.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν άλλο Παλαιστίνιο μαχητή και συνέλαβε άλλους 26, σε εφόδους που πραγματοποίησε στη Δυτικής Όχθη. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνους πρόκειται για μέλος της Οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, που είχε περικυκλωθεί από ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα σπίτι στην Τυλκαρέμ.

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στη συμμετοχή της οργάνωσης Χαμάς στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Το Ισραήλ συμπεριφέρεται ως να μην έχει αποχωρήσει ποτέ από τη Λωρίδα της Γάζας, γράφει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τζέιμς Γουόλφενσον, σε επιστολή που απέστειλε στο «κουαρτέτο» για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία).

Ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας κατηγορεί μεταξύ άλλων την ισραηλινή κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες για την ελεύθερη διακίνηση Παπαισρτινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη δυτική Όχθη.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πολωνία και προϋπολογισμός της ΕΕ

Δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Πολωνίας. Εκ νέου στο προσκήνιο ο κοινοτικός προϋπολογισμός ενόψει της συνόδου κορυφής των «25» της ΕΕ την Πέμπτη, ενώ στη Γερμανία κυριαρχεί το θέμα των προβλημάτων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Ήττα των Φιλελεύθερων

Η εφημερίδα «Χοσποντάρσκε Νοβίνι» (Hospodarske Noviny) της Πράγας δηλώνει απογοητευμένη με την ήττα του φιλελεύθερου, Ντόναλντ Τουσκ επισημαίνοντας ότι «μια ευρωπαϊκή, φιλοδυτική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη Πολωνία εξυπηρετούσε πολύ περισσότερο τα συμφέροντά μας. Αυτό το όραμα για την Πολωνία ενσάρκωνε χωρίς αμφιβολία ο Ντόναλντ Τουσκ».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης του Λεχ Κατζίνσκι «υποστηρίζεται από μια άλλη Πολωνία από τη συντηρητική πολωνική επαρχία, από αυτούς που έχουν αποτύχει».

Παρόλα αυτά, η «Χοσποντάρσκε Νοβίνι» προτιμά τον κυβερνητικό συνασπισμό της δεξιάς από αυτόν της αριστεράς, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «αδύναμο και αναξιόπιστο».

Στην Ουγγαρία η εφημερίδα «Νεπσζαμπάντσαγκ» (Nepszabadsag) χαρακτηρίζει το νικητή των εκλογών «υπέρμαχο του εθνικισμού», αλλά εκτιμά ότι οι εκλογές ήταν ούτως ή άλλως ήσσονος σημασίας.

Και εξηγεί το γιατί ως εξής: «οι θέσεις των δύο πολιτικών απέναντι στα παγκόσμια προβλήματα δεν είχαν σημασία, καθώς οι υποψήφιοι προέρχονται από τα κόμματα που θα σχηματίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και επιπλέον ο πρόεδρος στην Πολωνία δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες πέρα ενδεχομένως από την εξωτερική πολιτική».

Ανήφορος για Μπλερ

Ενόψει της συνόδου κορυφής των 25 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Χάμπτον Κορτ της Βρετανίας η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» (El Pais) εκτιμά ότι η αποστολή του οικοδεσπότη Τόνι Μπλερ θα είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα τα σχέδια του κ. Μπλερ για μια «θεωρητική σε χαμηλούς τόνους συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, το κοινωνικό μοντέλο και την ασφάλεια δε θα ικανοποιήσουν ιδιαίτερα τα νέα κράτη μέλη, τα οποία ανησυχούν πολύ περισσότερο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό».

Επιπλέον, η «Ελ Παΐς» εκτιμά ότι φαίνονται να εξανεμίζονται οι ελπίδες του Μπλερ για μια συνένωση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, διότι, όπως εξηγεί η ισπανική εφημερίδα «η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμα αναλάβει καθήκοντα καγκελάριου και ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί καλείται να στηρίξει τις επιδοτήσεις των Γάλλων αγροτών.

»Την ίδια ώρα, καταλήγει η Ελ Παΐς ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας έπεσε στο 1,6%».

Η μάχη των συμμάχων

Στη Γερμανία, η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) υποστηρίζει ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν το έναυσμα για μια μάχη εξουσιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των συμμάχων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Η γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντεπεξήλθε των προσδοκιών των δύο κομμάτων παρά το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι η καγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό δεξιάς αριστεράς.

«Το ποιο κρίσιμο ερώτημα για την έκβαση των εκλογών είναι το τις πταίει», γράφει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».

Και η γερμανική εφημερίδα «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» (Die Tageszeitung) ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν τα μέλη των CDU/CSU είναι διατεθειμένα να στηρίξουν όλες τις πολιτικές επιλογές της Άνγκελα Μέρκελ.

«Όλες αυτές οι θυελλώδεις δηλώσεις από πολιτικούς του CDU/CSU είναι ενδεικτικές της διαμάχης μεταξύ των διαφορετικών φατριών και λιγότερο της αναζήτησης των λαθών για το εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχει από τη μια το στρατόπεδο που ζητά αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και από την άλλη υπάρχει το στρατόπεδο που θέλει να την αποτρέψει», εκτιμά η «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ».


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 07:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι» στην πώληση και την κατοχή όπλων

Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τα όπλα στη Βραζιλία

Η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων απάντησε με ένα ηχηρό «όχι» στην πρόταση της κυβέρνησης για ολική απαγόρευση της πώλησης όπλων.

Η πρόταση τέθηκε σε δημοψήφισμα και με καταμετρημένο το 92% των ψήφων το 64% τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ελεύθερης πώλησης όπλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι σε ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν 36.000 άνθρωποι στη Βραζιλία.

Η Βραζιλία θεωρείται από τις πλέον επικίνδυνες στο κόσμο καθώς ένας άνθρωπος κάθε περίπου 15 λεπτά χάνει τη ζωή του σε ένοπλες συγκρούσεις.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία κάθε Βραζιλιάνος άνω των 25 ετών μπορεί να αγοράσει όπλο με την προϋπόθεση ότι δεν έχει βεβαρημένο παρελθόν.

Η κυβέρνηση, η εκκλησία και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξαν την απαγόρευση.

Την υποστήριξή τους προς την απαγόρευση εξέφρασαν και τα Ηνωμένα Έθνη.

Αντίθετα κατά της απαγόρευσης είχαν ταχθεί οι βιομηχανίες όπλων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη φοβία των Βραζιλιάνων για την εγκληματικότητα.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κρούσμα σε κέντρο καραντίνας

Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα πουλερικά τοποθετούνται προληπτικά σε εσωτερικούς χώρους

Αξιωματούχοι στη Βρετανία επιβεβαίωσαν ότι ο νεκρός από τη γρίπη των πτηνών παπαγάλος προσβλήθηκε ενόσω βρισκόταν σε καραντίνα από το εξαιρετικά επικίνδυνο και παθογόνο στέλεχος Η5Ν1 του ιού.

Ο παπαγάλος εισήχθη στη Βρετανία από το Σουρινάμ, αλλά πιστεύεται ότι μολύνθηκε από πτηνά εισαγόμενα από την Ταϊβάν, τα οποία βρίσκονταν στο ίδιο κέντρο καραντίνας.

Ο εντοπισμός κρούσματος της γρίπης των πτηνών μονοπωλεί το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων σήμερα, οι οποίες μάλιστα, εγείρουν θέμα κενών στο σύστημα καραντίνας.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες ο παπαγάλος μολύνθηκε διότι βρέθηκε στον ίδιο χώρο με πτηνά από την Ταϊβάν.

Ωστόσο, ο ιός εντοπίστηκε εγκαίρως και τα πτηνά από την Ταϊβάν θανατώθηκαν.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των μολυσμένων από τον ιό πτηνών από την Ταϊβάν.

Η Βρετανία πρότεινε επίσης την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή άγριων ζωντανών πουλιών σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση στο εν λόγω βρετανικό αίτημα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

Πάντως η Βρετανίδα ανώτατος αξιωματούχος σε θέματα κτηνιατρικής, Ντέμπι Ρέινολντς τόνισε στο ΒΒC ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

«Επισήμως η Βρετανία παραμένει στις χώρες χωρίς κρούσματα της γρίπης των πτηνών, καθώς τα πουλιά, στα οποία εμφανίστηκε ο ιός Η5 βρίσκονταν σε καραντίνα. Οι αρμόδιοι υπουργοί και αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ευρεία απαγόρευση στις εισαγωγές άγριων πτηνών στην ΕΕ. Αυτό που συνέβη στο βρετανικό κέντρο καραντίνας, δεν αλλάζει τη γενική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», τόνισε η Βρετανίδα κτηνίατρος, Ντέμπι Ρέινολντς, η οποία πρόσθεσε ότι το στέλεχος από το οποίο προσβλήθηκε ο παπαγάλος είναι το ίδιο με το στέλεχος που είχε εντοπισθεί πριν από ένα έτος σε πάπιες στην Κίνα.

Στην Ολλανδία, πάντως, η κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες που διατηρούν κατοικίδια πουλερικά να τα φυλάξουν σε κλειστούς χώρους από σήμερα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν και στην Κροατία, συγκεκριμένα σε έξι κύκνους οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σε Εθνικό Πάρκο στα νότια της χώρας.

Ο επικεφαλής πάντως της ομάδας των ειδικών για τη γρίπη των πτηνών στην Κροατία, Μάτε Πρστίλο ζήτησε από τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην πιστεύουν σε όσα ακούν ή διαβάζουν στα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Να ακούτε μόνο τους ειδικούς και να είστε επιφυλακτικοί με τα όσα ακούτε ή διαβάζετε. Συνεχίστε κανονικά τη ζωή σας. Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι πανικός», δήλωσε χθες ο Κροάτης αξιωματούχος.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πολωνία και προϋπολογισμός της ΕΕ

Δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Πολωνίας. Εκ νέου στο προσκήνιο ο κοινοτικός προϋπολογισμός ενόψει της συνόδου κορυφής των «25» της ΕΕ την Πέμπτη, ενώ στη Γερμανία κυριαρχεί το θέμα των προβλημάτων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Ήττα των Φιλελεύθερων

Η εφημερίδα «Χοσποντάρσκε Νοβίνι» (Hospodarske Noviny) της Πράγας δηλώνει απογοητευμένη με την ήττα του φιλελεύθερου, Ντόναλντ Τουσκ επισημαίνοντας ότι «μια ευρωπαϊκή, φιλοδυτική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη Πολωνία εξυπηρετούσε πολύ περισσότερο τα συμφέροντά μας. Αυτό το όραμα για την Πολωνία ενσάρκωνε χωρίς αμφιβολία ο Ντόναλντ Τουσκ».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης του Λεχ Κατζίνσκι «υποστηρίζεται από μια άλλη Πολωνία από τη συντηρητική πολωνική επαρχία, από αυτούς που έχουν αποτύχει».

Παρόλα αυτά, η «Χοσποντάρκσε Νοβίνι» προτιμά τον κυβερνητικό συνασπισμό της δεξιάς από αυτόν της αριστεράς, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «αδύναμο και αναξιόπιστο».

Στην Ουγγαρία η εφημερίδα «Νεπσζαμπάντσαγκ» (Nepszabadsag) χαρακτηρίζει το νικητή των εκλογών «υπέρμαχο του εθνικισμού», αλλά εκτιμά ότι οι εκλογές ήταν ούτως ή άλλως ήσσονος σημασίας.

Και εξηγεί γιατί, «οι θέσεις των δύο πολιτικών απέναντι στα παγκόσμια προβλήματα δεν είχαν σημασία, καθώς οι υποψήφιοι προέρχονται από τα κόμματα που θα σχηματίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και επιπλέον ο πρόεδρος στην Πολωνία δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες πέρα ενδεχομένως από την εξωτερική πολιτική».

Ανήφορος για Μπλερ

Ενόψει της συνόδου κορυφής των 25 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Χάμπτον Κορτ της Βρετανίας η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» (El Pais) εκτιμά ότι η αποστολή του οικοδεσπότη Τόνι Μπλερ θα είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα τα σχέδια του κ. Μπλερ για μια «θεωρητική σε χαμηλούς τόνους συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, το κοινωνικό μοντέλο και την ασφάλεια δε θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τα νέα κράτη μέλη, τα οποία ανησυχούν πολύ περισσότερο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό».

Επιπλέον, η «Ελ Παΐς» εκτιμά ότι φαίνονται να εξανεμίζονται οι ελπίδες του Μπλερ για μια συνένωση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, διότι, όπως εξηγεί η ισπανική εφημερίδα «η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμα αναλάβει καθήκοντα καγκελάριου και ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί καλείται να στηρίξει τις επιδοτήσεις των Γάλλων αγροτών. ΄

»Την ίδια ώρα, καταλήγει η Ελ Παΐς ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας έπεσε στο 1,6%».

Η μάχη των συμμάχων

Στη Γερμανία, η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) υποστηρίζει ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν το έναυσμα για μια μάχη εξουσιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των συμμάχων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Η γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντεπεξήλθε των προσδοκιών των δύο κομμάτων παρά το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι η καγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό δεξιάς αριστεράς.

«Το ποιο κρίσιμο ερώτημα για την έκβαση των εκλογών είναι το τις πταίει», γράφει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».

Και η γερμανική εφημερίδα «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» (Die Tageszeitung) ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιες πολιτικές επιλογές της Άνγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένα να στηρίξουν τα μέλη του CDU/CSU.

«Όλες αυτές οι θυελλώδεις δηλώσεις από πολιτικούς του CDU/CSU είναι ενδεικτικές της διαμάχης μεταξύ των διαφορετικών φατριών και λιγότερο εξαιτίας της αναζήτησης των λαθών για το εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχει από τη μια το στρατόπεδο που ζητά αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και από την άλλη υπάρχει το στρατόπεδο που θέλει να την αποτρέψει», εκτιμά η «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ».


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κρούσμα σε κέντρο καραντίνας

Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα πουλερικά τοποθετούνται προληπτικά σε εσωτερικούς χώρους

Αξιωματούχοι στη Βρετανία επιβεβαίωσαν ότι ο νεκρός από τη γρίπη των πτηνών παπαγάλος προσβλήθηκε ενόσω βρισκόταν σε καραντίνα από το εξαιρετικά επικίνδυνο και παθογόνο στέλεχος Η5Ν1 του ιού.

Ο παπαγάλος εισήχθη στη Βρετανία από το Σουρινάμ, αλλά πιστεύεται ότι μολύνθηκε από πτηνά εισαγόμενα από την Ταϊβάν, τα οποία βρίσκονται στο ίδιο κέντρο καραντίνας.

Ο εντοπισμός κρούσματος της γρίπης των πτηνών μονοπωλεί το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων σήμερα, οι οποίες μάλιστα, εγείρουν θέμα κενών στο σύστημα καραντίνας.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες ο παπαγάλος μολύνθηκε διότι βρέθηκε στον ίδιο χώρο με πτηνά από την Ταϊβάν.

Ωστόσο, ο ιός εντοπίστηκε εγκαίρως και τα πτηνά από την Ταϊβάν θανατώθηκαν.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των μολυσμένων από τον ιό πτηνών από την Ταϊβάν.

Η Βρετανία πρότεινε επίσης την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή άγριων ζωντανών πουλιών σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση στο εν λόγω βρετανικό αίτημα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

Πάντως η Βρετανίδα ανώτατος αξιωματούχος σε θέματα κτηνιατρικής, Ντέμπι Ρέινολντς τόνισε στο ΒΒC ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

«Επισήμως η Βρετανία παραμένει στις χώρες χωρίς κρούσματα της γρίπης των πτηνών, καθώς τα πουλιά, στα οποία εμφανίστηκε ο ιός Η5 βρίσκονταν σε καραντίνα. Οι αρμόδιοι υπουργοί και αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ευρεία απαγόρευση στις εισαγωγές άγριων πτηνών στην ΕΕ. Αυτό που συνέβη στο βρετανικό κέντρο καραντίνας, δεν αλλάζει τη γενική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», τόνισε η Βρετανίδα κτηνίατρος, Ντέμπι Ρέινολντς, η οποία πρόσθεσε ότι το στέλεχος από το οποίο προσβλήθηκε ο παπαγάλος είναι το ίδιο με το στέλεχος που είχε εντοπισθεί πριν από ένα έτος σε πάπιες στην Κίνα.

Στην Ολλανδία, πάντως, η κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες που διατηρούν κατοικίδια πουλερικά να τα φυλάξουν σε κλειστούς χώρους από σήμερα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν και στην Κροατία, συγκεκριμένα σε έξι κύκνους οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σε Εθνικό Πάρκο στα νότια της χώρας.

Ο επικεφαλής πάντως της ομάδας των ειδικών για τη γρίπη των πτηνών στην Κροατία, Μάτε Πρστίλο ζήτησε από τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία και να μην πιστεύουν όσα ακούν ή διαβάζουν στα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Να ακούτε μόνο τους ειδικούς και να είστε επιφυλακτικοί με όσα ακούτε ή διαβάζετε. Συνεχίστε κανονικά τη ζωή σας. Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι πανικός», δήλωσε χθες ο Κροάτης αξιωματούχος.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 06:53 (Ώρα Λονδίνου)

Από την Κούβα προς τη Φλόριντα

Οι αρχές στη Φλόριντα ζητούν την εκκένωση των επικίνδυνων περιοχών

Ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις πλήττουν τη δυτική Κούβα καθώς ο τυφώνας Βίλμα συνεχίζει το καταστροφικό του πέρασμα κατευθυνόμενος βορειοανατολικά προς τη νότια Φλόριντα.

Μάλιστα σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων των ΗΠΑ ο Βίλμα έχει αναβαθμιστεί σε τυφώνα κατηγορίας 3.

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι εκατοντάδες ψάρια ξεβράστηκαν νεκρά αρκετά μέτρα μακριά από τις ακτές της Κούβας λόγω της αύξησης της στάθμης του θαλασσινού νερού.

Πολλά χωριά της νησιωτικής χώρας έχουν πλημμυρίσει.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 01:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών

Ο εντοπισμός του ιού Η5Ν1 σε νεκρό παπαγάλο που εισήχθη στη Βρετανία από το Σουρινάμ απασχολεί τις βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες παράλληλα εκφράζουν ανησυχίες για το πώς το εξωτικό πουλί προσβλήθηκε από τον εξαιρετικά παθογόνο ιό ενόσω βρισκόταν σε καραντίνα.

«Επιβεβαιώθηκε κρούσμα του φονικού ιού στη Βρετανία», επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η «Τάιμς» (The Times).

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «σοβαρότατα λάθη» στο σύστημα των περιοριστικών μέτρων με αποτέλεσμα να προσβληθεί ένας παπαγάλος, ο οποίος είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα, με το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 του ιού.

«Όλα δείχνουν ότι ο εκ Νοτίου Αμερικής παπαγάλος τέθηκε σε καραντίνα πολύ κοντά σ ένα πτηνό από την Ταϊβάν παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών στους εισαγωγείς πτηνών», γράφει σε άλλο σημείο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Τάιμς», η οποία διευκρινίζει ότι πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του ιού που είχε εντοπισθεί σε πάπιες της Κίνας στις αρχές του έτους.

«Ο παπαγάλος και δεκάδες άλλα εξωτικά πουλιά εισήχθησαν στη Βρετανία από το Σουρινάμ στις 16 Σεπτεμβρίου και πέρασαν από το Κέντρο Υποδοχής Ζώων του Χίθροου. Ο παπαγάλος οδηγήθηκε σε εγκεκριμένο κέντρο καραντίνας, όπου ήδη βρίσκονταν 216 πτηνά από την Ταϊβάν. Οι εξετάσεις πριν από την εξαγωγή του παπαγάλου ήταν αρνητικές, αλλά την περασμένη Πέμπτη ο παπαγάλος βρέθηκε νεκρός από το στέλεχος Η5 του ιού», αναφέρει η «Τάιμς».

Ο Βρετανός σημαίνων κτηνίατρος Άλαν Τζόουνς σε δηλώσεις του στην «Τάιμς» υποστήριξε ότι το σύστημα καραντίνας λειτούργησε υπό την έννοια ότι ο ιός εντοπίστηκε εγκαίρως πριν εισαχθεί στη χώρα, τόνισε, όμως, ότι εγκυμονούν κίνδυνοι από την πρακτική της συνύπαρξης πτηνών από διαφορετικές ηπείρους στον ίδιο χώρο.

«Ο παπαγάλος που πέθανε από τη γρίπη των πτηνών είχε μολυνθεί με το θανατηφόρο για τους ανθρώπους στέλεχος του ιού», γράφει και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) στο πρωτοσέλιδό της και συμφωνεί με την «Τάιμς» ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι ο παπαγάλος από το Σουρινάμ να μολύνθηκε από ένα από τα 216 πτηνά από την Ταϊβάν που βρίσκονταν στο ίδιο κέντρο καραντίνας.

Σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ» «μετά την ανακάλυψη του θανατηφόρου στελέχους του ιού στον παπαγάλο από το Σουρινάμ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ταχθεί υπέρ της ολικής απαγόρευσης των εισαγωγών άγριων πτηνών στα κράτη μέλη της ΕΕ».

Στο ίδιο ύφος είναι και το σχετικό δημοσίευμα της «Γκάρντιαν» (The Guardian) με τίτλο: «Η ΕΕ ενδέχεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές άγριων πτηνών μετά τον εντοπισμό του θανατηφόρου στελέχους του ιού στη Βρετανία».

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη. Το αίτημα για την επιβολή του εμπάργκο στην εισαγωγή πτηνών από τρίτες χώρες υπέβαλε η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο Βασιλικός Σύλλογος Προστασίας των Πτηνών υποστηρίζει ότι το 2003 εισήχθησαν στη Βρετανία 83.000 εξωτικά πουλιά, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα από όσα είχαν εισαχθεί το 2001», αναφέρει η «Γκάρντιαν», η οποία προσθέτει ότι η Γερμανία θα στηρίξει τη βρετανική πρόταση για την επιβολή του εμπάργκο.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «οι ειδικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το πώς μπορεί να αποτραπεί το παράνομο εμπόριο εισαγωγής εξωτικών πτηνών».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πανδημίας από τη γρίπη των πτηνών ο Βρετανός ανώτατος αξιωματούχος σε θέματα Υγείας, σερ Λίαμ Ντόναλντσον δήλωσε στην «Ιντιπέντεντ» (The Independent) ότι «έως και 50.000 άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν στη Βρετανία από τη γρίπη των πτηνών».

Ο Μπαράζο στην «Τάιμς»

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε: «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Η ΕΕ πρέπει να αποδεχθεί την παγκοσμιοποίηση αλλιώς θα καταντήσει ένα τίποτα».

Σύμφωνα με την «Τάιμς» η συνέντευξη του Πορτογάλου προέδρου της Κομισιόν αναμένεται να εκληφθεί ως «αναγνώριση της βρετανικής νεοφιλελεύθερης στάσης και ως καταδίκη της γαλλικής πολιτικής του προστατευτισμού».

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από όλους τους «λογικούς και πολιτισμένους ανθρώπους να αγωνιστούν κατά των λαϊκιστών που καταδικάζουν την ελεύθερη αγορά, να αγκαλιάσουν την παγκοσμιοποίηση και να μην επιτρέψουν να μετατραπεί η Ευρώπη σε φρούριο».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός κοινοτικού ταμείου για την παγκοσμιοποίηση, το οποίο θα διευκολύνει όλους εκείνους τους εργαζομένους και τις εταιρείες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

«Ωστόσο, δε θέλω το έργο μου να φανεί ως αγγλοσαξονικό», είπε ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε, «είμαι παθιασμένος φιλοευρωπαίος». Την περασμένη εβδομάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν εδώ και 16 χρόνια που έγινε δεκτός στο Λευκό Οίκο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.