Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-28

  1. Από «θεό» σε «θεό»
  2. Συνάντηση Ράις - Ταλάτ
  3. Λάθος πορτραίτο
  4. Ποινική δίωξη στην υπόθεση Πλέιμ
  5. Η ΕΕ δέχεται μείωση των δασμών
  6. Συμφωνία με την Κομισιόν για τον «βασικό μέτοχο»
  7. Σε ανάπτυξη παραμένει η αμερικανική οικονομία
  8. Δεν ανακαλεί το Ιράν
  9. «Συμβολική» επίσκεψη Ταλάτ στις ΗΠΑ
  10. Κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις
  11. Το έπος και ο Μαντούβαλος
  12. Νέο πλήγμα στο γόητρο του Μπους
  13. Τι έκανε η βρετανική προεδρία;
  14. Καταδικάζεται το Ιράν και από τον Ανάν
  15. «Μίνι καλοκαίρι» στη Βρετανία

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 20:36 (Ώρα Λονδίνου)

Από «θεό» σε «θεό»

Ο Μαραντόνα συνδέθηκε φιλικά με τον Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Κούβα, για απεξάρτηση από την κοκαΐνη

Ήταν το όνειρό του να πάρει συνέντευξη από τον Φιντέλ Κάστρο, είχε πει ο ζωντανός θρύλος του Ντιέγκο Μαραντόνα.

«Για μένα είναι θεός», είπε ο «θεός» της μπάλας για τον κομμουνιστή ηγέτη της Κούβας, από τον οποίο πήρε συνέντευξη για την εκπομπή του «la Noche del Diez H νύχτα του νούμερου 10».

Ο αριθμός παραπέμπει φυσικά στο νούμερο της φανέλας που φορούσε όταν ήταν εν ενεργεία ο -κατά πολλούς- καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο οποίος φέρει τατουάζ με το πρόσωπο του ινδάλματός του.

Είπε ακόμη ότι θα τεθεί τον Νοέμβριο επικεφαλής αντιαμερικανικής πορείας, όταν θα επισκεφτεί το Μπουένος Άιρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην αμερικανική σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κουβανού ηγέτη.

Ο Μαραντόνα συνδέθηκε φιλικά με τον Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Κούβα, για απεξάρτηση από την κοκαΐνη.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 19:25 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Ράις - Ταλάτ

Την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ζήτησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την Κοντολίζα Ράϊς στη συνάντηση τους στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την έξοδό του από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ καλή, παραγωγική και εποικοδομητική» και υποστήριξε ότι βρήκε κατανόηση στις ανησυχίες του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι είναι αφοσιωμένος σε μια λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου και επανέλαβε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τερματιστεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, αν και, όπως τόνισε, δεν ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα από τις ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι ζήτησε από την κ. Ράις να ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς προς την κατεύθυνση της άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο σχέδιο στο τραπέζι, και συμπλήρωσε ότι όποιο από τα μέρη επιθυμεί αλλαγές οφείλει να τις προτείνει.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 17:46 (Ώρα Λονδίνου)

Λάθος πορτραίτο

Δεν απεικονίζει τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ περίφημο πορτραίτο του 16ου αιώνα, αποκαλύπτουν ειδικοί.

Ο πίνακας που είναι έργο ανώνυμου ζωγράφου ανήκει στη Βιβλιοθήκη Τζον Ράιλαντς του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στα εξώφυλλα πολλών βιβλίων με τα έργα του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα.

Μετά από εννέα μήνες ερευνών και εργασιών αποκατάστασης του ζωγραφικού έργου, δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να εδραιώνει την άποψη ότι πρόκειται για απεικόνιση του νεαρού Σαίξπηρ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της National Portrait Gallery του Λονδίνου.

Το πορτραίτο είναι έργο του 1588, όταν ο Σαίξπηρ ήταν 24 ετών, μόλις είχε γίνει πατέρας διδύμων και ετοιμαζόταν να γίνει μέλος ενός πλανόδιου θεατρικού θιάσου. Δεν είναι πιθανό να είχε την οικονομική ευχέρεια για να ενδύεται όπως ο άνδρας που απεικονίζεται στον πίνακα.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 19:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινική δίωξη στην υπόθεση Πλέιμ

Ο κ. Λίμπι είχε παραδεχτεί ότι συνάντησε την Τζούντιθ Μίλερ

Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του Λιούις Λίμπι, που διατελούσε μέχρι σήμερα επικεφαλής του επιτελείου του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, σχετικά με την αποκάλυψη το Λευκό Οίκο του ονόματος πράκτορος της CIA.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του Λιούις Λίμπι, «δεξί χέρι» του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, στην υπόθεσης της αποκάλυψης του πράκτορος της CIA, Βέλερι Κλέιμ, ο σύζυγος της οποίας είχε ασκήσει κριτική στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ειδικό σώμα απηύθυνε κατά του κ. Λίμπι πέντε κατηγορίες, μεταξύ άλλων για ψευδορκία, ψευδή κατάθεση στην ομοσπονδιακή αστυνομία, FBI, και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. Οι κατηγορίες μπορούν να επισύρουν ποινή φυλάκισης 30 χρόνων.

Ο 55χρονος Λίμπι υπέβαλε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της δίωξης την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον Λευκό Οίκο.

Ο ειδικός ανακριτής, Πάτρικ Φιτζτζέραλντ, ανέβαλε την απόφασή του για τον σύμβουλο του προέδρου Μπους, Κάρλ Ρόουβ, που φέρεται εμπλεκόμενος στην υπόθεση, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.

Με άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο σύζυγος της κ. Πλέιμ, διπλωμάτης, Τζόζεφ Ουίλσον, είχε κατηγορήσει το Λευκό Οίκο ότι χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο κ. Ουίλσον είχε αποσταλεί από τον Ντικ Τσένι ως ειδικός απεσταλμένος στη Νιγηρία, προκειμένου να τεκμηριώσει τις φήμες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήθελε να αγοράσει από την αφρικανική χώρα ουράνιο για να κατασκευάσει ατομικά όπλα. Ο κ. Ουίλσον αποκαλύπτει τον Ιούλιο του 2003 ότι δεν βρήκε τίποτε που να τεκμηριώνει τις φήμες και κάνει λόγο για κατασκευασμένες πληροφορίες.

Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύπτεται το αληθινό και το κωδικό όνομα της συζύγου του σε άρθρο περιοδικού, ο συντάκτης του οποίου επικαλείται πληροφορίες δύο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η αποκάλυψη του ονόματος πράκτορος της CIA στις ΗΠΑ είναι ποινικό αδίκημα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η δημοσιογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης, Τζούντιθ Μίλερ, η οποία παραδέχτηκε ενώπιον εξεταστικής επιτροπής ότι είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπους για την κ. Πλέιμ. Επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα μιας πηγής της έμεινε στη φυλακή επί 85 ημέρες. Ο Λίμπι παραδέχτηκε ότι είχε συναντηθεί με τη δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μπους έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο βαρύ, εάν ακολουθήσει η άσκηση δίωξης εναντίον του Κάρλ Ρόουβ.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΕΕ δέχεται μείωση των δασμών

Η πρόταση της ΕΕ περιλαμβάνει και μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, σε αμοιβαία βάση με τις χώρες εξαγωγών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να μειώσει δραστικά τους δασμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, επιδιώκοντας να αποτρέψει το ναυάγιο των συνομιλιών για το διεθνές εμπόριο.

Κατά μέσο όρο η προτεινόμενη μείωση ανέρχεται στο 47%, σε ορισμένα προϊόντα μάλιστα στο 60%.

Ο επίτροπος Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, εξέταζε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης, προσέκρουσε όμως στη διαφωνία της Γαλλίας. Η μέχρι τώρα προσφορά της Κομισιόν ανερχόταν στο 25%.

Η πρόταση της ΕΕ περιλαμβάνει και μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, σε αμοιβαία βάση με τις χώρες εξαγωγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό διαρκή διεθνή πίεση να μειώσει τα προστατευτικά μέτρα για τους αγρότες της, και κυρίως τους δασμούς και τις επιδοτήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας στο θέμα, ενόψει της στρατηγικής σημασίας διάσκεψης του Οκτωβρίου στο Χογκ Κογκ, με την οποία επιδιώκεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εμπορικών συνομιλιών της Ντόχα, ο οποίος ξεκίνησε το 2001.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία με την Κομισιόν για τον «βασικό μέτοχο»

Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για την εσωτερική αγορά Επιτρόπου Τσάρλι Μακ Κρίβι, Ολιβερ Ντριούς, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι το νέο νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου» είναι συμβατό προς το κοινοτικό δίκαιο και έχει τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Ντριούς ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι μετά την εξέταση στην οποία προχώρησαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν επί του κειμένου του νομοσχεδίου, αλλά και τη συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές το τελευταίο διάστημα, κρίνεται ότι το περιεχόμενο του κειμένου είναι σύμφωνο με βασικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο βασικός μέτοχος μέσου μαζικής ενημέρωσης, με ποσοστό άνω του 1%, μπορεί να αναλαμβάνει δημόσια έργα, αλλά θα ελέγχεται εάν ασκεί αθέμιτη επιρροή.

Ο κ. Ντριούς δεν θέλησε να αναφερθεί στα βασικά σημεία του κειμένου, επισήμανε ωστόσο ότι η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας θα πρέπει να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Στην Αθήνα, σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, αναφέρεται ότι την Πέμπτη εστάλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής έγγραφη συναίνεση στο σχέδιο τροποποίησης του νόμου περί «βασικού μετόχου», που είχε υποβάλλει η κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται το σχέδιο αυτό εφαρμόζει το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος και παράλληλα διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων του κοινοτικού δικαίου. Το ασυμβίβαστο δεν νοείται πλέον ως τεκμήριο, αλλά πρέπει να αποδεικνύεται από την άσκηση αθέμιτης επιρροής.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι « οι ποινές που προβλέπονται από την τυχόν έκδοση δικαστικής απόφασης είναι αυστηρές και φθάνουν μέχρι και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Κατά τα λοιπά, ο βασικός μέτοχος ορίζεται σε ποσοστό 1%, παραμένει ο κανόνας της ονομαστικοποίησης μέχρι φυσικού προσώπου, τόσο για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες του Δημοσίου, όσο και για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του νόμου παραμένει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο νόμος επιτελεί την αποστολή του καθώς ενεργεί αποτρεπτικά για οποιονδήποτε επιχειρήσει να παραβιάσει τις διατάξεις του».

«Τονίσαμε από την πρώτη στιγμή και κατ' επανάληψη ότι η κυβέρνηση μπορούσε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να καταρτίσει ένα νόμο συμβατό και με το ελληνικό Σύνταγμα και με το κοινοτικό δίκαιο. Αντί γι' αυτό η κυβέρνηση σπατάλησε τόσους μήνες για να περάσει μόνη της από τη Βουλή, και στη συνέχεια να καταργήσει, το νόμο-φιάσκο του 'βασικού μετόχου', εκθέτοντας τον εαυτό της και τη χώρα» σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 13:40 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ανάπτυξη παραμένει η αμερικανική οικονομία

Στα 3,25% υπολογίζει ο ΟΟΣΑ τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης του κόσμου, μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

«Ατμομηχανή» της ανάπτυξης είναι η εγχώρια ζήτηση, αναφέρεται σε έκθεση του οργανισμού, στην οποία εκφράζονται συγχρόνως ανησυχίες για πληθωριστικές τάσεις, την αδυναμία του δολαρίου, αλλά και για τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το εμπορικό ισοζύγιο.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των καταστροφών που προκάλεσαν οι τυφώνες, είχαν εντείνει τους φόβους στις ΗΠΑ ότι θα λειτουργούσαν αρνητικά στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ ωστόσο σημειώνεται ότι παρά τις υψηλές τιμές της ενέργειας, η ανάπτυξη παραμένει σταθερή, με «ατμομηχανή» την εσωτερική ζήτηση.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν ανακαλεί το Ιράν

Οι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες

Μεγάλη διαδήλωση κατά της Δύσης και του Ισραήλ πραγματοποιείται στην Τεχεράνη , δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να σβηστεί από το χάρτη.

Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο δυτικό κόσμο και το Ισραήλ.

Ο κ. Αχμαντινετζάντ, που πήρε μέρος στη διαδήλωση, αναφερόμενος στην πολύκροτη δήλωσή του είπε ότι είναι σύμφωνη με το περί δικαίου αίσθημα και ότι η κριτική που του ασκείται δεν έχει καμία εγκυρότητα. «Τα λόγια μου ήταν λόγια του ιρανικού έθνους. Οι δυτικοί είναι ελεύθεροι να τα σχολιάσουν, οι αντιδράσεις τους όμως είναι άνευ αντικειμένου», είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

Χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στο Ισραήλ και στους Αμερικανούς».

Σημαίες του Ισραήλ έγιναν παρανάλωμα του πυρός ενώ σε πολλά πανό αναγράφονταν η επίμαχη δήλωση του προέδρου Αχμαντινετζαντ: «Το Ισραήλ θα πρέπει να σβηστεί από το χάρτη».

Κάποια στιγμή μια ομάδα νεαρών φορώντας τη στολή των Παλαιστινίων βομβιστών αυτοκτονίας έκανε παρέλαση στους δρόμους συλλέγοντας χρήματα -συνεισφορά για τον παλαιστινιακό αγώνα.

Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Τεχεράνη δείχνει ότι το Ιράν δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει και να ανασκευάσει τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου, εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC στην περιοχή .

Όμως υπάρχουν και πολλοί Ιρανοί που δεν συμμετέχουν σε τέτοιες διαδηλώσεις και οι οποίοι ανησυχούν ότι η χώρα τους απομονώνεται όλο και περισσότερο από την διεθνή κοινότητα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Συνεχίζονται στο μεταξύ οι έντονες αντιδράσεις στη δήλωση του κ. Αχμαντινετζάντ. Το Ισραήλ ζητά την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ξεκινά διπλωματική εκστρατεία.

Η Αίγυπτος χαρακτήρισε τη δήλωση Αχμαντινετζάντ «αποκαλυπτική της αδυναμίας της ιρανικής κυβέρνησης»

Ο κόσμος πρέπει να μιλάει για την πρόσθεση στο χάρτη ενός παλαιστινιακού κράτους και όχι για να σβήσιμο του ισραηλινού κράτους, δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Αχμαντινετζάντ.

«Οι Παλαιστίνιοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του ισραηλινού κράτους», δήλωσε στο ΒΒC ο κ. Ερεκάτ.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Συμβολική» επίσκεψη Ταλάτ στις ΗΠΑ

Δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλεί η επίσκεψη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ταλάτ θα γίνει δεκτός από την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Πιστεύεται ότι είναι πρώτη φορά που αρχηγός του ψευδοκράτους καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ δήλωσε ότι η συνάντηση με τον κύριο Ταλάτ αποδεικνείει την «συνεχιζόμενη υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες εξέρευσης λύσης στο Κυπριακό.

Οι ανταποκριτές του BBC στην ουάσιγλτον εκτιμούν ότι η επίσκεψη του κ. Ταλάτ και η συνάντησή του με την κ. Ράις έχει τεράστια συμβολική σημασία.

Ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «σημαντική πρωτοβουλία προς την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να αρθεί ο εμπορικός αποκλεισμός του ψευδοκράτους.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις

Στη Θεσσαλονίκη κορυφώνονται την Παρασκευή, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Το εορταστικό τριήμερο ολοκληρώνεται με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση

Νωρίς το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας καταθέτει στεφάνι στο ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Κατά τη στιγμή της κατάθεσης τηρείται ενός λεπτού σιγή στην πόλη, ενώ το σύνθημα της έναρξης και της λήξης των εκδηλώσεων δίνεται με κανονιοβολισμούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα στις 3.00 το μεσημέρι.

Στην πρωτεύουσα και στον Πειραιά οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.

Πάντως, οι γενικά καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τους εκδρομείς του τριημέρου, ενώ η τροχαία έχει προβεί στην λήψη έκτακτων μέτρων για τη διευκόλυνση των οδηγών.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Το έπος και ο Μαντούβαλος

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τρέμει το ΠΑΣΟΚ τη διαπλοκή στο λιμάνι. Το «πράσινο σύστημα» κάλυπτε λαθρέμπορους και νονούς του τζόγου.

Η ΑΥΓΗ: Να αλλάξουμε την Ευρώπη. Αύριο το συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα. Σήμερα συνάντηση γυναικών απ' όλη την Ευρώπη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιος Μαντούβαλος; Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση. Δεν γνώριζαν, δεν άκουσαν για το αίτημα ανοίγματος των λογαριασμών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ξένοι επενδυτές κατέχουν «χαρτιά» ίσα με το ΑΕΠ. Η άλλη όψη της υπερχρέωσης - 9,8 δισ. το ετήσιο βάρος των τόκων.

Ο ΛΟΓΟΣ: 6 νέα πρόσωπα στο παραδικαστικό κύκλωμα. Δικαστές και δικηγόροι στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών.

Η ΝΙΚΗ: Το σκάνδαλο του αιώνα. Οι ΗΠΑ τριπλασιάζουν την... αμοιβή τους για τα F-16.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 65 χρόνια από το «ΟΧΙ» του 1940. Επίκαιρο «ΟΧΙ» στο φασισμό-ιμπεριαλοσμό.

TRAFFIC NEWS: Εξομολόγηση από καρδιάς του Α. Μικρούτσικου στην «t». Αν θέλει να με μιμείται η Τατιάνα ας το κάνει.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Διχάζουν οι μαθητικές παρελάσεις. Εν μέσω διαδηλώσεων η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και έπεται συνέχεια.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το έπος και το σήμερα. «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο πλήγμα στο γόητρο του Μπους

Αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση

Νέο πλήγμα δέχεται η κυβέρνηση Μπους στις ΗΠΑ. Μία ημέρα μετά την απόφαση της εκλεκτής του Αμερικανού προέδρου για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Χάριετ Μάιερς να αποσύρει την υποψηφιότητά της, δύο ακόμα συνεργάτες του κ. Μπους βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, ποινικές διώξεις ενδέχεται να ασκηθούν σήμερα εναντίον ενός ή δύο συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, σχετικά με την υπόθεση διαρροής από το Λευκό Οίκο του ονόματος ενεργού στελέχους της CIA.

Εάν η αποχώρηση της Μάιερς μετά από πιέσεις Δημοκρατικών και συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ερμηνεύθηκε ως ήττα για την κυβέρνηση Μπους, τότε η ενδεχόμενη άσκηση ποινικών διώξεων θα συγκλονίσει το Λευκό Οίκο, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον Τζάστιν Γουέμπ.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Λιούις Λίμπι, προσωπάρχης του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι κατηγορείται για παραπλάνηση των αρχών.

Ο κ. Λίμπι είναι μια εξαιρετικά σημαίνουσα προσωπικότητα στο Λευκό Οίκο. Συμμετείχε στην λήψη της απόφασης για τη διεξαγωγή του πολέμου στο Ιράκ αλλά και στις πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της υποστήριξης της κοινής γνώμης.

Όσο για τον στενό σύμβουλο του Τζορτζ Μπους, Καρλ Ρόουβ, υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα του απαγγελθούν προς το παρόν κατηγορίες αλλά θα συνεχιστούν οι έρευνες για το ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση.

Ενδέχεται βεβαίως ο εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ να μην απαγγείλει κατηγορίες σε κανέναν από τους δύο αξιωματούχους και η υπόθεση να κλείσει εδώ.

Η έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες διέρρευσε στον Τύπο το όνομα της πράκτορος της CIA Βάλερι Πλέιμ ξεκίνησε το 2003.

Ο σύζυγός της, πρώην διπλωμάτης, είχε επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αρχικά, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση. Όμως στη συνέχεια δημοσιογράφοι κατέθεσαν ότι είχαν συζητήσει το θέμα με τους κ.κ. Ρόουβ και Λίμπι.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Τι έκανε η βρετανική προεδρία;

Με αφορμή την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε χθες στο Χάμπτον Κορτ, προάστιο του Λονδίνου, ο ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα των 25 κρατών.

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνάντησης ήταν οι διαφορές απόψεων.

«Ο Σρέντερ επέκρινε τον Μπλερ» τονίζει ο τίτλος της Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung).

Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι 25 ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε «βασικά θέματα οικονομικής πολιτικής, όπως στον κοινοτικό προϋπολογισμό, την απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών και τις τρέχουσες συνομιλίες για το διεθνές εμπόριο».

«Ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε νέες μεταρρυθμίσεις ο Σρέντερ προειδοποίησε για τις συνέπειες των κοινωνικών ανισοτήτων», υπογραμμίζει η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα η Μπέρλινερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) εκτιμά ότι οι επικρίσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ θα πρέπει να εξέπληξαν τη βρετανική πλευρά.

Όμως, για την Φράνκφουρτερ Ραντσάου (Frankurter Rundschau) ο κ.Σρέντερ είχε δίκιο να τονίσει πως η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε περαιτέρω απελευθέρωση των οικονομιών της και τη διαφύλαξη των βασικών ευρωπαϊκών αξιών.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) καταλήγει στο συμπέρασμα πως «οι απόψεις για το τι είναι Ευρώπη, πως μπορεί να παραμείνει ενωμένη και ποιο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα θα πρέπει να υιοθετήσει, διίστανται ολοένα και περισσότερο».

Η γαλλική, δεξιάς απόκλισης Φιγκαρό (Le Figaro) σημειώνει ότι στη χθεσινή συνάντηση ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ απείλησε ότι θα προβάλλει βέτο σε κάθε νέα πρωτοβουλία των Βρυξελλών για την γεωργία, αλλά «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να υποβαθμίσει τη στάση του Γάλλου προέδρου».

Στη Δανία η Πολίτικεν (Politiken) εκτιμά πως η συνάντηση ισοδυναμούσε με «ανταλλαγή απόψεων όπως ήταν από την αρχή ο στόχος της». Αυτό, το γεγονός δηλαδή ότι «οι 25 αποφάσισαν προκαταβολικά να αποφύγουν το φιάσκο με το να μην συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα της ΕΕ δεν είναι ένδειξη υγείας», σύμφωνα με την Πολίτικεν.

Η σουηδική Εξπρέσεν (Expressen) πιστεύει πως «η βρετανική προεδρία δεν έκανε και πολλά πράγματα από τότε που ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με ένα λόγο γεμάτο πάθος και οράματα ανέλαβε την ηγεσία της ΕΕ».

«Το ευρωπαϊκό σύνταγμα καταποντίστηκε και οι συνομιλίες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό αποτελματώθηκαν» εκτιμά η σουηδική εφημερίδα.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδικάζεται το Ιράν και από τον Ανάν

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχόλια του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να σβηστεί από το χάρτη».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέπρασε την αποδοκιμασία του υπενθυμίζοντας στο Ιράν ότι έχει υπογράψει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και δεν μπορεί να απειλεί με βία μία άλλη χώρα.

Το σχόλιο του Ιρανού προέδρου προκάλεσε έντονες επικρίσεις όμως ο υπουργός Εξωτερικών, Μανουτσέρ Μοτάκι, υπογράμμισε ότι η επίσημη πολιτική του Ιράν εδώ και πολλά χρόνια είναι η μη αναγνώριση του Ισραήλ.

Σφοδρές επικρίσεις κατά της Τεχεράνης

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου ενισχύουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο, όπως πιστεύει η αμερικανική ηγεσία, στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Σε νεότερες δηλώσεις του, ο Ιρανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι «η απελευθέρωση της Παλαιστίνης» είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της θέσης του ισλαμικού κόσμου στο διεθνές σκηνικό.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες - Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία - που διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη την τύχη του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος, επέκριναν δριμύτατα το σχόλιο του προέδρου Αχμαντινετζάντ περί εξαφάνισης του Ισραήλ από το χάρτη.

Το Παρίσι μάλιστα έκανε γνωστό ότι θα καλέσει τον Ιρανό πρέσβη για εξηγήσεις.

Το ίδιο το Ισραήλ αντέδρασε λέγοντας ότι θεωρεί την Τεχεράνη «σαφή και παρόντα κίνδυνο».

Λίγο αργότερα, πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος μίλησε και πάλι στο ίδιο πνεύμα:

«Η απελευθέρωση της Παλαιστίνης ισοδυναμεί με τη σωτηρία του κόσμου του Ισλάμ. Σε όλη την ιστορία, η Παλαιστίνη κατελάμβανε σημαντική θέση στον ισλαμικό κόσμο και στο διεθνές σκηνικό. Η λύτρωσή της από την κατοχή θα διαμορφώσει θετικές συνθήκες για τον ισλαμικό κόσμο. Η συμπαράστασή μας θα προσφέρει ηθική στήριξη στο παλαιστινιακό έθνος και θα το ενθαρρύνει να είναι πιο αποφασιστικό και υπομονετικό στη σημαντική και κρίσιμη μάχη που δίνει», ήταν η δήλωση του Ιρανού προέδρου.

Συντάκτης του BBC σχολίασε τη σημασία της σκληρής ρητορικής του προσφάτως εκλεγέντος συντηρητικού προέδρου του Ιράν και τον αντίκτυπό της στον υπόλοιπο κόσμο:

«Τα σχόλια του κου. Αχμαντινετζάντ για το Ισραήλ μοιάζουν να συνιστούν επιστροφή στη σκληροπυρηνική ρητορική των πρώτων ημερών της Ισλαμικής Επανάστασης», εξηγεί η Παμ Ο' Τουλ του BBC και συμπληρώνει, «οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ενοχληθεί από τις λανθάνουσες απειλές κατά μιας άλλης χώρας.

»Παράλληλα, σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες που σταδιακά κτίζουν δεσμούς με το Ισραήλ είναι πιθανό να προκληθεί νευρικότητα από τις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ περί ισλαμικής οργής κατά αυτών που αναγνωρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς.

»Ο κ. Αχμαντιντετζάντ", συνεχίζει η συντάκτρια του BBC, «προέρχεται από σκληροπυρηνικό υπόβαθρο και έχει τηρήσει αυστηρή στάση σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής από την εκλογή του τον περασμένο Ιούνιο, προκαλώντας τριβές στις σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα».


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 05:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Μίνι καλοκαίρι» στη Βρετανία

Η επιστροφή του καλοκαιριού στη Βρετανία, το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση Μπους με την απόσυρση της υποψηφιότητας της Χάριετ Μάιερς για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε που έγινε χθες κοντά στο Λονδίνο και η δήλωση του Ιρανού προέδρου «ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από το χάρτη» είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον βρετανικό τύπο.

Το «μίνι καλοκαίρι» ανησυχεί

Η Βρετανία απόλαυσε χθες τη θερμότερη 27η Οκτωβρίου από το 1880, από τότε δηλαδή που άρχισε το αρχείο καιρού. Πολλές εφημερίδες δημοσιεύουν τη φωτογραφία ενός πατέρα με τα δύο παιδάκια του με μαγιό στην παραλία του Μπράιτον.

Ωστόσο, στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα Ιντιπένταντ (Indepenedent) αναρωτιέται: «Δικαιολογείται η χαρά μας;» δίνοντας στη συνέχεια την απάντηση: «Μάλλον όχι».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας του φετινού Οκτωβρίου εντείνουν τις ανησυχίες για τις αλλαγές που συντελούνται στο κλίμα του πλανήτη μας».

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης τα συμπεράσματα μελέτης που έγινε από επιστήμονες 12 Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Ινστιτούτων που προειδοποιεί ότι οι χώρες της Μεσογείου θα υποστούν τις σοβαρότερες συνέπειες από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science προβλέπει ότι οι μεσογειακές χώρες θα κινδυνεύουν από σοβαρότερες ξηρασίες, συχνότερες καταστροφές δασών από πυρκαγιές και συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Κρίση στο Λευκό Οίκο

«Εντείνεται η κρίση στο Λευκό Οίκο καθώς αποχωρεί η Μάιερς» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (Guardian).

«Η προεδρία του Τζορτζ Μπους δέχθηκε μεγάλο πλήγμα όταν η Χάριετ Μάιερς την οποία είχε προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος για την χηρεύουσα θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα της μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους», επισημαίνει το άρθρο της Γκάρντιαν.

«Η κατάσταση για το Λευκό Οίκο μπορεί να χειροτερεύσει σήμερα αν, όπως αναμένεται, μετά από 22 μηνών ανακρίσεις ασκηθεί δίωξη κατά στενών συνεργατών του Τζορτζ Μπους σχετικά με τη διαρροή του ονόματος ενεργού στελέχους της CIA», σημειώνει το άρθρο της Γκάρντιαν που προσθέτει ότι αυτή την εβδομάδα η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έπεσε στο 37%.

Ιράν και Ισραήλ

«Το Ιράν απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και η δήλωση αυτή είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) που αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε ο Ιρανός πρόεδρος που είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Σε άρθρο του ο συντάκτης της εφημερίδας επισημαίνει ότι «το Ιράν προκαλεί για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας και υπογραμμίζει ότι «αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αντιμετωπίσει αυτόν τον παρία αρχηγό κράτους δεν θα είναι άξιο του ονόματος του».

«Ο Τόνι Μπλερ επικεφαλής των επικρίσεων για τα ιρανικά αντι-ισραηλινά σχόλια» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ενώ η εφημερίδα Τάιμς (Times) θεωρεί ότι οι δηλώσεις Μπλερ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικών μέτρων εναντίον της Τεχεράνης.

«Οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εντείνονται από το φόβο ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει τους αντάρτες στο Ιράκ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα κυκλοφορούν ελεύθερα στην Τεχεράνη αν και η ιρανική κυβέρνηση τις έχει διαψεύσει κατηγορηματικά», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας Τάιμς.

Καλό το κλίμα αλλά χωρίς συμφωνία

«Η Γαλλία και η Γερμανία διαψεύδουν τις ελπίδες του Μπλερ για συμφωνία στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού» αναφέρει η Γκάρντιαν σχολιάζοντας τη χθεσινή άτυπη σύνοδο των ηγετών των 25 που έγινε στο Χάμπτον Κορτ κοντά στο Λονδίνο.

«Ο Σρέντερ αποχωρεί επικρίνοντας» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που εξηγεί ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε στην τελευταία του διεθνή εμφάνιση ως καγκελάριος της Γερμανίας να επικρίνει έντονα το αγγλοσαξωνικό μοντέλο του καπιταλισμού τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια χωρίς τέλος διαδικασία νεοφιλελευθερισμού και τη διατήρηση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.