Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-29

  1. Σε κατάσταση συναγερμού το Νέο Δελχί
  2. Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράκ
  3. Σύσταση επιτροπής στη Συρία
  4. Νίκες του Ολυμπιακού και της Καλλιθέας
  5. Δεκάδες θύματα στο Νέο Δελχί
  6. Σιγεί για λίγο ο «Μπιγκ Μπεν»
  7. Εκρήξεις στο Νέο Δελχί
  8. Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράκ
  9. Αρνητικά τα αποτελέσματα
  10. Εκρήξεις στο Νέο Δελχί
  11. Μερική αναδίπλωση
  12. Από «θεό» σε «θεό»
  13. Ο ΟΗΕ επιθεωρεί το Γουαντάναμο
  14. Εκτιμήσεις επί της επίσκεψης Ταλάτ
  15. Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου
  16. Πλήγμα για το Λευκό Οίκο στην υπόθεση Πλέιμ
  17. Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου
  18. Ποινική δίωξη στην υπόθεση Πλέιμ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 23:23 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατάσταση συναγερμού το Νέο Δελχί

Η κυβέρνηση καλεί τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους

Οι αρχές της Ινδίας έχουν θέσει την πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, σε κατάσταση συναγερμού, μετά τις τρεις ταυτόχρονες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Κυριακή την πόλη.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και πολλοί δρόμοι της ινδικής μητρόπολης έχουν ερημωθεί.

Σε ολόκληρη την πόλη περιπολούν αστυνομικοί, και έχουν αυξηθεί τα μέτρα περιφρούρησης δημοσίων κτιρίων και κομβικών σημείων της πόλης.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη, οι δύο σε πολυσύχναστες αγορές, όπου πολλοί άνθρωποι συνωστίζονταν για να κάνουν τα ψώνια τους ενόψει των μεγάλων εορτών των ινδουϊστών και των μουσουλμάνων την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 50 και των τραυματιών τους 150.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για τρομοκρατικές ενέργειες.

Τα δραματικά γεγονότα συμπίπτουν χρονικά με τη συμφωνία Ινδίας Πακιστάν να ανοίξουν τη γραμμή ελέγχου στο Κασμίρ, προκειμένου να γίνει δυνατή η διανομή βοήθειας στα θύματα του πρόσφατου μεγάλου σεισμού σε απομονωμένες, δύσβατες περιοχές.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 22:18 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράκ

Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και ενώ στην αγορά ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι

Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά του σιιτικού χωριού Χουάινταρ κοντά στη Μπακούμπα, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και ενώ στην αγορά ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι για τη βραδινή προσευχή σε κοντινό τζαμί.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του απέτισε φόρο τιμής στους Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τους αποδοθούν τιμές, είναι η νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες σκοτώθηκαν οκτώ στρατιώτες. Συνολικά ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ ξεπερνά τις 2.000.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 21:54 (Ώρα Λονδίνου)

Σύσταση επιτροπής στη Συρία

Tα συντρίμμια του αυτοκινήτου, στο οποίο βρήκε το θάνατο ο Ραφίκ αλ Χαρίρι

Οκτώ ημέρες μετά την έκθεση της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στη Συρία για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφικ αλ Χαρίρι, η Δαμασκός προβαίνει στη σύσταση ειδικής επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, Βούσρα Καναφάνι, δήλωσε στο ΒΒC ότι η επιτροπή θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να χυθεί φως στη δολοφονία του Χαρίρι.

Ο κ. Καναφάνι τόνε ότι η επιτροπή θα εξετάσει όλες τις κατηγορίες που διατυπώνουν κατά της Δαμασκού οι μάρτυρες που αναφέρονται στο πόρισμα της διεθνούς επιτροπής υπό τον Γερμανό δικαστή Ντέτλεφ Μέλις.

Η επιτροπή Μέλις διαπίστωσε εμπλοκή της Συρίας στη δολοφονία, κάτι που κατηγορηματικά αρνείται η Δαμασκός.

Η Συρία εξάλλου ανακοίνωσε ότι έχουν κλείσει εδώ και χρόνια τα γραφεία της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στη χώρα.

Την Παρασκευή το «κουαρτέτο» για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΗΠΑ,ΕΕ, Ρωσία) κάλεσαν τη Δαμασκό να κλείσει τα γραφεία της οργάνωσης.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 19:55 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκες του Ολυμπιακού και της Καλλιθέας

O Γιαννάκης Οκκάς ήταν ο σκόρερ του πρώτου γκόλ του Ολυμπιακού

Ούτε στην 8η ημέρα του εφετινού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, κατάφερε ο Απόλλων Καλαμαριάς να ανατρέψει την 20ετη αρνητική του παράδοση και να νικήσει τον Ολυμπιακό, χάνοντας τελικά με 1-2.

Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν με γκολ του Οκκά στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου και του Κωνσταντίνου στο 72'. Σκόρερ της Καλαμαριάς ήταν ο Ελ Ομάρι στο 60΄, που ισοφάρισε 1-1.

Ο Ολυμπιακός πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 18 βαθμούς, έναντι 16 της Ξάνθης και 14 της ΑΕΚ. Και οι δύο όμως έχουν από έναν αγώνα λιγότερο.

Οι συνθέσεις:

AΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Κόβατς, Ιωάννου, Φυτανίδης, Κλέιτον, Ουέλινγκτον, Καραμανλής (80' Μουζαουϊ), Μουράφσκι, Καραλιόπουλος, Παρμαξίδης (78' Σαμουηλίδης), Αμπονσά, Χριστοφορίδης (59' Ελ Ομάρι).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΣ: Γιάννου, Μαυρογενίδης, Κωστούλας, Ανατολάκης, Μπουλούτ (70' Γεωργάτος), Καφές, Τουρέ, Στολτίδης (70' Μπαμπανγκίντα), Οκκάς, Τζόρτζεβιτς, Κωνσταντίνου (89' Ντάνι).

Με σκόρερ τους Λαζανά και Γιάντσεφ η Καλλιθέα επικράτησε με 2-0 του Ακράτητου. Η ομάδα των Άνω Λιοσίων ολοκλήρωσε το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μερίνο.

Από τους αγώνες της Κυριακής ξεχωρίζει η αναμέτρηση Παναθηναϊκού ΠΑΟ.

Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις:

Ιωνικός-ΟΦΗ

Ηρακλής-Λεβαδειακός

Ατρόμητος-Αιγάλεω

Ξάνθη-Λάρισα

Τη Δευτέρα η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 20:38 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες θύματα στο Νέο Δελχί

Τα αίτια των εκρήξεων δεν έγιναν ακόμη γνωστά

Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν σε διαφορετικές περιοχές του Νέου Δελχί, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε αγορές κοντά στον κεντρικό σταθμό της ινδικής μητρόπολης, ενώ όπως αναφέρεται η άλλη σημειώθηκε σε λεωφορείο.

Τα αίτια των εκρήξεων δεν έγιναν γνωστά, ενώ η αστυνομία εκφράζει υποψίες για βομβιστικές ενέργειες. Μέχρι τώρα καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν η μεγάλη ινδουϊστική γιορτή Ντιβάλι και η εορτή των μουσουλμάνων Ιντ.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς να προσδιορίσει τους δράστες. Εκπρόσωπος των αρχών ασφαλείας δεν απέκλεισε να είναι οι εκρήξεις έργο αποσχιστών από το Κασμίρ.

Το Πακιστάν καταδίκασε τα τραγικά γεγονότα, κάνοντας λόγο για βάρβαρες πράξεις.

Τον Μάιο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 49 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε κινηματογράφο του Νέου Δελχί. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει οργάνωση φανατικών Σιχ.

Στη νότια Ινδία, επιβατικό τρένο εκτροχιάστηκε στο κρατίδιο Άντρα Πραντές και στη συνέχεια έπεσε σε νερά που είχαν πλημμυρίσει την περιοχή, λόγω των πυκνών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου)

Σιγεί για λίγο ο «Μπιγκ Μπεν»

Το ρολόι παραμένει για πρώτη φορά στα τελευταία 22 χρόνια σιωπηλό για περισσότερο από 24 ώρες.

Για πρώτη φορά από το 1983 δεν θα χτυπήσει για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών η βάρους 13 τόνων καμπάνα του πιο γνωστού ρολογιού του κόσμο: του «Μπιγκ Μπεν» του Λονδίνου, που τέθηκε εκτός λειτουργίας το Σάββατο.

«Δουλειά ρουτίνας» που γίνεται κάθε 15 με 20 χρόνια, είναι σύμφωνα με τους μηχανικούς, η αποκατάσταση των φθορών που υπέστη το διασημότερο ρολόι στον Πύργο του Αγίου Στεφάνου στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το ρολόι, που αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών της βρετανικής πρωτεύουσας, έχει υποστεί μικροζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες , αλλά και τα χιόνια των τελευταίων ετών.

Μερικά από τα τμήματά του θα μεταφερθούν για επιθεώρηση και συντήρηση στο Μουσείο Επιστημών.

Το «Μπιγκ Μπεν» λειτούργησε για πρώτη φορά το 1859 και κατόρθωσε να επιζήσει των βομβαρδισμών της γερμανικής Λούφτβαφε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον περασμένο Μάιο έμεινε εκτός λειτουργίας επί 90 λεπτά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στο Λονδίνο -όπως εκτιμάται.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 15:37 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις στο Νέο Δελχί

Τα αίτια των εκρήξεων δεν έγιναν ακόμη γνωστά

Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν σε διαφορετικές περιοχές του Νέου Δελχί, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε σε κεντρική αγορά κοντά στον κεντρικό σταθμό της ινδικής μητρόπολης .

Τα αίτια των εκρήξεων δεν έγιναν γνωστά, ενώ η αστυνομία εκφράζει υποψίες για βομβιστικές ενέργειες.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν η μεγάλη ινδουϊστική γιορτή Ντιβάλι και η εορτή των μουσουλμάνων Ιντ.

Υπουργοί της κυβέρνησης έκαναν λόγο για τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς να προσδιορίσουν τους δράστες.

Τον Μάιο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 49 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε κινηματογράφο του Νέου Δελχί. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει οργάνωση φανατικών Σιχ.

Στη νότια Ινδία, επιβατικό τρένο εκτροχιάστηκε στο κρατίδιο Άντρα Πραντές και στη συνέχεια έπεσε σε νερά που είχαν πλημμυρίσει την περιοχή, λόγω των πυκνών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 19:18 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράκ

Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά του σιιτικού χωριού Χουάινταρ κοντά στη Μπακούμπα, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και ενώ στην αγορά ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι για τη βραδινή προσευχή σε κοντινό τζαμί.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του απέτισε φόρο τιμής στους Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τους αποδοθούν τιμές, είναι η νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες σκοτώθηκαν οκτώ στρατιώτες. Συνολικά ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ ξεπερνά τις 2.000.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αρνητικά τα αποτελέσματα

Αρνητικά τα δείγματα από τις Οινούσες

Αρνητικά είναι τα οριστικά αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων των πουλερικών από τις Οινούσες Χίου, για τον ιό της γρίπης των πτηνών, που έγιναν τόσο από το Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών της ΕΕ στη Βρετανία, όσο και από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά τη δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΕΕ, ενημέρωσε σχετικά τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, για την άρση από το Σάββατο των μέτρων που είχαν ληφθεί σε εφαρμογή των προβλεπομένων στο Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζεται πως είναι αυτονόητο ότι εάν και όταν προκύψουν στο μέλλον παρόμοια κρούσματα, θα ληφθούν τα ίδια ακριβώς μέτρα που ελήφθησαν στη Χίο.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 15:37 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις στο Νέο Δελχί

Τα αίτια των εκρήξεων δεν έγιναν ακόμη γνωστά

Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν σε διαφορετικές περιοχές του Νέου Δελχί, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 νεκρούς, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τους 100.

Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε σε κεντρική αγορά κοντά στον κεντρικό σταθμό της ινδικής μητρόπολης .

Τα αίτια των εκρήξεων δεν έγιναν γνωστά, ενώ η αστυνομία εκφράζει υποψίες για βομβιστικές ενέργειες.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν η μεγάλη ινδουϊστική γιορτή Ντιβάλι και η εορτή των μουσουλμάνων Ιντ.

Τον Μάιο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 49 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε κινηματογράφο του Νέου Δελχί. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει οργάνωση φανατικών Σιχ.

Στη νότια Ινδία, επιβατικό τρένο εκτροχιάστηκε στο κρατίδιο Άντρα Πραντές και στη συνέχεια έπεσε σε νερά που είχαν πλημμυρίσει την περιοχή, λόγω των πυκνών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 16:15 (Ώρα Λονδίνου)

Μερική αναδίπλωση

Η Τεχεράνη υποδεικνύει ότι αυτό που δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος ήταν σύνθημα της ισλαμικής επανάστασης

Δήλωση της ιρανικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζει ότι η Τεχεράνη δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί κατά του Ισραήλ, παρά τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί διεθνώς από το σχόλιο του προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετχάντ, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σβηστεί από το χάρτη.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι το Ιράν δεν έχει την πρόθεση να επιτεθεί στο Ισραήλ, σέβεται τα Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ποτέ δεν χρησιμοποίησε ή απείλησε να χρησιμοποιήσει βία.

Την ίδια στιγμή πάντως, η Τεχεράνη απέρριψε ως απαράδεκτες τις επικρίσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα σχόλια του προέδρου Αχμαντινετζάντ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι ουδέποτε το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις απειλές των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν, ή τα «εγκλήματα», όπως αναφέρεται των ισραηλινών.

Το Ισραήλ επιδοκίμασε την καταδίκη των δηλώσεων Αχμαντινετζάντ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις συμβάλλουν στη δημιουργία αρνητικής διεθνώς εικόνας για το Ιράν, σε μία φάση μάλιστα όπου λόγω των πιέσεων που υφίσταται, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, χρειάζεται υποστήριξη.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 - 20:36 (Ώρα Λονδίνου)

Από «θεό» σε «θεό»

Ο Μαραντόνα συνδέθηκε φιλικά με τον Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Κούβα, για απεξάρτηση από την κοκαΐνη

Ήταν το όνειρό του να πάρει συνέντευξη από τον Φιντέλ Κάστρο, είχε πει ο ζωντανός θρύλος του Ντιέγκο Μαραντόνα.

«Για μένα είναι θεός», είπε ο «θεός» της μπάλας για τον κομμουνιστή ηγέτη της Κούβας, από τον οποίο πήρε συνέντευξη για την εκπομπή του «la Noche del Diez H νύχτα του νούμερου 10».

Ο αριθμός παραπέμπει φυσικά στο νούμερο της φανέλας που φορούσε όταν ήταν εν ενεργεία ο -κατά πολλούς- καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο οποίος φέρει τατουάζ με το πρόσωπο του ινδάλματός του.

Είπε ακόμη ότι θα τεθεί τον Νοέμβριο επικεφαλής αντιαμερικανικής πορείας, όταν θα επισκεφτεί το Μπουένος Άιρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην αμερικανική σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κουβανού ηγέτη. Ο Μαραντόνα αποκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο «δολοφόνο».

Ο Μαραντόνα συνδέθηκε φιλικά με τον Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Κούβα, για απεξάρτηση από την κοκαΐνη.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο ΟΗΕ επιθεωρεί το Γουαντάναμο

Αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλεί η κράτηση χωρίς δίκη, υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο Γουαντάναμο

Mετά από τρία χρόνια το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε δεκτό το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών και προκαλεί επιθεωρητές τους να επιθεωρήσουν το στρατόπεδο των κρατουμένων ως υπόπτων για τρομοκρατική δράση στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβας.

Τρεις επιθεωρητές θα έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και θα εξετάσουν Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, δε θα τους επιτραπεί όμως η επαφή με κρατούμενους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχη Μάρκ Μπαλεστέρος, υπεύθυνος για την επικοινωνία με τους περίπου 500 κρατούμενους είναι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Το Πεντάγωνο τόνισε ότι η πρόσκληση σημαίνει ότι δεν έχει κάτι να κρύψει και σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο «ανοιχτό» γίνεται, λαμβάνοντας υπ' όψη την ανάγκη να εγγυάται την ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ο ΟΗΕ είχε διατυπώσει για πρώτη φορά το αίτημα για επίσκεψη επιθεωρητών στη βάση στο Γκουαντάναμο, όταν άνοιξε το στρατόπεδο τον Ιανουάριο του 2002, λίγους μήνες μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτιμήσεις επί της επίσκεψης Ταλάτ

Σε μια πρώτη εκτίμηση για τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικώ, Κοντολίζα Ράις, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κύπρου Χρυσοστομίδη, ότι ο κ. Ταλάτ «πέτυχε στην ουσία τα αυτονόητα», δηλαδή την αναγνώριση ότι χρειάζεται οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι με τη θέση αυτή συμφωνεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά υπάρχουν διαφωνίες στους τρόπους παροχής της.

Είπε επίσης ότι ο κ. Ταλάτ επιδιώκει άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά για πολιτικούς.

«Αν υπάρχει η υπόσχεση για οικονομική ενίσχυση, χωρίς χρησιμοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων εκ μέρους των ΗΠΑ, δε φαίνεται ο κ. Ταλάτ να έχει επιτύχει οτιδήποτε πέραν των αυτονόητων», δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι είναι αφοσιωμένος σε λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνεί απολύτως και διατύπωσε επανειλημμένα την ετοιμότητά της για έναρξη διαλόγου, ο οποίος θα έχει προετοιμασθεί κατάλληλα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί αν επιδίωξη της Τουρκίας και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι η επαναφορά του σχεδίου Ανάν για επαναψήφιση ως έχει, ή με μικρές διακοσμητικές αλλαγές.

Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι η κ. Ράϊς συνάντησε τον κ. Ταλάτ ως αρχηγό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όμως πρόσθεσε πως ενέργειες αυτού του είδους ενισχύουν τις χωριστικές τάσεις στην Κύπρο, γιατί δίνουν την εντύπωση στον κ. Ταλάτ ότι μπορεί να αποκτήσει ξεχωριστή οντότητα με νομική έννοια, που είναι και η επιδίωξή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε και πάλι την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι ενισχύοντας την αλαζονεία του κ. Ταλάτ ενισχύουν και τις χωριστικές τάσεις στην Κύπρο.

Η συνάντηση του κ. Ταλάτ με την κ. Ράϊς, που κράτησε 20 λεπτά, αποτελεί το κύριο θέμα στις σημερινές τουρκοκυπριακές εφημερίδες, οι περισσότερες από τις οποίες στους τίτλους τους επισημαίνουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσφωνήθηκε ως «πρόεδρος».


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

«Κρίση στο Λευκό Οίκο» διαπιστώνει η Γκάρντιαν (The Guardian), καθώς ο στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, Λιούις Λίμπι «θα δικαστεί σχετικά με τη διαρροή του ονόματος μυστικής πράκτορος της CIA.

Ο «Σκούτερ» Λίμπι κατηγορείται για ψευδορκία και παρακώλυση δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την υπόθεση διαρροής του ονόματος της Βαλέρια Πλέιμ στον αμερικανικό Τύπο.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η πίεση εντείνεται για τον πρόεδρο Μπους, η κυβέρνηση του οποίου δέχθηκε χθες «ένα βαθύ πλήγμα».

Η Γκάρντιαν επισημαίνει ότι παρά την άμεση παραίτηση Λίμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει την εξέλιξη της υπόθεσης και όσον αφορά τον προσωπάρχη του κ. Μπους, Καρλ Ρόουβ, ο οποίος «προς το παρόν» έχει αποφύγει τις κατηγορίες, με την έρευνα όμως να συνεχίζεται.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Ντέιβιντ Γκέργκεν, πρώην συμβούλου των προέδρων Νίξον, Φορντ, Ρέιγκαν και Κλίντον, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι σημαντικές και με ευρύτερες διαστάσεις, καθώς «θα εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο διεπράχθησαν νομικά επιλήψιμες πράξεις ώστε να οδηγηθεί η χώρα στον πόλεμο».

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της η Γκάρντιαν γράφει ότι ο Λευκός Οίκος είναι «στριμωγμένος στα σχοινιά, με το μεγαλύτερο αγώνα να έπεται».

«Η δίκη του Λίμπι θα στρέψει το ενδιαφέρον στη δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ καταφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στη δεύτερη θητεία του προέδρου Μπους. Μπορεί να εξελιχθεί σε μια δίκη για την πολιτική στο Ιράκ», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στο δε κύριο άρθρο σημειώνεται ότι από την εποχή του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έχει να υπάρξει πρόεδρος με δύο θητείες η κυβέρνηση του οποίου να μην έχει εμπλακεί σε ποινικές έρευνες.

«Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που εξετάζει με το ίδιο θέμα.

Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο υπάρχουν οι φωτογραφίες των Λιούις Λίμπι, Καρλ Ρόουβ και Ντικ Τσένι, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στις έρευνες.

Σε παρόμοιο τόνο με την Γκάρντιαν, η Ιντιπέντεντ κάνει επίσης λόγο για «τεράστιο πλήγμα στην καρδιά της κυβέρνησης Μπους», επισημαίνοντας ότι οι κατξγορίες σε βάρος του Σκούτερ Λίμπι ήταν το αποκορύφωμα μιας ήδη τραυματικής εβδομάδας» για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε σχόλιό της η εφημερίδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής του συμβουλίου που ερευνά την υπόθεση Πλέιμ, Πάτρικ Φιτζέραλντ, δείχνει ότι μπορεί κάλλιστα να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης του Λευκού Οίκου, καθώς με μεθοδικότητα κατάφερε να κάνει αυτό που τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοκρατικοί αμελούσαν να κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο κύριο άρθρο η κριτική στρέφεται απευθείας στον πρόεδρο Μπους, ο οποίος, σύμφωνα με το συντάκτη, «πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας του».

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι Τάιμς (The Times) ο τίτλος των οποίων είναι: «Κατηγορίες ψευδορκίας ασκούν νέες πιέσεις στον Μπους».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου έχουν ήδη κυλήσει επικίνδυνα χαμηλά μετά το χειρισμό της κατάστασης που δημιουργήθηκε με το χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα.

Αρθρογράφος σχολιάζει ότι η σφαίρα που απέφυγε ο Καρλ Ρόουβ χτύπησε τελικά το Λευκό Οίκο, μέσω του Λιούς Λίμπι.

Ωστόσο, στο κύριο άρθρο σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Μπους περνά μεν δύσκολες στιγμές, αλλά δεν πρέπει κανείς να τον ξεγράψει.

«Θα ήταν λάθος, παρά τα πολλά σκάνδαλα, να θεωρηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους έχει απολέσει την αποτελεσματικότητά του. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ακόμα η πλειοψηφία στο Κογκρέσο και ο διορισμός του νέου προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποκαταστήσει τις γέφυρες με τη δεξιά. Η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Το μόνο που απομένει στον πρόεδρο Μπους είναι να ανακτήσει σύντομα το κύρος του», γράφουν οι Τάιμς.

Για κρίση στο Λευκό Οίκο κάνουν λόγο και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) και συγκεκριμένα «την πιο σημαντική κρίση που φτάνει στην καρδιά της κυβέρνησης Μπους».

Η εφημερίδα γράφει ότι οι υποψίες απόπειρας συγκάλυψης των ευθυνών ανωτέρων συμβούλων του λευκού Οίκου ρίχνει ένα σκοτεινό πέπλο πάνω από την ατζέντα του προέδρου Μπους.

Όπως σχολιάζεται, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι στην Ουάσινγκτον τα μεγάλα σκάνδαλα δεν προκύπτουν κατά την τέλεση του μεμπτού, αλλά λόγω των προσπαθειών συγκάλυψης, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «έκρηξης» στο Λευκό Οίκο.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς πάντως, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται σε «ντροπή» και «μεγάλη ζημιά», εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Μπους έχει χρόνο ώστε να «επιδιορθώσει» την προεδρία του.

Ενδο-Συντηρητικά

Με την κούρσα της διαδοχής στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος ασχολείται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Tepegraph).

Ο ένας εκ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ανακοίνωσε ότι προτεραιότητα μιας κυβέρνησης Τόριδων υπό τον ίδιο θα ήταν η αναστροφή της πολιτικής φορολόγησης των συνταξιοδοτικών εισφορών, την οποία ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση των εργατικών.

Παράλληλα η εφημερίδα φιλοξενεί δημοσκόπηση μεταξύ των οπαδών των Συντηρητικών σχετικά με το ποιος υποψήφιος πιστεύουν ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες να νικήσει στις επόμενες εκλογές τον αντίπαλο των Εργατικών.

Ο έτερος υποψήφιος, Ντέιβιντ Κάμερον, συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις (41%) με τον κ. Ντέιβις να ακολουθεί με ποσοστό μόλις 10% (το υπόλοιπο ποσοστό δεν επέλεξε μεταξύ των δύο).


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 07:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγμα για το Λευκό Οίκο στην υπόθεση Πλέιμ

Ο κ. Λίμπι είχε παραδεχτεί ότι συνάντησε την Τζούντιθ Μίλερ

Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του Λιούις Λίμπι, προσωπάρχη του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, στην υπόθεση της αποκάλυψης της πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ, ο σύζυγος της οποίας είχε ασκήσει κριτική στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ειδικό παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων με επικεφαλής τον Πάτρικ Φιτζέραλντ, απηύθυνε κατά του κ. Λίμπι πέντε κατηγορίες, μεταξύ άλλων για ψευδορκία, ψευδή κατάθεση στην ομοσπονδιακή αστυνομία και παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

Ο 55χρονος Λίμπι υπέβαλε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της δίωξης την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από το Λευκό Οίκο.

Ο ειδικός ανακριτής, Πάτρικ Φιτζτζέραλντ, ανέβαλε την απόφασή του για τον σύμβουλο του προέδρου Μπους, Κάρλ Ρόουβ, που φέρεται εμπλεκόμενος στην υπόθεση, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.

Με άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο σύζυγος της κ. Πλέιμ, διπλωμάτης, Τζόζεφ Ουίλσον, είχε κατηγορήσει το Λευκό Οίκο ότι χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο κ. Ουίλσον είχε αποσταλεί από τον Ντικ Τσένι ως ειδικός απεσταλμένος στη Νιγηρία, προκειμένου να τεκμηριώσει τις φήμες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήθελε να αγοράσει από την αφρικανική χώρα ουράνιο για να κατασκευάσει ατομικά όπλα.

Ο κ. Ουίλσον αποκαλύπτει τον Ιούλιο του 2003 ότι δε βρήκε τίποτε που να τεκμηριώνει τις φήμες και κάνει λόγο για κατασκευασμένες πληροφορίες.

Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύπτεται το αληθινό και το κωδικό όνομα της συζύγου του σε άρθρο περιοδικού, ο συντάκτης του οποίου επικαλείται πληροφορίες δύο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η αποκάλυψη του ονόματος πράκτορος της CIA στις ΗΠΑ είναι ποινικό αδίκημα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η δημοσιογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης, Τζούντιθ Μίλερ, η οποία παραδέχτηκε ενώπιον εξεταστικής επιτροπής ότι είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπους για την κ. Πλέιμ. Επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα μιας πηγής της έμεινε στη φυλακή επί 85 ημέρες. Ο Λίμπι παραδέχτηκε ότι είχε συναντηθεί με τη δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μπους έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο βαρύ, εάν ακολουθήσει η άσκηση δίωξης εναντίον του Κάρλ Ρόουβ.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

«Κρίση στο Λευκό Οίκο» διαπιστώνει η Γκάρντιαν (The Guardian), καθώς ο στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, Λιούις Λίμπι «θα δικαστεί σχετικά με τη διαρροή του ονόματος μυστικής πράκτορος της CIA.

Ο «Σκούτερ» Λίμπι κατηγορείται για ψευδορκία και παρακώλυση δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την υπόθεση διαρροής του ονόματος της Βαλέρια Πλέιμ στον αμερικανικό Τύπο.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η πίεση εντείνεται για τον πρόεδρο Μπους, η κυβέρνηση του οποίου δέχθηκε χθες «ένα βαθύ πλήγμα».

Η Γκάρντιαν επισημαίνει ότι παρά την άμεση παραίτηση Λίμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει την εξέλιξη της υπόθεσης και όσον αφορά τον προσωπάρχη του κ. Μπους, Καρλ Ρόουβ, ο οποίος «προς το παρόν» έχει αποφύγει τις κατηγορίες, με την έρευνα όμως να συνεχίζεται.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Ντέιβιντ Γκέργκεν, πρώην συμβούλου των προέδρων Νίξον, Φορντ, Ρέιγκαν και Κλίντον, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι σημαντικές και με ευρύτερες διαστάσεις, καθώς «θα εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο διεπράχθησαν νομικά επιλήψιμες πράξεις ώστε να οδηγηθεί η χώρα στον πόλεμο».

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της η Γκάρντιαν γράφει ότι ο Λευκός Οίκος είναι «στριμωγμένος στα σχοινιά, με το μεγαλύτερο αγώνα να έπεται».

«Η δίκη του Λίμπι θα στρέψει το ενδιαφέρον στη δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ καταφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στη δεύτερη θητεία του προέδρου Μπους. Μπορεί να εξελιχθεί σε μια δίκη για την πολιτική στο Ιράκ», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στο δε κύριο άρθρο σημειώνεται ότι από την εποχή του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έχει να υπάρξει πρόεδρος με δύο θητείες η κυβέρνηση του οποίου να μην έχει εμπλακεί σε ποινικές έρευνες.

«Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που εξετάζει με το ίδιο θέμα.

Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο υπάρχουν οι φωτογραφίες των Λιούις Λίμπι, Καρλ Ρόουβ και Ντικ Τσένι, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στις έρευνες.

Σε παρόμοιο τόνο με την Γκάρντιαν, η Ιντιπέντεντ κάνει επίσης λόγο για «τεράστιο πλήγμα στην καρδιά της κυβέρνησης Μπους», επισημαίνοντας ότι οι κατξγορίες σε βάρος του Σκούτερ Λίμπι ήταν το αποκορύφωμα μιας ήδη τραυματικής εβδομάδας» για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε σχόλιό της η εφημερίδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής του συμβουλίου που ερευνά την υπόθεση Πλέιμ, Πάτρικ Φιτζέραλντ, δείχνει ότι μπορεί κάλλιστα να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης του Λευκού Οίκου, καθώς με μεθοδικότητα κατάφερε να κάνει αυτό που τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοκρατικοί αμελούσαν να κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο κύριο άρθρο η κριτική στρέφεται απευθείας στον πρόεδρο Μπους, ο οποίος, σύμφωνα με το συντάκτη, «πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας του».

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι Τάιμς (The Times) ο τίτλος των οποίων είναι: «Κατηγορίες ψευδορκίας ασκούν νέες πιέσεις στον Μπους».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου έχουν ήδη κυλήσει επικίνδυνα χαμηλά μετά το χειρισμό της κατάστασης που δημιουργήθηκε με το χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα.

Αρθρογράφος σχολιάζει ότι η σφαίρα που απέφυγε ο Καρλ Ρόουβ χτύπησε τελικά το Λευκό Οίκο, μέσω του Λιούς Λίμπι.

Ωστόσο, στο κύριο άρθρο σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Μπους περνά μεν δύσκολες στιγμές, αλλά δεν πρέπει κανείς να τον ξεγράψει.

«Θα ήταν λάθος, παρά τα πολλά σκάνδαλα, να θεωρηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους έχει απολέσει την αποτελεσματικότητά του. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ακόμα η πλειοψηφία στο Κογκρέσο και ο διορισμός του νέου προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποκαταστήσει τις γέφυρες με τη δεξιά. Η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Το μόνο που απομένει στον πρόεδρο Μπους είναι να ανακτήσει σύντομα το κύρος του», γράφουν οι Τάιμς.

Για κρίση στο Λευκό Οίκο κάνουν λόγο και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) και συγκεκριμένα «την πιο σημαντική κρίση που φτάνει στην καρδιά της κυβέρνησης Μπους».

Η εφημερίδα γράφει ότι οι υποψίες απόπειρας συγκάλυψης των ευθυνών ανωτέρων συμβούλων του λευκού Οίκου ρίχνει ένα σκοτεινό πέπλο πάνω από την ατζέντα του προέδρου Μπους.

Όπως σχολιάζεται, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι στην Ουάσινγκτον τα μεγάλα σκάνδαλα δεν προκύπτουν κατά την τέλεση του μεμπτού, αλλά λόγω των προσπαθειών συγκάλυψης, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «έκρηξης» στο Λευκό Οίκο.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς πάντως, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται σε «ντροπή» και «μεγάλη ζημιά», εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Μπους έχει χρόνο ώστε να «επιδιορθώσει» την προεδρία του.


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 - 07:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινική δίωξη στην υπόθεση Πλέιμ

Ο κ. Λίμπι είχε παραδεχτεί ότι συνάντησε την Τζούντιθ Μίλερ

Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του Λιούις Λίμπι, που διατελούσε μέχρι σήμερα επικεφαλής του επιτελείου του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, σχετικά με την αποκάλυψη το Λευκό Οίκο του ονόματος πράκτορος της CIA.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του Λιούις Λίμπι, «δεξί χέρι» του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, στην υπόθεσης της αποκάλυψης του πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ, ο σύζυγος της οποίας είχε ασκήσει κριτική στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ειδικό σώμα απηύθυνε κατά του κ. Λίμπι πέντε κατηγορίες, μεταξύ άλλων για ψευδορκία, ψευδή κατάθεση στην ομοσπονδιακή αστυνομία, FBI, και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. Οι κατηγορίες μπορούν να επισύρουν ποινή φυλάκισης 30 χρόνων.

Ο 55χρονος Λίμπι υπέβαλε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της δίωξης την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον Λευκό Οίκο.

Ο ειδικός ανακριτής, Πάτρικ Φιτζτζέραλντ, ανέβαλε την απόφασή του για τον σύμβουλο του προέδρου Μπους, Κάρλ Ρόουβ, που φέρεται εμπλεκόμενος στην υπόθεση, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.

Με άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο σύζυγος της κ. Πλέιμ, διπλωμάτης, Τζόζεφ Ουίλσον, είχε κατηγορήσει το Λευκό Οίκο ότι χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο κ. Ουίλσον είχε αποσταλεί από τον Ντικ Τσένι ως ειδικός απεσταλμένος στη Νιγηρία, προκειμένου να τεκμηριώσει τις φήμες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήθελε να αγοράσει από την αφρικανική χώρα ουράνιο για να κατασκευάσει ατομικά όπλα. Ο κ. Ουίλσον αποκαλύπτει τον Ιούλιο του 2003 ότι δεν βρήκε τίποτε που να τεκμηριώνει τις φήμες και κάνει λόγο για κατασκευασμένες πληροφορίες.

Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύπτεται το αληθινό και το κωδικό όνομα της συζύγου του σε άρθρο περιοδικού, ο συντάκτης του οποίου επικαλείται πληροφορίες δύο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η αποκάλυψη του ονόματος πράκτορος της CIA στις ΗΠΑ είναι ποινικό αδίκημα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η δημοσιογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης, Τζούντιθ Μίλερ, η οποία παραδέχτηκε ενώπιον εξεταστικής επιτροπής ότι είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπους για την κ. Πλέιμ. Επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα μιας πηγής της έμεινε στη φυλακή επί 85 ημέρες. Ο Λίμπι παραδέχτηκε ότι είχε συναντηθεί με τη δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μπους έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο βαρύ, εάν ακολουθήσει η άσκηση δίωξης εναντίον του Κάρλ Ρόουβ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.