Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-31

  1. «Σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία»
  2. Αμετάβλητη η κορυφή
  3. Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  4. Πακέτα βοήθειας από το ΔΝΤ
  5. Ράμπο ετών 59
  6. Θύματα σε αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ
  7. Συντηρητικός ο εκλεκτός δικαστής
  8. Ομόφωνη προειδοποίηση προς τη Συρία
  9. Συνάντηση Καραμανλή - Κοστούνιτσα
  10. Φόρος τιμής στη Ρόζα Παρκς
  11. Ενόψει της συζήτησης στη βουλή
  12. Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες
  13. Με κυρώσεις απειλείται η Συρία
  14. Η Παναγία της Δρέσδης
  15. Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες
  16. Εβδομάδα δοκιμασιών για Μπλερ και Μπους

Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 03:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στην Τουρκία προθεσμία δύο ετών για να θέσει τέρμα στην πρακτική των βασανιστηρίων, να ενισχύσει την αρχή της ανεξιθρησκίας και να διασφαλίσει τον έλεγχο του στρατού από την πολιτική ηγεσία, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Απόδειξη των σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προβεί η Τουρκία προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ αποτελεί η λίστα με τα 150 αιτήματα της Επιτροπής, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στην Άγκυρα αυτό το μήνα.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν ζητά από την Τουρκία να επιδείξει «μηδενική ανοχή» στο θέμα των βασανιστηρίων, να καταργήσει όσα στρατιωτικά δικαστήρια δικάζουν πολίτες και να διασφαλίσει την ανεξάρτητη λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Ζητά, επίσης, από την Άγκυρα να θεσπίσει ειδική νομοθεσία η οποία θα προασπίζει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων και κοινοτήτων. Τέλος, καλεί την Τουρκία να κινηθεί «προς την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κύπρο».

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς λέει ότι έχει δει το προσχέδιο , στο οποίο αναφέρεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ αναμένεται να γίνουν πιο σκληρές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να περιοριστούν οι φόβοι των πολιτών της κοινότητας σχετικά με τη δυνατότητα της Τουρκίας να αποτελέσει μέλος της ΕΕ.

Αξιωματούχοι στην Άγκυρα λένε ότι γνωρίζουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν αλλά πιστεύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη για τόσο ριζικές αλλαγές.

Κλιματολογικές αλλαγές

Η Ιντιπέντεντ (Independent) στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας απ όλο τον κόσμο, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.

«Δέκα τρόποι για να σωθεί ο πλανήτης», είναι πηχυαίος τίτλος, καθώς κύριο θέμα της συνόδου είναι οι κλιματολογικές αλλαγές.

Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Βρετανία δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους που έθεσε για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα έχουν και πάλι αυξηθεί.

Ο κ. Μπλερ πρέπει να πάρει κάποια σκληρά μέτρα, λέει η Ιντιπέντεντ και προτείνει δέκα από αυτά.

Μπιν Λάντεν ή αλ Ζαρκάουι;

«Τι απέγινε ο Μπιν Λάντεν», διερωτάται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), η οποία μας υπενθυμίζει ότι το τελευταίο μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα προς το Δυτικό κόσμο, προβλήθηκε πριν από ακριβώς ένα χρόνο, λίγο πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «παράξενη» την εξαφάνισή του, προσθέτοντας ότι κατά κάποιους είναι ήδη νεκρός, ενώ για κάποιους άλλους απλά κρύβεται επειδή φοβάται για τη ζωή του.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν είναι πια το πρόσωπο του «ιερού πολέμου» εναντίον της Δύσης, λέει το άρθρο.

«Ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ο Ιορδανός που ευθύνεται για κάποια από τα πλέον αιματηρά εγκλήματα στο Ιράκ, είναι ο νέος ήρωας στις ισλαμικές ιστοσελίδες ακραίων οργανώσεων», σχολιάζει η Τέλεγκραφ.

«Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης πιστεύουν ότι εκείνος διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις της οργάνωσης και πραγματοποιεί τις στρατολογήσεις για τη τζιχάντ εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Φοβούνται, μάλιστα, ότι ήδη σχεδιάζει να επεκτείνει τις παραστρατιωτικές επιχειρήσεις του στον Αραβικό κόσμο και στην Ευρώπη».

Άλλα θέματα

Οργισμένοι συγγενείς των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, απειλούν να μποϊκοτάρουν την τελετή που πραγματοποιείται σήμερα στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Οι οικογένειες είναι απογοητευμένες από την αντιμετώπιση της κυβέρνησης του κ. Μπλερ και διαμαρτύρονται για τις αποζημιώσεις που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί.

Όλες οι βρετανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για πολιτική απομόνωση του Ντέιβιντ Μπλάνκετ αφού κατηγορείται και για νέο σκάνδαλο το οποίο μπορεί να έχει κόστος στην πολιτική του καριέρα. O κ. Μπλάνκετ αγόρασε μετοχές και έγινε μέλος του Δ.Σ. μιας εταιρείας γενετικής, λίγες ημέρες πριν το διορισμό του στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Τάιμς (Times), η οποία κάνει λόγο για μοιραίο λάθος του στελέχους των Εργατικών.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 22:06 (Ώρα Λονδίνου)

Αμετάβλητη η κορυφή

Με ηγέτη και πάλι τον Λυμπερόπουλο η ΑΕκ επιβλήθηκε του Πανιωνίου

Την τρίτη συνεχή νίκη της σημείωσε η ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη με ηγέτη για ακόμα μία φορά το φορμαρισμένο Νίκο Λυμπερόπουλο και άξιους συμπαραστάτες κυρίως τους Γεωργέα και Σοάρες, δύο παίκτες που έχουν επίσης περάσει από την Καλαμάτα.

Ο Πανιώνιος γνώρισε την πρώτη του ήττα με το Γιόζεφ Μπουμπένκο στον πάγκο μένοντας πολύ κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού.

Το σκορ για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος άνοιξε ο Μεσσήνιος φορ στο 9ο μόλις λεπτό της αναμέτρησης μετά από προσπάθεια των Λάκη και Ίβιτς.

Η πίεση του Πανιωνίου στη συνέχεια του ματς δεν ανησύχησε την άμυνα των κιτρινόμαυρων, καθώς ο Σορεντίνο χρειάστηκε ουσιαστικά να επέμβει μόνο μία φορά σε προσπάθεια του Όραβεκ.

Η ΑΕΚ διπλασίασε τα τέρματά της στο 84 με τον Σοάρες, στο παρθενικό του γκολ για τη φετινή περίοδο.

Το Σάββατο ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με 2-1 μέσα στην καλαμαριά τον Απόλλωνα, ο Παναθηναϊκό επιβλήθηκε με 1-0 του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Κυριακής, ενώ η Ξάνθη παρέμεινε στη θέση του οδηγού νικώντας με 1-0 τη Λάρισα.

Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις της 8ης αγωνιστικής: Καλλιθέα Ακράτητος 2-0, Ιωνικός ΟΦΗ 1-1, Ηρακλής Λεβαδειακός 2-0 και Ατρόμητος Αιγάλεω 0-0.

Η βαθμολογία:

1.Skoda Ξάνθη 19

2.Ολυμπιακός 18

3.ΑΕΚ 17

4.Παναθηναϊκός 14

5.ΠΑΟΚ 12

6.Ατρόμητος 12

7.Αιγάλεω 11

8.Ηρακλής 10

9.ΟΦΗ 9

10.Λάρισα 9

11.Λεβαδειακός 9

12.Ιωνικός 8

13.Πανιώνιος 8

14.Καλαμαριά 8

15.Ακράτητος 5

16.Καλλιθέα 4


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 17:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στη περιοχή Καμπίλα , στα σύνορα Ιράκ-Συρίας

Περίπου 20 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο στην πόλη Βασόρα στο νότιο Ιράκ το βράδυ της Δευτέρας.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε περιοχή με πολλά καταστήματα και εστιατόρια, στην εμπορική καρδιά της Βασόρας.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται έξι αστυνομικοί και δώδεκα πολίτες, ενώ περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση είχε ως στόχο αστυνομικά οχήματα, δύο εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Λίγο αργότερα νέα έκρηξη σημειώθηκε κοντά στη βάση των Βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα. Η έκρηξη αποδίδεται σε επίθεση με εκτοξευόμενη χειροβομβίδα.

Υπόλοιπες επιθέσεις

Νωρίτερα, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ είχαν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, στόχος των αεροπορικών επιθέσεων ήταν ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Συγκεκριμένα οι επιθέσεις έλαβαν χώρα κοντά στη περιοχή Καμπίλα, στα σύνορα Ιράκ-Συρίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι επρόκειτο για επιθέσεις υψηλής ακριβείας, σχεδιασμένες έτσι ώστε να αποφευχθούν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

Ωστόσο, γιατροί σε νοσοκομείο της περιοχής αναφέρουν ότι τα θύματα ξεπερνούν τα 30, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με γιατρό της περιοχής, τα πτώματα ανασύρονταν από τα ερείπια για πολλές ώρες.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις στο δυτικό Ιράκ στοχεύουν να εμποδίσουν τις κύριες διόδους προμήθειας των ανταρτών. Εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής όμως επιμένουν ότι στο συγκεκριμένο μέρος δεν υπάρχουν αντάρτες.

Άλλα βίαια επεισόδια στο Ιράκ τη Δευτέρα σημειώθηκαν στη Βαγδάτη όπου αμερικανικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε κύριο συγκοινωνιακό κόμβο κοντά στο υπουργείο πετρελαίου με ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, σε άλλες αιματηρές επιθέσεις δύο ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εφτά τραυματίστηκαν.

Σε δυο βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη έχασαν τη ζωή τους έξι Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού στρατού, οι συνολικές απώλειες στο Ιράκ ανέρχονται μέχρι στιγμής στις 2.000 στρατιώτες .


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 20:16 (Ώρα Λονδίνου)

Πακέτα βοήθειας από το ΔΝΤ

Ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ροδρίγκο Ράτο

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου που έχουν επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και άλλες εξωτερικές οικονομικές πιέσεις είναι πιθανό να δεχθούν μεγαλύτερη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από το ίδιο το ΔΝΤ μετά από εκτενή αναθεώρηση της υποστήριξης που προσφέρει σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ έχει ήδη επιτευχθεί κατ αρχήν συμφωνία.

Ωστόσο, οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι τα όποια νέα πακέτα χρηματοδότησης των φτωχότερων κρατών οφείλουν να μη συνοδεύονται από όρους.

Μία από τις οργανώσεις αυτές μάλιστα εξέφρασε σκεπτικισμό, αναφέροντας ότι η πρωτοβουλία του ΔΝΤ μπορεί να είναι μια συγκεκαλυμμένη απόπειρα για το άνοιγμα των αγορών του αναπτυσσόμενου κόσμου χωρίς να έχουν προηγουμένως εκτιμηθεί οι μακροπρόθεσμες ανάγκες και οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες αυτές.

Το πακέτο προβλέπει βασικά ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια για τις χώρες με οικονομικό πρόβλημα.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 19:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ράμπο ετών 59

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε επιστρέφει ως Ράμπο σε ηλικία 59 ετών

Το βετεράνο ήρωα του Βιετνάμ, Τζον Ράμπο, θα ενσαρκώσει για τέταρτη φορά στην καριέρα του ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος έχει πλέον κλείσει τα 59.

Ο Μπεν Νεντίβι, συμπαραγωγός της εταιρείας Μιλένιουμ Φιλμς, ανακοίνωσε ότι ο νέος Ράμπο θα επιχειρήσει να επανακτήσει το δυναμισμό της πρώτης ταινίας «Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα», η οποία έφερε στην κινηματογραφική ιστορία τον Αμερικανό ήρωα του Σταλόνε πριν από 23 χρόνια.

Η παραγωγή του Ράμπο 4 αναμένεται να κοστίσει περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν μόλις ο Σταλόνε ολοκληρώσει την έκτη κατά σειρά συνέχεια της ταινίας με τον έτερο κινηματογραφικό ήρωα που τον έκανε διάσημο, τον Ρόκι.

Ο 59χρονος ηθοποιός μάλιστα είναι εκτός από πρωταγωνιστής σεναριογράφος και σκηνοθέτης του Ρόκι 6.

Οι τρεις πρώτες ταινίες με ήρωα τον Τζον Ράμπο απέφεραν συνολικά κέρδη της τάξεως των 510 εκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως.

Το σενάριο της τέταρτης ταινίας δεν έχει ακόμα γραφεί, η ιστορία όμως θα κτιστεί γύρω από την απαγωγή ενός κοριτσιού, η οποία θα οδηγήσει στην επαναδραστηριοποίηση του βετεράνου του Βιετνάμ.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 17:27 (Ώρα Λονδίνου)

Θύματα σε αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στη περιοχή Καμπίλα , στα σύνορα Ιράκ-Συρίας

Aεροπορικές επιθέσεις πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, στόχος των αεροπορικών επιθέσεων ήταν ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Συγκεκριμένα οι επιθέσεις έλαβαν χώρα κοντά στη περιοχή Καμπίλα, στα σύνορα Ιράκ-Συρίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι επρόκειτο για επιθέσεις υψηλής ακριβείας, σχεδιασμένες έτσι ώστε να αποφευχθούν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

Ωστόσο, γιατροί σε νοσοκομείο της περιοχής αναφέρουν ότι τα θύματα ξεπερνούν τα 30, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με γιατρό της περιοχής, τα πτώματα ανασύρονταν από τα ερείπια για πολλές ώρες.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις στο δυτικό Ιράκ στοχεύουν να εμποδίσουν τις κύριες διόδους προμήθειας των ανταρτών. Εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής όμως επιμένουν ότι στο συγκεκριμένο μέρος δεν υπάρχουν αντάρτες.

Άλλα βίαια επεισόδια στο Ιράκ τη Δευτέρα σημειώθηκαν στη Βαγδάτη όπου αμερικανικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε κύριο συγκοινωνιακό κόμβο κοντά στο υπουργείο πετρελαίου με ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, σε άλλες αιματηρές επιθέσεις δύο ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εφτά τραυματίστηκαν.

Σε δυο βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη έχασαν τη ζωή τους έξι Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού στρατού, οι συνολικές απώλειες στο Ιράκ ανέρχονται μέχρι στιγμής στις 2.000 στρατιώτες .


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 15:56 (Ώρα Λονδίνου)

Συντηρητικός ο εκλεκτός δικαστής

Ο πρόεδρος Μπους συγχαίρει το δικαστή Σάμιουελ Αλίτο

Στο συντηρητικό δικαστή, Σάμιουελ Αλίτο, έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου νέου προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ο πρόεδρος της χώρας, Τζορτζ Μπους.

Ο δικαστής Αλίτο είναι η δεύτερη επιλογή του Αμερικανού προέδρου, καθώς πριν από τέσσερις ημέρες η αρχική επιλογή του κ. Μπους, η προσωπική του φίλη Χάριετ Μάιερς απέσυρε την υποψηφιότητά της.

Δικαιολογώντας την επιλογή του ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τον Σάμιουελ Αλίτο ως έναν από τους πιο επιτυχημένους δικαστές στις ΗΠΑ, με βαθιά προσήλωση στη δικαιοσύνη και με αναγνώριση του έργου του από όλες τις πλευρές του αμερικανικού πολιτικού φάσματος.

Ο δικαστής Αλίτο είναι ρωμαιοκαθολικός και έχει στο παρελθόν ταχθεί υπέρ των περιορισμών στο θέμα των αμβλώσεων.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι η ανακοίνωση της συγκεκριμένης υποψηφιότητα θα ικανοποιήσει τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που είχαν επικρίνει την αρχική επιλογή Μάιερς.

Τα στελέχη αυτά κατηγορούσαν τη δικαστή Μάιερς για έλλειψη προσόντων και ανεπάρκεια όσον αφορά τις επιθυμητές για αυτούς συντηρητικές αντιλήψεις.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για την επιλογή Αλίτο, λόγω των συντηρητικών απόψεών του σε πολλά θέματα, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να κάνουν λόγο για επικείμενη «μάχη» κατά τη διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητας.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ομόφωνη προειδοποίηση προς τη Συρία

Για να εγκριθεί το ψήφισμα θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ τα εννέα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να μην ασκηθεί βέτο

Υιοθετήθηκε και από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία, με το οποίο η Δαμασκός καλείται να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ στις έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του πρών πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι.

Η έκθεση της επιτροπής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, επιρρίπτει ευθύνες στη Συρία για τη δολοφονία του Χαρίρι.

Οι τρεις χώρες υποχρεώθηκαν να αποσύρουν την παράγραφο που αναφερόταν σε απειλές επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση μη συνεργασίας της Δαμασκού.

Η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι χώρες που εναντιώθηκαν στο αρχικό σχέδιο, θέλοντας να απαλειφθεί η αναφορά στις κυρώσεις, όπως και έγινε.

Το σχέδιο ψηφίσματος που υιοθετήθηκε προβλέπει απαγόρευση μετακίνησης και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων υπόπτων για εμπλοκή στη δολοφονία Χαρίρι.

Προβλέπει επίσης την υποχρέωση της Συρίας να θέσει υπό κράτηση αυτούς που κατονομάζονται στην έκθεση και να επιτρέψει την εξέταση υπόπτων και μαρτύρων εκτός Συρίας.

Η κυβέρνηση της Συρίας άσκησε κριτική στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο» και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής έρευνας για τη δολοφονία Χαρίρι.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Καραμανλή - Κοστούνιτσα

Η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των κριτηρίων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπερίου, είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

Με τον πρωθυπουργό της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, συναντήθηκε στο μέγαρο μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής, η θέση της Ελλάδας για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου είναι ξεκάθαρη:

«Η λύση που θα δοθεί πρέπει να προέλθει από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να μην είναι προϊόν επιβολής"», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδίως η απόφαση 1244. Η λύση θα πρέπει να είναι επίσης συμβατή με τις αξίες της ΕΕ και να συνεκτιμά τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Σερβίας, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Εξάλλου, είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των κριτηρίων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπερίου, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα της περιοχής, όπως επίσης ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι βρήκε μεγάλη κατανόηση στις θέσεις του από την ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι η επίλυση του θέματος θα πρέπει να εδράζεται στην εφαρμογή και το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των Σέρβων,των Αλβανών και των άλλων μειονοτικών πληθυσμών, καθώς και στο σεβασμό που αφορά στην κυριαρχία της περιοχής.

Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμη και η συμφωνία του Ντέιτον, για να βρεθεί λύση.

Ο κ. Κοστούνιτσα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 12:58 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρος τιμής στη Ρόζα Παρκς

Σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων ήταν η Ρόζα Παρκς

Χιλιάδες Αμερικανοί απέτισαν φόρο τιμής στη Ρόζα Παρκς, σύμβολο των ατομικών ελευθεριών, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα.

Η σορός της εκτέθηκε σε προσκύνημα στο Καπιτώλιο, ενώ στα κυβερνητικά κτίρια οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι στο Καπιτώλιο έχουν εκτεθεί από το 1852 μόνον 30 σοροί και ποτέ μέχρι τώρα η σορός γυναίκας.

Η άρνηση της Παρκς το 1955 να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό, έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει μποϊκοτάζ των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους μαύρους σε ολόκληρη την Αλαμπάμα.

Το μποϊκοτάζ, που οργάνωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κιγκ, κατέληξε στο κίνημα των μαύρων για ισότητα και ατομικές ελευθερίες. Με την Πράξη Δικαιωμάτων του Πολίτη το 1964 καταργήθηκαν οι διακρίσεις.

Σε ειδική τελετή στην Αλαμπάμα, η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είπε μεταξύ άλλων ότι αν δεν υπήρχε η Ρόζα Παρκς, η ίδια δεν θα μπορούσε να είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ενόψει της συζήτησης στη βουλή

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η γαλοπούλα αποκατέστησε την τιμή της. "Ανάσα" για τους Έλληνες πτηνοτρόφους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αντιδράστε αμέσως, κύριε πρωθυπουργέ. Το ζητούν οι βουλευτές, το απαιτούν οι ψηφοφόροι...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χάνεται η γλώσσα μας. Μόνο στην "Α": Έρευνα - σοκ του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί και πάλι οι "αθώοι" της κόκας. Δικάζονται από την αρχή, όσοι είχαν κατηγορηθεί για εμπορία και εξασφάλισαν αθωωτικές αποφάσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρίχνει το γάντι ο Καραμανλής. Από τη Βουλή ξεκινά η αντεπίθεση της κυβέρνησης.

ΕΘΝΟΣ: Κομφούζιο στην κυβέρνηση. Έκπληκτοι οι βουλευτές με τη μακαριότητα του πρωθυπουργού.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πολλές σκέψεις και συσκέψεις κάνει και θα κάνει ο Πρωθυπουργός ώστε να βρει τον τρόπο για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και ...Το Μαξίμου αναζητά το μάξιμουμ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανατροπές στην Οικονομία. Για να μην πληρώσουν "το μάρμαρο" μισθωτοί- συνταξιούχοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διόδια στην Αθήνα με ξυστό κουπόνι. Τρεις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα παλιόπαιδα τ΄ατίθασα. Παιδική χαρά η ΝΔ και ο Καραμανλής παρακολουθεί αμήχανος.

ΕΣΤΙΑ: Αδιαφορία για το μέλλον. Η Ελλάς δεν προσαρμόζεται στην παγκοσμιοποίηση.

ESPRESSO: Το νέο "παλάτι" της Ρούλας. Η εντυπωσιακή βίλα που χτίζει στη Νέα Κηφισιά.

ΤΑ ΝΕΑ: Είπα - ξείπα για τους φόρους ακινήτων. Η σύγχυση έφερε χάος στις Πολεοδομίες.

TRAFFIC NEWS: Πώς ψάρευε ο δικαστής τις "ψηλές" για όργια. Η μεζούρα, τα κότερα, η Ρωσίδα Ξένια και η καθηγήτρια των αγγλικών.

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 60.000 σε ΔΕΚΟ-οργανισμούς. Τα νέα κριτήρια που θα ισχύσουν από το 2006.

City Press: Ολική επαναφορά του Μακεδονικού.

Μetro: Ξέσπασμα Βαρθολομαίου. Μήνυμα του Πατριάρχη για τις προκλήσεις των "Γκρίζων Λύκων".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έγκλημα χωρίς τιμωρία. Άλλοι έξι νεκροί στο δρόμο - καρμανιόλα Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σύγκρουση για Τουρκία και Σκόπια. Σήμερα στη Βουλή: Συζήτηση για τα εθνικά θέματα.

Κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "ηχηρό μήνυμα προς όσους καλλιεργούν κλίμα έρπουσας σκανδαλολογίας, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της κυβέρνησης, πρόκειται να απευθύνει ο πρωθυπουργός το βράδυ από το βήμα της Βουλής. Η κυβέρνηση στοχεύει, εξάλλου, να "αντεπιτεθεί" με ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αλλάζουν την πολιτική ατζέντα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "πολλές σκέψεις και συσκέψεις κάνει ο Πρωθυπουργός αναζητώντας τον τρόπο και οπωσδήποτε τον καλύτερο για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Οι έμπιστοί του, του εισηγούνται ανασχηματισμό αλλά τον απορρίπτει".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "το ακατανίκητο "Σύστημα ΠΑΣΟΚ" με τη δύναμη των "βαρόνων" της Διαπλοκής και το μονοπώλιο των ΜΜΕ δίνουν την εικόνα πολιτικής... κόλασης και πρωτοφανούς... διαφθοράς σήμερα! Το τραγικό όμως δεν είναι αυτό. Είναι η έλλειψη αντίδρασης της κυβέρνησης, που ως μη όφειλε ήλθε σε θέση απολογίας, ενώ είχε όλα τα εχέγγυα και όλα τα αδιάσειστα επιχειρήματα να βάλει στη θέση τους τούς θρασύτατους απατεώνες. Και της πολιτικής και των ΜΜΕ".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "την αδυναμία του πρωθυπουργού να ελέγξει την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική του ομάδα επιβεβαιώνουν οι συγκρούσεις υπουργών για σημαντικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, όπως είναι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, καθώς και η άσκηση έντονης κριτικής και οι διαφοροποιήσεις από κυβερνητικές επιλογές βουλευτών που ανήκουν στον "καραμανλικό πυρήνα".

Η Espresso γράφει ότι "έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στο Μαξίμου για τους βουλευτές Νίκο Γεωργιάδη και Νίκο Νικολόπουλο οι οποίοι με δηλώσεις τους προκάλεσαν νέα προβλήματα στην κυβέρνηση και παράλληλα συντήρησαν το κλίμα εσωστρέφειας που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό του κόμματος, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Π. Μαντούβαλου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "η γνωστή κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου "Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα" παίζεται τις τελευταίες μέρες, καθώς Μαξίμου και Ρηγίλλης προσπαθούν να ελέγξουν τις ποικίλες δραστηριότητες ορισμένων βουλευτών. Ο τρόπος αντιμετώπισης επιλεκτικός. Έτσι, στη μία περίπτωση (Νικολόπουλος) κυβέρνηση και κόμμα κάνουν ότι δεν άκουσαν το περί "συνδρόμου της γαϊδουριάς" που εκστόμισε, ενώ στην άλλη (Γεωργιάδης) εκτοξεύουν απειλές τιμωρίας του. Πυκνώνουν οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό, για πρωτοβουλίες και ανασχηματισμό".

Επανεξέταση υποθέσεων για ναρκωτικά

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "στο σκαμνί θα καθίσουν οι αθώοι της κόκας. Πρόκειται για δεκάδες περιπτώσεις που αφορούν αθωωτικές αποφάσεις κατηγορουμένων για εμπορία ναρκωτικών, οι οποίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη θα επανεξεταστούν για να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με ενδεχόμενες συναλλαγές του παραδικαστικού κυκλώματος. Για τους ίδιους λόγους θεωρείται βέβαιο σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κορυφαία πηγή του χώρου της Δικαιοσύνης το άνοιγμα ορισμένων υποθέσεων που αφορούν επώνυμους πρεζέμπορους, οι οποίες άγνωστο για ποιο λόγο δεν έφτασαν ποτέ στο ακροατήριο. Η επανάληψη της δίκης των Γ. Παναγόπουλου και Γ. Παραλή που είχαν απαλλαγεί ομόφωνα από την Δικαιοσύνη για το αδίκημα της διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών είναι μόνο η αρχή".

Στεγαστικά δάνεια

Η Traffic News επισημαίνει ότι "τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία εσόδων από τα στεγαστικά δάνεια κρούουν πλέον οι τραπεζίτες, οι οποίοι ανησυχούν μήπως επαναληφθεί το φαινόμενο της Ισπανίας. Στην Ισπανία οι τράπεζες λόγω του σκληρού ανταγωνισμού υποχρεώθηκαν να μειώσουν τα spread στα στεγαστικά δάνεια και τότε παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση των εσόδων".

Ελλάδα - Παγκοσμιοποίηση

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "οι περισσότερες χώρες καταβάλλουν προσπάθεια να προσαρμοσθούν στην παγκοσμιοποίηση και να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Στην Ελλάδα όχι μόνον δεν καταβάλλεται τέτοια προσπάθεια, αλλά ούτε καν υπάρχει επίγνωσις ότι χάνουμε συνεχώς έδαφος σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου".

ΔΕΚΟ

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "εξήντα χιλιάδες προσλήψεις σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ΔΕΚΟ και σε κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες και οργανισμούς πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του 2006. Η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, η υπαγωγή τους στο κύριο ταμείο ασφάλισης του ΙΚΑ, η υποχρεωτική και χωρίς κινητροδότηση έξοδος του προσωπικού που συμπληρώνει το συντάξιμο χρόνο ή το όριο ηλικίας εντάσσονται ως νέες ρυθμίσεις σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που πρόκειται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε απόλυτο "άρχοντα" της οικονομίας μετατρέπεται ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναλαμβάνοντας υπό τον έλεγχό του τις ΔΕΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, επειδή ο κ. Αλογοσκούφης έχει πάρει προσωπικά πάνω του το θέμα μείωσης του ελλείμματος στο 2,6% το ερχόμενο έτος, αλλά και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλάζει το καθεστώς των προσλήψεων στις δημόσιες επιχειρήσεις και ειδικά στις προβληματικές, ώστε να μην αποτελούν την "Πύλη" εξυπηρέτησης των "ημετέρων" της κάθε κυβέρνησης, περικόπτοντας τη σπατάλη που συντελείται κάθε χρόνο αποζυμώντας σημαντικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό κάθε έτους".

Ελληνική γλώσσα

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "φλύαροι αποδεικνύονται οι Έλληνες, όμως μιλούν ελληνικά...αμφιβόλου ποιότητας. Η αργκό έχει γίνει... καθομιλουμένη γλώσσα, καθώς οι Έλληνες πλέον...κουφαίνονται αντί να εκπλήσσονται, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα χρησιμοποιούν ξενόφερτες λέξεις. Πρόκειται για τα συμπεράσματα- σοκ πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας με την υποστήριξη της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς. Οι Έλληνες "χτυπούν" οκτάωρο στην πολυλογία, καθώς το 44,6% μιλάει περισσότερο από οκτώ ώρες την ημέρα".

Αθήνα - Διόδια

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "εντός του 2006 σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών να εφαρμόσει σύστημα αστικών διοδίων στην Αθήνα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η τιμολόγηση χρήσης των βασικών οδικών αξόνων του κέντρου της Αθήνας για τα ΙΧ αυτοκίνητα να γίνεται με "ξυστό κουπόνι" μιας χρήσης κόστους 5 ευρώ. Τα αστικά διόδια θα ισχύσουν μόνο τις καθημερινές ημέρες από τις 6 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι".

Σκόπια

H CITY PRESS αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής κινδυνεύει να ακολουθήσει την πορεία του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η κυβερνητική παράταξη βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την εκλογική και κοινωνική της βάση".

Ιός γρίπης των πτηνών

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "καθαρή" από τον ιό των πτηνών είναι πλέον και τυπικά με τη ...βούλα των αρμόδιων κοινοτικών ελεγκτικών μηχανισμών η χώρα μας. Έτσι σήμανε τέλος στο συναγερμό αίροντας τα μέτρα πουείχαν ληφθεί για ύποπτο κρούσμα παραμένουν ωστόσο τα προληπτικά μέτρα που έχουν αναληφθεί από το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία και με το υπουργείο Υγείας για την αποφυγή κατά το δυνατόν της μεταφοράς του ιού από άλλη χώρα στην Ελλάδα".

Βαρθολομαίος

H METRO τονίζει ότι "ξέσπασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την ακραία τουρκική, εθνικιστική επίθεση κατά του θώκου της Ορθοδοξίας και του ιδίου , στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης, πέραν της εθνικιστικής, έδωσε και πολιτική διάσταση στην επίθεση των "Γκρίζων Λύκων" στο Πατριαρχείο, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η κίνηση αυτή υπονομεύει τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης για ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

Ακίνητα

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης έχει φέρει τους φορολογουμένους η κυβέρνηση με τη διγλωσσία της αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων. Δύο μήνες πριν εκπνεύσει το 2005 και οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από γρίφους σχετικά με τις αλλαγές που θα ισχύσουν στη φορολογία των ακινήτων τους οποίους προκαλεί η πολιτική είπα - ξείπα του υπουργείου Οικονομικών".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

Η κυβέρνηση καλεί τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί το υπουργικό συμβούλιο της Ινδίας, ενώ η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, των πολύνεκρων επιθέσεων του Σαββάτου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι αρχές διαθέτουν πληροφορίες για τους δράστες, είναι όμως νωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, όπως είπε.

Aνταποκριτές μεταδίδουν ότι η πόλη προσπαθεί να «σταθεί στα πόδια της», συνεχίζοντας τις προετοιμασίες για τη γιορτή Ντιβάλι των ινδουϊστών και Έιντ των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ερευνούνται πολλές συνδιαλέξεις κινητών τηλεφώνων, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Ένοπλοι αστυνομικοί περιφρουρούν κυβερνητικά κτήρια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για αποδεικτικά στοιχεία στους χώρους των τριών ταυτόχρονων επιθέσεων.

Οι αρχές στο Νέο Δελχί ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους μετά τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο και που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 60 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό 210.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Δελχί, Σέιλα Ντιξίτ, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Ευθύνη των επιθέσεων

Μια άγνωστη μέχρι τώρα ισλαμική οργάνωση - η «Ινκιλάμπι» ή «Επαναστατική Οργάνωση - ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων αλλά ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του ισχυρισμού αυτού.

Η ινδική κυβέρνηση λέει ότι οι επιθέσεις ήταν έργο τρομοκρατών χωρίς όμως να κατονομάζει κάποια συγκεκριμένη οργάνωση.

Ινδοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να είναι έργο της οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τόιμπα, μια ακραία μουσουλμανική οργάνωση που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κασμίρ.

Ανώτατο στέλεχος της ινδικής αστυνομίας, ο Καρνάιλ Σινγκ, είπε ότι η οργάνωση «Ινκιλάμπι» δημιουργήθηκε το 1996.

«Μέχρι στιγμής η οργάνωση αυτή δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα αλλά έχει διασυνδέσεις με την "Λασκάρ-ι-Τόιμπα», δήλωσε ο κ. Σινγκ.

Διεθνής καταδίκη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα καταδίκασαν τις επιθέσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι οι επιθέσεις «μας υπενθυμίζουν ότι η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα».

Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, είπε ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να εργασθεί με το Νέο Δελχί με την διεθνή κοινότητα για ένα ασφαλέστερο κόσμο.

Το Πακιστάν χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εγκληματικές πράξεις βαρβαρότητας».


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Με κυρώσεις απειλείται η Συρία

Για να εγκριθεί το ψήφισμα θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ τα εννέα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να μην ασκηθεί βέτο

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συζητείται το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, που αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης προς τη Συρία, προκειμένου να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας, στη διαλεύκανση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι.

Η έκθεση της επιτροπής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, επιρρίπτει ευθύνες στη Συρία για τη δολοφονία του Χαρίρι.

Αμερικανοί διπλωμάτες εκφράζουν αισιοδοξία ότι το ψήφισμα θα περάσει, παρότι έχουν εκφραστεί διαφωνίας από διάφορα μέλη του Συμβουλίου. Η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να κάνουν αποχή από την ψηφοφορία.

Για να εγκριθεί το ψήφισμα θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ τα εννέα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να μην ασκηθεί βέτο.

Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει απαγόρευση μετακίνησης και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, υπόπτων για εμπλοκή στη δολοφονία Χαρίρι. Προβλέπει επίσης την υποχρέωση της Συρίας να θέσει υπό κράτηση αυτούς που κατονομάζονται στην έκθεση και αν επιτρέψει την εξέταση υπόπτων και μαρτύρων εκτός Συρίας.

Απειλεί τέλος τη Δαμασκό με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, εάν δεν συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για τη διαλεύκανση της δολοφονίας.

Η κυβέρνηση της Συρίας άσκησε κριτική στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο» και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής έρευνας για τη δολοφονία Χαρίρι.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 07:51 (Ώρα Λονδίνου)

Η Παναγία της Δρέσδης

Οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στην ανοικοδόμηση της Παναγίας της Δρέσδης εξήντα χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εφημερίδα Ντι Βέλτ (Die Welt) λέει ότι πρόκειται για ένα σύμβολο γερμανικής αυτοκάθαρσης.

Επισημαίνει ότι το εγχείρημα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το «ακλόνητο κοινωνικό αίσθημα» των κατοίκων της Δρέσδης και την υποστήριξη της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) σημειώνει ότι η Παναγία της Δρέσδης δεν αποτελεί μόνο ένα επιτυχημένο παράδειγμα ανοικοδόμησης αλλά και μια έκφραση ιστορικής ευθύνης.

Η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) τονίζει ότι η «τεράστια» εθνική ανταπόκριση στην προσπάθεια ανοικοδόμησης αυτού του έργου τέχνης δείχνει την ανάγκη που έχει ο λαός της Γερμανίας για ιστορίες με αίσιο τέλος.

Οι επιθέσεις στο Δελχί

Στη Γερμανία, η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) εκθειάζει την Ινδία και το Πακιστάν για την αντίδρασή τους στις βομβιστικές επιθέσεις στο Νέο Δελχί.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο τρόπος των επιθέσεων παραπέμπει σε «καλά οργανωμένη ομάδα».

Προσθέτει όμως ότι σωστά ο Ινδός πρωθυπουργός δεν βιάστηκε να προβεί σε συμπεράσματα για τους δράστες των τριπλών βομβιστικών επιθέσεων.

Το άρθρο σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν «αξίζουν συγχαρητήρια» για το γεγονός ότι δεν διέκοψαν τη συνεργασία των τελευταίων ημερών που έχει στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό στο Κασμίρ.

«Έστειλαν ένα μήνυμα συμφιλίωσης καθώς άνοιξαν τα σύνορα στην ζώνη κατάπαυσης του πυρός στα βουνά του Κασμίρ, λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις στο Δελχί».

Στην Αυστρία η Ντι Πρέσε (Die Presse) συμφωνεί ότι ήταν σοφή η στάση του πρωθυπουργού της Ινδίας να αποφύγει τα «πρώιμα» συμπεράσματα.

Ωστόσο η εφημερίδα προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη ξαφνική αλλαγή της στάσης του κ. Σινγχ εάν υπάρξουν αποδείξεις ότι οι δράστες είχαν λάβει βοήθεια από το Πακιστάν.

«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι», λέει ο αρθρογράφος.

Στην Ελβετία, η Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) χαιρετίζει τη συμφωνία για το άνοιγμα της ζώνης κατάπαυσης του πυρός.

«Αυτή η απόφαση φέρει βαθύτερα μηνύματα και μπορεί να δημιουργήσει ελπίδες για επαναπροσέγγιση της σχέσης των δύο δυνάμεων», σχολιάζει η εφημερίδα.


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

Η κυβέρνηση καλεί τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί το υπουργικό συμβούλιο της Ινδίας, ενώ η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, των πολύνεκρων επιθέσεων του Σαββάτου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι αρχές διαθέτουν πληροφορίες για τους δράστες, είναι όμως νωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, όπως είπε.

Οι αρχές στο Νέο Δελχί ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους μετά τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο και που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 60 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό 210.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Δελχί, Σέιλα Ντιξίτ, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των ενόχων και μοιράζει φωτογραφίες ενός υπόπτου.

Ένοπλοι αστυνομικοί περιφρουρούν κυβερνητικά κτήρια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για αποδεικτικά στοιχεία στους χώρους των τριών ταυτόχρονων επιθέσεων.

Ευθύνη των επιθέσεων

Μια άγνωστη μέχρι τώρα ισλαμική οργάνωση - η «Ινκιλάμπι» ή «Επαναστατική Οργάνωση - ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων αλλά ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του ισχυρισμού αυτού.

Η ινδική κυβέρνηση λέει ότι οι επιθέσεις ήταν έργο τρομοκρατών χωρίς όμως να κατονομάζει κάποια συγκεκριμένη οργάνωση.

Ινδοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να είναι έργο της οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τόιμπα, μια ακραία μουσουλμανική οργάνωση που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κασμίρ.

Ανώτατο στέλεχος της ινδικής αστυνομίας, ο Καρνάιλ Σινγκ, είπε ότι η οργάνωση «Ινκιλάμπι» δημιουργήθηκε το 1996.

«Μέχρι στιγμής η οργάνωση αυτή δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα αλλά έχει διασυνδέσεις με την "Λασκάρ-ι-Τόιμπα», δήλωσε ο κ. Σινγκ.

Διεθνής καταδίκη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα καταδίκασαν τις επιθέσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι οι επιθέσεις «μας υπενθυμίζουν ότι η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα».

Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, είπε ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να εργασθεί με το Νέο Δελχί με την διεθνή κοινότητα για ένα ασφαλέστερο κόσμο.

Το Πακιστάν χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εγκληματικές πράξεις βαρβαρότητας».


Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005 - 01:51 (Ώρα Λονδίνου)

Εβδομάδα δοκιμασιών για Μπλερ και Μπους

Το θέμα της ανανέωσης του πυρηνικού εξοπλισμού της Βρετανίας διχάζει την κυβέρνηση, γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η κυβέρνηση Μπλερ κατηγορείται από τα ίδια τα στελέχη της για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, αφού η ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια λίρες όσο θα κόστιζε η ανέγερση 800 σχολείων, 60 νοσοκομείων μεσαίας χωρητικότητας ή η πρόσληψη 20 χιλιάδων νοσοκομειακών, γράφει η εφημερίδα.

Το Λονδίνο ετοιμάζεται την Τρίτη να τιμήσει τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι. Στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, θα τελεστεί ειδική τελετή, την οποία οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα μπορούν να παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνες στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Κι όμως, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις επιθέσεις, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση για το θέμα των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων, γράφει η Γκάρντιαν(Guardian).

Οι συνήγοροι των οικογενειών κατηγορούν την κυβέρνηση Μπλερ για μυστικοπάθεια που θα μπορούσε να ζημιώσει τους πελάτες τους.

Το γόητρο του Μπους

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegrpah), αναφερόμενη στα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση, γράφει ότι ο Τζορτζ Μπους καλείται να απομακρύνει μια σειρά αξιωματούχων από το Λευκό Οίκο αλλά εκείνος αρνείται να ενδώσει στις πιέσεις.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκράτες καλούν τον κ. Μπους να ανανεώσει την ομάδα των συμβούλων του, όπως έκαναν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Μπιλ Κλίντον όταν αντιμετώπισαν ανάλογες κρίσιμες καταστάσεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα στο Λευκό Οίκο έχουν βλάψει την αξιοπιστία του προέδρου, γράφουν οι Τάιμς (Times).

Έτσι αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την εικόνα του δυναμικού και αποφασιστικού ηγέτη προτείνοντας αρχικά έναν νέο υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, εκτιμά η εφημερίδα.

Ο κ. Μπους αναμένεται να επιλέξει ένα συντηρητικό υποψήφιο που θα συσπειρώσει την βάση του κόμματός του, γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, αφού σύμφωνα με τις νέες δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνά το 39%.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.