Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-11

  1. Πεκίνο 2008: Πέντε μασκότ για πέντε κύκλους
  2. Η μοιρασιά της καγκελαρίας
  3. Ιπτάμενη απειλή και στο Κουβέιτ
  4. Απέχθεια, συλλήψεις και νέα στοιχεία
  5. Καραμανλής: Ελλάς Ιαπωνία συνεργασία
  6. Η ψαλίδα που ανοιγοκλείνει
  7. Συνέντευξη για τα Ίμια
  8. Η ψαλίδα που ανοιγοκλείνει
  9. Κοντά στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο η Αφρική
  10. Κύκλος βίας
  11. Διαδηλώσεις στο Αμάν
  12. Οι συνέπειες της ήττας

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 18:58 (Ώρα Λονδίνου)

Πεκίνο 2008: Πέντε μασκότ για πέντε κύκλους

Δανεισμένη από την μακραίωνη κινεζική λαογραφία είναι η θεματική των μασκότ

Η Κίνα έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα τις μασκότ - για πρώτη φορά πέντε τον αριθμό - των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, σε μια προσπάθεια πρώιμης εμπορικής τους εκμετάλλευσης.

Πρόκειται για ήρωες των κινουμένων σχεδίων - αναπαραστάσεις παιδιών που έχουν μεταμφιεσθεί σε πέντε θέματα της κινεζικής λαογραφίας, και αντιπροσωπεύουν χρωματικά τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους.

Τα αποκαλυπτήρια της ταυτότητας των μασκότ έγιναν κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε σε αθλητική εγκατάσταση του Πεκίνου.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΑΣΚΟΤ

Ο Μπέι - Μπέι παραπέμπει στο ψάρι κυπρίνο,

Η Τζινγκ - Τζινγκ είναι μια αρκουδίτσα πάντα,

Ο Γουάν Γουάν φορά στολή φλόγας,

η Γινγκ - Γινγκ αναπαριστά μια θιβετιανή αντιλόπη,

και ο Νι - Νι είναι ένα ζωγραφιστό χελιδόνι.

Μορφές που θα καταστούν συνώνυμες με το Πεκίνο 2008

Η τελετή μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, καθώς άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση 1.000 ημερών από την έναρξη των Αγώνων.

Τα ονόματα των πέντε μασκότ με κινεζικά ιδεογράμματα σχηματίζουν τη φράση «Το Πεκίνο σας καλωσορίζει» (Bei-jing Huan Ying Ni).


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 19:29 (Ώρα Λονδίνου)

Η μοιρασιά της καγκελαρίας

Κάθε λόγο έχει να χαμογελά η εντολοδόχος καγκελάριος Μέρκελ

Μετά από τέσσερις εβδομάδες μετεκλογικών διαξιφισμών, διαβουλεύσεων και παραιτήσεων ανωτάτων στελεχών τους οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές παρατάξεις της Γερμανίας κατέληξαν σε συμφωνία τόσο ως προς το πρόγραμμα όσο και ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου η εντολοδόχος καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Παρασκευής.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών θα ανοίξει μια νέα εποχή ευκαιριών για τη Γερμανία.

Η κ. Μέρκελ ήταν περιστοιχισμένη από τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Φραντς Μιντερφέρινγκ, τον Έντμουντ Στόιμπερ (πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο της ακροδεξιάς Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης) και τον Σοσιαλδημοκράτη Ματίας Πλάτσεκ, και δεν θέλησε να αναφερθεί στα επί μέρους προβλήματα που επιλύθηκαν πριν οι δύο αντιπροσωπείες καταλήξουν σε συμφωνία.

Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων έχει συμφωνηθεί η επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας στα ανώτερα εισοδήματα - 45%, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της κεντροαριστεράς.

Οι λεπτομέρειες του ιστορικού συμβιβασμού θα γίνουν γνωστές το πρωί του Σαββάτου, με τη δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνάει τις εκατό σελίδες.

Η συμφωνία συγκυβέρνησης πρέπει να εγκριθεί στις 14 Νοεμβρίου από τα συνέδρια των τριών κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν, προκειμένου να υπογραφεί επισήμως στις 18 Νοεμβρίου και να εκλεγεί η Άγκελα Μέρκελ στο αξίωμα της καγκελαρίου στις 22 Νοεμβρίου από το νέο γερμανικό κοινοβούλιο.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1966 και τη «συγκατοίκηση» του Συντηρητικού καγκελάριου Κουρτ Γκέοργκ Κίσινγκερ με το Σοσιαλδημοκράτη αναπληρωτή του, Βίλι Μπραντ, που επιχειρείται η συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών.


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 20:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ιπτάμενη απειλή και στο Κουβέιτ

Το Κουβέιτ λέει ότι έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα

Επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη ότι στο Κουβέιτ εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα τα δύο πρώτα κρούσματα γρίπης των πτηνών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Πρόκειται για ένα αποδημητικό φλαμίνγκο που εντοπίστηκε μέσα σε παραθαλάσσια έπαυλη και είχε προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος H5Ν1 της νόσου.

Επίσης ένα κυνηγετικό γεράκι που βρέθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης του Κουβέιτ έπασχε από ελαφρότερη παραλλαγή της γρίπης των πτηνών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας και Αλιείας, Μοχάμεντ Αλ Μιχάνα, δήλωσε ότι όλα τα ύποπτα κρούσματα θανατώθηκαν αμέσως και ότι δεν εξαπλώθηκε η ιογόνος ασθένεια.

Το Κουβέιτ και τα υπόλοιπα μεσανατολικά κράτη έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από τα ασιατικά κράτη, όπου εκατομμύρια πτηνά έχουν σφαγιασθεί και τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της γρίπης των πτηνών.


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 16:39 (Ώρα Λονδίνου)

Απέχθεια, συλλήψεις και νέα στοιχεία

Άραβες ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα των επιθέσεων

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μίλησε στο λαό της Ιορδανίας για τον αποτροπιασμό που νοιώθει εξαιτίας των πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας της περασμένης Τετάρτης σε τρία ξενοδοχεία του Αμάν.

Μιλώντας λίγο μετά την άφιξή του στην Ιορδανία, ο κ. Ανάν αναφέρθηκε στο ότι τα περισσότερα από τα 57 θύματα των καμικάζι ήταν προσκεκλημένοι σε γαμήλια δεξίωση.

«Μια γιορτή της ζωής μεταβλήθηκε σε επίδειξη της μάστιγας της τρομοκρατίας» είπε ο Κόφι Ανάν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για υιοθέτηση της διεθνούς σύμβασης κατά της τρομοκρατίας μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ σε όλη την Ιορδανία τεμένη και εκκλησίες απηύθυναν δεήσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων για ανάκριση σχετικά με την προετοιμασία των βομβιστικών επιθέσεων.

Εξάλλου όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής κυβέρνησης Μαρουάν Μοάσερ, ο Σύρος σκηνοθέτης Μουσταφά Ακάντ υπέκυψε στα τραύματά του και έτσι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 61, συμπεριλαμβανομένων των αυτουργών, ενώ οι τραυματίες εγγίζουν τους 100.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και γνωστός Σύρος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ και την κόρη του

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η νεαρή θυγατέρα του Ακάντ, που είχε και αμερικανική υπηκοότητα.

Το δίκτυο της Αλ Κάιντα που έχει αναλάβει την ευθύνη των βομβιστικών ενεργειών, με τρίτη ανακοίνωσή του σε ισλαμική ιστοσελίδα έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους δράστες των επιθέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι τέσσερις βομβιστές ήταν ιρακινής καταγωγής, ανάμεσά τους δε υπήρχε και ένα αντρόγυνο.


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 14:22 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής: Ελλάς Ιαπωνία συνεργασία

Συνάντηση είχαν οι κ.κ. Καραμανλής και Κοϊζούμι

Πρόσκληση για επενδύσεις και για το άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς σε αγροτικά προϊόντα της χώρας μας απηύθυνε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε η Ομοσπονδία Ιαπωνικών Επιχειρήσεων (Κεϊντανρέν) στο Τόκιο.

Ο κ. Καραμανλής παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, τόνισε ότι «οι επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστικές», ανέφερε πως διαμορφώθηκε «νέο περιβάλλον», μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «βρίσκομαι εδώ, Ιάπωνες φίλοι, για να σας προσκαλέσω να γίνετε όλοι μέλη αυτού του νέου περιβάλλοντος, να σας προσκαλέσω να εξερευνήσετε τις ευκαιρίες, που προσφέρει η ελληνική οικονομία».

Θέση κλειδί για επενδύσεις

Επιπλέον, επεσήμανε τη «διείσδυση» ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της Βαλκανικής και την εμπειρία, την οποία έχουν αποκτήσει, σε συνδυασμό με τη γνώση των ιστορικών δεδομένων της περιοχής, αλλά και το «σταθερό, νομισματικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, καθώς και τις σύγχρονες υποδομές σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι συνδυασμένες μεταφορές , οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια».

«Αν οι εντάσεως εργασίας επενδύσεις στις χώρες της Βαλκανικής της Μαύρης Θάλασσας, της Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου συνδεθούν με εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις στην Ελλάδα, θα προκύψει σημαντικός αριθμός επιχειρηματικών ευκαιριών», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως «οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν τον ιδανικό συνεργάτη, για όποιον επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή».

«Φάτε ελληνικά»

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα και στη ναυτιλία, ενώ, σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα είπε τα εξής:

«Η ελληνική αγροτική παραγωγή χαρακτηρίζεται από προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα φρούτα, που αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Με δεδομένη τη σημασία, που αποδίδει ο λαός σας στη φυσική και υγιεινή διατροφή, είμαι βέβαιος ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ιαπώνων καταναλωτών».

«Οι υποδομές συνεχίζουν να βελτιώνονται και να αναβαθμίζονται», τόνισε ο κ Καραμανλής και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες συμφωνίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, που «μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο».

«Αποβλέπουμε στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών του Δημόσιου τομέα, στον εξορθολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στην ουσιαστική προώθηση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα», ανέφερε.

Κυβέρνηση «φιλική προς τον χρήστη»

«Κύριος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι ένα κράτος πιο κοντά στον επενδυτή , τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον ευρισκόμενο σε ανάγκη πολίτη», διεμήνυσε ο κ. Καραμανλής.

Επιπλέον, μίλησε για «στενότερη συνεργασία» με από κοινού υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς η Ιαπωνία είναι βασικός δωρητής στο πεδίο της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας.

Ως υπουργός Πολιτισμού, εξάλλου, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δυο λαών, αλλά και μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων.

«Η προοπτική λειτουργίας του Τμήματος Ασιατικών Σποδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και η προώθηση των κλασσικών και σύγχρονων ελληνικών σπουδών στην Ιαπωνία, αποτελούν σημαντικά βήματα συνεργασίας», είπε και ανέφερε πως πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο ίδρυσης παραρτήματος του «Ιαπωνικού Ιδρύματος» στην Ελλάδα.

Οι Ιάπωνες επιχειρηματίες από την πλευρά τους ρώτησαν τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με την Αθήνα, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί ο αριθμός των Ιαπώνων τουριστών, που κυμαίνεται από 70.000 έως 100.000 ετησίως.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για συμπράξεις στον κατασκευαστικό τομέα, όπου ο κ Καραμανλής ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τις βασικές αρχές του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα.

Προσκεκλημένοι στο γεύμα ήσαν και Έλληνες επιχειρηματίες, που συνοδεύουν επίσημη αποστολή του πρωθυπουργού στο εξωτερικό , οι οποίοι είχαν συναντήσεις θεσμικού χαρακτήρα με αντίστοιχους φορείς, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Συνάντηση με τον αυτοκράτορα

Το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα, έγινε δεκτός από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο.

Ο κ. Καραμανλής συζήτησε με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα για την ιστορία των δύο χωρών, τον πολιτισμό τους, την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσφερε ως δώρο στον Ιάπωνα αυτοκράτορα ένα «χρυσό στεφάνι μυρτιάς», αντίγραφο μακεδονικού από το Μουσείο Μπενάκη και μια πλακέτα με το όνομά του.

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ιαπωνικής Βουλής, Γιοχέι Κόνο και συζήτησαν για διμερή και διεθνή θέματα.

Συνάντηση Καραμανλή - Κοϊζούμι

Οι διμερείς σχέσεις, η Βαλκανική, οι επενδύσεις και οι εμπορικές συναλλαγές, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στο Τόκιο.

«Συζητήσαμε με τον κ. Κοϊζούμι τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των δύο χωρών μας στα διεθνή fora όπου συμμετέχουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι το γεγονός της από κοινού συμμετοχής των χωρών μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μας προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιγξη της συνεργασίας μας στο μέλλον» υπογράμμισε ο κ Καραμανλής.

Και τόνισε « την ιδιαιτέρως θετική παρουσία της Ιαπωνίας στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών παρέχουν περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν και είναι σημαντική υπολείπεται των δυνατοτήτων των δυο χωρών και αναφέρθηκε στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συμπαράστασή της ως συν-εισηγήτρια χώρα για την μεταρρύθμιση στα ΗΕ και υπογράμμισε ότι κατά την συνάντηση εκτιμήθηκε η «εξέλιξη του κοινού σχεδίου δράσης που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια».

Ο κ Κοϊζούμι χαρακτήρισε χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων για τις διμερείς σχέσεις και τα διεθνή θέματα και αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στην Βαλκανική με θερμά λόγια.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλη επιρροή στα Βαλκάνια. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουν οι δυο χώρες να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Βαλκανικών χωρών για περαιτέρω σταθερότητα στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ενώ για τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική συνεργασία είπε ότοι υπήρξε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία στις μορφωτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Μετά τη συνάντηση ο Ιάπωνας πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο εργασίας στον πρωθυπουργό, τη σύζυγό του και την ελληνική αντιπροσωπεία.

Το Σαββάτο ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί την ιστορική πόλη Νικό και την Κυριακή θα επιστρέψει στην Αθήνα.


Η ψαλίδα που ανοιγοκλείνει

Γκάλοπ - ψαλίδα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απόγνωση από την ανεργία. Βόρεια Ελλάδα: «γολγοθάς» για χιλιάδες οικογένειες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στεγαστικά από τον ΟΕΚ με λιγότερα ένσημα. Πιο κοντά στο όνειρο 100.000 δικαιούχοι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο Σημίτης δίχασε το ΠΑΣΟΚ. Δεν δεχόμαστε κηδεμόνα, λένε τα στελέχη. Άνω - κάτω η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ο Γιώργος «σκουπίζει» στο ΠΑΣΟΚ. Αποφασισμένος για ριζικές ανατροπές στη Χαριλάου Τρικούπη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άτρωτη η Νέα Δημοκρατία. Γκάλοπ V-PRC: Στο 3,5% άνοιξε η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΥΓΗ: Θερμή χρονιά για μισθούς και ακρίβεια. Μεγάλη συμμετοχή στη χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ - συντονίζεται η ΓΣΕΕ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάμε φουλ για εκλογές. Με προσφυγή στον λαό, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να ανακόψει την ραγδαία φθορά του κυβερνώντος κόμματος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ψαλίδα κλείνει... αλλά προηγείται πάντα ο κ. Καραμανλής. Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα της Metron Analysis.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Να τελειώνουμε με τον Σημίτη». Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ μετά το μανιφέστο του πρώην πρωθυπουργού.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες. Πρόταση ΚΕΔΚΕ και άλλων φορέων για τη συμμετοχή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΕΘΝΟΣ: Ισοπαλία και... στο βάθος πρόωρες εκλογές. Γκάλοπ: Οριακή η διαφορά 0,6% μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εδώ και μήνες φωνάζουμε για την νοθεία στα κρέατα, ψάρια, μέλι, λάδι και σε άλλα πολλά και μετά την γριπιασμένη κότα νοθευμένο και το... πουλί του Βασιλόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουντώνει η κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Το βιβλίο Σημίτη έχει πυροδοτήσει δυναμικές αντιπαραθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμπιστοσύνη σε Καραμανλή - ΝΔ. Γκάλοπ V-PRC: Εντυπωσιακό προβάδισμα 3,5 μονάδων για την κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τανάλια σφίγγει τη ΝΔ. Γκάλοπ: Κατρακυλά η ΝΔ, ακίνητο το ΠΑΣΟΚ, στο 0,6% η διαφορά.

ΕΞΠΡΕΣ: Κούρσα επιχειρηματιών για τα Ολυμπιακά φιλέτα. Ενδιαφέρον από 13 σχήματα για Άγιο Κοσμά και από 5 κοινοπραξίες για το Κανόε - Καγιάκ.

ΕΣΤΙΑ: Ηλεκτρονικώς αναλφάβητοι. Τελευταίοι στην χρήση υπολογιστών και διαδικτύου.

ESPRESSO: Αποκάλυψη: Οι μυστικές επιστολές του Λιαντίνη. Απόστρατος αξιωματικός τις κρατούσε κρυφές επτά χρόνια.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 0,6% η «ψαλίδα» με το ΠΑΣΟΚ. Μήνυμα - σοκ στην κυβέρνηση. Η οικονομία αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δελτίο θυέλλης για τη Δικαιοσύνη. Αν. Παπαληγούρας: Όχι στο λαθρεμπόριο δικαίου - Ν. Κωνσταντόπουλος: Στοά οργανωμένου εγκλήματος.

ΚΕΡΔΟΣ: Έρχεται η εποχή του ακριβού χρήματος. ΕΚΤ: Μισή μονάδα αύξηση το 2006.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Γκρίζες» προκλήσεις στο Φανάρι. Τη «λύπη» του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα επεισόδια.

METRO: Ανησυχία και απαισιοδοξία. Αποκαλυπτικά στοιχεία από δημοσκόπηση της Metron Analysis.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Ειδικό σώμα» στις ΔΟΥ για είσπραξη των οφειλών. Στο «στόχαστρο» και συγγενείς ή συνεργάτες των οφειλετών.

ΤΑ ΝΕΑ: Ρεκόρ φθοράς. 0,6% η ψαλίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ - ψυχρολουσία για την κυβέρνηση.

Η ΝΙΚΗ: Αντίστροφη μέτρηση. Έκλεισε η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Το μαύρο σενάριο. Υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης;

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανελλαδικός ξεσηκωμός: Όλοι αύριο στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

City Press: Μπαράζ διεκδικήσεων με άδεια ταμεία. Μεγάλα τα ποσοστά συμμετοχής στη χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ.

TRAFFIC NEWS: Βρέθηκε το εμβόλιο που νικάει τον καρκίνο. Αισιόδοξα τα μηνύματα από την πειραματική εφαρμογή της ελληνικής ανακάλυψης σε ασθενείς. Μιλάει στην «t» ο Β. Γεωργούλιας, καθηγητής ογκολογίας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Και νέες υλακές «Γκρίζων Λύκων». Βαρθολομαίος: «Θα περάσει κι αυτό». Βατερλώ της τουρκικής διπλωματίας. Ράπισμα και από την Κομισιόν μετά το χαστούκι του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Η ΧΩΡΑ: Σπίτια με λιγότερα ένσημα. Διευρύνεται ο αριθμός δικαιούχων του ΟΕΚ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

H METRO γράφει ότι «ανήσυχοι και απαισιόδοξοι για το μέλλον τους αλλά και για το μέλλον της χώρας είναι οι Έλληνες. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία νέας πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρίας Metron Analysis, που διερεύνησε τις απόψεις των πολιτών για την πολιτική και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας».

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ «τη συρρίκνωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 0,6% και την πλήρη κατάρρευση της εικόνας της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα δείχνουν τα στοιχεία μιας ακόμη πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρίας Metron Analysis που διενεργήθηκε από 24 Οκτωβρίου ως 7 Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής διατηρεί προβάδισμα ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου, η εικόνα του οποίου όμως βελτιώθηκε αισθητά. Η δυσαρέσκεια των πολιτών σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής προκαλεί πονοκέφαλο στο Μαξίμου και χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «ισοπαλία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει πλέον η δημοσκόπηση της Metron Analysis, τα ευρήματα της οποίας προϊδεάζουν για συνθήκες δημιουργίας ενός διαφορετικού πολιτικού σκηνικού».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «η τανάλια της συνεχούς πτώσης των ποσοστών της από τον Μάιο του 2004 ως σήμερα σφίγγει τη ΝΔ. Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας και την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis (με κάλπη 24/10-7/11). Στη φθορά της ΝΔ αντιστέκεται ο Κ. Καραμανλής που υπερτερεί του Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ έχει υψηλότερη συσπείρωση και κερδίζει τη ΝΔ στις αμοιβαίες μετακινήσεις ψηφοφόρων».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «ψυχρολουσία προκάλεσε στη ΝΔ η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα είναι της τάξης του 0,6%».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «πρόωρες εκλογές δείχνουν τα γκάλοπ. Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κλείσιμο της ψαλίδας που χωρίζει τα δύο κόμματα και μάλιστα η τελευταία που είδε το φως της δημοσιότητας χθες το βράδυ, η πανελλαδική έρευνα της metron analysis δείχνει τη διαφορά στο 0,6% γεγονός που εύκολα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, προκειμένου να σταματήσει τη φθορά και να ανανεώσει τη θητεία της».

Κατά τη ΝΙΚΗ «εντυπωσιακά καταβεβλημένη παρουσιάζεται η εικόνα της κυβέρνησης Καραμανλή πριν ακόμη συμπληρωθεί μισός χρόνος της τετραετίας, πολιτική φθορά που φουντώνει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis που δόθηκαν χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, σηματοδοτούν την απαρχή της ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και της αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεμονίας του πρωθυπουργού».

Δημοσκόπηση V-PRC

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «παρά τον πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης που διεξάγεται εναντίον της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ και τα ελεγχόμενα από αυτό ΜΜΕ, το κυβερνών κόμμα αυξάνει τη διαφορά του από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «ισχυρό προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση. Κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Κ. Καραμανλής με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός».

H TRAFFIC NEWS επισημαίνει ότι «η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κυμαίνεται ακόμη σε υψηλά ποσοστά η κοινή γνώμη όμως απαιτεί περισσότερα από την κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα της μέτρησης του βαρόμετρου Νοεμβρίου της VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, στο οποίο επίσης καταγράφεται η εκτίμηση της κοινής γνώμης για την κάθαρση στη Δικαιοσύνη, αλλά και η εμπιστοσύνη στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέντευξη για τα Ίμια

Συνέντευξη στον ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Είχαμε ούτως ή άλλως πρόθεση να φύγουμε από τα Ίμια, λέει ο Ονούρ Οϊμέν (φωτό: ΝΑΤΟ)

«Η Τουρκία είχε ούτως η άλλως την πρόθεση να απομακρύνει τις δυνάμεις από τις βραχονησίδες Καρντάκ (Ίμια)» το βράδυ της κρίσης, αποκάλυψε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν.

Ο Οϊμέν ήταν ο άνθρωπος μέσω του οποίου η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επικοινωνούσαν με την Άγκυρα, και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι απέκρυψε από την τουρκική κυβέρνηση στοιχεία για το καθεστώς των βραχονησίδων.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, με αφορμή τη δημοσίευση του βιβλίου του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έδωσε την εξής εκδοχή για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας: «Τα Καρντάκ όπως γνωρίζετε είναι δίδυμες βραχονησίδες. Ο ελληνικός στρατός είχε καταλάβει τη μια βραχονησίδα και εμείς αποφασίσαμε να καταλάβουμε την άλλη. Επικοινώνησαν μαζί μας μέσω της Αμερικανικής κυβέρνησης - μέσω του κυρίου Χόλμπρουκ - και μας είπαν ότι είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις βραχονησίδες. Οι Αμερικανοί μας διαβεβαίωσαν ότι οι Έλληνες θα αποχωρήσουν από τις βραχονησίδες εάν αποχωρούσαμε και εμείς. Αυτή ήταν ούτως η άλλως η πρόθεσή μας, οπότε αποδεχτήκαμε τη συμφωνία».

Οι Αμερικανοί μας διαβεβαίωσαν ότι οι Έλληνες θα αποχωρήσουν από τις βραχονησίδες εάν αποχωρούσαμε και εμείς

Ονούρ Οϊμέν

Αναφερόμενος στην παρέμβαση της Ουάσινγκτον ο Ονούρ Οϊμέν μας εξήγησε ότι κύριος Χόλμπρουκ του τηλεφώνησε αργά το βράδυ και του είπε ότι στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο κύριος Πάγκαλος. «Μιλήσαμε αρκετές φορές και τελικά οι Αμερικανοί μας ενημέρωσαν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απομακρύνει τις δυνάμεις της εάν απομακρυνθούν και οι τουρκικές δυνάμεις» λέει ο Οϊμέν και συνεχίζει: «Ενημέρωσα λοιπόν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση. Στη συνέχεια είπα στον κύριο Χόλμπρουκ ότι είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας εάν οι έλληνες αποχωρήσουν πρώτοι. Έτσι έγιναν τα πράγματα».

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και σήμερα προεξέχων στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν είχε καμία πρόθεση να προχωρήσει σε πόλεμο αλλά ισχυρίστηκε πως «όταν θίγονται τα εθνικά σου συμφέροντα πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι τη νύχτα της κρίσης η επιστροφή στο status quo ante ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές. «Και οι δυο κέρδισαν, δεν μπορούμε να πούμε εμείς ότι είμαστε νικητές» μας είπε ο Ονούρ Οϊμέν.

Αρκετές τουρκικές εφημερίδες έχουν κατηγορήσει τον Ονούρ Οϊμέν ότι είναι υπεύθυνος για την κρίση στα Ίμια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ ο Ιταλός τότε υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι είχε στείλει στην Άγκυρα τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρονταν ότι οι βραχονησίδες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Ο Οϊμέν όμως, φέρεται να απέκρυψε αυτή την πληροφορία από την Τανσού Τσιλέρ και τον Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Ζητήσαμε από τον ίδιο να απαντήσει σε αυτή την κατηγορία. «Δεν είναι αλήθεια» μας είπε ο Οϊμέν και συμπλήρωσε: «Ουδέποτε υπήρξε επιστολή του κυρίου Ντίνι. Αυτό που συνέβη είναι ότι λίγες ημέρες μετά την κρίση ο κύριος Μπαϊκάλ επισκέφτηκε την Ιταλία και εκεί ένας νομικός σύμβουλος εξέφρασε κάποιες απόψεις. Υπήρξε λοιπόν ένα τηλεγράφημα για το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης. Όλα τα άλλα είναι ψέματα. Επικοινώνησα ο ίδιος με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη και κανένας δεν μου παρουσίασε κανέναν έγγραφο που να αποδεικνύει ότι τα Καρντάκ ανήκουν στην Ελλάδα».


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Η ψαλίδα που ανοιγοκλείνει

Ανοίγει το ασφαλιστικό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απόγνωση από την ανεργία. Βόρεια Ελλάδα: «γολγοθάς» για χιλιάδες οικογένειες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στεγαστικά από τον ΟΕΚ με λιγότερα ένσημα. Πιο κοντά στο όνειρο 100.000 δικαιούχοι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο Σημίτης δίχασε το ΠΑΣΟΚ. Δεν δεχόμαστε κηδεμόνα, λένε τα στελέχη. Άνω - κάτω η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ο Γιώργος «σκουπίζει» στο ΠΑΣΟΚ. Αποφασισμένος για ριζικές ανατροπές στη Χαριλάου Τρικούπη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άτρωτη η Νέα Δημοκρατία. Γκάλοπ V-PRC: Στο 3,5% άνοιξε η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΥΓΗ: Θερμή χρονιά για μισθούς και ακρίβεια. Μεγάλη συμμετοχή στη χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ - συντονίζεται η ΓΣΕΕ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάμε φουλ για εκλογές. Με προσφυγή στον λαό, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να ανακόψει την ραγδαία φθορά του κυβερνώντος κόμματος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ψαλίδα κλείνει... αλλά προηγείται πάντα ο κ. Καραμανλής. Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα της Metron Analysis.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Να τελειώνουμε με τον Σημίτη». Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ μετά το μανιφέστο του πρώην πρωθυπουργού.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες. Πρόταση ΚΕΔΚΕ και άλλων φορέων για τη συμμετοχή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΕΘΝΟΣ: Ισοπαλία και... στο βάθος πρόωρες εκλογές. Γκάλοπ: Οριακή η διαφορά 0,6% μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εδώ και μήνες φωνάζουμε για την νοθεία στα κρέατα, ψάρια, μέλι, λάδι και σε άλλα πολλά και μετά την γριπιασμένη κότα νοθευμένο και το... πουλί του Βασιλόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουντώνει η κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Το βιβλίο Σημίτη έχει πυροδοτήσει δυναμικές αντιπαραθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμπιστοσύνη σε Καραμανλή - ΝΔ. Γκάλοπ V-PRC: Εντυπωσιακό προβάδισμα 3,5 μονάδων για την κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τανάλια σφίγγει τη ΝΔ. Γκάλοπ: Κατρακυλά η ΝΔ, ακίνητο το ΠΑΣΟΚ, στο 0,6% η διαφορά.

ΕΞΠΡΕΣ: Κούρσα επιχειρηματιών για τα Ολυμπιακά φιλέτα. Ενδιαφέρον από 13 σχήματα για Άγιο Κοσμά και από 5 κοινοπραξίες για το Κανόε - Καγιάκ.

ΕΣΤΙΑ: Ηλεκτρονικώς αναλφάβητοι. Τελευταίοι στην χρήση υπολογιστών και διαδικτύου.

ESPRESSO: Αποκάλυψη: Οι μυστικές επιστολές του Λιαντίνη. Απόστρατος αξιωματικός τις κρατούσε κρυφές επτά χρόνια.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 0,6% η «ψαλίδα» με το ΠΑΣΟΚ. Μήνυμα - σοκ στην κυβέρνηση. Η οικονομία αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δελτίο θυέλλης για τη Δικαιοσύνη. Αν. Παπαληγούρας: Όχι στο λαθρεμπόριο δικαίου - Ν. Κωνσταντόπουλος: Στοά οργανωμένου εγκλήματος.

ΚΕΡΔΟΣ: Έρχεται η εποχή του ακριβού χρήματος. ΕΚΤ: Μισή μονάδα αύξηση το 2006.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Γκρίζες» προκλήσεις στο Φανάρι. Τη «λύπη» του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα επεισόδια.

METRO: Ανησυχία και απαισιοδοξία. Αποκαλυπτικά στοιχεία από δημοσκόπηση της Metron Analysis.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Ειδικό σώμα» στις ΔΟΥ για είσπραξη των οφειλών. Στο «στόχαστρο» και συγγενείς ή συνεργάτες των οφειλετών.

ΤΑ ΝΕΑ: Ρεκόρ φθοράς. 0,6% η ψαλίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ - ψυχρολουσία για την κυβέρνηση.

Η ΝΙΚΗ: Αντίστροφη μέτρηση. Έκλεισε η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Το μαύρο σενάριο. Υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης;

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανελλαδικός ξεσηκωμός: Όλοι αύριο στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

City Press: Μπαράζ διεκδικήσεων με άδεια ταμεία. Μεγάλα τα ποσοστά συμμετοχής στη χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ.

TRAFFIC NEWS: Βρέθηκε το εμβόλιο που νικάει τον καρκίνο. Αισιόδοξα τα μηνύματα από την πειραματική εφαρμογή της ελληνικής ανακάλυψης σε ασθενείς. Μιλάει στην «t» ο Β. Γεωργούλιας, καθηγητής ογκολογίας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Και νέες υλακές «Γκρίζων Λύκων». Βαρθολομαίος: «Θα περάσει κι αυτό». Βατερλώ της τουρκικής διπλωματίας. Ράπισμα και από την Κομισιόν μετά το χαστούκι του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Η ΧΩΡΑ: Σπίτια με λιγότερα ένσημα. Διευρύνεται ο αριθμός δικαιούχων του ΟΕΚ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

H METRO γράφει ότι «ανήσυχοι και απαισιόδοξοι για το μέλλον τους αλλά και για το μέλλον της χώρας είναι οι Έλληνες. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία νέας πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρίας Metron Analysis, που διερεύνησε τις απόψεις των πολιτών για την πολιτική και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας».

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ «τη συρρίκνωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 0,6% και την πλήρη κατάρρευση της εικόνας της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα δείχνουν τα στοιχεία μιας ακόμη πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρίας Metron Analysis που διενεργήθηκε από 24 Οκτωβρίου ως 7 Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής διατηρεί προβάδισμα ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου, η εικόνα του οποίου όμως βελτιώθηκε αισθητά. Η δυσαρέσκεια των πολιτών σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής προκαλεί πονοκέφαλο στο Μαξίμου και χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «ισοπαλία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει πλέον η δημοσκόπηση της Metron Analysis, τα ευρήματα της οποίας προϊδεάζουν για συνθήκες δημιουργίας ενός διαφορετικού πολιτικού σκηνικού».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «η τανάλια της συνεχούς πτώσης των ποσοστών της από τον Μάιο του 2004 ως σήμερα σφίγγει τη ΝΔ. Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας και την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis (με κάλπη 24/10-7/11). Στη φθορά της ΝΔ αντιστέκεται ο Κ. Καραμανλής που υπερτερεί του Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ έχει υψηλότερη συσπείρωση και κερδίζει τη ΝΔ στις αμοιβαίες μετακινήσεις ψηφοφόρων».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «ψυχρολουσία προκάλεσε στη ΝΔ η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα είναι της τάξης του 0,6%».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «πρόωρες εκλογές δείχνουν τα γκάλοπ. Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κλείσιμο της ψαλίδας που χωρίζει τα δύο κόμματα και μάλιστα η τελευταία που είδε το φως της δημοσιότητας χθες το βράδυ, η πανελλαδική έρευνα της metron analysis δείχνει τη διαφορά στο 0,6% γεγονός που εύκολα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, προκειμένου να σταματήσει τη φθορά και να ανανεώσει τη θητεία της».

Κατά τη ΝΙΚΗ «εντυπωσιακά καταβεβλημένη παρουσιάζεται η εικόνα της κυβέρνησης Καραμανλή πριν ακόμη συμπληρωθεί μισός χρόνος της τετραετίας, πολιτική φθορά που φουντώνει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis που δόθηκαν χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, σηματοδοτούν την απαρχή της ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και της αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεμονίας του πρωθυπουργού».

Δημοσκόπηση V-PRC

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «παρά τον πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης που διεξάγεται εναντίον της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ και τα ελεγχόμενα από αυτό ΜΜΕ, το κυβερνών κόμμα αυξάνει τη διαφορά του από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «ισχυρό προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση. Κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Κ. Καραμανλής με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός».

H TRAFFIC NEWS επισημαίνει ότι «η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κυμαίνεται ακόμη σε υψηλά ποσοστά η κοινή γνώμη όμως απαιτεί περισσότερα από την κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα της μέτρησης του βαρόμετρου Νοεμβρίου της VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, στο οποίο επίσης καταγράφεται η εκτίμηση της κοινής γνώμης για την κάθαρση στη Δικαιοσύνη, αλλά και η εμπιστοσύνη στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου)

Κοντά στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο η Αφρική

Η κα. Τζόνσον-Σέρλιφ είχε ως αντίπαλο το Ζορζ Ουεά

Νικήτρια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία αυτονακηρύχθηκε η Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Αφρική.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και η κα. Σέρλιφ διατηρεί όντως μέχρι στιγμής σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της, του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Ζορζ Ουεά.

Ο Ζορζ Ουέα κατήγγειλε χθες περιπτώσεις νοθείας σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ οι οπαδοί του διοργανώνουν σήμερα διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Μονρόβια.

Τους δρόμους της πόλης περιπολούν δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν απευθύνει έκκληση να επικρατήσει ηρεμία.

Τις καταγγελίες Ουεά απέρριψε ως παράλογες η Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, η οποία πρόσθεσε ότι θα προσφέρει στον αντίπαλό της μία θέση στην κυβέρνησή της - πιθανότατα αυτή του υπουργού Αθλητισμού και Νεολαίας.

Και οι χιλιάδες διεθνείς παρατηρητές που βρίσκονται στη Λιβερία εκτιμούν ότι οι εκλογές ήταν γενικά ελεύθερες και δίκαιες.

Η κα. Τζόνσον-Σέρλιφ δήλωσε ότι προτεραιότητά της θα είναι η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών της Λιβερίας σε γη, δικαιοσύνη και οικονομικές διευκολύνσεις.


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 05:36 (Ώρα Λονδίνου)

Κύκλος βίας

Ο νέος ηγέτης της ισλαμικής τρομοκρατίας» είναι ο τίτλος της γαλλικής Λε Φιγκαρό (Le Figaro) δίπλα σε μια φωτογραφία του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

«Ο Ιορδανός άρχισε τον πόλεμο κατά της χώρας του» λέει η εφημερίδα αναφερόμενη στις επιθέσεις της Τετάρτης.

Η Ελ Περιόδικο (El Periodico) της Βαρκελώνης κάνει λόγο για ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, με επίκεντρο της Βαγδάτη.

Ο αλ Ζαρκάουι, λέει, εκδικήθηκε «μια κυβέρνηση την οποία θεωρεί κυβέρνηση αποστασίας και δοσίλογων» λόγω της σχέσης της με τις ΗΠΑ.

«Αμάν και Βαγδάτη, ο ίδιος τρόμος» λέει ο τίτλος της Αμπεθέ (ABC) στη Μαδρίτη.

«Οι προτεραιότητες της Δύσης πρέπει να είναι ξεκάθαρες όσο και οι στόχοι των τρομοκρατών» λέει η εφημερίδα που συμπληρώνει πως «είναι ζωτικής σημασίας να εγκατασταθεί η δημοκρατία στο Ιράκ και να αποτύχει η προσπάθεια της φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας να είναι αυτό το κράτος αποτυχημένο, υπονομεύοντας κάθε κίνημα εκδημοκρατισμού στην περιοχή».

Αντίστροφη μέτρηση

Η κοινοβουλευτική ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, στο αμφιλεγόμενο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο κάνει την γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) να κάμει λόγο για «οργή» του Μπλερ.

Ο Τόνι Μπλερ «λέει πως η ήττα του δεν θέτει σε αμφισβήτηση την εξουσία του, αλλά θα δυσκολευτεί να πείσει άλλους για αυτό» αναφέρει η εφημερίδα.

«Σεβασμός στη Βρετανία» λέει η ουγγρική Νεπσαμπαντσάγκ (Nepszabadsag) χαιρετίζοντας την απόρριψη του νομοσχεδίου.

«Ο λαός αυτής της χώρας δεν προτίθεται να θυσιάσει την κερδισμένη με αγώνες ελευθερία του στο βωμό της τρομοκρατίας» σημειώνει η εφημερίδα λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τρόπο ζωής τους παρά για τις απειλές».

Αναφερόμενη στην καθυστερημένη παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ σχετικά με τα επεισόδια που σημειώνονται στη Γαλλία, η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) εκτιμά πως «ο Σιράκ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».

Κάτω από άλλες συνθήκες, λέει η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) η εμφάνιση του προέδρου σε μια σύνοδο κορυφής (με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροπντρίγκες Θαπατέρο) θα ήταν κωμική.

«Στην πραγματικότητα, ο Ζακ Σιράκ είναι συγκλονισμένος από τα γεγονότα που αποκαλύπτουν το εύρος της πολιτικής του αδυναμίας» λέει η εφημερίδα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έξανε ατελείωτες μεγάλες ομιλίες για την κοινωνική συνοχή, τον αγώνα κατά των διακρίσεων και τα χαρούμενα οικονομικά πρωινά του μέλλοντος και το μόνο αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια κρίση στα προάστια» λέει η Λιμπερασιόν.


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις στο Αμάν

Την πίστη τους στο βασιλιά Αμπντάλα εξέφρασαν οι διαδηλωτές

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Αμάν της Ιορδανίας διαμαρτυρόμενοι για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της περασμένης Τετάρτης.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα θύματα των επιθέσεων, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 56 άνθρωποι και εξέφρασαν την πίστη τους στον βασιλιά Αμπντάλα.

Πολλοί φώναζαν συνθήματα κατά της αλ Κάιντα, η οποία ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων.

«Μετά από αυτό το περιστατικό, κανείς δεν θα τους υποστηρίξει πλέον» είπε ένας διαδηλωτής αναφερόμενος στην αλ Κάιντα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιορδανίας, Μαρουάν Μουασέρ, είπε ότι όλες οι ενδείξεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι οι επιθέσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία του Αμάν, ήταν έργο της αλ Κάιντα.

Και είπε ότι αυτή τη φορά οι ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας στάθηκαν άτυχες.

«Σε μια ιδιαιτέρως εκρηκτική περιοχή οι δυνάμεις ασφαλείας μα έχουν καταφέρει να αποτρέψουν πολλές επιθέσεις. Αλλά με την αύξηση αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων, φαντάζομαι ότι δεν θα είμαστε ικανοί να αποτρέψουμε κάθε μια από αυτές, αν και διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας» είπε ο ιορδανός αξιωματούχος.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, υποσχέθηκε τη δίωξη των υπεύθυνων και είπε ότι η χώρα του δεν θα εξωθηθεί να αλλάξει την πολιτική της.

Οι δυνάμεις ασφαλείας λένε πως έχουν ήδη προβεί σε σειρά συλλήψεων.


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005 - 01:39 (Ώρα Λονδίνου)

Οι συνέπειες της ήττας

«Ανησυχία για το κύρος του πρωθυπουργού μετά την ψήφο για το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο» διαβλέπει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που εκτιμά πως ο Τόνι Μπλερ «βάλλεται για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς τον Μπλερ να βρει την πολιτική δύναμη να αντιμετωπίσει τον λαϊκό Τύπο με μια αύξηση των βρετανικών εισφορών» είπε «καλά τοποθετημένη» πηγή, στη βρετανική εφημερίδα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ εμμένει πως «τα όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις για τον [κοινοτικό] προϋπολογισμό» αλλά όπως αποκαλύφθηκε, σε συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη Τετάρτης, η Βρετανία επικρίθηκε δριμύτατα για την Ευρωπαϊκή προεδρία της.

Όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πρεσβευτής, «αισθάνομαι όλο και περισσότερο σαν να βρισκόμαστε σε ένα διαστημόπλοιο με κινητήρα που δυσλειτουργεί και τώρα κινούμαστε πλέον στο μακρινό διάστημα».

Στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για να επιτύχει την ψήφιση του επίμαχου αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου αναφέρεται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) λέγοντας πως «οι Εργατικοί χρησιμοποίησαν τους αρχηγούς της αστυνομίας για να ασκήσουν πιέσεις στους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο».

Όπως λέει η εφημερίδα, την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Αστυνομίας ζήτησε από αξιωματικούς της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα να γράψουν και να τηλεφωνήσουν στους βουλευτές της περιφέρειάς τους για να τους ζητήσουν να στηρίξουν τις προτάσεις για την παράταση της προφυλάκισης υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγορίας σε 90 μέρες.

«Οι φιλόδοξοι αξιωματικοί της αστυνομίας κατάλαβαν πως ο τρόπος να προοδεύσουν στη ζωή είναι να κάνουν ακριβώς αυτό που θέλει η κυβέρνηση» λέει κύριος σχόλιο της Τέλεγκραφ.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται σε προειδοποιήσεις ομάδων εργασίας μουσουλμάνων που έχει συστήσει το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ότι το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο θα προξενήσει «σημαντική ανατριχίλα» στην μουσουλμανική κοινότητα, θα λογοκρίνει εκείνους που επικρίνουν την βρετανική εξωτερική πολιτική και θα κάνει τα ακραία στοιχεία να κρυφτούν ακόμα περισσότερο.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται στην επέτειο του τέλους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και προβαίνοντας σε ένα παραλληλισμό δημοσιεύει σε ειδικό ένθετο τα στοιχεία των 97 Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην εισβολή στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.