Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-14

  1. Η χαίνουσα πληγή του Αφγανιστάν
  2. Υποσχέσεις Σιράκ για τερματισμό της κρίσης
  3. Η προσμονή του παραδείσου
  4. Συμφωνία για το συνασπισμό στη Γερμανία
  5. Προϋπολογισμός χωρίς την τιτλοποίηση
  6. Κύπρος: 22 χρόνια μετά
  7. Κύπρος: 22 χρόνια μετά
  8. Η μαρτυρία της γυναίκας «καμικάζι»
  9. Παράταση των έκτακτων μέτρων
  10. Κινητικότητα στη Μέση Ανατολή
  11. Τέλος στις φήμες για ανασχηματισμό
  12. Κινητικότητα στη Μέση Ανατολή
  13. Ο κόσμος και ο Μπλερ
  14. Ο Γερμανός ασθενής

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005 - 02:34 (Ώρα Λονδίνου)

Η χαίνουσα πληγή του Αφγανιστάν

Οι βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας στο Αφγανιστάν υπενθύμισαν ότι η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να απέχει πολύ από μία ομαλή δημοκρατία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι βρετανικές εφημερίδες της Τρίτης, που ασχολούνται επίσης με την κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά την αναμενόμενη αποχώρηση 4 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα της κεντρικής Ασίας στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως γράφει η Γκάρντιαν (The Guardian), το βάρος της πλήρωσης του κενού που θα αφήσουν στο Αφγανιστάν οι αμερικανικές δυνάμεις πέφτει πλέον στους ώμους της Βρετανίας.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας είναι χαρακτηριστικός: «Η Βρετανία προσπαθεί να σχηματίσει συνασπισμό για να πολεμήσει στο Αφγανιστάν».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την Γκάρντιαν, η Βρετανία έχει ως στόχο να κυνηγήσει στο νότιο Αφγανιστάν μαχητές της Αλ Κάιντα και μέλη των Ταλιμπάν και γι αυτό έχει προσεγγίσει για βοήθεια την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία «και αρκετές άλλες χώρες».

Οι συνομιλίες με τις χώρες αυτές, γράφει η εφημερίδα, γίνονται πριν από τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου και ακολουθούν την άρνηση ευρωπαίων συμμάχων, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, να εμπλέξουν τα στρατεύματά τους στην κατάπνιξη της αφγανικής αντίστασης.

«Αφγανιστάν: ο πόλεμος χωρίς τέλος», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η εφημερίδα τονίζει ότι τα βρετανικά στρατεύματα διευρύνουν από το επόμενο έτος το ρόλο τους στο Αφγανιστάν, καθώς αναλαμβάνουν τον έλεγχο της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής.

Στη συνέχεια επιχειρείται μια σύγκριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν με αυτή στο Ιράκ, υπό τον τίτλο «Η ιστορία δύο συρράξεων»

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δύο περιπτώσεις είναι κοινές, ως προς τους λόγους της βρετανικής παρουσίας, τα συνεχιζόμενα προβλήματα και τη σταρτηγική απεμπλοκής.

Ιράκ

Σε κύριο άρθρο της Γκάρντιαν επισημαίνεται μία νέα παράμετρος σε ό,τι αφορά τη βρετανική πολιτική στο Ιράκ, την οποία έθεσε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά την ομιλία του για την εξωτερική πολιτική το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Μπλερ, λοιπόν, «ξαφνικά είπε κάτι καινούριο, ότι η Βρετανία μπορεί να αρχίζει να αποσύρει τους 8.500 στρατιώτες της από το Ιράκ μέχρι το τέλος του 2006. Και το ίδιο είχε πει την Κυριακή ο Ιρακινός πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνθήκες, ο κ. Μπλερ είναι απίθανο να κάνει κάτι που δε θα βρίσκει σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Με το Ιράκ ασχολείται σε άρθρο του και ο συνεργάτης της Γκάρντιαν, γνωστός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής, Τζορτζ Μόνμπιοτ.

Ο Βρετανός συγγραφέας κατηγορεί τις αμερικανικές αρχές για χρήση χημικών στον πόλεμο του Ιράκ και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων.

Ο κ. Μόνμπιοτ επικαλείται τις αποκαλύψεις ιταλικού ντοκιμαντέρ περί χρήσης βομβών φωσφόρου από Αμερικανούς στρατιώτες στη Φαλούτζα, καθώς και προγενέστερα δημοσιεύματα σε διάφορα περιοδικά.

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν», καταλήγει το άρθρο, «αντιμετωπίζει μέχρι και την ποινή του θανάτου, μεταξύ άλλων και για τη χρήση χημικών όπλων. Για όλες τις κατηγορίες είναι σίγουρα ένοχος. Το ίδιο, όπως φαίνεται τώρα, είναι και αυτοί που τον ανέτρεψαν».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ρεπορτάζ της Ιντιπέντεντ, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενείται μαρτυρία Ιρακινού γιατρού, ο οποίος λέει ότι εκλήθη να παράσχει βοήθεια σε πρόσφυγες από τη Φαλούτζα, το δέρμα των οποίων είχε λιώσει, πιθανότατα λόγω χρήσης χημικών.

Ελληνική οικονομία

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρονται στις ευρωπαϊκές τους σελίδες στον «τερματισμό των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην τιτλοποίηση χρεών, μετά από τις ενδείξεις για εναντίωση των αρμόδιων αξιωματούχων της ΕΕ».

Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι για το φετινό έτος ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης προχωρά με το σχέδιό του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα λάβει την έγκριση της Eurostat, η οριστική απόφαση της οποίας αναμένεται τον ερχόμενο μήνα.

Ο νέος Ρούνι

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αφιερώνει εκτεταμένο ρεπορτάζ στις ποδοσφαιρικές ικανότητες ενός μικρού ταλέντου από την Αυστραλία με καταγωγή από την Ελλάδα.

Πρόκειται για τον ηλικίας μόλις 7 ετών Πάνο Αρμένακα, ο οποίος έχει προπονηθεί στις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα, μετά την αίσθηση που προκάλεσαν οι εμφανίσεις του σε παιδικούς αγώνες στην Αυστραλία.

Ο Πάνος θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγγλία όπου θα προπονηθεί στις εγκαταστάσεις της Μπόλτον, μία από τις αγγλικές ομάδες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του μικρού.

Οι άλλες ομάδες που έχουν ενδιαφερθεί είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σίτι, η Άρσεναλ και η Τσέλσι.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το ταλέντο του μικρού ανακάλυψε μετά από προτροπή του πατέρα του, ο παλιός Ελληνοαυστραλός άσος της ΑΕΚ, Τζίμης Πατίκας.

Φορολογικά, τραπεζικά και διαδικτυακά

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ επιλέγει ένα θέμα εσωτερικής επικαιρότητας για την πρώτη της σελίδα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στις νέες νομοθετικές προβλέψεις για τους ελέγχους των φορολογικών υπηρεσιών.

Όπως γράφει λοιπόν η εφημερίδα, οι επιθεωρητές της υπηρεσίας είσπραξης δημοτικών φόρων θα έχουν σύμφωνα με τις νέες προτάσεις το δικαίωμα να μπαίνουν στις οικίες των φορολογουμένων και να βγάζουν φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων, «ακόμα και στις κρεβατοκάμαρες», όπως τονίζει η Τέλεγκραφ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μεταφέρουν τις ανησυχίες των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου για την καθυστέρηση που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στην υιοθέτηση του νέου συμφωνηθέντος διεθνούς πλαισίου λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Το πλαίσιο, γνωστό ως Βασιλεία 2, από την ελβετική πόλη όπου επετεύχθη η συμφωνία, υπονομεύεται από τις αμερικανικές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του, γράφει η εφημερίδα.

Το πλαίσιο Βασιλεία 2 για τη λειτουργία των τραπεζών είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να βελτιώσει τον τομέα διαχείρισης ρίσκου, χρησιμοποιώντας μοντέλα πρακτικών που βασίζονται στην εξέταση της απόδοσης περασμένων ετών. Οι ιθύνοντες ευελπιστούν ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Οι Τάιμς (The Times), τέλος, μεταφέρουν άσχημα νέα για τους αγοραστές μέσω ίντερνετ, ενόψει Χριστουγέννων.

Η εφημερίδα γράφει ότι πολλές εταιρείες, μετά από πρωτοβουλία της Σόνι, αποφάσισαν να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα τους που διατίθενται μέσω ίντερνετ, στα ίδια επίπεδα με τις τιμές της αγοράς.

Αυτό γίνεται με τη χρέωση των ιστοσελίδων μέσω των οποίων διατίθενται τα προϊόντα αυτά.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 21:47 (Ώρα Λονδίνου)

Υποσχέσεις Σιράκ για τερματισμό της κρίσης

Ο Ζακ Σιράκ επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μπορεί να παραταθεί για τρεις μήνες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, υποσχέθηκε ότι θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους της χώρας, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει μία αναζωπύρωση της βίας.

Κατά την πρώτη του ομιλία από την έναρξη των συγκρούσεων, ο κ. Σιράκ έκανε λόγο για μία «κρίση ταυτότητας».

Κατεδίκασε το «δηλητήριο του ρατσισμού», όπως είπε, και ανακοίνωσε μέτρα για την εκπαίδευση 50.000 νεαρών ατόμων μέσα στο 2007.

Ο κ. Σιράκ υπογράμμισε επίσης ότι θα αποκαταστήσει την τάξη οδηγώντας τους δράστες των επεισοδίων ενώπιον της δικαιοσύνης και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντομινίκ Ντε Βιλπέν θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει για τρεις ακόμη μήνες το νόμο που επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ο πρόεδρος της χώρας προέβη στην εν λόγω ομιλία του ενώ τόσο οι αρχές όσο και η κοινή γνώμη προσπαθούν να πειστούν ότι η περίοδος βίας που συγκλόνισε τη Γαλλία έχει φτάσει στο τέλος της.

Το βράδυ της Κυριακής, τυλίχθηκαν στις φλόγες 284 αυτοκίνητα, ενώ μία εβδομάδα πριν είχαν πυρποληθεί τουλάχιστον 1.000 μέσα σε μία νύχτα.

Στο Παρίσι, η τάξη αρχίζει σιγά σιγά να επιστρέφει, αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται στην Τουλούζη και κάποιες άλλες πόλεις.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 20:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η προσμονή του παραδείσου

Το φιλμ άρχισε να προβάλλεται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία

Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Χάνι Αμπού Άσαντ γνώριζε ότι θα εμπλεκόταν σε ένα ναρκοπέδιο όταν ξεκίνησε τα γυρίσματα στη Ναμπλούς ενός φιλμ για τη ζωή δύο βομβιστών αυτοκτονίας.

Το μεγαλύτερο ρίσκο ήταν ότι θα αντιμετώπιζε κατηγορίες για «ωραιοποίηση» της τρομοκρατίας, αλλά και για προδοσία της παλαιστινιακής αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Πριν από λίγες ημέρες, το φιλμ του «Ο παράδεισος τώρα», το οποίο παρουσιάζει τη ζωή δύο φίλων που δέχονται να πραγματοποιήσουν μία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, άρχισε να προβάλλεται στην πόλη.

Ταυτόχρονα άρχισε να προβάλλεται στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αν και είχε προγραμματιστεί να προβληθεί στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λονδίνου δεν προβλήθηκε τελικά λόγω των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Παρά το δύσκολο θέμα του, το φιλμ έχει λάβει πολύ καλές κριτικές, έχει ήδη διανεμηθεί σε 45 χώρες, έχει κερδίσει αρκετά βραβεία και έχει γίνει αποδεκτό ως η παλαιστινιακή πρόταση για την κατηγορία του ξενόγλωσσου φιλμ για τα Όσκαρ.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι το φιλμ του δεν προκάλεσε μεγάλες αντιδικίες, ενώ τόνισε ότι περίμενε σκληρή στάση και από τους Παλαιστινίους.

Ωστόσο, το φιλμ «Παράδεισος τώρα» έγινε δεκτό με ικανοποίηση από πολλούς στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την προβολή του.

Ο Χάνι Αμπού Άσαντ θεωρεί ότι το φιλμ του έχει σκοπό να εξερευνήσει το περιβάλλον και τα κίνητρα που ωθούν νεαρά άτομα να καταφύγουν σε τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 17:38 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για το συνασπισμό στη Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από το κόμμα της να παραμείνει ενωμένο

Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας υποστήριξαν τα σχέδια για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία της ηγέτιδας των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ ψήφισαν την πρόταση λίγες ώρες μετά την έγκρισή της από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι σύμμαχοι των Χριστιανοδημοκρατών, οι Χριστιανοσοσιαλιστές, ψήφισαν επίσης υπέρ της πρότασης.

Οι εν λόγω αποφάσεις ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο για την επίσημη ανακήρυξη της Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριου από το γερμανικό κοινοβούλιο στις 22 Νοεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ ζήτησε από το κόμμα της να παραμείνει ενωμένο, λέγοντας ότι η Γερμανία έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.

Η πρόταση για τον κυβερνητικό συνασπισμό ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ένα μήνα συνομιλιών μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, έντονη κριτική ασκούν ορισμένοι επιχειρηματίες, μέλη των εργατικών συνδικάτων και άλλοι.

Κατά την τελευταία ομιλία του ως καγκελάριος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε από τα μέλη του κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός χωρίς την τιτλοποίηση

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι το έλλειμμμα μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες

Στη διαβεβαίωση ότι τα ποσά της τιτλοποίησης δεν θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική διαβούλευση με τη Eurostat προέβη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2006 έχει στόχο την αντιμετώπιση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής και ότι σκοπεύει να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ακόμη και αν δεν συμπεριληφθεί η τιτλοποίηση, η μείωση του ελλείμματος ξεπερνά τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Πιστεύεται ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 4,4% από 6,6% που ήταν το 2004, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι η τιτλοποίηση δεν σταματά και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι εγκρίσεις των τιτλοποιήσεων παρουσιάζουν τώρα μία καθυστέρηση, καθώς η Eurostat είναι τώρα πιο επιφυλακτική.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στα σχέδιά του για την έξοδο του Δημοσίου από τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα και η είσοδος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο ΧΑ.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 14:25 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: 22 χρόνια μετά

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλές επενδύσεις γίνονται στό κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας

Δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου λόγω της αυριανής 22ης επετείου από την ανακήρυξη στα κατεχόμενα του τουρκοκυπριακού κράτους.

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο θα παραστεί ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Αμπτουλατίφ Σενέρ ως εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

Επίσης θα παραστούν ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας Κεμάλ Νεχρόζογλου και αντιπροσωπεία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος ο τουρκικός στρατός επενδύει στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων.

Δημοσίευμα του Φιλελεύθερου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις αυτές κυρίως στον τομέα της ανέγερσης σπιτιών και διαμερισμάτων.

«Το Ταμιευτήριο Μελών του Τουρκικού Στρατού, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του '60, έχει εντείνει τις προσπάθειές του για την "αξιοποίηση" γης στην κατεχόμενη Κύπρο επενδύοντας σε ελληνοκυπριακές περιουσίες».

»Τα σπίτια και τα διαμερίσματα που κτίζονται, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, πωλούνται ή ενοικιάζονται έναντι χαμηλών τιμών σε στρατιωτικούς», αναφέρει το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας.

Ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκμεταλλεύεται, επίσης, εστιατόρια, περίπτερα και καντίνες, οι οποίες βρίσκονται στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Στο άρθρο του Φιλελεύθερου αναφέρεται επίσης ότι το Ταμιευτήριο λειτουργεί ειδικές υπεραγορές (για τρόφιμα και ρουχισμό) που συνήθως βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα ή και σε οικισμούς και τις οποίες χρησιμοποιούν μόνο οι στρατιωτικοί και επίσης εστιατόρια, περίπτερα και καντίνες, οι οποίες βρίσκονται στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Παράλληλα κάνει επενδύσεις σε τράπεζες και πρόσφατα αγόρασε εργοστάσιο για ατσάλι.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος υποστηρίζει επίσης ότι από το 2001 και μετά οι επιχειρήσεις του Ταμιευτηρίου κατέχουν και πιστοποιητικό καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 14:25 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: 22 χρόνια μετά

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλές επενδύσεις γίνονται στό κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας

Δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου λόγω της αυριανής 22ης επετείου από την ανακήρυξη στα κατεχόμενα του τουρκοκυπριακού κράτους.

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο θα παραστεί ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Αμπτουλατίφ Σενέρ ως εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

Επίσης θα παραστούν ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας Κεμάλ Νεχρόζογλου και αντιπροσωπεία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος ο τουρκικός στρατός επενδύει στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων.

Δημοσίευμα του Φιλελεύθερου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις αυτές κυρίως στον τομέα της ανέγερσης σπιτιών και διαμερισμάτων.

«Το Ταμιευτήριο Μελών του Τουρκικού Στρατού, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του '60, έχει εντείνει τις προσπάθειές του για την «αξιοποίηση» γης στην κατεχόμενη Κύπρο επενδύοντας σε ελληνοκυπριακές περιουσίες. Τα σπίτια και τα διαμερίσματα που κτίζονται, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, πωλούνται ή ενοικιάζονται έναντι χαμηλών τιμών σε στρατιωτικούς», αναφέρει το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας.

Ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκμεταλλεύεται, επίσης, εστιατόρια, περίπτερα και καντίνες, οι οποίες βρίσκονται στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Στο άρθρο του Φιλελεύθερου αναφέρεται επίσης ότι το Ταμιευτήριο λειτουργεί ειδικές υπεραγορές (για τρόφιμα και ρουχισμό) που συνήθως βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα ή και σε οικισμούς και τις οποίες χρησιμοποιούν μόνο οι στρατιωτικοί και επίσης εστιατόρια, περίπτερα και καντίνες, οι οποίες βρίσκονται στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Παράλληλα κάνει επενδύσεις σε τράπεζες και πρόσφατα αγόρασε εργοστάσιο για ατσάλι.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος υποστηρίζει επίσης ότι από το 2001 και μετά οι επιχειρήσεις του Ταμιευτηρίου κατέχουν και πιστοποιητικό καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 16:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η μαρτυρία της γυναίκας «καμικάζι»

Δεν είναι σαφές το πότε και το πως συνελήφθη η γυναίκα

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη μια γυναίκα σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία του Αμάν, την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον βασιλιά πρόκειται για την Ιρακινή, Σατζίντα Μουμπάρακ Ατρούς αλ Ρισάουι, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει στις επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά τα εκρηκτικά που μετέφερε δεν εξερράγησαν.

Οι αρχές της Ιορδανίας προσθέτουν ότι ο σύζυγός της ήταν ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση στο ξενοδοχείο «Ράντισον».

Η γυναίκα εμφανίστηκε στην τηλεόραση της Ιορδανίας όπου ομολόγησε την συμμετοχή της στην τριπλή επίθεση.

«Ο άνδρας μου φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά και εγώ μια άλλη. Μου έδειξε πώς να τη χρησιμοποιήσω», είπε η 35χρονη γυναίκα.

Η τηλεόραση έδειξε μια ζώνη με απενεργοποιημένα εκρηκτικά. Η μαρτυρία της γυναίκας συνεχίστηκε.

«Πήγαμε στο ξενοδοχείο».

«Εκείνος έκατσε στη μία γωνία και εγώ στην άλλη. Στο ξενοδοχείο γινόταν ένας γάμος. Υπήρχαν γυναίκες και παιδιά», περιέγραψε.

«Ο άνδρας μου πραγματοποίησε την επίθεση. Εγώ προσπάθησα αλλά δεν κατάφερα να πυροδοτήσω τα εκρηκτικά»

Οι δράστες

Η κατηγορούμενη είναι η αδελφή ενός στενού συμμάχου του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που δολοφονήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα.

Η τηλεόραση έδειξε και μια ζώνη με εκρηκτικά

Εξάλλου, την ευθύνη για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 57 ανθρώπους, έχει αναλάβει η οργάνωση του αλ Ζαρκάουι.

Η αστυνομία της Ιορδανίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ήταν οι: Αλί Χουσεΐν Αλί αλ Σαμάρι από την επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, Ραουάντ Τζασέμ Μοχάμεντ Αμπέντ (23 ετών) και Σαφάα Μοχάμεντ Αλί (23 ετών), επίσης από το Ιράκ.

Η κατηγορούμενη ονομάζεται Σατζίντα Μουμπάρακ Ατρούς αλ Ρισάουι, είναι 35 ετών και σύζυγος του αλ Σαμάρι.

Στην προκήρυξη της στο ίντερνετ η Αλ Κάιντα κατονομάζει, επίσης, τέσσερις βομβιστές αυτοκτονιας: Αμπού Κχαμπίμπ, Αμπού Μουάζ, Αμπού Ομάιρα και Ομ Ομάιρα.

Της είπε να φύγει

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιορδανίας παρουσίασε τη φωτογραφία από μια ζώνη με εκρηκτικά, την οποία φέρεται να φορούσε η κατηγορούμενη την ώρα των επιθέσεων.

Ο αξιωματούχος είπε ότι άνδρας και γυναίκα, ντυμένοι με επίσημες ενδυμασίες, διείσδυσαν στην αίθουσα χορού του ξενοδοχείου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια τελετή. Οι ζώνες τους έφεραν εκρηκτικά.

Εκείνη δεν κατάφερε να πυροδοτήσει τα δικά της, παρά τις προσπάθειές της, είπε ο κ. Μουασέρ.

Όταν ο αλ Σαμάρι την είδε να προσπαθεί άνευ αποτελέσματος, της ζήτησε να φύγει από την αίθουσα και εκείνος ανατινάχτηκε.

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι τέσσερις Ιρακινοί μπήκαν στην Ιορδανία με αυτοκίνητο στις πέντε Νοεμβρίου. Νοίκιασαν ένα διαμέρισμα σε προάστιο του Αμάν, δύο ημέρες αργότερα.

Την ημέρα των επιθέσεων μεταφέρθηκαν με ταξί στα ξενοδοχεία.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Παράταση των έκτακτων μέτρων

Ταραχές συνεχίσθηκαν σε γαλλικές πόλεις για 17η συνεχή νύχτα

Η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο παράταση της ισχύος των μέτρων έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν την περασμένη Τετάρτη για την αντιμετώπιση των ταραχών που σημειώνονται κάθε νύχτα σε υποβαθμισμένα προάστια πολλών πόλεων.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την Τρίτη, θα παρατείνει για 30 ακόμη μέρες το δικαίωμα των αρχών να επιβάλλουν έκτακτα μέτρα όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας και των δημόσιων συγκεντρώσεων.

Οι αρχές 40 περίπου γαλλικών πόλεων χρησιμοποίησαν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσαν προσωρινά την κυκλοφορία νεαρών ενώ στο Παρίσι απαγορεύτηκαν το Σάββατο οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Πάντως τα επεισόδια συνεχίστηκαν και τη νύχτα της Κυριακής σε αρκετές πόλεις.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πυρπολήθηκαν 284 αυτοκίνητα και ότι συνέλαβε 115 άτομα. Ωστόσο εκτιμά ότι οι ταραχές ήταν μικρότερης έκτασης και έντασης σε σύγκριση με αυτές που σημειώθηκαν τις προηγούμενες 17 νύχτες.

Οι σοβαρότερες ταραχές από το Μάη του 1968

Το βράδυ του Σαββάτου οι ταραχές μεταφέρθηκαν από τα υποβαθμισμένα προάστια στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας και δημοσίων συγκεντρώσεων.

Η αστυνομία στη Λιόν χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απομακρύνει ομάδες νεαρών διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και έβαζαν φωτιά σε αυτοκίνητα.

Η βίαιη αντιπαράθεση άρχισε στην πλατεία Μπελκούρ όπου είχαν παραταχθεί ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, λίγες ώρες πριν ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε εξεγερμένους νεαρούς και τις δυνάμεις ασφαλείας έγιναν και στις πόλεις Τουλούζη, Σεντ-Ετιέν και Καρπεντρά της νότιας Γαλλίας, όπου ένας βρεφονηπιακός σταθμός παραδόθηκε στις φλόγες.

Σε όλη τη Γαλλία πυρπολήθηκαν πάνω από τριακόσια αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί επιθεώρησε τα μέτρα τάξης

Στο Παρίσι επικράτησε μια απόκοσμη ησυχία καθώς χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης εφαρμόζοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει απαγόρευση δημοσίων συγκεντρώσεων.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι αν και η ένταση των ταραχών μειώνεται μέρα με τη μέρα εντούτοις δεν υπάρχουν ενδείξεις για τερματισμό τους.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 11:33 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητικότητα στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις

Νέα κινητικότητα παρατηρείται στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις.

Η κα. Ράις είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Μετά τη συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με τον κ.Αμπάς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι πλάον ορατή η συμφωνία για ελεύθερη διακίνηση των Παλαιστινίων μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ η κ.Ράις είπε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι προσβλέπει στη λύση των δύο κρατών, παλαιστινιακού και ισραηλινού, που θα συνυπάρχουν ειρηνικά.

Επίσης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε και τις δύο πλευρές να προωθήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως οδικός χάρτης, λέγοντας ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα ενίσχυε την ασφάλεια του Ισραήλ.

Σε σχόλιό του, ωστόσο, ο Αριέλ Σαρόν παρέπεμψε στις υποχρεώσεις της παλαιστινιακής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Μέση Ανατολή, Τζέιμς Γούλφενσον, προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια γιγάντια φυλακή για τους Παλαιστινίους, εφόσον δεν ανοίξουν πλήρως τα σημεία διάβασης στα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Επίσης η κ.Ράις θα παραστεί και σε επιμνημόσυνη τελετή με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τη δολοφονία του Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού, Γιτζάκ Ράμπιν.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Χαμάς, στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ένα Παλαιστίνιο και τραυμάτισε τουλάχιστον δύο άλλους.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος στις φήμες για ανασχηματισμό

Γκάλοπ - ψαλίδα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φήμες τέλος για τον ανασχηματισμό. Καραμανλής: Αντιπαραγωγικές οι αλλαγές υπουργών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μπάχαλο το ΠΑΣΟΚ! Με αφορμή τον Σημίτη και το βιβλίο του.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις με συνέντευξη από την Πέμπτη. Στις 17 Νοεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος Παυλόπουλου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα ράντζα του... δημοσίου θέλουν να νοσηλεύουν τους ασφαλισμένους τους οι Κοντομηνάδες!!! Απίστευτο κι όμως αληθινό!!!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όχι στους συχνούς ανασχηματισμούς. Μήνυμα Καραμανλή από την Ιαπωνία.

ΕΘΝΟΣ: Φακέλωμα στις νέες οικοδομές εν όψει επιβολής ΦΠΑ. Εφορία: Ηλεκτρονικό δίχτυ σε συνεργασία με την πολεοδομία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με το χρήμα τουμπάρονται τα πάντα! Ραγίζει επικίνδυνα το φράγμα της ηθικής των θεσμών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός από την Ιαπωνία παγώνει τον Ανασχηματισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιστροφή με αλλαγές και τομές. Κ. Καραμανλής: Το ταξίδι στην Ιαπωνία αφετηρία πολιτικών πρωτοβουλιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξωγήινος ο Χριστόδουλος. Απάντηση - εκδίκηση, αλλά για την αυτοκάθαρση στην Εκκλησία, κουβέντα.

ΕΣΤΙΑ: Σε κρίσιμη καμπή η ελληνική οικονομία. Επιτακτικώς η υιοθέτησις τολμηροτέρας πολιτικής.

ESPRESSO: Η άγνωστη αδελφή της Γιάννας. Η «αποκάλυψη» της Ελένης Δασκαλάκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Ηχηρά «όχι» στις αλλαγές Παυλόπουλου. Συνέδριο ΚΕΔΚΕ: Τι αποφάσισαν οι αιρετοί άρχοντες.

Μetro: Η Γαλλία «φοβίζει». Σε επιφυλακή οι Αρχές για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

ΤΑ ΝΕΑ: Γολγοθάς από γρηγορόσημο, τόκους. Άνοδο επιτοκίων βλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

City Press: Ασφαλιστικό: Έναρξη διαλόγου και αντιπαραθέσεων.

TRAFFIC NEWS: Ναυμαχία της Έλλης με Κυριακού. Κρίση στον ΑΝΤ1 για την τρίτη θέση.

Η ΧΩΡΑ: Ώρα μεγάλων αποφάσεων. Όλα τα σενάρια για ανασχηματισμό.

Κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει «πιστεύω ότι η συχνή αλλαγή υπουργών είναι αντιπαραγωγική, είπε ο πρωθυπουργός από την Ιαπωνία, κάτι που «ξαναζέστανε» τα τρία σενάρια για το χρόνο του ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος. Συνεργάτες του πρωθυπουργού άφηναν να εννοηθεί ότι ο κ. Καραμανλής δεν επιθυμεί να κάνει συνεχώς ανασχηματισμούς ούτε και κάποιες επιμέρους αλλαγές. Ο κ. Καραμανλής επέστρεψε χθες το βράδυ από το ταξίδι του το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε φειδωλός στις απαντήσεις του στο θέμα του ανασχηματισμού, ωστόσο πολιτικοί κύκλοι ερμηνεύοντας τη δήλωσή του θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο για αλλαγές στο υπουργικό σχήμα στο απώτερο μέλλον. Επικρατέστερη περίοδος για ανασχηματισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, θεωρείται λίγο μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, πιθανώς και στη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ «μπορεί ο πρωθυπουργός από την Ιαπωνία να θέλησε κατά κάποιο τρόπο να δώσει τέλος στην αναπτυχθείσα σεναριολογία των τελευταίων ημερών, περί των αλλαγών που ετοίμαζε να πραγματοποιήσει τόσο σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος όσο και ευρύτερα, ωστόσο δεν κατάφερε σον απόλυτο βαθμό τον στόχο του, αφού κανείς δεν περίμενε από τον Κ. Καραμανλή να δηλώσει ότι θα κάνει ανασχηματισμό. Εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση είναι να υπάρξουν ταχύτεροι ρυθμοί στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «παγώνει τον ανασχηματισμό ο Καραμανλής δίνοντας οριστικά, τέλος στην άκρατη σεναριολογία των τελευταίων ημερών αν και πληθαίνουν τα κομματικά στελέχη που ζητούν μείωση του κυβερνητικού σχήματος. Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται ν΄αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα για τον τον ενδιαφέρει πρωτίστως το αποτέλεσμα του έργου και όχι τα πρόσωπα και οι εφήμερες εντυπώσεις».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άπω Ανατολή χαρακτηρίστηκε ως ιδιαιτέρως ικανοποιητική καθώς ευοδώθηκαν οι επαφές με την ιαπωνική πολιτική ηγεσία αλλά και με ιαπωνικούς οικονομικούς κύκλους τόσο για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων όσο και για την ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από την Ιαπωνία . Μιλώντας στους επιχειρηματίες της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο Κώστας Καραμανλής τους απηύθυνε πρόσκληση να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα στην κρισιμώτερη ίσως καμπή των τελευταίων ετών. Μετά από 20 μήνες διακυβερνήσεως από την Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολιτικής, από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά. Αν η Κυβέρνησις προχωρήση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, έχει την δυνατότητα να αλλάξη το τοπίο. Ενώ αν διστάση, θα χαθή μία τεράστια ευκαιρία για την οικονομία».

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «προ των πυλών είναι η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, η οποία μαζί με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τον ΦΠΑ και το... γρηγορόσημο στις Πολεοδομίες προκαλεί νέο εκρηκτικό μείγμα επιβαρύνσεων σε δανειολήπτες και φορολογουμένους».

Η Traffic News προσθέτει ότι «η Ελλάδα προσφέρει σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες κατέχοντας νευραλγική θέση στην αναπτυξιακή διαδικασία της ευρύτερης περιοχής. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα του 7ου Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρεία Capital Link στη Νέα Υόρκη, με τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Ελλάδας, με θέμα Η Ελλάδα σε μία νέα εποχή: επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες και η ανάπτυξη της ΝΔ Ευρώπης».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 06:28 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητικότητα στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις

Νέα κινητικότητα παρατηρείται στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις.

Η κα. Ράις θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Επίσης θα παραστεί και σε επιμνημόσυνη τελετή με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τη δολοφονία του Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού, Γιτζάκ Ράμπιν.

Από το Ισραήλ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε και τις δύο πλευρές να προωθήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως οδικός χάρτης, λέγοντας ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα ενίσχυε την ασφάλεια του Ισραήλ.

Σε σχόλιό του, ωστόσο, ο Αριέλ Σαρόν παρέπεμψε στις υποχρεώσεις της παλαιστινιακής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Μέση Ανατολή, Τζέιμς Γούλφενσον, προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια γιγάντια φυλακή για τους Παλαιστινίους, εφόσον δεν ανοίξουν πλήρως τα σημεία διάβασης στα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ηγετικό στέλεχος τη ςοργάνωσης Χαμάς, στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 02:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ο κόσμος και ο Μπλερ

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) επιχειρεί να παρουσιάσει την «όψη του κόσμου» που θα διαμορφώσει την τελευταία θητεία του Τόνι Μπλερ στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα, η ομιλία του κ. Μπλερ το βράδυ της Δευτέρας θα θέσει το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του από εδώ και στο εξής.

Στο πλαίσιο αυτό αναλύεται η έως τώρα εξωτερική πολιτική του Λονδίνου υπό τον Τόνι Μπλερ, με την εξέταση των υπέρ και των κατά που θα σχηματίσουν την ιστορική κρίση.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους δεσμούς με τις ΗΠΑ επισημαίνεται η στενή σχέση των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά, «όπως αποκαλύπτουν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις του πρώην πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και δυνατότητα επηρεασμού των αποφάσεων του προέδρου Μπους, για παράδειγμα επί θεμάτων περιβάλλοντος».

Στη Μέση Ανατολή η εφημερίδα διαπιστώνει μικρή πρόοδο με τη συμβολή του Λονδίνου. Στο Ιράκ επισημαίνεται το τέλμα στον τομέα της ασφάλειας, παρά τις εκλογές και την επικύρωση του νέου συντάγματος, όπως ακριβώς και στο Αφγανιστάν.

Τονίζεται επίσης η συνεχιζόμενη ένταση σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ εγείρεται και ένα ερωτηματικό σχετικά με την επιλογή του Τόνι Μπλερ να μην αποκλείσει ρητώς το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής.

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει επίσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ένιωσε μεγάλη ανακούφιση που δεν αντιμετώπισε ένα δημοψήφισμα επί του ευρωπαϊκού συντάγματος, όπως επίσης και από το γεγονός ότι εξασφάλισε υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις επί της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Επισημαίνεται πάντως η δυσθυμία που προκάλεσε η στάση του στο θέμα της συμφωνίας επί του κοινοτικού προϋπολογισμού. «Αποτυχία στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου μήνα θα σημάνει αποτυχία της βρετανικής προεδρίας», εκτιμά η εφημερίδα.

Όσον αφορά την Αφρική, σημειώνονται οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στη σύνοδο του G8, οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση της κρίσης στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν, αλλά και η βία κατά τη διάρκεια των εκλογών στις συμμαχικές χώρες της Αιθιοπίας και της Τανζανίας.

Τέλος, η Ιντιπέντεντ επισημαίνει την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων του Δεκεμβρίου στο Χονγκ Κονγκ για το παγκόσμιο εμπόριο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τις πιέσεις που δέχεται ο κ. Μπλερ από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ώστε η Δύση εμπράκτως να αποδεχθεί τα δικαιώματα φτωχότερων χωρών στο διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ης εφημερίδας, η ανάγκη συμφωνίας στο πλαίσιο αυτό θα αποτελέσει την κύρια επισήμανση στην ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η Ιντιπέντεντ φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, ο οποίος εκτιμά ότι μια συμφωνία το Δεκέμβριο για τους νέους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, παρά τις σημαντικές δυσκολίες, δεν είναι αδύνατη αποστολή.

Επιστρέφοντας στο θέμα της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής, η εφημερίδα σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι οι όποιες μικρές επιτυχίες έχουν επισκιαστεί από τη μία μεγάλη αποτυχία, το χειρισμό της κατάστασης στο Ιράκ.

Η γυναίκα του στρατιώτη

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) επιλέγει να παρουσιάσει ως βασικό θέμα την υπόθεση της στρατιωτικής δίκης ενός συνταγματάρχη του βρετανικού στρατού, που κατηγορείται για το θάνατο ενός Ιρακινού κρατουμένου των δυνάμεων του συντάγματός του.

Η εφημερίδα φιλοξενεί λοιπόν άρθρο της συζύγου του 41χρονου Χόρχε Μεντόνσα, με τo οποίo υπερασπίζεται το σύζυγό της.

Συγκεκριμένα, η Λουίζ Μεντόνσα ισχυρίζεται ότι ο σύζυγός της δεν είναι παρά ο αποδιοπομπαίος τράγος μιας δύσκολης υπόθεσης για το βρετανικό στρατό.

«Ο στρατός ήθελε έναν αξιωματικό για να τον δικάσει. Επέλεξε το σύζυγό μου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Η σύζυγος του κατηγορουμένου συνταγματάρχη επισημαίνει ότι λίγο πριν την απαγγελία των κατηγοριών, ο βρετανικός στρατός είχε τιμήσει το 41χρονο ανώτερο αξιωματικό για την επίδειξη γενναιότητας.

Μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης

Σε προτεινόμενα συγκεκριμένα καθημερινά μέτρα στη Βρετανία με σκοπό τον περιορισμό της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων, όπως προκύπτουν από διαρροή κυβερνητικού εγγράφου, αναφέρεται η Γκάρντιαν (The Guardian).

Στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών εξετάζεται και η επιβολή αυστηρών περιορισμών στους οδηγούς οχημάτων, οι οποίο θα ελέγχονται στενότερα για την τήρηση των ορίων ταχύτητας.

Ο περιορισμός της ταχύτητας στα επιτρεπτά όρια εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά την εκπομπή ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Θαύμα και ελπίδες

Το σύνολο του βρετανικού Τύπου της Δευτέρας αναφέρεται στην περίεργη υπόθεση του Άντριου Στίμπσον, ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε βρεθεί θετικός σε εξετάσεις για τον ιό HIV που προκαλεί έιτζ.

Ωστόσο, οι νεότερες εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του 25χρονου Βρετανού κατάφερε να εξαλείψει τον ιό.

Ο κ. Στίμπσον δέχεται καταιγισμό εκκλήσεων και πιέσεων να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί στην υπόθεση του αποκαλούμενου «θαύματος», δεχόμενος να υποβληθεί σε σειρά περαιτέρω εξετάσεων.

Η Μάικροσοφτ στα χαρακώματα

Ο γίγαντας των εταιρειών λογισμικού, Μάικροσοφτ, συστηματοποιεί την αντίδρασή της στην περσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει περιορισμούς στο μονοπώλιο στο χώρο των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η Μάικροσοφτ, λοιπόν, όπως αποκαλύπτουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ξεκίνησαν εκστρατεία προσεταιρισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, από στελέχη της οποίας ζήτησαν σε κατ ιδίαν επαφές να υποστηρίξουν τη νομική αμφισβήτηση της απόφασης της Κομισιόν.

Η Μάικροσοφτ έχει επίσης αποστείλει ενημερωτική επιστολή σε πολλές αμερικανικές εταιρείες, από τις οποίες ζητά να ασκήσουν και οι ίδιες πιέσεις σε συγκεκριμένα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κυβέρνηση κατά συνδικάτων

Οι Τάιμς (The Times) επικαλούνται δήλωση του Βρετανού υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Άλαν Τζόνσον, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση των Εργατικών σκοπεύουν να μειώσουν δραστικά το εύρος των εξουσιών των εργατικών συνδικάτων.

Ο κ. Τζόνσον προανήγγειλε ριζική αναδιάρθρωση της δομής των συνδικάτων, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο «καταχρώνται της δύναμης που έχουν στα συνέδρια του κόμματος».

Ο κ. Τζόνσον, γράφουν οι Τάιμς, πρώην ηγέτης των συνδικάτων ο ίδιος, θέλει το ποσοστό των ψήφων που αναλογούν στους εκπροσώπους των εργαζομένων σε κάθε εσωκομματική διαδικασία να μειωθεί από 50% σε 15%.

Οι Τάιμς, εξάλλου, περιλαμβάνουν στην έκδοση της Δευτέρας και έναν ειδικό οδηγό για την Ελλάδα, που απευθύνεται στους τουρίστες, αλλά και σε όσους πιθανόν σκέφτονται την αγορά κατοικίας σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Στον οδηγό σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως οι χώροι όπου διεξήχθησαν τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 03:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γερμανός ασθενής

Λίγες εφημερίδες στη Γερμανία χαιρετίζουν τη συμφωνία για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, με καγκελάριο την ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) αμφιβάλλει εάν ο συνασπισμός των συντηρητικών παρατάξεων με τους Σοσιαλδημοκράτες θα λύσει τα επιτακτικά προβλήματα της Γερμανίας.

«Η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων δεν αναφέρεται σε κάποιο απτό σχέδιο κυβερνητικής δράσης. Δεν υπάρχει στρατηγική για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ή της αγοράς εργασίας», γράφει η εφημερίδα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt), εξάλλου, προειδοποιεί ότι η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού είναι «μια καταστροφική θεραπεία», η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας, σε βάρος των πολιτών.

Η εφημερίδα προβλέπει μεγαλύτερο κρατικό παρεμβατισμό, επέκταση των φαινομένων φοροδιαφυγής και περισσότερες μεταφορές επενδύσεων στο εξωτερικό.

Στην Αυστρία, η Σταντάρτ (Der Standard) γράφει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ χρησιμοποιεί την αύξηση του ΦΠΑ ώστε να «γιατρέψει» τη γερμανική οικονομία το 2006.

«Αν όμως η ιατρική ομάδα των Μέρκελ και Μίντερφερινγκ, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, δε βελτιώσει την κατάσταση εντός του ερχόμενου έτους, μπορεί να ετοιμάσει τις βαλίτσες της γιατί δε θα έχει δεύτερη ευκαιρία», τονίζει η αυστριακή εφημερίδα.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde). «Μακριά από την ένωση των δυνάμεών τους για την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι δύο εταίροι αλληλοεξουδετερώθηκαν», σημειώνει η εφημερίδα, που προσθέτει ότι οι βάσεις των αλλαγών που προώθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δε φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν.

«Μια χαμένη ευκαιρία», συμπεραίνει στο σχόλιό της η Λε Μοντ.

Από την άλλη πλευρά, η ισπανική Ελ Παΐς (El Paίs) εκτιμά ότι μόνο ένας παρόμοιος μεγάλος συνασπισμός είναι σε θέση να επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την έξοδο από την κρίση στη Γερμανία.

«Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς άλλη κυβέρνηση να αποφασίζει την αύξηση του ΦΠΑ κατά 3% και το πάγωμα των συντάξεων», εξηγεί η εφημερίδα.

Δραστικά μέτρα

Στη Γαλλία, η παριζιάνικη Λιμπερασιόν (Liberation) στέκεται στο «πρωτοφανές» 18ήμερο των επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και νεαρών μεταναστών.

«Η διάρκεια αυτή δείχνει πόσο βαθιά πρέπει να είναι η αγανάκτηση που εκφράζεται», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ομοίως δραστικά πρέπει να είναι και τα μέτρα για την εξάλειψη της αγανάκτησης αυτής.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε τους νεαρούς που φωνάζουν οργισμένοι και γεμάτοι μίσος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», τονίζει η Λιμπερασιόν.

Παράλληλα, επικρίνει την αργή αντίδραση της κυβέρνησης - λόγω της αντιπαλότητας του πρωθυπουργού Ντε Βιλπέν και του υπουργού Εσωτερικών Σαρκοζί αλλά προσθέτει ότι η εξεύρεση λύσης δεν είναι εύκολη.

«Αν μπορούμε να πάρουμε ένα μάθημα από τα γεγονότα, αυτό είναι ότι η πολιτική του βλέπουμε και αντιδρούμε δε δικαιολογείται πλέον», συμπεραίνει η γαλλική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.