Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-15

  1. Αστυνομικές αποκαλύψεις και προειδοποιήσεις
  2. «Μυστικές πτήσεις» της CIA στην Ισπανία
  3. Βασανιστήρια από ιρακινές δυνάμεις
  4. Γαλλία: αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα
  5. Κύπρος: 22 χρόνια μετά
  6. Ο προϋπολογισμός 2006 προβληματίζει
  7. Συμφωνία για το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας
  8. Το «δεύτερο Σουσουρλούκ»
  9. Διπλωματική κρίση στη Λατινική Αμερική
  10. Δύσκολοι καιροί για ηγέτες

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 02:14 (Ώρα Λονδίνου)

Αστυνομικές αποκαλύψεις και προειδοποιήσεις

Στο θάνατο του νεαρού Βραζιλιάνου, Τσαρλς ντε Μενέζες από τα πυρά Βρετανών αστυνομικών που θεώρησαν ότι ήταν ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, αναφέρεται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Σύμφωνα λοιπόν με αποκάλυψη της εφημερίδας, οι σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν απαγορευθεί στις διεθνείς συρράξεις, με πρόβλεψη των διεθνών συμβάσεων.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ήταν η πρώτη φορά που αυτού του είδους οι σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν από τη βρετανική αστυνομία.

Οι συγκεκριμένες σφαίρες έχουν την ιδιότητα να εκρήγνυνται μετά την πρόσκρουση στο στόχο. Αυτό σημαίνει ότι προφυλάσσονται μεν περισσότερο όσοι βρίσκονται γύρω από το στόχο, η ισχύς όμως του πλήγματος για τον ίδιο είναι εξαιρετικά δριμύτερη.

Οι πρώτες παρόμοιες σφαίρες κατασκευάστηκαν από τους Βρετανούς στην Καλκούτα και απαγορεύθηκαν διεθνώς με τη Διακήρυξη της Χάγης το 1899.

Οι ειδικοί, ωστόσο, κρίνουν ότι η χρήση τους είναι ενδεδειγμένη σε περιπτώσεις όπως αυτές της επίθεσης εναντίον ενός τρομοκράτη που βρίσκεται ανάμεσα σε πλήθος ή των μυστικών αστυνομικών που έχουν τοποθετηθεί σε πτήσεις.

Σύμφωνα πάντα με την Τέλεγκραφ, ο βρετανικός νόμος δεν απαγορεύει τη χρήση τους από την αστυνομία, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη επιλογής των πυρομαχικών της, αν και το υπουργείο Εσωτερικών είχε πληροφορηθεί πριν από τρία χρόνια τη σκέψη επαναφοράς των σφαιρών.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, η αποκάλυψη αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις σχετικά με την υπόθεση Μενέζες και την τακτική της βρετανικής αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, το βήμα του πρώτου καναλιού του BBC θα χρησιμοποιήσει το βράδυ της Τετάρτης ο διευθυντής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ, για να επιστήσει την προσοχή των Βρετανών πολιτικών στη «νέα φύση» των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Με το θέμα αυτό επιλέγει να ασχοληθεί εκτενώς η Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της αναφέρεται στην προειδοποίηση της αστυνομίας προς τους πολιτικούς ότι με τις αποφάσεις τους «τούς θέτουν σε αδιέξοδη κατάσταση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σερ Ίαν Μπλερ θα τονίσει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο έχουν μεταβάλλει τη φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η αστυνομία.

Μιλώντας στην Γκάρντιαν, ο ανώτατος αστυνομικός αξιωματούχος της χώρας λέει ότι ο κίνδυνος συνεχών άκαρπων πολιτικών αντιπαραθέσεων, όπως η πρόσφατη για την πρόταση κράτησης υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγοριών επί 90 ημέρες, θα αυξάνεται, εφόσον «δεν αλλάξει ο τρόπος συζήτησης του τρόπου αστυνόμευσης».

Ο σερ Ίαν ζητά να αποφασιστεί τι είδους αστυνομία θέλει η χώρα, προτείνοντας οι τακτικές της να περάσουν στη δημόσια σφαίρα συζήτησης.

Σε πρακτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός αστυνομικός διευθυντής προτείνει τη σύσταση ειδικής εποπτικής επιτροπής στο Κοινοβούλιο, σταθερές ομάδες συζήτησης μεταξύ των πολιτών, μεγαλύτερη διοικητική συγκέντρωση των πολλών αστυνομικών σωμάτων στη Βρετανία, μεγαλύτερο ποσοστό προσλήψεων δυναμικού από τις εθνοτικές μειονότητες και δημιουργία αστυνομικών ομάδων σε συνοικιακό επίπεδο.

Αποχώρηση από το Ιράκ

Η Γκάρντιαν επικαλείται πληροφορίες που αναφέρουν ότι μετά τις εκλογές στο Ιράκ στις 15 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει «σημαντική αλλαγή» στον τρόπο προσέγγισης από τη βρετανική κυβέρνηση του θέματος της αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια σταδιακή αποχώρηση από τα μέσα του 2006.

«Με την ολοκλήρωση των πρώτων κανονικών εκλογών στο Ιράκ, οι κ.κ. Μπλερ και Μπους θα μπορέσουν να διακηρύξουν ότι έχουν πια εγκαθιδρύσει τη δημοκρατία στη χώρα, καθιστώντας ευκολότερο για τους υπουργούς τους να αρχίσουν να μιλάνε ανοιχτά για την απόσυρση των στρατευμάτων», σημειώνει η Γκάρντιαν.

«Μπλερ, παραιτήσου τώρα»

Η Γκάρντιαν φιλοξενεί άρθρο του απερχόμενου ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ.

Ο κ. Χάουαρντ αναφέρεται στη δήλωση που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στο πρωθυπουργικό αξίωμα, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας.

Κατά τον κ. Χάουαρντ η δήλωση αυτή συνιστά περιφρόνηση των συνταγματικών προβλέψεων, καθώς αναιρεί το ζωτικό στοιχείο της υποχρέωσης λογοδοσίας ενός ηγέτη στο λαό.

«Ο κ. Μπλερ, με πρωτοφανή τρόπο, αφαιρεί το δικαίωμα των πολιτών να τον κρίνουν στο τέλος της θητείας του, αφήνοντας παράλληλα ουσιαστικά ακάλυπτους τους βουλευτές του. Αναπόφευκτα έχει απολέσει το κύρος του και αυτό φάνηκε με την κοινοβουλευτική ήττα επί του αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου, ενώ τα πράγματα θα καταστούν ακόμα πιο δύσκολα με φυσική συνέπεια να μην καταφέρει να υπηρετήσει το σύνολο της τρέχουσας θητείας του», καταλήγει ο κ. Χάουαρντ, ο οποίος στο σύντομο πρόλογο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί τώρα.

Το μέλλον του ίντερνετ

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) ασχολείται εκτενώς ήδη από την πρώτη σελίδα της με την τριήμερη σύνοδο για την κοινωνία της πληροφορίας, που αρχίζει σήμερα στην Τυνησία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η σύνοδος θα καθορίζει το μέλλον του ίντερνετ, αναφερόμενη χαρακτηριστικά στους τομείς της ιδιοκτησίας και της λογοκρισίας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι οι ηγέτες του κόσμου θα συζητήσουν τους κανονισμούς λειτουργίας του διαδικτύου, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν μάχη για να διατηρήσουν τον έλεγχο του παγκόσμιου δικτύου, αυτού του «εμπορικού χρυσωρυχείου».

Όσον αφορά τη λογοκρισία, επισημαίνεται η αυξανόμενη τάση περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ από πολλές κυβερνήσεις του κόσμου, καθώς και το γεγονός ότι σε μια τέτοια σύνοδο δε θα πραγματοποιηθεί ούτε μία ομιλία περί ελευθερίας της έκφρασης.

Βασίλισσα και Εκκλησία

Ως κύριο θέμα της η Ντέιλι Τέλεγκραφ επιλέγει την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνόδου της Εκκλησίας της Αγγλίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η βασίλισσα εξήρε τη «μοναδική δύναμη» του χριστιανισμού, ο οποίος «μπορεί να καλύψει τη λαχτάρα πολλών ανθρώπων τη σύγχρονη εποχή για κάτι πλήρες νοήματος και αντοχής».

Κομισιόν και συγχωνεύσεις

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρονται σε μια λανθάνουσα αντιπαράθεση μεταξύ των Βρυξελλών και των εθνικών κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

Η αντιπαράθεση αυτή αναμένεται να προκύψει από την προτροπή της επιτρόπου αρμόδιας τον ανταγωνισμό, Νέλι Κρους, να ανατεθούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες ελέγχου στην Κομισιόν σε περιπτώσεις συγχώνευσης δύο εταιρειών από την ίδια χώρα.

Η εισήγηση της Ολλανδής επιτρόπου αποτελεί πλήγμα στις κυβερνήσεις που προκρίνουν την πολιτική δημιουργίας «εθνικών πρωταθλητών», μεγάλων δηλαδή εταιρειών σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.

Η «μαφία» στις βρετανικές τράπεζες

Τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Αρχής Οικονομικών Υπηρεσιών του Σίτι του Λονδίνου περί διείσδυσης μελών του οργανωμένου εγκλήματος στις βρετανικές τράπεζες, επιλέγουν ως βασικό τους θέμα οι Τάιμς (The Times).

Ο Κάλαμ Μακ Κάρθι δήλωσε λοιπόν ότι «η μαφία του οργανωμένου εγκλήματος εξασφαλίζει σε μέλη της θέσεις εργασίας στη βιομηχανία παροχής οικονομικών υπηρεσιών της χώρας, με σκοπό την απόκτηση γνώσεων που θα συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι τραπεζικές απάτες διαφόρων επιτηδείων κοστίζουν σε κάθε πολίτη περί τις 230 στερλίνες το χρόνο (περίπου 340 ευρώ).


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005 - 22:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Μυστικές πτήσεις» της CIA στην Ισπανία

Οι κρατήσεις υπόπτων για τρομοκρατία γίνονται με άκρα μυστικότητα

Η Ισπανία διεξάγει έρευνα για τις καταγγελίες ότι αεροπλάνα της CIA που μετέφεραν υπόπτους τρομοκράτες πραγματοποίησαν μυστικές σταθμεύσεις σε ισπανικό έδαφος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις στην ισπανική τηλεόραση την Τρίτη.

Είπε ότι εάν αποδειχθούν, τέτοιου είδους δραστηριότητες θα προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις της Ισπανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η CIA είχε κάνει τέτοιου είδους στάσεις στη Μαγιόρκα.

Πιστεύεται ότι συνολικά υπήρξαν 10 πτήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την εθνική φρουρά της ισπανίας και τις καταγγελίες της στον εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Η πρώτη τέτοια πτήση έκανε μία στάση στην Πάλμα της Μαγιόρκα στις 22 Ιανουαρίου του 2004.

Πιστεύεται ότι οι πτήσεις αυτές - με Μπόινγκ 747 και τζετ Γκάλφστριμ - συνεχίστηκαν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου του 2005.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την Κομισιόν να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι η CIA είχε χρησιμοποιήσει φυλακές στην ανατολική Ευρώπη για την ανάκριση υπόπτων τρομοκρατών.


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Βασανιστήρια από ιρακινές δυνάμεις

Οι καταγγελίες δεν προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στη χώρα

Η κυβέρνηση του Ιράκ άρχισε τη διεξαγωγή έρευνας μετά τις καταγγελίες για βασανιστήρια περισσότερων από 170 κρατουμένων από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στη Βαγδάτη.

Ορισμένοι από τους κρατουμένους είχαν σημάδια στα σώματά τους από βασανιστήρια, ενώ πολλοί από αυτούς είχαν μείνει χωρίς φαγητό για εβδομάδες.

Η εν λόγω είδηση κυκλοφόρησε όταν αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν υπό τον έλεγχό τους ένα κτίριο του υπουργείου ασφαλείας της χώρας την Κυριακή.

Λίγο πριν είχαν γίνει καταγγελίες για βασανιστήρια από τους γονείς ενός εξαφανισμένου εφήβου.

Η κυβέρνηση του Ιράκ υποσχέθηκε να οδηγήσει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι περισσότεροι από τους κρατουμένους είναι σουνίτες.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη υπογραμμίζει ότι η εν λόγω είδηση δεν προκάλεσε έκπληξη στους περισσότερους Ιρακινούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Χουσεϊν Καμάλ, είπε: «Είδα σημάδια στα σώματα κρατουμένων από βάναυσα κτυπήματα».

»Δύο κρατούμενοι έμειναν παράλυτοι, ενώ σε κάποιους είχε φύγει το δέρμα τους σε διάφορα σημεία του σώματός τους», τόνισε.

Καταγγελίες υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά τώρα υπάρχουν και αποδεικτικά στοιχεία. Πολλοί φοβούνται πάντως ότι αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλία: αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα

Η αναταραχή δεν φαίνεται να έχει κοπάσει ακόμη εντελώς

Η Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνει τα σχέδια για την παράταση των έκτακτων μέτρων μέχρι το Φεβρουάριο, μετά το κύμα της βίας που ξέσπασε σε πολλές γαλλικές πόλεις.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ, είπε ότι η αναταραχή αποδεικνύει ουσιαστικά ότι η Γαλλία υποφέρει από μία «κρίση ταυτότητας».

Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσει το «δηλητήριο του ρατσισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιράκ υπογράμμισε επίσης ότι θα αποκαταστήσει την τάξη οδηγώντας τους δράστες των επεισοδίων ενώπιον της δικαιοσύνης και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Περίπου 215 αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες το βράδυ της Δευτέρας, 69 λιγότερα από την Κυριακή, γεγονός που κάνει τις αρχές να αισιοδοξούν ότι η αναταραχή πλησιάζει στο τέλος της.

Κατά τη διάρκεια των χειρότερων ταραχών, περίπου 1.400 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές στα προάστια των Αράβων και των Αφρικανών μεταναστών.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων που πυρπολούνται κάθε βράδυ θεωρείται το βαρόμετρο της αναταραχής.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν και λιγότερες συλλήψεις. Ενώ την Κυριακή συνελήφθησαν 112 άτομα τη Δευτέρα συνελήφθησαν 42.


Κύπρος: 22 χρόνια μετά

Στρατιωτική παρέλαση στην οποία παρέστησαν Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με αφορμή τη συμπλήρωση 22 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων.

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Αμπντουλατίφ Σενέρ και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Εργκούν Σαϊγκάν.

Ο στρατηγός Σαϊγκουν δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από την Κύπρο μόνο όταν δοθούν επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Στο ελεύθερο τμήμα της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε αντικατοχική εκδήλωση την οποία είχαν οργανώσει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Κύριο σύνθημα στην εκδήλωση ήταν το κάλεσμα «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αφέντες στην κοινή μας πατρίδα».

Δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται από τη Δευτέρα στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου λόγω της 22ης επετείου.

Το Εθνικό Συμβούλιο καθορίζει την πολιτική στο Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε πως την πολιτική στο Κυπριακό καθορίζει το Εθνικό Συμβούλιο.

Αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποίησαν η ΠΟΦΕΝ και η ΠΣΕΜ

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απόψεις για το σχέδιο Ανάν του διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Τάσου Τζιωνή.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρέσβης Τζιωνής πήγε στα Ηνωμένα Έθνη ως απεσταλμένος του και εξέφρασε τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος ο τουρκικός στρατός επενδύει στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων.

Δημοσίευμα του Φιλελεύθερου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις αυτές κυρίως στον τομέα της ανέγερσης σπιτιών και διαμερισμάτων.

«Το Ταμιευτήριο Μελών του Τουρκικού Στρατού, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του '60, έχει εντείνει τις προσπάθειές του για την "αξιοποίηση" γης στην κατεχόμενη Κύπρο επενδύοντας σε ελληνοκυπριακές περιουσίες».

»Τα σπίτια και τα διαμερίσματα που κτίζονται, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, πωλούνται ή ενοικιάζονται έναντι χαμηλών τιμών σε στρατιωτικούς», αναφέρει το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας.

Ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκμεταλλεύεται, επίσης, εστιατόρια, περίπτερα και καντίνες, οι οποίες βρίσκονται στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Στο άρθρο του Φιλελεύθερου αναφέρεται επίσης ότι το Ταμιευτήριο λειτουργεί ειδικές υπεραγορές (για τρόφιμα και ρουχισμό) που συνήθως βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα ή και σε οικισμούς και τις οποίες χρησιμοποιούν μόνο οι στρατιωτικοί και επίσης εστιατόρια, περίπτερα και καντίνες, οι οποίες βρίσκονται στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Παράλληλα κάνει επενδύσεις σε τράπεζες και πρόσφατα αγόρασε εργοστάσιο για ατσάλι.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος υποστηρίζει επίσης ότι από το 2001 και μετά οι επιχειρήσεις του Ταμιευτηρίου κατέχουν και πιστοποιητικό καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ο προϋπολογισμός 2006 προβληματίζει

Γκάλοπ - ψαλίδα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η Ελλάδα του περιθωρίου. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε απόγνωση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σπεύσατε για οικοδομικές άδειες. Χωρίς ΦΠΑ μέχρι τέλους του έτους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μονιμοποιούνται άλλοι 73.702 συμβασιούχοι. Ενώ τακτοποιήθηκαν ήδη 21.700.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Με νέα φτερά η Ολυμπιακή. Το σχέδιο επιβίωσης του εθνικού αερομεταφορέα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κεραυνοί κατά Σημίτη. «Κατηγορώ» της Ιεράς Συνόδου εναντίον του τέως πρωθυπουργού.

Η ΑΥΓΗ: Βουλιάζει η ήπια προσαρμογή. Ομολογία Αλογοσκούφη: Το έλλειμμα ανεβαίνει στο 4,4%.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έφοδος του ΣΔΟΕ σε 3 ιδιωτικά νοσοκομεία. Διπλά βιβλία, πλαστές συνταγές και παράνομη εξαγωγή φαρμάκων σε ευρωπαϊκές χώρες αξίας 250 δισεκατομμυρίων μέσα σε ένα χρόνο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προϋπολογισμοί με... αστερίσκους! Ναυαγούν στις Βρυξέλλες οι ελπίδες της κυβερνήσεως.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 1.883 θέσεις εργασίας σε υπουργεία, Ταμεία και οργανισμούς. Τρία νέα προγράμματα stage προκηρύσσει ο ΟΑΕΔ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Στο έλεος των επιτήδειων δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος του νομού Θεσσαλονίκης από το διαρκές... ράβε - ξήλωνε.

ΕΘΝΟΣ: Από... φέτος ο ΦΠΑ στις οικοδομές. Δεν γλιτώνουν ούτε όσοι υποβάλουν αίτηση το 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ντερτιλής: Αποκατάσταση ή θάνατος στη φυλακή. Ερήμην του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς σήμερα συζητείται η αποφυλάκισή του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο φόβος του «γρηγορόσημου» πλανάται στις πολεοδομίες. Διευκρινίσεις Αλογοσκούφη για τις οριστικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 20.526 εκπαιδευτικοί και 1.038 υπάλληλοι. Οι πίνακες κατά φορέα και κλάδο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κωμωδία ο προϋπολογισμός. Γράφουν, σβήνουν, ξαναγράφουν και τελειωμό δεν έχουν.

ΕΞΠΡΕΣ: Ανατρέπονται οι στόχοι χωρίς τις τιτλοποιήσεις. Πιο δύσκολος ο Προϋπολογισμός του 2005, με έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ.

ΕΣΤΙΑ: Οι δαπάνες 50πλασιάσθηκαν! Κατά την 25ετία μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

ESPRESSO: Μοντέλο η Ρούλα. Η μεταμόρφωση της Κορομηλά. Η μυστική δίαιτα που άλλαξε ριζικά την εμφάνισή της.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε επιτήρηση μακράς διαρκείας η οικονομία. Σε αδιέξοδο ο προϋπολογισμός ομολογεί ο Γ. Αλογοσκούφης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναγκαία τώρα τα μόνιμα μέτρα για το έλλειμμα. Απέσυρε αιφνιδίως την τιτλοποίηση εσόδων για το 2005 η κυβέρνηση.

ΚΕΡΔΟΣ: Προϋπολογισμός με... υποσημειώσεις. Δεν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις τιτλοποιήσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανασχηματισμός από τον Γενάρη. «Μυστικές» οι επόμενες κινήσεις Καραμανλή.

METRO: Παροχές με σταγονόμετρο. Ιδιαίτερα σφιχτός ο νέος Προϋπολογισμός για το 2006.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προϋπολογισμός το 2006 χωρίς τις «τιτλοποιήσεις». Η κυβέρνηση δεν εξετάζει πρόσθετα μέτρα.

ΤΑ ΝΕΑ: Μπρος γκρεμός και πίσω... μέτρα. Ψάχνουν τώρα 3,5 δισ. ευρώ.

Η ΝΙΚΗ: Δεξιός ψάλτης η κυβέρνηση. Ρουσόπουλος - Γιαννάκου δεν αποδοκιμάζουν τον Αμβρόσιο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ισχυρό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής. Μεγάλο και μαχητικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

City Press: Μικραίνουν οι αυξήσεις, μεγαλώνουν οι φόροι. Χωρίς προείσπραξη εσόδων ο προϋπολογισμός του 2005 και του 2006.

TRAFFIC NEWS: Πρόσθετα μέτρα για την προστασία του Μάκη. Οι αποκαλύψεις του ενοχλούν τα οργανωμένα συμφέροντα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Αμήν» της Συνόδου στον Αμβρόσιο.

Η ΧΩΡΑ: Έτσι κατέστρεψε ο Σημίτης την Ελλάδα. Όσα δεν γράφει στο βιβλίο του.

Δημοσιονομική πολιτική

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «ανατροπή στα δεδομένα και του εφετινού Προϋπολογισμού, προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να διαγράψει τις τιτλοποιήσεις. Το έλλειμμα για εφέτος υπολογίζεται πλέον στο 4,4% του ΑΕΠ και το εγχείρημα της δημοσιονομικής προσαρμογής καθίσταται σαφώς δυσκολότερο και αμφίβολο, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «άλλαξε πάλι τον προϋπολογισμό της η κυβέρνηση μία μόλις εβδομάδα πριν κατατεθεί στη Βουλή. Η αποκορύφωση της κωμωδίας ήλθε με δήλωση Αλογοσκούφη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μη συμπεριληφθεί η τιτλοποίηση στον νέο προϋπολογισμό αλλά και στον εκτελούμενο εξαιτίας της αντίδρασης Αλμούνια. Ο κ. Αλογοσκούφης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το εισοδηματικό και φορολογικό σφίξιμο και το 2007».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «λυπούμεθα που το γράφουμε, αλλά ως προς την αύξηση των δημοσίων δαπανών μάλλον συνεχίζεται η σοσιαλιστική πολιτική. Είναι αδιανόητο ο δεύτερος κατά σειράν Προϋπολογισμός της Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, να μην διαφέρη από τους προϋπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «σε φιάσκο εξελίσσεται η περιβόητη λογιστική απόπειρα τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, μέσω της οποίας η κυβέρνηση προσδοκούσε να ρίξει το έλλειμμα φέτος στο 3,6%».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «την αναβολή της τιτλοποίησης εσόδων και όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2005 που είχε προγραμματιστεί για τον ερχόμενο μήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Χωρίς να περιμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, η κυβέρνηση αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό τα αναμενόμενα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τιτλοποιήσεις. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού με την κίνηση αυτή υπολογίζεται σε 4,4% του ΑΕΠ το 2005, από 6,6% την προηγούμενη χρονιά».

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «οι ελπίδες της κυβερνήσεως ότι θα μειώσει το έλλειμμα των προϋπολογισμών 2005 και 2006 ναυαγούν στις Βρυξέλλες. Χθες ο κ. Γ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η λεγόμενη τιτλοποίηση αντιμετωπίζει προβλήματα και αποσύρεται μέχρι νεωτέρας. Έτσι ο προϋπολογισμός του 2006 θα είναι ο πρώτος που θα έχει αστερίσκους με την υποσημείωση ότι τα ποσά της τιτλοποίησης δεν υπολογίζονται ώσπου να αποφασίσει η ΕΕ. Τούτων ούτως εχόντων, το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 4,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,6% και φέρνει νέα μέτρα. Για "ομολογία αποτυχίας" έκανε λόγο η αντιπολίτευση».

H CITY PRESS αναφέρει: «χωρίς προείσπραξη εσόδων ο προϋπολογισμός του 2005 και του 2006. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης δεν αποκλείει τη συνέχιση της επιτήρησης και της λιτότητας το 2007. Η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο πακέτο φόρων για να καλύψει το χαμένο έδαφος στα έσοδα. Περιορίζονται οι μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο. Νέα μείωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έρχονται αυξήσεις και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ιδιαίτερα στις συγκοινωνίες. ΠΑΣΟΚ: Κατέρρευσε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

H METRO τονίζει ότι «χωρίς τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατατίθεται την επόμενη Δευτέρα ο προϋπολογισμός του 2006, σηματοδοτώντας μια σφιχτή οικονομική πολιτική για τον επόμενο χρόνο, που θα χαρακτηρίζεται από περιορισμένες παροχές σε μισθούς και συντάξεις».

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι «η απόφαση του Γ. Αλογοσκούφη να διαγράψει από τον προϋπολογισμό τα έσοδα από τιτλοποίηση δημιουργεί μαύρη τρύπα 3,5 δισ. ευρώ στα έσοδα, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση και την ανάγκη λήψης μέτρων».

Οικοδομικές άδειες

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι «μόνο οι οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν πριν από το τέλος του χρόνου θα εξαιρεθούν από την επιβολή ΦΠΑ, ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, βάζοντας τέλος στη φημολογία που ήθελε η εξαίρεση να επεκτείνεται και στις άδειες εκείνες των οποίων τα δικαιολογητικά θα κατατεθούν έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι «τις απαραίτητες διευκρινήσεις έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ως προς τις τελεσίδικες και οριστικές αλλαγές που θα ισχύσουν στη φορολογία των ακινήτων από 1/1/2006. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος έβαλε τέλος στο... γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης των τελευταίων ημερών, από την επιβολή του ΦΠΑ θα εξαιρεθούν μόνο οι οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν πριν από το τέλος του χρόνου».

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «παρά τη γενικευμένη αίσθηση ότι απαλλάσσονται της επιβολής ΦΠΑ όσοι υποβάλουν αιτήσεις για οικοδομικές άδειες το 2005, το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το... ευεργέτημα αφορά μόνο όσους πετύχουν την έγκρισή τους. Πάρτι για... «γρηγορόσημο».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Συμφωνία για το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας

Η κ.Ράις έίχε αναβάλει την αναχώρηση της για να επιτευχθεί η συμφωνία

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να ανοίξουν τα σημεία διάβασης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Το άνοιγμα των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Η κ.Ράις ανέβαλε την αναχώρηση της από τη Μέση Ανατολή ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τη νύχτα στην Ιερουσαλήμ μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία επέδειξαν ότι πραγματικοί ηγέτες καταλήγοντας στη συμφωνία που επιτρέπει στους Παλαιστίνιους για πρώτη φορά μετά το 1967 να ελέγχουν τη διάβαση Ραφάχ στη μεθόριο της Γάζας με την Αίγυπτο.

Η διάβαση Ραφάχ θα ανοίξει σε 10 μέρες ενώ εντός ενός μηνός οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να διακινούνται με λεωφορεία μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης ταξιδεύοντας μέσω ισραηλινών εδαφών.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στους Παλαιστίνιους να αρχίσουν τα έργα για τη δημιουργία λιμένα στη Μεσόγειο και προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Γάζας.


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005 - 07:44 (Ώρα Λονδίνου)

Το «δεύτερο Σουσουρλούκ»

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Μέλη του ΡΚΚ

Η τουρκική εθνοσυνέλευση καλείται να διαλευκάνει τις καταγγελίες για εμπλοκή των τουρκικών αρχών ασφαλείας σε τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποδίδονταν στο PKK.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε τη διενέργεια πλήρους διοικητικής εξέτασης για την υπόθεση, η οποία αποκαλείται ήδη δεύτερο Σουσουρλούκ, από το σκάνδαλο της δεκαετίας του 90 που αποκάλυψε τις σχέσεις του τουρκικού κράτους με το παρακράτος της άκρας δεξιάς.

Η υπόθεση ήρθε στο φως την περασμένη Τετάρτη καθώς κάτοικοι της πόλης Σεμντιλί στη νοτιοανατολική Τουρκία κατήγγειλαν ότι άνδρες της στρατοχωροφυλακής συμμετείχαν σε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον βιβλιοπωλείου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, σε αυτοκίνητο της τουρκικής ασφάλειας βρέθηκαν όπλα τύπου Καλάσνικοφ και χάρτες με πληροφορίες για μελλοντικές επιθέσεις εναντίον σχολείων, εμπορικών κέντρων και τόπων λατρείας.

Οι αρχές έχουν συλλάβει ένα μέλος της τοπικής στρατοχωροφυλακής και ένα ακόμη άτομο που φέρεται ως μέλος του PKK.

Μετά την αποκάλυψη των σχετικών πληροφοριών, εξαγριωμένοι πολίτες μετέτρεψαν το Σεμντιλί σε πεδίο μάχης ενώ από χτες οι μαθητές σχολείων απέχουν από τα μαθήματά τους.

Ο τουρκικός Τύπος ζητά να διερευνηθεί αν προηγούμενες επιθέσεις που είχαν αποδοθεί στο PKK, πραγματοποιήθηκαν από μέλη των τουρκικών αρχών ασφαλείας.


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005 - 07:00 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματική κρίση στη Λατινική Αμερική

Προσωπικά κατά του Μεξικανού ομολόγου του καταφέρθηκε ο Ούγκο Τσάβες

Απρόσμενα κλιμακώθηκε η φραστική αντιπαράθεση των προέδρων της Βενεζουέλας και του Μεξικού, προσλαμβάνοντας πλέον διαστάσεις διπλωματικής κρίσης, με την εκατέρωθεν ανάκληση των πρεσβευτών των δύο χωρών.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με τις διαφωνίες επί της θέσπισης ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην αμερικανική ήπειρο.

Ο Βενεζολάνος πρόεδρος, Ούγκο Τσάβες, χαρακτήρισε το Μεξικανό ομόλογό του, Βιθέντε Φοξ, «μαριονέτα του ιμπεριαλισμού των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στη συνέχεια ο κ. Τσάβες αρνήθηκε να απολογηθεί προειδοποιώντας το Μεξικό ότι «εάν τα βάλει μαζί του θα καεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Φοξ κατηγόρησε τον ομόλογό του ότι πρόδωσε τα συμφέροντα των Λατινοαμερικάνων, μπλοκάροντας τη συμφωνία για το εμπόριο στην περιφερειακή σύνοδο στις αρχές του μήνα.

Το Μεξικό υποστήριξε τις ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν την επανέναρξη των συνομιλιών για τα σχηματισμό μιας ευρείας περιφερειακής εμπορικής συμμαχίας.


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005 - 03:42 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολοι καιροί για ηγέτες

Η διαπίστωση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, περί «κρίσης κατεύθυνσης και ταυτότητας» αναφορικά με τα συνεχιζόμενα επεισόδια σε υποβαθμισμένες περιοχές των γαλλικών αστικών κέντρων, εξετάζεται από τον Τύπο της χώρας.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) δηλώνει ότι δεν εντυπωσιάστηκε από την εμφάνιση του κ. Σιράκ.

«Αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά έμεινε μακριά από την εξέταση της ρίζας του αποφεύγοντας να διαπιστώσει πολιτικές ευθύνες, ακόμα και από την πλευρά του», σχολιάζει η εφημερίδα.

Διατυπώνεται επίσης απογοήτευση από την απουσία συγκεκριμένων δραστικών προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Καμία δέσμευση. Ήταν εν ολίγοις ένα διάγγελμα το οποίο, όπως και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που αδικαιολόγητα παρατάθηκαν, επιχείρησε να καλύψει τη σύγχυση ενός προέδρου ενώπιον των απογοητευτικών επιτευγμάτων του», καταλήγει η Λιμπερασιόν.

Η Φιγκαρό (Le Figaro) επικεντρώνεται στην πρόθεση του Ζακ Σιράκ να καταστήσει πιο αυστηρούς τους νόμους σχετικά με το δικαίωμα των μεταναστών να φέρουν στη Γαλλία την οικογένειά τους.

Η εφημερίδα διαπιστώνει ειλικρινή πρόθεση του Γάλλου προέδρου να παρουσιάσει απτές προτάσεις για εξομάλυνση της κατάστασης.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) επισημαίνει ότι οι γιοι και οι κόρες των Αράβων και Αφρικανών μεταναστών που ζουν στη Γαλλία δε θέλουν απλώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, «θέλουν να φύγουν εντελώς από τα γκέτο».

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μόνο να εντείνουν αυτήν την επιθυμία μπορούν», εκτιμά η εφημερίδα, που εντοπίζει την έξοδο από την κρίση στη συνολική συμβολή της γαλλικής κοινωνίας προς την ειρηνική συνύπαρξη των εθνοτικών κοινοτήτων.

Η επίσης γερμανική Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) επικρίνει την απόφαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, να προσφέρει οικονομική βοήθεια 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις υποβαθμισμένες γαλλικές περιοχές.

«Τα χρήματα αυτά θα προέρχονταν από υφιστάμενα κονδύλια για την αστική αναβάθμιση στη Γαλλία», γράφει η εφημερίδα, που καταλογίζει στον Πορτογάλο πολιτικό προσπάθεια εκμετάλλευσης του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, με σκοπό να καταστήσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ πιο συμπαθή στους Ευρωπαίους πολίτες.

Γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) εκφράζει την ικανοποίησή της για την επικύρωση από τα συνέδρια των μεγάλων κομμάτων της συμφωνίας σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού.

Για την εφημερίδα «δεν υπάρχει πρακτική ή πολιτική εναλλακτική λύση».

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ, ωστόσο, επιτίθεται δριμύτατα κατά της ηγέτιδας των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή την προτροπή προς τα διαφωνούντα στελέχη του κόμματός της να σεβαστούν αυτούς «που εργάστηκαν για τη μόνη βιώσιμη λύση στη Γερμανία».

«Έχει καμιά ιδέα για τι πράγμα μιλάει η γυναίκα;» διερωτάται η εφημερίδα. «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν καγκελάριος επί 16 χρόνια και πάντα επέμενε να γίνεται αυτό που ήθελε, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο ανόητος ώστε να ζητήσει σεβασμό, τουλάχιστον όχι δημοσίως. Αν η Άνγκελα Μέρκελ που δεν έχει χρηματίσει ούτε ένα δευτερόλεπτο ακόμα ως καγκελάριος ζητά ήδη από τα στελέχη του κόμματός της σεβασμό, τότε τι θα ζητήσει από εμάς τους πολίτες; Σεβασμό επειδή σκέφτεται επί πολλές ώρες; Και τι θα απαιτήσει όταν πράγματι θα έχει κάνει κάτι;», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) διατυπώνει επίσης αμφιβολίες για την κα. Μέρκελ. Σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ο γρίφος Μέρκελ» η εφημερίδα διαμαρτύρεται για τις υπαναχωρήσεις που διαπιστώνει από την πλευρά της επόμενης καγκελαρίου σε όλες τις μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς που έχει υποσχεθεί.

«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη Γερμανία. Δεν ξέρουμε όμως προς ποια κατεύθυνση θέλει να πάει τη χώρα», σημειώνει η Ντι Βελτ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.