Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-17

  1. «Το φράγμα που έσπασε»
  2. Αυστηρή διακοίνωση ΗΠΑ
  3. Τέλος μονοπωλίου Μέρντοχ στην Πρέμιερσιπ
  4. Τιμή στους ήρωες - φοιτητές
  5. Ποινή φυλάκισης στον Χόιτσερ
  6. Εγκαινιάστηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός
  7. Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ
  8. Θετικές προβλέψεις
  9. Πολυτεχνείο και τρέχουσα επικαιρότητα
  10. Τσέινι μαινόμενος
  11. «Μη ανεκτή» η πυρηνική Βόρεια Κορέα

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 02:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Το φράγμα που έσπασε»

«Το φράγμα έχει σπάσει και απειλεί την κυβέρνηση Μπους» εκτιμά η Ιντιπέντεντ (The Independent) που αναφέρεται στις αυξανόμενες φωνές αμφισβήτησης της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ μεταξύ του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Η εφημερίδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκτίμηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη από το Ντουμπάι ότι η εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ αποκαλύπτει ένα μεγάλο λάθος.

Όπως είπε, ήταν καλό που ανετράπη ο Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά δε συμφωνεί με το τι έγινε στη συνέχεια. «Η κυβέρνηση υποτίμησε τη δυσκολία του εγχειρήματος συμφιλίωσης των Ιρακινών», είπε ο κ. Κλίντον.

Η Ιντιπέντεντ επισημαίνει ότι και άλλοι πολιτικοί πλέον τάσσονται δημόσια κατά της πολιτικής Μπους στο Ιράκ, απαιτώντας τη συντομότερο δυνατή επιστροφή των στρατευμάτων.

«Παρά τις σκληρές δηλώσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου Τσέινι, οι πολιτικοί τους αντίπαλοι εύκολα απαντούν κάνοντας λόγο για τετριμμένη κυβερνητική ρητορική αναξιόπιστων πολιτικών», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Πολιτική βραδυφλεγής βόμβα στο Ιράν

Η πολιτική κατάσταση στο Ιράν απασχολεί την Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία μεταφέρει τις ανησυχίες που προκαλούν οι τακτικές του νεοεκλεγέντος προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή πολιτικής παράλυσης, καθώς ο πρόεδρος έχει θέσει σε εφαρμογή επιχείρηση εκκαθάρισης των πολιτικών θεσμών, απομακρύνοντας από καίριες θέσεις επικριτές του.

Οι ενέργειες του κ. Αχμαντινετζάντ, γράφει η Γκάρντιαν, εκλαμβάνονται από πολλούς ως ένα εν εξελίξει πραξικόπημα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτές οι πολιτικές εκκαθαρίσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και αφορούν όλους τους κλάδους του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού.

Όπως προστίθεται, οι ενέργειες αυτές έχουν εντείνει τις φωνές διαμαρτυρίας πολιτικών αντιπάλων και μέσων ενημέρωσης στο Ιράν.

Μπλερ για παιδεία

Η Γκάρντιαν φιλοξενεί άρθρο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του στον τομέα της εκπαίδευσης και τις αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει στην παιδεία.

Ο κ. Μπλερ σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο ψέμα είναι πως το εκπαιδευτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να ευνοεί τη μεσαία τάξη έναντι των παιδιών φτωχότερων οικογενειών».

Θέματα εσωτερικής επικαιρότητας

Οι Τάιμς (The Times) φιλοξενούν δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν,ο οποίος προορίζεται και αντιμετωπίζεται από τον πολιτικό κόσμο στη Βρετανία ως διάδοχος του Τόνι Μπλερ στην ηγεσία του Εργατικών και πιθανότατα στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο κ. Μπράουν, λοιπόν, απευθυνόμενος στους «επαναστάτες βουλευτές» του κυβερνώντος κόμματος που έχουν αντιταχθεί σε ορισμένες από τις πολιτικές προτάσεις του Τόνι Μπλερ, προειδοποιεί ότι και η δική του ατζέντα ως πιθανού διαδόχου, δε θα είναι λιγότερο ριζοσπαστική σε ό,τι αφορά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) παίρνει τη σκυτάλη των αντιδράσεων στις προτάσεις που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η επικρατέστερη μέχρι στιγμής πρόταση είναι η επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, στα 67 έτη.

Επικαλούμενη μελέτη κυβερνητικής υπηρεσίας, η εφημερίδα γράφει ότι ένας στους πέντε άνδρες, περίπου ένα εκατομμύριο σημερινοί εργαζόμενοι, δε θα πάρουν ποτέ τη σύνταξη που τους αναλογεί, καθώς θα έχουν πεθάνει πριν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), τέλος, ασχολούνται με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Εκπρόσωποι εταιρειών στις οποίες ανήκουν παμπ, μπαρ και ξενοδοχεία ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας να ισχύσει ολική και όχι μερική απαγόρευση του καπνίσματος.

Ένα μέτρο με διαβαθμίσεις απαγόρευσης θα έδινε άδικο πλεονέκτημα ανταγωνισμού στα καταστήματα όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα, υποστηρίζουν οι φορείς.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 21:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αυστηρή διακοίνωση ΗΠΑ

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε βασανισμό κρατουμένων» λένε οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί την «ανεξάρτητη» κυβέρνηση της Βαγδάτης ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κακομεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές του Ιράκ.

Η σχετική ρηματική διακοίνωση εκδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη μετά την ανακάλυψη 173 εμφανώς βασανισμένων κρατουμένων σε μυστική φυλακή μέσα σε κτίριο του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί στο παρελθόν για κακομεταχείριση και βασανισμούς κρατουμένων στη φυλακή - κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ.

Επίσης οι Αμερικανοί προειδοποιούν τις ιρακινές αρχές να μην αφήσουν τις πολιτοφυλακές που δρουν στη χώρα να αναλάβουν τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας ή κυβερνητικών υπηρεσιών.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης του Ιράκ, Μπαγιάν Τζαμπρ, χαρακτήρισε ως αβάσιμες τις καταγγελίες για εκτεταμένα περιστατικά βασανιστηρίων από ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, αν και η έρευνα για τις καταγγελίες αυτές συνεχίζεται.

Ο κ. Τζαμπρ έχει διατελέσει στο παρελθόν διοικητής της πολιτοφυλακής Μπαντρ που πρόσκειται στο Ιράν.

Έκκληση από γερουσιαστή - βετεράνο πεζοναύτη

Στο μεταξύ στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας Γερουσιαστής των Δημοκρατικών ζήτησε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Τζον Μούρτα: «Η τακτική μας είναι τυλιγμένη σε ψευδαισθήσεις»

Ο Τζον Μούρτα, που έχει διατελέσει συνταγματάρχης στο Σώμα των Πεζοναυτών και πολέμησε στον πόλεμο του Βιετνάμ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτε περαιτέρω στο Ιράκ στρατιωτικά.

Υποστήριξε δε ότι η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπους ήταν λανθασμένη και γεμάτη ψευδαισθήσεις.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τον Γερουσιαστή Μούρτα ως το πρώτο εξέχον μέλος του Κογκρέσου που ζητά άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων, και προβλέπει ότι η παρέμβασή του καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην προσπάθεια του Λευκού Οίκου να κερδίσει υποστήριξη για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μούρτα είχε ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης για την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν και μετέχει στην επιτροπή στρατιωτικών δαπανών της Γερουσίας.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 18:12 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος μονοπωλίου Μέρντοχ στην Πρέμιερσιπ

Τελειώνει το μονοπώλιο του BSkyB στα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης της Πρέμιερσιπ

Το τηλεοπτικό δίκτυο BSkyB ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ - δεν θα είναι πλέον η μοναδική πλατφόρμα ζωντανής αναμετάδοσης του αγγλικού πρωταθλήματος, μετά τη ριζική αναμόρφωση του συστήματος πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της διοργανώτριας αρχής της Πρέμιερ Λιγκ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διασφαλίζει το δικαίωμα άλλων τηλεοπτικών οργανισμών να μεταδίδουν ζωντανά παιγνίδια του πρωταθλήματος.

Έτσι η διοργανώτρια αρχή θα δημιουργήσει έξι «πακέτα με ισορροπημένο περιεχόμενο» τα οποία στη συνέχεια θα διατεθούν σε ενδιαφερομένους με πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα το δίκτυο BSkyB, το οποίο αυτή τη στιγμή κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα ζωντανής αναμετάδοσης, δεν θα μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σύνολο των αγώνων.

«Μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής»

Η διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν είχε προειδοποιήσει ότι θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη κατά της Πρέμιερ Λιγκ εάν η τελευταία δεν έβρισκε μέθοδο διανομής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε περισσότερο από ένα οργανισμό.

Η αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού κοινοτική επίτροπος Νέλι Κρούς δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα παρέχει στους φίλους του ποδοσφαίρου περισσότερες επιλογές και καλύτερο προϊόν.

«Οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η διοργανώτρια αρχή Πρέμιερ Λιγκ διασφαλίζουν ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα πωλούνται με τρόπο διαφανή και δίκαιο», είπε η κ. Κρους.

Ο πρόεδρος της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Σκούνταμορ, υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι ο κατακερματισμός των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα ζημίωνε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε ότι τουλάχιστον δύο τηλεοπτικοί οργανισμοί θα πρέπει να μοιράζονται τη ζωντανή μετάδοση των αγώνων ώστε οι τηλεθεατές να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής.

Η ισχύουσα συμφωνία μεταξύ BSkyB και Πρέμιερ Λιγκ εκπνέει το καλοκαίρι του 2007, και υπεγράφη το 2003 αντί συνολικού τιμήματος 1,024 δισεκατομμυρίου στερλινών.

Ο τηλεοπτικός οργανισμός του Αυστραλού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ κατέχει τα τηελοπτικά δικαιώματα συνεχώς από το 1992, γεγονός που βοήθησε στην ανάδειξή του ως δημοφιλέστερης ψηφιακής πλατφόρμας.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμή στους ήρωες - φοιτητές

Στην κεφαλή της πορείας ήταν μέλη της ΕΦΕΕ με τη γαλανόλευκη

Με επικεφαλής τη γαλανόλευκη που κρατούσαν μέλη της ΕΦΕΕ και το σύνθημα «αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε» ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα η καθιερωμένη πορεία από το Πολυτεχνείο με προορισμό την αμερικάνικη πρεσβεία.

Άλλα συνθήματα που ακούγονται είναι «το Πολυτεχνείο ζει, σε αγώνες μας καλεί», «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία» και «ανεξαρτησία λαϊκή κυριαρχία».

Πλήθος κόσμου παίρνει μέρος στην 32η επέτειο του Πολυτεχνείου, τιμώντας με την πορεία τους εξεγερθέντες του Νοεμβρίου του 1973, υπό τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο έχει απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, η συγκοινωνία έχει διακοπεί, ενώ επί ποδός βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί για να περιφρουρήσουν τους δρόμους, απ όπου περνάνε οι διαδηλωτές.

Οι πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου της Αθήνας στην πλειοψηφία τους θα παραμείνουν κλειστές και όλες περιφρουρούνται τόσο από τους καθηγητές όσο και από τους φοιτητές τους.

Φόρος τιμής από πολιτειακή - πολιτική ηγεσία

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης προσήλθε στον χώρο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για να καταθέσει στεφάνι.

Συγκινημένος δήλωσε ότι με σεβασμό, προσήλθε στον ιερό χώρο, όπως χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, από ευγνωμοσύνη προς τους εξεγερθέντες.

Λίγο νωρίτερα είχε αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς φοιτητές του αντιδικτατορικού αγώνα η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία μίλησε «για τη νεολαία που είχε εξεγερθεί και άνοιξε το δρόμο για τη δημοκρατία».

Ακολούθησαν τα πολιτικά κόμματα και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος είπε, ότι «αν δεν υπήρχε η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα μέναμε στο τέλμα της ιστορίας».

Μηνύματα Καραμανλή Παπανδρέου

Για την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας στα μεγάλα θέματα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στη συνάντηση του με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-74.

Ενώ από την πλευρά του ο κ. Γ. Παπανδρέου επεσήμανε το σεβασμό του στη γενιά του Πολυτεχνείου που αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και πρόσθεσε ότι τα συνθήματα για την απασχόληση είναι επίκαιρα αιτήματα.

Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο μήνυμα του Πολυτεχνείου και μίλησε για την αλληλεγγύη του σήμερα.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έμειναν ανοιχτές ως τις 2 το μεσημέρι οπότε και ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση στο χώρο του ιδρύματος.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινή φυλάκισης στον Χόιτσερ

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Χόιτσερ για απάτη

Ποινή φυλάκισης δυόμισι χρόνων επιβλήθηκε στον 26χρονο Γερμανό διαιτητή, Ρόμπερτ Χόιτσερ, για την εμπλοκή του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που γνώρισε το γερμανικό ποδόσφαιρο.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Χόιτσερ για απάτη, σε σχέση με τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων εννέα αγώνων.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 24 μηνών με αναστολή για τον Χόιτσερ, ο οποίος άσκησε έφεση στην απόφαση και εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ποινή φυλάκισης δύο ετών και 11 μηνών επιβλήθηκε στον 29χρονο Κροάτη, Άντε Σάπινα, που κρίθηκε ένοχος για την ενορχήστρωση του «στησίματος» των αγώνων, για λογαριασμό ενός δικτύου στοιχημάτων. Στους δύο αδελφούς του επιβλήθηκαν ποινές 16 και 12 μηνών.

Στον συγκατηγορούμενο διαιτητή, Ντομινίκ Μαρκς, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενάμισι χρόνου με αναστολή. Ο Μαρκς είχε παραδεχτεί ότι είχε δεχτεί χρηματικά ποσά από τους συγκρατούμενούς του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μόνο από τη διαμόρφωση του αποτελέσματος από τον Χόιτσερ του αγώνα Κυπέλλου Πάντερμπορν - Αμβούργο (4-2) τον περασμένο χρόνο, ο Σάπινα κέρδισε περίπου 700.000 ευρώ.

Ο Χόιτσερ είχε ομολογήσει ότι για τη διαμόρφωση του επιθυμητού από τον Σάπινα αποτελέσματος, είχε εισπράξει περίπου 65.000 ευρώ.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 14:46 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκαινιάστηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει τον αγωγό φυσικού αερίου μέχρι το λιμάνι του Τσεΐχάν

Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας τοποθετούνταν τεράστια ραντάρ που παρακολουθούσαν τις κινήσεις της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα από τις ίδιες περιοχές θα περάσει ο περίφημος αγωγός Μπλου Στριμ που θα τροφοδοτεί την Τουρκία με ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην τελετή εγκανίων του αγωγού στη Σαμσούντα παρέστησαν ο πρόεδρος της Ρωσίας,Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ρωσία και Ιταλία συμμετείχαν στην κατασκευή του αγωγού, την εκμετάλλευση του οποίου θα έχει η κρατική ρωσική εταιρία πετρελαίου, Γκασπρόμ.

Με τον νέο αγωγό η Τουρκία θα καλύπτει πλέον το 60% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η Ουάσινγκτον δεν έκρυψε ποτέ τη δυσφορία της για την ενεργειακή εξάρτηση της Άγκυρας από τη Μόσχα. Η δεύτερη επιλογή της Τουρκίας όμως είναι να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν σενάριο που προβληματίζει ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον είχε στο παρελθόν παρόμοιες επιφυλάξεις για τη διαδρομή του αγωγού που θα μετέφερε το πετρέλαιο της Κασπίας στις αγορές της Δύσης. Καθώς δεν ήθελε ο αγωγός να περάσει από ρωσικό ή από ιρανικό έδαφος, επελέγη η διαδρομή της Τουρκίας Μια απόφαση που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές συνδέεται με σειρά πραξικοπημάτων, δολοφονιών και εξεγέρσεων σε χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Τώρα η Τουρκία θέλει να επεκτείνει τον αγωγό φυσικού αερίου μέχρι το λιμάνι του Τσεΐχάν, απέναντι από την Κύπρο εκεί όπου καταλήγουν και τα κοιτάσματα πετρελαίου της Κασπίας. Επιδιώκει δηλαδή να μετατρέψει το Τσεϊχάν σε ενεργειακό κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τα εγκαίνια του Μπλου Στριμ πιστεύεται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω το σχετικά πρόσφατο φλερτ της Άγκυρας με τη Μόσχα. Μια σχέση που όπως αφήνουν να εννοηθεί Τούρκοι αξιωματούχοι θα είναι πολύ χρήσιμη σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες ή την Ουάσινγκτον.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι προς συμφέρον της χώρας

Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Σχετική ανακοίνωση έγινε μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, και ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Αμίρ Πέρετζ.

Η ημερομηνία θα καθοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στους κόλπους του ΛΙκούντ.

Ο κ. Πέρετζ εξελέγη την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, έχοντας αναλάβει τη δέσμευση για αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση Σαρόν.

Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου στη Τζενίν της Δυτικής όχθης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνδρες, μέλη της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Ταξιαρχίες των μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας έκαναν λόγο για στοχευόμενη επίθεση ειδικών ισραηλινών δυνάμεων.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Θετικές προβλέψεις

Kατά τις προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός θα μειωθεί από το 3,5% το 2005, στο 3,1% το 2006 και στο 3% το 2007.

Η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς στα επόμενα χρόνια, ωστόσο δυσκολίες εμφανίζονται σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Παράλληλα, η ανεργία θα σημειώσει τα επόμενα χρόνια αποκλιμάκωση, όπως άλλωστε και ο πληθωρισμός.

Αυτά είναι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα βασικά συμπεράσματα από τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2005 θα είναι στο 3,5%, ενώ το 2006 και 2007 θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητος, δηλαδή στο 3,4%. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2005 θα είναι στο 3,7% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί πως εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της αφαίρεσης από το δημοσιονομικό έλλειμμα των λεγόμενων τιτλοποιήσεων.

Μείωση, αλλά με μικρό ρυθμό, θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια και στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2005 θα κλείσει στο 107,9% του ΑΕΠ, το 2006 στο 106,8% και το 2007 στο 106%.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία το 2005 η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία την εκτιμά στο 10,4%, το 2006 στο 10% και το 2007 στο 9,7%.

Ο πληθωρισμός θα πέσει από το 3,5% το 2005, στο 3,1% το 2006 και στο 3% το 2007.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Πολυτεχνείο και τρέχουσα επικαιρότητα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΗλεκτροΠΑΣΟΚ για την παλαιά φρουρά. Ακονίζει τα... μαχαίρια ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καταργείται η λίστα φαρμάκων. Στη Βουλή το νομοσχέδιο.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τελεσίγραφο στους εργολάβους. Έκρηξη Σουφλιά για τη σύγκρουση συμφερόντων στα δημόσια έργα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ευκαιρίες για 13.000 ανέργους. Τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Η ΑΥΓΗ: Στον αέρα οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής. Την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαλύει το μαγαζί ο Γιώργος! Οργισμένη αντίδραση από τα ιστορικά στελέχη. Έντονος προβληματισμός στη βάση της Παράταξης.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φορολογική καταιγίδα και πάγωμα μισθών. Σκληρότερη λιτότητα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2006.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 200.000 στρέμματα μπαίνουν στο σχέδιο. Επιταχύνονται οι εντάξεις με πολεοδομικό νομοσχέδιο.

ΕΘΝΟΣ: Μποναμάς μέσω Δικαιοσύνης για μισθωτούς - συνταξιούχους. Πράσινο φως για αναδρομικές αυξήσεις 5ετίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Καραμανλής αναζητά νέο σχήμα, ο Παπανδρέου το αυριανό ΠΑΣΟΚ και επικρατεί έντονος Οργασμός κυβέρνησης αντιπολίτευσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βγήκαν μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ. Η παλαιά φρουρά αντιδρά δυναμικά στην αποστρατεία της και κατακεραυνώνει τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντεπίθεση από τους... απόστρατους. Οργή, καρφιά, δηλώσεις και υπαινιγμοί στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάρτε χρήμα! 2,5-2,75% στους μισθούς. Ο ίδιος ο Καραμανλής θα κάνει εξαγγελίες τον Δεκέμβριο.

ΕΣΤΙΑ: Τεράστια πολιτικά λάθη. Η Κυβέρνησις δικαιώνει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

ESPRESSO: "Η Παπαρίζου φοβάται για καρκίνο". Ισχυρισμός-σοκ Σουηδών δημοσιογράφων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εναντίον δελφίνων και εκσυγχρονιστών ο Γ. Παπανδρέου. Μάχες ηγεμονίας στο ΠΑΣΟΚ. Σε δεινή θέση η παλαιά φρουρά.

Ο ΛΟΓΟΣ: Προσβάλλουν το Πολυτεχνείο. Επίθεση κουκουλοφόρων με βόμβες μολότωφ κατά αστυνομικών.

ΤΑ ΝΕΑ: Κατακραυγή. gr. Ο ΟΤΕ θάβει το Ιντερνετ. Το ακριβότερο στην Ευρώπη.

Η ΝΙΚΗ: Ο λογαριασμός στους πολίτες. Η τιτλοποίηση έγινε "δευτερεύον θέμα".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Νυχτερινές μπίζνες" συνέδεσαν τον Μαντούβαλο με τον Καλούση. Αποκάλυψη: Για ποια υπόθεση ζητήθηκε η άρση ασυλίας του βουλευτή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 32η επέτειος του Πολυτεχνείου. Στα βήματα του Νοέμβρη. Σήμερα η μεγάλη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

TRAFFIC NEWS: Η Στάη σε θέση Ρουσόπουλου στο ΠΑΣΟΚ. Κρίθηκε πιο κατάλληλη από τους Τσίμα και Θεοδωράκη. Εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών στον Γιώργο.

Η ΧΩΡΑ: Πω- πω -πω τι βγαίνει στον αέρα! Καντρίλιες και βουβαλομαχίες στα ΜΜΕ.

City Press: 32 χρόνια μετά όλα έχουν αλλάξει.

Μetro: Τρώμε ό,τι βρίσκουμε. Αποκαλυπτική έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των Αθηναίων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ως 20% πάνω εισιτήρια - τιμολόγια. Μεγάλες αυξήσεις σε συγκοινωνίες, ταξί και κόμιστρα φορτηγών.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Δειγματίζουν ευρωπαϊκά προμηθεύουν κινέζικα. Κομπίνες με εταιρίες προμηθειών σε νοσοκομεία της χώρας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι 17Ν των πιστολιών στο Πολυτεχνείο! Με την άδεια των πρυτανικών αρχών.

Πολυτεχνείο

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι " μετά την κατακραυγή για την έκθεση έργων των αδελφών Ξηρών, άρχισαν από χθες και τα επεισόδια με επιθέσεις αναρχικών κατά αστυνομικών στο Χημείο".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι "ημέρα υψηλού κινδύνου η σημερινή, λόγω της επετείου για το Πολυτεχνείο. Η πρωτεύουσα θα βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό σε μία προσπάθεια να μην γίνουν επεισόδια. Η ένταση ξεκίνησε από χθες καθώς κάποιοι έριξαν μολότοφ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ".

H CITY PRESS γράφει: "ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σημαδεύεται από τις αποδοκιμασίες σε βάρος των παραγόντων του δημοκρατικού συστήματος".

Σύμφωνα με τη METRO "υπό τον φόβο επεισοδίων και στον απόηχο των εντονότατων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η έκθεση έργων ζωγραφικής των καταδικασθέντων ως μελών της "17 Νοέμβρη" κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "η μνήμη που επιστρέφει κάθε χρόνο για να υπενθυμίζει ότι αυτό το οποίο σήμερα μοιάζει αυτονόητο, η Δημοκρατίας μας , χρειάστηκε αγώνες, αίμα και δάκρυα για να στεριώσει".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μέσα σε κλίμα έντασης, που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες με σειρά εμπρηστικών επιθέσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις της 32ας επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου".

Ολυμπιακή

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι " από μηδενική βάση λέει η κυβέρνηση, θα ιδρυθεί η νέα αεροπορική εταιρεία στη θέση της Ολυμπιακής. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι θα διοικείται από ιδιώτες. Το ν/σ θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, ενώ σήμερα ο υπ. Μεταφορών Μ. Λιάπης αρχίζει τις συναντήσεις με την ΟΣΠ".

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "φρονούμε ότι ο χειρισμός του θέματος της Ολυμπιακής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά λάθη που διέπραξε η Κυβέρνησις Καραμανλή μέχρι σήμερα. Όχι μόνον διότι η λύσις στην οποία κατέληξε είναι εξαιρετικά αβέβαιο ότι μπορεί να επιτύχη αλλά διότι η Κυβέρνησις υπαναχώρησε πλήρως από τις διακεκηρυγμένες θέσεις της".

ΠΑΣΟΚ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "η θύελλα που ξεσήκωσε το βιβλίο του Κώστα Σημίτη , ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο "πράσινο στρατόπεδο".

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου περί "αποστρατείας" των "παλαιών" στελεχών και περί "ομάδας" νέων στελεχών, στην οποία θα στηριχθεί".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε μερική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού εκτιμάται, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, ότι θα οδηγήσει η υλοποίηση της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στην αποστρατεία των "βαρώνων" του κόμματος".

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί δια του εκπροσώπου του να σβήσει τη φωτιά που άναψαν στο ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις του περί ανανέωσης στελεχών".

H ESPRESSO ισχυρίζεται ότι "αναστάτωση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου περί ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "την οργή των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ αλλά και της οργανωμένης βάσης του κινήματος ξεσήκωσε η σταλινικού τύπου παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου κατά ιστορικών στελεχών του κινήματος".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "νέο κύμα εσωστρέφειας έχει ενσκήψει στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου για αποστρατεία των παλαιών στελεχών και ανανέωση προσώπων σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα".

Προϋπολογισμός

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι "τα "μαύρα σύννεφα" που έχουν μαζευτεί στον ουρανό της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να φέρουν καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων. Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Αλογοσκούφης διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι στην πορεία του χρόνου θα αναγκαστεί να προσφύγει σε αυτά, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μαζευτούν λεφτά".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "βαθιά" το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν από το νέο έτος οι φορολογούμενοι μετά την "απόσυρση" του μέτρου της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ύψους 2 δισ. ευρώ) στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση και τη νέα μαύρη "τρύπα" που δημιουργείται στα κρατικά ταμεία".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "σημαντική μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά το 2006, με στόχο να βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση, προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "ο προϋπολογισμός του 2006, που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα στο Μέγαρο Μαξίμου".

Λίστα φαρμάκων

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση της λίστας αλλά δημιουργεί μια άλλη "Λίστα" αυτή των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). ΤΑ ΜΗΣΥΦΑ θα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ΄την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "πραγματικότητα θα αποτελεί πλέον πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε όλες τις διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες, αφού με νόμο που ήδη προωθείται στη Βουλή καταργείται η λίστα φαρμάκων".

Περιοδείες Καραμανλή

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το βαρύ πυροβολικό της, τον Κώστα Καραμανλή που παραμένει ψηλά, ενώ το κόμμα και η κυβέρνηση βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, επιστρατεύει η Ρηγίλλης, προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα την οποία καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι " ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει το Σάββατο "κύκλο" μονοήμερων επισκέψεών του στην περιφέρεια, με στόχο να δείξει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και ότι υλοποιούνται τα μεγάλα έργα".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "ο πρωθυπουργός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και με προσωπικές πρωτοβουλίες και ενέργειες δείχνει τον δρόμο στα στελέχη του για την επικοινωνιακή αντεπίθεση που έχει ήδη αποφασιστεί σε μια προσπάθεια να επιβάλει τους δικούς του όρους στο πολιτικό σκηνικό και να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα".

H TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι " με εξορμήσεις στην περιφέρεια και ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, απαντά η κυβέρνηση στην επίθεση που δέχεται από οργανωμένα συμφέροντα και Μέσα Ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις και το χαμένο έδαφος κυρίως λόγω των εσωκομματικών εντάσεων και διαφορών".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Τσέινι μαινόμενος

Δριμεία επίθεση κατά των επικριτών της κυβέρνησης για τη δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ από τον κ. Τσέινι

Από τη Νότια Κορέα την οποία επισκέπτεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άπω Ανατολή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους καταφέρθηκε εναντίον όσων κατηγορούν την κυβέρνησή του για εσκεμμένη παραπλάνηση του αμερικανικού λαού και του Κογκρέσου, όσον αφορά τα στοιχεία για τη δικαιολόγηση της επέμβασης στο Ιράκ.

Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «ανεύθυνες κατηγορίες».

Στο ίδιο πνεύμα είχαν κινηθεί λίγες ώρες νωρίτερα και οι αυστηρότατες δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσέινι.

Ο κ. Τσέινι είπε ότι ο ισχυρισμός κάποιων γερουσιαστών ότι ο πρόεδρος ή οποιοδήποτε μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης ηθελημένα παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό, είναι «μία από τις πιο ποταπές και αξιοκατάκριτες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί ποτέ».

»Προέρχονται από καιροσκόπους, κυνικούς και κακοήθεις ψεύτες που επιδιώκουν πολιτικά οφέλη», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Άμεση ήταν η απάντηση των Δημοκρατικών γερουσιαστών, δια στόματος Τζον Κέρι, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να ονομάσει κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο λιγότερο αξιόπιστο από τον κ. Τσέινι.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ως «αρχιτέκτονας» του πολέμου στο Ιράκ, ο κ. Τσέινι ήταν φυσικό να βρεθεί στο στόχαστρο επικριτών, όπως και να απαντήσει.

Ωστόσο, αίσθηση έχει προκαλέσει η οξύτητα των χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 06:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Μη ανεκτή» η πυρηνική Βόρεια Κορέα

Οι πρόεδροι Μπους και Ροχ κατά τη συνάντησή τους

Αυστηρό μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα έστειλαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας, Τζορτζ Μπους και Ροχ Μου Χιουν, αντίστοιχα.

Οι δύο ηγέτες, από την πρωτεύουσα της αρχαίας Κορέας Γκιέονγκτζου, την οποία επισκέπτεται ο κ. Μπους στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άπω Ανατολή, δήλωσαν ότι δε θα ανεχθούν μία Βόρεια Κορέα με πυρηνικό οπλοστάσιο.

Στη συνέχεια, ωστόσο, αμφότεροι είπαν ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα ως το έσχατο σημείο απομόνωσης, οπισθοδρομικότητας και βαρβαρότητας.

Πρόσθεσε ότι η Πιονγκ-γιανγκ πρέπει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, ώστε να υλοποιηθεί η ειρηνική ένωση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο κ. Μπους έχει επίσης ήδη συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κίνα και τη Ρωσία, τις τρεις υπόλοιπες δηλαδή χώρες που συμμετέχουν στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις επί του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκ-γιανγκ.

Ο πρόσφατος γύρος των συνομιλιών στο Πεκίνο κατέληξε, όπως και οι προηγούμενοι, σε αδιέξοδο.

Εξάλλου, κατά την παραμονή του στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος Μπους θα συμμετάσχει και στις εργασίες της συνόδου των ασιατικών κρατών του Ειρηνικού, που διεξάγεται στην πόλη Πουσάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.