Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-18

  1. Ανοίγματα και βόμβες Τουρκίας
  2. «Τρίτη Διεθνής» στον Περισσό
  3. Κόντρα για τη νέα «Ολυμπιακή»
  4. «Μπέμπηδες» χωρίς «νταντά»
  5. Ανθρώπινες βόμβες σε ημέρα προσευχών
  6. Ανθρώπινες βόμβες σε ημέρα προσευχών
  7. Τρίτη «Διεθνής» στον Περισσό
  8. Κομισιόν, Πολυτεχνείο, διαδίκτυο
  9. Κόκκινη κάρτα στο διαιτητή
  10. Ασιατικό μέτωπο για το εμπόριο

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 21:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγματα και βόμβες Τουρκίας

Η νέα καγκελάριος και ο προκάτοχός της είχαν συχνά διαφωνήσει για την τουρκική ένταξη

Η εντολοδόχος καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ απεδέχθη πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ και θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις αρχές του 2006.

Μιλώντας μετά από συνάντηση διάρκειας μιας ώρας στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ - η οποία έχει αντιταχθεί στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γκιούλ είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο ότι οι σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας είναι ζωτικής σημασίας και θα συνεχίσουν να επεκτείνονται.

Μάλιστα ο κ. Γκιούλ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα αλλάξει σταδιακά γνώμη η καγκελάριος και θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα μόνιμου μέλους της ΕΕ.

Στο μεταξύ για ένα ακόμη 24ωρο η Τουρκία δοκιμάστηκε από τη βία.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης λέει ότι σε προάστιο της πόλης τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε κάδο σκουπιδιών, η ανατίναξη του οποίου το βράδυ της Παρασκευής προκάλεσε το θάνατο ενός και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ανθρώπων.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βόμβα εξερράγη κοντά σε στάση λεωφορείου, δίπλα στο κέντρο διασκέδασης Τατίλγια, στη συνοικία Μπεϊλικντουζού της πόλης.

Από καμιά οργάνωση δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αλλά η αστυνομία λέει ότι η ενέργεια φέρει τα ίχνη της κουρδικής ανταρτικής οργάνωσης ΠεΚαΚα.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Τρίτη Διεθνής» στον Περισσό

Αντιπρόσωποι 77 κομμουνιστικών κομμάτων απ΄όλες τις ηπείρους συμμετέχουν στη «Διεθνή»

Με την ομιλία της Γενικής Γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, άρχισαν την Παρασκευή οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης 77 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με θέμα «Οι σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού. Οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η κομμουνιστική εναλλακτική λύση».

Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συντονισμού των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι «σήμερα μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ η ανάγκη όσο μπορούμε να επεξεργαζόμαστε κοινή στρατηγική στα κοινά μας προβλήματα που προκύπτουν από την σύγχρονη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι κατά την άποψη του ΚΚΕ κλειδί για την εναλλακτική λύση που πρέπει να προβάλλουν οι κομμουνιστές είναι η εκτίμηση σε τρία βασικά ζητήματα :

«Πρώτο για την φύση και το χαρακτήρα της σύγχρονης στρατηγικής του ιμπεριαλισμού, των μέτρων που αποκαλούνται νεοφιλελεύθερη πολιτική ή νεοφιλελευθερισμός.

»Δεύτερο ζήτημα είναι η εκτίμηση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των διακρατικών ενώσεων, όπως π.χ. της ΕΕ, και άλλων ενώσεων που εμφανίζονται με λιγότερο αναπτυγμένο χαρακτήρα.

»Τρίτο, η στάση απέναντι στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε σε συνδυασμό με την επιστημονική μελέτη για την κριτική αποτίμησή του, τη θεωρητική γενίκευση της νέας πείρας».

Η κ. Παπαρήγα μετέφερε την άποψη του ΚΚΕ «ότι η προσέγγιση και ταύτιση των φιλελευθέρων κομμάτων με τα σοσιαλδημοκρατικά, σοσιαλιστικά κόμματα στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι ένας ισχυρός αδιάψευστος μάρτυρας, ότι η αποκαλούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η σύγχρονη πολιτική της νέας τάξης δεν είναι απλά μια πολιτική επιλογή που γεννήθηκε μόνο από την αλλαγή συσχετισμού δύναμης, αλλά είναι αδήριτη εσωτερική ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος».

»Γι αυτό και μια σειρά πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούσαν ή και προσπαθούν σήμερα να γυρίσουν το ρολόι πίσω, στην περίοδο που ο καπιταλισμός κάτω από την λαϊκή πίεση έκανε κάποιες παραχωρήσεις, ανεξαρτήτως προθέσεων εξελίσσονται σε δυνάμεις που στηρίζουν ή στην καλύτερη περίπτωση ανέχονται το σύστημα».

Σε άλλη εκτενή αναφορά της η κ. Παπαρήγα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν διστάζει να στηρίζει άμεσα και έμμεσα πολιτικές δυνάμεις και κινήματα που περιορίζονται να διεκδικούν ανώδυνες μεταρρυθμίσεις και τελικά μια άλλη πολιτική διαχείρισης εντός πάντα του καπιταλιστικού συστήματος αρκεί να μην αμφισβητούν την πορεία της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης και της διεύρυνσής της».

Η γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε στη συνέχεια τις ΗΠΑ για την πολιτική τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως την πολιτική στη Μέση Ανατολή, που παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που υπήρξαν έχει υιοθετηθεί στην ουσία του από τον «Όμιλο των 8», το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια με επίκεντρο την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Παπαρήγα παρουσίασε σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για την περίοδο 2005-2006, όπως την αποστολή διεθνιστικών ομάδων αλληλεγγύης (μπριγάδων) στην Κούβα και στη Βενεζουέλα και την διοργάνωση την Πρωτομαγιά του 2006 καμπάνιας ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις απολύσεις, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δικαιώματος, για τα εργατικά δικαιώματα.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρα για τη νέα «Ολυμπιακή»

Ως τη μόνη ρεαλιστική λύση χαρακτήρισε ο κ. Λιάπης την ιδιωτικοποίηση

Κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή τροπολογία για τη σύσταση νέας αεροπορικής εταιρείας από μηδενική βάση, η οποία θα αντικαταστήσει τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, στο πλαίσιο νέας προσπάθειας διάσωσης του εθνικού αερομεταφορέα.

Στην τροπολογία, που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας, Μεταφορών & Επικοινωνιών και Ανάπτυξης, δεν αναφέρεται ούτε το όνομα της νέας εταιρίας, ούτε το ύψος του μετοχικού της κεφαλαίου, ούτε και το πτητικό έργο που θα κληθεί να επιτελέσει.

Σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο, στο κείμενο της τροπολογίας επισημαίνεται ότι εκτός του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να συμμετέχουν απεριορίστως, είτε εξ αρχής είτε στη συνέχεια, ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοοικονομικοί οίκοι της ημεδαπής ή αλλοδαπής και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Επίσης, επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι δύνανται να αποκτούν την πλειοψηφία των μετοχών και την ευθύνη της διοίκησης και λειτουργίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, η εταιρία Lazard, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα επαφές με επιχειρήσεις, πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοοικονομικούς οίκους, αλλά και ιδιώτες για την προσέλκυση κεφαλαίων.

Η τροπολογία προβλέπει ότι η υπό σύσταση εταιρεία δεν θα ανήκει στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα λειτουργεί κατά τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και θα διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών.

Νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, χαρακτήρισε τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση ως «ρεαλιστική, χωρίς τα αμαρτήματα και τα χρέη του παρελθόντος και σύμφωνη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η μόνη λύση που υπήρχε και υπάρχει, είναι η δημιουργία νέας εταιρίας από μηδενική βάση, με νέο σχεδιασμό. Έχουμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να δώσουμε για πρώτη φορά μία ρεαλιστική λύση. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα για νέα εξυγίανση. Δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο που μας επιτρέπει είναι μια καινούργια εταιρεία χωρίς τα χρέη και τα αμαρτήματα του παρελθόντος που θα είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική» τόνισε ο κ. Λιάπης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος, έκανε λόγο για άγονη κυβερνητική πολιτική στο θέμα της Ολυμπιακής, ενώ χαρακτήρισε μετέωρη τη λύση που προωθείται.

«Κάνετε ένα βήμα στο κενό» λέει ο κ. Αλαβάνος στην κυβέρνηση

«Κάνετε ένα βήμα στο κενό. Αφού ακολουθήσατε σώνει και καλά, το ξεπούλημα της Ολυμπιακής και αποδείχτηκε άγονη η πολιτική σας, προχωρείτε τώρα στο κενό, δημιουργώντας ένα πτώμα, περιμένοντας την ιδιωτικοποίηση της. Πότε θα κάνει στρατηγικό σχέδιο η Ολυμπιακή;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλαβάνος.

Ταυτόχρονα επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για δημόσια χαρακτήρα της Ολυμπιακής και για αυτοτελή διοίκηση ενώ ζήτησε να εξασφαλιστούν οι θέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να επιδοτεί την Ολυμπιακή. Το απαγορεύει η ΕΕ. Δεν υπάρχει τέτοια λύση που προτείνετε. Καταλήξτε αν είσαστε υπέρ της ΕΕ ή αν πρέπει να βγούμε» αντέτεινε ο κ Λιάπης.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 17:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Μπέμπηδες» χωρίς «νταντά»

Μαχητικός, εμψυχωτής, σκληρός και εκφραστής του ποδοσφαίρου της Γιουνάιτεντ

Ο Ρόι Κιν, ηγέτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στα γήπεδα επί 12 χρόνια, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει κοινή συναινέσει το Ολντ Τράφορντ.

Ο πρώην διεθνής με τα χρώματα της εθνικής Ιρλανδίας χαρακτήρισε τη σημερινή ως λυπηρή ημέρα, αλλά επεσήμανε ότι ήλθε ο καιρός να αποχωρήσει από το σύλλογο.

«Ήταν μεγάλη τιμή και προνόμιο για μένα να φορώ τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για περισσότερα από 12 χρόνια», δήλωσε ο 34χρονος άσος.

Και πρόσθεσε: «Στη διάρκεια της θητείας μου στο σύλλογο είχα την τύχη να αγωνιστώ με ορισμένους από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές και ενώπιον των καλύτερων φιλάθλων στον κόσμο. Πάντοτε προσπαθούσα να κάνω το καλύτερο δυνατό για το τεχνικό επιτελείο και την ομάδα μου μετά από τόσα χρόνια, θα μου λείψουν όλοι στην ομάδα. Εύχομαι τα καλύτερα στον προπονητή, τους παίκτες, το προσωπικό και τους φιλάθλους του συλλόγου».

Από την άλλη πλευρά ο προπονητής των «Μπεμπηδων» Σερ Άλεξ Φέργκιουσον χαρακτήρισε τον Κιν ως εκπληκτικό υπηρέτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και ως τον άνθρωπο που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις επιτυχίες της ομάδας.

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Πρωταθλητής Αγγλίας 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003,

Κυπελλούχος Αγγλίας 1994, 1996, 1999, 2004,

Κάτοχος Λιγκ Καπ 2003

Τροπαιούχος Τσάριτι Σιλντ 1993, 1996, 1997, 2003,

Πρωταθλητής Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ) 1999,

Κάτοχος διηπειρωτικού Κυπέλλου 1999,

Καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς 2000.

Με τους «Μπέμπηδες» ο Ρόι Κιν στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας επτά φορές και Κυπελλούχος Αγγλίας τέσσερις χρονιές, κατέκτησε το Τσάριτι Σιλντ τέσσερις φορές, οδήγησε τους Μπέμπηδες στην κορυφή της ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης το 1999 και στη συνέχεια στην κατάκτηση του διηπειρωτικού κυπέλλου την ίδια χρονιά.

Όμως τους τελευταίους μήνες τα συχνά προβλήματα τραυματισμών, η έλλειψη αγωνιστικής ετοιμότητας και οι προστριβές με συμπαίκτες του οδήγησαν στον παραμερισμό του από τη βασική ενδεκάδα.

Αψύς χαρακτήρας δεν δίσταζε να επιπλήξει συμπαίκτες του εάν πίστευε ότι δεν επεδείκνυαν τη μαχητικότητα που διέκρινε τον ίδιο μέσα στο γήπεδο.

Δεν δίστασε να εγκαταλείψει την εθνική Ιρλανδίας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002, μετά από δημόσια αντιδικία που είχε με τον προπονητή του, Μικ Μακάρθι.

Σε σχόλια που έκανε πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σχόλια που δεν μεταδόθηκαν, καταφερόταν κατά συμπαικτών του μετά την ήττα τους με 4-1, αμφισβητώντας το δικαίωμά τους να φορούν τη φανέλα των «Μπέμπηδων».


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 13:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρώπινες βόμβες σε ημέρα προσευχών

Δεκάδες είναι τα θύματα των νέων βομβιστικών επιθέσεων

Ένα ακόμη πρωινό βίας έζησε το Ιράκ καθώς τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη και την πόλη Χανακίν προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 74 και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν τα εκρηκτικά που μετέφεραν μέσα σε μουσουλμανικά τεμένη του ανατολικού Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 55 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων πιστών.

Στόχος των καμικάζι ήταν δύο σιιτικά τεμένη στην πόλη Χανακίν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, την ώρα που ήταν γεμάτα από πλήθη προσκυνητών για τις προσευχές της Παρασκευής.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100 καθώς πολλοί προσκυνητές βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ, Ρίτσαρντ Μιούιρ, η πόλη Χανακίν τελεί υπό κουρδικό έλεγχο και μέχρι σήμερα δεν είχε δοκιμαστεί από τη βία που ταλανίζει την υπόλοιπη χώρα.

Καμικάζι στη Βαγδάτη

Λίγες ώρες νωρίτερα δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σημειώθηκαν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας σκοτώνοντας τουλάχιστον 8 και τραυματίζοντας 40 ανθρώπους.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, όπου Αμερικανοί στρατιώτες εντόπισαν την Τετάρτη 173 κρατουμένους με εμφανή ίχνη βασανισμού τους από μέλη των ιρακινών αρχών ασφαλείας.

Κοντά στον τόπο των επιθέσεων βρίσκεται επίσης ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο διαμένουν κυρίως δημοσιογράφοι από το εξωτερικό.

«Αυτόχθων η ιρακινή εξέγερση»

Στο μεταξύ σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανού αναλυτή στρατιωτικών θεμάτων, Άντονι Κόρντεσμαν, έως και 3.000 αλλοδαποί μάχονται στο Ιράκ στο πλευρό της ιρακινής αντίστασης.

Οι αλλοδαποί αυτοί μαχητές προέρχονται ως επί το πλείστον από την Αλγερία, τη Συρία και την Υεμένη, αλλά απαρτίζουν μόλις το 10% της ιρακινής αντίστασης, το οποίο σημαίνει ότι το υπόλοιπο 90% είναι Ιρακινοί.

Ο Αμερικανός αναλυτής και πρώην σύμβουλος στο Λευκό Οίκο συγκέντρωσε τα στοιχεία της έρευνας του κυρίως από αρχεία και μελέτες των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας.

Οι περισσότεροι εθελοντές διεισδύουν στο Ιράκ από τη Συρία αλλά και τη Σαουδική Αραβία, παρά τα ήδη αυξημένα μέτρα ασφαλείας και ελέγχων.

Σύμφωνα με τις σαουδαραβικές υπηρεσίες ασφαλείας το μεγαλύτερο μέρος των Σαουδαράβων εθελοντών είναι ηλικίας από 17 έως 25 ετών.

Η μελέτη του Αμερικανού αναλυτή καταλήγει ότι στις αρχές του Νοέμβρη του 2005 από τους 13.900 κρατουμένους στο Ιράκ, μόνο οι 400 ήταν αλλοδαποί.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 13:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρώπινες βόμβες σε ημέρα προσευχών

Δεκάδες είναι τα θύματα των νέων βομβιστικών επιθέσεων

Ένα ακόμη πρωινό βίας έζησε το Ιράκ καθώς τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη και την πόλη Χανακίν προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 63 και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν τα εκρηκτικά που μετέφεραν μέσα σε μουσουλμανικά τεμένη του ανατολικού Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 55 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων πιστών.

Στόχος των καμικάζι ήταν δύο σιιτικά τεμένη στην πόλη Χανακίν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, την ώρα που ήταν γεμάτα από πλήθη προσκυνητών για τις προσευχές της Παρασκευής.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100 καθώς πολλοί προσκυνητές βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ, Ρίτσαρντ Μιούιρ, η πόλη Χανακίν τελεί υπό κουρδικό έλεγχο και μέχρι σήμερα δεν είχε δοκιμαστεί από τη βία που ταλανίζει την υπόλοιπη χώρα.

Καμικάζι στη Βαγδάτη

Λίγες ώρες νωρίτερα δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σημειώθηκαν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας σκοτώνοντας τουλάχιστον 8 και τραυματίζοντας 40 ανθρώπους.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, όπου Αμερικανοί στρατιώτες εντόπισαν την Τετάρτη 173 κρατουμένους με εμφανή ίχνη βασανισμού τους από μέλη των ιρακινών αρχών ασφαλείας.

Κοντά στον τόπο των επιθέσεων βρίσκεται επίσης ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο διαμένουν κυρίως δημοσιογράφοι από το εξωτερικό.

«Αυτόχθων η ιρακινή εξέγερση»

Στο μεταξύ σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανού αναλυτή στρατιωτικών θεμάτων, Άντονι Κόρντεσμαν, έως και 3.000 αλλοδαποί μάχονται στο Ιράκ στο πλευρό της ιρακινής αντίστασης.

Οι αλλοδαποί αυτοί μαχητές προέρχονται ως επί το πλείστον από την Αλγερία, τη Συρία και την Υεμένη, αλλά απαρτίζουν μόλις το 10% της ιρακινής αντίστασης, το οποίο σημαίνει ότι το υπόλοιπο 90% είναι Ιρακινοί.

Ο Αμερικανός αναλυτής και πρώην σύμβουλος στο Λευκό Οίκο συγκέντρωσε τα στοιχεία της έρευνας του κυρίως από αρχεία και μελέτες των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας.

Οι περισσότεροι εθελοντές διεισδύουν στο Ιράκ από τη Συρία αλλά και τη Σαουδική Αραβία, παρά τα ήδη αυξημένα μέτρα ασφαλείας και ελέγχων.

Σύμφωνα με τις σαουδαραβικές υπηρεσίες ασφαλείας το μεγαλύτερο μέρος των Σαουδαράβων εθελοντών είναι ηλικίας από 17 έως 25 ετών.

Η μελέτη του Αμερικανού αναλυτή καταλήγει ότι στις αρχές του Νοέμβρη του 2005 από τους 13.900 κρατουμένους στο Ιράκ, μόνο οι 400 ήταν αλλοδαποί.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Τρίτη «Διεθνής» στον Περισσό

Αντιπρόσωποι 77 κομμουνιστικών κομμάτων απ΄όλες τις ηπείρους συμμετέχουν στη «Διεθνή»

Με την ομιλία της Γενικής Γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, άρχισαν την Παρασκευή οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης 77 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με θέμα «Οι σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού. Οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η κομμουνιστική εναλλακτική λύση».

Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συντονισμού των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι «σήμερα μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ η ανάγκη όσο μπορούμε να επεξεργαζόμαστε κοινή στρατηγική στα κοινά μας προβλήματα που προκύπτουν από την σύγχρονη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι κατά την άποψη του ΚΚΕ κλειδί για την εναλλακτική λύση που πρέπει να προβάλλουν οι κομμουνιστές είναι η εκτίμηση σε τρία βασικά ζητήματα :

«Πρώτο για την φύση και το χαρακτήρα της σύγχρονης στρατηγικής του ιμπεριαλισμού, των μέτρων που αποκαλούνται νεοφιλελεύθερη πολιτική ή νεοφιλελευθερισμός.

»Δεύτερο ζήτημα είναι η εκτίμηση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των διακρατικών ενώσεων, όπως π.χ. της ΕΕ, και άλλων ενώσεων που εμφανίζονται με λιγότερο αναπτυγμένο χαρακτήρα.

»Τρίτο, η στάση απέναντι στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε σε συνδυασμό με την επιστημονική μελέτη για την κριτική αποτίμησή του, τη θεωρητική γενίκευση της νέας πείρας».

Η κ. Παπαρήγα μετέφερε την άποψη του ΚΚΕ «ότι η προσέγγιση και ταύτιση των φιλελευθέρων κομμάτων με τα σοσιαλδημοκρατικά, σοσιαλιστικά κόμματα στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι ένας ισχυρός αδιάψευστος μάρτυρας, ότι η αποκαλούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η σύγχρονη πολιτική της νέας τάξης δεν είναι απλά μια πολιτική επιλογή που γεννήθηκε μόνο από την αλλαγή συσχετισμού δύναμης, αλλά είναι αδήριτη εσωτερική ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος».

»Γι αυτό και μια σειρά πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούσαν ή και προσπαθούν σήμερα να γυρίσουν το ρολόι πίσω, στην περίοδο που ο καπιταλισμός κάτω από την λαϊκή πίεση έκανε κάποιες παραχωρήσεις, ανεξαρτήτως προθέσεων εξελίσσονται σε δυνάμεις που στηρίζουν ή στην καλύτερη περίπτωση ανέχονται το σύστημα».

Σε άλλη εκτενή αναφορά της η κ. Παπαρήγα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν διστάζει να στηρίζει άμεσα και έμμεσα πολιτικές δυνάμεις και κινήματα που περιορίζονται να διεκδικούν ανώδυνες μεταρρυθμίσεις και τελικά μια άλλη πολιτική διαχείρισης εντός πάντα του καπιταλιστικού συστήματος αρκεί να μην αμφισβητούν την πορεία της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης και της διεύρυνσής της».

Η γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε στη συνέχεια τις ΗΠΑ για την πολιτική τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως την πολιτική στη Μέση Ανατολή, που παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που υπήρξαν έχει υιοθετηθεί στην ουσία του από τον «Όμιλο των 8», το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια με επίκεντρο την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Παπαρήγα παρουσίασε σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για την περίοδο 2005-2006, όπως την αποστολή διεθνιστικών ομάδων αλληλεγγύης (μπριγάδων) στην Κούβα και στη Βενεζουέλα και την διοργάνωση την Πρωτομαγιά του 2006 καμπάνιας ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις απολύσεις, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δικαιώματος, για τα εργατικά δικαιώματα.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Κομισιόν, Πολυτεχνείο, διαδίκτυο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καρκίνος: Έρχεται το φάρμακο. Ξεπερνά τις προσδοκίες των γιατρών το "κρυπτικό εμβόλιο".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Βιομηχανία" πλαστών συντάξεων. Και στους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς, μετά τους "αντιστασιακούς" και αναπήρους "μαϊμούδες".

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μαύρα Χριστούγεννα για τους βαρόνους του ΠΑΣΟΚ. "Λευκό πολιτικό μητρώο" ζητούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7 μπράβο από τις Βρυξέλλες. Θετική και ελπιδοφόρα η έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία μας.

Η ΑΥΓΗ: Ο αγώνας μας δεν σταματά. Χιλιάδες λαού χθες στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κόλαση σε κανάλια και εφημερίδες. Αναμένονται φοβερές αποκαλύψεις για εκδότες, καναλάρχες και δημοσιογράφους.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ληστεία.gr απετράπη μετά από παρέμβαση Καραμανλή. Η γενική κατακραυγή για το ακριβό Διαδίκτυο έφερε αποτελέσματα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σε καλό δρόμο χωρίς νέους φόρους. Απτά αποτελέσματα με την πολιτική της ήπιας προσαρμογής.

ΕΘΝΟΣ: Λιτότητα μέχρι τις εκλογές. Προϋπολογισμός 2006: έρχεται ο λογαριασμός της απογραφής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χθες ο Θεός τους τα έκανε... μούσκεμα. Οι διοργανωτές της Επετείου του Πολυτεχνείου υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κλείνει το μάτι στην Ελλάδα η Κομισιόν. Εύσημα για τη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καλά νέα για την οικονομία. Ευχάριστη έκπληξη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρέσα ΕΕ για έκτακτους φόρους. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπει τούνελ.

ΕΣΤΙΑ: Οι δύο όψεις της οικονομίας. Τι επισημαίνει η έκθεσις της Κομμισσιόν.

ESPRESSO: Απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας των διαμαντιών. Αναστάτωση στην υψηλή κοινωνία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανεστάλησαν οι αυξήσεις στο Διαδίκτυο. Πολιτικό θέμα και αναδίπλωση ΟΤΕ. Έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου.

Ο ΛΟΓΟΣ: Παρά τη βροχή το μήνυμα εστάλη. Ειρηνικός ο εορτασμός στην Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΤΑ ΝΕΑ: Φοροεπιδρομή κι όποιος αντέξει. Ψάχνουν τα χαμένα 3,5 δισ. της τιτλοποίησης.

Η ΝΙΚΗ: Στα μαχαίρια η διαπλοκή. Κορυφώνεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Βαθαίνουν την κρίση μιλώντας για διαδοχή. Ο πενηντάρης Κ. Καραμανλής παρακολουθεί και χαμογελά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στην Αθήνα 77 κόμματα απ' όλες τις ηπείρους. Διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

TRAFFIC NEWS: Παραιτήσεις από τις αποδείξεις Ευαγγελάτου. Έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις για τα γηροκομεία.

Η ΧΩΡΑ: Ζούγκλα απύθμενης βουλιμίας για χρήμα και εξουσία. Όλο το παρασκήνιο.

City Press: Σφιχτή πολιτική και το 2007. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα είναι πολύ πάνω από το όριο του 3% το 2006 και το 2007.

METRO: Επικίνδυνες επιλογές. Αποκαλυπτική έρευνα για τις συνήθειες των εφήβων

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρεκόρ θανάτων από ναρκωτικά. Θεσσαλονίκη: 64 νεκροί σε ένα δεκάμηνο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Τα πάνω-κάτω στην αγορά ακινήτων. Οικοπεδούχοι εκλιπαρούν τους εργολάβους για να προλάβουν την επιβολή ΦΠΑ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επέτειος με μολότοφ και κουκουλοφόρους. Με αφορμή την εξέγερση του '73 στο Πολυτεχνείο.

Κομισιόν

Η City Press γράφει ότι "Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα είναι πολύ πάνω από το όριο του 3% το 2006 και το 2007. Συνεχίζονται επ' αόριστον η δημοσιονομική επιτήρηση και η σφιχτή εισοδηματική πολιτική. Ορατός ο κίνδυνος να περάσουμε το 2006 από τη σφικτή πολιτική στη λιτότητα. Η κυβέρνηση είναι πια υποχρεωμένη να πάει στις εκλογές χωρίς παροχές. ΠΑΣΟΚ: Θα πληρώνουμε για πολύ ακόμα τη δημοσιονομική απογραφή".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "νέα πίεση στην κυβέρνηση άσκησε χθες η ΕΕ για να την εξαναγκάσει να λάβει πρόσθετα φορολογικά (κυρίως) μέτρα. Διαφορετικά, το τούνελ του δημοσιονομικού σφιξίματος θα επεκταθεί και προς το 2007".

Η Traffic News ισχυρίζεται ότι "το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα των τελευταίων δεκαετιών (3,7% του ΑΕΠ) παρουσιάζει το 2005 η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "μάλλον κάποιοι θα πρέπει να σχίσουν τα... πτυχία τους στο ΠΑΣΟΚ... σχολίαζαν χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομίας μετά την έκθεση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "τα πρώτα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα σημάδια για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση εμφανίστηκαν χθες από τις Βρυξέλλες, μέσω της φθινοπωρινής έκθεσης της Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όλοι οι δείκτες που αφορούν την Ελλάδα εμφανίζονται βελτιωμένοι και κυρίως φαίνεται ότι επιτυγχάνεται η δημοσιονομική εξυγίανση, όπως την είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση, δηλαδή με ήπιο τρόπο".

Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "καμία σχισμή για φως στο τούνελ της λιτότητας δεν αφήνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική Οικονομία, η οποία βρίσκεται σε επιτήρηση. Η έκθεση προβλέπει πως το ύψος του ελλείμματος θα κυμανθεί στο 3,8% ακόμα και το 2007, γεγονός που προεξοφλεί σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "επτά μπράβο από τις Βρυξέλλες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έλαβε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν στην έκθεσή της με τις φθινοπωρινές προβλέψεις επιβεβαιώνει την επιτυχία της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής που επέλεξε η κυβέρνηση και σημειώνει ιδιαίτερα την εκτίμησή της ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από το 6,6% στο 3,7%".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "μετά τον ορυμαγδό των επιθέσεων που δέχθηκε η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση και την αντικυβερνητική προπαγάνδα, για την οικονομική πολιτική της, ήρθε η ώρα της αλήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια... Μια αλήθεια, όμως, που επιβραβεύει την κυβερνητική οικονομική πολιτική, επιβεβαιώνει την πρόοδο της οικονομίας και δείχνει ότι η κυβέρνηση έβαλε σε σωστή τροχιά την κατάσταση".

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "δύο όψεις για την ελληνική οικονομία, αναδεικνύει η έκθεσις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Η μία όψις -η θετική- συνίσταται στον ρυθμό αναπτύξεως, που εξακολουθεί να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άλλη όψις -η αρνητική- αφορά τα δημοσιονομικά, όπου κατά την Κομμισσιόν το έλλειμμα δεν θα μειωθή κάτω από το 3% του ΑΕΠ".

Πολυτεχνείο

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "με ελάχιστα μικροεπεισόδια ολοκληρώθηκε στις 18.30 η καθιερωμένη πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία για τον εορτασμό της 32ης επετείου εξέγερσης των φοιτητών κατά της δικτατορίας".

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τίμησαν χθες, 32 χρόνια μετά, τον ξεσηκωμό και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της νεολαίας οι διαδηλωτές διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα, μέσα στις σημερινές συνθήκες".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "αλλιώς τα υπολόγιζαν κι αλλιώς τους βγήκαν. Υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο που λέει θυμόσοφα ο λαός. Είχαν κάνει υπολογισμούς για θεαματική πορεία και έντονη διαμαρτυρία μπροστά στην Αμερικανική Πρεσβεία. Εκτός από την Θεσσαλονίκη όπου υπήρξε μικρή ένταση, δεν τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι οι γνωστοί άγνωστοι των περασμένων χρόνων".

Διαδίκτυο

Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή "πάγωσαν" οι ληστρικές αυξήσεις στα τιμολόγια του Internet. Μετά τη θύελλα που προκλήθηκε ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς κκ Γ. Αλογοσκούφη και Μ. Λιάπη να πάρει πίσω ο ΟΤΕ τις ανατιμήσεις. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του προέδρου του οργανισμού κ. Π. Βουρλούμη, ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει την κυβέρνηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "μετά τον σάλο των αντιδράσεων, που προκάλεσαν και πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση καθώς εμφανίστηκε ανακόλουθη με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, η διοίκηση του ΟΤΕ υποχρεώθηκε χθες σε αναδίπλωση, υπαναχωρώντας από την απόφασή της να προχωρήσει σε υπέρογκες αυξήσεις τελών για τις απλές συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Η έκταση που πήρε το θέμα προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την παρέμβαση και του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή ενώ συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη επέκριναν χθες τη διοίκηση του ΟΤΕ, επειδή προχώρησε σε ανακοινώσεις επί ενός θέματος, που σχετίζεται με κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως η διευκόλυνση επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες".

Κ. Καραμανλής

Η Espresso υποστηρίζει ότι "με σαρωτικές αλλαγές στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να απαντήσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής τόσο στα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν το κυβερνών κόμμα όσο και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ".

Πλαστές συντάξεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "βιομηχανία έκδοσης πλαστών συντάξεων στο Ταμείο Γεωργικών Συνεταιρισμών αποκαλύπτει ο μυστικός έλεγχος που διενεργείται εδώ και μήνες από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας".

Δημοσιονομική πολιτική

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "φοροσαφάρι σε μικρομεσαίους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων εξαπολύει τώρα η κυβέρνηση για να καλύψει τη μαύρη τρύπα των 3,5 δισ. που αφήνει η απόρριψη της τιτλοποίησης".

ΚΚΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "ξεκινά σήμερα το πρωί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, η έβδομη κατά σειρά -από το 1999- Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων απ' όλο τον κόσμο. Θέμα της Συνάντησης είναι "Οι σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού. Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις".

Διαπλοκή

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα θα αποδειχθεί ότι οι πολιτικοί, που ο κόσμος τους θεωρούσε... "κλέφτες" στην πραγματικότητα είναι... αγγελούδια μπροστά στα λαμόγια που έχουν κατακλύσει τον χώρο των καναλιών και των εφημερίδων και έχουν ξεσχιστεί στο φαΐ και το κλέψιμο".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "νέες αποκαλύψεις του Μάκη προκαλούν δονήσεις και αντιδράσεις. Η αντεπίθεση της "Ελευθεροτυπίας". Οι βολές του κ. Μπόμπολα από το "ΕΘΝΟΣ". Η συνέντευξη του Τριανταφυλλόπουλου στο "ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ".

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "σε τροχιά "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" για τη μεταβολή του συσχετισμού δυνάμεων στο επικοινωνιακό-επιχειρηματικό πεδίο εισέρχεται η σύγκρουση που διεξάγεται σε δημόσια θέα μεταξύ ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και εκδοτών ή ηγετικών στελεχών εφημερίδων. Σε πρώτο πλάνο, προβάλλουν η ανταλλαγή προσωπικών επιθετικών προσδιορισμών και αποκαλύψεων για αδιαφανείς διαδικασίες διαχείρισης δημόσιου χρήματος ανάμεσα στην "Ελευθεροτυπία" και τον "ALPHA".

ΝΔ

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 ισχυρίζεται ότι "ενώ μέσα στην κυβέρνηση ουδείς έχει διανοηθεί να παίξει το ρόλο του Νο2 -κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει από τον Γ. Σουφλιά έπεσαν στο κενό και τελικά περιορίστηκε στα καθήκοντά του- τελευταία ολοένα και περισσότερα ρεπορτάζ φιλοξενούνται σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα με το "νέο δελφίνο της κυβέρνησης Γ. Βουλγαράκη". Στην ουσία αυτό που παρατηρούσαν έγκυρα ενημερωμένοι κύκλοι είναι πως "ο κ. Βουλγαράκης επιδιώκει από τώρα να εισπράξει τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις των καραμανλικών κύκλων, από την είσοδο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση".

Έφηβοι

Σύμφωνα με τη METRO "επικίνδυνες σκηνές κινηματογραφικών ταινιών φαίνεται να υιοθετούν ως μοντέλο ζωής οι περισσότεροι Έλληνες έφηβοι σπεύδοντας να αρχίσουν την κατανάλωση ποτών, τσιγάρων και ναρκωτικών ουσιών από το Δημοτικό".

ΠΑΣΟΚ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "επιταχύνονται οι διαδικασίες εκπαραθύρωσης των βαρόνων από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου όπως του ζητούν εδώ και δύο χρόνια οι ψηφοφόροι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο προσεχές διάστημα θα κάνει τη μεγάλη κίνηση, που θα αναγκάσει τους βαρόνους του κόμματος να περάσουν "μαύρα Χριστούγεννα".

Υγεία

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "με ιδιότητες που εξέπληξαν ακόμη και τους ίδιους τους επιστήμονες που το δοκιμάζουν το "διάσημο" πλέον ανά την ελληνική επικράτεια "κρυπτικό εμβόλιο" δείχνει ότι σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας το φάρμακο για τον καρκίνο. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ελληνικού αυτού επιτεύγματος είναι άκρως ενθαρρυντικά ώστε να ελπίζουμε για λυτρωτική νίκη στη μάχη κατά των μεταστάσεων που προκαλεί ο καρκίνος".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 03:44 (Ώρα Λονδίνου)

Κόκκινη κάρτα στο διαιτητή

Η ποινή των δυόμισι ετών που επιβλήθηκε στον 26χρονο Γερμανό διαιτητή ποδοσφαίρου, Ρόμπερτ Χόιτσερ, για το ρόλο του στο σκάνδαλο με τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, κρίνεται πολύ σκληρή από την Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel).

Η γερμανική εφημερίδα αναγνωρίζει ότι ο κ. Χόιτσερ απογοήτευσε τους συναδέλφους του και εγκλημάτησε σε βάρος του «ιερού για τους Γερμανούς» ποδοσφαίρου, αλλά εκτιμά ότι δεν είναι αρμοδιότητα ενός δικαστηρίου να προστατεύσει την αξιοπιστία του αθλήματος.

«Ούτως ή άλλως, δυόμισι χρόνια για κάποιον που παρανομεί πρώτη φορά είναι πολλά», γράφει η εφημερίδα, που επικρίνει επίσης τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για την ευπιστία και τη χαλαρότητα που επιδεικνύει απέναντι στους διαιτητές.

Η Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) θεωρεί ότι η Γερμανική Ομοσπονδία «τη γλίτωσε φθηνά», επισημαίνοντας ότι πολλά ερωτηματικά για την υπόθεση παραμένουν ανοιχτά, καθώς περισσότεροι από 40 άνθρωποι φέρονται να εμπλέκονται.

«Το σκάνδαλο, όμως», προσθέτει η εφημερίδα, «θα ξεχαστεί σύντομα και η Ομοσπονδία μπορεί να ασχοληθεί με το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Η Ντι Βελτ (Die Welt) επίσης στη Γερμανία γράφει ότι στην Αυστρία η λέξη «Χόιτσερ» έχει προσλάβει την έννοια βρισιάς, η οποία αν απευθυνθεί σε έναν διαιτητή τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.

Συμφωνεί με την άποψη ότι η τιμωρία του κ. Χόιτσερ είναι υπερβολική, αλλά εκτιμά ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι στα 26 του ο Γερμανός διαιτητής καταλάβαινε απολύτως τη βαρύτητα των πράξεών του.

Σοσιαλιστές ομφαλοσκόποι

Στις τέσσερις πρώτες σελίδες της η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) επιχειρεί μια προεπισκόπηση του συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λε Μαν.

«Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, που εξηγεί ότι στόχος του συνεδρίου θα είναι να αποσιωπηθούν οι εσωκομματικές διαφωνίες και να προκύψει ένα κοινό συμπέρασμα για την κρίση στις περιοχές των μεταναστών.

Η εφημερίδα, ωστόσο, εκτιμά ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολα εφικτός, καθώς τα μέλη του κόμματος δεν μπορούν να συνεχίσουν να ομφαλοσκοπούν και να τσακώνονται κρυφά μεταξύ τους.

«Το κόμμα, μετά και τις ανησυχητικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι δεν πείθει το λαό, θα προσπαθήσει να δείξει μέσω του συνεδρίου ότι βρίσκεται πολιτικά κοντά στα προάστια των ταραχών», καταλήγει η Λιμπερασιόν.

Με ένα σχετικό θέμα ασχολείται η ρουμάνικη Γκαντούλ (Gandul), που γράφει ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, βγήκε πιο δυνατός από την πρόσφατη κρίση και ότι θα κέρδιζε εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν τώρα.

Βελούδινες μνήμες και ανακολουθίες

Με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από την αποκαλούμενη «βελούδινη επανάσταση» στην τότε Τσεχοσλοβακία, η Μλάντα Φρόντα Ντνες (Mlada Fronta Dnes) στην Πράγα διερωτάται πόσο ισχυρή είναι σήμερα η κληρονομιά που έχει αφήσει στον τσέχικο λαό.

«Πριν από 16 χρόνια οι διαδηλωτές φώναζαν ΄δεν είμαστε σαν αυτούς σήμερα που η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν αυτούς, τους κυβερνώντες τότε κομμουνιστές σατράπες, ο λαός τη στηρίζει», γράφει η εφημερίδα.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι «φυσικά η χώρα δε διατρέχει τους ίδιους κινδύνους με τότε, αφού πλέον είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Επισημαίνει όμως ότι η αλαζονεία της εξουσίας αποτυπώνεται στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, Γίρι Πάρουμπεκ, ότι θα συμμαχούσε ακόμα και με Αρειανούς προκειμένου να περάσει τους νόμους που ο ίδιος θεωρεί καλούς για τη χώρα.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005 - 06:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ασιατικό μέτωπο για το εμπόριο

Και η γρίπη των πτηνών θα απασχολήσει τις ασιατικές αντιπροσωπείες

Την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης που θα εγγυηθεί την πρόοδο των συνομιλιών του ερχόμενου μήνα για το διεθνές εμπόριο, επιθυμούν οι 21 ηγέτες των ασιατικών χωρών του Ειρηνικού.

Αυτό δήλωσαν κατά την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου τους στην πόλη Πουσάν της Νότιας Κορέας.

Στις εργασίες της συνόδου συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή.

Ατζέντα και στόχοι

Η σύνοδος των ασιατικών χωρών του Ειρηνικού επιδιώκει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο που θα δώσει ώθηση στις κρίσιμες συνομιλίες για το εμπόριο, που θα γίνουν στο Χονγκ Κονγκ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι ηγέτες που βρίσκονται εκεί εκπροσωπούν περίπου το μισό πληθυσμό και τη μισή εμπορική παραγωγή του κόσμου.

Παρά τις μεταξύ τους δεδηλωμένες διαφωνίες, με κοινή δήλωση τους θα ζητούν αμοιβαίες παραχωρήσεις στη διάσκεψη για το εμπόριο, μια έμμεση αιχμή για την Ευρώπη, την οποία κατηγορούν για αδιαλλαξία.

Παράλληλα, οι 21 ηγέτες θα ζητήσουν συντονισμένη διεθνή δράση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της γρίπης των πτηνών.

Κορέα και Ιράκ

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους έχει κατ' ιδίαν επαφές με άλλους ηγέτες, όπως το Ρώσο ομόλογό του, Βλαδιμίρ Πούτιν, ενώ αισθητή είναι η παρουσία του Κινέζου προέδρου, Χου Τζιντάο.

Στην κορυφή των επαφών αυτών βρίσκεται το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο όπως δήλωσε χθες ο κ. Μπους, «δε θα γίνει ανεκτό».

Στο πλαίσιο της συνόδου, η οικοδέσποινα κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι αποσύρει το ένα τρίτο της δύναμης των τριών χιλιάδων στρατιωτών που διατηρεί στο Ιράκ.

Η απόφαση θεωρείται ως ένα ακόμα πλήγμα για την αμερικανική πολιτική στην ασιατική χώρα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.