Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-20

  1. Δίκη υπόπτων συμμετοχής στην ΕΤΑ
  2. «Έκκληση ελευθερίας» Μπους προς Κίνα
  3. Γιορτή της έβδομης τέχνης
  4. Διαζύγιο Σαρόν από το Λικούντ
  5. Εμπόριο και ατομικές ελευθερίες
  6. Λίγοι πλέον οι νοσταλγοί του «Χενεραλίσιμο»
  7. Συνάντηση διασποράς - Πολιτείας
  8. Αντιδικία με φόντο την οικονομία
  9. Έκκληση για διάλογο χωρίς όπλα
  10. «Αίσθημα ανασφάλειας»
  11. Πένθος για τη Σάρον
  12. Εμπόριο και ατομικές ελευθερίες
  13. Στο Τόκιο ο Πούτιν

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 02:52 (Ώρα Λονδίνου)

Δίκη υπόπτων συμμετοχής στην ΕΤΑ

Οι ισπανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στη δίκη 56 υπόπτων Βάσκων αυτονομιστών μελών της ΕΤΑ που αρχίζει τη Δευτέρα ενώ μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου συνεχίζει να σχολιάζει τη κοινωνική κρίση στη Γαλλία και τα πολιτικά της επακόλουθα.

Η ισπανική ABC παρομοιάζει τη σημερινή δίκη των Βάσκων αυτονομιστών με τη δίκη των εγκληματιών πολέμου στη Νυρεμβέργη που πραγματοποιήθηκε σαν χθες πριν 60 χρόνια.

Οι 56 κατηγορούμενοι σύμφωνα με την εφημερίδα «βοήθησαν την ΕΤΑ να εδραιώσει το καθεστώς τρομοκρατίας σε όλη τη χώρα των Βάσκων».

Η Gara εκτιμά ότι η σημερινή δίκη είναι αποτέλεσμα του «πολέμου» που είχε ξεκινήσει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Χοζέ Μαρία Αθνάρ κατά των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η δίκη «είναι πολιτική» καθώς δεκάδες άνθρωποι «σέρνονται στο δικαστήριο μόνο και μόνο λόγω της ιδεολογικής συγγένειας που έχουν με την πατριωτική αριστερά των Βάσκων».

«Σε μια δημοκρατία αυτή η δίκη δεν θα γινόταν ποτέ», υποστηρίζει η Gara που προσθέτει ότι «οι πραγματικοί κατηγορούμενοι θα έπρεπε να ήταν αυτοί που καταχράστηκαν τη πολιτική και νομική εξουσία».

Η La Razon επισημαίνει ότι η δίκη πραγματοποιείται σε «ατυχή στιγμή» για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Θαπατέρο.

Η εφημερίδα της Μαδρίτης υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Μάιο το κοινοβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική του για απευθείας συνομιλίες με την ΕΤΑ εάν αυτή καταθέσει τα όπλα.

Η σημερινή δίκη γράφει η La Razon- «δεν εξυπηρετεί» τη στρατηγική της προσέγγισης με την ΕΤΑ με στόχο τον τερματισμό της βίας και της τρομοκρατίας.

Γαλλία

Η γερμανική Die Tageszeitung εκφράζει αμφιβολία κατά πόσο οι Γάλλοι σοσιαλιστές μπορούν να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές του 2007.

«Η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών επιθυμεί αριστερό πρόεδρο», σημειώνει «και επιθυμεί περισσότερη και όχι λιγότερη ανάμειξη του κράτους στην οικονομική και κοινωνική πολιτική».

Όμως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα- οι σοσιαλιστές «έχουν έλλειμμα αξιοπιστίας σε αυτούς τους τομείς».

Η αναξιοπιστία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανοίγει το δρόμο για τους «λαϊκιστές» του Νικολά Σαρκοζί που γνωρίζουν καλά πως «να εισπράττουν πολιτικό κέρδος από το φόβο», σημειώνει η Die Tageszeitung.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις από την Αριστερά για την κοινωνική αναταραχή των τελευταίων τριών εβδομάδων οδηγεί στο συμπέρασμα «ότι εάν πραγματοποιούνταν εκλογές σήμερα το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ήταν αναγκασμένο να υποστεί μια συντριπτική ήττα».

Συμφωνεί και η Die Welt που γράφει ότι αυτός που θα προσπαθήσει να βρει μια απάντηση στα επείγοντα προβλήματα της Γαλλίας διαβάζοντας το μανιφέστο των Γάλλων σοσιαλιστών «θα απογοητευθεί».

Η γαλλική Liberation καλεί το πρόεδρο Σιράκ να «κάνει πράξη αυτά που έχει υποσχεθεί» για να εκτονωθεί η κοινωνική κρίση.

«Θέλει ή δεν θέλει να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες;» αναρωτιέται η εφημερίδα, που σημειώνει ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για τρία χρόνια «μποϋκοτάρουν» το νομοσχέδιο που προβλέπει ότι το 20% των νέων κτηρίων που κατασκευάζονται θα παραδίδονται με κοινωνικά κριτήρια σε αυτούς που έχουν ανάγκη στέγης.


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 01:11 (Ώρα Λονδίνου)

«Έκκληση ελευθερίας» Μπους προς Κίνα

Η επίσκεψη Μπους στη Κίνα, οι αποκαλύψεις για τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης να κατασκευάσει νέους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, οι αντιπαραθέσεις γύρω από τον προτεινόμενο αντι-τρομοκρατικό νόμο και οι κίνδυνοι από τις βόμβες διασποράς που χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ απασχολούν το βρετανικό Τύπο.

ΚίναΗΠΑ

«Έκκληση ελευθερίας» του Μπους προς τη Κίνα είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έθεσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες» στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων.

Παρατηρεί όμως ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Μπους σε μια συμβολική πρωτοβουλία παραβρισκόταν σε θρησκευτική λειτουργία στο Πεκίνο, οι κινεζικές αρχές προχωρούσαν σε μαζικές συλλήψεις ακτιβιστών.

Στο κεντρικό τους σχόλιο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επικροτούν την έμφαση που έδωσε ο κ. Μπους στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η Κίνα πρέπει να κατανοήσει ότι η προθυμία των άλλων κρατών να την αποδεχθούν σαν μια ανερχόμενη δύναμη εξαρτάται από την παράλληλη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η βρετανική εφημερίδα πάντως σημειώνει ότι η περιοδεία του προέδρου Μπους στην Ασία «αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα της μειωμένης επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στη περιοχή».

Την επόμενη της επίσκεψης του στη Νότιο Κορέα η κυβέρνηση στη Σεούλ ανακοινώνει ότι προτίθεται να αποσύρει το ένα τρίτο των δυνάμεων της από το Ιράκ, σημειώνει η εφημερίδα που αντιπαραθέτει την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο πολιτικός κόσμος της Νότιας Κορέας στον πρόεδρο τη Κίνας Χου Ζιντάο.

«Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλονται από το χάος στο Ιράκη Κίνα δείχνει όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη διεθνή σκηνή».

Πυρηνική ενέργεια

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των Τάιμς (Times) η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, «έχει πεισθεί ότι η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών αποτελεί την μοναδική λύση για την διασφάλιση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», γράφουν οι Τάιμς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Μπλερ θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη κατασκευή των νέων πυρηνικών σταθμών «μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

Βόμβες διασποράς Ιράκ

Η Ιντιπέντεντ (Independent) παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδο μια φωτογραφία βόμβας διασποράς .

Γράφει ότι χιλιάδες βομβίδια που περιέχουν οι βόμβες διασποράς δεν έχουν εκραγεί και βρίσκονται εκτεθειμένα στο Ιράκ. «Απειλούν να ακρωτηριάσουν και να σκοτώσουν αθώους πολίτες», σημειώνει η Ιντιπέντεντ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ ο βρετανικός στρατός χρησιμοποίησε εκτεταμένα βόμβες διασποράς η χρησιμοποίηση των οποίων θεωρείται από ορισμένες οργανώσεις «παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η χρήση των βομβών διασποράς γράφει η Ιντιπέντεντ έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε ορισμένους βουλευτές που «θα υποβάλουν επερωτήσεις» στο υπουργείο Αμύνης.

Αντι-τρομοκρατικός νόμος

Η Βουλή των Λόρδων απειλεί να «τορπιλίσει» τον αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Γκάρντιαν (Guardian).

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης «διεμήνυσαν» στη Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα «εξετάσουν τις προτάσεις γραμμή προς γραμμή».

Η διαφαινόμενη απροθυμία της αντιπολίτευσης να αποδεχθεί ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου έφερε την αντίδραση του κ. Μπλερ.

Ο οποίος σύμφωνα με τη Γκάρντιαν- προειδοποίησε τη Βουλή των Λόρδων ότι η υπονόμευση του νομοσχεδίου «αψηφά τις επιταγές της κοινής γνώμης».

Το μάθημα της Φυσικής

Το μάθημα της Φυσικής «ίσως να μην διδάσκεται πια στα δημόσια σχολεία» της Βρετανίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια «λόγω έλλειψης καθηγητών» , σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Τα τελευταία 15 χρόνια οι μαθητές που επιλέγουν το μάθημα της Φυσικής σημείωσε πτώση κατά 38% κυρίως επειδή οι καθηγητές «δεν γνωρίζουν πολλά για το αντικείμενο τους έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν τους μαθητές».

Παράλληλα σημειώνει η εφημερίδα υπάρχει και η αντίληψη μεταξύ των μαθητών και των γονέων ότι το μάθημα της Φυσικής είναι δύσκολο και για αυτό πολλοί το αποφεύγουν.


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 21:41 (Ώρα Λονδίνου)

Γιορτή της έβδομης τέχνης

Στο «Ολύμπιον» και άλλες πέντε αίθουσες προβάλονται 220 ταινίες στη διάρκεια του Φεστιβάλ

Με δεκάδες προβολές κάθε μέρα και ειδικά αφιερώματα στο έργο Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών συνεχίζεται το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια του Φεστιβάλ (18-27 Νοεμβρίου) προβλήθηκαν και θα προβληθούν περισσότερες από 220 ταινίες.

Την Κυριακή οι σινεφίλ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 35 ταινίες στις δύο αίθουσες του «Ολύμπιον» και στα άλλα πέντε σινεμά στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας.

Συνεντεύξεις τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις ταινίες τους που διαγωνίζονται για τα κρατικά βραβεία ποιότητας έδωσαν στις εγκαταστάσεις του φεστιβάλ οι σκηνοθέτες Γρηγόρης Καραντινάκης -για την ταινία του «Η χορωδία του Χαρίτωνα», η Ελένη Αλεξανδράκη για το φιλμ «Η νοσταλγός» και η Λάγια Γιούργου με τη «Λιούμπη» της.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται τη Δευτέρα με την προβολή 40 συνολικά ταινιών, στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος, του ελληνικού τμήματος, των ειδικών προβολών και των αφιερωμάτων.

Ένας Κορεάτης στο Θερμαϊκό

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το Σάββατο ο γνωστός Κορεάτης σκηνοθέτης Γουκ Παρκ Τσαν, δημιουργός των γνωστών ταινιών «Συμπάθεια για τον μίστερ εκδίκηση», «Η εκδίκηση μιας κυρίας» και «Ολντ Μπόϊ».

Προς τιμή του πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τιμητική εκδήλωση ενώ το μεσημέρι της Κυριακής ο Κορεάτης δημιουργός μίλησε για το έργο του.

η εκδίκηση δεν φέρνει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτή, όμως, είναι η ανθρώπινη φύση. Αφιερώνουμε τη ζωή μας και καταναλώνουμε τόσο πάθος για κάτι που δεν έχει καμία σημασία

Σκηνοθέτης Γουκ Παρκ Τσαν

«Στις ταινίες του Χόλιγουντ η εκδίκηση, που συνεπάγεται πάντα τη βία και τη βίαιη συμπεριφορά, αντιμετωπίζεται και παρουσιάζεται ως κάθαρση, ως κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Στις δικές μου ταινίες, όμως, η εκδίκηση - και η βία που φέρνει - προκαλεί πόνο και ενοχές στους ήρωές μου».

Τόνισε, πάντως, πως η βία στις ταινίες του είναι ένα συμβολικό μέσον για να αναφερθεί στα συναισθήματα και τις σκέψεις που ωθούν τον άνθρωπο σ αυτές τις πράξεις: «Δεν με ενδιαφέρει να περιγράψω τη βία καθ' αυτή, αλλά να αναφερθώ σε όσα βρίσκονται πίσω από αυτήν και την προκαλούν. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, δεν πιστεύω ότι με τις βίαιες σκηνές μου επηρεάζω το κοινό ωθώντας το να πράξει και αυτό αναλόγως».

Δημιουργός με ιδιότυπη γλώσσα

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου πραγματοποιείται αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο της Αντουανέτας Αγγελίδη, η οποία είναι και μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Χωραφάς, παρουσιάζοντας την κ. Αγγελίδη, ανέφερε: «Σήμερα υπάρχουν ακόμα καλλιτέχνες που αντιστέκονται στην εξομοίωση και επιμένουν στο προσωπικό τους ύφος. Μία από αυτούς είναι η Αντουανέτα Αγγελίδη, της οποίας οι ταινίες αποτελούν ποιητικά σχόλια».

«Η διάρκεια ήταν το στοιχείο που με οδήγησε να κάνω σινεμά. Αυτό που με τράβηξε ήταν ένα ρούφηγμα της εικόνας που γίνεται χρόνος», είπε η Αντουανέττα Αγγελίδη.

Συνέντευξη Τύπου της διεύθυνσης του Φεστιβάλ

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλοί χαρακτηρίζουν τις ταινίες της «κλειστές», ανέφερε: «Οι θεατές εάν ανακαλύψουν τη μυστική σχέση που έχουν με τον εαυτό τους, μπορεί να δώσουν την προσωπική τους ερμηνεία για κάθε έργο. Ποτέ δεν έδωσα έναν τίτλο στο σινεμά που κάνω. Βρίσκω θετικό το γεγονός ότι δυσκολεύονται να κατηγοριοποιήσουν τις ταινίες μου».

Επίσης φέτος θα προβληθούν εννέα ταινίες του σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου, στα πλαίσια αφιερώματος στη φιλμογραφία του.

Έκθεση ενός Ιταλού μετρ της εικόνας

Το Σαββάτο στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φωτογραφίας (στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης) εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας του βραβευμένου κινηματογραφιστή Βιτόριο Στοράρο.

Ο Στοράρο που είναι και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της φετινής διοργάνωσης του φεστιβάλ τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων πως : «Το σινεμά είναι η γλώσσα των εικόνων, τις οποίες χρησιμοποιούμε ως σύμβολα για να εκφραστούμε, όπως κάνουμε με τα όνειρα για να έρθουμε σε επαφή με το υποσυνείδητό μας».

Επεσήμανε δε πως η έκθεση είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγε σε 40 ταινίες, πάνω στη γλώσσα της φωτογραφικής και της κινηματογραφικής εικόνας ευχαριστώντας παράλληλα τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, από τους οποίους, όπως είπε, έχει διδαχτεί πολλά.

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Γράφοντας με φως» θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Λαμπρή αυλαία

Η έναρξη του Φεστιβάλ την Παρασκευή έγινε με σύνθημα «Η Θεσσαλονίκη σβήνει τα φώτα», και οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές για το θεσμό.

Οι προσκεκλημένοι σχημάτισαν πρωτόγνωρες ουρές στην τελετή έναρξης, με εξαίρεση ίσως εκείνες που σχημάτιζαν οι κινηματογραφόφιλοι των πρώτων διοργανώσεων σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν, έξω από το θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών προκειμένου να εξασφαλίσουν εισιτήριο για κάποια από τις προβολές.

Η έναρξη της κινηματογραφικής γιορτής έγινε με την εκτός συναγωνισμού προβολή της ταινίας «Η κόλαση μέσα μου» του Βόσνιου σκηνοθέτη, Ντάνις Τάνοβιτς, που πριν τέσσερα χρόνια απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για την «Ουδέτερη ζώνη».


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 22:40 (Ώρα Λονδίνου)

Διαζύγιο Σαρόν από το Λικούντ

Ο Αριέλ Σαρόν φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την πρωθυπουργία με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο

Πληροφορίες λένε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει εντός της ημέρας την απόφασή του να εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι μετά από άγονες διαβουλεύσεις με εσωκομματικούς του αντιπάλους και στενούς του συμβούλους ο Αριέλ Σαρόν πήρε τη μεγάλη απόφαση.

Συγκεκριμένα να αφήσει το κόμμα του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος και να κατέλθει στις επόμενες εκλογές με δικό του σχηματισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα ανακοινώσει τα σχέδιά του το πρωί της Δευτέρας.

Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση του Εργατικού Κόμματος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αιτία για την αλλαγή πορείας του κ. Σαρόν είναι η επιθυμία του να ενεργήσει ως ανεξάρτητος παράγων για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, καταλαμβάνοντας το κέντρο της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ.

Σημειωτέον ότι ο κ. Σαρόν είχε δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις από την ακροδεξιά πτέρυγα του Λικούντ, με πρωτοστατούντα τον πρώην πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αφορμή της διχόνοιας στη δεξιά παράταξη του Ισραήλ αποτέλεσε η απόφαση του Αριέλ Σαρόν για αποχώρηση των εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, απόφαση που υλοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 08:22 (Ώρα Λονδίνου)

Εμπόριο και ατομικές ελευθερίες

Έδαφος συνεννόησης βρήκαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας

Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους, ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα ώστε να μειωθεί το τεράστιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών κορυφής των δύο αντιπροσωπειών στο Πεκίνο, ο κ. Χου επανέλαβε τη δέσμευση της Κίνας να αναπροσαρμόσει την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος γουάν έναντι του δολαρίου.

Μια τέτοια κίνηση πιστεύεται ότι θα οδηγήσει στην μείωση των εξαγωγών φθηνών κινεζικών προϊόντων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Ζιντάο υποσχέθηκε ακόμη την ανάληψη δράσης για την πάταξη της παράνομης αντιγραφής αμερικανικών προϊόντων.

Παράλληλα όμως ο πρόεδρος της Κίνας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν.

Από την αμερικανική πλευρά ο κ. Μπους κάλεσε την κινεζική ηγεσία να εγγυηθεί στο λαό της, κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές, όπως είπε, ελευθερίες.

Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισκεφτεί χριστιανική εκκλησία της κινεζικής πρωτεύουσας.


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

Λίγοι πλέον οι νοσταλγοί του «Χενεραλίσιμο»

Επέτειος 30 ετών από το θάνατο του «Χενεραλίσιμο»

Στην Ισπανία νοσταλγοί και αντίπαλοι του φασιστικού καθεστώτος Φράνκο πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην επέτειο 30 ετών από το θάνατό του.

Χιλιάδες ακροδεξιοί συμμετείχαν στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Σάντα Κρούζ της Κοιλάδας των Πεσόντων, όπου έχει ταφεί ο δικτάτορας.

Η κόρη του «χενεραλίσιμο» όπως τον αποκαλούσαν οι υποστηρικτές του, Κάρμεν Φράνκο Ι Πόλο, ήταν ανάμεσα στο εκκλησίασμα, ενώ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ορισμένοι παρέμειναν στο χώρο τραγουδώντας φασιστικά άσματα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Στην ισπανική πρωτεύουσα πάνω από χίλιοι νοσταλγοί της χούντας Φράνκο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Οριέντε.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από βετεράνους μοναρχικούς που έλαβαν μέρος στον ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, στο πλευρό του δικτάτορα.

Αλλά η αντιφασιστική διαδήλωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Μαδρίτης ήταν εμφανώς μαζικότερες.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι φέτος οι φασιστικές εκδηλώσεις ήταν άτονες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί το θάνατο του Φράνκο ως ορόσημο για την εξέλιξη της Ισπανίας σε σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Ελ Μούντο το καθεστώς και η προσωπικότητα του Φράνκο έχει απωλέσει πολύ μεγάλο μέρος της απήχησης που είχε αποκτήσει μετά από σχεδόν 4 δεκαετίες απολυταρχικής διακυβέρνησης.

Στο μεταξύ τρεις εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο μέσα και γύρω από την πόλη Βιτόρια της Χώρας των Βάσκων, περιοχή όπου ο Φράνκο εφήρμοσε σκληρή πολιτική για την καταστολή του αυτονομιστικού κινήματος.

Δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν το πρωί της Κυριακής σε έκθεση αυτοκινήτων κοντά στη Βιτόρια, με αποτέλεσμα να προκληθούν μόνο υλικές ζημιές, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ αποδίδεται η τοποθέτηση άλλης μιας αυτοσχέδιας βόμβας, η οποία εξερράγη το βράδυ του Σαββάτου σε εργοστάσιο ποδηλάτων της ίδιας πόλης, χωρίς να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες.


Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 - 18:05 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση διασποράς - Πολιτείας

Βαρύνουσα φωνή θα αποκτήσουν οι απόδημοι Έλληνες υποσχέθηκε ο κ. Σκανδαλάκης

Ο νέος Εκτελεστικός Νόμος περί λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα διασφαλίζει τη γνωμοδοτική και εισηγητική αρμοδιότητα της παγκόσμιας οργάνωσης.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης μετά τη συνεργασία που είχε σήμερα με το Προεδρείο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την επεξεργασία των συστάσεων που έλαβαν οι Περιφέρειες του ΣΑΕ από τη βάση τους για το σχέδιο του Εκτελεστικού Νόμου.

Μετά από διάλογο που διήρκεσε περίπου 18 μήνες, όπως είπε ο κ. Σκανδαλάκης, καταβάλλεται προσπάθεια για την αναβάθμιση του ΣΑΕ ώστε «να καταστεί πράγματι το αντιπροσωπευτικό όργανο του Απόδημου Ελληνισμού».

Ειδικότερα με το νέο νόμο προβλέπεται η ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών, που αυξάνονται με τρεις νέες (χωρών Μαύρης Θάλασσας, Λατινικής Αμερικής και Καναδά).

Για την οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ ο κ. Σκανδαλάκης σημείωσε ότι «το Ελληνικό κράτος είναι αρωγός του ΣΑΕ και θα παραμείνει μέχρις ότου μπορέσει να έχει την οικονομική του αυτοδυναμία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Άθενς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Εκτελεστικός Νόμος, θα δώσει νέα ώθηση στην παγκόσμια οργάνωση κατοχυρώνοντας τον εισηγητικό- γνωμοδοτικό της ρόλο.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέων περιφερειών του ΣΑΕ, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων, όπως των ομογενών μας σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου το ΣΑΕ αναπτύσσει εδώ και οκτώ χρόνια μεγάλο Πρόγραμμα Ιατρικής Βοήθειας.

Τα κόμματα δίπλα στους απόδημους

Στην απογευματινή συνεδρίαση το προεδρείο του ΣΑΕ έχει συνεργασία με τον πρόεδρο, τον Α΄ και Β΄ Αντιπρόεδρο της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Ευγένιο Χαϊτίδη (Νέα Δημοκρατία), Γρηγόρη Νιώτη (ΠΑΣΟΚ) και Νικόλαο Γκατζή (ΚΚΕ).

Ιστορική και ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την παρούσα συνεδρίαση για το μέλλον του ΣΑΕ ο κ. Χαϊτίδης, εκφράζοντας την ευχή να είναι γενικής αποδοχής ώστε «να μπορούμε να εργαστούμε για να επιλύσουμε τα πολλά, δυστυχώς, προβλήματα του Απόδημου Ελληνισμού, που πάντα στήριξε και στηρίζει τη μητέρα πατρίδα, που έχει ανάγκη από τους απόδημους πετυχημένους επιφανείς ομογενείς μας σε όλο τον κόσμο».

Ο νέος Εκτελεστικός Νέος θα πρέπει να περιγράφει και να κατοχυρώνει με βασικές διατάξεις τον εισηγητικό και γνωμοδοτικό ρόλο του ΣΑΕ, και όχι να γίνεται μία λιτή διατύπωση όπως στο Νόμο του 1989, που κρίθηκε ως ανεπαρκής, τονίζει ο κ. Νιώτης σημειώνοντας ότι το σχέδιο του Νόμου όπως είναι σήμερα, είναι ατελές.

Βασική διαφωνία, όπως είπε, αποτελεί και η μη κατοχύρωση των δικτύων του ΣΑΕ, και ειδικότερα της νέας γενιάς, που είναι ουσιαστικά για την ποιοτική αναζωογόνηση του ΣΑΕ, ενώ θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα ανατροφοδότησης των παραδοσιακών οργανωμένων δομών της ομογένειας.

Από την πλευρά του ο κ. Γκατζής επισήμανε ότι το εργαλείο που λέγεται ΣΑΕ δεν θα πρέπει να αποτελεί επέκταση της κυβερνητικής πολιτικής στους Έλληνες του εξωτερικού, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα δώσει τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό του θεσμού.

«Κάναμε πρόταση να είναι και διεκδικητικός ο ρόλος του ΣΑΕ, κάτι που έγινε δεκτό από όλες τις πλευρές», είπε ο κ. Γκατζής σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το ζητούμενο είναι ένα αναβαθμισμένο ΣΑΕ με θεσμοθετημένη αναγνώριση των ομοσπονδιών και των κοινοτήτων των ομογενών.

Στις εργασίες της συνεδρίασης του προεδρείου του ΣΑΕ μετείχαν σήμερα ο κ.Μάριος Ιερονιμίδης, Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου για θέματα Αποδήμων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Μαγκριώτης, και διευθυντικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 16:07 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδικία με φόντο την οικονομία

«Όλοι μαζί κατά της διαφθοράς» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού

Η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2006 και η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημοσιονομική διαχείριση ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο.

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2006, αφού νωρίτερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να δώσει την τελική έγκρισή του.

Βασικός στόχος του νέου προϋπολογισμού σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ από 4,3% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος.

Στο νέο προϋπολογισμό προβλέπονται αυξημένα κατά 7,9% έσοδα και συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δαπανών στο 4,8%.

Για την εισοδηματική πολιτική προβλέπεται ότι το συνολικό κονδύλι θα είναι αυξημένο κατά 5% περίπου.

Το Σαββάτο ο πρωθυπουργός από τα Γρεβενά απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης για μια «συμμαχία μηδενικής ανοχής στη διαφθορά», ενώ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, να προχωρήσει στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις.

Καταγγελίες ένθεν κακείθεν

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για κινδυνολογία, καταστροφολογία και ανευθυνότητα.

Υποστήριξε ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν και παρατήρησε: «Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να επιστρατεύονται πρακτικές καθολικής άρνησης και μηδενισμού. Είναι υποκριτικό να παριστάνουν τους ανεύθυνους εκείνοι που ευθύνονται για τη δημιουργία των πιο μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα μας».

Όσον αφορά στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα το νομό Γρεβενών, στον οποίο πραγματοποίησε περιοδεία το Σάββατο, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για την πρώτη τετραετία είναι η εφαρμογή νέας στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης.

Στιγμιότυπο από την άφιξη του Γ Παπανδρέου σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, είπε ότι «ο κ. Καραμανλής αναζητά καταφύγιο στο παρελθόν, που ως γνωστόν, του φταίει για όλα».

Προηγουμένως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, μιλώντας σε ημερίδα για τους νέους και την ανεργία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τραγελαφικό το φαινόμενο η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, η οικονομία μας θα είναι για τουλάχιστον επί τρία χρόνια υπό επιτήρηση.


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για διάλογο χωρίς όπλα

Ο πρόεδρος Ταλαμπανί προσκάλεσε τους αντάρτες σε διάλογο

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος στο Κάιρο ενόψει της διάσκεψης ιρακινής συμφιλίωσης του επόμενου χρόνου, ο κουρδικής καταγωγής πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα αρνηθεί να συναντηθεί με οποιονδήποτε Ιρακινό, ακόμα και με αυτούς που μετέχουν στην ένοπλη αντίσταση.

Αλλά ο ιρακινός πρόεδρος σημείωσε ότι τυχόν συνάντησή του με αντάρτες δεν θα σήμαινε ότι ασπάζεται τις απόψεις τους.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από το Κάιρο πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως και που φέρουν τον πρόεδρο Ταλαμπανί να έχει ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους της σουνιτικής αντιπολίτευσης.

Δύο νεκροί σε ενέδρες ανταρτών

Ένας Βρετανός στρατιώτης βρήκε το θάνατο και τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίσθηκαν την Κυριακή στη Βασόρα του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας εδώ στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη σε δρόμο της πόλης, δίπλα σε ελαφρά τεθωρακισμένο όχημα που περιπολούσε στην περιοχή.

Στο μεταξύ ακόμη ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρήκε το θάνατο σε δρόμο βορείως της Βαγδάτης όταν η περίπολος του θύματος δέχθηκε πυρά ελαφρών όπλων.

Σε 98 ανέρχονται οι Βρετανοί και σε πλέον των 2,060 οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύσουν οι δυνάμεις κατοχής.


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 12:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Αίσθημα ανασφάλειας»

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις κυριακάτικες εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Θεσσαλονίκη-Κεντρική Μακεδονία: Οι 3+1 πληγές των νοσοκομείων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Απασχόληση για 150.000 άτομα σε υπουργεία και Οργανισμούς. Με νέο πρόγραμμα-μαμούθ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φρένο στις πρόωρες συντάξεις. Η κυβέρνηση καλείται να κλείσει τα "παράθυρα" της εξόδου πανικού.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Δωρεάν σπίτια για χαμηλόμισθους. Δύο γενναία μέτρα κοινωνικής πολιτικής από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: 4 δισ. ευρώ νέοι φόροι. Θύματα μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατίθεται αύριο.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Ημιυπαίθριοι: Οι νέες ρυθμίσεις. Οι περιορισμοί και τα πρόστιμα.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Έπεσαν οι μάσκες της υποκρισίας. Τι έκρυβε η υπόγεια σύμπραξη κυβέρνησης-«Ελευθεροτυπίας».

Espresso της Κυριακής: Το τελεσίγραφο της Δήμητρας Λιάνη: Νοράιρ, τελειώσαμε!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Η κυβέρνηση του Ισραήλ προς τον δικηγόρο του νεοεκλεγέντος Πατριάρχη: Ο πελάτης σας κ. Θεόφιλος να μην ενθρονιστεί.

ΕΠΟΧΗ: Τα βασανιστήρια της διπλανής πόρτας. Πορεία την Παρασκευή στην πλατεία Κοραή 6 μμ ενάντια στη βία σε βάρος των γυναικών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παρών ο φόβος, απούσα η αστυνομία. Ανυπεράσπιστοι και δυσαρεστημένοι με την ΕΛΑΣ οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση VPRC-"Κ"

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Αναδρομικά σε μισθούς-συντάξεις 500.000 δικαιούχων. Μετά την απόφαση του μισθοδικείου.

Κυριακάτικη ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Παρέδωσαν ερείπια. Ολομέτωπη επίθεση Καραμανλή από τα Γρεβενά στο ΠΑΣΟΚ.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Προϋπολογισμός στον αέρα. Κατατίθεται αύριο στη Βουλή το τελικό κείμενο.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Γενική ανατροπή σε Τύπο και τηλεόραση. Με στόχο την δημιουργία τρίτου μεγάλου κόμματος για να ρυθμίζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προϋπολογισμός-ζούγκλα. Υγεία, Παιδεία, μισθοί, συντάξεις και δημόσιες επενδύσεις οι μεγάλοι χαμένοι του 2006, νέα απειλή η αύξηση επιτοκίων.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διεθνής συνάντηση 77 κομμάτων: Αναγκαία η ενιαία στρατηγική στα κοινά μας προβλήματα.

ΝΙΚΗ: «Θηλιά» η οικονομία. Ήταν στραβό το κλίμα, έρχεται και η άνοδος των επιτοκίων

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: «Νέο» ΠΑΣΟΚ αλλά με ποιούς... Αποφασισμένος ο Γ. Παπανδρέου - Αντιδρούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι.

PRESS TIME της Κυριακής: Η Μιλένα Αποστολάκη στο εδώλιο. Μήνυση-κόλαφος εναντίον της.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ο ανακριτής μπαίνει στο γραφείο Λυκουρέζου. Η δραματική συνάντηση του μεγαλοδικηγόρου με κορυφαίο δικαστή στον Άρειο Πάγο.

ΠΡΙΝ: Γλίτωσε τα φέρετρα ο Καραμανλής. Να φύγει αμέσως από το Αφγανιστάν ο ελληνικός στρατός.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Η σφαγή των... "νταβατζήδων"! Ο πόλεμος έχει στόχο την πίτα των δισ. και τη λεηλασία του κοινού της "Ελευθεροτυπίας".

Traffic News Κυριακής: 100 δικηγόροι και δικαστές στην ατζέντα του Γιοσάκη. Σύντομα διώξεις σε άλλους δύο μεγαλοδικηγόρους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αντεπίθεση Καραμανλή. Ξεκίνησε από τη Δυτική Μακεδονία.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: 3 νέα κριτήρια στις προσλήψεις. Πώς διαμορφώνεται το σύστημα διορισμών στο δημόσιο από τον Ιανουάριο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Πένθος για τη Σάρον

Μετά το φόνο της άοπλης αστυνομικού, Σάρον Μπεσενίβσκι την περασμένη Παρασκευή στο Μπράντφορντ, οι αστυνομικοί ζητούν να εκπαιδεύονται περισσότεροι στη χρήση πυροβόλων όπλων, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ομπσέρβερ. Η 38χρονη μητέρα πέντε παιδιών έπεσε θύμα ένοπλων λιστών, οι οποίοι τραυμάτισαν και μία συνάδελφό της.

Κεντρικό σχόλιο της ίδιας εφημερίδας με τον τίτλο «Μη προδίδετε το Ιράκ» αναφέρεται στο σκηνικό θανάτου που διαμορφώνεται από τις καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και τις αποκαλύψεις για τη χρησιμοποίηση βομβών φωσφόρου και μυστικούς τόπους κράτησης και βασανιστηρίων. Ο σχολιαστής της Ομπσέρβερ προειδοποιεί ότι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ θα βυθίσει τη χώρα σε έναν μεγαλύτερο κύκλο βίας:

«Είναι πολύ απλό να συμφωνήσει κανείς με τις εκκλήσεις για αποχώρηση των αμερικανικών και των βρετανικών δυνάμεων.. Η αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης όμως δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση της βίας. Αντίθετα, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη διευρυμένη ενδοκοινοτική βία και τον κίνδυνο εμπλοκής των γειτονικών χωρών, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Και αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή, αντί να συμβάλλει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας Ομπσέρβερ.

Η υπόθεση Μπεσενίβσκι δεσπόζει και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Σάντεϊ Τέλεγκραφ, μαζί με δημοσίευμα στο οποίο διατυπώνονται κατηγορίες κατά του Εργατικού Κόμματος για «βρώμικα τρικ», που αποσκοπούν στη δυσφήμηση του Ντέιβιντ Κάμερον, υποψηφίου για την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος.

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς αποκαλύπτει τη δράση ομάδας της ειδικής μονάδας SAS της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙ6. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε συνεργασία με Αμερικανούς κομάντος, οι βρετανοί πράκτορες σκότωσαν τρεις επίδοξους βομβιστές αυτοκτονίας, αποτρέποντας έτσι επιθέσεις.

«Τη σκότωσαν την ημέρα των γενεθλίων της κόρης της», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ, η οποία γράφει ότι κρατούνται πέντε ύποπτοι για το φόνο της Μπεσενίβσκι.

Σε μεγάλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας για το Ιράκ, υπό τον τίτλο «Ο βρώμικος πόλεμος» αναφέρεται ότι πέρα από τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις επιθέσεις των ανταρτών εναντίον των ξένων δυνάμεων, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άλλος αδυσώπητος πόλεμος, με βασανιστήρια, «κυνηγούς κεφαλών» και εξαφανίσεις ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μετά νεκροί με δεμένα χέρια. Αυτό τον πόλεμο δεν μπορούν να τον σταματήσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, γρέφει η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ.

Στην υπόθεση Μπεσενίβσκι αφιερώνει την πρώτη της σελίδα και η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς, η οποία στο κεντρικό της σχόλιο εμφανίζεται αντίθετη με την ιδέα του γενικού εξοπλισμού των αστυνομικών δυνάμεων.


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 08:22 (Ώρα Λονδίνου)

Εμπόριο και ατομικές ελευθερίες

Εβδομήντα αεροσκάφη Μπόιγκ αγοράζει η Κίνα

Σε εμπορικά κυρίως ζητήματα επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες των προέδρων της Κίνας, Χου Ζιντάο, και των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους στο Πεκίνο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε και πάλι ότι το Πεκίνο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να περιορισθεί το τεράστιο πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ.

Είπε ακόμη ότι θα συνεχιστεί η ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί πλασματική τη σημερινή ισοτιμία, η οποία κρατά φθηνές τις κινεζικές εξαγωγές.

Ο κ. Ζιντάο υποσχέθηκε ακόμη την ανάληψη δράσης για την πάταξη της παράνομης αντιγραφής αμερικανικών προϊόντων.

Ο κ. Μπους κάλεσε την κινεζική ηγεσία να εγγυηθεί στο λαό της, κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές, όπως είπε, ελευθερίες.

Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισκεφτεί χριστιανική εκκλησία της κινεζικής πρωτεύουσας.


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 08:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Τόκιο ο Πούτιν

Η Ιαπωνία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στον τομέα του ρωσικού φυσικού αερίου

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, μέσα σε πέντε χρόνια, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, που συνοδεύεται από 100 εκπροσώπους ρωσικών εταιριών έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι με θέμα τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Η Ιαπωνία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στον τομέα του ρωσικού φυσικού αερίου και ανταγωνίζεται με την Κίνα για τη συμμετοχή σε κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στον Ειρηνικό.

Η ιαπωνική πλευρά δεν αναμένει να υπάρξει συμφωνία στην 60ετή διένεξη για τις Κουρίλες Νήσους στις βόρειες ακτές της Ιαπωνίας, οι οποίες τέθηκαν υπό σοβιετικό έλεγχο κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι δήλωσε ότι παραμένει «βαθύ το χάσμα» στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Τάρο Άσο, είπε αναφερόμενος στη συμφωνία για την προώθηση κοινών οικονομικών προγραμμάτων για τα νησιά, ότι στην παρούσα φάση είναι προτιμότερη αυτή η πρωτοβουλία, αφού υπάρχει αδιέξοδο, με τις δύο χώρες να επιμένουν ότι έχουν δικαιώματα στα συγκεκριμένα εδάφη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.