Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-21

  1. Δύσκολοι καιροί για την Τζένεραλ Μότορς
  2. Ευνοϊκή παράταση για την Τεχεράνη
  3. Φεύγει από το Λικούντ ο Σαρόν
  4. Κατατίθεται ο κρίσιμος προϋπολογισμός
  5. Απαισιόδοξα συμπεράσματα για το Έιτζ
  6. Ο Ερντογάν και το «βαθύ κράτος»
  7. Προϋπολογισμός και κόντρες στο ΠΑΣΟΚ
  8. Η μεγαλύτερη δίκη της ΕΤΑ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 17:59 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολοι καιροί για την Τζένεραλ Μότορς

Πλήγμα για την εταιρεία η μείωση των πωλήσεων

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, Τζένεραλ Μότορς (GM), ανακοίνωσε περικοπές τριάντα χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Βόρειο Αμερική και στον Καναδά, στο πλαίσιο εξυγίανσης της εταιρείας.

Η Τζένεραλ Μότορς ελπίζει ότι θα πετύχει μείωση των εξόδων της κατά επτά δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2006.

Η πτώση των πωλήσεων, η χαμηλή αξία της μετοχής και το ακριβό εργατικό δυναμικό, συνέβαλαν στην λήψη της απόφασης από την διεύθυνση της εταιρείας.

Δύσκολοι καιροί

Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τη δραματική πτώση της μετοχής της εταιρείας, της οποία η αξία κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

Στις αρχές του έτους, η GM είχε προειδοποιήσει για απώλειες 25 χιλιάδων θέσεων εργασίας μέχρι το 2008.

Όμως η νέα ανακοίνωση ανεβάζει τον αριθμό των απολυμένων κατά πέντε χιλιάδες.

Τα εργοστάσια που επηρεάζονται από τα διευθυντικά σχέδια είναι της Οκλαχόμα, του Μίσιγκαν, του Τενεσί, της Τζόρτζια και του Οντάριο στον Καναδά.

«Δύσκολη απόφαση»

«Ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους μας στη GM, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε εάν συνεργαστούμε», είπε ο γενικός διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρικ Βάγκονερ.

«Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με δυσκολία εξαιτίας των επιπτώσεων για τους εργαζομένους», πρόσθεσε.

«Όμως πρόκειται για αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου η Τζένεραλ Μότορς να ευθυγραμμιστεί με τις ανταγωνιστικές εταιρείες, διεθνώς. Εν ολίγοις, αποτελούν τμήμα του σχεδίου μας ώστε τα εργοστάσιά μας στη βόρειο Αμερική να ξαναγίνουν ανταγωνιστικά».


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 19:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ευνοϊκή παράταση για την Τεχεράνη

Ο ΟΗΕ προτείνει μεταφορά κάποιων δραστηριοτήτων στη Ρωσία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία πρόκειται να αναστείλουν τις ενέργειες για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το κοινοβούλιο στην Τεχεράνη ψήφισε υπέρ της διακοπής της συνεργασίας του Ιράν με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, εάν η χώρα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν χρησιμοποιείται για πολεμικούς σκοπούς, όμως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι στόχος είναι η κατασκευή ενός πυρηνικού οπλοστασίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει την Πέμπτη επί του θέματος.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν θα λάβει νέα προθεσμία να επανεξετάσει τη στάση του και να αξιολογήσει τη συμβιβαστική πρόταση που θέλει το πλέον ευαίσθητο τμήμα του πυρηνικού του προγράμματος, την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, να μεταφέρεται στη Ρωσία.

Η πρόταση διατυπώθηκε πριν από δύο εβδομάδες αλλά δεν έχει βρει σύμφωνη την ηγεσία της χώρας.

Η Τεχεράνη διατείνεται ότι έχει το δικαίωμα στην πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

Η όποια παραπομπή της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να καταλήξει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει ψήφισμα. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι είναι αντίθετοι», είπε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία διεκόπησαν τον Αύγουστο, όταν το Ιράν ξεκίνησε και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε εργοστάσιο του Ισφαχάν.


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Φεύγει από το Λικούντ ο Σαρόν

Ο Μοσέ Κατσάβ δέχθηκε το αίτημα του Αριέλ Σαρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εγκατέλειψε το κυβερνών κόμμα Λικούντ, ανακοινώνοντας ότι θα προβεί στο σχηματισμό ενός νέου κόμματος με το οποίο θα κατέβει στις επερχόμενες εκλογές.

Ο κ. Σαρόν, ο οποίος ήταν ιδρυτικό στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ, ανακοίνωσε τις προθέσεις του με μία επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του κόμματος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Μοσέ Κατσάβ, να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προβεί στην κήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαρόν ότι «οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν».

Πιστεύεται ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του επόμενου έτους.

Σύμβουλοι του Αριέλ Σαρόν αναφέρουν ότι θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τους σκληροπυρηνικούς του Λικούντ, οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον της αποχώρησης από τη Γάζα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Αριέλ Σαρόν αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Το εκλογικό σώμα στο Ισραήλ έχει ουσιαστικά τρεις βασικές επιλογές: το δεξιό κόμμα Λικούντ, το αριστερό Εργατικό Κόμμα και το κεντρώο νέο πολιτικό κόμμα του Αριέλ Σαρόν.


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

Κατατίθεται ο κρίσιμος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα

Στη συγκράτηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και την παράλληλη αύξηση των φορολογικών εσόδων θα επικεντρωθεί η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, με βάση τον προϋπολογισμό του 2006 που κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί αρχικώς από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Ο νέος προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στις Βρυξέλλες να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός του 2006.

Πιστεύεται ότι τα έσοδα της κυβέρνησης θα αυξηθούν κατά 7,9% και θα φτάσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα αγγίξει το 3,8% και οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αντλήσει από την οικονομία το 2006 συνολικά έσοδα ύψους 49 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πιστεύεται ότι οι δαπάνες θα συγκρατηθούν στα επίπεδα του 2004, ενώ οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα κινηθούν στα όρια του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αν όχι στο 2,6%, στο 2,9% του ΑΕΠ.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε τιτλοποίηση μετοχών του Δημοσίου, με στόχο την άντληση εσόδων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 11:44 (Ώρα Λονδίνου)

Απαισιόδοξα συμπεράσματα για το Έιτζ

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γυναικών φορέων είναι μεγαλύτερος από εκείνον των ανδρών

Συνεχόμενη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα των ατόμων που είναι φορείς του ιού HIV, σύμφωνα με μία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το Έιτζ, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα κρούσματα του ιού HIV μειώνονται σε κάποιες χώρες, γεγονός που θεωρείται πολύ ενθαρρυντικό.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 39 εκατομμύρια άτομα είναι φορείς του HIV σε όλο τον κόσμο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση απευθύνει εκκλήσεις για δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης.

Η Λίσα Πάουερ, επικεφαλής οργάνωσης αρωγής για τα θύματα του Έιτζ στη Βρετανία επισημαίνει ότι η επιδημία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

«Οι εκστρατείες ενημέρωσης και πρόληψης είναι απολύτως απαραίτητες. Η πρόληψη του έιτζ είναι πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε θεραπεία».

Η περυσινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το Έιτζ επεσήμανε ότι υπήρχαν αυξανόμενα κρούσματα στην ανατολική Ασία, την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, όπου ο αριθμός των γυναικών φορέων ήταν μεγαλύτερος από εκείνον των ανδρών.


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ερντογάν και το «βαθύ κράτος»

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για το ταξίδι του κ. Ερντογάν

Στο ενδεχόμενο σύγκρουσης της κυβέρνησης Ερντογάν με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας αναφέρεται σήμερα ο τουρκικός Τύπος αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, επισκέπτεται περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ξέσπασαν ταραχές ύστερα από καταγγελίες ότι οι αρχές ασφαλείας πραγματοποιούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις και ομαδικές εκτελέσεις Κούρδων.

Συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησής του και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθύνθηκε σήμερα στους κατοίκους του Σεμντινλί, της πόλης όπου οι αρχές ασφαλείας κατηγορούνται για πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και ευχήθηκε τον τερματισμό των συγκρούσεων από τις οποίες έχουν ήδη σκοτωθεί πέντε πολίτες.

Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί σειρά μικρών βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των αρχών ασφαλείας σε πόλεις της περιοχής όπως το Μάρντιν.

Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δηλώνοντας ότι το περιστατικό στο Σεμντινλί συνδέεται με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» - δηλαδή με τα εθνικιστικά στοιχεία του στρατού, του γραφειοκρατικού μηχανισμού και της δικαιοσύνης.

Τόνισε μάλιστα ότι η βομβιστική επίθεση στο Σεμντινλί σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από μέλη της τοπικής στρατοχωροφυλακής.

Εφημερίδες όπως η Μιλιέτ αναπαράγοντας και ξένα δημοσιεύματα για το θέμα, υποστηρίζουν ότι η υπόθεση ίσως οδηγήσει την κυβέρνηση Ερντογάν σε σύγκρουση με το βαθύ κράτος.

Προηγούμενη επίσκεψη του Ερντογάν στη ΝΑ Τουρκία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις του στρατιωτικού κατεστημένου που υποστήριζε ότι ο Ερντογάν ανακινεί το κουρδικό ζήτημα.

Ζήτημα που θεωρείται ανύπαρκτο από του εθνικιστικούς κύκλους της Άγκυρας.


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός και κόντρες στο ΠΑΣΟΚ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μεσίτες... οι δήμαρχοι. Θεσσαλονίκη/750 διαμερίσματα στην κατοχή 3 δήμων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στεγαστικά με λιγότερα ένσημα. Ευκαιρία για απόκτηση στέγης από τον ΟΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κυκλοφοριακή ασφυξία. 6.000.000 ΙΧ στους δρόμους της Ελλάδας, τα μισά στην Αθήνα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δικτάτορας ο Παπανδρέου. Σκληρή γλώσσα Κίμωνα Κουλούρη κατά του αρχηγού του.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πιέζουν τον Βενιζέλο να αναλάβει πρωτοβουλίες. Έντονος προβληματισμός στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΡΑΜΑ για την περιφέρεια, ΤΟΛΜΗ για μεταρρυθμίσεις. Συνεχίζει η κυβέρνηση τις αλλαγές και τις τομές σε όλα τα επίπεδα.

ΕΘΝΟΣ: Εμπαιγμός με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Κυβέρνηση: Σπρώχνει στα δικαστήρια χιλιάδες δικαιούχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έβαλαν κατά μέρος ενημέρωση και πληροφόρηση και άρχισαν μεταξύ τους πόλεμο μέχρις εσχάτων και έχουν μεταβληθεί σε... Μέσα Μαζικής Εξοντώσεως.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βαριές κουβέντες εναντίον Γιώργου από Κουλούρη και βολές από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Ε. Βενιζέλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι «απόστρατοι» πήραν τα όπλα τους. ΠΑΣΟΚ: Μετωπική επίθεση Κουλούρη σε Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η συμμαχία των κυρίων Μ. Γιατί επέλεξαν ως στόχο την πολέμια της διαπλοκής «Ε».

ΕΣΤΙΑ: Ο πιο κρίσιμος Προϋπολογισμός. Για την έξοδο από την δημοσιονομική κρίση.

ESPRESSO: «Ο έρωτας με έριξε στην κόκα». Η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός νέου που βρέθηκε στη φυλακή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο θάνατος του εμποράκου. SOS εκπέμπουν οι έμποροι του Κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Μetro: Μάχη Προϋπολογισμού. Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρεί η κυβέρνηση την επίτευξη των στόχων του.

ΤΑ ΝΕΑ: Συμβόλαιο... για 8 χρόνια λιτότητας. Δημόσια ομολογία Αλογοσκούφη.

PRESS time: Το μοναστήρι κρύβει το μυστικό της απάτης. Στα χνάρια του ανθρώπου - κλειδί για το παραδικαστικό κύκλωμα.

City Press: Προϋπολογισμός 2006: Ανοιχτά όλα τα σενάρια.

TRAFFIC NEWS: Η Γιάννα πάει για Δήμαρχος της Αθήνας. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ διοχετεύουν επίμονα την είδηση.

Η ΧΩΡΑ: Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και... πολέμους. Η αγορά σβήνει, 4 εκατομμύρια Έλληνες πεινάνε...

Προϋπολογισμός 2006

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «με αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό και φορολογική επιδρομή, κλιμακώνει η κυβέρνηση την πολιτική λιτότητας. Ο κ. Αλογοσκούφης ομολόγησε χθες ότι το πρόβλημα της οικονομίας χρειάζεται μια ολόκληρη οκταετία για να αντιμετωπισθεί».

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι «σε δεινή οικονομική κρίση περιέρχεται η χώρα και το 2006, όπως άλλωστε καταδεικνύεται και από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού. Η φτώχεια τείνει να εξελιχθεί σε κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινότητας, αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας. Ως εκ τούτου οι συγκρούσεις στα ΜΜΕ που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «ο Προϋπολογισμός 2006, τον οποίο καταθέτει σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, είναι ο κρισιμώτερος των τελευταίων ετών. Είναι ο Προϋπολογισμός με τον οποίο προσδοκάται ότι η Ελλάς θα εξέλθη από το δημοσιονομικό αδιέξοδο, στο οποίο την περιήγαγε η Κυβέρνησις Σημίτη. Είναι ο Προϋπολογισμός με τον οποίον επιδιώκεται να απαλλαγή η Ελλάς από το καθεστώς ευρωπαϊκής επιτηρήσεως, στο οποίο ευρίσκεται από πέρυσι λόγω υπερβάσεως των επιτρεπομένων ορίων του δημοσίου ελλείμματος».

H METRO προσθέτει ότι «ο πιο κρίσιμος Προϋπολογισμός των τελευταίων ετών κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Σε αυτόν θα περιγράφεται αναλυτικά η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο. Με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η δημοσιονομική εξυγίανση, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τον Προϋπολογισμό του 2006 αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την αναστολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, με στόχο η όλη προσπάθεια να μην παρεκκλίνει από την πολιτική της ήπιας προσαρμογής».

H CITY PRESS αναφέρει: «η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006. Επιδίωξή της να περιορίσει το έλλειμμα χωρίς να πάρει σκληρά μέτρα. Πιο δύσκολα γίνονται τα οικογενειακά οικονομικά. Το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων την άνοιξη του 2006. Ο τρόπος εκτέλεσης του προϋπολογισμού επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις. Νίκος Χριστοδουλάκης: Με τον προϋπολογισμό πλησιάζουμε στην οικονομική ύφεση και στις πρόωρες εκλογές».

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «διαστάσεις εμφυλίου προσλαμβάνει η κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Κ. Κουλούρης, κάνοντας λόγο για νεποτισμό, αλαζονική συμπεριφορά και λογική αριστοκράτη που προκαλεί γέλιο».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «βαρύτατες κατηγορίες, που μπορεί να του κοστίσουν και τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε χθες, εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κίμωνας Κουλούρης. Ο κ. Κουλούρης παρομοίωσε τον αρχηγό του κόμματος με αριστοκράτη, που διακατέχεται από νεποτισμό και λειτουργεί με βάση την αλαζονική και δικτατορική λογική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν.

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ «άστραψε και βρόντηξε, χθες ένας πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κίμωνας Κουλούρης, για την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για ανανέωση στο κόμμα».

H ESPRESSO σημειώνει ότι «η προαναγγελία του Γιώργου Παπανδρέου για ριζική ανανέωση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τάραξε τα νερά προκαλώντας έντονη ανησυχία στο εσωτερικό του Κινήματος».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι «καταιγισμό πιέσεων δέχεται το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες ικανές να αποκαταστήσουν την ενότητα ανάμεσα στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη και των ιστορικών στελεχών πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται διαλυτικές τάσεις στην παράταξη. Σχεδόν το σύνολο των κορυφαίων στελεχών αισθάνονται πλέον αποκομμένα από την Χαριλάου Τρικούπη και προβληματίζονται για την πορεία του κόμματος».

Η PRESS TIME γράφει ότι «ώρα μηδέν για τον Κίμωνα Κουλούρη, ο οποίος εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση από τηλεοράσεως κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενοχλήθηκε σφοδρότατα από τις σκληρότατες εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο βουλευτής, ωστόσο, παρά τις σχετικές εισηγήσεις, έδωσε μια τελευταία ευκαιρία αποφεύγοντας να ανακοινώσει τη διαγραφή του. Αν και ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα την απομάκρυνσή του είτε από την ΚΟ είτε από το κόμμα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2005 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Η μεγαλύτερη δίκη της ΕΤΑ

Η ΕΤΑ αγωνίζεται για ένα ανεξάρτητο βασκικό κράτος εδώ και τέσσερις δεκαετίες

Αρχίζει τη Δευτέρα στη Μαδρίτη η μεγαλύτερη δίκη υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ.

Οι κατηγορούμενοι είναι 56, ενώ στη δίκη έχουν κληθεί περισσότεροι από 300 μάρτυρες.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται και μέλη βασκικών οργανώσεων που έχουν απαγορευτεί από τον δικαστή κατά της τρομοκρατίας, Μπαλτάσαρ Γκαρσόν.

Η ΕΤΑ, η οποία απαιτεί την ίδρυση ενός ανεξάρτητου βασκικού κράτους, έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για τις δολοφονίες περισσότερων από 800 ατόμων τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.

Οι Βάσκοι εθνικιστές υποστηρίζουν ότι η δίκη θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες για μία πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Η νυν ισπανική κυβέρνηση των σοσιαλιστών έχει προσφερθεί να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΤΑ, εάν η οργάνωση αποκηρύξει τη βία.

Η οργάνωση θεωρεί ότι η χώρα των Βάσκων περιλαμβάνει περιοχές της Βόρειας Ισπανίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.