Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-11-24
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 21:20 (Ώρα Λονδίνου) Στα τελευταία του ο Τζορτζ Μπεστ Ο Τζορτζ Μπεστ ίσως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε η Βρετανία περνάει τις τελευταίες του ώρες στο νοσοκομείο καθώς οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «μη αναστρέψιμη». Ο Μπεστ, 59 ετών, δεν μπόρεσε να ανακάμψει από την εσωτερική αιμορογία που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης, ο καθηγητής Ρότζερ Γουίλιαμς, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπεστ «δεν μπορεί να επιβιώσει για άλλες 24 ώρες». Στο νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλεύεται ο πρώην σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Βόρειας Ιρλανδίας βρίσκονται φίλοι και στενοί συγγενείς του. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Μπεστ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Αλκοολικός εδώ και πολλά χρόνια, έφθασε στα πρόθυρα του θανάτου από κύρωση του ήπατος. Η ζωή του παρατάθηκε με μεταμόσχευση στην οποία υπεβλήθη πριν δύο χρόνια. Παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών εξακολούθησε να πίνει. Στη δεκαετία του 1960 ο Μπεστ δεν ήταν μόνο το μεγάλο αστέρι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η φήμη του ξεπέρασε το χώρο του ποδοσφαίρου καθώς δέσποζε στις κοσμικές στήλες των εφημερίδων. Ο Μπεστ αποχώρησε από την ενεργό ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία μόλις 27 ετών. Παρόλα έως και τα τελευταία του δεν σταμάτησε να απασχολεί την δημοσιότητα, πρωταγωνιστής πολλών σκανδάλων.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 19:11 (Ώρα Λονδίνου) Ίσες αποστάσεις κρατά η Μέρκελ Η καγκελάριος της Γερμανίας κράτησε ίσες αποστάσεις με Λονδίνο και Παρίσι Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η χώρα της επιθυμεί να διατηρήσει στενούς δεσμούς τόσο με τη Γαλλία όσο και με τη Βρετανία. Η κ. Μέρκελ που ανέλαβε τα καθήκοντα της τη Τρίτη σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο μετά τη συνάντηση της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ είπε ότι δεν θέλει να υπονομεύσει τις σχέσεις με κανέναν από τους δυο μεγάλους ευρωπαϊκούς εταίρους. Απέφυγε μάλιστα να πάρει θέση όταν ρωτήθηκε για τον ποιον υποστηρίζει στη διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η κ. Μέρκελ αρκέστηκε να δηλώσει «ότι θέλει να υπάρξει επιτυχία» στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Μπλερ με τη σειρά του τόνισε ότι η Βρετανία «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια» για να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της κ. Μέρκελ από την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν στη Γαλλία. Κατά τη σύντομη επίσκεψή της στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες την Τετάρτη, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 16:05 (Ώρα Λονδίνου) Μείωση στις επιδοτήσεις για τη ζάχαρη Το θέμα προκάλεσε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις από καλλιεργητές Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε περικοπές των επιδοτήσεων προς τους καλλιεργητές ζάχαρης της κοινότητας. Βάσει της συμφωινίας, οι επιδοτήσεις θα περικοπούν κατά 36% και θα συμβαδίσουν έτσι με τα διεθνή δεδομένα. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις έγιναν έπειτα από αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά οι αγρότες της ΕΕ και οι βιομηχανίες ζάχαρης προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν πολλές απολύσεις. Η ΕΕ προσέφερε στους καλλιεργητές ζάχαρης επιδοτήσεις που ήταν τριπλάσιες από εκείνες των υπόλοιπων χωρών. Εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες τόνισε ότι «η συμφωνία επετεύχθη με μεγάλη πλειοψηφία ανάμεσα στους υπουργούς Γεωργίας». Οι καλλιεργητές της ΕΕ που θέλουν να πάψουν να καλλιεργούν ζάχαρη θα λάβουν αποζημίωση που φτάνει το 64,2% των χαμένων εσόδων τους λόγω των περικοπών. Η εν λόγω συμφωνία επετεύχθη έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τρεις μέρες. Μέχρι τώρα η ΕΕ προσέφερε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να υποστηρίξει τους καλλιεργητές και τις βιομηχανίες ζάχαρης.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου) Απεργία δημοσιογράφων Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου οι Ενώσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) για όλους και την εξόφληση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο διεκδικητικό πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται και θεσμικά αιτήματα, στην κατεύθυνση της διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της ίσης μεταχείρισης και της δημιουργίας κανόνων που θα αποτρέπουν φαινόμενα χειραγώγησης και απαξίωσης της ενημέρωσης. Με την απεργία αυτή οι Ενώσεις στο χώρο του Τύπου ζητούν: Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Την άμεση καταβολή δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους και την άμεση εξόφληση των χρεών των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Την εφαρμογή και πιστή τήρηση των ΣΣΕ. Την ανάληψη από την κυβέρνηση των ευθυνών της και την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και του ΕΣΡ, στην κατεύθυνση εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη διασφάλιση των πόρων των ασφαλιστικών Ταμείων, προς την κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης στην Κοινωνική Ασφάλιση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Την κατάργηση των νόμων που οδηγούν στη φίμωση και τρομοκράτηση του δημοσιογράφου και στη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Την κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που ενισχύουν την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων. Την απόσυρση του νόμου για την κατάργηση του 8ώρου (μέσω της «συνολικής διευθέτησης») και για τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Την πλήρη διασφάλιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 15:11 (Ώρα Λονδίνου) Τοξικά απειλούν πόλη της Κίνας Οι κινεζικές αρχές μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού Μείζονα απειλή για τα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους της πόλης Χαρμπίν, στη βορειο-ανατολική Κίνα, συνιστά η μόλυνση του ποταμού Σονγκούα, μετά από τη διαρροή βενζόλης από εργοστάσιο χημικών. Ο ποταμός αποτελεί την κύρια πηγή πόσιμου νερού για την πόλη. Οι αρχές έχουν παράσχει εκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, ενώ στους δρόμους κυκλοφορούν υδροφόρα οχήματα. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα ποσοστά του ιδιαίτερα τοξικού και καρκινογόνου χημικού της βενζόλης στον ποταμό Σονγκούα, έχουν αυξηθεί κατά 30 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο ασφαλείας. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι μετά τις αρχικές αντιφατικές εκτιμήσεις Κινέζων αξιωματούχων, οι κάτοικοι της Χαρμπίν αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρχών. Την ίδια στιγμή, απευθείας γραμμή επικοινωνίας έχει ανοίξει μεταξύ Κινέζων και Ρώσων περιβαλλοντολόγων. Ο ποταμός Σονγκούα εκβάλλει στο ρωσικό πλωτό δίαυλο Αμούρ, ο οποίος εξασφαλίζει την ύδρευση της πόλης Χαμπαρόφσκ, του περίπου μισού εκατομμυρίου κατοίκων. Τα μολυσμένα νερά του ποταμού αναμένεται να φτάσουν στο ρωσικό δίαυλο εντός δύο εβδομάδων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κίνα φέρνει στο προσκήνιο το εντεινόμενο πρόβλημα της έλλειψης υδάτινων πόρων. Τα αποθέματα πόσιμου νερού, πιο συγκεκριμένα, καθίστανται όλο και πιο ανεπαρκή, όπως εξηγεί ο Λέστερ Μπράουν, πρόεδρος του αμερικανικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Πολιτικής: «Οι φυσικές πηγές νερού είναι πλέον ένα ζήτημα, καθώς τα αποθέματα και ο υδροφόρος ορίζοντας μειώνονται. Στη Χαρμπίν παρατηρούμε την άλλη τάση που αυξάνει τις ανησυχίες μας, τη μόλυνση των υδάτων.» »Επομένως, μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση είτε λόγω έλλειψης νερού, είτε λόγω μόλυνσής του, είτε όπως στην Κίνα λόγω και των δύο αιτιών», τόνισε ο Αμερικανός επιστήμονας.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 12:14 (Ώρα Λονδίνου) Από την επίθεση σκοτώθηκαν αρκετές γυναίκες και παιδιά Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν στο Ιράκ όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, σε μία πόλη νοτίως της Βαγδάτης. Η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που από το δρόμο περνούσαν δύο αστυνομικά περιπολικά οχήματα, κοντά στο νοσοκομείο της πόλης Μαχμουντίγια, 20 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη. Η Μαχμουντίγια αποτελείται τόσο από σουνίτες όσο και από σιίτες και θεωρείται προπύργιο των ανταρτών. Ζημιές από την επίθεση προκλήθηκαν και σε μία αμερικανική στρατιωτική οχηματοπομπή που περνούσε κοντά από το σημείο της έκρηξης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν πολλοί Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίσθηκαν αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες. Ανάμεσα στα θύματα όμως ήταν και αρκετές γυναίκες και παιδιά, όπως αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές. «Έφευγα από το νοσοκομείο κρατώντας στην αγκαλιά μου τον μόλις ενάμισι χρόνων γιό μου, όταν σημειώθηκε η έκρηξη», είπε η Χουντά Αλί στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Έπεσα κάτω λόγω της ισχυρής έκρηξης και όταν σηκώθηκα ο γιός μου δεν βρισκόταν πια στην αγκαλιά μου. Τον βρήκα ανάμεσα στους νεκρούς», συνέχισε.
Αλκοόλ όλο το 24ωρο στη Βρετανία Ο νέος νόμος χαροποιεί ιδιαίτερα τις νέες γενιές Μπορεί για τους περισσότερους να μην υπάρχει αυστηρός περιορισμός εάν θέλουν να πιουν ένα ποτό παραπάνω, όμως για τους Βρετανούς αυτό τώρα μόλις γίνεται πραγματικότητα. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όλες οι παμπ της Βρετανίας έκλειναν στις 11 το βράδυ ακριβώς. Όσοι επισκέφθηκαν τη Βρετανία ή έζησαν εδώ θα θυμούνται το καμπανάκι να χτυπάει λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, προειδοποιώντας ότι ήρθε η στιγμή για τις τελευταίες παραγγελίες. Βάσει του νέου νόμου όμως, πολλές παμπ της Αγγλίας και της Ουαλίας μπορεί να μένουν ανοιχτές όλο το 24ωρο αν λάβουν τη σχετική άδεια. Περισσότερα από 1.000 κλαμπ, μπαρ και σούπερμαρκετ έλαβαν ήδη τη σχετική άδεια για να προσφέρουν αλκοόλ όλο το 24ωρο. Επιπλέον, το 40% όλων των μπαρ και των κλαμπ ζητούν άδεια για να παρατείνουν τις ώρες που προσφέρουν αλκοόλ, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα μένουν ανοικτά για μία ή δύο ώρες επιπλέον. Η «κουλτούρα του αλκοόλ» Πολλοί όμως είναι εκείνοι που ανησυχούν ότι ο νέος «χαλαρός» νόμος θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα νοσοκομεία. Και αυτό γιατί η «κουλτούρα του αλκοόλ» στη Βρετανία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και συνδέεται τις περισσότερες φορές με επεισόδια βίας. Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Τέσα Τζόουελ, θεωρεί ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που πίνουν όταν βγαίνουν έξω δεν θα εμπλέκονται σε επεισόδια εάν έχουν περισσότερη ελευθερία όσον αφορά το πότε μπορούν να πιουν». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν τα επεισόδια που προκαλούνται λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Το επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι πολλοί πίνουν πολλά ποτά μαζεμένα λίγο πριν από τις 11 και για αυτό αναπτύσσουν στη συνέχεια βίαια συμπεριφορά. Το πείραμα δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, οπότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη εάν θα επιτύχει ή όχι.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου) Η Μέρκελ, ο Μπλερ και ο προϋπολογισμός Η καγκελάριος της Γερμανίας θα προσπαθήσει να ζητήσει συμβιβασμό Τις αντιπαραθέσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αναμένεται να συζητήσουν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κατά την επίσκεψη της πρώτης στο Λονδίνο. Η κ. Μέρκελ ορκίστηκε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας την Τρίτη και αμέσως άρχισε περιοδεία στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Κατά τη σύντομη επίσκεψή της στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες την Τετάρτη, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η επίσκεψή της στο Λονδίνο αναμένεται να επικεντρωθεί στις αντιθέσεις για τον προϋπολογισμό, που έχουν φέρει σε αντιπαράθεση τη Βρετανία εναντίον της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η Βρετανία, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς η Βρετανία ζητά πίσω όλο το ποσό των επιστροφών που δικαιούται. Η Γαλλία από την άλλη πλευρά αρνείται να υποχωρήσει και να προβεί σε περικοπές των αγροτικών της επιδοτήσεων. Ο αναλυτής του BBC για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουίλιαμ Χόρσλεϊ, θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ μπορεί να ζητήσει από τη Βρετανία να πάψει να διεκδικεί τις επιστροφές δισεκατομμυρίων ευρώ για το κοινό καλό της κοινότητας.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου) Επέτειος μιας στέψης και μιας επανάστασης Η συμπλήρωση 30 ετών από την ενθρόνιση του Ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος, και τα πρώτα γενέθλια της εξέγερσης στην Ουκρανία σχολιάζονται στις ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Βασιλεύς της δημοκρατίας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Λα Ραθόν (LA RAZON), που αφιερώνει το άρθρο γνώμης της στην 30χρονη βασιλεία του βασιλιά Χουάν Κάρλος. Με τον χαρακτηρισμό αυτό η εφημερίδα υπενθυμίζει την ιστορική ημερομηνία της 22ας Νοεμβρίου 1975, όταν ο γόνος του οίκου των Βουρβώνων ανήλθε στο θρόνο, μόλις δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. «Οι Ισπανοί βρήκαν στο πρόσωπό του ένα σύμβολο εθνικής συμφιλίωσης, χωρίς το οποίο δεν θα ήταν δυνατή η πιο ελεύθερη, η πιο ευημερούσα και η πιο ειρηνική περίοδος στην ιστορία της χώρας» γράφει η μαδριλένικη εφημερίδα. Η αρχή της βασιλείας του συμπίπτει με το τέλος της σχεδόν 40χρονης δικτατορίας και η παρουσία του στην κορυφή του πολιτεύματος ένωσε τους Ισπανούς ανεξαρτήτως των ιδεολογικών, πολιτικών και αυτονομιστικών προτιμήσεών τους». Ισπανική μεταπολίτευση Στην εφημερίδα Λα Βανγκουάρντια (LA VANGUARDIA) ο σχολιογράφος Φρανθέσκ Ντε Καρέρας λέει ότι η ενθρόνιση του Χουάν Κάρλος αποτέλεσε την απαρχή μιας περιόδου που ονομάζεται «περίοδος μετάλλαξης» αναφερόμενος στο μετασχηματισμό των πολιτειακών, πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών δομών της χώρας. Το συμπέρασμα είναι ότι «η εποχή της μετάλλαξης, αποτελεί ζήτημα που θα πρέπει να αναλυθεί από τους ιστοριογράφους, τους οικονομολόγους, τους κοινωνιολόγους και τους νομικούς που θέλουν να εξετάσουν το παρελθόν. Ο διάλογος ανάμεσα σε πολιτικούς πρέπει να αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα και αυτά πρέπει να επιλύονται με ανάλυση της τωρινής πραγματικότητας, όχι των τριάντα τελευταίων χρόνων, και πάνω απ' όλα κοιτάζοντας προς το μέλλον». Τα πικρά φρούτα της επανάστασης Η εφημερίδα Ελ Παΐς εξετάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, ένα χρόνο μετά την «πορτοκαλί» επανάσταση που έφερε στην προεδρία τον Βίκτορ Γιουσένκο. Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη απογοήτευση, σημειώνει ότι η Ουκρανία αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν «για τον τρόπο που μια θριαμβευτική λαϊκή εξέγερση πρακτικά ατόνησε εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος, μαζί με τον ενθουσιασμό των εκατομμυρίων που την υποστήριξαν». Η εφημερίδα πιστεύει πως οι πρωτεργάτες της επανάστασης είδαν τη λαϊκή υποστήριξη να φθίνει λόγω των εσωτερικών αντιδικιών και της διαφθοράς, των ιδίων ακριβώς ελαττωμάτων που χαρακτήριζαν την προηγούμενη κατάσταση. «Η χώρα παραμένει εμφανώς διχασμένη ανάμεσα στο δυτικό της τμήμα που προσβλέπει στην Ευρώπη, και στο ανατολικό της τμήμα που κλείνει το μάτι στη Μόσχα και αναμένει την οικονομική ενοποίηση με τη Ρωσία» επισημαίνει η Ελ Παΐς. «Οι μεγάλοι χαμένοι αυτού του αποτυχημένου πειράματος είναι τα 47 εκατομμύρια κατοίκων της Ουκρανίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ένοιωθαν ότι ζουν τη γέννηση μιας νέας κοινωνίας. Τώρα οι απογοητευμένοι βλέπουν το θρίαμβο της μίας διεφθαρμένης ομάδας εκλεκτών επί μίας εξίσου διεφθαρμένης ελίτ» εκτιμά η εφημερίδα.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου) Έρευνα για τις μυστικές φυλακές της CIA Πλανάται το ερώτημα: Λειτουργούν στην Ευρώπη φυλακές της CIA κατά το «πρότυπο» Γουαντάναμο Το Συμβούλιο της Ευρώπης εντείνει τις προσπάθειες του προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αληθεύουν οι καταγγελίες για μεταφορά, κράτηση και βασανισμό κρατουμένων υπόπτων τρομοκρατίας από την αμερικανική CIA σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο γενικός γραμματέας του πανευρωπαϊκού οργανισμού, Τέρι Ντέιβις, δήλωσε ότι έδωσε προθεσμία τριών μηνών στα 45 κράτη- μέλη προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις για το κατά πόσο βάσιμες είναι οι καταγγελίες. Ο κ. Ντέιβις είπε ότι η σοβαρότητα των καταγγελλόμενων πράξεων δικαιολογεί την ενέργειά του να ζητήσει επίσημα εξηγήσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών των ευρωπαϊκών κρατών. «Ζήτησα κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι τέτοιες πρακτικές δεν ακολουθούνται, και ζήτησα να μου εξηγήσουν με ποιο τόπο οι εσωτερικές νομοθεσίες των χωρών τους προλαμβάνουν την τέλεση τέτοιων πράξεων» σημείωσε ο κ. Ντέιβις. Χωρίς να κατονομάσει την αμερικανική CIA, ο κ. Ντέιβις δήλωσε ότι επιθυμεί να διαπιστώσει εάν αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών ενεπλάκησαν στον κρυφό εγκλεισμό οποιουδήποτε ανθρώπου, ακόμα και σε περιπτώσεις που εμπλέκονται ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούνται για μυστικές φυλακές της CIA
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου) Έρευνα για την εγκεφαλική λειτουργία της μνήμης Επιστημονική έρευνα για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου δείχνει πόσο σημαντική για την μνήμη και την ευφυΐα είναι η ικανότητα απόρριψης ανώφελων στοιχείων και πληροφοριών. Μάλιστα διαπιστώνεται ότι όσο πιο αναπτυγμένη είναι η ικανότητα αυτή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα συγκέντρωσης του εγκεφάλου. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνητών η καλή μνήμη δεν εξαρτάται από την ταχύτητα πρόσληψης πληροφοριών ή την χωρητικότητα του μυαλού - με άλλα λόγια πόσο γρήγορα και πόσες πολλές πληροφορίες μπορεί να αφομοιώσει. Αντιθέτως, η μνήμη υποβοηθείται ιδιαίτερα όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες και απορρίπτει τις πλέον «άχρηστες», αυτές που δεν χρειάζεται να αποθηκεύσει. Αυτά διαπίστωσαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της αμερικανικής πολιτείας Όρεγκον, που εξέτασαν τον εγκέφαλο εθελοντών την ώρα που αυτοί εκτελούσαν ασκήσεις μνήμης. Οι επιστήμονες πάντως λένε ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται αφηρημένοι δεν πρέπει να νοιώθουν μειονεκτικά, καθώς διαπίστωσαν ότι στα άτομα αυτά μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο η ικανότητα δημιουργικής σκέψεις. Βέβαια ένα από τα πολλά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί από τους επιστήμονες είναι με ποιό κριτήριο γίνεται η διάκριση των πληροφοριών σε ανωφελείς, χρήσιμες και εξαιρετικά ζωτικής σημασίας. Παραδείγματος χάριν, από τη σύντομη είδηση που μόλις διαβάσατε, τι σάς έκανε εντύπωση, τι μπορείτε να θυμηθείτε αμέσως, τι εντός μίας ώρας και τι έπειτα από τρεις μήνες;
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 05:39 (Ώρα Λονδίνου) Γερμανική πολιτική ίσων αποστάσεων Την πίστη της στις στενές σχέσεις Βερολίνου - Παρισιού εξέφρασε η κ. Μέρκελ Η νέα καγκελάριος της Γερμανίας διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Σρέντερ που δεν συμμετείχε στην αμερικανοκίνητη εισβολή και στρατιωτική κατοχή του Ιράκ. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ για να βοηθήσουν το Νατοϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης της εθνοφρουράς. Αλλά ταυτόχρονα είπε ότι θα στηρίξει το σχέδιο εκπαίδευσης στρατευμάτων σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Μιλώντας την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, η κ. Μέρκελ είπε ότι επιθυμεί σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον. Νωρίτερα η καγκελάριος είχε συνομιλίες στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος ενώ σήμερα θα βρεθεί στο Λονδίνο, για συνομιλίες με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στην κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2007-2013. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει πολιτική ισορροπιών και μέσων αποστάσεων ανάμεσα στην παραδοσιακό κεντροευρωπαϊκό άξονα και την ατλαντική προοπτική της Βρετανίας, εκτιμά ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Γουίλιαμ Χόρσλει.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου) «Μαντρωμένος» ο στρατηγός Πινοσέτ Κατηγορίες για φοροδιαφυγή 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων από το στρατηγό Πινοσέτ Κατ οίκον περιορισμό επέβαλαν οι δικαστικές αρχές της Χιλής στον πρώην δικτάτορα της χώρας, Αουγκούστο Πινοσέτ. Η απόφαση ελήφθη μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του στρατηγού Πινοσέτ για φοροδιαφυγή και παραποίηση στοιχείων ταυτότητας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Πινοσέτ διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο εξωτερικό. Ο πρώην δικτάτορας κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 27 εκατομμύρια δολάρια τα οποία διοχέτευσε σε 100 μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, χρησιμοποιώντας πολλά ψευδή ονόματα δικαιούχων. Με τον πτρόπο αυτό κατηγορείται ότι απέφυγε να αποδώσει φόρους στο χιλιανό κράτος, ύψους 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του στρατηγού λένε ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της παραπομπής του σε δίκη, καθώς ισχυρίζονται ότι είναι αθώος και ότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να καθίσει στο εδώλιο. Τα δικαστήρια της Χιλής έχουν θέσει δύο φορές στο αρχείο υποθέσεις με κατηγορούμενο τον κ. Πινοσέτ, για ιατρικούς λόγους (γεροντική άνοια). Αλλά οι τελευταίες ιατρικές εξετάσεις που έγιναν στον 90χρονο στρατηγό έδειξαν ότι είναι σε αρκετά εναργή κατάσταση ώστε να δικαστεί.
Γερμανική πολιτική ίσων αποστάσεων Την πίστη της στις στενές σχέσεις Βερολίνου - Παρισιού εξέφρασε η κ. Μέρκελ Η νέα καγκελάριος της Γερμανίας διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Σρέντερ που δεν συμμετείχε στην αμερικανοκίνητη εισβολή και στρατιωτική κατοχή του Ιράκ. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ για να βοηθήσουν το Νατοϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης της εθνοφρουράς. Αλλά ταυτόχρονα είπε ότι θα στηρίξει το σχέδιο εκπαίδευσης στρατευμάτων σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Μιλώντας την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, η κ. Μέρκελ είπε ότι επιθυμεί σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον. Νωρίτερα η καγκελάριος είχε συνομιλίες στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος ενώ σήμερα θα βρεθεί στο Λονδίνο, για συνομιλίες με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στην κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2007-2013. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει πολιτική ισορροπιών και μέσων αποστάσεων ανάμεσα στην παραδοσιακό κεντροευρωπαϊκό άξονα και την ατλαντική προοπτική της Βρετανίας, εκτιμά ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Γουίλιαμ Χόρσλει.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005 - 05:07 (Ώρα Λονδίνου) Αγαθό εν ανεπαρκεία η ενημέρωση «Το φίμωτρο μυστικότητας προκλήθηκε από το φόβο νέων αποκαλύψεων για τους Μπλερ Μπους» είναι ο κύριος τίτλος στην εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) η οποία για δεύτερη ημέρα αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην προσπάθεια του Γενικού Εισαγγελέα της Βρετανίας να κρατήσει μυστικό το περιεχόμενο μνημονίου που αναφέρεται σε συνομιλία των δύο ηγετών το 2004, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα πολιορκούσαν την ιρακινή πόλη Φαλούτζα. Εικάζεται ότι το μνημόνιο αυτό, που διέρρευσε μέσω κρατικού λειτουργού, αναφέρει την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να βομβαρδίσει τον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα στο Κατάρ, εξαιτίας του τρόπου που κάλυπτε τα γεγονότα. Η Γκάρντιαν πιστεύει ότι η απειλή επιβολής ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση δημοσίευσης του επίμαχου μνημονίου διατυπώθηκε καθώς κυβερνητικοί κύκλοι φοβήθηκαν τις παρενέργειες που θα είχε η δημοσίευση στην εξαιρετικά ευαίσθητη και προνομιακή σχέση μεταξύ Ντάουνινγκ Στριτ και Λευκού Οίκου. Η εφημερίδα συμμορφούμενη με τις αυστηρές συστάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν δημοσιεύει το μνημόνιο, αλλά αναφέρεται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα την εποχή που έλαβε χώρα η συνάντηση των δύο ηγετών. Θα πάω στη φυλακή προκειμένου να δημοσιεύσω την αλήθεια για τον Μπους και το Αλ Τζαζίρα Μπόρις Τζόνσον, βουλευτής Τόρηδων και εκδότης του Spectator «Η συνάντησηέγινε την ώρα που κρατικοί αξιωματούχοι, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικοί διοικητές της Βρετανίας εξέφραζαν οργή για την ένταση και το μένος της αμερικανικής επιχείρησης στην πόλη Φαλούτζα. Οι εικόνες από τους δρόμους της πόλης που μετέδιδε το Αλ Τζαζίρα είχαν εξοργίσει τους Αμερικανούς» γράφει. Και στο άρθρο της αρχισυνταξίας αναφέρεται: «Η ιδέα ότι δημοσιογράφοι του καναλιού Αλ Τζαζίρα μπορεί να γίνουν δικαιολογημένα στόχος των στρατευμάτων χωρών που ευαγγελίζονται τη δημοκρατία μπορεί να ακούγεται εξωφρενική αλλά ίσως δεν προκαλεί έκπληξη». Και ο αρχισυντάκτης της Γκάρντιαν θυμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτεθεί σε γραφεία του σταθμού κατά λάθος όπως διατείνονταν τόσο στη Βαγδάτη, όσο και παλαιότερα στην Καμπούλ. Εκδότης αψηφά την απαγόρευση «Θα πάω στη φυλακή προκειμένου να δημοσιεύσω την αλήθεια για τον Μπους και το Αλ Τζαζίρα» λέει ο Μπόρις Τζόνσον, βουλευτής των Συντηρητικών και εκδότης του περιοδικού Σπεκτέιτορ (The Spectator), σε προσωπική στήλη του που φιλοξενείται στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph). Ο κ. Τζόνσον, που ήταν και παραμένει υποστηρικτής της εισβολής στο Ιράκ, εκφράζει καταρχάς την απογοήτευσή του για την έλλειψη σχεδιασμού όσον αφορά την μεταπολεμική διαχείριση του Ιράκ, για το γεγονός της μη ανακάλυψης όπλων μαζικής καταστροφής και για την τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ όσον αφορά την ελευθεροτυπία. Σημειώνει δε ότι αρχικά θεώρησε τις φήμες που διαδίδονταν ως κακόγουστο αστείο, αλλά οι επαπειλούμενες κυρώσεις σε περίπτωση δημοσίευσης του επίμαχου εγγράφου έδωσαν δίνουν μεγαλύτερη βασιμότητα στις εικασίες που φέρουν τον πρόεδρο μιας δημοκρατικής υπερδύναμης να σχεδιάζει το βομβαρδισμό ενός τηλεοπτικού σταθμού. «Η απαγόρευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι γελοία, έωλη και αποπνέουσα ενοχές Έχουμε πλέον τόσο σοβαρές κατηγορίες με στόχο τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τα κίνητρά του, που πρέπει να δούμε εάν ευσταθούν» γράφει ο Μπόρις Τζόνσον. Και καταλήγει: «Εάν κάποιος μου δώσει το ντοκουμέντο μέσα στις επόμενες ημέρες ευχαρίστως θα το δημοσιεύσω στον Σπεκτέιτορ, διακινδυνεύοντας να μου επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Η κοινή γνώμη πρέπει να κρίνει από μόνη της όταν αποκρύπτουμε την αλήθεια λησμονούμε για ποιο σκοπό πολεμούμε στο Ιράκ, και σε σημαντικό βαθμό γινόμαστε τόσο πορωμένοι και κακοί όσο οι εχθροί μας». Αλκοόλ, μέθη σεισμός και καύσιμα Η Ντέιλι Τέλεγκραφ στο πρωτοσέλιδο αναφέρεται στην απελευθέρωση του ωραρίου πώλησης αλκοολούχων ποτών σε 70 χιλιάδες πάμπ, κέντρα, σούπερμάρκετ και καταστήματα της Αγγλίας από τα μεσάνυκτα. Παραπλήσιο θέμα επιλέγουν οι Τάιμς του Λονδίνου (The Times) με αφορμή μια δικαστική απόφαση που αποφάνθηκε ότι μια γυναίκα μεθυσμένη, η οποία αρχικά συναίνεσε σε σεξουαλική πράξη δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπήρξε βιασμός. Η Ιντιπέντεντ (The Independent) έχει τίτλο «Η τραγωδία που ο κόσμος ξέχασε», ανεφερόμενη στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την έλευση του χειμώνα οι εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς στο Πακιστάν και το πακιστανικό Κασμίρ. Τέλος οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αποκαλύπτουν ότι υπουργοί της κυβέρνησης Μπλερ καταρτίζουν μυστικά σχέδια για την αντιμετώπιση της απειλούμενης μείωσης στα αποθέματα φυσικού αερίου, ενόψει του εξαιρετικά ψυχρού χειμώνα.
|