Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-25

  1. Υποχωρεί η Συρία στις απαιτήσεις του ΟΗΕ
  2. Τελευταίοι για το καλό μας
  3. Διεθνής προσπάθεια για τα Μάρμαρα
  4. Προειδοποιητικές κινητοποιήσεις στην Ιταλία
  5. Εκδήλωση για την Ελληνική Υπηρεσία
  6. Kαθολική επιτυχία η απεργία
  7. Ο θάνατος ενός θρύλου
  8. Ιστορική «αλλαγή σκυτάλης» στη Γάζα
  9. Σάλος στην Τουρκία με το Κουρδικό
  10. Kαθολική επιτυχία η απεργία
  11. Προβλήματα στην Λακωνία και την Αττική
  12. Αγορά ακινήτων και συνταξιούχοι
  13. Τοξικά απειλούν πόλη της Κίνας
  14. Πράκτορες στον αέρα
  15. Μπεστ, όνομα και πράγμα
  16. «Έγιναν πτήσεις της CIA, αλλά ήταν νόμιμες»
  17. Γενέθλια και δεύτερη δίωξη για Πινοσέτ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχωρεί η Συρία στις απαιτήσεις του ΟΗΕ

Ο Ραφίκ αλ Χαρίρι ήταν σε συνεδρίαση της Βουλής λίγο πριν την έκρηξη

Η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει στους ανακριτές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι ερευνούν την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ αλ Χαρίρι, να ανακρίνει κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ Μουαλέμ, είπε ότι η ανάκριση θα διεξαχθεί στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Προηγούμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας του Ντέτλεφ Μέλις και της Δαμασκού κατέληγαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της άρνησης της συριακής κυβέρνησης να επιτρέψει τη διεξαγωγή των ανακρίσεων στον Λίβανο.

Από την πλευρά του ο κ. Μέλις απέρριψε εναλλακτική πρόταση της Συρίας για πραγματοποίηση των ανακρίσεων στο Κάιρο, στο αρχηγείο του Αραβικού Συνδέσμου.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, η Μαρί Οκάμπε ανακοίνωσε ότι ο κ. Μέλις επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας στο γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Κόφι Ανάν.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίοι για το καλό μας

Πρώτη σε χρήση η Τσεχική Δημοκρατία

Το επίπεδο χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, αναφέρει η ετήσια μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ESPAD) για το 2005, που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες.

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι η χρήση των ναρκωτικών στην Ευρώπη είναι περισσότερο διαδεδομένη στους νέους και ιδιαίτερα στους νέους άντρες.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2004, το 3% των νέων, από 15 έως 34 ετών, δηλώνουν πως έχουν κάνει χρήση κάνναβης, ενώ μόλις το 0,25% δηλώνει πως έχει κάνει χρήση έκστασης και το 0,2% χρήση κοκαΐνης.

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του ESPAD για το 2003, μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό (6%) για τη χρήση κάνναβης σε όλη τη ζωή, μετά από την Κύπρο (4%).

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πρόληψη στα σχολεία, η έκθεση της ESPAD αναφέρει ότι στην Ευρώπη έχει αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που θέσπισαν, επέκτειναν, ή σχεδιάζουν πιο διαρθρωμένα προγράμματα πρόληψης. Η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα μετατόπισης των πολιτικών πρόληψης από τις ατομικές (συμβουλευτικές) και τις βασισμένες στην πληροφόρηση, προσεγγίσεις, προς την υλοποίηση μιας στρατηγικής για τη δημόσια υγεία, στο πλαίσιο συγκεκριμένων προγραμμάτων, αναφέρει η έκθεση της ESPAD.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο αριθμός προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία υπερδιπλασιάστηκε την περίοδο 2000-2003, ενώ τα προγράμματα που βασίζονται στην οικογένεια τριπλασιάστηκαν.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους που συνδέονται με τα ναρκωτικά, η έκθεση της ESPAD αναφέρει ότι, από το 2000 μέχρι το 2002, πολλές χώρες της ΕΕ ανέφεραν μείωση του αριθμού των συνδεόμενων με τα ναρκωτικά θανάτων.

Για το 2003, μόνο δέκα χώρες παρείχαν πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου καταγράφεται, σε σχέση με το 2002, η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη του ποσοστού των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά (22%). Ακολουθεί η Ιταλία με μείωση των θανάτων κατά 17%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η μελέτη της ESPDA, αναφέρει πως χαμηλά ποσοστά χρήσης κάνναβης σε όλη τη ζωή καταγράφονται, μετά την Ελλάδα και την Κύπρο, στη Σουηδία (7%), τη Νορβηγία (9%) και στη Μάλτα (10%), ενώ τα υψηλότερα καταγράφονται στην Τσεχική Δημοκρατία (44%), στην Ιρλανδία (39%) και τη Μ. Βρετανία (38%).

Επίσης, η χρήση κάνναβης, έκστασης και κοκαΐνης, μεταξύ των νέων ηλικίας 15-34 ετών, είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Τσεχική Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, στην Τσεχική Δημοκρατία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης κάνναβης (22%), μεταξύ των νέων ηλικίας 15-34 ετών, και ακολουθούν η Γαλλία (19,5%) και η Μ. Βρετανία (19%).

Η χρήση έκστασης στους νέους, είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Τσεχική Δημοκρατία (5%), τη Μ. Βρετανία (4,2%) και την Ισπανία (3,8%). Η Τσεχική Δημοκρατία είναι πρώτη και στη χρήση κοκαΐνης (5,5%) και ακολουθούν η Ισπανία (4,7%) και η Ιταλία (4,6%).


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 19:12 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνής προσπάθεια για τα Μάρμαρα

Τη σύσταση παγκόσμιου οργανισμού για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ανακοίνωσαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τα μέλη των Διεθνών Επιτροπών για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που επισκέπτονται για πρώτη φορά όλοι μαζί την Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το πρωί της Παρασκευής τους Προέδρους και μέλη 12 Διεθνών Επιτροπών για την επιστροφή των Μαρμάρων, τους οποίους ευχαρίστησε για «τη γενναία προσπάθεια».

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι τα Μάρμαρα «υπήρξαν θύματα αρπαγής, σε μια ιστορική περίοδο όπου οι ισχυροί είχαν το δικαίωμα ζωής και θανάτου στους αδύναμους».

«Ο αττικός ουρανός, ο αττικός ήλιος και η αττική γη τα περιμένει τα Ελγίνεια Μάρμαρα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Έχουμε», είπε, «να δώσουμε απαντήσεις σε ανθρώπους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ορισμένα πράγματα, τα οποία είναι πολύ καθαρά. Αλλά, πιστεύω, να πρυτανεύσει ο παγκόσμιος ηθικός κανόνας και θα γιορτάσουμε όλοι μαζί μια άλλη μέρα, με την επιστροφή των Ελγινείων».

Ο Βρετανός Άντονι Σνοντγκρας, Πρόεδρος της Επιτροπής, επεσήμανε ότι 15 οργανώσεις από όλο τον κόσμο αγωνίζονται για την επιστροφή των Μαρμάρων, ενώ ο Αυστραλός Ντέιβιντ Χίλ δήλωσε αποφασισμένος να δει τα Μάρμαρα να επιστρέφουν εκεί που πρέπει.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιητικές κινητοποιήσεις στην Ιταλία

Χιαλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στο Μιλάνο

Παρέλυσε η Ιταλία εξαιτίας απεργίας στο δημόσιο τομέα και της τετράωρης στάσης εργασίας σε διάφορες υπηρεσίες, σε διαμαρτυρία για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους.

Για τουλάχιστον τέσσερις ώρες σταμάτησε η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, των τραπεζών, των ταχυδρομείων, και των κυβερνητικών κτιρίων.

Η Αλιτάλια αναγκάστηκε να ματαιώσει περισσότερες από 200 πτήσεις, ενώ η τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στον πύργο ελέγχου επηρέασε τις πτήσεις και άλλων εταιρειών.

Τα νοσοκομεία δέχονταν μόνο επείγοντα περιστατικά

Τα τρία μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της Ιταλίας, που έχουν δώδεκα εκατομμύρια μέλη, λένε ότι ο προϋπολογισμός κάνει μεγάλες περικοπές σε λάθος τομείς και θα πλήξει την οικονομία της χώρας.

Επίσης, τις πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε αστικά κέντρα, όπως και στην παλτεία Ναβόνα στο κέντρο της Ρώμης.

Στην Ιταλία, το πολιτικό θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού.

Η γενική απεργία έκτη μέσα σε τέσσερα χρόνια είναι η πιο δυναμική κινητοποίηση των σωματείων που υποστηρίζουν ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός δεν θα βοηθήσει την ήδη προβληματική οικονομία της Ιταλίας.

Στόχος των σωματείων είναι να ασκήσουν πίεση στον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το 2006.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι εάν οι ανησυχίες τους δεν εισακουστούν θα ακολουθήσουν και άλλες μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.


Εκδήλωση για την Ελληνική Υπηρεσία

Η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

«Η ποιότητα στην ενημέρωση αποτελεί την εγγύηση για την ποιότητα της δημοκρατίας».

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη διακοπή της λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας του BBC, που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Το έλλειμμα της ενημέρωσης που δημιουργείται από τη διακοπή της ελληνικής υπηρεσίας γίνεται επίκαιρο με την απαξίωση του Τύπου, και της δημοσιογραφικής λειτουργίας, της πληροφόρησης και στη χώρα μας», επεσήμαναν οι ομιλητές της εκδήλωσης.

Ευχαριστήρια επιστολή

Στην εκδήλωση αναγνώστηκε και η επιστολή που απέστειλαν οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Yπηρεσία του BBC.

Η επιστόλή ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η εκδήλωση της Π.Ο.Ε.ΣΥ., του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου τιμά όλους όσοι υπήρξαν μέλη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα 66 χρόνια ζωής της.

Μας τιμά ιδιαίτερα η επισήμανση των οργανωτών ότι το τέλος της ελληνικής εκπομπής του BBC θα δημιουργήσει ένα σοβαρό έλλειμμα στην ενημέρωση.

Είμαστε ευγνώμονες για τη συμπαράσταση που είχαμε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της διοίκησης του BBC, από ακροατές και συναδέλφους στην Ελλάδα, την Κύπρο και όπου ζουν Έλληνες, αν και οι πολιτικές αντιδράσεις υπήρξαν περιορισμένες. Το κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας και των άλλων εννέα ξενόγλωσσων υπηρεσιών του BBC ήταν μια πολιτική απόφαση και γι αυτό θα περίμενε κανείς έντονες πολιτικές αντιδράσεις...

»Τώρα, η αραβόφωνη τηλεόραση απαιτεί νέες θυσίες με αμφίβολα, όπως τονίζουν η Ένωση Δημοσιογράφων Βρετανίας και οι περισσότεροι αναλυτές, αποτελέσματα.

Εμείς οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Υπηρεσία πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσει την ιστορική της διαδρομή, διότι γνωρίζουμε ότι έχει απήχηση, όχι μόνο στους ακροατές που μας είχαν γνωρίσει σε δύσκολες για την Ελλάδα και την Κύπρο εποχές, αλλά και στους νέους που μας ακούν στα FM και μας διαβάζουν στο διαδίκτυο. Και έχει απήχηση, γιατί δεν έμεινε ποτέ στάσιμη, γιατί κατάφερε πάντα να παρακολουθεί τις τάσεις των καιρών και να διευρύνει το κοινό της, όπως όταν, πρώτη στο BBC, άρχισε την αναμετάδοση των προγραμμάτων της στα FM ή όταν έγινε από τους πρωτοπόρους στο ελληνόφωνο διαδίκτυο.

Φυσικά δεν βρισκόμαστε στην εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Και βεβαίως η χώρα μας απολαμβάνει δημοκρατία, ελευθερία, ευημερία. Προβλήματα όμως υπάρχουν πάντα όπως υπάρχουν και ανοιχτά θέματα με τους γείτονες μας, με την Τουρκία, την πΓΔΜ και την Αλβανία, χώρες στις οποίες το BBC αποφάσισε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες του.

Εμείς οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Υπηρεσία, και οι συνάδελφοί μας στις άλλες υπηρεσίες που κλείνουν, πιστεύουμε ότι το BBC έλαβε μια λανθασμένη απόφαση διότι σβήνοντας μια φωνή, εν πολλοίς διαφορετική, υπονομεύει την πολυφωνία και έτσι και την ελευθερία έκφρασης που η διοίκηση του BBC δηλώνει πως υπερασπίζεται. Και ακόμη ότι, λαμβάνοντας την απόφαση αυτή που είναι προφανές ότι υπαγορεύτηκε από πολιτικές σκοπιμότητες, υπονομεύει την αξιοπιστία και το ήθος της Παγκόσμιας Υπηρεσίας.»

Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας

Η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη εξέφρασε τη διαμαρτυρία της και εκ μέρους του σώματος των βουλευτών, χαρακτηρίζοντας πλήγμα, όχι μόνο για το δημοσιογραφικό κλάδο αλλά και για την ελεύθερη έκφραση, τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος του BBC.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επισήμανε στην ιστορική διαδρομή του BBC και αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κυβέρνησης για την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΜΕ.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης χαρακτήρισε θετικό το πέρασμα των ελλήνων δημοσιογράφων από το BBC κι ευχαρίστησε την ελληνική υπηρεσία και τους δημοσιογράφους που δούλεψαν σ αυτήν για όσα πρόσφεραν.

Ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση διακοπής της εκπομπής του BBC «απόφαση που συνιστά προσβολή στην ιστορική μνήμη και απειλή για την αντικειμενική ενημέρωση».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Γιάγκος Ανδρεάδης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από κατευθυνόμενες δημοσιογραφικές συμπεριφορές και εξέφρασε τις σκέψεις του «για μια άλλη δημοσιογραφία» που θα υπηρετεί την κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης σημείωσε ότι «στη βαρηκοΐα της εξουσίας και στο σκοτάδι της ιστορίας το BBC μας έδωσε φωνή και φως».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης αναφέρθήκε στην ανάγκη διατήρησης της ελληνικής φωνής και από το BBC επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο αίτημα συμπίπτει, και χρονικά με την 24ωρη απεργία (Πέμπτη 24 Νοεμβρίου) των δημοσιογράφων όλης της χώρας. Ο κ. Τσαλαπάτης, εκφράζοντας τις θέσεις του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ τόνισε ότι, «αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου η καταγραφή, ο σχολιασμός της επικαιρότητας αλλά και η κριτική για ζητήματα του δημόσιου βίου» και κατέληξε:

«Είναι τεράστια η ευθύνη της ιδιοκτησίας των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ για το τελικό προϊόν της ενημέρωσης, χωρίς να παραβλέπουμε και τις ευθύνες που έχουν όσοι δημοσιογράφοι παίρνουν μέρος στη διαδικασία αυτή με επιλογές που δεν συνάδουν με τη δεοντολογία».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η γεμάτη ευαισθησία ταινία της Καθηγήτριας Πέπης Ρηγοπούλου «Γιολάντα Τερέντσιο, η φωνή του BBC στα χρόνια της δικτατορίας», που προβλήθηκε στην εκδήλωση και ζωντάνεψε ιστορικές μνήμες αλλά και πρότυπα συνεπούς δημοσιογραφικής διαδρομής.

Επίσης, ο πρώην υπουργός και συνεργάτης του BBC στα χρόνια της δικτατορίας Μανώλης Δρεττάκης πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας από τη Βουλή των Ελλήνων και την αποστολή του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τέλος, το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Κωνσταντίνος Μπετινάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές προεκτάσεις από την απόφαση για διακοπή της ελληνικής εκπομπής του BBC.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

Kαθολική επιτυχία η απεργία

Δικαίωμα στην εργασία, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και διαφάνεια στο χώρο της ενημέρωσης, ζητούν οι δημιοσιογράφοι

Καθολική επιτυχία σημείωσε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που κήρυξαν η ΕΣΗΕΑ και οι συνεργαζόμενες ενώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, στην ομιλία του χθες στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το σύνολο του χώρου των ΜΜΕ, την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΠΗΤ, την ΠΟΕΣΥ, την ΕΠΗΕΑ, την ΕΠΗΕΘ, την ΕΤΠΤΑ, την Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων, την Ένωση Τυπογράφων Αθηνών - Πειραιά, την Ένωση Τεχνικών στην Ελληνική Ραδιοφωνία, την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, την ΠΟΕΠΗΝ, την Ομοσπονδία Χάρτου.

«Σιγά - σιγά παίρνει σάρκα και οστά το συνδικάτο Τύπου. Μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας αυτού του διοικητικού συμβουλίου θα έχει γίνει πραγματικότητα. Όλοι σαν μια γροθιά διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην εργασία, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, τη διαφάνεια στο χώρο της ενημέρωσης.

»Λέμε 'όχι' στις απολύσεις και στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Παλεύουμε για τη διασφάλιση των θεσμικών μας κατακτήσεων, την καταβολή των δεδουλευμένων, την εξόφληση των χρεών των εργοδοτών στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

»Ζητάμε άμεσα να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ, που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ζητάμε την αναπροσαρμογή των συντάξεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

Ο κ. Σόμπολος τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, μαζί με τους θεσμικούς φορείς, όπως το ΕΣΡ, για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και τον έλεγχο της ασυδοσίας των εργοδοτών. Το τοπίο που λειτουργεί ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι θολό. Με αδιαφανείς πηγές χρηματοδότησης και μετοχικό κεφάλαιο συστήνονται νέα ΜΜΕ».

Πρόσθεσε δε ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και οι συνεργαζόμενες ενώσεις θα πετύχουν να αλλάξει ο τυποκτόνος νόμος. Κατέληξε δε λέγοντας «η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ξεκινάμε αγώνα για την αξιοπρέπειά μας και την ποιότητα της ενημέρωσης. Ο αγώνας αυτός δεν θα είναι εύκολος. Όπλο μας είναι η ενότητα των 12 ενώσεών μας και η νίκη θα είναι δική μας».

Εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ, ο πρόεδρός της Δημήτρης Τσαλαπάτης μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι δεν θα γίνουν άλλο ανεκτά φαινόμενα όπως του FLASH, του Planet, του ΣΚΑΙ, του TELE TIME, της 'Μακεδονίας' και της 'Απόφασης'».

Πρόσθεσε δε ότι «η ποιότητα της ενημέρωσης ισοδυναμεί με την ποιότητα της Δημοκρατίας» και χαρακτήρισε την ποιότητα της ενημέρωσης «βασική ευθύνη των εργοδοτών και όσων συναδέλφων δεν εφαρμόζουν τον κώδικα δεοντολογίας της ένωσής μας».

Κατέληξε δε λέγοντας «όλοι μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δεν μπορεί να σύρεται στα δικαστήρια η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων όλων μας».

Μηνύματα συμπαράστασης

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γ. Πλαχούρης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΤΥΜ Ν. Αμελίδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάρτου Π. Κατάρας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Νίκου Καραντινού, εκ μέρους της Ένωσης Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, που υπογράμμισε «ό,τι έχουμε το κερδίσαμε με αγώνες, δεν μας το χάρισαν ούτε η κυβέρνηση, ούτε η εργοδοσία. Είμαστε δίπλα σας για να έχουμε το δικαίωμα να στεκόμαστε όρθιοι, με περηφάνια, όχι με σκυμμένο κεφάλι, οργανέτα της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, κάνοντας λόγο για «κοινά οράματα και στόχους».

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου το διασωματειακό προεδρείο συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη και εκπροσώπους των 4 κοινοβουλευτικών κομμάτων (Φωτιάδης από Νέα Δημοκρατία, Δ. Ρέππας από το ΠΑΣΟΚ, Α. Σκυλάκος από το ΚΚΕ και Φ. Κουβέλης από το Συνασπισμό) και τους επέδωσε τα ψηφίσματα των εργαζομένων.

«Μας εξέφρασαν τη συμπάθειά τους και συμφωνήσαμε μέσα στις επόμενες μέρες να έχουμε μαζί τους μία συνάντηση για διεξοδική συζήτηση των προβλημάτων μας», δήλωσε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους έξω από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ο θάνατος ενός θρύλου

Ο Μπεστ στα καλύτερά του

Έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο φαντεζί ποδοσφαιριστής και συνάμα δεινός εκτελεστής που ανέδειξε ποτέ το βρετανικό ποδόσφαιρο.

Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η είδηση ότι ο Τζορτζ Μπεστ έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο του Λονδίνου, σε ηλικία 59 ετών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ένας από τους θεράποντες γιατρούς δήλωνε ότι ο θάνατος του Μπεστ ήταν υπόθεση ωρών, εάν όχι λεπτών.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η κατάσταση του Μπεστ δεν ήταν αναστρέψιμη, μετά την εσωτερική αιμορραγία που υπέστη το βράδυ της Τετάρτης.

Δεκάδες φίλοι, συγγενείς, θαυμαστές και παλιοί συμπαίκτες του Μπεστ επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Κρόμγουελ όπου νοσηλευόταν για να πουν το τελευταίο αντίο.

Είχε ένα μοναδικό τρόπο να περνάει με φανταστικές τρίπλες ακόμη και τους καλύτερους αμυντικούς

Μπόμπι Τσάρλτον

Ο Μπεστ αποχώρησε από την ενεργό ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Παρόλα αυτά δεν σταμάτησε να απασχολεί την δημοσιότητα ως πρωταγωνιστής πολλών σκανδάλων.

Αλκοολικός εδώ και πολλά χρόνια, έφθασε στα πρόθυρα του θανάτου από κύρωση του ήπατος.

Η ζωή του παρατάθηκε με μεταμόσχευση στην οποία υπεβλήθη πριν δύο χρόνια. Παρά, όμως, τις προειδοποιήσεις των γιατρών εξακολούθησε να πίνει.

Στις αρχές Οκτωβρίου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Μπεστ ο θρύλος της «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» ήταν ο άνθρωπος που στη στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 είχε σφραγίζει με την παρουσία και το τεράστιο ταλέντο του την εξέλιξη του ποδοσφαίρου.

Αυτό που του έλειπε σε φυσική κατάσταση, το αναπλήρωνε με την απαράμιλλη τεχνική του.

Είχε ένα μοναδικό τρόπο να περνάει με φανταστικές τρίπλες ακόμη και τους καλύτερους αμυντικούς, θυμάται ο συμπαίχτης του στη θρυλική «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» του '60, Μπόμπι Τσάρλτον:

«Είχε φανταστική τρίπλα. Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές, πράγματι καλοί ποδοσφαιριστές, που τρέχουν, σουτάρουν καλά, κάνουν καλές πάσες. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει, κυρίως τους νέους ανθρώπους, είναι κάποιος που μπορεί να κάνει τρίπλες, που μπορεί να περάσει τον αντίπαλο χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου», έλεγε για τον Τζορτζ Μπεστ ο Μπόμπι Τσάρλτον.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική «αλλαγή σκυτάλης» στη Γάζα

Το πανό γράφει: «η πόρτα των Παλαιστίνιων στην ελευθερία»

Ορόσημο για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή αποτελεί η επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα για τον άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο.

Η διάβαση της Ραφά, που ήταν στα χέρια των Ισραηλινών, θα είναι υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Με το άνοιγμα της διάβασης οι Παλαιστίνιοι -υπό την επίβλεψη παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - θα έχουν για πρώτη φορά από το 1967 τον έλεγχο μιας εξόδου προς τον έξω κόσμο.

Όμως, η κίνηση των αγαθών προς τη Γάζα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Ισραήλ καθώς με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης θα παρακολουθείται η κίνηση στη διάβαση της Ραφά από παρακείμενη στρατιωτική βάση.

Η διάβαση προς την Αίγυπτο θα ανοίξει επίσημα το Σάββατο.

Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα θετική και για την οικονομία της Γάζας.

Η περιοχή δεν διαθέτει λιμάνι και το Τελ Αβίβ δεν έχει δώσει άδεια επαναλειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου, με αποτέλεσμα τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο να αποτελούν την μοναδική έξοδο στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι Παλαιστίνιοι απεχθάνονταν το να υποβάλλονται σε έλεγχο και ανακρίσεις από τους Ισραηλινούς κάθε φορά που ζητούσαν να διασχίσουν τα σύνορα, με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση από την άλλη ανησυχεί ότι ακραίοι μαχητές μπορεί να εισβάλουν στη Γάζα μέσω της Ραφά και να απειλήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Έτσι, επέμειναν στο να διατηρήσουν το δικαίωμα ελέγχου της διάβασης, έστω μέσω τηλεοράσεων κλειστού κυκλώματος από κοντινή στρατιωτική βάση.

Το άνοιγμα της διάβασης κήρυξε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Πρωτεύουσα η Ιερουσαλήμ;

Εμπιστευτική έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνει την πολιτική του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τις προοπτικές μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

Η έκθεση που διέρρευσε στον αμερικανικό και βρετανικό Τύπο γράφει ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αποκλείσει την ανατολική Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Όχθη με την ανέγερση νέων και επέκταση παλιών οικισμών εποίκων και τη κατασκευή του τείχους προστασίας.

Η πολιτική αυτή, υπογραμμίζει η εμπιστευτική έκθεση, έχει σοβαρές επιπτώσεις στους Παλαιστινίους που προορίζουν την ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Σάλος στην Τουρκία με το Κουρδικό

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Στις κηδείες των νεκρών διαδηλωτών πέταξαν μαχητικά F-16

Έκτακτη σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με κύριο θέμα τις καταγγελίες για συμμετοχή των αρχών ασφαλείας σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Κούρδων και τα επεισόδια που ακολούθησαν, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Εκτός του Ερντογάν στη σύσκεψη μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ο αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ, ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ και ο αρχηγός της στρατοχωροφυλακής.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στη Νοτιοανατολική Τουρκία όπου κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οι αρχές χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά και σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές.

Οργή προκαλεί και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κηδείας των διαδηλωτών, μαχητικά F-16 πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το νεκροταφείο στην πόλη Γιουκσέκοβα.

«Είχαν να στείλουν F-16» από την ημέρα της εκλογής μου είπε ο δήμαρχος της πόλης Σαλίχ Γιλντίζ.

Εν τω μεταξύ την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και αρκετών αναλυτών προκάλεσαν τα σχόλια του πρεσβευτή της ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα Χάνσγεργκ Κρέτσμερ σχετικά με τις μειονότητες.

Ο Κρέτσμερ κατηγόρησε την Τουρκία για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τη συνθήκη της Λωζάνης και αναγνωρίζει ως μειονότητες μόνο τους Εβραίους, τους Ρωμιούς και τους Αρμένιους, δηλαδή μόνο θρησκευτικές μειονότητες.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι διαπραγματεύσιμη», απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και κατηγόρησε τον πρεσβευτή της Κομισιόν ότι μιλά χωρίς να σκέφτεται.

Διαφορετική ερμηνεία της συνθήκης της Λωζάνης σχετικά με τις μειονότητες θα σήμαινε ενδεχόμενη αναγνώριση και των Κούρδων ως μειονότητας -ενδεχόμενο που προκαλεί ρίγος στα ανώτερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού και του στρατού.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

Kαθολική επιτυχία η απεργία

Δικαίωμά στην εργασία, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και διαφάνεια στο χώρο της ενημέρωσης, ζητούν οι δημιοσιογράφοι

Καθολική επιτυχία σημείωσε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που κήρυξαν η ΕΣΗΕΑ και οι συνεργαζόμενες ενώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, στην ομιλία του χθες στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το σύνολο του χώρου των ΜΜΕ, την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΠΗΤ, την ΠΟΕΣΥ, την ΕΠΗΕΑ, την ΕΠΗΕΘ, την ΕΤΠΤΑ, την Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων, την Ένωση Τυπογράφων Αθηνών - Πειραιά, την Ένωση Τεχνικών στην Ελληνική Ραδιοφωνία, την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, την ΠΟΕΠΗΝ, την Ομοσπονδία Χάρτου.

«Σιγά - σιγά παίρνει σάρκα και οστά το συνδικάτο Τύπου. Μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας αυτού του διοικητικού συμβουλίου θα έχει γίνει πραγματικότητα. Όλοι σαν μια γροθιά διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην εργασία, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, τη διαφάνεια στο χώρο της ενημέρωσης.

»Λέμε 'όχι' στις απολύσεις και στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Παλεύουμε για τη διασφάλιση των θεσμικών μας κατακτήσεων, την καταβολή των δεδουλευμένων, την εξόφληση των χρεών των εργοδοτών στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

»Ζητάμε άμεσα να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ, που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ζητάμε την αναπροσαρμογή των συντάξεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

Ο κ. Σόμπολος τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, μαζί με τους θεσμικούς φορείς, όπως το ΕΣΡ, για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και τον έλεγχο της ασυδοσίας των εργοδοτών. Το τοπίο που λειτουργεί ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι θολό. Με αδιαφανείς πηγές χρηματοδότησης και μετοχικό κεφάλαιο συστήνονται νέα ΜΜΕ».

Πρόσθεσε δε ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και οι συνεργαζόμενες ενώσεις θα πετύχουν να αλλάξει ο τυποκτόνος νόμος. Κατέληξε δε λέγοντας «η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ξεκινάμε αγώνα για την αξιοπρέπειά μας και την ποιότητα της ενημέρωσης. Ο αγώνας αυτός δεν θα είναι εύκολος. Όπλο μας είναι η ενότητα των 12 ενώσεών μας και η νίκη θα είναι δική μας».

Εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ, ο πρόεδρός της Δημήτρης Τσαλαπάτης μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι δεν θα γίνουν άλλο ανεκτά φαινόμενα όπως του FLASH, του Planet, του ΣΚΑΙ, του TELE TIME, της 'Μακεδονίας' και της 'Απόφασης'».

Πρόσθεσε δε ότι «η ποιότητα της ενημέρωσης ισοδυναμεί με την ποιότητα της Δημοκρατίας» και χαρακτήρισε την ποιότητα της ενημέρωσης «βασική ευθύνη των εργοδοτών και όσων συναδέλφων δεν εφαρμόζουν τον κώδικα δεοντολογίας της ένωσής μας».

Κατέληξε δε λέγοντας «όλοι μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δεν μπορεί να σύρεται στα δικαστήρια η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων όλων μας».

Μηνύματα συμπαράστασης

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γ. Πλαχούρης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΤΥΜ Ν. Αμελίδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάρτου Π. Κατάρας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Νίκου Καραντινού, εκ μέρους της Ένωσης Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, που υπογράμμισε «ό,τι έχουμε το κερδίσαμε με αγώνες, δεν μας το χάρισαν ούτε η κυβέρνηση, ούτε η εργοδοσία. Είμαστε δίπλα σας για να έχουμε το δικαίωμα να στεκόμαστε όρθιοι, με περηφάνια, όχι με σκυμμένο κεφάλι, οργανέτα της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, κάνοντας λόγο για «κοινά οράματα και στόχους».

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου το διασωματειακό προεδρείο συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη και εκπροσώπους των 4 κοινοβουλευτικών κομμάτων (Φωτιάδης από Νέα Δημοκρατία, Δ. Ρέππας από το ΠΑΣΟΚ, Α. Σκυλάκος από το ΚΚΕ και Φ. Κουβέλης από το Συνασπισμό) και τους επέδωσε τα ψηφίσματα των εργαζομένων.

«Μας εξέφρασαν τη συμπάθειά τους και συμφωνήσαμε μέσα στις επόμενες μέρες να έχουμε μαζί τους μία συνάντηση για διεξοδική συζήτηση των προβλημάτων μας», δήλωσε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους έξω από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προβλήματα στην Λακωνία και την Αττική

Διακοπές ρεύματος προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στην Αττική

Σε συναγερμό βρίσκονται η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας του Νομού Λακωνίας λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων σε επικίνδυνο βαθμό από τη συνεχιζόμενη βροχή στον ποταμό Ευρώτα, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπερχείλισης και πλημμύρας.

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ ξεροπόταμος υπερχείλισε στο Γύθειο χθες το βράδυ με αποτέλεσμα να παρασύρει 52χρονη με το αυτοκίνητό της και να βρει τραγικό θάνατο.

Προβλήματα με πλημμύρες σημειώνονται στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, όπου τραυματίστηκε ένα άτομο στο Κιάτο, στην Αργολίδα αλλά και στην Αρκαδία.

Οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί οτι αν υπάρξει ανάγκη θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ υπάρχει φόβος οτι τεράστιες ποσότητες νερού που δέχτηκε η ορεινή Λακωνία τις βραδινές ώρες, θα κατέβουν στον ποταμό Ευρώτα και τότε η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο ποταμός έχει φουσκώσει πολύ κοντά στη Σκάλα και στο Έλος, όπου βρίσκονται 7 πυροσβεστικά οχήματα με 21 πυροσβέστες, από τις δύο όχθες, για να επέμβουν αν χρειαστεί.

Επίσης, έχει κλείσει ο δρόμος Σπάρτης - Γυθείου λόγω μεγάλου όγκου από πέτρες και χώματα που κατέβασε η βροχή.

Προβλήματα στην Αττική

Προβλήματα όμως από τις βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Αττική.

Η κυκλοφορία διεκόπη στην οδό Αθηνάς στη Βάρη και στη διασταύρωση Πίνδου και Μακεδονομάχων στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω καθίζησης του δρόμου.

Παράλληλα, με δυσκολία διεξάγεται από Μαρκόπουλο προς Βραυρώνα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της ΠΥΡΚΑΛ, λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων στο δρόμο.

Επιπλέον, δυσχέρεια στην κυκλοφορία παρατηρείται από κατολισθήσεις χωμάτων και στο 8ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών στο ύψος της Μάνδρας.

Λιώνουν τα χιόνια

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ΄ολόκληρο σχεδόν το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μακεδονίας όπου τα χιόνια που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες έλιωσαν από τις βροχές, ενώ η θερμοκρασία σημείωσε άνοδο.

Στα ορεινά των νομών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί συννεφιά και κατά διαστήματα βρέχει, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές επικρατεί συννεφιά.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες και τη Βόρεια Ελλάδα δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Ημαθίας εξαιτίας των χιονοπτώσεων σε συνδυασμό με την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες μόνο στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), καθώς επίσης και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας, Σέλι και Τρία Πέντε Πηγάδια, προς και από τη Βέροια και τη Νάουσα.

Οι βροχές έλιωσαν τα χιόνια και στο ακριτικό Νευροκόπι της Δράμας όπου νωρίς το πρωί σημειώθηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στη Μακεδονία (-2 βαθμοί), ενώ 1 βαθμό είχαν η Κοζάνη και η Φλώρινα και 4 η Θεσσαλονίκη.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αγορά ακινήτων και συνταξιούχοι

Η αγορά ακινήτων, η κάθαρση στο παραδικαστικό κύκλωμα και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συνταξιούχους είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του Τύπου.

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις χθεσινές πρωινές και απογευματινές εφημερίδες -σήμερα δεν εκδόθηκαν εφημερίδες λόγω της χθεσινής 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων- είναι οι εξής:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αετονύχηδες στους πλειστηριασμούς. Θεσσαλονίκη: Έρευνα για 15 συμβολαιογράφους και 8 δικηγόρους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δέσμευση Καραμανλή για αυξήσεις στις συντάξεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Μάνατζερ» και στα Πανεπιστήμια. Με νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των ΑΕΙ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Λίφτινγκ στην επικοινωνία. Επαφές του Θόδωρου Ρουσόπουλου με βουλευτές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρώτη κατοικία: Τα νέα αφορολόγητα. Εγκρίνεται από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα ακίνητα.

Η ΑΥΓΗ: Με το «μαύρο χρήμα» διαλύουν την Ολυμπιακή. Σύμπλευση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών μπλοκάρει τον δομικό ανασχηματισμό. Αυστηρά περιορισμένες οι αλλαγές στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ψυχοθεραπεία» στους βουλευτές της ΝΔ. Συγκεντρώσεις απογοητευμένων βουλευτών συγκροτεί η Ρηγίλλης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Καραμανλής: «Θα εξαντλήσουμε τα όρια του προϋπολογισμού».

ΕΓΝΑΤΙΑ: Αγνοούνται 270 παιδιά από τις αρχές του 2005, μεταξύ των οποίων και η εννιάχρονη Ζωή από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

ΕΘΝΟΣ: Κοροϊδία με την κάθαρση στη Δικαιοσύνη. Νομοσχέδιο: «Στα μαλακά» οι κατηγορούμενοι του παραδικαστικού.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με άδεια χέρια έφυγαν χθες από τον Πρωθυπουργό οι συνταξιούχοι για να επιβεβαιωθεί πως σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναδρομικά σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Ολόκληρη η εγκύκλιος Δούκα που αποκαθιστά τις αδικίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φούσκα 30% στα ακίνητα. Παρέμβαση από το ΤΕΕ στην ξέφρενη κούρσα των τιμών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣυνταξιΟΧΙ: Πορεία στη βροχή και κρύο ντους στο Μαξίμου.

ΕΞΠΡΕΣ: Μονόδρομος η κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων.

ΕΣΤΙΑ: Αντικίνητρα στις προσλήψεις. Υπέρμετρες υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων.

ESPRESSO: Το νέο παλάτι του Κωνσταντίνου. Χριστούγεννα... σπίτι του θα κάνει ο τέως. Αγόρασε και ανακαινίζει νεοκλασικό στην Πλάκα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Φούσκα» στα ακίνητα με ευθύνη του κράτους. Καταγγέλλει το ΤΕΕ και συνιστά αυτοσυγκράτηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασυγκράτητη η «φούσκα» των ακινήτων. Προειδοποιεί το ΤΕΕ - Αυξάνεται 15% το αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία.

ΚΕΡΔΟΣ: Ασφυξία στην αγορά. Οι ακάλυπτες επιταγές άγγιξαν το 1,24 δισ. ευρώ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ για νέους εργαζόμενους. Δημόσια διαβούλευση στις επόμενες εβδομάδες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Τι προβλέπει το ν/σχ για τη φορολογία ακινήτων. Επιβολή ΦΠΑ 19% στα νεόδμητα, φόρος υπερτιμήματος και τέλος συναλλαγής.

ΤΑ ΝΕΑ: Απαλλάσσουν το παραδικαστικό κύκλωμα. Με νόμο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Η ΝΙΚΗ: Τους ζητάει και τα... ρέστα. Κατ' εξακολούθηση κοροϊδία των συνταξιούχων από Καραμανλή.

PRESS TIME: Βρόμικα και ληγμένα τρόφιμα σε τέσσερα σούπερ μάρκετ. Έβαζαν και «καπέλο» στις τιμές. Οι υπεύθυνοι στάλθηκαν στον εισαγγελέα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Η κάθαρση ακουμπά και τους πολιτικούς.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Καμπάνα 7,1 εκατ. ευρώ σε βουλευτή λόγω «πόθεν έσχες». Αποκάλυψη: Ο Νίκος Φλώρος (Λάρισα) δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τις... επενδύσεις του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Από το αυτί... και στην τράπεζα. Σε ρόλο δασκάλου μικρών παιδιών οι πολυεθνικές.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Διεθνής έκθεση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Polis 2005».

TRAFFIC NEWS: Μην τα βάζεις με παπάδες γιατί θα νεκροφιλήσεις το γιο σου. Γιατί εξαιρέθηκε η εισαγγελέας από τη δίκη Γιοσάκη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συνταξιούχοι: αντί για τα ΜΑΤ του ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου με Καραμανλή. Αλλαγή κλίματος και νοοτροπίας.

Η ΧΩΡΑ: Πικρός καφές και πολλά χαμόγελα στο Μαξίμου. Με άδεια χέρια έφυγαν οι συνταξιούχοι.

Νομοσχέδιο για τα ακίνητα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «αύξηση αφορολογήτων 1ης κατοικίας, μείωση από το 2007 συντελεστών φόρου μεταβίβασης από 9%-11%, σήμερα σε 7%-9%, επιβολή ΦΠΑ 19% στα νεόδμητα, καθιέρωση φόρου υπερτιμήματος και επιβολή τέλους συναλλαγής, περιλαμβάνει το ν/σχ για τα ακίνητα».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «έως και 25% αυξάνονται το αφορολόγητο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από το 2006, προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση από την ήπια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ «να μη σπεύδουν σε αγορές ακινήτων και πέφτουν θύματα των κερδοσκόπων συμβούλευσε τους πολίτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί φούσκα ακινήτων με αύξηση τιμών κατά 30%».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «η διόγκωση των τιμών ακινήτων συνεχίζεται ακάθεκτη, καθώς οι αγοραστές σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες πριν από το τέλος του έτους για να προλάβουν την άνοδο των αντικειμενικών τιμών και την επιβολή ΦΠΑ».

Παραδικαστικό κύκλωμα

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «σε παραγραφή οδηγούνται τα αδικήματα για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος που αντιμετωπίζουν δικαστές και δικηγόροι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί για το παραδικαστικό κύκλωμα. Κι αυτό γιατί με τον νόμο που ψηφίστηκε χθες, το ξέπλυμα χαρακτηρίζεται πλημμέλημα και παραγράφεται στην πενταετία».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «με φωτογραφική διάταξη του Α. Παπαληγούρα αίρεται ουσιαστικά ο κακουργηματικός χαρακτήρας πράξεων που βαρύνουν κατηγορούμενους του παραδικαστικού κυκλώματος».

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 επισημαίνει ότι «να δείτε ότι ο αριθμός των κλήσεων σε απολογία δικαστών και δικηγόρων θα φτάσει τις 100, αν δεν τις περάσει κιόλας. Η ιστορία κάθαρση στη δικαιοσύνη άνοιξε και δεν πρόκειται να κλείσει έτσι εύκολα. Αυτή είναι η εντολή που είχε από την πρώτη στιγμή ο Α. Παπαληγούρας από τον Κ. Καραμανλή».

Συνταξιούχοι

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στις συντάξεις και υπερδιπλάσιες του τιμάριθμου στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ για το 2006 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του χθες το πρωί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι «πολιτική στοχευμένη στον κοινωνικό τομέα, αλλά με παροχές που βρίσκονται μέσα στα περιθώρια των δυνατοτήτων της οικονομίας και των αντοχών του προϋπολογισμού. Αυτή είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τον επόμενο χρόνο, όπως διαβεβαίωσε χθες την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ «υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού το ποσοστό των αυξήσεων, αλλά ψίχουλα θα μπουν τελικά στις τσέπες των περήφανων γηρατειών. Ο Καραμανλής μάλιστα τους δήλωσε ότι η ΕΕ πιέζει για περικοπές στα Δώρα, όπως ακριβώς θα γίνει και στη Γερμανία».

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «σαν να μην έφτανε η αθέτηση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε χθες να ζητά και τα... ρέστα από τους συνταξιούχους, καλώντας τους να μην παραπονιούνται για τα φιλοδωρήματα των φετινών αυξήσεων, διότι υπάρχουν και χειρότερα, όπως στη Γερμανία, όπου ως γνωστόν η νέα κυβέρνηση περικόπτει μέχρι και τα δώρα Χριστουγέννων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο έτσι και φέτος οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συντάξεις πείνας που αποφάσισε για δεύτερη χρονιά, να τους δώσει η Κυβέρνηση. Αφού διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους, κατέφυγαν με μια ύστατη ελπίδα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αλλά και εκεί διαπίστωσαν δυστυχώς, ότι... σκοτώνουν τ άλογα όταν γεράσουν».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «τη Γερμανία και τα μέτρα Μέρκελ επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των 30 λεπτών την ημέρα στο ΕΚΑΣ. Υποδεχόμενος τους συνταξιούχους στο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής τους είπε ότι δεν μπορώ να ανατρέψω τον προγραμματισμό, δεν θέλω να πάρω και άλλα μέτρα όπως στη Γερμανία».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Τοξικά απειλούν πόλη της Κίνας

Οι κινεζικές αρχές μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού

Μείζονα απειλή για τα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους της πόλης Χαρμπίν, στη βορειο-ανατολική Κίνα, συνιστά η μόλυνση του ποταμού Σονγκούα, μετά από τη διαρροή βενζoλίου από εργοστάσιο χημικών.

Ο ποταμός αποτελεί την κύρια πηγή πόσιμου νερού για την πόλη.

Οι αρχές έχουν παράσχει εκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, ενώ στους δρόμους κυκλοφορούν υδροφόρα οχήματα.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα ποσοστά του ιδιαίτερα τοξικού και καρκινογόνου χημικού βενζολίου στον ποταμό Σονγκούα, έχουν αυξηθεί κατά 30 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο ασφαλείας.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι μετά τις αρχικές αντιφατικές εκτιμήσεις Κινέζων αξιωματούχων, οι κάτοικοι της Χαρμπίν αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρχών.

Την ίδια στιγμή, απευθείας γραμμή επικοινωνίας έχει ανοίξει μεταξύ Κινέζων και Ρώσων περιβαλλοντολόγων.

Ο ποταμός Σονγκούα εκβάλλει στο ρωσικό πλωτό δίαυλο Αμούρ, ο οποίος εξασφαλίζει την ύδρευση της πόλης Χαμπαρόφσκ, του περίπου μισού εκατομμυρίου κατοίκων.

Τα μολυσμένα νερά του ποταμού αναμένεται να φτάσουν στο ρωσικό δίαυλο εντός δύο εβδομάδων.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κίνα φέρνει στο προσκήνιο το εντεινόμενο πρόβλημα της έλλειψης υδάτινων πόρων.

Τα αποθέματα πόσιμου νερού, πιο συγκεκριμένα, καθίστανται όλο και πιο ανεπαρκή, όπως εξηγεί ο Λέστερ Μπράουν, πρόεδρος του αμερικανικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Πολιτικής:

«Οι φυσικές πηγές νερού είναι πλέον ένα ζήτημα, καθώς τα αποθέματα και ο υδροφόρος ορίζοντας μειώνονται. Στη Χαρμπίν παρατηρούμε την άλλη τάση που αυξάνει τις ανησυχίες μας, τη μόλυνση των υδάτων.»

»Επομένως, μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση είτε λόγω έλλειψης νερού, είτε λόγω μόλυνσής του, είτε όπως στην Κίνα λόγω και των δύο αιτιών», τόνισε ο Αμερικανός επιστήμονας.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 06:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πράκτορες στον αέρα

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει τις στάσεις που φέρονται να έχουν κάνει στο έδαφος της γηραιάς ηπείρου αεροσκάφη της CIA με «φορτίο» υπόπτους τρομοκρατίας.

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Περιόντικο (EL PERIODICO) αμφισβητεί τις εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση Θαπατέρο για τις πτήσεις και σταθμεύσεις αεροσκαφών της αμερικανικής υπηρεσίας σε αεροδρόμια της χώρας, χαρακτηρίζοντας «μη πειστική» τη διαβεβαίωση του υπουργού Εξωτερικών ότι «όλα έγιναν νόμιμα».

«Η υπουργική δήλωση καλής πίστης εκφράζει περισσότερο την ελπίδα να μην επιδεινωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, και όχι την έλλειψη ανησυχητικών στοιχείων» σημειώνει η καθημερινή της Βαρκελώνης.

Προσθέτει δε ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τη δέσμευσή της ότι θα ακολουθήσει εξωτερική πολιτική σεβόμενη τα πλαίσια των Ηνωμένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Οι εξηγήσεις [που δόθηκαν] δεν είναι επαρκείς» αποφαίνεται η εφημερίδα ζητώντας να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

«Ελέγξατε τους αιθέρες»

Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (EL PAIS) τιτλοφορείται: «Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα επιθεωρήσει τις ύποπτες πτήσεις της CIA» και γράφει ότι δόθηκαν εντολές για την άμεση ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και επαγρύπνησης.

Μάλιστα αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έναν κατάλογο των ύποπτων πτήσεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το δρομολόγιο ενός αεροσκάφου τύπου Gulf Stream IV που προερχόταν από το Γουαντάναμο της Κούβας, στάθμευσε στη Μαγιόρκα και απογειώθηκε με προορισμό το Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2004.

Παρόμοιες ανησυχίες για τις κινήσεις ενός αεροσκάφους της CIA πάνω από τον αυστριακό εναέριο χώρο διατυπώνει η εφημερίδα Ντερ Σταντάρντ (DER STANDARD) της Βιέννης το 2003.

«Ο ουρανός της Ευρώπης πρέπει να διατηρηθεί καθαρός» γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα, τονίζοντας ότι εκατοντάδες αεροσκάφη της CIA μεταμφιεσμένα σε πολιτικά αεροσκάφη έχουν διέλθει από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

«Πρόκειται για πρακτική που αντίκειται στους κανόνες, αλλά δυστυχώς στην Ευρώπη κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εξαίρεση» πιστεύει η Ντερ Σταντάρντ, ζητώντας να ερευνηθεί σοβαρά η υποστήριξη ευρωπαϊκών κρατών σε παρόμοιες επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας δε προειδοποιεί ότι μια εις βάθος έρευνα θα έφερνε σε δύσκολη θέση πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Από αντίθετη σκοπιά βλέπει την υπόθεση η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε (DIE PRESSE), που υπό τον ειρωνικό τίτλο «Ο μυστικός έρωτας των Πρασίνων για τα μαχητικά αεροσκάφη» αναφέρεται στην επερώτηση του Κόμματος των Πρασίνων σχετικά με τις πτήσεις της CIA.

Και χαρακτηρίζει ως δυσανάλογη την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Έχουμε την αίσθηση ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας και οι Πράσινοι δεν θα έλεγαν όχι στη χρήση ενός δυο πυραύλων αέρος αέρος με σκοπό την κατάρριψη των εχθρικών αεροσκαφών».

»Η ανησυχία των Πρασίνων είναι τεχνητή αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν παρακολουθήσει το δρομολόγιο του ύποπτου αμερικανικού αεροσκάφους και έκριναν ότι δεν αποτελούσε τρομοκρατική απειλή» σημειώνει η Ντι Πρέσε.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 03:43 (Ώρα Λονδίνου)

Μπεστ, όνομα και πράγμα

Ο βρετανικός τίτλος με άρθρα, φωτογραφίες και πολυσέλιδα αφιερώματα αποτίει φόρο τιμής στον πιο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή της χώρας, που δίνει μάχη με το θάνατο.

«Το τέλος του δρόμου Ο Τζορτζ Μπεστ διάγει τις τελευταίες ώρες του» είναι ο κύριος τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που καλύπτει ολόκληρη την πρώτη σελίδα της με ασπρόμαυρη φωτογραφία του παίκτη στο απόγειο της δόξας του.

«Ήταν ευλογημένος με δώρα από τους θεούς, αλλά καταραμένος από την ίδια του τη φύση» σημειώνει η εφημερίδα αναφερόμενη στην σπάνια ποδοσφαιρική του ιδιοφυΐα αλλά και στο χρόνιο αλκοολισμό του που τον οδηγεί στο θάνατο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι ο Μπεστ θέλησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του που τον δείχνουν ανήμπορο και διασωληνομένο να εισέρχεται στο νοσοκομείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα βάσανά του μπορεί να αποτελέσουν προειδοποίηση για άλλους αλκοολικούς.

Σε 10 σελίδες η Ιντιπέντεντ φιλοξενεί φωτογραφίες από την πολυκύμαντη ζωή του πρώτου ποδοσφαιρικού σουπερστάρ με τις αναρίθμητες ερωτικές σχέσεις, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν μέσα στα αποδυτήρια των «Μπέμπηδων» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένας από τους συμπαίκτες του γράφει ότι η γενναιοδωρία, η φυσική ευγένεια και η ευαισθησία του Μπεστ έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την δημόσια εικόνα του άσωτου υιού.

Τιμή στο ταλέντο

Οι Τάιμς (The Times) έχοντας πρωτοσέλιδη φωτογραφία του, αποκαλούν τον Τζορτζ Μπεστ, «Βαν Γκόγκ του ποδοσφαίρου» που αντί έργων ζωγραφικής έχει αφήσει στους θαυμαστές του μνήμες και παλιά ασπρόμαυρα φιλμ των ποδοσφαιρικών του εμπνεύσεων.

Οι χαρακτηρισμοί σε υπερθετικό βαθμό συνεχίζονται σε πολυσέλιδο αφιέρωμα της λονδρέζικης εφημερίδας: «μια μεγαλοφυΐα που εφηύρε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, ένας εξαιρετικός συνδυασμός ταλέντου, θάρρους και χαρίσματος που μπορούσε τα κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο.

Ο αθλητικός αρχισυντάκτης Σάιμον Μπαρνς ανακηρύσσει τον Μπεστ ως τον καλύτερο, τον πιο θαρραλέο και τον ομορφότερο ποδοσφαιριστή που κόσμησε ποτέ τα βρετανικά γήπεδα, και μεταμόρφωσε το ποδόσφαιρο από παιγνίδι σε τέχνη.

Αντί να ρωτήσουμε τι έφταιξε για την κατρακύλα του Μπεστ, θα έπρεπε να αναρωτηθούμε τι δεν έφταιξε, αφού ένας έφηβος τόσο προικισμένος και με όλα τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω του είναι αδύνατο να έχει φυσιολογικό τέλος.

Για τη Γκάρντιαν (The Guardian) ο Μπεστ ήταν ο πέμπτος Μπιτλ, ο άνθρωπος που έγινε εξίσου διάσημος με το μουσικό συγκρότημα, αλλά και ένας καλλιτέχνης μεγαλύτερος από την ομάδα που τον περιέβαλε.

«Αν και το άστρο του μεσουράνησε μόλις για έξι χρόνια, οι μνήμες της ομορφιάς που χάριζε παραμένουν ζωντανές» γράφει ένας συντάκτης, ενώ ένας συνάδελφός του θυμάται έναν αγώνα στον οποίο οι αέρινες κινήσεις, η δεινότητα και η ευκολία με την οποία σκόραρε ο Μπεστ έκαναν ακόμα και τους δημοσιογράφους να πετάγονται από τα καθίσματά τους και να τον χειροκροτούν.

Και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αφού φιλοξενεί πρωτοσέλιδα τη θλιβερή είδηση ότι ο Μπεστ βρίσκεται στα τελευταία του, αναφέρεται στο δισυπόστατο χαρακτήρα του.

«Η μεγαλοφυΐα του εξασφάλισε μια θέση στην ποδοσφαιρική αιωνιότητα. Οι αδυναμίες του θα τον σκότωναν».

Νέο ντοκουμέντο στο φως

Η Γκάρντιαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αναφέρεται σε μυστικά έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης , αυτή τη φορά σε εμπιστευτικό μνημόνιο του Φόρεϊν Όφις που γράφει ότι οι ισραηλινές αρχές παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό επιμένοντας στην ντε φάκτο επιβολή ισραηλινού κλοιού στο αραβικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

«Μυστικό βρετανικό ντοκουμέντο κατηγορεί το Ισραήλ» είναι ο κύριος τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου, στο οποίο διαβάζουμε ότι με η επέκταση του προγράμματος οικοδόμησης ανάμεσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τον μεγαλύτερο εβραϊκό οικισμό του Μααλέ Αντουμίμ και η ανέγερση του ισραηλινού τείχους κατά μήκος της Δυτικής Όχθης σκοπεύουν να φέρουν τους Παλαιστίνιους προ τετελεσμένων και να περιορίσουν το ποσοστό των Αράβων της Ιερουσαλήμ στο 30%, όπως αναφέρει το μνημόνιο που συνέταξε η βρετανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

«Με αυτή την πολιτική όμως μπορεί οι μέχρι τώρα φιλήσυχοι αραβο-ισραηλινοί της πόλης να υιοθετήσουν ριζοσπαστικότερες θέσεις» επισημαίνεται στο επίμαχο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάστηκε από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, στους κοινοτικούς ομολόγους του, στη διήμερη σύνοδο των Βρυξελλών, αυτή την εβδομάδα.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 04:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Έγιναν πτήσεις της CIA, αλλά ήταν νόμιμες»

Τουλάχιστον δέκα στάσεις αεροσκαφών της CIA έχουν καταγγελθεί στην Ισπανία

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την δράση της αμερικανικής CIA στην Ευρώπη, καθώς πολλές κυβερνήσεις διεξάγουν έρευνες κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά τις καταγγελίες για μεταφορά, κράτηση ή και βασανισμό κρατουμένων σε μυστικές φυλακές, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Μορατίνος, επιβεβαίωσε τα δρομολόγια αεροσκαφών των αμερικανικών υπηρεσιών σε ισπανικά αεροδρόμια, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτά έγιναν μέσα στα νόμιμα πλαίσια.

Ο κ. Μορατίνος είπε ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης ζήτησε από την Ουάσινγκτον να παράσχει διευκρινήσεις για τις κινήσεις των αεροσκαφών αυτών και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ισπανική έννομη τάξη δεν είχε παραβιαστεί.

Στις αρχές Νοεμβρίου τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης γνωστοποίησαν ότι αεροσκάφη της CIA που μετέφεραν κρατουμένους υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες έκαναν τουλάχιστον δέκα στάσεις σε ισπανικό έδαφος.

Η Κύπρος δεν διέψευσε ανάλογες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε ότι εάν τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί της αεροπλοοίας δεν μπορεί να απαγορευθεί η προσγείωση αεροσκαφών στα κυπριακά αεροδρόμια.

Νομικοί κύκλοι και οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα, όπως:

Πότε, που, από ποιούς, και πόσα συνολικά δρομολόγια έγιναν με επιβάτες πράκτορες της CIA και «φορτίο» κρατούμενους που προορίζονταν για ανάκριση σε κολαστήρια εκτός δικαιοδοσίας των ΗΠΑ;

Ποιες δικλείδες ασφαλείας έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να επαληθεύσουν τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών;

Έγιναν έστω δειγματοληπτικοί έλεγχοι, πότε και που, σε δρομολόγια της CIA ώστε να διαπιστωθεί ότι τηρούνται οι διεθνείς συμβάσεις αεροπορικών μεταφορών αλλά και προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων;

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούνται για μυστικές φυλακές της CIA


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005 - 04:33 (Ώρα Λονδίνου)

Γενέθλια και δεύτερη δίωξη για Πινοσέτ

O στρατηγός Πινοσέτ κατηγορείται για το φόνο επτά πολιτικών αντιφρονούντων

Στη Χιλή ασκήθηκε η δεύτερη εντός 48 ωρών ποινική δίωξη εναντίον του πρώην δικτάτορα της χώρας, στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, που γίνεται σήμερα 90 ετών.

Στον ήδη υπόδικο για φοροδιαφυγή στρατηγό Πινοσέτ έχει επιβληθεί κατ οίκον περιορισμός από την Τετάρτη.

Τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες για το ρόλο που διαδραμάτισε στην εξαφάνιση πολιτικών αντιφρονούντων το 1974, μετά το πραξικόπημα του Νοεμβρίου 1973 που ανέτρεψε το νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Αλιέντε και τον έφερε στην εξουσία.

Την εποχή που σημειώθηκαν οι εξαφανίσεις η στρατιωτική χούντα ισχυριζόταν ότι οι εξαφανισθέντες είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις αντιπάλων ανταρτικών οργανώσεων.

Ο στρατηγός Πινοσέτ κατηγορήθηκε το έτος 2000 για άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά οι υποθέσεις αυτές τέθηκαν στο αρχείο μετά τις ιατρικές γνωματεύσεις που έγιναν και έδειχναν ότι έπασχε από γεροντική άνοια και δεν ήταν πνευματικά εναργής ώστε να προσαχθεί κατηγορούμενος σε δίκη.

Αλλά νέες ιατρικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν τον Οκτώβριο έδειξαν ότι η υγεία του κ. Πινοσέτ του επιτρέπει να καθίσει στο εδώλιο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του στρατηγού λένε ότι αυτός είναι αθώος.

Η ανταποκρίτρια του BBC Χάνα Χένεσι μεταδίδει από το Σαντιάγκο ότι η μοίρα του πρώην δικτάτορα άλλαξε εντός μιας δεκαετίας.

«Ο στρατηγός Πινοσέτ είχε γιορτάσει τα ογδοηκοστά του γενέθλια περιστοιχιζόμενος από πολιτικούς, επιχειρηματίες και τη στρατιωτική ηγεσία. Τώρα θα περάσει τα ενενντηκοστά γενέθλια στο σπίτι αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη δικαστική μάχη της ζωής του».

»Πρόκειται για την υπόθεση της επιχείρησης Κολόμπο, κατά τη διάρκεια της οποίας η μυστική αστυνομία του τότε καθεστώτος προσπάθησε να συγκαλύψει τις απαγωγές 119 ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της 17χρονης δικτατορίας του πάνω από τρεις χιλιάδες πολιτικοί αντιφρονούντες σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες χιλιάδες βασανίστηκαν», σημειώνει η ανταποκρίτρια του BBC στο Σαντιάγκο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.