Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-01

  1. To κορίτσι της διπλανής πόρτας που έγινε καμικάζι
  2. Συντάκτες με γαλόνια και μισθό ΗΠΑ
  3. Βραχυκύκλωμα Παλαιοκρασσά
  4. Ύφεση στο Χόλιγουντ
  5. Αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη
  6. Εκσυγχρονισμός ή εργασιακός μεσαίωνας;
  7. Πιθανή αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη
  8. Σαράντα εκατομμύρια φορείς του HIV
  9. Οι φοιτητές, οι βουλευτές και οι ΔΕΚΟ
  10. Υπό πολιορκία η πόλη Ραμαντί
  11. Χλιαρές αντιδράσεις
  12. Έκκληση ΟΗΕ
  13. Δουλεύοντας ως το τέλος

Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 02:04 (Ώρα Λονδίνου)

To κορίτσι της διπλανής πόρτας που έγινε καμικάζι

Λεπτομέρεις για τη ζωή μιας Βελγίδας που έγινε καμικάζι στη Βαγδάτη βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, καθώς η οικογένειά της προσπαθεί να εξηγήσει τι οδήγησε την κόρη τους να αυτοκτονήσει σκοτώντας πέντε άτομα.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αφιερώνει στο θέμα όλη την πρώτη της σελίδα με τίτλο «Το κορίτσι της διπλανής πόρτας που έγινε καμικάζι».

«Στο σχολείο της, κοντά στο σπίτι της στο νότιο Βέλγιο, η Μιριέλ Ντεγκόκ ήταν μια δύσκολη έφηβη που πειραματίστηκε στα ναρκωτικά και προτιμούσε τα αγόρια από τα βιβλία. Ακόμη όμως και η ταραγμένη εφηβεία της δεν προμήνυε ότι η κόρη ενός γραμματέα νοσοκομείο θα γινόταν γνωστή ως η Βελγίδα καμικάζι».

Οι Τάιμς με φωτογραφία της Μιριέλ Ντεγκόκ στην πρώτη σελίδα έχουν τίτλο: «Η σερβιτόρα, η γυναίκα και η καμικάζι», περιγράφοντας τα τρία πράγματα που έκανε στη ζωή της.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υπογραμμίζει ότι η Μιριέλ Ντεγκόκ είναι η πρώτη Ευρωπαία γυναίκα βομβίστρια σε επιχείρηση αυτοκτονίας, «γυναίκα, λευκή και καμικάζι» που δεν ανταποκρίνεται στο κλασικό προφίλ των βομβιστών

Η οικογένειά της λέει ότι η κόρη τους, όταν ασπάστηκε το Ισλάμ, «έγινε πιο μουσουλμάνα από τους μουσουλμάνους».

Η βρετανική επιστροφή

Βρετανικό συμβιβασμό προβλέπουν οι βρετανικές εφημερίδες στο επίμαχο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού και εκτιμούν ότι ο Τόνι Μπλερ είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις.

«Η Γαλλία επιμένει να κρατήσει τις αγροτικές της επιδοτήσεις ενώ ο Μπλερ υποχωρεί στο θέμα της βρετανικής επιστροφής χρημάτων», που είχε εξασφαλίσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, γράφει η Ιντιπέντεντ.

«Ο Τόνι Μπλερ παραδέχτηκε την ήττα του, στην προσπάθειά του να γίνει άμεσα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και είπε ότι θα μειώσει την ετήσια επιστροφή χρημάτων που παίρνει η Βρετανία, υπό τον όρο ότι θα μειωθεί και ο συνολικός προϋπολογισμός», σχολιάζει η Ιντιπέντεντ.

Οι Τάιμς έχουν τίτλο: «Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να πληρώσει προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την βρετανική επιστροφή των 3 δις λιρών».

«Ο κ. Μπλερ επιθυμεί διακαώς να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία για να μην θεωρηθεί η βρετανική προεδρία αποτυχία που άφησε σε χειρότερη οικονομική κατάσταση τα νέα κράτη μέλη».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει: «ο Μπλερ χάνει τους ευρωπαίους του εταίρους στη διαμάχη για την επιστροφή».

«Ο κ. Μπλερ αντιμετώπισε θύελλα επικρίσεων από τα πτωχότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς προσπάθησε να τους πείσει να εγκαταλείψουν 10 δισεκατομμύρια λίρες χρηματοδοτήσεων για να διασφαλίσουν έναν κοινοτικό προϋπολογισμό που θα ευνοεί τις πλουσιότερες χώρες», σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Ο γάμος της Αθηνάς

Ως τον «γάμο της δεκαετίας» χαρακτηρίζει η Γκάρντιαν (Guardian) τον γάμο της Αθηνάς Ρουσέλ, που θα γίνει αύριο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Όπως και η Τζάκι Ωνάση και η Αθηνά θα φορά νυφικό Βαλεντίνο, 1.000 μπουκάλια σαμπάνια είναι έτοιμα να ανοίξουν και τους καλεσμένους θα διασκεδάσει η Τζένιφερ Λόπεζ, γράφει η Γκάρντιαν.

Η εφημερίδα, στο άρθρο με τίτλο: «΄Ενας ακόμη γάμος Ωνάση - ένα ακόμη δράμα» γράφει ότι δεν σίγουρο αν θα παραδώσει τη νύφη στον γαμπρό ο πατέρας της Τιερί Ρουσέλ, που σύμφωνα με φήμες δεν προσεκλήθη στον γάμο, ούτε αυτός, ούτε η γυναίκα του που μεγάλωσε την Αθηνά.

«Μόνο η ετεροθαλής της αδελφή, Σαντρίν, θα πάει σίγουρα. Την νύφη θα παραδώσει ένας από τους συγγενείς του γαμπρού», λέει ένας οικογενειακός φίλος.

Η απόρριψη της κόρης του προέρχεται από το γεγονός ότι ο Τιερί Ρουσέλ αποδοκιμάζει ανοικτά τον γάμο της Αθηνάς με τον Άλβαρο Αφόνσο Ντόντα ντε Μιράντα Νέτο, που είναι 12 χρόνια μεγαλύτερός της, έχει ξαναπαντρευτεί και έχει μια εξάχρονη κόρη.

Στο 1 δις δολλάρια ανέρχεται η κληρονομιά της Αθηνάς, που είναι στα δικαστήρια με το Ίδρυμα Ωνάση για να αποκτήσει τον έλεγχο όλης της περιουσίας της, γράφει η Γκάρντιαν.

Οι Τάιμς, σε άρθρο με τίτλο: «Το κορίτσι των Ωνάση αγνοεί τις αμφιβολίες για τον γάμο της με έαν άνδρα μεγαλύτερό της κατά 12 χρόνια».

Πάντως οι Τάιμς γράφουν ότι ο Τιερί Ρουσέλ θα είναι αυτός που θα παραδώσει την κόρη του στον γαμπρό.


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Συντάκτες με γαλόνια και μισθό ΗΠΑ

Σε ορισμένα άρθρα εκθειάζονται οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε βαθιά ανησυχία σχετικά με τις πληροφορίες που φέρουν το Πεντάγωνο να διευθύνει μυστική καμπάνια προπαγάνδας των θέσεών του στον ιρακινό Τύπο.

Η εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς καταγγέλλει ότι ο αμερικανικός Στρατός πλήρωνε με μυστικά κονδύλια ιρακινές εφημερίδες ώστε αυτές να παρουσιάζουν σχόλια ευνοϊκά όσον αφορά το έργο των δυνάμεων κατοχής και της ιρακινής εθνοφρουράς.

Μερικά από τα επίμαχα άρθρα εμφανίζονται στις ιρακινές εφημερίδες ως μαρτυρίες ανεξάρτητων παρατηρητών, αλλά όπως αποκαλύπτεται έχουν γραφεί από Αμερικανούς στρατιώτες και στη συνέχεια μεταφερθεί στην αραβική γλώσσα από ιδιωτική εταιρεία μετάφρασης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλαν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Πεντάγωνο θα εξετάσει τις καταγγελίες.

Αλλά επέμεινε ότι οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στις προσπάθειες διαφύλαξης της ελευθερίας της έκφρασης και ιδιαίτερα της ελευθεροτυπίας.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, αντιστράτηγος Ρικ Λιντς, παραδέχθηκε ότι διεξάγεται ένας πόλεμος προπαγάνδας στην κατεχόμενη χώρα.

Αλλά ισχυρίστηκε ότι οτιδήποτε έχει δημοσιεύσει ο αμερικανικός Στρατός είναι η αλήθεια και όχι μυθοπλασίες.

Ο αντιστράτηγος Λιντς είπε επίσης ότι οι αντάρτες σπέρνουν ψεύδη, ενώ από την άλλη πλευρά οι διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι το μήνυμά τους φθάνει στην ιρακινή κοινή γνώμη.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από τη Βαγδάτη ότι οι αποκαλύψεις για κρυφά κονδύλια προπαγάνδας φέρνουν σε δύσκολη θέση τον αμερικανικό Στρατό, την ώρα που επιδιώκει να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της διαφάνειας στη χώρα.


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 17:08 (Ώρα Λονδίνου)

Βραχυκύκλωμα Παλαιοκρασσά

Χωρίζουν οι δρόμοι του υπουργού Ανάπτυξης και του προέδρου της ΔΕΗ οσονούπω

Παραιτείται από την προεδρία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) το βράδυ της Πέμπτης ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης.

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ μίλησε τηλεφωνικώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η επικοινωνία δεν διήρκεσε παραπάνω από ένα λεπτό και ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Πρόεδρο της ΔΕΗ ότι από τη στιγμή που δεν έχει στοιχεία για τα όσα έχει καταγγείλει οφείλει να παραιτηθεί.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά για συνάντηση μαζί του και τότε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ του απάντησε ότι θα στείλει την παραίτησή του το αμέσως προσεχές διάστημα.

Συνάντηση ηλεκτρική καρέκλα

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, δήλωσε «Ζήτησα από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, αν έχει στοιχεία για κυβερνητικά στελέχη να τα πάει ως τις 6 το απόγευμα στον εισαγγελέα, διαφορετικά να υποβάλει την παραίτησή του».

Πρόσθεσε δε ότι «ο κ. Παλαιοκρασσάς με ενημέρωσε ότι η χθεσινή του αναφορά δεν αφορά κυβερνητικά στελέχη και ότι όλες οι δηλώσεις του αναφέρονται στο παρελθόν, όπως είχε πει τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα έχει δώσει οδηγίες για διαφάνεια παντού και για όλα, πως όποιοι έχουν στοιχεία πρέπει να τα πηγαίνουν στις εισαγγελικές αρχές.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν έκανε δηλώσεις. Σε ερώτηση ωστόσο, εάν υπέβαλε την παραίτησή του, απάντησε αρνητικά.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος ερωτώμενος εάν ο διοικητής της ΔΕΗ εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, απάντησε: «Άλλη ερώτηση».

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι όποιος έχει συγκεκριμένα επιλήψιμα στοιχεία να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Αφού λοιπόν υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες του αφορούν σημερινά περιστατικά, όπως τον άκουσα να λέει χθες, είμαι βέβαιος ότι αν είχε κάτι θα είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση αν ο κ. Γ. Παλαιοκρασσάς βρέθηκε στο επίκεντρο μάχης συμφερόντων στην αγορά ενέργειας, όπου ο κ. Παλαιοκρασσάς εκφράζει τα συμφέροντα του δημοσίου και οι υπουργοί τα συμφέροντα συγκεκριμένων ιδιωτών, ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε: «Απορρίπτω διαρρήδην αυτή την υπόθεση. Κανείς στην κυβέρνηση δεν προσπαθεί να παίξει με τα συμφέροντα. Αυτή η κυβέρνηση δεν πιέζεται από συμφέροντα. Γι αυτό και καλούμε όποιον έχει στοιχεία να προσφύγει στη δικαιοσύνη».

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε ότι το θέμα έχει συζητηθεί και έχει εξαντληθεί.

Ερωτηθείς για το αν ο κ. Παλαιοκρασσάς πρέπει να καταθέσει στη δικαιοσύνη τα στοιχεία τα οποία λέει ότι έχει στην διάθεσή του για υποθέσεις διαφθοράς, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι ήδη έχει κληθεί να το κάνει.


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 16:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ύφεση στο Χόλιγουντ

Παρά τα προβλήματα, η κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ είναι πολύ ισχυρή

Η οικονομική ανάπτυξη στο Χόλιγουντ αναμένεται να υποχωρήσει το 2006, καθώς μειώνονται οι πωλήσεις των DVD, ενώ οι νέες παραγωγές γίνονται σε φτηνότερες περιοχές, αναφέρει μία νέα έκθεση.

Η έκθεση της ένωσης Οικονομικές Επιχειρήσεις στο Λος Άντζελες προειδοποιεί ότι μπορεί να μην υπάρχουν και αρκετές θέσεις εργασίας στο χώρο.

Ο επικεφαλής της Ένωσης, Τζακ Κάισερ, τόνισε ότι αν και η βιομηχανία του Χόλιγουντ φαίνεται ιδιαίτερα λαμπερή, ωστόσο έχει και αυτή τα προβλήματά της.

Πάνω από 249.000 άτομα εργάζονται για τη βιομηχανία θεάματος του Λος Άντζελες.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των DVD έχουν μειωθεί αρκετά. Τα κέρδη από τις πωλήσεις το 2004 ήταν 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2004 αυτές έφτασαν τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πτώση σημείωσαν όμως και τα κινηματογραφικά εισιτήρια. Πιστεύεται ότι για αυτό οφείλονται οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων και οι όχι και τόσο καλές ταινίες του 2005.

Την ίδια στιγμή, οι κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί μεταφέρουν τις παραγωγές τους σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ ή του Καναδά, όπου υπάρχουν φορολογικά κίνητρα.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι και αυτό της πειρατείας, η οποία ανθεί με τις νέες τεχνολογίες.


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 11:54 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη

Οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αψήφησε όσους της ασκούσαν κριτική και αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά 0,25%, τερματίζοντας μία περίοδο αδράνειας δύο περίπου χρόνων.

Τα βασικά επιτόκια αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια κατά 0,25% και έφτασαν από 2% σε 2,25%.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές ενδείξεις στην ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί και οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται, όμως η ανεργία είναι αυξημένη ακόμη και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, μειωμένη εμφανίζεται η καταναλωτική δραστηριότητα, ενώ πτώση σημειώνεται και στις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Όσοι ασκούσαν κριτική, ανάμεσά τους και ο Οργανσιμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, πίστευαν ότι μία αύξηση των βασικών επιτοκίων θα καθυστερήσει την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε θέσει το θέμα της αύξησης των βασικών επιτοκίων εδώ και μία εβδομάδα.

Τη Δευτέρα μάλιστα είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 14:34 (Ώρα Λονδίνου)

Εκσυγχρονισμός ή εργασιακός μεσαίωνας;

Αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές του εργασιακού καθεστώτος στις ΔΕΚΟ, εμφανίζεται η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και περιμένει βελτιωτικές προτάσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να κυβερνά, να προχωρεί, να δημιουργεί και να παράγει έργο. Με το παρόν νομοσχέδιο προστατεύονται και κατοχυρώνονται τα περιουσιακά δικαιώματα του ελληνικού λαού σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σημαντική αποστολή» ισχυρίστηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Και συνέχισε: «Θέλουμε να δοθούν νέα φτερά στον ιδιωτικό ανταγωνισμό και ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο εργασιακό καθεστώς γι αυτούς που θα προσλαμβάνονται στο μέλλον στις ΔΕΚΟ και το οποίο θα είναι εφάμιλλο με του ιδιωτικού τομέα».

Σημείωσε δε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν ανισότητες στο καθεστώς των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι αυτοί που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, ούτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ανέφερε ακόμη ο υπουργός Απασχόλησης ότι η συζήτηση περί μονιμότητας προσβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, η έννοια της μονιμότητας είναι αναχρονιστική, ανήκει στον περασμένο αιώνα, πρέπει να αντικατασταθεί από το αίτημα και την πραγματικότητα για σταθερή και μόνιμη απασχόληση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ακόμη ότι η κοινωνία καταλαβαίνει πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης είναι για το καλό του τόπου.

Αντιδράσεις από όλο το φάσμα

Η προσκείμενη στη ΝΔ συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ δήλωσε δια στόματος του προέδρου της ότι «Θα αντιδράσουμε όλοι μαζί, όσο δυναμικά κι αν απαιτηθεί», συντασσόμενη με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣEE και της AΔEΔY κατά των αλλαγών στις ΔΕΚΟ.

Προειδοποίηση για πανεργατικές αντιδράσεις απηύθυναν τα συνδικάτα

Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ καταγγέλλουν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

«H πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση περαιτέρω άλωση θεσμικών κατακτήσεων που προστατεύονται από το Σύνταγμα. Δεν μπορεί και δεν θα γίνει δεκτή από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος σε καμία περίπτωση η έμμεση κατάργηση ή η υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔAKE.

«Oι εργασιακές σχέσεις πρέπει να κινούνται σε ενιαίους -για παλιούς και νέους- μισθολογικούς και εργασιακούς κανόνες που θα εξασφαλίζουν εργασιακή ασφάλεια», υπογραμμίζει η ΔAKE.

Νωρίτερα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκριναν τα κυβερνητικά σχέδια στις ΔΕΚΟ.

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «ψευδεπίγραφα η κυβέρνηση αναφέρεται σε μεταρρυθμιστικό νομοθέτημα».

«Αποτελεί συνέχεια ενός απορρυθμιστικού για τους εργαζόμενους σχεδίου, που ξεκίνησε με τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και την πολιτική ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, συνεχίστηκε με το λεγόμενο εργασιακό νόμο (3385/05) και κορυφώνεται τώρα, με στόχο την πλήρη εκθεμελίωση κάθε έννοιας εργασιακών σχέσεων και προστασίας της εργασίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

«Τα αδιέξοδα επιτείνονται και πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές εκρήξεις» δήλωσε η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

«Τα προβλήματα δεν λύνονται με επίδειξη λαϊκισμού, επιστροφή στο παρελθόν και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οι ΔΕΚΟ χρειάζονται σχέδιο ανάπτυξης και συλλογική προσπάθεια, με συμμετοχή των εργαζομένων και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος» πρόσθεσε.

Ενώ ο υπεύθυνος του τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντισυνταγματικό και ανεφάρμοστο.

«Με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, η χώρα δεν οδηγείται στο μέλλον, αλλά σε ένα βαρύ κοινωνικό παρελθόν» και «ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής παρουσιάζεται ως μια μπαγιάτικη και βαλκανική Θάτσερ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου.


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 11:54 (Ώρα Λονδίνου)

Πιθανή αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη

Οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αψηφήσει όσους της ασκούν κριτική και να αυξήσει τα βασικά επιτόκια, τερματίζοντας μία περίοδο αδράνειας δύο περίπου χρόνων.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ληφθεί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές ενδείξεις στην ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί και οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται, όμως η ανεργία είναι αυξημένη ακόμη και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, μειωμένη εμφανίζεται η καταναλωτική δραστηριότητα, ενώ πτώση σημειώνεται και στις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Όσοι ασκούν κριτική, ανάμεσά τους και ο Οργανσιμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, πιστεύουν ότι μία αύξηση των βασικών επιτοκίων θα καθυστερήσει την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει θέσει το θέμα της αύξησης των βασικών επιτοκίων εδώ και μία εβδομάδα.

Τη Δευτέρα μάλιστα είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα σχόλια του Ζαν Κλοντ Τρισέ σημαίνουν ότι τα βασικά επιτόκια θα αυξηθούν κατά 0,25% και θα φτάσουν από 2% σε 2,25%.


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου)

Σαράντα εκατομμύρια φορείς του HIV

Πιστεύεται ότι η εξάπλωση του Έιτζ στην Κίνα έχει υποτιμηθεί

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κατά του Έιτζ υπογράμμισε ότι η ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας απαιτεί τη λήψη αυστηρών μέτρων, κατά την παγκόσμια ημέρα κατά του Έιτζ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των ΗΕ κατά του Έιτζ, Πίτερ Πάιοτ, τόνισε ότι εάν δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια μπορεί να σταματήσει ή εξάπλωση της ασθένειας.

Πιστεύεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια άτομα είναι φορείς του HIV σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα έχουν πεθάνει από Έιτζ από τότε που αναγνωρίστηκε ως ασθένεια.

«Τα μαθήματα που έχουμε λάβε εδώ και 25 χρόνια για το έιτζ είναι ξεκάθαρα. Πρέπει να δοθούν χρήματα σε προγράμματα πρόληψης για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της επιδημίας», είπε ο Πίτερ Πάιοτ.

Εκδηλώσεις κατά του Έιτζ πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε όλο τον κόσμο, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την ασθένεια.

Οι προειδοποιήσεις για την εξάπλωση της ασθένειας έγιναν ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχθηκε έντονη κριτική γιατί δεν κατάφερε να προσφέρει αντιρετροϊκά φάρμακα σε τρία εκατομμύρια άτομα, όπως είχε υποσχεθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσφέρουν το 50% των κονδυλίων εναντίον του Έιτζ παγκοσμίως, ζήτησαν και από τις άλλες κυβερνήσεις να συνδράμουν, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση.


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Οι φοιτητές, οι βουλευτές και οι ΔΕΚΟ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα ευκαιρία για φθηνότερα στεγαστικά. "Κλειδώστε" τώρα το επιτόκιό σας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φθηνό Ιντερνετ για τους φοιτητές με εντολή πρωθυπουργού. Στη μισή τιμή θα το πληρώνουν 600.000 δικαιούχοι. Και δωρεάν κομπιούτερ στους αριστούχους.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ξεσηκώθηκαν τα "ρετιρέ". Διακομματική συμφωνία των εργατοπατέρων για το νομοσχέδιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έκπτωση 50% στο φοιτητικό Ιντερνετ. Ο Καραμανλής ξέρει να κρατά το λόγο του.

Η ΑΥΓΗ: Οι συλλογικές συμβάσεις στο κέντρο της σύγκρουσης. Προς διήμερη απεργία στις ΔΕΚΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Διώχνουν από τη ΔΕΗ τον Παλαιοκρασσά. Οργισμένος ο Αλογοσκούφης, τον απειλεί ακόμα και με αγωγές.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Αλογοσκούφης για τον Πρόεδρο της ΔΕΗ: "Θα του κάνω αγωγή". Συνεχίζεται η σύγκρουση υπουργών - Παλαιοκρασσά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δίοδος στη Γνώση. Υλοποιείται το μεγάλο στοίχημα του Καραμανλή για τη νέα γενιά.

ΕΘΝΟΣ: Η διαφθορά είναι εδώ. Απίστευτη δήλωση Παλαιοκρασσά - Απάντηση σε 2 υπουργούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η άρση της μονιμότητας, το ασφαλιστικό αλλά και οι χαμηλές αυξήσεις στους μισθούς δημιουργούν: Ντράβαλα για τα ΔΕΚΟ-νικια του κράτους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μεγαλώνει ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φθηνό Ιντερνετ για τους νέους. Πρόγραμμα "Δίοδος": Γίνεται πράξη η εξαγγελία Καραμανλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μισός μισθός για νέους στις ΔΕΚΟ. Θύελλα αντιδράσεων από παντού - Έρχονται κινητοποιήσεις.

ΕΣΤΙΑ: Διπλάσιοι μισθοί στις ΔΕΚΟ. Σε σύγκριση με εκείνους των άλλων εργαζομένων.

ESPRESSO: Οργή Τέρενς Κουίκ για την Έλλη Στάη: "Ποια νομίζεις πως είσαι;"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανατροπή με άρση ασυλίας για βουλευτές. Μαντούβαλος για παραδικαστικά, Παπαγεωργίου για δάνεια ΑΤΕ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%. Μεγαλύτερο το κόστος δανεισμού.

ΤΑ ΝΕΑ: Ναρκοπέδιο για τη ΝΔ οι ΔΕΚΟ. Μπαράζ απεργιών και προσφυγών.

Η ΝΙΚΗ: "Ηλεκτροπληξία" από τη διαπλοκή. Ενδοκυβερνητική σύγκρουση ενεργειακών συμφερόντων.

PRESS TIME: Οι μεσάζοντες αδειάζουν τις τσέπες μας. Από το χωράφι στο πιάτο μας με καπέλο 1.500%.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές: Πλατιά συσπείρωση και συνεργασία με το ΚΚΕ.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Κερδοσκοπία σε διαβητικούς.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Οι 3 "μαύρες τρύπες" και οι περίεργες παραλείψεις της ανάκρισης. Σκοτεινά σημεία και συμψηφισμοί στην έρευνα για τα δικαστικά κυκλώματα.

TRAFFIC NEWS: Σταματήστε τον Γρηγόρη, μου έκλεψε την εκπομπή. Παραγωγός έστειλε εξώδικο στον Αρναούτογλου.

Η ΧΩΡΑ: Σκοτώνονται. Παλαιοκρασσάς: Οι δηλώσεις μου για διαπλοκή αφορούν το παρόν!

City Press: Έκπτωση 50% στο Internet για τους φοιτητές. Πρωτοβουλία Καραμανλή υπέρ εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών.

METRO: Μέτωπο αντιδράσεων. Αλλά και εύσημα από τους εργοδότες για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έκρηξη 40% στα στεγαστικά. Νέο "μπουμ" στην αγορά ακινήτων.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Επικίνδυνοι οι οδηγοί άνω των 65. Σύμφωνα με όλα τα στατιστικά στοιχεία οι υπαίτιοι των περισσότερων τροχαίων είναι ηλικιωμένοι.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έρευνα-σοκ του "Τ.Θ": 5 ευρώ το στρέμμα. Οικόπεδα στα Βαλκάνια.

Ιντερνετ

Σύμφωνα με την City Press "πρωτοβουλία Καραμανλή υπέρ εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών. Στόχος η ταχύτερη ένταξη των νέων στην εποχή του Διαδικτύου. Η Ελλάδα 21η μεταξύ των "25" της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου επί του συνόλου του πληθυσμού. Βασικοί λόγοι για την καθυστέρηση οι υψηλές τιμές σύνδεσης, τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και η μη απελευθέρωση της αγοράς. Αρνητική η πρώτη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "στην υλοποίηση της προγραμματικής της δέσμευσης για προνομιακή πρόσβαση των φοιτητών στο Ιντερνετ με γρήγορες ταχύτητες και χαμηλό κόστος προχωρεί η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα "Δίοδος" που εξαγγέλθηκε χθες μετά τη συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών κκ Σιούφα, Γιαννάκου, Λιάπη με τον πρωθυπουργό, αφορά περίπου 600.000 φοιτητές και μεταπτυχιακούς".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι "πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε συνεργασία που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, Μεταφορών κ. Μιχάλη Λιάπη και την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, εξήγγειλε την παροχή γρήγορου και φθηνού Ιντερνετ από τις αρχές του νέου έτους για 600.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ, των ΤΕΙ και του Ανοικτού Πανεπιστημίου".

Η Traffic News υπογραμμίζει ότι "φθηνό Ιντερνετ για 600 χιλιάδες φοιτητές, ΑΕΙ, ΤΕΙ και μεταπτυχιακών τίτλων, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, υλοποιώντας έτσι μια από τις βασικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις και δίνοντας παράλληλα αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις Καραμανλή".

Η Espresso τονίζει ότι "την υπόσχεση για φθηνό και γρήγορο Ιντερνετ στους φοιτητές υλοποιεί τώρα η κυβέρνηση, μετά τις παλινωδίες με τα τιμολόγια φθηνών συνδέσεων του ΟΤΕ, που παραμένει άγνωστο πόσο ακριβώς θα αυξηθούν. Το φοιτητικό ADSL θα είναι περίπου 50% φθηνότερο από τα τιμολόγια της αγοράς και θα είναι διαθέσιμο σε τρεις μήνες, ύστερα από δοκιμαστική εφαρμογή του σχετικού προγράμματος".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "η απόφαση που ελήφθη χθες για τη μείωση κατά 50% του κόστους πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ήταν υπεσχημένο προσωπικά από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος είχε τονίσει την ανάγκη διευκόλυνσης των πολιτών και ειδικά των νέων, στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο , την πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες καθώς και την διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "δύο προσωπικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή γίνονται πράξει στο άμεσο μέλλον: 1) Γρήγορο Internet με 20 ευρώ το μήνα για τους φοιτητές των ΑΕΙ- ΤΕΙ και του Ανοικτού Πανεπιστημίου. 2) Δωρεάν ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους αριστούχους μαθητές των γυμνασίων όλων των δημόσιων σχολείων της χώρας".

Άρση ασυλίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "ανατροπή της μακράς παράδοσης του Κοινοβουλίου, να απορρίπτει συλλήβδην τα αιτήματα άρσης της ασυλίας των μελών του, συνιστά η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, μέσω της οποίας άνοιξε ο δρόμος για την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υποθέσεων του βουλευτή της ΝΔ κ. Π. Μαντούβαλου, που αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας, καθώς και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Παπαγεωργίου για απιστία στην υπόθεση δανείων της Αγροτικής Τράπεζας".

Επιτόκια

Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% σε 2,25% αναμένεται - εκτός απροόπτου- να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τις ανησυχίες των δανειοληπτών".

Αλέκα Παπαρήγα

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "κάλεσμα για μια πλατιά συσπείρωση δυνάμεων και αγωνιστών, στη βάση του πολιτικού χαρακτήρα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, για ψήφο και αξιώματα που θα μετατραπούν σε μετερίζια πάλης την επόμενη των εκλογών μέρα, απηύθυνε χθες το βράδυ από τον Πειραιά η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα".

Στεγαστικά δάνεια

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "ακόμη ελκυστικότερα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια σταθερής περιόδου προσφέρουν αυτό το διάστημα οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελατεία, τη στιγμή που η ζήτηση στεγαστικών δανείων βρίσκεται στο ζενίθ, καθώς πολλοί αγοραστές σπεύδουν να κλείσουν τις αγορές τους πριν από το νέο έτος, ώστε να προλάβουν τις αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου".

Δανεισμός

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "εξακολουθούν να δανείζονται οι Έλληνες για να τα βγάλουν πέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρατηρείται για τον Σεπτέμβριο επιτάχυνση στον ρυθμό δανεισμού των νοικοκυριών και επιβράδυνση στον ρυθμό εκταμίευσης επιχειρηματικών δανείων".

ΔΕΚΟ

H METRO αναφέρει ότι "την έντονη αντίδραση των συνδικάτων ακόμα και συνδικαλιστικών φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση, αλλά και ικανοποίηση στους εργοδότες προκάλεσαν οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ενέκρινε προχθές η Κυβερνητική Επιτροπή".

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "σε μάχη για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποδύονται τα συνδικάτα μετά το ν/σ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "το νομοσχέδιο- τομή για την εξυγίανση στις ΔΕΚΟ που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση "ένωσε" τους συνδικαλιστές, οι οποίοι ξέχασαν τις ιδεολογικές διαφορές τους και συντονισμένα επιτέθηκαν κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. Έτσι ανατρέπεται το καθεστώς απολύσεων, προσλήψεων και εξέλιξης του προσωπικού, ενώ οι μισθοί θα πέσουν έως και στο μισό (480 ευρώ από περίπου 1.000). Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί για συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ η ΔΑΚΕ "δείχνει" τους διοικητές για τις ζημιές στις επιχειρήσεις".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "μετά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών για τις πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς αλλά και τα σχέδια που μελετούνται για τα ασφαλιστικά, ήρθε να προστεθεί και το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζουν τα πλάνα τους, από τα οποία δεν θα λείψουν οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις".

ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "οι προτάσεις για τις ΔΕΚΟ προκαλούν μπαράζ απεργιών και προσφυγών από τους εργαζομένους. Στις αντιδράσεις των συνδικάτων μετέχουν και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ (ΝΔ) που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "συνταρακτικά στοιχεία για τις δαπάνες προσωπικού στις ΔΕΚΟ έδωσε προχθές στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας. Κάποιες εφημερίδες ήδη εδημοσίευσαν τον σχετικό πίνακα με τις δαπάνες μισθοδοσίας σε κάθε ΔΕΚΟ. Από αυτόν προκύπτει ότι στις ΔΕΚΟ η μέση ετησία δαπάνη ανά εργαζόμενο ανέρχεται σε 41.086 ευρώ, όταν για τους άλλους Έλληνες εργαζομένους είναι μόλις 23.326 ευρώ".

Διαβητικοί

Η εφημερίδα Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ υποστηρίζει ότι "φρένο στην υπερχρέωση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) από τη χορήγηση αναλωσίμων υλικών στους διαβητικούς, προχώρησε, με εγκύκλιό του ο διοικητής του Οργανισμού Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, ύστερα από ελέγχους που διεξήγαγε".

Παραδικαστικό κύκλωμα

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι "η έρευνα για τα παραδικαστικά κυκλώματα συνεχίζεται με νέους εμπλεκόμενους να παίρνουν τον δρόμο για απολογία και μετά...έχει ο Θεός. Όμως η έρευνα, που μέχρι τώρα ομολογουμένως έχει βγάλει πολλά λαβράκια, εμφανίζει τρεις...τρύπες που τελικά, ανάλογα με τους χειρισμούς που θα επιλεγούν, μπορεί να αποδειχτούν πολύ μεγάλες και ενδεχομένως τροχοπέδη για τη συνέχεια".

Γιάννης Παλαιοκρασσάς

Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον η σύγκρουση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης κκ Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ι. Παλαιοκρασσά. Ο κ. Αλογοσκούφης αντιδρώντας στα υπονοούμενα του κ. Παλαιοκρασσά περί "διακομματικής μαφίας" και "ορχήστρας διαπλοκής στη δημόσια επιχείρηση", τον προειδοποίησε χθες δημοσίως -μέσω της κρατικής τηλεόρασης- ότι αν πει κάτι εναντίον του θα καταθέσει αγωγή. Ταυτόχρονα ο κ. Σιούφας κράτησε στη Βουλή σαφείς "αποστάσεις ασφαλείας" από τον υφιστάμενό του και του απέδωσε την ευθύνη για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της πρώην διοίκησης της ΔΕΗ'.

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "μπορεί να (λένε ότι) προωθούν "μεταρρυθμίσεις" στις ΔΕΚΟ, αλλά φαίνεται ότι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την απορρύθμιση της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της Επιχείρησης Ιω. Παλαιοκρασσάς απαντώντας στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας, τόνισε με σαφήνεια ότι οι καταγγελίες του για σκάνδαλα και διαπλοκή, αφορούν την παρούσα περίοδο και όχι το παρελθόν, όπως θα... ήθελε ο κ. Ρουσόπουλος".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "βόμβες Παλαιοκρασσά χθες το βράδυ. Διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του δεν αφορούν υπουργούς, αλλά οι επισημάνσεις του για διαπλοκή αναφέρονται σε παρόντα χρόνο".

Η PRESS TIME σημειώνει ότι "την πόρτα εξόδου στον Γιάννη Παλαιοκρασσά έδειξαν ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Δημήτρης Σιούφας και όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι είναι ζήτημα χρόνου η καρατόμησή του από τη θέση του διοικητή της ΔΕΗ".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "θέμα χρόνου είναι πλέον η απομάκρυνση του Γιάννη Παλαιοκρασσά από την προεδρία της ΔΕΗ. Η πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, με τις επίμαχες δηλώσεις του περί φαινομένων διακομματικής διαφθοράς, υπό την προστασία ακόμα και κυβερνητικών στελεχών, αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα, καθώς το κλίμα υπήρξε ήδη βαρύ για τον πρόεδρο της ΔΕΗ, με τις μετοχές της επιχείρησης να βρίσκονται σε κάθετη πτώση".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "με βιτρίνα των παρασκηνιακών συγκρούσεων που διεξάγονται στον ενεργειακό τομέα μεταξύ ισχυρών αντιμαχόμενων επιχειρηματικών ομίλων μοιάζει η αντιπαράθεση του προέδρου της ΔΕΗ, Γ. Παλαιοκρασσά με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό πολιορκία η πόλη Ραμαντί

Οι ένοπλοι κουκουλοφόροι μοιράζουν φυλλάδια στους πολίτες

Φυλλάδια που υποστηρίζουν ότι η πόλη Ραμαντί του Ιράκ βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα μοιράζουν ένοπλοι κουκουλοφόροι στην πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Πολίτες είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι περίπου 400 ένοπλοι κουκουλοφόροι κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.

Στα φυλλάδια αναφέρεται ότι η Αλ Καϊντα του Ιράκ, η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουϊ, έχει πλέον υπό τον έλεγχό της την πόλη.

Εν τω μεταξύ, στην πόλη πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων.

Οι αντάρτες πραγματοποίησαν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον των αμερικανικών βάσεων και των γραφείων της δημοτικής αρχής.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα ενώ οι ηγέτες των τοπικών φυλών και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούσαν συνομιλίες στα γραφεία του κυβερνήτη της πόλης.

Η πόλη Ραμαντί έχει μετατραπεί σε προπύργιο των ανταρτών εδώ και πολλούς μήνες.


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 07:42 (Ώρα Λονδίνου)

Χλιαρές αντιδράσεις

Η κυρία Μέρκελ παρουσίασε τη συμφωνία για τη δημιουργία της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, «με εξοντωτικές λεπτομέρειες» για άλλη μια φορά, λέει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung).

Κανείς δεν περίμενε να ανακοινώσει κάποια νέα μεγάλα σχέδια, αλλά θα ήλπιζε κανείς για «κάποιου είδους προσδιορισμός της θέσης και των στόχων» της, λέει η γερμανική εφημερίδα που συμπληρώνει ότι αν και Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε κακό ξεκίνημα, εν τούτοις «έχασε την ευκαιρία να εξηγήσει στον γερμανικό λαό γιατί βρίσκεται στην εξουσία».

Η Χάντελσμπλατ (Handelsblatt) συμφωνεί πως η νέα καγκελάριος θα έπρεπε να είναι πιο φιλόδοξη.

«Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορούσε να ξαναγράψει τη συμφωνία της κυβέρνησης συνασπισμού στην πρώτη της κυβερνητική δήλωση» αλλά δεν θα έπρεπε και να είναι «υπερβολικά ταπεινόφρων».

«Πρέπει να δώσει στον συνασπισμό μια κατεύθυνση κι έτσι να τολμήσει έναν πιο ηγετικό ρόλο Ειδάλλως δεν θα πετύχει την επιθυμητή διαφοροποίηση και θα συντριβεί ανάμεσα στις δυνάμεις της αδράνειας από τους Σοσιαλδημοκράτες και την απογοήτευση στο κόμμα της» λέει η γερμανική εφημερίδα.

Σε ανάλογους τόνους η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει πως «σχεδόν όλα όσα διάβασε η Άνγκελα Μέρκελ στην προγραμματική της δήλωση θα μπορούσε να τα είχε πει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ».

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) σημειώνει πως η ομιλία της Μέρκελ σηματοδοτεί μια «προσέγγιση με τις ΗΠΑ».

Και αναφέρεται στις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου πως θα επιδιώξει να εγκαθιδρύσει «στενές, ειλικρινείς και ανοικτές» σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας πίσω «τις μάχες του παρελθόντος» για το Ιράκ.

Η ισπανική Αμπεθέ (ABC) χαιρετίζει την νέα καγκελάριο, λέγοντας πως η Άνγκελα Μέρκελ, με το καινούριο μέλλον π[ου οραματίζεται, «επιδεικνύει πραγματισμό και εξαιρετική αντίληψη μιας ηγέτιδας».


Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2005 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση ΟΗΕ

Έκκληση για βοήθεια απηύθηνε ο Γιαν Έγκελαντ

Ο ΟΗΕ απεύθυνε την μεγαλύτερη έκκληση του για ανθρωπιστική βοήθεια, ζητώντας 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθούν τα θύματα των πολέμων, των λιμών και των φυσικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο.

Περίπου το ένα τρίτο του ποσού αναμένεται να διατεθεί για το Σουδάν.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την έκτακτη βοήθεια, Γιαν Έγκελαντ είπε ότι ποσό που ζητά είναι «ακριβώς το ποσό που δαπανά ο κόσμος σε αμυντικές δαπάνες μέσα σε 48 ώρες.... ή το ισόποσο δυο καφέδων για κάθε πλούσιο κάτοικο της γης. Αν ο καθένας μας θυσιάσει δυο καφέδες θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες 31 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση».

Ο Γιαν Έγκελαντ παραπονέθηκε ακόμα επειδή το 90% της ανθρωπιστικής βοήθειας προέρχεται μόνο από δέκα χώρες.

Κάλεσε δε τις πλούσιες κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών κρατών της Μέσης Ανατολής να δώσουν περισσότερα.


Δουλεύοντας ως το τέλος

«Εργαστείτε μέχρι να πέσετε κάτω και πληρώστε περισσότερο φόρο για να έχετε αυτό το προνόμιο» είναι ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που αναφέρεται στην έκθεση της υπό τον λόρδο Τέρνερ επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η έκθεση προτείνει τη συνεχή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, στα 66 χρόνια ως το 2030, στα 67 ως το 2040 και στα 68 ως το 2050.

«Η έκθεση δέχτηκε τα πυρά του επιχειρηματικού κόσμου που υποστηρίζει πως ο προτεινόμενος φόρος συνταξιοδότησης στις επιχειρήσεις πιθανόν να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας» λέει η Τέλεγκραφ.

Στους φόβους για το κόστος των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αναφέρεται και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Όπως λέει, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, υποδέχτηκε την έκθεση συγκρατημένα «αναγνωρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία αλλά τονίζοντας ότι οι προτάσεις [του λόρδου Τέρνερ] πρέπει να είναι εφικτές για την οικονομία».

«Τo υπουργικό συμβούλιο είναι διχασμένο για το κόστος της μεταρρύθμισης» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian).

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε ότι για να υλοποιηθούν οι προτάσεις του λόρδου Τέρνερ θα απαιτηθεί αύξηση των φόρων, της τάξης του 4%, σε πρώτη φάση.

«Τους υπολογισμούς του κ. Μπράουν αντέκρουσε αμέσως ο λόρδος Τέρνερ, ενώ το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων τους χαρακτήρισε αγνώριστους. Άλλες ανώτατες κυβερνητικές πηγές είπαν ότι η ενημέρωση του υπουργείου Οικονομίας ήταν σχεδιασμένη να παραπλανήσει λέγοντας ότι το κόστος των προτάσεων θα σημάνει αύξηση των φόρων το πολύ κατά 1%» λέει η Γκάρντιαν.

Κατά την Τάιμς (The Times) «οι γυναίκες είναι οι κερδισμένες των μεταρρυθμίσεων» αφού, σύμφωνα με τις προτάσεις, εκατομμύρια γυναικών που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν επειδή δεν έχουν επαρκή χρόνια εργασίας, θα μπορέσουν να λάβουν αυτομάτως σύνταξη στα 75 τους.

Στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ότι, στο Ιράκ, δεν θα δεχτεί «τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική νίκη» αναφέρεται η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Με σαφώς ειρωνική διάθεση, ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας διερωτάται «Νίκη, κύριε πρόεδρε;».

«Ο πρόεδρος Μπους αντιμετωπίζει ένα δίλημμα» λέει στο κύριο σχόλιό της η Ιντιπέντεντ.

«Η πολιτική κοινή γνώμη στις ΗΠΑ απαιτεί μια στρατηγική εξόδου [από το Ιράκ]. Αλλά η ανακοίνωση ενός χρονοδιαγράμματος μπορεί να είναι καταστροφική για το Ιράκ Εν τούτοις, οι ευσεβείς πόθοι, δύσκολα θα βοηθήσουν τον πρόεδρο Μπους να λύσει το πρόβλημα» καταλήγει το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.