Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-03

  1. Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;
  2. Αντίο σε θρύλο των γηπέδων
  3. Ενέδρα θανάτου στο Ιράκ
  4. Χριστούγεννα στην Tate Britain
  5. Διαδήλωσαν για μια καλύτερη Παιδεία
  6. Ενέδρα θανάτου στο Ιράκ
  7. Συνάντηση της G 7 για το παγκόσμιο εμπόριο
  8. Διαδήλωσαν υπέρ βελτιωμένης Παιδείας
  9. Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και κλίμα
  10. «Ανεπίτρεπτο ύφος»
  11. Υπέρ του περιβάλλοντος
  12. Αγωγή κατά της CIA

Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 21:15 (Ώρα Λονδίνου)

Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;

Οι δίαιτες λειτουργούν με βάση τον έλεγχο της κατανάλωσης τροφών

Επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν γιατί είναι συνήθως δυσκολότερο να διατηρήσουμε το βάρος μας μετά από μια δίαιτα, ενώ είναι ευκολότερο να χάσουμε ορισμένα κιλά.

Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης κατάφερε να δείξει ότι κλειδί στις περιπτώσεις αυτές είναι η μείωση της ορμόνης λεπτίνης, η οποία ελέγχει την όρεξή μας.

Διαπίστωσαν δε ότι ενέσεις της ορμόνης βοήθησαν άτομα που είχαν χάσει πρόσφατα σωματικό βάρος να διατηρηθούν στα κιλά τους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος της Επιθεώρησης Κλινικής Έρευνας (Journal of Clinical Investigation).

Υπολογίζεται ότι το 85% των παχύσαρκων ανθρώπων που έχασαν κιλά μετά από δίαιτα, εντός μικρού χρονικού διαστήματος παίρνουν πίσω τουλάχιστον μέρος του βάρους αυτού.

Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε αλλαγές της λειτουργίας του ορμονικού, μεταβολικού και νευρικού συστήματος.

Η ομάδα του πανεπιστημίου Κολούμπια πιστεύει ότι αυτές οι αλλαγές διέπονται από τα χαμηλά επίπεδο της λεπτίνης.

Η λεπτίνη παράγεται μέσα στο ανθρώπινο λίπος και καθώς αυτό μειώνεται όταν ακολουθούμε μια δίαιτα, μειώνεται ταυτόχρονα και η ποσότητα της ορμόνης.

Θα λέγαμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι υπερβολικά εμπλουτισμένος με γονίδια που «υπερασπίζονται» τη διατήρηση του λίπους στο σώμα

Δρ Μάικλ Ρόζενμπαουμ

Για να δοκιμάσουν την επιστημονική τους υπόθεση οι ερευνητές έδωσαν ποσότητες λεπτίνης σε λεπτούς και υπέρβαρους εθελοντές, οι οποίοι είχαν πρόσφατα υποβληθεί σε δίαιτα.

Και βρήκαν ότι μόλις η λεπτίνη επανήλθε στα προ της δίαιτας επίπεδα αναστράφηκαν και οι περισσότερες ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Στο παρελθόν ενέσεις λεπτίνης είχαν γίνει σε υπερβολικά υπέρβαρους ανθρώπους που παρουσίαζαν παθολογική έλλειψη της ορμόνης.

Ο επικεφαλής των ερευνητών, δόκτωρ Μάικλ Ρόζενμπάουμ, είπε στο BBC ότι η εξελικτική διαδικασία του ανθρώπινου είδους συνηγορεί στη διατήρηση του σωματικού βάρους και του λίπους μέσα στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα οι πρόγονοί μας προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τις ποσότητες λίπους στον οργανισμό τους καθώς υπήρχαν εκτεταμένες περίοδοι ασιτίας.

«Ζήσαμε ουσιαστικά για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια σε ένα περιβάλλον ψυχρότερο και εχθρικότερο το οποίο ενεθάρρυνε την υπερβολική κατανάλωση τροφής και τον περιορισμό των κινήσεών μας ώστε να διατηρούμε το λίπος, που αποτελεί αποθήκη ενέργειας. Αλλά αυτά τα ένστικτά μας είναι δύσκολο να προσαρμοστούν στη σύγχρονη εποχή μας».


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 19:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο σε θρύλο των γηπέδων

Σύσσωμο το Μπέλφαστ κήδεψε τον Τζορτζ Μπεστ

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συνέρευσαν στους δρόμους της πόλης του Μπέλφαστ για να παρακολουθήσουν την κηδεία του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή της Β. Ιρλανδίας, Τζορτζ Μπεστ.

Ο καλύτερος παίκτης που πέρασε από βρετανικά γήπεδα ποδοσφαίρου αποβίωσε την περασμένη εβδομάδα σε κλινική του Λονδίνου μετά από μακροχρόνια μάχη με τον αλκοολισμό.

Οι θαυμαστές της ποδοσφαιρικής ιδιοφυΐας του εκλιπόντος χειροκροτούσαν καθώς η νεκροφόρα μετέφερε τον θρύλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην τελευταία κατοικία του.

Πολλοί ανάμεσα στο τεράστιο πλήθος πετούσαν λουλούδια, φανέλες με το νούμερο 7 και ποδοσφαιρικά κασκόλ καθώς η σωρός του Μπεστ περνούσε από μπροστά τους.

Η επικήδεια τελετή πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Στόρμοντ, στα περίχωρα του Μπέλφαστ, όπου στεγάζεται η εθνοσυνέλευση της Β. Ιρλανδίας.

Έξω από το κτίριο η πομπή σταμάτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, υπό τον πένθιμο ήχο μιας γκάιντας.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΡΥΛΟ

Ποιός άλλος θνητός έχει καταφέρει όσα εσύ μέσα στο γήπεδο;

Τηλεπαρουσιαστής Ίμον Χομλς

Στην τελετή παρέστησαν εκτός της οικογένειας του Μπεστ, φίλοι και συμπαίκτες του, αλλά και πολιτικοί ηγέτες από τις δύο θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής.

Μιλώντας μετά την τελετή ο γιος του εκλιπόντος, Κάλουμ Μπεστ, είπε ότι η ημέρα αυτή ήταν θλιβερή αλλά και εκπληκτική συνάμα.

Το κλίμα ενότητας στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Τζορτζ Μπεστ δείχνει σύμφωνα με ανταποκριτές ότι αυτός κατάφερε με το ταλέντο του και την πληθωρική του προσωπικότητα να υπερβεί τις αντιθέσεις ανάμεσα στους Προτεστάντες και Καθολικούς συμπατριώτες του.

Ο Μπεστ ετάφη δίπλα στη μητέρα του, Ανν, στο κοιμητήριο του Ρόουζλον.

Τόσο ταλέντο σε ένα κορμί

Ο Μπεστ αποχώρησε από την ενεργό ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Μπεστ διέπρεψε

Παρόλα αυτά δεν σταμάτησε να απασχολεί την δημοσιότητα ως πρωταγωνιστής πολλών σκανδάλων.

Αλκοολικός εδώ και πολλά χρόνια, έφθασε στα πρόθυρα του θανάτου από κύρωση του ήπατος.

Η ζωή του παρατάθηκε με μεταμόσχευση στην οποία υπεβλήθη πριν δύο χρόνια. Παρά, όμως, τις προειδοποιήσεις των γιατρών εξακολούθησε να πίνει.

Στις αρχές Οκτωβρίου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού.


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 16:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ενέδρα θανάτου στο Ιράκ

Σε έξαρση βρίσκεται η ένοπλη αντίσταση στο Ιράκ

Δεκαεννέα Ιρακινοί εθνοφρουροί και δύο πολίτες σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν βόμβα εξερράγη δίπλα σε κονβόι το οποίο στη συνέχεια δέχθηκε πυρά ανταρτών κοντά στην πόλη Μπακούμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιρακινού στρατού άλλοι δύο στρατιώτες και πέντε πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Οι αντάρτες αρχικά πυροδότησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στα περίχωρα της Μπακούμπα και στη συνέχεια γάζωσαν με ριπές όπλων τους στρατιώτες, όταν η φάλαγγα πέντε οχημάτων της εθνοφρουράς ακινητοποιήθηκε.

Το αιματηρό συμβάν σημειώθηκε καθώς υπάρχει έξαρση της ένοπλης αντίστασης ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 15 Δεκεμβρίου.

Την Παρασκευή δέκα Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο και δεκαπέντε τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος στην πόλη Φαλούτζα.

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ.

Οργάνωση Σουνιτών κληρικών προειδοποίησε ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε στις πρόσφατες συνομιλίες του Καΐρου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζονται οι βίαιες ενέργειες σε βάρος σουνιτών.

Ενώ ο επικεφαλής των Σιιτών κληρικών της χώρας κάλεσε τους ομόθρησκούς του να ψηφίσουν αποκλειστικά Σιίτες υποψηφίους στις εκλογές.


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 17:35 (Ώρα Λονδίνου)

Χριστούγεννα στην Tate Britain

Επί 18 χρόνια το μουσείο βρετανικής τέχνης δίνει χριστουγεννιάτικο χρώμα στην είσοδό του

Η μεγαλύτερη γκαλερί του Λονδίνου δίνει χριστουγεννιάτικο χρώμα στο ισόγειο χώρο υποδοχής της, συνδυάζοντας τη Φύση με την Τέχνη.

Ένα έλατο νορβηγικής προέλευσης ύψους έξι μέτρων έχει για στολίδια ένα σμάρι από μαυροπούλια, τα οποία έχει φιλοτεχνήσει ο βραβευμένος ζωγράφος Γκάρι Χιουμ.

Το κάθε στολίδι έχει βγει από ατσαλένιο καλούπι και στη συνέχεια ζωγραφιστεί στο χέρι.

Ο Χιουμ λέει ότι επέλεξε το συγκεκριμένο είδος πτηνού γιατί αυτό παραμένει στη Βρετανία καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Το μουσείο της Τέιτ έχει δημιουργήσει παράδοση 18 ετών στον στολισμό του ενόψει των Χριστουγέννων με έργα σύγχρονης τέχνης, από δημιουργούς όπως η Τρέισι Έμιν.

Τα Χριστούγεννα του 2004 το στολισμό του δέντρου των Χριστουγέννων είχε αναλάβει ο γλύπτης Ρίτσαρντ Γουέντγουορθ, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει ένα δέντρο με οθόνες που μπορούσαν να δεχθούν γραπτά μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα των επισκεπτών.

Βέβαια το Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν είναι ο μόνος λόγος για να επισκεφθεί κάποιος το μεγαλύτερο βρετανικό μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Εκτός από τη μόνιμη συλλογή με εκατοντάδες έργα Βρετανών καλλιτεχνών από το 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, η Tate Britain φιλοξενεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου έκθεση αφιερωμένη στο έργο των Γάλλων ιμπρεσιονιστών, Εντγκάρ Ντεγκά και Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, αλλά και στην αλληλεπίδρασή τους με τους Βρετανούς της εποχής τους (1870-1910).


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 15:05 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδήλωσαν για μια καλύτερη Παιδεία

Την παροχή 5% του ΑΕΠ στην Παδεία ζήτησαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων

Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με κεντρικά αιτήματα τη δημόσια εκπαίδευση για όλους και τη διάθεση του 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (μέλη των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ, ΤΕΙ), συνδικάτα (ΑΔΕΔΥ και ΣΕΦΚ) καθώς και σύλλογοι φοιτητών και γονέων.

Με σύντομες ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των παραπάνω οργανώσεων, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα συμβαίνοντα στην εκπαίδευση, αλλά και για τον καθορισμό -μέσω του προϋπολογισμού, των δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

Αλλά και στο υπέρογκο κόστος της παραπαιδείας αλλά και την «εξόντωση» -όπως είπαν- των μαθητών που καλούνται να προφθάσουν τις ώρες.

Επίσης κατήγγειλαν τη διαδικασία «προώθησης των Πανεπιστημίων» σε «υπηρεσίες κατάρτισης» με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα που προωθεί η λεγόμενη «δια βίου εκπαίδευση», όπως είπαν.

Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος το οποίο περιελάμβανε και αιτήματα όπως:

Σύγχρονη αναβαθμισμένη 12χρονη δημόσια παιδεία με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ακαδημαϊκής αυτοτέλειας.

Ακύρωση της πολιτικής που θέλει την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέρος της αγοράς.

Οικονομική και επαγγελματική αναβάθμιση των λειτουργών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 16:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ενέδρα θανάτου στο Ιράκ

Σε έξαρση βρίσκεται η ένοπλη αντίσταση στο Ιράκ

Έντεκα Ιρακινοί εθνοφρουροί και δύο πολίτες σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν βόμβα εξερράγη δίπλα σε κονβόι το οποίο στη συνέχεια δέχθηκε πυρά ανταρτών κοντά στην πόλη Μπακούμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιρακινού στρατού άλλοι δύο στρατιώτες και πέντε πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Οι αντάρτες αρχικά πυροδότησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στα περίχωρα της Μπακούμπα και στη συνέχεια γάζωσαν με ριπές όπλων τους στρατιώτες, όταν η φάλαγγα πέντε οχημάτων της εθνοφρουράς ακινητοποιήθηκε.

Το αιματηρό συμβάν σημειώθηκε καθώς υπάρχει έξαρση της ένοπλης αντίστασης ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 15 Δεκεμβρίου.

Την Παρασκευή δέκα Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο και δεκαπέντε τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος στην πόλη Φαλούτζα.

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ.

Οργάνωση Σουνιτών κληρικών προειδοποίησε ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε στις πρόσφατες συνομιλίες του Καΐρου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζονται οι βίαιες ενέργειες σε βάρος σουνιτών.

Ενώ ο επικεφαλής των Σιιτών κληρικών της χώρας κάλεσε τους ομόθρησκούς του να ψηφίσουν αποκλειστικά Σιίτες υποψηφίους στις εκλογές.


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 13:31 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση της G 7 για το παγκόσμιο εμπόριο

Για σημαντικές εξελίξεις στην κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου για το διεθνές εμπόριο έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών

Συνάντηση στο Λονδίνο πραγματοποιούν οι υπουργοί Οικονομικών της G 7, των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου.

Οι υπουργοί της G -7 θα συναντούνται και με τους ομολόγους τους της Βραζιλίας, Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας και Νότιας Αφρικής.

Η συνάντηση του Λονδίνου αποσκοπεί στην προετοιμασία των συνομιλιών του Χόνγκκονγκ για το παγκόσμιο εμπόριο αυτό το μήνα, ενώ παραμένουν οι διαφορές, μεταξύ άλλων για την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων, όπως ζητούν από τις πλούσιες, οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών του Χόνγκκονγκ:

"Πιστεύω ότι το κλίμα των προετοιμασιών για τη διάσκεψη του Χόνγκκονγκ είναι κλίμα συνεργασίας και σύγκλισης. Σταμάτησαν οι υψηλοί τόνοι, πράγμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων", είπε την Παρασκευή ο κ. Λαμί.

Στο περιθώριο της συνάντησης του Λονδίνου ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν έκανε λόγο για σημαντικές εξελίξεις στην κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου για το διεθνές εμπόριο.

Ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι η Βραζιλία εμφανίζεται έτοιμη για υποχωρήσεις, εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ δείξουν επίσης διάθεση υποχωρήσεων σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις των αγροτών τους. Ανάλογες προθέσεις εξέφρασαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ινδίας και της Κίνας, είπε ο κ. Μπράουν.


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 15:05 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδήλωσαν υπέρ βελτιωμένης Παιδείας

Την παροχή 5% του ΑΕΠ στην Παδεία ζήτησαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων

Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με κεντρικά αιτήματα τη δημόσια εκπαίδευση για όλους και τη διάθεση του 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (μέλη των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ, ΤΕΙ), συνδικάτα (ΑΔΕΔΥ και ΣΕΦΚ) καθώς και σύλλογοι φοιτητών και γονέων.

Με σύντομες ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των παραπάνω οργανώσεων, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα συμβαίνοντα στην εκπαίδευση, αλλά και για τον καθορισμό -μέσω του προϋπολογισμού, των δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

Αλλά και στο υπέρογκο κόστος της παραπαιδείας αλλά και την «εξόντωση» -όπως είπαν- των μαθητών που καλούνται να προφθάσουν τις ώρες.

Επίσης κατήγγειλαν τη διαδικασία «προώθησης των Πανεπιστημίων» σε «υπηρεσίες κατάρτισης» με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα που προωθεί η λεγόμενη «δια βίου εκπαίδευση», όπως είπαν.

Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος το οποίο περιελάμβανε και αιτήματα όπως:

Σύγχρονη αναβαθμισμένη 12χρονη δημόσια παιδεία με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ακαδημαϊκής αυτοτέλειας.

Ακύρωση της πολιτικής που θέλει την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέρος της αγοράς.

Οικονομική και επαγγελματική αναβάθμιση των λειτουργών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και κλίμα

Στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ και τις βρετανικές επιστροφές αναφέρεται η εφημερίδα Γκάρντιαν, προβάλλοντας τις δηλώσεις του Τόνι Μπλερ, ότι η πρόταση του για περιορισμό των βρετανικών επιστροφών κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της ευημερίας στις νέες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής αυτόν τον μήνα.

Η βρετανική προεδρία της ΕΕ κάνει αυτό το βήμα, με την επίγνωση ότι οι σχέσεις του Λονδίνου με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της Ένωσης θα καταρρεύσουν , εάν δεν αλλάξει το καθεστώς στις βρετανικές επιστροφές που είχε εξασφαλίσει η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο κ. Μπλερ ελπίζει ότι δεν θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι Συντηρητικοί βρίσκονται στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού, γράφει η Γκάρντιαν.

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Τάιμς σημειώνει ότι ο Τόνι Μπλερ παραδέχτηκε πως σχεδόν εγκαταλείπει τις ελπίδες για το ενδεχόμενο επίτευξης του υψηλότερου στόχου του, που ήταν οι δραστικές περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε τις επιθέσεις του Συντηρητικού Κόμματος, για την αδυναμία της βρετανικής προεδρίας να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού της ΕΕ και να περικόψει τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφει στην πρώτη σελίδα ότι σύμφωνα με πληροφορίες της η Βρετανία πρότεινε περικοπή των επιστροφών της από τον προϋπολογισμό, ύψους 6-9 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο διάστημα 2007-2013, προς όφελος των χωρών-μελών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Σε κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα επισημαίνει ότι τους τελευταίους έξι μήνες ο κ. Μπλερ επανειλημμένα είχε πει ότι οι βρετανικές επιστροφές δεν είναι διαπραγματεύσιμες, εάν δεν κάνει υποχωρήσεις η Γαλλία στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων, συναινώντας στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τελικά η Γαλλία δεν έκανε καμία υποχώρηση και ο πρωθυπουργός έκανε μία μεγάλη παραχώρηση. «Χωρίς παραχωρήσεις όμως, η Βρετανία θα ήταν το 2013 η δεύτερη μετά την Κύπρο χώρα με τις μικρότερες καθαρές εισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Προστασία του περιβάλλοντος και Αθηνά Ωνάση

«Κλιματικές αλλαγές: ώρα για δράση», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ, η οποία γράφει στον υπότιτλό της ότι σε 30 χώρες πραγματοποιούνται πορείες διαμαρτυρίας για την ολιγωρία που παρατηρείται σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε κεντρικό ολοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της γης δημιουργεί την αναγκαιότητα «να δραστηριοποιηθούμε όλοι, προκειμένου να αποφύγουμε την καταστροφή».

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε ο κατακλυσμός. Είναι καιρός να αναλάβουν δράση οι εθνικές κυβερνήσεις. «Εάν αποτύχουμε να δράσουμε τώρα, οι μελλοντικές γενιές δεν θα μας το συγχωρήσουν» , υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της Ιντιπέντεντ.

Στην ίδια εφημερίδα υπάρχει μεγάλο δημοσίευμα που αναφέρεται στο γάμο της Αθηνάς Ωνάση, υπό τον τίτλο «αγάπησέ με, αγάπησε τα δισεκατομμύρια μου». Ο ρεπόρτερ της Ιντιπέντεντ θέτει το ερώτημα ένα η νεαρή δισεκατομμυριούχος μπορεί να βρει την ευτυχία, κάνοντας μία αναδρομή στη ζωή των μελών της δυναστείας.

Μεταμόσχευση προσώπου

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ κυκλοφορεί «σε παγκόσμια αποκλειστικότητα», όπως γράφει, με την πρώτη μετά την επέμβαση φωτογραφία της γυναίκας, στην οποία μεταμοσχεύτηκαν στη Γαλλία μέρη του προσώπου. Στο συνοδευτικό δημοσίευμα προβάλλονται οι δηλώσεις των ιατρών, κατά τους οποίους η μετεγχειρητική πορεία της 38χρονης έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες στους.

«Η πρώτη λέξη που είπε κοιτάζοντας μετά την επέμβαση στον καθρέφτη ήταν μερσί», γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στην κηδεία του θρύλου του ποδοσφαίρου, Τζορτζ Μπεστ, στο Μπέλφαστ και σημειώνει ότι αποτελεί την βορειοϊρλανδική εκδοχή του κατευόδιου, σε σύγκριση με την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα.


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανεπίτρεπτο ύφος»

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις ελληνικές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παγίδες με τα δάνεια. Μέχρι 2.000 ευρώ το χρόνο χάνουν οι καναταλωτές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Πράσινο φως" για 4.328 προσλήψεις στο Δημόσιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πόση διαπλοκή υπάρχει στη ΔΕΗ; Σκληρή, αλλά αποκαλυπτική η επιστολή παραίτησης Παλαιοκρασσά.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Από κόσκινο οι πολεοδομίες. Μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες με εντολή του Δ. Παπαγγελόπουλου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8.277 θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Τέσσερα ειδικά προγράμματα για ανέργους που θα "τρέξουν" τον Ιανουάριο.

Η ΑΥΓΗ: Βαριές κατηγορίες για διαπλοκή. Παλαιοκρασσάς κατά Καραμανλή μετά την αποπομπή του.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ύποπτος ο ρόλος Παλαιοκρασσά. Δεν εκβιάζεται ο Καραμανλής.

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Καρφώνει" Καραμανλή! Επιστολή Παλαιοκρασσά σε ιταμό ύφος. Η κυβέρνηση φοβάται νέα επίθεση προσεχώς...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλη η αλήθεια για το εμβόλιο ζωής κατά του καρκίνου. Ο καθηγητής Βασίλης Γεωργούλιας μιλά στη "ΒΡΑΔΥΝΗ".

ΕΓΝΑΤΙΑ: Στη μάχη της δημοτικής κάλπης. Διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο Δήμαρχος Πολίχνης Μ. Ξανθόπουλος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κ. Θεοδωρίδης.

ΕΘΝΟΣ: Εξαπατήσαμε τους Έλληνες. Παλαιοκρασσάς κατηγορεί Καραμανλή για συμβιβασμό με τη διαφθορά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δικαστήριο ανηλίκων χρειάζεται η "17Ν". Τα σημερινά μέλη της Τρομοκρατικής Οργάνωσης ήταν στο ξεκίνημά της , τότε, από 7 έως 15 ετών!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωρολογιακή βόμβα η επιστολή παραίτησης Παλαιοκρασσά. Βαριές κουβέντες εναντίον της κυβέρνησης από τον μέχρι χθες πρόεδρο της ΔΕΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Οι αλλαγές για ΦΜΑΠ και πρώτη κατοικία. Οι επιβαρύνσεις κατά περιοχή με τις νέες αντικειμενικές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τους απειλεί με ηλεκτροπληξία. Βολές Παλαιοκρασσά κατά Καραμανλή και άλλων.

ΕΣΤΙΑ: Απαράδεκτη η επιστολή του κ. Παλαιοκρασσά. Απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό σε ανεπίτρεπτο ύφος.

ESPRESSO: Η μοναξιά της Αθηνάς πριν από το γάμο. Νυφούλα σήμερα η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση.

ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Ρίχνει το γάντι ο Παλαιοκρασσάς. Είστε όλοι άτιμοι. Καρφώνει Καραμανλή, Σιούφα και στελέχη για ανοχή στη διαφθορά και διαπλοκή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιθετική επιστολή Ιω. Παλαιοκρασσά προς πρωθυπουργό. Βολές κατά Νέζη- Στον εισαγγελέα το κείμενο από τους Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Στον Εισαγγελέα η επιστολή Παλαιοκρασσά. Βολές εναντίον της κυβέρνησης από τον παραιτηθέντα πρόεδρο.

ΤΑ ΝΕΑ: Επιστολή- βόμβα προς Καραμανλή. Συμβιβάστηκες με τη διαπλοκή. Και βαρύτατες αιχμές Παλαιοκρασσά για Σιούφα.

Η ΝΙΚΗ: Στο άρμα της διαπλοκής. Τα συμφέροντα "καίνε" την κυβέρνηση.

PRESS time: Γυναίκα υπουργού καταγγέλλει ο Παλαιοκρασσάς. Ποιους "δείχνει" ως συμμετέχοντες στη διαπλοκή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπουργοί Δικαιοσύνης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθολικό φακέλωμα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Φθηνά δάνεια για τους αγρότες.

TRAFFIC NEWS: Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου προς τη Μιλένα Αποστολάκη: Άφησε τον να κάνει Χριστούγεννα με το παιδί του.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στοιχεία - σοκ σε Πανελλήνιο Συνέδριο: Νοικοκυρές θύματα του καρκίνου! Οι δουλειές του σπιτιού σκοτώνουν.

Η ΧΩΡΑ: Στημένες δουλειές από ΝΔ για τους εθνικούς προμηθευτές. Πλήρης επιβεβαίωση όσων αποκαλύπτει από καιρό η "Χώρα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 10:11 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ του περιβάλλοντος

Οι εκδηλώσεις συμπίπτουν χρονικά με την σύνοδο του Μόντρεαλ για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου

Εκδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας δράσης κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι εκδηλώσεις συμπίπτουν χρονικά με την σύνοδο του Μόντρεαλ για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μεταξύ άλλων πόλεων, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Σίδνεϊ και στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις θα παραδώσουν λίστα 600.000 υπογραφών πολιτών των ΗΠΑ στην αμερικανική πρεσβεία στο Μόντρεαλ, με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση Μπους και το Κογκρέσο να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στη 10ημερη σύνοδο του ΟΗΕ στο Μόντρεαλ, αντιπροσωπείες 189 χωρών εξετάζουν τους τρόπους επίτευξης των στόχων που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν όταν τεθεί εκτός ισχύος το 2012.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εκπέμπουν το μεγαλύτερο ποσοστό ατμοσφαιρικών ρύπων στον κόσμο, δεν έχουν κυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.


Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2005 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αγωγή κατά της CIA

Το θέμα της μεταφοράς υπόπτων καθίσταται ολοένα και περισσότερο αντικείμενο αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ.

Η οργάνωση Αμερικανική Ένωση Ελευθεριών του Πολίτη ΑCLU ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, σε σχέση με τις μεταφορές υπόπτων για τρομοκρατική δράση σε χώρες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Η οργάνωση κατηγορεί υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας για παραβίαση του νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών και του διεθνούς δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη μεταφορά σε μυστική φυλακή του Αφγανιστάν ενός άνδρα του οποίου το όνομα και η εθνικότητα δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η ΑCLU προτίθεται επίσης να κατονομάσει τις αεροπορικές εταιρίες, με τα αεροσκάφη των οποίων πραγματοποιούνται οι μεταφορές κρατουμένων από χώρα σε χώρα.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι το θέμα της μεταφοράς υπόπτων καθίσταται ολοένα και περισσότερο αντικείμενο αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ.

Η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι σύντομα πριν την έναρξη της ευρωπαϊκής της περιοδείας τη Δευτέρα- θα δώσει εξηγήσεις για το όλο θέμα, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπουργός είπε ότι θα απαντήσει στην επιστολή της ΕΕ, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες για τις πληροφορίες περί ύπαρξης μυστικών φυλακών της CIA στην ανατολική Ευρώπη και την ενδεχόμενη χρησιμοποίηση αεροδρομίων χωρών της ΕΕ για τη μεταφορά υπόπτων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.