Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-04

  1. CIA και ευρωπαϊκός προϋπολογισμός
  2. Κιτρίνισε το ντέρμπι των «δικεφάλων»
  3. Αιγαίο: Πέλαγος τραπεζικής συνεργασίας
  4. Κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ
  5. Έκλεισαν οι κάλπες στο Καζακστάν
  6. «Ναι» στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ
  7. Κακοκαιρία και ναυάγιο στην Ιταλία
  8. Οι ΔΕΚΟ στο προσκήνιο
  9. Διαδήλωση στο Χόνγκονγκ για πλήρη δημοκρατία
  10. Στερνό αντίο στον Τζορτζ Μπεστ
  11. Προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν
  12. «Επισκέπτης διαρκείας»

Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 02:15 (Ώρα Λονδίνου)

CIA και ευρωπαϊκός προϋπολογισμός

Με τις μυστικές πτήσεις της CIA, τις σκληρές διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τις λαθεμένες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Για «πιθανές βρετανικές παραβάσεις του νόμου» κάνει λόγο η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) αναφερόμενη στις μυστικές πτήσεις της CIA που μετέφεραν υπόπτους τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκές φυλακές.

Σύμφωνα με έκθεση Αμερικανών ειδικών, η βρετανική κυβέρνηση θα θεωρηθεί ένοχη για παράβαση του διεθνούς δικαίου εάν αποδειχθεί ότι επέτρεπε σε σκάφη της CIA, που μετέφεραν κρατουμένους, να προσγειωθούν σε βρετανικά αεροδρόμια.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι παράβαση του διεθνούς δικαίου αποτελεί ακόμη και η άδεια ανεφοδιασμού σε αεροπλάνα της CIA που βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη Μέση Ανατολή για να συλλάβουν κάποιον κρατούμενο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η έκθεση κυκλοφορεί ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, σε ένα ταξίδι που έχει επισκιαστεί από τις καταγγελίες για τις μυστικές πτήσεις της CIA.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι επρόκειτο ουσιαστικά για «απαγωγές υπόπτων, οι οποίοι μεταφέρονταν σε χώρες όπου δεν ίσχυε το αμερικανικό δίκαιο για να ανακριθούν».

Με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ασχολείται η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), η οποία τονίζει ότι ο Τόνι Μπλερ έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να αποδεχθούν τις προτάσεις του.

Ο προτεινόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει μείωση του ποσού των επιστροφών που ζητούσε η Βρετανία από την κοινότητα, αλλά και μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων προς την ανατολική Ευρώπη.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές, λέει η εφημερίδα.

Η Βρετανία αναμένεται να αποδεχθεί μείωση των επιστροφών που διεκδικεί μέχρι και έξι με εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι δίκαιη, λέει το δημοσίευμα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, πρόκειται να παραδεχθεί ότι η οικονομία αναπτύσσεται με πολύ αργότερους ρυθμούς από αυτούς που είχε ο ίδιος προβλέψει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκόρντον Μπράουν αναμένεται να πει τη Δευτέρα ενώπιον των βουλευτών της χώρας, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 2%.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι κατά την κατάρτιση του βρετανικού προϋπολογισμού, τον Μάρτιο, ο Γκόρντον Μπράουν είχε πει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ξεπερνούσαν το 3%.

«Η παραδοχή του λάθους του», αναφέρει το δημοσίευμα, «μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φόρων».

Τέλος, η Τάιμς (Times) αναφέρεται στα σχέδια της κυβέρνησης Μπλερ να εντοπίσει τους 150.000 πιο έξυπνους μαθητές της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 30.000 παιδιά αναμένεται να κληθούν να γίνουν μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Ταλαντούχων Νεαρών, βάσει της βαθμολογίας τους στα σχολεία.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις έγιναν ενώ εκφράζονταν παράπονα για τη στάση ορισμένων δασκάλων, οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτά τα σχέδια, λέγοντας ότι προκαλούν διακρίσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πάντως, μεγάλες αντιδράσεις εκφράζουν και πολλοί βουλευτές των Εργατικών, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί πιστεύουν ότι έτσι μπορεί να εισαχθούν «από την πίσω πόρτα» χιλιάδες άτομα στα πανεπιστήμια.


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 22:14 (Ώρα Λονδίνου)

Κιτρίνισε το ντέρμπι των «δικεφάλων»

Εντυπωσιακό θέαμα με γκολ και πολλές ευκαιρίες προσέφεραν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ

Σε ένα συναρπαστικό παιγνίδι και ενώπιον 30 χιλιάδων οπαδών ΑΕΚ και ΠΑΟΚ πάσχισαν εξίσου για να κατακτήσουν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης.

Αμφότερες οι ομάδες ξεκίνησαν μαχητικά καθώς η ΑΕΚ προσπάθησε να επιβάλει το ρυθμό της, αλλά οι φιλοξενούμενοι επέδειξαν ψυχραιμία και εκμεταλλεύθηκαν την εκρηκτικότητα και την ταχύτητα των νεαρών παικτών τους με αντεπιθέσεις.

Σε διάστημα ενός λεπτού οι «κιτρινόμαυροι» είχαν δύο καλές ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ, αλλά ο Φερναντέζ ήλεγξε τα σουτ του Λάκη (18) και του Τσάνκο (19).

Το σκορ όμως άνοιξε για τον ΠΑΟΚ με ωραίο ελιγμό και άπιαστη βολίδα του Μίετσελ στο 20ο λεπτό.

Εντούτοις η γηπεδούχος κατάφερε υπό τις συνεχείς ιαχές των φίλων της να ισοφαρίσει έξι λεπτά αργότερα με τον προωθημένο κεντρικό αμυντικό της Τσιρίλο να σημειώνει το πρώτο του γκολ με σουτ μετά από κόρνερ του Βασίλη Λάκη.

Η συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου ανήκει στον ΠΑΟΚ, του οποίου οι παίκτες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στις ασύνδετες γραμμές της γηπεδούχου.

Ο Μίετσελ παρ ολίγον να διπλασιάσει τα τέρματά του στο 35, αλλά την τελευταία στιγμή ο Τσιρίλο με προβολή κατάφερε να αποσοβήσει τον κίνδυνο για την εστία του Σορεντίνο.

Λίγο πριν τελειώσει το ημίχρονο ο ταλαντούχος Αιγύπτιος παίκτης των Θεσσαλονικέων Σικαμπάλα με απευθείας εκτέλεση φάουλ ανάγκασε τον Σορεντίνο σε εντυπωσιακή επέμβαση.

Στις καθυστερήσεις κρίθηκε το ντέρμπι των «Δικεφάλων»

Στο δεύτερο ημίχρονο ο αγώνας έγινε ακόμη πιο αμφίρροπος καθώς και οι δύο προπονητές προσπάθησαν με αλλαγές να δώσουν ακόμα επιθετικότερο ρυθμό στις ομάδες τους.

Στο 63ο λεπτό ο Κόντης είχε καλή ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα στην ΑΕΚ, αλλά το σουτ του κατέληξε στα χέρια του Φερναντέζ.

Στο 74 ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να απειλήσει, με τον Σικαμπάλα να ταλαιπωρεί την άμυνα της «Ένωσης».

Η ΑΕΚ νίκησε τελικά στις καθυστερήσεις τον «Δικέφαλο του Βορρά» με ωραία κεφαλιά του Σοάρες, μετά την εκτέλεση κόρνερ από το συμπατριώτη του Σέζαρ και την κεφαλιά-πάσα προς τα πίσω του Κατσουράνη.

Έτσι η ΑΕΚ παραμένει σε τροχιά τίτλου, αποσπώμενη έξι βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, στην κούρσα για την προνομιούχο δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Συνεχίζουν πρώτοι οι «ερυθρόλευκοι»

Το Σάββατο οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν σε μια δύσκολη αντίπαλη έδρα, ότι είναι οι επικρατέστεροι για την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου, καθώς επιβλήθηκαν 3-1 του Αιγάλεω.

Στο πρώτο ημίχρονο οι Πειραιώτες έπαιξαν με αποφασιστικότητα και η τεχνική υπεροχή τους φάνηκε απέναντι στην πολύ σφιχτή άμυνα των γηπεδούχων.

Πολύτιμος παίκτης για τους «ερυθρόλευκους» αποδείχθηκε ο Τουρέ

Στο 14ο λεπτό ο Οκκάς πλαγιοκόπησε την άμυνα από τα αριστερά και σέντραρε προς τον Τουρέ, του οποίου το σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, παρότι ένας αμυντικός άλλαξε την πορεία της με το πόδι.

Το Αιγάλεω απείλησε ουσιαστικά την εστία Νικοπολίδη στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου με τον Χλωρό, που με πολύ καλή προσπάθεια ελευθερώθηκε από το μαρκάρισμα του Σούρερ και πάσαρε στον Φωτάκη, το σουτ του οποίου από πλεονεκτική θέση ήταν άουτ.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Ολυμπιακό να σημειώνει δεύτερο γκολ, όταν στο 49΄ ο Τουρέ με απευθείας χτύπημα φάουλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σιντιμπέ.

Όμως έξι λεπτά αργότερα μετά από φάουλ του Χρήστου, ο Μάριτς με όμορφο σουτ κατάφερε να μειώσει σε 2-1 και να βάλει την ομάδα ξανά μέσα στο παιχνίδι.

Στη συνέχεια και οι δύο αντίπαλοι είχαν ευκαιρίες να σκοράρουν, αφού στο 58ο λεπτό ο Τζόρτζεβιτς προωθήθηκε από τα αριστερά, πραγματοποίησε σέντρα, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Την ευκαιρία του αγώνα έχασε το Αιγάλεω στο 79' όταν ο Νικολόπουλος δεν κατάφερε με διπλό σουτ να νικήσει το Νικοπολίδης.

Στο 84ο λεπτό ο Ολυμπιακός εξασφάλισε το αποτέλεσμα όταν ο Τζόρτζεβιτς κέρδισε πέναλτι από τον Παουτσή, το οποίο εκτέλεσε ο ίδιος διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.

Στο Περιστέρι δεν άνθισε το «Τριφύλλι»

Για μια ακόμη ημέρα η αγωνιστική κατάσταση του ΠΑΟ προβλημάτισε τους οπαδούς του, καθώς έχασε άλλους τρεις πολύτιμους βαθμούς ηττώμενος εκτός έδρας με 3-1 από τον Ατρόμητο.

Απογοητευτική η απόδοση του ΠΑΟ εναντίον του Ατρόμητου

Στο πρώτο ημίχρονο οι αντίπαλοι έπαιξαν κυρίως με διεκδικήσεις στο χώρο του κέντρου και με στημένες αριστοτεχνικά τις εκατέρωθεν άμυνες.

Η μοναδική ευκαιρία έγινε στο 45΄όταν ο Παπαδόπουλος εκμεταλλεύτηκε λάθος του Γεωργίου και από πλάγια θέση έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι του Μιχαηλίδη.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν καλύτερο από πλευράς ρυθμού, όμως έλειπαν και πάλι οι φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.

Στο 58΄ο Ατρόμητος έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν από λάθος της «πράσινης» άμυνας ο Κορακάκης βρέθηκε μόνος απέναντι στον Γκαλίνοβιτς κι ενώ είχε το χρόνο να σουτάρει, έκανε κατάχρηση τρίπλας και έχασε τη μπάλα που κατέληξε στα χέρια του Κροάτη τερματοφύλακα.

Πιο κοντά στο γκολ έφθασε ο Ατρόμητος στο 77ο λεπτό, αλλά ο Μόρις έσωσε πάνω στη γραμμή το πλασέ του Δήμου.

Ο Παναθηναϊκός είχε ευκαιρία να πάρει το παιγνίδι όταν ο Γκέκας με κεφαλιά στο 80΄ έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η αναμέτρηση θα έληγε χωρίς τέρματα, στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ζαχαρόπουλος επέδραμε από δεξιά, πάσαρε στον Κορακάκη κι αυτός με σουτ από το ύψος της περιοχής «έγραψε» το τελικό 1-0.

Οι υπόλοιπες μάχες της Α Εθνικής

Συνεχίζοντας τις καλές του εμφανίσεις ο Ηρακλής επιβλήθηκε 2-1 του Ιωνικού στο Καυτατζόγλειο, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Λαγό, που πέτυχε αμφότερα τα τέρματα της ομάδας του (65΄ και 75΄) με σουτ από το άκρο της μεγάλης περιοχής, αφού πρώτα οι «Νικαιώτες» είχαν προηγηθεί στο σκορ με τέρμα του Κοΐμπρα στο 29΄.

Ο Ακράτητος παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον ΟΦΗ, αν και ήταν καλύτερος καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με πέναλτι που εκτέλεσε ο Εντουάρντο Σάλες στο 53 αλλά οι Κρητικοί ισοφάρισαν στο 70ο λεπτό με γκολ του συνήθη υπόπτου Νίκου Μαχλά, το συρτό σουτ του οποίου κόντραρε σε αμυντικό και κατέληξε στην εστία των γηπεδούχων.

Η Λάρισα κατάφερε μετά από δύο αγωνιστικές να νικήσει τον άνευρο και αμυντικογενή Λεβαδειακό με 1-0 στο στάδιο Αλκαζάρ, με σκόρερ το Θωμά Κυπαρίσση.

Το Σάββατο η Καλλιθέα δεν πέτυχε να νικήσει την Καλαμαριά στο «Ελ Πάσο», αν και διατήρησε την υπεροχή, (χάνοντας μάλιστα πέναλτι στο 67΄με το Λαζανά) αλλά δεν μπόρεσε τελικά να διασπάσει την καλοστημένη άμυνα του Απόλλωνα που πήρε την πρώτη εφετινή εκτός έδρας ισοπαλία του.

Τέλος τη Δευτέρα ο Πανιώνιος υποδέχεται την Ξάνθη σε μια αναμέτρηση που κλείνει τη 12η ημέρα του πρωταθλήματος.

Η βαθμολογία μετά από 12 αγώνες:

1.Ολυμπιακός 30

2. ΑΕΚ 29

3. Παναθηναϊκός 23

4. Ξάνθη 20 (σε 11 αγώνες)

5. ΠΑΟΚ 19

6. Ηρακλής 17

7. Αιγάλεω 16

8. Λάρισα 16

9. Ιωνικός 15

10. Ατρόμητος 15

11. Απ. Καλαμαριάς 12

12. ΟΦΗ 12

13. Λεβαδειακός 10

14. Πανιώνιος 9 (σε 11 αγώνες)

15. Καλλιθέα 7

16. Ακράτητος 7


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αιγαίο: Πέλαγος τραπεζικής συνεργασίας

Υλοποιείται το σχέδιο ελληνοτουρκικής τραπεζικής κοινοπραξίας

Το επόμενο μήνα κατατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η αίτηση για την ίδρυση της πρώτης ελληνοτουρκικής τράπεζας με των επωνυμία «Επιχειρηματική Τράπεζα Αιγαίου» (Aegean Business Bank).

Στόχος της τράπεζας είναι η σταδιακή -εντός πενταετίας- ανάπτυξη δικτύου 26 καταστημάτων με 360 υπαλλήλους σε Ελλάδα και Τουρκία και η ένταξη της στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Κωνσταντινούπολης αντίστοιχα.

Η τράπεζα θα ξεκινήσει την λειτουργία της με μετοχικό κεφάλαιο 60 εκατ. ευρώ και θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών με έμφαση την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ένθεν κακείθεν του Αιγαίου.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της τράπεζας έγινε στην Αθήνα το Σάββατο από το πρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου (υπό την αιγίδα του έχει τεθεί η ίδρυση της τράπεζας) Παναγιώτη Κουτσίκο, τον εκπρόσωπο Επιτροπής της υπό ίδρυση τράπεζας οικονομολόγο-τραπεζίτη Δημήτρη Αλεξόπουλο και τον εκπρόσωπο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης Αλί Τούνα Τουρκάι.

Όπως είπαν οι εμπνευστές του τραπεζικού εγχειρήματος τα πρώτα καταστήματα θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους σε Αθήνα και Σμύρνη (από έξι αντίστοιχα), στο Πειραιά και στην Κωνσταντινούπολη (από 3 αντίστοιχα), στην Θεσσαλονίκη και στην Άγκυρα (από δύο αντίστοιχα) ενώ αργότερα θα λειτουργήσουν καταστήματα και στο Βόλο στην Λάρισα, την Πάτρα, τα Αδανα και άλλες πόλεις.

Η ίδρυση και λειτουργία της τράπεζας στην Ελλάδα θα βασίζεται στην ελληνική νομοθεσία ενώ αντίστοιχα η ίδρυση καταστημάτων στην Τουρκία θα βασίζεται στην τουρκική νομοθεσία.

Στην πρώτη πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές, οι καταθέσεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το δύο δισεκατομμύρια ευρώ αθροιστικά στην «ενιαία» αγορά Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ τα πάσης φύσεως δάνεια και χορηγήσεις θα ξεπεράσουν το ένα δις ευρώ.

Ο δείκτης κερδοφορίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 17% περίπου και η συνολική απόδοση των κεφαλαίων θα υπερβεί το 150%, δηλαδή 30% ετησίως κατά μέσο όρο περίπου.

Όπως αναφέρθηκε η τράπεζα θα λειτουργεί από μια ομάδα υψηλού επιπέδου τραπεζιτών, Ελλήνων και Τούρκων, με πολυετή εμπειρία σε πολυεθνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, κάτι που διασφαλίζει την επιτυχία της.

Η τράπεζα θα δραστηριοποιηθεί σε όλους του τομείς τραπεζικών εργασιών συμπεριλαμβανομένης της λιανικής τραπεζικής (στεγαστική, καταναλωτική πίστη και πιστωτικές κάρτες), τον τομέα των ασφαλειών όπου ήδη η τράπεζα συζητάει με ασφαλιστική εταιρία για να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα, τα αμοιβαία κεφάλαια, την χρηματοδοτική μίσθωση, την επενδυτική τραπεζική κ.λπ.

Επίσης θα προχωρήσει σε ίδρυση θυγατρικών εταιρειών. Στρατηγικός στόχος της τράπεζας είναι και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς και η συμβολή της στην δημιουργία κοινών επενδύσεων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων σε τομείς όπως η ενέργεια.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2005, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Tουρκία ανήλθε σε 129,0 εκατ. ευρώ έναντι 106,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Εξάλλου οι τουρκικές εισαγωγές στην Eλλάδα το ίδιο τρίμηνο ανήλθαν σε 237,6 εκατ. ευρώ έναντι 229,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004.


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 17:08 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση φατριών και θρησκευτικών κοινοτήτων στο Ιράκ

Ο Σιίτης πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ήλθε σε βίαιη αντιπαράθεση με ομόθρησκούς του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ιερό προσκύνημα της πόλης Νατζάφ, την Κυριακή.

Ο κ. Αλάουι του οποίου η κυβέρνηση υποστηριζόταν από τις αμερικανικές δυνάμεις δήλωσε ότι η συνοδεία του δέχθηκε επίθεση από άνδρες οπλισμένους με πιστόλια, μαχαίρια και σπαθιά, την ώρα που πήγαιναν να προσευχηθούν.

Ο κ. Αλάουι που κατέρχεται στις προγραμματισμένες για τις 15 Δεκεμβρίου βουλευτικές εκλογές ως αντίπαλος της ισλαμικής σιιτικής παράταξης, χαρακτήρισε το συμβάν ως σχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας του.

Η ιρακινή αστυνομία νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι μια ομάδα Σιιτών, ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο του κ. Αλάουι στο ιερό προσκύνημα.

Βία στη Βαγδάτη

Το πρωί της Κυριακής δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε κεντρική πλατεία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Σε άλλα αιματηρά περιστατικά στην ιρακινή πρωτεύουσα σκοτώθηκαν τρία μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Εκλογικός αντίπαλος των Σιιτών κληρικών κατέρχεται ο κ. Αλάουι

Νεκρός από πυροβολισμούς βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ένας Σιίτης κληρικός, έμπιστος του Μοκταντά Αλ Σάντρ.

Στο μεταξύ συνομιλίες με οργανώσεις Σουνιτών έχει στο Ιράκ ο Ανας Αλ Τικρίτι, στέλεχος της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας, με στόχο την απελευθέρωση τεσσάρων πολιτών δυτικών χωρών, που κρατούνται όμηροι.

Πρόκειται για δύο Καναδούς, έναν Αμερικανό και έναν Βρετανό που απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Βαγδάτη.


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Έκλεισαν οι κάλπες στο Καζακστάν

Σε επίπεδα άνω του 70% κυμάνθηκε η προσέλευση στις κάλπες. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

Στο Καζακστάν έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής οι κάλπες στα πλαίσια των προεδρικών εκλογών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πρόεδρος της χώρας διατηρεί το αξίωμά του.

Συγκεκριμένα έξιτ πολ του ρωσικού Κέντρου Πολιτικής Τεχνογνωσίας που έγινε με δείγμα 29 χιλιάδων ψηφοφόρων σε 290 εκλογικές περιφέρειες, μετά την έξοδο από τις κάλπες, δείχνει ότι ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ αποσπά πάνω από 87% των ψήφων.

Ο κυριότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ζαμαχάν Τουγιακμπάι (πρώην γενικός εισαγγελέας και πρόεδρος του κοινοβουλίου) αποσπά περίπου 9% των ψηφοδελτίων σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής ανακοίνωσε ότι η προσέλευση στις κάλπες έφτασε στο 72% των εγγεγραμένων ψηφοφόρων, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα.

Καταγγελίες για νοθεία

Ο κ. Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος βρίσκεται 16 χρόνια στην εξουσία, διαβεβαίωσε ότι οι σημερινές είναι οι δημοκρατικότερες εκλογές που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Οι αντίπαλοί του αντίθετα υποστηρίζουν ότι οι εκλογές στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία δεν ανταποκρίνονται στις διεθνείς δημοκρατικές προδιαγραφές και ότι δεν είχαν τις δυνατότητες να περάσουν τα μηνύματά τους στους ψηφοφόρους.

Στις προηγούμενες εκλογές οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν αποκλειστεί.

Εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές επόπτευσαν την εκλογική διαδικασία, η οποία θεωρείται σημαντική δοκιμασία για την αξιοπιστία του πολιτικού ανοίγματος που επιχειρείται.


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 11:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι» στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ

Το 49,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συνδυάσει κυρίως νέα στελέχη με ένα μικρό αριθμό παλαιών στελεχών

Θετικά αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου για ανανέωση, εφόσον δεν απομονώνονται όμως τα παλιά στελέχη.

Αυτό δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research, που δημοσιεύει η εφημερίδα « Το Βήμα της Κυριακής».

Η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ στηρίζει ευρέως την επιλογή του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου για ανανέωση εφόσον όμως δεν απομονώνονται τα παλαιά δοκιμασμένα στελέχη.

Το 49,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συνδυάσει κυρίως νέα στελέχη με ένα μικρό αριθμό παλαιών στελεχών και ένα ποσοστό 20,7% ότι πρέπει να στηριχθεί μόνο σε νέα στελέχη. Το 27,3% θεωρεί ότι βασικός κορμός για να ασκήσει την πολιτική του θα πρέπει να αποτελέσει το παραδοσιακό στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα ποιοι θα επιθυμούσατε να κυβερνήσουν την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, το 64,7% τάσσεται υπέρ της ανάδειξης νέου πολιτικού προσωπικού, ενώ το 15,6% δηλώνει τα γνωστά στελέχη της ΝΔ και το 15,1% τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσωπικότητα και τις θέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις επόμενες εκλογές.

Το 68,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό το Γιώργο Παπανδρέου έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και μόνο το 27,6% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε περισσότερες πιθανότητες νίκης με κάποιον άλλο στην ηγεσία του Κινήματος. Το 68,3% θεωρεί ότι ο σημερινός πρόεδρος είναι ο καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την προσωπικότητα και τις θέσεις του Κώστα Καραμανλή, ενώ το 25% θεωρεί καταλληλότερο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κριτική από τον Γιάννη Καψή

Κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για όσα γράφει στο βιβλίο του για το θέμα των Ιμίων, αλλά και στο Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα της ανανέωσης, ασκεί μέσα από το βιβλίο του "Για να ανατείλει ο ήλιος πρέπει να δύσει", ο Γιάννης Καψής.

Στην προδημοσίευση του βιβλίου του, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι ο κ. Σημίτης δεν είναι αντικειμενικός στο θέμα των Ιμίων και ότι η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να επιρρίπτει τις ευθύνες της στους στρατιωτικούς.

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι δεν πρέπει να είναι μόνο ηλικιακή. Ασκεί επίσης κριτική στη συμμετοχή του Στέφανου Μάνου, του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, του Μίμη Ανδρουλάκη και της Μαρίας Δαμανάκη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγορεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι ξεχνούν τον ιδρυτή του Κινήματος, Ανδρέα Παπανδρέου.


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Κακοκαιρία και ναυάγιο στην Ιταλία

Ελικόπτερο της ιταλικής ακτοφυλακής στον τόπο του ναυαγίου

Στις βορειοδυτικές ακτές της Ιταλίας ναυάγησε μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής ένα δεξαμενόπλοιο, γεωργιανής πλοιοκτησίας, το οποίο έριξαν πάνω σε κυματοθραύστη κοντά στη Σπέτσια σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Τα 13 μέλη του πληρώματος σώθηκαν, εκφράζονται όμως φόβοι για διαρροή στη θαλάσσια περιοχή 14.000 λίτρων πετρελαίου από τη δεξαμενή του πλοίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Αλτέρο Ματεόλι, δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται προς το παρόν υπό έλεγχο, έχουν ενεργοποιηθεί όμως όλα τα συστήματα αποτροπής καταστροφών.

Η κακοκαιρία πλήττει κυρίως τα βόρεια της χώρας με βροχές και χιόνια, τα οποία ακινητοποίησαν στο Μιλάνο τις συγκοινωνίες. Στη Βενετία πλημμύρισε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις η πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν και τη Ρώμη, δρόμοι της οποίας βρίσκονται κάτω από τα νερά.


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 09:49 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ΔΕΚΟ στο προσκήνιο

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις κυριακάτικες εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Βοήθεια! Δραματικές αλλαγές στο κλίμα απειλούν την ανθρωπότητα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Οι ρυθμίσεις για βαρέα, πρόωρες συντάξεις. Λύσεις στα προβλήματα του ασφαλιστικού.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θα απολύονται και για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες! Βαριές πειθαρχικές κυρώσεις σε δημοσίου υπαλλήλους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Τσεκούρι στη χλιδή των διοικητών. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης βάζει τέλος στις προκλητικές αμοιβές και στα προνόμια των ΔΕΚΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Σε ναρκοπέδιο ο Καραμανλής. Το παρασκήνιο δύο μετωπικών συγκρούσεων.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Αλλάζουν όλα για γιατρούς - νοσηλευτές. ΕΣΥ : Υλοποιείται το κυβερνητικό πρόγραμμα.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Ο εισαγγελέας πάει... Μαξίμου για να σβήσει τη "φωτιά Παλαιοκρασσά". Πανικός στην κυβέρνηση μετά την επιστολή παραίτησης.

Espresso της Κυριακής: "Έχω βρει όνομα για το παιδί της Αθηνάς". Σοκάρει ο πεθερός της Ωνάση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Άνθρωπος της χούντας ο Ι. Παλαιοκρασσάς.

Η ΕΠΟΧΗ: Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Αντιρατσιστική διαδήλωση το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 3μμ στην Ομόνοια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γόρδιος δεσμός οι χρεωμένες ΔΕΚΟ. Βάρη για φορολογουμένους άνω των 12 δισ.- Όμηροι των συμφερόντων οι κρατικές επιχειρήσεις- Μάχη της κυβέρνησης με τα συνδικάτα.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Επίδομα 2.000 ευρώ για το τρίτο παιδί. Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Κυριακάτικη ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σκληρό μήνυμα Καραμανλή. Προβληματικές ΔΕΚΟ και στης στελέχωση των διοικητών.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Διαπλοκή νυν και αεί. Στη γωνία τώρα ο Καραμανλής.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή Καραμανλή για τα παιχνίδια του Παλαιοκρασσά και τους εκβιασμούς των προμηθευτών.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στην πρίζα ο Καραμανλής. Τριπλό βραχυκύκλωμα. Εμφύλιος στη ΝΔ. Για διαπλοκή στη ΔΕΗ, απειλούν τα γκάλοπ, βαρύ το κλίμα και στις άλλες ΔΕΚΟ.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ: Καταργεί εργασιακά δικαιώματα ενισχύει το κεφάλαιο.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Αιχμή" των μεταρρυθμίσεων οι ΔΕΚΟ. Δεν θα αλλάξουν οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Ο Μυτιληναίος στη θέση της ΔΕΗ! Τους έχει όλους φακελώσει ο Παλαιοκρασσάς.

PRESS time της Κυριακής : Γιάννης Τσαντίρης πρόεδρος των γιατρών Δημόσιας Υγείας: "Επικίνδυνες χημικές ουσίες στο νερό που πίνουμε...".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ηλεκτρικοί "νταβατζήδες" για τα 12 δισ. ευρώ. Πρώτη ευθεία κατηγορία κατά Καραμανλή για διαπλοκή.

ΝΙΚΗ: Η αποψίλωση της ΝΔ. Ξεπέρασαν τα 30 τα "καμένα" στελέχη.

Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Όλοι οι υποψήφιοι ΝΔ- ΠΑΣΟΚ σε Αττική - Θεσσαλονίκη.

Traffic News Κυριακής: Θέλω να χαρίσω αδελφάκι στη Μελίνα. Η Δέσποινα Βανδή μιλά στην "t".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αποκλειστική συνέντευξη στον "Τ.Θ.":Ασφυξία Βενιζέλου... Για την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Η ΔΕΗ φωτίζει τη σκληρή γραμμή Καραμανλή. Τι κρύβει η επόμενη μέρα στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Πηγή: ΑθηναΊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδήλωση στο Χόνγκονγκ για πλήρη δημοκρατία

Το Πεκίνο αρνήθηκε να επιτρέψει στους κατοίκους του Χόνγκονγκ να εκλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη τους

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατήλθαν στο Χόνγκονγκ σε διαδήλωση, ζητώντας τον πλήρη εκδημοκρατισμό της αυτόνομης κινεζικής περιοχής.

Στη διαδήλωση είχαν καλέσει τα συνδικάτα και οργανώσεις δικαιωμάτων του πολίτη. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα κατά της Κίνας.

Μετά από μαζικές διαδηλώσεις το 2003 και το 2004, οι αρχές προέβησαν στη διεύρυνση του εκλογικού σώματος, το οποίο θα αναδείξει τον επόμενο κυβερνήτη. Ωστόσο οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η προσφορά δεν είναι επαρκής.

Το Πεκίνο αρνήθηκε να επιτρέψει στους κατοίκους του Χόνγκονγκ να εκλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη τους. Το κίνημα εκδημοκρατισμού ζητά τώρα από την Κίνα να θέσει χρονοδιάγραμμα και να απαντήσει εάν θα επιτρέψει την απ΄ ευθείας εκλογή κυβερνήτη.


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Στερνό αντίο στον Τζορτζ Μπεστ

Η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ σχολιάζει στην πρώτη της σελίδα τη νεκρώσιμη τελετή για τον θρύλο του ποδοσφαίρου, Τζορτζ Μπεστ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, όπως αναμενόταν, εξελίχθηκε σε θέαμα των «σόουμπιζνες».

Επίσης στην πρώτη της σελίδα η Σάντεϊ Τέλεγκραφ γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής του ομίλου εταιρειών Βίρτζιν, σκοπεύει να ιδρύσει εταιρεία μέσων ενημέρωσης, τηλεπικοινωνιών και ίντερνετ, στοχεύοντας σε εννέα εκατομμύρια πελάτες και στην απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων του αγγλικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Αυτή η εξέλιξη θα καθιστούσε δισεκατομμυριούχο κεντρική φυσιογνωμία στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και συγχρόνως απειλή για τον μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοκ, γράφει η Σάντεϊ Τέλεγκραφ.

«Το Μπέλφαστ έδωσε στον Τζορτζ ότι καλύτερο είχε. Δύο πρώην σύζυγοι και άλλοι 60.000 άνθρωποι αποχαιρέτησαν έναν θρύλο», γράφει η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς, αναφερόμενη στην κηδεία του Τζορτζ Μπεστ.

Στο άλλο μεγάλο θέμα του πρωτοσέλιδου της, η Σάντεϊ Τάιμς γράφει ότι ο Βρετανός στρατηγός, Πίτερ Γουόλ αντιμετωπίζει κατηγορίες υψηλόβαθμων αξιωματικών ότι απέτρεψε την έρευνα για τον θάνατο ενός διοικητή μονάδας τεθωρακισμένων και ενός Ιρακινού πολίτη στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ τον Μάρτιο του 2003. Η εφημερίδα γράφει ότι ο στρατηγός εξετάστηκε για την υπόθεση από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

«Μπορεί ο Κάμερον»

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ομπσέρβερ γράφει ότι σύμβουλοι της κυβέρνησης προτείνουν, σε μυστική τους έκθεση που αυτή πρωτοδημοσιεύει, υποχρεωτικά μαθήματα σεξουαλικής αγωγής στα δημοτικά σχολεία. Σύμφωνα με την έκθεση, γράφει η εφημερίδα, η διδασκαλία που γίνεται τώρα και η παρακολούθησή της είναι προαιρετική, είναι «άδικη, προκαλεί σύγχυση, κάνει κακό στην υγεία και την εξέλιξη των παιδιών και ευθύνεται για το γεγονός ότι η Βρετανία έχει στην Ευρώπη τα υψηλότερα ποσοστά σε εγκυμοσύνες κοριτσιών».

Η Ομπσέρβερ αναφέρεται στην επικείμενη εκλογή νέου προέδρου του Συντηγρητικού Κόμματος και γράφει ότι τα «καλύτερα χαρτιά» έχει στα χέρια του ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η νίκη του κ. Κάμερον στην εσωκομματική ψηφοφορία θα σημάνει τον τερματισμό του καταναγκασμού, να ηγείται του κόμματος πάντοτε κάποιος από τη δεξιά πτέρυγα. «Εάν καταφέρει να αλλάξει το κόμμα της αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού θα προσφέρει υπηρεσίες στη Βρετανία», γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ γράφει για το ίδιο θέμα ότι ο άλλος υποψήφιος, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, απειλεί να αποτρέψει την ανάδειξή του κ. Κάμερον στην αρχηγία, αρνούμενος να συμμετάσχει σε περίπτωση νίκης στο επιτελείο του ως «σκιώδης» υπουργός Άμυνας.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας είναι «Απαγόρευση καπνίσματος για ηλικίες κάτω των 18».

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας θα αυξήσει από τα 16 που είναι σήμερα στα 18 χρόνια, το όριο ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού. Το μέτρο θα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες καπνιστές, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς το 60% των 16άχρονων έχει δοκιμάσει το κάπνισμα, γράφει η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ.


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν

Βασικότερος αντίπαλος του νυν προέδρου, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, είναι ο Ζαρμαρκαν Τουγιακμπάι

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται στο Καζακστάν, όπου τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν μαζί με τον πρόεδρο, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ το ύπατο αξίωμα της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας της κεντρικής Ασίας.

Ο κ. Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος βρίσκεται 16 χρόνια στην εξουσία, διαβεβαιώνει ότι οι σημερινές είναι οι δημοκρατικότερες εκλογές που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Οι αντίπαλοί του αντίθετα υποστηρίζουν ότι οι εκλογές στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία δεν ανταποκρίνονται στις διεθνείς δημοκρατικές προδιαγραφές και ότι δεν είχαν τις δυνατότητες να περάσουν τα μηνύματά τους στους ψηφοφόρους. Στις προηγούμενες εκλογές οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν αποκλειστεί.

Εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές θα εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία, η οποία θεωρείται σημαντικό τεστ για την σοβαρότητα του πολιτικού ανοίγματος που επιχειρείται.

Βασικότερος αντίπαλος του νυν προέδρου -ανήλθε στην εξουσία το 1989, δύο χρόνια πριν την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας- είναι ο Ζαρμαρκαν Τουγιακμπάι, πρώην γενικός εισαγγελέας και πρόεδρος του κοινοβουλίου

ΟΙ κάλπες κλείνουν στις 13.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Δευτέρας.


Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2005 - 06:41 (Ώρα Λονδίνου)

«Επισκέπτης διαρκείας»

Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τα αεροδρόμια του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης και της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Ράμσταϊν

Παραμονές της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, το γερμανικό περιοδικό « Ντερ Σπίγκελ» γράφει, σε δημοσίευμά του με τον τίτλο «Επισκέπτης διαρκείας στον γερμανικό εναέριο χώρο» ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει στα χέρια της κατάλογο με 437 πτήσεις που πραγματοποίησε η CIA μεταφέροντας κρατουμένους της, χρησιμοποιώντας τον εναέριο χώρο ή αεροδρόμια της Γερμανίας.

Ο κατάλογος συντάχθηκε από τη γερμανική Υπηρεσία Ασφάλειας Πτήσεων, κατόπιν αιτήματος του Αριστερού Κόμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού μόνο το 2002 και το 2003 , αεροπλάνα ιδιωτικής εταιρείας πραγματοποίησαν για λογαριασμό της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας 283 πτήσεις χρησιμοποιώντας τον εναέριο χώρο της Γερμανίας ή αεροδρόμιά της, κυρίως του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης και της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Ράμσταϊν.

Κατά το περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να οδηγήσει η όλη υπόθεση σε πάγωμα της επαναπροσέγγισης μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, που εγκαινιάστηκε με την ανάληψη καθηκόντων από την κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς και σε μία ενδογερμανική αντιπαράθεση για τη διατήρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία και την χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου της για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Το Βερολίνο περιέρχεται υπό πίεση, καθώς μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου πρέπει αν εξηγήσουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης τι μέτρα έλαβε όταν οι συγκεκριμένες πτήσεις περιήλθαν εν γνώσει του. Ήδη τον Ιούνιο του 2004 ο λιβανέζικης καταγωγής Χαλέντ ελ Μασρί είχε καταγγείλει στο υπουργείο Εξωτερικών ότι κακοποιήθηκε μέσα σε αεροπλάνο από τη CIA.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.