Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-05

  1. Χαμηλότεροι δείκτες ανάπτυξης στη Βρετανία
  2. Επικρίσεις προς Βρετανία για προϋπολογισμό
  3. Αρνείται η Ράις
  4. Άνοιξε τα χαρτιά της η Βρετανία
  5. Άνοιξε τα χαρτιά της η Βρετανία
  6. «Πλήγμα στην οικονομία από τη διαφθορά»
  7. Αρνείται η Ράις
  8. Κατάθεση μάρτυρα κατηγορίας
  9. ΔΕΗ και γάμος της Αθηνάς
  10. Σχέδια για δεύτερη πυρηνική μονάδα
  11. Διανοούμενοι και δημοσιογράφοι στα δικαστήρια
  12. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ κατά τον Τόνι Μπλερ
  13. «Χειροπιαστά φαινόμενα διαπλοκής»
  14. Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  15. Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  16. Νέα αρχή μετά εμποδίων
  17. ΔΕΗ και γάμος της Αθηνάς
  18. Νέες αποκαλύψεις για τις πτήσεις της CIA
  19. Ο φάκελος της δολοφονίας Χαρίρι
  20. Εν αναμονή η Βενεζουέλα
  21. Γερμανία και Ισπανία στο προσκήνιο

Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 02:44 (Ώρα Λονδίνου)

Χαμηλότεροι δείκτες ανάπτυξης στη Βρετανία

Με την παραδοχή του Βρετανού υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, ότι η οικονομία της χώρας δεν πηγαίνει όσο καλά αρχικώς προβλεπόταν ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρεται στα σχέδια του Γκόρντον Μπράουν να επιβάλει φόρους ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων βρετανικών στερλινών στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών της Βόρειας Θάλασσας.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η αύξηση των φόρων στις εν λόγω πετρελαϊκές εταιρείες από 40% σε 50% έχει προκαλέσει την οργή στα στελέχη των εταιρειών, ενώ πολλοί διαμαρτύρονται λέγοντας ότι ο Γκόρντον Μπράουν δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο εύθραυστη είναι η βιομηχανία πετρελαίου.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι τα σχέδια του Γκόρντον Μπράουν έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επόμενες εκλογές, όταν ο ίδιος θα κατεβαίνει υποψήφιος για πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι την Τρίτη, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Γκόρντον Μπράουν, αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αναμένεται να είναι ο αντίπαλος του Γκόρντον Μπράουν κατά τις επόμενες εκλογές.

Η Γκάρντιαν (Guardian) υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά που ο Γκόρντον Μπράουν παραδέχεται ότι έκανε λάθος στις εκτιμήσεις του.

Έχοντας διαπιστώσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι αυτός που είχε ο ίδιος προβλέψει πριν από τις εκλογές, έσπευσε να αυξήσει τους φόρους κατά πέντε δισεκατομμύρια βρετανικές στερλίνες, λέει το άρθρο.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) επισημαίνει ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης τον περασμένο Μάρτιο ήταν 3,5%, αλλά τη Δευτέρα αναθεωρήθηκε σε 1,75%.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Γκόρντον Μπράουν παραδέχθηκε ότι η χώρα διέρχεται από την πιο δύσκολη χρονιά της από τότε που ανέλαβαν οι Εργατικοί πριν από οκτώ χρόνια.

Η Τάιμς (Times) παρουσιάζει μία γελοιογραφία του Γκόρντον Μπράουν να λέει το δελτίο καιρού με χαβανέζικο πουκάμισο, γυαλιά ηλίου και βερμούδα, ενώ κάνει λόγο για βροχές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας προσπαθεί να βγάλει τον εαυτό του από τη δύσκολη θέση και να βοηθήσει τους συνταξιούχους και τους φοιτητές, επιβάλλοντας μεγάλους φόρους στις εταιρείες πετρελαίου.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 03:10 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις προς Βρετανία για προϋπολογισμό

Εκνευρισμό και επικριτικά σχόλια εκφράζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες για τις προτάσεις της Βρετανίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για προχειρότητα.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) θεωρεί απαράδεκτη την καθυστερημένη παρουσίαση των προτάσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, οι οποίες έγιναν δέκα μόνο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής.

«Η συμπεριφορά της βρετανικής προεδρίας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό είναι ένα παράδειγμα ανεύθυνων χειρισμών, που δεν έχει καμία σχέση με την υψηλή διπλωματία», λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η Ντερ Τάγκεσπιγκελ (Der Tagesspiegel) αποδίδει ευθέως τις ευθύνες στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Το δημοσίευμα θεωρεί ότι το προφίλ του Βρετανού πρωθυπουργού έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ίδια του τη χώρα.

Η εφημερίδα της Βιέννης Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) εκφράζει την απαισιοδοξία της για την επίτευξη συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ακόμη και μετά την ανάληψη της προεδρίας από την Αυστρία, την 1η Ιανουαρίου του 2006.

«Εάν οι Βρετανοί αποτυγχάνουν να βρουν μία μέση λύση τώρα γιατί πρέπει να πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσουν να κάνουν έναν συμβιβασμό στη Βιέννη;» αναρωτιέται το δημοσίευμα.

Αντίθετη άποψη πάντως εκφράζει η εφημερίδα της Σλοβενίας, Ντέλο (Delo), η οποία πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία για τις προτάσεις της Βρετανίας.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Σλοβενία δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί εάν λάβει λιγότερα χρήματα και τονίζει ότι ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε να ακούσει όλες τις πλευρές και μάλιστα δέχθηκε να μειωθεί το ποσό των επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Βρετανία.

Με τις απόψεις αυτές δεν συμφωνεί η τσεχική Πράβο (Pravo), η οποία πιστεύει ότι οι μόνοι που θα ικανοποιηθούν από τις προτάσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα είναι οι αντίπαλοι του ευρωπαϊκού οράματος.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για μεγάλες ανισότητες, λέγοντας ότι τα μηνύματα αλληλεγγύης είναι μόνο λόγια των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 23:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αρνείται η Ράις

Από το Βερολίνο ξεκινά η ευρωπαΐκή περιοδεία της Κοντολίζα Ράις

Με έμφαση η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, αντέκρουσε τις κατηγορίες για βασανισμούς κρατουμένων και υπερασπίσθηκε τις αεροπορικές μεταφορές για ανάκριση υπόπτων από χώρα σε χώρα.

Η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα της θα χρησιμοποιήσει «κάθε νόμιμο όπλο για να νικήσει τους τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε πληροφορίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις επιτυχίες των μυστικών υπηρεσιών, την εφαρμογή του νόμου και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις.

» Αναμένουμε από τα άλλα έθνη να συμμεριστούν τις απόψεις μας γι΄ αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ράις.

Η κ. Ράις αφίχθη στη Γερμανία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας την Ευρώπη, όπου και αναμένεται να δεχθεί «βροχή ερωτήσεων» σχετικά με τη διατήρηση μυστικών φυλακών της CIA στη γηραιά ήπειρο.

Σε δηλώσεις της πριν από την αναχώρησή της από την Ουάσινγκτον η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επέτρεψαν και δεν ανέχθηκαν τον βασανισμό υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξε τα χαρτιά της η Βρετανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να «θυσιάσει» κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ τις ετήσιες επιστροφές από τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η εν λόγω προσφορά εντάσσεται στο πακέτο των προτάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση και προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2007 έως 2013.

Ο κ. Στρο τόνισε ότι η Βρετανία επιθυμεί να συνεισφέρει «με δίκαιο τρόπο» στο κόστος της διεύρυνσης.

Το βρετανικό πακέτο προτάσεων προβλέπει μείωση της περιφερειακής βοήθειας στα δέκα νέα κράτη μέλη, παρέχει, ωστόσο, διευκολύνσεις στη διάθεση των κονδυλίων.

Το συνολικό μέγεθος του κοινοτικού προϋπολογισμού θα μειωθεί στα 850 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 871 δισεκατομμύρια που είχε προτείνει η προεδρία του Λουξεμβούργου στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι η Βρετανία ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το 12 μέχρι το 15% των επιστροφών της, τις οποίες είχε πετύχει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τις βρετανικές προτάσεις «απαράδεκτες, μη ρεαλιστικές και άδικες για τις φτωχές χώρες της ανατολικής Ευρώπης».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κομισιόν θα εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των όρων του προϋπολογισμού για τα νέα κράτη μέλη.

Η Γαλλία, επίσης, απέρριψε την πρόταση της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ λέγοντας ότι «δεν εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον» και ζήτησε από το Λονδίνο να αποδεχθεί την ουσιαστική και βιώσιμη μεταρρύθμιση του καθεστώτος των επιστροφών.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 18:14 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξε τα χαρτιά της η Βρετανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να «θυσιάσει» κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ τις ετήσιες επιστροφές από τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η εν λόγω προσφορά εντάσσεται στο πακέτο των προτάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση και προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2007 έως 2013.

Ο κ. Στρο τόνισε ότι η Βρετανία επιθυμεί να συνεισφέρει «με δίκαιο τρόπο» στο κόστος της διεύρυνσης.

Το βρετανικό πακέτο προτάσεων προβλέπει μείωση της περιφερειακής βοήθειας στα δέκα νέα κράτη μέλη, παρέχει, ωστόσο, διευκολύνσεις στη διάθεση των κονδυλίων.

Το συνολικό μέγεθος του κοινοτικού προϋπολογισμού θα μειωθεί στα 850 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 871 δισεκατομμύρια που είχε προτείνει η προεδρία του Λουξεμβούργου στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι η Βρετανία ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το 12 μέχρι το 15% των επιστροφών της, τις οποίες είχε πετύχει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τις βρετανικές προτάσεις «απαράδεκτες, μη ρεαλιστικές και άδικες για τις φτωχές χώρες της ανατολικής Ευρώπης».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κομισιόν θα εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των όρων του προϋπολογισμού για τα νέα κράτη μέλη.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 17:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Πλήγμα στην οικονομία από τη διαφθορά»

«Η διαφθορά και η διαπλοκή που αισθανόμαστε οι περισσότεροι Έλληνες, επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οδυσσέας Κυριακόπουλος στο περιθώριο του «Ανοικτού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη» που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΣΕΒ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι τα θέματα του μεγάλου κράτους και των ΔΕΚΟ επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα και πρέπει να βρεθούν βιώσιμες, αποδεκτές από την κοινωνία λύσεις. «Χωρίς συναίνεση δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Στην ομιλία του στο φόρουμ ο κ. Κυριακόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας εμποδίζει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία να ανασάνει, περιορίζει τις δημιουργικές δυνάμεις των νέων, διώχνει τους καλύτερους μακριά και παγιδεύει την χώρα στον φαύλο κύκλο της στασιμότητας.

«Απώτερος στόχος μας είναι, πρώτον, να προτρέψουμε την πολιτική ηγεσία και την κοινωνία να συνειδητοποιήσουν ότι οι όροι και οι απαιτήσεις για την πρόοδο είναι διαφορετικοί σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Δεύτερον, να προτείνουμε τρόπους να κάνουμε βήματα μπροστά ως οικονομία, ως έθνος και ως πολίτες. Είναι λυπηρό και προσβλητικό για όλους να βλέπουμε τη χώρα μας στις εκθέσεις των διεθνών και οικονομικών οργανισμών, όχι μόνο να κατατάσσεται χαμηλά, αλλά να χάνει συνεχώς έδαφος, σε μια σειρά από δείκτες ανάπτυξης και ποιότητας ζωής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Κοινωνία της πληροφορίας

Μιλώντας στο φόρουμ η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδια για θέματα Κοινωνία ςτης Πληροφορίας και ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στον τομέα ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας που παρατηρείται στην Ελλάδα, πλήττει την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα.

Θα πρέπει, είπε, να επιταχυνθεί η υλοποίηση των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στην Ευρώπη, σε ότι αφορά την πρόσβαση στο ίντερνετ.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μόλις το 22% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, είπε η επίτροπος.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αρνείται η Ράις

Από το Βερολίνο ξεκινά η ευρωπαΐκή περιοδεία της Κοντολίζα Ράις

Με έμφαση η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, αντέκρουσε τις κατηγορίες για βασανισμούς κρατουμένων και υπερασπίσθηκε τις αεροπορικές μεταφορές για ανάκριση υπόπτων από χώρα σε χώρα.

Η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα της θα χρησιμοποιήσει «κάθε νόμιμο όπλο για να νικήσει τους τρομοκράτες»

Αναχωρώντας για το Βερολίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην Ευρώπη, η κ. Ράις αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση μυστικών φυλακών της CIA στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε πληροφορίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις επιτυχίες των μυστικών υπηρεσιών, την εφαρμογή του νόμου και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις.

» Αναμένουμε από τα άλλα έθνη να συμμεριστούν τις απόψεις μας γι΄ αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ράις.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 16:08 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάθεση μάρτυρα κατηγορίας

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ και ο ετεροθαλής αδελφός εξαπέλυσαν φραστική επίθεση κατά του προέδρου του δικαστηρίου

Η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας και η 90λεπτη διακοπή χρωμάτισαν την επανάληψη της δίκης του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ και επτά συνεργάτες του κατηγορούνται για τη σφαγή 148 σιιτών αμάχων του Ντουτζάιλ, βόρεια της Βαγδάτης τη δεκαετία του 80, έπειτα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αχμέντ Χασάν Μοχάμεντ περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θανατώθηκαν 148 σιίτες: «ένας φίλος μου έπεσε θύμα βασανισμών και μάλιστα τον εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια μου», είπε ο μάρτυρας κατηγορίας και πρόσθεσε: «όσοι συλλαμβάνονταν, οδηγούνταν σε φυλακές και οι περισσότεροι εκτελούνταν. Επρόκειτο για σκηνές τρόμου. Συνελάμβαναν ακόμα και γυναίκες μαζί με τα μωρά τους».

Ο Αχμέντ Χασάν Μοχάμεντ είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είδε πολλούς από τους κατηγορούμενους στον τόπο των εκτελέσεων.

Να σημειωθεί ότι έχουν συνολικά κληθεί δέκα άνθρωποι για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας για τα γεγονότα του 1982 στο Ντουτζάιλ.

Νωρίτερα η δίκη διεκόπη με την αποχώρηση της ομάδας της υπεράσπισης, η οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα της δίκης.

Οι δικηγόροι μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ράμσεϊ Κλαρκ- υποστήριξαν ότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την απαιτούμενη υπεράσπιση του πελάτη τους και ζήτησαν περισσότερα μέτρα ασφαλείας, καθώς τις περασμένες εβδομάδες δολοφονήθηκαν δύο συνάδελφοί τους.

Κριτική στη διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Σαντάμ Χουσεΐν άσκησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράκ, Τζον Πέις: «Οι αδυναμίες του ιρακινού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, σε συνάρτηση με τα όσα προηγήθηκαν κατά την κατάρτιση του σώματος που δικάζει, δεν πρόκειται ποτέ να έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή δίκης που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές», είπε ο κ. Πέις στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεϊν έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της υπεράσπισης ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν αλ Τικρίτι σηκώθηκε όρθιος από το εδώλιο του κατηγορουμένου και φώναξε: «Ζήτω το Ιράκ! Ζήτω οι Άραβες! Έξω οι δικτάτορες! Ζήτω η δημοκρατία!»

Καταγγελίες για απόπειρα δολοφονίας

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, ανακοίνωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην πόλη Νατζάφ. «Κατά τη διάρκεια των προσευχών, μία ομάδα περίπου 60 ατόμων, που φορούσαν μαύρα ρούχα και κρατούσαν σπαθιά και όπλα άρχισαν να μας πλησιάζουν και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον μας. Ήθελαν σίγουρα να με σκοτώσουν», είπε ο Ιγιάντ Αλάουϊ.

Εκπρόσωπός του είπε ότι πολλοί από τους σωματοφύλακες του κ. Αλάουϊ τραυματίστηκαν κατά τις ανταλλαγές πυρών.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την απόπειρα δολοφονίας, αλλά είπε ότι πλήθος κόσμου πέταξε πέτρες και παπούτσια εναντίον του Ιρακινού πρώην ηγέτη.

Ο Ιγιάντ Αλάουϊ ήταν μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, διορισμένος από τους Αμερικανούς πριν από τις εκλογές.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι σημειώθηκε μία ακόμη απαγωγή στη Βαγδάτη, με θύμα Γάλλο μηχανικό. Ο αριθμός των αλλοδαπών που έχουν απαχθεί στο Ιράκ υπολογίζεται να ξεπερνά τους 200.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

ΔΕΗ και γάμος της Αθηνάς

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΔΕΗσεις για εκτόνωση. Το επικοινωνιακό τρικ Παλαιοκρασσά και η απάντηση της κυβέρνησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Φύλλο και φτερό» οι περιουσίες των δημ. υπαλλήλων. Αρχίζει αυστηρός έλεγχος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κινδυνεύουμε πολιτικοί και δικαστές. Καταγγελία - βόμβα της προέδρου της Βουλής Άννας Μπενάκη - Ψαρούδα για διαφόρων ειδών απειλές.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα μηνύσεων και αποκαλύψεων για τα έργα και τις ημέρες του Παλαιοκρασσά στη ΔΕΗ. Έξαλλος ο Καραμανλής με τους εκβιασμούς των προμηθευτών και τα βρώμικα παιχνίδια που στήνουν τα λαμόγια, για να εκθέσουν τον ίδιο και να αποδομήσουν την κυβέρνηση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.526 προσλήψεις σε υπουργεία, ταμεία. Νέες εγκριτικές αποφάσεις από τη διυπουργική.

ΕΘΝΟΣ: Βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια. Όνομα στη διαπλοκή αναμένεται να δώσει σήμερα ο Παλαιοκρασσάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα με την συνέντευξη που δίνει περί - ΔΕΗ-ς ο Παλαιοκρασσάς ενεργεί σπασμωδικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρελό φαγοπότι επί ΠΑΣΟΚ για την πολιτιστική πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη 1997. Φύλλο και φτερό κάνουν οι ορκωτοί λογιστές τα βιβλία του αρμόδιου οργανισμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η τελική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Ο Γ. Σουφλιάς παρουσιάζει στον «ΕΤ» τις αλλαγές για τις νέες οικοδομές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πήρε κούτες κρατάει «άσους». Μιλάει σήμερα ο Παλαιοκρασσάς, ανήσυχη η κυβέρνηση.

ΕΣΤΙΑ: Σε σοβαρή κρίση η Ευρωπαϊκή Ένωσις. Το έτος 2005 ήταν το χειρότερο στην ιστορία της.

ESPRESSO: Μπήκαμε στο γάμο της Αθηνάς. Η «Espresso» έσπασε το άβατο. Ο πανικός για τον Αλβάρο, τα απρόοπτα και η ολονύκτια σάμπα των καλεσμένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ναρκωτικά: Σταυροδρόμι η Β. Ελλάδα. Κόμβος μεταφοράς και διακίνησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

METRO: «Θα τα πω όλα». Απειλεί με αποκαλύψεις σήμερα ο Γ. Παλαιοκρασσάς.

ΤΑ ΝΕΑ: Όργιο πιέσεων για «ομερτά» στη ΔΕΗ. Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση.

PRESS TIME: Το μυστικό του γάμου. Ήθελε να το κρύψει η Αθηνά. Ποιος είναι ο Έλληνας κουμπάρος και τι είπε στους συγγενείς που βρέθηκαν δίπλα της.

City Press: Αλλαγές στις ΔΕΚΟ σε όλα τα επίπεδα. Αποκλειστική συνέντευξη Γιώργου Αλογοσκούφη.

TRAFFIC NEWS: Έχω κασέτες για τον Κούγια αλλά δεν τις παίζω. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις του ο Λαζόπουλος. Αναμένεται σφοδρή απάντηση του διακεκριμένου ποινικολόγου.

Η ΧΩΡΑ: Τι κρίμα! Η ΝΔ στον δρόμο που χάραξε ο Σημίτης.

Παλαιοκρασσάς

H METRO γράφει ότι «αποφασισμένος να μιλήσει σήμερα για όλα όσα οδήγησαν στην παραίτηση ή την αποπομπή του από την προεδρία της ΔΕΗ εμφανίζεται ο κ. Ιωάννης Παλαιοκρασσάς. Σύμφωνα με όσα έλεγε σε συνομιλητές του τα τελευταία 24ωρα ο κ. Παλαιοκρασσάς, δεν πρόκειται να μασήσει τα λόγια του παρά τις πιέσεις που δέχεται από κάθε πλευρά για να βάλει νερό στο κρασί του».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «ως σπασμωδική ενέργεια βλέπουν πολλοί έγκυροι παρατηρητές την συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτισε και δίνει σήμερα ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι «με καταιγίδα μηνύσεων και αποκαλύψεων για τις ημέρες και τα έργα του Γιάννη Παλαιοκρασσά στη ΔΕΗ, απαντά η κυβέρνηση στη σχεδιασμένη προσπάθεια επιχειρηματικών συμφερόντων να πλήξουν την εικόνα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στην παρούσα φάση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία αναμένεται να δώσουν τα ρέστα τους, με κινητήριο μοχλό τον Γιάννη Παλαιοκρασσά».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, πάντως ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς αν και σε σχετική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κάνει λόγο για βρόμικο πόλεμο που δέχθηκε στη ΔΕΗ και τις δυνάμεις της διαπλοκής, δεν κατέθεσε τα στοιχεία του στον εισαγγελέα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «σε παράταξη μάχης βρίσκεται από σήμερα η κυβέρνηση, έχοντας απέναντί της τον καρατομηθέντα πρόεδρο της ΔΕΗ. Ο Παλαιοκρασσάς φωτογραφίζει σήμερα υπουργούς ως υπαίτιους του πολέμου που υπέστη και δεν δείχνει διατεθειμένος να το βάλει κάτω. Μάζεψε φεύγοντας κούτες με αποδεικτικά στοιχεία για πολλά και πολλούς. Όπως λέει, θα παρακολουθεί τη δικαστική διερεύνηση όσων κατήγγειλε και, αν χρειαστεί, θα τα φέρει στη δημοσιότητα».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι «μετά την αποτυχία των παρασκηνιακών πιέσεων για επιβολή σιωπητηρίου στον Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο Κ. Καραμανλής έδωσε το σύνθημα για πόλεμο με όλα τα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες από το βαρύ κατηγορώ του πρώην προέδρου της ΔΕΗ, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να αποκαλύψει σήμερα ονόματα γαλάζιας διαπλοκής, εμπλέκοντας κυβερνητικά στελέχη».

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «οι πιέσεις, υπό μορφήν απειλών για αγωγές και αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα Παλαιοκρασσά στη ΔΕΗ, έχουν ως στόχο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- να συνετίσουν τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ ώστε να κρατήσει το στόμα του κλειστό και να μην προχωρήσει σε ονομαστικές καταγγελίες κατά κυβερνητικών στελεχών».

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι «στην πλέον κρίσιμη καμπή της διαδρομής της βρίσκεται η Νέα Διακυβέρνηση. Υπό το βάρος των σκανδάλων και των καταγγελιών για διαπλοκή φαίνεται ότι όχι μόνο δεν μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα των πολιτών αλλά μέρα με τη μέρα χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου για το όραμα Καραμανλή. Βαδίζοντας στον δρόμο που... χάραξε ο Σημίτης, επενδύει στις προεκλογικές συμφωνίες με συμφέροντα και οικογένειες που ρήμαξαν τον τόπο».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 15:14 (Ώρα Λονδίνου)

Σχέδια για δεύτερη πυρηνική μονάδα

Η κυβέρνηση του Ιράν σκοπεύει να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το υπουργικό συμβούλιο του Ιράν και πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ ενέκριναν τα σχέδια για την κατασκευή της νέας πυρηνικής μονάδας στη νοτιοδυτική επαρχία, Χουζεστάν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ορισμένες δυτικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκφράσει κατ επανάληψη τις ανησυχίες τους για την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμούν ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ η Τεχεράνη εμμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο παρελθόν, το Ιράν είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να κατασκευάσει σε διάστημα 20 ετών ισάριθμους πυρηνικούς σταθμούς για να μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, Φράνσις Χάρισον αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης του Ιράν είναι να απαντήσει σε όσους διατείνονται ότι η χώρα δε διαθέτει εν ενεργεία πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία θα νομιμοποιούν την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν στο Μπουσέρ αναμένεται να ξεκινήσει το 2006, έπειτα από καθυστερήσεις ετών.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Διανοούμενοι και δημοσιογράφοι στα δικαστήρια

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τη δίκη του συγγραφέα, Ορχάν Παμούκ

Αυξάνεται μέρα με την ημέρα ο αριθμός των Τούρκων δημοσιογράφων και διανοούμενων που οδηγούνται στα δικαστήρια βάσει του νέου ποινικού κώδικα της Τουρκίας.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η δίκη του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ο τουρκικός Τύπος ασχολείται με την υπόθεση πέντε κορυφαίων δημοσιογράφων που θα δικαστούν στις αρχές Φεβρουαρίου γιατί άσκησαν κριτική σε απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.

Οι κατηγορούμενοι είχαν διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να ακυρώσει συνέδριο για το αρμενικό ζήτημα στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Ανάμεσά τους βρίσκονται κορυφαίοι αναλυτές της «Μιλιέτ» και της «Ραντικάλ» και ο γνωστός διανοούμενος Μουράτ Μπελγκέ, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο.

Ο τουρκικός Τύπος όμως παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα και σειρά άλλων περιστατικών που αναμένεται να προκαλέσουν εμπόδια στο δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Η «Χουριέτ» αποκαλύπτει σήμερα ότι Τούρκος αστυνομικός ο οποίος είχε καταδικαστεί για βάναυση συμπεριφορά εναντίον γυναικών διαδηλωτών, όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε από το σώμα αλλά έλαβε προαγωγή. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι στο εξής η τουρκική δικαιοσύνη θα αποδέχεται στοιχεία που προέκυψαν από παράτυπες έρευνες της αστυνομίας, από έρευνες δηλαδή που πραγματοποιήθηκαν χωρίς την έγκριση εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για την υπόθεση του Σεμντινλί - της εμπλοκής των αρχών ασφαλείας σε τρομοκρατικές ενέργειες στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», Τούρκος εισαγγελέας έχει στη διάθεσή του βίντεο στο οποίο αστυνομικοί εμφανίζονται να πυροβολούν εν ψυχρώ Κούρδους διαδηλωτές.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ κατά τον Τόνι Μπλερ

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την κοινοτική προεδρία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, δίνει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την επίλυση του «γόρδιου δεσμού» του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2007 έως 2013.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα 25 μέλη της ΕΕ κατέρρευσαν τον περασμένο Ιούνιο, αφού η Βρετανία αρνήθηκε να δεχθεί περικοπές στις επιστροφές χρημάτων που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Ορισμένες από τις πιο εύρωστες οικονομικά χώρες ζήτησαν, επίσης, να μειωθούν οι δικές τους συνεισφορές.

Εικάζεται ότι η σημερινή πρόταση της Βρετανίας θα προβλέπει τη μείωση των επιστροφών στη Βρετανία κατά περίπου 15% εάν τα δέκα νεώτερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεχθούν μείωση στα κονδύλια που έχει συμφωνηθεί να λάβουν από τον προϋπολογισμό.

«Υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας αλλά αυτές είναι ισχνές, και το επόμενο δεκαήμερο θα αποτελέσει δοκιμασία για τα νεύρα πολλών κοινοτικών διαπραγματευτών», επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, Τζόνι Ντάιμοντ και συμπληρώνει, «η βρετανική κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα την πρόταση που ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας με ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Η πρόταση έχει δύο σκέλη: Εάν τα νέα κράτη μέλη αποδεχθούν μείωση 5-10% στα χρήματα που το καθένα έχει λαμβάνειν από τον προϋπολογισμό, η Βρετανία θα δεχθεί να μειωθούν κατά 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ τις ετήσιες επιστροφές από τις εισφορές της στον κοινοτικό κορβανά.

»Εάν η πρόταση αυτή περάσει τότε ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι κατά δυόμισι τοις εκατό μικρότερος σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση της προεδρίας. Αυτό μπορεί να ικανοποιήσει ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που πληρώνουν στα κοινοτικά ταμεία περισσότερα απ' όσα παίρνουν πίσω».

Ωστόσο, υπάρχουν χώρες με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό που στηρίζεται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, και οι χώρες αυτές απέρριψαν την πρόταση του Λονδίνου πριν καν δουν τις λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση Μπλερ θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί ικανό αριθμό συμμάχων με σκοπό να πιέσει για να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται σε δέκα ημέρες.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 12:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Χειροπιαστά φαινόμενα διαπλοκής»

Σε συνέντευξή του ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε ότι ο υπουργός είναι υπεύθυνος για την παραμονή του τέως διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη έξι μήνες μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις ενστάσεις του ιδίου.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατηγόρησε τον κ. Νέζη για μεθοδεύσεις σε αναθέσεις έργων και για προσπάθεια φίμωσης του στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

Κάνοντας λόγο για «τελικό δείγμα συμβιβασμού με τη διαπλοκή», Ο Κ. Παλαιοκρασσάς κατήγγειλε προσυμφωνημένη επιλογή και μεθοδεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και στην περίπτωση του διορισμού του κ. Μιζάν ως γενικού διευθυντή παραγωγής.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς διευκρίνισε ότι στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όταν μιλούσε για υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη, εννοούσε ότι ενέχονται στον πόλεμο που γινόταν εναντίον του και όχι για πράξεις διαπλοκής.

Διευκρίνισε εξάλλου πως δεν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διέψευσε τις ελπίδες του, ή τον εξαπάτησε και πρόσθεσε ότι άλλοι τον ώθησαν να πάρει την απόφαση για την απομάκρυνσή του.

Πριν από τη συνέντευξη του κ. Παλαιοκρασσά, ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου απέστειλε εξώδικο στον τέως πρόεδρο της ΔΕΗ με το οποίο ζητούσε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν έχει εμπλοκή με τα όσα έχουν καταγγελθεί.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ερωτούμενος για τη συνέντευξη του κ. Παλαιοκρασσά, είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που τον απασχολεί είναι πως έχει μειωθεί η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν είπε τίποτε άλλο από αυτά που έγραψε στις επιστολές του και γι' αυτό έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, είπε ο υπουργός.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Η Νετάνια έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος βομβιστικών επιθέσεων με πολλά θύματα

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Νετάνια του κεντρικού Ισραήλ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να βρουν το θάνατο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, έξι εξ αυτών σοβαρά.

Η επίθεση σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο και παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από την αστυνομία, φέρει σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- όλα τα χαρακτηριστικά επίθεσης αυτοκτονίας. Η Νατάνια έχει γίνει συχνά στόχος βομβιστικών επιθέσεων με πολλά θύματα.

Πρόκειται για την πρώτη βομβιστική επίθεση από τον Οκτώβριο, όταν πέντε Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας μέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ στην πόλη Χαντέρα.

Προηγουμένως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ είχε διατάξει την συνέχιση της επιλεκτικής εξόντωσης στελεχών μαχητικών οργανώσεων των Παλαιστινίων.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαάμπ Ερεκάτ, καταδίκασε την επίθεση σημειώνοντας ότι αποτελεί πλήγμα για τα παλαιστινιακά συμφέροντα και ένα ακόμη σαμποτάζ των προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Η Νατάνια έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος βομβιστικών επιθέσεων με πολλά θύματα

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Νετάνια του κεντρικού Ισραήλ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να βρουν το θάνατο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, έξι εξ αυτών σοβαρά.

Η επίθεση σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο και παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από την αστυνομία, φέρει σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- όλα τα χαρακτηριστικά επίθεσης αυτοκτονίας. Η Νατάνια έχει γίνει συχνά στόχος βομβιστικών επιθέσεων με πολλά θύματα.

Πρόκειται για την πρώτη βομβιστική επίθεση από τον Οκτώβριο, όταν πέντε Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας μέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ στην πόλη Χαντέρα.

Προηγουμένως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ είχε διατάξει την συνέχιση της επιλεκτικής εξόντωσης στελεχών μαχητικών οργανώσεων των Παλαιστινίων.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαάμπ Ερεκάτ, καταδίκασε την επίθεση σημειώνοντας ότι αποτελεί πλήγμα για τα παλαιστινιακά συμφέροντα και ένα ακόμη σαμποτάζ των προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα αρχή μετά εμποδίων

Κριτική στη διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Σαντάμ Χουσεΐν άσκησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράκ, Τζον Πέις

Στη Βαγδάτη άρχισε και πάλι η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, για να διακοπεί μετά από λίγο, καθώς αποχώρησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αμφισβητώντας τη νομιμότητά της.

Οι δικηγόροι μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ράμσεϊ Κλαρκ- υποστήριξαν ότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την απαιτούμενη υπεράσπιση του πελάτη τους και ζήτησαν περισσότερα μέτρα ασφαλείας, καθώς τις περασμένες εβδομάδες δολοφονήθηκαν δύο συνάδελφοί τους.

Κριτική στη διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Σαντάμ Χουσεΐν άσκησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράκ, Τζον Πέις:

«Οι αδυναμίες του ιρακινού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, σε συνάρτηση με τα όσα προηγήθηκαν κατά την κατάρτιση του σώματος που δικάζει, δεν πρόκειται ποτέ να έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή δίκης που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές», είπε ο κ. Πέις στο πρακτορείο Ρόιτερς. Η δίκη του Σαντάμ Χουσεϊν έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ και επτά συνεργάτες του κατηγορούνται για την εξόντωση 150 ανδρών στο σισιτικό χωριό Ντουτζάιλ, το 1982, μετά από απόπειρα δολοφονίας που είχε γίνει εναντίον του.

Καταγγελίες για απόπειρα δολοφονίας

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, ανακοίνωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην πόλη Νατζάφ. «Κατά τη διάρκεια των προσευχών, μία ομάδα περίπου 60 ατόμων, που φορούσαν μαύρα ρούχα και κρατούσαν σπαθιά και όπλα άρχισαν να μας πλησιάζουν και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον μας. Ήθελαν σίγουρα να με σκοτώσουν», είπε ο Ιγιάντ Αλάουϊ.

Εκπρόσωπός του είπε ότι πολλοί από τους σωματοφύλακες του κ. Αλάουϊ τραυματίστηκαν κατά τις ανταλλαγές πυρών.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την απόπειρα δολοφονίας, αλλά είπε ότι πλήθος κόσμου πέταξε πέτρες και παπούτσια εναντίον του Ιρακινού πρώην ηγέτη.

Ο Ιγιάντ Αλάουϊ ήταν μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, διορισμένος από τους Αμερικανούς πριν από τις εκλογές.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι σημειώθηκε μία ακόμη απαγωγή στη Βαγδάτη, με θύμα Γάλλο μηχανικό. Ο αριθμός των αλλοδαπών που έχουν απαχθεί στο Ιράκ υπολογίζεται να ξεπερνά τους 200.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

ΔΕΗ και γάμος της Αθηνάς

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΔΕΗσεις για εκτόνωση. Το επικοινωνιακό τρικ Παλαιοκρασσά και η απάντηση της κυβέρνησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Φύλλο και φτερό» οι περιουσίες των δημ. υπαλλήλων. Αρχίζει αυστηρός έλεγχος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κινδυνεύουμε πολιτικοί και δικαστές. Καταγγελία - βόμβα της προέδρου της Βουλής Άννας Μπενάκη - Ψαρούδα για διαφόρων ειδών απειλές.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα μηνύσεων και αποκαλύψεων για τα έργα και τις ημέρες του Παλαιοκρασσά στη ΔΕΗ. Έξαλλος ο Καραμανλής με τους εκβιασμούς των προμηθευτών και τα βρώμικα παιχνίδια που στήνουν τα λαμόγια, για να εκθέσουν τον ίδιο και να αποδομήσουν την κυβέρνηση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.526 προσλήψεις σε υπουργεία, ταμεία. Νέες εγκριτικές αποφάσεις από τη διυπουργική.

ΕΘΝΟΣ: Βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια. Όνομα στη διαπλοκή αναμένεται να δώσει σήμερα ο Παλαιοκρασσάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα με την συνέντευξη που δίνει περί - ΔΕΗ-ς ο Παλαιοκρασσάς ενεργεί σπασμωδικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρελό φαγοπότι επί ΠΑΣΟΚ για την πολιτιστική πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη 1997. Φύλλο και φτερό κάνουν οι ορκωτοί λογιστές τα βιβλία του αρμόδιου οργανισμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η τελική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Ο Γ. Σουφλιάς παρουσιάζει στον «ΕΤ» τις αλλαγές για τις νέες οικοδομές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πήρε κούτες κρατάει «άσους». Μιλάει σήμερα ο Παλαιοκρασσάς, ανήσυχη η κυβέρνηση.

ΕΣΤΙΑ: Σε σοβαρή κρίση η Ευρωπαϊκή Ένωσις. Το έτος 2005 ήταν το χειρότερο στην ιστορία της.

ESPRESSO: Μπήκαμε στο γάμο της Αθηνάς. Η «Espresso» έσπασε το άβατο. Ο πανικός για τον Αλβάρο, τα απρόοπτα και η ολονύκτια σάμπα των καλεσμένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ναρκωτικά: Σταυροδρόμι η Β. Ελλάδα. Κόμβος μεταφοράς και διακίνησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

METRO: «Θα τα πω όλα». Απειλεί με αποκαλύψεις σήμερα ο Γ. Παλαιοκρασσάς.

ΤΑ ΝΕΑ: Όργιο πιέσεων για «ομερτά» στη ΔΕΗ. Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση.

PRESS TIME: Το μυστικό του γάμου. Ήθελε να το κρύψει η Αθηνά. Ποιος είναι ο Έλληνας κουμπάρος και τι είπε στους συγγενείς που βρέθηκαν δίπλα της.

City Press: Αλλαγές στις ΔΕΚΟ σε όλα τα επίπεδα. Αποκλειστική συνέντευξη Γιώργου Αλογοσκούφη.

TRAFFIC NEWS: Έχω κασέτες για τον Κούγια αλλά δεν τις παίζω. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις του ο Λαζόπουλος. Αναμένεται σφοδρή απάντηση του διακεκριμένου ποινικολόγου.

Η ΧΩΡΑ: Τι κρίμα! Η ΝΔ στον δρόμο που χάραξε ο Σημίτης.

Παλαιοκρασσάς

H METRO γράφει ότι «αποφασισμένος να μιλήσει σήμερα για όλα όσα οδήγησαν στην παραίτηση ή την αποπομπή του από την προεδρία της ΔΕΗ εμφανίζεται ο κ. Ιωάννης Παλαιοκρασσάς. Σύμφωνα με όσα έλεγε σε συνομιλητές του τα τελευταία 24ωρα ο κ. Παλαιοκρασσάς, δεν πρόκειται να μασήσει τα λόγια του παρά τις πιέσεις που δέχεται από κάθε πλευρά για να βάλει νερό στο κρασί του».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «ως σπασμωδική ενέργεια βλέπουν πολλοί έγκυροι παρατηρητές την συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτισε και δίνει σήμερα ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι «με καταιγίδα μηνύσεων και αποκαλύψεων για τις ημέρες και τα έργα του Γιάννη Παλαιοκρασσά στη ΔΕΗ, απαντά η κυβέρνηση στη σχεδιασμένη προσπάθεια επιχειρηματικών συμφερόντων να πλήξουν την εικόνα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στην παρούσα φάση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία αναμένεται να δώσουν τα ρέστα τους, με κινητήριο μοχλό τον Γιάννη Παλαιοκρασσά».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, πάντως ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς αν και σε σχετική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κάνει λόγο για βρόμικο πόλεμο που δέχθηκε στη ΔΕΗ και τις δυνάμεις της διαπλοκής, δεν κατέθεσε τα στοιχεία του στον εισαγγελέα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «σε παράταξη μάχης βρίσκεται από σήμερα η κυβέρνηση, έχοντας απέναντί της τον καρατομηθέντα πρόεδρο της ΔΕΗ. Ο Παλαιοκρασσάς φωτογραφίζει σήμερα υπουργούς ως υπαίτιους του πολέμου που υπέστη και δεν δείχνει διατεθειμένος να το βάλει κάτω. Μάζεψε φεύγοντας κούτες με αποδεικτικά στοιχεία για πολλά και πολλούς. Όπως λέει, θα παρακολουθεί τη δικαστική διερεύνηση όσων κατήγγειλε και, αν χρειαστεί, θα τα φέρει στη δημοσιότητα».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι «μετά την αποτυχία των παρασκηνιακών πιέσεων για επιβολή σιωπητηρίου στον Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο Κ. Καραμανλής έδωσε το σύνθημα για πόλεμο με όλα τα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες από το βαρύ κατηγορώ του πρώην προέδρου της ΔΕΗ, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να αποκαλύψει σήμερα ονόματα γαλάζιας διαπλοκής, εμπλέκοντας κυβερνητικά στελέχη».

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «οι πιέσεις, υπό μορφήν απειλών για αγωγές και αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα Παλαιοκρασσά στη ΔΕΗ, έχουν ως στόχο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- να συνετίσουν τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ ώστε να κρατήσει το στόμα του κλειστό και να μην προχωρήσει σε ονομαστικές καταγγελίες κατά κυβερνητικών στελεχών».

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι «στην πλέον κρίσιμη καμπή της διαδρομής της βρίσκεται η Νέα Διακυβέρνηση. Υπό το βάρος των σκανδάλων και των καταγγελιών για διαπλοκή φαίνεται ότι όχι μόνο δεν μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα των πολιτών αλλά μέρα με τη μέρα χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου για το όραμα Καραμανλή. Βαδίζοντας στον δρόμο που... χάραξε ο Σημίτης, επενδύει στις προεκλογικές συμφωνίες με συμφέροντα και οικογένειες που ρήμαξαν τον τόπο».

Πηγή: ΑθηναΊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες αποκαλύψεις για τις πτήσεις της CIA

Η Κοντολίζα Ράις αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις «μυστικές» πτήσεις κρατουμένων της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Ευρώπη, καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αρχίζει εβδομαδιαία περιοδεία στη γηραιά ήπειρο.

Το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» φιλοξενεί δημοσίευμά με τίτλο «Επισκέπτης διαρκείας» όπου σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μέρκελ στη Γερμανία έχει στα χέρια της κατάλογο με 437 πτήσεις που πραγματοποίησε η CIA στον εναέριο χώρο και σε αεροδρόμια της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπους συνεχίζει να αρνείται να σχολιάσει το θέμα, αλλά τα ερωτήματα όμως παραμένουν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζόναθαν Μπίαλ.

Το ερώτημα εάν η CIA πραγματοποίησε μυστικές πτήσεις μεταφέροντας ύποπτους τρομοκρατικών ενεργειών μέσω της Ευρώπης, αλλά και η πιθανότητα να λειτουργούν μυστικές αμερικανικές φυλακές σε ευρωπαϊκό έδαφος αναμένεται να επισκιάσουν κάθε κίνηση της Κοντολίζα Ράις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Βουκουρέστι, λέει ο ανταποκριτής του BBC.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον αναμένεται να εκδώσει μια ανακοίνωση, με την οποία θα απαντά στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή διευκρινήσεων επί των καταγγελιών που πρωτοδημοσιεύθηκαν σε αμερικανικές εφημερίδες.

Αλλά όπως όλα δείχνουν η κ. Ράις δεν πρόκειται να απαντήσει επί της ουσίας των καταγγελιών.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στίβεν Χάντλει, προανήγγειλε ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ξεκαθαρίσει πως δεν έχει παραβιαστεί κανένας από τους κανόνες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε έχει επιτρέψει η κυβέρνηση Μπους τα βασανιστήρια υπόπτων.

Μιλώντας σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο κ. Χάντλει είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την εθνική κυριαρχία άλλων κρατών και ότι συνεργάζονται με άλλες χώρες για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Πάντως το θέμα είναι δύσκολο να φύγει από την επικαιρότητα όσο η Ουάσινγκτον αρνείται να απαντήσει στην ουσία των καταγγελιών», επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 06:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ο φάκελος της δολοφονίας Χαρίρι

Το αυτοκίνητο του Ραφίκ Χαρίρι είχε γίνει συντρίμια από τη βομβιστική επίθεση

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις έρευνές τους για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Σήμερα, ανακρίνονται πέντε αξιωματούχοι της Συρίας.

Μία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη υπαινιχθεί ότι πίσω από τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι κρύβονται αξιωματούχοι της Συρίας.

Ο Χαρίρι σκοτώθηκε σε μία επίθεση αυτοκτονίας στη Βηρυττό, αλλά η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στη δολοφονία.

Εκπρόσωποι της Συρίας μάλιστα κατηγόρησαν τα Ηνωμένα Έθνη ότι στόχος τους είναι να αμαυρώσουν το κύρος της Συρίας και όχι να βρουν τους πραγματικούς ενόχους.

Η ομάδα των ερευνητών έχει προθεσμία μέχρι τις 13 του μηνός για να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Ένας από τους μάρτυρες των Ηνωμένων Εθνών, ο πρώην πράκτορας της Συρίας, Χοσάμ Ταχέρ Χοσάμ, άλλαξε την κατάθεσή του περί συνωμοσίας για τη δολοφονία του Χαρίρι, λέγοντας ότι βασανίστηκε από τις αρχές του Λιβάνου για να πει ό,τι είπε.

Η Συρία ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να αλλάξουν την έκθεσή τους, ενώ την ίδια στιγμή, ο λαός του Λιβάνου θέλει να δει μία έκθεση που να λέει ότι η Συρία οφείλεται για τη δολοφονία του Χαρίρι, ακούσαμε να λέει η ανταποκρίτρια του BBC.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή η Βενεζουέλα

Πολλά εκλογικά τμήματα έμειναν άδεια

Αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στη Βενεζουέλα θεωρούν ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβεζ και οι σύμμαχοί του έχουν κερδίσει όλες τις έδρες στο κοινοβούλιο.

Πάντως, η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα.

Η εφορευτική επιτροπή τονίζει πάντως ότι μόνο το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες αποδεικνύει ότι υπάρχει μία σιωπηλή πλειοψηφία που δεν είναι ικανοποιημένη με το εκλογικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα, μόνο το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, που σημαίνει ότι περίπου δέκα εκατομμύρια άτομα έμειναν στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβεζ δεν σχολίασε το γεγονός. Οι υποστηρικτές του Τσάβεζ λένε ότι το κόμμα του και οι σύμμαχοί του κέρδισαν και τις 176 έδρες του κοινοβουλίου.

Γεγονός είναι πάντως ότι πολλά εκλογικά τμήματα ήταν άδεια, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στη Βενεζουέλα.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 03:33 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανία και Ισπανία στο προσκήνιο

Τις κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα καγκελαρίου παρακολουθεί ο γερμανικός Τύπος, ενώ τις προτάσεις για μεγαλύτερη αυτονομία της Καταλονίας σχολιάζει ο ισπανικός Τύπος.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) κάνει μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και αναφέρεται στην πολύ μικρή διαφορά που σημείωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν πολλούς ψηφοφόρους, επειδή, μερικές μέρες πριν από τις εκλογές, είπαν ότι χρειάζεται η λήψη αυστηρών οικονομικών μέτρων.

Η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) υπογραμμίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει καταφέρει ό,τι αγγίζει να μετατρέπεται σε χρυσάφι.

Ωστόσο, τονίζει ότι το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, μάλλον κάνουν αντίθετο, αφού ενώ είχαν σίγουρη τη νίκη έφτασαν να έχουν μόνο μία ποσοστιαία διαφορά με τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από τους Χριστιανοδημοκράτες γιατί αυτοί δεν επέδειξαν ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι η ελευθερία, αλλά η αλληλεγγύη ανάμεσα στους ηλικιωμένους και τους νέους, την ανατολή και τη δύση, τους πλούσιους και τους φτωχούς», λέει η εφημερίδα.

Η Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) της Αυστρίας θεωρεί ότι η ορθολογίστρια επιστήμονας Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι εξίσου καλή όταν χρειάζεται να επιδείξει ζεστασιά προς τους πολίτες.

Η εφημερίδα, πάντως, τονίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθειά της να φέρει σε ισορροπία τον προϋπολογισμό και το κοινωνικό σύστημα ασφάλειας της χώρας.

Η ισπανική εφημερίδα (Ελ Παϊς El Pais) ασκεί κριτική στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Μαδρίτη εναντίον της απόφασης για μεγαλύτερη αυτονομία στην Καταλονία.

Το δημοσίευμα στρέφει τα βέλη της κριτικής του εναντίον του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο διοργανώνει διαδηλώσεις ενώ δεν συμμετέχει στις συζητήσεις για το θέμα στο κοινοβούλιο.

Από την άλλη μεριά, η Ελ Μούντο (El Mundo) εκφράζει την ικανοποίησή της για τις διαδηλώσεις, λέγοντας ότι αποτελεί υπόδειγμα όταν οι αξίες της χώρας απειλούνται.

Το δημοσίευμα θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις αποδεικνύουν ότι η κοινή γνώμη ανησυχεί για το γεγονός ότι οι συνταγματικές αρχές παραμερίζονται.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.