Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-06

  1. Ο νέος ηγέτης των Τόριδων
  2. Μυστήριο για το σκάνδαλο της CIA
  3. Επίλογος με νίκη στο Καραϊσκάκη
  4. Εκατόμβη από συντριβή C-130
  5. Συντριβή C-130 στην Τεχεράνη
  6. Γυναίκες καμικάζι κατά της αστυνομίας
  7. Συμφωνία ΗΠΑ - Ρουμανίας για τις βάσεις
  8. Τέλος εποχής για την Κέλι Χολμς
  9. Συντριβή C-130 στην Τεχεράνη
  10. Γυναίκες καμικάζι κατά της αστυνομίας
  11. «Καλή βάση»
  12. Οι Συντηρητικοί επέλεξαν τον Κάμερον
  13. Στο νοσοκομείο ο Χάρολντ Πίντερ
  14. Γυναίκες καμικάζι κατά της αστυνομίας
  15. Συντριβή C-130 στην Τεχεράνη
  16. Η ΔΕΗ και η διαπλοκή στο προσκήνιο
  17. «Καλή βάση»
  18. Συνάντηση Μέρκελ - Ράις
  19. ΕΕ κατά βρετανικής προεδρίας
  20. Νέες αποκαλύψεις στην Τουρκία
  21. Ούτε αρνείται ούτε επιβεβαιώνει η Ράις

Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 02:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ο νέος ηγέτης των Τόριδων

Με την εκλογή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών στη Βρετανία και τις υποσχέσεις του για ριζική αναδιάρθρωση του κόμματος, ασχολείται σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος.

Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι οι Συντηρητικοί έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είναι «ο πιο άπειρος πολιτικός που γίνεται ηγέτης βρετανικού κόμματος εδώ και πολλά χρόνια», όπως λέει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στα 39 του χρόνια, ο Ντέιβιντ Κάμερον, γίνεται ο 26ος ηγέτης των Συντηρητικών στη Βρετανία, καταλαμβάνοντας το αξίωμα με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών πήγε στο διάσημο ιδιωτικό σχολείο της Βρετανίας, Ίτον, κατόπιν σε κολλέγιο της Οξφόρδης και αναρωτιέται εάν ο επόμενος σταθμός του θα είναι η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το άρθρο σχολιάζει ότι ο νέος ηγέτης των Τόριδων θα εστιάσει την προσοχή του σε θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και με τη φτώχεια στη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι η γυναίκα του Ντέιβιντ Κάμερον, Σαμάνθα, είναι επτά μηνών έγκυος και περιμένει να γεννήσει το Φεβρουάριο.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο νέος ηγέτης των Τόριδων έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κόμμα που θα επιδεικνύει συμπόνοια στα προβλήματα των πολιτών.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) τονίζει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι το κόμμα του «θα αλλάξει τον τρόπο που αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ο τέταρτος ηγέτης των Συντηρητικών από τότε που αυτοί έχασαν την εξουσία από τους Εργατικούς πριν από οκτώ χρόνια.

Η Γκάρντιαν (Guardian) κάνει λόγο για «νεοσυντηρητισμό» του Κάμερον, λέγοντας ότι έχει αναλάβει την πρόκληση να μεταμορφώσει την εικόνα των Τόριδων.

Η εφημερίδα τονίζει ότι τέσσερα μόλις χρόνια μετά την ανάδειξή του στο βουλευτικό αξίωμα και δύο μόλις μήνες μετά την αναπάντεχη υποψηφιότητά του για τη θέση του ηγέτη του κόμματος, ο Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε να σαρώσει τους αντιπάλους του και να εκλεγεί με μεγάλη διαφορά.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 02:49 (Ώρα Λονδίνου)

Μυστήριο για το σκάνδαλο της CIA

Το ταξίδι της Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη και τους ισχυρισμούς για μυστικές πτήσεις και φυλακές της CIA στην ανατολική Ευρώπη σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάκριση κρατουμένων και κατηγορεί τη Γερμανία ότι έχει γίνει συνεργάτης της κυβέρνησης Μπους.

Η εφημερίδα τονίζει ότι πρόκειται για ένα κράτος που ισχυρίζεται ότι προβαίνει σε βασανιστήρια για χάρη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για χάρη της θρησκείας.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) δεν φαίνεται να έχει εντυπωσιαστεί με το σκάνδαλο της CIA και ζητά από όσους εξεπλάγησαν να μην υποκρίνονται.

Το δημοσίευμα τονίζει χαρακτηριστικά ότι η πολιτική ρεαλισμού επιβάλει τέτοιες μεθόδους και ότι στον αληθινό κόσμο είναι αδύνατον να μην υπάρχουν «σκληρές ανακρίσεις» εάν μία κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τους πολίτες της.

Η εφημερίδα της Αυστρίας Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) θεωρεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν επέδειξε αρκετό δυναμισμό για το θέμα.

Το άρθρο πιστεύει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας οφείλει να κάνει περισσότερα από το να δώσει μία απλή εντολή για διερεύνηση του θέματος.

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) τονίζει ότι εάν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης όπου βρίσκονται οι μυστικές φυλακές της CIA γνώριζαν για τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τότε αυτό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα.

Από την άλλη πλευρά όμως, εξαιρετικά σοβαρό θέμα θεωρεί και το γεγονός ότι μπορεί να γνώριζαν για τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η τσεχική Πράβο (Pravo) αμφιβάλλει ότι το ταξίδι της Κοντολίζα Ράις θα ξεκαθαρίσει το θέμα των μυστικών πτήσεων της CIA και τη μεταφορά κρατουμένων σε μυστικές φυλακές της Ευρώπης.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι εάν γνώριζαν οι Γερμανοί για αυτές τις πτήσεις, οι οποίοι τηρούν αντιαμερικανική στάση, τότε οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη θα έκαναν πολύ περισσότερα για να διευκολύνουν αυτές τις μυστικές πτήσεις.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 22:02 (Ώρα Λονδίνου)

Επίλογος με νίκη στο Καραϊσκάκη

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τη νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη στο 87΄λεπτό με τον Ριβάλντο

Την πρώτη του νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ απέσπασε ο Ολυμπιακός μέσα στο κατάμεστο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το σκορ της αναμέτρησης άνοιξε για τους φιλοξενούμενους στο 7ο λεπτό ο Σέρχιο Ράμος.

Οι ερυθρόλευκοι απάντησαν στο 50ο λεπτό με έξοχο σουτ του Ερόλ Μπουλούτ και στο 87ο λεπτό ο Ριβάλντο διπλασίασε τα τέρματα και έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στην κερκίδα των γηπεδούχων.

Να σημειωθεί ότι η Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίστηκε στο Καραϊσκάκη κυρίως με τους αναπληρωματικούς ενώ στον πάγκο της «βασίλισσας» ήταν ο υπηρεσιακός προπονητής, Χουάν Ραμόν Λόπεθ Κάρο.

Ο Τροντ Σόλιντ παρέταξε τους: Νικοπολίδη, Μαυριγενίδη, Μπουλούτ, Σούρερ, Καψή, Στολτίδη, Τουρέ, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Καφέ και Ντάνι.

Ο Χουάν Ραμόν Λόπεθ Κάρο επέλεξε τους: Ντιέγκο Λόπεθ, Ντιόγκο, Παβόν, Σέρχιο Ράμος, Ρομπίνιο, Ραούλ Μπράβο, Γκράβενσεν, Ντε Λα Ρεντ, Σολδάδο, Μπατίστα και Μπαλμπόα.

Στο Στάμφορντ Μπριτζ η Λίβερπουλ κατάφερε να πάρει την ισοπαλία από την πρωτοπόρο της πρέμιερσιπ και πρωταθλήτρια Αγγλίας. Τσέλσι.

Η ισοπαλία διατήρησε την Λίβερπουλ στην πρώτη θέση του ομίλου της.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα:

5ος Όμιλος

Μίλαν-Σάλκε 3-2 (42' Πίρλο, 52' Κακά, 60' Κακά - 44' Πόουλσεν, Λίνκολν)

Αϊντχόφεν-Φενέρμπαχτσε 2-0 (14' Κοκού, 85' Φαρφάν)

6ος Όμιλος

Λιόν-Ρόζενμποργκ 2-1 (33', 90'+3 Φρεντ- 68' Μπενζεμά)

7ος Όμιλος

Τσέλσι-Λίβερπουλ 0-0

Μπέτις-Αντερλεχτ 0-1 (44' κομπανί)

8ος Όμιλος

Ρέιντζερς-Ίντερ 1-1 (38' Λόβενκραντς - 30' Αντριάνο)

Αρτμέντια Μπρατ.- Πόρτο 0-0


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 21:25 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατόμβη από συντριβή C-130

Το κτίριο τυλίχτηκε στις φλογές αμέσως μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους

Ιρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 συνετρίβη -στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση- σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, στη νότια Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο του Ιράν υπάρχουν τουλάχιστον 128 νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 94 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούσαν στρατιωτική άσκηση στον τόπο προορισμού του αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Ιράν.

Εκπρόσωπος της ιρανικής πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες, καθώς το αεροσκάφος εκτελούσε στρατιωτική πτήση.

Ωστόσο, όπως μεταδίδεται, το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δεκαώροφο κτίριο στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Γιαφταμπάντ, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με το ιρανικό ραδιόφωνο νεκροί είναι οι 94 επιβαίνοντες και 34 άνθρωποι που βρίσκονταν είτε εντός είτε κοντά στην πολυκατοικία.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλα τα νοσοκομεία της ιρανικής πρωτεύουσας.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι ο πιλότος είχε αναφέρει στον πύργο ελέγχου την ύπαρξη τεχνικού προβλήματος, λίγο μετά την απογείωση από το Μεχραμπάντ.

Αρνητικό ρεκόρ

Το Ιράν διαθέτει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια πτήσεων. Από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους ΤU-154 το 1993 κοντά στην Τεχεράνη σκοτώθηκαν 132 άνθρωποι.

Το 2003 συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Ilyushin -76 στα νοτιοδυτικά της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 276 Φρουροί της Επανάστασης και το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Ιρανοί επίσημοι καταγγέλλουν ότι η συχνότητα των πολύνεκρων αεροπορικών ατυχημάτων οφείλονται στις τεχνικές ελλείψεις, αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της χώρας.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή C-130 στην Τεχεράνη

Ιρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 συνετρίβη -στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση- σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, στη νότια Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο αεροσκάφος επέβαιναν 104 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούσαν στρατιωτική άσκηση στον τόπο προορισμού του αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Ιράν.

Εκπρόσωπος της ιρανικής πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες, καθώς το αεροσκάφος εκτελούσε στρατιωτική πτήση.

Ωστόσο, όπως μεταδίδεται, το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δεκαώροφο κτίριο στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Γιαφταμπάντ, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το κτίριο ανασύρθηκαν 10 πτώματα. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλα τα νοσοκομεία της ιρανικής πρωτεύουσας.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι ο πιλότος είχε αναφέρει στον πύργο ελέγχου την ύπαρξη τεχνικού προβλήματος, λίγο μετά την απογείωση από το Μεχραμπάντ.

Αρνητικό ρεκόρ

Το Ιράν διαθέτει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια πτήσεων. Από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους ΤU-154 το 1993 κοντά στην Τεχεράνη σκοτώθηκαν 132 άνθρωποι.

Το 2003 συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Ilyushin -76 στα νοτιοδυτικά της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 276 Φρουροί της Επανάστασης και το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Ιρανοί επίσημοι καταγγέλλουν ότι η συχνότητα των πολύνεκρων αεροπορικών ατυχημάτων οφείλονται στις τεχνικές ελλείψεις, αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της χώρας.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 17:32 (Ώρα Λονδίνου)

Γυναίκες καμικάζι κατά της αστυνομίας

Μία εκ των δραστών πιστεύεται ότι ήταν δόκιμος της αστυνομίας

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην ανατολική Βαγδάτη.

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν στελέχη και σπουδαστές της αστυνομικής ακαδημίας, καθώς δύο γυναίκες καμικάζι ζωσμένες με εκρηκτικές ύλες ανατίναξαν το φορτίο τους μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας.

Σύμφωνα μ άλλη πηγή των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, η μία ανθρώπινη βόμβα εξερράγη μέσα στο εντευκτήριο της σχολής Αστυνομίας και η δεύτερη κατά τη διάρκεια του προσκλητηρίου.

Αμερικανικά στρατεύματα έσπευσαν και απέκλεισαν την περιοχή.

Σύμφωνα με δήλωση αστυνομικού στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουλάχιστον μία εκ των βομβιστών αυτοκτονίας δεν αποκλείεται να σπούδαζε στη σχολή γι΄ αυτό και δεν ανιχνεύθηκαν τα εκρηκτικά, τα οποία μετέφερε.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας από το Νοέμβριο όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν κατά δύο σιιτικών τεμενών προκαλώντας το θάνατο 74 ανθρώπων.

Την Κυριακή 19 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Μπακούμπα κατά τη διάρκεια επίθεσης της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αύξηση των επιθέσεων ενόψει των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα.

Δίκη Σαντάμ Χουσεΐν

Με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της δίκης του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για την εκτέλεση 148 σιιτών το 1982 , μετά από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας εμφανίζονται χωρίς να γίνεται γνωστή η ταυτότητά τους.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ απείλησε να μην επιστρέψει στο «άδικο δικαστήριο»

Κανείς από τους μάρτυρες δεν θα εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες, αλλά ορισμένοι βρίσκονται μέσα στην αίθουσα.

Με την έναρξη των σημερινών εργασιών ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τους παράγοντες της δίκης, συνηγόρους υπεράσπισης, πολιτικής αγωγής και κατηγορούμενους να μην επαναλάβουν τις λεκτικές εξάρσεις και διακοπές που έχουν χρωματίσει τη διαδικασία μέχρι τώρα.

Ωστόσο, ο πρώην ηγέτης του Ιράκ λίγο πριν από το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας σηκώθηκε όρθιος από το εδώλιο του κατηγορουμένου για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες της δίκης και της κράτησης των κατηγορουμένων.

Μάλιστα απείλησε να μην επιστρέψει «σε αυτό άδικο δικαστήριο» και αναρωτήθηκε «γιατί σέρνετε τους κατηγορουμένους ενώπιον του δικαστηρίου. Αυτό είναι τρομοκρατία».

Ο Σαντάμ Χουσεΐν υποστήριξε ότι εσκεμμένα οι ιρακινές αρχές αρνούνται να παράσχουν στον ίδιο και τους συγκατηγορουμένους του καθαρά ρούχα και τις βασικές ανάγκες καθημερινής υγιεινής.

Μάρτυρες κατηγορίας

Πρώτη κατέθεσε ως μάρτυς κατηγορίας μια γυναίκα η οποία εμφανίστηκε μόνο με το ψευδώνυμο Μάρτυς Άλφα.

Μιλούσε πίσω από ένα παραβάν, και η φωνή της ήταν τεχνητά καμουφλαρισμένη.

Η ηλεκτρονική αυτή παραλλαγή ήταν όμως τόσο ισχυρή που στο τέλος δεν κατέστη δυνατόν σε κανέναν μέσα στο δικαστήριο να αντιληφθεί τι ακριβώς έλεγε η μάρτυρας και ο πρόεδρος διέκοψε για να διορθωθεί το τεχνικό αυτό πρόβλημα.

Στη συνέχεια η μάρτυρας εξιστόρησε - με λυγμούς - ότι συνελήφθη μαζί με τα μέλη της οικογένειάς της, και ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και ηλεκτροσόκ από μέλη του μπααθικού καθεστώτος.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία ΗΠΑ - Ρουμανίας για τις βάσεις

Η Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε τη Ρουμανία «ισχυρό εταίρο» των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πρόσβαση στις αεροπορικές βάσεις της Ρουμανίας βάσει συμφωνίας που υπέγραψε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις με την ρουμανική ηγεσία κατά την επίσκεψή της στο Βουκουρέστι.

Πρόκειται για την πρώτη αυτού του είδους συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και χώρας της ανατολικής Ευρώπης.

Η μία από τις βάσεις είναι η βάση Μιχαήλ Κογκαλνισεάνου κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, η οποία χρησιμοποιήθηκε αρκετά από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ.

Η κ. Ράις χαρακτήρισε την Ρουμανία «ισχυρό εταίρο» των ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι οι δύο χώρες - ΗΠΑ και Ρουμανία - σέβονται απόλυτα το δικαίωμα της ελευθερίας και είναι απόλυτα αφοσιωμένες στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο αμυντικός συντάκτης του BBC το θέμα των μυστικών φυλακών της CIA για την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία εξακολουθεί να επισκιάζει την περιοδεία της κας. Ράις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αναλυτές οι Αμερικανοί στρατιώτες απέκτησαν πρόσβαση σε μία από τις βάσεις της Ρουμανίας, η οποία φέρεται να συγκαταλέγεται στις μυστικές φυλακές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) στην Ευρώπη.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Βουκουρέστι διαψεύδουν αυτή την πληροφορία, αλλά η αντιπολίτευση της Ρουμανίας ζητά περισσότερες εξηγήσεις.

«Καλή βάση»

«Καλή βάση για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των μυστικών τους υπηρεσιών», χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τις χθεσινές δηλώσεις της ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Οι αεροπορικές μεταφορές κρατουμένων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA κυριάρχησαν στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στη συνεργασία, «ως στενοί φίλοι και σύμμαχοι».

Η καγκελάριος υπογράμμισε αναφερόμενη στο ζήτημα των πτήσεων ότι πρέπει να τηρούνται οι δημοκρατικοί κανόνες, οι μυστικές υπηρεσίες όμως θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, για την οποία άλλωστε δημιουργήθηκαν, όπως είπε.

Από την πλευρά της η κ. Ράις είπε ότι συμφωνεί με την κ. Μέρκελ σγια την αναγκαιότητα να προστατευθούν οι πολίτες από την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας και αυτό να γίνεται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των εταίρων τους, έχουν όμως την υποχρέωση να προστατεύσουν τους πολίτες τους και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν όλα τα έννομα μέσα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, η κ. Ράις είχε παραδεχτεί ότι πραγματοποιήθηκαν πτήσεις για τη μεταφορά υπόπτων, αρνήθηκε όμως ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Η Αμερικανίδα υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες κατά της CIA ότι διατηρεί μυστικές φυλακές εκτός ΗΠΑ.

Η οργάνωση Αμερικανική Ένωση Ελευθεριών του Πολίτη καταθέτει αγωγή εναντίων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, εξ΄ ονόματος ενός Γερμανού πολίτη λιβανέζικης καταγωγής, ο οποίος κατήγγειλε ότι απήχθη κατά τις διακοπές του στη ΦΥΡΟΜ από την μυστική υπηρεσία CIA και μεταφέρθηκε για ανάκριση στο Αφγανιστάν, όπου κρατήθηκε επί πέντε μήνες. Η υπόθεση συζητήθηκε κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Ράις.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 15:45 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος εποχής για την Κέλι Χολμς

«Ήρθε η στιγμή να χαρώ τη ζωή μου», είπε η Κέλι Χολμς

Το χρυσό κορίτσι του βρετανικού κλασικού αθλητισμού, Κέλι Χολμς αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Οι δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης στους Αγώνες της Αθήνας αν και είχε συμπεριληφθεί στην αγγλική ομάδα για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, αποφάσισε να τερματίσει πρόωρα την ένδοξη καριέρα της στο στίβο.

Οι δύο βασικές αιτίες για την απόφαση της Χολμς ήταν ο αιφνίδιος θάνατος ενός φιλικού της προσώπου αλλά και το γεγονός ότι δεν αισθανόταν πως δεν είχε κάποιο βασικό κίνητρο για να συνεχίσει.

Η Κέλι Χολμς δήλωσε στο BBC: «Είχαμε πάει με τον Τιμ για μεσημεριανό. Μιλήσαμε πολύ για τη ζωή. Μου είχε πει ότι εκείνη την ημέρα δεν αισθανόταν καλά. Την επόμενη ημέρα εγώ ταξίδεψα στη Νότιο Αφρική και εκεί έμαθα ότι ο Τιμ κατέρρευσε παίζοντας τένις. Διεκομίσθη στο νοσοκομείο, όπου και πληροφορήθηκε ότι του απέμεναν τέσσερις εβδομάδες ζωής. Συγκλονίστηκα από την είδηση και άρχισα να αναθεωρώ τα πάντα στη ζωή μου. Στην αθλητική μου ζωή έχω κατακτήσει όλα όσα ονειρευόμουν. Ήρθε πλέον ο καιρός να χαρώ τη ζωή μου».

Έπειτα από ένα χρόνο τραυματισμών που την κράτησαν μακριά από τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, η Κέλι Χολμς αγωνίστηκε για τελευταία φορά τον Αύγουστο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κέρδισε την κούρσα των 1.500 και 800 μέτρων.


Συντριβή C-130 στην Τεχεράνη

Ιρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 συνετρίβη -στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση- σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, στη νότια Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο αεροσκάφος επέβαιναν 104 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούσαν στρατιωτική άσκηση στον τόπο προορισμού του αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Ιράν

.

Εκπρόσωπος της ιρανικής πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες, καθώς το αεροσκάφος εκτελούσε στρατιωτική πτήση.

Ωστόσο, όπως μεταδίδεται, το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δεκαώροφο κτίριο στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Γιαφταμπάντ, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το κτίριο ανασύρθηκαν 10 πτώματα. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλα τα νοσοκομεία της ιρανικής πρωτεύουσας.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι ο πιλότος είχε αναφέρει στον πύργο ελέγχου την ύπαρξη τεχνικού προβλήματος, λίγο μετά την απογείωση από το Μεχραμπάντ.

Αρνητικό ρεκόρ

Το Ιράν διαθέτει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια πτήσεων. Από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους ΤU-154 το 1993 κοντά στην Τεχεράνη σκοτώθηκαν 132 άνθρωποι.

Το 2003 συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Ilyushin -76 στα νοτιοδυτικά της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 276 Φρουροί της Επανάστασης και το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Ιρανοί επίσημοι καταγγέλλουν ότι η συχνότητα των πολύνεκρων αεροπορικών ατυχημάτων οφείλονται στις τεχνικές ελλείψεις, αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της χώρας.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Γυναίκες καμικάζι κατά της αστυνομίας

Μία εκ των δραστών πιστεύεται ότι ήταν δόκιμος της αστυνομίας

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην ανατολική Βαγδάτη.

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν στελέχη και σπουδαστές της αστυνομικής ακαδημίας, καθώς δύο γυναίκες καμικάζι ζωσμένες με εκρηκτικές ύλες ανατίναξαν το φορτίο τους μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας.

Σύμφωνα μ άλλη πηγή των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, η μία ανθρώπινη βόμβα εξερράγη μέσα στο εντευκτήριο της σχολής Αστυνομίας και η δεύτερη κατά τη διάρκεια του προσκλητηρίου.

Αμερικανικά στρατεύματα έσπευσαν και απέκλεισαν την περιοχή.

Σύμφωνα με δήλωση αστυνομικού στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουλάχιστον μία εκ των βομβιστών αυτοκτονίας δεν αποκλείεται να σπούδαζε στη σχολή γι΄ αυτό και δεν ανιχνεύθηκαν τα εκρηκτικά, τα οποία μετέφερε.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας από το Νοέμβριο όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν κατά δύο σιιτικών τεμενών προκαλώντας το θάνατο 74 ανθρώπων.

Την Κυριακή 19 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Μπακούμπα κατά τη διάρκεια επίθεσης της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αύξηση των επιθέσεων ενόψει των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα.

Δίκη Σαντάμ Χουσεΐν

Με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της δίκης του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για την εκτέλεση 148 σιιτών το 1982 , μετά από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας εμφανίζονται χωρίς να γίνεται γνωστή η ταυτότητά τους.

Κανείς από τους μάρτυρες δεν θα εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες, αλλά ορισμένοι βρίσκονται μέσα στην αίθουσα.

Με την έναρξη των σημερινών εργασιών ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τους παράγοντες της δίκης, συνηγόρους υπεράσπισης, πολιτικής αγωγής και κατηγορούμενους να μην επαναλάβουν τις λεκτικές εξάρσεις και διακοπές που έχουν χρωματίσει τη διαδικασία μέχρι τώρα.

Πρώτη κατέθεσε ως μάρτυς κατηγορίας μια γυναίκα η οποία εμφανίστηκε μόνο με το ψευδώνυμο Μάρτυς Άλφα.

Μιλούσε πίσω από ένα παραβάν, και η φωνή της ήταν τεχνητά καμουφλαρισμένη.

Η ηλεκτρονική αυτή παραλλαγή ήταν όμως τόσο ισχυρή που στο τέλος δεν κατέστη δυνατόν σε κανέναν μέσα στο δικαστήριο να αντιληφθεί τι ακριβώς έλεγε η μάρτυρας και ο πρόεδρος διέκοψε για να διορθωθεί το τεχνικό αυτό πρόβλημα.

Στη συνέχεια η μάρτυρας εξιστόρησε - με λυγμούς - ότι συνελήφθη μαζί με τα μέλη της οικογένειάς της, και ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και ηλεκτροσόκ από μέλη του μπααθικού καθεστώτος.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Καλή βάση»

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στη συνεργασία, «ως στενοί φίλοι και σύμμαχοι»

«Καλή βάση για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των μυστικών τους υπηρεσιών», χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τις χθεσινές δηλώσεις της ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Οι αεροπορικές μεταφορές κρατουμένων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA κυριάρχησαν στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στη συνεργασία, «ως στενοί φίλοι και σύμμαχοι».

Η καγκελάριος υπογράμμισε αναφερόμενη στο ζήτημα των πτήσεων ότι πρέπει να τηρούνται οι δημοκρατικοί κανόνες, οι μυστικές υπηρεσίες όμως θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, για την οποία άλλωστε δημιουργήθηκαν, όπως είπε.

Από την πλευρά της η κ. Ράις είπε ότι συμφωνεί με την κ. Μέρκελ σγια την αναγκαιότητα να προστατευθούν οι πολίτες από την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας και αυτό να γίνεται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των εταίρων τους, έχουν όμως την υποχρέωση να προστατεύσουν τους πολίτες τους και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν όλα τα έννομα μέσα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, η κ. Ράις είχε παραδεχτεί ότι πραγματοποιήθηκαν πτήσεις για τη μεταφορά υπόπτων, αρνήθηκε όμως ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Η Αμερικανίδα υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες κατά της CIA ότι διατηρεί μυστικές φυλακές εκτός ΗΠΑ.

Η οργάνωση Αμερικανική Ένωση Ελευθεριών του Πολίτη καταθέτει αγωγή εναντίων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, εξ΄ ονόματος ενός Γερμανού πολίτη λιβανέζικης καταγωγής, ο οποίος κατήγγειλε ότι απήχθη κατά τις διακοπές του στη ΦΥΡΟΜ από την μυστική υπηρεσία CIA και μεταφέρθηκε για ανάκριση στο Αφγανιστάν, όπου κρατήθηκε επί πέντε μήνες. Η υπόθεση συζητήθηκε κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Ράις.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Συντηρητικοί επέλεξαν τον Κάμερον

Υπέρ της δημιουργίας ενός σύγχρονου συντηρητισμού τάχθηκε ο νεοεκλεγείς αρχηγός των Τόρηδων

Με 134.446 ψήφους έναντι 64.398 του αντιπάλου του, Ντέιβιντ Ντέιβις, εξελέγη πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας ο 39χρονος Ντέιβιντ Κάμερον.

Τα μέλη του κόμματος είχαν κληθεί να εκλέξουν τον διάδοχο του Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ηγεσία των Τόρηδων τον περασμένο Μάιο, μετά την ήττα του στις εκλογές από τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ.

Ο κ. Κάμερον, ο οποίος είναι βουλευτής την τελευταία τετραετία και σκιώδης υπουργός Παιδείας, τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του ότι η επιδίωξή του είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου συντηρητισμού.

Ο 56χρονος αντίπαλός του, Ντέιβιντ Ντέιβις τού έπλεξε το εγκώμιο και είπε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Κάμερον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε την υποστήριξη των δύο προκατόχων του απερχόμενου ηγέτη των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ: του Γουίλιαμ Χέιγκ και του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο κ. Χάουαρντ είχε αρνηθεί να τοποθετηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Να σημειωθεί ότι ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών διατέλεσε σύμβουλος του κ. Χάουαρντ.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 15:01 (Ώρα Λονδίνου)

Στο νοσοκομείο ο Χάρολντ Πίντερ

Ο Χάρολντ Πίντερ έξω από την οικία του την ημέρα της ανακοίνωσης των βραβείων νόμπελ Λογοτεχνίας του 2005

Ο θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ, στον οποίο απενεμήθη φέτος το νόμπελ Λογοτεχνίας, εισήχθη στο νοσοκομείο.

«Δεν ήταν καλά στην υγεία του εδώ και καιρό και γι αυτό εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο», δήλωσε η ατζέντης του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα, Τζούντι Ντάις.

Οι θεράποντες ιατροί του Χάρολντ Πίντερ, τού έχουν ήδη απαγορεύσει να παραστεί στην τελετή απονομή των βραβείων νόμπελ στη Σουηδία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Ο Χάρολντ Πίντερ πάσχει από καρκίνο του οισοφάγου.

Ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης έχει ήδη ηχογραφήσει την ομιλία του, η οποία θα προβληθεί από βίντεο στη Σουηδική Ακαδημία στην Στοκχόλμη.

Μερικά από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του Βρετανού δραματουργού είναι η «Προδοσία», «ο Επιστάτης», «η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού», το «Πάρτι Γενεθλίων» και άλλα.

Εκτός από το νόμπελ Λογοτεχνίας ο Χάρολντ Πίντερ έχει βραβευθεί το 1995 με το βραβείο Βρετανικής Λογοτεχνίας Ντέιβιντ Κοέν και το 1996 με το θεατρικό βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την συνολική του προσφορά του στο θέατρο.

Τα τελευταία χρόνια είναι από τους δριμύτερους επικριτές της βρετανικής κυβέρνησης των Εργατικών αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και παλιότερα με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Γυναίκες καμικάζι κατά της αστυνομίας

Μία εκ των δραστών πιστεύεται ότι ήταν δόκιμος της αστυνομίας

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην ανατολική Βαγδάτη.

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν στελέχη και σπουδαστές της αστυνομικής ακαδημίας, καθώς δύο γυναίκες καμικάζι ζωσμένες με εκρηκτικές ύλες ανατίναξαν το φορτίο τους μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας.

Σύμφωνα μ άλλη πηγή των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, η μία ανθρώπινη βόμβα εξερράγη μέσα στο εντευκτήριο της σχολής Αστυνομίας και η δεύτερη κατά τη διάρκεια του προσκλητηρίου.

Αμερικανικά στρατεύματα έσπευσαν και απέκλεισαν την περιοχή.

Σύμφωνα με δήλωση αστυνομικού στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουλάχιστον μία εκ των βομβιστών αυτοκτονίας δεν αποκλείεται να σπούδαζε στη σχολή γι΄ αυτό και δεν ανιχνεύθηκαν τα εκρηκτικά, τα οποία μετέφερε.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας από το Νοέμβριο όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν κατά δύο σιιτικών τεμενών προκαλώντας το θάνατο 74 ανθρώπων.

Την Κυριακή 19 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Μπακούμπα κατά τη διάρκεια επίθεσης της ιρακινής αντίστασης.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αύξηση των επιθέσεων ενόψει των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή C-130 στην Τεχεράνη

Ιρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 συνετρίβη -στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση- σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, στη νότια Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο αεροσκάφος επέβαιναν 104 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούσαν στρατιωτική άσκηση στον τόπο προορισμού του αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Ιράν

.

Εκπρόσωπος της ιρανικής πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες, καθώς το αεροσκάφος εκτελούσε στρατιωτική πτήση.

Ωστόσο, όπως μεταδίδεται, το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δεκαώροφο κτίριο στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Γιαφταμπάντ, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το κτίριο ανασύρθηκαν 10 πτώματα. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλα τα νοσοκομεία της ιρανικής πρωτεύουσας.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι ο πιλότος είχε αναφέρει στον πύργο ελέγχου την ύπαρξη τεχνικού προβλήματος, λίγο μετά την απογείωση από το Μεχραμπάντ.

Αρνητικό ρεκόρ

Το Ιράν διαθέτει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια πτήσεων. Από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους ΤU-154 το 1993 κοντά στην Τεχεράνη σκοτώθηκαν 132 άνθρωποι.

Το 2003 συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Ilyushin -76 στα νοτιοδυτικά της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 276 Φρουροί της Επανάστασης και το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Ιρανοί επίσημοι καταγγέλλουν ότι η συχνότητα των πολύνεκρων αεροπορικών ατυχημάτων οφείλονται στις τεχνικές ελλείψεις, αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της χώρας.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΔΕΗ και η διαπλοκή στο προσκήνιο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βαριά σκιά διαπλοκής. Καταγγελίες Παλαιοκρασσά για μεγάλο φαγοπότι στη ΔΕΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Άσφαιρα πυρά από τον Παλαιοκρασσά. Βαριές κατηγορίες, αλλά χωρίς αποδείξεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όλες οι θέσεις χωρίς δικά μας σχόλια. Οι δηλώσεις Παλαιοκρασσά - Σιούφα - Ρουσόπουλου.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Θλίψη Νεοδημοκρατών... και στο βάθος το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παροχές σε πολυτέκνους με τρία παιδιά. Σήμερα εγκρίνονται στην Κυβερνητική Επιτροπή καινοτόμα κοινωνικά μέτρα.

Η ΑΥΓΗ: Προμηθευτές και συμφέροντα λεηλατούν τη ΔΕΗ. Πόλεμος ενόψει απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετά τον οχετό της λάσπης έβαλε τα κλάματα... Γελάει ο κόσμος με την... παράσταση Παλαιοκρασσά.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γαλάζια η διαπλοκή... Οι αποκαλύψεις τα εξώδικα, το παρασκήνιο. Οι συγκρούσεις των συμφερόντων και τι είπε χθες ο κ. Παλαιοκρασσάς.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο κενό οι ισχυρισμοί Παλαιοκρασσά. Άσφαιρα πυρά οι «καταγγελίες» περί διαπλοκής στη ΔΕΗ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Γιορτές και δώρα με δανεικά. Στα όρια της χρεοκοπίας ζουν χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας την ίδια στιγμή που τα εορτοδάνεια τραβούν... την ανηφόρα.

ΕΘΝΟΣ: Ο Βασιλιάς είναι γυμνός. ΠΑΣΟΚ: ενήμερος και συνυπεύθυνος για τη διαπλοκή ο Κ. Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ταινιόδρομος γεμάτος διαπλοκές στη ΔΕΗ. ...Τριφασικές καταδίκες από την Ευρώπη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βούλιαξαν στον Ωκεανό της Αοριστίας. Οι καταγγελίες Παλαιοκρασσά περί διαπλοκής. Ενώ έλαβε καταλυτικές απαντήσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι προκηρύξεις για 2.753 θέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σιούφα και παραλλαγή. Άστραψε, αλλά δεν... βρόντηξε ο Παλαιοκρασσάς.

ΕΞΠΡΕΣ: Συρρίκνωση κατά 200 δισ. επιδοτήσεων από Δ' ΚΠΣ. Πάγωμα Προϋπολογισμού προβλέπει η επίσημη πρόταση της Μ. Βρετανίας.

ΕΣΤΙΑ: Πού ελέγχεται ο κ. Παλαιοκρασσάς. Κατέστησε δυσχερέστατη την συνεργασία μαζί του.

ESPRESSO: «Προσπάθησαν να με σκοτώσουν». Καταγγελία - βόμβα δημοσιογράφου για Αθηνά και Αλβάρο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εμφύλιος με θύμα τη ΔΕΗ. Τι (δεν) είπε ο αποπεμφθείς πρόεδρος. Γ. Παλαιοκρασσάς προς Κ. Καραμανλή: Ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναπάντητα ερωτήματα για τη ΔΕΗ. Προέκυψαν για τη διαχείριση της εταιρείας μετά τη συνέντευξη Παλαιοκρασσά.

ΚΕΡΔΟΣ: Η ΔΕΗ μετράει τις ζημιές της. Η κυβέρνηση καλύπτει τον υπουργό Ανάπτυξης.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Άσφαιρος» ο Παλαιοκρασσάς. Πλήρης κάλυψη Σιούφα από την κυβέρνηση.

Μetro: Επανάληψη καταγγελιών. Για όσα είχε καταθέσει και στη Δικαιοσύνη μίλησε ο Ι. Παλαιοκρασσάς.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πολιτική κρίση στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό. Η Βρετανία προτείνει μείωση πόρων κατά 200 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ: Κάρφωσε Καραμανλή και Σιούφα. Μίλησε για στημένους διαγωνισμούς, δεν έδωσε όμως στοιχεία.

Η ΝΙΚΗ: Καλός αγωγός διαπλοκής. Κυβέρνηση και Παλαιοκρασσάς «άλλαξαν τα φώτα» στη ΔΕΗ.

PRESS time: «Μη μιλήσεις». Το μεγάλο παζάρι για να κλείσει το στόμα του ο Παλαιοκρασσάς. Ο ρόλος του Χριστόδουλου και του Μητσοτάκη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποπομπή Παλαιοκρασσά. Διαμάχη για τη μεγάλη πίτα της Ενέργειας. Το πρόβλημα είναι η πολιτική των «απελευθερώσεων» και της ιδιωτικοποίησης , τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ποιοι «προστάτευαν» την Πεϊνό. Καταγγελία - σοκ από τον δήμαρχο των Λειψών Μπενέτο Σπύρου «για αόρατες δυνάμεις, που ως δια μαγείας παρενέβαιναν υπέρ του Γιωτόπουλου και της συντρόφου του», πολύ πριν από την εξάρθρωση της 17Ν.

City Press: Συνέντευξη Παλαιοκρασσά: «Έδειξε» Σιούφα, χωρίς να πείσει.

TRAFFIC NEWS: Τρέμουν για απαγωγή της Αθηνάς Ωνάση. Φόβοι και για τη ζωή της διάσημης κληρονόμου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Ζητώ μισό πόδι!». Δραματική έκκληση ενός Θεσσαλονικιού.

Η ΧΩΡΑ: «Τα ήξερε όλα ο Καραμανλής, αλλά ο Σιούφας τον παρέσυρε». 90 εκατ. ευρώ η νέα δουλειά στον Μυτιληναίο μόλις άλλαξε ο πρόεδρος.

Παλαιοκρασσάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Γιάννη Παλαιοκρασσά να πλήξει το κύρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο τέως πρόεδρος της ΔΕΗ δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία καλοστημένη παράσταση, προκειμένου να ικανοποιήσει αφενός το προσωπικό του μένος εναντίον του μέχρι πρότινος προϊσταμένου του Δημήτρη Σιούφα, αφετέρου προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να δικαιολογήσει τη λάσπη που εκτόξευσε σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «άσφαιρη ήταν τελικά η παρέμβαση του τέως προέδρου της ΔΕΗ Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος στη συνέντευξή του επικαλέστηκε αόριστες αιτιάσεις και γενικότητες για να αιτιολογήσει τους λόγους της αντίθεσής του στην πολιτική που ακολουθεί η επιχείρηση και η οποία τον οδήγησε στην αποπομπή. Οι καταγγελίες του αφορούσαν στο χθες ενώ τα τεκμήρια που παρουσίασε έχουν πάρει εδώ και πολλούς μήνες το δρόμο της Δικαιοσύνης. Για το σήμερα οι καταγγελίες δεν συνοδεύονταν από κανένα στοιχείο».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ «ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΔΕΗ περιόρισε τη διαπλοκή σε ορισμένους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Πήρε πίσω και τις καταγγελίες που είχε κάνει περί συμμετοχής σε δήθεν αμαρτωλές υποθέσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών».

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «στο πρόσωπο του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα επικέντρωσε ο αποπεμφθείς -στην ουσία- από τη διοίκηση της ΔΕΗ κ. Γ. Παλαιοκρασσάς, όλες τις αιτιάσεις του, τόσο για τη δεινή πορεία της εταιρίας, όσο και για τα ζητήματα διαπλοκής που ο ίδιος έθεσε. Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης απέφυγε να απαντήσει στις προσωπικές αιχμές εναντίον του και αναφέρθηκε ξεχωριστά σε καθένα από τα θέματα που έθεσε ο κ. Παλαιοκρασσάς».

Η METRO σημειώνει ότι «κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις αποκαλύψεις που θα έκανε ήταν -σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις- η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΔΕΗ Ιωάννης Παλαιοκρασσάς».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «την άποψη ότι όσα είπε ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν τραυμάτισαν την κυβέρνηση διατύπωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο πρώην διοικητής της ΔΕΗ το παρατράβηξε».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι «με την πολύωρη και τεκμηριωμένη συνέντευξη Τύπου του παραιτηθέντος προέδρου της ΔΕΗ κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά, δεν έπεσε η αυλαία στο θέμα της ΔΕΗ. Αντιθέτως, δημιουργήθηκαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία περιγράφουν τον κατήφορο στον οποίο κινείται η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Αποδεικνύεται πλέον και με αριθμούς ότι η διαπλοκή έχει τη μερίδα του λέοντος και στα έργα της ΔΕΗ και παραμένει παντοδύναμη, καθώς καρπώνεται τη συντριπτική πλειονότητα των πόρων. Αποδεικνύεται επίσης ότι το θέμα της διαπλοκής δεν είναι μόνον αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων, αλλά και μια βαθύτατα πολιτική υπόθεση».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «καταιγίδα καταγγελιών από τον Γ. Παλαιοκρασσά για σκάνδαλα και διαπλοκή στη ΔΕΗ. Όλα ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, αλλά τον παρέσυρε ο υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Επιχείρησης παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν την εύνοια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον όμιλο Μυτιληναίου».

Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) «ο περίφημος πόλεμος των συμφερόντων και η διαπλοκή για το μοίρασμα της πίτας των έργων της ΔΕΗ, αποτυπώνεται ανάγλυφα στον πίνακα των έργων της πενταετίας 2000 - 2005 που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Παλαιοκρασσάς. Τα συμφέροντα πολεμούσαν μεταξύ τους και το... ταμείο πήγαινε στη ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ πήρε έργα αξίας 519,97 εκατ. Ευρώ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι «για... τριφασικές καταδίκες της ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς χθες και παρουσίασε τη Δημόσια επιχείρηση ταινιόδρομο γεμάτο διαπλοκές και άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα για τον πόλεμο, όπως είπε, εναντίον του και για μεθοδεύσεις. Αναφερόμενος στα φαινόμενα διαπλοκής, είπε ότι τα έπιασε χειροπιαστά στην επιχείρηση».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «προμηθευτές και επιχειρηματικά συμφέροντα συγκρούονται και διαπλέκονται για τα μερίδια στις προμήθειες της ΔΕΗ και κυρίως ενόψει του διαγωνισμού για ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Αυτή είναι η εικόνα μετά τις χθεσινές καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσά και την άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει».

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ «κουβέντα δεν είπε, στη χτεσινή του συνέντευξη Τύπου, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, για την ουσία του προβλήματος στις εξελίξεις στη ΔΕΗ. Ο Γ. Παλαιοκρασσάς αναφέρθηκε μεν σε περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν σκανδαλώδεις σχέσεις διαπλοκής άφησε όμως στο απυρόβλητο την πολιτική που γεννά, ευνοεί και αναπαράγει τον αδυσώπητο ανταγωνισμό του μεγάλου κεφαλαίου για το διανομή της τεράστιας πίτας της Ενέργειας και των προμηθειών της ΔΕΗ. Το πρόβλημα, τόνισε με δηλώσεις τους στην Πάτρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι η πολιτική, που έχει τίτλο απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, απελευθέρωση αγοράς, απελευθέρωση των πάντων».

Η City Press επισημαίνει ότι «ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ κ. Παλαιοκρασσάς έριξε όλες τις ευθύνες για τα φαινόμενα διαπλοκής στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα. Στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά τον κ. Καραμανλή, τον οποίο τώρα θεωρεί εγγύηση για την αποτελεσματική πάταξη της διαπλοκής. Περιόρισε τις καταγγελίες για σκάνδαλα σε υποθέσεις του παρελθόντος. Απόλυτη η απομόνωση του κ. Παλαιοκρασσά από το ΔΣ της ΔΕΗ και τα συνδικαλιστικά στελέχη».

Η PRESS TIME αναφέρει ότι «το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η νύχτα της μεγάλης συναλλαγής. Την τελευταία στιγμή διεσώθη η κυβέρνηση από μια κρίση που μπορούσε να προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις. Πολιτικοί, φίλοι του τέως προέδρου της ΔΕΗ, άνθρωποι της Εκκλησίας και όσοι μπορούσαν να τον επηρεάσουν επιστρατεύτηκαν για να πέσουν οι τόνοι να μην τραυματιστεί ανεπανόρθωτα η κυβερνητική εικόνα και να μην αμαυρωθεί από ατυχείς δηλώσεις η πολιτική πορεία του Γιάννη Παλαιοκρασσά».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «όμηρος της διαπλοκολογίας παραμένει η κυβέρνηση μετά τα χθεσινά καρφιά Παλαιοκρασσά, ο οποίος μίλησε πάλι για συμβιβασμό της κυβέρνησης με τη διαπλοκή. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ΔΕΗ, αν και απέφυγε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό -όπως έκανε την Παρασκευή με την επιστολή παραίτησής του- εντούτοις φωτογράφισε τον Κ. Καραμανλή και κατονόμασε τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα ότι ανέχθηκαν τη διαπλοκή στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Υποστήριξε μάλιστα -χωρίς ωστόσο να δώσει επαρκή στοιχεία- ότι επί κυβερνήσεως ΝΔ υπήρξαν στημένοι διαγωνισμοί στη ΔΕΗ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «με συνέντευξη σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, ολοκληρώθηκε η πρώτη πράξη του δράματος, που μπορεί να επονομαστεί Κατά Παλαιοκρασσάν διαπλοκή στη ΔΕΗ. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πράξεις. Άλλες από αυτές θα σχετίζονται με τη ΔΕΗ και άλλες, γενικώς με τα της διαπλοκής. Πάντως ο πρώην πρόεδρός της έδειξε διατεθειμένος να συνεχίσει, δήλωσε ότι δεν έχει φιλοδοξίες για δημόσιες θέσεις, και άρα δεν πρόκειται να δεσμευτεί με προσφορές συμψηφισμού».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ τονίζει ότι «είκοσι χρόνια παρέμεινε στην αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία και σήμερα στο κρισιμότερο σημείο για μια κυβέρνηση, στο μέσον της τετραετίας, υπουργοί, βουλευτές, κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές και διορισμένοι διοικητές αλληλοσπαράσσονται ακυρώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την μεγάλη προσπάθεια χιλιάδων οπαδών της παράταξης, που αγωνίστηκαν για το αποτέλεσμα της 7ης Μαρτίου 2004».

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ «η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρώην προέδρου της ΔΕΗ αν κάτι αποκάλυψε αυτό ήταν η ακτινογραφία της γαλάζιας διαπλοκής. Ο κ. Ι. Παλαιοκρασσάς -παρά τις διαρροές κύκλων του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για αποκαλυπτικά έγγραφα που θα δημιουργήσουν μείζον πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό- μπορεί να μην προσκόμισε νέα στοιχεία στις καταγγελίες του για κυκλώματα διαπλοκής υπουργών με οικονομικά συμφέροντα, όπως απειλούσε με την επιστολή παραίτησής του την Παρασκευή, αλλά αυτά που είπε και αυτά που του απάντησαν στελέχη της κυβέρνησης δείχνουν ότι η σύγκρουση συμφερόντων έχει παραλύσει επί 20 μήνες τη ΔΕΗ».

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «με τη φράση ο βασιλιάς είναι γυμνός, από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα, ο κ. Γ. Παλαιοκρασσάς όχι μόνον ακύρωσε την ρητορική Καραμανλή περί μάχης κατά της διαπλοκής και μηδενικής ανοχής στη διαφθορά, αλλά έφερε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στη δυσκολότερη -από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου μέχρι σήμερα- θέση».

Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι «από πολιτικούς κατήγορους σε απολογούμενους για συμβιβασμό με τις δυνάμεις της διαπλοκής μετέβαλαν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του οι καταγγελίες του αποπεμφθέντος προέδρου της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσά».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «ουδείς αμφισβήτησε τις καλές προθέσεις του κ. Παλαιοκρασσά, κατά την διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της ΔΕΗ. Όπως ουδείς αμφισβήτησε την εντιμότητά του. Όμως αυτό που ευλόγως αμφισβητείται, είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεργούσε. Οι διαρκείς συγκρούσεις του προς κάθε κατεύθυνση, που οδήγησαν τελικώς στην απομάκρυνσή του».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Καλή βάση»

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στη συνεργασία, «ως στενοί φίλοι και σύμμαχοι»

«Καλή βάση για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των μυστικών τους υπηρεσιών», χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τις χθεσινές δηλώσεις της ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Οι αεροπορικές μεταφορές κρατουμένων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA κυριάρχησαν στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στη συνεργασία, «ως στενοί φίλοι και σύμμαχοι».

Η καγκελάριος υπογράμμισε αναφερόμενη στο ζήτημα των πτήσεων ότι πρέπει να τηρούνται οι δημοκρατικοί κανόνες, οι μυστικές υπηρεσίες όμως θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, για την οποία άλλωστε δημιουργήθηκαν, όπως είπε.

Από την πλευρά της η κ. Ράις είπε ότι συμφωνεί με την κ. Μέρκελ σγια την αναγκαιότητα να προστατευθούν οι πολίτες από την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, αυτό όμως πρέπει να γίνεται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των εταίρων τους, έχουν όμως την υποχρέωση να προστατεύσουν τους πολίτες τους και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν όλα τα έννομα μέσα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, η κ. Ράις είχε παραδεχτεί ότι πραγματοποιήθηκαν πτήσεις για τη μεταφορά υπόπτων, αρνήθηκε όμως ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Η Αμερικανίδα υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες κατά της CIA ότι διατηρεί μυστικές φυλακές εκτός ΗΠΑ.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μέρκελ - Ράις

Χθες η κ. Ράις υπεραμύνθηκε της στάσης που τηρεί η χώρα της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ συναντάται η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις στο Βερολίνο, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής της περιοδείας.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση η δυσφορία των Ευρωπαίων , μετά τις κατηγορίες κατά της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση μυστικών φυλακών της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες και τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου και αεροδρομίων της Γερμανίας και άλλων χωρών για τη μεταφορά κρατουμένων.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών διεξάγει έρευνα, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του, ήταν εν γνώσει των πτήσεων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ότο Σίλι, ήταν τον περασμένο χρόνο ενήμερος από την αμερικανική πλευρά για τη μεταφορά ενός Γερμανού πολίτη, ο οποίος κρατούνταν στα Σκόπια και μεταφέρθηκε σε φυλακή στο Αφγανιστάν, όπου παρέμεινε επί πέντε μήνες. Ο κ. Σίλι δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα δημοσιεύματα.

Το όλο θέμα εκτιμάται ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επαναπροσέγγιση Βερολίνου Ουάσιγκτον, που επιχειρείται από τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Χθες η κ. Ράις υπεραμύνθηκε της στάσης που τηρεί η χώρα της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε νόμιμο μέσο».


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ κατά βρετανικής προεδρίας

Ο κ. Στρο τόνισε ότι η Βρετανία επιθυμεί να συνεισφέρει «με δίκαιο τρόπο» στο κόστος της διεύρυνσης

Έντονη κριτική ασκήθηκε από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των βρετανικών προτάσεων για την άρση του αδιεξόδου στο θέμα του προϋπολογισμού της κοινότητας.

Η Βρετανία πρότεινε σημαντικές περικοπές στην οικονομική βοήθεια προς τα δέκα νέα κράτη μέλη αλλά και συνάμα μείωση της δικής επιστροφής εισφορών.

Η Πολωνία χαρακτήρισε τις προτάσεις απαράδεκτες, η Γαλλία τις απέρριψε, ενώ επιφυλακτική ήταν η στάση της Τσεχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να «θυσιάσει» κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ τις ετήσιες επιστροφές από τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική προεδρία πρότεινε ένα πακέτο 847 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007 έως 2013.

Το εν λόγω πακέτο είναι κατά 24 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότερο από την πρόταση της προεδρίας του Λουξεμβούργου στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Στρο τόνισε ότι η Βρετανία επιθυμεί να συνεισφέρει «με δίκαιο τρόπο» στο κόστος της διεύρυνσης.

«Οι προτάσεις μας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό έχουν τέσσερις στόχους», είπε ο κ. Στρο και εξήγησε ότι «ο πρώτος είναι η υιοθέτηση μιας πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.

»Δεύτερον, οι προτάσεις μας θα βοηθήσουν τα νέα κράτη μέλη να αναπτύξουν τις οικονομίες τους και τις κοινωνίες τους ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται για τα πλούσια κράτη μέλη μια πιο δίκαιη κατανομή του κόστους της διεύρυνσης».

»Τρίτον, προτείνουμε μείωση των επιστροφών μας από τις εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό».

»Και τέταρτον, οι εν λόγω προτάσεις διασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στο καθεστώς των επιστροφών χωρίς μια ανάλογη θεμελιώδης μεταρρύθμιση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική», τόνισε ο κ. Στρο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε τις βρετανικές προτάσεις «απαράδεκτες, μη ρεαλιστικές και άδικες για τις φτωχές χώρες της ανατολικής Ευρώπης».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κομισιόν θα εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των όρων του προϋπολογισμού για τα νέα κράτη μέλη.

«Αυτός ο προϋπολογισμός, η πρόταση της βρετανικής προεδρίας, είναι ένας προϋπολογισμός για μια μίνι Ευρώπη και όχι για τη διευρυμένη Ευρώπη που επιθυμούμε - την ισχυρή Ευρώπη που χρειαζόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.


Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2005 - 22:54 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες αποκαλύψεις στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Νέα στοιχεία για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσού, από το 2003 ο τουρκικός στρατός έχει σκοτώσει 360 Κούρδους και έχει συλλάβει περίπου 1.000.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ακόμη ότι γειτονικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν παραδώσει στην Τουρκία 116 άτομα τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε τρομοκράτες.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν με τους Κούρδους της Τουρκίας, έρχονται και πάλι στο φως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ εκπαιδεύει Κούρδους κομάντος στο βόρειου Ιράκ. Την σχετική αποκάλυψη είχε κάνει το 2004 το περιοδικό Νιου Γιόρκερ και αρκετοί απέδιδαν σε αυτό το περιστατικό την επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Ήταν η εποχή όπου ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήριζε το Ισραήλ κράτος τρομοκράτη.

Στο θέμα επανήλθαν οι εφημερίδες Ζαμάν της Τουρκίας και η ισραηλινή Γεντιόθ Αχρόνοθ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Ισραήλ αυτή τη φορά δεν διέψευσε ότι αξιωματικοί εκπαιδεύουν Κούρδους Κομάντος.

Υποστηρίζει όμως ότι αυτό γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες χωρίς της συμμετοχή μυστικών υπηρεσιών όπως η Μοσάντ.

Το καθεστώς του Βόρειου Ιράκ προκαλεί πονοκέφαλο στους Τούρκους διπλωμάτες ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι Κούρδοι της περιοχής άρχισαν γεωτρήσεις πετρελαίου. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές που θα έχει σύντομα στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ ο άνθρωπος που αναμένεται να αναλάβει σε μερικούς μήνες την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ούτε αρνείται ούτε επιβεβαιώνει η Ράις

Από το Βερολίνο ξεκινά η ευρωπαΐκή περιοδεία της Κοντολίζα Ράις

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, υπεραμύνθηκε της στάσης που τηρεί η χώρα της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ενώ εντείνονται οι καταγγελίες για μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη και για παράνομες πτήσεις πάνω από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Η κ. Ράις προέβη στις εν λόγω δηλώσεις λίγο πριν από την αναχώρησή της για την περιοδεία της στην Ευρώπη.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έφτασε στον πρώτο της σταθμό, το Βερολίνο, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να τη ρωτήσει για τις καταγγελόμενες πτήσεις της CIA πάνω από το γερμανικό έδαφος.

Όπως υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του BBC, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως στις καταγγελίες.

Παραδέχθηκε ότι η χώρα της μετέφερε κρατουμένους σε άλλες χώρες για ανάκριση, αλλά υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν ούτε ανέχονται τα βασανιστήρια κρατουμένων.

«Είτε είστε μαζί μας είτε όχι»

Την ίδια στιγμή έστρεψε τα βέλη της εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, τονίζοντας ότι και αυτοί είναι εμπλεγμένοι στο θέμα:

«Ορισμένες κυβερνήσεις επιλέγουν να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε σε θέματα μυστικών υπηρεσιών είτε σε αμυντικά θέματα. Αυτή η συνεργασία είναι διπλής κατευθύνσεως», σχολίασε.

»Μοιραζόμαστε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε έτσι σώσει πολλές ζωές στην Ευρώπη».

»Αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν λοιπόν εάν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους ή εναντίον άλλων χωρών», είπε η Κοντολίζα Ράις.

Ο ανταποκριτής του BBC εκτιμά ότι η δήλωση αυτή της κ. Ράις είχε σκοπό να τερματίσει την κριτική που ασκείται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, οι δηλώσεις της δεν αποτελούν καλή αρχή για την ευρωπαϊκή της περιοδεία στις Βρυξέλλες, το Κίεβο, το Βουκουρέστι και το Βερολίνο, ούτε πρόκειται να ικανοποιήσουν τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορούν την Αμερική για παραβάσεις του διεθνούς δικαίου, λέει ο ανταποκριτής του BBC.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.