Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-12

  1. Βολές κατά Σρέντερ
  2. Χίλιες μέρες πολέμου
  3. Συνεχίζεται η πυρόσβεση
  4. Συνεχίζεται η πυρόσβεση
  5. Έκρηξη και υποψίες στη Βηρυτό
  6. Αναστέλλεται η πυρόσβεση
  7. Σε κρίσιμη φάση η πυρόσβεση
  8. «Όχι» στις ξένες δυνάμεις
  9. Έκρηξη και υποψίες στη Βηρυτό
  10. Έκρηξη στο Σύνταγμα
  11. Η CIA στην Τουρκία
  12. «Ρωγμές στην Εργατική Κατοικία»
  13. «Όχι» στις ξένες δυνάμεις
  14. Μαίνεται η πυρκαγιά
  15. Περιβάλλον και εμπόριο
  16. Επαναληπτικές εκλογές στη Χιλή

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 03:16 (Ώρα Λονδίνου)

Βολές κατά Σρέντερ

Αρκετές εφημερίδες επικρίνουν τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος αποδέχθηκε τη πρόταση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να τεθεί επικεφαλής της κοινοπραξίας που ανέλαβε τη κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Sueddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν τον κ. Σρέντερ οι υποψίες που έχουν δημιουργηθεί για την ξαφνική αλλαγή στη καριέρα του.

Ο ισχυρισμός του ότι θα εργάζεται για τα συμφέροντα της Γερμανίας μπορεί να είναι αξιόπιστος αλλά το πρόβλημα είναι ότι ταυτόχρονα ο πρώην καγκελάριος «εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα άνετο μέλλον για τον εαυτό του».

Οι υποψίες ότι ο κ. Σρέντερ επωφελείται τώρα από ένα τεράστιο έργο που προώθησε όταν ήταν καγκελάριος μπορεί και να είναι αβάσιμες γράφει η γερμανική εφημερίδα που πάντως σημειώνει ότι «βρίσκεται σε δύσκολη θέση μόνο και μόνο από το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες αποτέλεσαν αφορμή για τον έντονο δημόσιο διάλογο για την ανάγκη θέσπισης ενός κώδικα δεοντολογίας για πρώην πολιτικούς», επισημαίνει η Sueddeutsche Zeitung.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung πιστεύει ότι η αλλαγή καριέρας του Γκέρχαρντ Σρέντερ προβάλλει τις αντιφάσεις μεταξύ της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας στη Γερμανία.

Η ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης έχει επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας γράφει η εφημερίδα που θέτει το ερώτημα: «Είναι σωστό ένας πρώην καγκελάριος να εργάζεται για μια εταιρεία που ελέγχεται από τη Ρωσία;»

Στην Αυστρία η Der Standard σημειώνει ότι το γεγονός ότι «τα ρωσικά ρούβλια από τον αγωγό πετρελαίου θα διοχετεύονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Γκέρχαρντ Σρέντερ» εγείρει ερωτήματα για τις στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο πρώην καγκελάριος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όταν πολλοί επέκριναν τη πολιτική του Πούτιν στη Τσετσενία και τη διάλυση που επέβαλε στη πετρελαϊκή εταιρεία Γιούκος, ο Σρέντερ εξακολουθούσε να αποκαλεί τον Πούτιν άψογο δημοκράτη» σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.

Γκοτοβίνα

Αναφερόμενη στη προσαγωγή του Κροάτη στρατηγού, Άντε Γκοτοβίνα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία η Die Presse της Βιέννης σημειώνει ότι «η Κροατία έστω και απρόθυμα- εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς τη Χάγη. Τώρα είναι η σειρά της Σερβίας».

Μετά τη σύλληψη του Γκοτοβίνα στη Χάγη υπάρχουν «δυο άδεια κελιά για δυο μεγαλύτερα ψάρια για τους σερβοβόσνιους εγκληματίες Ράντοβαν Κάραντζιτς και Ράτκο Μπλάντις», γράφει η Die Presse.

Η γερμανική Die Welt συγχαίρει τη πολιτική ηγεσία της Κροατίας που αγνόησε τα εθνικιστικά αντανακλαστικά μεγάλης μερίδας Κροατών που θεωρούν ήρωα τον Γκοτοβίνα.

Δέκα χρόνια μετά το τέλος των σφαγών «ήρθε η ώρα να προχωρήσει η διαδικασία συμφιλίωσης».

»Το κεφάλαιο των Βαλκανικών πολέμων μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν η Σερβία παραδώσει τους Κάραντζιτς και Μπλάντις», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 00:29 (Ώρα Λονδίνου)

Χίλιες μέρες πολέμου

«Η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες» γράφουν στο πρωτοσέλιδο τους οι Τάιμς (Times).

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζουν τη «σταδιακή» απαγκίστρωση από το Ιράκ «μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση στη Βαγδάτη που θα προκύψει από τις εκλογές αυτής της εβδομάδας».

Οι Τάιμς υπογραμμίζουν ότι η απόφαση Λονδίνου και Ουάσιγκτον «έχει θορυβήσει» την απερχόμενη ιρακινή κυβέρνηση.

Ανώτατος Δυτικός διπλωμάτης που μίλησε στην εφημερίδα τόνισε «ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση θα είναι η σταδιακή μεταβίβαση των θεμάτων ασφαλείας».

Όπως σημειώνουν οι Τάιμς η κίνηση αυτή «δεν συνάδει με τις δημόσιες κατηγορηματικές δηλώσεις του προέδρου Μπους που έχει πει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το Ιράκ».

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον του Ιράκ με αφορμή της βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης.

«Εδραιώνεται η δημοκρατία στο Ιράκ» γράφει και προσθέτει ότι «οι βρετανοί στρατιώτες θα πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαμετρικά αντίθετη είναι η άποψη της Ιντιπέντεντ (Independent) που με αφορμή τις χίλιες μέρες από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ γράφει ότι «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι θα τερματισθεί η βία με την διεξαγωγή των εκλογών».

«Οι σουνίτες που αποτελούν το επίκεντρο της εξέγερσης μπορεί να ψηφίσουν για πρώτη φορά αλλά δεν κάνουν λόγο για εκεχειρία», σημειώνει η εφημερίδα.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πόλεμος των χιλίων ημερών πλησιάζει στο τέλος του. Κάθε μήνα έως και χίλια νέα πτώματα κείτονται στο νεκροτομείο της Βαγδάτης. Το νέο Ιράκ που γεννιέται έχει ήδη μουσκευτεί στο αίμα», καταλήγει η ανταπόκριση της Ιντιπέντεντ από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Προϋπολογισμός και διεύρυνση

Ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται εκτεταμένα στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2007-2013.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επικεντρώνεται στις απειλές της Γαλλίας που προειδοποίησε ότι μπορεί να εμποδίσει την διεύρυνση της ΕΕ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η χώρα που απειλείται να μείνει «εκτός νυμφώνος» είναι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς η Γαλλία «δεν έδωσε τη συγκατάθεση της» στη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί στα Σκόπια καθεστώς «υποψήφιας προς ένταξη χώρας».

Το Παρίσι υποστηρίζει ότι η διεύρυνση υπονομεύεται στη περίπτωση που οι 25 αποτύχουν να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί την τελευταία διεύρυνση της κοινότητας με την είσοδο των 10 νέων κρατών γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Σημειώνουν δε ότι σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους οι πιθανότητες συμφωνίας «είναι μικρότερες του 50%» σε αντίθεση με κοινοτικούς αξιωματούχους που εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) εκτιμά ότι η βρετανική προεδρία «θα κάνει νέες παραχωρήσεις» προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης «σε μια προσπάθεια να απομονώσει τη Γαλλία» και να πετύχει την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η βρετανική κυβέρνηση «είναι διατεθειμένη» να αποδεχθεί μείωση των επιστροφών που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες για να πετύχει το στόχο της.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 23:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η πυρόσβεση

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν ξημερώσει

Οι Βρετανοί πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά τις τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στις δεξαμενές καυσίμων Μπάνσφιλντ, δίπλα στο Χέμελ Χέμστεντ.

Η πυρόσβεση είχε ανασταλεί προσωρινά, διότι υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε να εκραγεί μια ακόμη δεξαμενή.

Οι πυροσβέστες έσβησαν τις φλόγες στις δώδεκα σπό τις είκοσι δεξαμενές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να δώσουν μάχη για να κατασβήσουν μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης.

Οι πυροσβέστες παρέλαβαν 250.000 λίτρα συμπυκνωμένου αφρού, που κατέφθασε απ' όλη τη χώρα και διαλύθηκε επί τόπου με νερό.

Το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αντλείται από το αρδευτικό κανάλι Γκραντ Γιούνιον, τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του ατυχήματος.

Η αστυνομία, η πυροσβεστική και η υπηρεσία για το Περιβάλλον επιβεβαίωσαν, ότι δεν έχουν διαρρεύσει επικίνδυνες ουσίες στα υπόγεια αποθέματα νερού.

Οι δεξαμενές καυσίμων ανήκουν στις πετρελαϊκές εταιρείες Τεξάκο και Τοτάλ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε ατύχημα, χωρίς ακόμα να αποκλείει κάποιο άλλο ενδεχόμενο.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν εκ των οποίων δύο σοβαρά.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία το νέφος καπνού κατευθύνεται προς την Μάγχη.

Η Φιλίπα Γιανγκ του BBC μετέδωσε από τον τόπο του ατυχήματος: «Όλο το βράδυ οι φλόγες τινάζονταν ψηλά στον ουρανό. Η μυρωδιά και η γεύση του καμένου πετρελαίου κυριαρχεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν ώρες μετά την πρώτη έκρηξη για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Το έργο της κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολύς κόσμος κατέγραψε τις εκρήξεις που ακολούθησαν με βιντεοκάμερες ή με κινητά τηλέφωνα.

Ο Τζέιμς Λίσμαν ένας από τους κατοίκους, δήλωσε στο ΒΒC: «Συνέβη ενώ κοιμόμουν. Ξύπνησα από την έκρηξη και ξαφνικά υπήρχε παντού μόνο σκόνη και σπασμένα γυαλιά. Νόμιζα ότι με πλάκωσε το ταβάνι. Μου φάνηκε σαν μια αιωνιότητα μέχρι να σταματήσει. Είναι θέμα ότι είμαι ζωντανός».

Δείγματα του καπνού μεταφέρονται σε εργαστήρια για να διαπιστωθούν οι μακροπρόθεσμες πιθανές επιπτώσεις από την έκθεση των κατοίκων, όπως δήλωσε η δρ. Τζέιν Χάλπιν.

Στις πιο ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Περίπου 2.000 εκκένωσαν προσωρινά τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 20:02 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η πυρόσβεση

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν ξημερώσει

Οι Βρετανοί πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά τις τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στις δεξαμενές καυσίμων Μπάνσφιλντ, δίπλα στο Χέμελ Χέμστεντ.

Η πυρόσβεση είχε ανασταλεί προσωρινά, διότι υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε να εκραγεί μια ακόμη δεξαμενή.

Οι πυροσβέστες έσβησαν τις φλόγες στις δώδεκα σπό τις είκοσι δεξαμενές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να δώσουν μάχη για να κατασβήσουν μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης.

Οι πυροσβέστες παρέλαβαν 250.000 λίτρα συμπυκνωμένου αφρού, που κατέφθασε απ' όλη τη χώρα και διαλύθηκε επί τόπου με νερό.

Το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αντλείται από το αρδευτικό κανάλι Γκραντ Γιούνιον, τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του ατυχήματος.

Η αστυνομία, η πυροσβεστική και η υπηρεσία για το Περιβάλλον επιβεβαίωσαν, ότι δεν έχουν διαρρεύσει επικίνδυνες ουσίες στα υπόγεια αποθέματα νερού.

Οι δεξαμενές καυσίμων ανήκουν στις πετρελαϊκές εταιρείες Τεξάκο και Τοτάλ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε ατύχημα, χωρίς ακόμα να αποκλείει κάποιο άλλο ενδεχόμενο.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν εκ των οποίων δύο σοβαρά.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία το νέφος καπνού κατευθύνεται προς την Μάγχη.

Η Φιλίπα Γιανγκ του BBC μετέδωσε από τον τόπο του ατυχήματος: «Όλο το βράδυ οι φλόγες τινάζονταν ψηλά στον ουρανό. Η μυρωδιά και η γεύση του καμένου πετρελαίου κυριαρχεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν ώρες μετά την πρώτη έκρηξη για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Το έργο της κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολύς κόσμος κατέγραψε τις εκρήξεις που ακολούθησαν με βιντεοκάμερες ή με κινητά τηλέφωνα.

Ο Τζέιμς Λίσμαν ένας από τους κατοίκους, δήλωσε στο ΒΒC: «Συνέβη ενώ κοιμόμουν. Ξύπνησα από την έκρηξη και ξαφνικά υπήρχε παντού μόνο σκόνη και σπασμένα γυαλιά. Νόμιζα ότι με πλάκωσε το ταβάνι. Μου φάνηκε σαν μια αιωνιότητα μέχρι να σταματήσει. Είναι θέμα ότι είμαι ζωντανός».

Δείγματα του καπνού μεταφέρονται σε εργαστήρια για να διαπιστωθούν οι μακροπρόθεσμες πιθανές επιπτώσεις από την έκθεση των κατοίκων, όπως δήλωσε η δρ. Τζέιν Χάλπιν.

Στις πιο ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Περίπου 2.000 εκκένωσαν προσωρινά τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη και υποψίες στη Βηρυτό

Ο Γκιμπράν Τουένι

Εντείνονται οι πιέσεις προς τη Συρία για τον ρόλο που παίζει στον Λίβανο, μετά τη δολοφονία, στη Βηρυτό, επώνυμου βουλευτή, πολέμιου της Συρίας για την πολιτική της στο Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την αιτία του θανάτου του Γκιμπράν Τουένι και άλλες πρόσφατες πολιτικές δολοφονίες.

Την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την τελευταία έκθεση για την δολοφονία του πρώην Λιβανέζου βουλευτή, Ραφίκ Χαρίρι.

Ο επικεφαλής των ανακριτών που συνέταξαν την έκθεση, Μετλέβ Μεχλίς, καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να συλλάβει τα δεκαεννέα άτομα που έχει προσδιορίσει ως υπόπτους.

Όπως είπε, η έρευνά του ενισχύει τη θεωρία ότι η Συρία είχε ανάμειξη στην δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

Τέσσερεις νεκροί

Η ανατίναξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε χριστιανική συνοικία της πρωτεύουσας της Βηρυτού προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους και του Γκιμπράν Τουένι.

Ο βουλευτής και δημοσιογράφος, Γκιμπράν Τουένι, γνωστός για τις αντισυριακές του θέσεις.

Διευθυντής της φιλελεύθερης αντι-συριακής εφημερίδας Αν-Ναχάρ, ο Γκιμπράν Τουένι είχε μόλις επιστρέψει στη Βηρυτό μετά από παραμονή πολλών μηνών στη Γαλλία, λόγω φόβων για την ασφάλειά του.

Ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, είπε στο BBC ότι πιστεύει πως πίσω από τη δολοφονία Τουένι κρύβεται η Δαμασκός.

Η Συρία πάντως καταδίκασε την επίθεση, εκτιμώντας ότι στόχευε ακριβώς στην απόδοση ευθυνών σε βάρος της.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 20:02 (Ώρα Λονδίνου)

Αναστέλλεται η πυρόσβεση

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν ξημερώσει

Οι Βρετανοί πυροσβέστες ανέστειλαν προσωρινά τις προσπάθειες κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς, που ξέσπασε μετά τις τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στις δεξαμενές καυσίμων Μπάνσφιλντ, δίπλα στο Χέμελ Χέμστεντ.

Η πυρόσβεση σταμάτησε διότι υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε να εκραγεί μια ακόμη δεξαμενή.

Οι πυροσβέστες έσβησαν τις φλόγες στις δώδεκα σπό τις είκοσι δεξαμενές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να δώσουν μάχη για να κατασβήσουν μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης.

Οι πυροσβέστες παρέλαβαν 250.000 λίτρα συμπυκνωμένου αφρού, που κατέφθασε απ' όλη τη χώρα και διαλύθηκε επί τόπου με νερό.

Το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αντλείται από το αρδευτικό κανάλι Γκραντ Γιούνιον, τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του ατυχήματος.

Η αστυνομία, η πυροσβεστική και η υπηρεσία για το Περιβάλλον επιβεβαίωσαν, ότι δεν έχουν διαρρεύσει επικίνδυνες ουσίες στα υπόγεια αποθέματα νερού.

Οι δεξαμενές καυσίμων ανήκουν στις πετρελαϊκές εταιρείες Τεξάκο και Τοτάλ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε ατύχημα, χωρίς ακόμα να αποκλείει κάποιο άλλο ενδεχόμενο.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν εκ των οποίων δύο σοβαρά.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία το νέφος καπνού κατευθύνεται προς την Μάγχη.

Η Φιλίπα Γιανγκ του BBC μετέδωσε από τον τόπο του ατυχήματος: «Όλο το βράδυ οι φλόγες τινάζονταν ψηλά στον ουρανό. Η μυρωδιά και η γεύση του καμένου πετρελαίου κυριαρχεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν ώρες μετά την πρώτη έκρηξη για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Το έργο της κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολύς κόσμος κατέγραψε τις εκρήξεις που ακολούθησαν με βιντεοκάμερες ή με κινητά τηλέφωνα.

Ο Τζέιμς Λίσμαν ένας από τους κατοίκους, δήλωσε στο ΒΒC: «Συνέβη ενώ κοιμόμουν. Ξύπνησα από την έκρηξη και ξαφνικά υπήρχε παντού μόνο σκόνη και σπασμένα γυαλιά. Νόμιζα ότι με πλάκωσε το ταβάνι. Μου φάνηκε σαν μια αιωνιότητα μέχρι να σταματήσει. Είναι θέμα ότι είμαι ζωντανός».

Δείγματα του καπνού μεταφέρονται σε εργαστήρια για να διαπιστωθούν οι μακροπρόθεσμες πιθανές επιπτώσεις από την έκθεση των κατοίκων, όπως δήλωσε η δρ. Τζέιν Χάλπιν.

Στις πιο ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Περίπου 2.000 εκκένωσαν προσωρινά τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κρίσιμη φάση η πυρόσβεση

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν ξημερώσει

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς, που ξέσπασε μετά τις τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στις δεξαμενές καυσίμων Μπάνσφιλντ, δίπλα στο Χέμελ Χέμστεντ.

Δέκα από τις είκοσι δεξαμενές έχουν σβήσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις που καλούνται να δώσουν μάχη για να κατασβήσουν μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης.

Οι πυροσβέστες παρέλαβαν 250.000 λίτρα συμπυκνωμένου αφρού, που κατέφθασε απ' όλη τη χώρα και διαλύθηκε επί τόπου με νερό.

Το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αντλείται από το αρδευτικό κανάλι Γκραντ Γιούνιον, τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του ατυχήματος.

Η αστυνομία, η πυροσβεστική και η υπηρεσία για το Περιβάλλον επιβεβαίωσαν, ότι δεν έχουν διαρρεύσει επικίνδυνες ουσίες στα υπόγεια αποθέματα νερού.

Οι δεξαμενές καυσίμων ανήκουν στις πετρελαϊκές εταιρείες Τεξάκο και Τοτάλ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε ατύχημα, χωρίς ακόμα να αποκλείει κάποιο άλλο ενδεχόμενο.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν εκ των οποίων δύο σοβαρά.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία το νέφος καπνού κατευθύνεται προς την Μάγχη.

Η Φιλίπα Γιανγκ του BBC μετέδωσε από τον τόπο του ατυχήματος: «Όλο το βράδυ οι φλόγες τινάζονταν ψηλά στον ουρανό. Η μυρωδιά και η γεύση του καμένου πετρελαίου κυριαρχεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν ώρες μετά την πρώτη έκρηξη για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Το έργο της κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολύς κόσμος κατέγραψε τις εκρήξεις που ακολούθησαν με βιντεοκάμερες ή με κινητά τηλέφωνα.

Ο Τζέιμς Λίσμαν ένας από τους κατοίκους, δήλωσε στο ΒΒC: «Συνέβη ενώ κοιμόμουν. Ξύπνησα από την έκρηξη και ξαφνικά υπήρχε παντού μόνο σκόνη και σπασμένα γυαλιά. Νόμιζα ότι με πλάκωσε το ταβάνι. Μου φάνηκε σαν μια αιωνιότητα μέχρι να σταματήσει. Είναι θέμα ότι είμαι ζωντανός».

Δείγματα του καπνού μεταφέρονται σε εργαστήρια για να διαπιστωθούν οι μακροπρόθεσμες πιθανές επιπτώσεις από την έκθεση των κατοίκων, όπως δήλωσε η δρ. Τζέιν Χάλπιν.

Στις πιο ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Περίπου 2.000 εκκένωσαν προσωρινά τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στις ξένες δυνάμεις

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι Ιρακινοί είναι αισιόδοξοι για το μέλλον

Το 65% των Ιρακινών πολιτών πιστεύει ότι συνολικά η κατάσταση σήμερα στο Ιράκ είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που επικρατούσε πριν από την εισβολή των ξένων δυνάμεων.

Το συμπέρασμα προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΒΒC και άλλων τεσσάρων δημοσιογραφικών οργανισμών.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα των Ιρακινών δηλώνουν αντίθετοι με τη συνεχιζόμενη παρουσία των ξένων δυνάμεων στη χώρα τους.

«Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα πορίσματα της δημοσκόπησης για τις ξένες δυνάμεις στο Ιράκ», υποστηρίζει ο αμυντικός συντάκτης του ΒΒC, Πολ Γουντ, ο οποίος βρίσκεται στη Βασόρα.

Σε εθνικό επίπεδο το 65% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην παρουσία των ξένων δυνάμεων.

Σύμφωνα, πάντα, με την δημοσκόπηση οι Ιρακινοί βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας τους.

Αρκετοί δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να αισθάνονται πιο ασφαλείς στις γειτονιές τους και ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ αντιτίθενται στην παρουσία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, από την άλλη πιστεύουν ότι η παρουσία τους είναι αναγκαία μέχρις ότου βελτιωθεί η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα.

Ενδεχόμενο νέων βασανιστηρίων

Την ίδια στιγμή, μετά από έρευνα σε κέντρο κράτησης στη Βαγδάτη, Ιρακινοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εντόπισαν δεκατρείς κρατουμένους που έχρηζαν ιατρικής περίθαλψης λόγω πιθανής κακοποίησης.

Αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις βασανιστηρίων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη και υποψίες στη Βηρυτό

Ο Γκιμπράν Τουένι

Το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων προκάλεσε η ανατίναξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε χριστιανική συνοικία της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο βουλευτής και δημοσιογράφος, Γκιμπράν Τουένι, γνωστός για τις αντισυριακές του θέσεις.

Διευθυντής της φιλελεύθερης αντι-συριακής εφημερίδας Αν-Ναχάρ, ο Γκιμπράν Τουένι είχε μόλις επιστρέψει στη Βηρυτό μετά από παραμονή πολλών μηνών στη Γαλλία, λόγω φόβων για την ασφάλειά του.

Ο ηγέτης των δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, είπε στο BBC ότι πιστεύει πως πίσω από τη δολοφονία Τουένι κρύβεται η Δαμασκός.

Η Συρία πάντως καταδίκασε την επίθεση, εκτιμώντας ότι στόχευε ακριβώς στην απόδοση ευθυνών σε βάρος της, καθώς σήμερα οι ανακριτές των Ηνωμένων Εθνών που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι, θα παρουσιάσουν την προσωρινή έκθεσή τους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναμένεται ότι στην έκθεση θα περιγράφεται ο ρόλος της Δαμασκού στη δολοφονία.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο Σύνταγμα

Ισχυρή έκρηξη προκλήθηκε στη οδό Μητροπόλεως κάτω από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στα ΕΛΤΑ στην πλατεία Συντάγματος προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανθρώπων ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων.

Σε αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό οφείλεται η έκρηξη που έγινε στις 06.08 το πρωί στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Νίκης, έξω από τα γραφεία των ΕΛΤΑ στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως έγινε γνωστό, αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν στην αστυνομία ότι στις 05.00 τα ξημερώματα δύο νεαροί άφησαν έξω από τα γραφεία των ΕΛΤΑ ένα μηχανάκι μεταφοράς φαγητού, μέσα στο μεταλλικό κουτί του οποίου βρισκόταν ο ωρολογιακός μηχανισμός που εξερράγη.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκτιμά πως ο μηχανισμός δε φαίνεται να ήταν συνδεδεμένος με τις φιάλες προπανίου, οι οποίες ήσαν εκτεθειμένες στο συγκεκριμένο σημείο όλη τη νύχτα, κάτι που συνέβαινε συχνά τον τελευταίο καιρό και έχει σχέση με καταστήματα της περιοχής.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα δύο άτομα - ένας άντρας, ο οποίος καθάριζε την τζαμαρία καταστήματος και μία διερχόμενη γυναίκα, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στις τζαμαρίες διπλανών καταστημάτων και κτιρίων, έως και τον όγδοο όροφο, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ωστικό κύμα το οποίο ακολούθησε ήταν μεγάλης ισχύος.

Ως τις 09.00 το πρωί, η περιοχή εξακολουθούσε να είναι αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγιναν και δύο τηλεφωνήματα από αγνώστους στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»", χωρίς, όμως κανείς να αναφέρει ότι αναλαμβάνει κάποια οργάνωση την ευθύνη για την έκρηξη.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Η CIA στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Με το σταγονόμετρο δίνονται οι πληροφορίες για την αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Άγκυρα του διευθυντή της CIA.

Ο Πόρτερ Γκος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών.

Ο Γκος σχεδόν φυγαδεύτηκε χτες το απόγευμα από υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας προκειμένου να αποφύγει τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες τον Πόρτερ Γκος κάλεσε στην Άγκυρα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε διαψεύσει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες πράκτορες της CIA ανέκριναν φερόμενα μέλη της Αλ Κάιντα σε τουρκικές φυλακές.

Πάντως τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και τα μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι η επίσκεψη Γκος δεν σχετίζεται με αυτές τις καταγγελίες αλλά με τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και το καθεστώς των Κούρδων της περιοχής.

Τούρκοι διπλωμάτες είχαν πρόσφατα επαφές με Ιρανούς και Σύρους αξιωματούχους για το ίδιο θέμα. Όπως είχε εξηγήσει στην ελληνική υπηρεσία του BBC ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης η Ουάσινγκτον έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές την Άγκυρα ως δίαυλο επικοινωνίας με την Τεχεράνη και τη Δαμασκό.

Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει και πάλι τη βοήθεια των ΗΠΑ για την εξόντωση των μαχητών του PKK οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα προανήγγειλε αλλαγή στάσης απέναντι στο PKK χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 08:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Ρωγμές στην Εργατική Κατοικία»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οργανωμένη Επιχείρηση Κάθαρσης. Δεν συγχωρεί το Μαξίμου τα φαινόμενα διαφθοράς. Το χρονικό του τέλους για τον Άγγελο Οικονομόπουλο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στον Εισαγγελέα στέλνουν τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΟΕΚ. Η κυβέρνηση αποκαλύπτει και χτυπά στη γένεσή τους τις όποιες "γαλάζιες" ρεμούλες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί πίνουν και μεθούν οι νέοι. Αποκαλυπτική έρευνα της "OASIS" με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καραμανλή πέρνα από κόσκινο όλους τους διοικητές των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Ρίξε και μια ματιά στους συνεργάτες των υπουργών...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καμιά σκιά στο δημόσιο βίο. Συνέπεια λόγων και έργων στα θέματα διαφάνειας από την κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ: Σε κλοιό σκανδάλων η κυβέρνηση. Νέο κρούσμα διαφθοράς- Απελύθη ο διοικητής του ΟΕΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παραλύουν τη χώρα όλη την εβδομάδα με απεργίες και πάει γάντι αυτό που λέει ο λαός: Εκείνοι που μας χρώσταγαν ζητάνε και το βόδι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρωγμές...στην Εργατική Κατοικία. Αιφνίδια παραίτηση του προέδρου του ΟΕΚ, Αγγελου Οικονομόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανατροπές χωρίς (πολιτικό) φόβο. Καραμανλής: Αποφασιστικά βήματα για μεταρρυθμίσεις και διαφάνεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποπομπή με βαρειές υποψίες. Ο 35ος από την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ.

ΕΣΤΙΑ: Η Ευρώπη σε αδιέξοδο. Δεν διαθέτει καμία στρατηγική για το μέλλον.

ESPRESSO: Η σέξι ξαδέλφη του Καραμανλή. Η Φωτεινή κατεβαίνει στην πολιτική. Η ζωή, ο χαρακτήρας και η σχέση της με γιο γνωστού πολιτικού.

ΤΑ ΝΕΑ: Επιχείρηση κουκούλωμα. Γνώριζαν αλλά έκρυβαν τις καταγγελίες για ΟΕΚ.

PRESS time: Οι αμαρτωλές μίζες στο υπουργείο Εργασίας. Τα έργα και οι ημέρες του προέδρου του ΟΕΚ Άγγελου Οικονομόπουλου.

TRAFFIC NEWS: Βασιλικό κολέγιο από τον τέως στην Ελλάδα. Επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Η ΧΩΡΑ: Βαριές σκιές σκανδάλων στο Μαξίμου. Οι καταγγελίες κατασκευαστών έφτασαν στον Καραμανλή.

City Press: Αναταράξεις στην κυβέρνηση λόγω φαινομένων διαφθοράς.

Μetro: Εβδομάδα απεργιών. Σε κλοιό κινητοποιήσεων από σήμερα όλη η χώρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι. Άρχισε η πιο "θερμή" εβδομάδα του χειμώνα.

ΟΕΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τους λόγους της αιφνίδιας απομάκρυνσης του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Άγγελου Οικονομόπουλου. Η κυβερνητική παρέμβαση ακόμη απέναντι και στις υποψίες προβληματικής λειτουργίας διοικητού δημόσιου οργανισμού ήταν άμεση, η φημολογία για τα αίτια (και την αφορμή) παραίτησης του κ. Οικονομόπουλου είναι έντονη, ο πολιτικός προϊστάμενός του, υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι θα διευκολύνει τις έρευνες της Δικαιοσύνης, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ζητήσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "οι εισαγγελικές Αρχές θα επιληφθούν για μία ακόμη φορά της διερεύνησης μιας υπόθεσης περί καταγγελιών διαφθοράς που φέρεται τελικά ως η αιτία που οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "έντονο παρασκήνιο συνόδεψε την παραίτηση του κ. Αγ. Οικονομόπουλου από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ο ίδιος αποδίδει στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Απασχόλησης ότι οι λόγοι παραίτησής του είναι "προσωπικοί".

Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ο πρώην διοικητής του ΟΕΚ, Αγγ. Οικονομόπουλος είναι ο 37ος αξιωματούχος που αποπέμπεται. Στον εισαγγελέα στέλνει ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος τις καταγγελίες για τον πρώην συνεργάτη και φίλο του. Ο γραμματέας της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης και άλλα κομματικά στελέχη επιρρίπτουν ευθύνες στον υπουργό Απασχόλησης".

Η PRESS TIME σημειώνει ότι "μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί στην κυβέρνηση η αποπομπή του προέδρου του ΟΕΚ Άγγελου Οικονομόπουλου, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ήδη καταγγελίες για σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εργασίας. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας Μηχανική, που αποκάλυψε σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι ο Άγγελος Οικονομόπουλος του ζήτησε "μίζα" για την εκταμίευση ποσών από έργα που ήδη έχει κατασκευάσει".

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "άγριο παρασκήνιο πίσω από την απομάκρυνση του πρώην προέδρου του ΟΕΚ Αγγελου Οικονομόπουλου. Με παρέμβαση Καραμανλή το Σάββατο το πρωί αποφασίστηκε η αναγκαστική παραίτησή του και η παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "από κόσκινο πρέπει να περάσει ο πρωθυπουργός όλους τους διοικητές των ΔΕΚΟ και των δημόσιων οργανισμών ενώ παράλληλα χρειάζεται και ξεσκαρτάρισμα στους πάμπολλους συνεργάτες των υπουργών γιατί πολλοί απ΄αυτούς στήνουν δουλειές εν αγνοία των προϊσταμένων τους και μπορούν να εκθέσουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση που βρίσκεται στο μάτι του εκβιαστικού συστήματος που έστησε η διαπλοκή".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για την υπόθεση του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Αγγελου Οικονομόπουλου δρομολογεί το Μέγαρο Μαξίμου. Επιχειρεί να δείξει ότι οι σοβαρές καταγγελίες κατά του αποπεμφθέντος προέδρου - που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας - δεν ήταν γνωστές στην κυβέρνηση".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "την ώρα που ο πρωθυπουργός ύψωνε τους τόνους κατά της διαφθοράς, αποπεμπόταν άλλο ένα στέλεχος του κυβερνητικού μηχανισμού. Είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Άγγελος Οικονομόπουλος, τον οποίο συνοδεύουν σκιές για εκβιασμό επιχειρηματία. Ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα. "Θα παρουσιάσουμε στοιχεία", λέει η εταιρεία "Μηχανική" της οποίας ο πρόεδρος Πρ. Εμφιετζόγλου είχε καταγγείλει στο Μέγαρο Μαξίμου απόπειρα εκβιασμού του. Η υπόθεση αφορά την αποπληρωμή του έργου στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο ΟΕΚ έχει αποθεματικά άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ".

H CITY PRESS γράφει: "γνωστοί κατασκευαστές καταγγέλλουν "γρηγορόσημο" ακόμη και μίζα προκειμένου να πληρωθούν για εργασίες που έχουν κάνει. Η υπόθεση Παλαιοκρασσά , η αθώωση κατηγορουμένων της ΔΕΚΑ, η απευθείας ανάθεση της προμήθειας των νέων μαχητικών αεροσκαφών και η παραίτηση- αποπομπή του προέδρου του ΟΕΚ ενισχύουν τα ερωτήματα για την κυβερνητική πολιτική".

ΔΕΚΟ- Κινητοποιήσεις

H METRO γράφει ότι "καυτή εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινά από σήμερα με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των κλάδων των εργαζομένων, οι οποίοι αντιδρούν σθεναρά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι " η κυβέρνηση δεν φέρεται αποφασισμένη ν΄αλλάξει τίποτα στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο χώρο του Δημοσίου. Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν ότι η εβδομάδα που έρχεται είναι μόνο η αρχή".

Καραμανλής

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένος να προχωρήσει στην πολιτική των τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής επαναλαμβάνοντας και την πρόθεσή του να συγκρουστεί μέχρι τέλους με τα φαινόμενα διαφθοράς. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ το Σάββατο, ο πρωθυπουργός ύψωσε τους τόνους εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι " η πρόθεση του πρωθυπουργού να συγκρουστεί μετωπικά με τα φαινόμενα διαφθοράς και την αδιαφάνεια , αλλά και η στοχοποίηση και ανάδειξη όλων των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που παρέδωσε και τα προβλήματα που δημιούργησε η μακρά παραμονή του στην εξουσία, εκφράστηκε για άλλη μια φορά το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος αυτό της καταπολέμησης της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και στην πράξη, αφού λίγο μετά αποπέμφθηκε το 37ο κυβερνητικό στέλεχος για το οποίο υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες για δράση που δεν συνάδει με τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας ,ενώ χθες ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση".

Δημοτικές εκλογές - Αθήνα

Σύμφωνα με την ESPRESSO "άνοιξε η αυλαία των δημοτικών εκλογών για τον πρώτο δήμο της χώρας, ύστερα από την πρόταση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη να είναι υποψήφια η Γιάννα Αγγελοπούλου, πρώην πρόεδρος του "Αθήνα 2004". Την ίδια στιγμή, όμως, το χρίσμα διεκδικεί και ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, ένας από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και άλλη διάσταση στη μάχη της Αθήνας, καθώς ο διάδοχος της Ντόρας Μπακογιάννη θα είναι πρόσωπο της ίδιας πολιτικής εμβέλειας και βάρους".

Έρευνα - νεολαία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "πίνουν και μεθούν για να φλερτάρουν, να χαλαρώσουν, να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να τονώσουν το "εγώ' τους ή γιατί τους το "επιβάλλει" η παρέα. Στοιχεία-σοκ για το σταδιακό εθισμό περιλαμβάνονται σε έρευνα την οποία διενήργησε η μη κερδοσκοπική εταιρεία στήριξης εξαρτημένων ατόμων "Οασις". Όπως τεκμαίρεται από την έρευνα, την οποία κατ΄αποκλειστικότητα δημοσιεύει σήμερα η "Απογευματινή", το άγχος, η πίεση και η μοναξιά είναι οι βασικοί παράγοντες που ωθούν τους νέους στο ποτό και η πλειοψηφία εκείνων που πέφτουν στα δίχτυα του εμπλέκεται σε τροχαία ατυχήματα, εκδηλώνει βίαιες συμπεριφορές, βιώνει ψυχοφθόρες συναισθηματικές καταστάσεις".

Παραδικαστικά κυκλώματα

Η TRAFFIC σημειώνει ότι "σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται -όπως όλα δείχνουν- η έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα. Στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει ένα χρόνο σκληρής και επίμονης δουλειάς, δεν σταματούν -σύμφωνα με πληροφορίες- να φτάνουν στοιχεία για την υπόθεση, ενώ αυτό το διάστημα ο κ. Σανιδάς εξετάζει προσεκτικά την τυχόν συμμετοχή και νέων προσώπων στο κύκλωμα και μάλιστα μεγαλοδικηγόρων".

ΕΕ

Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσεως που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωσις. Την Πέμπτη συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για την τακτική σύνοδο κορυφής. Όμως αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμη και για θέματα που κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε να συζητούνται, ως αυτονόητα. Όπως είναι το ύψος του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στις ξένες δυνάμεις

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι Ιρακινοί είναι αισιόδοξοι για το μέλλον

Το 65% των Ιρακινών πολιτών πιστεύει ότι συνολικά η κατάσταση σήμερα στο Ιράκ είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που επικρατούσε πριν από την εισβολή των ξένων δυνάμεων.

Το συμπέρασμα προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΒΒC και άλλων τεσσάρων δημοσιογραφικών οργανισμών.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα των Ιρακινών δηλώνουν αντίθετοι με τη συνεχιζόμενη παρουσία των ξένων δυνάμεων στη χώρα τους.

«Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα πορίσματα της δημοσκόπησης για τις ξένες δυνάμεις στο Ιράκ», υποστηρίζει ο αμυντικός συντάκτης του ΒΒC, Πολ Γουντ, ο οποίος βρίσκεται στη Βασόρα.

Σε εθνικό επίπεδο το 65% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην παρουσία των ξένων δυνάμεων.

Σύμφωνα, πάντα, με την δημοσκόπηση οι Ιρακινοί βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας τους.

Αρκετοί δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να αισθάνονται πιο ασφαλείς στις γειτονιές τους και ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ αντιτίθενται στην παρουσία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, από την άλλη πιστεύουν ότι η παρουσία τους είναι αναγκαία μέχρις ότου βελτιωθεί η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μαίνεται η πυρκαγιά

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν ξημερώσει

Στη νότια Αγγλία οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να δώσουν μάχη για να κατασβήσουν μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης μετά τις τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στις δεξαμενές καυσίμων Μπάνσφιλντ στο Χερτφορντσίαρ.

Οι πυροσβέστες παρέλαβαν 250.000 λίτρα συμπυκνωμένου αφρού, που κατέφθασε απ' όλη τη χώρα και διαλύθηκε επί τόπου με νερό.

Το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αντλείται από το αρδευτικό κανάλι Γκραντ Γιούνιον, τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του ατυχήματος.

Η αστυνομία, η πυροσβεστική και η υπηρεσία για το Περιβάλλον επιβεβαίωσαν, ότι δεν έχουν διαρρεύσει επικίνδυνες ουσίες στα υπόγεια αποθέματα νερού.

Οι δεξαμενές καυσίμων ανήκουν στις πετρελαϊκές εταιρείες Τεξάκο και Τοτάλ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε ατύχημα, χωρίς ακόμα να αποκλείει κάποιο άλλο ενδεχόμενο.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν εκ των οποίων δύο σοβαρά.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία το νέφος καπνού κατευθύνεται προς την Μάγχη.

Η Φιλίπα Γιανγκ του BBC μετέδωσε από τον τόπο του ατυχήματος: «Όλο το βράδυ οι φλόγες τινάζονταν ψηλά στον ουρανό. Η μυρωδιά και η γεύση του καμένου πετρελαίου κυριαρχεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν ώρες μετά την πρώτη έκρηξη για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Το έργο της κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολύς κόσμος κατέγραψε τις εκρήξεις που ακολούθησαν με βιντεοκάμερες ή με κινητά τηλέφωνα.

Ο Τζέιμς Λίσμαν ένας από τους κατοίκους, δήλωσε στο ΒΒC: «Συνέβη ενώ κοιμόμουν. Ξύπνησα από την έκρηξη και ξαφνικά υπήρχε παντού μόνο σκόνη και σπασμένα γυαλιά. Νόμιζα ότι με πλάκωσε το ταβάνι. Μου φάνηκε σαν μια αιωνιότητα μέχρι να σταματήσει. Είναι θέμα ότι είμαι ζωντανός».

Δείγματα του καπνού μεταφέρονται σε εργαστήρια για να διαπιστωθούν οι μακροπρόθεσμες πιθανές επιπτώσεις από την έκθεση των κατοίκων, όπως δήλωσε η δρ. Τζέιν Χάλπιν.

Στις πιο ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Περίπου 2.000 εκκένωσαν προσωρινά τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Περιβάλλον και εμπόριο

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες τη συμφωνία που επετεύχθη την τελευταία στιγμή στο Μόντρεαλ στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές. Προβλέπουν, επίσης, ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο για το παγκόσμιο εμπόριο στο Χονγκ Κονγκ.

Η ισπανική εφημερίδα «ABC» βλέπει θετικά τη συμφωνία του Σαββάτου, καθώς τα κράτη, τα οποία έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο αποφάσισαν να παρατείνουν πέρα από το 2012 την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η συμφωνία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπερβολικά πρακτική», υποστηρίζει η «ABC» και αμέσως σημειώνει, «το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά χώρες, όπως οι ΗΠΑ, συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου».

Η «Ελ Παΐς» (El Pais) εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν «μεγάλο πλήγμα» στο Μόντρεαλ, καθώς αναγκάστηκαν να αλλάξουν την μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση τους κατά των περικοπών.

Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Αυστραλία, η Κίνα και η Ιαπωνία απομακρύνθηκαν από την επιρροή των ΗΠΑ, οι οποίες προτείνουν εναλλακτικές από το Κιότο λύσεις.

Στη Γερμανία η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) αποδοκιμάζει το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Μόντρεαλ διότι όπως γράφει χαρακτηριστικά «οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι τελείως ανίσχυρες μπροστά στις δυνάμεις της φύσης».

Εμπόδια στην πρόοδο

Στη σύνοδο αύριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Χονγκ Κονγκ αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της γαλλικής «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro).

«Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων η διαμάχη Ευρώπης ΗΠΑ για τις αγροτικές επιχορηγήσεις. Ένα θέμα το οποίο αφορά άμεσα τη Γαλλία», σχολιάζει η «Λε Φιγκαρό».

Επίσης, η «Λε Φιγκαρό» παραπέμπει σε δημοσκόπηση, η οποία καταδεικνύει ότι το 52% των Γάλλων βλέπει την παγκοσμιοποίηση περισσότερο ως «απειλή παρά ως ευκαιρία».

Η «Λιμπερασιόν» (Liberation) θεωρεί βέβαιη την αποτυχία της συνόδου, διότι η κάθε χώρα προωθεί τη δική της ατζέντα: η Γαλλία τη γεωργία, η Γερμανία τη βιομηχανία, η Βρετανία τα δημοσιονομικά και οι ΗΠΑ το βαμβάκι.

Και η «Ελ Παΐς» εκτιμά ότι η σύνοδος στο Χονγκ Κονγκ δεν πρόκειται να άρει τους εμπορικούς φραγμούς για τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ο αγροτικός τομέας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Επίσης, εκφράζει ανησυχία για τα κίνητρα που δίνονται συνεχώς στους αγρότες των πλούσιων κρατών.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Επαναληπτικές εκλογές στη Χιλή

Η Μισέλ Μπασελέτ είναι ιδιαίτερα διμοφιλής στη Χιλή

Στο δεύτερο γύρο θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές της Χιλής. Η υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού, Μισέλ Μπασελέτ προηγείται αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει το απαιτούμενο 50% των ψήφων και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών τον κεντροδεξιό υποψήφιο, Σεμπαστιάν Πινέρα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 25,83% των ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο.

Ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος και πρώην δήμαρχος του Σαντιάγο, Χοακίν Λαβίν αναγνώρισε την ήττα του και δεσμεύτηκε να στηρίξει τον Σεμπαστιάν Πινέρα.

«Ο λαός μίλησε», είπε ο Χοακίν Λαβίν και πρόσθεσε, «αυτό σημαίνει δημοκρατία»

Η Μισέλ Μπασελέτ η οποία αισιοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και Άμυνας.

Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός της αεροπορίας και δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοσέτ.

Η ίδια βασανίστηκε κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος. Μετά το αποτέλεσμα δήλωσε το εξής: Αγαπητοί θα είμαι πάντα ειλικρινής μαζί σας. Θα ήθελα να είχα κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Ίσως το μήνυμά μας να μην ήταν αρκετά σαφές για όλους. Δράττομαι της ευκαιρίας για να εργαστώ πιο σκληρά, να πιέσουμε τους εαυτούς μας περισσότερο. Εξάλλου εμείς οι γυναίκες έχουμε μάθει να δουλεύουμε δύο φορές πιο σκληρά».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.