Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-22

  1. Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2006
  2. Υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών η Χαμάς
  3. Έληξε η ταλαιπωρία στη Νέα Υόρκη
  4. Νέα αναβολή της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν
  5. Προειδοποίηση για όσους βοηθούν τους φυγάδες
  6. Πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος
  7. Απειλές για πρόστιμο στη Μάικροσοφτ
  8. Παρατείνεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος
  9. Μάχιμος ο Μπλερ
  10. «Ψέμματα» του Λευκού Οίκου
  11. Μάχημος ο Μπλερ
  12. Ράπισμα στον Μπους
  13. Διακυβεύονται οι εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη
  14. Απορρίπτουν οι ΗΠΑ τα περί βασανισμού του Σαντάμ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 00:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2006

Το σχέδιο νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2006 ψηφίστηκε με 166 ψήφους υπέρ έναντι 132 κατά την Πέμπτη το βράδυ.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κατά την οποία ανήγγειλε την κίνηση των αναγκαίων διαδικασιών ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Επί συνόλου 298 βουλευτών, υπέρ του σχεδίου νόμου ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Στ. Παπαθεμελής (Α Θεσσαλονίκης), Ευ. Πολύζος (Πιερίας) και Π. Μαντούβαλος (Α Πειραιώς)

Το σχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΡΑ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Μάνος.

Απουσίαζαν ο τέως πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος και ο ανεξάρτητος Α. Ανδριανόπουλος.

Λίγο πριν την ψηφοφορία, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ο νέος προϋπολογισμός «ορίζει υποχρεώσεις απόλυτα αναγκαίες για να ξεφύγουμε από τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος και να κατακτήσουμε το μέλλον» και πρόσθεσε ότι «είναι προϋπολογισμός μετάβασης από την αβεβαιότητα, στην ασφάλεια και τη σιγουριά».

Τόνισε δε την ανάγκη για την απελευθέρωση της δύναμης της παιδείας, για τη διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα και για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά: «Για όλους αυτούς τους λόγους, δρομολογούμε ευρύτερο δημόσιο διάλογο και προετοιμάζουμε την κίνηση των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική» και σημείωσε ότι «είναι η ώρα για τομές και μεταρρυθμίσεις».


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 22:00 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών η Χαμάς

Η Χαμάς επιθυμεί τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Ιανουάριο

Η ακραία ισλαμική οργάνωση Χαμάς και άλλες δέκα φατρίες απηύθυναν έκκληση προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς να μην αναβάλει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών των Παλαιστινίων που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Την Τετάρτη Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι εκλογές θα ματαιωθούν, μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απαγορεύσει στους Άραβες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία λόγω της συμμετοχής σε αυτήν και της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανταποκριτών, η Χαμάς επιθυμεί τη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιανουάριο διότι προσδοκά ότι θα επωφεληθεί από την παρούσα άνοδο της δημοτικότητάς της.

Αντίθετα, σχολιάζουν οι ανταποκριτές, τυχόν αναβολή των εκλογών θα επιτρέψει στη Φατάχ, την οργάνωση του Παλαιστίνιου προέδρου, να κερδίσει χρόνο για να γεφυρώσει τις εσωτερικές διαφορές της.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 22:54 (Ώρα Λονδίνου)

Έληξε η ταλαιπωρία στη Νέα Υόρκη

Το συνδικάτο των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Νέας Υόρκης αποφάσισε τον άμεσο τερματισμό της απεργίας, που είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει η αμερικανική μεγαλούπολη για τρεις ημέρες.

Η ηγεσία του συνδικάτου ψήφισε υπέρ της λήξης της απεργίας, μετά την παρέμβαση διαμεσολαβητών.

Τριάντα τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία την Τρίτη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την εργοδοσία με θέμα τους μισθούς και τις συντάξεις.

Η απεργία, που είναι η πρώτη τα τελευταία 25 χρόνια, υπολογίζεται ότι κόστισε στην τοπική οικονομία περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Την Πέμπτη, η Ένωση των Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η Μητροπολιτική Αρχή για τις Μεταφορές συμφώνησαν στην επανάληψη των συνομιλιών.

Αναμένεται ότι μέχρι την Παρασκευή το πρωί τα περισσότερα δρομολόγια των λεωφορείων και των γραμμών του υπόγειου σιδηρόδρομου θα λειτουργούν κανονικά.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν επρόκειτο να επαναληφθούν παρά μόνον αφότου οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Οι περίπου επτά εκατομμύρια επιβάτες της Νέας Υόρκης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον τερματισμό της απεργίας.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 20:58 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα αναβολή της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Σαντάμ Χουσείν είπε ότι ο Λευκός Οίκος έχει χάσει την αξιοπιστία του

Η δίκη του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναβλήθηκε και θα ξεκινήσει εκ νέου στις 24 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη, ο Σαντάμ Χουσεϊν χαρακτήρισε «ψέμματα» τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι δεν έγιναν βασανιστήρια σε βάρος αυτού και των συγκατηγορουμένων του.

Αρχικώς, ο Σαντάμ Χουσεϊν προέβη στους εν λόγω ισχυρισμούς την Τετάρτη. Απαντώντας, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις καταγγελίες ψευδείς και κακοήθεις.

Ο Σαντάμ Χουσεϊν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του την Πέμπτη, ενώ συνεχίστηκε η κατάθεση μαρτύρων εναντίον του.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ κατηγορείται - στο πρώτο στάδιο της δίκης του - για τη δολοφονία 148 ατόμων στο Ντουτζάιλ το 1982. Ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του.

Ο Σαντάμ Χουσεϊν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αξιόπιστες, όπως αποδείχθηκε και με τους ισχυρισμούς τους για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ισχυριστεί ότι ο λόγος για τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο, οι επιθεωρητές όπλων δεν εντόπισαν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα.

«Δεν λέμε εμείς ψέμματα. Ο Λευκός Οίκος λέει ψέμματα», είπε ο Σαντάμ Χουσεϊν στο δικαστήριο.

«Με έχουν χτυπήσει σε όλα τα σημεία του σώματός μου και τα σημάδια που άφησαν φαίνονται», είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος κάθισε ξανά στο εδώλιο, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από τη δίκη για τη σφαγή σιιτών στο Ντουτζαΐλ το 1982.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα έχει διακοπεί τέσσερις φορές.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 20:17 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση για όσους βοηθούν τους φυγάδες

Οι δύο καταζητούμενοι παραμένουν ασύλληπτοι από το 1995

Στη Σερβία, ο ανώτατος εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου είπε ότι οι αρχές της χώρας αναγνώρισαν τις ταυτότητες ατόμων που προσέφεραν άσυλο στους πλέον καταζητούμενους Σερβοβόσνιους πρώην ηγέτες, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Ο Βλαντιμίρ Βούκσεβιτς προειδοποίησε ότι θα ασκηθεί δίωξη εναντίον εκείνων που συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια προς τους δύο άνδρες, οι οποίοι καταζητούνται με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Οι δύο καταζητούμενοι παραμένουν ασύλληπτοι τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο κ. Βούκσεβιτς, δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησαν τους φυγάδες, είπε όμως ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι λέει ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή προειδοποίηση που έχει γίνει μέχρι τώρα από τις σερβικές αρχές.

Στο παρελθόν, Σέρβοι αξιωματούχοι είχαν κατηγορηθεί για έλλειψη συνεργασίας όσον αφορά στη σύλληψη καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου και ιδιαίτερα στην περίπτωση των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Η πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε έχει ζητήσει από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να συλλάβει τους δύο άνδρες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι Κάρατζιτς και Μλάντις πιστεύεται ότι κρύβονται στην Σερβία Μαυροβούνιο.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος

Την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος θα εξαγγείλει ο Κ. Καραμανλής

Θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη Βουλή λίγο πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό την Πέμπτη το βράδυ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα βασικά ζητήματα της αναθεώρησης αναμένεται να συμπεριληφθούν το θέμα του ασυμβίβαστου των βουλευτών, του βασικού μετόχου και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για την εκκίνηση διαδικασιών αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας, λαμβάνει χώρα πέντε μήνες πριν την τυπική δυνατότητα εκκίνησης αναθεώρησης του Συντάγματος. Η προηγούμενη αναθεώρηση είχε γίνει τον Απρίλιο του 2001.

Το θέμα σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος διαχώρισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος:

«O Kώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνουν την πρότασή τους και από εκεί και πέρα θα έχουμε πολύ χρόνο να συζητήσουμε».

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με όλα αυτά» και πρόσθεσε ότι «εκλογές γίνονται στο τέλος της τετραετίας».


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλές για πρόστιμο στη Μάικροσοφτ

Ο επικεφαλής της Μάικροσοφτ έχει τώρα διορία μέχρι τις 25 Ιανουαρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απειλήσει την εταιρεία Μάικροσοφτ με πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, εάν συνεχίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις αντίπαλες εταιρείες.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η γιγαντιαία επιχείρηση λογισμικού δεν δίνει στη δημοσιότητα τα απαραίτητα στοιχεία για τα προγράμματά της.

Η Μάικροσοφτ έχει πέντε εβδομάδες προθεσμία για να βελτιώσει τα έγγραφα που έχει προσφέρει, αλλιώς θα της επιβληθούν τα πρόστιμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι «δεν έχει πλέον εναλλακτική λύση», καθώς έχει προσπαθήσει και με άλλους τρόπους να πείσει τη Μάικροσοφτ στο παρελθόν, όπως λέει.

Σύμφωνα με μία δικαστική απόφαση, το Μάρτιο του 2004, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, είχε κριθεί ένοχη για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Παράλληλα, της είχε ζητηθεί να αποκαλύψει ορισμένα στοιχεία για τα προγράμματα λογισμικού της, προκειμένου να επιτρέψει σε προγράμματα άλλων εταιρειών να αποκτήσουν συμβατικότητα.

Η έφεση που άσκησε η Μάικροσοφτ είχε απορριφθεί και η εταιρεία έλαβε προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2005 να συμβιβαστεί με την απόφαση.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τώρα ότι η εταιρεία λογισμικού του Μπιλ Γκέιτς δεν έχει τηρήσει τις δικαστικές αποφάσεις.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 13:08 (Ώρα Λονδίνου)

Παρατείνεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος

Ανάμεσα στους διαφωνούντες ήταν και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές

Η αμερικανική γερουσία αποφάσισε να θέσει σε ισχύ για έξι ακόμη μήνες τον αμφιλεγόμενο αντιτρομοκρατικό νόμο της κυβέρνησης, ο οποίος είναι γνωστός και ως Πατριωτικός Νόμος.

Η συμφωνία θεωρείται συμβιβαστική, καθώς ο πρόεδρος Μπους ζητούσε μονιμοποίηση του νόμου.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί, αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θεώρησαν ότι ο νόμος δεν προσφέρει αρκετές εγγυήσεις για την ελευθερία των πολιτών.

Ο νόμος ψηφίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση περισσότερες δυνατότητες ελέγχου και παρακολούθησης.

Αν και η συμβιβαστική λύση θεωρείται ήττα για το Λευκό Οίκο και θέτει ερωτήματα για την εξουσία του προέδρου Μπους, ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράταση του νόμου, λέει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον.

Η εν λόγω απόφαση πρέπει να λάβει επίσης και την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασής του να παρακολουθούνται και να καταγράφονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε λεπτό χωρίς αυτόν τον νόμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχιμος ο Μπλερ

Σε ενημερωτικό μαραθώνιο έχει αποδυθεί ο βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, προκειμένου να πείσει τους επικριτές του, έξω αλλά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα των επιλογών του, σε Ευρωπαικό επίπεδο και των μεταρρυθμίσεων του στο εσωτερικό.

Αναλύοντας την εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου του κ. Μπλερ, την Τετάρτη, οι Τάιμς στέκονται στην παραδοχή από πλευράς του ότι διεξάγει ένα πόλεμο τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, σαφής αναφορά στην αριστερά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος.

Οι Τάιμς καταλήγουν πως ο κ. Μπλερ είναι ακόμα πολύ δυνατός και πεπεισμένος ότι οι αποφάσεις του τόσο στο θέμα του Προυπολογισμού της ΕΕ, όσο και αναφορικά μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της δικαιοσύνης, είναι οι ενδεδειγμένες για το καλό της Βρετανίας.

«Ο Μπλερ αδειάζει τους επικριτές του αλλά παραδέχεται ότι θα πρέπει να δώσει μάχη για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου της Γκάρντιαν

«Παρά την πρόσφατη δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, στους Τόριδες, η ομιλία του κ. Μπλερ ήταν γεμάτη αυτοπεποίθηση μιας και όπως τόνισε το μόνο που δεν τον ανησυχεί είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος, που, συμφωνα με τον κ. Μπλερ, επιδιώκει να αναμορφώσει του κόμμα του υιοθετώντας το πρότυπο των Νέων Εργατικών.

Δικαιώνεται ο Όργουελ

Η Ιντιπέντεντ δίνει έμφαση στο νέο σύστημα παρακολούθησης που σχεδιάζουν οι βρετανικές αρχές. Με τίτλο «Είμαστε όλοι υπό παρακολούθηση» η εφημερίδα αποκαλύπτει πως η Βρετανία θα γίνει η πρώτη στον κόσμο χώρα στην οποία θα παρακολουθούνται και θα καταγράφονται οι κινήσεις όλων ανεξαιρέτως των οχημάτων. Μάλιστα βάσει του νέου συστήματος παρακολούθησης οι πληροφορίες αυτές θα κρατούνται σε ηλεκτρονικά αρχεία για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η αγορά του Αιώνα

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς επικεντρώνονται στην πώληση πολεμικών αεροπλάνων Γιουνιφάιτερ, ύψους 10 δις. στερλινών, στην Σαουδική Αραβία. Κατά την εφημερίδα η εξέλιξη αυτή θα δώσει τεράστια ώθηση στην Βρετανική Αεροναυπηγική Βιομηχανία που τα τελευταία χρόνια περνά μια δύσκολη περίοδο. Οι Σαουδάραβες σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τα Τορνέιντο με Γιουροφάιτερ Ταιφούν, γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Ομοφυλοφιλικοί γάμοι

Το κύμα των ομοφυλοφιλικών «γάμων» που σημειώθηκε την Τετάρτη, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου που νομιμοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, είναι ένα από τα βασικά θέματα σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες.

Οι οποίες στέκονται με ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες του «γάμου» του γνωστού τραγουδιστή της ποπ Ελτον Τζον με τον εδώ και κάποια χρόνια σύντροφό του Ντειβιντ Φέρνις.

«Ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια ή ανίερη συμμαχία;» αναρωτιέται η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Κατά την συντηρητική εφημερίδα ο νέος νόμος είναι η πιο σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων από το 1967 χρονιά που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που από-ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία. Πάντως η εφημερίδα σημειώνει την σφοδρή αντίδραση θρησκευτικών οργανώσεων αλλά και την σαφή ενόχληση των επίσημων εκκλησιών.

Σχολιάζοντας τον νέο νόμο οι Τάιμς σημειώνουν ότι δεν συνιστά απειλή για το θεσμό της οικογένειας αφού δεν αναφέρεται σε γάμο αλλά σε μια νομική ένωση που θα επιτρέψει στα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια να διεκδικούν κληρονομικά δικαιώματα από τους συντρόφους τους.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Ψέμματα» του Λευκού Οίκου

Ο Σαντάμ Χουσείν είπε ότι ο Λευκός Οίκος έχει χάσει την αξιοπιστία του

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, χαρακτήρισε «ψέμματα» τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι δεν έγιναν βασανιστήρια σε βάρος αυτού και των συγκατηγορουμένων του.

Αρχικώς, ο Σαντάμ Χουσεϊν προέβη στους εν λόγω ισχυρισμούς την Τετάρτη. Απαντώντας, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις καταγγελίες ψευδείς και κακοήθεις.

Ο Σαντάμ Χουσεϊν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του την Πέμπτη, ενώ συνεχίζεται η κατάθεση μαρτύρων εναντίον του.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ κατηγορείται - στο πρώτο στάδιο της δίκης του - για τη δολοφονία 148 ατόμων στο Ντουτζάιλ το 1982. Ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του.

Ο Σαντάμ Χουσεϊν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αξιόπιστες, όπως αποδείχθηκε και με τους ισχυρισμούς τους για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ισχυριστεί ότι ο λόγος για τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο, οι επιθεωρητές όπλων δεν εντόπισαν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα.

«Δεν λέμε εμείς ψέμματα. Ο Λευκός Οίκος λέει ψέμματα», είπε ο Σαντάμ Χουσεϊν στο δικαστήριο.

«Με έχουν χτυπήσει σε όλα τα σημεία του σώματός μου και τα σημάδια που άφησαν φαίνονται», είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος κάθισε ξανά στο εδώλιο, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από τη δίκη για τη σφαγή σιιτών στο Ντουτζαΐλ το 1982.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχημος ο Μπλερ

Σε ενημερωτικό μαραθώνιο έχει αποδυθεί ο βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, προκειμένου να πείσει τους επικριτές του, έξω αλλά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα των επιλογών του, σε Ευρωπαικό επίπεδο και των μεταρρυθμίσεων του στο εσωτερικό.

Αναλύοντας την εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου του κ. Μπλερ, την Τετάρτη, οι Τάιμς στέκονται στην παραδοχή από πλευράς του ότι διεξάγει ένα πόλεμο τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, σαφής αναφορά στην αριστερά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος. Οι Τάιμς καταλήγουν πως ο κ. Μπλερ είναι ακόμα πολύ δυνατός και πεπεισμένος ότι οι αποφάσεις του τόσο στο θέμα του Προυπολογισμού της ΕΕ, όσο και αναφορικά μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της δικαιοσύνης, είναι οι ενδεδειγμένες για το καλό της Βρετανίας.

«Ο Μπλερ αδειάζει τους επικριτές του αλλά παραδέχεται ότι θα πρέπει να δώσει μάχη για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου της Γκάρντιαν

«Παρά την πρόσφατη δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, στους Τόριδες, η ομιλία του κ. Μπλερ ήταν γεμάτη αυτοπεποίθηση μιας και όπως τόνισε το μόνο που δεν τον ανησυχεί είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος, που, συμφωνα με τον κ. Μπλερ, επιδιώκει να αναμορφώσει του κόμμα του υιοθετώντας το πρότυπο των Νέων Εργατικών.

Δικαιώνεται ο Όργουελ

Η Ιντιπέντεντ δίνει έμφαση στο νέο σύστημα παρακολούθησης που σχεδιάζουν οι βρετανικές αρχές. Με τίτλο «Είμαστε όλοι υπό παρακολούθηση» η εφημερίδα αποκαλύπτει πως η Βρετανία θα γίνει η πρώτη στον κόσμο χώρα στην οποία θα παρακολουθούνται και θα καταγράφονται οι κινήσεις όλων ανεξαιρέτως των οχημάτων. Μάλιστα βάσει του νέου συστήματος παρακολούθησης οι πληροφορίες αυτές θα κρατούνται σε ηλεκτρονικά αρχεία για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η αγορά του Αιώνα

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς επικεντρώνονται στην πώληση πολεμικών αεροπλάνων Γιουνιφάιτερ, ύψους 10 δις. στερλινών, στην Σαουδική Αραβία. Κατά την εφημερίδα η εξέλιξη αυτή θα δώσει τεράστια ώθηση στην Βρετανική Αεροναυπηγική Βιομηχανία που τα τελευταία χρόνια περνά μια δύσκολη περίοδο. Οι Σαουδάραβες σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τα Τορνέιντο με Γιουροφάιτερ Ταιφούν, γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Ομοφυλοφιλικοί γάμοι

Το κύμα των ομοφυλοφιλικών «γάμων» που σημειώθηκε την Τετάρτη, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου που νομιμοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, είναι ένα από τα βασικά θέματα σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες.

Οι οποίες στέκονται με ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες του «γάμου» του γνωστού τραγουδιστή της ποπ Ελτον Τζον με τον εδώ και κάποια χρόνια σύντροφό του Ντειβιντ Φέρνις.

«Ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια ή ανίερη συμμαχία;» αναρωτιέται η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Κατά την συντηρητική εφημερίδα ο νέος νόμος είναι η πιο σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων από το 1967 χρονιά που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που από-ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία. Πάντως η εφημερίδα σημειώνει την σφοδρή αντίδραση θρησκευτικών οργανώσεων αλλά και την σαφή ενόχληση των επίσημων εκκλησιών.

Σχολιάζοντας τον νέο νόμο οι Τάιμς σημειώνουν ότι δεν συνιστά απειλή για το θεσμό της οικογένειας αφού δεν αναφέρεται σε γάμο αλλά σε μια νομική ένωση που θα επιτρέψει στα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια να διεκδικούν κληρονομικά δικαιώματα από τους συντρόφους τους.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 06:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ράπισμα στον Μπους

Το Κογκρέσο λέει όχι στην εκμετάλευσης του Εθνικού Πάρκου της Αλάσκας

Τεράστια επιτυχία για το οικολογικό κίνημα αποτελεί η απόφαση των δημοκρατικών γερουσιαστών που μπλόκαραν χθες στο Κογκρέσο, νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο άνοιγε ο δρόμος για εξόρυξη πετρελαίου στο Εθνικό Πάρκο της Αλάσκας.

Η πρόταση για την εκμετάλλευση πετρελαίου στο Εθνικό Πάρκο της Αλάσκας έχει κατατεθεί εδώ και 20 χρόνια από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τεντ Στιβενς ο οποίος επιμένει πως τα 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου που φιλοξενεί το υπέδαφος του Εθνικού Πάρκου είναι ζωτικά για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Το Εθνικό Πάρκο της Αλάσκας είναι ένα μοναδικό Οικοσύστημα που φιλοξενεί σπάνια είδη, όπως καριμπού, πολικές αρκούδες και εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Διακυβεύονται οι εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη

«Η Ιερουσαλήμ είναι για μας σπουδαιότερη από οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο Παλαιστίνιος υπουργός ενημέρωσης

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης να απαγορεύσει στους Άραβες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές των Παλαιστινίων που θα διεξαχθούν στον επόμενο μήνα.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι η απόφαση ήταν αναγκαία μιας και στις εκλογές θα συμμετάσχει και η ακραία ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

Ο υπουργός Πληροφοριών των Παλαιστινίων Ναμπιλ Σααθ είπε ότι αν το Ισραήλ επιμείνει στην απόφαση του θα ματαιωθούν οι εκλογές.

Ο ισραηλινός εκπρόσωπός , Ραανάν Γκισίν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βοηθήσει τους τρομοκράτες, όπως είπε, να κατακτήσουν την εξουσία.

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα εμποδίσει την ψηφοφορία και στη Δυτική Όχθη, εάν κατέλθουν υποψήφιοι της Χαμάς.

Πάντως αναλυτές επισημαίνουν ότι και πριν την απόφαση του Ισραήλ κυκλοφορούσαν φήμες για αναβολή των εκλογών μετά την διάσπαση της Φατάχ της οργάνωσης που ίδρυσε ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ καθώς επίσης και της σημαντικής νίκης των υποψηφίων της Χαμάς στις τοπικές εκλογές.

Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν το πρωί στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και σκότωσαν ένα ηγετικό στέλεχος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι από του απαγωγείς τους δύο αλλαδαποί δάσκαλοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απελευθέρωση του Χέντρικ Τάατγκεν, διευθυντή του Αμερικανικού Διεθνούς Σχολείου, και του βοηθού του, Αυστραλού Μπράιαν Αμπρόζιο πραγματοποιήθηκε μετά από έκκληση της παλαιστινιακής Αρχής.

Οι δύο αλλοδαποί απήχθησαν την ώρα που έφθαναν στο σχολείο στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όταν άγνωστοι δράστες σταμάτησαν το όχημά τους και υπό την απειλή όπλων τους οδήγησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 - 05:47 (Ώρα Λονδίνου)

Απορρίπτουν οι ΗΠΑ τα περί βασανισμού του Σαντάμ

Η διαδικασία στο ειδικό δικαστήριο της Βαγδάτης είχε διακοπεί στις αρχές του μήνα

Ψευδείς και κακοήθεις αποκαλεί η Ουάσινκτον τις καταγγελίες του Σαντάμ Χουσείν περι βασανισμού του από αμερικανούς δεσμοφύλακες. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Λέλαν τις χαρακτήρισε παρανοικές:

«Είναι ότι πιο παρανοικό έχω ακούσει. ΟΣαντάμ Χουσείν είχε ακριβώς την αντίθετη μεταχείριση από αυτή που ο ίδιος επεφύλασσε στους συμπατριώτες του που τολμούσαν να εκφράσουν αντίθετη με αυτόν γνώμη, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η απάντηση κρίθηκε αναγκαία μετά τις κατηγορίες περί βασανισμών του που εκτόξευσε χθες στο δικαστήριο ο Σαντάμ Χουσείν

Καταγγελίες

«Με έχουν χτυπήσει σε όλα τα σημεία του σώματός μου και τα σημάδια που άφησαν φαίνονται», είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος κάθισε ξανά στο εδώλιο, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από τη δίκη για τη σφαγή Σιιτών στο Ντουτζαΐλ το 1982.

Η δίκη του πρώην προέδρου του Ιράκ και των συγκατηγορουμένων του είχε διακοπεί στις αρχές του μήνα μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση του κυρίως κατηγορούμενου με την έδρα και την αποχώρησή του από την αίθουσα.

Στην τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση του Ειδικού Ιρακινού Δικαστηρίου μάρτυρες κατηγορίας κλήθηκαν να καταθέσουν ανώνυμα, πίσω από ένα διαχωριστικό παραβάν.

Αλλά την Τετάρτη παρουσιάστηκε ο πρώτος φανερός μάρτυς κατηγορίας, ο οποίος αφηγήθηκε στο δικαστήριο τις συνθήκες δολοφονίας δύο αδελφών του και βασανισμού του ιδίου από μέλη του μπααθικού καθεστώτος.

Μετα τη σημερινή ακρόαση η δίκη υπολογίζεται ότι θα διακοπεί, για να αρχίσει εκ νέου τον Ιανουάριο του 2006.

Βία και Νοθεία

Οι Σουνίτες αλλά και τα κοσμικά κόμματα των Σιιτών απειλούν να μποΰκοτάρουν το νέο κοινοβούλιο του Ιράκ που θα προκύψει από τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, καταγγέλλοντας μεγάλης κλίμακας νοθεία κυρίως στη Βαγδάτη και τη βασόρα. Μετά από συνάντηση που είχαν χθες όλα τα κόμματα των Σουνιτών συνέστησαν ένα ενωμένο μέτωπο το οποίο θα καταγγείλει την εκλογική νοθεία σε διεθνείς οργανισμούς. Ο Σαλεχ αλ Μουτλάκ είναι ηγέτης του Ενωμένου Ιρακινού Μετώπου των Σουνιτών και δηλώνει αποφασισμένος να μην αναγνωρίσει το νέο κοινοβούλιο αν δεν επαναληφθούν οι εκλογές στις περιοχές όπου έχει καταγγελθεί εκτεταμένη νοθεία

«Δεν αναγνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα επειδή είναι προιόν βίας και νοθείας. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτή τη φάρσα. Απαιτούμε την επανάληψη των εκλογών , λέει ο σουνίτης πολιτικός

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα ανεπίσημα αποτελέσματα θα θρησκευτικά κόμματων των Σιιτών που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντα από αυτές τις εκλογές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.