Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-23

  1. «Είμαι φασίστας, όχι ρατσιστής»
  2. Ενωτική καταγγελία για καλπονοθεία
  3. «Αι-Βασίλης» για την Τζάγκουαρ
  4. Προφυλακίσεις δικηγόρων
  5. Μήνυμα Παπούλια προς τη Διασπορά
  6. Ευρωπαϊκό ένταλμα κατά πρακτόρων της CIA
  7. Προφυλακίσεις δικηγόρων
  8. Λονδίνο 2012: «Κατά λάθος» οικοδεσπότης
  9. «Κίβδηλα» βλαστοκύτταρα
  10. Προϋπολογισμός της ευθύνης ή της λιτότητας;
  11. Λονδίνο 2012: «Κατά λάθος» οικοδεσπότης
  12. Το «φιάσκο» του Τζορτζ Μπους
  13. Μείον δύο αμερικανικές ταξιαρχίες
  14. «Κίβδηλα» βλαστοκύτταρα
  15. Ιράκ και Ολυμπιακοί «από λάθος»

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 21:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Είμαι φασίστας, όχι ρατσιστής»

Μνήμες από το παρελθόν της Ιταλίας ανασύρει η χειρονομία του Ντι Κάνιο

Ο επιθετικός της Λάτσιο Πάολο Ντι Κάνιο υπεραμύνθηκε της ενέργειάς του να χαιρετίσει με προτεταμένο το χέρι τους οπαδούς της ομάδας, κάτι που οδήγησε στον αποκλεισμό του από τα γήπεδα για μια αγωνιστική.

Ο παίκτης είπε ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης τιμωρίας του, δηλώνοντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Άνσα «Είμαι φασίστας, όχι ρατσιστής».

Και πρόσθεσε: «Έκανα τον ρωμαϊκό χαιρετισμό γιατί αποτελεί νεύμα από σύντροφο σε συντρόφους, και απευθυνόταν στους δικούς μου ανθρώπους. Έχοντας προτεταμένο το χέρι μου δεν θέλω να υποκινήσω σε βία ή να εξάψω ρατσιστικά πάθη».

Μάλιστα ο Ντι Κάνιο υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να προσδώσει στη χειρονομία του χαρακτήρα πολιτικής δήλωσης, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσει να χαιρετά τους οπαδούς με όποιον τρόπο του αρέσει.

Στον 37χρονο Ιταλό πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή εκτός της ποινής αποκλεισμού επεβλήθη και πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ για τη χειρονομία που έκανε την ώρα της αλλαγής του, στον πρόσφατο αγώνα με τη Γιουβέντους, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ευέξαπτος ποδοσφαιριστής συμπεριφέρεται με ανοίκειο τρόπο μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ντι Κάνιο είχε διαπράξει παρόμοιο ατόπημα και κατά τη διάρκεια αγώνα της Λάτσιο με τη Λιβόρνο, στις 11 Δεκεμβρίου.

Με τον ίδιο τρόπο είχε χαιρετίσει τους φανατικούς οπαδούς της Λάτσιο μετά τη νίκη επί της Ρόμα, τον Ιανουάριο του 2004, ενέργεια για την οποία τιμωρήθηκε με 10 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Οι χειρονομίες του Ντι Κάνιο έχουν γίνει στόχος επικρίσεων από πολιτικούς, ποδοσφαιριστές, ποδοσφαιρόφιλους και παράγοντες.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, εκτιμά ότι οι παίκτες που χαιρετούν με φασιστικό τρόπο θα πρέπει να αποκλείονται δια παντός από τους αγωνιστικούς χώρους.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 17:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ενωτική καταγγελία για καλπονοθεία

Καταγγέλλουν νοθεία στις κάλπες οι ηγέτες της αντιπολίτευσης

Σε πολλές ιρακινές πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις από κόμματα των Σουνιτών που καταγγέλλουν νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Το αίτημα για επανάληψη των εκλογών προέρχεται από σουνιτικές και σιιτικές μη θρησκευτικές παρατάξεις (ανάμεσά τους και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι) καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ισλαμικά κόμματα των Σιιτών και οι Κούρδοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν την συντριπτική πλειοψηφία.

Ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στην Ιρακινή Εκλογική Επιτροπή, Κρεγκ Τζένες, απέρριψε τις εκκλήσεις για επανάληψη των εκλογών, λέγοντας ότι μόλις 1,500 καταγγελίες έχουν υποβληθεί για νοθεία κάτι που θεωρείται μικρός αριθμός σε σύγκριση με τα 30 χιλιάδες εκλογικά τμήματα.

Αλλά ο κ. Τζένες πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή η απόφαση να ξαναστηθούν οι κάλπες.

Εξάλλου ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, εμφανίστηκε έτοιμος να συναντηθεί με εκπροσώπους πολιτικών και εθνοτικών παρατάξεων προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στην πολιτική διαδικασία.

«Γενοκτονία» οι σφαγές Κούρδων

Στο μεταξύ ολλανδικό δικαστήριο απεφάνθη ότι οι σφαγές του κουρδικού πληθυσμού από το καθεστώς Μπαάθ τη δεκαετία του 80 ισοδυναμούν με πράξη γενοκτονίας.

Κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ήταν ένας Ολλανδός έμπορος χημικών υλών, ο Φρανς Φαν Ανράατ, που πούλησε στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δηλητηριώδεις ουσίες.

Τα χημικά αυτά όπλα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο βόρειο Ιράκ.

Αν και ο κ. Φαν Ανράατ δεν βρέθηκε ένοχος για συμμετοχή σε γενοκτονία, εντούτοις καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Αι-Βασίλης» για την Τζάγκουαρ

Κατώτερες των προσδοκιών ήταν οι πωλήσεις των μοντέλων της Τζάγκουαρ

Ο αμερικανικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας, Φόρντ, χορηγεί 1,2 δισεκατομμύριο στερλίνες στη βρετανική θυγατρική του, Τζάγκουαρ, ώστε η τελευταία να διατηρηθεί σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της βρετανικής κατασκευάστριας πολυτελών αυτοκινήτων τα χρήματα αυτά θα δωθούν από τη Φορντ έναντι προνομιούχων μετοχών της Τζάγκουαρ.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε η βρετανική επιχείρηση ανακοίνωσε ότι το 2004 πραγματοποίησε ζημιές που έφτασαν τα 429,3 εκατομμύρια στερλίνες προ φόρων, κάτι που απέδωσε στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και στη διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων ύψους 173 εκατομμυρίων λιρών.

Ο εκπρόσωπος της Τζάγκουαρ, Ντον Χιούμ, δήλωσε στο BBC ότι η επαναμετοχοποίηση υπογραμμίζει την υποστήριξη της αμερικανικής μητρικής εταιρείας προς τη βρετανική θυγατρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως στον οικονομικό Τύπο κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν τη Φορντ να προσπαθεί να «ξεφορτωθεί» το μετοχικό της πακέτο στη Τζάγκουαρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέρος της έκτακτης οικονομικής χορήγησης θα διατεθεί για να καλυφθεί το έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό ταμείο της Τζάγκουαρ, που φθάνει τα 350 εκατομμύρια λίρες.

Τα διευθυντικά στελέχη της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας παραδέχονται ότι και η φετινή και η επόμενη χρονιά θα είναι ζημιογόνος.

Η Τζάγκουαρ συνεχίζει να βλέπει τις πωλήσεις πολυτελών οχημάτων της να πέφτουν, το κόστος πρώτων υλών να αυξάνεται και φυσικά τις αμοιβές του προσωπικού της να παραμένουν σαφώς υψηλότερες από αυτές των Ιαπώνων και Αμερικανών ανταγωνιστών της.

Η Φορντ αγόρασε την πλειοψηφία μετοχών της Τζάγκουαρ το 1989 έναντι 1,6 δισεκατομμυρίου στερλινών.

Μαζί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες Βόλβο, Λαντ Ρόβερ και Άστον Μάρτιν, η Τζάγκουαρ αποτελεί όμιλο κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων, ιδιοκτησίας της Φορντ.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προφυλακίσεις δικηγόρων

Ο κ. Κεχαγιόγλου αρνείται το σύνολο των εναντίον του κατηγοριών

Στη φυλακή οδηγούνται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου και Γιώργος Νικολακόπουλος, στους οποίους αποδίδεται κεντρικός ρόλος στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Το Συμβούλιο Εφετών -μετά από πολύωρη συνεδρίαση- ήρε τη διαφωνία, που είχε προκύψει ανάμεσα στον εφέτη ανακριτή, κ. Σίδερη και τον εισαγγελέα Εφετών, κ. Καρούτσο, τασσόμενο υπέρ της άποψης του ανακριτή, ο οποίος είχε ζητήσει την προφυλάκιση των δύο δικηγόρων.

Οι δικαστές του Συμβουλίου αποφάνθηκαν ότι οι δύο δικηγόροι είναι ύποπτοι φυγής και επιπλέον ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπράξουν νέα αδικήματα ή να προβούν σε ενέργειες για την αλλοίωση ή εξαφάνιση στοιχείων της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος Αθηνών κ. Κεχαγιόγλου αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι οποίες σχετίζονται με τις δικογραφίες των υποθέσεων που χειρίζονταν ο προφυλακισμένος πρώην δικαστή, Ευάγγελος Καλούσης και η καταζητούμενη πρώην δικαστίνα, Αντωνία Ηλία.

Στην απολογία του ο κ. Κεχαγιόγλου αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του στο παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «ψευδείς, συκοφαντικές και υποκινούμενες» τις εις βάρος του κατηγορίες.

Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Νικολακόπουλος, φέρεται να είχε καταθέσει εφτά φορές χρηματικά ποσά σε λογαριασμό του κ. Καλούση.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 14:01 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα Παπούλια προς τη Διασπορά

Μήνυμα από τον πρώτο πολίτη της χώρας προς τους ξενιτεμένους Έλληνες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του προς τον απόδημο ελληνισμό με την ευκαιρία των εορτών επισημαίνει πως «σήμερα η ανθρωπότητα διανύει μία περίοδο ιστορικών αλλαγών και ανακατατάξεων».

Και προσθέτει πως «μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον ο Ελληνισμός και η Διασπορά ειδικότερα, καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο».

Ο κ. Παπούλιας σημειώνει πως οι Έλληνες της διασποράς αποτελούν «ένα ξεχωριστό κομμάτι του λαού μας, το οποίο με την προκοπή, την δραστηριότητα, το έργο, τις επιτυχίες και την πολυσχιδή προσφορά του στην Ελλάδα μας κάνει όλους υπερήφανους».

Ακόμη τονίζει πως «ο Ελληνισμός δεν ήταν κλειστός ποτέ στα σύνορά του, και γι΄ αυτό μεγαλούργησε. Η γλώσσα μας ως μέσο έκφρασης και διάδοσης της ελληνικής σκέψης, η θρησκεία και ο πολιτισμός μας, με τη διαχρονική δύναμή του, αποτελούν την εθνική μας παρακαταθήκη για το μέλλον».

Επισημαίνει δε: «Τα στοιχεία αυτά είναι χρέος όλων μας να τα διαφυλάξουμε και να τα εντάξουμε δημιουργικά στη νέα εποχή».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος υπογραμμίζει πως οι έλληνες της διασποράς είναι «η γέφυρα φιλίας, συνεργασίας και προώθησης της ειρήνης μεταξύ του μητροπολιτικού κέντρου και των χωρών υποδοχής, συνδέοντας τον ελληνισμό με κάθε γωνιά του πλανήτη».

Κάλαντα Χριστουγέννων στον Πρόεδρο

Το πρωί της Παρασκευής χριστουγεννιάτικες μελωδίες πλημμύρισαν το Προεδρικό Μέγαρο καθώς μαθητικές χορωδίες και μουσικοχορευτικοί σύλλογοι είπαν τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα από όλη την Ελλάδα, τον Πόντο, τα νησιά, ακόμα και την Παλαιστίνη, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των ηπειρωτικών συλλόγων.

Τα κάλαντα ξεκίνησαν από την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, ακολούθησε η Προεδρική Φρουρά, τα παιδιά του Αρσακείου, της αδελφότητας Ηπειρωτών Ραφήνας- Νέας Μάκρης, το λύκειο Ελληνίδων, το 46ο Γυμνάσιο Αθήνας, το Παιδικό Χωριό SOS, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, Παλαιστινιακή Παροικία, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, η Πολιτιστική Ομάδα Καστελλοριζίων και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Εντυπωσιακά ήταν και τα παιδιά της Παλαιστίνης, στα οποία ο πρόεδρος ευχήθηκε να αποκτήσουν σύντομα πατρίδα, ενώ ο επικεφαλής τους μετέφερε τις θερμές ευχές όλων των Παλαιστινίων, αφού, όπως είπε, όλοι γνωρίζουμε ότι είστε άνθρωπος που δώσατε μεγάλο αγώνα στο πλευρό μας.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 14:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκό ένταλμα κατά πρακτόρων της CIA

Ο κληρικός λέγεται ότι έπεσε θύμα απαγωγής στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας

Ιταλικό δικαστήριο εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για 22 πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), οι οποίοι κατηγορούνται ότι απήγαγαν τον Αιγύπτιο κληρικό Χασάν Μουσταφά Οσάμα Νασρ από το Μιλάνο το Φεβρουάριο του 2003.

Οι πράκτορες της CIA κατηγορούνται επίσης ότι η απαγωγή πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια των ιταλικών αρχών.

Ο ιμάμης Χασάν Μουσταφά Οσάμα Νασρ μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο για ανάκριση και υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βασανιστηρίων από τις αιγυπτιακές αρχές.

Βάσει του ευρωεντάλματος η σύλληψη των υπόπτων πρακτόρων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε από 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης τίθεται αυτομάτως σε ισχύ χωρίς την απαραίτητη έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων.

Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές η έκδοση του εντάλματος αναμένεται να επιδεινώσεις τις σχέσεις Ουάσινγκτον Ρώμης.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει τον περασμένο μήνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώξει την έκδοση των πρακτόρων της CIA από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Ρομπέρτο Καστέλι δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του αιτήματος και υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία.

Η CIA αρνείται να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο και η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επισημαίνει ότι δεν είχε επίγνωση κάποιου σχεδίου απαγωγής.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προφυλακίσεις δικηγόρων

Ο κ. Κεχαγιόγλου αρνείται το σύνολο των εναντίον του κατηγοριών

Στη φυλακή οδηγούνται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου και Γιώργος Νικολακόπουλος, στους οποίους αποδίδεται κεντρικός ρόλος στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Το Συμβούλιο Εφετών -μετά από πολύωρη συνεδρίαση- ήρε τη διαφωνία, που είχε προκύψει ανάμεσα στον εφέτη ανακριτή, κ. Σίδερη και τον εισαγγελέα Εφετών, κ. Καρούτσο, τασσόμενο υπέρ της άποψης του ανακριτή, ο οποίος είχε ζητήσει την προφυλάκιση των δύο δικηγόρων.

Ο δικηγόρος Αθηνών κ. Κεχαγιόγλου αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι οποίες σχετίζονται με τις δικογραφίες των υποθέσεων που χειρίζονταν ο προφυλακισμένος πρώην δικαστή, Ευάγγελος Καλούσης και η καταζητούμενη πρώην δικαστίνα, Αντωνία Ηλία.

Στην απολογία του ο κ. Κεχαγιόγλου αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του στο παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «ψευδείς, συκοφαντικές και υποκινούμενες» τις εις βάρος του κατηγορίες.

Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Νικολακόπουλος, φέρεται να είχε καταθέσει εφτά φορές χρηματικά ποσά σε λογαριασμό του κ. Καλούση.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Λονδίνο 2012: «Κατά λάθος» οικοδεσπότης

Ο Ισραηλινός, Άλεξ Γκίλιαντι, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι το Λονδίνο κατάφερε να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 εξαιτίας λάθους στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αθάνατο κάποιος συνάδελφός του στη ΔΟΕ σκόπευε να ψηφίσει υπέρ της Μαδρίτης αλλά την κρίσιμη στιγμή πάτησε το λάθος κουμπί και επέλεξε την υποψηφιότητα των Παρισίων.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων «Πρες Ασοσιέσον» το λάθος αποδίδεται στον Έλληνα αθάνατο, Λάμπη Νικολάου.

«Εάν ψήφιζε υπέρ της Μαδρίτης, τότε η ισπανική πρωτεύουσα θα είχε 32 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι η Μαδρίτη θα είχε φτάσει στον τελικό γύρο και θα είχε κερδίσει γιατί θα συγκέντρωνε και τις ψήφους του Παρισιού», είπε στο BBC ο Ισραηλινός αθάνατος.

Ο Βρετανός αντιπρόσωπος, Κρεγκ Ρίντι, είπε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά και ότι οι ισχυρισμοί είναι κακοήθεις.

Πάντως, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του BBC στην Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ισπανίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ισραηλινού αθανάτου «άκαιρες» υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για την ανάθεση των Αγώνων του 2012 έχει ήδη ληφθεί.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Κίβδηλα» βλαστοκύτταρα

Ο Νοτιοκορεάτης επιστήμονας εμμένει ότι δεν παραποίησε τα στοιχεία της έρευνάς του

Για σκόπιμη παραποίηση αποτελεσμάτων έρευνας για την παραγωγή κατά παραγγελία ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, καταγγέλλει ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Σεούλ τον εμβρυολόγο, Χουάνγκ Γου Σουκ.

Ο Νοτιοκορεάτης επιστήμονας είχε διαβεβαιώσει ότι η ομάδα του είχε παραγάγει βλαστοκύτταρα ειδικής μορφής, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον.

Ο καθηγητής Χουάνγκ Γου Σουκ, ο οποίος θεωρείται ήρωας στη Νότιο Κορέα, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

«Θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγνώμη για το σοκ και την απογοήτευση που προκάλεσα στους συναδέλφους μου», είπε ο Νοτιοκορεάτης εμβρυολόγος.

Να σημειωθεί ότι από το 2002 έως σήμερα ο Χουάνγκ Γου Σουκ έχει λάβει 40 εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις από το υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της χώρας του.

Η πανεπιστημιακή επιτροπή, η οποία διενήργησε την έρευνα, ανακοίνωσε ότι ο Χουάνγκ Σου Γου φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την παραποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ποια ήταν η άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή.

Τον Αύγουστο η επιστημονική ομάδα του Νοτιοκορεάτη εμβρυολόγου είχε ανακοινώσει ότι είναι σε θέση να δημιουργήσει τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο στον κόσμο.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός της ευθύνης ή της λιτότητας;

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Νύχτα τρόμου στην Αθήνα. Βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Ανάπτυξης».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Χοιρινό με σαλμονέλα για σαλάμι. Εντοπίστηκαν από τον ΕΦΕΤ 20 τόνοι ακατάλληλου κρέατος από τη Δανία».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Αναγέννηση με νέο Σύνταγμα. Ο Κ. Καραμανλής εξήγγειλε από τη Βουλή τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων».

Η ΑΥΓΗ: «Τούνελ λιτότητας και εργασιακής αβεβαιότητας. Ψηφίσθηκε χθες ο προϋπολογισμός του 2006».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Τάισαν τον κόσμο με 20 τόνους σάπια λουκάνικα. Μας είχαν στείλει το κρέας με σαλμονέλα οι... φίλοι μας οι Δανοί».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ψήφισαν... αέρα! Ο προϋπολογισμός δεν είναι βιώσιμος. Η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε τα μεσάνυχτα την οικονομική πολιτική του 2006».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Αλλαγές παντού με τόλμη και ευθύνη. Με πρωτοβουλία Καραμανλή χτίζεται η Ελλάδα του 21ου αιώνα».

ΕΘΝΟΣ: «Αλλαγές στο παρά 5΄ για τις αντικειμενικές. Ακίνητα: Σχέδιο για κατ' αρχήν δημοσιοποίηση επιλεγμένων τιμών».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Πέρασε αβρόχοις ποσί τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό και απεδείχθη τσίφτης και λεμονοστίφτης ο Αλογοσκούφης».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Αιφνιδιασμός στο ΠΑΣΟΚ από τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ποιες σημαντικές αλλαγές προωθεί ο Καραμανλής στο Σύνταγμα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Αλλαγές στο Σύνταγμα και νέο ξεκίνημα. Κ. Καραμανλής: Έδωσε το στίγμα των μεταρρυθμίσεων για την προσεχή εξαετία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων. Γιορτές χλιδής για λίγους, στέρησης για πολλούς».

ΕΣΤΙΑ: «Η αναθεώρησις του Συντάγματος. Επιβεβλημένη η πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή».

ESPRESSO: «Η εξομολόγηση του Κωστή Στεφανόπουλου: "Είμαι φιλάνθρωπος γιατί το λέει η καρδιά μου"».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ήττα ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση προϋπολογισμού. Αντεπίθεση του Κ. Καραμανλή με αναθεώρηση Συντάγματος».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Προϋπολογισμός ευθύνης. Αναθεώρηση του Συντάγματος, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός».

ΤΑ ΝΕΑ: «2006... φόροι σε ακίνητα, εισοδήματα. Προϋπολογισμός λιτότητας».

Η ΝΙΚΗ: «Τέλος στα παραμύθια της ΝΔ. Σκληρή επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση».

PRESS TIME: «Η μεγάλη απόφαση της Γιάννας (Αγγελοπούλου) μέσα στα Χριστούγεννα. Ποιοι τη φοβούνται».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Κρατικός προϋπολογισμός: Κομμένος και ραμμένος στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: «Ανασχηματισμός: 20 Γενάρη ρίχνει την μπίλια».

TRAFFIC NEWS: «Ενέδρα θανάτου από σκορπιό σε χειρουργείο. Γιατρός τον φωτογράφισε στο χειρουργικό τραπέζι».

Η ΧΩΡΑ: «Τίτλοι κυριότητας στα εκτός σχεδίου και δασικά. Τι προβλέπει η ρύθμιση που θα εφαρμοστεί το 2006».

City Press: «Προϋπολογισμός χωρίς λύσεις. Η κυβέρνηση δεν έπεισε για την αξιοπιστία του προϋπολογισμού».

METRO: «Η γιορτή δε σταματά σε όλη την Ελλάδα. Πλήθος λαμπερών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Σάπια και μαϊμού προϊόντα. Σε αδιέξοδο οι καταναλωτές».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Χάνονται τζάμπα... διακοπές. Λόγω άγνοιας δελτία κοινωνικού τουρισμού μένουν στα αζήτητα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ Νίκο Γιαννόπουλο».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Λιτότητα και... άγιος ο Θεός! Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2006».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Λονδίνο 2012: «Κατά λάθος» οικοδεσπότης

Ο Ισραηλινός, Άλεξ Ζιλιάντι, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι το Λονδίνο κατάφερε να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 εξαιτίας λάθους στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αθάνατο, ο Έλληνας Λάμπης Νικολάου, επίσης μέλος της ΔΟΕ σκόπευε να ψηφίσει υπέρ της Μαδρίτης αλλά την κρίσιμη στιγμή πάτησε το λάθος κουμπί και επέλεξε την υποψηφιότητα των Παρισίων.

Διαφορετικά, σύμφωνα με τον κ, Ζιλιάντι, η Μαδρίτη θα είχε περάσει στον τρίτο γύρο και θα κέρδιζε κατά κράτος το Λονδίνο αφού θα είχε με το μέρος της όσους υποστήριζαν το Παρίσι.

Πάντως, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του BBC στην Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ισπανίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ισραηλινού αθανάτου «άκαιρες» υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για την ανάθεση των Αγώνων του 2012 έχει ήδη ληφθεί.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 07:32 (Ώρα Λονδίνου)

Το «φιάσκο» του Τζορτζ Μπους

H γερμανική «Τάγκεστσαϊτουγκ» (Die Tageszeitung) σχολιάζει την απόφαση του κογκρέσου των ΗΠΑ να μην παρατείνει επ΄ αόριστον τον αντιτρομοκρατικό νόμο και κάνει λόγο για «ήττα του προέδρου Τζορτζ Μπους».

«Περίεργο», γράφει η εφημερίδα, «που ο πρόεδρος Μπους αντιμετωπίζει μία μεγάλη κρίση, αν δει κανείς τις καλές του επιδόσεις στον οικονομικό τομέα.

»Προφανώς είναι ο πόλεμος στο Ιράκ που επισκιάζει τα πάντα», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας του Βερολίνου.

Για «φιάσκο» του προέδρου Τζορτζ Μπους κάνει λόγο, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η αυστριακή «Σάλτζμπουργκερ Νάχριχτεν» (Salzburger Nachrichten).

«Νωρίτερα η γερουσία είχε αποφασίσει, ενάντια στη θέληση του προέδρου, την τελειωτική απαγόρευση βάναυσων μεθόδων ανάκρισης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Με την απόφαση αυτή επιδιώκεται η αποκατάσταση του γοήτρου των ΗΠΑ, μετά το σκάνδαλο βασανιστηρίων στις ιρακινές φυλακές τoυ Άμπου Γκράιμπ. Και σα να μην έφτανε αυτό, η γερουσία μπλόκαρε την Τετάρτη το βράδυ το αίτημα του κ. Μπους για γεωτρήσεις προς αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε προστατευμένες αρκτικές περιοχές της Αλάσκα», γράφει η αυστριακή εφημερίδα.

Μία άλλη εφημερίδα του Βερολίνου, η «Τάγκεσπιγκελ» (Der Tagesspiegel), αναφέρεται στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία και σημειώνει ότι παρότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μία γιγαντιαία επιχείρηση χορήγησης βοήθειας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στις σκηνές, εξαιτίας μιας πολύπλοκης γραφειοκρατίας.

Κάνοντας πάντως έναν γενικό απολογισμό, ο αρθρογράφος της Τάγκεσπιγκελ εκτιμά ότι η επιχείρηση βαίνει καλώς.

Στον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί αναφέρονται οι γαλλικές εφημερίδες.

Η «Λιμπερασιόν» (Liberation) που δημοσιεύει συνέντευξή του σημειώνει, αναφερόμενοι στις γνωστές δηλώσεις του κατά των νεαρώων που συμμετείχαν στις ταραχές στα προάστια των γαλλικών μεγαλουπ[όλεων, ότι ο κ. Σαρκοζί δεν είναι ικανός να κάνει αυτοκριτική.

Παράλληλα τονίζει ότι εξαιτίας των δηλώσεών του, δεν θα πρέπει να δυσφορεί, όταν παρομοιάζονται οι πολιτικές του απόψεις με εκείνες του Ζαν Μαρί Λεπέν.

«Ο Σαρκοζί δεν είναι Λε Πεν, με τις δηλώσεις του όμως ανέλαβε το ρίσκο πολλαπλασιασμού των εντάσεων στη γαλλική κοινωνία», σημειώνει η Λιμπερασιόν.

Η «Φιγκαρό» (Le Figaro) αντίθετα υπερασπίζεται τον συντηρητικό πολιτικό και κάνει λόγο για «επιδημία κριτικής» εναντίον του.

«Δεν μπορείς να ανοίξεις την τηλεόραση ή το ραδιόφωνό σου, χωρίς να ακούσεις κάποιον ΄΄στρατευμένο'΄ τραγουδιστή ή αθλητή που βάλλει κατά του υπουργού Εσωτερικών», γράφει η Φιγκαρό.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου)

Μείον δύο αμερικανικές ταξιαρχίες

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι Ιρακινοί χρειάζονται χρόνο για την επιτυχή κατάληξη της δημοκρατικής διαδικασίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους έδωσε εντολή για μείωση και αναπροσαρμογή των μάχιμων ταξιαρχιών στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Φαλούτζα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στην ομιλία του προς τους στρατιώτες που σταθμεύουν ανατολικά της Φαλούτζα δεν απεκάλυψε το ακριβές μέγεθος των περικοπών.

Εξήγγειλε, ωστόσο, ότι η παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ θα μειωθεί κατά τουλάχιστον δύο ταξιαρχίες - δηλαδή περίπου πέντε έως εννέα χιλιάδες στρατιώτες - μέχρι την Άνοιξη.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρόσθεσε, ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις κατά τη διάρκεια του 2006 εξαιτίας της προόδου που έχει επιτευχθεί σε τομείς, όπως η οικονομία και η ασφάλεια.

Αναμένεται ότι μέχρι την Άνοιξη ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών να έχει μειωθεί κάτω από τους 138.000.

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε συνάντηση με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Τζορτζ Κάσεϊ και θα έχει, επίσης, συνομιλίες με τον Ιρακινό πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν που ο κ. Ράμσφελντ διανυκτερεύει στο Ιράκ.

Αναφερόμενος στη δημοκρατική διαδικασία στο Ιράκ, ο Αμερικανός υπουργός είπε: «ο ιρακινός λαός είναι σχετικά άπειρος και γι αυτό θα χρειαστεί αρκετό καιρό για την δημοκρατική διαδικασία».

Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ τον Απρίλιο του 2003 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 30.000 Ιρακινοί.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Κίβδηλα» βλαστοκύτταρα

Ο Νοτιοκορεάτης επιστήμονας εμμένει ότι δεν παραποίησε τα στοιχεία της έρευνάς του

Για σκόπιμη παραποίηση αποτελεσμάτων έρευνας για την παραγωγή κατά παραγγελία ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, καταγγέλλει ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Σεούλ τον εμβρυολόγο Χουάνγκ Γου Σουκ.

Ο Νοτιοκορεάτης επιστήμονας είχε διαβεβαιώσει ότι η ομάδα του είχε παραγάγει βλαστοκύτταρα ειδικής μορφής, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον.

Ο καθηγητής Χουάνγκ Γου Σουκ, ο οποίος θεωρείται ήρωας στη Νότιο Κορέα, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

«Θα ήθελα ζητήσω ειλικρινά συγνώμη για το σοκ και την απογοήτευση που προκάλεσα στους συναδέλφους», είπε ο Νοτιοκορεάτης εμβρυολόγος.

Να σημειωθεί ότι από το 2002 έως σήμερα ο Χουάνγκ Γου Σουκ έχει λάβει 40 εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις από το υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της χώρας του.

Η πανεπιστημιακή επιτροπή, η οποία διενήργησε την έρευνα, ανακοίνωσε ότι ο Χουάνγκ Σου Γου φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την παραποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ποια ήταν η άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή.

Τον Αύγουστο η επιστημονική ομάδα του Νοτιοκορεάτη εμβρυολόγου είχε ανακοινώσει ότι είναι σε θέση να δημιουργήσει τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο στον κόσμο.


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005 - 03:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ και Ολυμπιακοί «από λάθος»

Στην αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ έδωσε στους στρατιώτες την υπόσχεση ότι η αποχώρησή τους θα αρχίσει το επόμενο καλοκαίρι, γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας για το Ιράκ, τονίζεται ότι δεν διαφαίνεται να κλιμακώνεται η κρίση εξαιτίας των εκκλήσεων από ορισμένες πλευρές για μποϊκοτάζ του νεοεκλεγέντος κοινοβουλίου.

Μερικά από τα 35 κόμματα που πήραν μέρος στις ιρακινές εκλογές, επιδιώκουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Παρότι η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ είναι εύθραυστη, ο Τόνι Μπλερ πιστεύει ότι η νέα, ενωμένη ιρακινή κυβέρνηση θα επιτρέψει την «έξοδο» των βρετανικών δυνάμεων μέχρι το καλοκαίρι, γράφει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

Η αισιοδοξία του πρωθυπουργού βασίζεται σε αυτά που του μετέφεραν στρατιωτικοί, αναφορικά με την κατάσταση ασφαλείας. Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είπε στον κ. Μπλερ ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι σε θέση να διεξάγουν το 75% των επιχειρήσεων ασφαλείας, γράφει η Ιντιπέντεντ.

« Ο Μπλερ αναζωπυρώνει τις ελπίδες για αποχώρηση από το Ιράκ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο απεσταλμένος της εφημερίδας στη Βασόρα σημειώνει ωστόσο ότι Βρετανοί αξιωματικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν στις περιοχές της σιιτικής πλειονότητας στο νότιο Ιράκ συγκρούσεις, εάν αποχωρήσουν οι Βρετανοί στρατιώτες, και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία θα διεξάγονται οι περιφερειακές εκλογές.

H εφημερίδα Γκάρντιαν προβάλλει στην πρώτη της σελίδα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στη Βασόρα, ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποσυρθούν από το Ιράκ μέσα σε έξι μήνες.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι οι συνθήκες ασφαλείας στο Ιράκ είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν πριν ένα χρόνο, γράφει η Γκάρντιαν.

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κύπρο και σημειώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να καταβάλλει τεράστιες αποζημιώσεις στους Ελληνοκύπριους που έχασαν τις περιουσίες τους μετά την εισβολή το 1974.

«Το λάθος του Λάμπη Νικολάου»

Η Γκάρντιαν αναφέρεται και στις πληροφορίες που μετέδωσε το ΒΒC, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να οφείλεται σε λάθος «τεχνοφοβικού Έλληνα», όπως γράφει, η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Ισραηλινού, μέλους της ΔΟΕ, ο οποίος αποκαλύπτει ότι στη συνεδρίαση της Σιγκαπούρης κάποιος από τους συναδέλφους του είπε ότι πάτησε το λάθος κουμπί κατά την ψηφοφορία στον τρίτο γύρο. Αυτός ο «κάποιος», πιστεύεται ότι είναι ο Λάμπης Νικολάου, γράφει η Γκάρντιαν.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΔΟΕ δηλώνει ότι το Λονδίνο κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο και μόνο γιατί κάποιος πάτησε ατυχώς το λάθος κουμπί, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς, η οποία στις μέσα σελίδες αναφέρεται εκτενώς στον κ. Νικολάου, προβάλλοντας το σενάριο του «λάθους».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.