Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-25

  1. Πολυγνωμία για το Σύνταγμα
  2. Ουδέτερη ζώνη, πεδίο βολής
  3. Χριστούγεννα βίας στο Ιράκ
  4. Και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία
  5. Με ειρήνη, δικαιοσύνη και αγάπη...

Πολυγνωμία για το Σύνταγμα

Ουδεμία αλλαγή στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας εισηγούνται οι δύο υπουργοί

Στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συνεντεύξεις τους τοποθετούνται έναντι της πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης που κατέθεσε ο πρωθυπουργός.

Να μην αλλάξουν οι συνταγματικές διατάξεις για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, τον βασικό μέτοχο και για τον εκλογικό νόμο προτείνει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος μετά την ανακοίνωση της νέας αναθεώρησης του Συντάγματος από τον πρωθυπουργό.

Κωδικοποιώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο κ. Παυλόπουλος καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτός ο διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους, δεν πρόκειται να προτείνει την αλλαγή των εκλογικών διατάξεων αλλά ούτε και την τροποποίηση του άρθρου 14 που ρυθμίζει τις ασύμβατες ιδιότητες μεταξύ των ιδιοκτητών ΜΜΕ και όσων αναλαμβάνουν έργα του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα όμως τάσσεται υπέρ της κατάργησης της διάταξης για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών που θεσπίστηκε μόλις το 2000.

Ο κ. Παυλόπουλος μιλάει επίσης για τις δίδυμες «Λερναίες Ύδρες» με τις οποίες μάχεται καθημερινά στο υπουργείο του, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, επισημαίνοντας όμως ότι για τις μάχες αυτές η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Προαναγγέλλει όμως ταχύτερες και αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους από τις αρχές του 2006.

Σύμβουλοι για το Δημόσιο

Μια πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εισηγείται ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, συγκεκριμένα την πρόσληψη μεγάλων διεθνών εταιρειών για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, κάτι που όπως υποστηρίζει θα επιτρέψει τη δημιουργία μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει πότε θα γίνει ανασχηματισμός» αλλά ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων.

Παρομοιάζει την πολιτική του Κ. Καραμανλή με αυτή του Τόνι Μπλερ, ενώ για τον Γ. Παπανδρέου προβλέπει ότι θα κερδίσει τους αμφισβητίες στο κόμμα του γιατί δεν έχουν στρατηγική.

Επίσης λέει «ναι» σε ραντεβού με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ενώ για την υπόθεση του «βασικού μετόχου» απαντά ότι το λάθος του ήταν πως δεν έκανε «λόμπινγκ» στις Βρυξέλλες.

Συνέντευξη Ανδρέα Λοβέρδου

Δέκα προτάσεις για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση καταθέτει με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο συνταγματολόγος και συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Δέκα προτάσεις για αναθεώρηση παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος

Μεταξύ αυτών είναι η ριζική αναθεώρηση του συνταγματικού άρθρου περί «βασικού μετόχου», του άρθρου ως προς την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, του άρθρου 13 του Συντάγματος στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της προστασίας των δικαιωμάτων όσων πολιτών δεν ασπάζονται το Ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα.

Επίσης ο κ. Λοβέρδος προτείνει τη θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου, με αρμοδιότητα τον έλεγχο ορισμένων πράξεων κρατικών οργάνων (π.χ. πρόωρη διάλυση Bουλής, αρμοδιότητες εκλογοδικείου) δίχως, όμως, την κατάργηση του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.

Περαιτέρω δε, την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων υπέρ της διαφάνειας, όπως τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Διαφάνειας, τον έλεγχο κρατικών συμβάσεων από ειδικό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αύξηση του ορίου παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων, τη βελτίωση των διατάξεων περί συμβασιούχων, τη θωράκιση του AΣEΠ, την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού με νέες αρμοδιότητες.

Πάντως ο κ. Λοβέρδος δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, καθώς αναρωτιέται ακόμα και για τη διάθεση αποδόμησης του κ. Καραμανλή.


Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2005 - 21:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ουδέτερη ζώνη, πεδίο βολής

Τα ισραηλινά στρατεύματα διατηρούν τον έλεγχο σε όλη τη μεθόριο Γάζας - Ισραήλ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, αποφάσισε την Κυριακή τη δημιουργία εδαφικής ζώνης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μέσα στην οποία θα απαγορεύεται η πρόσβαση Παλαιστινίων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η ζώνη αυτή περιλαμβάνεται σε δέσμη μέτρων που ενέκρινε ο κ. Σαρόν με σκοπό την αποτροπή των επιθέσεων με πυραύλους Κάσαμ, που εξαπολύουν μαχητές παλαιστινιακών οργανώσεων από την περιοχή εναντίον πόλεων του Ισραήλ.

Στα μέτρα αυτά προβλέπεται ότι το πυροβολικό και η αεροπορία του Ισραήλ θα στοχεύει στο εξής τα ορμητήρια των πυραυλικών επιθέσεων, έτσι ώστε οι Παλαιστίνιοι που τις εξαπολύουν να μην μπορούν να πλησιάσουν στα σημεία εκτόξευσης.

Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών απέρριψε το σχέδιο Σαρόν και δήλωσε ότι τα μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας έλαβαν εντολές να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Το Ισραήλ απέσυρε τις ένοπλες δυνάμεις του και τους Εβραίους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Αύγουστο, αλλά Παλαιστίνιοι λένε ότι η κατοχή των εδαφών αυτών δεν έχει τερματισθεί εφόσον ισραηλινά στρατεύματα ελέγχουν τις συνοριακές διαβάσεις, τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια όρια της περιοχής.

Ο Αριέλ Σαρόν εισηγήθηκε επίσης την διατήρηση της αμφιλεγόμενης τακτικής επιλεκτικών δολοφονιών ηγετικών στελεχών των παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων.


Χριστούγεννα βίας στο Ιράκ

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν έχει γίνει γνωστό δύο εβδομάδες μετά

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, συναντήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων με εκπροσώπους πολιτικών και εθνοτικών παρατάξεων με αντικείμενο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα πνευματικός ηγέτης των Σιιτών απηύθυνε έκκληση στην πλειοψηφούσα παράταξη για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ενότητας, ενώ στους δρόμους των ιρακινών πόλεων συνεχίζονται διαδηλώσεις που ζητούν επανάληψη των εκλογών στις περιφέρειες όπου έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες.

Ο Μέγας Αγιατολάχ Άλι Αλ Σιστάνι κάλεσε την Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία του πρωθυπουργού Ιμπραήμ Τζααφάρι, που προηγείται σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες ιρακινές οργανώσεις προκειμένου να σχηματίσουν μια κυβέρνηση η οποία θα εκπροσωπεί όλες τις συνιστώσες του ιρακινού λαού.

Εν τω μεταξύ, υποστηρικτές της αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας, ένα ψηφοδέλτιο συντηρητικών Σουνιτών, κατέβηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης Φαλούτζα δυτικά και της πόλης Μπακούμπα βόρεια της πρωτεύουσας.

Ατέρμων βία

Πληροφορίες από το βόρειο Ιράκ αναφέρουν ότι βρέθηκε δεμένο και γεμάτο σφαίρες το πτώμα ενός φοιτητή συνδικαλιστή, που είχε τεθεί επικεφαλής των πρόσφατων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης και των εκλογικών της μεθοδεύσεων.

Ο Σουνίτης Κιουσάι Σαλαχουντίν, απήχθη πριν από δύο ημέρες από άγνωστους οπλοφόρους στη Μοσούλη , και η κηδεία του μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στις σιιτικές και κουρδικές πολιτοφυλακές της πόλης, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για το θάνατό του.

Στο μεταξύ τουλάχιστον πέντε Ιρακινοί βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια επιθέσεων ανταρτών την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Δύο μέλη της εθνοφρουράς σκοτώθηκαν όταν αντάρτες σφυροκόπησαν με όλμους στρατιωτική βάση στην πόλη Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης.

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη δίπλα σε διερχόμενη αστυνομική περίπολο στο Κιρκούκ με απότέλεσμα το θάνατο ενός αμάχου, ενώ στην ίδια πόλη ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε ενόπλους και αστυνομικούς είχαν ένα θύμα.

Σε άλλο αιματηρό επεισόδιο αστυνομικός έχασε τη ζωή του σε δρόμο της Μοσούλης από έκρηξη βόμβας κοντά στο όχημά του.

Εξάλλου δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκαν σήμερα με στόχο τον ιρακινό στρατό και αστυνομικές περιπόλους στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κατά τη διέλευση στρατιωτικής περιπόλου, τραυματίζοντας τρεις στρατιώτες και έναν πολίτη, στο κέντρο της πόλης.

Περίπου την ίδια ώρα, ένα όχημα που ήταν σταθμευμένο στην ανατολική Βαγδάτη εξερράγη μπροστά σε αστυνομική περίπολο, τραυματίζοντας τρεις αξιωματικούς.


Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2005 - 17:14 (Ώρα Λονδίνου)

Και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία

Μήνυμα συμβίωσης εν αγάπη προς τους πιστούς όλων των θρησκειών

Στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισημαίνει ότι το θεμέλιο και το επιστέγασμα της δημιουργίας είναι η αγάπη, προσθέτοντας ότι η έλλειψη νοήματος στη ζωή οφείλεται στην έλλειψη της αγάπης.

Πολλοί από τους σημερινούς Χριστιανούς, εξαιτίας λανθασμένων διδαγμάτων για το Θεό ως αυστηρό κριτή απομακρύνθηκαν από τον ενσαρκωθέντα Θεό Ιησού Χριστό, αναφέρει σε άλλο σημείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία κοινωνιών ανταγωνισμού, μίσους και αιμάτων, όπως ζώμεν αυτά καθημερινώς» σημειώνει ο προκαθήμενος των ορθοδόξων εκκλησιών.

Και προσθέτει: «Καταφεύγουν εις υποκατάστατα της θείας αγάπης, στηρίζοντες τας ελπίδας αυτών εις εγκοσμίους δυνάμεις, εις επεκτάσεις εξουσιών, εις αύξησιν πλούτου, εις υποδουλώσεις λαών, εις παγκοσμιοποίησιν του εμπορίου των, εις διάδοσιν αντιθέων ιδεών, εις αγνόησιν και απώθησιν τού θανάτου και εις πάντα εν γένει όσα φαντάζονται ως λυτρωτικά του άγχους αυτών έναντι του αδιεξόδου μιας ζωής χωρίς αγάπην».

Ποντίφηκας ex urbi et orbi

Στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ κάλεσε την ανθρωπότητα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και της ανέχειας

Μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών που είχαν κατακλύσει την πλατεία μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο προκαθήμενος ενός δισεκατομμυρίου Ρωμαιοκαθολικών απηύθυνε μήνυμα αφύπνισης του συγχρόνου ανθρώπου από το «λήθαργο της λογικής».

Και τόνισε ότι οι απειλές της τρομοκρατίας, της φτώχειας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης πρέπει να καταπολεμηθούν στα πλαίσια μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, εμπνευσμένης από το παράδειγμα του Θεανθρώπου.

Αναφέρθηκε επίσης επαινετικά στους «ανθρώπους καλής θέλησης» από κάθε θρησκεία που δρουν στους Αγίους Τόπους, στο Ιράκ ή στο Λίβανο, σε όσους έχουν δεσμευθεί στη διαδικασία του διαλόγου στην κορεατική χερσόνησο και σε άλλες περιοχές της Ασίας.

Μετά το μήνυμά του, ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα σε 32 γλώσσες: εκτός από τις συνηθισμένες ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, πολωνικά και πορτογαλικά, πρόφερε ορισμένες λέξεις στα αραβικά, σουαχίλι, κινέζικα, εβραϊκά, σουηδικά, γεωργιανά, ιαπωνικά κλπ., καταλήγοντας στα λατινικά.


Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2005 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου)

Με ειρήνη, δικαιοσύνη και αγάπη...

Με χριστουγεννιάτικα κάλαντα αντήχησε το Μέγαρο Μαξίμου

Μηνύματα για ειρήνη, δικαιοσύνη και αγάπη έστειλαν οι προκαθήμενοι των Ορθόδοξων εκκλησιών ενώ ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος έκανε έκκληση για ειρήνη στους Άγιους Τόπους.

Στο μήνυμα του για την εορτή των Χριστουγέννων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογραμμίζει ότι το θεμέλιο και το επιστέγασμα της δημιουργίας είναι η αγάπη και ότι η έλλειψη νοήματος στη ζωή οφείλεται στην έλλειψη της αγάπης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο μήνυμά του αναφέρεται στον ευτελισμό των Χριστουγέννων σε γιορτή της κατανάλωσης και όχι αγάπης, ανθρωπιάς και κατάλυσης του θανάτου.

«Το θείο βρέφος είναι ο νοητός ήλιος της Δικαιοσύνης που λαχταρά η Οικουμένη», τονίζει στο δικό του μήνυμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου καλεί τους πιστούς να αντλήσουν θάρρος και ενίσχυση από την ενανθρώπιση του Χριστού και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «αργά ή γρήγορα θα κτυπήσουν οι καμπάνες απ' άκρη σ' άκρη του νησιού, για να γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα της ελευθερίας της Κύπρου».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πάπας Βενέδικτος ο 16ος απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Η γιορτή της αγάπης

Οι Έλληνες σε όλη την Οικουμένη στέλνουν και δέχονται το νέο της Θείας Γέννησης με παραδοσιακά κάλαντα, τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικές επιστολές και γραπτά μηνύματα.

Τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές καθώς από το πρωί του Σαββάτου και παρά το τσουχτερό κρύο, ξεχύθηκαν στους δρόμους, στις γειτονιές και τα σπιτικά για να αναγγείλουν τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Στο γιορτινό κλίμα και οι πολιτικοί ηγέτες δέχθηκαν το Σάββατο τις μαθητικές χορωδίες και τους μουσικοχορευτικούς συλλόγους στα γραφεία τους, άκουσαν τα παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια ανταλλάσσοντας ευχές και μοιράζοντας δώρα.

Στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγό του Νατάσα, μπροστά από το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δένδρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, έψαλαν τα κάλαντα παιδιά της Ένωσης Πολυτέκνων Γυναικών Ελλάδος «Ροδιά» και η Παιδική Χορωδία «Σπ. Λάμπρου».

Τα παιδιά της χορωδίας αφιέρωσαν στον πρωθυπουργό ένα τραγούδι και ένα ποίημα, ενώ μαζί με τις ευχές για καλή πρόοδο, υγεία και ευτυχία έλαβαν από τον πρωθυπουργό γλυκά, «γούρια» και δώρα.

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης έψαλαν τα κάλαντα η φιλαρμονική της Πυροσβεστικής και τα παιδιά των αστυνομικών.

Κάλαντα στην αντιπολίτευση

Στη Χαριλάου Τρικούπη, τα κάλαντα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, έψαλαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Μάλιστα, απήγγειλαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ποίημα, με το οποίο τον καλούσαν να προχωρήσει στο δρόμο της αλλαγής.

Κάλαντα στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Τα κάλαντα έψαλαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επίσης, τα παιδιά των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και η Πανηπειρωτική Ένωση Ελλάδος, ενώ προηγουμένως ο Γ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί με τη σύζυγό του, Άντα, και μοίρασε δώρα στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, όπου φιλοξενούνται παιδιά και μητέρες που έχουν υποστεί κακοποίηση ή έχουν εγκαταλειφθεί.

Τα κάλαντα έψαλε το πρωί στην Αλέκα Παπαρήγα το παιδικό τμήμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Η γενική γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος δήλωσε ότι θερμές ευχές δε φθάνουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της νεολαίας και να ανακουφίσουν τους ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου από τα οξυμένα προβλήματά τους.

Επίσης, διαβεβαίωσε, ότι το 2006 το κόμμα της «θα προσπαθήσει με μεγαλύτερη επάρκεια, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να διεκδικήσει όσο γίνεται κάποιες κατακτήσεις που είναι εντελώς αναγκαίες για να μπορέσει ο λαός να ανακουφιστεί και κυρίως να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να αντεπιτεθεί».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος άκουσε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα παιδιά του σχολείου του Συλλόγου Φιλιππινέζων στην Ελλάδα «ΚΑΣΑΠΙ». Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε, πως «σύμφωνα με το Ευαγγέλιο το πρώτο πράγμα που βίωσε ο Χριστός ως βρέφος ακόμα, ήταν η μετανάστευση από τη Βηθλεέμ στην Αίγυπτο λόγω των σφαγών του Ηρώδη».

Τόνισε επίσης πως οι σφαγές και η φτώχια συνεχίζονται, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μετανάστευση. Και κατέληξε: «Το μήνυμα επομένως της ειρήνης, της αλληλεγγύης δε μπορούσε να το πουν καλύτερα παρά τα καλά παιδιά και οι φοβεροί τραγουδιστές που είναι αγοράκια και κοριτσάκια, από τους Φιλιππινέζους και τις Φιλιππινέζες που δουλεύουν στην πατρίδα μας σήμερα».

Και ολυμπιακό αγώνισμα τα κάλαντα

Εντυπωσιακή ήταν και η χριστουγεννιάτικη παρουσία των γυναικών Ολυμπιονικών στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας, όπου με τρίγωνα και τις στολές της Εθνικής Ελλάδας έψαλλαν τα κάλαντα.

Τη χριστουγεννιάτικη ομάδα αποτελούσαν οι Σοφία Μπεκατώρου, Αθανασία Τζουμελέκα, Εύη Μωραΐτου, Ευτυχία Καραγιάννη, Κατερίνα Θάνου, Β. Καζομπόλη.

Τα έσοδα τους από τα κάλαντα διατίθενται στο Δίκτυο Καταπολέμησης της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Τέλος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο τα κάλαντα έψαλλαν παιδικές χορωδίες, λυκόπουλα και ναυτοπρόσκοποι με το παραδοσιακό καράβι ανά χείρας, ενώ βρακοφόροι από την Κρήτη του αφιέρωσαν μαντινάδα σχετική με το λόγο του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.