Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-27

  1. Παραμένουν οι Πολωνοί στρατιώτες στο Ιράκ
  2. Τουρκία: Ανακρίσεις για δηλώσεις ευρωβουλευτή
  3. Προσλήψεις και απαγωγές
  4. Νέος ομαδικός τάφος στο Ιράκ
  5. Νέος ομαδικός τάφος στο Ιράκ
  6. Προσλήψεις και απαγωγές
  7. «Έχουμε γίνει στόχος δέκα φορές»
  8. Άφαντος ο «σφαγέας της Σρεμπρένιτσα»
  9. Εντείνονται οι επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ
  10. Οι προκλήσεις της νέας χρονιάς

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 19:43 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένουν οι Πολωνοί στρατιώτες στο Ιράκ

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν στο Ιράκ για ένα ακόμη χρόνο 900 στρατιώτες από τους 1500 Πολωνούς που μετέχουν στη συμμαχική δύναμη.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αποσύρει την πολωνική δύναμη εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η απόφαση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας Λεχδ Καζίνσκι.

Ακόμη ένας ομαδικός τάφος

Νέος ομαδικός τάφος με λείψανα από δεκάδες άνδρες και γυναικόπαιδα ανακαλύφθηκε στο Ιράκ, κοντά στην ιερή πόλη των Σιιτών Καρμπάλα.

Πηγές της αστυνομίας λένε ότι στην τοποθεσία αυτή έχουν ταφεί από το μπααθικό πρώην καθεστώς θύματα της αιματηρής πολιορκίας της πόλης το 1991.

Δεκάδες χιλιάδες είχαν σκοτωθεί τότε, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις του τότε προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν κατέστειλαν την εξέγερση των σιιτών μουσουλμάνων.

Eντείνονται οι επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, πύκνωσαν αντί να αραιώσουν οι επιθέσεις των ανταρτών, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 25 και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο.

Αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Μπακούμπα όταν αντάρτες επετέθησαν με όλμους και οπλοβομβίδες σε φυλάκιο ελέγχου.

Ακολούθησαν σφοδρές και πολύωρες ανταλλαγές πυρών κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι αντάρτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε άλλο αιματηρό επεισόδιο κοντά στην Μπακούμπα, ένοπλοι πραγματοποίησαν συντονισμένη επίθεση σε περίπολο της εθνοφρουράς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε στρατιώτες.

Στη Βαγδάτη, ένας καμικάζι προσέκρουσε με όχημα γεμάτο εκρηκτικά σε αστυνομική περίπολο σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ενώ παγιδευμένη μοτοσικλέτα εξερράγη σε σιιτική συνοικία της πρωτεύουσας προκαλώντας το θάνατο δύο πολιτών.

Αργά τη νύχτα, εξάλλου, ένας Σιίτης κληρικός, μέλος του ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, έπεσε θύμα φονικής επίθεσης στην ιερή πόλη Νατζάφ όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε.

Εν τω μεταξύ ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε τη Δευτέρα όταν ένας αντιαρματικός πύραυλος έπληξε το όχημά του κατά τη διάρκεια περιπολίας στη Βαγδάτη.

Τέλος, ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, το πρωί της Τρίτης, ανέφερε το θάνατο δύο χειριστών ελικοπτέρου στη δυτική Βαγδάτη, από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία.


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 20:18 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Ανακρίσεις για δηλώσεις ευρωβουλευτή

Ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ διώκεται για συνέντευξη που είχε δώσει σε περιοδικό

Η τουρκικές εισαγγελικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά Ολλανδού ευρωβουλευτή με την κατηγορία ότι προσέβαλλε τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Γιούστ Λάγκεντικ είπε ότι ο τουρκικός στρατός προκαλεί συγκρούσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής έκανε την δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για τη δίκη του γνωστού Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ο οποίος κατηγορείται για προσβολή της ταυτότητας του έθνους.

Η δίκη του Ορχάν Παμούκ θεωρείται κρίσιμη δοκιμή των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων της Τουρκίας που επιδιώκει να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ.Παμούκ είναι ανάμεσα στους πάνω από 60 άλλους συγγραφείς και εκδότες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν κατηγορίες στη βάση της νομοθεσίας περί προσβολής του κράτους και των θεσμών του.

Ο κ.Λάγκεντικ, ένας από τους προέδρους της επιτροπής για την Τουρκία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, παραβίασε τη νομοθεσία που απαγορεύει «προσβολή της τουρκικής εθνικής ταυτότητας, της δημοκρατίας και των κρατικών θεσμών και οργάνων».

Οι δικηγόροι που κατέθεσαν την διαμαρτυρία εναντίον του ευρωβουλευτή θέλουν να ασκηθεί δίωξη εναντίον του στη βάση του ίδιου άρθρου του νόμου για παράβαση του οποίου δικάζεται ο Ορχάν Παμούκ.

Το άρθρο αυτό προβλέπει ποινή φυλάκισης ως 2 χρόνια για τους καταδικασθέντες για προσβολή των ενόπλων δυνάμεων.

Ο κ.Παμούκ προσέρχεται ξανά στο δικαστήριο στις 7 Φεβρουαρίου για να μάθει αν το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης του.

Οι κατηγορίες εναντίον αφορούν συνέντευξη που είχε δώσει σε περιοδικό στην οποία είχε αναφέρει ότι 30 χιλιάδες Κούρδοι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα είχαν εξοντωθεί ένα εκατομμύριο Αρμένιοι αλλά κανείς εκτός από τον ίδιο δεν τολμάει να αναφερθεί στα θέματα αυτά.


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Προσλήψεις και απαγωγές

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα δίνουν όλα για ένα σπίτι. Απίστευτο αμόκ σε πολεοδομίες, τράπεζες, πρωτοδικείο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόστιμα και στέρηση προαγωγής. Αυστηρές ποινές σε δημοσίους υπαλλήλους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα. Ευθεία καταγγελία της ΕΥΠ και της Ομοσπονδίας των στελεχών της.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 1.610 προσλήψεις σε οργανισμούς, Υγεία. Ολες οι νέες θέσεις που ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή.

ΕΘΝΟΣ: Εμφύλιος στην κυβέρνηση για τους Πακιστανούς. Μαχαιρώματα στο παρασκήνιο, διαρροές και αποκαλύψεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν άντεξε - Ξέφτισε η μεταπολίτευση. Επειδή δεν υπάρχουν φυσικά και πνευματικά αναστήματα στον Τόπο, αλλά νεόπλουτοι και όχι άρχοντες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι οκτώ αλλαγές σε συντάξεις - Ασφάλιση. Σε ποια ταμεία επέρχονται από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Τρέχουν 2.942 θέσεις μονίμων - εποχικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρικυμία στην κυβέρνηση. Κόντρες υπουργών, αμηχανία και απ' την αποκάλυψη πρακτόρων.

ΕΣΤΙΑ: Έτος τομών το 2005. Δρομολογήθηκαν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

ESPRESSO: «Η Τατιάνα μας κρατάει ζωντανούς». Το δράμα του Ανδρέα Μπάρκουλη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Το κύκλωμα των κλεμμένων ΙΧ.

ΤΑ ΝΕΑ: Παιχνίδια... κατασκόπων στη ΝΔ. Εμφύλιος για το φιάσκο με τους Πακιστανούς.

PRESS TIME: Ο Κούγιας προκαλεί τον Κεχαγιόγλου. Αν μιλήσει θα «κάψει» πολλούς.

City Press: Αποκαλύψεις για ΕΥΠ, κόντρες με Βουλγαράκη.

TRAFFIC NEWS: Με άνωθεν εντολή οι ανακρίσεις των Πακιστανών. Στα πλαίσια της συμφωνίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι τραβάνε το χαλί στον Βουλγαράκη. Οι ανακρίσεις των Πακιστανών με άνωθεν εντολή, μετά από αίτημα του Λονδίνου.

(Σημείωση: Δεν κυκλοφόρησαν πρωινές εφημερίδες λόγω χθεσινής αργίας)

Γ. Βουλγαράκης - Πακιστανοί

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων, ακόμη και ονομάτων πρακτόρων της ΕΥΠ και ενός Βρετανού. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τρικυμία και τηρεί σιγήν ιχθύος».

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι «σε ενδοκυβερνητικό εμφύλιο μετατρέπεται και το φιάσκο με τις μυστικές απαγωγές Πακιστανών μεταναστών. Ο κ. Γ. Βουλγαράκης μιλά για 'εσωκομματικό δάκτυλο', ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ετοιμάζεται να καλέσει στελέχη της ΕΥΠ για κατάθεση».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και το προσωπικό της, το δημοσίευμα της εφημερίδας 'Πρώτο Θέμα', με το οποίο δημοσιοποιούνται ονόματα ανωτέρων και κατωτέρων στελεχών της Υπηρεσίας που φέρεται να είχαν σχέση με υποτιθέμενη δήθεν 'απαγωγή' και 'ανάκριση' μελών της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, το καλοκαίρι».

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «υπουργοί, βουλευτές της ΝΔ, καθώς και στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ εμπλέκονται στον παρασκηνιακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την ανάκριση Πακιστανών από Έλληνες και ξένους πράκτορες. Το Μέγαρο Μαξίμου, ως συνήθως, αποφεύγει να παρέμβει».

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται στην υπόθεση των Πακιστανών μεταναστών. Όπως και στην περίπτωση Οτσαλάν, έτσι και τώρα μόνο με άνωθεν εντολές εκτελούνται τέτοιες επιχειρήσεις».

H City Press τονίζει ότι «η εφημερίδα 'Πρώτο Θέμα' έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρακτόρων της ΕΥΠ και του Βρετανού συντονιστή που 'απήγαγαν' τους Πακιστανούς. Η κυβέρνηση δεν διαψεύδει επί της ουσίας, ενώ η Δικαιοσύνη δείχνει αποφασισμένη να αποδώσει ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση. Αποκαλύψεις του 'Ριζοσπάστη' σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει δεχθεί από το 2000 τη δράση πρακτόρων από χώρες της ΕΕ στα εδάφη της, χωρίς, μάλιστα, να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης θεωρεί εαυτόν θύμα αποπληροφόρησης εν όψει ανασχηματισμού».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος ομαδικός τάφος στο Ιράκ

Νέος ομαδικός τάφος με λείψανα από δεκάδες άνδρες και γυναικόπαιδα ανακαλύφθηκε στο Ιράκ, κοντά στην ιερή πόλη των Σιιτών Καρμπάλα.

Πηγές της αστυνομίας λένε ότι στην τοποθεσία αυτή έχουν ταφεί από το μπααθικό πρώην καθεστώς θύματα της αιματηρής πολιορκίας της πόλης το 1991.

Δεκάδες χιλιάδες είχαν σκοτωθεί τότε, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις του τότε προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν κατέστειλαν την εξέγερση των σιιτών μουσουλμάνων.

Eντείνονται οι επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, πύκνωσαν αντί να αραιώσουν οι επιθέσεις των ανταρτών, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 25 και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο.

Αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Μπακούμπα όταν αντάρτες επετέθησαν με όλμους και οπλοβομβίδες σε φυλάκιο ελέγχου.

Ακολούθησαν σφοδρές και πολύωρες ανταλλαγές πυρών κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι αντάρτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε άλλο αιματηρό επεισόδιο κοντά στην Μπακούμπα, ένοπλοι πραγματοποίησαν συντονισμένη επίθεση σε περίπολο της εθνοφρουράς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε στρατιώτες.

Στη Βαγδάτη, ένας καμικάζι προσέκρουσε με όχημα γεμάτο εκρηκτικά σε αστυνομική περίπολο σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ενώ παγιδευμένη μοτοσικλέτα εξερράγη σε σιιτική συνοικία της πρωτεύουσας προκαλώντας το θάνατο δύο πολιτών.

Αργά τη νύχτα, εξάλλου, ένας Σιίτης κληρικός, μέλος του ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, έπεσε θύμα φονικής επίθεσης στην ιερή πόλη Νατζάφ όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε.

Εν τω μεταξύ ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε τη Δευτέρα όταν ένας αντιαρματικός πύραυλος έπληξε το όχημά του κατά τη διάρκεια περιπολίας στη Βαγδάτη.

Τέλος, ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, το πρωί της Τρίτης, ανέφερε το θάνατο δύο χειριστών ελικοπτέρου στη δυτική Βαγδάτη, από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία.


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος ομαδικός τάφος στο Ιράκ

Νέος ομαδικός τάφος με λείψανα από δεκάδες άνδρες και γυναικόπαιδα ανακαλύφθηκε στο Ιράκ, κοντά στην ιερή πόλη των Σιιτών Καρμπάλα.

Πηγές της αστυνομίας λένε ότι στην τοποθεσία αυτή έχουν ταφεί από το μπααθικό πρώην καθεστώς θύματα της αιματηρής πολιορκίας της πόλης το 1991.

Δεκάδες χιλιάδες είχαν σκοτωθεί τότε, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις του τότε προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν κατέστειλαν την εξέγερση των σιιτών μουσουλμάνων.

Πυκνώνουν οι επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, πύκνωσαν αντί να αραιώσουν οι επιθέσεις των ανταρτών, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 25 και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο.

Αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Μπακούμπα όταν αντάρτες επετέθησαν με όλμους και οπλοβομβίδες σε φυλάκιο ελέγχου.

Ακολούθησαν σφοδρές και πολύωρες ανταλλαγές πυρών κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι αντάρτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε άλλο αιματηρό επεισόδιο κοντά στην Μπακούμπα, ένοπλοι πραγματοποίησαν συντονισμένη επίθεση σε περίπολο της εθνοφρουράς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε στρατιώτες.

Στη Βαγδάτη, ένας καμικάζι προσέκρουσε με όχημα γεμάτο εκρηκτικά σε αστυνομική περίπολο σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ενώ παγιδευμένη μοτοσικλέτα εξερράγη σε σιιτική συνοικία της πρωτεύουσας προκαλώντας το θάνατο δύο πολιτών.

Αργά τη νύχτα, εξάλλου, ένας Σιίτης κληρικός, μέλος του ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, έπεσε θύμα φονικής επίθεσης στην ιερή πόλη Νατζάφ όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε.

Εν τω μεταξύ ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε τη Δευτέρα όταν ένας αντιαρματικός πύραυλος έπληξε το όχημά του κατά τη διάρκεια περιπολίας στη Βαγδάτη.

Τέλος, ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, το πρωί της Τρίτης, ανέφερε το θάνατο δύο χειριστών ελικοπτέρου στη δυτική Βαγδάτη, από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία.


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Προσλήψεις και απαγωγές

Οι προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο και ο αντίκτυπος από τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για ανακρίσεις αλλοδαπών από μυστικές υπηρεσίες είναι από τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού Τύπου:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόστιμα και στέρηση προαγωγής. Αυστηρές ποινές σε δημοσίους υπαλλήλους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα. Ευθεία καταγγελία της ΕΥΠ και της Ομοσπονδίας των στελεχών της.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 1.610 προσλήψεις σε οργανισμούς, Υγεία. Ολες οι νέες θέσεις που ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή.

ΕΘΝΟΣ: Εμφύλιος στην κυβέρνηση για τους Πακιστανούς. Μαχαιρώματα στο παρασκήνιο, διαρροές και αποκαλύψεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν άντεξε - Ξέφτισε η μεταπολίτευση. Επειδή δεν υπάρχουν φυσικά και πνευματικά αναστήματα στον Τόπο, αλλά νεόπλουτοι και όχι άρχοντες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι οκτώ αλλαγές σε συντάξεις - Ασφάλιση. Σε ποια ταμεία επέρχονται από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Τρέχουν 2.942 θέσεις μονίμων -εποχικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρικυμία στην κυβέρνηση. Κόντρες υπουργών, αμηχανία και απ' την αποκάλυψη πρακτόρων.

ΕΣΤΙΑ: Ετος τομών το 2005. Δρομολογήθηκαν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

ESPRESSO: "Η Τατιάνα μας κρατάει ζωντανούς". Το δράμα του Ανδρέα Μπάρκουλη.

ΤΑ ΝΕΑ: Παιχνίδια... κατασκόπων στη ΝΔ. Εμφύλιος για το φιάσκο με τους Πακιστανούς.

PRESS TIME: Ο Κούγιας προκαλεί τον Κεχαγιόγλου. Αν μιλήσει θα "κάψει" πολλούς.

TRAFFIC NEWS: Με άνωθεν εντολή οι ανακρίσεις των Πακιστανών. Στα πλαίσια της συμφωνίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι τραβάνε το χαλί στον Βουλγαράκη. Οι ανακρίσεις των Πακιστανών με άνωθεν εντολή, μετά από αίτημα του Λονδίνου.

City Press: Αποκαλύψεις για ΕΥΠ, κόντρες με Βουλγαράκη.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα δίνουν όλα για ένα σπίτι. Απίστευτο αμόκ σε πολεοδομίες, τράπεζες, πρωτοδικείο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Το κύκλωμα των κλεμμένων ΙΧ.

(Σημείωση: Δεν κυκλοφόρησαν πρωινές εφημερίδες λόγω χθεσινής αργίας)

Γ. Βουλγαράκης - Πακιστανοί

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων, ακόμη και ονομάτων πρακτόρων της ΕΥΠ και ενός Βρετανού. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τρικυμία και τηρεί σιγήν ιχθύος".

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "σε ενδοκυβερνητικό εμφύλιο μετατρέπεται και το φιάσκο με τις μυστικές απαγωγές Πακιστανών μεταναστών. Ο κ. Γ. Βουλγαράκης μιλά για "εσωκομματικό δάκτυλο", ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ετοιμάζεται να καλέσει στελέχη της ΕΥΠ για κατάθεση".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και το προσωπικό της, το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", με το οποίο δημοσιοποιούνται ονόματα ανωτέρων και κατωτέρων στελεχών της Υπηρεσίας που φέρεται να είχαν σχέση με υποτιθέμενη δήθεν "απαγωγή" και "ανάκριση" μελών της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, το καλοκαίρι".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "υπουργοί, βουλευτές της ΝΔ, καθώς και στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ εμπλέκονται στον παρασκηνιακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την ανάκριση Πακιστανών από Έλληνες και ξένους πράκτορες. Το Μέγαρο Μαξίμου, ως συνήθως, αποφεύγει να παρέμβει".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται στην υπόθεση των Πακιστανών μεταναστών. Όπως και στην περίπτωση Οτσαλάν, έτσι και τώρα μόνο με άνωθεν εντολές εκτελούνται τέτοιες επιχειρήσεις".

H City Press τονίζει ότι "η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρακτόρων της ΕΥΠ και του Βρετανού συντονιστή που "απήγαγαν" τους Πακιστανούς. Η κυβέρνηση δεν διαψεύδει επί της ουσίας, ενώ η Δικαιοσύνη δείχνει αποφασισμένη να αποδώσει ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση. Αποκαλύψεις του "Ριζοσπάστη" σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει δεχθεί από το 2000 τη δράση πρακτόρων από χώρες της ΕΕ στα εδάφη της, χωρίς, μάλιστα, να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης θεωρεί εαυτόν θύμα αποπληροφόρησης εν όψει ανασχηματισμού".

Χριστούγεννα

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ο πόλεμος που εδώ και χρόνια έχει ξεσπάσει κατά των Χριστουγέννων, πέτυχε και φέτος τον στόχο του. Τα Χριστούγεννα πέρασαν όχι ως μία μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, αλλά σαν μία ευκαιρία εμπορικού τζίρου και συναλλαγών. Οι πατροπαράδοτες ευχετήριες κάρτες για "Καλά Χριστούγεννα", αντικαταστάθηκαν με το "Καλές Γιορτές" και το "Χριστός εγεννήθη" με το "Χρόνια Πολλά".

Πόθεν έσχες

"Στην "τσιμπίδα" των ορκωτών ελεγκτών πιάστηκαν 30 βουλευτές που είχαν προβληματικά πόθεν έσχες, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στην Press Time ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης".

Προσλήψεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "νέο πακέτο προσλήψεων ενέκρινε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, σε φορείς του δημοσίου. Οι θέσεις αφορούν κυρίως εποχικό προσωπικό και αναμένεται με το νέο έτος να εκδοθούν οι σχετικές προκηρύξεις".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την πλήρωση 1.884 θέσεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο. Εγκρίθηκαν, επίσης, 947 προσλήψεις σε φορείς 5 υπουργείων, καθώς και 111 νέες ευκαιρίες μερικής απασχόλησης".

Αναθεώρηση Συντάγματος

Η Traffic News εκτιμά ότι "ως πρόταση-πυροτέχνημα κρίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

Η Espresso προσθέτει ότι "σε τρία σημεία φαίνεται να συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση θα φέρει το θέμα στην Βουλή πριν από τον Ιούνιο του 2006 και για το λόγο αυτό ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει την προετοιμασία".

Συντάξεις-Ασφάλιση

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "οκτώ αλλαγές στην ασφάλιση και τις συντάξεις φέρνει το 2006 για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους".

Δημόσιοι υπάλληλοι

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "με πρόστιμα που θα φθάνουν μέχρι και την στέρηση των αποδοχών για τρεις μήνες, υποβιβασμό κατά ένα βαθμό και "πάγωμα" του δικαιώματος για προαγωγή έως πέντε χρόνια, θα τιμωρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που αδικαιολογήτως δεν εξυπηρετούν τους πολίτες".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Έχουμε γίνει στόχος δέκα φορές»

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από τις επιθέσεις

Ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αρχής του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, δήλωσε στο BBC ότι στην πόλη συνολικά έχουν σημειωθεί δέκα απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων από την 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Σύμφωνα με το Βρετανό πολιτικό δύο από τις ενέργειες αυτές έλαβαν χώρα τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά τις επιθέσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο που στοίχισαν τη ζωή περισσοτέρων των πενήντα ανθρώπων.

Μιλώντας στο BBC ο κ. Λίβινγκστον δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις βομβιστικές απόπειρες αλλά τις χαρακτήρισε μεμονωμένες ενέργειες και αρνήθηκε ότι αποτελούσαν μέρος ευρύτερου τρομοκρατικού σχεδίου.

Σε ερώτηση για την ετοιμότητα των αρχών ασφαλείας να αντιμετωπίσουν τυχόν νέες επιθέσεις ο δήμαρχος του Λονδίνου είπε ότι έχουν προετοιμαστεί σενάρια για κάθε ενδεχόμενο, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

Άφαντος ο «σφαγέας της Σρεμπρένιτσα»

Οι δύο καταζητούμενοι παραμένουν ασύλληπτοι από το 1995

Η κυβέρνηση της Σερβίας διέψευσε τις φήμες ότι γνωρίζει τα κατατόπια του εδώ και δέκα χρόνια καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.

Στο Βελιγράδι ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Ντράγκαν Γιόκιτς, αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρύβονται στο έδαφος της Σερβίας ορισμένοι καταζητούμενοι από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αλλά τόνισε ότι οι αρχές ασφαλείας δεν έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των φυγόδικων.

«Πρόκειται για έμπειρους πολεμιστές που γνωρίζουν καλά πως να κρύβονται από τους διώκτες τους» είπε ο κ. Γιόκιτς.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Σαράγεβο διογκώνονται οι φήμες ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει έλθει σε επαφή με τον πρώην στρατηγό προσπαθώντας να τον πείσει να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ένας καλά δικτυωμένος πρώην επικεφαλής της σερβικής αστυνομίας είπε ότι γίνονται εντατικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες ο Μλάντιτς ζητά εγγυήσεις για την ασφάλεια της οικογένειάς του και των υποστηρικτών του ως αντάλλαγμα για να παραδοθεί.


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Εντείνονται οι επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ

Οι επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν πυκνώσει μετά τις εκλογές

Στο Ιράκ πύκνωσαν αντί να αραιώσουν οι επιθέσεις των ανταρτών, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 25 και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο.

Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Μπακούμπα όταν αντάρτες επιτέθηκαν με όλμους και οπλοβομβίδες σε φυλάκιο ελέγχου.

Ακολούθησαν σφοδρές και πολύωρες ανταλλαγές πυρών κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι αντάρτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε άλλο αιματηρό επεισόδιο κοντά στην Μπακούμπα ένοπλοι πραγματοποίησαν συντονισμένη επίθεση σε περίπολο της εθνοφρουράς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε στρατιώτες.

Στη Βαγδάτη ένας καμικάζι προσέκρουσε με όχημα γεμάτο εκρηκτικά σε αστυνομική περίπολο σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ενώ παγιδευμένη μοτοσικλέτα εξερράγη σε σιιτική συνοικία της πρωτεύουσας προκαλώντας το θάνατο δύο πολιτών.

Αργά τη νύχτα ένας Σιίτης κληρικός, μέλος του ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ έπεσε θύμα φονικής επίθεσης στην ιερή πόλη Νατζάφ όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε.

Στο μεταξύ ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε τη Δευτέρα όταν ένας αντιαρματικός πύραυλος έπληξε το όχημα του στην διάρκεια μιας περιπόλου στην Βαγδάτη.

Ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, το πρωί της Τρίτης, ανέφερε το θάνατο δύο χειριστών ελικοπτέρου στη δυτική Βαγδάτη, από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία.


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005 - 05:13 (Ώρα Λονδίνου)

Οι προκλήσεις της νέας χρονιάς

Οι βρετανικές εφημερίδες ασχολούνται με ζητήματα όπως η καθιέρωση ταυτοτήτων, η πυρηνική ενέργεια και η αναπτυξιακή βοήθεια, τα οποία καλείται να διευθετήσει η κυβέρνηση Μπλερ.

«Οι Τόρηδες στήνουν ενέδρα στον Μπλερ για τις αστυνομικές ταυτότητες» γράφει στην πρώτη σελίδα η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), σημειώνοντας ότι τα μέλη της Βουλής των Λόρδων που ανήκουν στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να υπονομεύσουν το νομοσχέδιο των Εργατικών, υποβάλλοντας συνεχείς τροπολογίες κατά τη συζήτηση των αμφιλεγόμενων διατάξεων.

«Είναι πεπεισμένοι ότι θα αποδυναμώσουν τα κυβερνητικά σχέδια κάνοντας προαιρετική αντί υποχρεωτική την έκδοση ταυτοτήτων αφού προηγουμένως έχουν συγκεντρωθεί σε πανεθνική βάση δεδομένων βιομετρικά στοιχεία όπως η ίριδα των ματιών, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τη φωτογραφία».

»Μάλιστα οι Λόρδοι αναμένεται να υποστηρίξουν τροπολογία σύμφωνα με την οποία η εγγραφή στο αρχείο βιομετρικών δεδομένων δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση διαβατηρίου» σημειώνει η Τέλεγκραφ.

Αμφίρροπο γκάλοπ για πυρηνικούς σταθμούς

Έναν ακόμη πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Μπλερ αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian), αφού το θέμα της παραγωγής ενέργειας σε πυρηνικά εργοστάσια διχάζει την κοινή γνώμη.

Η σφυγμομέτρηση της εταιρείας ICM για λογαριασμό της Γκάρντιαν δείχνει ότι από δείγμα χιλίων ερωτηθέντων το 48% είναι αντίθετο στην επέκταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενώ το 45% ευνοεί την ανάπτυξη του προγράμματος.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς πρέπει να συμβιβάσει τις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες με τις αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει μέσα στο κόμμα των Εργατικών και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις τυχόν απόφασή της για κτίσιμο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, αποφαίνεται η λονδρέζικη εφημερίδα.

Απόσταση λόγων - πράξεων

Κάνοντας μια αναδρομή στις υποσχέσεις που έδωσαν μέσα στο 2005 οι πλουσιότερες χώρες στην Αφρική, η Ιντιπέντεντ (The Independent) εκτιμά ότι σε ζητήματα κεφαλαιώδη για την επιβίωση εκατομμυρίων κατοίκων της μαύρης ηπείρου οι εξαγγελίες απέχουν πολύ από τις πράξεις.

Μετά από όλες τις επιτροπές που στήσαμε, τις συναυλίες που έγιναν, τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, «Κάναμε τη φτώχεια παρελθόν;» αναρωτιέται ο πηχυαίος τίτλος της Ιντιπέντεντ.

Η εφημερίδα αποφαίνεται ότι η άφεση του χρέους των 18 πτωχότερων κρατών, η γενναία αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας, το άνοιγμα των εμπορικών συνόρων στα αγροτικά προϊόντα της Αφρικής, η καθολική πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα για το ΑIDS και η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελούν μεγαλόπνοους στόχους που δεν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.

Στα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα

Οι Τάιμς (The Times) ασχολούνται με την αύξηση της μέθης και του αλκοολισμού στους ανήλικους και προαναγγέλλει ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι της αγορανομίας σε σουπερμάρκετ και κάβες που πωλούν οινοπνευματώδη ποτά σε ανηλίκους, μετά τη διαπιστωμένη αύξηση των περιστατικών νοσηλείας παιδιών στα νοσοκομεία λόγω υπερβολικής μέθης.

Η Ντέιλι Μίρορ (The Daily Mirror) ασχολείται πρωτοσέλιδα με το κυνήγι της αλεπούς, το οποίο αν και έχει κηρυχθεί παράνομο συνεχίζεται στην αγγλική ύπαιθρο. «Βουλευτές των Τόρηδων συμμετέχουν σε 250 ομάδες κυνηγών που αψηφούν το νόμο» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο.

Τέλος η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ασχολείται με τις Συμπράξεις Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα στην Υγεία, οι οποίες όπως γράφει «απειλούνται εξαιτίας των αυξημένων εξόδων στους προϋπολογισμούς κατασκευής νέων νοσοκομείων».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.