Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-28

  1. Αισιόδοξοι οι Αμερικανοί καταναλωτές
  2. Ποινική έρευνα για την υπόθεση των Πακιστανών
  3. Ισραηλινή «ζώνη ασφαλείας» γύρω από τη Γάζα
  4. Πολύνεκρη σύγκρουση σε ιρακινή φυλακή
  5. Σάλος για απαγωγές και ακίνητα
  6. Ευρωπαϊκό άλμα στο Διάστημα
  7. Διπλή ισραηλινή επιδρομή αντιποίνων
  8. Αστυνόμευση, υγεία και στέγαση

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005 - 19:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιόδοξοι οι Αμερικανοί καταναλωτές

Οι Αμερικανοί καταναλωτές αισθάνονται πιό αισιόδοξοι τώρα από ότι στις αρχές του 2006

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί, στο υψηλότερο επίπεδο μετά το χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών.

Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών έφθασε τις 103,6 μονάδες ενώ το Νοέμβριο ήταν στις 98,3 μονάδες.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο που ανακοίνωσε τα τελευταία αυτά στοιχεία, η άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης στο υψηλότερο επίπεδο μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα στα τέλη Αυγούστου, σημαίνει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια από ότι στις αρχές του 2005.

«Οι καταναλωτές πιστεύουν πως η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2006», επισημαίνει το ερευνητικό κέντρο Conference Board Research Centre.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι σημαντική ένδειξη για την πορεία της οικονομίας καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας.

«Η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας είναι οι παράγοντες που έκαναν τους καταναλωτές πιο αισιόδοξους» δήλωσε η Λιν Φράνκο, διευθύντρια ου ερευνητικού κέντρου.


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005 - 16:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινική έρευνα για την υπόθεση των Πακιστανών

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός

Τη διενέργεια ποινικής έρευνας για τις καταγγελίες Πακιστανών μεταναστών ανέλαβε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Νίκος Δεγαΐτης, μετά από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ τόνισαν ότι η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί.

Οι Πακιστανοί μετανάστες είχαν καταγγείλει ότι «τους είχαν απαγάγει και ανακρίνει μέλη των μυστικών υπηρεσιών».

Μετά τη σύσκεψη που είχε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, δήλωσε ότι «η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί σοβαρούς χειρισμούς με την επιβαλλόμενη περίσκεψη».

«Στόχος είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και πρώτο ζητούμενο είναι αν συνέβησαν το γεγονότα που καταγγέλλουν οι φερόμενοι ως απαχθέντες», δήλωσε ο κ. Λινός.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται οι μηνύσεις με τις καταγγελίες των μεταναστών, δημοσίευμα της εφημερίδας Το Πρώτο Θέμα με αναφορά σε ονόματα πρακτόρων που φέρονται ως δράστες των απαγωγών, αλλά και η προσφυγή που κατέθεσαν συνδικαλιστές της ΕΥΠ με αφορμή τη δημοσιοποίηση ονομάτων συναδέλφων τους.

Εξηγήσεις ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες των Πακιστανών μεταναστών δήλωσε ότι «εφόσον είναι ακριβή τα δημοσιεύματα αυτά, οφείλει η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και υπάρχει θέμα, προφανώς, πολιτικής ευθύνης στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στον υπουργό».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την υπόθεση δήλωσε πως «αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο είναι πρωτοφανή και άκρως επικίνδυνα».

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει, παρά τις απανωτές αποκαλύψεις, να συγκαλύπτει απροσχημάτιστα αποδεδειγμένες απαγωγές πολιτών από τις ελληνικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, που έγιναν σε τρία σημεία της χώρας, στα Πετράλωνα, τα Γιάννενα και τα Οινόφυτα».

Συνάντηση Καραμανλή - Μολυβιάτη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Η χρονιά που λήγει ήταν μια καλή χρονιά για τον τόπο μας, πετύχαμε τους στόχους μας και ενισχύθηκε η διεθνής θέση της χώρας. Συνεπώς, για το χρόνο που έρχεται, μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία ασφαλή και ομαλή πορεία του τόπου μας στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ερώτηση για το θέμα των Πακιστανών, ο κ. Μολυβιάτης είπε «η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη δηλώσεις. Υπάρχει μία έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματά της».


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005 - 18:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινή «ζώνη ασφαλείας» γύρω από τη Γάζα

Ακούστηκαν εκρήξεις στην ζώνη ασφαλείας λίγο μετά τη λήξη της προθεσμίας

Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν την «ζώνη ασφαλείας» που επέβαλλαν ξανά γύρω από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και προειδοποίησαν τους Παλαιστίνιους να μην εισέρχονται σ αυτήν.

Οι περιορισμοί που επέβαλλαν οι Ισραηλινοί άρχισαν να ισχύουν από τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα.

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν λίγα λεπτά μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Η ζώνη ασφαλείας έχει πλάτος περίπου 2,5 χιλιομέτρων.

Στόχος των Ισραηλινών είναι να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες που πραγματοποιούν μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις εναντίον στόχων στο ισραηλινό έδαφος.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέρριψαν την ανάγκη επιβολής της ζώνης ασφαλείας και είχαν καλέσει τους Ισραηλινούς σε ουσιαστικό διάλογο.

«Μέσα όπως οι ζώνες ασφαλείας, επιδρομές, επιθέσεις, δολοφονίες απλώς κλιμακώνουν τον κύκλο βίας και αντιποίνων», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ.

Πολιτικές ζυμώσεις πριν τις παλαιστινιακές εκλογές

Το κυβερνών παλαιστινιακό κόμμα Φατάχ ανακοίνωσε το ενωτικό του ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Η συμφωνία με αποσχισθείσα οργάνωση ενισχύει την Φαταχ και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς που αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από την μαχητική οργάνωση Χαμας.

Νωρίτερα η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ είχαν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να παρατείνουν την συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ που εκπνέει στο τέλος της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση των δύο ένοπλων οργανώσεων αποτελεί πλήγμα για τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ο οποίος προσπάθησε να τις πείσει να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον ισραηλινών στόχων.


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005 - 16:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη σύγκρουση σε ιρακινή φυλακή

Τα πτώματα των θυμάτων μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Βαγδάτης

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια απόπειρας δραπέτευσης κρατουμένων από φυλακή εντός της στρατιωτικής βάσης Αντάλα στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, η διένεξη άρχισε όταν κατά τη μεταφορά κρατουμένων σε άλλο κτίριο της βάσης ένας από αυτούς άρπαξε το όπλο ενός φύλακα και τον τραυμάτισε.

Οι παριστάμενοι φύλακες άνοιξαν πυρ κατά των κρατουμένων. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι αντιφατικές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως 4 κρατούμενοι, 4 φύλακες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι νεκροί είναι ως και 20.

Οι κρατούμενοι, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ύποπτοι αντάρτες, προσπάθησαν να δραπετεύσουν αφού πρώτα εισέβαλαν σε αίθουσα φύλαξης οπλισμού.

«Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών κατά την οποία σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί φύλακες, 4 κρατούμενοι και ένας διερμηνέας ενώ τραυματίσθηκαν ένας Αμερικανός στρατιώτης και 5 κρατούμενοι» αναφέρει το ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού.

Η βάση Αντάλα, στην οποία βρίσκεται η φυλακή, χρησιμοποιείται από την αστυνομία και τον στρατό του Ιράκ και βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Τίγρη.

Ο διοικητής της βάσης υποστράτηγος Τζαλίλ Καλάφ δήλωσε ότι το επεισόδιο δεν ήταν εξέγερση αλλά απόπειρα δραπέτευσης και πρόσθεσε πως έχει αποκατασταθεί η τάξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επεισόδιο σημειώνεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων ότι δεν θα παραδίδουν ύποπτους στις αρχές του Ιράκ αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης.


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Σάλος για απαγωγές και ακίνητα

Ο αντίκτυπος της υπόθεσης παράνομης ανάκρισης υπόπτων από μυστικούς πράκτορες ξένης χώρας και οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από το 2006 είναι από τα βασικά θέματα στον ελληνικό Τύπο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυξημένες οι συντάξεις του ΝΑΤ. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι απόμαχοι ναυτικοί.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: International σαπίλες στα στομάχια μας. Κατάντια: Ουγκάντα... Κένυα... Βιετνάμ... Ινδία... Σενεγάλη... Ινδονησία... Γκάνα... Χωματερή της Ευρώπης θεωρούν την Ελλάδα οι "πονηροί" εισαγωγείς τροφίμων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Από τη λαίδη Ντι στους Πακιστανούς. Αποκάλυψη: Τι κατέθεσε στέλεχος της ΜΙ6.

Η ΑΥΓΗ: Ένοχη σιωπή για τις απαγωγές των Πακιστανών. Η κυβέρνηση έρχεται πίσω από την ανακοίνωση της ΕΥΠ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έκαψαν τον κλάδο κατασκοπείας και τσάκισαν την συνεργασία της ΕΥΠ με τους Βρετανούς. Πανηγυρίζουν τα κλιμάκια της CIA και της ΜΙΤ στην Αθήνα, με τις δραματικές εξελίξεις στην Κατεχάκη και την υπονόμευση του Βουλγαράκη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ως 80% η άνοδος στις αντικειμενικές αξίες. Ακίνητα: Σήμερα πιθανότατα οι νέοι αναλυτικοί πίνακες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συντάξεις ΝΑΤ: Στο 70% του πραγματικού μισθού από το Φεβρουάριο. Οι ημερομηνίες για την καταβολή των μηνιαίων αποδοχών - δώρων.

ΕΘΝΟΣ: Μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις. Ο Γ. Αλογοσκούφης... δεσμεύεται για 3 χρόνια λιτότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τρεις Αλβανίες ετοιμάζουν οι Αμερικάνοι. Ενώ στην Ελλάδα μαίνεται ο πόλεμος κατασκόπων - Πακιστανών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χάος στην κτηματαγορά από την αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Σοκ στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τις εφορίες και στους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Νέο σκηνικό το 2006. Σήμερα οι νέες αντικειμενικές αξίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θρίλερ εδώ. Στοπ από Μπλερ. Απαγωγές: Η Εισαγγελία πήρε την έρευνα από ΕΛΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: Παράλογοι φόροι βαρύνουν τα ακίνητα. Ανακοινώνονται σήμερα οι νέες αντικειμενικές αξίες.

ESPRESSO: Το δράμα της Άντζελας (Δημητρίου). Έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναστάτωση για την αποκάλυψη πρακτόρων ΕΥΠ. Σιωπά η κυβέρνηση - Στον εισαγγελέα η έρευνα - Έκθετος ο Γ. Βουλγαράκης.

Ο ΛΟΓΟΣ: Εισαγγελική παρέμβαση. Πολιτική αναταραχή σχετικά με την ΕΥΠ.

ΤΑ ΝΕΑ: Το μαρτύριο της ουράς στις Εφορίες. Πρεμιέρα φοροκαταιγίδας με αντικειμενικές.

Η ΝΙΚΗ: Μυστικός πράκτωρ ΝΔ. Αλωνίζουν οι υπηρεσίες - Κρύβεται η κυβέρνηση.

PRESS TIME: Έκθεση-σοκ αποκαλύπτει: παιδικές λιχουδιές-θάνατος. Προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τώρα! Πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των απαγωγών. Συλλήψεις Πακιστανών από μυστικές υπηρεσίες.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Λουκέτο σε 3 εργοστάσια ζάχαρης.

TRAFFIC NEWS: Ο Σάκης έχει άσους στο μανίκι του. Ο αδελφός του μεγαλοδικηγόρου Κεχαγιόγλου μιλάει στην "t".

Η ΧΩΡΑ: Σκάνε επιταγές. 30% κάτω η εμπορική κίνηση. Παφλάζει ο βούρκος που άφησε ο Σημίτης.

City Press: Μεγάλες αλλαγές στην οικονομία. Το 2006 θα διαμορφωθεί νέο οικονομικό τοπίο.

METRO: Ζητούνται εξηγήσεις. Παρέμβαση εισαγγελέα για τις απαγωγές Πακιστανών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ακίνητα: 30% πάνω οι αντικειμενικές, αλλά... Αυξήσεις σοκ ως 40% στις τιμές.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Σε χρόνο ρεκόρ εξανεμίσθηκε ο 13ος μισθός. Σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες, πετρέλαιο θέρμανσης και λογαριασμούς.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χάσαμε την αγορά. Απωλέσαμε την κοινωνική μας συνοχή;

Υπόθεση απαγωγών

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "σε κρας τεστ που θα κρίνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, αυτή τη φορά στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταβάλλεται το θρίλερ με τους Πακιστανούς μετά την αφαίρεση του φακέλου από την Ασφάλεια και την ανάθεσή του σε δικαστικό. Ερωτήματα εγείρονται για το αν γνώριζαν την υπόθεση ο πρωθυπουργός και ο υπ. Εξωτερικών ή αν η επιχείρηση έγινε εν αγνοία της κυβέρνησης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "σε πολιτικό ζήτημα μείζονος σημασίας τείνει να μετατραπεί η υπόθεση των καταγγελιών για απαγωγές Πακιστανών από τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς η κυβέρνηση παρακολουθεί με αμήχανη σιωπή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, περιλαμβανομένης της δημοσιοποίησης της ταυτότητας υπαλλήλων της ΕΥΠ".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "για πέμπτη μέρα η κυβέρνηση επιμένει να μην σχολιάζει το θέμα της απαγωγής Πακιστανών με πρωταγωνιστές στελέχη της ΕΥΠ και παρόντα Βρετανό πράκτορα. Κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση της ΕΥΠ που χωρίς να διαψεύδει τα δημοσιευθέντα στοιχεία, υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση των αντιδημοκρατικών και παράνομων ενεργειών υπονομεύει τα... "εθνικά συμφέροντα".

Η Press Time υποστηρίζει ότι "στη μάχη για τα μυστικά κονδύλια, σε εσωκομματικές κόντρες συνδικαλιστών, "ισορροπίες" και "συμμαχίες" κορυφής μέσα στην ΕΥΠ και στην προσπάθεια των "εκσυγχρονιστών" της υπηρεσίας να γεφυρώσουν το χάσμα με το σημερινό ΠΑΣΟΚ αποδίδεται η "διαρροή" των ονομάτων στην επιχείρηση απαγωγής των Πακιστανών".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "την "Μάτα Χάρι" της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναζητούν Ειδικοί Έλληνες Πράκτορες. Το όλο θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με πρώτο θύμα τον ίδιο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη και ουσιαστικό θύμα, την Γ. διεύθυνση Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ. Μέρα με την μέρα, το κουβάρι ξετυλίγεται".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ένοχη σιωπή εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση Καραμανλή στην υπόθεση της απαγωγής και μυστικής ανάκρισης Πακιστανών από Έλληνες και Βρετανούς πράκτορες το καλοκαίρι.

Η METRO σημειώνει ότι "τον δρόμο της Δικαιοσύνης πήρε τελικά η υπόθεση της απαγωγής και ανάκρισης Πακιστανών που ζουν στη χώρα μας από Έλληνες και Βρετανούς πράκτορες, το περασμένο καλοκαίρι".

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "νέα εισαγγελική παρέμβαση έγινε χθες για την πολύκροτη υπόθεση της έρευνας σχετικά με την απαγωγή και ανάκριση Πακιστανών μεταναστών στη χώρα μας. Η εισαγγελία Πρωτοδικών θα συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση, αφού ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε πίσω τη δικογραφία από την Ασφάλεια".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "μεγάλες ευθύνες επωμίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ η οποία εφαρμόζοντας τις συμφωνίες που επέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφήνει ασύδοτους πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ή τμήματά τους να αλωνίζουν την ελληνική επικράτεια, ακόμα και χωρίς προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, με πλαστά ή όχι διαβατήρια και ταυτότητες".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "μια απίστευτη "σύμπτωση" που αποκαλύπτει η "Α" δένει τη φιλολογία των τελευταίων ημερών για τους Πακιστανούς με το θρίλερ των ερευνών για τον τραγικό χαμό της Νταϊάνα. Βρετανός αξιωματούχος με θέση-κλειδί στη ΜΙ6 ονόματι Λάνγκμαν, εμπλέκεται και στις δύο υποθέσεις, ύστερα από όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αλλά και από μια παλαιότερη κατάθεση στελέχους της υπηρεσίας του".

Ακριβό μου ακίνητο

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "το καθεστώς φορολογίας των ακινήτων στην χώρα μας είναι τόσο παράλογο, ώστε η όποια τομή δεν επιτρέπεται να είναι μονομερής υπέρ του Δημοσίου. Πρέπει να συνοδευθή με μέτρα υπέρ των φορολογουμένων. είναι απαράδεκτο τα ακίνητα να βαρύνονται με τόσους φόρους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "από σήμερα ξεκινά η δημοσιοποίηση των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Ξεπερνούν το 3% της αξίας των ακινήτων οι επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων. Μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και άμεσα έσοδα στα ταμεία του κράτους αναμένεται εξάλλου να δώσει το νομοσχέδιο για το leasing των κρατικών ακινήτων".

Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "αυξήσεις ως 80% στις αντικειμενικές αξίες που θα οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερες αυξήσεις της φορολογίας ακινήτων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για όλη της Ελλάδα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "σοκ" στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τις εφορίες αλλά και στους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει η "κουτοπόνηρη" πρακτική του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες δύο μόλις ημέρες πριν από την έλευση του νέου χρόνου".

Οικονομία

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "στην προκρούστεια κλίνη της "ήπιας προσαρμογής" μπαίνουν μισθοί και συντάξεις. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τριετή λιτότητα μέσω του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2006-2008, το οποίο κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "τις αμαρτίες του καθεστώτος Σημίτη πληρώνουν τα νοικοκυριά και η αγορά. Στενάζει το εμπόριο, καλπάζουν οι ακάλυπτες επιταγές, ενώ η κίνηση θεωρείται ακόμη και αυτές τις ημέρες των εορτών εξαιρετικά περιορισμένη. Σε δόσεις και κάρτες κατευθύνθηκε ο 13ος μισθός".

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "αντιμέτωποι με το μαρτύριο της ουράς στις Εφορίες βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς νέοι φόροι θα κάνουν ποδαρικό το 2006".

Η City Press γράφει ότι "αρχίζει η σταδιακή αύξηση της φορολογίας των καυσίμων σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Αυξάνονται η φορολογία των ακινήτων και το κόστος της ιδιόκτητης στέγης. Μετατοπίζεται ο κύκλος εργασιών του εμπορίου από τους μικρομεσαίους στις μεγάλες αλυσίδες και στα εμπορικά κέντρα. Αρχίζει η εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με στόχο την αύξηση των επενδύσεων. Εφαρμόζονται νέες μορφές απελευθέρωσης του ωραρίου εργασίας και των εμπορικών καταστημάτων".

Διατροφή

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ τονίζει ότι "χωματερή της Ευρώπης θεωρούν την Ελλάδα οι "πονηροί" εισαγωγείς τροφίμων. Χιλιάδες τόνοι κατασχέθηκαν στα τελωνεία το 2005, ενώ χθες καταστράφηκαν εισαγόμενα ψάρια από τη νομαρχία Αθηνών".

Ζάχαρη

Η ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ γράφει ότι "πικρή γεύση αφήνει η πρόταση της εταιρίας Deloitte, που εκπόνησε τη μελέτη για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Το νέο κοινοτικό καθεστώς, το οποίο υιοθέτησε το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει την περικοπή των επιδοτήσεων για τα ζαχαρότευτλα και της τιμής της ζάχαρης κατά 20%, προοπτική που δεν αφήνει πολλά περιθώρια".

Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με την TRAFFIC "νέος κύκλος αποκαλύψεων ξεκινάει για το παραδικαστικό κύκλωμα με συγκρούσεις κορυφαίων δικηγόρων, που δίνουν νέες εξελίξεις στο θέμα. Η προφυλάκιση του Σάκη Κεχαγιόγλου αποτελεί σύμφωνα με νομικούς κύκλους το εναρκτήριο λάκτισμα για να δοθεί νέα ώθηση στο θέμα τόσο των αποκαλύψεων όσο και των παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να αποδοθεί ακέραιη η δικαιοσύνη".

ΠΑΣΟΚ

Η ESPRESSO επισημαίνει ότι "ανάγκη άμεσης ενίσχυση του επικοινωνιακού προφίλ του ΠΑΣΟΚ προβάλλει και πάλι τις τελευταίες ημέρες, με βασική αφορμή την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή".

ΝΑΤ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου οι ακριβείς ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων ΝΑΤ και ΚΕΑΝ για το 2006, οπότε οι δικαιούχοι θα λάβουν και τις νέες προσαυξημένες συντάξεις κατά 2,5%, που θα αντιστοιχούν πλέον στο 70% του πραγματικού μισθού των εν ενεργεία ναυτικών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "με την καταβολή της σύνταξης του Φεβρουαρίου στις 25 Ιανουαρίου 2006 θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι νέες προσαυξημένες συντάξεις του ΝΑΤ (2,5%) που αντιστοιχούν στο 70% του πραγματικού μισθού των εν ενεργεία ναυτικών".

Βαλκάνια

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ευρείας εκτάσεως σχέδιο για αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων για αλλαγή συνόρων αλλά και για την δημιουργία τριών Αλβανιών στην περιοχή. Όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί από καιρό και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αλυτρωτικές φωνές Αλβανών περί Τσαμουριάς και λοιπών αλβανικών διεκδικήσεων. Ούτε τυπώθηκαν χάριν αστειότητος οι χάρτες που παρουσιάζουν τα σύνορα της Αλβανίας στο Άκτιο της Πρέβεζας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκό άλμα στο Διάστημα

Όταν αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα Γκαλιλέο θα υπάρχουν 30 δορυφόροι σε συνεχή τροχιά γύρω από τη Γη

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα - τεχνολογικό και οικονομικό - στο Διάστημα.

Από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν εκτοξεύθηκε μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που μεταφέρει τον πρώτο δορυφόρο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας («Giove-A»), στα πλαίσια του νέου συστήματος παγκόσμιας πλοήγησης.

Το σύστημα ονομάζεται Γκαλιλέο προς τιμήν του Ιταλού αστρονόμου και αναμένεται να κοστίσει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Όταν αναπτυχθεί πλήρως θα αποτελείται από 30 δορυφόρους, σε συνεχή τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Συντάκτης επιστημονικών θεμάτων του BBC εκτιμά ότι το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης αναμένεται να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία του αμερικανικού συστήματος πλοήγησης GPS, καθώς οι τεχνικές του προδιαγραφές είναι πολύ πιο προηγμένες.

Συγκρινόμενο με το GPS που έχει ακρίβεια 10-15 μέτρων ως προς την πραγματική θέση του χρήστη, το νέο σύστημα θα μπορεί να πληροφορεί το χρήστη της συσκευής πλοήγησης για τη θέση που βρίσκεται με ακρίβεια 1-2 μέτρων.

Το σύστημα Γκαλιλέο αναμένεται να βοηθήσει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, από πιλότους και αυτοκινητιστές μέχρι σωστικά συνεργεία και γονείς που θέλουν να εντοπίσουν τα παιδιά τους.


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005 - 05:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλή ισραηλινή επιδρομή αντιποίνων

Συνεχίστηκε ο βομβαρδισμός παλαιστινιακών περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ πραγματοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας θέσεις παλαιστινίων μαχητών, σε αντίποινα όπως υποστηρίζει για τις επιθέσεις που δέχθηκε προηγουμένως.

Στόχος των πυραύλων που εξαπέλυσαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη νοτίως της Βηρυτού ήταν σύμφωνα με ισραηλινή εκπρόσωπο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί η οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Την ίδια ώρα το πυροβολικό και η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα όπως λέει για επιθέσεις ρουκετών σε παρακείμενες ισραηλινές πόλεις.

Νωρίτερα η ισραηλινή πόλη Κιριάτ Σιμόνα δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες τύπου Κατιούσα από το νότιο Λίβανο, ενώ στη γειτονική πόλη Σλόμι έπεσαν όλμοι, χωρίς και στις δύο περιπτώσεις να υπάρξουν θύματα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επιρρίπτουν ευθύνες για τις επιθέσεις στην μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία όμως αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το Ισραήλ έχει αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από το νότιο Λίβανο το 2000 αλλά στην μεθόριο ανάμεσα στις δύο χώρες σημειώνονται συχνά ανταλλαγές πυρών.

Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων, στη συνάντηση που είχε με ηγέτες των οργανώσεων αυτών στην πόλη της Γάζας με αντικείμενο τις επερχόμενες εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η εκεχειρία αποτελεί ζήτημα υψίστου εθνικού συμφέροντος.

Αλλά πηγές της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ λένε ότι οι ηγέτες της απέρριψαν το αίτημα του κ. Αμπάς για τήρηση της εκεχειρίας.


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005 - 05:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αστυνόμευση, υγεία και στέγαση

Η ανάγκη χρηματικής ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας, η θαυματουργή αντικαρκινική βιταμίνη D και η αύξηση των οικοδομών σε περιοχές περιαστικού πρασίνου απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

«Η αστυνομία νοιώθει προδομένη εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είναι ο κύριος τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς (The Times).

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η βρετανική αστυνομία προειδοποιεί ότι χωρίς τεράστια αύξηση στο έμψυχο δυναμικό και στις αμοιβές του πολύ δύσκολα θα καταπολεμηθεί η απειλή νέων βομβιστικών επιθέσεων.

«Ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που δεν κατονομάζεται, λέει στους Τάιμς ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν υπαναχωρήσει από τις υποσχέσεις τους ότι θα έδιναν στις αστυνομικές δυνάμεις ό,τι χρειάζονται στον αντιτρομοκρατικό αγώνα».

»Ηγετικά στελέχη της Σκότλαντ Γιάρντ φοβούνται ότι η μερίδα του λέοντος από τα επιπλέον κονδύλια θα διατεθούν στις μυστικές υπηρεσίες, που όπως έδειξαν οι επιθέσεις του περασμένου Ιουλίου έχουν αποτύχει στο έργο τους» σημειώνει η λονδρέζικη εφημερίδα.

Το θαυματουργό χάπι

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) επιλέγει για πρώτο θέμα την ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων για τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση πολλών μορφών της επάρατης νόσου.

Με τίτλο «Αποκάλυψη: το χάπι που προλαμβάνει τον καρκίνο» και φωτογραφία φιάλης με βιταμίνες D, η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με την νέα έρευνα που βασίστηκε σε κλινικές δοκιμές και μελέτες 40 ετών, η καθημερινή λήψη βιταμίνης D μειώνει στο μισό τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του στήθους, του παχέως εντέρου και της ωοθήκης.

Εκτός από τη χορήγηση της βιταμίνης σε μορφή δισκίου, αυτή παράγεται και φυσικά από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της έκθεσης του σώματος στον ήλιο.

Μάλιστα ειδικοί του αντικαρκινικού αγώνα λένε ότι τα στοιχεία υπέρ της βιταμίνης αυτής, είναι τόσο συντριπτικά που καθιστούν επιτακτική την αναθεώρηση της αντίληψης των υγειονομικών αρχών που συνιστούσαν προφύλαξη από τον ήλιο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μελανώματος.

Η Ιντιπέντεντ επισημαίνει ότι η αυξημένη χρήση αντι-ηλιακών και η μειωμένη έκθεση των υπαίθριων δραστηριοτήτων από τα παιδιά έχει οδηγήσει στο πρόβλημα της υποβιταμίνωσης.

Τσιμέντο να γίνει

«Η οικοδόμηση στις Ζώνες Πρασίνου αυξάνεται κατά 60%» τιτλοφορείται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) ενώ στον υπότιτλο της ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα χωροταξίας, Τζον Πρέσκοτ, κατηγορείται για καταστροφή της υπαίθρου.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα, από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Εργατικοί το κτίσιμο νέων κατοικιών στις περιοχές που προστατεύονται ως ζώνες περι-αστικού πρασίνου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα πριν το 1997 κτίζονταν 3,287 κατοικίες στις περιοχές αυτές ετησίως ενώ μεταξύ 1998 και 2003 κτίστηκαν 5,265 σπίτια το χρόνο κατά μέσο όρο.

Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται γιατί η πολιτική Πρέσκοτ έχει καταντήσει τον όρο περιαστικό πράσινο τελείως άχρηστο, ενώ παρατηρούνται και λαθροχειρίες όπως η μετονομασία δασικών ή αγροτικών περιοχών ώστε να μην φανεί η τεράστια μείωση της έκτασης των ζωνών περιαστικού πρασίνου.

Τέλος, «Νέα εκστρατεία εναντίον της πορνείας» είναι ο τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian) που αναφέρεται στη στρατηγική μηδενικής ανοχής που θα εφαρμοστεί όσον αφορά τις ιερόδουλες «του πεζοδρομίου» αλλά και τους πελάτες τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.