Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-29

  1. Αντικειμενικές αξίες και αντιδράσεις
  2. Εκτός λειτουργίας ιρακινά διυλιστήρια
  3. Χάσμα Ρωσίας Ουκρανίας για το αέριο
  4. Καταδικαστική απόφαση για τη Σρεμπρένιτσα
  5. Αντικειμενικές αξίες και αντιδράσεις
  6. Φάκελο απέκτησε ο στρατηγός Πινοσέτ
  7. Διεθνής παρέμβαση ενόψει καλπών
  8. Νομοθετικές «επαναστάσεις»

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2005 - 15:18 (Ώρα Λονδίνου)

Αντικειμενικές αξίες και αντιδράσεις

«Φωτιά», «κίνδυνος για νέα 'φούσκα'», «θύελλα αντιδράσεων» αλλά και «ήπια αναπροσαρμογή», «λογικές αυξήσεις» γράφει ο Τύπος, αντιδρώντας στις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ακίνητα: οι νέες αντικειμενικές αξίες. Αναλυτικοί πίνακες για όλους τους δήμους της χώρας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όλες οι νέες αντικειμενικές αξίες. Αναλυτικοί πίνακες ανακοινώθηκαν χθες για τα ακίνητα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Πωλούνται» κατσαρίδες και ποντίκια. Ακατάλληλα προϊόντα σε σούπερ μάρκετ στον Πειραιά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέες τιμές των ακινήτων. Πώς διαμορφώνονται οι αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα.

Η ΑΥΓΗ: Περισσότεροι φόροι για σπίτια και οικοδομές με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κίνδυνος για «φούσκα» στα ακίνητα. Οι νέες αντικειμενικές αξίες ευνοούν τους κερδοσκόπους και τινάζουν στα ύψη τις τιμές και τους φόρους.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ακίνητα: Οι νέες αντικειμενικές αξίες. Πόσο ακριβαίνουν μεταβιβάσεις, κληρονομιές, γονικές παροχές.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα νέα προσόντα για διορισμό στο Δημόσιο. Αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών από χώρες του εξωτερικού.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Οι... παράνομες εκπτώσεις άρχισαν! «Βροχή» πέφτουν πρόστιμα ύψους 5% επί του ετήσιου τζίρου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Εκτόξευση φόρων για τα ακίνητα. Ειδικό ένθετο 24 σελίδων με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αόρατοι όπως οι παραδοσιακοί δουλεύουν ακατάπαυστα και συστηματικά οι καλικάντζαροι «πριονίζουν» το δένδρο της Ελλάδος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νευρική κρίση στην αγορά ακινήτων. Με πρωτοφανή προχειρότητα ανακοινώθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές. Ακίνητα: Ειδική έκδοση 24 σελίδων με όλες τις τιμές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακίνητα - φωτιά. Όλες οι νέες τιμές. Σε 20 σελίδες οι νέες αντικειμενικές στην Αττική και αλλού.

ΕΞΠΡΕΣ: Ήπια προσαρμογή με μέσο όρο αύξησης 30%. Χωρίς εκπλήξεις οι νέες αντικειμενικές με στόχο την αποφυγή αναταράξεων στην κτηματαγορά.

ΕΣΤΙΑ: Πώς διαμορφώνονται οι νέες αντικειμενικές. Στον Δήμο Αθηναίων, σε προάστια και παραθεριστικά νησιά.

ESPRESSO: Φοβούνται χτύπημα στο αεροσκάφος του Καραμανλή. Θωρακίζουν το ελληνικό «AIR FORCE 1». Τοποθετούν σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σοκ στην κτηματαγορά - Μέχρι 85% αυξημένες οι νέες τιμές στα ακίνητα. Έκρηξη στις αντικειμενικές. Αυξάνεται έως 600% ο φόρος μεταβίβασης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα σχολεία εξελληνίζουν 100.000 παιδιά μεταναστών. Ποσοστό 13% των ξένων μαθητών στην Αττική - Μωσαϊκό από 122 χώρες.

ΚΕΡΔΟΣ: Αντικειμενικές αξίες αυξημένες κατά 30% μεσοσταθμικά. Νέα δεδομένα στην κτηματαγορά. Ακυρώνονται σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσφατες ελαφρύνσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αναταράξεις στην αγορά ακινήτων. Αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 30% οι αντικειμενικές αξίες.

METRO: «Φωτιά» στα ακίνητα. Ανακοινώθηκαν χθες οι νέες αντικειμενικές αξίες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αλυσιδωτές αυξήσεις λόγω νέων αντικειμενικών αξιών. Εκτιμήσεις για επιπτώσεις στην κτηματαγορά και πληθωριστικές πιέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ: Φοροεπιδρομή σε όλα τα ακίνητα. Ρεσιτάλ προχειρότητας ως το παρά 5'. Νέες αυξήσεις το 2007 και το 2008... υποσχέθηκε ο Αλογοσκούφης.

Η ΝΙΚΗ: Στον ιστό των πρακτόρων. Εκτεθειμένη η κυβέρνηση από νέες καταγγελίες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Κ. Καραμανλής: Στηρίζεται μόνο στον εαυτό του. Τα αγκάθια του ανασχηματισμού, η άνοδος του ΛΑΟΣ και τα προβλήματα των διαρροών.

PRESS TIME: Πέθανε πάνω στη ρουλέτα. Τραγικό παιχνίδι της μοίρας στον ναό του τζόγου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πληθαίνουν τα συσσίτια φιλανθρωπίας στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης! Μοιράζουν ψίχουλα στα θύματά τους.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αντικειμενικές αξίες: Τιμές - «φωτιά» στα νέα ακίνητα.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Αμερικάνοι πράκτορες ελέγχουν το λιμάνι του Πειραιά! Αποκάλυψη: Περνάνε από κόσκινο όλα τα φορτία με προορισμό τις ΗΠΑ.

City Press: Περίοδος ανόδου για ακίνητα και Σοφοκλέους. Της τάξης του 30% οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

TRAFFIC NEWS: Κρύψανε τον Καραμανλή σε υπόγειο ασφαλείας. Πανικός στο Μαξίμου από τηλεφώνημα φαρσέρ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέες Αντικειμενικές Αξίες: Στο 60% η «οροφή» της ανόδου για Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά.

Η ΧΩΡΑ: Το ασανσέρ των αντικειμενικών αξιών. Τιμές Κολωνακίου σε Μεταξουργείο - δυτικά προάστια.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «αυξημένες κατά μέσο όρο 20% περίπου θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2006 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τις εντός σχεδίου περιοχές, ενώ αυτές που αφορούν ακίνητα εκτός σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σχολιάζει ότι «στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης τελεί από χθες το μεσημέρι η αγορά των ακινήτων, ενώ η λέξη προχειρότητα είναι η πλέον κατάλληλη, ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «από 27,67% έως 31,27% αυξάνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Αττική, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».

Η Espresso γράφει ότι «στα ύψη εκτοξεύονται από την 1η Ιανουαρίου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδίως στην Αττική, παρά το γεγονός ότι η μέση αύξηση σε όλη τη χώρα είναι της τάξεως του 30% αφού καταγράφονται αναπροσαρμογές ακόμη και κατά 60% - 70%».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «μεγάλες επιβαρύνσεις επέρχονται στις τιμές των ακινήτων από το νέο έτος. Στο 30% περίπου η μέση αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που ανακοινώθηκαν χθες».

Η METRO εκτιμά ότι «τα κάτω... πάνω φέρνουν στην κτηματαγορά από την 1η Ιανουαρίου του 2006 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με τις μεσοσταθμικές αυξήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών να προσεγγίζουν το 30%».

Η City Press προσθέτει ότι «της τάξης του 30% είναι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Υπολείπονται των τιμών της αγοράς και δεν αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις συναλλαγές. Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα εφαρμοστούν σταδιακά το 2006. Δυναμική πορεία της Σοφοκλέους με κυρίαρχους τους ξένους θεσμικούς επενδυτές και τα βαριά χαρτιά. Ο δείκτης είχε το 2005 τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι «σοβαρό κίνδυνο για νέα φούσκα στις τιμές των ακινήτων εγκυμονούν οι αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν χθες. Οι αεριτζήδες και οι επιτήδειοι μετά την καθίζηση που αναμένεται να παρουσιάσει η κτηματαγορά, αναζητούν ήδη τρόπους για καινούργια παιχνίδια κερδοσκοπίας».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ανεκοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, ακολουθούν την συνταγή της ήπιας προσαρμογής. Παρά τα όσα εγράφοντο από μερίδα του Τύπου για υπερβολικές αυξήσεις, ο μέσος όρος των αυξήσεων κυμάνθηκε σε λογικά επίπεδα».

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι «αυξημένες παντού -κατά μέσον όρο 30%- είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομίας».

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι «θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας, αφού σε ορισμένες περιοχές αυξάνονται κατακόρυφα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «σημαντικές αυξήσεις στα ακίνητα, ανατρέπουν το σκηνικό στην αγορά και επαναπροσδιορίζουν, τόσο τα κόστη κατασκευής όσο και τις φορολογικές κλίμακες, πολλαπλασιάζοντας τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών».

H PRESS TIME γράφει ότι «φωτιά παίρνουν πλέον οι τιμές στα ακίνητα ύστερα από τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη και περιέχουν αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και 85%, όπως αποκαλύπτει η επεξεργασία των στοιχείων από την PRESS Time».

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ «φοροεπιδρομή στα ακίνητα με αυξήσεις αντικειμενικών αξιών ως 85% και φόρων μέχρι 435% εξαπολύει η κυβέρνηση».

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι «πρωτοφανές αλαλούμ και... κατά δόσεις δημοσιοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών που προοιωνίζονται νέα φοροεπιδρομή για όποιους έχουν την 'ατυχία' να είναι ιδιοκτήτες ακινήτων».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για το νομό Αττικής, καθώς και οι νέες κατώτερες και ανώτερες τιμές για κάθε δήμο, δημοτικό διαμέρισμα και κοινότητα της χώρας».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι «αυξημένες κατά μέσον όρο 30% είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα ισχύσουν από την 1-1-2006 και ανακοινώνονται σταδιακά από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Παρά την αναπροσαρμογή, οι νέες τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των τιμών αγοράς, καθώς επιλέχθηκε η ήπια αναπροσαρμογή, δηλαδή η αύξησή τους σε τρεις φάσεις».

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «αυξημένες ως 85% είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά σε όλη την Ελλάδα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «άπιαστο όνειρο γίνεται ακόμα και η αγορά πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες. Από την 1η Ιανουαρίου 2006 οι αυξημένες μέχρι και 85% αντικειμενικές αξίες εκτινάσσουν έως και επτά φορές πάνω το φόρο μεταβίβασης, αποδεικνύοντας ως φρούδες τις κυβερνητικές υποσχέσεις για διασφάλιση έστω της πρώτης κατοικίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2005 - 21:59 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτός λειτουργίας ιρακινά διυλιστήρια

Εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Ιράκ

Οι αρχές του Ιράκ παραδέχθηκαν ότι υποχρεώθηκαν να θέσουν εκτός λειτουργίας τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου της χώρας, στην περιοχή Μπεϊτζί, λόγω των απειλών θανάτου που δέχθηκαν οι οδηγοί βυτιοφόρων.

Μετά τις απειλές, οι οδηγοί αποφάσισαν να σταματήσουν την εργασία τους, φέρνοντας σε τέλμα τις μεταφορές προϊόντων μαύρου χρυσού.

Οι απειλές εκλαμβάνονται ως αντίδραση στη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις αρχές του μήνα.

Το υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι κλείσιμο των διυλιστηρίων, που άρχισε την περασμένη Κυριακή, ανήμερα των Χριστουγέννων, στοιχίζει στο Ιράκ 20 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, καθώς και ότι θα επηρεάσει την παροχή ηλεκτρικού στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στις διαδρομές μεταφοράς του πετρελαίου, καθώς και ότι οι εγκαταστάσεις στο Μπεϊτζί θα ξανανοίξουν εντός των προσεχών ημερών.


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2005 - 20:06 (Ώρα Λονδίνου)

Χάσμα Ρωσίας Ουκρανίας για το αέριο

Εγκαταστάσεις της ρωσικής Γκάζπρομ

Μετέωρη παραμένει η ανανέωση της συμφωνίας παροχής ρωσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν μεγάλη απόκλιση ως προς τις τιμές αγοράς και πώλησης που διεκδικούν, αντίστοιχα.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα διεκόπησαν για άλλη μία φορά χωρίς αποτέλεσμα και θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Η Ρωσία επιθυμεί αύξηση της τιμής σε επίπεδα τετραπλάσια των υφιστάμενων, ώστε να φτάσουν την τιμή των διεθνών αγορών.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας να αμβλύνει τη μεγάλη επιβάρυνση για το Κίεβο, έχει προτείνει τη χορήγηση πίστωσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ουκρανός ομόλογός του, Βίκτορ Γιούσενκο, όμως, απορρίπτει την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι η χώρα του έχει αρκετά χρήματα ώστε να καλύψει το κόστος μίας μικρότερης αύξησης, της τάξεως περίπου του 50%.

Η ρωσική κοινοπραξία αερίου, Γκάζπρομ, η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας ανήκει στο ρωσικό κράτος, έχει απειλήσει ότι την Κυριακή θα διακόψει την παροχή στην Ουκρανία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Φραντκόφ, υπέγραψε εντολή χαλάρωσης των περιορισμών που υφίστανται στην κατοχή μετοχών της Γκάζπρομ από ξένους επενδυτές.


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2005 - 19:40 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδικαστική απόφαση για τη Σρεμπρένιτσα

Από το βίντεο της δολοφονίας

Ποινή κάθειρξης 15 ετών επέβαλε δικαστήριο της Κροατίας σε έναν Σέρβο, ο οποίος αναγνωρίστηκε σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί κατά τη διάρκεια της σφαγής της πόλης Σρεμπρένιτσα στην ανατολική Βοσνία, πριν από μία δεκαετία.

Ο Σλόμπονταν Νταβίντοβιτς καταδικάστηκε συγκεκριμένα για τη συμμετοχή του στη δολοφονία έξι νεαρών μουσουλμάνων έξω στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη του Νταβίντοβιτς μετά από την προβολή του σχετικού βίντεο από τη σερβική τηλεόραση πριν από έξι μήνες.

Στο βίντεο, μέλη της σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης«Σκορπιοί» εμφανίζονται να πυροβολούν πισώπλατα ομάδα μουσουλμάνων, τους οποίους μετέφεραν με φορτηγό στο σημείο εκτέλεσης.

Πέντε ακόμη συμμετέχοντες στη μαζική δολοφονία, οι οποίοι έχουν επίσης αναγνωριστεί μέσω του βίντεο, δικάζονται στο Βελιγράδι.

Ο κ. Νταβίντοβιτς δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου.

Σχεδόν 8 χιλιάδες μουσουλμάνοι άνδρες και νεαρά αγόρια δολοφονήθηκαν τον Ιούλιο του 1995 μετά την είσοδο των σερβικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα.

Μέχρι στιγμής τρεις Σέρβοι έχουν καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία σε ποινές κάθειρξης έως και 35 ετών για τη σφαγή στη βοσνιακή πόλη.

Οι δύο κύριοι καταζητούμενοι, ωστόσο, οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, εξακολουθούν να αγνοούνται.


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2005 - 15:18 (Ώρα Λονδίνου)

Αντικειμενικές αξίες και αντιδράσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ακίνητα: οι νέες αντικειμενικές αξίες. Αναλυτικοί πίνακες για όλους τους δήμους της χώρας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όλες οι νέες αντικειμενικές αξίες. Αναλυτικοί πίνακες ανακοινώθηκαν χθες για τα ακίνητα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Πωλούνται» κατσαρίδες και ποντίκια. Ακατάλληλα προϊόντα σε σούπερ μάρκετ στον Πειραιά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέες τιμές των ακινήτων. Πώς διαμορφώνονται οι αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα.

Η ΑΥΓΗ: Περισσότεροι φόροι για σπίτια και οικοδομές με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κίνδυνος για «φούσκα» στα ακίνητα. Οι νέες αντικειμενικές αξίες ευνοούν τους κερδοσκόπους και τινάζουν στα ύψη τις τιμές και τους φόρους.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ακίνητα: Οι νέες αντικειμενικές αξίες. Πόσο ακριβαίνουν μεταβιβάσεις, κληρονομιές, γονικές παροχές.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα νέα προσόντα για διορισμό στο Δημόσιο. Αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών από χώρες του εξωτερικού.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Οι... παράνομες εκπτώσεις άρχισαν! «Βροχή» πέφτουν πρόστιμα ύψους 5% επί του ετήσιου τζίρου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Εκτόξευση φόρων για τα ακίνητα. Ειδικό ένθετο 24 σελίδων με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αόρατοι όπως οι παραδοσιακοί δουλεύουν ακατάπαυστα και συστηματικά οι καλικάντζαροι «πριονίζουν» το δένδρο της Ελλάδος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νευρική κρίση στην αγορά ακινήτων. Με πρωτοφανή προχειρότητα ανακοινώθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές. Ακίνητα: Ειδική έκδοση 24 σελίδων με όλες τις τιμές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακίνητα - φωτιά. Όλες οι νέες τιμές. Σε 20 σελίδες οι νέες αντικειμενικές στην Αττική και αλλού.

ΕΞΠΡΕΣ: Ήπια προσαρμογή με μέσο όρο αύξησης 30%. Χωρίς εκπλήξεις οι νέες αντικειμενικές με στόχο την αποφυγή αναταράξεων στην κτηματαγορά.

ΕΣΤΙΑ: Πώς διαμορφώνονται οι νέες αντικειμενικές. Στον Δήμο Αθηναίων, σε προάστια και παραθεριστικά νησιά.

ESPRESSO: Φοβούνται χτύπημα στο αεροσκάφος του Καραμανλή. Θωρακίζουν το ελληνικό «AIR FORCE 1». Τοποθετούν σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σοκ στην κτηματαγορά - Μέχρι 85% αυξημένες οι νέες τιμές στα ακίνητα. Έκρηξη στις αντικειμενικές. Αυξάνεται έως 600% ο φόρος μεταβίβασης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα σχολεία εξελληνίζουν 100.000 παιδιά μεταναστών. Ποσοστό 13% των ξένων μαθητών στην Αττική - Μωσαϊκό από 122 χώρες.

ΚΕΡΔΟΣ: Αντικειμενικές αξίες αυξημένες κατά 30% μεσοσταθμικά. Νέα δεδομένα στην κτηματαγορά. Ακυρώνονται σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσφατες ελαφρύνσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αναταράξεις στην αγορά ακινήτων. Αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 30% οι αντικειμενικές αξίες.

METRO: «Φωτιά» στα ακίνητα. Ανακοινώθηκαν χθες οι νέες αντικειμενικές αξίες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αλυσιδωτές αυξήσεις λόγω νέων αντικειμενικών αξιών. Εκτιμήσεις για επιπτώσεις στην κτηματαγορά και πληθωριστικές πιέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ: Φοροεπιδρομή σε όλα τα ακίνητα. Ρεσιτάλ προχειρότητας ως το παρά 5'. Νέες αυξήσεις το 2007 και το 2008... υποσχέθηκε ο Αλογοσκούφης.

Η ΝΙΚΗ: Στον ιστό των πρακτόρων. Εκτεθειμένη η κυβέρνηση από νέες καταγγελίες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Κ. Καραμανλής: Στηρίζεται μόνο στον εαυτό του. Τα αγκάθια του ανασχηματισμού, η άνοδος του ΛΑΟΣ και τα προβλήματα των διαρροών.

PRESS TIME: Πέθανε πάνω στη ρουλέτα. Τραγικό παιχνίδι της μοίρας στον ναό του τζόγου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πληθαίνουν τα συσσίτια φιλανθρωπίας στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης! Μοιράζουν ψίχουλα στα θύματά τους.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αντικειμενικές αξίες: Τιμές - «φωτιά» στα νέα ακίνητα.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Αμερικάνοι πράκτορες ελέγχουν το λιμάνι του Πειραιά! Αποκάλυψη: Περνάνε από κόσκινο όλα τα φορτία με προορισμό τις ΗΠΑ.

City Press: Περίοδος ανόδου για ακίνητα και Σοφοκλέους. Της τάξης του 30% οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

TRAFFIC NEWS: Κρύψανε τον Καραμανλή σε υπόγειο ασφαλείας. Πανικός στο Μαξίμου από τηλεφώνημα φαρσέρ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέες Αντικειμενικές Αξίες: Στο 60% η «οροφή» της ανόδου για Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά.

Η ΧΩΡΑ: Το ασανσέρ των αντικειμενικών αξιών. Τιμές Κολωνακίου σε Μεταξουργείο - δυτικά προάστια.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «αυξημένες κατά μέσο όρο 20% περίπου θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2006 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τις εντός σχεδίου περιοχές, ενώ αυτές που αφορούν ακίνητα εκτός σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σχολιάζει ότι «στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης τελεί από χθες το μεσημέρι η αγορά των ακινήτων, ενώ η λέξη προχειρότητα είναι η πλέον κατάλληλη, ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «από 27,67% έως 31,27% αυξάνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Αττική, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».

Η Espresso γράφει ότι «στα ύψη εκτοξεύονται από την 1η Ιανουαρίου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδίως στην Αττική, παρά το γεγονός ότι η μέση αύξηση σε όλη τη χώρα είναι της τάξεως του 30% αφού καταγράφονται αναπροσαρμογές ακόμη και κατά 60% - 70%».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «μεγάλες επιβαρύνσεις επέρχονται στις τιμές των ακινήτων από το νέο έτος. Στο 30% περίπου η μέση αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που ανακοινώθηκαν χθες».

Η METRO εκτιμά ότι «τα κάτω... πάνω φέρνουν στην κτηματαγορά από την 1η Ιανουαρίου του 2006 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με τις μεσοσταθμικές αυξήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών να προσεγγίζουν το 30%».

Η City Press προσθέτει ότι «της τάξης του 30% είναι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Υπολείπονται των τιμών της αγοράς και δεν αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις συναλλαγές. Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα εφαρμοστούν σταδιακά το 2006. Δυναμική πορεία της Σοφοκλέους με κυρίαρχους τους ξένους θεσμικούς επενδυτές και τα βαριά χαρτιά. Ο δείκτης είχε το 2005 τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι «σοβαρό κίνδυνο για νέα φούσκα στις τιμές των ακινήτων εγκυμονούν οι αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν χθες. Οι αεριτζήδες και οι επιτήδειοι μετά την καθίζηση που αναμένεται να παρουσιάσει η κτηματαγορά, αναζητούν ήδη τρόπους για καινούργια παιχνίδια κερδοσκοπίας».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ανεκοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, ακολουθούν την συνταγή της ήπιας προσαρμογής. Παρά τα όσα εγράφοντο από μερίδα του Τύπου για υπερβολικές αυξήσεις, ο μέσος όρος των αυξήσεων κυμάνθηκε σε λογικά επίπεδα».

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι «αυξημένες παντού -κατά μέσον όρο 30%- είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομίας».

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι «θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας, αφού σε ορισμένες περιοχές αυξάνονται κατακόρυφα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «σημαντικές αυξήσεις στα ακίνητα, ανατρέπουν το σκηνικό στην αγορά και επαναπροσδιορίζουν, τόσο τα κόστη κατασκευής όσο και τις φορολογικές κλίμακες, πολλαπλασιάζοντας τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών».

H PRESS TIME γράφει ότι «φωτιά παίρνουν πλέον οι τιμές στα ακίνητα ύστερα από τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη και περιέχουν αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και 85%, όπως αποκαλύπτει η επεξεργασία των στοιχείων από την PRESS Time».

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ «φοροεπιδρομή στα ακίνητα με αυξήσεις αντικειμενικών αξιών ως 85% και φόρων μέχρι 435% εξαπολύει η κυβέρνηση».

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι «πρωτοφανές αλαλούμ και... κατά δόσεις δημοσιοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών που προοιωνίζονται νέα φοροεπιδρομή για όποιους έχουν την 'ατυχία' να είναι ιδιοκτήτες ακινήτων».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για το νομό Αττικής, καθώς και οι νέες κατώτερες και ανώτερες τιμές για κάθε δήμο, δημοτικό διαμέρισμα και κοινότητα της χώρας».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι «αυξημένες κατά μέσον όρο 30% είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα ισχύσουν από την 1-1-2006 και ανακοινώνονται σταδιακά από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Παρά την αναπροσαρμογή, οι νέες τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των τιμών αγοράς, καθώς επιλέχθηκε η ήπια αναπροσαρμογή, δηλαδή η αύξησή τους σε τρεις φάσεις».

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «αυξημένες ως 85% είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά σε όλη την Ελλάδα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «άπιαστο όνειρο γίνεται ακόμα και η αγορά πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες. Από την 1η Ιανουαρίου 2006 οι αυξημένες μέχρι και 85% αντικειμενικές αξίες εκτινάσσουν έως και επτά φορές πάνω το φόρο μεταβίβασης, αποδεικνύοντας ως φρούδες τις κυβερνητικές υποσχέσεις για διασφάλιση έστω της πρώτης κατοικίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2005 - 07:49 (Ώρα Λονδίνου)

Φάκελο απέκτησε ο στρατηγός Πινοσέτ

O στρατηγός Πινοσέτ κατηγορείται για το φόνο δεκάδων πολιτικών αντιφρονούντων

Στη Χιλή οι διωκτικές αρχές φωτογράφησαν και πήραν τα δακτυλικά αποτύπωματα του πρώην δικτάτορα της χώρας, Αουγκούστο Πινοσέτ, στα πλαίσια της διαδικασίας παραπομπής του στη δικαιοσύνη για την εξαφάνιση και δολοφονία πλέον 100 πολιτικών αντιφρονούντων τη δεκαετία του ΄70.

Έτσι για πρώτη φορά ο στρατηγός Πινοσέτ, που βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό - αποκτά ποινικό φάκελο.

Συντάκτης του BBC γράφει ότι μπορεί να θεωρείται τυπική η διαδικασία φωτογράφησης και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά η συμβολική της αξία είναι τεράστια, σε μια χώρα όπου ο στρατηγός Πινοσέτ κάποτε θεωρείτο παντοδύναμος.

«Οι αστυνομικοί και οι αξιωματούχοι της Σήμανσης που επισκέφθηκαν την οικία Πινοσέτ θα σχηματίσουν φάκελο με τη φωτογραφία του και τα δακτυλικά αποτυπώματα που πήραν, όπως συμβαίνει για κάθε ύποπτο κακοποιό».

»Οι συνήγοροι του Πινοσέτ χαρακτηρίζουν αυθαίρετη και προσβλητική τη συμπεριφορά της αστυνομίας, αλλά η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της καθώς η ενέργεια αυτή δείχνει πως στη Χιλή ουδείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» λέει ο Σάιμον Γουάτς.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής απεφάνθη ότι ο 90χρονος στρατηγός πάσχει μεν από ελαφρά μορφή γεροντικής άνοιας αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση του να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2005 - 05:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνής παρέμβαση ενόψει καλπών

Το «Κουαρτέτο» διεθνών παραγόντων συνιστά αποκλεισμό ενόπλων οργανώσεων από την κυβέρνηση των Παλαιστινίων

Με κοινό ανακοινωθέν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν την Παλαιστινιακή Αρχή ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιανουαρίου δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει στελέχη από ένοπλες μαχητικές οργανώσεις.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η παρέμβαση του «Κουαρτέτου» διεθνών παραγόντων φαίνεται να έχει στόχο την οργάνωση Χαμάς, εκπρόσωποι της οποίας λαμβάνουν μέρος στις εκλογές.

Με την ίδια ανακοίνωση διαμηνύεται στο Ισραήλ ότι θα πρέπει να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους που κατοικούν στην ανατολική Ιερουσαλήμ να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο μεταξύ η κυβερνώσα παλαιστινιακή παράταξη της Φατάχ λέει ότι ενέκρινε κοινό ψηφοδέλτιο υποψηφίων της για τις εκλογές, διευθετώντας τις εσωτερικές διαφωνίες που είχαν ανακύψει.

Την εξέλιξη έσπευσε να χαιρετίσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς: «Είναι μια καλή ευκαιρία για τη Φατάχ να ενωθεί σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, το οποίο συμφωνήθηκε από όλους και βρίσκεται πλέον στα χέρια της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

Αμπάς: «Βαδίζουμε ενωμένοι στις κάλπες»

»Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ καλή είδηση. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να βαδίσουμε προς τις κάλπες ενωμένοι και με όλες τις παρατάξεις να συμμετέχουν στις εκλογές με τρόπο εποικοδομητικό και διαφανή», είπε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πάντως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει έκρυθμη καθώς ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει περιοχή της Λωρίδας της Γάζας που συνορεύει με το Ισραήλ, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε πύραυλο με στόχο όχημα που εκινείτο στην πόλη της Γάζας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις αλλά και την ισραηλινή κυβέρνηση να ενεργήσουν άμεσα, ώστε η οποιαδήποτε κλιμάκωση επεισοδίων ένοπλης βίας στην περιοχή να συγκρατηθεί.

Ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση να αφεθεί στην κυβέρνηση της Βηρυτού ο αποτελεσματικός πλήρης και αποκλειστικός έλεγχος όλης της επικράτειας του Λιβάνου.


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2005 - 05:23 (Ώρα Λονδίνου)

Νομοθετικές «επαναστάσεις»

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπλερ στην τοπική αυτοδιοίκηση και την αστυνόμευση αλλά και η 30χρονη πλέον νομοθεσία για εξίσωση των δύο φύλων απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Στη Γκάρντιαν (Τhe Guardian) διαβάζουμε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί σχεδιάζουν την πλέον ρηξικέλευθη στα χρονικά αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει προτάσεις για τη δημιουργία δημοτικών διαμερισμάτων κατά τα πρότυπα των γαλλικών συμβουλίων σε κάθε γειτονιά, την αλλαγή του χάρτη της χώρας με την κατάργηση των παραδοσιακών κομητειών και την απονομή μεγαλυτέρων οικονομικών εξουσιών στις δημοτικές αρχές των πόλεων.

Ο υφυπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλώνει στην εφημερίδα ότι θα δώσει περισσότερες εξουσίες και κονδύλια στους δήμους, εάν αυτοί με τη σειρά τους είναι έτοιμοι να μοιραστούν τμήμα των αρμοδιοτήτων τους με τα δημοτικά τους διαμερίσματα.

Ανησυχίες για δρακόντειες εξουσίες

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) κρούει πρωτοσέλιδα τον κώδωνα του κινδύνου για την προγραμματιζόμενη αύξηση του νομικού οπλοστασίου των αστυνομικών αρχών.

«Τώρα πλέον μπορεί να συλληφθείτε για οποιοδήποτε αδίκημα» είναι ο κύριος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας, που αναφέρει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει δρακόντειες εξουσίες στην αστυνομία, η οποία θα μπορεί πλέον να συλλαμβάνει πολίτες ακόμα και για πταίσματα, όταν παραδείγματος χάριν κάποιος πετάξει σκουπίδια στο δρόμο ή όταν αρνείται να φορέσει ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά και πρόκειται για τεράστια αύξηση των εξουσιών της αστυνομίας, η οποία μέχρι τώρα είχε το δικαίωμα να προβεί σε σύλληψη μόνο όταν υπήρχαν υποψίες για τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα μέτρα έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από νομικούς κύκλους και οργανώσεις προάσπισης των ατομικών ελευθεριών, καθώς εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε αστυνομικού ποιόν θα συλλάβει, και υπό ποιές προϋποθέσεις, αρκεί να θεωρεί ο ίδιος τη σύλληψη απαραίτητη.

Και η Τέλεγκραφ υπενθυμίζει ότι οι ενισχυμένες αντιτρομοκρατικές εξουσίες της αστυνομίας έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με λανθασμένο τρόπο, φέρνοντας το παράδειγμα ηλικιωμένου διαδηλωτή που συνελήφθη μέσα στο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, επειδή αποδοκίμασε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο Ιράκ.

«Η θέση της γυναίκας»

Με αυτόν το χαρακτηριστικό τίτλο, η Ιντιπέντεντ (independent) αφιερώνει το κύριο θέμα στη συμπλήρωση 30 ετών από τότε που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία η νομοθεσία για την εξίσωση των δύο φύλων.

«Σαν σήμερα στις 29 Δεκεμβρίου του 1975, οι φεμινίστριες πανηγύριζαν για την θέσπιση του Νόμου περί Ίσης Αμοιβής και του Νόμου Κατά των Διακρίσεων των Γυναικών.Τί έχει αλλάξει μέσα στα τριάντα τελευταία χρόνια;» αναρωτιέται η εφημερίδα, σπεύδοντας να δώσει παραδείγματα βελτίωσης.

«Το 1975 η διαφορά στις αμοιβές πλήρους απασχόλησης ήταν 29% υπέρ του ισχυρού φύλου. Τώρα οι άνδρες εξακολουθούν να παίρνουν 17% περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες για την ίδια δουλειά».

»Στην Ανώτατη Εκπαίδευση το 1975 οι γυναίκες αποτελούσαν το 33% των φοιτητών. Τώρα όμως αποτελούν το 56%» επισημαίνει η εφημερίδα.

Παράλληλα όμως η Ιντιπέντεντ φέρνει και παραδείγματα που οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μισές από τις εργαζόμενες δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, ενώ ακόμα και σήμερα 30 χιλιάδες γυναίκες χάνουν τη δουλειά τους μόλις ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.