Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BBC: Election Coverage in Greek, 00-03-14

BBC Election Coverage in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: HR-Net News Distribution Manager <dist@hri.org>

Τρίτη 14-03-00

Από την Αθήνα, η Λήδα Μπόλα μεταδίδει

Στην τελική ευθεία οι εκλογές

Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου σηματοδότησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, αλλά και η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο διαλύεται η Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον κ. Στεφανόπουλο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα, κλείνει ένας γόνιμος ιστορικός κύκλος», ενώ χαρακτήρισε λέξεις-κλειδιά για τη χώρα την «ΟΝΕ» και το «Ελσίνκι».

Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η πορτογαλική προεδρία εκφράστηκε θετικά για την Ελλάδα και κατέληξε: «πάμε καλά».

Τελευταίο υπουργικό συμβούλιο

Το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε για τελευταία φορά και το υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Σημίτης ευχαρίστησε όλους τους υπουργούς για την προσφορά τους και τους ευχήθηκε να επανεκλεγούν βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα, ο πρωθυπουργός συνέστησε στους υπουργούς «να συνεχίσουν να δίνουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα» και «να αναβαθμίσουν τον προεκλογικό αγώνα με τεκμηριωμένα επιχειρήματα».

Σε ισχύ οι κανονισμοί της προεκλογικής περιόδου

Από σήμερα, οι υποψήφιοι βουλευτές οφείλουν να τηρούν τους κανονισμούς της προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία απαγορεύεται να διανέμουν διαφημιστικό υλικό, να αναρτούν πανό και να χρησιμοποιούν αφίσες.

Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 20 εκατομμύρια δραχμές.

Υπηρεσιακοί υπουργοί

Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αντικαταστάθηκαν και οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου, Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος και Τύπου Δημήτρης Ρέππας.

Εως τις εκλογές της 9ης Απριλίου, ο καθηγητής Γεώργιος Κουμάντος θα είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο δικαστικός Δημήτρης Γουργουράκης θα εκτελεί χρέη υπουργού Δικαιοσύνης και ο καθηγητής Αργύρης Φατούρος, θα εκτελεί χρέη υπουργού Τύπου.

Στη θέση του παραμένει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γιατί δεν αντικαταστάθηκε ο κ.Χρυσοχοίδης, ο κ. Ρεππας δήλωσε ότι οι αντικαταστάσεις έχουν εθιμικό χαρακτήρα και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν επηρεάζει τις εκλογές

Ο Μανώλης Γλέζος στο Επικρατείας του Συνασπισμού

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του Συνασπισμού τέθηκε ο Μανώλης Γλέζος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στις εκλογές της 9ης Απριλίου λόγω της κρισιμότητάς τους και επεσήμανε ότι θα παλέψει για την ενότητα και τη συμπαράταξη της αριστεράς μετεκλογικά.

"Ο ΣΥΝ δημιουργεί προϋποθέσεις γι αυτή τη συμπαράταξη" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι ο Μανώλης Γλέζος συμβολίζει τους αγώνες και την αντίσταση της αριστεράς, και κατέληξε: "Στις 9 Απριλίου, ο ΣΥΝ θα έχει ισχυρή παρουσία στη Βουλή".

Υπέρ ΠΑΣΟΚ η εισήγηση του Συμβουλίου Επικρατείας

Ως την Τετάρτη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητά να του δοθεί η πλατεία Συντάγματος για την εγκατάσταση του κεντρικού εκλογικού του κέντρου.

Ο εισηγητής Δημήτρης Πετρούλιας πρότεινε στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας να γίνει δεκτή η προσφυγή του ΠΑΣΟΚ, και να ακυρωθεί η απόφαση του Δήμου Αθηναίων, που παραχωρεί την πλατεία Συντάγματος στη Νέα Δημοκρατία, για την εγκατάσταση του εκλογικού της κέντρου.

Διαμαρτυρία στη Ρηγίλλης

Εξω από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη Ρηγίλλης, συγκεντρώθηκαν δεκάδες οπαδοί του κόμματος από την Καρδίτσα, οι οποίοι ζητούσαν να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του νομού ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος πρώτευσε στις εσωκομματικές εκλογές.

Οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησαν ως υπεύθυνους για τον αποκλεισμό του κ. Τσιάρα τους κυρίους Δημήτρη Σιούφα, Βασίλη Αναγνωστόπουλο και Σπύρο Ταλιαδούρο.


BBC Election Coverage in Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Tuesday, 14 March 2000 - 18:56:59 UTC