Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BBC: Election Coverage in Greek, 00-04-04

BBC Election Coverage in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: HR-Net News Distribution Manager <dist@hri.org>

Τρίτη 04.04.2000

Από την Αθήνα, η Λήδα Μπόλα μεταδίδει

"Εκτακτες" αυξήσεις μισθών εξήγγειλε ο Σημίτης

Αύξηση 10.000 δραχμών στο βασικό μισθό ανεξάρτητα από την αύξηση που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στη Νίκαια.

"Σήμερα έχω στα χέρια μου τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών μεγεθών, δηλαδή της πορείας του προϋπολογισμού μας, της πορείας των εσόδων τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου. Και τα έσοδα τους τρεις αυτούς πρώτους μήνες είναι ιδιαίτερα θετικά. Και αυτά τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα μου επιτρέπουν να ανακοινώσω ότι κάθε ένας εργαζόμενος θα παίρνει 140.000 δραχμές το χρόνο, δηλαδή 10.000 δραχμές παραπάνω το μήνα και ότι ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει να καλύψει την εισφορά κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ όσων αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο", είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό αφορά περίπου 270.000 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι η εξαγγελία αυτή δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού, που είχε διανεμηθεί στους δημοσιογράφους.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Κώστας Σημίτης μιλά στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη.

Αντδράσεις της Νέας Δημοκρατίας

Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου, στην εξαγγελία του κ. Κώστα Σημίτη.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρει:

"Εάν ήταν στις προθέσεις του κ. Σημίτη η εισοδηματική ενίσχυση κάποιων εργαζομένων, γιατί δεν το έκανε τόσο καιρό που κυβερνούσε και μπορούσε πράγματι να παίρνει αποφάσεις; Εάν ήταν έστω και στα "θα" του γιατί δεν το έκανε πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ή έστω στο ξεκίνημά της; Γιατί δεν το σκέφτηκε ούτε καν σήμερα το πρωί και δεν το΄χει στη γραπτή ομιλία του και το θυμήθηκε αργά το βράδυ; Τι συμβαίνει; Και πόσο πολύ περιφρονεί τη νοημοσύνη των Ελλήνων;".

Κεντρική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Με ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας "άνοιξε" η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση έκλεισε με τη συναυλία του μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στους ψηφοφόρους του, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, έκανε λόγο για τους νέους και την Ελλάδα που επιθυμούν:

"Δε συμβιβαζόμαστε με το μέτριο και το λίγο. Εμείς οι νέοι θέλουμε περισσότερα. Αξίζουμε τα πολλά. Γιατί υπάρχει η καλύτερη Ελλάδα. Για αυτή διψούμε. Για αυτήν αγωνιζόμαστε", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι προσπαθεί να δημιουργήσει πόλωση, λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση και επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον μεσαίο χώρο και ότι είναι "η δύναμη της συνέπειας και της ευθύνης".

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε, πάντως, ότι τις μέρες που απομένουν εως τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία περιμένει κίνηση "προβοκάτσιας" και "πισώπλατα μαχαιρώματα" από το ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, τότε θα προχωρήσει στην άμεση ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, της Ολυμπιακής και των αστικών συγκοινωνιών.

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση ΔΗΚΚΙ στην Αθήνα

Την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, πραγματοποίησε τη Δευτέρα το ΔΗΚΚΙ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας μίλησε στην πλατεία Κάνιγγος και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στερήσουν την αυτοδυναμία από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι θυμούνται τώρα προεκλογικά όλους αυτούς που τους πόνεσαν κυριολεκτικά, όλους αυτούς πους τους απογοήτευσαν και τους υπόσχονται δήθεν φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ επιτέθηκε στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, λέγοντας ότι έχουν σκοπό, εάν κάνει και πάλι το λάθος ο απλός Ελληνας πολίτης και τους δώσει αυτοδυναμία, να εφαρμόσουν και την ίδια και χειρότερη κοινωνικά άδικη οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε ακόμη λόγο για εμπαιγμό, υποκρισία και υποτίμηση της μνήμης του ελληνικού λαού, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.

Υψηλό ποσοσοστό επιδιώκει ο Συνασπισμός

Σε σύνεντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος δηλώνει ότι το κόμμα του δεν επιδιώκει μόνο να βρίσκεται στη Βουλή, μετά τις εκλογές, αλλά να έχει κι ένα υψηλό ποσοστό, που θα δώσει, όπως επισημαίνει, στήριγμα και αποτελεσματικότητα στις προσδοκίες και τις προσπάθειές για τη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά του 2000.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, παραδέχεται ότι ο δρόμος για τον Συνασπισμό είναι μακρύς, ενώ κατηγορεί τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων:

"ο μεν κ. Σημίτης χαίρεται γιατί όλα του πάνε δεξιά, ο δε κ. Καραμανλής επιχαίρει, γιατί τα θέλει όλα στα μέτρα του" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού στην Αθήνα, πραγματοποιείται το βράδυ της Τρίτης στην Ομόνοια.


BBC Election Coverage in Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Tuesday, 4 April 2000 - 16:18:18 UTC