Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio







Πέμπτη 18 Απριλίου 2002

Άρνηση Σημίτη στις προτάσεις Ρόμπερτσον
Καμμία πρόοδος δεν διαφαίνεται στο ζήτημα του Ευρωστρατού παρά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι το βρετανοτουρκικό κείμενο είναι απαράδεκτο για την Αθήνα και πρόσθεσε ότι σύντομα η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει νέες εποικοδομητικές προτάσεις. Ο ΓΓ ανέφερε ότι το θέμα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ας σημειωθεί, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Ανάλογη στάση με την κυβερνητική τήρησε κατά τη συνάντησή του με το λόρδο Ρόμπερτσον και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Σημίτης θα έχει επίσης συνάντηση με τον αρμόδιο της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας Χαβιέρ Σολάνα.

Ευρωστρατός, μεσανατολικό και κυπριακό στο συνέδριο του Economist
Περιφερειακή συνεργασία και παγκόσμια ανάκαμψη είναι το κύριο θέμα του τριήμερου συνεδρίου του περιοδικού Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα με πληθώρα σημαντικών ομιλητών. Μεταξύ των πρώτων ήταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, που αναφέρθηκαν στο ζήτημα του Ευρωστρατού, και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που μίλησε για τις εξελίξεις στο μεσανατολικό. Το κύριο θέμα των συζητήσεων της Πέμπτης είναι το κυπριακό.

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία για το ασφαλιστικό
Κυκλοφοριακό χάος στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει 45 εργατικά κέντρα και 30 ομοσπονδίες για το ασφαλιστικό και τις πορείες διαμαρτυρίας των απεργών. Δεν λειτουργεί ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ενώ περιορισμένα δρομολόγια πραγματοποιούν η Ολυμπιακή, οι ακτοπλοϊκές γραμμές και τα αστικά λεωφορεία. Κανονικά λειτουργούν το μετρό και τα τρόλεϊ. Απεργούν ακόμη οι οδηγοί ταξί, ενώ υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες και ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η οικονομία στο τραπέζι
Προς την περιστολή των δαπανών του δημοσίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη και υπό το φως των νέων συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν ακόμη τα προβλήματα στην πορεία του πληθωρισμού, στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στην προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος.

Ναυτική τραγωδία στη Νάξο
Τριάντα ένα άτομα έχουν περισυλλεγεί ζωντανά μέχρι στιγμής από το ναυάγιο του τουρκικού σκάφους "Μπαντιρμά" στα ανοικτά της Νάξου, ενώ ανασύρθηκαν οι σοροί 2 ναυαγών. Στο σκάφος, που μετέφερε λαθρομετανάστες, επέβαιναν 65 άτομα. Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, συνελήφθησαν τα μέλη του πληρώματος.

Τρομοκρατία και 2004 στη Βουλή
Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και το πρόβλημα της τρομοκρατίας συζητείται την Παρασκευή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ύστερα από πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη. Ο βουλευτής σημειώνει, ότι λόγω της δυσπιστίας της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικές πρακτικές αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο στην Ελλάδα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Μεγαλύτερη προσέλευση και νίκη ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές
Με αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με πέρυσι, με την παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ να αναδεικνύεαι πρώτη δύναμη και, για μία ακόμη φορά, χωρίς έκδοση κοινών αποτελεσμάτων διεξήχθησαν την Τετάρτη οι εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων σε όλη τη χώρα.

Ετεροδικία για το γερμανικό δημόσιο αναγνωρίζει η εισήγηση στο ΑΕΔ
Αρνητική για τα θύματα της ναζιστικής κατοχής που διεκδικούν αποζημιώσεις από το γερμανικό δημόσιο είναι η πρόταση του εισηγητή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Ο σύμβουλος επικρατείας Αθ. Ράντος ανέφερε πως το γερμανικό δημόσιο απολαύει ετεροδικίας και, ως εκ τούτου, οι αξιώσεις των θυμάτων της γερμανικής κατοχής μπορούν να εκδικασθούν μόνον από τη γερμανική δικαιοσύνη. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.