Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Τρίτη 30 Απριλίου 2002

"Περιφέρεια - γίγας" η Β' Αθηνών
Αναδιαρθρώνεται ο εκλογικός χάρτης της χώρας με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001. Συγκεκριμένα, η Β' εκλογική περιφέρεια Αθηνών γιγαντώνεται φθάνοντας τις 42 έδρες (από 38), ενώ η Α΄ Θεσσαλονίκης φθάνει τις 16 (από 14), η περιφέρεια Δωδεκανήσου τις 5 (από 4) και το Υπόλοιπο Αττικής τις 12 (από 9). "Χαμένες" οι περιφέρειες Α΄ Αθηνών (17 αντί 19), Α' Πειραιώς (6 αντί 7), Φθιώτιδας (5 αντί 6), Φωκίδας (1 αντί 2), Αρκαδίας (3 αντί 4), Μεσσηνίας (5 αντί 6), Θεσπρωτίας (1 αντί 2), Μαγνησίας (5 αντί 6) και Πέλλας (4 αντί 5). Η νέα αύξηση των εδρών της Β' Αθηνών γεννά ανησυχίες για τη δυνατότητα αντιπροσώπευσης των ψηφοφόρων της περιφέρειας και πολλοί βουλευτές και πολιτευτές προτείνουν την κατάτμησή της.

"Κώδων κινδύνου" από Παπαδήμο
Τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει στην τελευταία του έκθεση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος. Λίγο πριν αναλάβει την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Παπαδήμος σημειώνει ότι:
- Ελλοχεύει ο κίνδυνος να μονιμοποιηθεί η απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό
- Υπάρχουν αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά το μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης
- Απαιτούνται παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό προκειμένου να διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα
- Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας πρέπει να επιτύχουν ευελιξία στην απασχόληση και ασφάλεια για τους εργαζομένους
- Είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και της αγοράς εργασίας, καθώς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού, της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας του τραπεζικού συστήματος

Ιδιωτικοποίηση Σκαραμαγκά
Στις 13 Μαΐου θα υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ΕΤΒΑ στη γερμανική εταιρεία HDW Ferrostaal μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ της συνένωσης των δύο ναυπηγείων.

Επεισόδια για Λε Πεν
Ταραχές σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα, όταν ομάδες αριστεριστών και αναρχικών συγκρούσθηκαν με μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή", που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο υποστήριξης προς τον ακροδεξιό υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία Ζαν Μαρί Λε Πεν. Μετά την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας, τα επεισόδια συνεχίσθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Συνάντηση Σημίτη - Στεφανόπουλου
Αλλαγή της στάσης της ΕΕ στο επίμαχο θέμα του Ευρωστρατού ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Κοινότητας Χαβιέρ Σολάνα. Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη, πως για να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό είναι απαραίτητο να αλλάξει πορεία η τουρκοκυπριακή ηγεσία, ενώ επεσήμανε ότι στη Βαλκανική παρατηρείται μία υφέρπουσα κρίση και η ΕΕ δεν θα πρέπει απογοητεύσει τις βαλκανικές χώρες που προσβλέπουν σε αυτήν.

Αύξηση του κόστους ζωής
Μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα εισοδήματα και το κόστος ζωής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες δαπανών για ένα μέσο νοικοκυριό να συρρικνώνονται διαρκώς, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος. Από την έρευνα προκύπτει, ότι το ετήσιο κόστος ζωής τετραμελούς οικογένειας, με ιδιόκτητη κατοικία και δύο παιδιά - μαθητές Λυκείου, ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια δραχμές.

Γλέζος για την "υπερνομαρχία"
Ανεξάρτητος υποψήφιος της Αριστεράς για τη διευρυμένη νομαρχία Αθηνών - Πειραιώς θα είναι στις εκλογές του Οκτωβρίου ο Μανώλης Γλέζος. Ο κ. Γλέζος κάλεσε το ΚΚΕ, το Συνασπισμό, το ΔΗΚΚΙ και την ΑΚΟΑ να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, ώστε -όπως είπε- να έχει η Αριστερά πολιτικό λόγο και να μην εμφανίζεται κατακερματισμένη.

Μέτρα για τις συγκοινωνίες
Νέα δέσμη μέτρων εξήγγειλαν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής και η ηγεσία του ΟΑΣΑ με σκοπό να γίνουν ελκυστικότερες οι δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και να αστυνομευθεί η κυκλοφορία των λεωφορείων και των τρόλεϊ στην Αθήνα. Η κυκλοφορία των ΙΧ στην πρωτεύουσα προβλέπεται ότι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με αποκορύφωμα την περίοδο της Ολυμπιάδας του 2004.

Ιστορική διαφωνία...
Την απαλοιφή αναφοράς σχολικού εγχειριδίου στην ΕΟΚΑ ως οργάνωση που προέβαλλε "έναν κοινωνικά υπερσυντηρητικό εθνικισμό" ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, ύστερα από παρέμβαση του ομολόγου του της Κύπρου Ουρ. Ιωαννίδη. Ο κ. Ευθυμίου ζήτησε να αλλάξει στο σύνολό της η σχετική παράγραφος στο βιβλίο της Νεότερης Παγκόσμιας Ιστορίας στη νέα του εκτύπωση.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.