Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna News in Greek 230796

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

News in Greek, of 23/07/1996


* Η Ελλαδα θρηνει για την Αλικη Βουγιουκλακη.

Η Αλικη, η Μανταλενα, το ποντικακι, η ατακτη μαθητρια των παιδικων μας χρονων, εφυγε απο κοντα μας χανοντας τη μαχη με το θανατο στις 10.15 το πρωϊ.

Οι θεραποντες ιατροι εξηραν το θαρρος και τη γεναιοτητα της ανακοινωνοντας το θανατο της απο ηπατικο κωμα.

Η σορος της μεταφερθηκε στο Λαικο Νοσοκομειο και απο τις εξι το απογευμα εως το πρωι της Πεμπτης θα εκτεθει σε λαικο προσκυνημα στο παρεκλησι του Αγιου Ελευθεριου.

Προηγουμενως η πομπη με τη σορο θα περασει απο το θεατρο Αλικη. Εκει θα την περιμενουν φιλοι της και συναδελφοι της για να τη συνοδευσουν πεζη στο παρεκλησι. Η κηδεια της θα γινει στις τρεις το μεσημερι της Πεμπτης Δημοσια Δαπανη.

Η Πανελληνια Ενωση Ελευθερου Θεατρου και ο ΣΕΗ ως ενδειξη ελαχιστου φορου τιμης αποφασισαν να μην λειτουργησουν τα θεατρα σημερα και την Πεμπτη.

Η οικογενεια της επιθυμει αντι στεφανων να σταλουν τα χρηματα στο χωριο SOS.

Γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου έχασε τον πατέρα της. Εβγαλε το Γυμνάσιο στο Μαρούσι και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1953 κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία "Το Ποντικάκι". Την ίδια χρονιά, συμπρωταγωνιστεί στον "Κατά φαντασίαν ασθενή" του Μολιέρου που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού. Απο αυτή την παράσταση, η νεαρή ηθοποιός παίρνει πολύ καλές κριτικές.

Το 1954, ένα χρόνο πριν αποφοιτήσει απο το Εθνικό Θέατρο, ερμηνεύει την Ιουλιέτα στο Εθνικό, σε σκηνοθεσία και πάλι Αλέξη Σολωμού.

Στο πρόσωπο του κορυφαίου θεατρανθρώπου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα συναντήσει τον πρώτο άνδρα που θα τη συγκινήσει ερωτικά.

Στη συνέχεια ερμηνεύει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σημαντικές παραστάσεις στα θέατρα Κεντρικόν, Ρεξ, Κοτοπούλη. Συνεργάζεται επίσης με το θίασο της Κατερίνας. Η πρώτη μεγάλη ομως επιτυχία, έρχεται το 1958, με την Ωραία μου Κυρία στο Θέατρο "Μουσούρη". Παράσταση, που θα επαναλάβει αρκετά χρόνια αργότερα, στο δικό της πια Θέατρο Αλίκη.

Αρχές δεακετίας του '60 ξεκινά και η θρυλική καριέρα της στον κινηματογράφο. Η Αλίκη Βουγιουκλα΄κη θα σφραγίσει τη χρυσή εμπορική περίοδο του Ελληνικού σινεμά, πρωταγωνιστόντας σε ταινίες του Τζαβέλλα, του Σακελάριου, του Γρηγορίου, του Δημόπουλου και του Δαλιανίδη. Ο Φίνος την καλεί, επενδύει πανω της και κερδίζει.

Ο Αλέκος Σακελάριος γράφει γι αυτήν τις πιο εμπορικές κωμωδίες του Ελληνικού Κινηματογράφου και ο Μάνος Χατζηδάκις τραγούδια που μένουν αξέχαστα. Με την Μανταλένα έρχεται και η ποιοτική καταξίωση καθώς η πρωταγωνίστρια κερδίζει το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το κοινό συρρέει στις αίθουσες για να δει στο πανί το ξανθό ίνδαλμα. "Μουσίτσα", "Αστέρω", "Διακοπές στην Αίγινα", ¨Κλωτσοσκούφι", "Το ξύλο βγήκε απο τον Παράδεισο", "Η Αλίκη στο Ναυτικό","Χτυποκάρδια στο θρανίο", "Το κορίτσι του Λούνα Παρκ", "Αχ αυτή η γυναίκα μου", "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά", "Υπολοχαγός Νατάσσα", "Το πιο λαμπρό αστέρι", 40 συνολικά ταινίες.

Την ίδια περίοδο έντονες φήμες μιλούν για δεσμό της Αλίκης με το Βασιλιά Κωνσταντίνο και λιγότερο με τον εκδότη Νάσο Μπότση.

Ομως, το ειδύλλιο με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, έχει αρχίσει ήδη να πλέκεται και το 1965 καταλήγει σε γάμο, ο οποίος θα διαρκέσει 10 χρόνια. Το 1969 η Αλίκη αποκτά το μοναχογιό της Γιάννη.

Η "Μαρία της Σιωπής" είναι η τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση το 1973.

Στο Θέατρο συνεχίζει παραλλήλως τις επιτυχίες, καποιες όμως απόπειρες να στραφεί σε ενα πιο δύσκολο ρεπερτόριο αποτυγχάνουν.

Το 1971 παίρνει το θέατρο Αλίκη, όπου μέχρι φέτος παρουσιάζει τη μια επιτυχία μετά την άλλη, "Καμπαρέ", "Εβίτα", "Καμπίρια", "Βασίλισσα Αμαλία", "Ωραία μου Κυρία", "Η κυρία με τις Καμέλιες", "Φιλουμένα", "Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα", "Σίρλευ Βαλεντάιν", "Νυφικό Κρεββάτι", "Γλυκό πουλί της νιότης", "Η μελωδία της Ευτυχίας".

Δόξα αλλα και φήμες. Τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά δε χάνουν ευκαιρία για να ασχοληθούν με την προσωπική ζωή της Εθνικής μας σταρ. Μιλούν για γάμο αστραπή με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη, μια φήμη που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ. Λίγο αργότερα η Αλίκη θα γνωριστεί με τον Βλάση Μπονάτσο με τον οποίο θα σχετιστεί για πολλά χρόνια.

Το 1986 η Βουγιουκλάκη κατεβαίνει στην Επίδαυρο. Η "Λυσσιστράτη" αποτελεί το καλλιτεχνικό και κοσμικό γεγονός του καλοκαιριού.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ξαναγεμίζει για να δει την Αλίκη "Αντιγόνη" αυτή τη φορά, ομως η επιτυχία δεν είναι η ίδια.

Οι κριτικοί την χτυπούν σκληρά. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Ποτέ καμμία ελληνίδα καλιτέχνις δεν έγινε στόχος τόσων κουτσομπολιών. Ακόμα και ο ίδιος ο κόσμος που επί 40 χρόνια γεμίζει το Θέατρό της, και στριμώχνεται στο καμαρίνι της δεν χάνει ευκαιρία να την σχολιάσει.

Πότε για την ηλικία της για τους ερωτές της, πότε για τις δίαιτες, τις πλαστικές επεμβάσεις, τις κυτταροθεραπείες, άλλοτε την κατηγορεί για έλλειψη ταλέντου, άλλοτε παλι για σκληρότητα και κακή συμπεριφορά απέναντι στους συνεργάτες της. Μια περίεργη σχέση αγάπης-μίσους δημιουργείται ανάμεσα στο σύμβολο και το τεράστιο κοινό του.

Οι Ελληνες δεν ομολογούν την αγάπη τους για αυτήν. Κι ομως ξεκαρδίζονται τόσα χρόνια μετά με τις ταινίες της και σχηματίζουν ουρές έξω απο το Θέατρό της. Και ξαφνικά πριν απο μερικούς μήνες το αιώνιο Αλικάκι λυγίζει. Μια βροχίτιδα στην αρχή, μια κόπωση που επιμένει και η Αλίκη διακόπτει τις παραστάσεις της στη Θεσσαλονίκη.

Εξετάσεις επί εξετάσεων, ταξίδια στο Μόναχο και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ολη η Ελλάδα στο προσκεφάλι της. Η αγάπη του κόσμου έκδηλη για πρώτη φορά. Κλαίει μαζί της σε μια απο τις τελευταίες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της στον ΑΝΤΕΝΝΑ και προσεύχεται για το θαύμα. Κανείς ακόμη και οι φανατικότεροι αφμισβητίες της δεν μπορεί να πιστέψει οτι η αρρώστια άγγιξε το αγέραστο αυτό πλάσμα. Οτι το κορίτσι μας αρρώστησε.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος μολις πληροφορηθηκε το θανατο της Αλικης Βυγιουκλακη δηλωσε: Ο θανατος της με ληπησε βαθυτατα.Η Αλικη Βουγιουκλακη υπηρξε λαμπρη ηθοποιος και προσεφερε πολλα στο θεατρο και τον κινηματογραφο.

Στη μακροχρονη και τοσο επιτυχη καλλιτεχνικη σταδιοδρομια της εγινε ιδιαιτερως δημοφιλης και σε καθε προσπαθεια της τη συνοδευε η αγαπη του κοινου. Για αυτο και ο προωρος θανατος της ελυπησε εξαιρετικα ολους του ελληνες.

Παραμενει αστερι στον ουρανο της μνημης μας, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος.

Ευχομαστε στους δικους της η αγαπη του κοσμου και ο χρονος να απαλυνει τον πονο τους.

Μοιαζει σχεδον απιστευτο το οτι η Αλικη βουγιουκλακη δεν ειναι πια αναμεσα μας, δηλωνει ο υπουργος πολιτισμου Σταυρος Μπενος. Σα να μας ειπε ψεμματα αυτη η γυναικα με την τεραστια ικανοτητα για ζωη και την θεληση για ομορφια . Κι' ομως ουτε αυτη τη φορα ειπε ψεμματα. Η Αλικη εφυγε και βραδιασε ξαφνικα το γελιο μας.

Ο προωρος θανατος της Αλικης Βουγιουκλακη ξεπερνα τα ορια του καλλιτεχνικου κοσμου, δηλωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ.

Η Αλικη περα απο μεγαλη ηθοποιος υπηρξε και ενα συμβολο ,που σε δυσκολες μαλιστα ωρες, εδωσε χαρα και αισιοδοξια στον κοσμο. Ειχε το χαρισμα της επικοινωνιας μαζι του τονισε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, και κερδισε την καρδια του.

Το διασημο χαμογελο της ζωης της δρασης και της ομορφιας εσβησε δηλωσε ο Αντωνης Σαμαρας. Η Ελλαδα εχασε το μεγαλο της αστερι ο καθε Ελληνας το δικο του ανθρωπο και εγω μια σπανια φιλη, τονισε ο προεδρος της πολιτικης Ανοιξης.

Τα θερμα της συλληπητηρια προς την οικογενεια της Αλικης Βουγιουκλακη εξεφρασε με τηλεγραφημα της η Γενικη Γραμματευς του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρρηγα.

Εφυγε ορθια μια σπουδαια καλλιτεχνης ενας αξιος δυνατος ανθρωπος, δηλωσε ο Νικος Κωνσταντοπουλος. Η Αλικη Βουγιουκλακη κερδισε την αγαπη του κοσμου, προσφερε τη δροσια και την ανασα των ρολων της στην Ελληνικη κοινωνια.

Τη βαθεια του οδυνη εξεφρασε ο Κωνσταντινος Μητσοτακης τονιζοντας οτι με το ταλεντο της και τη ζωντανια της αναδειχθηκε σε ινδαλμα του Ελληνικου λαου που θα τη θυμαται παντα με αγαπη.

Ο Δημαρχος Αθηναιων δημητρης Αβραμοπουλος δηλωσε οτι η Αλικη Βουγιουκλακη θα μεινει στη μνημη και στην καρδια μας.

Η Αθηνα η πολις που αγαπησε και τραγουδησε την τιμα και θα την θυμαται.

Ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημητρης Τσοβολας εξεφρασε τη βαθεια του θλιψη για την απωλεια της Αλικης Βουγιουκλακη , η οποια αφησε με τη μακροχρονια προσφορα της στο καλλιτεχνικο στερεωμα την προσωπικη της σφραγιδα.

Η Αλικη Βουγιουκλακη ηταν μια μεγαλη ηθοποιος που κατορθωσε να γινει και να παραμεινει πηγη αισιοδοξιας και χαρας για ολους τους Ελληνες, δηλωσε η Ντορα Μπακογιαννη.

Ο ΑΝΤ1, εκφραζει την απεραντη θλιψη του για την απωλεια της μεγαλης Ελληνιδας ηθοποιου η οποια εχει κερδισει την αθανασια στις καρδιες ολων των Ελληνων πολλων γενεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε πυρινο κλοιο ο οικισμος Σκαρπιζα στη Βαρη απο την φωτια που εκδηλωθηκε λιγο πριν τις 11 και βρισκεται σε εξελιξη.

Αυριο στις 6 το απογευμα θα αναρτηθουν στα λυκεια της χωρας οι βαθμολογιες των υποψηφιων που συμετειχαν στις Γενικες εξετασεις ανακοινωσε το υπουργειο Παιδειας.

Στις απομακρυσμενες περιοχες θα αναρτηθουν την Πεμπτη το πρωι.

Την παρεμβαση του εισαγγελεα για την προσληψη στο δημοσιο ατομων που παρουσιαζονται ως ατομα με ειδικες αναγκες ζητησε ο Μιλτιαδης Εβερτ μετα την συναντηση του με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ εξεφρασε την διαφωνια της για το νομοσχεδιο περι αποκεντρωσης του δημοσιου τομεα.

Συναντηση με την συνοσπονδια των ατομων με ειδικες αναγκες ειχε ο πρωθυπουργος. Τους ανακοινωσε οτι θα συσταθει συντονιστικο οργανο για την επιλυση των προβληματων τους.

Δευτερο ασημενιο μεταλλιο για την ελληνικη αρση βαρων στην Ολυμπιαδα της Ατλαντα αυτη τη φορα απο τον Βαλεριο Λεωνιδη μετα απο μια μονομαχια τιτανων με τον τουρκο Ναιμ Σουλειμανογλου.

Στην ιδια κατηγορια ο Γιωργος Τσελιλης κατελαβε την τεταρτη θεση.

Η εθνικη ενοτητα και ομοψυχια ειναι τωρα αναγκαια περισσοτερο απο καθε αλλη φορα επισημαινει στο μηνυμα του για την 22η επετειο της αποκαταστασης της Δημοκρατιας στη χωρα μας ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος.

Αναφερει ακομη οτι η χαραξη μιας ενιαιας εθνικης γραμμης για την αντιμετωπιση των εθνικων μας θεματων και την καλλιτερη λειτουργια σπουδαιων τομεων της κοινωνικης μας ζωης θα συμβαλλει στη δημιουργικη πορεια του εθνους.

Στη δεξιωση που θα δοθει αυριο στο προεδρικο Μεγαρο προσκληθηκαν για πρωτη φορα φετος ολα τα επιζωντα μελη της πρωτης μεταδικτατορικης Βουλης του 1974.

Τη διενεργεια εντατικων ελεγχων για την παταξη της αισχροκερδειας ζητησε απο τους νομαρχες η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου.

Ιχνη εκρηκτικων εντοπιστηκαν σε ενα απο τα ακρα της πτερυγας του αεροσκαφους της ΤΙ-ΝΤΑΜΠΛΙΓΙΟΥ- ΕΙ που εξεραγη,μετεδωσε το ΣΙ ΕΝ ΕΝ.

Πολύ χαλαρά τά μέτρα ασφαλειας, στο αεροδρομιο του Χηθροου, το Σαρλ ντε Γκωλ και το αεροδρομιο της Ζυριχης, συμφωνα με αποκαλυπτικη ερευνα της τηλεορασης του ΑΝΤ1.

Παράταση της καραντίνας για τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊοντα μεχρι το τελος του καλοκαιριού, αναμένεται να αποφασισει σημερα στις Βρυξελλες η μόνιμη κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκης Ενωσης.

Η ελληνοκυπριακη πλευρα δεν προκειται να παρακαθησει στο στρατιωτικο διαλογο μεταξυ των αρχηγων της εθνικης φρουρας και του αρχηγου των κατοχηκων δυναμεων δηλωσε ο Γλαυκος Κληριδης.

* ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Καθως οι ερευνες για τον εντοπισμο της αιτίας που προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία στον Ατλαντικό συνεχίζονται κι όλα τα πιθανα σενάρια εξεταζονται την ίδια ωρα ενα αεροσκαφος της TWA που απογειωθηκε απο το αεροδρομιο Νιουαρκ του Νιου Τζέρσι παρουσιασε μηχανικη βλάβη στον έναν απο τους τρείς κινητήρες του και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση.

Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε δρόμο του Σαν Σεμπαστιάν, στη χώρα των Βάσκων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.

Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί (γύρω στις 10.20 ώρα Ελλάδος) και οι αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Οι αρχές του Μπουρούντι απέλασαν χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες Χούτου από τη Ρουάντα την περασμένη νύκτα ενισχύοντας τη στρατιωτική επιχείρηση για την εκδίωξή τους, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

© ANT1-Radio 1996


Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v1.00 run on Tuesday, 23 July 1996 - 9:04:09