Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna News in Greek 140896

Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

News in Greek, of 14/08/1996


ΤΙΤΛΟΙ

  • KYΠΡΟΣ
  • ΦΡΕΓΑΤΑ
  • ΤΡΟΧΑΙΑ
  • ΨΩΜΙ


ΚΥΠΡΟΣ

Στην τελευταια του κατοικια μεσα σε κλιμα πενθους και οδυνης οδηγηθηκε ο Τασος Ισαακ θύμα της τουρκικης θηριωδιας.

Τα μετρα ασφαλειας στην περιοχη παραμενουν δρακοντεια καθως υπαρχουν πληροφορίες οτι οι μοτοσυκλετιστες θα επιχειρησουν να καταθεσουν στεφανι στον τοπο της δολοφονίας του 24 χρονου Κυπριου με ενδεχομενο δημιουργιας νεων επεισοδιων .

Η Ελλαδα εχει προσφυγει σε ολους του διεθνείς οργανισμούς και η πρωτη συζητηση του θεματος θα γινει στις 6 και 7 Σεπτεμβριου στην ατυπη συναντηση των υπουργων Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης στο Δουβλίνο ανακοινωσε ο Θεοδωρος Παγκαλος ενω εκανε γνωστο οτι η ελληνικη κυβερνηση θα γινει αναδοχος του αγεννητου παιδιού του ατυχου διαδηλωτη .

Σχετικα με τις ερευνες για τις συνθηκες δολοφονιας η Κυπριακη αστυνομια δεν εχει στα χερια της κανένα τεκμήριο από το χώρο της δολοφονίας καθως τα περισυνελεξε η Ειρηνευτική Δύναμη. Στην Κυπριακη αστυνομια δοθηκε μονο η δυνατοτητα να να κινηματογραφήσουν και να φωτογραφήσουν τα τεκμήρια, απέρριφθη όμως αίτημά να παραδοθουν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, της Κυπρου Αλέκος Μαρκίδης, θα ζητήσει επίσημα από τα Ηνωμένα Εθνη να παραδώσουν στις αρχές της Δημοκρατίας τα τεκμήρια της δολοφονίας, ώστε να διενεργηθούν σ' αυτά οι απαραίτητες εξετάσεις και γιά να ειναι συμπληρωμένος ο φάκελλος.

Η εξήγηση, που δίνουν τα Ηνωμένα Εθνη, είναι ότι χρειάζονται τα τεκμήρια γιά τις δικές τους έρευνες, τ' αποτελέσματα των οποίων υποσχέθηκαν να παραδώσουν στις κυπριακές αρχές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε χθεσινή συνεδρίασή-του κεκλεισμένων των θυρών, καταδίκασε τη δολοφονία του 24χρονου Κύρπιου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ, καθώς και τις συγκρούσεις στη νεκρή ζώνη.

Επέρριψε όμως την ευθύνη και στις δύο πλευρές και τις κάλεσε να αποφύγουν στο μέλλον προκλητικές ενέργειες.

ΦΡΕΓΑΤΑ

Δεν υπηρξε πολιτικη προκλησης απο την Αγκυρα συμφωνουν τοσο ο υπουργος εξωτερικων οσο και ο υπουργος εθνικης αμυνης σχετικα με την προσαραξη της τουρκικης φρεγατας Γιαβουζ πολυ κοντα στην Κω.

Ειχε δοθει αδεια διελευσης απο τα χωρικα υδατα της Ελλαδας και η Αγκυρα δεν αμφισβητησε το διεθνές δικαιο της θαλασσας, σχετικα με το δικαιωμα της Ελλαδας να ρυμουλκησει το πλοιο δηλωσε ο Θεοδωρος Παγκαλος ενω ο Γερασιμος Αρσενης εκανε λογο για λαθος του κυβερνητη που οδηγησε τη φρεγατα στα αβαθη.

Πλοιο του τουρκικου πολεμικου ναυτικου παρελαβε τελικα τη φρεγατα Γιαβουζ που πλεει πλεον στα τουρκικα χωρικα υδατα.

ΤΡΟΧΑΙΑ

Εγκαταλειπουν σημερα την Αθηνα και οι τελευταιοι εκρομείς του δεκαπενταυγουστου.

Για τη διευκολυσνη της εξοδου η Τροχαία θα λαβει εκτακτα μετρα και θα κανει κυκλοφοριακές παρεμβασεις στοις εθνικές οδους.

Aπο τις 4 το απογευμα εως τις 10 το βραδυ στην Αθηνών-Κορίνθου θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, από το 10ο έως το 27ο χιλιόμετρο.

Αναλογες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα γινουν και στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στους κόμβους Κρυονερίου Βαρυμπόμπης και Νέας Κηφισιάς.

ΨΩΜΙ

Ψωμί για 2 ημερες θα πρεπει να προμηθευτουν σήμερα οι καταναλωτες καθως αυριο τα αρτοποιεια θα είναι κλειστά.

ΚΑΜΠΟΤΑΖ

Προβήματα ενδέχεται να υπάρξουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις 16 και 17 Αυγουστου εξ αιτίας της απεργίας που έχουν κηρύξει -σε όλες τις κατηγορίες πλοίων- οι μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού.

Στόχος της κινητοποίησης είναι η υπεράσπιση τού καμποτάζ, που παραβιάζεται από τις κρουαζιέρες τού "Μαρκο Πόλο" στις ελληνικές θαλασσες.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Με ιδιαιτερη λαμπροτητα αναμενεται να θα εορταστεί αύριο η Κοίμηση τής Θεοτόκου και η ημερα των Ενοπλων δυναμεων. Στο Μητροπολιτικο ναο της Αθηνας θα τελεστει πανυγηρικη αρχιερατικη λειτουργια και Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο τού Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ, στις 8 το βράδυ η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων θα παραθεσει δεξίωση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις τού Αγίου Ανδρέα.

Ο Προεδρος της Δημοκρατίας Κωσταντινος Στεφανοπουλος θα παραστεί στην πανηγυρική λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγιας στην Παρο ενω στο μυνημα του για την ημερα των Ενοπλων δυναμεων επισημαινει οτι η Ελλάδα με την ψυχική ενότητα λαού και στρατού αντιμετωπίζει αποφασιστικά κάθε εναντίον της απειλή.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο δικό του μήνυμα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη σταθερή βούλησή της για την αντιμετώπιση κάθε επιβουλής σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, στην ημερήσια διαταγή τής 15ης Αυγούστου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, η Ελλάδα, χώρα παραδοσικά φιλειρηνική αγωνίζεται στο πλαίσιο τής διεθνούς κοινότητας για την εδραίωση τής ειρήνης στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

Οι ενοπλες δυναμεις επιτελεσαν ακι επιτελουν στο ακεραιο το εθνικο τους χρεος. Ευθυνη των πολιιτκων δυναμεων ειναι να εξασφαλισουν την χαραξη μιας ενιαιας και μακροπροθεσμης εθνικης αμυντικης και εξωτερικης πολιτικης επισημαινει στο μυνημα του ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτιαδης Εβερτ.

Σαφείς πολιτικές αιχμές αφήνει στο μήνυμά του ο επίτιμος πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει την την κρισιμότητα τής περιόδου που διανύουμε και υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση τής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η πρώτη εθνική μας δραστηριότητα.

ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ

Διαβιβαστηκε στην εισαγγελία Αθηνων σημερα απο το αστυνομικό τμημα Χολαργού η μηνυση του Χριστοφορου Τζανακακη, τεως προισταμενου της εισαγγελίας Εφετων κατα του Αθνασιου Σιουλα, πρωην εισαγγελέα του Αρειου Παγου.

Τη μηνυση θα μελετησει ο προϊσταμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αναστασιος Κανελλοπουλος.

Στη μηνυση κατηγορειται επισης ο Εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Ζορμπάς για παρατυπίες και ο Επιτιμος Προεδρος της Ν. Δ Κωνσταντινος Μητσοτάκης για ανεπίτρεπτη πολιτική παρέμβαση.

Κυκλοι προσκειμενοι στον επιτιμο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας απαντησαν οτι ο πρωην Πρωθυπουργος θεωρουσε απο παλια τον πρωην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών ελάχιστο για το ονομα που κληρονομικώ δικαίω φέρει, για το αξιωμα που κατείχε και για το θεσμο που υπηρετούσε.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ

Αντιθετος στο ενδεχομενο προωρων εκλογων ταχθηκε σημερα ο υπουργος εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος ερωτηθεις σχετικα με τα σεναρια περι διεξαγωγης προωρων εκλογων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ο πρωθυπουργός που επιστρέφει τη Δευτέρα από τη Σίφνο θα έχει κρίσιμη σύσκεψη με το επιτελείο του για το θεμα ενω παντα συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες ο κύριος Σημίτης έχει αποφασίσει να αναγγείλει εκλογές για το Σεπτέμβριο.

ΔΙΕΘΝΗ

Μόλις πέντε λεπτά κρατησε η εκεχειρία στην Τσετσενία. Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής εναντίον φάλαγγας προσφύγων που έβγαινε από την πρωτεύουσα Γκρόζνυ, πέντε λεπτά μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας. Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγή των τσετσένων αυτονομιστών.

Συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γέλτσιν με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Αλεξάντερ Λέμπεντ έγινε σήμερα στο Κρεμλίνο, με στόχο την εκδοση Προεδρικού διατάγματος που να περιέχει τις προτάσεις Λέμπεντ για την επίλυση της κρίσης στην Τσετσενία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ουώρεν Κρίστοφερ άρχισε σήμερα στη Γενεύη σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες της Βοσνίας, της Κροατίας και της Σερβίας, με τους οποίους θα εξετάσει τους τρόπους ομαλής διεξαγωγής των εκλογών στη Βοσνία τον ερχόμενο μήνα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5, 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν τουλάχιστον έντεκα ακόμη, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Η ‘ πυρηνική τρομοκρατία" και η αμφίβολη ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας αποτελούν μια μεγάλη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση γιά την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής της νοτιοκορεατικής αστυνομίας εισέβαλαν σήμερα στο χώρο του Πανεπιστημίου Γιονσέ της Σεούλ και διέλυσαν βίαια φοιτητική εκδήλωση υπέρ της ενοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χθες τη νύχτα στο Παρίσι, έξω από τα γραφεία εκδοτικού Οίκου που πρόσκειται στην άκρα Δεξιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο νυχτοφύλακας.

© ANT1-Radio 1996


Antenna Radio News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v1.00 run on Wednesday, 14 August 1996 - 10:02:44