Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-02-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 25/02/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Αναβολή στις διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκη Ενωση προκαλεσε η εμμονη Γερμανων, Γαλλλων και Βρετανων που ζητουν να συμμετασχουν και οι Τουρκοκύπριοι ως ισοτιμοι συνομιλητες.
  • Δεκαπεντε Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.
  • Με συλλαλητήριο σε λίγη ωρα στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς τη Βουλή, οπου συζητειται το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων,κορυφωνει τις αντιδρασεις της η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας.
  • Αντεπίθεση Εβερτ εν οψει Συνεδριου καί ενα 24 ωρο μετα την ανακοινωση της υποψηφιοτητας του ,με βολες κατα των εσωκομματικών του αντιπάλων και προσωπικά κατα του Κωνσταντινου Μητσοτάκη.
  • Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων, εχει στοχο να εντοπισει οσους φορολογουμενους εχουν διπλό Αριθμο Φορολογικου Μητρώου.
  • Περιοδεια στη θεσσαλία θα πραγματοποιησει ο Πρωθυπουργος από το Σαββατο πρωτη Μαρτιου εως καί την ερχομενη Δευτερα.
  • Ρεκόρ επταετίας σημείωσε σήμερα η άνοδος των τιμών στο Χρηματιστηριο της Αθηνας.


ΚΥΠΡΟΣ

Αναβολή στις διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκη Ενωση προκαλεσε η εμμονη Γερμανων, Γαλλλων και Βρετανων που ζητουν να συμμετασχουν και οι Τουρκοκύπριοι ως ισοτιμοι συνομιλητες.

Το αιτημα των τριων δεν δεχθηκε ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιωργος Παπανδρεου, ενω στην Αθηνα ο Θεοδωρος Παγκαλος προειδοποιησε οτι η διεύρυνση της Ευρωπαικης Κοινοτητας προς Ανατολας, θα συναντησει τεραστια εμποδια, εαν δεν προχωρησει το Συμβουλιο Συνδεσης Ευρωπαικης Ενωσης-Κυπρου.

Η δήλωση Πάγκαλου απηχεί τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές θέσεις παραμένουν αταλάντευτες.

Ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, που επισκέπτεται την Κύπρο διαβεβαίωσε ότι η στάση των Ευρωπαίων στο θέμα της ένταξης της Κύπρου δεν έχει μεταβληθεί.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

Δεκαπεντε Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Μόνο σε δύο περιπτώσεις οι Τόυρκοι κατάφεραν να κάνουν παραβίαση, ενώ στις υπόλοιπες αναχαιτίστηκαν πριν εισέλθουν στον εθνικό εναέριο χώρο.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη.

ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ-ΓΣΕΕ

Με συλλαλητήριο σε λίγη ωρα στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς τη Βουλή, οπου συζητειται το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων,κορυφωνει τις αντιδρασεις της η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας.

Στο πλευρο των δημοσιων υπαλληλων και οι καθηγητες που διανύουν την 6η εβδομάδα απεργίας,ενω από το πρωί οι τοπικές Ενώσεις του κλάδου εξεταζουν εισηγηση της ΟΛΜΕ για συνεχιση των κινητοποιησεων καί για εβδομη εβδομαδα.

Πάντως ,οι τελικες αποφασεις θα ληφθουν αυριο κατα τη συνεδριαση της Ολομέλειας των προέδρων του κλάδου. Την αναγκη επιστροφης των καθηγητων στα σχολεια επισημαινει σε δηλωση του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης

Στο μεταξυ, έντονη αντίδραση από πλευρας ΓΣΣΕ προκαλει έμμεση αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου απολύσεων.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα για την κυβέρνηση.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΗΜ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Μάχη στα δικαστήρια για τη χορηγηση του οικογενειακου επιδόματος και στους δύο συζύγους εφόσον εργάζονται στο δημοσιο.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Δημόπουλος υποστήριξε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου ότι δεν είναι αντισυνταγματική η διάταξη που περιορίζει την καταβολή του επιδόματος σε έναν μονο συζυγο.

Οι υπαλληλοι απο την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το επίδομα πρέπει να δίνεται και στους δύο συζύγους γιατί σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας.

Αν η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αντιθετη με αυτη του συμβουλιου της Επικρατείας που έχει κρίνει τη διάταξη αντισυνταγματική, την οριστική λύση θα δόσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

ΕΒΕΡΤ

Αντεπίθεση Εβερτ εν οψει Συνεδριου καί ενα 24 ωρο μετα την ανακοινωση της υποψηφιοτητας του ,με βολες κατα των εσωκομματικών του αντιπάλων και προσωπικά κατα του Κωνσταντινου Μητσοτάκη.

Σε συνεντευξη πού δημοσιευεται στο περιοδικό Νίτρο ο προεδρος της ΝΔ τονίζει ότι εάν επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος δεν προκειται να ανεχθεί αμφισβητήσεις ενω απαντωντας σε σχετικό ερώτημα αναφερει οτι: "Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ έξυπνος και θα καταλάβει ότι ο χώρος της ΝΔ δεν αντέχει τετοιες διαδικασίες. Εαν το κάνει μπορω να πώ ότι δεν θα έχει θέση στην παραταξη", καταληγει.

Ακόμη, αποφευγοντας αναφορα στο προσωπο του Γιωργου Σουφλια, επισημαίνει ότι "η κυρια Μπακογιάννη μπορεί να διαβλέπει ότι ο κ. Σουφλιας αποτελεί μια ταχύτερη διαδικασία για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της".

Ο ιδιος ο Γιωργος Σουφλιας παντως εμφανίζεται αισιοδοξος καί εκφραζει την βεβαιότητα ότι θα κερδίσει το συνεδριο.

Ο Κωστας Καραμανλής πυκνωνει τις επαφες με βουλευτες και κομματικά στελέχη και συμφωνα με πληροφορίες αύριο ή το αργότερο μεθ'αυριο θα ανακοινωσει και επισήμως την υποψηφιότητα του για την ηγεσία της Ν.Δ.

ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Περιοδεια στη θεσσαλία θα πραγματοποιησει ο Πρωθυπουργος από το Σαββατο πρωτη Μαρτιου εως καί την ερχομενη Δευτερα.

Ο κ.Σημιτης πού θα επισκεφθει τους νομους Λαρισης, Καρδιτσας καί Μαγνησιας , θα συναντηθει με εκπροσωπους φορεων καί θα συζητησει θεματα πού απασχολουν την περιφερεια.

Στο μεταξυ σημερα αντιπροσωπεια της Πανθεσσαλικης Συντονιστικης Επιτροπης ειχε σειρα συναντησεων με τον Προεδρο του ΔΣΑ κ.Ρουπακιωτη,το Προεδρειο της ΕΣΗΕΑ καί φορεις εργαζομενων στη προσπαθεια εξασφαλισης ευρυτερης υποστηριξης των αιτηματων των αγροτων.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΕΛΚΕΠΑ

Επιταχυνονται οι διαδικασιες ιδιωτικοποιησης μικρων κρατικων τραπεζων καθως καί οι συγχωνευσεις τραπεζικων ομιλων ,οπως επεσημαινει ο Υπουργος Εθνικης Οικονομιας σε ομιλια του στο συνεδριο του ΕΛΚΕΠΑ.

Ο κ. Παπαντωνιου τονιζοντας την αναγκαιοτητα εκσυγχρονισμού του τραπεζικου συστηματος ,ανεφερε οτι εν οψει της νομισματικης ενοποιησης ,ειναι απαραιτητη η εισροη ιδιωτικων κεφαλαιων σε μεγαλες τραπεζες χωρις να θιγει το ιδιοκτησιακο τους καθεστως.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

- Κριτική για την δημόσια εικόνα της κυβέρνησης και για την σχέση υπουργών- βουλευτων,από 27 βουλευτές της διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης,που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό.

Ορισμένοι έθεσαν και το θέμα του Καζίνου και ειδικότερα ο κ. Κατσιμπάρδης ζήτησε να μην υπάρξουν παραπομπές εάν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.

Ο κ.Πασχαλίδης αμέσως μετά την συνάντηση είπε ότι το ζητούμενο είναι η ψυχική επανενωση του ΠΑΣΟΚ.

ΨΑΡΑΔΕΣ

- Με αποκλεισμο του λιμανιου της θεσσαλονικης απειλουν ψαραδες του Νομου πού συναντωνται αυτη την ωρα με τον υπουργο Μακεδονιας -θρακης κ.Πετσαλνικο για το θεμα της προμηθειας του πετρελαιου τρανζιτ για τα καικια τους.

Η κυβερνητικη προταση αφορουσε καταβολη ολου του ποσου από τους επαγγελματιες καί εν συνεχεια επιστροφη της διαφορας εντος 15 ημερων.

Οι ψαραδες εχουν δεμενες βαρκες και καϊκια στα λιμανια, απαιτωντας να επανελθει το καθεστως που ισχυε στην προμηθεια πετρελαιου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ρεκόρ επταετίας σημείωσε σήμερα η άνοδος των τιμών στο Χρηματιστηριο της Αθηνας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1407 μονάδες, ενώ τα ποσά που επενδύθηκαν έφτασαν τα 33 δισεκατομμύρια δραχμές.

Και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές μαζί με τις κατασκευαστικές και τον ΟΤΕ, κυριάρχησαν στο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η μεγάλη αυτη άνοδος, η οποία αναμένεται να έχει και συνέχεια, οφείλεται στο γεγονός ότι τα επιτόκια πλέον των καταθέσεων δεν συμφέρουν τους καταθέτες.

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ενέργειες των φανατικών ισλαμιστών στην Τουρκία αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις δραστηριότητες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν,προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής του πολεμικού Ναυτικού,ναύαρχος Γκιουβέν Ερκάγια.

Στο μεταξύ,πρόταση μομφής κατά του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν συζητείται αυτήν την ώρα στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η Κίνα απηύθυνε σήμερα το τελευταίο αντίο στον ιστορικό της ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ στη διάρκεια της νεκρώσιμης τελετής,στην οποία παρέστησαν 10.000 άτομα.

Στο μεταξύ,τουλάχιστον 39 ατομα τραυματίστηκαν απο δυο εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν σήμερα σε δύο λεωφορεία στην πόλη Ουρούμκι της δυτικής Κίνας, όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακοί αξιωματούχοι.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 150 άτομα στα πλαίσια του ανθρωποκυνηγητού για την ανακάλυψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας στις 3 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα.

Ο αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, εφθασε σήμερα στο Μπεράτι, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κατοίκων υστερα απο τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων που ακολούθησαν την κατάρρευση των παρατραπεζών.

Αύριο,ο Αλβανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εξασφάλισε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, γεγονός που θα επιτρέψει την ψήφιση του τελευταίου τμήματος του προϋπολογισμού για το 1997.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Αναχώρησε το πρωί για την Τιφλίδα η Εθνική ομάδα μπάσκετ όπου αύριο θα αντιμετωπίσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γεωργίας, στο τελευταίο παιχνίδι της, για την ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ του 1997.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Tuesday, 25 February 1997 - 18:16:21 UTC