Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-01

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 01/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Στά πρόθυρα τού εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Αλβανία.
  • Τηλεφωνικες επικοινωνιες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και την αμερικανίδα ομόλογό της Μαντλίν Ολμπράιτ. ειχε χθες η Τανσου Τσιλερ την ωρα που συενδριαζε το εθνικο συμβουλιο ασφαλειας της χωρας με τη συμμετοχη της στρατιωτικης ηγεσιας.
  • Με τοποθετησεις συνεδρων και σε ηπιο κλιμα συνεχιζεται απο το πρωι στην Θεσσαλονικη η προσυνεδριακη διασκεψη της Νεας Δημοκρατιας.
  • Αυστηρη προειδοποιηση προς την Τουρκια απηυθυνε ο Κωστας Σημιτης σε ομιλια του σε αξιωματικους της πρωτης στρατιας στο πλαισιο της τριημερης περιοδειας του στη θεσσαλια με τη συνοδεια 13 υπουργων και υφυπουργων.
  • Μεγάλα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες από τους θυελλώδεις βοριάδες, στο Αιγαίο. που φθανουν τα 9 μποφώρ.Για το λόγο αυτό έχει απαγορευθεί ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.


Aλβανικο

Στά πρόθυρα τού εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Αλβανία.

Εξι αστυνομικοί βρηκαν τραγικό θάνατο και τριάντα πολίτεσ τραυματίστηκαν κατά τις σφοδρές συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών, κατά την διάρκεια της νύκτας στην Αυλώνα. ενω σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, οι νεκροί ξεπερνούν τους 13.

Οι διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι, επιτέθηκαν κατά των ανδρών τών μυστικών υπηρεσιών με πέτρες και μπουκάλια ενώ ερρίφθησαν καί πυροβολισμοί.

Ορισμένοι απο'τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα, αρπάζοντας χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα από τήν αποθήκη πυρομαχικων.

Εκατοντάδες κάτοικοι της Αυλώνας έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το κτίριο του Πανεπιστημίου της πόλης, όπου έγκλειστοι φοιτητες συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα την απεργία πείνας.

Η κατάσταση είναι όμως έκρυθμη και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας.

Εκατοντάδες κάτοικοι της Λούσνιε, νότια των Τιράνων, κατέλαβαν το πρωί το οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, που ενώνουν την πόλη με την αλβανική πρωτεύουσα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εξεγερθέντες κατοίκους της Αυλώνας.

Οδοφράγματα στήθηκαν και στην πόλη του Αργυροκάστρου. Η ιδια κατάσταση επικρατεί και στο Τεπελένι.

Tουρκικο

Τηλεφωνικες επικοινωνιες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και την αμερικανίδα ομόλογό της Μαντλίν Ολμπράιτ. ειχε χθες η Τανσου Τσιλερ την ωρα που συενδριαζε το εθνικο συμβουλιο ασφαλειας της χωρας με τη συμμετοχη της στρατιωτικης ηγεσιας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τσιλέρ επιβεβαίωσε στους συνομιλητές της ότι πρώτη προτεραιότητα της χώρας της για το 1997 είναι να περιληφθεί στον κατάλογο των χωρών που θε ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τον λογο αυτο, θα έχει στο μέλλον τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών.,

Να σημειωθει,οτι στη χθεσινη του συνεδριαση, το Εθνικο Συμβουλιο Ασφαλειας της Τουρκιας προειδοποιησε την κυβερνηση Ερμπακαν να μην παρεκλεινει απο τον δρομο της δημοκρατιας και την αρχη της λαικοτητας του κρατους.

ΝΔ

Με τοποθετησεις συνεδρων και σε ηπιο κλιμα συνεχιζεται απο το πρωι στην Θεσσαλονικη η προσυνεδριακη διασκεψη της Νεας Δημοκρατιας.

Στην ομιλια του,ο Μιλτιαδης Εβερτ τονισε πως το Συνεδριο πρεπει ν αποφασισει για ολα,ιδιως για τα θεματα που εδωσαν χωρο για αμφισβητησεις και ασκησε κριτικη στην κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ,

ο Γιαννης Βαρβιτσιωτης επεκρινε τους κυριους Εβερτ και Μητσοτακη για την μεταξυ τους αντιπαραθεση,η οποια οπως ειπε εβλαψε το κομμα, ενω ο Κωστας Καραμανλης επεσημανε,οτι στη Ν.Δ.δεν υπαρχει προβλημα προγραμματος,αλλα αξιοπιστιας του κομματος.

Ο Βυρων Πολυδωρας που μιλησε στην συνεχεια, υποστηριξε οτιη σωτηρια της πατριδας μπορει να επιτευχθει μονον με την συνενωση ολου του νεοδημοκρατικου λαου,ενω ο Γιωργος Σουφλιας απεδωσε την κριση του κομματος σε προβλημα προσωπων και νοοτροπιας ,κανοντας λογο για αναγκη ρηξεων και τομων.

Στη συνεχεια μιλησε η κα Ντορα Μπακογιαννη που εκανε λογο για μεγαλη κριση ταυτοτητας του κομματος και τονισε οτι η πολιτικη του διολισθαινει προς τον " λαϊκισμο".

Το κομμα αναπαραγει κακεχτυπα της αριστερης λογικης και απαρνειται τις φιλελευθερες ιδεες τονισε ο Στεφανος Mανος.

Σημιτης

Αυστηρη προειδοποιηση προς την Τουρκια απηυθυνε ο Κωστας Σημιτης σε ομιλια του σε αξιωματικους της πρωτης στρατιας στο πλαισιο της τριημερης περιοδειας του στη θεσσαλια με τη συνοδεια 13 υπουργων και υφυπουργων.

Ο πρωθυπουργος κατηγορησε την τουρκια οτι εχει μεταβληθει στο μεγαλυτερο παραγοντα αποσταθεροποιησης στα βακλανια και οτι το τουρκικο κατεστημενο εχει εφευρει τα ανιστορητα οραματα αναβιωσης της οθωμανικης αυτοκρατοριας για να εκτονωσει τα αυξημενα εσωτερικα της προβληματα.

Η εθνικη κυριαρχια της χωρας και η εδαφικη μας ακεραιοτητα δεν τιθεται ουτε υπο αμφισβητιση ουτε υπο διαπραγματευση τονισε ο πρωθυπουργος και προσθεσε οτι ελληνοτουρκικος διαλογος για τα κυριαρχικα μας δικαιωματα δεν ειναι νοητο να υπαρξει.

Kαιρικο

Μεγάλα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες από τους θυελλώδεις βοριάδες, στο Αιγαίο. που φθανουν τα 9 μποφώρ.Για το λόγο αυτό έχει απαγορευθεί ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Λόγω της κακοκαιρίας, έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια των πλοίων στα πορθμεία που συνδέουν τη Λευκίμμη με την Ηγουμενίτσα, την Καβάλα με τη Θάσο και την Κεραμωτή, την Αλεξανδρούπολη με τη Σαμοθράκη και τη Ραφήνα με το Μαρμάρι και την Κάρυστο.

ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ιράν,στους 350 ανέρχονται οι νεκροί και στους 1650 οι τραυματίες από το σεισμό που σημειώθηκε χθες στην ορεινή περιοχή του Αρντεμπίλ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο σεισμός,που είχε ένταση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,κατεστρέψε ολοκληρωτικά ή προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε 50 χωριά

Ισχυρός σεισμός 7.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε όμως χθες και στο δυτικό Πακιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 100 τουλάχιστον άτομα.

Σήμερα εξάλλου σημειώθηκε σεισμός έξη βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Ξινγιάνγκ της δυτικής Κίνας,αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα παρά μόνον ένας τραυματίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο μετέχει η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της χώρας,προειδοποίησε χθές την κυβέρνηση Ερμπακάν, να μήν παρεκλίνει απο το δρόμο της δημοκρατίας και την αρχή της κοσμικότητας του κράτους.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η έντονη δυσαρέσκεια του στρατού για την ισλαμική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο Ερμπακάν δεν θα καταλήξει σε στρατιωτική επέμβαση.

Περίπου 2500 νεοναζί από όλην τη Γερμανία συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μόναχο για να γιορτάσουν την επέτειο της πορείας που επιχείρησε εκεί ο Αδόλφος Χίτλερ το 1923,μετά την οποία και φυλακίστηκε.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Saturday, 1 March 1997 - 19:37:03 UTC