Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 07/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Αλβανικό, Ελληνοτουρκικά καί Κυπριακό, στο επίκεντρο των συνομιλιών Πάγκαλου- Ωμπράϊτ,η οποία τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τήν αποστολή τού ΟΑΣΕ καί τής Ευρωπαϊκης Ενωσης.
  • Αισθηση προκάλεσε η δήλωση του κ.Πάγκαλου,ο οποίος απαντώντας σε ερωτηση τουρκου δημοσιογράφου είπε ότι "η Τουρκία σίγουρα ανήκει στην Ευρώπη.
  • Σε σημαντικές αλλαγές στο Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησαν χθες οι 4 υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος.
  • Ο κ.Αρσενης ανακοινωσε χθες την παράταση του διδακτικου ετους εως τις 6 Ιουνιου,προαγωγικές εξετάσεις από 9 έως 20 Ιουνίου και γενικές εξετάσεις απο τις 25 Ιουνίου.


Αλβανικό

Κρίσιμο διήμερο έντονων διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων,στην Αλβανια, προκειμένου να βρεθεί ειρηνική διέξοδος απο την κρίση.

Οι εξεγερθεντες δεν φέρονται διατεθημένοι να συμμορφωθουν με την συμφωνία Μπερίσα - αντιπολλίτευσης για παραδοση των όπλων εντός 48 ωρών με αντάλλαγμα την χορήγηση αμνηστίας και ζητουν να σχηματιστεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής και να παραιτηθεί ο αλβανός Πρόεδρος.

Πάντως,συμμορφούμενο με την συμφωνία,το Συμβούλιο Αμυνας της χώρας, έδωσε εντολή να διακοπούν τελείως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις επόμενες 48 ώρες.

Ο αλβανός Πρόεδρος βρίσκεται υπο συνεχή διπλωματική πίεση για διάλογο και ειρηνική διέξοδο απο την κρίση.Ο Σαλί Μπερίσα υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες για πρόωρες εκλογες,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κώστα Σημίτη και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Σήμερα μεταβαινει στα Τίρανα για συνομιλίες,ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βάν Μίρλο,ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκης Ενωσης, ο οποίος είχε χθες βραδι συνομιλίες στην Αθήνα,με τον τόν Κώστα Σημίτη.

Στην Αλβανική πρωτεύουσα μεταβαίνει αύριο και ο υφυπουργός Εξωτερικων Γιάννος Κρανιδιώτης.

Αλβανικό, Ελληνοτουρκικά καί Κυπριακό, στο επίκεντρο των συνομιλιών Πάγκαλου- Ωμπράϊτ,η οποία τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τήν αποστολή τού ΟΑΣΕ καί τής Ευρωπαϊκης Ενωσης.

Δραματική έκληση για εκτόνωση της κρίσης έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σε μήνυμά του, τονίζοντας," Οχι στη σύραξη,όχι στα όπλα".

Συλλαλητήριο στίς 5 τό απόγευμα σήμερα στή πλατεία κάνιγγος καί πορεία στό υπουργείο εξωτερικών οργανώνουν οι βορειο ηπειρωτικές Οργανώσεις.

Πάγκαλος

Θέμα ελληνο- τουρκικού διαλόγου για το Αιγαίο,έθεσε η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολπράϊτ, κατά τη συνάντησή της χθες στην Ουάσιγκτον με τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Σημείωσε,επίσης, ότι η Ουάσιγκτον έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και χαρακτήρισε το 1997 "χρονιά ευκαιρίας" για την επίλυσή του, λόγω της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκη Ενωση.

Αισθηση προκάλεσε η δήλωση του κ.Πάγκαλου,ο οποίος απαντώντας σε ερωτηση τουρκου δημοσιογράφου είπε ότι "η Τουρκία σίγουρα ανήκει στην Ευρώπη, είναι μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και η Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ τη θέση της σε αυτό, διότι εάν η Τουρκία δεν είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας, τότε ούτε η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ο κ.Παγκαλος,κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και τις διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι στη χώρα μας μπορεί να βρεί ένα σημαντικό σύμμαχο, γιατί-όπως είπε- γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο καλά, έχουμε τεράστια συμφέροντα για να είμαστε μαζί''.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε,επίσης με τον συμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οικου Σάντι Μπέργκερ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Αλβανια,το Κυπριακό,το σκοπιανό και τα ελληνο-τουρκικά.

Ν.Δημοκρατία

Σε σημαντικές αλλαγές στο Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησαν χθες οι 4 υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος,κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Ρηγίλλης.

Μεταξύ άλλων,συμφωνησαν για την εκλογη των συνεδρων απο τη βαση ,την εκλογη του Γραμματεα της Κεντρικης Επιτροπης και της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και το χρονο διεξαγωγης του συνεδριου.Σημείο διαφωνιας υπήρξε μονο η θητεια του Προέδρου και θα συζητηθεί σε νεα συσκεψη την ερχομενη Τεταρτη.

Ωστόσο συνεχίστηκες και χθες η διοχέτευση αντικρουόμενων ποσοστών για τους προσκείμενους σε κάθε υποψήφιο συνεδρους που εξελέγησαν κατα τις προχθεσινές εσωκομματικές εκλογές.

παιδεια

Νεα συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο παιδειας εχουν προγραμματισει σε μιση ωρα οι καθηγητες που χαρακτηριζουν ασκησεις επι χαρτου τα μετρα του υπουργου παιδειας για την αναπληρωση των χαμενων διδακτικων ωρων ενω αντιδρουν και οι μαθητες που απειλουν με καταληψεις

Ο κ.Αρσενης ανακοινωσε χθες την παράταση του διδακτικου ετους εως τις 6 Ιουνιου,προαγωγικές εξετάσεις από 9 έως 20 Ιουνίου και γενικές εξετάσεις απο τις 25 Ιουνίου.

Οι συλλογοι διδασκοντων καθε σχολειου εαν το κρινουν απαραιτητο θα μπορουν να προσθεσουν μια ωρα μαθηματος καθε εργασιμη μερα και να συντομευσουν την ωρα διδασκαλιας σε 40 λεπτα ενω οι διακοπες του Πασχα θα περικοπουν κατα τρεις ημερες στα σχολεια που δεν μπορουν να αναπληρωσουν τη διδακτεα υλη.

ΣΟΦΤΕΞ

Θετικές χαρακτηρισαν οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εθνικης Οικονομιας, Γιαννου Παπαντωνιου ότι η επιχείρηση θα οδηγηθει στην ιδιωτικοποίηση εν πληρη λειτουργια και οτι την προσεχή εβδομαδα θα κατατεθεί στην Βουλη τροπολογια με την οποια θα προβλεπεται η ρυθμιση των χρεών.

Ο κ. Παπαντωνιου ανεφερε επισης οτι οι τραπεζες προσυπέγραψαν την χρηματοδότηση της επιχειρησης.

Ολυμπιακοι

Στις 2 το μεσημερι ανακοινωνει η Διεθνης Ολυμπιακη Επιτροπη τις τεσσερις η πεντε πολεις που θα διεκδικησουν το χρισμα του διοργανωτη των Ολυμπιακων αγωνων του 2004.

Η Ελληνική υποψηφιότητα πηρε χθες αριστα στη Λωζανη από τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και από τους περίπου 300 δημοσιογράφους, από όλο τον κόσμο στην παρουσίαση της από την πρόεδρο του "Αθήνα - 2004" κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη,

ΕΞΟΔΟΣ

Σε επιφυλακή η τροχαια απο τις 2 το μεσημέρι, για την ομαλή έξοδο του τριημέρου.

Στην νέα εθνική οδό Αθηνών -Κορίνθου θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα από το 10ο ως το 26ο χιλιόμετρο. Ταυτοχρονα θα γινονται κυκλοφοριακες παρεμβασεις στους βασικους κομβους και στα σημεια που εκτελουνται εργα.

Στη νέα εθνική Αθηνών - Λαμίας τροχονόμοι θα ρυθμίζουν την κίνηση στους κόμβους Απομάχων, Νέας Κηφισιάς, στη Γέφυρα Βαρυμπόμπης και τη Γέφυρα Κρυονερίου.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και αυριο το πρωί.

Εξαλλου,ο ΟΣΕ ενισχυει τα δρομολόγια στην περιφερεια της Πελοποννησου,απο σημερα εως και την Τριτη.

Δημαρχος

Πεθανε αργα χθες το βραδυ,σε ηλικια 43 ετων,ο Δημαρχος Αλεξανδρουπολης Ηλιας Ευαγγελιδης.

ΤΡΙΗΜ.ΚΑΙΡΟΣ

Χωρις ιδιαιτερες αλλαγες και σημερα ο καιρός.Δυσαρεστα ομως τα νεα για τους εκδρομεις του τριημερου.Ο καιρος χαλάει,με κυρια χαρακτηριστικα τους ενισχυμένους βοριάδες και την πτώση της θερμοκρασίας. Δεν θα λείψουν ομως και οι πρόσκαιρες βροχές και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, κυρίως όμως στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια θα υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια.

Πιο αναλυτικά,σημερα προβλεπεται σχεδόν αίθριος καιρος,με λίγη τοπική συννεφιά στα Ανατολικα και Νότια.

Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι ανατολικοί- νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφώρ και στα Ανατολικά βόρειοι-βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Οσο για τη θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα κυμαίνεται στα Βόρεια από 1 μέχρι 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο απο 5 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 18 βαθμους Κελσίου.

Αυριο,θα αρχίσει από το πρωί να συννεφιάζει στα Βόρεια και αργότερα θα βρέξει στα πεδινά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Μέχρι αργά τη νύχτα, τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, στη Δυτική όμως ο καιρός παραμένει καλός.

Οι άνεμοι θα ειναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενισχυόμενοι το βράδυ στα Βόρεια σε ισχυρούς και η θερμοκρασία πέφτει λίγο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το μεσημέρι η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη όμως χώρα θα πλησιάσει στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή, στα Δυτικα και Βόρεια θα υπάρχει τοπική συννεφιά μεχρι το μεσημερι, με πιθανότητα να πέσουν λίγες βροχές στα Νοτιοδυτικά, ίσως και λίγα χιόνια το πρωί στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας. Το απόγευμα, στις περιοχές αυτές, ο καιρός θα βελτιωθεί.

Αντίθετα, στα Ανατολικα και Νότια τα σύννεφα θα είναι πιο πολλά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις Νότιες θαλάσσιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι παντού βόρειοι- βορειοανατολικοί, 5 με 6 μποφώρ στα Δυτικά, πιο ενισχυμένοι στα Ανατολικά θα φθάνουν τα 6 με 7 μποφώρ και τοπικά στο Αιγαίο και τα 8 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία πέφτει 3 με 4 βαθμούς σε ολόκληρη τη χωρα, φθάνοντας το μεσημέρι στα Βόρεια στους 11 και στις άλλες περιοχές στους 13 με 14 βαθμους Κελσίου.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Friday, 7 March 1997 - 14:39:54 UTC