Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 09/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Αλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού γράφτηκε χθες στο Παρίσι.
  • Υπόθεση κατασκοπειας στην Κύπρο από δύο Τούρκους και ένα τουρκοκύπριο.
  • Κρισιμη συσκεψη αρχισε πριν απο λιγο στο προεδρικο μεγαρο στα Τιραννα υπο τον Αλβανό προεδρο Μπερισα και με την συμμετοχή των εκπροσωπων όλων των κομματων της αντιπολιτευσης - μεταξυ των οποιων και του κομματος των Ανθρωπινων δικαιωματων.
  • Εντείνονται οι παρασκηνιακες διαβουλευσεις και οι επαφες στη ΝΔ καθως απομένουν 12 ημερες μεχρι το συνεδριο και την εκλογή προεδρου.


ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΚΟ

Υπόθεση κατασκοπειας στην Κύπρο από δύο Τούρκους και ένα τουρκοκύπριο.

Ο ένας Τούρκος, ήδη ομολόγησε στο επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσσού, ότι έκανε κατασκοπεία σε βάρος της ασφαλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν βιντεοκασσέτες και φυλλάδια που δείχνουν θέσεις της εθνικής φρουράς, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα στρατηγικά σημεία.

Ο ίδιος, ομολόγησε ότι κυκλοφορούσε σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης και στο χωριό Πύλα, στο έδαφος των βρετανικών βάσεων, συναντούσε ανωτέρους του από τους οποίους έπαιρνε οδηγίες και χρήματα. Ακόμη, αποκάλυψε ότι ήταν ο δράστης της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία του Κουρδιστάν στη Λεμεσό τον Φεβρουάριο του 1996 ενώ αποκάλυψε και ονόματα συνεργατών του στα κατεχόμενα.

Πρόκειται για τους τούρκους Μετζίπ Σαρισιφεκλί, και Τζάν Νετζίπ ο οποίος μάλιστα συζούσε με ελληνοκύπρια και για τον Ομέρ Μουσταφά ο οποίος ήταν παντρεμένους με κύπρια και είχε βαπτιστεί χριστιανός με το όνομα Αλέξι Ξενοφώντος.

Η αστυνομία διερευνά σοβαρά το ενδεχόμενο για λίστα στόχων που είχαν οι τρεις κατάσκοποι με σκοπό διολοφθορές.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Κρισιμη συσκεψη αρχισε πριν απο λιγο στο προεδρικο μεγαρο στα Τιραννα υπο τον Αλβανό προεδρο Μπερισα και με την συμμετοχή των εκπροσωπων όλων των κομματων της αντιπολιτευσης - μεταξυ των οποιων και του κομματος των Ανθρωπινων δικαιωματων.

Στην αρχη της συσκεψης ο προεδρος Μπερισα απηυθυνε διαγγελμα στον λαο υποσχομενος την διενεργεια εκλογων το αργοτερο εντος δυο μηνων -παρουσια διεθνων παρατηρητων- και απο Κυβερνηση Εθνικης Συμφιλιωσης οπως ειπε.Καλεσε επισης τους εξεγερμενους να καταθεσουν τα οπλα εντος εβδομαδος με την υπόσχεση χορήγησης γενικής αμνηστίας, χωρις παντως να ξεκαθαρισει ποτε ακριβως ληγει η προθεσμια.

Η κατασταση,παντως,στη νοτια Αλβανία παραμενει τεταμένη,ενω - συμφωνα με πληροφοριες που μετεδωσε πριν απο λιγο ο απεσταλμενος του ΑΝΤ1 Νεστωρας Δημαρας- οι εξεγερμενοι κατελαβαν και το μεθοριακο σταθμο της Κακαβιας,στον οποιο δεν υπαρχει πλεον αστυνομικη παρουσια.

Στα Αργυροκαστρο,εν τω μεταξυ,σχηματίστηκε 15 μελες Επιτελείο Αμυνας και Αποκατάστασης της τάξης,με επικεφαλης τον στρατηγό Αγκίν Γκοζίτσα και μελη διανοουμενους και εκπροσωπους διαφόρων επαγγελμάτων -στο οποιο μετεχει και ο δήμαρχος της πόλης,Υλι Ασλάνι, που εκλέγεται απο το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην πολη σκοτωθηκαν δυο ατομα απο τους πυροβολισμους των πολιτων,ενω ο πιλοτος του αλβανικου ελικτοπερου που τραυματισθηκε χθες από πυρα των εξεγερθέντων, μεταφερθηκε τη νυχτα στο νοσκομείο Ιωαννίνων.

Στο Βορρα,παντως,αναφερονται πληροφοριες για συγκεντρωση στρατιωτικων δυναμεων σε περιοχη 10 χιλιομετρα εξω απο το Φιερι - που βρισκεται στα χερια των κυβερνητικων δυναμεων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εντείνονται οι παρασκηνιακες διαβουλευσεις και οι επαφες στη ΝΔ καθως απομένουν 12 ημερες μεχρι το συνεδριο και την εκλογή προεδρου.

Ο Γιωργος Σουφλιας , σε συνεντευξη του στο "Εθνος" εκφραζει την βεβαιότητα του για επικρατηση και επισημαίνει ότι από τη θεση του προεδρου θα καταργήσει τους "βαρώνους" και θα επιβαλει τη δημοκρατικη λειτουργία.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην "Ελευθεροτυπια" δηλωνει ότι ο Μιλτιαδης Εβερτ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές ενω αναφερόμενος στον ιδρυτή της ΝΔ , τονίζει πως ο Κωνσταντινος Καραμανλής δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά του κόμματος.

Η Ντορα Μπακογιανη στην "Απογευματινη" αφηνει αιχμες κατα του Κωστα Καραμανλή,λέγοντας χαρακτηριστικά "Οι σαρανταρηδες πρέπει να κριθούμε με βαση την εργασία μας και όχι μόνον με τον αέρα της ηλικίας μας".

Τέλος, ο Γιαννης Κεφαλογιάννης, δηλωνει ότι ο Κωστας Καραμανλής θα εκλεγει από τον πρωτο γυρο γιατι -όπως επίσημαίνει - η υποψηφιότητά του έχει μεγάλη απήχηση.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Αύριο το μεσημέρι αναμένεται ν'ανελκυστεί από το βυθό της Σάμου, όπου παρέμεινε σχεδόν τέσσερις μήνες η πυραυλάκατος Κωστάκος.

Η επιχείρηση, λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.

ΕΞΟΔΟΣ

Τραγικός είναι και πάλι ο απολογισμός της εξόδου για το εορταστικό τριήμερο.

Σε 170 τροχαία δυστυχήματα που έγιναν σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, 16 άτομα σκοτώθηκαν και 220 τραυματίστηκαν.

Από αύριο στη μία το μεσημέρι, θα τεθούν και πάλι σε ισχυ τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων, με παραχώρηση λωρίδων κυκλοφορίας και παρεμβάσεις σε κόμβους των εθνικών οδών.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ

Τελευταια Κυριακη της Αποκριάς και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην Πατρα με τη μεγαλη παρελαση αρματων και μασκαραδων.

Χοροι, και μασκαρατες και και στην Αθήνα το πρωί, ενώ σε μία ώρα στο Σύνταγμα θα έχουμε ανάλογες εκδηλώσεις. Το βραδυ στο Θησειο θα γινει μεγαλο παραδοσιακο αποκριατικο αθηναικο γλεντι.

Στη Θεσσαλονικη, τέλος, κορυφωνονται οι εκδηλωσεις που οργανωθηκαν στο πλαισιο της πολιτιστικης πρωτευουσας της Ευρωπης.

Eξωτερικα

Αρκετές χιλιάδες μέλη της σερβικής αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βελιγράδι για να πραγματοποιησουν και παλι νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

Αιτια των εκδηλωσεων η επετειος των διαδηλώσεων της 9ης Μαρτίου 1991 ότν εκατοντάδες χιλιάδες λαού στο Βελιγράδι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την μονοπώληση της εξουσίας απο τους Σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς με αποτελεσμα να σκοτωθουν δυο ανθρωποι και να τραυματισθουν δεκαδες αλλα στις οδομαχίες με την αστυνομια.

Εναν Αμερικανο διπλωματη απελασαν οι γερμανικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας,οπως αποκαλυπτει δημοσιευμα του γερμανικού περιοδικού "Σπίγκελ" - το οποιο επισημαινει ότι το επεισόδιο μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών θεωρείται πρωτοφανές.

Συνέρχονται αύριο στο Μαρακές γιατροί και εμπειρογνώμονες από 75 χώρες γιά να εξετάσουν ένα από τα μεγάλα προβλήματα υγείας του Τρίτου Κόσμου: το υψηλό ποσοστό θανάτων των γυναικών κατά τον τοκετό.

Αθλητικά

Αλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού γράφτηκε χθες στο Παρίσι.

Η Κατερίνα Κόφφα στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, και ύψωσε τη γαλανόλευκη στον υψηλότερο ιστό.

Στους τελικους του μηκους και του υψους αγωνιζονται σε λίγη ώρα στο Παρισι, στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα Κλειστου Στιβου, η Νικη Ξάνθου και ο Λαμπρος Παπακωστας.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Sunday, 9 March 1997 - 17:03:13 UTC