Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-03-17

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 17/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Τρια ΟΧΙ εδωσε ο υπουργος εξωτερικων θεοδωρος Παγκαλος στις επιμονες ερωτησεις του γερμανου ομολογου του Κλαους Κινκελ για το κατα ποσο η Αθηνα θα αρει τις επιφυλάξεις της στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.
  • Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκης Ενωσης και του ΟΑΣΕ, μεταβαίνει σήμερα στα Τιρανα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο,ενω νωρίτερα θα συνεδριάσει στη Ρώμη.
  • Πορεια προς το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας θα πραγματοποιησουν σε λιγο οι εργαζομενοι στην ναυπηγοεπισκευστικη ζωνη Περαματος που απεργουν σημερα σε ενδειξη διαμαρτυριας για τον θανατο ενος εργατη και τον τραυματισμο άλλων επτα στο δυστυχημα του Σαββατου.
  • Δηλώσεις κορυφαίων στελεχών πυροδοτούν την ένταση στη Νέα Δημοκρατία λίγα 24ωρα πριν από το συνέδριο του κόμματος.


Τουρκικο

Τρια ΟΧΙ εδωσε ο υπουργος εξωτερικων θεοδωρος Παγκαλος στις επιμονες ερωτησεις του γερμανου ομολογου του Κλαους Κινκελ για το κατα ποσο η Αθηνα θα αρει τις επιφυλάξεις της στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Ο κ.Παγκαλος χαρακτηρισε απαραδεκτη τη σταση του κ.Κινκελ που αποχωρηγσε χειρονομωντας και τονισε οτι κανεις δεν μπορει να προβαλλει τελεσιγραφο και να θυμωνει οταν δεν γινεται δεκτο.

Ο Ολλανδος Υπουργος Εξωτερικων Βαν Μιρλο δηλωσε οτι η Τουρκια ειναι σημαντικη χωρα και οτι η Ελλαδα προκαλει εμποδια στις σχεσεις της με την Ευρωπαικη Ενωση.

Πάντως,οι 15 δεν κατάφεραν να δώσουν μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής" προς την Τουρκία και αρκέστηκαν σε ασκηση πιέσεων προς την Ελλάδα να άρει τις επιφυλάξεις της για το χρηματοδοτικό πρωτόκολο και το Συμβούλιο σύνδεσης.

Ο κ.Βαν Μίρλο,απαντώντας σε ερωτηση τι θα πρέπει να συμβεί για να πραγματοποιηθεί το Συμβουλιο Συνδεσης με την Τουρκία μέσα στον επόμενο μήνα, απάντησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ελαστική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας η δε Ελλάδα θα πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις της".

Αλβανικό

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκης Ενωσης και του ΟΑΣΕ, μεταβαίνει σήμερα στα Τιρανα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο,ενω νωρίτερα θα συνεδριάσει στη Ρώμη.

Απο ελληνικης πλευρας στην αποστολη μετεχουν ο πρέσβης Δημητρης Κυπραίος και ο ταξιαρχος Ιωαννης Τσαγκάρης.

Αξιωσημείωτο είναι,πάντως, ότι αν και δεν έχει ανακοινωθεί απο την πλευρά της αντιπροσωπείας ότι θα συναντηθεί με τον αλβανό πρόεδρο,ο Σαλι Μπερίσα δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αποστολή αστυνομικής και οικονομικής βοήθειας για να αποκατασταθεί η τάξη στην Αλβανία.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Μπερίσα επανέλαβε ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία εάν το κόμμα του χάσει τις εκλογές που θα διενεργηθούν τον Ιούνιο.

Ωστόσο,ο αλβανός πρόεδρος δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί,τόσο στο εσωτερικό,όσο και απο τη διεθνή κοινοτητα.

Την παραίτησή του ζητησαν τα κομματα της αλβανικης αντιπολλιτευσης,καθως και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος Φάτος Νάνο,που αποφυλακίσθηκε χθες επισήμως,μετά απο περίπου 4 χρόνια φυλάκισης που του επέβαλε το καθεστώς Μπερίσα.

Εξεφρασε,επίσης την υποστήριξή του στη πολυκομματική κυβέρνηση Φίνο.

Υπερ της παραιτησης Μπερίσα ταχθηκε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαννος Κρανιδιώτης,με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1,και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία. Αυριο ο κ.Κρανιδιώτης θα μεταβεί στο Αργυρόκαστρο.

Σοβαρές διαφωνίες,εν των μεταξύ, για τους χειρισμούς στο αλβανικό έχουν προκύψει μεταξύ των υπυοργείων Εξωτερικών και Αμυνας.

Το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη που θα γίνει στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπο τον Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή των κυρίων Πάγκαλου, Κρανιδιώτη,Ακη Τσοχατζόπουλου και Δημήτρη Αποστολάκη.

Τους Αγιους Σαραντα και το Αργυροκαστρο επισκεφθηκε χθες ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ ο οποιος δηλωσε οτι η Ελλαδα δεν διεκδικει τιποτα και επιθυμει ειρηνη στα Βαλκανια και ολο τον κοσμο.

Ο Αρχιεπισκοπος Τιράνων και πασης Αλβανιας Αναστασιος εκανε εκκληση να σταματησουν οι βιαιοτητες και οι λεηλασιες.

ΠΕΡΑΜΑ

Πορεια προς το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας θα πραγματοποιησουν σε λιγο οι εργαζομενοι στην ναυπηγοεπισκευστικη ζωνη Περαματος που απεργουν σημερα σε ενδειξη διαμαρτυριας για τον θανατο ενος εργατη και τον τραυματισμο άλλων επτα στο δυστυχημα του Σαββατου.

Αυτην την ωρα συγκεντρωνονται στο εργατικο κεντρο Πειραια.

Εκλεισαν πριν λιγο και οι υπηρεσιες του δημου Περαματος.

Ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Σταυρος Σουμακης, διεταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τον εντοπισμό ευθυνών.

(Ο εισαγγελεας ασκησε χθες εναντιον του ιδιοκτητη του ναυπηγειου Βαρδή Κελαϊδή διωξη για ανθρωποκτονια απο αμελεια και σωματικη βλαβη,για εργασιες χωρις ειδικη άδεια και αφεθηκε ελευθερος.

Ως υπεύθυνοι για το τραγικό δυστύχημα αναζητούνται και ο εργολάβος του συνεργείου χρωματισμων Παναγιωτης Φιντάνης,ο εργολαβος ελασματουργικών εργασιων Δημήτρης Μεταξάς, και ο πλοιοκτήτης Ιωαννης Μπούφης.

Δεν συνεληφθησαν ο συμπλοιοκτητης Αλεξανδρος Μπουφης λογω ασθενειας και προχωρημενης ηλικιας και ο πλοιαρχος της υδροφόρας Παναγιωτης Βρυωνης που νοσηλευεται στο νοσοκομειο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου, επισημαίνεται ότι ο πλοίαρχος του ΕΥΓΕΝΙΑ είχε καταθέσει στο Λιμεναρχείο υπεύθυνη δήλωση στις τρεις Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα γινόταν καμμία μετασκευή ή κατασκευή στο πλοίο, χωρίς την άδεια της λιμενικής αρχής, κάτι το οποίο δεν είχε εξασφαλίσει.)

ΝΔ

Δηλώσεις κορυφαίων στελεχών πυροδοτούν την ένταση στη Νέα Δημοκρατία λίγα 24ωρα πριν από το συνέδριο του κόμματος.

Σήμερα η οργανωτική επιτροπη του συνεδρίου θα ασχοληθεί με διαδικαστικά θέματα του συνεδρίου.

Ο Κωνσταντινος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, δηλώνει ότι το συνέδριο είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Νέας Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ,ο Στέφανος Μάνος, εκφράζει έντονη ανησυχία για διάσπαση του κόμματος, εάν εκλεγεί αρχηγός ο Μιλτιάδης Εβερτ ή ο Κώστας Καραμανλης.

Απαράδεκτους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς Μάνου,ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Βυζοβίτης, μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και το Τέρενς Κουϊκ και ζήτησε να μην τραυματίζεται η παράταξη με τέτοιες δηλώσεις.

Οι δηλώσεις Μανου αποτελούν ένα είδος εκβιασμού, δηλωσε στην ίδια εκπομπή η κυρία Μαριέτα Γιανάκου - Κουτσίκου,υπενθυμίζοντας τους κανονες της δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής, Γεώργιος Ράλλης, σε συνέντευξή του στον σημερινό "Ελευθερο Τυπο", τονίζει πως η στάση του νικητή και των ηττημένων την επομενη ημέρα του συνεδρίου θα καθορίσει την πορεία της Νεας Δημοκρατίας.

Απο σημερα και καθε μερα στις 11 στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ "η ωρα των πρωταγωνιστων". Συνεντευξειςτων υποψηφιών για την ηγεσία της ΝΔ καιόλων των κορυφαίων στελεχών ,λιγα 24ωρα πριν από την κρίσμη εκλογή.

Καθηγητες

Ανοιχτα απο σημερα γυμνασια και λυκεια καθως η εληξε η διμηνη απεργία των καθηγητων ενω η κοντρα με την κυβερνηση συνεχιζεται τωρα με αφορμη τον τροπο αναπληρωσης των χαμενων μαθηματων.

Η ΟΛΜΕ που συνεδριαζει σημερα για το θεμα αντιδρα με την παραταση του σχολικου ετους και τις σχετικες ρυθμισεις του υπουργειου και καλει τους συλλογους διδασκοντνων να μην προχωρησαουν στην υλοποιηση τους.

Αύριο θα συνεδριαζουν για το θέμα και οι τοπικες συνελευσεις των καθηγητων.

Την Τεταρτη, οι καθηγητες εχουν εξαγγειλει 3ωρη σταση εργασιας και συλλαλητηριο στις 12 το μεσημερι στην πλατεια Κανιγγος.

Συνεδριο

Με τη συμμετοχη οικονομικων παραγοντων απο την Τουρκια και τα Σκοπια αρχιζει σημερα, στη θεσσαλονικη, το 4ο ετησιο συνεδριο με θεμα Ελλαδα και βαλκανια , οικονομικη Συνεργασια στη ΝΑ Ευρωπη, που οργανωνει ο Συνδεσμος Βιομηχανιων Β Βορειου Ελλαδος, η τραπεζα Μεκαδονιας Θρακης και το Ελληνοαμερικανικο Επμελητηριο.

ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Στον Ναυσταθμο της Σαλαμίνας θα μεταφερθεί τα επομενα 24ωρα απο το Βαθύ της Σαμου,η πυραυλάκος ΚΩΣΤΑΚΟΣ, όπου θα γίνει και ο απεγκλωβισμός των πτωμάτων των 4 υπαξιωματικών.

Απεργίες

Νέα 48ωρη απεργία αρχισαν σήμερα οι εργαζομενοι στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς,ενω στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω απο το Υπουργείο Υγεάις Πρόνοιας.

Κινητοποιήσεις αναμενεται να αποφασισει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που συνεδριάζει αυτή την ώρα, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγμετεύσεις με τις τράποεζες για τη νέα συλλογική συμβαση.

κατεδαφισεις

Αποθηκη αυθαιρετου μαρμαραδικου στον Κοκκινο Μυλο κατεδαφισαν το πρωι τα συνεργεια της νομαρχιας, που θα συνεχισουν εως την Παρασκευη την επιχειρηση κατεδαφισης στην κοιτη του Κιφισου.

Για το κυριως κτισμα του μαρμαραδικου δωθηκε 4μηνη διορια στον ιδιοκτητη Ιγνατιο Χατζημητρου προκειμενου να μεταφερει τα μηχανηματα.

Οπως δηλωσε ο νομαρχης Αθηνων κ.Ευσταθιαδης ηδη εχουν εκδοθει 9 τελεσιδικες καταδικαστικες αποφασεις για αυθαιρετα κτισματα στον Κιφισο ενω αναμενονται αλλες 10 με12.

Χάος

Κυκλοφοριακό χάος στη διαστάυρωση Ιφιγενείας και Δεκελείας,όπου πραγματοποιούνται έργα,για την αποκατάσταση της βλάβης σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ , που εσπασε.

Στο σημείο εκείνο ειναι μεγάλες οι ουρές των αυτοκινήτων.

ΔΙΕΘΝΗ

Ενα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από έκρηξη μικρής βόμβας σε τζαμί του Παρισιού,ανακοινώθηκε σήμερα από Γάλλους αξιωματούχους.Κανεις δεν ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης.

Συνάντηση κορυφής μεταξύ του παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου επίκειται εντός της τρέχουσας εβδομάδας,ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ,Νταβίντ Λεβι.

Συνομιλίες με θέμα την κριση μεταξύ των Παλαιστινίών και του Ισραήλ, αναμένεται να έχουν σήμερα στη Γάζα,ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ με τον πρίγκηπα διάδοχο της Ιορδανίας Χασαν.

Σε νοσοκομείο του Μονακό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ο Πρόεδρος του Ζαϊρ Μομπούτου.

Στο μεταξύ,το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος εξετάζει σοβαρά η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας,μετά την κατάληψη και της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας από τους αντάρτες.

Ενδεκα βορειοαφρικανοί λαθρομετανάστες σκοτώθηκαν χθες το βράδυ κοντά στην πόλη Φιγκέρας της Καταλωνίας στη βορειοανατολική Ισπανία,όταν ανατράπηκε το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν.

Αισιοδοξία επικρατεί στην Ουάσιγκτον για τη συνάντηση κορυφής Κλίντον- Γέλτσιν που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη και Παρασκευή στο Ελσίνκι.

Φωτιά ξέσπασε σήμερα σε συγκρότημα διαμερισμάτων στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστο δυο άτομα.Η Αστυνομία αποδίδει τα αίτια της πυρκαγιάς σε εμπρησμό και συγκεκριμένα σε ρίψη βόμβας μολότωφ.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Γενικα καλος καιρος θα επικρατησει σημερα και αυριο με λίγα σύννεφα, που κατά τόπους στα ανατολικά θα είναι περισσότερα και ίσως βρέξει για λίγο στα ΒΑ.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά πιο ενισχυμένοι θα φθάνουν τα 6 με 7 με βαθμιαία όμως εξασθένηση από σήμερα το βραδυ.

Οσο για τη θερμοκρασία πέφτει λίγο και θα κυμαίνεται στα βόρεια από 2 εως 14 βαθμούς,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 19 βαθμούς και στα νησιά από 7 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.

Και την Τετάρτη ο καιρός δεν αλλάζει αισθητά, τα σύννεφα ωστόσο θα είναι πιο πολλά και ίσως βρέξει τοπικά στα ΒΔ .Διαφορετικό στοιχείο η στροφή των ανέμων σε Δυτικούς Νοτιοδυτικούς , με ένταση 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει 1 με 2 βαθμούς,φθάνοντας το μεσημέρι στα βορεια τους 15 βαθμούς και στις αλλες περιοχές τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Monday, 17 March 1997 - 13:00:09 UTC